Nem érdemes megvárni az embernek azt, hogy elbocsássák!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nem érdemes megvárni az embernek azt, hogy elbocsássák!"

Átírás

1 Nem érdemes megvárni az embernek azt, hogy elbocsássák! Amennyiben az ember alkalmazottként szerzi jelenlegi jövedelmét, gyakran hallhatja kollégáitól a következő közismert jótanácsot: "Jobban jársz, ha nem várod meg, hogy kirúgjanak!" Hát igen, elmúltak már azok az évek, amikor a vállalti hűség fogalma - úgy a munkaadó, mint a munkavállaló részéről - még jelentett valamit... Ma már mindkét fél azt teszi, ami az érdekei leginkább megkívánnak. A vállalatvezetés úgy véli, hogy a létszámcsökkentés jelentheti számára az egyedüli megoldást a cég nyereségességének megőrzésére. Más esetben rájönnek arra, hogy egy negyvenen túli középvezető helyére ugyanannyi bérért, jobban megéri nekik két kezdő alkalmazottat felvenni. Ezek a fiatalok dupla annyi energiával hajlandók dolgozni, nincsenek még családi kötelezettségeik, és könnyebb őket rávenni a túlórázásra is. Mindennek tudatában, ma egy alkalmazott, egy vállalthoz való belépésének első pillanatától kezdve, éber szemmel és nyitott fülekkel járva figyel fel minden kínálkozó lehetőségre. Egy jobban jövedelmező és több kedvezményt, jobb munkafeltételeket kínáló munkahelyre való rátalálás reményében ezt kell tennie. A nők közül is egyre többen megelégelve a velük azonos munkát végző férfi kollégáik magasabb fizetését, valamint észlelve a munkahelyi előmenetelük során előttük magasló "láthatatlan korlátokat", az otthon dolgozás alternatíváját kezdik egyre gyakrabban fontolgatni. Rádöbbennek, hogy pontosan azokat az éveket nem tölthetik a gyermekeik mellet, amikor a fejlődésük szempontjából leginkább szükség lenne rájuk. Szívesen fogadják el a férfiak közismert véleményét, miszerint "a nőknek otthon van a helyük" - természetesen azért, hogy a saját önálló vállalkozásukat vezethessék! Azután pedig, ha már jól beindult a saját - otthonról végzett - vállalkozásuk, gyakran előfordul, hogy több jövedelemre tesznek így szert, mint a férjük, aki az egyre bizonytalanabb kilátások jeleit mutató "fix állásában" küszködik, az elbocsátó listára felkerülés ellen. A nyugdíjasok közül egyre többen döbbennek rá, hogy kevés anyagi fedezettel rendelkeznek a jól megérdemelt nyugdíjas éveik méltó életkörülmények közötti eltöltéséhez.

2 Milyen lehetőségek állnak ma rendelkezésre e problémák megoldására? Jövedelemtermelés szempontjából négyféle csoportot különböztethetünk meg: Alkalmazottakat, hagyományos vállalkozókat, otthonról végezhető tevékenységet folytatókat, és a megtöbbszöröződő, jogdíjszerű - passzív - jövedelemmel rendelkezőket. Vizsgáljuk meg közelebbről az első két csoportot. Az elmúl évszázadban az emberek döntő többsége az első kategóriát, a fix állást választotta. Miért? Azért, mert az nem igényel semmi kezdőtőkét, és más vállalja magára kockázatot. Megkedvelték a fix havi fizetést és megtanultak fizetéstől fizetésig kijönni a jövedelmükből. Előfordulhatott persze az is, hogy hiányában voltak a megfelelő ötleteknek, kezdeményező készségnek, vagy elképzelésnek, ami szükséges lett volna egy saját vállalkozásuk beindításához. Napjainkban viszont, a megváltozott vállalati körülmények hatására közülük egyre többen arra kényszerülnek, hogy egyéb megoldások után nézzenek. Vannak persze olyanok is, akik egyszerűen megelégelték azt, hogy nincs befolyásuk a sorsuk alakulására. Ebben az évszázadban minden bizonnyal szemtanúi lehetünk annak, hogyan fognak az ipari forradalom igényeinek megfelelően kiképzett munkaerő tagjaiból, tömegesen hátat fordítani ennek a megélhetési formának. Azok, akik jelenleg is hagyományos vállalkozóként tevékenykednek, bizonyára észrevették ennek a jövedelemszerzési módnak egyes előnyeit az alkalmazottak helyzetével szemben. Ők a saját főnökeik, meghatározhatják önmaguknak, hogy milyen időrend szerint dolgozzanak, és nagyobb esélyük van arra, hogy annyi fizetést kapjanak a munkájukért, amit szerintük megérdemelnek. Emellett az az érzésük, hogy a korábbiakhoz képest jobban tudják kamatoztatni a képességeiket, emellett elismerésre és megbecsülésre tesznek szert az ismerőseik körében.

