Éves Jelentés 2009 Nemzetközi kitekintés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Éves Jelentés 2009 Nemzetközi kitekintés"

Átírás

1 Éves Jelentés 2009 Nemzetközi kitekintés A nemzetközi kitekintést két részre osztjuk: az egyikben a világpiaci árakkal, a másikban az olajjal kapcsolatos fontosabb külföldi eseményekkel foglalkozunk. (Valamennyi bemutatott ábrát a Mol bocsátotta rendelkezésünkre.) Az olaj története szempontjából fontos jubileum volt 2009-ben. Augusztusban volt 150 éve, hogy az olaj Titusville-ben megjelent a történelem színpadán, és hamarosan a történelem egyik alakító tényezője lett. Sajnos, nagyobb ünneplésre a gazdasági helyzet nem adott okot. Globális gazdasági válság volt 2009-ben, és ez alól az olajipar sem tudta kivonni magát. Magyarországon a csökkenő költségvetési bevételek tervezett értékre hozása céljából jelentősen megemelték az üzemanyagok jövedéki adóját és általános forgalmi adóját. Az olaj és az üzemanyagok világpiaci ára Mind az olaj mind az olajtermékek világpiaci ára lényegesen stabilabb volt, mint 2008-ban. A Brent olaj jegyzésárának évi alakulását mutatja az ábra (adatok dollár/hordóban). A legalacsonyabb értéket január 2-án (40,4 USD/bbl), a legmagasabbat november 11-én mutatta (78,85 USD/bbl). Az ár gyakorlatilag megduplázódott, de még mindig sokkal kisebb volt az ingadozás, mint az előző évben, ahol a megfelelő értékek 33,6 és 144,2 USD/bbl voltak. A két év világpiaci árának alapvetően más lefutása látható a következő ábrán (2008 kékkel, 2009 lilával jelölve). Jelen dokumentum szövege azonos a Magyar Ásványolaj Szövetség május 21-i Közgyűlésén elfogadott évi Beszámoló szövegével. 1.

2 A 95 oktános benzin és a gázolaj számunkra irányadó nemzetközi jegyzésára (FOB Rotterdam) a görbén látható módon alakult 2009-ben (a benzint a zöld, a gázolajat a piros vonal jelöli, adatok dollár/tonnában). A legalacsonyabb benzinár január 1-én 319,5 a legmagasabb június 11-én 723,5 USD/t volt (a évi megfelelő értékek 273,1 és 1200,3 USD/t voltak). A legalacsonyabb gázolajár március 3-án 375,7 a legmagasabb október 22-én 659,7 USD/t volt (a évi megfelelő értékek 424,5 és 1347,3 USD/t voltak). USD/to Fontosabb külföldi események Februárban még az olajiparban is hatalmasnak számító megállapodást írt alá Oroszország és Kína. A kínai állami fejlesztési bank 15 milliárd dollárt ad a Rosznyeft olajcégnek, és 10 milliárdot a Transznyeft csővezeték-üzemeltető cégnek, melyért az oroszok napi hordó olaj húsz éven keresztüli szállításával fizetnek. Kína így nagymértékben csökkenti függőségét a közel-keleti olajtól. Április hónapban elkészült a módosított európai gázolajszabvány (EN 590), melynek legfeltűnőbb eltérése a korábbihoz képest, hogy a biodízeltartalmat (melynek a CFPP kivételével mindenben meg kell felelnie az EN szabványnak) az eddigi 5 %-ról 7 %-ra emelték. Július 2-án két olyan földgázzal kapcsolatos bejelentés történt, ami komolyan érintheti az olajipart. A Bizottság felszólította az Unió tagországait, hogy gáztárolóik teljes feltöltésével készüljenek fel a gázellátás esetleges téli fennakadására. Az IMF pedig azt közölte, hogy nem hajlandó Ukrajnának kölcsönt adni az orosz gáz vásárlásához. (Az orosz gáz 80 %-a Ukrajnán át érkezik asz EU-ba. A Bizottság bizonyára attól tart, hogy Ukrajna a télen nem tud fizetni az orosz gázért, elvesz az Európába tartó orosz szállításokból, amire válaszképpen Oroszország leállít minden Ukrajnán áthaladó gázszállítást. Összességében elképzelhető, hogy az európai energiaellátást amennyire lehet az olaj irányában kell majd elmozdítani.) Július 8-án valószínűleg az eddigi legnagyobb bírságot szabta ki energetikai cégekre az Európai Bizottság. Az E.ON-nak és a GdF Suez-nek 1,1 milliárd eurot kell fizetnie, mivel 1975-ben piacfelosztási megállapodást kötöttek, amely ma is érvényben van. (A kartell lényege az, hogy miután közösen megépítették a Nyugat-Európába orosz gázt szállító MEGAL vezetéket, megállapodtak, hogy egymás hazai piacain nem adnak el importált orosz földgázt.) Augusztus 11-én közölte az IWR nemzetközi kutatóintézet, hogy a világ szén-dioxid kibocsátása 31,5 milliárd tonnával újabb rekordot ért el 2008-ban. Ez negyven százalékkal több, mint a bázisévnek számító 1990-es esztendőben. (A Kiotói Jegyzőkönyvben azt vállalták az aláírók, hogy a közötti időszakban legalább 5 százalékkal csökkentik az üvegházi gázok kibocsátását 1990-hez képest). A kibocsátásban Kína áll az élen (az összes emisszió 22 %-át adja), majd az USA, Oroszország, India és Japán következik. Magyarország tavaly 60,4 millió tonna szén-dioxidot bocsátott a levegőbe, ami 15 százalékkal kevesebb az évi 71 milliónál. 2.

