NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG. Természetközeli élmények, kerti örömök és kulináris élvezetek a Nyugat-dunántúlon.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG. Természetközeli élmények, kerti örömök és kulináris élvezetek a Nyugat-dunántúlon."

Átírás

1 NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG Természetközeli élmények, kerti örömök és kulináris élvezetek a Nyugat-dunántúlon Támogatók:

2 Tisztelt Olvasó! Az osztrák-magyar határtérség egyedülállóan gazdag kulturális és természeti értékekkel, változatos növény- és állatvilággal, évszázados hagyományokkal, valamint kulináris különlegességekkel rendelkezik. Ezen turisztikai szempontból vonzó kínálat köré épített új élményformák és üdülési kínálat segítségével, valamint a kertek közös értékesítésével ez a természeti kincs turisztikailag, gazdaságilag és oktatási szempontból is hasznosíthatóvá válik, regionális értékteremtés valósul meg. A Natur-Kulinarium - Régiók kertjei és kulturtájai kínálta új élménylehetőségek - turisztikai és képzésközpontú fejlesztése és megvalósítása elnevezésű, Ausztria- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló projekt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Vas Megyei Önkormányzat, a Kelet-Stájerországi Regionális Turisztikai Szövetség, és a Bio Kutatóintézet Ausztria, valamint Bécs Város Erdő- és Mezőgazdasági Hivatala partnerségében valósul meg. A kezdeményezés kiemelten hangsúlyos eleme egy új és innovatív élménykínálat kidolgozása, illetve a magyar és osztrák régiók egyedi természetközeli és kulináris kínálatának határon átnyúló népszerűsítése. Ennek érdekében készül és kerül folyamatosan bővítésre az az internetes adatbázis is, amellyel a határ két oldalán ezt a gazdag turisztikai kínálatot gyűjtjük egybe és mutatjuk be. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a széttagolt, pontszerű kínálati elemek egybefűzése által nemcsak mennyiségileg nagyobb, de minőségileg is magasabb szintet képviselő kínálat áll elő, mely közvetlen alkalmas a térség turisztikai vonzerejének, s ezzel az idelátogatók számának növelésére. Ennek szellemében digitális kiadványunkkal ízelítőt kívánunk adni Magyarország határmenti régiójának, a Nyugat-Dunántúlnak a sokszínűségéből, felkeltve ezzel a régiónkba látogatók figyelmét. Amennyiben további turisztikai úticélokra kíváncsi, keresse fel Ön is honlapunkat a cím alatt! Breznovits István ügyvezető igazgató Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

3 Tartalomjegyzék Dél-zalai tájakon...3 Kikapcsolódás a Balaton mellett...5 Kalandozások Hévízen és környékén...7 Kellemes kulináris kirándulások Zalaszentgróton és környékén...9 Őrségi-göcseji tájakon...11 Pompás kertek, növénygyűjtemények és természeti látnivalók a 8-as út mentén...13 Kirándulások az Alpok lábainál...15 Viator - modernitás és hagyomány találkozása a pannonhalmi dombokon...17 Főúri kastélyok és parkok - a történelmi múlt élő emlékei...19 Kikapcsolódás a folyók találkozásánál...21

4 3 Dél-zalai tájakon Dél-zalai tájakon Budafai Arborétum Cím: 8888 Kiscsehi , Telefon: Április 21.-április 30-ig és október 1-től október 31-ig: szerda. szombat, vasárnap h. Május 1. június 13.-ig: keddtől vasárnapig h. Június 16-tól augusztus 31-ig: szerda h és szombat-vasárnap h. Szeptemberben zárva. Ciklámen Étterem Bázakerettye Cím: 8887 Bázakerettye, Fő u , Telefon: Hétfőtől vasárnapig óráig. Zala megye természeti látnivalókban és kulináris élményekben bővelkedő déli része egyaránt ideális színtere lehet az aktív pihenésnek és a nyugodt kikapcsolódásnak. A 46 hektáros Budafai Arborétum területe eredetileg a Zichy család erdőterülete volt. Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött el. Az arborétumban jelenleg 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű növényt találhatunk. A Budafai Arborétum ipartörténeti szempontból is jelentős hely. Területén egy emlékmű jelzi a Budafapuszta No 1 fúrás helyét, ahol február 9.-én Magyarországon először megkezdődött a földgázbányászat. A környék mindenekelőtt Bázakerettye bővelkedik az egyéb olajipari emlékekben is; az érdeklődők a Papp Lajos Olajos Körút végigjárása során a hazai szénhidrogén-kitermelés számos emlékét tekint-

5 4 Dél-zalai tájakon Zalai Áruk és Különlegességek Boltja Cím: 8887 Bázakerettye, Majori utca , Telefon: Nyitva tartás: Hétfőtől szombatig óráig. Vétyemi ősbükkös Cím: 8876 Tormafölde , Nyitva tartás: (Gépkocsival hétfőtől péntekig óráig lehetséges a bejutás.) Nagykanizsai Dödölle Fesztivál Cím: 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér , Nyitva tartás: Szeptember első hétvégéje. hetik meg. Az arborétum kiemelkedő látnivalói közé tartoznak a rhododendronok, a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők; emellett ízléses kialakítású fából készített kilátó, és duzzasztással kialakított tó teszi még kellemesebbé az itt tartózkodást. Az arborétumhoz kitáblázott kerékpárút vezet, melyen keresztül a környékbeli látnivalók is könnyen elérhetővé válnak. < Ciklámen Étterem Bázakerettye. Színvonalas zalai konyha - kitűnő házi koszttal és helyi különlegességekkel. < Zalai Áruk és Különlegességek Boltja. Zalai különlegességek, kézműves termékek. Kerámiák. < Vétyemi ősbükkös. Tormafölde és Maróc között található a Vétyemi ősbükkös területe. <Nagykanizsai Dödölle Fesztivál. Igazi gasztronómiai ünnep, ahol minden a dödölle körül forog. Főzőverseny két kategóriában: dödölle és tájjellegű ételek.

6 5 Kikapcsolódás a Balaton mellett Kikapcsolódás a Balaton mellett Keszthelyi Festeticskastély Cím: 8360 Keszthely, Kastély u , Telefon: helikonkastely.hu Július 1. augusztus 31.: Naponta 9 18 óráig. Szeptember 1. május 31.: naponta óráig. Június 1. Június 30.; naponta 9-17 óráig. Keszthely Hotel Bacchus Bormúzeum és Étterem Cím: 8360 Keszthely, Erzsébet királyné utca , Telefon: Hétfőtől vasárnapig óráig. Keszthely és tágabb környéke nem csak nyaranta, és nem csak a Balaton nyújtotta vonzerők révén lehet kikapcsolódásunk ideális színtere. Mind szezonon kívül, mind pedig esetleges rossz idő esetén számos naturkulináris vonzerő teremtheti meg kellemes időtöltésünk feltételeit. Mind közül kiemelkedik a barokk stílusban megőrzött keszthelyi Festetics-kastély, mely 101 termével Magyarország harmadik legnagyobb kastélya. A kastély épülete egy 8 ha-s, ápolt, angol stílusú parkban helyezkedik el, mely természetvédelmi oltalom alatt áll, felújítása folyamatban. Kiemelkedő látnivalói a japánakácok, valamint az egynyári virágok sokasága. A Kastélymúzeumon kívül ahol a Festetics-család közel kötetes könyvtára is található két újonnan

7 6 Kikapcsolódás a Balaton mellett Büdöskúti Arborétum Cím: 8313 Balatongyörök , Gyenesdiás_Balatoni Hal-és Termelői Piac Cím: 8315 Gyenesdiás, Madách u , Szombaton óráig. (Főszezonban keddenként óráig.) Gyenesdiás Lukács Magdolna Sajtok Cím: 8315 Gyenesdiás, Nyírfa utca , Piaci stand a hévízi termelői piacon (szombaton 7-13 óráig, csütörtökön óráig). kialakított gyűjtemény is megtekinthető a kastélyparkban: a vadászati- és a modellvasút kiállítás. E két tematikus gyűjtemény európai uniós forrás segítségével valósult meg, tovább bővítve a szezonon kívüli, ill. rossz idő esetén is elérhető kínálatot. Hasonlóképp érdemes a megtekintésre a Balatoni Borok Háza és a Hintómúzeum is. < Keszthely Hotel Bacchus Bormúzeum és Étterem. Kitűnő konyha helyi ételekkel. Hangulatos pince, bormúzeummal. < Büdöskúti Arborétum. A 65 hektáros kísérleti erdészeti terület a 19. sz. végén került kialakításra. Itt található a Keszthelyi-hegység leghidegebb pontja. < Gyenesdiás Balatoni Hal- és Termelői Piac. Friss balatoni halak: ponty, amur, angolna, keszeg, süllő, stb. Egyéb helyi termékek. < Gyenesdiás Lukács Magdolna Sajtok. Kitűnő minőségű házi sajtok, mint például gomolya, ízesített kecskesajtok, és a legfőbb különlegesség: a várvölgyi bazaltpincében érlelt sajt.

8 7 Kalandozások Hévízen és környékén Kalandozások Hévízen és környékén Hévíz-Egregyi Szőlőhegy Cím: 8380 Hévíz-Egregy, Szőlőhegy- Dombföldi u , Tóni Borozó Hévíz- Egregy Cím: 8380 Hévíz-Egregy , Télen korlátozott nyitvatartás: péntektől vasárnapig h 30. Hévíz nem csak a világörökségi oltalom alatt álló fürdője révén tartozik a kiemelt turisztikai célpontok közé, de az ide látogató turista számos más élményt nyújtó vonzerő között is válogathat. Érdemes felkeresni mindenekelőtt a Hévíz határában található hévíz-egregyi szőlőhegyet, mely nem csak kiváló borairól, termelői borkiméréseiről, de Árpádkori templomáról is híres. A szőlőhegyi pincéket egy sétaút fűzi fel, melyről csodálatos kilátás nyílik a környező, szőlők, erdőségek szabdalta dombokra. Különösen ősszel és tavasszal nyújt festői látványt a szőlőhegy, ugyanakkor azt érdemes lehet a téli hónapokban is felkeresni, hiszen az itt található termelői értékesítési helyek egy része ekkor is nyitva tart. Meleg fogadtatásban lehet részünk az itt megtalálható mindösszesen 17 vendéglátóhely bármelyikében, ahol

9 8 Kalandozások Hévízen és környékén Öreg Harang Borozó Hévíz-Egregy Cím: 8380 Hévíz-Egregy , Telefon: Télen zárva. Hévízi véderdő Cím: 8380 Hévíz, Ady Endre u./széchenyi u , Hévíz Császár Róbertné - Lekvárok Cím: 8380 Fenyő utca 7 Piaci stand a hévízi termelői piacon (kedden és szombaton 7-13 óráig, csütörtökön óráig). a fehér és vörös borok mellett pálinkákat, sonkaspecialitásokat és helyi ételkülönlegességeket is kóstolhatunk. Ugyancsak lehetőség van az itt megtermelt termékek megvételére, kóstolók megszervezésére, csoportok fogadására is. < Tóni Borozó Hévíz-Egregy. Termelői értékesítés (bor, zöldség, gyümölcs). Kóstoltatás. Kellemes uzsonna, házi specialitásokkal (mint pl. tradicionális zsíros kenyér zöldségekkel). < Öreg Harang Borozó Hévíz- Egregy. Családias zöldvendéglő közvetlen az Árpádkori templomnál. < Hévízi véderdő. A Hévízi tó egy véderdővel határos, mely a tó ökológiai rendszerének fontos része. < Hévíz Császár Róbertné - Lekvárok. Házi készítésű minőségi lekvárok (birs, áfonya, áfonyaszőlő, hecsedli/bicske, eper, cseresznye, stb.).

10 9 Kellemes kulináris kirándulások Zalaszentgróton és környékén Kellemes kulináris kirándulások Zalaszentgróton és környékén Zalaszentgrót Csigafesztivál Cím: 8790 Zalaszentgrót , Október első hétvégéje. Zalaszentgrót Helyi Termék Bolt Cím: 8790 Zalaszentgrót, Eötvös Károly utca , Hétfőtől péntekig óráig és óráig. Zalaszentgróton és környékén számos olyan turisztikai cél és kulináris élmény lelhető fel, mely méltán kerülhet fel akár szó szerint is a Zala megyébe látogató turisták étlapjára. Ilyen mindenekelőtt a zalaszentgróti Csigafesztivál. Ez a maga nemében egyedülálló, évről-évre megrendezésre kerülő gasztronómiai fesztivál olyan egyedi színt képvisel, mely program önmagában is érdemessé teszi Zalaszentgrótot a felkeresésre. Ezen a fesztiválon minden a csiga körül mozog úgy a programok, mint a gasztronómiai fogások. Előbbiek közül kiemelendő a csigafuttató-verseny melynek győztesének díja az, hogy nem kerül feldolgozásra; míg utóbbiak tekintetében igazi csúcsgasztronómiai élményben lehet részünk. Számos olyan ételt kóstolhat ugyanis az idelátogató vendég, melyek Európa más részein, az

11 10 Kellemes kulináris kirándulások Zalaszentgróton és környékén Zalaszentgróti Batthyány-kastély parkja Cím: 8790 Zalaszentgrót, Zala u , Zalaszentgrót Dóka Éva Pincészete Cím: 8790 Zalaszentgrót, Gyár út , Telefon: Megegyezés szerint. Almásháza Paradicsomkert Cím: 8935 Almásháza, Béke út , Telefon: Megegyezés szerint. Piaci stand a hévízi termelői piacon (kedden és szombaton 7-13 óráig, csütörtökön óráig). ínyencek körében rendkívül népszerűek. Természetesen a hagyományosabb ízek kedvelői is megtalálhatják itt számításukat, hiszen kézműves- és helyi termékek is teret kapnak a fesztiválon. < Zalaszentgrót Helyi Termék Bolt. Helyi termék bolt Zalaszentgrót központjában. < Zalaszentgróti Batthyány-kastély parkja. A Zalaszentgróti Batthyány-kastély 1787-ben épült barokk stílusban. Parkja hozzávetőlegesen 200 éves. < Zalaszentgrót Dóka Éva Pincészete. Zalaszentgróton és környékén a Zalai Borút számos állomása várja az idelátogatókat. Ezek között van Dóka Éva pincészete, mely családi borház, díjnyertes helyi borokkal. < Almásháza Paradicsomkert. Biológiai kertművelés Almásházán, bemutatók, vezetések, kóstolóval egybekötve.

12 11 Őrségi-göcseji tájakon Őrségi-göcseji tájakon Batha Porta Őriszentpéter Cím: 9942 Szalafő, Felsőszer 15/A , Telefon: Megegyezés szerint. Nyaranta kitelepülés a Pityerszerre vezető út kereszteződésénél is ( , ). Bognár Étterem Őriszentpéter Cím: 9941 Őriszentpéter, Kovácsszer , Telefon: Hétfőtől vasárnapig óráig. Az Őrség és a Göcsej tájai ideális színterei lehetnek a hosszabb-rövidebb kikapcsolódásnak, nyaralásnak, melyek során számos kiemelkedő gasztronómiai élményben is részünk lehet. Ilyen mindenekelőtt az Őrség aranya, a tökmagolaj. Az olajütésnek évszázados hagyománya van az Őrségben, mely hagyomány szerencsére nem ment veszendőbe, napjainkban is több családi üzem ápolja azt az Őrség településein. Ezek közül méltán tett szert országos ismertségre a Batha Porta, melyet kellemes környezetben Szalafő Felsőszeren találhatunk meg. A családi gazdaságban kétféle módszer hideg- és meleg-sajtolás szerint ütött tökmagolajat kóstolhatunk és vásárolhatunk, de emellett számos más olajt is gyártanak. Így többek között a hidegen sajtolt mák-, szőlőmag-, lenmag-, sárgabarackmag-, csipkebogyó-

13 12 Őrségi-göcseji tájakon Őriszentpéteri Csörgőalma Gyümölcsöskert Cím: 9941 Őriszentpéter, Templomszer , onp.nemzetipark.gov.hu Szentgyörgyvölgyi szálaló erdő Töllös Tanösvény Cím: 8975 Szentgyörgyvölgy , Becsvölgye Vincze Lajosné - Aszalványok Cím: 8985 Becsvölgye, Arany János út , Telefon: Megegyezés szerint. mag- és máriatövismag-olaj között választhatunk, míg a melegen sajtolt olajok kínálatában található a dió- és mogyoróolaj. A Batha Porta udvarán igényes módon kóstolóhely is kialakításra került, ahol régi őrségi eszközök kerültek összegyűjtésre. < Bognár Étterem Őriszentpéter. Kitűnő konyha házias ízekkel és helyi különlegességekkel, mint pl. őrségi gombaleves, hajdinás vargányaleves, dödölle, rántott vargánya, őrségi tökös-mákos rétes. < Őriszentpéteri Csörgőalma Gyümölcsöskert. Az Őrségi Nemzeti Park gyümölcsöskertje, mely a hagyományos magyar gyümölcsfajtákat mutatja be. < Szentgyörgyvölgyi szálaló erdő Töllös Tanösvény. A Töllös Tanösvény (2,8 km) a szentgyörgyvölgyi szálaló erdőt mutatja be, hat állomáson keresztül. < Becsvölgye Vincze Lajosné - Aszalványok. Tradicionális göcseji aszalványok, mint pl. aszalt szilva (ízesített és töltött változatban is), alma, körte.

14 13 Pompás kertek, növénygyűjtemények és természeti látnivalók a 8-as út mentén Pompás kertek, növénygyűjtemények és természeti látnivalók a 8-as út mentén Jeli Arborétum Cím: 9841 Kám , Telefon: Április 1 április 30-ig: szombat és vasárnap 8 17 óráig. Május 1 június 30-ig minden nap 8 17 óráig. Július 1 szeptember 30-ig szombat és vasárnap 8 17 óráig. Jeli Ambrózy sírkert (Kám) Cím: 9841 Kám , Telefon: A természeti értékekben bővelkedő Vasi-Hegyhát számos turisztikai attrakciója 8-as főútvonal-menti fekvése révén jól megközelíthető, Ausztria irányából is. Átutazóban is érdemes tehát pihenőt tartani ezen a vidéken, melynek látnivalói közül messze kiemelkedik az országos ismertségű Jeli Arborétum. A Jeli Arborétumot 1922-ben alapította gróf Ambrózy- Migazzi István (Nizza, 1869 Tana 1933), a korábban malonyai (ma Mlyňany, Szlovákia) birtokán kialakított növénygyűjtemény mintájára. A Kám határában létrehozott növénygyűjtemény hírnevét több ezerre tehető rhododendron (havasszépe) állománya alapozta meg. Mintegy 300 különböző taxonba sorolható rhododendron található meg Jeliben, melyek virágzása május végén kezdődik - ekkortól egészen június végéig sok ezer látogató keresi fel a növénygyűjteményt. Az

15 14 Pompás kertek, növénygyűjtemények és természeti látnivalók a 8-as út mentén Körmendi várkert Cím: 9900 Körmend, Rákóczi Ferenc út , Horvátnádaljai Dobogó-erdő Cím: 9909 Körmend- Horvátnádalja , Telefon: Győrvári Kuruc emlékpark Cím: 9821 Győrvár, Béri Balog Ádám utca , arborétum a tekintetben is egyedülálló, hogy más hasonló létesítményektől eltérően nem egy településen került kialakításra, hanem lakott területektől távol. A park 74 hektáros kiterjedésével Magyarország legnagyobb arborétuma. < Jeli Ambrózy sírkert (Kám). A Jeli Arborétum szomszédságában találjuk gróf Ambrózy-Migazzi István (Nizza, 1869 Tana 1933) síremlékét. < Körmendi várkert. A körmendi Batthyány kastély mellett elterülő park hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű kastélyparkja (33,5 ha). < Horvátnádaljai Dobogó-erdő. A Körmend-Horvátnádalja melletti Dobogó-erdő védett terület, melyet kora tavasszal ezernyi tavaszi tőzike (Leucojum vernum) borít virágba. < Győrvári Kuruc emlékpark. A győrvári csata (1706) emlékműve a hozzá csatlakozó parkkal a falu határában található.

16 15 Kirándulások az Alpok lábainál Kirándulások az Alpok lábainál Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Cím: 9730 Kőszeg, Aradi vértanúk parkja , Telefon: Május 1. és október 31. között: Hétfő: szünnap Kedd-vasárnap: 10-17; November 1. és április 30. között: Kedd- péntek: 10-16; Hétfő, szombat, vasárnap: szünnap. Cáki Pincesor Cím: 6725 Cák, Gesztenyés u , Telefon: /cak/hintezmeny.php Április 1.- október 31. között: Kedd, csütörtök, szombat: Szerda, péntek, vasárnap: Kőszeget, a nyugalmat, harmóniát árasztó bájos kisvárost kirándulásra csábító hegyvidéki erdők veszik körül. A hegyek lábánál épült látogatóközpont a kőszegi erdők kapuja. A városba érkezve irányító táblák segítségével bárki könnyedén megtalálja a zöld növényekkel körülvett kupolás épületet. A gépkocsiból kilépve az Alpannónia Túra- és Szabadidőparkba érkezik a látogató. A parkban épült élményösvényen óriás puzzle, gólyalabirintus, kocka kirakó, madárkép satírozók, fa távcsövek ragadják meg az érkező figyelmét. A fák közt kalandos játszótér csábítja a kisebbeket, mellette padok nyújtanak pihenési lehetőséget a nagyobbaknak. A központban interaktív kiállításon a madarak életét kísérhetik figyelemmel. Madárcsőrökkel csipegethetnek, játszhatnak madárórával, keresgélhetnek tojásokat, sötétkamrában hallgathatják az

17 16 Kirándulások az Alpok lábainál Gyógy- és fűszernövénykert, Natúrbolt Cím: 9730 Kőszeg, Rajnis u , Telefon: Március 15. október 30. között: Kedd- vasárnap: Hétfő: szünnap Holdfény Liget Alpokalja Kalandparkja Cím: 9723 Gyöngyösfalu, Liget u , Telefon: Március közepétől november elejéig. Tavasszal és ősszel csak hétvégén, nyáron minden nap: éjszaka madárhangjait. A hatalmas életképeken több mint száz preparált élőlényt ismerhetnek meg. A szomszédos arborétumban Madárvédelmi Mintatelep működik, ahol sérült gólyákat, baglyokat és ragadozó madarakat ápolnak. Velük is találkozhatnak az érdeklődők. A látogatóközpontban kapott információk alapján bátran nekivághatnak a Kőszegi-hegység turistaútjainak! < Cáki Pincesor. Cák község feletti domb alján húzódó gesztenyésben nyolc hajdani borospince néprajzi gyűjteménnyel berendezve várja a látogatókat. < Gyógy- és fűszernövénykert, Natúrbolt. A Jurisics vár kistornyában működő Natúrboltban helyi jellegzetes termékek találhatóak, melyet egy varázslatos gyógy-és fűszernövénykert vesz körül. < Holdfény Liget Alpokalja Kalandparkja. A Holdfényliget szabadidő, sport, családi, iskolai, outdoor programok, táborok és céges tréningek szervezésével és lebonyolításával várja vendégeit. < Kőszegi Borok Háza. A Kőszegi Borok Háza borászati kiállítással, borbemutatóval és borkóstolóval várja vendégeit. Kőszegi Borok Háza Cím: 9730 Kőszeg Várkör , Telefon: Hétfő-péntek: Csoportoknak bejelentkezés alapján esti és hétvégi időpontot is biztosítanak!

18 17 Viator modernitás és hagyomány találkozása a pannonhalmi dombokon Viator - Modernitás és hagyomány találkozása a pannonhalmi dombokon Viator Apátsági Étterem és Borbár Pannonhalma Cím: 9090 Pannonhalma, Vár u , Telefon: H-Cs: óráig Péntek óráig Szombat 9-23 óráig Vasárnap 9-21 óráig Pannonhalmi Főapátság arborétuma Cím: 9090 Pannonhalma, Vár u , Telefon: Májustól szeptemberig 9-20 óráig. Októbertől áprilisig óráig. A nyitvatartási időn túl is lehetséges a látogatás, ez esetben előzetes bejelentkezés szükséges. A 2010-ben megnyílt Viator Apátsági Étterem és Borbár a pannonhalmi bencés hagyományok folytatója, egyben modern gasztronómiai útjelző a megpihenni vágyó zarándokoknak és turistáknak. A Szent Márton-hegy oldalán, a Pannonhalmi Bencés Főapátság szomszédságában elhelyezkedő étteremből gyönyörű kilátás nyílik a környező pannon tájra. Az étterem magas szinten ötvözi a helyi alapanyagok hagyományos használatát a modern gasztronómia elvárásaival. A konyha kínálatának összeállítása során hangsúlyozottan törekszik a helyi mely ez esetben mindenekelőtt apátságit jelent termékek használatára. Ilyenek mindenekelőtt a különböző levendula-termékek, borecetek, likőrök és természetesen a fűszernövények.

19 18 Viator modernitás és hagyomány találkozása a pannonhalmi dombokon Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert és Levendulás Cím: 9090 Pannonhalma, Vár u , Telefon: Nyitva tartás: Májustól szeptemberig 9-20 óráig. - októbertől áprilisig óráig. A nyitvatartási időn túl is lehetséges a látogatás, ez esetben előzetes bejelentkezés szükséges. Pannonhalma Apátsági Termékek Boltja Cím: 9090 Pannonhalma, Vár u , Telefon: Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig óráig. Széles borkínálatában is a helyi, apátsági borok dominálnak, kitűnő pálinkái az Agárdi Pálinkafőzdével együttműködésben készülnek. Mivel a hely elsődleges célcsoportját az úton lévő emberek Homo Viator képezik, így az egész hetes nyitva tartás magától értetődő. Az étterem időről-időre hangulatos programoknak is helyt ad, melyek közül kiemelendők a nyaranta megrendezésre kerülő jazz-koncertek, ill. jazz-vacsorák. < Pannonhalmi Főapátság arborétuma. A Főapátság arborétuma azon a dombon található, melyet a középkorban Pannónia Szent Hegyének neveztek. < Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykert és Levendulás. Az arborétum mellett található a pannonhalmi apátság levendulása, gyógynövénykertje, levendulaolaj lepárlója és teaháza. < Pannonhalma Apátsági Termékek Boltja. Levendula termékek (szappanok, olajok), pálinkák és párlatok (bencés likőrök) és egyéb helyi termékek (mint például mézek, ecetek, stb.).

20 19 Főúri kastélyok és parkok Főúri kastélyok és parkok - a történelmi múlt élő emlékei Fertődi Esterházykastély Cím: 9431 Fertőd, Joseph Haydn u , Telefon: Március 15. október 31.: Naponta óráig. Szünnap: hétfő. November 2. március 14.: péntek, szombat, vasárnap óráig. Dénesfa Cziráky kastélypark Cím: 9365 Dénesfa, Fő utca , A Nyugat-dunántúli Régió területe az elmúlt évszázadokban számos történelmi magyar nemesi családnak adott otthont. Kastélyaik és hozzájuk kapcsolódó parkjaik közül jelentőségében és pompájában messze kiemelkedik a fertődi Esterházy-kastély, a magyar Versailles. A fertődi barokk-rokokó Esterházy-kastély Magyarország egyik legszebb kastélya, melyhez 200 hektáros barokk kert csatlakozik. Az Esterházy család legendás alakja, I. Fényes Miklós ( ) nevéhez kötődik az épületegyüttes kialakítása, beleértve azt az Operaházat is, melyben a világhírű zeneszerző, Joseph Haydn, mint a család házi zeneszerzője és karnagya is muzsikált. A kastélykert struktúráját ma is meghatározza az a három sugárirányú tengely ( lúdláb-allé ), melyek a kastély fókuszából indulnak ki. A kastély belső díszudvarát eredetileg szökőkutak is díszítették, míg

21 20 Főúri kastélyok és parkok Nagycenki Széchenyi kastély parkja Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki út , Telefon: Soproni botanikuskert (NyME) Cím: 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u , Telefon: Május 1-től szeptember 30-ig: ig. Október 1-től április 30- ig: ig. Röjtökmuzsaj Verseghy-kastély parkja Cím: 9451 Röjtökmuzsaj, Röjtöki út , Telefon: Egész évben. parkjában a szökőkutak mellett vízesések, kínai pagoda, valamint Narancsház és Bábszínház is megtalálható volt. Az utóbbi években köszönhetően a Nyugatdunántúli Regionális Operatív Program támogatásának nagy értékű rekonstrukciós munkák tették még vonzóbb úti céllá az épületegyüttest. < Dénesfa Cziráky kastélypark. A Cziráky kastély angolparkja ártéri erdőből került kialakításra. A kastély eredetileg egy vízi vár lehetett, melyet a 19. században építettek át. < Nagycenki Széchenyi kastély parkja. A nagycenki Széchenyi kastély parkja a régió egyik legszebb parkja. A kastély a 18. században, későbarokk és klasszicista stílusban épült. < Soproni botanikus-kert (NyME). A Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni botanikus kertjének területe 17,2 ha, besorolását tekintve védett terület. < Röjtök-muzsaj Verseghy-kastély parkja. A park legértékesebb eleme a Holland Kert. A szabadtéri medence Hajós Alfréd (az első magyar úszó olimpiai bajnok) tervei alapján épült.

22 21 Kikapcsolódás a folyók találkozásánál Kikapcsolódás a folyók találkozásánál Győri Pálinkafesztivál Cím: 9021 Győr, Széchenyi tér , Telefon: Szeptember első hétvégéje. (Péntektől vasárnapig.) Véneki Aranykert Cím: 9062 Vének, Petőfi utca , Győrbe nemcsak az utak és a folyók találkozása vonzza a turistákat, de a számos egyedi rendezvény és látnivaló is, melyek a közeli Szigetköz kínálatával együtt kiemelkedő turisztikai desztinációvá teszik a várost és térségét. Évről-évre Győrben kerül megrendezésre a Nyugatdunántúli Régió legnagyobb pálinkafesztiválja. A szeptember első hétvégéjén megrendezésre kerülő rendezvényen bemutatkoznak a megye és a tágabb régió minőségi pálinkafőzdéi, felvonultatva a pálinkák és párlatok széles kínálatát. Igazi hungarikumról van szó, hiszen a pálinka, mint termék uniós eredetvédettséget élvez, az csak a Magyarországon termett gyümölcsből készíthető, és fontos minőségi védjegye, hogy nem tartalmazhat semmilyen adalékanyagot sem. A Győri Pálinkafesztiválnak éppúgy fontos jellemzője a minőségi kínálat, mint a széles választék a

23 22 Kikapcsolódás a folyók találkozásánál Hédervári krumplibogár szobor és park Cím: 9178 Hédervár , Héderváry Kastély**** Étterem Cím: 9178 Hédervár, Fő utca , Telefon: Hétfőtől vasárnapig óráig. Télen zárva. Héderváry Pálinka Udvarház Cím: 9178 Hédervár, Hársfa utca , Telefon: Hétfőtől péntekig 9-16 óráig. megszokott ízek (körte, szilva, barack, stb.) kedvelői épp úgy megtalálhatják itt kedvenc párlatukat, mint a különleges pálinkák (kökény, csipkebogyó, eper, stb.) kedvelői. A pálinkafesztivált kézműves termékek és helyi előállítású élelmiszerek vására, valamint kulturális programok is kísérik. < Véneki Aranykert. A véneki Aranykert tölgyeit a Honfoglalás ezeréves évfordulóján a hét vezér tiszteletére ültette Vének lakossága. < Hédervári krumplibogár szobor és park. A park közepén elhelyezkedő kis szobor arra emlékeztet, hogy 1947-ben első alkalommal Héderváron látták a krumplibogarat (Leptinotarsa decemlineata). < Héderváry Kastély**** Étterem. Csodaszép felújított reneszánsz kastélyhotel kitűnő konyhával. < Héderváry Pálinka Udvarház. Jó minőségű pálinkák és párlatok. Értékesítés helyben is. Kóstoltatás, bemutató - látványfőzde. Bérfőzés. Gyümölcsaszalás.

24 A projektet az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, Stájerország Tartomány és Magyarország támogatja.

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének

A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének Legyen Vendégünk Vas megyében! A Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége Vasi Falvak Kincsestára - Helyi Örökségünk c. projektjének keretében készítettük kiadványunkat mindazok számára, akik ennek a rendkívüli

Részletesebben

Zalai élmények két keréken

Zalai élmények két keréken Zalai élmények két keréken Kerékpáros túraajánlatok www.zalabringa.hu 2 Tisztelt Kerékpározók! Kedves Vendégeink! Zala megye természeti adottságai ideális terepet kínálnak ahhoz, hogy két keréken fedezzük

Részletesebben

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN A KEDVES OLVASÓ! A Pécs-Mecseki Borút kiadványát tartja a kezében. A prospektusunk célja borútunk minősített szolgáltatóinak a bemutatása és annak elérése, hogy

Részletesebben

Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014.

Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014. Őrségi Nemzeti Park Nemzeti parki programok és termékek 2014. Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki tájban, melynek természeti, táji, településszerkezeti

Részletesebben

Képzési módszertan és oktatási segédanyag Vas megye természet-közeli turisztikai kínálatának fejlesztéséhez

Képzési módszertan és oktatási segédanyag Vas megye természet-közeli turisztikai kínálatának fejlesztéséhez Képzési módszertan és oktatási segédanyag Vas megye természet-közeli turisztikai kínálatának fejlesztéséhez Natur-Kulinarium - Régiók kertjei és kultúrtájai kínálta új élménylehetőségek turisztikai és

Részletesebben

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel

MInden élménnyel több leszel MInden élménnyel több leszel közép Dunántúl Kenutúra Templombelső, Zirci Ciszterci Apátság Közép-Dunántúl a Királyi régió! Magyarország történelmi középpontjában, a Duna és a Balaton között terül el a

Részletesebben

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG

Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Minden élménnyel több leszel 2014. NOVEMBER Ingyenes turisztikai programajánló magazin FÓKUSZBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG Tartalom 2014. NOVEMBER 24 6 ÉSZAK-MAGYARORSZÁG 6 Bor, pincék, szórakozás Tokaj-hegyalján

Részletesebben

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET IV. Füzes Grill Kupa 2014. augusztus 23. (szombat) Füzesgyarmat, Kastélypark fürdő előtti tér További információ: www.fuzesgrillkupa.hupont.hu Kedves Olvasó! Kirándulni

Részletesebben

ZALA HÉT CSODÁJA. Zala megye. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kiadványa a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatásával

ZALA HÉT CSODÁJA. Zala megye. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kiadványa a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatásával ZALA HÉT CSODÁJA Zala megye A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kiadványa a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatásával Ajánlás Mint az olvasók előtt is ismert, a Nagykanizsai Civil

Részletesebben

Badacsony Régiós Buszjárat. Élményállomások a Badacsony Régióban

Badacsony Régiós Buszjárat. Élményállomások a Badacsony Régióban Élményállomások a Badacsony Régióban Kialudt vulkánok kúpjai, fügét érlelő klíma, zamatos borokat termő hegyoldalak, hűs erdők, susogó nádasok, hullámzó Balaton. Mindez és még sok élmény várja Vendégeinket

Részletesebben

Élményt nyújtó útvonalak Európa központjában Bor & építészet

Élményt nyújtó útvonalak Európa központjában Bor & építészet Élményt nyújtó útvonalak Európa központjában Bor & építészet nextroom architektur im netz Juerg Meister Helga Kusolitsch Kiadja a centrope munkaközössége 2007 Tartalom Élményt nyújtó útvonal Európa központján

Részletesebben

Gyor és térsége turizmusfejlesztési stratégiája

Gyor és térsége turizmusfejlesztési stratégiája 2007 Tartalomjegyzék Bevezetés 4 Vezetoi összefoglaló 5 1. Helyzetelemzés, a piaci mikro - és makrokörnyezet analízise 8 1.1 GYOR TURIZMUSÁNAK HELYZETE... 8 ÁLTALÁNOS JELLEMZOK... 8 A TURISZTIKAI KÍNÁLAT

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Ízekben utazunk. Fókuszban 2012. OKTÓBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Ízekben utazunk. Fókuszban 2012. OKTÓBER. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Ízekben utazunk 2012. OKTÓBER Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 22 Tartalom OKTÓBER

Részletesebben

GYSEV. magazin. Hűsítő. koktélok GRAZ IV. ÉVFOLYAM 02. 2015. NYÁR. Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható

GYSEV. magazin. Hűsítő. koktélok GRAZ IV. ÉVFOLYAM 02. 2015. NYÁR. Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható GYSEV IV. ÉVFOLYAM 02. 2015. NYÁR magazin ÚTI CÉL AJÁNLÓ GRAZ Hűsítő nyári koktélok VASÚT- TÖRTÉNETEK KIRUCCANÁSOK Ingyenes kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható VOLT fesztiválra kedvezményes kombinált

Részletesebben

Tél Tavasz Nyár Ősz magazin NEMZETI PARKOK FESZTIVÁLOK BALATON ISSN 2060-4920. VII. évfolyam 2014 nyári szám ÁRA: 193 Ft

Tél Tavasz Nyár Ősz magazin NEMZETI PARKOK FESZTIVÁLOK BALATON ISSN 2060-4920. VII. évfolyam 2014 nyári szám ÁRA: 193 Ft Barangoló Tél Tavasz Nyár Ősz magazin NEMZET PARKOK FESZTVÁLOK BALATON SSN 2060-4920 9 772060 492002 14001 V. évfolyam 2014 nyári szám ÁRA: 193 Ft Gasztronómiai élmények, kikapcsolódás, borkóstolás igényes

Részletesebben

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu Helyi Termékeink Hévíz és Zalaszentgrót térsége 2014 Vásároljon helyi terméket! Találkozzon a helyi termék előállítókkal 7 napon! 2014. év során 3 térségünkbeli nagyrendezvényen települünk ki helyi termék

Részletesebben

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1

ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 ŐRSÉGI NEMZETI PARK NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. NEMZETI PARKI PROGRAMOK ÉS TERMÉKEK 2015. 1 Kedves Látogató! Szeretettel köszöntjük az Őrállók földjén, ebben a csodálatos őrségi, rábavidéki

Részletesebben

ÉLMÉNY KATALÓGUS. A Bor Világa

ÉLMÉNY KATALÓGUS. A Bor Világa ÉLMÉNY KATALÓGUS A Bor Világa Üdvözöljük a feldobó élmények világában! Egyedi ajándékának sokszínű programajánlatából saját maga választhatja ki azt az élményt, amelyre a legjobban vágyik. Kiváló feltételeket

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25

tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 tartalom Balaton...7 BADACSONYI BORVIDÉK...11 A természet közelében...15 Kulturális kalandok...21 Aktivitás...25 településeink BADACSONYTOMAJ, BADACSONYÖRS, BADACSONY BADACSONYTÖRDEMIC, BADACSONYLÁBDIHEGY

Részletesebben

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület Köszöntõ Tisztelt Barátaink, Kedves Vendégeink! Balatonalmádi egyedülálló, amfiteátrumszerû fekvése különleges klímát biztosít a városnak. Aki igazán ismeri ezt a vidéket, tudja, hogy nemcsak a nyár szép,

Részletesebben

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Hív a természet. 2013. Április. Minden élménnyel több leszel www.itthon.

Ingyenes turisztikai programajánló magazin. ÉLMÉNY itthon. Fókuszban Hív a természet. 2013. Április. Minden élménnyel több leszel www.itthon. Ingyenes turisztikai programajánló magazin ÉLMÉNY itthon Fókuszban Hív a természet 2013. Április Minden élménnyel több leszel EGÉSZSÉGESEN mozgásban vízparton kul-túra ízutazás falujárás 10 ÁPRILIS 20

Részletesebben

Turisztikai régiók Magyarországon

Turisztikai régiók Magyarországon Turisztikai régiók Magyarországon Magyarországon kilenc turisztikai régió található, régiónként egységes és egymástól jól megkülönböztethető turisztikai kínálattal. Ezek a régiók a következők: Észak-Magyarország,

Részletesebben

www.delinapfeny-turizmus.hu Délinapfény turizmus

www.delinapfeny-turizmus.hu Délinapfény turizmus www.delinapfeny-turizmus.hu Délinapfény turizmus Herczeg József polgármester ALGYŐ Kedves Olvasó! Algyő polgármestereként nagy örömömre szolgál, hogy köszönthetem Önt és röviden bemutathatom településünket.

Részletesebben

Bemutatkozik a. Monori Borút Egyesület

Bemutatkozik a. Monori Borút Egyesület Bemutatkozik a Monori Borút Egyesület Január második szombatján minden évben a forraltbor édes, fűszeres illata lengi be a Strázsahegyet. A Forraltoros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig fesztiválon ismert

Részletesebben

oldal 1 Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma

oldal 1 Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma oldal 1 Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma 1 oldal 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2. A PROJEKTGAZDA TEVÉKENYSÉGEI ÉS KORÁBBI FEJLESZTÉSEI... 6 3. FEJLESZTÉSI IGÉNY MEGALAPOZÁSA...

Részletesebben

Balaton. Kedves Vendégünk! Tartalom

Balaton. Kedves Vendégünk! Tartalom Kedves Vendégünk! Szeretettel köszöntjük Önt a páratlan szépségű Balaton régióban. A Balaton régió Magyarország egyik legkedveltebb desztinációja, ahol túrázhat a Nemzeti Park csodás területén, az egyedülálló

Részletesebben

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK NAPPALI TAGOZAT PUBLIC RELATIONS SZAKIRÁNY A TÉRSÉGI ARCULATBA ILLŐ TURISZTIKAI VONZERŐ FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI KÉSZÍTETTE:

Részletesebben