MOFETTA TITKOK. TB támogatás a mofetta kúrára / augusztusi kiegészítés/

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MOFETTA TITKOK. TB támogatás a mofetta kúrára / 2012. augusztusi kiegészítés/"

Átírás

1 Használati tanácsok mofettázóknak MOFETTA TITKOK Tartalomjegyzék: Bevezető A gyógyító mofetta Mit nevezünk mofettának? Gyógy-túrizmus a Mátra Mekkájában Referenciák, mofettázók tanúságtételei Hogyan kell mofettázni? Amputáció helyett fürdőkúra Gyilkos, de gyógyító gáz TB támogatás a mofetta kúrára / augusztusi kiegészítés/ Több, mint 40 éve gyógyít

2 - 1 - Ön, aki keringési betegségben vagy végtagi érszűkületben szenved, cukorbetegség érszövődményei kínozzák, esetleg mozgásszervi betegségek fájdalmait éli át nap mint nap, enyhülést, gyógyulást keres bajaira. Megtalálta a mellékhatás mentes megoldást, egy fájdalommentes alternatív gyógymódot, a mátraderecskei mofetta széndioxid szárazfürdőt. A mátraderecskei MOFETTA Szárazfürdő közel tíz éve fogadja a természetes gyógygáz terápiát kereső betegek ezreit abban a gyógygödörben, amelyet 2007-ben Gyógygázfürdővé minősített az Egészségügyi hatóság. A kép forrása: Nagy Józsefné

3 - 2 L. Csépányi Katalin A gyógyító mofetta - Az elmúlt években mintegy 25 ezren látogattak el mofettánkba. Nemcsak hazánkból, hanem külföldről is érkeztek ide gyógyulni vágyók - mondja Kiss Istvánné Jolika, a mátraderecskei mofetta vezető ápolónője. - Jártak itt Németországból, Hollandiából, Szerbiából, Svájcból, Franciaországból, Bulgáriából, Olaszországból, Svédországból, Szlovákiából, Romániából, Oroszországból, Görögországból, Lengyelországból, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból, Ausztráliából és voltak angolok is. Látványos javulás sok esetben volt. Az érbetegség következtében kialakult sebek begyógyultak, a betegek általános állapota nagymértékben javult, mind testileg és lelkileg. Élményszerűen ezt a nagy számban visszatérő betegek saját példájukkal tudják bizonyítani és elmondani. Egy autoimmun betegséggel bajlódva találtam rá én is évekkel ezelőtt a mátraderecskei szén-dioxid gázfürdőre, és lettem magam is visszatérő látogatója ennek a településnek - ahol megismerkedtem a kedves helybeli emberekkel, gyönyörű környezetben pihentem, és nem utolsósorban gyógyultam A gyógyító gázról már írtam a Hetedhéthatár hasábjain (az interneten ezek az írások olvashatók, most azoknak adom át a szót, akikkel ezen a nyáron találkoztam, együtt ültünk a gödörben, együtt bíztunk abban, hogy a gáz segít. És mivel ez nem hókuszpókusz, hanem fizika, ezért általában a hatásosság nem kérdőjeleződik meg. Röviden annyit: a szén-dioxid gáz a bőrön keresztül bejut a szervezetbe és működésre serkenti, bombázza az ereket. Balogh József (67 éves) és felesége, Judit a Vajdaságból, Bácsfeketehegyről érkezett Mátraderecskére. - A férjem húga talált rá a mofettára az interneten - meséli Judit. - Ő Törökkanizsán él, szintén a Vajdaságban. Azonnal kinyomtatta a megtalált információt és elküldte nekünk. Mindketten érszűkülettől szenvedünk, a férjem még cukros is. Tavaly voltunk itt először. Kemény, csúnya volt a lábam, most szép. A férjem korábban pék volt, egy darabig bírta az otthoni feladatokat is, de aztán a betegség miatt már nem. A mofetta után viszont újra traktorra ült, szánt, szőlőt permetez, vagyis mindent megtesz, amit kell. Ezért jöttünk vissza.

4 -3- Kovács András (40 éves, Mezőtúr): - Térd alatt levágták a bal lábam, Bürger-kór miatt. Előtte volt több érműtétem, de mindig jött az elzáródás A betegség tavaly augusztusban kezdődött, lábfájással, görccsel. Idén május 27-én pedig amputálták a lábam. A debreceni kórházban egy betegtárs mondta, hogy jöjjek el a mofettába. Most próbálom megelőzni azt, ami a bal lábammal történt Családos ember vagyok, három gyermekem van. Meg kell maradnia a másik lábamnak, annak ellenére, hogy az is érszűkületes. Z. Elemér (85 éves, Zalaegerszeg): - Öt éve a rádióban hallottam egy műsort, pont a főorvos beszélt a mofettáról. A lányom azonnal utánanézett az interneten. Azóta minden évben eljövök. Érszűkület, érelmeszesedés miatt 1994-től értágító infúziókat kaptam Budapesten. Amióta idejárok, azóta nincs szükségem ezekre az infúziókra. A helybeliek ingyen jöhetnek a mofettába, ugyanis a gázbevezetés költségét nem kérte vissza a falu lakossága, ezt az összeget is felhasználták az építkezéshez. Kálmán Béla és felesége, Berecz Klára a Dobó utcában lakik, pár percre a mofettától: - Amióta beindult a mofetta, azóta járunk ide. A feleségem dereka teljesen merev volt. Az évi 15 kezeléssel elérte, hogy megszűnt a derékfájás! Én inkább megelőzöm a bajt, jövök, hogy javuljon a vérkeringésem. A helybeliek közül nem mindenki él ezzel a lehetőséggel, pedig megtehetné A mátraderecskei vulkáni repedésen feltörő szén-dioxidot ben nyilvánította gyógygázzá az Egészségügyi Minisztérium. Évente több mint kétezer beteg érkezik a mofettába, évről évre kb. 20 százalékkal nőtt az új betegek száma. Idén még ennél is erőteljesebb a növekedés. Dr. Gyetvai Gyula ügyvezető igazgató, főorvos arról tájékoztat, hogy ismereteik szerint hogyan kerülnek ide a betegek: - A gyógyuló beteg adja a legjobb információt a többi betegnek, az ide látogatók 43 százaléka más betegtől értesült a mofettáról. Az ide jövők 47 százaléka az interneten talált ránk. A maradék 10 százalékot az ország különböző érsebészeti központjaiból küldik az orvos kollégák. Igyekszünk minél több szakmai fórumon is beszámolni a szén-dioxid gázfürdő hatásosságáról. Az OEP általi finanszírozás régóta napirenden van, reméljük, hogy rövid időn belül döntés születik erről.