3 A hagyományos vállalkozási formát választóknak számos újfajta kihívással kell manapság megküzdeniük, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül. Ezek a következők. A hamar csődbement vállalkozások magas száma Többe kerül a vállalkozásuk, mint az tervezték Kölcsönfelvételi feltételek nehézségei Több az időigénye a vállalkozásuknak, mint amennyire számítottak Lehetetlen magára hagyniuk a vállalkozást (magukkal viszik annak működtetésével kapcsolatos gondokat még a nyaralásuk idején is) Készpénzbefolyási problémák. - leginkább a fizetési napok közeledtén Az eszközök, alapanyagok, rezsiköltségek, munkabér kifizetések, különféle adóterhek fedezetére szolgáló anyagi fedezet előteremtésének nehézségei Felmerülő problémák esetén az ügyfelek mindig "a főnökkel" szeretnének beszélni Inkább az üzleti vállalkozásuk irányítja az életüket, ahelyett, hogy ők vezetnék a saját vállalkozásukat. Mindennek hatására egyre többen mérlegelik a harmadik lehetőséget: az otthoni családi vállalkozást.

4 Felmerülő kérdések Lehet, hogy Ön logikailag igyekszik sajátmagát meggyőzni arról, hogy nem sok vesztenivalója van abban, ha elkezd egy kapcsolati marketinges tevékenységet. Belső reflexei azonban - vagy esetleg az élettársa, partnere - elemi erővel tiltakoznak az ellen, hogy bármi ilyen jellegű munkára vállalkozzon. Olyan ez, mint amikor egy víztől irtózó személyt próbálnak a barátai rávenni arra, hogy ugorjon fejest egy úszómedencébe. Lelkesen magyarázzák persze neki, hogy milyen csodálatos érzés, amikor az ember feje fölött összecsapnak a hullámok, és egy pillanatra minden elcsöndesül körülötte. Hogy aztán a felszínre felbukkanva, egy jó nagy levegőt vehessen az ember. A biztonságérzetének fokozása érdekében megnyugtatják őt, hogy egy 40 fős, profi úszómesterekből álló csapat tagjai fogják körülvenni a medencét, hogy szükség esetén kimentsék őt a vízből. De mindez hiába! Minden óvintézkedés ellenére Ön rendíthetetlen. Határozott nemet mond a csábító ajánlatra. A legújabb pszichológiai kutatási eredmények szerint, mindez ma már érthető dolog, és természetes emberi reakciót tükröz. Ismertté vált, hogy cselekedeteinket 5 az 1 arányban a tudatalatti agytevékenységünk határozza meg, a tudatossal - a logikai következtetéseken alapulóval - szemben. Minden 6 döntésünkből csupán egyet hozunk meg logikai érveink figyelembevételével. A többi öt esetben "belső reflexből" cselekszünk. Ma már lehetőségünk nyílik arra, hogy ezt az érdekeink ellen dolgozó reflexet egy újabb, nekünk sokkal megfelelőbbel váltsuk fel. Az előbbi a korai gyermekkorunkban - az akkori körülmények szerint - logikusnak bizonyult döntések alapján rögzült bennünk. Az érdekeinket jobban szolgáló reflexek beprogramozására viszont, a logikai agyunk kiváló adottságait használhatjuk fel. Partner-munkatársaink nem csupán birtokába jutnak ezeknek az agyprogramozási hibajavító "szerviz csomagok" műhelytitkainak, hanem lehetőségük nyílik a szükséges eszközrendszer alkalmazására, és a kedvező környezeti hatások előnyeinek élvezetére is.

5 Melyek ezek a bennünket - logikai érveink ellenére - megakadályozó "önvédelmi reflexeink" által megfogalmazott indokok, önmagunkat meggyőző érvelések? A teljesség igénye nélkül, néhány jellemző példát szeretnék bemutatni: "Én sohasem tudtam még semmit sem eladni. - pedig, szerintem itt leginkább erre van szükség." "Ha ebben a lehetőségben (kapcsolati marketing) olyan nagy fantázia lenne, az ismerőseim és barátaim közül is sokkal többen csinálnák már." "Miért éri meg vadidegen embereknek az, hogy énnekem segítsenek? - ingyen. Bizonyára, egyszerűen csak jól ki akarnak engem használni. Eddig még sajnos nem sikerült rájönnöm, hogy hol van ebben elrejtve az igazi átverés?"

