Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is."

Átírás

1

2 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN Dr. Pétery Kristóf PhD, 2014 Mercator Stúdió, 2014 Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadó 2000 Szentendre, Harkály u és T:

3 TARTALOM 3 TARTALOM TARTALOM... 3 ELŐSZÓ KEZDŐ LÉPÉSEK... Hiba! A könyvjelző nem létezik. A program környezete...hiba! A könyvjelző nem létezik. A LibreOffice 3.4 rendszerkövetelményeihiba! A könyvjelző nem létez Letöltési lehetőségek...hiba! A könyvjelző nem létezik. A program telepítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A program módosítása, eltávolításahiba! A könyvjelző nem létezik. A billentyűzet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Az egér...hiba! A könyvjelző nem létezik. A program indítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A segítség...hiba! A könyvjelző nem létezik. A súgó tartalomjegyzéke...hiba! A könyvjelző nem létezik. A súgó tárgymutatója...hiba! A könyvjelző nem létezik. Keresés a súgóban...hiba! A könyvjelző nem létezik. A segéd...hiba! A könyvjelző nem létezik. Tippek...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Részletes tippek...hiba! A könyvjelző nem létezik. A névjegy...hiba! A könyvjelző nem létezik. A program szoftverkörnyezete, ablakaihiba! A könyvjelző nem létezik. Az asztal...hiba! A könyvjelző nem létezik. Az alkalmazásablak...hiba! A könyvjelző nem létezik. Dokumentumablak...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Címsor...Hiba! A könyvjelző nem létezik. A menüsor...hiba! A könyvjelző nem létezik. Állapotsor...Hiba! A könyvjelző nem létezik.

4 4 TARTALOM Az eszköztár...hiba! A könyvjelző nem létezik. Az eszköztárak megjelenítése Hiba! A könyvjelző nem létezik. Párbeszédpanelek és parancsokhiba! A könyvjelző nem létezik. Állománykezelés...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Új állomány létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Office fájlok megnyitása és mentésehiba! A könyvjelző nem létezik. Meglévő dokumentum megnyitásahiba! A könyvjelző nem létezik. Fájlok szűrése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Állományok keresése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Dokumentumok ismételt betöltésehiba! A könyvjelző nem létezik. Fájltípusok...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Állományok lezárása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A dokumentum tárolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Változatok kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Dokumentum-helyreállítás...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Állományok törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Állományok tulajdonságai...hiba! A könyvjelző nem létezik. Állományok postázása, másolásahiba! A könyvjelző nem létezik. A munka befejezése...hiba! A könyvjelző nem létezik. SZÖVEGSZERKESZTÉS A Writer képernyő...hiba! A könyvjelző nem létezik. Writer eszköztárak...hiba! A könyvjelző nem létezik. Megjelenítési üzemmódok...hiba! A könyvjelző nem létezik. Normál nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Nyomtatási elrendezés nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Teljes képernyős nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Web nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Nyomtatási kép nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Alapszolgáltatások...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Kurzormozgatás...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Szövegírás, javítás...hiba! A könyvjelző nem létezik.

5 TARTALOM 5 Szövegkijelölés...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Vágás és áthelyezés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Keresés a szövegben...hiba! A könyvjelző nem létezik. Szövegrészek cseréje...hiba! A könyvjelző nem létezik. Automatikus javítás és kiegészítéshiba! A könyvjelző nem létezik. Szerkesztőparancs ismétlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Szerkesztőparancs visszavonásahiba! A könyvjelző nem létezik. Navigálás a dokumentumban...hiba! A könyvjelző nem létezik. A dokumentum formázása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Karakterformák...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Bekezdésformák...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Szegélyek a bekezdések és képek körülhiba! A könyvjelző nem létezik. A bekezdés háttere...hiba! A könyvjelző nem létezik. Tabulátorok beállítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Iniciálé...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Felsorolásjelölés és számozás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Szakaszok, fejezetek formátuma..hiba! A könyvjelző nem létezik. Lap- és margóbeállítás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Fejléc, lábléc, láb- és végjegyzethiba! A könyvjelző nem létezik. Laptördelés szabályozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Törések...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Keretek kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Hiperhivatkozás beillesztése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Különleges karakterek beillesztésehiba! A könyvjelző nem létezik. Elválasztó vonalak beillesztése.hiba! A könyvjelző nem létezik. Megjegyzések beillesztése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Könyvjelzők beillesztése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Mezők kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Grafika kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A címszerkesztő használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képletek beillesztése...hiba! A könyvjelző nem létezik.

6 6 TARTALOM Táblázatkezelés...Hiba! A könyvjelző nem létezik. OLE objektumok beillesztése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A MUNKA GYORSÍTÁSA Stílusok kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A stíluskezelő...hiba! A könyvjelző nem létezik. A stílus érvényesítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Új stílus létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A stílusok módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyéni stílus törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Sablonműveletek...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Automatikusan készülő jegyzékekhiba! A könyvjelző nem létezik. Tárgymutató...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Tárgyszó megjelölése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A tárgyszóbejegyzés módosításahiba! A könyvjelző nem létezik. A tárgymutató létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A tárgymutató létrehozása konkordancia fájlbólhiba! A könyvjelző ne A tárgymutató formája...hiba! A könyvjelző nem létezik. Bibliográfiai hivatkozások kezelésehiba! A könyvjelző nem létezik. Tartalomjegyzék...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Tartalomjegyzék-cím megjelölésehiba! A könyvjelző nem létezik. A tartalomjegyzék létrehozása Hiba! A könyvjelző nem létezik. A tartalomjegyzék formája...hiba! A könyvjelző nem létezik. A jegyzékek frissítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Nyelvi szolgáltatások...hiba! A könyvjelző nem létezik. Körlevelezés...Hiba! A könyvjelző nem létezik. A körlevelek elemi részei...hiba! A könyvjelző nem létezik. A körlevelek létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. TÁBLÁZATKEZELÉS Fogalmak magyarázata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Üres munkafüzet létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A program szoftverkörnyezete, ablakai

7 TARTALOM 7 Az alkalmazásablak Az eszköztár TÁBLÁZATOK HASZNÁLATA... Hiba! A könyvjelző nem létezik. A Calc kezelőeszközei...hiba! A könyvjelző nem létezik. Számolótáblák kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A cellák...hiba! A könyvjelző nem létezik. Mozgás a cellák között, kijelölésekhiba! A könyvjelző nem létezik. Adatbevitel és szerkesztés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Automatikus kitöltés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Automatikus számolás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Cellatartalom megadása csoportos kitöltésselhiba! A könyvjelző nem Cellák feltöltése sorozattal...hiba! A könyvjelző nem létezik. Cellák kitöltése képletekkel...hiba! A könyvjelző nem létezik. Kitöltés egyéni lista elemeivel...hiba! A könyvjelző nem létezik. Cellák beszúrása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Cellák törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Cellatartalom vagy formátum törlésehiba! A könyvjelző nem létezik. Adatok érvényesítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Korlátozás nélküli bevitel...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egész szám korlátozás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Az adatérvényesítés műveletei..hiba! A könyvjelző nem létezik. Tizedestört korlátozás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Dátumkorlátozás...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Időkorlátozás...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Szöveghossz-korlátozás...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Hibajelzés beállítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Számítási műveletek...hiba! A könyvjelző nem létezik. Hivatkozások...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Automatikus névadás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Tetszőleges név adása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Név beillesztése...hiba! A könyvjelző nem létezik.

8 8 TARTALOM Nevek felismerése címzésként..hiba! A könyvjelző nem létezik. Címkék létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Hivatkozásoperátorok...Hiba! A könyvjelző nem létezik. A képletek alkalmazása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A képletek szintaxisa...hiba! A könyvjelző nem létezik. Hibakódok...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Képletek operátorai...hiba! A könyvjelző nem létezik. Számtani műveleti operátorok Hiba! A könyvjelző nem létezik. Összehasonlító műveleti operátorokhiba! A könyvjelző nem létezik. Szöveges operátor...hiba! A könyvjelző nem létezik. Hivatkozási operátorok...hiba! A könyvjelző nem létezik. Munkalapfüggvények...Hiba! A könyvjelző nem létezik. A függvények használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. A beépített függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. A Calc függvényei...hiba! A könyvjelző nem létezik. Adatbázis függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. Feladat név adása...hiba! A könyvjelző nem létezik. AB.ÁTLAG...Hiba! A könyvjelző nem létezik. AB.DARAB...Hiba! A könyvjelző nem létezik. AB.MEZŐ...Hiba! A könyvjelző nem létezik. AB.MIN...Hiba! A könyvjelző nem létezik. AB.SZÓRÁS...Hiba! A könyvjelző nem létezik. AB.SZORZAT DPRODUCT.Hiba! A könyvjelző nem létezik. AB.SZUM DSUM...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Dátum és idő függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. DÁTUM(év;hónap;nap) DATEHiba! A könyvjelző nem létezik. EASTERSUNDAY(év)...Hiba! A könyvjelző nem létezik. HÉT.NAPJA(dátumérték;típus) WEEKDAYHiba! A könyvjelző nem HÓNAP(dátumérték) MONTHHiba! A könyvjelző nem létezik. IDŐ(óra; perc; mperc) TIME Hiba! A könyvjelző nem létezik. MA() TODAY...Hiba! A könyvjelző nem létezik. MOST() NOW...Hiba! A könyvjelző nem létezik.