5 -4- Mit nevezünk mofettának? Mofettának nevezik a széndioxidot tartalmazó vulkáni kigőzölgést vagy széndioxid gázszivárgást. A természetgyógyászatban régóta alkalmazzák már a széndioxidot elsősorban érszűkülettel járó betegségek kezelésére. A Wikipédia szabad enciklopédia szerint a mofetták a fumarolák elnevezésű geológiai jelenségek egyik olyan változata, amikor a földkérek repedésein keresztül szén-dioxig gáz tör a felszínre. A Föld fumarolatevékenységére jó péld a híres Tízezer Füst Völgye, amelyet az alaszkai Novarupta vulkán kitörése hozott létre 1912-ben. Kezdetben a kitörés után lehűlő vulkáni hamuban ezrével voltak fumarolák, de a legtöbb azóta már nem működik. A fumarolák évtizedekig, vagy akár évszázadokig is kitarthatnak, ha állandó hőforrás van alattuk, de akár hetek vagy hónapok alatt is eltűnhetnek gyorsan hűlő vulkáni lerakódás tetején. A Yellowstone Nemzeti Parkban mintegy 4000 fumarola van. Az olaszországi Larderello fumaroláiban fedezték fel 1895-ben a héliumot, amit addig csak a Napra jellemző elemnek véltek. A világ első földhő-erőművét (geotermikus) is Larderellóban építették. Hasonlók működnek Izlandon és Új-Zélandon is. Forrás:

6 - 5 - Részletesebb magyarázatot olvashat Juhász Árpád geológus A radioaktív kohóktól a mofettákig című írásából, amelyből felidézek néhány gondolatot. A szolfatárák egyik típusa a geotermikus erőművek között már említett toscanai Larderello, Siena közelében. A mintegy 200 négyzetkilométernyi kopár, sziklás völgyvidék talaját sóvegyületek vonják be. A gőzforrások nemegyszer értékes anyagokat, bórsavat, nemesgázokat termelnek. A bolygónkon oly ritka - de a Nap tömegének jelentős részét alkotó - héliumot itt fedezték fel 1895-ben. A larderelloi gőzök magas, 230 C-ot is elérő hőmérsékletének az a magyarázata, hogy a forró vulkáni kőzeteket vastag, hőszigetelő üledékrétegek borítják, amelyek olyasféle szerepet játszanak a folyamatban, mint a fazék fedője. A nagynyomású gőzök csak repedéseken át tudnak utat törni a felszín felé. Az erőmű gőzellátását persze fúrások szolgálják. Hasonló a vulkáni gőzök földtani helyzete az ugyancsak toscanai Monte Amiaton, egy 734 métere magas, kialudt vulkáni kúp kráterében is.

7 - 6 - A mofetták, azaz szén-dioxid gázszivárgások többnyire a szolfatárák tágabb környezetében csoportosan találhatók, gyakran kialudt vulkánok krátereiben. Mivel a szén-dioxid nagyobb sűrűségű rétegként üli meg a mofetták környezetét, olykor elhullott állatok teteméről ismerték fel ezeket. Ez történt a jávai Halottak völgyében is, ahol egy tölcsérszerű beszakadás alján régi utazók különféle vadállatok, sőt emberek csontvázairól tudósítottak. Csak a XIX. század közepén sikerült megoldani a rejtélyt. Hasonló szén-dioxid szivárgás a magyarázata az elhullott kutyatetemekről hírhedté vált, Nápoly melletti Kutyabarlangnak. Erdély világszerte híres mofettája a Kovászna melletti Pokolsár, ahol évenként a szénsav nagy mennyiségű iszapot dob a magasba. A Föld számos pontján vannak hasonló "iszapvulkánok", így Szicíliában, a Mexikói-öböl partján, Baku környékén és az Azovi-tenger Kercsfélszigetén. Ezt a jelenséget ősidők óta használják gyógyításra, például Erdélyben. (Dr. Juhász Árpád: Kék bolygó 1984) Ezek a földbe mélyített amfiteátrumszerű gödrök hézagos faléc burkolattal és falépcsővel ellátottak. A következő képen az erdélyi Kovászna közelében lévő mofettában készült:

8 - 7 - A csíkszeredai kórház orvosai az alsóvégtagi érbetegségeknek az ottani mofettában történt kezelésének pozitív tapasztalairól számolnak be:

9 - 8 - Mofetta Feltöltés dátuma: :34:37 Azt mondják, minden rosszban van valami jó. Ez a mondás igaz a bő egy évtizeddel ezelőtti, mátraderecskei földrengésre is, hiszen ennek köszönhető, hogy a mofetta, vagyis természetes széndioxid szárazfürdő megszületett. Ez a földrengés tette lehetővé ugyanis, hogy a geológiai törésvonal mentén, mintegy 1000 m mélységből feltörjön a magas radon tartalmú gáz. Először a környék lakói jelezték, hogy átható szagú gázt éreznek a levegőben, majd a szakemberek felfedezték, hogy nem másról, mint az évezredek óta gyógyhatásáról ismert mofettáról van szó. A mofetta latin eredetű szó, a sok széndioxidot tartalmazó alacsony hőfokú, vulkáni kigőzölgés összefoglaló elnevezése. A mofetta, a széndioxid szárazfürdő kétezer éves múltra tekint vissza, már az ókori rómaiak is ismerték gyógyító hatását, Paracelsus égési sebeket, fekélyeket gyógyított a radonos, kénes gázzal, de az erdélyi népi gyógyászat is már 600 éve használja. Magyarországon az 1995-ös földrengésig, főleg a balatonfüredi szívszanatóriumban alkalmaztak mesterséges széndioxid szárazfürdőt, ezért óriási jelentőségű, Magyarországon egyedülálló a mátraderecskei természetes mofetta. S, hogy miben rejlik a mofetta nagyszerűsége? A radon nemesgáznak köszönhetően, amely a bőrön keresztül jut a szervezetbe, erős értágító hatású. A kitágult erek segítik a sejt anyagcserét, erősítik az immunrendszert. Jótékony hatású a verőér-, szív- és általános keringési betegségek, cukorbetegség érszövődményei, reumatikus betegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőség, impotencia és vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében is. A Mátrában lévő szállodákból szívesen látogatnak át a gyógyulni vágyok a mofettába, ahol szigorúan szakember felügyelete mellett vehetnek részt az egyedülálló kezelésen. A kezelések minden esetben kúraszerűen történnek és 15 naposak. Első alkalommal csak negyedórát lehet a széndioxidos szárazfürdőben eltölteni, és fokozatosan 25 percig növelhető a fürdő idő. Habár úgy tartják, hogy a mofettának nincs mellékhatása, mégsem javasolt gyulladásos betegségek, magas vérnyomás, vagy terhesség esetén. Győri Anna Forrás:

10 - 9 - Gyógyturizmus a Mátra Mekkájában Népszabadság Kovács D. István október 1. Mátraderecske kihasználja a feltörő mérges gázok előnyeit, így váltak a helybéliek a mindenkori vészhelyzet haszonélvezőivé. Az érszűkületes betegek közül sokan gyógyulnak a vulkáni utóműködés következtében képződő mofettában, ami a széndioxid és radon gázok keveréke. A Heves megyei község lakói kénytelen-kelletlen régóta együtt élnek a településen jelen lévő mérges gázokkal. Ennek korábban áldozatai is voltak, hiszen kútásók haltak meg munka közben, a gödrökbe tévedt baromfi pedig elpusztult. Másfél évtizede viszont már olyan intenzívvé vált a mofetta jelenléte, hogy házaikban többen rosszul lettek, és felmerült Mátraderecske teljes kiürítése is. Ekkor fizikusok és kutatók elemezték ki a gáz összetételét, és kiderült: megegyezik a királyi Magyarország területén, Csík és Kovászna megyében működő mofettáéval. Ennek a gáznak a gyógyító hatása hatszáz éves múltra tekint vissza, akkor jöttek rá, hogy a bőrön átdiffundáló mofetta értágító hatást fejt ki, ami javítja a kötőszövetek és a belső szervek vérellátását. A helyi önkormányzat ennek tudatában gyógyturizmus fejlesztésére pályázott, amihez a falubeliek is társultak, így összefogással megépült a Mofetta nevű impozáns gyógycentrum. A kezdeti lépések után ezt wellness és fizikoterápiás részleggel bővítették, így a betegek számára a kezelés mellett ma már sportolási és kikapcsolódási lehetőségek is rendelkezésre állnak.

