Éves Jelentés 2009 Nemzetközi kitekintés

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Éves Jelentés 2009 Nemzetközi kitekintés"

Átírás

1 Éves Jelentés 2009 Nemzetközi kitekintés A nemzetközi kitekintést két részre osztjuk: az egyikben a világpiaci árakkal, a másikban az olajjal kapcsolatos fontosabb külföldi eseményekkel foglalkozunk. (Valamennyi bemutatott ábrát a Mol bocsátotta rendelkezésünkre.) Az olaj története szempontjából fontos jubileum volt 2009-ben. Augusztusban volt 150 éve, hogy az olaj Titusville-ben megjelent a történelem színpadán, és hamarosan a történelem egyik alakító tényezője lett. Sajnos, nagyobb ünneplésre a gazdasági helyzet nem adott okot. Globális gazdasági válság volt 2009-ben, és ez alól az olajipar sem tudta kivonni magát. Magyarországon a csökkenő költségvetési bevételek tervezett értékre hozása céljából jelentősen megemelték az üzemanyagok jövedéki adóját és általános forgalmi adóját. Az olaj és az üzemanyagok világpiaci ára Mind az olaj mind az olajtermékek világpiaci ára lényegesen stabilabb volt, mint 2008-ban. A Brent olaj jegyzésárának évi alakulását mutatja az ábra (adatok dollár/hordóban). A legalacsonyabb értéket január 2-án (40,4 USD/bbl), a legmagasabbat november 11-én mutatta (78,85 USD/bbl). Az ár gyakorlatilag megduplázódott, de még mindig sokkal kisebb volt az ingadozás, mint az előző évben, ahol a megfelelő értékek 33,6 és 144,2 USD/bbl voltak. A két év világpiaci árának alapvetően más lefutása látható a következő ábrán (2008 kékkel, 2009 lilával jelölve). Jelen dokumentum szövege azonos a Magyar Ásványolaj Szövetség május 21-i Közgyűlésén elfogadott évi Beszámoló szövegével. 1.

2 A 95 oktános benzin és a gázolaj számunkra irányadó nemzetközi jegyzésára (FOB Rotterdam) a görbén látható módon alakult 2009-ben (a benzint a zöld, a gázolajat a piros vonal jelöli, adatok dollár/tonnában). A legalacsonyabb benzinár január 1-én 319,5 a legmagasabb június 11-én 723,5 USD/t volt (a évi megfelelő értékek 273,1 és 1200,3 USD/t voltak). A legalacsonyabb gázolajár március 3-án 375,7 a legmagasabb október 22-én 659,7 USD/t volt (a évi megfelelő értékek 424,5 és 1347,3 USD/t voltak). USD/to Fontosabb külföldi események Februárban még az olajiparban is hatalmasnak számító megállapodást írt alá Oroszország és Kína. A kínai állami fejlesztési bank 15 milliárd dollárt ad a Rosznyeft olajcégnek, és 10 milliárdot a Transznyeft csővezeték-üzemeltető cégnek, melyért az oroszok napi hordó olaj húsz éven keresztüli szállításával fizetnek. Kína így nagymértékben csökkenti függőségét a közel-keleti olajtól. Április hónapban elkészült a módosított európai gázolajszabvány (EN 590), melynek legfeltűnőbb eltérése a korábbihoz képest, hogy a biodízeltartalmat (melynek a CFPP kivételével mindenben meg kell felelnie az EN szabványnak) az eddigi 5 %-ról 7 %-ra emelték. Július 2-án két olyan földgázzal kapcsolatos bejelentés történt, ami komolyan érintheti az olajipart. A Bizottság felszólította az Unió tagországait, hogy gáztárolóik teljes feltöltésével készüljenek fel a gázellátás esetleges téli fennakadására. Az IMF pedig azt közölte, hogy nem hajlandó Ukrajnának kölcsönt adni az orosz gáz vásárlásához. (Az orosz gáz 80 %-a Ukrajnán át érkezik asz EU-ba. A Bizottság bizonyára attól tart, hogy Ukrajna a télen nem tud fizetni az orosz gázért, elvesz az Európába tartó orosz szállításokból, amire válaszképpen Oroszország leállít minden Ukrajnán áthaladó gázszállítást. Összességében elképzelhető, hogy az európai energiaellátást amennyire lehet az olaj irányában kell majd elmozdítani.) Július 8-án valószínűleg az eddigi legnagyobb bírságot szabta ki energetikai cégekre az Európai Bizottság. Az E.ON-nak és a GdF Suez-nek 1,1 milliárd eurot kell fizetnie, mivel 1975-ben piacfelosztási megállapodást kötöttek, amely ma is érvényben van. (A kartell lényege az, hogy miután közösen megépítették a Nyugat-Európába orosz gázt szállító MEGAL vezetéket, megállapodtak, hogy egymás hazai piacain nem adnak el importált orosz földgázt.) Augusztus 11-én közölte az IWR nemzetközi kutatóintézet, hogy a világ szén-dioxid kibocsátása 31,5 milliárd tonnával újabb rekordot ért el 2008-ban. Ez negyven százalékkal több, mint a bázisévnek számító 1990-es esztendőben. (A Kiotói Jegyzőkönyvben azt vállalták az aláírók, hogy a közötti időszakban legalább 5 százalékkal csökkentik az üvegházi gázok kibocsátását 1990-hez képest). A kibocsátásban Kína áll az élen (az összes emisszió 22 %-át adja), majd az USA, Oroszország, India és Japán következik. Magyarország tavaly 60,4 millió tonna szén-dioxidot bocsátott a levegőbe, ami 15 százalékkal kevesebb az évi 71 milliónál. 2.

3 Szeptemberben jelent meg a hír, hogy Oroszország és Kína 36 milliárd dollárt kíván befektetni a venezuelai olajkutatásba. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország iránt azóta csökkent a nagy olajcégek érdeklődése, hogy az ország elnöke bejelentette, csak a nemzeti olajvállalattal vegyes vállalatot létrehozva folytatható ilyen tevékenység, és a PDVSA-nak kell a többségi tulajdonosnak lennie a vegyes vállalatban. Október 7-én jelent meg a The Independent híre, miszerint titkos tárgyalások folynak a legnagyobb olajtermelők és fogyasztók között arról, hogy a jövőben dollár helyett (a jen, jüan, euró, az arany és az öböl-menti arab országok tervezett közös valutájából álló) valutakosár alapján kereskednének. Az értesülést, melynek hatására esett a dollár, és emelkedett az olajár, több közel-keleti olajtermelő egybehangzóan cáfolta. (A lap tudni véli, hogy lenne egy átmeneti időszak, amikor az arany lenne a fizetőeszköz, és ez az oka az arany jelenlegi rendkívül magas árának.) December 7-én kezdődött Koppenhágában az ENSZ 15. Klímakonferenciája, melynek célja a 2012-ben lejáró un. kiotói jegyzőkönyv felváltása volt egy új nemzetközi megállapodással. A december 18-ig tartó tanácskozásra 192 országból mintegy 1800 küldött érkezett a dán fővárosba, köztük több mint száz állam- és kormányfő (Magyarországot a miniszterelnök képviselte). A kezdeti lendület azonban gyorsan megtört, és végül érdemi megállapodás nélkül fejeződött be a klímacsúcs (mindössze abban sikerült megállapodni, hogy a fejlődő országok 2020-ig évi 100 milliárd dollárt kapnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez). A hazai helyzet A magyarországi olajiparral és kereskedelemmel foglalkozó részben a forgalom alakulását, továbbá három, Szövetségünket jelentősen érintő kérdést (kenőanyagok termékdíját, a Robin Hood adót és a HTO esetleges újbóli bevezetését) és az olajipart érintő fontosabb belföldi eseményeket tárgyaljuk. Statisztika A hazai árak alakulásában a már látott világpiaci árak mellett a forint dollárhoz mért árfolyama játszik szerepet, melyet 2009-re az alábbi ábra mutat. Egy dollárért a legkevesebbet október 21-én adták (176,67), a legtöbbet március 12-én 3.