9 TARTALOM 9 NETWORKDAYS(kezdet;vég;ünnepek)Hiba! A könyvjelző nem léte ÓRA(időérték) HOUR...Hiba! A könyvjelző nem létezik. PERC(időérték) MINUTE...Hiba! A könyvjelző nem létezik. WEEKNUM(dátumérték;vissza_típus)Hiba! A könyvjelző nem létezik WEEKSINYEAR(dátumérték).Hiba! A könyvjelző nem létezik. WORKDAY(kezdet;napok;ünnepek)Hiba! A könyvjelző nem létezik. YEARFRAC(kezdet;vég;módszer)Hiba! A könyvjelző nem létezik. YEARS(kezdő_dátum;befejező_dátum;típus)Hiba! A könyvjelző nem Pénzügyi függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. ACCRINT...Hiba! A könyvjelző nem létezik. DISC...Hiba! A könyvjelző nem létezik. EFFECTIVE...Hiba! A könyvjelző nem létezik. FVSCHEDULE...Hiba! A könyvjelző nem létezik. INTRATE...Hiba! A könyvjelző nem létezik. JBÉ...Hiba! A könyvjelző nem létezik. LRÉSZLETKAMAT...Hiba! A könyvjelző nem létezik. MÉ...Hiba! A könyvjelző nem létezik. NOMINAL...Hiba! A könyvjelző nem létezik. ODDFPRICE...Hiba! A könyvjelző nem létezik. PRÉSZLET...Hiba! A könyvjelző nem létezik. RÁTA...Hiba! A könyvjelző nem létezik. RÉSZLET...Hiba! A könyvjelző nem létezik. RRÉSZLET...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Információ függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. CELLA...Hiba! A könyvjelző nem létezik. CURRENT...Hiba! A könyvjelző nem létezik. FORMULA...Hiba! A könyvjelző nem létezik. NEM.SZÖVEG...Hiba! A könyvjelző nem létezik. NINCS...Hiba! A könyvjelző nem létezik. SZÁM...Hiba! A könyvjelző nem létezik. SZÖVEG-E...Hiba! A könyvjelző nem létezik. TÍPUS...Hiba! A könyvjelző nem létezik.

10 10 TARTALOM Logikai függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. ÉS(állítás1;állítás2; )...Hiba! A könyvjelző nem létezik. HA(állítás;igaz_érték;hamis_érték)Hiba! A könyvjelző nem létezik. VAGY(állítás1;állítás2; )...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Feladat Logikai függvények.hiba! A könyvjelző nem létezik. Matematikai és trigonometriai függvényekhiba! A könyvjelző nem léte ABS(szám)...Hiba! A könyvjelző nem létezik. COMBINA(szám_1; szám_2).hiba! A könyvjelző nem létezik. COS(szám)...Hiba! A könyvjelző nem létezik. CSONK(szám; hány_jegy)...hiba! A könyvjelző nem létezik. GYÖK(szám)...Hiba! A könyvjelző nem létezik. HATVÁNY(szám; hatvány)...hiba! A könyvjelző nem létezik. KEREK(szám; hány_jegy)...hiba! A könyvjelző nem létezik. KOMBINÁCIÓK(elemszám; kiválasztva)hiba! A könyvjelző nem léte MARADÉK(szám; osztó)...hiba! A könyvjelző nem létezik. PI()...Hiba! A könyvjelző nem létezik. SIN(szám)...Hiba! A könyvjelző nem létezik. SZORZAT(szám1; szám2;...) Hiba! A könyvjelző nem létezik. SZUM(szám1; szám2;...)...hiba! A könyvjelző nem létezik. SZUMHA(tartomány; kritérium; tagok)hiba! A könyvjelző nem létezi Adattömb függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. Tömbképletek használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Tömbképletek létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. GYAKORISÁG(adattömb; csoport)hiba! A könyvjelző nem létezik. Feladat Tömbképletek...Hiba! A könyvjelző nem létezik. LIN.ILL(y_adatok; x_adatok; konstans; stat)hiba! A könyvjelző nem Statisztikai függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. ÁTL.ELTÉRÉS(szám1; szám2;...)hiba! A könyvjelző nem létezik. ÁTLAG(szám1; szám2;...)...hiba! A könyvjelző nem létezik. CHISQDIST(x; szfok; eloszlásfv)hiba! A könyvjelző nem létezik. KHI.PRÓBA(tényleges; várható)hiba! A könyvjelző nem létezik. Feladat FüggetlenségvizsgálatHiba! A könyvjelző nem létezik.

11 TARTALOM 11 Feladat HomogenitásvizsgálatHiba! A könyvjelző nem létezik. SZÁZALÉKRANG(tömb; x; pontosság)hiba! A könyvjelző nem létez SZÓRÁS(szám1; szám2;...)..hiba! A könyvjelző nem létezik. Munkafüzet függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. Reguláris kifejezések...hiba! A könyvjelző nem létezik. CÍM(sor; oszlop; típus; a1; munkalap)hiba! A könyvjelző nem létezik FKERES(keresett; tábla; oszlop; rendezett)hiba! A könyvjelző nem l INDEX(hivatkozás; sor; oszlop; terület)hiba! A könyvjelző nem létez KUTAT(keresett;tartomány;eredmény)Hiba! A könyvjelző nem létezi VKERES(keresett; tábla; sor; rendezett)hiba! A könyvjelző nem léte Szövegfüggvények...Hiba! A könyvjelző nem létezik. ARABIC(szöveg)...Hiba! A könyvjelző nem létezik. BAL(szöveg; hányat)...hiba! A könyvjelző nem létezik. CSERE(régi; honnan; hossz; új)hiba! A könyvjelző nem létezik. KÖZÉP(szöveg; honnan; darab)hiba! A könyvjelző nem létezik. RÓMAI(szám; mód)...hiba! A könyvjelző nem létezik. SZÖVEG.KERES(keresett; szöveg; kezdet)hiba! A könyvjelző nem Kiegészítő függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. DEC2BIN(szám; jegyek)...hiba! A könyvjelző nem létezik. DEC2HEX(szám; jegyek)...hiba! A könyvjelző nem létezik. DEC2OKT(szám; jegyek)...hiba! A könyvjelző nem létezik. OCT2BIN(szám; jegyek)...hiba! A könyvjelző nem létezik. OCT2DEC(szám)...Hiba! A könyvjelző nem létezik. OCT2HEX(szám; jegyek)...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyéni függvények...hiba! A könyvjelző nem létezik. Feladat Adószámítás...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Diagramok készítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diagramtípusok...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Diagram létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diagram törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diagram formázása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek beszúrása...hiba! A könyvjelző nem létezik.

12 12 TARTALOM Munkalapok műveletei...hiba! A könyvjelző nem létezik. Oszlop és sor beszúrása, törlésehiba! A könyvjelző nem létezik. Cellák beszúrása és törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Munkalapok beszúrása, törlése.hiba! A könyvjelző nem létezik. Munkalapok átnevezése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Munkalapok áthelyezése, másolásahiba! A könyvjelző nem létezik. Munkalapok csoportos használatahiba! A könyvjelző nem létezik. Listák, adatbázisok kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Adatbázis felépítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Adatbázis létrehozása, feltöltésehiba! A könyvjelző nem létezik. Rekordok szűrése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Az AutoSzűrő üzemmód használatahiba! A könyvjelző nem létezik. Normál szűrés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Összetett szűrés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Sorba rendezés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Adatbázis (kimutatás) Varázsló.Hiba! A könyvjelző nem létezik. További lehetőségek...hiba! A könyvjelző nem létezik. Megjegyzések...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Keresés és csere...hiba! A könyvjelző nem létezik. Irányított beillesztés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Nyomtatási beállítások...hiba! A könyvjelző nem létezik. A nyomtatási terület meghatározásahiba! A könyvjelző nem létezik. Oldalbeállítás...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Oldal...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Margók...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Szegélyek...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Háttér...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Élőfej és élőláb...hiba! A könyvjelző nem létezik. Lap...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Oldaltörések elhelyezése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Az Oldaltörés megtekintése nézet használatahiba! A könyvjelző nem

13 TARTALOM 13 BEMUTATÓ KÉSZÍTÉS... Hiba! A könyvjelző nem létezik. Üres bemutató létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Előadás készítés sablon alapján..hiba! A könyvjelző nem létezik. Az előadás-tervező tündér...hiba! A könyvjelző nem létezik. Új bemutató készítése létező bemutatóbólhiba! A könyvjelző nem létez Mentés weblapként...hiba! A könyvjelző nem létezik. BEMUTATÓK MÓDOSÍTÁSA... Hiba! A könyvjelző nem létezik. Az Impress ablak áttekintése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Munka több bemutatóval...hiba! A könyvjelző nem létezik. Nézetek...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Normál nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Vázlat nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diarendező nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Jegyzetek oldal nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Emlékeztető oldal nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diavetítés nézet...hiba! A könyvjelző nem létezik. A Normál nézet használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. A Normál nézet használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Szövegek beírása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Szövegobjektumok formázása..hiba! A könyvjelző nem létezik. Betűformátumok...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Bekezdésformátumok...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Szövegkeretek, szövegdobozok formázásahiba! A könyvjelző nem lét Másolás, áthelyezés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Új képkockák létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képkockák elrendezésének megváltoztatásahiba! A könyvjelző nem l Dia megkettőzése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képkocka törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Tervezősablon cseréje...hiba! A könyvjelző nem létezik. Nézetminta sablonok...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diák színválasztékának módosításahiba! A könyvjelző nem létezik.

14 14 TARTALOM A stíluskezelő...hiba! A könyvjelző nem létezik. Stílus érvényesítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Új stílus létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Stílusok módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyéni stílus törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyéni háttér beállítása stílusbanhiba! A könyvjelző nem létezik. A Vázlat nézet használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. A jegyzetelő nézet használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek, rajzelemek beszúrása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek beszúrása képhelyre...hiba! A könyvjelző nem létezik. Kép beszúrása fájlból...hiba! A könyvjelző nem létezik. Kép beszúrása lapolvasóról...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek áthelyezése és méretezésehiba! A könyvjelző nem létezik. Objektum forgatása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek igazítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek elnevezése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A beillesztett kép módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Kép levágása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek tükrözése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek elrendezése és sorrendjehiba! A könyvjelző nem létezik. Képek vektorizálása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek térbeli átalakítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Fényképek módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A képtár használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok csoportosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Táblázatok beszúrása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diagram beszúrása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Multimédiás eszközök...hiba! A könyvjelző nem létezik. A diarendező nézet használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diák másolása, áthelyezése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Dia elrejtése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Dia törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik.