11 -10- A Budapesttől 120 km-re fekvő község persze kínál jellegzetes látnivalókat is. A Kanázsvár romjai a romantikus igényeket elégítik ki. Utóbbinak - Mátraderecske és Recsk között - még áll egy romos tornya, a várat a XI-XII. században az Aba nemzetség építtette és a török időkben rombolták le. A falu közepén barokk stílusú, 1804-ben felszentelt római katolikus templom látható. A temetőben Kiss János es szabadságharcos honvédőrnagy síremléke áll. A Népművészeti Ház több látnivalót is kínál. A geológiai kiállítás mellett megtekinthető a gázkutatás története, míg egy másik részleg a palóc népművészet alkotásait kínálja az odalátogatók számára. A gázfürdő előtt már működött Mátraderecskén a strandfürdő, ami turistacsalogatónak bizonyult, és erre alapozva számos hétvégi ház épült a településen. Aki kíváncsi a hagyományos palóc építészeti stílusra, tegyen egy sétát a községben. A falu fekvése ugyancsak vonzó, hiszen könnyen elérhető az egri és a siroki vár, a recski emlékhely, valamint Mátrafüred és Kékestető. Az 54 hektáros szajlai tó a horgászturizmus képviselőit várja. Mátraderecske közúton a 23-as és 24-es főútról közelíthető meg, autóbusszal Eger felől érhető el. A falusi turizmusra berendezkedett lakosság 300-nál több szálláshelyet kínál a kirándulóknak. A Tornyos Vendégház, Miklós bátya Portája, vagy a Gondűző 2001 Vendeghaz és a Két Vándor Fogadó zavartalan, nyugodt kikapcsolódást és ellátást biztosít Mátraderecske vendégeinek. Kovács D. István cikke, Népszabadság

12 Referenciák, mofettázók tanúságtételei A dél-svédországi magyarok családi lapja 3. évfolyam 13. szám 2002/4 Egészség A gyógyulás útjai Mátraderecske Régi munkatársunk kitartóan keresi a gyógyulást betegségeibõl. Nemrég tért vissza magyarországi kezelésérõl. Tapasztalatait siet másokkal is megosztani. Szolgálatkészségét olvasóink nevében köszönjük. Sorstársaim! Hetvenöt éves voltam, amikor éreztem, hogy lábaim gyengülnek. Orvoshoz fordultam, aki vérkeringési elégtelenséget állapított meg. Gyógykezelést nem nyújtott, hanem mûtétre javasolt, ami végül is nem történt meg. Járásom tovább rosszabbodott, bottal majd tolószekérrel mertem csak közlekedni. Több szakorvost is felkerestem, de vitaminokon kívül egyik sem tudott hatásos kezelést. Lassan két év eltelt, helyzetem egyre kilátástalanabbá vált. Ezek után arra gondoltam, hogy teszek még egy kísérletet. Elmegyek Magyarországra, a mátraderecskei mofetta szárazfürdõre. Korábban már hallottam arról, hogy az ehhez hasonló betegségekre jó hatással van a mofetta. Felvettem a kapcsolatot a fürdõ vezetõjével Dr. László Márta fõorvossal, akitõl tájékoztatót és részletes szóbeli felvilágosítást kaptam. Október elsején megkezdtem a tizenhat kezelésbõl álló kúrát. Naponta huszonöt percig ültünk derékig a széndioxid és radon keverékû gázban. Ez a lelõhely egyedülálló Magyarországon. Nemzetközi szakértõk mérései alapján Európában az itteni gáznak van a legerõsebb hatásfoka. A lényeg az, hogy az ötödik A Mátra egyik festõi völgyében, Egertõl és Gyöngyöstõl 30 km-re található. Különleges mikroklímája és a közeli horgásztó miatt vált keresett üdülõhellyé ez a palóc hagyományokat õrzõ, természeti és kulturális értékekben gazdag falu. Mátraderecskei képeslap

13 kezelés után lüktetést, mozgást éreztem az addig nagyjából érzéstelen lábaimban. Ez a jelenség folytatódott a kúra végéig. Szakvélemény szerint a gáz hatása még hetek múlva is gyógyító hatással dolgozik a szervezetünkben. Ezt onnan tudom, hogy hazatérve könnyebben lépegetek és a szobámban bot nélkül óvatosan járni merészelek. A vibrálást, a lüktetést továbbra is érzem. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van. Valószínûleg a kúra ismétlése még jobb eredményre vezetne. Szóval valami elkezdõdött és a javulásirányába tart. A jövõt persze nem lehet elõre látni. Mátraderecskén egy kezelés külföldieknek 1000 forint. Az ott uralkodó otthonos hangulatról, a kiszolgálásról, a segítõkészségrõl csak felsõfokban szólhatok, dicsérnem kell az intézet minden dolgozóját a vezetõ fõorvosnõvel együtt. Ami az ottani ellátást és a szállást illeti két lehetõségrõl tudok. Panzió és magánház. A fürdõ csakis a kezelésekkel foglalkozik. Nagyméretû bõvítésen dolgoznak, 2003 végére remélhetõleg szállóvendégeket is fogadhatnak. Magánháznál laktam és étkeztem. Nyugodt lelkiismerettel ajánlom, keressék fel bizalommal a Bem út 10 szám alatt lakó családot, ahol néhány nap híján három hetet töltöttem. Kényelmes, tiszta szobák, kiváló konyhavezetés, változatos ízletes ételek, meghitt, barátságos családi légkör jellemzik a Gondûzõ Vendégházat. ára kb forint naponta. Befejezésül még annyit, hogy az erdélyi tájakra emlékeztetõ lenyûgözõ mátrai szerpentineken utazva az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy voltaképpen gyógykezelésre érkezett. Ha a látvány fizikailag nem is nyújt enyhítést, de annál inkább balzsam a lélekre. Akit érdekel ez a hely, a következõ címen kaphat mindenre kiterjedõ részletes felvilágosítást: Mátraderecske, Szárazfürdõ Telefon: B.B. Híres és egyedülálló természetes száraz széndioxid fürdõje, amelyet a geológusok és az orvosok mofettának neveznek. A gyógygázkúra ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, magas vérnyomás csökkentésére, izületi betegségek, bõrbetegségek és cukorbetegség tüneteinek csökkentésére illetve a fájdalmak mérséklésére. A Gondûzõ, Vendégház Mátraderecske központjához és a mofettához is közel található. Vendégeink varázslatosan szép tájakon túrázhatnak (Mátraháza, Galyatetõ, Parád, Kékestetõ, Szilvásvárad, Mátrafüred) Felkereshetnek több gyógyfürdõt (Eger, Bükkszék, Egerszalók) a környéken. Közelünkben az egyik szép, történelmi nevezetességû barokk város, Eger. Bejárhatják innen a Mátrai borútat, ellátogathatnak Gyöngyösre és Abasárra is. Postacím: Vetõ Cili, falusi vendégfogadó 3246 Mátraderecske, Bem utca 10 Telefon: üzenetrögzítõ: Bernáth Béla a svédországi Loundban élő magyarok újságjában 2002-ben megjelent cikke, melyet megtalál az alábbi webcímen:

14 - 13 A gyógyító mofetta - 1. Hőváltozás hatására csuklóig, bokáig elfehéredő végtagok, kínzó fájdalommal járó kisebesedések az ujjvégeken - ezek a külső tünetei a Raynaud-szindrómának, a belsők a tüdőn, a szíven, a vesén jelentkeznek a hajszálerek rossz, görcsös működése, illetve nem működése következtében. Mindezt nem orvosi könyvből olvastam ki - valószínűleg más a precíz meghatározása a tünetegyüttesnek -, hanem saját magamon érzékelem öt éve. Túl több infúziós kezelésen, látva-érezve a fokozatos romlást, néha - főleg egy ilyen kemény tél után, mint az idei volt - az elkeseredésig jutottam. A most tavaszi egyik ujjkisebesedéskor lapunk tördelője, Cser Valér az Élet és Tudományban egy írásra bukkant, és azonnal felhívott telefonon, hogy pont az én bajomra van egy természetes gyógymód: a mátraderecskei mofetta. Azonnal bejelentkeztem, és március 27-étől részt vettem a mofettakúrán. Hazatértem, vártam egy hónapot - nem akartam az első benyomásokat elhamarkodottan közzé tenni -, de most eljött az ideje, hogy többek között a Raynaudszindrómásokkal, az érszűkületesekkel, a cukorbetegekkel megosszam tapasztalataimat. A mofetta, a szén-dioxid szárazfürdő Erdélyben évszázadok óta ismert. Valószínűleg a sebes, fáradt láb egyszer csak meggyógyult, miután egy gödörbe lógatták, megpihenve a szélén. Ezekbe a gödrökbe szén-dioxid gáz szivárgott, és gyógyított, illetve pusztított, ha egy egér, patkány vagy más állat beletévedt. Aztán létrehozták az erdélyi mofettákat, amelyekben felöltözve állnak az emberek, vigyázva, nehogy a levegőnél nehezebb szén-dioxid gázba szippantsanak. Ugyanígy működik a mátraderecskei mofetta is (de van két különlegessége, a töménysége és a radontartalma). A vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből feljövő szén-dioxid szivárgási helyére építették fel a jelenlegi mofettát. A faburkolatú "gödör"-ben állva-ülve töltik a betegek a 25 perces kezelési időt. A kezelés nem veszélytelen, hiszen a térfogat százalékos szén-dioxid életveszélyes lehet, ha valaki beleesik. A veszélyes határt piros csík jelzi körben, továbbá a betegekre nagy szeretettel ügyelő nyugdíjas mentőápoló, Fodor Sándor minden csoportnak megmutatja a szintet egy égő gyertyával: ahogy süllyeszti lefelé a gyertyát, pontosan látható, hol alszik el, meddig jön fel a gáz. Kedélyességével ő oldja a hangulatot is - beszélgetéssel, viccelődéssel telik a közel fél óra általában. Pamut holmikba célszerű öltözni, ezeken áthatol a gáz teljes egészében (a műanyagon nem).

15 - 14 Amikor először léptem a mofettába, pár perc elteltével éreztem, hogyan melegszik át alulról fölfelé a testem. Általában 11-kor mentem a kezelésre, csütörtöktől szombatig. Vasárnap nincs kezelés, és aznap pontban 11-kor, a szállásadó házigazdával, Fónad Istvánnal közöltem: "elvonási tüneteim vannak, hiányzik a mofetta". Vagyis nemcsak az agyam fogta fel, hogy itt valami jó történik velem, hanem a testem is! A kezeléseket vérnyomásméréssel kezdik, majd a mofetta után is az jön a húszperces pihenő végén, ezt követi a negyedórás gyógytorna. (Ebben nemcsak a betegek vesznek részt, általában az ott dolgozók is: jókat szippantva a mátrai tiszta levegőből.) A hangulat nem kórházi, nem szanatóriumi, hanem inkább üdülőhelyi a mofettában. Az orvosok, az ápolók kedvesek, mosolygósak, barátságosak - az ország minden részéből érkező betegtársak úgyszintén. Mindenki gyógyulni akar, súlyos baján enyhíteni - és ez a közös akarat egymást erősítő. Van, aki már az első kezelésektől kezdve, 1995-től idejár Mátraderecskére. És amikor azt kérdezem a kecskeméti betegtárstól, az érszűkületestől, hogy mi lenne vele a mofetta nélkül, ránéz a lábára, és csak ennyit közöl: "nem lenne lábam". Aki pedig már elvesztette az egyik lábát, abban bízik, hogy a másik megmaradhat - ezért szedte össze a család a pénzt a kezelésre (a gyógygázzá minősítés már négy éve megtörtént, de a tb még nem támogatja ezt a gyógykezelést). Bereczki Sándor Debrecenből jött, mindkét lába érszűkületes, mint mondja a második stádiumban van. A lába fáradékony, métert tudott menni. Két hétre jöttek Mátraderecskére, és az első hét után már 3 kilométert elsétált. Érzi, hogy fáj, de tud menni! Felesége és egy baráti házaspár kísérte el, ők is részt vesznek a kezeléseken, délutánonként pedig ismerkednek a Mátrával, a környező településekkel. Letelt a kúra, a Pécstől 350 kilométerre lévő Mátraderecskéről hazatértem. Sokan kíváncsian várták a hatást, jómagam is. Amit megdöbbenve tapasztaltam: megváltozott a kézfej-lábfej színe, pirosas lett. Az ujjakon látható ez a legjobban: a kézfejtől nézve az első ujjperc végéig felkúszott a pirosság, korábban ezek inkább sárgás-fehérek voltak, míg az ujjvégek "fagyási" pirost mutattak. Eltelt egy hónap, és még mindig látom-érzem az átmelegítő hatást: maradt piros az első ujjperc, a második is kevésbé halovány, és az ujjvégek se sebesedtek ki azóta. Ahogy tehetem, megyek vissza Mátraderecskére újabb kezelésre től fogad betegeket a mofetta, én egyike voltam a több mint ötezernek. A fenti írás L.Csépányi Katalin cikke a Hetedhéthatár című közéleti magazinból.

16 - 15 A cikksorozatból további nyilatkozatot is felidézek: Kiss Istvánné Jolika, a mofetta vezető asszisztense arról beszél, hogy az eltelt nyolc évben volt részük bőven sikerélményekben: - A legemlékezetesebb az volt, amikor az egyik Bürger-kóros beteg úgy került hozzánk, hogy a lábujjai amputálása után nem gyógyultak be a sebek fél éve. A szén-dioxid szárazfürdő hatására a sebek begyógyultak, a fájdalom megszűnt, a kezelt személy újra dolgozik. Saját tapasztalatom az, hogy sok beteg sebes lábbal jön először, folyamatosan végezzük a lábkötözést, aztán egyszer csak nem kell kötözni, begyógyult a seb. Látom a járásán is sok betegnek, hogy mennyivel könnyebben tesz meg adott távot. Sok a visszatérő beteg, az ország minden pontjáról. Hetedhéthatár Közéleti magazin L.Csépányi Katalin: A gyógyító mofetta Hogyan kell mofettázni? A gyógygáz áldásos hatásait kúraszerű alkalmazásban, két hét alatt, napi egyszeri kezelés mellett fejti ki. A kezelések orvosi és ápolói felügyelettel történnek. A vérnyomás ellenőrzés a széndioxid gázkezelés előtt és után is kötelező. A kezelésre jelentkezés előtt ajánlott reggelizni és a megszokott gyógyszereket bevenni. Több éves saját tapasztalatom szerint a mátraderecskei gyógy-gödörben a CO2 gáz szintet derékmagasságnál feljebb nem engedik, ezt a kezelő személyzet folyamatosan ellenőrzi.

17 - 16 Amikor ruhástól beleálltam a gyógygázba, / ajánlott a pamut öltözet / a lábaim lassan elkezdtek melegedni, mert a gáz áthatol a ruhán és a bőrön. A fájdalom mentes kezelés végére a megélénkült vérkeringés hatására kipirult arccal mentem a kontroll vérnyomás mérésre. Fontos a 2-3 liter lehetőleg magas ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadék / például valamelyik mátrai csevice forrásvíz / elfogyasztása naponta, a sav-bázis egyensúly megteremtése és fenntartása, a salaktalanítás, a testünk energiákkal való feltöltése, a sok pihenés és a lazítás. A mátraderecskei mofettáról, a javallatokról és ellenjavallatokról a címen olvashat illetve ugyanitt talál letölthető jelentkezési lapot is.