4 (239,07) ban a megfelelő értékek 144,1 és 218,7 HUF/USD voltak. Egy dollárért átlagosan 202,2 forintot adtak 2009-ben és 171,8 forintot 2008-ban. A fentiek eredőjeként (valamint az eddig nem említett július 1-i jelentős jövedéki adó és ÁFA emelés hatására) alakult ki a hazai kiskereskedelmi ár, amelyet a következő ábra mutat (adatok forint/literben, a zöld a benzint, a piros a gázolajat jelöli). A benzin a legolcsóbb január 5-én volt (228,02 Ft/l), a legdrágább július 6.-án (305,17 Ft/l). A gázolaj a legolcsóbb január 12-én (242,07 Ft/l), a legdrágább november 16-án (286,51 Ft/l) volt. (2008-ban mindkét üzemanyag csaknem a fenti értéken volt a legolcsóbb, ugyanakkor a benzin maximuma 315,7 Ft/l-t a gázolajé 336,1 Ft/l-t ért el.) A tagvállalatok kútjainál az alábbi üzemanyag-mennyiségeket forgalmazták (adatok literben): Az üzemanyag-forgalom Üzemanyag Változás gyakorlatilag nem változott RON ,2% az előző évhez képest; a RON ,8% benzineladások csökkenését kiegyenlítette a gázolaj- Benzin összesen ,6% Gázolaj ,2% eladások növekedése. Üzemanyag összesen ,4% Eltérő lefutást mutat azonban a két félév. Az első félévben a benzineladások csaknem azonosak voltak az előző év első félévével, miközben a gázolajeladások 6,5 százalékkal haladták meg azonos időszakát. Ha önmagukban nézzük a második féléveket, akkor a benzineladások 4,3 százalékos csökkenését látjuk, és azt, hogy a gázolajeladások gyakorlatilag megegyeztek második félévének eladásaival. A fenti folyamatokban szerepet játszott, hogy első félévében az üzemanyagok jövedéki adója megegyezett az előző évivel, és az első félév magas forint/dollár árfolyamához képest a külföldieknek megérte nálunk tankolni (tankturizmus a határ mentén, országon áthaladó tranzitforgalomban tankolás nálunk). Július 1-én az üzemanyagok jövedéki adóját 5,5 Ft/l-rel, forgalmi adóját 5 százalékponttal megemelték, a dollár árfolyama pedig csökkent. Hogy nem lett még nagyobb a visszaesés, abban része volt az időzítésnek (turistaszezon közepe). Sokkal kifejezettebben jelentkezett a visszaesés a december 31. utáni újabb áremelés után januárjában a benzineladások 20,4, a gázolajeladások 11 százalékkal estek vissza januárjához képest. A benzineknél változatlanul a 95 oktános fajta a vezértermék, a 98 oktános (és ennél magasabb, de a szabvány miatt idesorolt) fajta részesedése nem éri el a 4%-t. A kutak száma 1032-ről 1073-ra nőtt (4%-os növekedés). Az átlagkút forgalma valamivel meghaladta az évi 3 millió litert, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon jónak nevezhető. 4.

5 A VPOP-tól kapott tájékoztatás szerint a töltőállomásokon millió liter benzint és millió liter gázolajat forgalmaztak 2009-ben, amelyek 2,7 és 0,1 % csökkenést jelent 2008-hoz képest, valamint saját adataink figyelembe vételével - azt, hogy a tagvállalatok együttes piaci részesedése benzinből 77,0 %, gázolajból 64,5% volt. Az Energia Központtól kapott adatok szerint a nagykereskedelemben kt benzint és kt gázolajat értékesítettek 2009-ben, amit 0,1% illetve 0,2 % növekedés hoz képest. A tagvállalatok a következő kenőanyag-mennyiségeket forgalmazták a nagykereskedelemben (adatok kilogrammban): Megnevezés % 1.A. Motorolajok Diesel és Otto motorral szerelt gépkocsikhoz ,6 1.B. Diesel motorolajok haszongépjárművekhez ,7 1.C. Kétütemű motorolajok ,3 1.D. Egyéb motorolajok ,3 Motorolajok összesen ,2 2.A. Automata sebességváltó olajok, ATF ,5 2.B. Közlekedési hajtómű olajok ,4 2.C. Ipari hajtómű olajok ,7 2.D. Hidraulikus olajok ,3 Hajtómű és hidraulika olajok összesen ,3 3.A. Kenőzsírok ,7 4.A. Hőkezelő olajok ,7 4.B. Vágóolajok ,3 4.C. Fémmegmunkáló emulziók ,7 4.D. Korrózióvédő termékek ,3 Fémmegmunkáló kenőanyagok összesen: ,2 5.A. Turbinaolajok ,7 5.B. Szigetelõolajok ,8 Magasan finomított olajok összesen ,7 6.A. Kompresszorolajok ,2 6.B. Általános gépolajok ,3 6.C. Egyéb nem kenési célú ipari olajok ,7 Egyéb olajok összesen: ,2 7.A. Feldolgozó olajok ,1 Teljes belföldi eladás (zsírok nélkül) ,6 5.

6 A vállalatok üzemanyag-kártyával havonta az alábbi mennyiségeket értékesítették (az előző év azonos időszakához viszonyítva): Benzin Hónap Eladás (liter) Változás (%) Göngyölített Változás (%) Január , ,8 Február , ,7 Március , ,8 Április , ,4 Május , ,7 Június , ,7 Július , ,2 Augusztus , ,6 Szeptember , ,5 Október , ,1 November , ,3 December , ,4 Gázolaj Hónap Eladás (liter) Változás (%) Göngyölített Változás (%) Január , ,1 Február , ,4 Március , ,8 Április , Május , ,8 Június , ,9 Július , ,3 Augusztus , ,0 Szeptember , ,9 Október , ,2 November , ,3 December , ,9 6.