3 Szeptemberben jelent meg a hír, hogy Oroszország és Kína 36 milliárd dollárt kíván befektetni a venezuelai olajkutatásba. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország iránt azóta csökkent a nagy olajcégek érdeklődése, hogy az ország elnöke bejelentette, csak a nemzeti olajvállalattal vegyes vállalatot létrehozva folytatható ilyen tevékenység, és a PDVSA-nak kell a többségi tulajdonosnak lennie a vegyes vállalatban. Október 7-én jelent meg a The Independent híre, miszerint titkos tárgyalások folynak a legnagyobb olajtermelők és fogyasztók között arról, hogy a jövőben dollár helyett (a jen, jüan, euró, az arany és az öböl-menti arab országok tervezett közös valutájából álló) valutakosár alapján kereskednének. Az értesülést, melynek hatására esett a dollár, és emelkedett az olajár, több közel-keleti olajtermelő egybehangzóan cáfolta. (A lap tudni véli, hogy lenne egy átmeneti időszak, amikor az arany lenne a fizetőeszköz, és ez az oka az arany jelenlegi rendkívül magas árának.) December 7-én kezdődött Koppenhágában az ENSZ 15. Klímakonferenciája, melynek célja a 2012-ben lejáró un. kiotói jegyzőkönyv felváltása volt egy új nemzetközi megállapodással. A december 18-ig tartó tanácskozásra 192 országból mintegy 1800 küldött érkezett a dán fővárosba, köztük több mint száz állam- és kormányfő (Magyarországot a miniszterelnök képviselte). A kezdeti lendület azonban gyorsan megtört, és végül érdemi megállapodás nélkül fejeződött be a klímacsúcs (mindössze abban sikerült megállapodni, hogy a fejlődő országok 2020-ig évi 100 milliárd dollárt kapnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez). A hazai helyzet A magyarországi olajiparral és kereskedelemmel foglalkozó részben a forgalom alakulását, továbbá három, Szövetségünket jelentősen érintő kérdést (kenőanyagok termékdíját, a Robin Hood adót és a HTO esetleges újbóli bevezetését) és az olajipart érintő fontosabb belföldi eseményeket tárgyaljuk. Statisztika A hazai árak alakulásában a már látott világpiaci árak mellett a forint dollárhoz mért árfolyama játszik szerepet, melyet 2009-re az alábbi ábra mutat. Egy dollárért a legkevesebbet október 21-én adták (176,67), a legtöbbet március 12-én 3.

4 (239,07) ban a megfelelő értékek 144,1 és 218,7 HUF/USD voltak. Egy dollárért átlagosan 202,2 forintot adtak 2009-ben és 171,8 forintot 2008-ban. A fentiek eredőjeként (valamint az eddig nem említett július 1-i jelentős jövedéki adó és ÁFA emelés hatására) alakult ki a hazai kiskereskedelmi ár, amelyet a következő ábra mutat (adatok forint/literben, a zöld a benzint, a piros a gázolajat jelöli). A benzin a legolcsóbb január 5-én volt (228,02 Ft/l), a legdrágább július 6.-án (305,17 Ft/l). A gázolaj a legolcsóbb január 12-én (242,07 Ft/l), a legdrágább november 16-án (286,51 Ft/l) volt. (2008-ban mindkét üzemanyag csaknem a fenti értéken volt a legolcsóbb, ugyanakkor a benzin maximuma 315,7 Ft/l-t a gázolajé 336,1 Ft/l-t ért el.) A tagvállalatok kútjainál az alábbi üzemanyag-mennyiségeket forgalmazták (adatok literben): Az üzemanyag-forgalom Üzemanyag Változás gyakorlatilag nem változott RON ,2% az előző évhez képest; a RON ,8% benzineladások csökkenését kiegyenlítette a gázolaj- Benzin összesen ,6% Gázolaj ,2% eladások növekedése. Üzemanyag összesen ,4% Eltérő lefutást mutat azonban a két félév. Az első félévben a benzineladások csaknem azonosak voltak az előző év első félévével, miközben a gázolajeladások 6,5 százalékkal haladták meg azonos időszakát. Ha önmagukban nézzük a második féléveket, akkor a benzineladások 4,3 százalékos csökkenését látjuk, és azt, hogy a gázolajeladások gyakorlatilag megegyeztek második félévének eladásaival. A fenti folyamatokban szerepet játszott, hogy első félévében az üzemanyagok jövedéki adója megegyezett az előző évivel, és az első félév magas forint/dollár árfolyamához képest a külföldieknek megérte nálunk tankolni (tankturizmus a határ mentén, országon áthaladó tranzitforgalomban tankolás nálunk). Július 1-én az üzemanyagok jövedéki adóját 5,5 Ft/l-rel, forgalmi adóját 5 százalékponttal megemelték, a dollár árfolyama pedig csökkent. Hogy nem lett még nagyobb a visszaesés, abban része volt az időzítésnek (turistaszezon közepe). Sokkal kifejezettebben jelentkezett a visszaesés a december 31. utáni újabb áremelés után januárjában a benzineladások 20,4, a gázolajeladások 11 százalékkal estek vissza januárjához képest. A benzineknél változatlanul a 95 oktános fajta a vezértermék, a 98 oktános (és ennél magasabb, de a szabvány miatt idesorolt) fajta részesedése nem éri el a 4%-t. A kutak száma 1032-ről 1073-ra nőtt (4%-os növekedés). Az átlagkút forgalma valamivel meghaladta az évi 3 millió litert, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon jónak nevezhető. 4.