18 Amputáció helyett fürdőkúra Mi van a mofettában? Európában egyedülálló gázkeverék Széndioxidból gyógygáz Érszűkületes lábak éltetője Ruhástul a medencébe A mofettába lépve meghökkentő látvány fogad: a mélyedésbe épített padokon ülő emberek között színes lufi lebeg. A láthatatlan anyagban fürdőzőknek természetes, hogy nem esik le. Békésen üldögélnek. Sokan lábuk meglétét köszönhetik a helynek. Mi van a mofettában? A mofetta nem valamilyen csodatévő templom vagy szentély, hanem - a geológusok meghatározása szerint - "sok széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgés". A Mátra északi lábánál fekvő község területén átfutó vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből szivárog föl a széndioxid. A borospincékben előforduló gázmérgezéses balesetek és a fizika órai kísérletek tapasztalatából tudjuk, hogy ez a kilégzéskor amúgy általunk is kibocsátott gáz töményen belélegezve fulladást okozhat. Az egész faluban több száz liter gáz jön a felszínre óránként. Az itt élők megtanultak vele együtt élni, ezért az elmúlt évszázadban egy-egy tömeges baromfipusztuláson és két szerencsétlenül járt kútásó halálán kívül más baleset nem írható a széndioxid számlájára. Európában egyedülálló gázkeverék 1992-ben azután fokozott gázföláramlással hívta föl magára a figyelmet a gázforrás; a helyiek tömegesen jelentkeztek az orvosnál fejfájással, bizonytalan panaszokkal. Az ÁNTSZ megállapította, hogy a CO2 koncentrációja a határérték fölé emelkedett. Az akkor kialakult katasztrófa-helyzet végül mégis kedvező fordulatot hozott, mivel ráirányította a figyelmet e természeti kincsünkre. Marx György, az ELTE azóta elhunyt fizikaprofesszora vetette fel, hogy amennyiben a mátraderecskei gáznak hasonló az összetétele a Kovászna megyei mofettákéhoz, akkor akár gyógyítani is lehet vele. Erdélyben évszázadok óta ismertek a "gyógygödrök", az orvosi tapasztalatok száz éves múltra nyúlnak vissza. Az elemzés során kiderült; ugyanúgy 90% fölötti a CO2 aránya, mint az Erdélyben feltörő gázban, nincs viszont benne a reumatikus és mozgásszervi panaszokra ható kénhidrogén és kéndioxid. Radon-koncentrációja tízszeres az erdélyinek. Kontinens-szerte ritka jelenség a természetes gázfürdő. A erdélyi "gyógygödör" mellett Ausztriában, Bad Gasteinben van hasonló gázforrás, valamint Nápoly mellett egy úgynevezett kutyabarlang, ott azonban 33%-kal alacsonyabb a CO2-koncentráció.

19 Széndioxidból gyógygáz Mátraderecskén a mofettában az egy kilométeres mélységből eredő gázfeltörés hozama az időjárástól, légnyomástól függően változó, átlagosan 400 l/óra. Az elegy 5-10 térfogat-százaléknyi radont és tf% széndioxidot tartalmaz. A gáz a gyógymedencékben derékmagasságig ér, a fölösleget a szabadba eresztik, ahol kellően felhígul, így már nem veszélyes. A medencébe gyalogolva az ember hamarosan kellemesen meleg, bizsergető érzést érez a lábán, illetve a szén-dioxid-gázzal érintkező bőrfelületeken az alattuk futó erek kitágulása miatt, a bőr felszíne pedig enyhén kipirul. A bőrön átdiffundáló gáz ugyanis reflexes mechanizmuson keresztül tágítja az ereket, hatása nem csak a bőrben, hanem mélyebb szövetrétegekben, a kötőszövetekben és a belső szervekben is megnyilvánul. A kicsi verőerek, az arteriolák nyitottsága az ún. Doppler-vizsgálattal jól kimutatható. A gázfürdő hatására a szív erősebb összehúzódásokat végez, a légzés mélyül, a vérnyomás csökken. A kezelést követően a fürdőző aluszékonyabb lesz. A gyógygáz rendkívül alkalmas a szív- és perifériás verőérbetegségek - így például alsó végtagi érszűkület -, magasvérnyomás, a cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, arthrosisokban, csontritkulás esetén. A radon nemesgáz, mely a földkéregben előforduló rádiumból keletkezik, a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, és már 20 perces fürdőzési idő után szétoszlik a jó vérellátású területeken. Fokozza a sejtek anyagcseréjét, a szabad gyökfogók termelődését, az immunrendszer működését, ennél fogva számos krónikus betegség tüneteit enyhíti. A hatás késleltetett, a kúraszerű kezelés végén, sőt azután a legerősebb. Az elegy két összetevője valószínűleg erősíti egymás élettani hatását ben az Országos Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság végül gyógygázzá minősítette. Érszűkületes lábak éltetője Dr. Gyetvai Gyula, mátraderecskei Széndioxid Szárazfürdő és Gyógyászati Központ főigazgatója évek óta fáradhatatlanul dolgozik a gyógyító komplexum működéséért és fejlesztéséért. A volt belgyógyász főorvos korábban a kékes-parádfürdői intézményt is vezette. Nyugdíjba vonulása előtt kilenc éven át volt az Egri Kórház főigazgatója. Ezután kérték föl a mofetta vezetésére. A bizonyítékokra alapuló orvoslás korában milyen vizsgálatok támasztják alá a szárazfürdő jótékony hatását? - kérdeztük. Jelenleg is folynak olyan kutatások, amelyek a betegek hosszú távú követésével fogják tudni igazolni a gyógyhatást. Közvetlenül kezelés előtt és után végzett hőkamerás felvétellel nagyon jól megmutatható a megjavult vérellátás. A betegek arról számolnak be, hogy végtagfájdalmaik jelentősen enyhülnek. Aki például a kezelés előtt már méter megtétele után annyira fájlalta a lábát, hogy nem tudott tovább gyalogolni, a kúra után sokkal többet, 200 métert vagy ennél nagyobb távolságot is meg tudott tenni megállás, nagy fájdalom nélkül. Van olyan betegünk, aki évente kétszer látogat el hozzánk, és esküszik rá, hogy a széndioxid-fürdőknek köszönheti, hogy még megvan a lába.

