HOGYAN TUDUNK KIALAKÍTANI OLYAN ÉRTÉKESÍTÉSI OUTSOURCING RENDSZERT, AMELY VALÓBAN EREDMÉNYEKET HOZ ÉS CSÖKKENTI KÖLTSÉGEINKET?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HOGYAN TUDUNK KIALAKÍTANI OLYAN ÉRTÉKESÍTÉSI OUTSOURCING RENDSZERT, AMELY VALÓBAN EREDMÉNYEKET HOZ ÉS CSÖKKENTI KÖLTSÉGEINKET?"

Átírás

1 HOGYAN TUDUNK KIALAKÍTANI OLYAN ÉRTÉKESÍTÉSI OUTSOURCING RENDSZERT, AMELY VALÓBAN EREDMÉNYEKET HOZ ÉS CSÖKKENTI KÖLTSÉGEINKET? Kiinduló pnt A gyakrlat azt mutatja, hgy ma már bármely iparágban, bármely értékesítési rendszerben működő cégek között találunk lyankat, akik értékesítési csapatuk egy részét vagy egészét egy külsős, un. utsurcing cég segítségével működtetik. Van arra példa, hgy lyan üzleteket keresnek fel a külsős üzletkötők, amelyeket egy cégnek önállóan nem érdemes felkeresni, mivel az tt elérhető rendelési, eladási érték nem fedezné a bltt látgató üzletkötő költségeit. Más esetben akkr is lcsóbb egy külsős ügynökséggel dlgzni, ha a bltlátgatásk egy teljes embert kívánnak, mivel az ügynökség az rszág bármely pntján rendelkezik mzgósítható üzletkötőkkel, akik akár pár hét alatt bevethetők, de le is állíthatók, ha nem jönnek be a megbízó cég számításai. Átmeneti időszakra is lehet külsősöket alkalmazni, akár egy termék bevezetéskr vagy akkr, ha egy adtt területre akarunk kncentrálni értékesítés növelés szempntjából. Nem mindegy aznban, hgy a külsős üzletkötőket ki és hgyan irányítja, szervezi, ellenőrzi, mtiválja. Min múlik az, hgy a külsős üzletkötők legalább lyan jó vagy akár jbb értékesítési eredményeket érjenek el, mint a megbízó cég saját üzletkötői? Az értékesítési utsurcing lehetséges céljai: Az értékesítés növelése Az elért értékesítési érték és vlumen szinten tartása, ha lyan iparágban dlgzunk, ahl a növekedési lehetőségek már igen krlátzttak Az emberi erőfrrás és ehhez kapcslódó költségek csökkentése a fennálló munkaminőség fenntartása mellett Termékeink blti jelenlétének, numerikus disztribúciójának növelése Melyek az utsurcing előnyei? Költségek átstruktúrálása A megbízó cég a területi képviselők jelentős részét nem a humán erőfrrás büdzséből, hanem marketing vagy értékesítési büdzséből finanszírzza. Ez nem jelent feltétlenül költség csökkentést, de gyakran a vállalati költségvetés szerkezete, irányelvei szükségessé teszik, hgy a humán erőfrrás költségek egy részét átcsprtsítsák más területre.