5 A VPOP-tól kapott tájékoztatás szerint a töltőállomásokon millió liter benzint és millió liter gázolajat forgalmaztak 2009-ben, amelyek 2,7 és 0,1 % csökkenést jelent 2008-hoz képest, valamint saját adataink figyelembe vételével - azt, hogy a tagvállalatok együttes piaci részesedése benzinből 77,0 %, gázolajból 64,5% volt. Az Energia Központtól kapott adatok szerint a nagykereskedelemben kt benzint és kt gázolajat értékesítettek 2009-ben, amit 0,1% illetve 0,2 % növekedés hoz képest. A tagvállalatok a következő kenőanyag-mennyiségeket forgalmazták a nagykereskedelemben (adatok kilogrammban): Megnevezés % 1.A. Motorolajok Diesel és Otto motorral szerelt gépkocsikhoz ,6 1.B. Diesel motorolajok haszongépjárművekhez ,7 1.C. Kétütemű motorolajok ,3 1.D. Egyéb motorolajok ,3 Motorolajok összesen ,2 2.A. Automata sebességváltó olajok, ATF ,5 2.B. Közlekedési hajtómű olajok ,4 2.C. Ipari hajtómű olajok ,7 2.D. Hidraulikus olajok ,3 Hajtómű és hidraulika olajok összesen ,3 3.A. Kenőzsírok ,7 4.A. Hőkezelő olajok ,7 4.B. Vágóolajok ,3 4.C. Fémmegmunkáló emulziók ,7 4.D. Korrózióvédő termékek ,3 Fémmegmunkáló kenőanyagok összesen: ,2 5.A. Turbinaolajok ,7 5.B. Szigetelõolajok ,8 Magasan finomított olajok összesen ,7 6.A. Kompresszorolajok ,2 6.B. Általános gépolajok ,3 6.C. Egyéb nem kenési célú ipari olajok ,7 Egyéb olajok összesen: ,2 7.A. Feldolgozó olajok ,1 Teljes belföldi eladás (zsírok nélkül) ,6 5.

6 A vállalatok üzemanyag-kártyával havonta az alábbi mennyiségeket értékesítették (az előző év azonos időszakához viszonyítva): Benzin Hónap Eladás (liter) Változás (%) Göngyölített Változás (%) Január , ,8 Február , ,7 Március , ,8 Április , ,4 Május , ,7 Június , ,7 Július , ,2 Augusztus , ,6 Szeptember , ,5 Október , ,1 November , ,3 December , ,4 Gázolaj Hónap Eladás (liter) Változás (%) Göngyölített Változás (%) Január , ,1 Február , ,4 Március , ,8 Április , Május , ,8 Június , ,9 Július , ,3 Augusztus , ,0 Szeptember , ,9 Október , ,2 November , ,3 December , ,9 6.

7 A kenőanyagok termékdíja A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium novemberében 36 résztvevő (hatóságok, környezetvédelmi civil szervezetek és az érintett szakmai szervezetek) meghívásával megbeszélést tartott a környezetvédelmi termékdíj módosításával kapcsolatban. Már az összejövetel előtt kértek írásos javaslatokat, illetve a megbeszélésen elhangzott, hogy munkabizottságot hoznak létre, hogy a hatályban levő termékdíj törvény módosításának tervezete május végére a kormánynak, majd később a parlamentnek benyújtható legyen, végére a parlament tudja elfogadni az új törvényt, hogy az januárjában hatályba léphessen. (Szövetségünk azok egyike volt, akik az ülést megelőzően írásos javaslatot nyújtottak be. Három régóta hangoztatott kifogásunkat ismételtük meg; a kenőanyagok termékdíja irreálisan magas, ha ezt nem hajlandók csökkenteni, a visszamaradó pénzt az olajiparral kapcsolatos környezetvédelmi problémák megoldására fordíthassa csak a minisztérium, továbbá szüntessék meg a befizetések kikerülhetőségét). A munkabizottság, melyben Szövetségünk részvételi lehetőséget kért, és kapott, legközelebb december elején ült össze, de érdemi előrelépés nem történt. A januári megbeszélésen a résztvevők gyakorlatilag elbeszéltek egymás mellett, és minthogy alapvető kérdések nem sikerült megállapodni (pl. olvasszák-e be a termékdíj törvényt a hulladékgazdálkodási törvénybe, vagy külön-külön módosítsák őket) sejthető volt, hogy május végére a KöViM nem tud jogszabály-tervezetet elkészíteni. A munkabizottság februári ülésén azt mondták, hogy a fáradt olaj kérdése nem igazán illik a képbe, most ne foglalkozzunk ezzel. Az érintett szakmai szervezetek ezután a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségében (ahol közülük csak Szövetségünk nem tag) külön megbeszélést tartottak márciusban. Egyetértés volt abban, hogy a KöViM-be folyó munka sehova sem vezet, alapvető hiányosságok vannak (pl. a minisztériumnak nincs stratégiája, nincs világos cél megjelölve, a minisztérium a résztvevőket dolgoztatja, ahelyett, hogy saját adatait használná), a minisztérium által kitűzött időterv egyszerűen nem tartható. Egyesekben felmerült a félelem, hogy a három évvel ezelőttihez hasonlóan (mikor az olajipart nem érintő betétdíjról volt szó) most is bead a minisztérium a parlamentnek egy nem egyeztetett anyagot, és arra hivatkozik, hogy a szakmák képviselői részt vettek a megbeszéléseken ahol másról volt szó. Abban állapodtak meg, hogy a fentieket rövid levélben foglalják össze, és ezzel párhuzamosan Galli Miklós (MGYOSZ alelnök) bemegy Dióssy László államtitkárhoz, és kijelenti, hogy ha a minisztérium nem változtat munkamódszerén, nem veszünk részt a továbbiakban a munkacsoport megbeszélésein, ha az általuk javasoltnak megfelelően változtatnak, akkor a menetrendet is változtatni kell. Az április elejére tervezett ülésen kellett volna az érintetteknek véleményezni a KöViM termékdíj koncepcióját, azonban a megbeszélés (a koncepció hiánya miatt) elmaradt. Ugyanebből az okból maradt el a május elejére tervezett megbeszélés, későbbre pedig 7.