20 -19 Lényegében ugyanolyan hosszú távon hat, mint a gyógyvizes fürdők, melyeknél a betegek 10%-ánál a kezelést követő 1 évre bizonyítható a gyógyhatás, 80 százalékuknak fél évre javult az állapota. Ez az oka, hogy az OEP által támogatott gyógyfürdő-beutaló is félévenként jár. Csupán a betegek 10 százalékénál nem mutatható ki javulás Hogyan találnak rá orvosok és betegek az intézményre, és milyen költségekkel kell számolnia a gyógyulni vágyóknak? A szakorvosok között a közel tíz éves múlt miatt már ismert és elismert a mofetta, így a legkülönbözőbb helyekről érkeznek a betegek, akik egymásnak is ajánlják a kúrát. Az elmúlt másfél évben Észak-Kelet-Magyarországon minden orvoshoz eljuttattunk egy komoly ismertető anyagot, a specialisták küldik is a betegeket. Sajnos a már 2003-ban megigényelt OEP-finanszírozás még várat magára, egyelőre önköltségi alapon zajlik a gyógyítás. (Egy kezelés egyébként orvosi felügyelettel és ellátással 1000 Ft-ba kerül.) A Pénzügyminisztériumban van az egészségügyi miniszter és az OEP támogatását élvező kérelem. Fontos lenne, hiszen Magyarországon egymillió érbeteg van, és ennek következtében háromszor annyi végtag-amputáció történik, mint Nyugat-Európában. Az idejáróknak kevesebbet kellett kórházba, rendelőintézetbe menniük, sokszor a szükséges gyógyszermennyiség is csökkenthető, a betegállományban töltött napok számáról nem is beszélve. A kezelésre fordított pénz tehát megtérül. A jelenleg is folyó fejlesztésekkel gondolnak-e külföldi vendégekre? A régi mofettában beteg ellátására volt mód, az átadásra váró új épülettel 300 pácines ellátására lesz lehetőség. A reuma-szakrendelés és az igazgatóság már ott működik. Elsődleges feladatunk a magyar érbetegek kezelése, ezer súlyos állapotú beteg vár ellátásra, de feltehetőleg még egyszer ennyien szorulnának rá, csak nem tudnak róla. Hosszabb távon tervezzük, hogy külföldi biztosítókkal is szerződést kötünk, miután a Magyar Balneológus Társaság a novemberében szervezett vándorgyűlésén a világ minden tájáról, nagyrészt Európából összesen 15 országból is jöttek neves orvosok, és elismerésüket fejezték ki az eredményeinkkel kapcsolatban. Most is van egy-egy külföldi betegünk, de várható, hogy megnő az érdeklődés. Ruhástul a medencébe A kezelések orvos és szakképzett egészségügyi szakszemélyzet felügyelete mellett kúraszerűen történnek, egy kúra 15 kezelésből áll. Első alkalommal a betegek 15 percig ülnek a gázban, a továbbiakban naponta egyszer 25 percig. A CO2 szintjét az elalvó gyertya lángja és az oxigénnel telített léggömb jelzi. A fürdőzés itt nem fürdőruhában, hanem kényelmes - lehetőleg pamutból készült - otthoni viseletben, jól rögzíthető cipőben, szandálban zajlik. Mellékhatása nincs, inkább ellenjavallatok. Szívelégtelenség, szívritmus-zavarok, asztmás nehézlégzés, gyulladásos betegségek, lázas állapotok, 200/100 Hgmm feletti magasvérnyomás, rosszindulatú daganatos megbetegedések, pajzsmirigybetegségek, gyakori eszméletvesztéssel járó állapotok esetén nem szabad igénybe venni a fürdőt. A terhesség, menstruáció, 18 év alatti életkor is kizáró ok. A széndioxid szárazfürdő-kúrához szükség van a kórházi zárójelentésekre, a fontos leletek fénymásolatára, EKG-vizsgálatra, egy hónapnál nem régebbi laboratóriumi vizsgálatokra, mellkasröntgen-felvételre vagy tüdőszűrő kiskönyvre, valamint egy kitöltött jelentkezési lapra, melyet az intézménynél lehet igényelni.

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz

Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Testet, lelket, szellemet gyógyító forrásaink - Természeti kincsünk és örökségünk a gyógyító víz Printz-Markó Erzsébet tanársegéd, NymE-Ak Turizmus Intézet doktorjelölt, SZE-RGDI Amiről szó lesz fürdőtörténet

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében

Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében A KÖZSZFÉRA VERSENYKÉPESSÉGE KÖZPÉNZÜGYEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Az egészségturizmus szerepe az önkormányzatok életében Tapolczai Tímea PhD. hallgató Kaposvári Egyetem Bodrogai László Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli

Részletesebben

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja.

Köszöntõ. Felújított fürdõnkben megtalálhat minden olyan szolgáltatást, mely az Ön és családja kikapcsolódását, szórakozását szolgálja. Gyógyfürdõ 2013. Köszöntõ Köszöntjük Önt városunk kiemelkedõ turisztikai szerepet játszó fürdõjében abból az alkalomból, hogy egészségét fürdõkezeléseinkkel kívánja javítani. Köszöntjük Önt is, aki szabadsága

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd Jó gyakorlatok Arnold Vendégház Mecseknádasd Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Dél- Dunántúli Falusi Turizmus

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel

Egészségturizmus. Gyógyturizmus 2014.01.29. Egészségturizmus orvosi szemmel Egészségturizmus Egészségturizmus orvosi szemmel Dr.Mándó Zsuzsanna Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazás. Részei:

Részletesebben

ÜDÜLÉS 2007. TÁJÉKOZTATÓ A 2007. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRŐL

ÜDÜLÉS 2007. TÁJÉKOZTATÓ A 2007. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRŐL ÜDÜLÉS 2007. TÁJÉKOZTATÓ A 2007. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRŐL Az üdülést igénybe veheti: a Szövetség tagsága, a tagok hozzátartozói (férj, feleség, élettárs és maximum két nem nagykorú unoka), valamint

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk.

A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. A DE KK Belgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán és Terápiás Aferezis Részlegén évi közel 400 db plazmaferezis kezelést végzünk. Az eseteink túlnyomó részét neuro-, immunológiai eredetű kórképek adják.

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI

A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI HALLGATÓI SZEMINÁRIUM MAGYARY ZOLTÁN POSZTDOKTORI ÖSZTÖNDÍJ A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN KERETÉBEN DR. KULCSÁR BALÁZS PH.D. ADJUNKTUS DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR MŰSZAKI ALAPTÁRGYI

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Hogyan használhatja fel a fenti kuponokat?

Hogyan használhatja fel a fenti kuponokat? Hogyan használhatja fel a fenti kuponokat? Ha már tudja, hogy melyik időpont megfelelő Önnek 1. Hívjon minket telefonon a hét minden napján a 06-95-520-630-as számon, ahol munkatársaink várják hívását

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló

Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Mádi Furmint Ünnep 2013 Szakmai Beszámoló Tartalomjegyzék: Technikai adatok 2 A program eredményessége, szakmai hatásai 3 Részletes Program 4-6 Fotóalbum 7-16 Sajtómegjelenések 17-22 Kreatív anyagok 23-24

Részletesebben

Négy napra megy nyaralni a magyar

Négy napra megy nyaralni a magyar Négy napra megy nyaralni a magyar Még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél ez derült ki a Szállásvadász.hu friss turisztikai felméréséből, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

Csoda a Mátrában: amputálni készültek a lábát, a gyógygázfürdő megmentette Csoda a Mátrában: amputálni készültek a lábát, a gyógygázfürdő megmentette

Csoda a Mátrában: amputálni készültek a lábát, a gyógygázfürdő megmentette Csoda a Mátrában: amputálni készültek a lábát, a gyógygázfürdő megmentette Csoda a Mátrában: amputálni készültek a lábát, a gyógygázfürdő megmentette Csoda a Mátrában: amputálni készültek a lábát, a gyógygázfürdő megmentette szerző - Kovács István publikálva - 2016. márc. 08.,

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata

Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Az egészségturizmus és az egészségügy kapcsolata Dr. Ruszinkó Ádám elnök, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület főiskolai docens, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Egészségturizmus Az egészséggel

Részletesebben

Tájékoztatjuk Kedves vendégeinket, hogy a minibárból történő fogyasztást a konferencia minden kedves vendége egyénileg rendezi a szálloda portáján.

Tájékoztatjuk Kedves vendégeinket, hogy a minibárból történő fogyasztást a konferencia minden kedves vendége egyénileg rendezi a szálloda portáján. II. Számviteli konferencia Helyszín ismertető A Szálloda a Budapest Székesfehérvár vasútvonalon Velence állomástól 150 méterre található. A szálláshely szolgáltatás megrendelése feljogosítja a megrendelőt

Részletesebben

Tisztelt Cím! Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy jelen levelünk teljes mértékig saját elhatározásunk alapján, mindannyiunk teljes egyetértésével, mindenféle külső ráhatás nélkül, pusztán

Részletesebben

Felhasználók tapasztalatai:

Felhasználók tapasztalatai: Felhasználók tapasztalatai: 1 Gy. F.-né Budapest Hozzátartozóm, aki 91 éves, prosztatarákban szenved. A betegség következményeként mindkét lába nagyon duzzadt volt. Nagy lila foltok jelentek meg rajta,

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

Makói útikalauz. és a város lógója. Makó város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében helyezkedik el.