15 TARTALOM 15 Speciális effektek...hiba! A könyvjelző nem létezik. Áttűnések beállítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Szövegek animálása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diákon szereplő elemek animálásahiba! A könyvjelző nem létezik. Képek animálása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Lejátszás időzítése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyedi diasorok...hiba! A könyvjelző nem létezik. Vetítési beállítások...hiba! A könyvjelző nem létezik. Vetítés indítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. RAJZOLÁS... Hiba! A könyvjelző nem létezik. Üres rajz létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A rétegekről...hiba! A könyvjelző nem létezik. Réteg létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Réteghasználat...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok mozgatása rétegek közötthiba! A könyvjelző nem létezik Objektumok létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Oldalak létrehozása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A Rajz eszköztár...hiba! A könyvjelző nem létezik. Rácsok és illesztővonalak...hiba! A könyvjelző nem létezik. Beépített rajzelemek alkalmazásahiba! A könyvjelző nem létezik. Egyenesek rajzolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Nyíllal végződő vonal rajzolásahiba! A könyvjelző nem létezik. Téglalapok és négyszögek rajzolásahiba! A könyvjelző nem létezik. Ellipszisek és körök rajzolása.hiba! A könyvjelző nem létezik. Vonalak és nyilak rajzolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyszerű alakzatok rajzolása.hiba! A könyvjelző nem létezik. Szimbolikus alakzatok rajzolásahiba! A könyvjelző nem létezik. Nyilak rajzolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Folyamatábra rajzolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Ábrafelirat rajzolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Csillagok és feliratok rajzolásahiba! A könyvjelző nem létezik.

16 16 TARTALOM Szabadkézi rajzolás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Méretvonalak...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Rajzelemek mozgatása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Méretezés és nyújtás...hiba! A könyvjelző nem létezik. Forgatás és döntés...hiba! A könyvjelző nem létezik. Tükrözés...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Rajzszerkesztés utólag...hiba! A könyvjelző nem létezik. Szövegszerkesztés...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Tulajdonságok módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A Vonal és kitöltés eszköztár...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyéni szín beállítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyéni színátmenet beállítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Egyéni vonalkázás és bitkép beállításahiba! A könyvjelző nem létezik Stílusok kezelése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok másolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok elrendezése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok igazítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok elosztása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok összekapcsolása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok csoportosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok összevonása és felosztásahiba! A könyvjelző nem létezi Objektumok törlése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Objektumok átúsztatása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Alakzatműveletek...Hiba! A könyvjelző nem létezik. Térbeli objektumok...hiba! A könyvjelző nem létezik. Síkbeli objektumok átalakítása térbelivéhiba! A könyvjelző nem létezi Térhatás beállítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek beszúrása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek beszúrása fájlból...hiba! A könyvjelző nem létezik. Kép beszúrása lapolvasóról...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek áthelyezése és méretezésehiba! A könyvjelző nem létezik.

17 TARTALOM 17 Objektum forgatása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek elnevezése...hiba! A könyvjelző nem létezik. A beillesztett kép módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Kép levágása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek tükrözése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek vektorizálása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képek térbeli átalakítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Fényképek módosítása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A képtár használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Interaktív képek...hiba! A könyvjelző nem létezik. Diagram beszúrása...hiba! A könyvjelző nem létezik. A címszerkesztő használata...hiba! A könyvjelző nem létezik. Képletek beillesztése...hiba! A könyvjelző nem létezik. Táblázatkezelés...Hiba! A könyvjelző nem létezik. TESTRE SZABÁS... Hiba! A könyvjelző nem létezik. LibreOffice beállítások...hiba! A könyvjelző nem létezik. LibreOffice Draw beállítások...hiba! A könyvjelző nem létezik. Menük testreszabása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Billentyűzet testreszabása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Eszköztárak testreszabása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Események testreszabása...hiba! A könyvjelző nem létezik. Gyorsbillentyűk...Hiba! A könyvjelző nem létezik. LibreOffice funkcióbillentyűk...hiba! A könyvjelző nem létezik. LibreOffice gyorsbillentyűk...hiba! A könyvjelző nem létezik. Rajzobjektumok gyorsbillentyűi.hiba! A könyvjelző nem létezik. Képtár gyorsbillentyűi (Új téma).hiba! A könyvjelző nem létezik. Képtár gyorsbillentyűi (előnézet)hiba! A könyvjelző nem létezik. Rajzok funkciógombjai...hiba! A könyvjelző nem létezik. Rajzok gyorsbillentyűi...hiba! A könyvjelző nem létezik. ADATBÁZIS-KEZELÉS Alapismeretek

18 18 TARTALOM Adatbázis Adatmodell Adatbázisok tervezése lépés: Követelményelemzés lépés: Entitások, táblák meghatározása lépés: Attribútumok, mezők megadása lépés: Azonosítók meghatározása Számláló típusú elsődleges kulcs Egyetlen mezőből álló elsődleges kulcs Több mezőből álló elsődleges kulcs lépés: Kapcsolatok meghatározása lépés: Teszt lépés: Adatbevitel és más objektumok Adatbázis létrehozása A Base eszköztárai Táblák Tábla létrehozása Tábla készítése tündérrel Tábla létrehozása manuálisan A tábla szerkezete Mezőtulajdonságok Egyéni formátumok Indexek A tábla mentése Munka létező adatbázissal Megnyitás Lekérdezések Űrlapok Jelentések Adatbázis-tulajdonságok Műveletek adatbázis-rekordokkal Mozgás az adattáblában

19 TARTALOM 19 Rekord adattartalmának módosítása Adatmódosítás mentése Adattábla módosítása Betűtípus váltás Sormagasság beállítása Oszloptulajdonságok Oszlopszélesség beállítása Oszlop elrejtése és felfedése Adatbázis bezárása Objektumok bezárása Adatbázis mentése hordozható adathordozóra Adatbázis kezelése További adatbeviteli műveletek Adatok rendezése Adatok szűrése Helyettesítő karakterek Importálás Tábla importálás Accessből Importálás Accessből létező táblába Importálás a vágólapon keresztül Tábla másolása Lekérdezések Új lekérdezés létrehozása Lekérdezés készítése tündérrel Lekérdezés készítése manuálisan Lekérdezés mentése Lekérdezés bezárása Lekérdezés átnevezése Lekérdezés megnyitása Lekérdezés SQL nézete Összesítő lekérdezések Űrlapok

20 20 TARTALOM Űrlapok szerkezete Űrlapok létrehozása Űrlap létrehozása tündérrel Űrlap formázása Kép beszúrása fájlból űrlapra Űrlap mentése Űrlap bezárása Űrlap átnevezése Űrlaptulajdonságok Űrlap megnyitása Rekordok kezelése űrlappal Rekord módosítása Jelentések Jelentések létrehozása Jelentés készítése tündérrel Jelentés megnyitása, előállítása Jelentés mentése Jelentés bezárása Jelentés átnevezése Jelentés módosítása Jelentések nyomtatása Oldalbeállítások Nyomtató beállítások Nyomtatási beállítások ellenőrzése Nyomtatás IRODALOM

21 ELŐSZÓ 21 ELŐSZÓ Tisztelt Olvasó! Gombamód szaporodnak a számítógépek az irodákban és az otthonokban egyaránt. Szinte mindegyik személyi számítógépen az operációs rendszertől függetlenül megtalálható valamilyen irodai alkalmazáscsomag, például a szinte egyeduralkodó bár meglehetősen drága Microsoft Office, Wordperfect Office, Ability, MagyarOffice vagy a könyvünk tárgyát jelentő, nyílt forráskódú és ingyenesen letölthető LibreOffice. A minden szokásos irodai tevékenységet felölelő, komplex programcsomagok piacán a Microsoft 1983-ban jelent meg a Worddel, 1985-ben az Excellel, a PowerPoint 1987-ben keletkezett. A programcsomag részei már ekkor igen nagymértékben kapcsolódtak egymáshoz. Az egyre újabb fejlesztések tudatosan törekedtek az együttműködés fokozására. A Microsoft ugyanakkor kisebb képességekkel, de igen használható olcsó irodai programcsomagot is kibocsátott MS Works néven. Az e programokban alkalmazott megoldások igen hamar kvázi szabvánnyá lettek, más fejlesztők is igyekeztek a kipróbált megoldásokat alkalmazni. Ennek igen eltérő szerepű programok esetében az lehet az oka, hogy az adott program kezelése sokkal könnyebben elsajátítható, ha a felhasználói környezet, illetve kezelői felület elemei már máshonnan ismertnek tekinthetők. Hamarosan megjelentek és szolgáltatásaikban egyre jobban megközelítették a vetélytársak (többek között a Corel, IBM, Novell, Sun) programjai is a Microsoft vezető irodai programcsomagjának lehetőségeit. Ezek közül kiemelkedett az eredetileg német StarOffice, amelynek különlegessége volt a magas fokú integráltság, az alkalmazási terület, a platformok széleskörűsége, illetve ingyenes elérhetősége. Ezt a szoftvert korábban tizenkét évvel ezelőtt külön, papíros és elektronikus formában megjelent kötetekben tárgyaltuk.