8 megbeszélés tervezve sem lett. Ugyanakkor a Magyar Közlöny 66. számában megjelent a 104/2009 (V.15.) kormányrendelet (a termékdíj mentességet, visszaigénylést és átvállalást szabályzó 53/2003 kormányrendelet módosításáról) és a Magyar Közlöny 74. számában a 7/2009 (V.29.) KvVM rendelet (az 1995-ös termékdíj-törvény végrehajtásáról szóló 10/1995 KTM rendelet módosításáról). Végül a parlament a évi CXI törvénnyel módosította a termékdíjról szóló évi LVI. törvényt. A három jogszabály közös vonása, hogy csak a csomagolóanyagokkal foglalkozik, az általunk felvetett javaslatokból nem vett figyelembe semmit, nem is foglalkozik a kenőanyagok és fáradt olajok kérdésével. Szövetségünk az év folyamán írásban ismertette a KöViM-mel, hogyan oldják meg Olaszországban (és velük azonos módon Franciaországban), Svájcban és Németországban a fáradt olaj visszagyűjtését, újrahasznosítását és/vagy ártalmatlanítását. Ezek elvükben eltérnek a magyar gyakorlattól, és a hazainál sokkal magasabb újrahasznosítást biztosítanak. Ugyanakkor alkalmazásuk nem biztosítana az államnak évi mintegy 6 milliárd forint tiszta bevételt - amiről viszont a magyar állam nem akar lemondani. A pénzügyminiszter Szövetségünkben tett látogatása után levélben fordultunk hozzá, bemutatva a termékdíjjal kapcsolatos problémákat (többek között azt, hogy a szabályozás kijátszhatósága miatt a költségvetés évi mintegy kétmilliárd forinttól esik el). Azt a választ kaptuk, hogy a PM szerint a jelenlegi szabályozás megfelelő. Háztartási tüzelőolaj (HTO) esetleges újbóli bevezetése Júniusban vendégünk volt Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, aki a megbeszélés során felkérte Szövetségünket, hogy az ország gázfüggőségének csökkentése érdekében vizsgáljuk meg a háztartási tüzelőolaj esetleges újbóli bevezetését korlátozott felhasználói kör részére. (A HTO a gázolajjal csaknem azonos minőségű olajtermék, mellyel Diesel-motoros járművek üzemeltethetők. Minthogy a HTO motorikus felhasználása tilos volt, így nem volt rajta jövedéki adó, ami nagy csábítást jelentett az illegális felhasználóknak. A csalások következtében a gázolajpiac összeomlott, a költségvetés pedig elesett több száz milliárd forint adóbevételtől. Az elfogadhatatlan helyzet rendezése érdekében a kilencvenes évek első felében többször fellépett Szövetségünk, melynek eredményeképpen nyarán a HTO-ra kivetették a gázolaj adóját, az otthonukat HTO-val fűtők az adót visszaigényelhették. A motorhajtó anyagkénti felhasználásnak ezután nem volt értelme, és minthogy 1996-tól már nem kaptak az otthonok támogatást a tüzelőolajos fűtésre, a kutaknál megszűnt a forgalmazás. Az eltelt időben a gázolajszabványt környezeti indíttatásból többször változtatták, ami a HTO szabványba nem került átvezetésre. Így például a gázolaj kéntartalmának 10 ppm, a HTO kéntartalmának 1000 ppm alatt kell lennie, igaz így is üzemelhetne vele Diesel-motoros jármű. A kérdésnek eddig azért nem volt igazán jelentősége, mert gyakorlatilag Magyarországon nem gyártottak HTO-t, és nem is importáltak. Ez a helyzet elvben megváltoztatható lenne, azonban egy teljesen új logisztikai rendszer kiépítését igényelné - még abban az esetben is, ha a HTO az adóraktárból közvetlenül szállítódna az erőművekbe.) A kérdést két ülésén megtárgyalta a Jövedéki Munkabizottság, majd Szövetségünk arra az állásfoglalásra jutott, hogy nem lenne indokolt a HTO újbóli bevezetése. 8.

9 A miniszter úrnak adott válaszunkba leírtuk, hogy az általa felvetett esetben az ország gázfüggőségét HTO függőséggé alakítanánk, gyártás/import gyakorlatilag nincs, az újbóli beindítás idő- és pénzigényes lenne, a jelenlegi árak mellett az erőművek sokkal olcsóbban üzemelnek gázzal, mint üzemelnének HTO-val. Azt pedig határozottan elleneztük, hogy esetleges erőművi bevezetés esetén a HTO ismét megjelenhessen a töltőállomásokon. Levelünkre válaszolva, a miniszter úr közölte velünk, hogy elfogadja indoklásunkat. A Robin Hood adó végén többszöri tiltakozásunk ellenére a parlament elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, közkeletű nevén a Robin Hood adó törvényt. A jogszabály lényege, hogy az energiaszolgáltatók egy részére 8 %-os különadót vet ki. (A törvény ellen azért tiltakoztunk, mert az torzítja a versenyt, bünteti a hatékonyságot, elbizonytalanítja a befektetőket, és nem megfelelő eszköz egy szociális probléma megoldására.) Az így befolyni tervezett 30 milliárd forintból mintegy félmillió panellakás fűtésének korszerűsítését kellett volna megoldani. A törvény pontatlan megfogalmazása miatt (ki tekintendő jövedéki engedélyes kőolaj nagykereskedőnek, és mi az adó alapja) levélben fordultunk a pénzügyminiszterhez, ahonnan az év végéig csak annyi választ kaptunk, hogy a kérdések összetettsége miatt egyeztetniük kell más minisztériumokkal márciusában érkezett a válasz, mely szerint Robin Hood adó alanya minden kőolaj nagykereskedelemmel foglalkozó cég és az adóalap az adó alanyok minden tevékenységére vonatkozik (függetlenül attól, hogy az kapcsolatban áll-e az olajjal). Egyik tagvállalatunk javaslatára ad hoc munkabizottságot hozott létre Szövetségünk azzal a céllal, hogy változtatást érjen el a törvénnyel kapcsolatban. A munkabizottság első lépésként a jogszabály hibáit gyűjtötte volna össze, és megbeszélésre hívták más érintett területek képviselőit együttes fellépés megbeszélése céljából. A Magyar Gázipari Egyesülés nem jött el (bár megígérte), a Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesülete pedig közölte, önálló lépést nem terveznek (mert tagjait egyformán sújtja a különadó), de ha a többi érintett részéről van akarat, támogatják a törvény visszavonását. Minthogy időközben a legnagyobb olajipari érdekelt azt javasolta, hogy Szövetségünk se jelenjen meg önállóan, legfeljebb csatlakozzunk egy kezdeményezőhöz, a munkabizottság tevékenysége okafogyottá vált. A Figyelő egy szeptemberi számában cikket írt Felsmann Balázs korábbi energetikai szakállamtitkár, aki szerint lassan egy éve gyakorlatilag semmi nem történt a távhőrendszer hatékonyabbá tételéért. E hónap folyamán a kormány 18,4 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül a lakossági energiafelhasználás támogatására. (2008. végén a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a tervezett 30 milliárdos bevételből 20 milliárdot gázártámogatásra fordítanak. Nem volt világos, hogy az említett 18,4 milliárd ennek része, vagy ezen felül értendő-e.) 9.