Makói útikalauz. és a város lógója. Makó város Csongrád megyében a Maros jobb partján, a román határ közelében helyezkedik el. Makói útikalauz Kora tavasszal vitt errefelé utunk. Én nagyon kíváncsi voltam, mert mindig azt hallottam a várossal kapcsolatban: makói hagyma. Így aztán utánanéztem jó előre a településnek, olvastam róla,

Részletesebben

Családias hangulat, magas színvonalon

Családias hangulat, magas színvonalon 20 Namibia ÉV TAPASZTALATÁVAL Családias hangulat, magas színvonalon AFRIKAI KÖRNYEZET KÉNYELEM ÉS KOMFORT FELSŐ SZNTEKEN Vendégeink kényelmét 4 szoba teszi lehetővé, mindegyik szoba saját fürdőszobával,

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK Kollégiumi szálláslehetőség Cím: 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1. (volt főiskola kollégiuma) tel: 06-56-551-000 Szobák és árak: Földszint: 2 db 4 fős szoba (külön

Részletesebben

Gyógyfürdő (fürdőszolgáltatások) -árjegyzék (Ft-ban)

Gyógyfürdő (fürdőszolgáltatások) -árjegyzék (Ft-ban) 2016. január 01. 07:00 Gyógyfürdő (fürdőszolgáltatások) -árjegyzék (Ft-ban) Belépőjegyek 01.01-06.30 és 09.01-12.31 07.01-08.31 Fürdőbelépő 1.900,- 2.300,- Kedvezményes fürdőbelépő (gyerek, diák, nyugdíjas)

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA

A GEOTERMIKUS ENERGIA A GEOTERMIKUS ENERGIA Mi is a geotermikus energia? A Föld keletkezése óta létezik Forrása a Föld belsejében keletkező hő Nem szennyezi a környezetet A kéreg 10 km vastag rétegében 6 10 26 Joule mennyiségű

Részletesebben

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát!

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Nagyon magas, 99% feletti polarizációs fok Nagy fényintenzitás Nagy kilépő fénysugár Könnyű kezelhetőség Tetszés szerinti magasságban és szögben állítható állvány

Részletesebben

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete

Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Az orosz piacban rejlő turisztikai lehetőségek Szegedi Andrea képviselet-vezető Magyar Turizmus Zrt. moszkvai képviselete Oroszország! A gazdasági növekedés a válságig az orosz középosztály megerősödését

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Harkány Termál Kemping Apartmanházak

Harkány Termál Kemping Apartmanházak Harkány Termál Kemping Apartmanházak 7815 Harkány, Bajcsy-zs. Utca 6. A természet teszi a dolgát, ha van róla tudomásunk, ha nincs! A harkányi víz bizonyítottan közel két évszázada meggyógyítja látogatóit!

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

A turizmus típusai Általánosságok Gyógyturizmus Pihenıturizmus A turizmus típusai meghatározás: modell, azonos alaptulajdonságokkal rendelkezik, csekély variácókkal, bizonyos ismérvek szerinti varációk

Részletesebben

Az egészség derűje portál O-Ring Teszt - egyszerű állapotfelmérés, akár otthon is. 2.rész

Az egészség derűje portál O-Ring Teszt - egyszerű állapotfelmérés, akár otthon is. 2.rész {mosimage}fontos tudnivalók a teszttel kapcsolatban. Mi minden befolyásolhatja a teszt elvégzéset, annak sikerét? Mi lehet vizsgálat tárgya az életünkből? Pl. allergia, fogyókúra, étrend, fizikai állapot,

Részletesebben

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról

Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról Ország: Horvátország Fogadó intézmény: Klinički Bolnički Centar Rijeka (KBC Rijeka) Város: Rijeka Osztály: Plasztikai sebészet Beszámoló a horvátországi cseregyakorlatról A Debreceni Orvostanhallgatók

Részletesebben

Budapest Maraton és Félmaraton 1.

Budapest Maraton és Félmaraton 1. Budapest Maraton és Félmaraton 1. 1984 óta kerülnek megrendezésre. A félmaraton szeptemberben, míg a maraton októberben. A két verseny 31 000 embert mozgatott meg 2012-ben. A Budapest Maraton Magyarország

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái még gőzünk sincs hogy hova és mikor, valószínű 2008 nyara lenne leghamarabb. Üdvözlet Denver-ből, a nagy Atlanti kacsaúsztató másik partjáról. Sok szeretettel

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrum 46. Tudományos Ülés és Továbbképzés

Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrum 46. Tudományos Ülés és Továbbképzés MEGHÍVÓ Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrum 46. Tudományos Ülés és Továbbképzés Gyopárosfürdő, Alföld Gyöngye Konferenciaközpont 2015. április 24-25. 1 Kedves Kollégák, Tisztelt Résztvevők!

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN 2014

ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN 2014 ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE SZB SZERVEZÉSÉBEN HÉVÍZ HOTEL PANORÁMA*** (8380 Hévíz, Petőfi u. 9.) ELHELYEZÉS: 2 ágyas classic típusú erkélyes, fürdőszobás szállodai szobában, televízióval, telefonnal, minibárra,

Részletesebben

Kedves Uvaterv -es Vendégeink!

Kedves Uvaterv -es Vendégeink! Kedves Uvaterv -es Vendégeink! A TIHANYI ÜDÜLŐ - a 2012-es évben is várja a pihenni, nyaralni vágyó vendégeket. Az üdülési program lehetőséget ad : - rövidebb, hosszabb időszak, - csak szállás, - szállás

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata

SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD. Közgyógyellátási igazolvány kiállítása. Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata SZOLGÁLTATÁS SZTENDERD Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Nagyközség Önkormányzata DFT-Hungária Szolgáltatás Közgyógyellátási igazolvány kiállítása Szolgáltató Igazgatási és Jogi Osztály Igazgatási

Részletesebben

A 2014. december 10-én Budapesten tartandó Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny versenyfelhívása és forgatókönyve

A 2014. december 10-én Budapesten tartandó Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny versenyfelhívása és forgatókönyve A 2014. december 10-én Budapesten tartandó Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny versenyfelhívása és forgatókönyve Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai

Részletesebben

Sokáig voltam távol?

Sokáig voltam távol? Sokáig voltam távol? Az olasz lakosság utazási szokásai Kiss Kornélia kutatási igazgató Magyar Turizmus Zrt. Európa hatodik legnépesebb országa Olaszország területe: 301 230 km 2 Lakosainak száma: 58,1

Részletesebben

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1036 JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

Részletesebben

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa XXXIst. Hungarian Congress on Pediatric and Adolescent Gynecology I. Értesítő Az elmúlt évek nagysikerű rendezvényeinek, a

Részletesebben

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó

Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Trek biciklitúra sorozat és a 2011-es modellek tesztelése Velencei-tó Aktív hétvégére várjuk a sportszerető családokat! Ezt a hétvégét olyan családoknak vagy egyéneknek ajánljuk, akik szeretnének egy sportos

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Dr. Széll Sára Hagymatikum

Dr. Széll Sára Hagymatikum Makó természeti kincsei Dr. Széll Sára Hagymatikum 1 ISZAP Történeti visszapillantás Iszap fogalma Gyógyiszap Honnan nyerjük? Erdély, Csíki hegyek, Arad, Szeged útvonal 683km, szintkülönbség 811m, Hordalék

Részletesebben

SPA-SZOLGÁLTATÁSUNK TÁJÉKOZTATÓJA (8 oldal)

SPA-SZOLGÁLTATÁSUNK TÁJÉKOZTATÓJA (8 oldal) KÁRPÁTI ENDRE 3332 SIROK, Dobó u. 4. Tel.: 36 361 285 Mobil: 30 577 5295 Fax & üzenetrögzítő: 36 561 037 Skype: bandipapisirokhu E-mail: karpatiendre@t-online.hu Honlap: http://web.t-online.hu/borokasirok

Részletesebben

Higgy abban, hogy. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy. Higgy magadban. Higgy abban, hogy azegészség a legdrágábbértéked. Egészségbiztosítás MedHelp II. Higgy magadban. Higgy abban, hogy stressz nélkül gyorsabb a GYÓGYULÁS Az egészség a legfontosabb értékünk és egyben felelősségünk

Részletesebben

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2013. ÉVI NAGYGYŰLÉSE 2013. november 15-17.

A MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET 2013. ÉVI NAGYGYŰLÉSE 2013. november 15-17. Kedves Kolléganők! Kedves Kollégák! A M a g y a r B a l n e o l ó g i a i E g y e s ü l e t e z é v i N a g y g y ű l é s é t Mezőkövesden rendezzük meg 2013. november -1 15 7. k ö z ö t t. S z e r e t

Részletesebben

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV

ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV ELHÍZÁS KONZULTÁCIÓS KÉRDŐÍV Kedves páciensem, kérem, válaszoljon részletesen minden kérdésre, mielőtt a tanácsadást elkezdenénk. Eljövetelének motivációja: barátok, ismerősök ajánlása önálló kezdeményezés

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit

A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink. Dr. Hortobágyi Judit A psoriasis kezelése kórházunkban: eredményeink, céljaink Dr. Hortobágyi Judit Psoriasis vulgaris Öröklött hajlamon alapuló, krónikus, gyulladásos bőrbetegség Gyakorisága Európában 2-3% Magyarországon

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Varázslatos napok Sárváron

Varázslatos napok Sárváron Varázslatos napok Sárváron Varázslatos napok Sárváron. Gyönyörködjön a színes őszi természetben,majd frissüljön fel a sárvári EUROPESPA-MED Minőség Díjas Gyógy és Wellness Fürdőben ahol gyógyvíz,élményelemek,csúszdák

Részletesebben

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/ A Légzőszervi Rehabilitációs Osztály 50 ágyon, két részlegen fogadja a betegeket, mely a MISEK infrastruktúráját tekintve a Semmelweis Kórházrészben helyezkedik el. Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi

Részletesebben

München 2009 tavaszi félév

München 2009 tavaszi félév München 2009 tavaszi félév Keszthelyi Csaba vagyok, III. éves Energetikás hallgató. 2009 tavaszi félévét Münchenben, Németországban töltöttem Erasmusos diákként a Hochschule München főiskolán. A kint töltött

Részletesebben

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére.

Gyógyszolgáltatások. A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Gyógyszolgáltatások A Thermal Hotel Harkány**** a régióban egyedülálló gyógykezeléseket kínál mozgásszervi problémák, megbetegedések kezelésére. Így: Kopásos jellegű ízületi betegségek (Arthrosis) Csípő-

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ Parád Nagyközségi Önkormányzat 3240 Parád, Kossuth Lajos út 91. Tel.: 36/544-072, Fax: 36/364-525 Email: parad@t-online.hu SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2007. 2 Bevezetı Szociális szolgáltatástervezési

Részletesebben

Rendezvényismertető prospektus. w w w. m e n t o o v. c o m

Rendezvényismertető prospektus. w w w. m e n t o o v. c o m Szegedi Sürgősségi Napok Rendezvényismertető prospektus w w w. m e n t o o v. c o m SZEGEDI SÜRGŐSSÉGI NAPOK RENDEZVÉNYISMERTETŐ PROSPEKTUS Készült A Szegedi Sürgősségi Napok Szervezői Bizottság megbízásából

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

Mozgással az Egészségért!

Mozgással az Egészségért! Mozgással az Egészségért! 2010. Június 12. (szombat) 9 óra Mátrai Gyógyintézet Mátraháza ABBA Feeling Show Ingyenes szűrővizsgálatok Közös Aerobik Színvonalas programok Gyermekvetélkedő Értékes tombolanyeremények

Részletesebben

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógyászati szolgáltatások, gyógyturisztikai fejlesztések, marketingkommunikációs lehetőségek MHT XXXII. Országos Vándorgyűlés, Szeged-július 2-4 Készítette: Dedák Angéla, elnök

Részletesebben

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére

Kocsis György. Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Kocsis György Családi hétvége gyermekotthonban nevelkedő gyerekek és családtagjaik részére Az oroszlányi gyermekotthon 1967 óta áll a fővárosi gyermekvédelem szolgálatában. Kezdetben csak lány növendékei

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM

PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS NEVELÉSI PROGRAM PAJKOS ÓVODA 1119 BUDAPEST, PAJKOS U. 35. Az intézmény OM azonosítója: 034459 Intézményvezető: Csályiné Schön Mária Ph Legitimációs eljárás Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma:

Részletesebben

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki.

A 19-20.században terjedt el az adventi koszorú és kalendárium készítése, melyekkel szintén a várakozást fejezték ki. DECEMBER- KARÁCSONY HAVA-ÁLOM HAVA JELES NAPOK December 25. Karácsony December 26. Karácsony NÉPSZOKÁSOK, NÉPI HIEDELMEK ADVENT Advent a kereszténység egyik legfontosabb időszaka: a négy hét alatt a hívek

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

Amikor a hátrányos helyzet előny

Amikor a hátrányos helyzet előny Amikor a hátrányos helyzet előny Az akadálymentes turizmus, mint versenyelőny és bevételforrás Több napra látogatók 1 3 éjszakát eltöltők száma (ezer fő) kiadásai, millió Ft egy fő egy napjára jutó költése

Részletesebben

Fényképek a házról Fényképek a nyílt napról SZÁZADOS-UDVAR VENDÉGHÁZ Cserhátszentiván, Kossuth u. 64. A Százados-udvar vendégház Cserhátszentivánban, falusias környezetben kínál családok, szűkebb

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz

Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz Reménysugarak vagy zsákutcák? Krónikus betegek viszonya az alternatív terápiákhoz Purebl György Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Alternatív és/vagy kiegészítő terápiák? Egészségügyi rendszeren

Részletesebben

Mi történt 2006-ban? Az egyesületi évzárón elhangzott elnöki beszámoló

Mi történt 2006-ban? Az egyesületi évzárón elhangzott elnöki beszámoló Mi történt 2006-ban? Az egyesületi évzárón elhangzott elnöki beszámoló A mai nap tiszteletére még mindig gyönyörû idõ van. Kicsit furcsa adventkor ez az idõjárás, de azért nem tiltakozunk, hogy a természet

Részletesebben

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA

Részletesebben

A tardosi munka. Közösségi alapú tervezés Tardoson G. FURULYÁS KATALIN

A tardosi munka. Közösségi alapú tervezés Tardoson G. FURULYÁS KATALIN 172 TÓTH ZSÓKA G. FURULYÁS KATALIN A tardosi munka Közösségi alapú tervezés Tardoson Tardos község Komárom-Esztergom megyében, a Gorba hegy alatt fekszik, 1600 lélek lakja, többségük szlovák nemzetiségű.

Részletesebben

Marosvásárhely Segesvár

Marosvásárhely Segesvár 1 MAROS MEGYE Maros megye Közép-Románia északi részén fekszik, felülete 6.696 km² (az ország összfelületének 2,8%-át teszi ki). Lakossága 584.089 fős, ebből 309.192 városokban él. A Kárpát-medencében elterülő

Részletesebben

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS A magyarországi turisztikai régiók vendégforgalma 2002-ben 1 Kiss Kornélia Sulyok Judit kapacitása 2002-ben 2 Magyarországon 3377 kereskedelmi szálláshely mûködött, összesen 77 155 szobával és 335 163

Részletesebben

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12)

Széll projekt. Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Széll projekt Sajtótájékoztató anyaga (Utolsó módosítás: 2013.02.12) Mit szólnának hozzá ha azt mondanám: a Széll Kálmán téren és környékén a közúti járművek évente közel 540000 kilogramm szennyezést szórnak

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben