A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai. Április 23., csütörtök

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai. Április 23., csütörtök"

Átírás

1 A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai Április 23., csütörtök Teátrum Teátrum Teátrum Ünnepélyes megnyitó A könyvfesztivált Balog Zoltán, az emberi erıforrások minisztere nyitja meg. Közremőködik: a Kávészünet együttes Pódiumbeszélgetés a Könyvfesztivál díszvendégével, Jonathan Franzennel Beszélgetıtárs: Winkler Nóra Budapest Nagydíj átadása Budapest Fıváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülése díját Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelıs fıpolgármester-helyettese és Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke adja át Jonathan Franzennek. Laudációt mond: Háy János Április 24., péntek Termekben és standokon zajló programok Minden páros órában B6 stand Supka Géza Osztovits Levente Kner Imre Könyvtáros Klub Bilimbo Háza idén is várja a kicsiket és a nagyokat Lesznek játékok totyogóknak, minikonyha, babasarok, sok-sok autó óriási szınyegen, bábok, társasjátékok nagyobbaknak és persze vidámság és kacagás. (www.bilimbo.com) Herzl tárlatvezetés Ismerje meg rövid tárlatvezetésünk során a pesti születéső Herzl Tivadar, a modern Izrael megálmodójának életét, legfontosabb mőveit és munkásságát, amellyel megváltoztatta a világtörténelmet. (Izrael Állam Nagykövetsége) A könyvtári digitalizálás és a jogkezelés Résztvevık: dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, Kollár Árpád, a Magyar Irodalmi Szerzıi Jogvédı és Jogkezelı Egyesület elnöke, Németh Rita, a Magyar Books in Print Kft. ügyvezetı igazgatója, Dancs Szabolcs, az Országos Széchényi Könyvtár projektigazgatója, valamint dr. Lendvai Zsófia és Havas Dorottya a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzık és Kiadók Reprográfiai Egyesülete részérıl (Magyar Könyvtárosok Egyesülete) Jonathan Franzen sajtótájékoztatója Résztvevık: Jonathan Franzen és M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója (Kizárólag a sajtó képviselıinek) Szıczi Árpád Temesvár A romániai forradalom kitörésének valódi története címő könyvének bemutatója Résztvevı: a szerzı (Xantusz Kiadó) Az Akadémiai Kiadó digitális tartalmai Résztvevık: dr. Pomázi Gyöngyi és Gál Zoltán (Akadémiai Kiadó)

2 Supka Géza Könyvtáros Klub B3 stand Könyvtáros Klub B3 stand Finy Petra író és Pásztohy Panka illusztrátor Iskolások kézikönyve címő könyvének bemutatója Rendhagyó tanóra kisiskolásoknak Finy Petra vezetésével, utána könyvfesztiváli vetélkedı (Pozsonyi Pagony) A Hungaricana közgyőjteményi portál digitalizálási konferencia Moderátor: Somfay Örs Hungaricana 2.0,új funkciók és tartalmak a Közgyőjteményi Portálon Résztvevı: Somfay Örs (Arcanum Adatbázis Kiadó) Elkészült a Hadtörténeti Intézet Térképtárának digitális katalógusa Résztvevı: Jankó Annamária fıtanácsos (HM-HIM) Kárpátalja kataszteri térképei és sok más új levéltári adatbázis Résztvevı: Kenyeres István fıigazgató (Budapest Fıváros Levéltára) Luther 500, egy nagyszabású digitalizálási stratégia megvalósulása Résztvevı: Kovács Eleonóra elnök (Evangélikus Győjteményi Tanács) Arcanum Digitális Tudománytár 2015, arccal a napilapok felé Résztvevı: Biszak Sándor ügyvezetı igazgató (Arcanum Adatbázis Kiadó) Panorámafotózás, új dimenzió a digitális reprodukció terén Résztvevı: Biszak Elıd fejlesztı (Arcanum Adatbázis Kiadó) (Arcanum Adatbázis Kiadó) Könyvtárak és könyvkiadók a jog szolgálatában A közjegyzıi könyvkiadás története. Egy könyvkiadó a civilisztika és a jogtörténet szolgálatában Résztvevı: dr. Rokolya Gábor közjegyzı A Fıvárosi és a Szegedi Törvényszék Könyvtárának bemutatkozása Résztvevık: Harmados Mária, a Szegedi Törvényszék könyvtárosa és Kovácsné Garamszegi Marianna, a Fıvárosi Törvényszék vezetı könyvtárosa Moderátor: Sándor Gertrud szekcióelnök (Magyar Könyvtárosok Egyesülete Jogi Szekció) Daniel Bănulescu Ki nyerte meg a vallások világháborúját? címő kötetének bemutatója Moderátor: Dan Cristea (Román Kulturális Minisztérium) Játszd újra! Nógrádi Gábor Láttam, mi történt címő új könyvének játékos bemutatója Szeretettel várjuk az olvasni és mesélni szeretı éves gyerekeket! Egy elıadómővész és a szerzı segítségével próbára tehetik kreativitásukat, mesélni tudásukat. Mottó: Akármit nézel, magadat látod. Résztvevı: Nógrádi Gábor író és Dóka Péter szerkesztı (Móra Könyvkiadó) Bibli.archiv Goriupp Alisz ( ) emlékezete Résztvevı: Pogány György ny. könyvtárigazgató Remake Hága Magyar nık a hágai békepalotában akkor és most, 2015-ben Résztvevı: Elekes Irén Borbála, a Civil Rádió szerkesztıje és Szınyi Éva szekcióelnök (Magyar Könyvtárosok Egyesülete Bibliográfiai Szekció) Felolvasás Andrei Dósa verseibıl Moderátor: Dan Cristea Résztvevı: Krusovszky Dénes (Román Kulturális Minisztérium)

3 K6 stand Supka Géza Lázár Ervin Osztovits Levente Kner Imre Könyvtáros Klub B59 stand Könyvtáros Klub LEGO Játszóház és Mesesarok (Duna Könyvklub) "Európai olvasnivaló" A kiadók az EU fordítástámogatásból megjelent könyveiket ajánlják a könyvtáraknak. Résztvevık: Váradi Péter (L'Harmattan), Böröczki Tamás (Gondolat) és Horváth Balázs (Typotex) (Typotex Kiadó és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete) 220 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR KÖNYVPIAC Az International Publishers Association, a Federation of European Publishers és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülése elnökségének közös konferenciája Herzl "Ha akarjátok, nem álom!" a Spinoza Színház vendégjátéka Herzl mintegy 120 évvel ezelıtt álmodta meg Izrael állam létrehozását, ami akkor oly lehetetlennek tőnt, mintha ma a Holdon kívánnánk telket vásárolni. Ann Silberberg és Forgách András drámájának bemutatója. Közremőködik: Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László (Izrael Állam Nagykövetsége) Megvásárolt újságírók Résztvevık: Udo Ulfkotte és Morvay Péter (Patmos Records) Beszélgetés az idei irodalmi Artisjus-díjasokkal (Artisjus) Gazdag József Egy futballfüggı naplójából címő kötetének bemutatója A könyvet Esterházy Péter mutatja be. Vele és a szerzıvel Szombathy Pál beszélget fociról, irodalomról és a szurkolói lét rejtelmeirıl. Artpop A Libri és a József Attila Kör világirodalmi sorozatát bemutatja Sárközy Bence, a Libri ügyvezetı igazgatója Soproni András beszél Dosztojevszkij Bőn és Bőnhıdésének újrafordításáról (Magyar Mőfordítók Egyesülete és Syllabux Kiadó) Mőhelynapló Résztvevık: Tönkı Vera és Szalay Marianne fıszerkesztık (Park Könyvkiadó) mert olvasni jó! Rendhagyó irodalomóra a Fınix Könyvmőhely gyerekkönyves íróival Résztvevık: Holden Rose (Kovács Attila) és Mickey Long (Rákosi Miklós) (Fınix Könyvmőhely) Andrej Nikolaidis montenegrói író regényeinek bemutatója Moderátor: Ladányi István író, költı és irodalomtörténész Résztvevık: Andrej Nikolaidis és Rajsli Emese mőfordító (Gondolat Kiadó)

4 Könyvtáros Klub B1 stand Supka Géza B59 stand Könyvtáros Klub Szabó Magda Kner Imre Meséld újra!, Magasfeszültség, könyvtárs Az év kiadója címmel kitüntetett kiadó sorozatait bemutatja Balázs Eszter szerkesztı (Kolibri Kiadó) 220 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR KÖNYVPIAC A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülésének szakmai konferenciája Köszöntıt mond Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke és Zentai Péter László, az MKKE igazgatója A könyvkereskedelem átalakulása, változás a terjesztésben itthon és külföldön Moderátor: Sugár S. András (Scolar) Résztvevık: Kovács Péter, Banyó Péter (Pozsonyi Pagony) és Kolosi Bea (Líra) Digitális technika, a könyv jövıje Moderátor: Szabó Tibor Benjámin (Athenaeum) Résztvevık: Földes László (Kossuth), Csordás Attila (ekönyv Magyarország) és Szőcs Roland (Book and Walk) Az állam szerepvállalása a könyvipar piacosításában Moderátor: Zentai Péter László (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülése) Résztvevık: Hermann Róbert (NKA Könyvkiadás Kollégium), Hoppál Péter kultúráért felelıs államtitkár (EMMI) és Szigeti László (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülése) Garai László Egyáltalán minek nekünk gazdaságpszichológia? címő könyvének bemutatója Résztvevık: a szerzı, Felcsuti Péter és Kovács Árpád (Napvilág Kiadó) A vajdasági magyar könyvkiadók bemutatkozása Moderátor: Virág Gábor Résztvevık: Beszédes István, Dévavári Beszédes Valéria és Gondi Martina (Forum Könyvkiadó Intézet) Imreh András beszélget Székely Melinda fordítóval Paul Claudel Délforduló címő munkájáról (Magyar Mőfordítók Egyesülete és L'Harmattan Kiadó) Helikon zsebkönyvek A kiadó új sorozatát bemutatja Schultz Judit sorozatszerkesztı (Helikon Kiadó) Az író, a színésznı, az egyetemi tanár Esterházy Péter, Für Anikó, és Mérı László legújabb hangoskönyveinek bemutatója az író, a színésznı és az egyetemi tanár, valamint Mojzer Márta és Mojzer Gyızı részvételével Moderátor: Kırössi P. József (Mojzer Kiadó és Kossuth Kiadó) Az irodalmi díjak szárnyai Az Angelus-díjról Moderátor: Pászt Patrícia Résztvevık: Pavol Rankov, Tomasz Grabiński és Kerékgyártó István

5 Könyvtáros Klub B59 stand B59 stand D26 stand Supka Géza Kner Imre A magyar gyermek- és iskolai könyvtári tevékenység orosz szemmel a Библиотека в школе magyar különszámának megjelenése kapcsán Orosz szaklap magyar száma: szerzıi reflexiók Moszkvából Résztvevı: Sonnevend Péter ny. könyvtárigazgató, fıiskolai tanár Könyvtári alkotópályázati munka az Árpád Gimnáziumban Résztvevı: Buncsák Piroska könyvtárostanár (Óbudai Árpád Gimnázium) A közösségi web használata az iskolai könyvtárakban Résztvevı: Kámán Veronika könyvtáros (Óbudai Árpád Gimnázium) A könyvtárhasználat tanítása Magyarországon Résztvevı: Dömsödy Andrea, a KTE alelnöke Fáradhatatlanok: pillanatképek egy gyermekkönyvtár életébıl Résztvevı: Budavári Klára gyermekkönyvtáros, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke A Sárkányos gyermek története Moderátor: Ignácz Lászlóné, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnöke és Szakmári Klára, a KTE elnöke Résztvevı: Dienes Éva gyermekkönyvtáros, a FSZEK Sárkányos Gyermekkönyvtár vezetıje (Könyvtárostanárok Egyesülete és Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció) Bojtár Endre beszél Útjelzık, útvesztık címő tanulmánykötetérıl (Magyar Mőfordítók Egyesülete és Kalligram Kiadó) Francia és román nyelvő mőfordítási ügyeletet tart leendı mőfordítóknak Székely Melinda (Magyar Mőfordítók Egyesülete) Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal (Alexandra Kiadó) Etgar Keret Boldog boldogultak címő könyvének bemutatója A szerzıvel és Borgula András fordítóval, a Gólem Színház vezetıjével Sárközy Bence beszélget. Közremőködik: Schmied Zoltán A Nap Kiadó Magyar esszék sorozatának új könyvei A 70 éves Kiss Gy. Csaba és a 70 éves Szörényi László új, valamint Németh László válogatott esszéinek bemutatása Moderátor: Sebestyén Ilona Résztvevık: Gróh Gáspár, Kiss Gy. Csaba, Szörényi László és Monostori Imre (Nap Kiadó) Waldorf-pedagógia a nevelés mővészete A gyermek tudatának fejlıdése iskolás évei alatt megismétli az emberiség tudati fejlıdését, kultúrtörténetét. Ez tükrözıdik abban, hogy mit mikor tanítanak a tanárok a Waldorf iskolákban. Nemcsak a tantárgyak tartalma, hanem a tanítás módja is lényegesen eltér a gyermek életkorának és fejlettségének megfelelıen, miközben figyelembe veszik, hogy az általános törvényszerőségek mellett minden gyermek individuális sorsát éli. Moderátor: Balassa Bálint Résztvevık: Baditz László és Pozsgai Attila (Kláris Kiadó) A láthatatlan hıs egy látható budapesti történet. Beszélgetés egy Igaz Emberrıl Szólhat egy ifjúsági regény a holokausztról? Kötetbemutató és kerekasztal-

6 beszélgetés Luca Cognolato A láthatatlan hıs címő könyve kapcsán. Moderátor: Csapody Kinga Résztvevık: Tamás Zsuzsa, Nógrádi Gergely és Haraszti György (Manó Könyvek) Könyvtáros Klub Szabó Magda Markó Béla új, Elölnézet címő könyvének bemutatója Résztvevık: a szerzı és Csordás Gábor (Jelenkor Kiadó) Egy közép-európai regény Portugáliából Afonso Cruz Kokoschka babája címő könyvének bemutatója Moderátor: Borbáth Péter Résztvevık: a szerzı, Bense Mónika mőfordító, Lipták Ildikó színmővésznı és João Miguel Henriques (Camões Intézet) (Typotex Kiadó) Hogy (el) ne tévedj... ismerd meg Modiano világát Résztvevık: Hervé Ferrage, Réti Attila, Takács M. József és Antall István (Tarandus Kiadó és a Budapesti Francia Intézet) Toót-Holló Tamás Garabonciások könyve és szerelme címő kötetének bemutatója Moderátor: Szondi György Résztvevık: a szerzı, valamint Jankovics Marcell és Boldizsár Ildikó Április 24., péntek Külsı helyszínen zajló programok Kora estétıl éjfélig, több helyszínen Kis Könyves éj 2015 A független könyvesboltok éjszakája A Kis Könyves Éj már 4. éve a független könyvesboltok ünnepe. Aki szereti a könyveket, keresi a könyvesboltok különleges hangulatát, és felcsigázza egy könyves séta gondolata a tavaszi estében, mind velünk ünnepelhet. A független, kiemelkedı szakmai tudást és egyedi kínálatot felmutató könyvesboltok április 24-én saját stílusukhoz és vevıkörükhöz illı kulturális programmal várják látogatóikat kora estétıl éjfélig. Minden program ingyenes! A részt vevı vidéki és fıvárosi könyvesboltok és kulturális intézetek pontos listáját, valamint a részletes programot a kiskonyves.blog.hu és a facebook.com/kiskonyvesej oldalakon találják! (Kis Könyves Éj) Európa Pont Millenáris 1024 Budapest, Lövıház u. 35. Európai Írótalálkozó A Fejlesztés Európai Éve 2015 Fejlesztési stratégiák: a progresszió és a regresszió múltja és jelene Európában Moderátor: Barna Imre Résztvevık: Kjell Westö, Pavel Vilikovský, Afonso Cruz, Dalos György, Szécsi Noémi és Konrád György ( ) Van-e nemzetek feletti irodalom a nyelvi határokon és regionális tradíciókon túl is? Moderátor: Csordás Gábor Résztvevık: Ilma Rakusa, Andrej Nikolaidis, Ioana Parvŭlescu, Pavol Rankov, Dora Čechova, śanna Słoniowska és Horváth Viktor ( )

7 Egyenlıtlen fejlıdés személyes-, családi- és társadalmi szinten Moderátor: Gács Anna Résztvevık: Iselin C. Hermann, Sylwia Chutnik, Elisabeth van Nimwegen, Tommi Kinnunen, Karin Peschka, Fabio Deotto, Davorin Lenko és Mán- Várhegyi Réka ( ) A Nyugat és a többiek: civilizáció és barbárság? Moderátor: Bán Zsófia Résztvevık: Bouke Billiet, Heinz Helle, Franz Friedrich, Mathias Menegoz, Bruno Vieira Amaral, Péterfy Gergely és Per Nyholm ( ) Budapesti Román Kulturális Intézet, 1146 Budapest, Izsó u. 5. Irodalmi est Daniel Bănulescu, Matei Vişniec, Ioana Pârvulescu, Mariana Gorczyca, Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu, valamint más szerzık és szerkesztık kortárs irodalmi témákról beszélgetnek Moderátor: Dan Cristea (Budapesti Román Kulturális Intézet) Április 24., péntek Standokon zajló dedikálások B4 stand D10 stand D36 stand D14 stand Camilla Grebe és Kristina Ohlsson svéd írónık dedikálnak (Észak-Európa országai és Animus Kiadó) Ács Pál és Bartal Mária dedikálnak Jaksics György dedikálja Üdvözlet Szent Margit szigetérıl címő képes albumát (Arcus Kiadó) Verrasztó Gábor dedikálja a Budai históriák sorozat köteteit Csehy Zoltán dedikál Heller Ágnes, Kıbányai János és Géczi János dedikálnak (Múlt és Jövı Alapítvány) Finy Petra és Pásztohy Panka dedikálják Iskolások kézikönyve címő kötetüket (Pozsonyi Pagony) Pásty Júlia dedikálja a Zsigeri közelségben címő kötetet Sipos Lajos és Tompa Zsófia dedikálja a Babits és kortársai címő kötetet

8 B52/B stand D23 stand K13 stand B52/B stand D20 stand K4 stand B18 stand K4 stand Gazdag József dedikál Fusz György szobrász és Aknai Tamás mővészettörténész dedikálja Polyphemos Bajkonurban A szobrász Fusz György címő könyvet (Kronosz Kiadó) Nógrádi Gábor dedikálja Láttam, mit történt címmel megjelent új kötetét és más mőveit (Móra Könyvkiadó) A Virtuózok döntısei dedikálnak (Holnap Kiadó) Vörös István dedikálja a Száz és egy címő kötetet Markó Béla dedikál, valamint Gazdag József dedikálja Egy futballfüggı naplójából címő kötetét Nagy Imre dedikálja A Lumière-örökség Filmek az ezredfordulón címő kötetét (Kronosz Kiadó) Marcellus Mihály dedikál (Gold Book) Udvaros Béla dedikál (Nap Kiadó) Szabó Antónia dedikálja a Megy a győrő vándorútra címő kötetet Németh Ványi Klára dedikál Ormos Mária és Marosi Ernı dedikálja a Történelem és emlékezet címő könyvet (Kossuth Kiadói Csoport) Aleska De hová tőnt Emese?, Borsa Brown pedig A maffia szívében címő új könyvét dedikálja. R. Kelényi Angelika eddig megjelent köteteit dedikálja. (Álomgyár Kiadó) Viola Szandra dedikálja Testreszabás címő kötetét (Athenaeum Kiadó) Vasy Géza dedikál (Nap Kiadó) Kırösi Zoltán, Kukorelly Endre és Papp Sándor Zsigmond dedikálnak Búzás Huba dedikálja a Kúszmászva Európa zsámolyán címő kötetet

9 B18 stand D24 stand K18 stand B21 stand K4 stand K4 stand Almási Miklós dedikál Esterházy Péter a Ha minden összejön és A mi a bánat, Für Anikó Alice Munro Anyám álma, Mérı László pedig a Maga itt a tánctanár? címő hangoskönyvét dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport) Kolozsi László dedikálja A farkas gyomrában címő kötetét (Athenaeum Kiadó) Boldizsár Ildikó dedikál Gurmai Beáta író és Cornides Ágnes illusztrátor dedikálják Világszám címő mesekönyvüket Közben filces tetoválás gyerekeknek (Naphegy Kiadó) D. Tóth Kriszta dedikál (Bookline) Etgar Keret dedikál Suhai Pál dedikálja a Bábeli adottságok címő kötetet Benedikty Béla dedikálja Menon Club A Teleki-merénylet címő kötetét (Athenaeum Kiadó) Bognár Péter, G. István László, Hevesi Judit és Horváth László Imre dedikál Markó Béla dedikálja Elölnézet címő kötetét (Jelenkor Kiadó) Szörényi László dedikál (Nap Kiadó) Kiss Gy. Csaba dedikál (Nap Kiadó) Afonso Cruz dedikálja Kokoschka babája címő könyvét (Typotex Kiadó) Április 25. szombat Termekben és standokon zajló programok Szabó Magda Az unortodoxia árnyalatai Moderátor: Muraközy László Résztvevık: Bod Péter Ákos, Csaba László és Mellár Tamás (Akadémiai Kiadó)

10 Minden páros órában B6 stand B59 stand D13 stand D26 stand Könyvtáros Klub Osztovits Levente Szabó Magda Beszélgetés a Kolibri Kiadó Magasfeszültség! címő könyvsorozatáról A sorozatról és a fesztiválra megjelenı új ifjúsági regényekrıl Varga Bálint: Váltságdíj nélkül és Sarah Cohen-Scali: Max Balázs Eszter Anna fıszerkesztı, Pék Zoltán mőfordító és Varga Bálint író beszélget. Moderátor: Barabás Éva szerkesztı-riporter (Kolibri Kiadó) Bilimbo Háza idén is várja a kicsiket és a nagyokat Lesznek játékok totyogóknak, minikonyha, babasarok, sok-sok autó óriási szınyegen, bábok, társasjátékok nagyobbaknak és persze vidámság és kacagás. (www.bilimbo.com) Herzl tárlatvezetés Ismerje meg rövid tárlatvezetésünk során a pesti születéső Herzl Tivadar, a modern Izrael megálmodójának életét, legfontosabb mőveit és munkásságát, amellyel megváltoztatta a világtörténelmet. (Izrael Állam Nagykövetsége) Angol nyelvő mőfordítási ügyeletet tart leendı mőfordítóknak Bozai Ágota (Magyar Mőfordítók Egyesülete) Nyereményjáték a Napraforgó Könyvkiadónál Egész nap izgalmas játékkal várjuk a gyerekeket és szüleiket a Napraforgó Könyvkiadó standján! Garantált ajándékok és izgalmas fıdíj! (Napraforgó Könyvkiadó) Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal (Alexandra Kiadó) Papírszínház mesélés A legújabb Papírszínház-mese, A csodapalást bemutatója. A mesét Thierry Chapeau írta és illusztrálta. A Japánból eredı és igen népszerő Papírszínház, a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. (4 éves kortól) (Csimota Kiadó) A megújuló Animus Kiadóról Résztvevık: az Animus Kiadó tulajdonosai és vendégeik (Animus Kiadó) Tudomány és technika múltja és a mai világunk A magyarországi nyomdászat képes krónikája A könyvet bemutatják a szerzık, Bánfi Szilvia és V. Ecsedy Judit Tudomány- és technikatörténeti füzetek Az Erdélyi Múzeum Egyesület sorozatát Bitay Enikı sorozatszerkesztı ismerteti Moderátor: Nagy Zoltán szekcióelnök (Magyar Könyvtárosok Egyesülete Mőszaki Könyvtáros Szekció) Diszkomfortzóna beszélgetés Jonathan Franzennel Résztvevık: Jonathan Franzen, Bart István és Veiszer Alinda (Európa Könyvkiadó) Kjell Westö Délibáb címő, az Északi Tanács Irodalmi Díjával kitüntetett, valamint az Ahol valaha jártunk címő regényeinek bemutatója Moderátor: Mezey Katalin és Váradi Péter Résztvevık: Kjell Westö, Jávorszky Béla és Papolczy Péter mőfordítók, Haris Ildikó tolmács, valamint Lázár Balázs és Tallián Mariann színmővészek (Írók Alapítványa Széphalom és L Harmattan)

11 Kner Imre B3 stand Kner Imre Könyvtáros Klub B3 stand Domonkos István Allegro bajbajó Kötetek könyve, Patak Márta A test mindent tud és Hász Róbert Ígéretföld címő köteteinek bemutatója Moderátor: Virág Gábor Résztvevık: Berényi Emıke, Brenner János, Hász Róbert, Orcsik Roland, Patak Márta és Patócs László (Forum Könyvkiadó Intézet) Beszélgetés egy irodalmi thrillerrıl Izland tiszteletbeli konzuljával Résztvevık: Utassy Ferenc tiszteletbeli konzul és Balázs István igazgató (Animus Kiadó) Babics Imre Sztármajom többszörös alkonyatban és Gnózis címő köteteinek bemutatója Moderátor: Szondi György Résztvevık: a szerzı, Szörényi László és Hegyi Botos Attila Kerekítı Állatos Játéktáras móka J. Kovács Judittal, Kerekítı manóval, Papp Judit hegedőkíséretével (1 6 éveseknek) (Móra Könyvkiadó) Kézmőves foglalkozás A Napraforgó Könyvkiadó kézmőves foglalkozással várja idén is a gyerekeket a színpad melletti pihenırészen. Fiúk, lányok, csoda meglepetés dolgokat alkothatunk együtt! (Napraforgó Könyvkiadó) Matei Vişniec A regény kezdeteinek kereskedıje, Az ember, akibıl kivonták a rosszat és Gufi országa címő mőveinek bemutatója Moderátor: Dan Cristea (Román Kulturális Minisztérium) Bede Béla Magyarországi nemzeti parkok címő könyvének bemutatója Résztvevık: a szerzı, Kúnos László igazgató és Füri András, a könyv szaklektora, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója (Corvina Kiadó) Most ÉN olvasok! címő sorozat keretében közös játék, mese és rajzolás Berg Judittal és Mészely Ilkával Te már tudsz egyedül olvasni? Kicsit? Vagy már folyékonyan? A Tökmagok segítenek neked négy különbözı olvasási szinten! (Pozsonyi Pagony) Négyen egyért/egy négyért, avagy a K4 projekt Moderátor: Horváth Viktor Résztvevık: Pavel Vilikovský, Garajszki Margit, Tomasz Grabiński és Németh Gábor A Kossuth-díjas Albert Gábor író köszöntése Moderátor: Szávai Ilona kiadóvezetı (PONT Kiadó) Beszélgetés Ioana Pârvulescu Az élet pénteken kezdıdik címő regényérıl Moderátor: Dan Cristea Résztvevık: a szerzı, Ioan Matei és Koszta Gabriella fordító (Typotex Kiadó és Román Kulturális Minisztérium)

12 Supka Géza Lázár Ervin Szabó Magda Könyvtáros Klub K6 stand Osztovits Levente Magyarországon is van félnivalónk? Közép-Európa biztonsága az új globális kihívások tükrében Moderátor: dr. Tálas Péter Résztvevık: Balogh István, Kis-Benedek József, Marton Péter és Rada Péter (Antall József Tudásközpont) Virtuózok Moderátor: Varga Edit Résztvevık: Peller Mariann, dr. Vadász Dániel és a Virtuózok döntısei (Holnap Kiadó és Classic Talents) A Zrínyi kiadó I. világháborús centenáriumi könyveinek bemutatása Moderátor: dr. Isaszegi János ny. vezérırnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetıje Résztvevık: Hermann Róbert, Sallay Gergely, Bedécs Gyula, Udovecz György, Gondos László, Sárosi István, Margittai Gábor és Kovács Vilmos (Zrínyi Könyvkiadó) Rozsban a fogó Beszélgetés J. D. Salinger kultikus regényének újrafordításáról Résztvevık: Barna Imre és Veiszer Alinda (Európa Könyvkiadó) Önismeret és pop ikonok Beszélgetés Horváth Gergellyel és Tari Annamáriával a Rád találni címő könyvükrıl Moderátor: Szpisják Blanka (Atheneaum Kiadó) Szövetségben az olvasókörök Résztvevı: Deák György társelnök (Olvasókörök Szövetsége) A civil társadalom egykori bázisai olvasókörök a XX. sz. elsı felében Résztvevı: Szóró Ilona tankönyvreferens (KELLO) Ahonnan a Magyar Kultúra Napja elindult, a Kölcsey Ferenc Olvasókör Résztvevı: Nemes Erzsébet elnök (KFO) Olvasókörben Haszonné Kiss Katalin, a Fıvárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgatója beszélgetést vezet az olvasásról, a közös olvasmányélményekrıl Moderátor: Nemes Erzsébet elnök (KFO) (Kölcsey Ferenc Olvasókör) Tündi és Samu felelgetıs felolvasás Tündi és Samu unokatesók és legjobb barátok, akik mindent teljesen másképp látnak. Felelgetıs felolvasás Elekes Dórával (Naphegy Kiadó) LEGO Játszóház és Mesesarok (Duna Könyvklub) Író-olvasó találkozó Daniel Kehlmannal, korunk egyik legsikeresebb német nyelvő írójával Résztvevık: az író és Forgách András (Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum és Magvetı Kiadó) Károlyi Mihály levelezése IV. könyvbemutató Moderátor: Földes György Résztvevık: Kende Péter és Hajdu Tibor történészek (Napvilág Kiadó)

13 Kner Imre Supka Géza Lázár Ervin Könyvtáros Klub Szabó Magda Sosem hallott történetek az Anjou-korról Bíró Szabolcs Anjouk I. Liliom és vér címő kötetének bemutatója a szerzı részvételével Moderátor: Szabó Tibor Benjámin (Athenaeum Kiadó) Nokedli mesék. Bábelıadás A százlábú új cipıt vásárolna, de az eladónak nehéz a dolga Bábelıadás a szerzıvel, Boncsér Orsolyával (Naphegy Kiadó) A Typotex Kiadó és a Lengyel Intézet bemutatja Sylwia Chutnik Nıi zsebatlasz címő könyvét Moderátor: Veiszer Alinda Résztvevık: a szerzı és Bata Éva színmővésznı (Typotex Kiadó) Európai Elsıkönyvesek Fesztiválja Elsı pódiumbeszélgetés Moderátor: Gács Anna Résztvevık: Dora Čechova (Csehország), Fabio Deotto (Olaszország), Franz Friedrich (Németország), Tommi Kinnunen (Finnország), Davorin Lenko (Szlovénia), Karin Peschka (Ausztria), Bruno Vieira Amaral (Portugália) és Tomáš Varga (Szlovákia) ( ) Második pódiumbeszélgetés Moderátor: Forgách András Alexandros Adamidis (Ciprus), Bouke Billiet (Belgium), Heinz Helle (Svájc), Mán-Várhegyi Réka (Magyarország), Mathias Menegoz (Franciaország), Elisabeth van Nimwegen (Hollandia), Ane Riel (Dánia), Frøydis Sollid Simonsen (Norvégia) és śanna Słoniowska (Lengyelország) ( ) (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülése) Esernyık a Kossuth téren Beszélgetés Schein Gábor esszékötetérıl Résztvevık: a szerzı és Esterházy Péter (Jelenkor Kiadó) Mesék a Teljességhez Az újszülött királylány sír, csak sír. Mi gyógyíthatná meg? Tamás Zsuzsa olvas fel meseszép könyvébıl. (Naphegy Kiadó) Sikerkönyvek magyarul a Kossuth Kiadó újdonságai Thomas Piketty A tıke a 21. században, J.R. dos Santos Salamon kulcsa, Bozóky Edina Attila A hun király és legendája, Katrin Himmler és Michael Wildt Himmler Egy tömeggyilkos magánélete és Michael Dobbs Kártyavár címő köteteinek, valamint A harmadik birodalom a BBC History különszáma címő kiadvány bemutatója Moderátor: László Ágnes Résztvevık: Felcsuti Péter, Kocsis András Sándor, Papp Gábor és Reményi József Tamás (Kossuth Kiadó)

14 Osztovits Levente Kner Imre Könyvtáros Klub B59 stand Supka Géza Osztovits Levente Stefan Spjut Stallo címő könyvének bemutatója Beszélgetés az ArtPop, a Libri és a JAK világirodalmi sorozatában megjelenı kötetrıl a szerzıvel Résztvevık: Bárány Tibor sorozatszerkesztı és Havasréti József író Közremőködik: Kurta Niké A Bookr Kids meseapplikáció és Mesetablet bemutatója (Bookr Digital) Ének évada. Találkozás Vámos Miklóssal Közremőködik: Dés László (Európa Könyvkiadó) A Kronosz Kiadó és a Magyar Történelmi Társulat Sziluett Korszerő történelmi életrajzok címő sorozatának bemutatása A sorozatot bemutatja Romsics Ignác történész, akadémikus. Moderátor: Erıss Zsolt, a kiadó szerkesztıje (Kronosz Kiadó) Mörk Leonóra Holdfényszonáta címő könyvének bemutatója Résztvevık: a szerzı és Megyeri Zsuzsa Dóra (Jaffa Kiadó) Gyógyír a léleknek! Sóron Ildikó, a FSZEK Központi Könyvtárának könyvtárosa biblioterápiás foglalkozást tart (Magyar Könyvtárosok Egyesülete) Balázsy Panna Szandra és a 3. B Csuromvíz címő könyvének bemutatója és "pohárkoncert" (Manó Könyvek) Szása, a szibériai kistigris Papírbábkészítı foglalkozás Nagy Diánával, a kötet illusztrátorával (3 4 éveseknek) (Móra Könyvkiadó) Dobos Éva beszélget Molnár Krisztinával Jon Fosse Trilógia címő könyvének fordításáról (Magyar Mőfordítók Egyesülete és Kalligram Kiadó) Iselin C. Hermann Domino címő regényének bemutatója keretében beszélgetés a skandináv nıi irodalomról Résztvevık: a szerzı, valamint Karafiáth Orsolya és Tönkı Vera szerkesztı Közremőködik: Für Anikó (Park Könyvkiadó) "Ez a gazdaság öl" Marxista pápa a Vatikánban? Beszélgetés a Jezsuita Kiadó legújabb könyvérıl Moderátor: Szigeti László Résztvevı: Csaba László közgazdász (Jezsuita Kiadó) Leszámolás Eddyvel Édouard Louis azonos címő regényének bemutatója Résztvevık: Pataki Judit, Pataki Pál fordító és Bánki György pszichiáter Közremőködik: Makranczi Zalán színmővész (Ab Ovo Kiadó)

15 Szabó Magda Kner Imre Könyvtáros Klub D26 stand K4 stand Supka Géza Szabó Magda A Magyar Krónika bemutatkozik Résztvevık: Kerényi Imre alapító és Bencsik Gábor fıszerkesztı (Magyar Krónika) Szex, drogok, Facebook A Móra Családi Iránytő sorozat legújabb kötetének bemutatója és kerekasztal beszélgetés a biztonságos internethasználatról Moderátor: Süveges Gergı újságíró, life- és business coach Résztvevık: Dávid Ádám szerkesztı, dr. Kisfaludi Gábor (a Safer Internet Plusz program önkéntes oktatója), Kisfaludi Dániel (diák), valamint a Safer Internet Program munkatársai (Nemzetközi Gyermekmentı Szolgálat, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.) (Móra Könyvkiadó) Soma Mamagésa Egységben önmagammal Résztvevık: Soma Mamagésa és Megyeri Zsuzsa Dóra (Jaffa Kiadó) Bartók és a Nyolcak. A zene és a képzımővészet kapcsolata a modernizmusban Rockenbauer Zoltán elıadása Apacs mővészet címmel megjelent kötete kapcsán Moderátor: Bándoli Katalin szekcióelnök (Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zenei Szekció) Két Pagony-mese kicsiknek Mese Boribon húsvéthétfıjérıl és Szofiról, egy olyan kislányról, aki akkorákat tüsszentett, hogy a galambok lerepültek a tetırıl, a levelek leestek a fákról, sıt, még az óceán is kilépett a medrébıl... Te mekkorát tudsz tüsszenteni? Mese és játék Stiglinz Milánnal, Marék Veronikával és Harcos Bálinttal (Pozsonyi Pagony) Találkozás Geronimo és Tea Stiltonnal (Alexandra Kiadó) Találkozás a Lyukasóra címő mősor résztvevıivel, Lator Lászlóval, Szabó T. Annával és Várady Szabolccsal. Aki játszik, az nyerhet is! (Nap Kiadó) Hozott lélek. Háy János új könyvének bemutatója Résztvevık: a szerzı és Barna Imre (Európa Könyvkiadó) Mariana Gorczyca, Románia egyik jelentıs kulturális újságírója Utolsó ütés címő regényének bemutatója Moderátor: Dan Cristea Résztvevık: a szerzı és Kırössi P. József, a Noran Libro kiadó vezetıje (Noran Libro Kiadó Kossuth Kiadói Csoport) Temetés az Ebihalban Keresztury Tibor tárcakötetének bemutatója Résztvevık: a szerzı és Veiszer Alinda A kötetet bemutatja: Németh Gábor Közremőködik: Vázsonyi János (szaxofon) és Szilágyi Lenke (háttérvetítés) Kamaszok és a test(iség)

16 Kner Imre Osztovits Levente Supka Géza Lázár Ervin Hogyan beszéljünk gyerekeinkkel a szexrıl? Hoppál Bori Az én testem és Nick Fisher Bumm a gatyában címő könyvének bemutatója Moderátor: Csapody Kinga Résztvevık: Hoppál Bori nıi testtudatoktató és Varga Izabella színésznı (Manó Könyvek) Történelmi kalandok a magyarság múltjában Könyvbemutató Gyárfás Endre szerzıvel A könyvbemutató a kötet egyik, gyerekek által elıadott jelenetével indul, amellyel a gyermekcsoport bemutatja, hogy olvasmányélménnyel és annak feldolgozásával a történelmi eseményeket közel lehet hozni a negyedik osztályos korcsoporthoz is. Az elıadást Vargáné Vankó Katalin vezetésével a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola 4/b osztályos diákjai mutatják be. A bemutató után Gyárfás Endre Pataki Andreával, a Napraforgó Kiadó szerkesztıjével beszélget a kötetrıl. (Napraforgó Kiadó) Jolsvai András Holnapra jobb lesz, Méhes Károly Néma galambok utcája és Szvák Gyula (Kvász Iván) Tréflidolog címő köteteinek bemutatója Moderátor: Karafiáth Orsolya Résztvevık: Jolsvai András, Méhes Károly és Szvák Gyula (Scolar Kiadó) Tommy Wieringa könyvei elıször Magyarországon Sárközy Bence beszélget a szerzıvel és Wekerle Szabolcs fordítóval 220 ÉVES A SZERVEZETT MAGYAR KÖNYVPIAC A magyar próza estje Pódiumbeszélgetés és szemelvények bemutatása a kortárs hazai próza jeles szereplıivel középpontban a magyar irodalom és a magyar könyvkultúra Moderátor: Juhász Anna Résztvevık: Grecsó Krisztián és Háy János írók, valamint Egyedi Péter és Kollár-Klemencz László zenészek Közremőködik: Jordán Tamás színmővész (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülése) Pont neked, szeretettel! Vörös Pöttyös rajongói találkozó Moderátor: dr. Lele József Résztvevık: a Vörös Pöttyös könyvek rajongói (Könyvmolyképzı Kiadó) Kedves Tibor A rinocérosz-terápia címő könyvének bemutatója A szerzıvel Bárány Tibor filozófus, kritikus beszélget A Magyarországi gondolkodók 18. század, II. címő antológia bemutatója Résztvevık: Tüskés Gábor és Lengyel Réka (Kortárs Kiadó) Április 25., szombat Standokon zajló dedikálások

17 D1 stand D24 stand B21 stand D1 stand D4 stand D5 stand D12 stand D15 stand D17 stand D23 stand K4 stand D23 stand Hedry Mária dedikálja A varázsló címő kötetet Orcsik Roland dedikál Lovranits Júlia dedikál (Könyvmolyképzı Kiadó) Magos Judit dedikál Versek nagyoktól kicsiknek. Kırizs Imre dedikálja Városnézegetı címő verseskönyvét (Naphegy Kiadó) Varga Klára dedikálja a Múzsakarbantartási alapismeretek címő kötetet Péntek Orsolya dedikál Szörényi Levente és Stumpf András dedikál (Trubadúr Könyvek és Libri Kiadó) dr. Csernus Imre dedikál (Jaffa Kiadó) On Sai dedikál (Könyvmolyképzı Kiadó) Kamarás István dedikálja Kétfülőek címő új regényét és korábbi mőveit (Pro Pannonia Kiadó) Lırincz Judit Lívia dedikál (Könyvtündér) Varga Bálint dedikálja Váltságdíj nélkül címő regényét, valamint Pék Zoltán dedikálja az általa fordított Magasfeszültség!-regényt (Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala) (Kolibri Kiadó) A. M. Aranth (Holló-Vaskó Péter) dedikál (Fınix Könyvmőhely) Mechler Anna és Hajba László dedikál (Manó Könyvek) Marék Veronika dedikál (Móra Könyvkiadó) Udvaros Béla dedikál (Nap Kiadó) J. Kovács Judit dedikálja a Kerekítı könyvcsalád kiadványait (Móra Könyvkiadó) Hétvári Andrea dedikálja a Csiperi rosszat álmodik címő kötetet

18 D24 stand K4 stand B17 stand D14 stand D1 stand B3 stand B12 stand B52 és B53 stand D1 stand D20 stand D15 stand D24 stand Géczi János és Likó Marcell dedikálja A Bunkerrajzoló címő könyvet (Athenaeum Kiadó) Csabai László dedikál Boncsér Orsolya dedikálja Nokedli mesék: Fogd rá a jetire! címő képes verseskönyvét Utána: fényképezkedés jetivel gyerekeknek (Naphegy Kiadó) Vasy Géza dedikál (Nap Kiadó) Jonathan Franzen dedikál (Európa Könyvkiadó) Berg Judit és Mészely Ilka dedikálják a Tökmagok Most ÉN olvasok sorozat könyveit (Pozsonyi Pagony) Spirit Bliss dedikál (Könyvmolyképzı Kiadó) Ioana Pârvulescu dedikálja Az élet pénteken kezdıdik címő könyvét (Typotex Kiadó) Szőcs Vanda dedikálja Egy ikerpár titkos naplója 2. Szívzőrök címő kötetét (Alexandra Kiadó) Bíró József dedikálja a Top secret címő kötetet Dénes Iván Zoltán dedikál Bede Béla dedikál (Corvina Kiadó) Toroczkay András dedikál Szıczi Árpád dedikálja A romániai forradalom kitörésének valódi története címő kötetét (Vajdasági Kiadók és Felvidéki Kiadók) Szurovecz Kitti dedikál (Könyvmolyképzı Kiadó) Allen Newman dedikál (Gold Book) Patrick J. Morrisson (Bukros Zsolt) és Holden Rose (Kovács Attila) dedikál (Fınix Könyvmőhely) Elekes Dóra és Kun Fruzsina dedikálják Tündi és Samu címő verses képeskönyvüket Közben kihajtogatós könyv készítése az illusztrátorral, Kun Fruzsival (Naphegy Kiadó)

19 B18 stand B41 stand B52/B stand D1 stand D4 stand D20 stand K13 stand D10 stand K4 stand D15 stand B8 stand Szebényi Ildikó dedikálja az Elmefoglyok címő kötetet Kende Péter dedikál Lipp Tamás Turulmadár fenn az égen címő könyvét dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport) Szabó T. Anna dedikál Tari Annamária és Horváth Gergely dedikálja Rád találni címő könyvüket (Athenaeum Kiadó) Farkasné Gondos Krisztina és Barabás Miklós dedikálja Társadalombiztosítás és bérügyi kalauz 2015 címő kötetét (Ab Ovo Kiadó) Kelecsényi László dedikálja Klasszikus, kultikus, korfestı Magyar hangosfilm kalauz 1931-tıl napjainkig címő kötetét (Kronosz Kiadó) Zakály Viktória, Helena Silence és Kemese Fanni dedikálnak (Könyvmolyképzı Kiadó) Halmai Tamás dedikálja Korszerő mágia. Vázlat Rába György költészetérıl, valamint Rezervátum címő új könyveit (Pro Pannonia Kiadó) Bán Mór dedikál (Gold Book) A Virtuózok döntısei dedikálnak (Holnap Kiadó) Damó István illusztrátor dedikálja az Abu Ali meséi címő, arab meséket összegyőjtı kötetet (Arcus Kiadó) Szörényi László dedikál (Nap Kiadó) Szilágyi Zoltán dedikál (Fınix Könyvmőhely) Csider István Zoltán, Pion István, Simon Márton, Kövér András Kövi és Gyırfi Kata dedikálnak Daniel Kehlmann dedikál Hargittai István és Hargittai Magdolna dedikálják Budapesti séták a tudomány körül címő kötetüket (Akadémai Kiadó) Bodrogi Gyula dedikálja 80 év, 80 recept, 80 történet címő kötetét

20 B12 stand B18 stand B21 stand D1 stand D4 stand D10 stand D15 stand D20 stand D23 stand D24 stand K4 stand K11 stand K13 stand K16 stand (Alexandra Kiadó) Birtalan Ferenc dedikálja a 70 vers ellenfényben címő kötetet Péterfy Gergely dedikál Sirokai Mátyás, Kemény Zsófi és Dékány Dávid dedikálnak Horváth Péter A képíró, a Dzsorden és a Kedves Isten címő könyveit, Mihály Tamás pedig Basszus! Omega! címő könyvét dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport) Dragomán György dedikál Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor dedikál (Jaffa Kiadó) Benina dedikál (Könyvmolyképzı Kiadó) Albert Zsuzsa dedikálja az Irodalmi legendák, legendás irodalom sorozatot, valamint annak legújabb, 9. kötetét (Pro Pannonia Kiadó) Bogár Ágnes grafikus dedikálja Fésős Éva Ajnácska és az aligvári cselszövık címő meseregényét (Arcus Kiadó) Vivien Holloway (Sasvári Vivien) dedikál (Fınix Könyvmőhely) Csikász Lajos dedikál (Gold Book) Majoros Nóra dedikálja Rém a szobádban címő mesekönyvét (Móra Könyvkiadó) Tamás Zsuzsa és Ilyés Juli dedikálják a Mesék a Teljességhez címő mesekönyvüket Közben királyos-rajzolós játék az illusztrátorral, Ilyés Julival (Naphegy Kiadó) Kiss Gy. Csaba dedikál (Nap Kiadó) Tóbiás Áron dedikálja Megmentett hangszalagok címő beszélgetéskötetét, valamint Kelecsényi László dedikálja Szivárványgömb címő regényét (Kortárs Kiadó) Kányádi Sándor dedikál (Holnap Kiadó) Sylwia Chutnik dedikálja Nıi zsebatlasz címő könyvét (Typotex Kiadó)

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai. Április 23., csütörtök

A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai. Április 23., csütörtök A XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai Április 23., csütörtök 15.00 15.45 Teátrum Teátrum 17.00 17.45 Teátrum Ünnepélyes megnyitó A könyvfesztivált Balog Zoltán, az emberi erıforrások minisztere

Részletesebben

Thursday, 23 April. On-stage conversation with Jonathan Franzen, Guest of Honour Writer of the Festival and Nóra Winkler

Thursday, 23 April. On-stage conversation with Jonathan Franzen, Guest of Honour Writer of the Festival and Nóra Winkler Programs at the 22 nd International Book Festival Budapest Thursday, 23 April 15.00 15.45 Teátrum Teátrum 17.00 17.45 Teátrum Opening ceremony The book festival will be opened by Zoltán Balog, Minister

Részletesebben

A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja. Április 22., csütörtök

A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja. Április 22., csütörtök A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja Április 22., csütörtök Teátrum 16.30 17.30 Teátrum 17.30 18.00 Teátrum Ünnepélyes megnyitó A könyvfesztivált dr. Paczolay Péter, a Magyar Köztársaság

Részletesebben

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja. Április 14., csütörtök

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja. Április 14., csütörtök A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja Április 14., csütörtök 14.30 Teátrum 16.30 Teátrum 18.30 2 stand Pódiumbeszélgetés a könyvfesztivál díszvendégével, Per Olov Enquisttel A svéd íróval

Részletesebben

Műsorvezetők: Balog Judit (Malac) és Szikszai Rémusz színművészek

Műsorvezetők: Balog Judit (Malac) és Szikszai Rémusz színművészek 1 ÜNNEPI KÖNYVHETI PROGRAMOK 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok A budapesti Vörösmarty téren, 2013. június 6 10. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése programja Szerkesztő: Bán Magda,

Részletesebben

AZ EURÓPA KÖNYVKIADÓ ÚJDONSÁGAI

AZ EURÓPA KÖNYVKIADÓ ÚJDONSÁGAI AZ EURÓPA KÖNYVKIADÓ ÚJDONSÁGAI JONATHAN FRANZEN: Diszkomfortzóna J. D. SALINGER: Rozsban a fogó MILAN KUNDERA: A jelentéktelenség ünnepe KRZYSZTOF VARGA: Mangalicacsárdás EGRESSY ZOLTÁN: Lila csík, fehér

Részletesebben

Balassagyarmati események naptára 2006.

Balassagyarmati események naptára 2006. Balassagyarmati események naptára 2006. Az eseménynaptár a Madách Imre Városi Könyvtár helyismereti dokumentációjára, elsısorban a győjteménybe beérkezı meghívókra épül. Adatainkat a Rózsavölgyi Márk Mővészeti

Részletesebben

Balassagyarmati események naptára 2007.

Balassagyarmati események naptára 2007. Balassagyarmati események naptára 2007. Az eseménynaptár a Madách Imre Városi Könyvtár helyismereti dokumentációjára, elsısorban a győjteménybe beérkezı meghívókra épül. Adatainkat a Rózsavölgyi Márk Mővészeti

Részletesebben

Találkozás Rendezvény Mûvelõdés Könyv Zene Film Digitalizáció Információ Tanulás Tudás Szakértelem Színvonal Elégedettség Megyei Könyvtár, Gyõr

Találkozás Rendezvény Mûvelõdés Könyv Zene Film Digitalizáció Információ Tanulás Tudás Szakértelem Színvonal Elégedettség Megyei Könyvtár, Gyõr Találkozás Rendezvény Mûvelõdés Könyv Zene Film Digitalizáció Információ Tanulás Tudás Szakértelem Színvonal Elégedettség Megyei Könyvtár, Gyõr Fotó: Szabó Béla A kultúra, az információ, a zene helye ez

Részletesebben

GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KÖNYVEK 2014-BEN

GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KÖNYVEK 2014-BEN GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KÖNYVEK 2014-BEN Válogatás A Magyar Gyermekirodalmi Intézet ajánlásával d v impresszum Kedves Olvasó! Minden évben gazdag, és egyre sokszínűbb könyvkínálattal örvendeztetnek meg bennünket

Részletesebben

A 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyerekkönyvnapok kiadványainak jegyzéke

A 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyerekkönyvnapok kiadványainak jegyzéke 1 A 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyerekkönyvnapok kiadványainak jegyzéke Antológiák 101 vers és ének Csíksomlyóról (Kriterion, Kolozsvár) 190 oldal 3100 Ft Az év novellái 2010 (Magyar Napló) 250 oldal 2499

Részletesebben

2014. november 7-9. Konferencia Könyvbemutató Pódiumest Koncert. Bábszínház Kiállítás Játszóház

2014. november 7-9. Konferencia Könyvbemutató Pódiumest Koncert. Bábszínház Kiállítás Játszóház XIV. GYŐRI KÖNYVSZALON Találkozás Rendezvény Művelődés Könyv Zene Film Digitalizáció Információ Tanulás Tudás Szakértelem Színvonal Elégedettség Megyei Könyvtár, Győr 2014. november 7-9. GYŐRI NEMZETI

Részletesebben

Márai-program V. - Szépirodalmi lista 2015. május 19. Page 1 of 6

Márai-program V. - Szépirodalmi lista 2015. május 19. Page 1 of 6 Márai-program V. - Szépirodalmi lista 2015. május 19. 1 A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ KÁLVIN JÁNOS KIADÓJA Móricz Zsigmond A nyáj és pászora 1425 Ft Elfogadva 2 A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ KÁLVIN

Részletesebben

Békés Pál. Csikágó-gangmitológia. Balassi Kiadó Kôszeghy Péter. Kertész Ákos A lelket fertôzô média. Murányi Gábor Történelmi böngészde

Békés Pál. Csikágó-gangmitológia. Balassi Kiadó Kôszeghy Péter. Kertész Ákos A lelket fertôzô média. Murányi Gábor Történelmi böngészde KÖNYVES HAVILAP X. ÉVFOLYAM 23 24. SZÁM 2006. DECEMBER 294 FT WWW.KONYV7.HU 24 oldalas melléklettel Balassi Kiadó Kôszeghy Péter Kertész Ákos A lelket fertôzô média Murányi Gábor Történelmi böngészde Tandori

Részletesebben

Völgyinfo Völgyinfo. A Fesztivál fôvédnöke a Közönség. Kapolcs. Zöldtúrák

Völgyinfo Völgyinfo. A Fesztivál fôvédnöke a Közönség. Kapolcs. Zöldtúrák Kapolcs Vigántpetend Taliándörögd Monostorapáti Öcs Pula Kiállítások Zöldtúrák Völgyinfo Völgyinfo A mûsorok, a helyszínek, az idôpontok változhatnak! Esônap nincs. A nézôtéri helyeket érkezési sorrendben

Részletesebben

ÜNNEPI KÖNYVHETI PROGRAMOK

ÜNNEPI KÖNYVHETI PROGRAMOK ÜNNEPI KÖNYVHETI PROGRAMOK 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok A budapesti Vörösmarty téren, 2011. június 2 6. A Magyar Könyvkiadók és könyvterjesztők Egyesülése programja Szerkesztő: Bán Magda,

Részletesebben

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink! Tisztelettel köszöntök minden kedves érdeklődőt a Szegedi Tudományegyetemen! Az Őszi Kulturális Fesztivál minden évben jó alkalmat kínál az egyetemi vendégeskedésre.

Részletesebben

Balassagyarmati rendezvények a 2002. évben

Balassagyarmati rendezvények a 2002. évben Balassagyarmati rendezvények a 2002. évben Összeállításunk a Madách Imre Városi Könyvtár helyismereti dokumentációjára épül. Köszönetet mondunk Veres Istvánnak, a Rózsavölgyi Márk Mővészeti Iskola igazgatóhelyettesének,

Részletesebben

ABÁDI Ervin A csodák hat napja. /Az 1967-es hat napos háborúról./ Bp., 1991, Memokomplex K. 256 p.

ABÁDI Ervin A csodák hat napja. /Az 1967-es hat napos háborúról./ Bp., 1991, Memokomplex K. 256 p. 1991-tól megjelent zsidó vonatkozású könyvek Könyvek 1991 ABÁDI Ervin A csodák hat napja. /Az 1967-es hat napos háborúról./ B, 1991, Memokomplex K. 256 ACZÉL Tamás Illuminációk. (ford: Gy. Horváth László)

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum A 78. Ünnepi Könyvhét és a 6. Gyerekkönyvnapok kiadványainak jegyzéke

Új Szöveges dokumentum A 78. Ünnepi Könyvhét és a 6. Gyerekkönyvnapok kiadványainak jegyzéke A 78. Ünnepi Könyvhét és a 6. Gyerekkönyvnapok kiadványainak jegyzéke ANTOLÓGIÁK A magyar esszé antológiája III. (Osiris) kb. 1000 oldal, 5500 Az év esszéi 2007 (Magyar Napló) kb. 250 oldal, kb. 2730 Berlin

Részletesebben

CHUTNIK a nôkrôl XXII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL. SZABÓ T. ANNA Senki madara. JOLSVAI ANDRÁS Holnapra jobb lesz

CHUTNIK a nôkrôl XXII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL. SZABÓ T. ANNA Senki madara. JOLSVAI ANDRÁS Holnapra jobb lesz XXII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL WWW.KONYV7.HU XIX. ÉVFOLYAM 2015. 1. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft KULTÚRA SZABÓ T. ANNA Senki madara JOLSVAI ANDRÁS Holnapra jobb lesz TARJÁN TAMÁS Kerekszületésnaposok

Részletesebben

Szépirodalmi lista. 1. oldal

Szépirodalmi lista. 1. oldal Szépirodalmi lista 1. WOOTTON, SUE A FELHŐHALÁSZ AB-ART 1575 Ft 2. BÁNYAI TAMÁS A VESZTES JUTALMA AB-ART 1350 Ft 3. PÁL JÓZSEF 1790 - HATÁR ÉS SZABADSÁG AZ IRODALOMBAN AKADÉMIAI KIADÓ ZRT. 2475 Ft 4. SZATHMÁRY

Részletesebben

ÚJ ÖRÖKÖS TAGJAINK. A Magyar Írószövetség Tájékoztatója ÁGH ISTVÁN BUDA FERENC SZAKONYI KÁROLY CSERES TIBOR POSZTUMUSZ

ÚJ ÖRÖKÖS TAGJAINK. A Magyar Írószövetség Tájékoztatója ÁGH ISTVÁN BUDA FERENC SZAKONYI KÁROLY CSERES TIBOR POSZTUMUSZ A Magyar Írószövetség Tájékoztatója 2012 ÚJ ÖRÖKÖS TAGJAINK ÁGH ISTVÁN BUDA FERENC SZAKONYI KÁROLY CSERES TIBOR POSZTUMUSZ A TARTALOMBÓL: A MEGÚJULÁS ÚTJÁN ÉVÉRTÉKELŐ INTERJÚ SZENTMÁRTONI JÁNOSSAL SZABAD-E

Részletesebben

www.tavaszfeszt.hu XXVIII. 2013. március 11. április 3.

www.tavaszfeszt.hu XXVIII. 2013. március 11. április 3. www.tavaszfeszt.hu 2013. március 11. április 3. A Knorr-Bremse évek óta elkötelezett támogatója társadalmi felelősségvállalási kezdeményezéseknek és projekteknek a műszaki tudományok és oktatás, a helyi

Részletesebben

Közéleti és kulturális lap Alapítva 1899-ben Újraalapítva 1987-ben szevi@szentendre.hu +36 26 505 120. Első fokon pert nyert a város a V8 ügyében!

Közéleti és kulturális lap Alapítva 1899-ben Újraalapítva 1987-ben szevi@szentendre.hu +36 26 505 120. Első fokon pert nyert a város a V8 ügyében! SZE N XXIX. évf. 10. szám 2015. június 15. 10 N TE DRE ÉS VIDÉKE Közéleti és kulturális lap Alapítva 1899-ben Újraalapítva 1987-ben szevi@szentendre.hu +36 26 505 120 Pedagógusainkat köszöntöttük! Gratulálunk

Részletesebben

KONYVHET. Oravecz Imrével. Beszélgetés. Tarján Tamás Szeggel szeget. Fesztivál ante portas. Kertész Ákos SZOT-díjam története

KONYVHET. Oravecz Imrével. Beszélgetés. Tarján Tamás Szeggel szeget. Fesztivál ante portas. Kertész Ákos SZOT-díjam története KONYVHET VII. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 2003. ÁPRILIS 3. KULTURÁLIS KÉTHETILAP www.konyv7.hu 144 FT Fesztivál ante portas Kertész Ákos SZOT-díjam története Tarján Tamás Szeggel szeget Sári László Az ifjú Lin-csi

Részletesebben

Média kalendárium [2008]

Média kalendárium [2008] Megszûnõ vonalak - részlet Móricz Simon 2006. évi sajtófotó-nagydíjas sorozatából Média kalendárium [2008] KAJÁN TIBOR RAJZA Köszönetet mondunk minden kedves kollégánknak, a szerkesztõségeknek, sajtószerveknek,

Részletesebben

DEBRECENI RENDEZVÉNYEK 2009. november 1. december 5.

DEBRECENI RENDEZVÉNYEK 2009. november 1. december 5. DEBRECENI RENDEZVÉNYEK 1. december 5. 2-6. A Magyar Tudomány Ünnepe Program: 2. 10.00 Ünnepélyes megnyitó, nyitóelıadás A rendezvénysorozatot megnyitja: Pálinkás József, az MTA elnöke Helyszín: DAB székház

Részletesebben

Négy dimenzióban él. Interjú Rakovszky Zsuzsával. Leslie L. Lawrence új regénysorozatáról. Líra és Lant Rt. Kolosi Tamás. Tarján Tamás Öttel osztható

Négy dimenzióban él. Interjú Rakovszky Zsuzsával. Leslie L. Lawrence új regénysorozatáról. Líra és Lant Rt. Kolosi Tamás. Tarján Tamás Öttel osztható KÖNYVES HAVILAP IX. ÉVFOLYAM 15 16. SZÁM 2005. AUGUSZTUS 294 FT WWW.KONYV7.HU Leslie L. Lawrence új regénysorozatáról Líra és Lant Rt. Kolosi Tamás Tarján Tamás Öttel osztható Életbölcsességek Konrád György

Részletesebben

KARIG SÁRA GYŰJTEMÉNY

KARIG SÁRA GYŰJTEMÉNY Politikatörténeti Intézet Kht. Könyvtár KARIG SÁRA GYŰJTEMÉNY Összeállította Máté Zsuzsanna Aki tettekkel élte végig a XX. századot - Bevezető 1999. februájában búcsúztunk el Karig Sárától, aki századunk

Részletesebben