10 Fontosabb hazai események A Szövetség statisztikáiban annyi változás történt, hogy ez évtől az üzemanyag-forgalommal együtt megkapják a tagvállalatok, hogy ki hány töltőállomást üzemeltetett az adott hónapban. Január 11-én 11 órától elrendelték Budapesten a szmogriadó első fokozatát, melynek értelmében páros napokon a páros, páratlan napokon a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. A riadót a levegőminőség romlása miatt kellett elrendelni (amiben szerepet játszott, hogy a gázszállítások megszakadása miatt az erőművek egy részét olajra állították át), de betartása önkéntes alapon történt, ugyanis a hatóságok szerint - nincs a KRESZben erre vonatkozó előírás. A Közlekedéstudományi Intézet szakértői bírálták a szabályozást, mondván, hogy a tiltásokat a leginkább környezetszennyező járművekkel kellene kezdeni, nem rendszám alapján. A Napi Gazdaság január 27-i számában cikk jelent meg Bioetanol: füstbe ment nagyhatalmi tervek? címmel, mely szerint a 4-5 évvel ezelőtti tervek szerint ma Magyarországon mintegy 1 millió tonna etanolt kellene előállítania, de csak egy komolyabb gyár üzemel tonna körüli kapacitással. (Nem írja a cikk, hogy a tervezett 39 új üzemből csak kettőre adtak be építési engedélyt, de azok sem kezdtek el épülni.) A szerző szerint a kormánynak nincs energiastratégiája, ami nagyobb gond, mint a pénzügyi krízis vagy az akkori alacsony olajárak. Március 30-án jelentette az MTI, hogy az OMV az orosz Szurgutnyeftyegaznak eladta teljes (21,2 százalékos) Mol-ban eddig volt részesedését. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró. Ez forintos részvényenkénti árat jelent, miközben az utolsó kereskedési napon a Mol részvények forinton zártak. A bejelentésre felfüggesztették a Mol részvények kereskedelmét Budapesten. Április 16-án a Fővárosi Gázművek és hat másik (a sajtóban közelebbről meg nem nevezett) budapesti közszolgáltató szándék-nyilatkozatot írt alá a földgáz üzemű autók forgalomba állításának elősegítéséről. Az elősegítés egyik eleme (deklaráltan) az a lobbi tevékenység, mellyel a PM-ben a földgázüzemű autók adójának csökkentését akarják elérni, hivatkozva annak környezetbarát mivoltára. (A földgáz magasabb hidrogéntartalma miatt - lényegesen magasabb hőmérsékleten ég mint a folyékony üzemanyagok, a magasabb égési hőmérsékletnek azonban magasabb nitrogén-oxid képződés a következménye. A JÖT megengedi földgáz üzemanyagkénti felhasználását de adót vet ki rá. Tekintve, hogy Magyarországon a háztartások zömében van adózatlan vezetékes földgáz, a helyzet emlékeztet a kilencvenes évekre, amikor gazdaságosabb volt az alacsony adójú autógáz helyet az adózatlan PB gázpalackokat használni.) 10.

11 Május 13-án a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárult, hogy a Shell 15 évre tartósan bérbe vegye a Tesco 51 kútját. A kutakat üzemanyaggal és egyéb árukkal a Shell látja el, és azok az ő jelzését viselik, így hamarosan 249 Shell kút lesz Magyarországon. A GVH indoklása szerint a Tesco és a Shell-csoport Magyarországon az üzemanyagok és kenőanyagok forgalmazásában együttesen sem részesedik 20 százalékos mértékben, ami már versenyjogi aggályokat vethetne fel. A fentiek következtében a Tesco végén megszűntette tagságát Szövetségünkben. Június végén jelent meg az új gázolaj szabvány (MSZ EN 590:2009). Leglényegesebb eltérése a korábbihoz képest az, hogy a biodízel tartalom felső határát 5-ről 7V%-ra emelték. Június utolsó napja után sok évi változatlanságot követően nagyot emelkedik az üzemanyagok adója. A benzin jövedéki adója a literenkénti 103,5 forintról 109 forintra a gázolajé a literenkénti 85-ről 90,5 forintra emelkedik. Ezzel egyidejűleg az általános forgalmi adó 20-ról 25 %-ra nő. Ez azt jelenti, hogy az 5,5 forint/liter jövedéki adó növekedésre rájön még 15 forint/liter az ÁFA növekedés (300 forint/liter kiskereskedelmi árral számolva), vagyis literenként mintegy 20 forinttal emelkedett a kutaknál az üzemanyag ára. Adó következtében ekkora kiskereskedelmi áremelkedés még nem fordult elő Szövetségünk történetében. Ez nyilván visszafogja a hazai keresletet (főleg a már eddig is csökkenést mutató benzin esetében), és az eddig növekedést mutató gázolajeladások tendenciája is megfordulhat. (A parlament a július 1-i adóemelés mellett elfogadott egy másik törvényt is, ami január 1-vel ismét megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját.) Szeptember 17-én szabványtárgyalást tartott a Magyar Szabványügyi Testület 706-os Műszaki Bizottsága. A téma az új gázolajszabvány (MSZ EN 590:2009) megvitatása volt. (A tervezetet Szövetségünk tagvállalatai augusztus 25-én megkapták véleményezésre, és ahhoz nem érkezett észrevétel.) Az egyhangúlag elfogadott új szabvány lényegileg abban tér el elődjétől, hogy a biodízel-tartalmat 7 %-ban állapítja meg. (Pontosabban: a szabvány angol nyelven érvényben van július 1. óta, és abban 7 % már a megengedhető biodízeltartalom. Azonban ha egy szabvány nincs lefordítva, akkor nem lehet nemzeti melléklete, ami esetünkben azt jelentené, hogy sokféle hidegtulajdonságú gázolaj lenne forgalmazható a téli időszakban, ami zavart okozna. A most elfogadott magyar nyelvű változat szerint a téli időszakban ugyanaz a kategória forgalmazható - D fokozat, CFPP: max - 20 o C - mint eddig, csak ezen túl nem 5, hanem 7tf% lehet benne a biodízel.) A Környezetvédelmi és Egészségügyi Munkabizottság októberi ülése után levélben fordultunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetőjéhez, mert változás állt be a nyáron a veszélyes áruk szállítására vonatkozó, un. ADR előírásokban. Ez az autó üzemanyag-tartályán kívüli tankolásra mennyiségi korlátozásokat tartalmaz, ugyanakkor a felelősség kérdését nem rendezi egyértelműen. Az OKF főosztályvezetője 11.

12 MAGYAR ÁSVÁNYOLAJ SZÖVETSÉG 2009 azt válaszolta, hogy a hatályos szabályozás alapján a töltőállomás üzemeltetője felelőssé tehető abban az esetben, ha egy magánszemély a kútnál egy edénybe 60 liter üzemanyagnál többet vagy több edénybe összesen több mint 240 liter üzemanyagot tankol. Minthogy ez a felelősség önkiszolgáló kutak esetében legalábbis furcsa, automata kutaknál pedig értelmezhetetlen, a Környezetvédelmi és Egészségügyi Munkabizottság decemberi ülésére konzultációra hívtuk az OKF képviselőjét, de csak egy újabb megbeszélés megtartásában sikerült megállapodni. November 19-én a Magyar Szabványügyi Testület elfogadta az új benzinszabványt. A leglényegesebb eltérés a korábbihoz képest az, hogy a megengedett maximális etanol-tartalom 10 V%. Szövetségünknek az autóipari érdekképviseletekkel közösen fog 2010ben feladatot jelenteni annak kommunikálása, hogy milyen járművek használhatnak ilyen üzemanyagot (az Otto-motoros autókat általában maximum 5V% etanol-tartalmú benzinre tervezik). December 9-én jelentette be az Alkotmánybíróság, hogy megvizsgálta a évi LXVII. számú törvényt ( Robin Hood adó ), és azt az alaptörvénnyel összhangban levőnek találta. (Nem derült ki a bejelentésből, hogy ki kérte a vizsgálatot.) Az év folyamán vendégünk volt Kovács László az Unió adóügyi biztosa, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter, Dr. Farkas Hilda, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető, Dr. Bartha László a Pannon Egyetem tanszékvezetője és Dr. Mózs Elek, a VPOP országos parancsnokának helyettese. 12.

13 Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség, Budapest. Felelős kiadó: Dr. Wilde György főtitkár. Design & DTP: Engram Kft. Pénzügyi rész A évi tervezett és tényleges kiadásokat a mellékelt táblázat mutatja (ezer forintban). Összességében is, és minden tételnél sikerült az előirányzaton belül maradnunk. Megnevezés Terv 2009 Tény 2009 Irodabérlet Bruttó bérek és közterheik Utazás Irodaszerek Autó üzemelése Posta, telefon Rendezvények, szakmai egyeztető tárgyalások Banki költségek Berendezések cseréje Közreműködés a piac szabályozásában Honlap Külső megbízások Ebből Műszaki igazgató Jogász Takarítás Könyvvizsgáló Könyvelő Könyvtár, újság Kiadvány Bútorok cseréje 0 0 Kiadások összesen Tartalék 139 Mindösszesen Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest, Csalogány utca 23. Telefon:+(361) Telefax:+(361)

Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest Csalogány u. 23. Felelős kiadó: dr. Wilde György főtitkár

Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest Csalogány u. 23. Felelős kiadó: dr. Wilde György főtitkár Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest Csalogány u. 23. Felelős kiadó: dr. Wilde György főtitkár BESZÁMOLÓ a Magyar Ásványolaj Szövetség 2006. évi tevékenységéről 2006. sem volt a nyugalom

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS. Magyar Ásványolaj Szövetség 2012.

ÉVES JELENTÉS. Magyar Ásványolaj Szövetség 2012. ÉVES JELENTÉS Magyar Ásványolaj Szövetség 2012. TARTALOMJEGYZÉK NEMZETKÖZI KITEKINTÉS Az olaj és az üzemanyagok világpiaci ára Az európai olajipar helyzete Finomítók Töltőállomások Klímacsúcsok Rio de

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS 2014. Készítette: Dr. Wilde György Főtitkár Magyar Ásványolaj Szövetség

ÉVES JELENTÉS 2014. Készítette: Dr. Wilde György Főtitkár Magyar Ásványolaj Szövetség ÉVES JELENTÉS 2014 Készítette: Dr. Wilde György Főtitkár Magyar Ásványolaj Szövetség! 1 TARTALOMJEGYZÉK (a Magyar Ásványolaj Szövetség 2014. évi Beszámolójához) NEMZETKÖZI KITEKINTÉS Az olaj és az üzemanyagok

Részletesebben

borito1.pdf 1 11/7/11 12:04 PM 20 C M Y CM MY CY CMY K

borito1.pdf 1 11/7/11 12:04 PM 20 C M Y CM MY CY CMY K borito1.pdf 1 11/7/11 12:04 PM 20 C M Y CM MY CY CMY K 3. TARTALOM Lectori salutem! 4 Bevezetés 5 Az olaj rövid története 6 A magyar olajipar rövid története 8 A Magyar Ásványolaj Szövetség 10 Szénhidrogén

Részletesebben

A MOL RT. NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS TERJESZKEDÉSÉNEK ELEMZÉSE

A MOL RT. NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS TERJESZKEDÉSÉNEK ELEMZÉSE Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat Nemzetközi Gazdaságelemző szakirány A MOL RT. NÖVEKEDÉSÉNEK ÉS TERJESZKEDÉSÉNEK ELEMZÉSE Budapest,

Részletesebben

MAGYAR GYÁRIPAR. Stabil növekedés kezdõdhet. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja

MAGYAR GYÁRIPAR. Stabil növekedés kezdõdhet. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja Stabil növekedés kezdõdhet Galler Károly, a KEMGYE új elnöke Komárom-Esztergom megye üzleti kilátásairól (11 12. oldal) Kötelezõ

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 16. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 16. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. június 16. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról A magyar állam a paksi erőmű kizárólagos tulajdonosa marad 2-3 Nem kell szivattyús erőmű a paksi bővítéshez

Részletesebben

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2011. évi tevékenységéről 2012. május

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2011. évi tevékenységéről 2012. május Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2011. évi tevékenységéről 2012. május 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 3 II. A BEFEKTETŐ-VÉDELMI ALAP SZABÁLYOZÁSA... 5 1. A JOGI SZABÁLYOZÁS...

Részletesebben

napi gazdaság A VÁRT KÉTSZERESÉVEL ZSUGORODIK IDÉN A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR

napi gazdaság A VÁRT KÉTSZERESÉVEL ZSUGORODIK IDÉN A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR napi gazdaság WWW..HU ÜZLETI ÉS PÉNZÜGYI HÍRLAP 2012. JÚNIUS 4., HÉTFŐ XXII. ÉVFOLYAM 105. (5692.) SZÁM 340 FT TŐKEPIACI területen dolgozik? A VÁRT KÉTSZERESÉVEL ZSUGORODIK IDÉN A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR 3 Év

Részletesebben

Vasút Fordulat a mozdonybeszerzési ügyben. 2009. szeptember 2. XVII. évfolyam, 17. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál www.magyarkozlekedes.

Vasút Fordulat a mozdonybeszerzési ügyben. 2009. szeptember 2. XVII. évfolyam, 17. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál www.magyarkozlekedes. Közlekedés Közösségi regionális átalakítás a cél 3 Vasút Fordulat a mozdonybeszerzési ügyben 5 Volán Saslics Elemér nyilatkozik a kormányprogramról 9 2009. szeptember 2. XVII. évfolyam, 17. szám Fõszerkesztõ:

Részletesebben

a Bankszövetség 2013. I. negyedévi tevékenységéről Budapest, 2013. május

a Bankszövetség 2013. I. negyedévi tevékenységéről Budapest, 2013. május BESZÁ MOLO a Bankszövetség 2013. I. negyedévi tevékenységéről Budapest, 2013. május Tartalomjegyzék 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ GAZDASÁGI KÖRNYEZET ÉS A HITELINTÉZETI SZEKTOR HELYZETE --------------- 3 2.

Részletesebben

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2010. évi tevékenységéről 2011. május

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2010. évi tevékenységéről 2011. május Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2010. évi tevékenységéről 2011. május 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 3 II. A BEFEKTETŐ-VÉDELMI ALAP SZABÁLYOZÁSA... 5 1. A JOGI SZABÁLYOZÁS...

Részletesebben

Éves jelentés 2012. ÉVES BESZÁMOLÓ 2014.

Éves jelentés 2012. ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. Éves jelentés 2012. ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. MAGYAR SZÉNHIDROGÉN KÉSZLETEZŐ SZÖVETSÉG ÜZLETI JELENTÉS A 2014. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 4 1.1. A Magyar Szénhidrogén

Részletesebben

MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja

MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja LII. Évfolyam 2012. 2. szám Bizalom, partnerség, közös célok Dr. Futó Péter régi-új elnök a munkaadók elvárásairól, törekvéséről

Részletesebben

foglalkoztató kérdéseket, és a GÉMOSZ javaslatait azok megoldására. Az alábbiakban olvashatjátok a sajtótájékoztató rövidített anyagát.

foglalkoztató kérdéseket, és a GÉMOSZ javaslatait azok megoldására. Az alábbiakban olvashatjátok a sajtótájékoztató rövidített anyagát. WWW.GEMOSZ.HU A GÉPJÁRMŰ-MÁRKAKERESKED -MÁRKAKERESKEDŐK K ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK LAPJA Tisztelt Kollégák! Kedves Barátaim! 2012. II. SZÁM HUNGARIAN ASSOCIATION OF AUTOMOBILE DEALERS A CECRA TAGJA MEMBER

Részletesebben

Aki a pénzügyek Tudósítóinktól

Aki a pénzügyek Tudósítóinktól www.vd.hu EGYESÜLT VILLAMOSENERGIA-IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE 15. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM Felnövekvõ ágban a VIT Nyugdíjpénztár Megújul a VIT - új, aktív, dinamikus kommunikációs csatornákat nyitottunk

Részletesebben

ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT GAZDASÁGDIPLOMÁCIA SZAKIRÁNY ENERGIAPOLITIKA, ENERGIABIZTONSÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 24 Magyarország: irodapiaci nagyhatalom... 25 Fény az alagút végén (vagy az elején)?... 28

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 24 Magyarország: irodapiaci nagyhatalom... 25 Fény az alagút végén (vagy az elején)?... 28 2013 19. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 3 Csökkentenék a végrehajtási díjat... 4 Ingatlanalapokat jelentettek fel... 5 Bérlakásprogram kell... 7 Rangos díjat kapott az őserdő-felhőkarcoló... 8

Részletesebben

KÖZSZOLGÁLATI SZAKSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE VIII. KONGRESZUSA

KÖZSZOLGÁLATI SZAKSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE VIII. KONGRESZUSA KÖZSZOLGÁLATI SZAKSZERVEZETEK SZÖVETSÉGE VIII. KONGRESZUSA A KSZSZ SZÖVETSÉGI TANÁCSÁNAK BESZÁMOLÓJA A 2009 2013. KÖZÖTT VÉGZETT MUNKÁRÓL BUDAPEST, 2013. MÁJUS 10. 1 TARTALOMJEGYZÉK Oldal BEVEZETŐ 4. I.

Részletesebben

MEGHÍVÓ Tisztelt Tagtársunk! Tartalom. 2008. 1. szám. Nagy szeretettel meghívjuk Önt Autó Márkakereskedôi Bálunkra! www.gemosz.hu

MEGHÍVÓ Tisztelt Tagtársunk! Tartalom. 2008. 1. szám. Nagy szeretettel meghívjuk Önt Autó Márkakereskedôi Bálunkra! www.gemosz.hu 2008. 1. szám Fôbb támogatóink: Vállalkozók Napja 2007. december 7. 2007. december 7-én, immár 9. alkalommal adta át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az ország legkiválóbbjainak

Részletesebben

A Szövetség feladatai közé tartozik a fenti kötelezettségek teljesítésével összefüggésben

A Szövetség feladatai közé tartozik a fenti kötelezettségek teljesítésével összefüggésben 1 1. Bevezetés 1.1. A 2010. év legfontosabb feladatai A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (továbbiakban: MSZKSZ, vagy Szövetség) 2010. évi, földgázkészletezést érintő, egyik kiemelt feladata a 2006.

Részletesebben

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2012. évi tevékenységéről 2013. május

Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2012. évi tevékenységéről 2013. május Befektető-védelmi Alap JELENTÉS a Befektető-védelmi Alap 2012. évi tevékenységéről 2013. május 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 3 II. A BEFEKTETŐ-VÉDELMI ALAP SZABÁLYOZÁSA... 5 1. A JOGI SZABÁLYOZÁS...

Részletesebben

Agrárgazdaság és Vidékfejlesztés EURÓPÁBAN. Agriculture and Rural Development in Europe

Agrárgazdaság és Vidékfejlesztés EURÓPÁBAN. Agriculture and Rural Development in Europe Prepared by/készítette: Agrárhaszon Kommunikációs Kft. Address/Postacím: Pomáz, 2013. Pf.: 201. E-mail: agrarhaszon@gmail.com Phone/Telefon (Belgium): +32.488.292.170 Phone/Telefon: (Magyarország) +36.20.444.0653

Részletesebben

12. évfolyam, 137. szám, 2011. december. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! BOLDOGABB ÚJÉVET KÍVÁN A KEDVES OLVASÓNAK A SZERKESZTŐSÉG B U É K, 2 0 1 2

12. évfolyam, 137. szám, 2011. december. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! BOLDOGABB ÚJÉVET KÍVÁN A KEDVES OLVASÓNAK A SZERKESZTŐSÉG B U É K, 2 0 1 2 12. évfolyam, 137. szám, 2011. december Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! BOLDOGABB ÚJÉVET KÍVÁN A KEDVES OLVASÓNAK A SZERKESZTŐSÉG B U É K, 2 0 1 2 MOL BÁNYÁSZ HÍRLAP 2 2011. december A tartalomból: A félelem

Részletesebben

Bizalom, kiszámíthatóság, együttmûködés. Dr. Futó Péter elnök a múlt évrõl, és az idei kilátásokról (3 5. oldal)

Bizalom, kiszámíthatóság, együttmûködés. Dr. Futó Péter elnök a múlt évrõl, és az idei kilátásokról (3 5. oldal) MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja Bizalom, kiszámíthatóság, együttmûködés Dr. Futó Péter elnök a múlt évrõl, és az idei kilátásokról (3 5. oldal) OECD kontra kormány:

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Gazdálkodás SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Gazdálkodás SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Gazdálkodás SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány STRATÉGIAI MENEDZSMENT-VÁLSÁGSTRATÉGIA Készítette: Lendvai Csilla

Részletesebben

A biogáz alkalmazása Magyarországon

A biogáz alkalmazása Magyarországon Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék A biogáz alkalmazása Magyarországon Egy (jól) működő alternatíva a klímaváltozás mérséklésére és az energiafüggőség

Részletesebben

számolt be, bemutatva a 2010-es személyautókereskedelemről

számolt be, bemutatva a 2010-es személyautókereskedelemről WWW.GEMOSZ.HU A GÉPJÁRMŰ-MÁRKAKERESKEDŐK MÁRKAKERESKED K ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK É LAPJA 2011. I. SZÁM HUNGARIAN ASSOCIATION OF AUTOMOBILE DEALERS A CECRA TAGJA MEMBER OF CECRA Beszámoló a GÉMOSZ tavaszi

Részletesebben

MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. január 19. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. január 19. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. január 19. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről és a cégcsoportról Felkészítené a kormány a cégeket a paksi bővítésre 2 A legszigorúbb előírások alapján vizsgálják az új

Részletesebben

a Bankszövetség 2014 II. negyedévi tevékenységéről Budapest, 2014. augusztus

a Bankszövetség 2014 II. negyedévi tevékenységéről Budapest, 2014. augusztus BESZÁ MOLO a Bankszövetség 2014 II. negyedévi tevékenységéről Budapest, 2014. augusztus 1 Tartalomjegyzék 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 2. MAKROGAZDASÁGI KITEKINTÉS, A BANKSZEKTOR MŰKÖDÉSI FELTÉTELEI...

Részletesebben