22 22 ELŐSZÓ 1999 augusztusában a Sun Microsystems felvásárolta a StarOffice programfejlesztőjét, a hamburgi StarDivision céget, és a program 5.2 verzióját ingyenesen letölthető módon kezdte terjeszteni júliusától a Sun nyílttá tette a forráskódot és elindította az OpenOffice.org projektet és fejlesztői közösséget. Közben a zárt forráskódú, kereskedelmi StarOffice csomagot is továbbfejlesztették. Az OpenOffice új fejlesztéseinek jelentős állomása volt az Unicode támogatás beépítése, mely használhatóvá tette nemcsak az eredeti nyolc nyugati nyelven, hanem a legtöbb latin betűs, ázsiai és egyéb nyelven is az OpenOffice.org programot. A elején kezdődött 2. verzió fejlesztésekor a Microsoft Office kompatibilitás és a teljesítmény fokozására helyezték a hangsúlyt. A 2. verzió 2005-ben jelent meg. A 3. verzió, melynek fő újdonságai az Office Open XML formátumú fájlok importálása, a VBA makró és az új ODF 1.2 formátum támogatása, 2008-ban jelent meg. Később a fejlesztést átvette egy újabb mamutcég, az Oracle. Háromhavonta jelennek meg a hibajavításokat tartalmazó kisebb kiadások pedig az új verziók között, amelyek félévente új funkcionalitással bővítik a programot szeptember 28-án az OpenOffice projekt több tagja megalapította a The Document Foundation szervezetet, és létrehozta az OpenOffice.org 3.3 béta változatának egy származtatott változatát. Az új programcsomag létrejöttéhez jelentősen hozzájárul az Oracle által keltett bizonytalanság, amelyben tartani lehetett attól, hogy a vállalat megszünteti az OpenOffice.org projektet, úgy ahogy ezt megtette az OpenSolaris-szal. Az alapítók remélték, hogy a LibreOffice név csak átmeneti lesz, mivel felkérték az Oracle-t is, hogy csatlakozzon a szervezethez és adja át nekik az OpenOffice.org márkanevet. Ezt az Oracle visszautasította és arra kérte az átállt fejlesztőket, hogy mondjanak le az OpenOffice.org irányítótestületében betöltött pozíciójukról, így a projekt végleges neve a LibreOffice lett október végére, 33 OpenOffice.org fejlesztő mondott le, és állt át a The Document Foundation szervezethez. A Go-oo projekt szintén megszűnt, támogatva evvel LibreOffice egységes fejlődését. A projekt által kifejlesztett funkciók beolvadtak

23 ELŐSZÓ 23 a LibreOfficeba. Más OpenOffice változatok szintén beolvadtak a LibreOffice programcsomagba. A Canonical, Novell és Red Hat kijelentette, hogy a jövőben kiadott operációs rendszereikben az alapértelmezett irodai programcsomag szintén a LibreOffice lesz január 20-án, az Ubuntu fejlesztői kiadásában a LibreOffice vált az alapértelmezett irodai programcsomaggá ban jelent meg a. verziója, kötetünk kiadásának pillanatában az aktuális változat a számot viseli, de előzetesben megjelent már a 4.2-es verzió is. A komplex irodai alkalmazáscsomag minden, napjainkban, az irodákban előforduló feladat megoldását támogatja. Szövegszerkesztője a professzionális funkciókkal, jellemzőkkel is rendelkező Writer, gazdasági-műszaki számítások, elemzésekhez használható eszköze a Calc, bemutatások, előadások látványos és hatásos segítője az Impress, adatbázis-kezelője az Adabas alapokon készített Base, vektoros rajzoló programja a Draw. A Microsoft Office Equation Editorához hasonló matematikai egyenletszerkesztő a Math alkalmazás. Ezek többségéről külön kötetet is írunk, de egy összefoglaló Biblia jellegű kiadványt is megjelenítünk. A programok mindegyike többé-kevésbé írja-olvassa az általánosan elterjedt Microsoft Office 2000-es változatától és más konkurens szoftvertermékekben készített állományokat. A többé-kevésbé azért kell említenünk, mert ha nem használunk az MS Office-ban különleges szolgáltatásokat, extra függvényeket, mezőkódokat, egyes VBA kódokat, bár a StarOffice kereskedelmi verziójában is csak egyes licenckonstrukciókban érhetők el a Microsoft Office-ról való migrálást elősegítő eszközök (például makrókonverter). Ha kudarcot vallanánk, akkor az importálandó (más Office változattal előállított, de a LibreOfficeba beolvasandó) állományokból távolítsuk el a hibák okát. A Word a 2010-es változattól egyébként már kezeli az OpenDocument formátumot is. Az abban mentett anyagok beolvasása már több reménnyel kecsegtet. A programcsomag saját grafikus felhasználói felülettel rendelkezik, amelyet a máshoz szokott felhasználó nehezen tud megszokni, de lassan meg lehet barátkozni vele. Ugyanis van néhány kimondottan kellemes szolgáltatása is (például az Explorer, a megtekintő, a tündérek vagy a segéd).

24 24 ELŐSZÓ Külön érdeme a LibreOffice programcsomagnak, hogy egyaránt fut az elterjedt Microsoft Windows és a LINUX, Sun Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2, IRIX, Mac OS operációs rendszerek alatt. Ráadásul a programcsomag már most több mint 100 nyelvet, köztük a magyart is támogatja. A könyv szerkezete segít a.1 titkainak mind mélyebb megismerésében (a könyv megírásakor ez volt a legfrissebb verzió). Az első fejezetben írtuk le a program telepítésével, futtatásával, illetve a különleges, magas fokon integrált felhasználói felülettel kapcsolatos általános tudnivalókat. A következő fejezetek fokozatosan vezetnek be a programok használatába. Ezek már feltételeznek bizonyos a korábbi fejezetekben ismertetett vagy a gyakorlatban megszerzett ismereteket, ezért a kezdők számára mindenképpen javasoljuk a könyv olvasását az első fejezetnél kezdeni. Minden további fejezet épít a korábbi részekben taglalt részletekre, fogalmakra, amelyeket az adott, általában az első előfordulási helyen magyarázunk meg. A leírtak megértéséhez és alkalmazásához különösebb számítástechnikai ismeretekre nincs szükség, elegendő a Windows XP, illetve 7 operációs rendszerek vagy későbbi változataik alapfokú ismerete, de reméljük, haszonnal forgathatják a programcsomagot valamilyen UNIX változaton futtató felhasználók is. Mivel mi a programot a legjobban elterjedt Windows 7 operációs rendszer alatt futtatunk, ezt tükrözi szóhasználatunk, a Windowsos szakkifejezések alkalmazása is. Azonban némi asszociativitással ezek szintén alkalmazhatók a többi operációs rendszerekre is. A könyvet ajánljuk azoknak, akik kényelmesen, gyorsan, tetszetős formában szeretnék elkészíteni dokumentumaikat, amihez ezúton is sok sikert kívánunk. Végezetül: bár könyvünk készítése során a megfelelő gondossággal igyekeztünk eljárni, ez minden bizonnyal nem óvott meg a tévedésektől. Kérem, fogadják megértéssel hibáimat. Szentendre, január Köszönettel a szerző.

25 KEZDŐ LÉPÉSEK 25 KEZDŐ LÉPÉSEK Ebben a fejezetben a.1 változatának általános ismertetésére törekszünk. Bemutatjuk a program telepítését, kezelői felületének elemeit, a beviteli perifériák kezelését és az általános, állományokkal kapcsolatos műveleteket (a speciális vonatkozásokra később térünk ki). Az itt bemutatott alapszolgáltatások ismerete feltétlenül szükséges a program működtetéséhez. Itt ismertetjük a segítő és oktató rendszer alkalmazását is. Az ismertetés további részében dokumentumnak nevezzük a LibreOffice programmal előállított, lemezen tárolt állományt. Ezek az állományok tartalmazhatnak bitképeket, címszerkesztővel készített grafikus szövegeket, képleteket, normál, szöveges bekezdéseket, alakzatokat, alakzatátmeneteket, hatásokat, szimbólumokat, kitöltéseket, táblázatokat, bemutatókat stb. A dokumentum formázása a végtermék megjelenésének alakítását jelenti (lapméretek és irányítottság, hasábok, igazítások, szegélyezés, karakterformák, a szöveg különféle kiemelése, hatások alkalmazása, bemutatók esetében az időzítés, diakép-váltás stb. beállítása). A leírásban a leütendő billentyűket keretezve jelöljük, például: Enter. Az egyszerre leütendő billentyűket (a billentyűkombinációkat) a következőképpen jelöljük, például: Ctrl+B, a funkcióbillentyűk jele: F1 F12. Az egyes menük parancsaira menü/parancsnévvel hivatkozunk, például: Fájl/Bezárás. Ha egy almenüre hivatkozunk, akkor az almenüt megjelenítő parancsot a következő módon írjuk le, például: Új. A parancsokat vastag betűvel írtuk. Ugyanígy vastag betűvel jelöljük a párbeszédpaneleken előforduló nyomógombokat is, például: Megnyitás, vagy Mégse.

26 26 KEZDŐ LÉPÉSEK A program környezete Környezeten mindazon eszközök összességét értjük, amelyek egy program használatát lehetővé teszik. Ezek alapvetően két részre oszthatók: a hardverre (mint a futtató gép és a perifériák együttese) és a szoftverre. E két csoport egyes részei már nem is választhatók szét. Mindenesetre a vasat, azaz a számítógépet a szoftver, vagyis a programok üzemeltetik, vezérlik és szabályozzák működését. Ebben a részben a hardverkörnyezetet ismertetjük, a szoftverkörnyezetre és a kezelői felületre később, a program telepítésének leírása után térünk ki. Akkor már ugyanis a leírtakat követhetjük a számítógép képernyőjén, a program futtatása közben. A.1 rendszerkövetelményei A Windows 2000 és az ez utáni változatai, a különféle UNIX változatok, amelyek a LibreOffice futtatásának alapkövetelményei, 350 MHz-es Pentiumnál régebbi típusú processzort használó számítógépeken nem futnak, tehát az ilyen operációs rendszereket, környezeteket megkövetelő alkalmazásokhoz legalább ilyen gép kell. A számítógép típusát, összetételét alapvetően az operációs rendszer igénye szabja meg. Az alábbiakban ismertetjük a LibreOffice működtetéséhez éppen elégséges, illetve célszerűen megfelelő PCösszetételeket. Microsoft Windows Windows XP, Windows Vista, Windows MB RAM (512 MB RAM ajánlott) Legalább 1,5 GB szabad lemezterület a letöltéshez és a telepítéshez (JRE-vel). A telepítés és az ideiglenes fájlok törlése után a LibreOffice kb. 500 MB helyet foglal vagy magasabb felbontás 256 színnel Solaris: SPARC platform edition Solaris 10 OS vagy újabb 256 MB RAM 450 MB szabad lemezterület