7 A kenőanyagok termékdíja A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium novemberében 36 résztvevő (hatóságok, környezetvédelmi civil szervezetek és az érintett szakmai szervezetek) meghívásával megbeszélést tartott a környezetvédelmi termékdíj módosításával kapcsolatban. Már az összejövetel előtt kértek írásos javaslatokat, illetve a megbeszélésen elhangzott, hogy munkabizottságot hoznak létre, hogy a hatályban levő termékdíj törvény módosításának tervezete május végére a kormánynak, majd később a parlamentnek benyújtható legyen, végére a parlament tudja elfogadni az új törvényt, hogy az januárjában hatályba léphessen. (Szövetségünk azok egyike volt, akik az ülést megelőzően írásos javaslatot nyújtottak be. Három régóta hangoztatott kifogásunkat ismételtük meg; a kenőanyagok termékdíja irreálisan magas, ha ezt nem hajlandók csökkenteni, a visszamaradó pénzt az olajiparral kapcsolatos környezetvédelmi problémák megoldására fordíthassa csak a minisztérium, továbbá szüntessék meg a befizetések kikerülhetőségét). A munkabizottság, melyben Szövetségünk részvételi lehetőséget kért, és kapott, legközelebb december elején ült össze, de érdemi előrelépés nem történt. A januári megbeszélésen a résztvevők gyakorlatilag elbeszéltek egymás mellett, és minthogy alapvető kérdések nem sikerült megállapodni (pl. olvasszák-e be a termékdíj törvényt a hulladékgazdálkodási törvénybe, vagy külön-külön módosítsák őket) sejthető volt, hogy május végére a KöViM nem tud jogszabály-tervezetet elkészíteni. A munkabizottság februári ülésén azt mondták, hogy a fáradt olaj kérdése nem igazán illik a képbe, most ne foglalkozzunk ezzel. Az érintett szakmai szervezetek ezután a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségében (ahol közülük csak Szövetségünk nem tag) külön megbeszélést tartottak márciusban. Egyetértés volt abban, hogy a KöViM-be folyó munka sehova sem vezet, alapvető hiányosságok vannak (pl. a minisztériumnak nincs stratégiája, nincs világos cél megjelölve, a minisztérium a résztvevőket dolgoztatja, ahelyett, hogy saját adatait használná), a minisztérium által kitűzött időterv egyszerűen nem tartható. Egyesekben felmerült a félelem, hogy a három évvel ezelőttihez hasonlóan (mikor az olajipart nem érintő betétdíjról volt szó) most is bead a minisztérium a parlamentnek egy nem egyeztetett anyagot, és arra hivatkozik, hogy a szakmák képviselői részt vettek a megbeszéléseken ahol másról volt szó. Abban állapodtak meg, hogy a fentieket rövid levélben foglalják össze, és ezzel párhuzamosan Galli Miklós (MGYOSZ alelnök) bemegy Dióssy László államtitkárhoz, és kijelenti, hogy ha a minisztérium nem változtat munkamódszerén, nem veszünk részt a továbbiakban a munkacsoport megbeszélésein, ha az általuk javasoltnak megfelelően változtatnak, akkor a menetrendet is változtatni kell. Az április elejére tervezett ülésen kellett volna az érintetteknek véleményezni a KöViM termékdíj koncepcióját, azonban a megbeszélés (a koncepció hiánya miatt) elmaradt. Ugyanebből az okból maradt el a május elejére tervezett megbeszélés, későbbre pedig 7.

8 megbeszélés tervezve sem lett. Ugyanakkor a Magyar Közlöny 66. számában megjelent a 104/2009 (V.15.) kormányrendelet (a termékdíj mentességet, visszaigénylést és átvállalást szabályzó 53/2003 kormányrendelet módosításáról) és a Magyar Közlöny 74. számában a 7/2009 (V.29.) KvVM rendelet (az 1995-ös termékdíj-törvény végrehajtásáról szóló 10/1995 KTM rendelet módosításáról). Végül a parlament a évi CXI törvénnyel módosította a termékdíjról szóló évi LVI. törvényt. A három jogszabály közös vonása, hogy csak a csomagolóanyagokkal foglalkozik, az általunk felvetett javaslatokból nem vett figyelembe semmit, nem is foglalkozik a kenőanyagok és fáradt olajok kérdésével. Szövetségünk az év folyamán írásban ismertette a KöViM-mel, hogyan oldják meg Olaszországban (és velük azonos módon Franciaországban), Svájcban és Németországban a fáradt olaj visszagyűjtését, újrahasznosítását és/vagy ártalmatlanítását. Ezek elvükben eltérnek a magyar gyakorlattól, és a hazainál sokkal magasabb újrahasznosítást biztosítanak. Ugyanakkor alkalmazásuk nem biztosítana az államnak évi mintegy 6 milliárd forint tiszta bevételt - amiről viszont a magyar állam nem akar lemondani. A pénzügyminiszter Szövetségünkben tett látogatása után levélben fordultunk hozzá, bemutatva a termékdíjjal kapcsolatos problémákat (többek között azt, hogy a szabályozás kijátszhatósága miatt a költségvetés évi mintegy kétmilliárd forinttól esik el). Azt a választ kaptuk, hogy a PM szerint a jelenlegi szabályozás megfelelő. Háztartási tüzelőolaj (HTO) esetleges újbóli bevezetése Júniusban vendégünk volt Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, aki a megbeszélés során felkérte Szövetségünket, hogy az ország gázfüggőségének csökkentése érdekében vizsgáljuk meg a háztartási tüzelőolaj esetleges újbóli bevezetését korlátozott felhasználói kör részére. (A HTO a gázolajjal csaknem azonos minőségű olajtermék, mellyel Diesel-motoros járművek üzemeltethetők. Minthogy a HTO motorikus felhasználása tilos volt, így nem volt rajta jövedéki adó, ami nagy csábítást jelentett az illegális felhasználóknak. A csalások következtében a gázolajpiac összeomlott, a költségvetés pedig elesett több száz milliárd forint adóbevételtől. Az elfogadhatatlan helyzet rendezése érdekében a kilencvenes évek első felében többször fellépett Szövetségünk, melynek eredményeképpen nyarán a HTO-ra kivetették a gázolaj adóját, az otthonukat HTO-val fűtők az adót visszaigényelhették. A motorhajtó anyagkénti felhasználásnak ezután nem volt értelme, és minthogy 1996-tól már nem kaptak az otthonok támogatást a tüzelőolajos fűtésre, a kutaknál megszűnt a forgalmazás. Az eltelt időben a gázolajszabványt környezeti indíttatásból többször változtatták, ami a HTO szabványba nem került átvezetésre. Így például a gázolaj kéntartalmának 10 ppm, a HTO kéntartalmának 1000 ppm alatt kell lennie, igaz így is üzemelhetne vele Diesel-motoros jármű. A kérdésnek eddig azért nem volt igazán jelentősége, mert gyakorlatilag Magyarországon nem gyártottak HTO-t, és nem is importáltak. Ez a helyzet elvben megváltoztatható lenne, azonban egy teljesen új logisztikai rendszer kiépítését igényelné - még abban az esetben is, ha a HTO az adóraktárból közvetlenül szállítódna az erőművekbe.) A kérdést két ülésén megtárgyalta a Jövedéki Munkabizottság, majd Szövetségünk arra az állásfoglalásra jutott, hogy nem lenne indokolt a HTO újbóli bevezetése. 8.