2 Költség csökkentés Az utsurcing rendszer bevezetésével az értékesítési csapat szerkezetének teljes átalakítására kerülhet sr. Lehetőség nyílik arra, hgy az esetleg gyengébben teljesítő, már elkényelmesedett, ugyanakkr magas bérű, költségű területi képviselők helyett az utsurcing cég rendkívül mtivált, lelkes, ugyanakkr átlagsan fizetett alkalmazttakat vegyen fel. Az utsurcing cég általában mivel sk hasnló, valamint egyéb trade marketing prjektben vesz részt rugalmasabban tudja kezelni az egyes költségelemeket. Ha a megbízó cég egy idő után a létszám bővítése vagy csökkentése mellet dönt, az utsurcing ügynökség keretein belül ezt gyrsan, rugalmasan meg tudja ldani. Nagybb leépítés esetén nem az ő feladata a munkaügyi közpnt felé történő tájékztatás és a szabályk követése. Ugyanakkr, ha bővíteni akar, de később kiderül, hgy mégsincs rá szükség, egyszerűen tudja módsítani az utsurcing szerződést. Az utsurcing cég nagy eséllyel tud másik feladatt adni a feleslegessé vált munkatársaknak. Az utsurcing rendszer bevezetését lyan cég bnylítja le, aki az adtt feladatra szaksdtt, már ismeri az esetleges buktatókat, a gördülékeny kivitelezéshez szükséges infrmációkat. A szükséges emberi erőfrrás tbrzás első lépését az ügynökség elvégezheti, a megbízó cégnek elég az előválgattt jelölteket meghallgatni. De dönthet úgy is a megbízó cég, hgy nem vesz részt a külsős üzletkötők kiválasztásában, hanem az ügynökségre bízza. Aznban ha az ügynökség egyes üzletkötői nem érik el a kívánt eredményeket, a megbízó kérheti az alulteljesítő emberek aznnali cseréjét. Rövid távú értékesítési prjekt esetén 2-4 hét alatt lehet egy képzett értékesítési csapatt bevetni Az utsurcing cég haszns tapasztalatkat hzhat az iparágn belül vagy más iparágból a bizalmas infrmációk megtartásával. Elengedhetetlen lépések a sikeres és fájdalmmentes utsurcinghz Az új rendszer kialakításának, a pzíció(k) kihelyezésének legyen knkrét (és csak egy) felelőse a Megbízó cég szervezetében. Ez a felelős tartja a kapcslatt az ügynökség kijelölt vezetőjével vagy munkatársával, nála fut össze minden infrmáció. Ennek az embernek a felelőssége, hgy a szükséges infrmációkat mindenki megkapja vállalatn belül és ő kell ellenőrizze, hgy mindenki elvégzi-e az utsurcinggal összefüggő, szükséges rendszeres vagy ad hc feladatkat (pl. értékesítési akciók közlése az ügynökséggel). A prjekt megkezdése előtt először a vezetőség kapjn részletes tájékztatást az új szervezet kialakításáról, előnyeiről, várható, de elkerülhető veszélyeiről. A megbízó cég vezetőségének minden tagja mutassn elkötelezettséget az új rendszerrel szemben. Belső feszültségeket szülhet, ha néhány vezető nyilvánsan hangztatja egyet nem értését az új rendszerrel. (Persze elkerülhetetlen, hgy ne legyenek az utsurcing megldásnak ellenzői egy szervezeten belül. Erre a legjbb megldás, ha a vezetőség és időnként akár a teljes cég tájékztatást kap arról, hgy az utsurcing csapat milyen eredményeket ért el, miben kiválóak, melyek a megldandó nehézségek).

3 Az utsurcing csapat tagjait úgy célszerű tekinteni, mint saját alkalmazttakat. A különbség csupán annyi lehet, hgy más cégtől kapják a fizetésüket. Nem kevesebbek és nem többek az alkalmaztt üzletkötőknél, amennyiben alkalmaztt üzletkötők is vannak a szervezetben. A megbízó cég és az ügynökség feladatkörének, felelősségének előzetes, részletes tisztázása. Célszerű, ha a szakmai irányítást a megbízó cég területi vezetői végzik, míg az alkalmazást érintő peratív kérdésekben az ügynökség a felelős. A tevékenységek és kmmunikáció minden egyes lépését előre tisztázni kell és meghatárzni a felelősöket, mindezt ideális esetben írásban. Az utsurcing cég által végzett munkáról mindenkinek pnts, naprakész infrmációja legyen a szervezetben, akit érint. Az utsurcing ügynökség a megbízó cég kijelölt munkatársának vagy munkatársainak küldi a rendszeres és ad hc infrmációkat. Ha csak egy kntakt személyt jelöltek ki a megbízónál, nagyn fnts, hgy ő időben tvábbítsa az infrmációkat, adatkat da és vissza. A külsősök, azaz az ügynökség által újnnan felvett területi képviselők integrálása a szervezetbe mindenki számára világs és érthető legyen. A külsős üzletkötők mtiválásának alapelvei meg kell egyezzenek az alkalmazttak mtiválásával. Tehát ha esetleg ugyanlyan feladatkörben a megbízó cég által alkalmaztt és az ügynökség által alkalmaztt területi képviselő is dlgzik, bónusz rendszerük azns vagy nagyn hasnló kell legyen. Természetesen a különböző feladatkörökhöz különböző bónusz rendszer tartzhat. Az előzetes költségvetési tervet az ügynökség készíti a megbízó cég által adtt elvárásk, alapelvek alapján. A költségvetés nymnkövetése mindkét fél részéről, naprakészen kell történjék. Az ügynökség gnds kiválasztása a tapasztalatk és hzzáértés alapján. A tenderre meghívtt ügynökségek szóbeli meghallgatásán ki kell derüljön, hgy valóban létező, dlgzó értékesítési csapattal rendelkezik-e az ügynökség vagy pedig csak a reménybeli megbízásra alapzva szeretné beindítani utsurcing tevékenységét. Előfrdulhat, hgy egy frissen létrehztt cég vezetője krábbi munkaadójának referenciáit mutatja be. Mit várjn el a megbízó cég az utsurcing ügynökségtől? Az ügynökség rendelkezzen többéves tapasztalattal és tényleges referenciákkal ezen a területen. Az ügynökségnél legyen kinevezett felelőse a prjektnek, akinek még elegendő kapacitása van arra, hgy a megbízó céget kiemelten kezelje. A felelős főnöke szintén legyen tisztában az utsurcing prjekt eredményeivel és helyzetével. Ha bármi prbléma van, késlekedés nélkül tegyen lépéseket. Az ügynökség felelőse az infrmációkat gyrsan tvábbítsa a területi képviselők felé, a területi képviselőktől a megbízó cég felé. Az ügynökség időben és pntsan fizessen az üzletkötőknek. Az ügynökség sem ügynökségi szinten, sem esetlegesen egy-egy üzletkötő - a megbízó cég versenytársának ne dlgzzn az adtt feladatkörben.