27 KEZDŐ LÉPÉSEK 27 X-szerver vagy magasabb felbontással és legalább 256 színnel Solaris: x86 platform edition Solaris 10 OS vagy újabb 256 MB RAM 500 MB szabad lemezterület X-szerver vagy magasabb felbontással és legalább 256 színnel Linux Linux kernel vagy újabb, glibc2 2.5 vagy újabb, gtk vagy újabb; 256 MB RAM (512 MB RAM ajánlott) 1,5 GB szabad lemezterület X-szerver vagy magasabb felbontással és legalább 256 színnel Gnome 2.16 vagy újabb a gail és az at-spi 1.7 csomagokkal (ezek az akadálymentesítő funkciókhoz kellenek) vagy ezzel kompatibilis grafikus felület (pl. KDE, többek között). Mac OS X Mac OS X 10.4 (Tiger) vagy újabb Intel vagy PowerPC processzor 512 MB RAM 800 MB szabad lemezterület vagy magasabb felbontás 16,7 millió színnel Java A LibreOffice Javát igénylő funkcióinak használatához minimum 1.5-ös JDK-ra vagy JRE-ra van szükség. Linuxon az OpenJDK használata javasolt, mert a GCJ Javaváltozattal problémák vannak. Kisegítő lehetőségekhez: Minden platformra: Java futtatókörnyezet 1.4.0_02 / 1.4.1_01 vagy újabb Java Access Bridge a Java Access Bridge letölthető a címről

28 28 KEZDŐ LÉPÉSEK Linux és Solaris: A GNOME 2.6 telepítése. Az elkészített dokumentumokat végső soron ki akarjuk nyomtatni, így a LibreOffice konfigurációjából nem hiányozhat a nyomtató sem. Az íráskép minősége szempontjából a tintasugaras nyomtató a lézeressel közel egyenértékű, sőt egyes esetekben az olcsóbb lézernyomtatókét felül is múlják, azonban az előbbiek stabilitása és sebessége nem felel meg a professzionális alkalmazás igényének. Ha színesben akarunk nyomtatni, akkor azonban egyelőre legalábbis nem látszik jobb (olcsóbb) megoldás a tintasugaras nyomtatóknál. Az igen elterjedt mátrixnyomtatók általában akkor alkalmazandók, ha az ütéses elven működő nyomtatás előnyét ki tudjuk használni. Ez mindmáig az átütő leporellópapírt használó többpéldányos nyomtatás területe. A leporellópapírokat erre a célra gyártják előrenyomtatott űrlapként is (például számla vagy egyéb bizonylat). A mátrixnyomtatók egyéb előnyökkel is rendelkeznek, mint az olcsóság, az alacsony fajlagos nyomtatási költség, megbízhatóság, némely típusnál a megerőltető hálózati igénybevételre alkalmasság. Ezzel szemben általában zajosak és az írásminőségük sem felel meg minden célra. A nyomtató többletköltségét csökkenthetjük, ha irodánkban több szövegszerkesztő és egyéb, a nyomtatót használó rendszer működik, ugyanis célszerű, ha egy nyomtató több számítógépet szolgál ki. A professzionális konfigurációhoz lézernyomtató szükséges, ez alapszinten ma már olcsónak tekinthető eszköz (a megfelelő minőségű és teljes oldalra kiterjedő grafikák nyomtatásához ezek memóriáját is bővíteni kell). Drágább változataik alkalmasak a PostScript, színes, kétoldalas, esetleg A3 méretű nyomtatásra is. Különleges kiállításúak a többfunkciós eszközök, amelyek a nyomtatási minőségben kisebb (korábban nagyobb) engedményei mellett biztosítják a nyomtató fénymásolóként, faxként, lapolvasóként való használatát is. Letöltési lehetőségek A.1 programcsomag legújabb változatában teljesen ingyenesen letölthető a webhelyről,

29 KEZDŐ LÉPÉSEK 29 vagy például a Windows változat a webcímről. A Java futtató környezet telepítőjét (legújabb verziószáma Version 7 Update 45) például a címről tölthetjük le. A program telepítése A programtelepítés lépései: 1. Ha a letöltés után nem indul el azonnal a telepítés, akkor programcsomag letöltése után keressük meg a telepítő programot (LibreOffice_4.1.3_Win_x86.msi), majd kettős kattintással, vagy helyi menüje Futtatás rendszergazdaként parancsával indítsuk el. Ha nem rendszergazdaként használjuk a gépet, akkor a következő párbeszédpanelen engedélyezzük a rendszergazdai használatot! Ez a használat így csak a telepítés idejére érvényes. 2. A Telepítővarázsló párbeszédpanelen kattintsunk a Tovább gombra! 3. A következő párbeszédpanelen válasszuk a Szokásos választókapcsolót (az általában használt elemek és a jelenlegi nyelvi konfigurációnak megfelelő telepítéshez), vagy az Egyéni rádiógombot (a telepítés testre szabásához). 4. Ha a 3. lépésben az Egyéni telepítési módot választottuk, akkor az Egyéni telepítés párbeszédpanelen állítsuk be a telepítés helyét a Módosítás gombra kattintva (lásd az 1-2. ábrát)! Olyan mappát adjunk meg, amelyen legalább 650 MB szabad terület van. Ha a rendszermeghajtón (a Windowst tartalmazó meghajtón) ennél kevéssel (értsd egy-két gigabájttal) van több, akkor mindenképpen válasszunk másik meghajtót, mert a Windows számára előbb-vagy utóbb kevés lesz a hely A párbeszédpanel jobb oldalán találunk egy ismertetést a telepítésre kijelölt és a választható funkciókról. A bal oldali listapanelben fehér színű gombokkal jelennek meg azok a funkciók, komponensek, amelyek teljes egészében a számítógépre települnek.

30 30 KEZDŐ LÉPÉSEK Szürkén jelennek meg azok a gombok, amelyekhez kapcsolt funkciók csak részben települnek. A többi jelzés és a telepítési lehetőségek közötti választás akkor jelenik meg, ha egy ilyen gombra kattintunk. Választhatjuk a helyi merevlemezre, vagy hálózati meghajtóra telepítését az aktuális ágnak, valamint az ágból kiinduló összes többi ágnak, alfunkciónak, vagy a telepítés kizárását ábra. Kiválasztjuk a telepítés módját 5. Kattintsunk a Tovább gombra! 6. A Fájltípus párbeszédpanelen jelölőnégyzetekkel adjuk meg, ha a Microsoft Word, Excel, PowerPoint fájljainak alapértelmezett kezelőjéül a LibreOffice programot választjuk. Ha a Microsoft programokat továbbra is használjuk, akkor inkább hagyjuk üresen ezeket a jelölőnégyzeteket! 7. Kattintsunk a Tovább gombra! 8. Az utolsó beállító párbeszédpanelen jelölőnégyzet kiválasztásával kérhetjük az indító parancsikon elhelyezését az asztalon (ezt, és a Tálcán, vagy a Start menüben megjelenő parancsikont később is beállíthatjuk), a kisegítő eszközök támogatását,

31 KEZDŐ LÉPÉSEK 31 illetve a program automatikus indítását a rendszertöltés (gép indítása) után. A telepítés indításához kattintsunk a Telepítés gombra! 1-2. ábra. Megadjuk a telepítendő komponenseket 9. Ha a telepítő kéri, akkor engedélyezzük a futtatást rendszergazdaként! 10. Ha szükséges zárjuk be a kijelzett használatban lévő fájlokat! 11. A program ezt követően telepíti a programot a megadott meghajtóra, mappába. Végül kattintsunk a Befejezés gombra! 12. Az első futtatás előtt indítsuk újra a gépet! A program módosítása, eltávolítása A program módosításához ismét a telepítőt kell elindítanunk. Ekkor a Program karbantartása párbeszédpanel jelenik meg, amelyen választhatunk, hogy módosítunk a telepített összetevőkön, kijavítjuk a telepítési hibákat vagy töröljük a programot a számítógépről. Az eltávolításhoz használhatjuk a Windows Vezérlőpultjának Program eltávolítása funkcióját is.

32 32 KEZDŐ LÉPÉSEK A billentyűzet Az írógéphez hasonlatos billentyűzetrész a szöveg begépelésére, adatok bevitelére szolgál. A többi billentyűt a parancsok kiadására, illetve a kurzor 1 (fénymutató) mozgatására, a táblázat cellái között és a cellatartalmon belül való közlekedésre használjuk. A parancsok kiadására két módszert alkalmazhatunk: a menüsorból a billentyűzettel vagy az egérkurzorral kiválasztjuk, majd az Enter, illetve az egér bal gombjának lenyomásával kezdeményezzük a parancs végrehajtását. Csak a billentyűzetet alkalmazva a képernyő második sorában álló menüsorba az Alt billentyűt lenyomva jutunk. Ezt követően a menüsor kiemelt (aláhúzott) karaktereinek egyikét lenyomva, vagy a kijelölő mez 2 a vagy kurzormozgató billentyűkkel mozgatva egy újabb menüt gördíthetünk le, ahonnan a megfelelő parancs kiválasztása az eddig leírtakhoz hasonló módon történhet. A főmenü kiválasztásához a, billentyűket, az almenük legördítéséhez és a menütételek kiválasztásához a, billentyűket használjuk. A kijelölt parancs végrehajtását az Enter gomb lenyomásával indítjuk. Ha a legördült menüben valamely parancs nincs kiemelve (halvány színnel jelenik meg), akkor az az adott helyzetben nem alkalmazható (értelmetlen lenne például a vágás a táblázatban, amíg nincs kijelölve a kivágandó részlet). Ha nem akarjuk a kiválasztott parancsot indítani, akkor az Esc billentyűt kell lenyomni. Ezzel visszatérünk a dokumentum szerkesztéséhez. 1 kurzor: grafikus karakter általában vízszintes vagy függőleges villogó vonalka amellyel a program jelzi a dokumentumban az aktuális pozíciót, a következő bebillentyűzendő karakter helyét. 2 kijelölőmező: a kurzormozgató billentyűkkel mozgatható inverz sáv, amellyel listákban, menükben megjelöljük azt a tételt, melyet az Enter billentyű lenyomásával választunk ki.