9 A miniszter úrnak adott válaszunkba leírtuk, hogy az általa felvetett esetben az ország gázfüggőségét HTO függőséggé alakítanánk, gyártás/import gyakorlatilag nincs, az újbóli beindítás idő- és pénzigényes lenne, a jelenlegi árak mellett az erőművek sokkal olcsóbban üzemelnek gázzal, mint üzemelnének HTO-val. Azt pedig határozottan elleneztük, hogy esetleges erőművi bevezetés esetén a HTO ismét megjelenhessen a töltőállomásokon. Levelünkre válaszolva, a miniszter úr közölte velünk, hogy elfogadja indoklásunkat. A Robin Hood adó végén többszöri tiltakozásunk ellenére a parlament elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, közkeletű nevén a Robin Hood adó törvényt. A jogszabály lényege, hogy az energiaszolgáltatók egy részére 8 %-os különadót vet ki. (A törvény ellen azért tiltakoztunk, mert az torzítja a versenyt, bünteti a hatékonyságot, elbizonytalanítja a befektetőket, és nem megfelelő eszköz egy szociális probléma megoldására.) Az így befolyni tervezett 30 milliárd forintból mintegy félmillió panellakás fűtésének korszerűsítését kellett volna megoldani. A törvény pontatlan megfogalmazása miatt (ki tekintendő jövedéki engedélyes kőolaj nagykereskedőnek, és mi az adó alapja) levélben fordultunk a pénzügyminiszterhez, ahonnan az év végéig csak annyi választ kaptunk, hogy a kérdések összetettsége miatt egyeztetniük kell más minisztériumokkal márciusában érkezett a válasz, mely szerint Robin Hood adó alanya minden kőolaj nagykereskedelemmel foglalkozó cég és az adóalap az adó alanyok minden tevékenységére vonatkozik (függetlenül attól, hogy az kapcsolatban áll-e az olajjal). Egyik tagvállalatunk javaslatára ad hoc munkabizottságot hozott létre Szövetségünk azzal a céllal, hogy változtatást érjen el a törvénnyel kapcsolatban. A munkabizottság első lépésként a jogszabály hibáit gyűjtötte volna össze, és megbeszélésre hívták más érintett területek képviselőit együttes fellépés megbeszélése céljából. A Magyar Gázipari Egyesülés nem jött el (bár megígérte), a Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesülete pedig közölte, önálló lépést nem terveznek (mert tagjait egyformán sújtja a különadó), de ha a többi érintett részéről van akarat, támogatják a törvény visszavonását. Minthogy időközben a legnagyobb olajipari érdekelt azt javasolta, hogy Szövetségünk se jelenjen meg önállóan, legfeljebb csatlakozzunk egy kezdeményezőhöz, a munkabizottság tevékenysége okafogyottá vált. A Figyelő egy szeptemberi számában cikket írt Felsmann Balázs korábbi energetikai szakállamtitkár, aki szerint lassan egy éve gyakorlatilag semmi nem történt a távhőrendszer hatékonyabbá tételéért. E hónap folyamán a kormány 18,4 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésen belül a lakossági energiafelhasználás támogatására. (2008. végén a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a tervezett 30 milliárdos bevételből 20 milliárdot gázártámogatásra fordítanak. Nem volt világos, hogy az említett 18,4 milliárd ennek része, vagy ezen felül értendő-e.) 9.

10 Fontosabb hazai események A Szövetség statisztikáiban annyi változás történt, hogy ez évtől az üzemanyag-forgalommal együtt megkapják a tagvállalatok, hogy ki hány töltőállomást üzemeltetett az adott hónapban. Január 11-én 11 órától elrendelték Budapesten a szmogriadó első fokozatát, melynek értelmében páros napokon a páros, páratlan napokon a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. A riadót a levegőminőség romlása miatt kellett elrendelni (amiben szerepet játszott, hogy a gázszállítások megszakadása miatt az erőművek egy részét olajra állították át), de betartása önkéntes alapon történt, ugyanis a hatóságok szerint - nincs a KRESZben erre vonatkozó előírás. A Közlekedéstudományi Intézet szakértői bírálták a szabályozást, mondván, hogy a tiltásokat a leginkább környezetszennyező járművekkel kellene kezdeni, nem rendszám alapján. A Napi Gazdaság január 27-i számában cikk jelent meg Bioetanol: füstbe ment nagyhatalmi tervek? címmel, mely szerint a 4-5 évvel ezelőtti tervek szerint ma Magyarországon mintegy 1 millió tonna etanolt kellene előállítania, de csak egy komolyabb gyár üzemel tonna körüli kapacitással. (Nem írja a cikk, hogy a tervezett 39 új üzemből csak kettőre adtak be építési engedélyt, de azok sem kezdtek el épülni.) A szerző szerint a kormánynak nincs energiastratégiája, ami nagyobb gond, mint a pénzügyi krízis vagy az akkori alacsony olajárak. Március 30-án jelentette az MTI, hogy az OMV az orosz Szurgutnyeftyegaznak eladta teljes (21,2 százalékos) Mol-ban eddig volt részesedését. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró. Ez forintos részvényenkénti árat jelent, miközben az utolsó kereskedési napon a Mol részvények forinton zártak. A bejelentésre felfüggesztették a Mol részvények kereskedelmét Budapesten. Április 16-án a Fővárosi Gázművek és hat másik (a sajtóban közelebbről meg nem nevezett) budapesti közszolgáltató szándék-nyilatkozatot írt alá a földgáz üzemű autók forgalomba állításának elősegítéséről. Az elősegítés egyik eleme (deklaráltan) az a lobbi tevékenység, mellyel a PM-ben a földgázüzemű autók adójának csökkentését akarják elérni, hivatkozva annak környezetbarát mivoltára. (A földgáz magasabb hidrogéntartalma miatt - lényegesen magasabb hőmérsékleten ég mint a folyékony üzemanyagok, a magasabb égési hőmérsékletnek azonban magasabb nitrogén-oxid képződés a következménye. A JÖT megengedi földgáz üzemanyagkénti felhasználását de adót vet ki rá. Tekintve, hogy Magyarországon a háztartások zömében van adózatlan vezetékes földgáz, a helyzet emlékeztet a kilencvenes évekre, amikor gazdaságosabb volt az alacsony adójú autógáz helyet az adózatlan PB gázpalackokat használni.) 10.

