MOFETTA TITKOK. TB támogatás a mofetta kúrára / augusztusi kiegészítés/

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MOFETTA TITKOK. TB támogatás a mofetta kúrára / 2012. augusztusi kiegészítés/"

Átírás

1 Használati tanácsok mofettázóknak MOFETTA TITKOK Tartalomjegyzék: Bevezető A gyógyító mofetta Mit nevezünk mofettának? Gyógy-túrizmus a Mátra Mekkájában Referenciák, mofettázók tanúságtételei Hogyan kell mofettázni? Amputáció helyett fürdőkúra Gyilkos, de gyógyító gáz TB támogatás a mofetta kúrára / augusztusi kiegészítés/ Több, mint 40 éve gyógyít

2 - 1 - Ön, aki keringési betegségben vagy végtagi érszűkületben szenved, cukorbetegség érszövődményei kínozzák, esetleg mozgásszervi betegségek fájdalmait éli át nap mint nap, enyhülést, gyógyulást keres bajaira. Megtalálta a mellékhatás mentes megoldást, egy fájdalommentes alternatív gyógymódot, a mátraderecskei mofetta széndioxid szárazfürdőt. A mátraderecskei MOFETTA Szárazfürdő közel tíz éve fogadja a természetes gyógygáz terápiát kereső betegek ezreit abban a gyógygödörben, amelyet 2007-ben Gyógygázfürdővé minősített az Egészségügyi hatóság. A kép forrása: Nagy Józsefné

3 - 2 L. Csépányi Katalin A gyógyító mofetta - Az elmúlt években mintegy 25 ezren látogattak el mofettánkba. Nemcsak hazánkból, hanem külföldről is érkeztek ide gyógyulni vágyók - mondja Kiss Istvánné Jolika, a mátraderecskei mofetta vezető ápolónője. - Jártak itt Németországból, Hollandiából, Szerbiából, Svájcból, Franciaországból, Bulgáriából, Olaszországból, Svédországból, Szlovákiából, Romániából, Oroszországból, Görögországból, Lengyelországból, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból, Ausztráliából és voltak angolok is. Látványos javulás sok esetben volt. Az érbetegség következtében kialakult sebek begyógyultak, a betegek általános állapota nagymértékben javult, mind testileg és lelkileg. Élményszerűen ezt a nagy számban visszatérő betegek saját példájukkal tudják bizonyítani és elmondani. Egy autoimmun betegséggel bajlódva találtam rá én is évekkel ezelőtt a mátraderecskei szén-dioxid gázfürdőre, és lettem magam is visszatérő látogatója ennek a településnek - ahol megismerkedtem a kedves helybeli emberekkel, gyönyörű környezetben pihentem, és nem utolsósorban gyógyultam A gyógyító gázról már írtam a Hetedhéthatár hasábjain (az interneten ezek az írások olvashatók, most azoknak adom át a szót, akikkel ezen a nyáron találkoztam, együtt ültünk a gödörben, együtt bíztunk abban, hogy a gáz segít. És mivel ez nem hókuszpókusz, hanem fizika, ezért általában a hatásosság nem kérdőjeleződik meg. Röviden annyit: a szén-dioxid gáz a bőrön keresztül bejut a szervezetbe és működésre serkenti, bombázza az ereket. Balogh József (67 éves) és felesége, Judit a Vajdaságból, Bácsfeketehegyről érkezett Mátraderecskére. - A férjem húga talált rá a mofettára az interneten - meséli Judit. - Ő Törökkanizsán él, szintén a Vajdaságban. Azonnal kinyomtatta a megtalált információt és elküldte nekünk. Mindketten érszűkülettől szenvedünk, a férjem még cukros is. Tavaly voltunk itt először. Kemény, csúnya volt a lábam, most szép. A férjem korábban pék volt, egy darabig bírta az otthoni feladatokat is, de aztán a betegség miatt már nem. A mofetta után viszont újra traktorra ült, szánt, szőlőt permetez, vagyis mindent megtesz, amit kell. Ezért jöttünk vissza.

4 -3- Kovács András (40 éves, Mezőtúr): - Térd alatt levágták a bal lábam, Bürger-kór miatt. Előtte volt több érműtétem, de mindig jött az elzáródás A betegség tavaly augusztusban kezdődött, lábfájással, görccsel. Idén május 27-én pedig amputálták a lábam. A debreceni kórházban egy betegtárs mondta, hogy jöjjek el a mofettába. Most próbálom megelőzni azt, ami a bal lábammal történt Családos ember vagyok, három gyermekem van. Meg kell maradnia a másik lábamnak, annak ellenére, hogy az is érszűkületes. Z. Elemér (85 éves, Zalaegerszeg): - Öt éve a rádióban hallottam egy műsort, pont a főorvos beszélt a mofettáról. A lányom azonnal utánanézett az interneten. Azóta minden évben eljövök. Érszűkület, érelmeszesedés miatt 1994-től értágító infúziókat kaptam Budapesten. Amióta idejárok, azóta nincs szükségem ezekre az infúziókra. A helybeliek ingyen jöhetnek a mofettába, ugyanis a gázbevezetés költségét nem kérte vissza a falu lakossága, ezt az összeget is felhasználták az építkezéshez. Kálmán Béla és felesége, Berecz Klára a Dobó utcában lakik, pár percre a mofettától: - Amióta beindult a mofetta, azóta járunk ide. A feleségem dereka teljesen merev volt. Az évi 15 kezeléssel elérte, hogy megszűnt a derékfájás! Én inkább megelőzöm a bajt, jövök, hogy javuljon a vérkeringésem. A helybeliek közül nem mindenki él ezzel a lehetőséggel, pedig megtehetné A mátraderecskei vulkáni repedésen feltörő szén-dioxidot ben nyilvánította gyógygázzá az Egészségügyi Minisztérium. Évente több mint kétezer beteg érkezik a mofettába, évről évre kb. 20 százalékkal nőtt az új betegek száma. Idén még ennél is erőteljesebb a növekedés. Dr. Gyetvai Gyula ügyvezető igazgató, főorvos arról tájékoztat, hogy ismereteik szerint hogyan kerülnek ide a betegek: - A gyógyuló beteg adja a legjobb információt a többi betegnek, az ide látogatók 43 százaléka más betegtől értesült a mofettáról. Az ide jövők 47 százaléka az interneten talált ránk. A maradék 10 százalékot az ország különböző érsebészeti központjaiból küldik az orvos kollégák. Igyekszünk minél több szakmai fórumon is beszámolni a szén-dioxid gázfürdő hatásosságáról. Az OEP általi finanszírozás régóta napirenden van, reméljük, hogy rövid időn belül döntés születik erről.