4 Többszáz blt látgatása esetén szinte elengedhetetlen, hgy az üzletkötők a jelentéseket ne papírra írják és az ügynökség ne manuálisan dlgzza fel az adatkat, hanem minden üzletkötő PDA-val dlgzzn, amelyek adatai autmatikusan, n-line érkeznek az ügynökség rendszerébe. Az ügynökség munkatársa ellenőrizze le az adatkat és ha kell, lépjen kapcslatba az üzletkötőkkel az adatk pntsítása vagy javítása miatt. Az ügynökség ezekből az adatkból a megbízó cég által elvárt frmában és rendszerességgel tvábbítsa az adatkat. Előnyt jelent, ha az üzletkötők PDA készülékei GPS-szel is el vannak látva. Így kétely esetén a megbízó is ellenőrizheti az üzletkötők tényleges mzgását. A Megbízó cég feladatai utsurcing esetén Feltétlenül szükséges a prjekt kezdete előtt egy személyes indító tréning a teljes értékesítési csapat számára, ahl a szakmai részt a megbízó cég, az peratív felkészítést az ügynökség tartja. A megbízó cég részéről a szervezetből mindenki vegyen részt a tréningen, akit érinthet az új működés (pénzügy, kntrlling, humán erőfrrás, lgisztika, stb.). A hatáskörök tisztázása a szervezeten belül és az ügynökséggel, ezek működésének ellenőrzése. Tehát kinek van jga utasítani az ügynökséget, ki milyen infrmációkat várhat el tőlük. Naprakész infrmációk nyújtása a szervezeten belül és az ügynökség számára. A külsős üzletkötők hatéknyságának rendszeres elemzése. A kijelölt munkatárs minden jelentésnél vizsgálja meg az eredményeket és kiugróan gyenge egyedi teljesítmény esetén kérdezzen rá az ügynökségnél az kára. Havnta javaslt személyes megbeszélést tartani az ügynökség vezetőjével és felelős munkatársával, ahl személyesen prezentálják az eredményeket és lehetőség nyílik a részletek megbeszélésére is. Elvárás rendszer kidlgzása a külsős területi képviselők számára Egyéni és/vagy területi, rszágs tervek felállítása és kmmunikálása Értékesítési versenyekben azns részvétel, azns ajándék, mint a megbízó cég alkalmazttai számára Azns egyéb juttatásk, ajándékk (pl. Nőnap, gyerekes szülőnek Mikulás csmag, stb.). Skan azt gndlhatják, hgy ugyan minek a vállalkzókat ilyen juttatáskban részesíteni (hiszen a külsős üzletkötők státusza általában vállalkzó), de gyakran skat növelheti a mtivációjukat egy-egy apró elismerése annak, hgy jól dlgztak. Országs, területi értekezleteken lehetőleg azns részvétel a megbízó cég saját üzletkötőivel. Ez persze költség kérdése is, hiszen az utiköltség ilyenkr rszágsan magasabb, mintha aznap bltlátgatásk történtek vlna. Egy évben egyszer-kétszer aznban érdemes személyesen találkzni a külsős üzletkötőkkel, tájékztatni őket az eredményekről és tvábbi elváráskról.

5 Utánkövető tréning lehetőleg félévente. Sk cég nem engedheti meg magának, hgy félévente képezze dlgzóit, hltt felmérések kimutatták, hgy egy-egy tréning megközelítőleg hat hónapig érezteti hatását a klléga munkáján. Ha alacsny a tréning büdzsé vagy egyáltalán nincs, akkr érdemes, ha a megbízó cég vezetője vagy egy középvezetője tart speciális tréninget az üzletkötők számára. Skan azn a véleményen vannak, hgy külsős üzletkötők nem nyújtanak ugyanlyan jó teljesítményt, mint a saját alkalmazttak. Saját tapasztalataim alapján elmndhatm, hgy a siker és az eredmény nem a státuszn múlik, hanem a megfelelő előkészítésen, a minden részletre való dafigyelésen és az üzletkötők (legyenek akár vállalkzók vagy alkalmazttak) mtiválásán, szakmai és szervezeti irányításán. Gyakrlatmban gyakran előfrdult, hgy a külsős üzletkötőkkel jbb értékesítési és/vagy disztribúciós eredményt értünk el, mint amire a megbízó cég számíttt, részben az üzletkötők megfelelő kiválasztásának és irányításának köszönhetően, részben annak a mtivációnak, hgy ezeknek az üzletkötőknek a juttatása szrs összefüggésben van a knkrét teljesítménnyel, gyakran a megélhetésük múlik azn, hgy kimagasló teljesítményt nyújtsanak. Csiby Ágnes ügyfélkapcslati vezető In-stre Team Trade Marketing Ügynökség A Budapesti Crvinus Egyetem Trade Marketing Szakszemináriumának vezetője

HUMÁNERŐFORRÁS- MENEDZSMENT LEONARDO DA VINCI INNOVÁCIÓTRANSZFER

HUMÁNERŐFORRÁS- MENEDZSMENT LEONARDO DA VINCI INNOVÁCIÓTRANSZFER LEONARDO DA VINCI INNOVÁCIÓTRANSZFER HUMÁNERŐFORRÁS- MENEDZSMENT Az Európai Bizttság támgatást nyújttt ennek a prjektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai

Részletesebben

A kis- és középvállalkozások folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket és megoldásokat, melyekkel erősíthetik, vagy javíthatják piaci pozíciójukat.

A kis- és középvállalkozások folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket és megoldásokat, melyekkel erősíthetik, vagy javíthatják piaci pozíciójukat. A kis- és középvállalkzásk flyamatsan keresik azkat a lehetőségeket és megldáskat, melyekkel erősíthetik, vagy javíthatják piaci pzíciójukat. A hagymánys termékközpntú szemlélet helyett ma egyre inkább

Részletesebben

V/3. SZAKMAKÖZI MŰHELYEK SZERVEZÉSE ZÁRÓTANULMÁNY

V/3. SZAKMAKÖZI MŰHELYEK SZERVEZÉSE ZÁRÓTANULMÁNY TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Kragyermekkri (0-7 év) prgram. V/3. SZAKMAKÖZI MŰHELYEK SZERVEZÉSE ZÁRÓTANULMÁNY OTH, Budapest 2014. január TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Kragyermekkri (0-7 év) prgram Szerzők:

Részletesebben

A Nettarget Kft webes rendszereinek bemutatása

A Nettarget Kft webes rendszereinek bemutatása A Nettarget Kft webes rendszereinek bemutatása Sk éves kereskedelemben és szlgáltatásban eltöltött idő és hasnlóan sk prgramzói fejlesztőmunka alapzta meg rendszereink magas színvnalát. A cég alapítói

Részletesebben

A Mezőberényi Önkormányzat szervezetfejlesztése a szolgáltató önkormányzat megvalósítása érdekében

A Mezőberényi Önkormányzat szervezetfejlesztése a szolgáltató önkormányzat megvalósítása érdekében A Mezőberényi Önkrmányzat szervezetfejlesztése a szlgáltató önkrmányzat megvalósítása érdekében Szervezet-irányítási mdell - az önkrmányzat költségvetési intézményeivel és társaságaival kapcslats irányítási//kntrll-tevékenységének

Részletesebben

A TÁVMUNKÁRÓL SZÓLÓ EURÓPAI KERETMEGÁLLAPODÁS VÉGREHAJTÁSA

A TÁVMUNKÁRÓL SZÓLÓ EURÓPAI KERETMEGÁLLAPODÁS VÉGREHAJTÁSA A TÁVMUNKÁRÓL SZÓLÓ EURÓPAI KERETMEGÁLLAPODÁS VÉGREHAJTÁSA AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS PARTNEREK JELENTÉSE ELFOGADTA A TÁRSADALMI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁGA 2006. JÚNIUS 28-ÁN 2006. SZEPTEMBER ELŐSZÓ 2002. július 16-án

Részletesebben

Útmutató előzetes megvalósíthatósági tanulmány, valamint megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez

Útmutató előzetes megvalósíthatósági tanulmány, valamint megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez Reginális Fejlesztési Prgramk Irányító Hatósága Útmutató előzetes megvalósíthatósági tanulmány, valamint megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez Alkalmazandó a Dél-dunántúli reginális peratív prgram

Részletesebben

A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni globális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vonatkozó külügyminisztériumi konzultációs kérdésekre

A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni globális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vonatkozó külügyminisztériumi konzultációs kérdésekre A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni glbális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vnatkzó külügyminisztériumi knzultációs kérdésekre 2013.09.10. A HAND Szövetség az alábbi kérdések megválaszlásában

Részletesebben

A nőkereskedelem, a prostitúció, valamint a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem Magyarországon a szakmaközi együttműködés lehetőségei

A nőkereskedelem, a prostitúció, valamint a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem Magyarországon a szakmaközi együttműködés lehetőségei A nőkereskedelem, a prstitúció, valamint a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem Magyarrszágn a szakmaközi együttműködés lehetőségei Szakmai fórumk, I II. Budapest, 2009. április-május Magyarrszági Női

Részletesebben

VAS MEGYE GAZDASÁGFEJLESZTÉSI FÓKUSZÚ STRATÉGIAI PROGRAMJA 2014-2020

VAS MEGYE GAZDASÁGFEJLESZTÉSI FÓKUSZÚ STRATÉGIAI PROGRAMJA 2014-2020 VAS MEGYE GAZDASÁGFEJLESZTÉSI FÓKUSZÚ STRATÉGIAI PROGRAMJA 2014-2020 3. egyeztetési váltzat 2013. január 30. 1 Vezetői összefglaló Életminőség, Élhető környezet, Érték-teremtés - sikeres Vas megye. Ez

Részletesebben

Stratégiai tervezés a közigazgatásban

Stratégiai tervezés a közigazgatásban Stratégiai tervezés a közigazgatásban (Kádár Krisztián) Tartalm I. Bevezetés... 3 II. A stratégiák helye a krmányzás flyamatában... 3 1. A stratégia és stratégiai tervezés fgalma... 3 2. A krmányzás fgalma...

Részletesebben

INNOVÁCIÓ AZ EMBERÉRT. Szedlárné Gáll Ibolya. elnök, minősített vezető tanácsadó Emberi Erőforrás-gazdálkodási Tanácsadók Országos Szövetsége

INNOVÁCIÓ AZ EMBERÉRT. Szedlárné Gáll Ibolya. elnök, minősített vezető tanácsadó Emberi Erőforrás-gazdálkodási Tanácsadók Országos Szövetsége INNOVÁCIÓ AZ EMBERÉRT Szedlárné Gáll Iblya elnök, minősített vezető tanácsadó Emberi Erőfrrás-gazdálkdási Tanácsadók Országs Szövetsége Innváció Humán innváció Számmra az innváció tartalma nem más, mint

Részletesebben

Összetett problémák, összetett megoldások: A hajléktalan emberek integrációja a foglalkoztatás által Magyarországon

Összetett problémák, összetett megoldások: A hajléktalan emberek integrációja a foglalkoztatás által Magyarországon Összetett prblémák, összetett megldásk: A hajléktalan emberek integrációja a fglalkztatás által Magyarrszágn 2007. június 25. Készült a hajléktalanellátó szervezetek FEANTSA kérdőívére adtt válaszai alapján

Részletesebben

E-LEARNING A JÖVŐ ISKOLÁJA KONZULENSI ÚTMUTATÓ

E-LEARNING A JÖVŐ ISKOLÁJA KONZULENSI ÚTMUTATÓ E-LEARNING A JÖVŐ ISKOLÁJA KONZULENSI ÚTMUTATÓ RÉSZTVEVŐI SZOLGÁLTATÁSOK RENDSZERE 1 A KÉPZÉS BEMUTATÁSA... 2 1.1 KURZUSKOMPONENSEK... 2 1.2 KOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK... 3 1.2.1 Fórumk... 3 1.2.2 Blg- tanulási

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓFEJLESZTÉS INFORMÁCIÓ ÁRAMLÁS JÓ GYAKORLATAI. Apró napló, avagy segítség az információk áramlásának megkönnyítése érdekében.

DOKUMENTÁCIÓFEJLESZTÉS INFORMÁCIÓ ÁRAMLÁS JÓ GYAKORLATAI. Apró napló, avagy segítség az információk áramlásának megkönnyítése érdekében. VI. DOKUMENTÁCIÓFEJLESZTÉS INFORMÁCIÓ ÁRAMLÁS JÓ GYAKORLATAI Apró napló, avagy segítség az infrmációk áramlásának megkönnyítése érdekében. OTH, Budapest 2013. 1 Szerzők Bauer Rita knduktr Puppné Oláh Szilvia

Részletesebben

PAJKOS ÓVODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI-, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAMJA

PAJKOS ÓVODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI-, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAMJA PAJKOS ÓVODA ESÉLYEGYENLŐSÉGI-, EGYENLŐ BÁNÁSMÓD PROGRAMJA 1 Tartalmjegyzék Oldal I. Általáns szabályk 1. 1. A szabályzat célja 1. 2. A szabályzat hatálya 1. 3. Az esélyegyenlőség biztsítása, és az egyenlő

Részletesebben

Városliget ZRt. Múzeumliget Márka és identitás projekt

Városliget ZRt. Múzeumliget Márka és identitás projekt Vársliget ZRt. Múzeumliget Márka és identitás prjekt Budapest, 2014. szeptember 3. Xellum Tanácsadó és Szlgáltató Kft. 1056 Budapest, Október 6. u. 14. 1 Előzmények A Xellum Kft. (tvábbiakban Xellum) jelen

Részletesebben

BALASSAGYARMAT 2013. MÁRCIUS

BALASSAGYARMAT 2013. MÁRCIUS V Á R O S Ü Z E M E L T E T É S I N O N P R O F I T K F T H-2660 Balassagyarmat Mikszáth út 59 Pf. 48 : 35/301-377; 35/301-402; Telefn/Fax: 35/301-402 E-mail: bgyvarsuz@t-nline.hu Cégjegyzékszám: 12-09-002237

Részletesebben

10xONE Szoftver és szolgáltatási szerződés Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) 3.4. 10xONE V3.4

10xONE Szoftver és szolgáltatási szerződés Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) 3.4. 10xONE V3.4 10xONE Sftware and Services Agreement General Terms and Cnditins V3.4 Szftver és Szlgáltatási Szerződés Általáns Szerződési Feltételek V3.4 Jelen Szftver és Szlgáltatási szerződés (tvábbiakban Szerződés

Részletesebben

Pályázati Felhívás és Útmutató

Pályázati Felhívás és Útmutató Pályázati Felhívás és Útmutató a Svájci-Magyar Együttműködési Prgram keretében Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása tárgyú pályázathz Kazincbarcikai kistérség 2014. április 1 Tartalm A Alapvető

Részletesebben

Babeş-Bolyai Tudományegyetem. Távoktatási Központ. Pszichológia és Neveléstudományok Kar. Tanító és Óvodapedagógus Szak.

Babeş-Bolyai Tudományegyetem. Távoktatási Központ. Pszichológia és Neveléstudományok Kar. Tanító és Óvodapedagógus Szak. Babeş-Blyai Tudmányegyetem Távktatási Közpnt Pszichlógia és Neveléstudmányk Kar Tanító és Óvdapedagógus Szak Tanulásmódszertan (Hatékny tanulási technikák) Tanulmányi útmutató I. félév dr. Barabási Tünde

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program

Pénzügyi Iránytű Program A hónap témája, érintett témakörök: Pénzügyi Iránytű Prgram Háttéranyag a 2013.07. havi tartalmakhz Hgy nyugdtan nyaralhassunk! 1. Vagynbiztsításk 2. Minimalizált készpénztartás és használat 3. Biztnságs

Részletesebben

Ö N K O R M Á N Y Z A T I V Á L A S Z T Á S I P R O G R A M 2 0 1 0-2 0 1 4

Ö N K O R M Á N Y Z A T I V Á L A S Z T Á S I P R O G R A M 2 0 1 0-2 0 1 4 Ö N K O R M Á N Y Z A T I V Á L A S Z T Á S I P R O G R A M 2 0 1 0-2 0 1 4 A plitikusnak az a dlga, hgy jövőképet vázljn fel és annak megvalósítását lehetővé is tegye. Nichlas Sarkzy Francia Köztársaság

Részletesebben

MŰKÖDÉSI KONCEPCIÓ ÉS FOLYAMATOK

MŰKÖDÉSI KONCEPCIÓ ÉS FOLYAMATOK B U D A P E S T I Ü G Y V É D I K A M A R A MŰKÖDÉSI KONCEPCIÓ ÉS FOLYAMATOK AZ ARHITEL PROJEKT KERETÉBEN TERVEZETT KOMPLEX JOGÜGYLET-BIZTONSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁHOZ a Budapesti Ügyvédi Kamara részére

Részletesebben

Budapest F város XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Polgármesteri Hivatala. Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba

Budapest F város XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Polgármesteri Hivatala. Partnerek intézményesített bevonása a döntéshozatalba Budapest F várs XX. kerület Pesterzsébet Önkrmányzata Plgármesteri Hivatala Partnerek intézményesített bevnása a döntéshzatalba Budapest, 2009. július 31. IFUA Hrváth & Partners Kft. H-1119 Budapest Fehérvári

Részletesebben

Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Móra Ferenc Tagiskola és Előkészítő Szakiskola. Pedagógiai Program

Balassi Bálint Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Móra Ferenc Tagiskola és Előkészítő Szakiskola. Pedagógiai Program Balassi Bálint Általáns Iskla és Előkészítő Szakiskla Móra Ferenc Tagiskla és Előkészítő Szakiskla Pedagógiai Prgram Tartalm NEVELÉSI PROGRAM...4. 1. Az isklában flyó nevelő-ktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

Pályázati Felhívás és Útmutató

Pályázati Felhívás és Útmutató Pályázati Felhívás és Útmutató a Svájci-Magyar Együttműködési Prgram keretében Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása tárgyú pályázathz Kazincbarcikai kistérség 2015. április 1 Tartalm A Alapvető

Részletesebben

Comenius Egyéni diákmobilitás útmutató

Comenius Egyéni diákmobilitás útmutató A Cmenius Egyéni diákmbilitás útmutató 2013 1 2 Cmenius Egyéni diákmbilitás útmutató Tartalmjegyzék Bevezetés 1. rész Általáns tájékztatás a Cmenius Egyéni diákmbilitás prgramról 2. rész Feladatk és kötelezettségek

Részletesebben

Kivonat Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. január 12-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. január 12-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 1 Kivnat Jászberény Várs Önkrmányzata Képviselő-testületének 2011. január 12-én megtarttt ülésének jegyzőkönyvéből 6/2011. (I. 12.). önkrmányzati határzat Jászberény Várs Közbiztnsági és Bűnmegelőzési

Részletesebben

Közigazgatási jog 3 Különös rész by Doki You ll never walk alone!!!!

Közigazgatási jog 3 Különös rész by Doki You ll never walk alone!!!! 2008. Közigazgatási jg 3 Különös rész by Dki Yu ll never walk alne!!!! Tételek kidlgzva (előző évi tételsr alapján csináltam, azóta annyi váltzás vlt, hgy 2 tételt kivettek és néhányat összevntak, úgyhgy

Részletesebben