33 KEZDŐ LÉPÉSEK 33 A legördülő menü 3 parancsai mellett egyes helyeken billentyűzetkódok figyelhetők meg (gyorsbillentyűk). Szövegszerkesztés közben ezeket a gombokat (billentyűkombinációkat) lenyomva az adott parancs azonnal végrehajtásra kerül. A billentyűzettel a Windows alatt is vezérelhetjük a programokat, bár sokszor kényelmetlenebbül, mint a parancsok egeres megfelelőivel. Néha előfordul, hogy egyes műveletek elvégzése könnyebb lesz egyetlen billentyűkombináció (több billentyű egyszerre történő) leütésével, mintha az egeret használnánk. Néhány parancsot az egér és a billentyűzet együttes használatával tudunk kiadni. A billentyűkombinációkat a felsorolt billentyűk együttes megnyomásával vihetjük be. Például a Ctrl és az B billentyű együttes megnyomásakor a programban félkövérre vált az adott betűtípus. Az ilyen, együttes billentyűlenyomásokat, azaz billentyűkombinációkat a könyvben együttes keretben jelöljük, például: Ctrl+B. A szöveg bevitele csak a billentyűzet segítségével oldható meg. A betűk bevitelére szolgál a billentyűzet központi része, az úgynevezett írógép-billentyűzet. E billentyűzetrésznek színe általában világosabb. A magyar írógéphez szokott felhasználóknak ügyelni kell arra, hogy az angol klaviatúrán nemcsak az ékezetes betűk vannak más helyen, hanem az Y és a Z betű is fel van cserélve. A kezdőknek, illetve írógéphez szokott felhasználóknak nehéz megszokni esetleg azt is, hogy a számítógépen nem szabad l (l) betűt írni a 2- es szám helyett, sem pedig O betűt (o) a 0 (nulla) helyett. A különböző nemzeti jellegzetességeket tartalmazó karakterekhez speciális billentyűzet-beállítás tartozik. A Windows Start menüjének Beállítások/ (vagy Sajátgép/) Vezérlőpult/Billentyűzet programjával állíthatjuk be az elsődleges (például a magyar) és a másodlagos (például az amerikai) billentyűzet-elrendezést, valamint a köztük átkapcsolást lehetővé tevő billentyűkombinációt. Az írógép-billentyűzeten 3 legördülő menü: olyan, a parancsok listáját tartalmazó menü, amely a menü nevére kattintás vagy kurzormozgató billentyűs kiválasztás után gördül le, azaz megjeleníti a menü többi részét.

34 34 KEZDŐ LÉPÉSEK is bevihetünk számokat. Erre a célra azonban (különösen, ha sok számot kell bevinnünk) célszerűbb a billentyűzet jobb oldalán található, számológép-kiosztású billentyűcsoportot, a numerikus billentyűket használni. Ha a Num Lock rögzülő váltóbillentyű nincs benyomva, akkor a numerikus billentyűzet a kurzor mozgatására használható, a rajtuk olvasható nyilak és feliratok szerint. Ellenkező esetben, a Num Lock lenyomott állapotában vihetjük be a számokat. A billentyűzet még nem említett részei vezérlőfunkciókat töltenek be. A numerikus billentyűzettel különleges karaktereket is bevihetünk (lásd alább). Az Alt, Ctrl, Shift billentyűk önmagukban (saját) funkció nélküli váltóbillentyűk, amelyekből 2-2 darab áll rendelkezésre, ezeket mindig valamely más billentyűvel együtt kell használni. Például a Shift billentyű és valamely kurzormozgató billentyű együttes lenyomása az adott irányban kijelöli a szöveget, táblázatot vagy objektumot. A Shift billentyű lenyomásával válthatunk az írógép-billentyűzeten található betűk kis (kurrens) és nagy (verzál) változata között. Ha a Caps Lock 4 rögzülő váltóbillentyű más szóval állapotbillentyű nincs lenyomva, akkor a betűbillentyűt magában lenyomva kisbetűt kapunk, a Shift billentyű lenyomásával együtt, nagyot. Tehát e tekintetben a Shift billentyű szerepe megfelel az írógép betűváltójának. Az Alt billentyű menüparancs-kiválasztó szerepét korábban ismertettük. Másik feladata a különleges karakterek beillesztésének segítése. Ilyen (például ékezetes stb.) karakterek beviteléhez az Alt billentyűt lenyomva kell tartanunk, miközben a numerikus billentyűzeten beütjük egy karakter kódját (a kódtáblázatok megtalálhatók például a nyomtatók kézikönyvében). Ezzel a módszerrel olyan betűket szúrhatunk a szövegbe, melyek a billentyűzeten nem szerepelnek. Egyes karakterek bevihetők a jobb oldali Alt billentyű nyomva tartása mellett az írógép-billentyűzetről is (például magyar billentyűzetkiosztásra kapcsolva az Alt+á billentyűkombinációval a ß betűt, az Alt+q billentyűkombinációval a \ jelet adhatjuk meg ami az elérési utak megadásánál játszik fontos szerepet). 4 CapsLock: Az írógépen a váltórögzítőnek van hasonló szerepe.

35 KEZDŐ LÉPÉSEK 35 A kurzor mozgatásának egeres módszeréről már tettünk említést, később részletezzük. A Windows és a LibreOffice meglehetősen kényelmetlenül egér nélkül is működtethetők, ekkor a billentyűzettel kell mozgatnunk a kurzort. A kurzormozgató billentyűk a billentyűzet,,,, valamint Home, End, PgUp, PgDn billentyűi, illetve ezeknek a Ctrl billentyűvel együtt lenyomott kombinációi. A LibreOffice állapotsorában megjelenő BESZÚR/ÁTÍR feliratra kattintva vagy az Insert billentyűvel váltogathatunk a beszúrásos és a felülírásos szövegbevitel között. A beszúrásos szövegbevitelkor a begépelt szöveget követő szövegrészek jobbra mozdulnak, az új szöveg nem törli őket. A felülírásos szövegbevitel esetén az előzőleg begépelt, a kurzor helyén álló szöveget felülírjuk. A Delete billentyű a kurzor után álló betűt vagy a kijelölt dokumentumrészletet törli. A Backspace billentyű az írógép-billentyűzet jobb felső sarkában található, felirata rendszerint. Ez a billentyű a kurzor előtt álló betűk vagy kijelölt szövegrészek törlésére szolgál. Az Esc billentyű a menük, párbeszédpanelek parancsainak végrehajtása elől menekülő (Escape) gomb. Bárhol is vagyunk az adott programban, az Esc billentyű egyszeri vagy többszöri megnyomásával visszatérhetünk az utoljára elmentett munkaképernyőhöz. Funkciója megfelel a párbeszédpaneleken alkalmazott Mégse nyomógombnak. A Caps Lock és a Num Lock állapotbillentyűk, vagy kapcsolók. A Caps Lock lenyomását követően begépelt szöveg nagybetűs lesz. Kisbetűt ekkor a Shift billentyű lenyomásával, kombinációként kell bevinni. A Caps Lock újbóli megnyomásával az eredeti állapotot állítjuk vissza. Az Enter billentyű a számítógép és programok kezelésében nélkülözhetetlen. Ez a legnagyobb billentyű. Felirata több billentyűzeten:. Megtalálható a numerikus billentyűzetrész jobb alsó sarkán is. Szövegbevitel során megfelel az írógépek kocsivisszasoremelés billentyűjének, emellett a parancsok végrehajtásának engedélyezésére szolgál (hasonlóan a párbeszédpanelek OK nyomógombjához vagy az egeres kattintáshoz). Az F1... F12 funkcióbillentyűkhöz rendelt parancsokat az adott helyen ismertetjük.

36 36 KEZDŐ LÉPÉSEK Az egér Az egér egy grafikus pontkijelölő eszköz, amellyel könnyen mozoghatunk a dokumentum tartalma és a parancsok (menütételek) között. A szöveges (azaz szerkesztő-) kurzor pozicionálása az egér (egérkurzor) mozgatásával, majd az egér bal gombjának lenyomásával történik, ezt a továbbiakban kattintásnak nevezzük. Az egérrel kiválasztott parancsok így is indíthatók. Mint korábban említettük, egér helyett alkalmazhatunk más grafikus pozícionáló eszközt, például fényceruzát, pozicionáló gömböt (trackballt úgynevezett hanyattegeret ), digitalizáló tábla szálkeresztjét. Ez utóbbi eszközöket általában lehet egérként installálni. A továbbiakban az egér használatát tételezzük fel. Említettük már a kettős kattintást, azaz a bal egérgomb kétszeri, gyors egymásutánban történő lenyomását. Ezzel a kijelölt objektumot vagy funkciót általában nemcsak kiválasztjuk, hanem el is indítjuk az objektumot például rajzot létrehozó programot, illetve a parancs végrehajtását. Ikonokhoz rendelt parancsok végrehajtásának indításához elegendő az egyszeres kattintás is, egyébként az egyszeri gombnyomás kijelöli a feladatot, a kettős kattintás pedig végrehajtja azt. Ha a kiválasztott parancsot mégsem akarjuk indítani, akkor kattintsunk az egérrel a menün kívüli területre. Bizonyos ikonokhoz menüket rendeltek, ezeket az ikon hosszabb megnyomásával jeleníthetjük meg. Az almenüket tartalmazó ikonokon kis zöld háromszög jelenik meg. Az egérrel ikonokat, esetleg kijelölt szövegrészeket és objektumokat tudunk mozgatni az egyik helyről a másikra. Az ikonokat tartalmazó eszköztárat úgy mozgathatjuk például az egérrel, hogy az eszköztár ikonokat nem tartalmazó részére mutatunk, lenyomjuk a bal egérgombot (ezzel megragadjuk az objektumot), majd az egér mozgatásával kiválasztjuk új helyét. A mozgatás közben folyamatosan nyomva tartott bal egérgomb felengedésével szüntetjük meg a vonszolást. Ekkor rögzül az eszköztár az új helyen. Az egérkurzor munkánk során a tevékenységnek megfelelő módon, jellegzetesen változtatja alakját. Ezzel jelzi a végrehajtható funkciót is. A homokóra alakú egérkurzor a várakozást jelenti, ekkor a program hosszabb folyamaton dolgozik, várnunk kell a további parancsok kiadásával. A Windows alá is fejlesztettek sok egyéb

37 KEZDŐ LÉPÉSEK 37 (például animált) kurzortípust, ezek más-más módon jelzik a várakozó állapotot. A Windows szokásos kurzortípusai: Kurzor Kurzor neve, megjelenés helye (alkalmazás leírása) Normál kijelölés: ez jelenik meg a menü és ikonparancsok, listaelemek kiválasztásakor, gördítősáv alkalmazásakor. Munka a háttérben: várakozás. Ha ez az ikon látszik, nem adhatunk ki más parancsot (például az állományok keresése közben). Foglalt: a program egy hosszabban tartó műveleten dolgozik. Amíg ez az ikon látszik, nem adhatunk ki más parancsot. Szövegkijelölés: a munkaablak szerkesztőterületén, illetve az táblázatkezelő szerkesztőlécén vagy más programok szövegbeviteli mezőiben ilyen az egérkurzor alakja. Ezt (és a bal egérgombos kattintást) használva jelöljük ki a szöveges kurzor új helyét. Nem érhető el: ez akkor jelenik meg, ha az adott helyzetben valamely parancs nem érhető el (inkább a Windows 95-re jellemző). Függőleges átméretezés: a kijelölt objektum vízszintes szélein középen elhelyezkedő fogópontok áthelyezésekor (átméretezésekor) jelenik meg. Vízszintes átméretezés: a kijelölt objektum függőleges szélein középen elhelyezkedő fogópontok áthelyezésekor (átméretezésekor) jelenik meg. Átlós átméretezés 1: a kijelölt objektum sarkain elhelyezkedő fogópontok áthelyezésekor (az objektum átméretezésekor) jelenik meg. Ezzel egyszerre módosítjuk az objektum függőleges és vízszintes méretét. Átlós átméretezés 2: szintén az objektum átméretezésekor jelenik meg. Így egyszerre módosítjuk az objektum függőleges és vízszintes méretét

38 38 KEZDŐ LÉPÉSEK Kurzor Kurzor neve, megjelenés helye (alkalmazás leírása) Áthelyezés: a kijelölt objektum belsejébe mutatva jelenik meg. Ha megjelent, akkor lenyomhatjuk a bal egérgombot, amelyet folyamatosan nyomva tartva az objektumot (például képet) új helyre mozgathatjuk. Az egér (kattintások, sebesség) és az egérkurzor (forma) beállításának változtatására is lehetőségünk van a Windows alatt. A beállításokat a magyar nyelvű Windows esetében a Start menü vagy a Sajátgép programcsoport Beállítások/ Vezérlőpult/Egérkezelés programjával végezzük el. A program indítása A program indítása megegyezik az Office korábbi változataiból megismert módokkal. Ezek közül tetszés szerint választhatunk, majdnem mindegyik indítási mód mellett érveket lehet felsorakoztatni, melyeket az alábbiakban foglalunk össze. A programot indíthatjuk a Windows, vagy nyomógombjára kattintás után a Programok (Minden program, Programs) csoportból, a Futtatás (Run) ablakból, vagy ha külön parancsikont készítettünk, akár a Windows munkaasztaláról, illetve a Tálca gyorsindítás sávjáról is. Ide a Start/ Programok menüből a bal egérgomb nyomva tartása közben húzhatjuk leggyakrabban használt programjainkat. Az ikonok itt a Windows minden indítása után azonnal megjelennek, így ez gyors programindítást biztosít, mivel egyetlen kattintás elegendő a művelethez, szemben a Start menüből történő indítással, amely legalább két kattintást igényel ábra. LibreOffice ikonok a Windows tálcáján A parancsikont a Windows tálcájára helyezhetjük a Start menüben megjelenített program helyi menüjének Rögzítés a tálcán parancsával is (lásd az ábrát). A rögzítés a helyi menü Rögzítés feloldása a tálcán parancsával szüntethető meg. Ez természe-

39 KEZDŐ LÉPÉSEK 39 tesen nem jelenti azt, hogy a futó programok ikonjai ne jelennének meg a tálcán, csak az indításhoz használt ikon tűnik el ábra. Program felvétele menüből a tálcára A Start menüből indítás négy kattintást igényel, ha a menü megjelenítése után, a Minden program, majd a LibreOffice 4.1, végül a LibreOffice Writer sorokra kattintunk. Ez a műveletsor is lerövidíthető, ha kiadjuk a helyi menü Rögzítés a Start menüben parancsát (lásd a fenti ábrát). A Start/Beállítások/Tálca... parancs, illetve Windows 7 alatt a Start gomb helyi menüjének Tulajdonságok parancsa segítségével vagy az Intézőben is beállíthatjuk a Start és a többi menü tartalmát (a Ctrl billentyű nyomva tartása közben húzzuk a Writer alkalmazást a Start menübe). Ha gyakran használjuk szövegszerkesztőnket, akkor ez a legpraktikusabb megoldás. Az így átalakított, legfelső szintű menüben a LibreOffice Writer (.exe) sorra kattintva indíthatjuk a leggyorsabban a programot. Bár a Windows XP alatt a tálca mó-

40 40 KEZDŐ LÉPÉSEK dosítására ritkán van szükség, hiszen a leggyakrabban használt programjaink automatikusan megjelennek a Windows nyomógombjára kattintás után, ha a fenti átalakítást elvégezzük, akkor a megadott programok mindig, azaz a programindítások számától függetlenül megjelennek a Start menüben. Az állandóan megjelenő (testre szabással ide helyezett) programok egy vízszintes vonal felett, a gyakori indítás miatt kiérdemelt helyzetű programok a vonal alatt jelennek meg. Szintén egykattintásos indítást biztosít, ha parancsikont helyezünk el a Windows munkaasztalán ábra. Parancsikont helyezünk el a munkaasztalon Ehhez kattintsunk a jobb egérgombbal a munkaasztalra, majd kattintással adjuk ki a megjelent helyi menü Parancsikon parancsát! A Parancsikon létrehozása párbeszédpanelen adjuk meg a parancsikon célját, vagyis a Writer program elérési útját. amelyet megkereshetünk a Tallózás gombra kattintva is (lásd a fenti ábrát). A Tovább gombra kattintás után nevezzük el a parancsikont, majd zárjuk be a párbeszédpanelt! A parancsikon ekkor megjelenik a munkaasztalon (lásd a mellékelt ábrát) és azonnal használható a program indítására. A parancsikon egyúttal megjelenik az Asztal rendszermappában is. Ez azt is jelenti, hogy asztali parancsikont létrehozhatunk úgy is, hogy a Ctrl gomb nyomva tartása közben egy máshol létrehozott parancsikont ebbe a mappába húzunk (lásd a következő ábrát).

41 KEZDŐ LÉPÉSEK ábra. Az Asztal mappa tartalma Ha a parancsikon rövidítést nem helyeztük el a munkaasztalon, akkor választhatjuk a munkaasztalon a jobb egérgombos kattintással vagy a Shift+F10 billentyűkombinációval megjelenített helyi menü Új OpenDocument-szöveg parancsát. Ugyanezt a parancsot megtaláljuk a Windows Intéző (fájlkezelő) Fájl/Új almenüjében is. A korábban szerkesztett, illetve más Windows alkalmazással létrehozott anyagok a Start/Dokumentumok listából is kiválaszthatók (lásd az 1-7. ábrát) ábra. Programindítás korábban szerkesztett fájl betöltésével Ha egy ilyen OpenDocument-szövegre kattintunk, akkor betöltődik a Writer, majd abba a dokumentum, melynek szerkesztését folytathatjuk. (Ha már fut a Writer, akkor így egy új szerkesztőablakot nyitunk, és abba töltődik a kiválasztott dokumen-

42 42 KEZDŐ LÉPÉSEK tum). A Windows XP operációs rendszerben a Start/Legutóbbi dokumentumok menüt használjuk. A Start menü Futtatás... parancsának kiadása után azaz rákattintva előbb a nyomógombra, majd a Futtatás... sorra beírással megadhatjuk vagy a Tallózás... nyomógombra kattintás után a könyvtárszerkezetben kiválaszthatjuk (lásd a Futtatás párbeszédpanelt) a program elérési útját. E kényelmetlen indításban az a hasznos, hogy az indító parancssorban megadhatunk indítási kapcsolókat is (lásd később). Ilyen indítási kapcsolókat egyébként megadhatunk a parancsikonokhoz is ábra. Programindítás a Futtatás párbeszédpanelről A vizsgált meghajtót, illetve könyvtárat a Hely listában választjuk ki. A párbeszédpanel ikonjával a könyvtárszerkezetben egy szinttel feljebb, az ún. szülő könyvtárba léphetünk. A könyvtárakat a mappák, az aktuális könyvtárat a megnyitott mappa jelöli. A Megnyitás nyomógombra kattintás után a Futtatás párbeszédpanelbe töltődik az elérési út. Ott kattintsunk az OK nyomógombra vagy válasszuk ki az OK nyomógombot és nyomjuk meg az Enter billentyűt. Hasonló módon, a Start/Programok LibreOffice Writer (a Windows XP alatt a Start/Minden program LibreOffice Writer) menüsorra kattintva is elindíthatjuk a programot, de ekkor e menüsor eléréséhez több műveletet kell végeznünk, így valamivel hosszadalmasabb.

43 KEZDŐ LÉPÉSEK ábra. LibreOffice parancsikonok a munkaasztalon Mint korábban bemutattuk, a gyakran használt programokhoz érdemes parancsikont létrehozni a munkaasztalon. Ha gyakran dolgozunk egy meghatározott dokumentumon, akkor annak ikonját is érdemes a Windows ablak állandó részévé tenni, azaz az Asztal (Desktop) könyvtárba másolni. Ekkor a dokumentum szerkesztése a Writer program betöltésével együtt az ikonra mért dupla kattintással indítható. A dokumentum későbbi saját felhasználói könyvtárunkba helyezése után (ikonját az asztallapról a könyvtárunkba húzzuk), ha a Windows Dokumentumok listájából ezt a dokumentumot választjuk, a Windows megkeresi az állomány új helyét. A dokumentumot többféleképpen helyezhetjük az asztallapra: 1. Az egér jobb gombjával a Windows hátterére, azaz az asztallapra kattintunk. Az ekkor megjelenő helyi menü Új OpenDocument-szöveg parancsával új, üres dokumentum ikonját helyezhetjük el az asztallapon. Később használhatjuk ezt az ikont is a Writer betöltésére, illetve üres dokumentum szerkesztőablakának megnyitására. 2. A dokumentumot megfogjuk a Windows Programok/ Windows Intéző listáján és a lenyomott bal egérgomb nyomva tartása mellett a Windows képernyő hátterére vontatjuk. Ezután felengedjük az egérgombot. Ekkor a dokumentum megjelenik az Asztal (Desktop) könyvtárban, ikonja az asztallapon. 3. Parancsikont a legegyszerűbben úgy hozhatunk létre, hogy az egér jobb gombjával a Windows hátterére, azaz az asztallapra kattintunk. A helyi menü Új/ Parancsikon parancsával megjelenített Parancsikon létrehozása párbeszédpanelen mezőbeírással adjuk meg vagy Tallózás nyomógombra kattintás után keressük ki az Program Files könyvtár LibreOffice

44 44 KEZDŐ LÉPÉSEK Writer programját. A program első indításakor egy tündér (mely a Microsoft programjainál megismert varázslók itteni megfelelője) vezet végig a regisztráció lépésein. Megadjuk adatainkat, beállíthatjuk a frissítések automatikus keresését, magát a regisztrációt nem kötelező végrehajtani. A segítség A LibreOffice súgója régebben jelentősen eltért más programok hasonló szolgáltatásaitól, most viszont a súgó a Microsoft korábbi (például az Office 2000) programjaihoz hasonló megoldást alkalmaznak. Használata könnyen elsajátítható, és minden egyes rész alkalmazásában egyformán működik. A Súgó menü LibreOffice Súgó parancsával, vagy az F1 gyorsbillentyűvel, illetve a Standard eszköztár Súgó ikonjával jelenítjük meg a súgó fő tartalomjegyzékét az alapértelmezés szerinti webböngészőnkben, amelyben változatos módon navigálhatunk. A magyar nyelvű súgó külön is letölthető. A súgó a webböngészőnkben jelenik meg, amelyet akár a munka közben, a munkaablak mellé húzva használhatunk (lásd az ábrát). A szerkesztőablak és a súgó ablaka között válthatunk többek közt az Alt+Tab, Alt+Shift+Tab billentyűkombinációkkal, a Windows tálcán megjelenő gombokkal. Ha befejeztük a súgó használatát, a szokásos módon (a bal felső sarok ikonjából legördíthető ablakvezérlő menü Bezárás parancsával, vagy az Alt+F4 billentyűkombinációval, illetve az ablakbezáró ikonnal) zárjuk be a súgó ablakát! Ugyanez a súgóablak jelenik meg, ha a LibreOffice többi programjából indítjuk a súgót. Ezt bizonyítja az is, hogy a programcsomag más programjainak súgóját kiválaszthatjuk az ablak bal felső sarkában megjelenő listából is. Az ablak bal oldalán látjuk a navigációs ablaktáblát, amelyben a könyvjelzők, tartalomjegyzék, tárgymutató és keresés funkciók segítségével navigálhatunk. Az itt választott súgólapok jelennek meg a jobb oldali tartalmi részben. A súgó nyelvét az oldal felső részén látható HU rövidítésre kattintva állítjuk magyarra (ennek ellenére

45 KEZDŐ LÉPÉSEK 45 néhány lap és hivatkozás angol marad). A magyar nyelvű súgó sem teljes mélységű egyelőre, néha érdemes megnézni, mit írnak ugyanarról az angol nyelvű lapok ábra. A program súgójának ablaka A súgóállományokon belül az egyes főbb témaköröket, esetleg kapcsolódó oldalakat aláhúzással jelölik. Ezekre az egér bal gombjával kattintva a megfelelő, hivatkozott oldalra lépünk (ugyanide eljuthatunk egyes esetekben a súgólap görgetésével is). A súgó főbb fejezeteit bejárhatjuk a súgóablak alján látható lapfülekre kattintva is. A megjelenített oldalt teljes egészében kinyomtatja a jobb egérgombos kattintással megjelenített helyi menü Nyomtatás parancsa, vagy az eszköztár Nyomtatás ikonja. A nyomtatás a dokumentumok nyomtatásánál ismertetett párbeszédpanel kitöltésével indul. Itt adhatjuk meg a nyomtatás paramétereit (példányszám, sorba rendezés stb.). A többi eszköztárbeli ikonnak megfelelő parancs is elérhető a helyi menüben.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

OpenOffice 3 Impress

OpenOffice 3 Impress 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

LibreOffice 4 Impress

LibreOffice 4 Impress 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

OpenOffice 4 Impress

OpenOffice 4 Impress 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

LibreOffice 4 Writer

LibreOffice 4 Writer 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

EuroOffice 2015 Base

EuroOffice 2015 Base 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

LibreOffice 5 Impress

LibreOffice 5 Impress 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

LibreOffice 5 Writer

LibreOffice 5 Writer 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Ashampoo Office 2012 Presentations

Ashampoo Office 2012 Presentations 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Ashampoo Office 2016 Presentations

Ashampoo Office 2016 Presentations 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. LibreOffice 3 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő:

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

OpenOffice.org irodai programcsomag

OpenOffice.org irodai programcsomag OpenOffice.org irodai programcsomag Daczi László Miről lesz szó? Bevezetés Történeti háttér Átfogó bemutatás Rendszerkövetelmények Writer - szövegszerkesztő Calc - táblázatkezelő Impress

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1 Az alkalmazás 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1.1.1 A táblázatkezelő alkalmazás megnyitása és bezárása. 4.1.1.2 Egy és több munkafüzet (dokumentum) megnyitása. 4.1.1.3

Részletesebben

LibreOffice 3 Impress

LibreOffice 3 Impress 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2. Szöveg bevitele és módosítása

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Haladó irodai számítógépes képzés tematika

Haladó irodai számítógépes képzés tematika Haladó irodai számítógépes képzés tematika Word haladó Haladó szövegszerkesztés Szöveg effektusok alkalmazása Az automatikus javítási beállítások használata Szöveg körbefuttatása, szövegtörés A szövegirány

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével A szalag kezelése Az új Fájl File menü A Gyorselérési eszköztár Az új nézetvezérlő elemek Összefoglalás Tudnivalók a Windows XP-t használó olvasók számára

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 6. modul. Bemutató készítés

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 6. modul. Bemutató készítés Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 6. modul Bemutató készítés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

FreeOffice 2016 Presentations

FreeOffice 2016 Presentations 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

2 Excel 2016 zsebkönyv

2 Excel 2016 zsebkönyv 2 Excel 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Excel 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 6. modul. Bemutató készítés

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 6. modul. Bemutató készítés Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 6. modul Bemutató készítés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

2 Access 2016 zsebkönyv

2 Access 2016 zsebkönyv 2 Access 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Access 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tanmenet

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tanmenet Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tanmenet Adatbázis-kezelés Access XP-vel TANMENET- Adatbázis-kezelés Access XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Access XP használatába 2 tanóra (90 perc)

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

2013/2014.tanév TANMENET

2013/2014.tanév TANMENET 2013/2014.tanév TANMENET a. osztály.. tantárgyának tanításához. Összeállította: Ellenőrizte: Jóváhagyta:... tanár munkaközösség vezető igazgató Sopron, 2013. szeptember 01. Informatika tanmenet a 12G.

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. TARTALOM 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery

Részletesebben

Táblázatkezelés (Excel)

Táblázatkezelés (Excel) Táblázatkezelés (Excel) Tartalom felépítés kezelés egyéb lehetőségek hasznos kiegészítések Készítette: Bori Tamás 2 Felépítés I.: A program felépítése hagyományos MS GUI: menü eszköztár szabjuk testre!

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1

Access 2013 Lekérdezéstől testre szabásig TARTALOM 1 TARTALOM 1 2 TARTALOM Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő:

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat

Dr. Pétery Kristóf: Word 2003 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul a táblázatkezeléssel kapcsolatos

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 3. Ablaktáblák

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

13. Tárgymutató. Windows XP alapokon

13. Tárgymutató. Windows XP alapokon Windows XP alapokon 13. Tárgymutató Ablakok elemei...16 ablak határvonal...18 címsor...17 előző méret gomb...18 kilépés gomb...17 kis méret gomb...17 teljes méret gomb...18 vezérlőmenü...19 fogalma...15

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2007 feladatok és megoldások 2.

Dr. Pétery Kristóf: Excel 2007 feladatok és megoldások 2. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja

Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja 2014 ECDL Alapítvány Jogi nyilatkozat A modul célja Táblázatkezelés Syllabus 5.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Táblázatkezelés modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2014 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Word 97 feladatok és megoldások

Dr. Pétery Kristóf: Word 97 feladatok és megoldások 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül!

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! Office 2007 teszt Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! a. Hierarchia b. Kapcsolatok c. Mátrix d. Folyamatok e. Gantt-chart Question 2 Az Access 2007-ben

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Bevezetés az Excel 2010 használatába

Bevezetés az Excel 2010 használatába Molnár Mátyás Bevezetés az Excel 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Tartalomjegyzék A TÁBLÁZATKEZELÉS ALAPJAI 1 AZ EXCEL PROGRAMABLAK FELÉPÍTÉSE 1 GYORSELÉRÉSI ESZKÖZTÁR 5 ÁLLAPOTSOR 6 AZ EXCEL

Részletesebben