5 -4- Mit nevezünk mofettának? Mofettának nevezik a széndioxidot tartalmazó vulkáni kigőzölgést vagy széndioxid gázszivárgást. A természetgyógyászatban régóta alkalmazzák már a széndioxidot elsősorban érszűkülettel járó betegségek kezelésére. A Wikipédia szabad enciklopédia szerint a mofetták a fumarolák elnevezésű geológiai jelenségek egyik olyan változata, amikor a földkérek repedésein keresztül szén-dioxig gáz tör a felszínre. A Föld fumarolatevékenységére jó péld a híres Tízezer Füst Völgye, amelyet az alaszkai Novarupta vulkán kitörése hozott létre 1912-ben. Kezdetben a kitörés után lehűlő vulkáni hamuban ezrével voltak fumarolák, de a legtöbb azóta már nem működik. A fumarolák évtizedekig, vagy akár évszázadokig is kitarthatnak, ha állandó hőforrás van alattuk, de akár hetek vagy hónapok alatt is eltűnhetnek gyorsan hűlő vulkáni lerakódás tetején. A Yellowstone Nemzeti Parkban mintegy 4000 fumarola van. Az olaszországi Larderello fumaroláiban fedezték fel 1895-ben a héliumot, amit addig csak a Napra jellemző elemnek véltek. A világ első földhő-erőművét (geotermikus) is Larderellóban építették. Hasonlók működnek Izlandon és Új-Zélandon is. Forrás:

6 - 5 - Részletesebb magyarázatot olvashat Juhász Árpád geológus A radioaktív kohóktól a mofettákig című írásából, amelyből felidézek néhány gondolatot. A szolfatárák egyik típusa a geotermikus erőművek között már említett toscanai Larderello, Siena közelében. A mintegy 200 négyzetkilométernyi kopár, sziklás völgyvidék talaját sóvegyületek vonják be. A gőzforrások nemegyszer értékes anyagokat, bórsavat, nemesgázokat termelnek. A bolygónkon oly ritka - de a Nap tömegének jelentős részét alkotó - héliumot itt fedezték fel 1895-ben. A larderelloi gőzök magas, 230 C-ot is elérő hőmérsékletének az a magyarázata, hogy a forró vulkáni kőzeteket vastag, hőszigetelő üledékrétegek borítják, amelyek olyasféle szerepet játszanak a folyamatban, mint a fazék fedője. A nagynyomású gőzök csak repedéseken át tudnak utat törni a felszín felé. Az erőmű gőzellátását persze fúrások szolgálják. Hasonló a vulkáni gőzök földtani helyzete az ugyancsak toscanai Monte Amiaton, egy 734 métere magas, kialudt vulkáni kúp kráterében is.

7 - 6 - A mofetták, azaz szén-dioxid gázszivárgások többnyire a szolfatárák tágabb környezetében csoportosan találhatók, gyakran kialudt vulkánok krátereiben. Mivel a szén-dioxid nagyobb sűrűségű rétegként üli meg a mofetták környezetét, olykor elhullott állatok teteméről ismerték fel ezeket. Ez történt a jávai Halottak völgyében is, ahol egy tölcsérszerű beszakadás alján régi utazók különféle vadállatok, sőt emberek csontvázairól tudósítottak. Csak a XIX. század közepén sikerült megoldani a rejtélyt. Hasonló szén-dioxid szivárgás a magyarázata az elhullott kutyatetemekről hírhedté vált, Nápoly melletti Kutyabarlangnak. Erdély világszerte híres mofettája a Kovászna melletti Pokolsár, ahol évenként a szénsav nagy mennyiségű iszapot dob a magasba. A Föld számos pontján vannak hasonló "iszapvulkánok", így Szicíliában, a Mexikói-öböl partján, Baku környékén és az Azovi-tenger Kercsfélszigetén. Ezt a jelenséget ősidők óta használják gyógyításra, például Erdélyben. (Dr. Juhász Árpád: Kék bolygó 1984) Ezek a földbe mélyített amfiteátrumszerű gödrök hézagos faléc burkolattal és falépcsővel ellátottak. A következő képen az erdélyi Kovászna közelében lévő mofettában készült:

8 - 7 - A csíkszeredai kórház orvosai az alsóvégtagi érbetegségeknek az ottani mofettában történt kezelésének pozitív tapasztalairól számolnak be:

9 - 8 - Mofetta Feltöltés dátuma: :34:37 Azt mondják, minden rosszban van valami jó. Ez a mondás igaz a bő egy évtizeddel ezelőtti, mátraderecskei földrengésre is, hiszen ennek köszönhető, hogy a mofetta, vagyis természetes széndioxid szárazfürdő megszületett. Ez a földrengés tette lehetővé ugyanis, hogy a geológiai törésvonal mentén, mintegy 1000 m mélységből feltörjön a magas radon tartalmú gáz. Először a környék lakói jelezték, hogy átható szagú gázt éreznek a levegőben, majd a szakemberek felfedezték, hogy nem másról, mint az évezredek óta gyógyhatásáról ismert mofettáról van szó. A mofetta latin eredetű szó, a sok széndioxidot tartalmazó alacsony hőfokú, vulkáni kigőzölgés összefoglaló elnevezése. A mofetta, a széndioxid szárazfürdő kétezer éves múltra tekint vissza, már az ókori rómaiak is ismerték gyógyító hatását, Paracelsus égési sebeket, fekélyeket gyógyított a radonos, kénes gázzal, de az erdélyi népi gyógyászat is már 600 éve használja. Magyarországon az 1995-ös földrengésig, főleg a balatonfüredi szívszanatóriumban alkalmaztak mesterséges széndioxid szárazfürdőt, ezért óriási jelentőségű, Magyarországon egyedülálló a mátraderecskei természetes mofetta. S, hogy miben rejlik a mofetta nagyszerűsége? A radon nemesgáznak köszönhetően, amely a bőrön keresztül jut a szervezetbe, erős értágító hatású. A kitágult erek segítik a sejt anyagcserét, erősítik az immunrendszert. Jótékony hatású a verőér-, szív- és általános keringési betegségek, cukorbetegség érszövődményei, reumatikus betegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőség, impotencia és vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében is. A Mátrában lévő szállodákból szívesen látogatnak át a gyógyulni vágyok a mofettába, ahol szigorúan szakember felügyelete mellett vehetnek részt az egyedülálló kezelésen. A kezelések minden esetben kúraszerűen történnek és 15 naposak. Első alkalommal csak negyedórát lehet a széndioxidos szárazfürdőben eltölteni, és fokozatosan 25 percig növelhető a fürdő idő. Habár úgy tartják, hogy a mofettának nincs mellékhatása, mégsem javasolt gyulladásos betegségek, magas vérnyomás, vagy terhesség esetén. Győri Anna Forrás:

10 - 9 - Gyógyturizmus a Mátra Mekkájában Népszabadság Kovács D. István október 1. Mátraderecske kihasználja a feltörő mérges gázok előnyeit, így váltak a helybéliek a mindenkori vészhelyzet haszonélvezőivé. Az érszűkületes betegek közül sokan gyógyulnak a vulkáni utóműködés következtében képződő mofettában, ami a széndioxid és radon gázok keveréke. A Heves megyei község lakói kénytelen-kelletlen régóta együtt élnek a településen jelen lévő mérges gázokkal. Ennek korábban áldozatai is voltak, hiszen kútásók haltak meg munka közben, a gödrökbe tévedt baromfi pedig elpusztult. Másfél évtizede viszont már olyan intenzívvé vált a mofetta jelenléte, hogy házaikban többen rosszul lettek, és felmerült Mátraderecske teljes kiürítése is. Ekkor fizikusok és kutatók elemezték ki a gáz összetételét, és kiderült: megegyezik a királyi Magyarország területén, Csík és Kovászna megyében működő mofettáéval. Ennek a gáznak a gyógyító hatása hatszáz éves múltra tekint vissza, akkor jöttek rá, hogy a bőrön átdiffundáló mofetta értágító hatást fejt ki, ami javítja a kötőszövetek és a belső szervek vérellátását. A helyi önkormányzat ennek tudatában gyógyturizmus fejlesztésére pályázott, amihez a falubeliek is társultak, így összefogással megépült a Mofetta nevű impozáns gyógycentrum. A kezdeti lépések után ezt wellness és fizikoterápiás részleggel bővítették, így a betegek számára a kezelés mellett ma már sportolási és kikapcsolódási lehetőségek is rendelkezésre állnak.