11 Május 13-án a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárult, hogy a Shell 15 évre tartósan bérbe vegye a Tesco 51 kútját. A kutakat üzemanyaggal és egyéb árukkal a Shell látja el, és azok az ő jelzését viselik, így hamarosan 249 Shell kút lesz Magyarországon. A GVH indoklása szerint a Tesco és a Shell-csoport Magyarországon az üzemanyagok és kenőanyagok forgalmazásában együttesen sem részesedik 20 százalékos mértékben, ami már versenyjogi aggályokat vethetne fel. A fentiek következtében a Tesco végén megszűntette tagságát Szövetségünkben. Június végén jelent meg az új gázolaj szabvány (MSZ EN 590:2009). Leglényegesebb eltérése a korábbihoz képest az, hogy a biodízel tartalom felső határát 5-ről 7V%-ra emelték. Június utolsó napja után sok évi változatlanságot követően nagyot emelkedik az üzemanyagok adója. A benzin jövedéki adója a literenkénti 103,5 forintról 109 forintra a gázolajé a literenkénti 85-ről 90,5 forintra emelkedik. Ezzel egyidejűleg az általános forgalmi adó 20-ról 25 %-ra nő. Ez azt jelenti, hogy az 5,5 forint/liter jövedéki adó növekedésre rájön még 15 forint/liter az ÁFA növekedés (300 forint/liter kiskereskedelmi árral számolva), vagyis literenként mintegy 20 forinttal emelkedett a kutaknál az üzemanyag ára. Adó következtében ekkora kiskereskedelmi áremelkedés még nem fordult elő Szövetségünk történetében. Ez nyilván visszafogja a hazai keresletet (főleg a már eddig is csökkenést mutató benzin esetében), és az eddig növekedést mutató gázolajeladások tendenciája is megfordulhat. (A parlament a július 1-i adóemelés mellett elfogadott egy másik törvényt is, ami január 1-vel ismét megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját.) Szeptember 17-én szabványtárgyalást tartott a Magyar Szabványügyi Testület 706-os Műszaki Bizottsága. A téma az új gázolajszabvány (MSZ EN 590:2009) megvitatása volt. (A tervezetet Szövetségünk tagvállalatai augusztus 25-én megkapták véleményezésre, és ahhoz nem érkezett észrevétel.) Az egyhangúlag elfogadott új szabvány lényegileg abban tér el elődjétől, hogy a biodízel-tartalmat 7 %-ban állapítja meg. (Pontosabban: a szabvány angol nyelven érvényben van július 1. óta, és abban 7 % már a megengedhető biodízeltartalom. Azonban ha egy szabvány nincs lefordítva, akkor nem lehet nemzeti melléklete, ami esetünkben azt jelentené, hogy sokféle hidegtulajdonságú gázolaj lenne forgalmazható a téli időszakban, ami zavart okozna. A most elfogadott magyar nyelvű változat szerint a téli időszakban ugyanaz a kategória forgalmazható - D fokozat, CFPP: max - 20 o C - mint eddig, csak ezen túl nem 5, hanem 7tf% lehet benne a biodízel.) A Környezetvédelmi és Egészségügyi Munkabizottság októberi ülése után levélben fordultunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetőjéhez, mert változás állt be a nyáron a veszélyes áruk szállítására vonatkozó, un. ADR előírásokban. Ez az autó üzemanyag-tartályán kívüli tankolásra mennyiségi korlátozásokat tartalmaz, ugyanakkor a felelősség kérdését nem rendezi egyértelműen. Az OKF főosztályvezetője 11.

12 MAGYAR ÁSVÁNYOLAJ SZÖVETSÉG 2009 azt válaszolta, hogy a hatályos szabályozás alapján a töltőállomás üzemeltetője felelőssé tehető abban az esetben, ha egy magánszemély a kútnál egy edénybe 60 liter üzemanyagnál többet vagy több edénybe összesen több mint 240 liter üzemanyagot tankol. Minthogy ez a felelősség önkiszolgáló kutak esetében legalábbis furcsa, automata kutaknál pedig értelmezhetetlen, a Környezetvédelmi és Egészségügyi Munkabizottság decemberi ülésére konzultációra hívtuk az OKF képviselőjét, de csak egy újabb megbeszélés megtartásában sikerült megállapodni. November 19-én a Magyar Szabványügyi Testület elfogadta az új benzinszabványt. A leglényegesebb eltérés a korábbihoz képest az, hogy a megengedett maximális etanol-tartalom 10 V%. Szövetségünknek az autóipari érdekképviseletekkel közösen fog 2010ben feladatot jelenteni annak kommunikálása, hogy milyen járművek használhatnak ilyen üzemanyagot (az Otto-motoros autókat általában maximum 5V% etanol-tartalmú benzinre tervezik). December 9-én jelentette be az Alkotmánybíróság, hogy megvizsgálta a évi LXVII. számú törvényt ( Robin Hood adó ), és azt az alaptörvénnyel összhangban levőnek találta. (Nem derült ki a bejelentésből, hogy ki kérte a vizsgálatot.) Az év folyamán vendégünk volt Kovács László az Unió adóügyi biztosa, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter, Dr. Farkas Hilda, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető, Dr. Bartha László a Pannon Egyetem tanszékvezetője és Dr. Mózs Elek, a VPOP országos parancsnokának helyettese. 12.

13 Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség, Budapest. Felelős kiadó: Dr. Wilde György főtitkár. Design & DTP: Engram Kft. Pénzügyi rész A évi tervezett és tényleges kiadásokat a mellékelt táblázat mutatja (ezer forintban). Összességében is, és minden tételnél sikerült az előirányzaton belül maradnunk. Megnevezés Terv 2009 Tény 2009 Irodabérlet Bruttó bérek és közterheik Utazás Irodaszerek Autó üzemelése Posta, telefon Rendezvények, szakmai egyeztető tárgyalások Banki költségek Berendezések cseréje Közreműködés a piac szabályozásában Honlap Külső megbízások Ebből Műszaki igazgató Jogász Takarítás Könyvvizsgáló Könyvelő Könyvtár, újság Kiadvány Bútorok cseréje 0 0 Kiadások összesen Tartalék 139 Mindösszesen Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest, Csalogány utca 23. Telefon:+(361) Telefax:+(361)

MAGYAR `SV`NYOLAJ SZ VETS G

MAGYAR `SV`NYOLAJ SZ VETS G MAGYAR `SV`NYOLAJ SZ VETS G Kínálat Kereslet A globális kôolajkínálat és kereslet alakulás millió bpd 72 71 70 69 68 1994 1995 1996 USD/bbl 27 25 23 21 19 17 15 2-Jan A Brent kôolaj szabadpiaci

Részletesebben

borito1.pdf 8/14/09 12:23:05 AM

borito1.pdf 8/14/09 12:23:05 AM borito1.pdf 8/14/09 12:23:05 AM ÉVES JELENTÉS 2008 borito2.pdf 8/14/09 10:33:09 AM beliv2008 HU.qxp:masz2008 14.8.2009 14:38 Page 1 Beszámoló a Magyar Ásványolaj Szövetség 2008. évi tevékenységéről Ilyet

Részletesebben

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. április 28. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai börzék pluszban, az amerikai részvényindexek mínuszban zártak tegnap. 300-as szint alá erősödött az euró/forint árfolyam ma reggel.