11 -10- A Budapesttől 120 km-re fekvő község persze kínál jellegzetes látnivalókat is. A Kanázsvár romjai a romantikus igényeket elégítik ki. Utóbbinak - Mátraderecske és Recsk között - még áll egy romos tornya, a várat a XI-XII. században az Aba nemzetség építtette és a török időkben rombolták le. A falu közepén barokk stílusú, 1804-ben felszentelt római katolikus templom látható. A temetőben Kiss János es szabadságharcos honvédőrnagy síremléke áll. A Népművészeti Ház több látnivalót is kínál. A geológiai kiállítás mellett megtekinthető a gázkutatás története, míg egy másik részleg a palóc népművészet alkotásait kínálja az odalátogatók számára. A gázfürdő előtt már működött Mátraderecskén a strandfürdő, ami turistacsalogatónak bizonyult, és erre alapozva számos hétvégi ház épült a településen. Aki kíváncsi a hagyományos palóc építészeti stílusra, tegyen egy sétát a községben. A falu fekvése ugyancsak vonzó, hiszen könnyen elérhető az egri és a siroki vár, a recski emlékhely, valamint Mátrafüred és Kékestető. Az 54 hektáros szajlai tó a horgászturizmus képviselőit várja. Mátraderecske közúton a 23-as és 24-es főútról közelíthető meg, autóbusszal Eger felől érhető el. A falusi turizmusra berendezkedett lakosság 300-nál több szálláshelyet kínál a kirándulóknak. A Tornyos Vendégház, Miklós bátya Portája, vagy a Gondűző 2001 Vendeghaz és a Két Vándor Fogadó zavartalan, nyugodt kikapcsolódást és ellátást biztosít Mátraderecske vendégeinek. Kovács D. István cikke, Népszabadság

12 Referenciák, mofettázók tanúságtételei A dél-svédországi magyarok családi lapja 3. évfolyam 13. szám 2002/4 Egészség A gyógyulás útjai Mátraderecske Régi munkatársunk kitartóan keresi a gyógyulást betegségeibõl. Nemrég tért vissza magyarországi kezelésérõl. Tapasztalatait siet másokkal is megosztani. Szolgálatkészségét olvasóink nevében köszönjük. Sorstársaim! Hetvenöt éves voltam, amikor éreztem, hogy lábaim gyengülnek. Orvoshoz fordultam, aki vérkeringési elégtelenséget állapított meg. Gyógykezelést nem nyújtott, hanem mûtétre javasolt, ami végül is nem történt meg. Járásom tovább rosszabbodott, bottal majd tolószekérrel mertem csak közlekedni. Több szakorvost is felkerestem, de vitaminokon kívül egyik sem tudott hatásos kezelést. Lassan két év eltelt, helyzetem egyre kilátástalanabbá vált. Ezek után arra gondoltam, hogy teszek még egy kísérletet. Elmegyek Magyarországra, a mátraderecskei mofetta szárazfürdõre. Korábban már hallottam arról, hogy az ehhez hasonló betegségekre jó hatással van a mofetta. Felvettem a kapcsolatot a fürdõ vezetõjével Dr. László Márta fõorvossal, akitõl tájékoztatót és részletes szóbeli felvilágosítást kaptam. Október elsején megkezdtem a tizenhat kezelésbõl álló kúrát. Naponta huszonöt percig ültünk derékig a széndioxid és radon keverékû gázban. Ez a lelõhely egyedülálló Magyarországon. Nemzetközi szakértõk mérései alapján Európában az itteni gáznak van a legerõsebb hatásfoka. A lényeg az, hogy az ötödik A Mátra egyik festõi völgyében, Egertõl és Gyöngyöstõl 30 km-re található. Különleges mikroklímája és a közeli horgásztó miatt vált keresett üdülõhellyé ez a palóc hagyományokat õrzõ, természeti és kulturális értékekben gazdag falu. Mátraderecskei képeslap

13 kezelés után lüktetést, mozgást éreztem az addig nagyjából érzéstelen lábaimban. Ez a jelenség folytatódott a kúra végéig. Szakvélemény szerint a gáz hatása még hetek múlva is gyógyító hatással dolgozik a szervezetünkben. Ezt onnan tudom, hogy hazatérve könnyebben lépegetek és a szobámban bot nélkül óvatosan járni merészelek. A vibrálást, a lüktetést továbbra is érzem. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van. Valószínûleg a kúra ismétlése még jobb eredményre vezetne. Szóval valami elkezdõdött és a javulásirányába tart. A jövõt persze nem lehet elõre látni. Mátraderecskén egy kezelés külföldieknek 1000 forint. Az ott uralkodó otthonos hangulatról, a kiszolgálásról, a segítõkészségrõl csak felsõfokban szólhatok, dicsérnem kell az intézet minden dolgozóját a vezetõ fõorvosnõvel együtt. Ami az ottani ellátást és a szállást illeti két lehetõségrõl tudok. Panzió és magánház. A fürdõ csakis a kezelésekkel foglalkozik. Nagyméretû bõvítésen dolgoznak, 2003 végére remélhetõleg szállóvendégeket is fogadhatnak. Magánháznál laktam és étkeztem. Nyugodt lelkiismerettel ajánlom, keressék fel bizalommal a Bem út 10 szám alatt lakó családot, ahol néhány nap híján három hetet töltöttem. Kényelmes, tiszta szobák, kiváló konyhavezetés, változatos ízletes ételek, meghitt, barátságos családi légkör jellemzik a Gondûzõ Vendégházat. ára kb forint naponta. Befejezésül még annyit, hogy az erdélyi tájakra emlékeztetõ lenyûgözõ mátrai szerpentineken utazva az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy voltaképpen gyógykezelésre érkezett. Ha a látvány fizikailag nem is nyújt enyhítést, de annál inkább balzsam a lélekre. Akit érdekel ez a hely, a következõ címen kaphat mindenre kiterjedõ részletes felvilágosítást: Mátraderecske, Szárazfürdõ Telefon: B.B. Híres és egyedülálló természetes száraz széndioxid fürdõje, amelyet a geológusok és az orvosok mofettának neveznek. A gyógygázkúra ajánlott: szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, magas vérnyomás csökkentésére, izületi betegségek, bõrbetegségek és cukorbetegség tüneteinek csökkentésére illetve a fájdalmak mérséklésére. A Gondûzõ, Vendégház Mátraderecske központjához és a mofettához is közel található. Vendégeink varázslatosan szép tájakon túrázhatnak (Mátraháza, Galyatetõ, Parád, Kékestetõ, Szilvásvárad, Mátrafüred) Felkereshetnek több gyógyfürdõt (Eger, Bükkszék, Egerszalók) a környéken. Közelünkben az egyik szép, történelmi nevezetességû barokk város, Eger. Bejárhatják innen a Mátrai borútat, ellátogathatnak Gyöngyösre és Abasárra is. Postacím: Vetõ Cili, falusi vendégfogadó 3246 Mátraderecske, Bem utca 10 Telefon: üzenetrögzítõ: Bernáth Béla a svédországi Loundban élő magyarok újságjában 2002-ben megjelent cikke, melyet megtalál az alábbi webcímen:

14 - 13 A gyógyító mofetta - 1. Hőváltozás hatására csuklóig, bokáig elfehéredő végtagok, kínzó fájdalommal járó kisebesedések az ujjvégeken - ezek a külső tünetei a Raynaud-szindrómának, a belsők a tüdőn, a szíven, a vesén jelentkeznek a hajszálerek rossz, görcsös működése, illetve nem működése következtében. Mindezt nem orvosi könyvből olvastam ki - valószínűleg más a precíz meghatározása a tünetegyüttesnek -, hanem saját magamon érzékelem öt éve. Túl több infúziós kezelésen, látva-érezve a fokozatos romlást, néha - főleg egy ilyen kemény tél után, mint az idei volt - az elkeseredésig jutottam. A most tavaszi egyik ujjkisebesedéskor lapunk tördelője, Cser Valér az Élet és Tudományban egy írásra bukkant, és azonnal felhívott telefonon, hogy pont az én bajomra van egy természetes gyógymód: a mátraderecskei mofetta. Azonnal bejelentkeztem, és március 27-étől részt vettem a mofettakúrán. Hazatértem, vártam egy hónapot - nem akartam az első benyomásokat elhamarkodottan közzé tenni -, de most eljött az ideje, hogy többek között a Raynaudszindrómásokkal, az érszűkületesekkel, a cukorbetegekkel megosszam tapasztalataimat. A mofetta, a szén-dioxid szárazfürdő Erdélyben évszázadok óta ismert. Valószínűleg a sebes, fáradt láb egyszer csak meggyógyult, miután egy gödörbe lógatták, megpihenve a szélén. Ezekbe a gödrökbe szén-dioxid gáz szivárgott, és gyógyított, illetve pusztított, ha egy egér, patkány vagy más állat beletévedt. Aztán létrehozták az erdélyi mofettákat, amelyekben felöltözve állnak az emberek, vigyázva, nehogy a levegőnél nehezebb szén-dioxid gázba szippantsanak. Ugyanígy működik a mátraderecskei mofetta is (de van két különlegessége, a töménysége és a radontartalma). A vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből feljövő szén-dioxid szivárgási helyére építették fel a jelenlegi mofettát. A faburkolatú "gödör"-ben állva-ülve töltik a betegek a 25 perces kezelési időt. A kezelés nem veszélytelen, hiszen a térfogat százalékos szén-dioxid életveszélyes lehet, ha valaki beleesik. A veszélyes határt piros csík jelzi körben, továbbá a betegekre nagy szeretettel ügyelő nyugdíjas mentőápoló, Fodor Sándor minden csoportnak megmutatja a szintet egy égő gyertyával: ahogy süllyeszti lefelé a gyertyát, pontosan látható, hol alszik el, meddig jön fel a gáz. Kedélyességével ő oldja a hangulatot is - beszélgetéssel, viccelődéssel telik a közel fél óra általában. Pamut holmikba célszerű öltözni, ezeken áthatol a gáz teljes egészében (a műanyagon nem).

15 - 14 Amikor először léptem a mofettába, pár perc elteltével éreztem, hogyan melegszik át alulról fölfelé a testem. Általában 11-kor mentem a kezelésre, csütörtöktől szombatig. Vasárnap nincs kezelés, és aznap pontban 11-kor, a szállásadó házigazdával, Fónad Istvánnal közöltem: "elvonási tüneteim vannak, hiányzik a mofetta". Vagyis nemcsak az agyam fogta fel, hogy itt valami jó történik velem, hanem a testem is! A kezeléseket vérnyomásméréssel kezdik, majd a mofetta után is az jön a húszperces pihenő végén, ezt követi a negyedórás gyógytorna. (Ebben nemcsak a betegek vesznek részt, általában az ott dolgozók is: jókat szippantva a mátrai tiszta levegőből.) A hangulat nem kórházi, nem szanatóriumi, hanem inkább üdülőhelyi a mofettában. Az orvosok, az ápolók kedvesek, mosolygósak, barátságosak - az ország minden részéből érkező betegtársak úgyszintén. Mindenki gyógyulni akar, súlyos baján enyhíteni - és ez a közös akarat egymást erősítő. Van, aki már az első kezelésektől kezdve, 1995-től idejár Mátraderecskére. És amikor azt kérdezem a kecskeméti betegtárstól, az érszűkületestől, hogy mi lenne vele a mofetta nélkül, ránéz a lábára, és csak ennyit közöl: "nem lenne lábam". Aki pedig már elvesztette az egyik lábát, abban bízik, hogy a másik megmaradhat - ezért szedte össze a család a pénzt a kezelésre (a gyógygázzá minősítés már négy éve megtörtént, de a tb még nem támogatja ezt a gyógykezelést). Bereczki Sándor Debrecenből jött, mindkét lába érszűkületes, mint mondja a második stádiumban van. A lába fáradékony, métert tudott menni. Két hétre jöttek Mátraderecskére, és az első hét után már 3 kilométert elsétált. Érzi, hogy fáj, de tud menni! Felesége és egy baráti házaspár kísérte el, ők is részt vesznek a kezeléseken, délutánonként pedig ismerkednek a Mátrával, a környező településekkel. Letelt a kúra, a Pécstől 350 kilométerre lévő Mátraderecskéről hazatértem. Sokan kíváncsian várták a hatást, jómagam is. Amit megdöbbenve tapasztaltam: megváltozott a kézfej-lábfej színe, pirosas lett. Az ujjakon látható ez a legjobban: a kézfejtől nézve az első ujjperc végéig felkúszott a pirosság, korábban ezek inkább sárgás-fehérek voltak, míg az ujjvégek "fagyási" pirost mutattak. Eltelt egy hónap, és még mindig látom-érzem az átmelegítő hatást: maradt piros az első ujjperc, a második is kevésbé halovány, és az ujjvégek se sebesedtek ki azóta. Ahogy tehetem, megyek vissza Mátraderecskére újabb kezelésre től fogad betegeket a mofetta, én egyike voltam a több mint ötezernek. A fenti írás L.Csépányi Katalin cikke a Hetedhéthatár című közéleti magazinból.

16 - 15 A cikksorozatból további nyilatkozatot is felidézek: Kiss Istvánné Jolika, a mofetta vezető asszisztense arról beszél, hogy az eltelt nyolc évben volt részük bőven sikerélményekben: - A legemlékezetesebb az volt, amikor az egyik Bürger-kóros beteg úgy került hozzánk, hogy a lábujjai amputálása után nem gyógyultak be a sebek fél éve. A szén-dioxid szárazfürdő hatására a sebek begyógyultak, a fájdalom megszűnt, a kezelt személy újra dolgozik. Saját tapasztalatom az, hogy sok beteg sebes lábbal jön először, folyamatosan végezzük a lábkötözést, aztán egyszer csak nem kell kötözni, begyógyult a seb. Látom a járásán is sok betegnek, hogy mennyivel könnyebben tesz meg adott távot. Sok a visszatérő beteg, az ország minden pontjáról. Hetedhéthatár Közéleti magazin L.Csépányi Katalin: A gyógyító mofetta Hogyan kell mofettázni? A gyógygáz áldásos hatásait kúraszerű alkalmazásban, két hét alatt, napi egyszeri kezelés mellett fejti ki. A kezelések orvosi és ápolói felügyelettel történnek. A vérnyomás ellenőrzés a széndioxid gázkezelés előtt és után is kötelező. A kezelésre jelentkezés előtt ajánlott reggelizni és a megszokott gyógyszereket bevenni. Több éves saját tapasztalatom szerint a mátraderecskei gyógy-gödörben a CO2 gáz szintet derékmagasságnál feljebb nem engedik, ezt a kezelő személyzet folyamatosan ellenőrzi.

17 - 16 Amikor ruhástól beleálltam a gyógygázba, / ajánlott a pamut öltözet / a lábaim lassan elkezdtek melegedni, mert a gáz áthatol a ruhán és a bőrön. A fájdalom mentes kezelés végére a megélénkült vérkeringés hatására kipirult arccal mentem a kontroll vérnyomás mérésre. Fontos a 2-3 liter lehetőleg magas ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadék / például valamelyik mátrai csevice forrásvíz / elfogyasztása naponta, a sav-bázis egyensúly megteremtése és fenntartása, a salaktalanítás, a testünk energiákkal való feltöltése, a sok pihenés és a lazítás. A mátraderecskei mofettáról, a javallatokról és ellenjavallatokról a címen olvashat illetve ugyanitt talál letölthető jelentkezési lapot is.

18 Amputáció helyett fürdőkúra Mi van a mofettában? Európában egyedülálló gázkeverék Széndioxidból gyógygáz Érszűkületes lábak éltetője Ruhástul a medencébe A mofettába lépve meghökkentő látvány fogad: a mélyedésbe épített padokon ülő emberek között színes lufi lebeg. A láthatatlan anyagban fürdőzőknek természetes, hogy nem esik le. Békésen üldögélnek. Sokan lábuk meglétét köszönhetik a helynek. Mi van a mofettában? A mofetta nem valamilyen csodatévő templom vagy szentély, hanem - a geológusok meghatározása szerint - "sok széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgés". A Mátra északi lábánál fekvő község területén átfutó vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből szivárog föl a széndioxid. A borospincékben előforduló gázmérgezéses balesetek és a fizika órai kísérletek tapasztalatából tudjuk, hogy ez a kilégzéskor amúgy általunk is kibocsátott gáz töményen belélegezve fulladást okozhat. Az egész faluban több száz liter gáz jön a felszínre óránként. Az itt élők megtanultak vele együtt élni, ezért az elmúlt évszázadban egy-egy tömeges baromfipusztuláson és két szerencsétlenül járt kútásó halálán kívül más baleset nem írható a széndioxid számlájára. Európában egyedülálló gázkeverék 1992-ben azután fokozott gázföláramlással hívta föl magára a figyelmet a gázforrás; a helyiek tömegesen jelentkeztek az orvosnál fejfájással, bizonytalan panaszokkal. Az ÁNTSZ megállapította, hogy a CO2 koncentrációja a határérték fölé emelkedett. Az akkor kialakult katasztrófa-helyzet végül mégis kedvező fordulatot hozott, mivel ráirányította a figyelmet e természeti kincsünkre. Marx György, az ELTE azóta elhunyt fizikaprofesszora vetette fel, hogy amennyiben a mátraderecskei gáznak hasonló az összetétele a Kovászna megyei mofettákéhoz, akkor akár gyógyítani is lehet vele. Erdélyben évszázadok óta ismertek a "gyógygödrök", az orvosi tapasztalatok száz éves múltra nyúlnak vissza. Az elemzés során kiderült; ugyanúgy 90% fölötti a CO2 aránya, mint az Erdélyben feltörő gázban, nincs viszont benne a reumatikus és mozgásszervi panaszokra ható kénhidrogén és kéndioxid. Radon-koncentrációja tízszeres az erdélyinek. Kontinens-szerte ritka jelenség a természetes gázfürdő. A erdélyi "gyógygödör" mellett Ausztriában, Bad Gasteinben van hasonló gázforrás, valamint Nápoly mellett egy úgynevezett kutyabarlang, ott azonban 33%-kal alacsonyabb a CO2-koncentráció.

19 Széndioxidból gyógygáz Mátraderecskén a mofettában az egy kilométeres mélységből eredő gázfeltörés hozama az időjárástól, légnyomástól függően változó, átlagosan 400 l/óra. Az elegy 5-10 térfogat-százaléknyi radont és tf% széndioxidot tartalmaz. A gáz a gyógymedencékben derékmagasságig ér, a fölösleget a szabadba eresztik, ahol kellően felhígul, így már nem veszélyes. A medencébe gyalogolva az ember hamarosan kellemesen meleg, bizsergető érzést érez a lábán, illetve a szén-dioxid-gázzal érintkező bőrfelületeken az alattuk futó erek kitágulása miatt, a bőr felszíne pedig enyhén kipirul. A bőrön átdiffundáló gáz ugyanis reflexes mechanizmuson keresztül tágítja az ereket, hatása nem csak a bőrben, hanem mélyebb szövetrétegekben, a kötőszövetekben és a belső szervekben is megnyilvánul. A kicsi verőerek, az arteriolák nyitottsága az ún. Doppler-vizsgálattal jól kimutatható. A gázfürdő hatására a szív erősebb összehúzódásokat végez, a légzés mélyül, a vérnyomás csökken. A kezelést követően a fürdőző aluszékonyabb lesz. A gyógygáz rendkívül alkalmas a szív- és perifériás verőérbetegségek - így például alsó végtagi érszűkület -, magasvérnyomás, a cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, arthrosisokban, csontritkulás esetén. A radon nemesgáz, mely a földkéregben előforduló rádiumból keletkezik, a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, és már 20 perces fürdőzési idő után szétoszlik a jó vérellátású területeken. Fokozza a sejtek anyagcseréjét, a szabad gyökfogók termelődését, az immunrendszer működését, ennél fogva számos krónikus betegség tüneteit enyhíti. A hatás késleltetett, a kúraszerű kezelés végén, sőt azután a legerősebb. Az elegy két összetevője valószínűleg erősíti egymás élettani hatását ben az Országos Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság végül gyógygázzá minősítette. Érszűkületes lábak éltetője Dr. Gyetvai Gyula, mátraderecskei Széndioxid Szárazfürdő és Gyógyászati Központ főigazgatója évek óta fáradhatatlanul dolgozik a gyógyító komplexum működéséért és fejlesztéséért. A volt belgyógyász főorvos korábban a kékes-parádfürdői intézményt is vezette. Nyugdíjba vonulása előtt kilenc éven át volt az Egri Kórház főigazgatója. Ezután kérték föl a mofetta vezetésére. A bizonyítékokra alapuló orvoslás korában milyen vizsgálatok támasztják alá a szárazfürdő jótékony hatását? - kérdeztük. Jelenleg is folynak olyan kutatások, amelyek a betegek hosszú távú követésével fogják tudni igazolni a gyógyhatást. Közvetlenül kezelés előtt és után végzett hőkamerás felvétellel nagyon jól megmutatható a megjavult vérellátás. A betegek arról számolnak be, hogy végtagfájdalmaik jelentősen enyhülnek. Aki például a kezelés előtt már méter megtétele után annyira fájlalta a lábát, hogy nem tudott tovább gyalogolni, a kúra után sokkal többet, 200 métert vagy ennél nagyobb távolságot is meg tudott tenni megállás, nagy fájdalom nélkül. Van olyan betegünk, aki évente kétszer látogat el hozzánk, és esküszik rá, hogy a széndioxid-fürdőknek köszönheti, hogy még megvan a lába.

20 -19 Lényegében ugyanolyan hosszú távon hat, mint a gyógyvizes fürdők, melyeknél a betegek 10%-ánál a kezelést követő 1 évre bizonyítható a gyógyhatás, 80 százalékuknak fél évre javult az állapota. Ez az oka, hogy az OEP által támogatott gyógyfürdő-beutaló is félévenként jár. Csupán a betegek 10 százalékénál nem mutatható ki javulás Hogyan találnak rá orvosok és betegek az intézményre, és milyen költségekkel kell számolnia a gyógyulni vágyóknak? A szakorvosok között a közel tíz éves múlt miatt már ismert és elismert a mofetta, így a legkülönbözőbb helyekről érkeznek a betegek, akik egymásnak is ajánlják a kúrát. Az elmúlt másfél évben Észak-Kelet-Magyarországon minden orvoshoz eljuttattunk egy komoly ismertető anyagot, a specialisták küldik is a betegeket. Sajnos a már 2003-ban megigényelt OEP-finanszírozás még várat magára, egyelőre önköltségi alapon zajlik a gyógyítás. (Egy kezelés egyébként orvosi felügyelettel és ellátással 1000 Ft-ba kerül.) A Pénzügyminisztériumban van az egészségügyi miniszter és az OEP támogatását élvező kérelem. Fontos lenne, hiszen Magyarországon egymillió érbeteg van, és ennek következtében háromszor annyi végtag-amputáció történik, mint Nyugat-Európában. Az idejáróknak kevesebbet kellett kórházba, rendelőintézetbe menniük, sokszor a szükséges gyógyszermennyiség is csökkenthető, a betegállományban töltött napok számáról nem is beszélve. A kezelésre fordított pénz tehát megtérül. A jelenleg is folyó fejlesztésekkel gondolnak-e külföldi vendégekre? A régi mofettában beteg ellátására volt mód, az átadásra váró új épülettel 300 pácines ellátására lesz lehetőség. A reuma-szakrendelés és az igazgatóság már ott működik. Elsődleges feladatunk a magyar érbetegek kezelése, ezer súlyos állapotú beteg vár ellátásra, de feltehetőleg még egyszer ennyien szorulnának rá, csak nem tudnak róla. Hosszabb távon tervezzük, hogy külföldi biztosítókkal is szerződést kötünk, miután a Magyar Balneológus Társaság a novemberében szervezett vándorgyűlésén a világ minden tájáról, nagyrészt Európából összesen 15 országból is jöttek neves orvosok, és elismerésüket fejezték ki az eredményeinkkel kapcsolatban. Most is van egy-egy külföldi betegünk, de várható, hogy megnő az érdeklődés. Ruhástul a medencébe A kezelések orvos és szakképzett egészségügyi szakszemélyzet felügyelete mellett kúraszerűen történnek, egy kúra 15 kezelésből áll. Első alkalommal a betegek 15 percig ülnek a gázban, a továbbiakban naponta egyszer 25 percig. A CO2 szintjét az elalvó gyertya lángja és az oxigénnel telített léggömb jelzi. A fürdőzés itt nem fürdőruhában, hanem kényelmes - lehetőleg pamutból készült - otthoni viseletben, jól rögzíthető cipőben, szandálban zajlik. Mellékhatása nincs, inkább ellenjavallatok. Szívelégtelenség, szívritmus-zavarok, asztmás nehézlégzés, gyulladásos betegségek, lázas állapotok, 200/100 Hgmm feletti magasvérnyomás, rosszindulatú daganatos megbetegedések, pajzsmirigybetegségek, gyakori eszméletvesztéssel járó állapotok esetén nem szabad igénybe venni a fürdőt. A terhesség, menstruáció, 18 év alatti életkor is kizáró ok. A széndioxid szárazfürdő-kúrához szükség van a kórházi zárójelentésekre, a fontos leletek fénymásolatára, EKG-vizsgálatra, egy hónapnál nem régebbi laboratóriumi vizsgálatokra, mellkasröntgen-felvételre vagy tüdőszűrő kiskönyvre, valamint egy kitöltött jelentkezési lapra, melyet az intézménynél lehet igényelni.

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja.

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja. A mi Lapunk Borsod-Abaúj Z - emplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja XVIII. évfolyam 3. szám 2012. december Lapunk TARTALOM Kitüntetettjeink 5 évtized példamutató munkássága Beszélgetés

Részletesebben

monitor Hévíz és kistérsége Elkerülő utak a cél felé melléklet 12 15. oldal 2011. október 12. xix/18. Havas Henrik kínos kérdések sorozatában

monitor Hévíz és kistérsége Elkerülő utak a cél felé melléklet 12 15. oldal 2011. október 12. xix/18. Havas Henrik kínos kérdések sorozatában Avarok és magyarok, tudomány és művészet Hévíz és kistérsége melléklet 12 15. oldal 12. oldal A tó vízminőségét is befolyásolja lezárult a szádfalprojekt 15. oldal Újabb részeredmények: szépül a keszthelyi

Részletesebben

magazin Gyógyfürdôk és gyógymódok A hospice Alapítvány önkéntese Interjú Dobó Katával Koleszterindiéta Böjt vagy fogyókúra?

magazin Gyógyfürdôk és gyógymódok A hospice Alapítvány önkéntese Interjú Dobó Katával Koleszterindiéta Böjt vagy fogyókúra? IV. évfolyam 3. szám 2009. március magazin A hospice Alapítvány önkéntese Interjú Dobó Katával Böjt vagy fogyókúra? Koleszterindiéta Gyógyfürdôk és gyógymódok Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk Önnek:

Részletesebben

KARÁCSONYKOR IS AZ ESEMÉNYEK ÚJSÁG 22 ÉVE AZ SM-EL ÉLŐKÉRT. Este van, elolvad fű, fa, ház, kerítés. Így retrózunk, így kezdődik a diavetítés.

KARÁCSONYKOR IS AZ ESEMÉNYEK ÚJSÁG 22 ÉVE AZ SM-EL ÉLŐKÉRT. Este van, elolvad fű, fa, ház, kerítés. Így retrózunk, így kezdődik a diavetítés. KARÁCSONYKOR IS A nevetés gyógyít, a mosoly is ápol. Angyal száll, míg te gyalog jársz: benned bűn és jászol. Rossz álom, jó álom, kín, ölelés, minden Kell ajándék, kell fájdalom, hogy az ember higgyen.

Részletesebben

PLUSZ ESÉLY A GYÓGYULÁSRA! Orvosok és betegek tapasztalatai a biorezonancia és a mágnesterápia klinikai, illetve otthoni használatáról

PLUSZ ESÉLY A GYÓGYULÁSRA! Orvosok és betegek tapasztalatai a biorezonancia és a mágnesterápia klinikai, illetve otthoni használatáról PLUSZ ESÉLY A GYÓGYULÁSRA! Orvosok és betegek tapasztalatai a biorezonancia és a mágnesterápia klinikai, illetve otthoni használatáról Gyógyíthatatlan betegség nincs, csak gyógyíthatatlan beteg. Hippokratész

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. P A N O R Á M A E G É S Z S É G Ü G Y I M E L L É K L E T T E L 1 3-1 9. O L D A L Igen Nem? www.toyota.hu Nem hagy cserben. És hidegen. Toyota Corolla.

Részletesebben

a kedves csábító Segíteni a bajbajutottakon Interjú Pataky Enikôvel A reumás fájdalom ellen Casanova, Olcsóbb, gyorsabb: az egynapos sebészet

a kedves csábító Segíteni a bajbajutottakon Interjú Pataky Enikôvel A reumás fájdalom ellen Casanova, Olcsóbb, gyorsabb: az egynapos sebészet II. évfolyam 3. szám 2007. március Casanova, a kedves csábító Segíteni a bajbajutottakon Interjú Pataky Enikôvel A reumás fájdalom ellen Olcsóbb, gyorsabb: az egynapos sebészet Ezt a Gyógyhír Magazint

Részletesebben

SMs üzenet. Bemutatkozik a Péterfy Sándor utcai SM-centrum. Termékenység, terhesség, gyermekszülés. Tolókocsival a Szent Földön INFORMÁCIÓS MAGAZIN

SMs üzenet. Bemutatkozik a Péterfy Sándor utcai SM-centrum. Termékenység, terhesség, gyermekszülés. Tolókocsival a Szent Földön INFORMÁCIÓS MAGAZIN SMs üzenet INFORMÁCIÓS MAGAZIN Bemutatkozik a Péterfy Sándor utcai SM-centrum Termékenység, terhesség, gyermekszülés Tolókocsival a Szent Földön 2006. tavasz nyár elérhetõségeink Internet: www.smsuzenet.hu

Részletesebben

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 5. szám 2012.

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 5. szám 2012. III. évf. 5. szám 2012. június RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás A rákbetegek jobb minőségű gyógyításának egyes kérdéseiről

Részletesebben

Vitál Egészség & Turizmus 3. Egészség & Turizmus. Losonczi Kata. Portré a 14. oldalon. A Cosmo Média Kft. kiadványa

Vitál Egészség & Turizmus 3. Egészség & Turizmus. Losonczi Kata. Portré a 14. oldalon. A Cosmo Média Kft. kiadványa itál Egészség & Turizmus Vitál Egészség & Turizmus 3 Losonczi Kata Portré a 14. oldalon A Cosmo Média Kft. kiadványa 2 Vitál Egészség & Turizmus alapszakos Turizmus-vendéglátás képzés Keszthelyen, a Georgikon

Részletesebben

SMs üzenet. Bemutatkozik a miskolci SM Centrum. Amit a pánikról tudni érdemes. Nem mindegy, mikor hol és hogyan szúrunk! 2006.

SMs üzenet. Bemutatkozik a miskolci SM Centrum. Amit a pánikról tudni érdemes. Nem mindegy, mikor hol és hogyan szúrunk! 2006. SMs üzenet INFORMÁCIÓS MAGAZIN Bemutatkozik a miskolci SM Centrum Amit a pánikról tudni érdemes Nem mindegy, mikor hol és hogyan szúrunk! 2006. tavasz elérhetõségeink Internet: www.smsuzenet.hu itt is

Részletesebben

FARSANG TENGELICEN. Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/

FARSANG TENGELICEN. Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ FARSANG TENGELICEN Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ Időpont: 2015. február 6-8. Minden szervre váró és szervátültetett gyerek,

Részletesebben

Budapesti Kommunikáció és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar. Szakdolgozat

Budapesti Kommunikáció és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar. Szakdolgozat Budapesti Kommunikáció és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar Szakdolgozat A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő szaunavilágának fejlesztése és működésének értékelése Konzulens neve:

Részletesebben

2008. Kilencedik szám

2008. Kilencedik szám 2 2008. Kilencedik szám Reneszánsz év-2008 RENESZÁNSZ ORSZÁGJÁRÁS eszközeinkben, legfeljebb nem tudunk róla. Mi megmutatjuk, hogy a népzene és az irodalom mit őrzött meg és használt fel belőle az elmúlt

Részletesebben

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. szeptember 4. évfolyam 9. szám

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. szeptember 4. évfolyam 9. szám EGRI MAGAZIN a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. szeptember 4. évfolyam 9. szám Fotó: Nemes Róbert 15 millió a várnak Augusztus 20. Vidékfejlesztés A tervek szerint év végére tíz évre

Részletesebben

Kopogtató. ízek. hangulatok emberek. könyvek. Hipertónia Társasági Magazin

Kopogtató. ízek. hangulatok emberek. könyvek. Hipertónia Társasági Magazin Be Kopogtató orvosokról orvosoknak... könyvek ízek hangulatok emberek Híd múlt, jelen és jövő között Égig érő prímszavak A zsenik és a magas vérnyomás Veronikáért egy egész falu összefogott... 2013. V.

Részletesebben

Nyugdíjas Élet GYÓGYFÜRDÔK. Újra itt az Olimpia!!! Újra itt az Olimpia!!! REJTVÉNY PROGRAMOK. ÁRA: 295 Ft A HILD KLUBBAN

Nyugdíjas Élet GYÓGYFÜRDÔK. Újra itt az Olimpia!!! Újra itt az Olimpia!!! REJTVÉNY PROGRAMOK. ÁRA: 295 Ft A HILD KLUBBAN Nyugdíjas Élet ÉLETMÓD MAGAZIN ÁRA: 295 Ft IV. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2008. JÚLIUS-AUGUSZTUS GYÓGYFÜRDÔK Újra itt az Olimpia!!! Újra itt az Olimpia!!! SOHA NINCS KÉSÔ RÁTALÁLNI A BOLDOGSÁGRA -INTERJÚ PROGRAMOK

Részletesebben

KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL

KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL KÓRHÁZI SZAKVÉLEMÉNY ÉS A BETEGEK ÁLTAL TAPASZTALT ÁLLAPOTJAVULÁSOK A BALANCE - B.P.R.S.-TERÁPIA SEGÍTSÉGÉVEL Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, Baleseti Rehabilitációs Osztály 1081 Budapest, Fiumei

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 18. szám 2008. szeptember 12. Ceglédi 96 OLDALON ANNO 2007. Kossuth Toborzó 2008 75-92. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 18. szám 2008. szeptember 12. Ceglédi 96 OLDALON ANNO 2007. Kossuth Toborzó 2008 75-92. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 18. szám 2008. szeptember 12. P A N O R Á M A ANNO 2007 C E G L É D I P A N O R Á M A 1 É V E S Kossuth Toborzó 2008 75-92. oldal S Z Ü L E T É S N A P I 96 OLDALON S Z Á

Részletesebben

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. április 5. évfolyam 4. szám

EGRI MAGAZIN. a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. április 5. évfolyam 4. szám EGRI MAGAZIN a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2012. április 5. évfolyam 4. szám Márciusi közgyűlés Több önkormányzati adórendelet is megváltozik a jogszabály-szerkesztési követelmények módosulása

Részletesebben

HÉTKÖZNAPI CSODÁK AGYKONTROLL(lal)

HÉTKÖZNAPI CSODÁK AGYKONTROLL(lal) HÉTKÖZNAPI CSODÁK AGYKONTROLL(lal) Szerkesztette: dr. Domján László és Sólyom Ildikó Agykontroll Kft., Budapest 1389 Budapest, Pf. 115, tel.: 176-4812 ISBN 963 7959 54 8 Borítóterv és tördelés: B & B Grafikai

Részletesebben

Január specialistája Dr. Berta Gyula

Január specialistája Dr. Berta Gyula GYÓGYHÍR 2015. január X. évfolyam 1. szám Digitális tartalommal www.gyogyhir.hu magazin Influenza A védőoltás járulékos előnyei Január specialistája Dr. Berta Gyula Szellemi frissesség Elmeélező ételek

Részletesebben

NYERJEN. 9 hét! DÍJESŐ. Fókuszban a magyar konyha. év története. újra fiatalon! SZÁLLODÁNKBAN. Európafit Vakáció. Műtét nélkül KÉNYEZTETÔ HÉTVÉGÉT!

NYERJEN. 9 hét! DÍJESŐ. Fókuszban a magyar konyha. év története. újra fiatalon! SZÁLLODÁNKBAN. Európafit Vakáció. Műtét nélkül KÉNYEZTETÔ HÉTVÉGÉT! 20 www.europafit.hu 1 15 DÍJESŐ. Ju bi leu m ik iad ás 15 év története SZÁLLODÁNKBAN Európafit Vakáció 9 hét! Műtét nélkül újra fiatalon! Fókuszban a magyar konyha NYERJEN KÉNYEZTETÔ HÉTVÉGÉT! www.europafit.hu

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM ALUMNI MAGAZINJA 2013. tél II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM MEGJELENIK FÉLÉVENTE

A DEBRECENI EGYETEM ALUMNI MAGAZINJA 2013. tél II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM MEGJELENIK FÉLÉVENTE A DEBRECENI EGYETEM ALUMNI MAGAZINJA 2013. tél II. ÉVFOLYAM 2. SZÁM MEGJELENIK FÉLÉVENTE Éttermünk baráti vagy munkahelyi összejövetelekre, reprezentatív vacsorákra, születésnapokra vagy bármilyen más

Részletesebben

magazin Központban a rehabilitáció Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Dietetikus receptre? Éljen jó szívvel!

magazin Központban a rehabilitáció Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Dietetikus receptre? Éljen jó szívvel! Gyógyhír III. évfolyam 9. szám 2008. szeptember magazin Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Éljen jó szívvel! Dietetikus receptre? Központban a rehabilitáció Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

life Babánk érkezett! interjú mellműtött kismamákkal Orvosi rovat Kezelések, kiújulás, gyermekvállalás

life Babánk érkezett! interjú mellműtött kismamákkal Orvosi rovat Kezelések, kiújulás, gyermekvállalás 21. szám 2011 október life Orvosi rovat Kezelések, kiújulás, gyermekvállalás Lelki egészség A depresszió és a leküzdése Az intimitás a partnerkapcsolat kincse Az érzelmek fizikája Innovációk, újdonságok

Részletesebben

kölni... Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk. Az Anna Grand

kölni... Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk. Az Anna Grand TARTALOM A kikötõ a miénk BALATONFÜRED VÁROS HAVONTA MEGJELENÕ KÖZÉLETI LAPJA XIII. ÉVFOLYAM - 2013. 1. SZÁM Búcsú a lányoktól Ne ijedjen meg senki, ez még nem az a búcsú. Fõleg úgy nem, ha a címet kiegészítem

Részletesebben

Agghegyalja MOZAIK. Kedves Olvasók! III. évfolyam, XVI. szám 2013. szeptember Sopronkövesdről Sopronkövesdnek.

Agghegyalja MOZAIK. Kedves Olvasók! III. évfolyam, XVI. szám 2013. szeptember Sopronkövesdről Sopronkövesdnek. Agghegyalja MOZAIK MOZAIK III. évfolyam, XVI. szám 2013. szeptember Sopronkövesdről Sopronkövesdnek. Kedves Olvasók! Szeptember közeleg Szeptember közeleg, fújnak őszi szelek Augusztus búcsúzik, szívünk

Részletesebben

Merre tovább, egészségügy?

Merre tovább, egészségügy? Merre tovább, egészségügy? tartalom Október 14-én a Magyar Tudo má - nyos Akadémia felolvasótermében rendezték A magyar EgészségÜGY Társadalmi-gazdasági megfontolások és ágazati véleménytérkép címû tudományos

Részletesebben

PIRULA MIKULÁS-ÜNNEPSÉG DR. RALOVICH ZSOLT A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSEIROL BETEGELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS BEMUTATKOZIK AZ INTENZÍV OSZTÁLY

PIRULA MIKULÁS-ÜNNEPSÉG DR. RALOVICH ZSOLT A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSEIROL BETEGELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS BEMUTATKOZIK AZ INTENZÍV OSZTÁLY 2014/6. SZÁM A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelointézet 2 havonta megjeleno lapja AZ ÖN EGÉSZSÉGE A MI HIVATÁSUNK DR. RALOVICH ZSOLT A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSEIROL BETEGELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS BEMUTATKOZIK

Részletesebben