Részletesebben

Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest Csalogány u. 23. Felelős kiadó: dr. Wilde György főtitkár

Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest Csalogány u. 23. Felelős kiadó: dr. Wilde György főtitkár Kiadja a Magyar Ásványolaj Szövetség 1027 Budapest Csalogány u. 23. Felelős kiadó: dr. Wilde György főtitkár BESZÁMOLÓ a Magyar Ásványolaj Szövetség 2006. évi tevékenységéről 2006. sem volt a nyugalom

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS a Magyar Ásványolaj Szövetség 2011. évi tevékenységéről

ÉVES JELENTÉS a Magyar Ásványolaj Szövetség 2011. évi tevékenységéről ÉVES JELENTÉS a Magyar Ásványolaj Szövetség 2011. évi tevékenységéről 2011. sok tekintetben különleges év volt. A világban folytatódott a gazdasági válság, ami alól Magyarország sem tudta kivonni magát,

Részletesebben

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló Hétfőn a tengerentúlon estek a tőzsdék, míg a vezető nyugat-európai börzék vegyes teljesítményt mutattak. Kedden reggel a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval

Részletesebben

A kőolaj és az üzemanyagok világpiaci ára

A kőolaj és az üzemanyagok világpiaci ára A 2008. évi rendkívüli olajár ingadozás és a 2009. évi gazdasági válság után a 2010. esztendő mintha kicsit nyugodtabban telt volna. Január elején jelentősen megemelték a jövedéki adót, az év végén pedig

Részletesebben

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 8. Vezetői összefoglaló A nyugat-európai részvényindexek pluszban, az amerikai börzék mínuszban zártak. Erősödni tudott a forint az euróval és a svájci frankkal szemben is. A BUX

Részletesebben

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló

hétfő, május 26. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. május 26. Vezetői összefoglaló Pénteken vegyes makrogazdasági hírek jelentek meg, a vezető nemzetközi tőzsdék többsége erősödéssel reagált. Négyhavi csúcson a forint: az euró/forint árfolyam

Részletesebben

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló Kedden az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek vegyesen zárták a kereskedést, a legnagyobb csökkenés Londonban, a legnagyobb emelkedés Frankfurtban következett

Részletesebben

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. július 15. Vezetői összefoglaló Pozitív tartományban zártak a vezető amerikai és nyugat-európai börzék. Ma reggel a 310-es szinten tartózkodott az euró/forint keresztárfolyam. A BUX 0,2 százalékot

Részletesebben

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. november 30. Vezetői összefoglaló A pénteki kereskedés során az európai tőzsdemutatók vörösben zártak, míg tengerentúlon egyedül a Dow Jones zárt csökkenéssel. Erősödött a forint az euróval

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló Csütörtökön az európai tőzsdemutatók emelkedtek és háromhavi rekordot döntöttek. Az amerikai tőzsdék a hálaadás ünnepe miatt zárva tartottak. Péntek reggel

Részletesebben

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek enyhén pozitív tartományban, fél százalék körüli nyereséggel zártak. Ma reggelre a forint

Részletesebben

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló Többségében emelkedéssel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek tegnap. Kedden gyengülést mutatott a hazai fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. A BUX

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

Országgy űlés Hivatal a

Országgy űlés Hivatal a Országgy űlés Hivatal a 2016. évi.... törvény Irományszám :97JIg h Q Érkezett : 2016 AUG 30. az üzemanyagárak indokolatlan áremelésének megakadályozása érdekében egye s pénzügyi tárgyú törvények módosításáró

Részletesebben

péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. október 30. Vezetői összefoglaló Csütörtökön mind az európai, mind az amerikai vezető indexek negatív tartományban zártak, bár az elmozdulás nem érdemi egyik index esetében sem. A forint

Részletesebben

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló

szerda, június 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. június 11. Vezetői összefoglaló Alacsony kereskedési hajlandóság mellett pozitív tartományban zárt a vezető nemzetközi tőzsdék többsége. A kedvező nemzetközi piaci hangulat nem ragadt át

Részletesebben

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek emelkedéssel zárták a keddi kereskedési napot. Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. augusztus 7. Vezetői összefoglaló Veszteséggel zártak csütörtökön a vezető nemzetközi részvényindexek. Péntek reggel gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. A BUX 1,6 százalékkal került

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 2.

Vezetői összefoglaló február 2. 2017. február 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében kis mértékben gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 7,7 milliárd forintos,

Részletesebben

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. április 24. Vezetői összefoglaló Tegnap a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek is negatív tartományban zártak a többségében kedvező makroadatok ellenére. Szerdán a forint

Részletesebben

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló Szerdán a nemzetközi részvényindexek többsége veszteséggel zárt. Mindhárom vezető devizával szemben gyengülést mutatott a forint árfolyama. A BUX záróértéke

Részletesebben

szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. október 28. Vezetői összefoglaló Kedden mind a tengerentúli, mind az európai tőzsdék pirosba fordultak, zárásra valamennyi mutató esetében esést regisztráltak. Amerikában a cégek harmadik

Részletesebben

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló hétfő, 2013. augusztus 5. Vezetői összefoglaló Vegyes amerikai makroadatok jelentek meg, a munkanélküliségi ráta ötéves mélypontján tartózkodik, ugyanakkor a foglalkoztatottság bővülése elmaradt az elemzői

Részletesebben

Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai. Miért (nem) Magyarországon? 2015.

Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai. Miért (nem) Magyarországon? 2015. Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai Miért (nem) Magyarországon? 53. Közgazdász vándorgyűlés Logisztikai szekció Miskolc, 2015. szeptember 4. 2015. Tartalom Az e-kereskedelem növekedési

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

hétfő, február 23. Vezetői összefoglaló

hétfő, február 23. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. február 23. Vezetői összefoglaló A görög helyzettel kapcsolatos optimizmus éreztette hatását a pénteki nemzetközi kereskedésben. Pénteken a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval szemben.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 17.

Vezetői összefoglaló október 17. 2016. október 17. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 4,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló Szerdán az európai részvényindexek növekedéssel zártak a megjelent euró zónás pozitív adatok hatására, míg az amerikai tőzsdék kismértékű negatív eredménnyel

Részletesebben

csütörtök, 2015. január 15. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. január 15. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. január 15. Vezetői összefoglaló Veszteséggel zártak szerdán a vezető nyugat-európai és amerikai tőzsdék. Szerdán tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euró jegyzései ma

Részletesebben

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. december 2. Vezetői összefoglaló Kedden az európai tőzsdék mínuszban zártak, az amerikai mutatók emelkedtek. Európában az EKB csütörtöki ülésére, az Egyesült Államokban a Fed decemberi tanácskozására

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 3.

Vezetői összefoglaló március 3. 2017. március 3. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama vegyesen mozgott a vezető devizák ellenében. A BUX 11,5 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett 0,56 százalékos csökkenéssel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 28.

Vezetői összefoglaló február 28. 2017. február 28. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló

hétfő, március 2. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. március 2. Vezetői összefoglaló Amerikában negatív tartományban zártak a vezető részvényindexek, Európában a lassuló amerikai GDP-adat segítette a kereskedést. A forint kilenchavi csúcsa közelében,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 15.

Vezetői összefoglaló május 15. 2017. május 15. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollár viszonylatában erősödött. A BUX 17,7 milliárd forintos, átlag feletti forgalom

Részletesebben

2010/2011. teljes üzleti év

2010/2011. teljes üzleti év . teljes üzleti EGIS Gyógyszergyár Nyilvánosan Működő Részvénytársaság nem auditált, konszolidált, IFRS ! Az EGIS Csoport -től -ban elemzi az export értékesítés árbevételét Oroszországi szabályozás változott

Részletesebben

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. október 1. Vezetői összefoglaló Szerdán mind az európai, mind az amerikai részvényindexek jelentős pluszban zártak, az EKB elnök nyilatkozatának hatására, mely szerint az EKB még tovább

Részletesebben

kedd, május 12. Vezetői összefoglaló

kedd, május 12. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. május 12. Vezetői összefoglaló Hétfőn veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Kedd reggel fokozatosan gyengülni kezdett a forint az euróval szemben, az árfolyam megközelítette

Részletesebben

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak az amerikai és a vezető nyugat-európai részvényindexek kedden. A 310-es szint alatt tartózkodott a forint az euróval szemben a 6 órás adatok

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 9.

Vezetői összefoglaló február 9. 2017. február 9. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető deviza ellenében gyengült. A BUX 7,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,17 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KVVM/KJKF/32/2010. Tervezet az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes

Részletesebben

péntek, december 11. Vezetői összefoglaló

péntek, december 11. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. december 11. Vezetői összefoglaló Csütörtökön Amerikában enyhe pluszban, Európában pedig vegyesen zártak a vezető tőzsdeindexek. Legnagyobb mértékben a londoni FTSE esett. Gyengült a forint

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

kedd, 2015. augusztus 11. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. augusztus 11. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. augusztus 11. Vezetői összefoglaló A FED várhatóan nem fog kamatot emelni szeptemberben. Kína leértékeli nemzetközi fizetőeszközét. Pozitív hangulat volt tegnap a nemzetközi tőzsdéken. Ma reggelre

Részletesebben

szerda, január 27. Vezetői összefoglaló

szerda, január 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2016. január 27. Vezetői összefoglaló Kedden pozitív hangulat uralkodott az európai tőzsdéken, valamint Amerikában is kedvezőbb képet láthattunk az elmúlt időszakokhoz képest. Az pozitív eredményeket

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

csütörtök, 2014. szeptember 18. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2014. szeptember 18. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. szeptember 18. Vezetői összefoglaló Többségében pozitívan zártak a nemzetközi részvényindexek. Szerdán a forint erősödni tudott az euróval és a svájci frankkal szemben is. A BUX 4,7 milliárd

Részletesebben

szerda, november 27. Vezetői összefoglaló

szerda, november 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2013. november 27. Vezetői összefoglaló A világ vezető indexei eltérő teljesítmény nyújtottak: a tengerentúlon folytatódott a tőzsdék erősödése, Európában viszont estek a részvényindexek. Kedden

Részletesebben

péntek, november 20. Vezetői összefoglaló

péntek, november 20. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 20. Vezetői összefoglaló A csütörtöki kereskedés során az európai tőzsdék pluszban zártak, de az amerikai tőzsdéken nem maradt meg a szerdai jó hangulat, csökkentek a részvények

Részletesebben

A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport

A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport A közlekedés valódi költségei Magyarországon Pavics Lázár Levegő Munkacsoport Az Európai Zöld Költségvetés éves konferenciája Budapest, 2010. július 8-9. A közlekedésben résztvevők döntő többsége a költség

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez

ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez Mátészalka V á r o s Polgármestere Mátészalka, Hősök tere 9. sz. Tel.: 44/500-961. Fax.:44/500-967 ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez a távhőszolgáltatási díjak megállapításáról és alkalmazásáról,

Részletesebben

A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között

A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között A földgáz fogyasztói árának 1 változása néhány európai országban 1999. július és 2001. június között A gázárak változását hat európai ország -,,,,, Egyesült Királyság - és végfelhasználói gázárának módosulásán

Részletesebben

szerda, 2015. augusztus 12.

szerda, 2015. augusztus 12. szerda, 2015. augusztus 12. Kedden veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Szerda hajnalban ismét leértékelte a jüant a Kínai Központi Bank. Szerda reggel az euróval szemben a tegnapi

Részletesebben

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. december 4. Vezetői összefoglaló Csütörtökön Amerikában és Európában is mínuszban zártak a tőzsdeindexek, az európai börzéken különösen nagy volt a visszaesés. Gyengült a forint az euróhoz

Részletesebben

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló

csütörtök, október 16. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. október 16. Vezetői összefoglaló A szerdai kereskedési napon rendkívül rossz hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken. Szerdán a 307-es szint fölé emelkedett az euró/forint kurzus; a

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2016. október 27. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,46 százalékos erősödéssel

Részletesebben

szerda, július 30. Vezetői összefoglaló

szerda, július 30. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 30. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai részvényindexek pozitív tartományban zárták a kereskedést, míg az amerikai tőzsdék veszteséggel fejezték be a napot. Rossz napot zárt

Részletesebben

kedd, február 16. Vezetői összefoglaló

kedd, február 16. Vezetői összefoglaló kedd, 2016. február 16. Vezetői összefoglaló Európa tőzsdéi jó menetben, 2 százalék feletti emelkedéssel nyitották a hetet, Ázsiában is jó hangulatban telt a keddi kereskedés a regionális részvénypiacokon.

Részletesebben

CIB INGATLAN ALAPOK ALAPJA

CIB INGATLAN ALAPOK ALAPJA CIB INGATLAN ALAPOK ALAPJA Éves jelentés CIB Befektetési Alapkezelő Rt. Forgalmazó, Letétkezelő: CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt. 2004 1/9 1. Alapadatok 1.1. A CIB Ingatlan Alapok Alapja Megnevezése:

Részletesebben

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS A magyarországi turisztikai régiók vendégforgalma 2002-ben 1 Kiss Kornélia Sulyok Judit kapacitása 2002-ben 2 Magyarországon 3377 kereskedelmi szálláshely mûködött, összesen 77 155 szobával és 335 163

Részletesebben

kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. szeptember 8. Vezetői összefoglaló Hétfőn a vezető nyugat-európai részvényindexek kismértékben emelkedtek, az amerikai tőzsdék zárva tartottak. Ma reggelre a vezető devizák többségével szemben

Részletesebben

hétfő, június 1. Vezetői összefoglaló

hétfő, június 1. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. június 1. Vezetői összefoglaló Jelentős veszteséget könyvelhettek el a nemzetközi börzék pénteken. A 309-es szint közelében maradt az euró/forint kurzus. A BUX 0,3 százalékkal került lejjebb

Részletesebben

Vezetői összefoglaló május 16.

Vezetői összefoglaló május 16. 2017. május 16. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euró és a dollár ellenében erősödött, a svájci frankhoz képest pedig stagnált. A BUX 8,6 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

kedd, 2014. március 25. Vezetői összefoglaló

kedd, 2014. március 25. Vezetői összefoglaló kedd, 2014. március 25. Vezetői összefoglaló A hétfőn megjelent kedvezőtlen makroadatokra a vezető nyugat-európai és amerikai részvényindexek is eséssel reagáltak. Hétfőn a 313-as szint körül ragadt az

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Vezetői összefoglaló július 4.

Vezetői összefoglaló július 4. 2016. július 4. Vezetői összefoglaló Hétfő reggel vegyesen teljesített a forint a vezető devizákkal szemben. A BUX 9,08 milliárd forintos átlag alatti forgalom mellett minimális, 0,01 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02.

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) közzétette a negyedévente megjelelő, "Gold Investment Digest" névre hallgató legfrissebb elemzését.

Részletesebben

A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága

A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás. NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága A Jövedéki törvény szerinti engedélyezési eljárás A 2003. évi CXXVII. törvény (Jöt.) A Jöt.-ben meghatározott tevékenység ( jövedéki termék előállítása, felhasználása, kereskedelme, tárolása, raktározása,

Részletesebben

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR 1/1 STATISZTIKAI TÜKÖR 1. március 5. 13 negyedévében,7%-kal nőtt a GDP EMBARGÓ! Közölhető: 1. március 5-én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 13 negyedév...1 13. év... Bevezető Magyarország bruttó hazai

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 9.

Vezetői összefoglaló június 9. 2017. június 9. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 9,4 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,71 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit Kiss Ernő MNNSZ elnök Napelemes piaci elemzés, nemzetközi és hazai PV piaci helyzet 2013. április 25. Források: www.pv-magazine.com www.solarbuzz.com

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 4. NAPIREND Ügyiratszám: 1/330-4/2008. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2008. december 23-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandó: A szennyvízcsatorna

Részletesebben

A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői

A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői A civil szervezetek Európa Uniós és Magyarországi jellemzői Johns Hopkins University 12 országra kiterjedő kutatása Nemzetközi kutató team a Johns Hopkins University Institute for Policy Studies szervezésében

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 13.

Vezetői összefoglaló február 13. 2017. február 13. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest gyengült, a svájci frankkal szemben pedig erősödött. A BUX 10,9 milliárd forintos, átlag feletti

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 15.

Vezetői összefoglaló június 15. 2017. június 15. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben kismértékben gyengült, a dollár ellenében enyhén erősödött. A BUX 21,5 milliárd forintos,

Részletesebben

kedd, 2015. október 13. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. október 13. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. október 13. Vezetői összefoglaló Hétfőn vegyesen zártak a vezető nemzetközi részvényindexek, de jelentős elmozdulást egyik sem mutatott. A hazai fizetőeszköz mindhárom vezető devizával szemben

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása II. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2003. II. 1 A II. ben az értékpapírpiac általunk vizsgált egyetlen szegmensében sem történt lényeges arányeltolódás az egyes tulajdonosi szektorok között. Az

Részletesebben

kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló Hétfőn is veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Kismértékben erősödött, de még mindig a 316-os szint fölött tartózkodik az euró/forint keresztárfolyam.

Részletesebben

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. április 11. Vezetői összefoglaló Jelentős esés következett be a vezető tengerentúli részvényindexekben, Nyugat- Európában kisebb volt a csökkenés. Tartani tudta a forint az euróval szembeni

Részletesebben

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár

A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai. Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár A költségvetés környezetvédelmi vonatkozásai Dr. Bathó Ferenc helyettes államtitkár Tévhit, hogy a költségvetés mindenható, vele minden problémát meg lehet oldani. A környezetvédelemhez kapcsolódó elvonási

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata

A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata A program teljes hatásáról a kormány nem adott tájékoztatást annak ellenére, hogy a törvényi előírások szerint ezt a törvényjavaslatok

Részletesebben

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. március 5. Vezetői összefoglaló Fontosabb makroadatok hiányában az enyhülni látszó geopolitikai hírek határozták meg a nemzetközi tőzsdei kereskedést, így komoly emelkedést könyveltek el

Részletesebben

Szöveges beszámoló 2005. év

Szöveges beszámoló 2005. év Szöveges beszámoló 2005. év Intézményünknek a TMÖ Pszichiátriai Betegek Otthona Máza az eltelt 12 hónap során a felügyeleti szerv biztosította a pénzügyi fedezetet, ezen kívül a munkaügyi központtól kapott

Részletesebben

2014/74 STATISZTIKAI TÜKÖR 2014. július 18.

2014/74 STATISZTIKAI TÜKÖR 2014. július 18. 14/74 STATISZTIKAI TÜKÖR 14. július 18. Szolgáltatási kibocsátási árak, 14. I. negyedév Tartalom Összegzés...1 H Szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág... J Információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág...

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag E l ő t e r j e s z t é s (közigazgatási egyeztetés anyaga) a Bernben 1980. május 9-én kelt, Nemzetközi Vasúti Fuvarozási

Részletesebben

csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai részvényindexek vegyesen zártak, a tengerentúli börzék azonban pozitív tartományban fejezték be a kereskedést. Az euró/forint

Részletesebben

Vezetői összefoglaló november 15.

Vezetői összefoglaló november 15. 2016. november 15. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval szemben stagnált, a svájci frank és a dollár ellenében pedig erősödött. A BUX 9,1 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

szerda, január 20.

szerda, január 20. szerda, 2016. január 20. A Nemzetközi Valutaalap lefelé módosította a világgazdaság idei és a jövő évi növekedésének várható ütemére vonatkozó előrejelzését. Nőtt az átlagos munkanélküliség a világban.

Részletesebben

XXIII. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS év

XXIII. évfolyam, 1. szám, Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS év XXIII. évfolyam, 1. szám, 2012 Statisztikai Jelentések MŰTRÁGYA ÉRTÉKESÍTÉS 2011. év Műtrágya értékesítés Műtrágya értékesítés XXIII. évfolyam, 1. szám, 2012 Megjelenik ente Szerkesztő Dr. Vágó Szabolcs

Részletesebben

Termékkereskedelem, termékek felhasználása

Termékkereskedelem, termékek felhasználása Termékkereskedelem, termékek felhasználása Ki tud többet t a kőolaj-feldolgozásról? ld l Vetélkedő általános iskolák 7-8. osztályos csapatai számára Éber Anna Magyarország Kereskedelem Vezető Százhalombatta,

Részletesebben

A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9.

A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9. 1 /11 3. hét A piaci mechanizmus mőködése: elemzések a Marshall kereszt segítségével (adó, szubvenció, árrögzítés stb). Holtteherveszteség Varian 14. és 16.5-9. PIACI GYNÚLY TÚLKRLT, TÚLKÍNÁLAT ha p =

Részletesebben

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5.

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-005 vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 DOKUMENTUM 5. Foglalkoztatottság és munkanélküliség

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 23.

Vezetői összefoglaló június 23. 2017. június 23. Vezetői összefoglaló Péntek reggelre a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 6,9 milliárd forintos, átlag alatti

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása IV. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2004. IV. negyedév 1 Budapest, 2004. február 21. A IV. negyedévben az állampapírpiacon folytatódott a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos

Részletesebben

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS. Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség [továbbiakban: MSZKSZ vagy Eladó ]

ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS. Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség [továbbiakban: MSZKSZ vagy Eladó ] ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Név: Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség [továbbiakban: MSZKSZ vagy Eladó ] Székhely: 1037 Budapest, Montevideo u. 16/B. Levelezési cím: 1037 Budapest,

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 7.

Vezetői összefoglaló március 7. 2017. március 7. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróhoz, a svájci frankhoz és a dollárhoz képest egyaránt erősödött. A BUX 7,0 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett

Részletesebben