6 Hogyan képződik a jogdíjszerű - passzív - jövedelem? Napjainkig a különféle pénzbefektetési módok jelentették a leggyakrabban alkalmazott, és bevált módszert. Ismerve a lakosság többségének jelenlegi jövedelemszintjét, meglehetősen kevesen képesek olyan összeg befektetésére, ami érezhető változást eredményezne a vagyoni helyzetükben. Megfigyelhető viszont, hogy fokozatosan növekszik azon személyek száma, akik nem csupán megértették ezt az alapelvet, hanem az Internet korszak előnyöket felkínáló körülményeit kihasználva, élnek is vele. Ha egyszer nem rendelkeznek a befektetéshez szükséges összeggel, akkor ők egyáltalán mit fektetnek be? Kialakulóban van jelenleg egy - a hagyományostól alapjaiban eltérő - új jövedelemtermelő erőforrás megtöbbszöröző módszer, amely nem igényel komolyabb pénzbefektetést. Az embereknek lehetőségük nyílik arra, hogy erőforrásaikat megsokszorozzák az emberi kapcsolataik kamatoztatása révén. A marketingnek egy olyan erőszakmentes, ügyfélbarát, a leendő ügyfél előzetes hozzájárulását kikérő, intelligens tájékoztatáson alapuló formája van terjedőben, amely kedvező feltételeket terem mindazoknak, akik a rámenős, erőszakos ügynöki stílusú, eladói tevékenység végzésére "rejtett gyártási hiba miatt", tökéletesen alkalmatlanok. "A network marketing elérte a felnőtt kort. Tagadhatatlan, hogy mára már az anyagi függetlenséget megalapozó, és a vállalkozói mentalitást kifejlesztő reális lehetőséggé vált az emberek milliói számára." - mondja Stephen Covey a "Sikeres emberek hét szokása" című népszerű könyv szerzője. Miért is alakult ki ez a helyzet? Minden bizonnyal nem kevés szerepet játszottak ebben a gyakori átszervezések és munkaerő elbocsátások. A könnyen hozzáférhető korszerű irodatechnika és telekommunikációs eszközök jelentősége sem elhanyagolandó. De valamennyi tényező közül magasan kiemelkedik az Internet mindenre hatást gyakorló jelenléte. Az, amely nagyon kedvez annak az újfajta - közvetlen emberi kapcsolatokon alapuló - marketing tevékenységnek, melyben a tájékoztató, oktatató, személyreszabott információkkal ellátó jelleg dominál. Így oldható meg hatékonyan az egyre inkább "begubózó" életmódot folytató lakosság, interaktív, közvetlen tájékoztatása, érdeklődésének felkeltése.

7 Az Internetnek köszönhetően a széles baráti-ismerősi kapcsolatrendszerrel rendelkező személyek, valóban egy vagyonra tehetnek szert, a kapcsolati tőkéjük intelligens módon történő kamatoztatásának köszönhetően. Mi a következő lépés? Valószínű, hogy a legkevesebb, amivel önmagának tartozik az ember az az, hogy utánanéz ennek a lehetőségnek. Megismerkedik a sajátosságaival, még akkor is, ha csak, mint kiegészítő jövedelemforrás jöhet szóba nála. Az alaposabb szemrevételezés során érdemes feltenni magunknak a következő kérdéseket: Rendelkezésre áll-e egy működőképes rendszer, ami a kezdeti időszakban segít az embernek? Érzünk-e lelkesedést a jövedelemszerzés ezen módja, vagy a megismert termékek, szolgáltatások iránt?

8 Mi az alapja ennek az otthoni vállalkozás iránti fokozott érdeklődésnek? Az alkalmazottként dolgozók közül napjainkban egyre többen kezdik átértékelni az életükben fontosnak tartott dolgok korábbi sorrendjét, és igyekeznek megszabadulni az állandó ingázás viszontagságaitól, a főnökük gyakori zaklatásaitól, és a munkahelyi feszült légkör kellemetlen érzésétől. Egyszerűen több szabadságra vágynak. Még az egyéni vállalkozók is kezdenek rádöbbenni arra, hogy mi mindennek a feladására kényszerültek azért, hogy a saját maguk urai lehessenek. A vállalati létszámleépítések még inkább megerősítik ezt a trendet. Ráadásul, az emberek egyre jobban szeretnek "begubózni" és a kellemes otthoni körülményeket választják inkább munkahelyül. Előnyben részesítik a barátaikkal, családtagjaikkal való közös tevékenység folytatását. Két jelentős trend is az otthon dolgozók malmára hajtja a vizet. Ezek közül az egyik, a könnyen alkalmazható irodatechnikai és kommunikációs eszközökhöz való hozzájutás széleskörű lehetősége. A másik pedig, az internetes honlapok növekvő népszerűsége, széleskörű alkalmazhatósága, a segítségükkel történő vásárlási-, tájékoztatási- és kommunikációs lehetőségek elterjedése. Ma már egy otthoni vállalkozás tulajdonosa azonos feltételek mellet léphet a "játéktérre" mint bármelyik nagyvállalat. Senki sem képes megállapítani, hogy az adott honlap, vagy a kapott ajánlatot tartalmazó fax, illetve egy nemzetközi nagyvállalttól, vagy egy otthon dolgozó vállalkozótól származik-e. Az előnyei ennek az otthoni foglalkozásnak nyilvánvalóak: nincsenek az alkalmazottakkal szembeni kötelezettségek, többféle vállalkozás is űzhető egyidejűleg, az egész tevékenység beindításához szükséges kiadásokat, mindössze egy honlap megszerkesztése, és a nélkülözhetetlen irodatechnikai eszközök beszerzése jelenti. Nem véletlen, hogy egyre többen kezdenek szimpatizálni egy ilyen típusú tevékenység folytatásával.

9 Részünkről hiba lenne csupán a nyilvánvaló előnyeit, és a jó oldalait ismertetni ennek a megoldásnak. A választott tevékenységtől függően, vannak azért itt is olyan tényezők, amiket érdemes mérlegelni: az otthoni vállalkozás is igényel beruházást, többféle szerepet kell tudni eljátszani az embernek, nincs senki, aki megmutatná, hogy mit és hogyan kell csinálni, külső segítségre lenne szükség még, mielőtt még az ember meg tudná fizetni azt, ha mégis külső segítséget igénybe veszünk igénybe, akkor számítanunk kell arra, hogy az állandó vendég lesz az ebédlőasztalunknál, a készpénzbefolyásra nagy szükség lesz, még a szerény rezsiköltségek ellenére is, a tisztességes nyugdíjfedezeti tartalékképzés továbbra sem nyer megoldást. Azonban ha mindezekkel az ember tisztában van, és nyitott az új információkra, rábukkanhat egy olyan lehetőségre, ami a fenti problémák szinte mindegyikére megoldással szolgál.

10 Miért éppen most kedvező az időpont? Három trendnek az egyidejű megjelenése alapvető javulást eredményezhet az életkörülményeinkben: ezek az Internet, az e-kereskedelem, és a kapcsolati marketing. Ezek közül bármelyik olyan társadalomformáló hatással rendelkezik, hogy önállóan képes befolyásolni, úgy az üzleti vállalkozásunk menetét, mint az élet- és munkakörülményeinket egyaránt. Mindhárom trendnek a kölcsönös egymásra hatása viszont, egy igazi fordulópontot jelen a civilizációnk történelmében. Az Internet az a sajátosan új - mindent befolyásoló - jelenség, ami a mi generációnk életében kezdi meg hatását kifejteni. 38 évre volt szükség ahhoz, hogy a rádiókészülékkel rendelkezők száma elérje az 50 milliót. A televízió 50 millió háztartásban való megjelenése 38 évet igényelt. Az internetnek mindössze 5 évébe került az 50 millió felhasználóhoz való eljutás. Az elektronikus kereskedelem ma már minden kétséget kizáróan egyre inkább terjed, úgy az üzleti, mint a magán szférában egyaránt. Elég, ha az otthonról történő, mozi-, színház-, repülőjegy-, szállodafoglalás növekvő népszerűségére gondolunk. Az internetes áruházak számának gyors növekedéséről nem is beszélve. Nézzük meg akkor most, hogy mi is az a kapcsolati marketing. Hívhatjuk bárminek is - MLM, multi-level marketing, referencia marketing, ajánló marketing, fogyasztói hálózatos értékesítés - a lényeg az, hogy az emberi kapcsolataink előnyös működtetése húzódik meg a háttérben. Melyek a feltételei egy ilyen új típusú vállalkozóvá válásnak? Mit szólna hozzá, ha egy olyan vállalkozási formával ismertetnék meg Önt, ami: a sajátja lenne, lehetővé tenné az otthoni munkavégzést, nem igényel jelentős beruházási költséget a beinduláshoz, nem teszi szükségessé munkavállalók alkalmazását, saját vállalkozásában, de nem önmagára hagyottan végzett tevékenységet biztosítana, egy tapasztal tanácsadói csapat segítségnyújtását, konzultációját bocsátaná rendelkezésére, korlátlan jövedelemszint elérését biztosítja, saját időbeosztást tesz lehetővé, megteremti a feltételeit annak, hogy a jövedelmétől függően olyan jótékony célokra is adományozzon, amelyek az Ön értékrendjének megfelelnek.

11 Amennyiben Ön számára más megoldás is elképzelhető, mint az, hogy egész életében másnak dolgozzon, akkor potenciális jelentkezőink között üdvözölhetjük. Ha van már vállalkozói tapasztalata, és belefáradt abba, hogy állandóan azt nézze, mi mindenről kell emiatt lemondania, szintén a jelentkezőink táborában érezheti magát. Abban az esetben is, ha megtetszett Önnek az otthon dolgozás - távmunka - ötlete, de szeretné annak hátrányait kiküszöbölni, szintén esélye van arra, hogy csatlakozzon azokhoz, akik ennek az új vállalkozói rétegnek a képviselői szeretnének lenni. Ők lesznek azok, akiknek alkalmuk nyílik a hagyományos munkavállalói kötöttségeket és bezártságot lecserélni, az otthondolgozás önállóságára és szabadságára. Most pedig eljutottunk a jövedelemszerzés negyedik módjához, mely lehetővé teszi adottságaink, alkotókészségünk, időnk, energiánk, és jövedelmünk megtöbbszörözését.

12 Miért nem lehet a jólétet könnyebben elérni? Bizonyára nem jelent különösebb problémát elfogadnunk a következő megállapítást, miszerint: "Az életünk során hozott döntéseinket a jóléttel és gazdagsággal kapcsolatos szemléletmódunk, előítéleteink és hiedelmeink döntően befolyásolják." Egy olyan egyszerűnek tűnő választás is, mint az, hogy egy drágább - tengerparti panorámát kínáló - szállodai szobát kérjük-e magunknak, vagy elégedjünk meg egy olcsóbb, udvarra nézővel, a jólétre vonatkozó szemléletmódunk megnyilvánulásának egyik formáját képezi. A jólét- és gazdagságtudatáról sokat elárul az, hogy egy felvilágosult egészséges önző életmódot folytatunk-e, vagy pedig, önmagunkat teljes mértékben mások szolgálatának áldozzuk fel. Az altruizmus - önzetlenség, áldozatkészség - egyfajta betegségnek tekinthető. Az, akinek egész életét állandóan ilyen megnyilvánulások jellemzik, valóban komoly betegséggondozásra szorul! Ezzel nem azt kívánom mondani, hogy bármit is helytelenítenék abban, ha valaki másnak segít a gondjai megoldásában. Egyáltalán nem erre gondolok. Alapvető - és sokak által összetévesztésre alkalmat adó - különbség van viszont, egyesek megsegítése és életünk mások szolgálata érdekében történő feláldozása között. Nem csupán egy csekély, árnyalatnyi különbségről van itt szó. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy egy jó adag józan megfontoltsággal kell rendelkeznie az embernek ahhoz, hogy először a saját igényeit elégítse ki. Természetesen ez általában nem egyezik a széles tömegek azon nagy népszerűségnek örvendő közfelfogásával, miszerint az embernek erkölcsi kötelessége a saját érdekeivel szemben másokét előnyben részesíteni. Ez utóbbi gondolat egyaránt veszélyt jelent úgy az önbizalmunk fejlődésére, mint az életünk alakulására. Ha mások kedvéért - tudatosan, vagy öntudatlanul - hajlandók vagyunk lemondani a boldogságunkról, az nyilvánvalóan azt bizonyítja, hogy még a saját magunkra való odafigyelésre sem vagyunk alkalmasak. Ez valójában egy teljesen anti-humánus felfogás, és szellemileg beteggé is tehet bennünket.

13 Az ide vonatkozó siker-alapelv a következő: Először a saját jólétünket teremtsük meg! Azt követően pedig, annyit jótékonykodhatunk, amennyit csak akarunk. Viselkedjünk a repülőn gyermekeivel együtt utazó szülőhöz hasonlóan! Vészhelyzetben ő is - önző módon - saját magára veszi fel először az oxigénmaszkot, hogy azt követően - a már létrehozott biztonságos helyzetből - nyugodtan foglalkozhasson a gyermekek oxigén maszkkal történő ellátásával. A boldogságra és jólétre törekvés kellene, hogy képezze az értékrendünk alapját. Saját eszközeinkkel lenne célszerű "megcsinálni az életünket" a mi normáinknak megfelelően, és a saját kedvünk szerint. Minden más, ami ennél kevesebb, az kártékony, úgy a mi számunkra, mint a társadalmunk tagjai részére egyaránt. De ne higgye senki sem azt, hogy a lakosság többségét alkotó személyek vannak annyira értelmesek, hogy erre rájönnének. Napjaink emberének egyáltalán, fogalma nincs erről a dologról. Nem is csoda, hiszen olyan alapos agymosásban volt alkalma részesülni, hogy képtelen a saját érdekeiknek megfelelő, értelmes döntéseket meghozni. Megfertőzték az agyát a napilapok, folyóiratok, könyvek, a televízió, a rádió, a mozifilmek és a tömegkultúra által terjesztett "gondolatvírusok". Mostanában pedig, ez a jelenség leginkább a tömegszórakoztatásban figyelhető meg. A három legnépszerűbb gondolatvírus közé jelenleg a következőket sorolhatjuk: "a pénz nem boldogít", "a gazdagokban nem lehet megbízni", és "lelkileg olyan felemelő érzés szegénynek lenni". A közelmúltban a mozikban vagy a televízióban látott olyan sikerfilmek, mint a Titanic, a pókember 1-2, a Dallas, Isaura és a hasonló szappanoperák nyilvánvaló bizonyítékai ennek a véleménysugallatnak. Szinte mindegyik ékes bizonyítékául szolgál a tudatalattinknak, ezen negatív gondolkodásmód kódjaival történt gondos beprogramozásának. Éppen ennek a hibás programozásnak is köszönhetően, egyre növekszik az egészségi gondokkal küzdő, anyagilag is fokozatosan rosszabb helyzetbe kerülő, műveletlen tömegek aránya.

14 Miért van ez így? - merül fel a jogos kérdés. Nos, úgy döntöttünk, hogy bátorságot merítünk ahhoz, hogy - mindazoknak, akik elszánták magukat arra, hogy javítanak a jelenlegi helyzetükön - segítsünk ráébredni a korai gyermekkoruk óta őket sújtó, a szellemi- és érzelmi fejlődésüket lekorlátozó, valamint különféle hiánytüneteket okozó programozási defektjeikre. Rádöbbenteni őket arra, hogy az a rendszer, amelyben jelenleg élnek egy olyan tudatalatti programozásban részesíti őket, melynek eredményeként lelkiismeretfurdalást okoz számukra a siker elérése. Jutalomban részesülhetnek viszont, ha a képességeik és tehetségük alatt teljesítenek. Mindennek eredményeként, a mások véleményétől függőségben lévő, változatos működési hibatüneteket produkáló emberek egyre gyarapodó tömegeinek a megjelenésére figyelhetünk fel. Ha valaki elfogadja ezt a - tömegmédia által felkínált - gondolkodásmódot, akkor a sikeresélyei egyúttal szinte a nullával válnak egyenlővé. Az alkotó, gondolkodni vágyó emberek értetlenül állnak -a semmiért mindent cserébe akaró- tömeggondolkodással szemben. Annak ellenére, hogy a kormányok képviselői világszerte igyekeznek ennek az elvárásnak megfelelni, a szomorú igazság az, hogy valójában eszük ágában sincs elősegíteni azt, hogy az állampolgáraik sikeresek legyenek. Leginkább arra vágynak, hogy az országuk lakossága becsületes napszámos módján dolgozó, közösségi lényként támogassa az ő - közpénzeket nagylelkűen osztogató és elherdáló - rendszerüket. Talán a legrosszabb az egészben az, hogy sokszor a rokonaink és barátaink sem szeretnék igazán, hogy mi sikeresek legyünk és jólétben éljünk. Abban az esetben, ha mindezek ellenére nekünk mégis sikerülne egészségesnek, gazdagnak és boldognak lenni, milyen kifogásuk maradna magyarázatként a sikertelenségük indoklására? Ezért aztán ők inkább elszántan bizonyítgatni kezdik azt, hogy mennyire megvalósíthatatlanok az elképzeléseink, milyen bolondos ábrándokat is vettünk a fejünkbe. Bennünket nevetségessé téve kritizálják a célkitűzéseinket. Maximális erőfeszítéssel igyekeznek az irracionálisnak minősített vágyainkról inkább minket lebeszélni. Aztán amikor ez sikerül nekik, és mi visszatérünk az ő átlagszintjükre, akkor elégedetten próbálnak kiengesztelni bennünket olyan közhelyek emlegetésével, mint, "pézre van szüksége az embernek ahhoz, hogy még több pénzre tehessen szert, vagy pedig, az életben csak akkor lehetünk sikeresek, ha jó kapcsolatokkal rendelkezünk."

15 Egyáltalán nem arról van itt szó, hogy ők szándékosan rosszat akarnának nekünk. Biztos vagyok benne, hogy a saját maguk módján igen is szeretnék, ha mi sikeresek lennénk. A szülők egy biztos állás megszerzésére ösztönzik a gyermekeiket. A tanárok és a család jóakaró ismerősei mind azt mondják, hogy "Legyünk realisták, és ne ábrándozzunk!" A barátaink tudat alatt attól félnek, hogy náluk sikeresebbek leszünk és lehagyjuk őket. Mára már ők is - tudtukon kívül - megfertőződtek az önkorlátozó gondolatvírussal... Ennek egyik ékes bizonyítéka az, hogy valamennyien bizonyára ők is az udvarra nyíló szállodai szobát választják, a tengerre nyíló ablakokkal rendelkező helyett. Egyszerűnek tűnik ilyenkor azt mondani, hogy könnyen beszélnek azok a szerencsés gazdagok, akiknek az élete már "sínen van". Bezzeg, ha a miénkhez hasonló kevés munkabérből kellene megélniük, ha nekik is a mi kibírhatatlan főnökünket kellene nap, mint nap elviselniük, akkor semmi kedvük sem lenne különféle sikertippek osztogatásához. Nos, az igazság az, hogy ezek az önerőből gazdaggá vált személyek korábban hozzánk hasonló minimálbérért dolgoztak, a miénkhez hasonló, arrogáns és ellenszenves főnök rigolyáit voltak kénytelenek elviselni. Aztán egyszer csak hoztak egy döntést, és gyökeres pozitív változáson mentek keresztül. Ezt követően pedig, szép sorban a körülményeik is megjavultak. Miközben valaki betölt egy állás, mi akadályozza őt meg abban, hogy az egy igazán neki való remek állás legyen? Ha már van az embernek egy autója, azt mi okból nem egy Mercédesznek a márkajele ékesíti, hanem valamilyen olcsó népautóé? Havonként kapott fizetéskén, miért csak - mondjuk forintot viszünk haza a családnak ahelyett, hogy ennek az ötszörösét, vagy akár tízszeresét is megkeresnénk? Előfordult-e már Önnel az életben az, hogy teljesítés közben visszafogta a teljesítményét, mert arra gondolt, hogy ha valami jóban fog részesülni, azzal egyidőben automatikusan valaki más pórul fog járni? Érdekes megfigyelni azt, hogy gyakran ilyen gondolat foglalkoztatja az embereket. Mindez pedig, a jólét elérhetetlensége és a biztosításához szükséges erőforrások véges voltának a hiedelméből adódik.

16 Ha Ön is sokakhoz hasonló módon vélekedik a jólét megteremthetőségének lehetőségéről, akkor bizonyára bűntudatot érezne, ha drága ruházatra, vagy előkelő szállodai szobára költené a pénzét. Eközben pedig, arra gondolna, hogy ezzel az összeggel hány anyagi segítségre szoruló személy életkörülményén lehetne javítani, mennyi menedékhelyet lehetne építeni a számukra, vagy hányféle halálos betegségből tudná őket kigyógyíttatni. Mindennek az alapját az anyagi javak korlátozott rendelkezésre állásának a hiedelme képezi. Az, hogy vagy önmagára költi az ember a pénzét, vagy pedig jótékony célokra, de sajnos, mindkettőt egyszerre nem áll módjában megtenni. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól... Az ember ugyanis egyidejűleg vehet magának egy első osztályú repülőjegyet, és ha úgy dönt - több tízezer forintos adománnyal járulhat hozzá a hajléktalanok körülményeinek a javításához. Csupán több jövedelemre kellene ehhez szert tennie! Ha valaki nem tudja, hogyan szerezzen több jövedelmet, nem kell mást tennie, mint - megtanulnia annak a módját! Ugyanis közismert tény az, hogy a pénz, - a szeretethez, valamint a különféle anyagi javakhoz és egyéb erőforrásokhoz hasonlóan - VÉGTELEN mennyiségben áll mindenki rendelkezésre. A gond "csupán" az, hogy meglehetősen kevesen ismerik a hozzájutás módját és műhelytitkait. Mindazoknak, akiknek még nem sikerült eddig elérniük a kívánt életszínvonalat, ajánlott lenne tanulmányozniuk a jólét megteremtését befolyásoló törvényeket és módszereket. Ebben nagy segítségre számíthatnak azoktól a személyektől, akik már kellő tapasztalatot szereztek ezeknek a törvényeknek a sikeres alkalmazása területén. Ha egyszer az ember már megismerte ezeket a törvényeket, és meg is értette őket, nincs más hátra mint, hogy azokat elfogadva, hozzákezdeni a következetes alkalmazásukhoz és engedni, hogy hatást gyakorolhassanak az életünkre. Amennyiben Ön is szeretne ilyen sikeres, a jólétüket önerőből megteremtő személyekkel közvetlenül találkozni, vagy a módszereikről és a tapasztalataikról szóló műveikkel (könyvek, hangfelvételek, tanulmányok, tréning anyagok) megismerkedni, szívesen felajánljuk ebben a segítségünket. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy legyen bátorsága az életkörülményeinek javításába belekezdeni, merjen jelentkezni és a kapcsolatot velünk felvenni.!

ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK

ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK B Ő V Í T E T T 3. KIADÁS Szerző: Kajárik Béla Részedre elküldte: Kajárikné Kovács Kati és Kajárik Béla Látogasd meg a honlapunkat: Kattints IDE! Copyright 2009, Minden jog fenntartva!

Részletesebben

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN.

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN. Megszületünk és meghalunk. Közben lassan leperegnek életünk homokszemei, a másodpercek, a percek, az órák, a hetek, a hónapok, az ÉVEK. Lassan, biztosan, és MEGÁLLÍTHATATLANUL. Mindenki természetesnek

Részletesebben

Interjú Jack MAITLAND (rögbi játékos) sikeres MLM-ezővel

Interjú Jack MAITLAND (rögbi játékos) sikeres MLM-ezővel Interjú Jack MAITLAND (rögbi játékos) sikeres MLM-ezővel Jack, te egy személyben vagy megtestesítője az igazi vezetőnek és a sikernek. Az MLM-be már úgy érkeztél, hogy kezedben volt a siker. Amellett,

Részletesebben

Hogyan jellemezhető a nők munkaerő-piaci helyzete? egy empirikus kutatás tükrében

Hogyan jellemezhető a nők munkaerő-piaci helyzete? egy empirikus kutatás tükrében Vezetéstudományi Intézet Hogyan jellemezhető a nők munkaerő-piaci helyzete? egy empirikus kutatás tükrében Vatamány Bella 2012. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 1 1. A NŐK ÉS A FÉRFIAK... 3 2. A VEZETÉS...

Részletesebben

MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZINGLIKNEK

MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZINGLIKNEK Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb diplomás levelező tagozat Reklám szakirány MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZINGLIKNEK Készítette: Kis Katalin Budapest,

Részletesebben

A finanszírozhatóság 10 titka

A finanszírozhatóság 10 titka A finanszírozhatóság 10 titka Hogyan juthat pénzhez egy kisvállalkozás? Lévai Péter A nehéz helyzetben lévő mikró-vállalkozások finanszírozási tanácsadója 2010, Budapest Amikor az egyik ajtó bezáródik,

Részletesebben

Hogyan válhatok befektetővé?

Hogyan válhatok befektetővé? Hogyan válhatok befektetővé? 1 dr. Tatár Attila Hogyan válhatok befektetővé? Rövidített kiadás Írta: dr.tatár Attila Frissítve: 2014.október Hogyan válhatok befektetővé? 2 dr. Tatár Attila Tartalomjegyzék

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a

A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a A vállalkozás valami új és értékes dolog létrehozásának a folyamata, amelyben a vállalkozó biztosítja a szükséges időt és erőfeszítést, vállalva a várható pénzügyi, pszichikai és társadalmi kockázatot,

Részletesebben

Martinecz Miklós. Aranyat érő ÜZLETI ÖTLETEK. Részletes útmutató: Hogyan hozz létre. nyereséges vállalkozást eredményező ötleteket?

Martinecz Miklós. Aranyat érő ÜZLETI ÖTLETEK. Részletes útmutató: Hogyan hozz létre. nyereséges vállalkozást eredményező ötleteket? Martinecz Miklós Aranyat érő ÜZLETI ÖTLETEK Részletes útmutató: Hogyan hozz létre nyereséges vállalkozást Részletes útmutató: eredményező ötleteket? Hogyan hozz létre Kezdő és gyakorló vállalkozóknak nyereséges

Részletesebben

ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2008. július augusztus

ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2008. július augusztus A nők tudnak látni, anélkül, hogy odanéznének. Jókai Mór ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2008. július augusztus A nők tippelése mindig pontosabb, mint a férfiak állítása. Rudyard

Részletesebben

S Z A K D O L G O Z A T

S Z A K D O L G O Z A T SZAKDOLGOZAT Fontos Anikó 2006 Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Nemzetközi Menedzsment szakirány VEZETŐI EREDMÉNYESSÉG HUMÁNPOLITIKAI

Részletesebben

INTERNET ÜZLETI ALKALMAZÁSA KÖZÖSSÉGI VÁSÁRLÁS ÉS KUPONMARKETING MAGYARORSZÁGON

INTERNET ÜZLETI ALKALMAZÁSA KÖZÖSSÉGI VÁSÁRLÁS ÉS KUPONMARKETING MAGYARORSZÁGON BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány INTERNET ÜZLETI ALKALMAZÁSA KÖZÖSSÉGI VÁSÁRLÁS ÉS KUPONMARKETING

Részletesebben

Termékbemutató, mint értékesítési módszer

Termékbemutató, mint értékesítési módszer BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJESKÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI MENEDZSER SZAKIRÁNY Termékbemutató, mint értékesítési

Részletesebben

Az antropozófia szociális impulzusa és a Waldorf mozgalom. Gondolatok a hármas tagozódással kapcsolatban

Az antropozófia szociális impulzusa és a Waldorf mozgalom. Gondolatok a hármas tagozódással kapcsolatban Takáts Péter Az antropozófia szociális impulzusa és a Waldorf mozgalom Gondolatok a hármas tagozódással kapcsolatban Azt a szomorú tényt, hogy az emberiséget az életmódjából fakadóan elkorcsosulás veszélye

Részletesebben

Az önkéntes meghatározása

Az önkéntes meghatározása Az önkéntes meghatározása Az önkéntes kifejezés (latinul voluntarius, önkéntes, önmagát kínáló) eredetileg a lengyel nyelvben alakult ki és két jelentése volt: az első azt a diákot jelentette, amelyik

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Takáts Péter Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Új mani-fest Budapest, 2009 Tartalom 9. Az idő és az ember viszonyáról 11 10. Az értekezletek elmélete 31 11. A jövő és a menedzsment

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

KERESD MAGAD DEGESZRE

KERESD MAGAD DEGESZRE KERESD MAGAD DEGESZRE Hogyan váljunk sikeressé az információ korában Szabó Ferenc 2004. Copyright 2004 Szabó Ferenc Minden jog fenntartva/all rights reserved A kiadvány szerzői jogi védelem alatt áll.

Részletesebben

Karácsony Szilárd: MUNKAKÖNYV. A legnagyobb tévedésünk

Karácsony Szilárd: MUNKAKÖNYV. A legnagyobb tévedésünk Karácsony Szilárd: MUNKAKÖNYV A legnagyobb tévedésünk Nagyot változott a világ. Korábban, akinek nem volt Munkakönyve, vagy az üresen tátongott, közveszélyes munkakerülőnek minősült, ami társadalomellenes

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. NAPPALI tagozat. NEMZETKÖZI MARKETING szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. NAPPALI tagozat. NEMZETKÖZI MARKETING szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI tagozat NEMZETKÖZI MARKETING szakirány A MAGYAR MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA

Részletesebben

Többre vágysz, mint a tömegek? Akkor neked szól ez a könyv!

Többre vágysz, mint a tömegek? Akkor neked szól ez a könyv! Elöszó Kedves olvasó! Ha most e sorokat olvasod, akkor az már nagyon jó jel, mert a társadalom azon kis csoportjához tartozol, akik hajlandóak aktivan tenni sorsuk, jövőjük alakulásáért, és nem csak a

Részletesebben

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007

Hallássérültek Magyarországon. IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 1 Hallássérültek Magyarországon IT-mentor az informatika szektor, mint munkaadó 2007 Írta: Deli Gábor, Összeállította: Mecsné Fullajtár Ildikó Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete 1 2 Milyen

Részletesebben

Egy bátor tréner könyvét tartom a kezemben, aki dacolva napjaink trendjeivel a csupasz valóságra irányítja a figyelmet.

Egy bátor tréner könyvét tartom a kezemben, aki dacolva napjaink trendjeivel a csupasz valóságra irányítja a figyelmet. Egy bátor tréner könyvét tartom a kezemben, aki dacolva napjaink trendjeivel a csupasz valóságra irányítja a figyelmet. TeszieztÉrtünkésMagáért.AcéljabármifurcsaaSIKER! Legyünk mindannyian sikeresek a

Részletesebben

A célcsoportok tanulási és szociális jellemzői

A célcsoportok tanulási és szociális jellemzői A célcsoportok tanulási és szociális jellemzői 1. A munkanélküliek szociális és mentális helyzete 1.1 A munka szerepe 1.2 A munkanélküliség 1.3 A munkanélküliség érzelmi jellemzése: a Borgen Amudson-féle

Részletesebben

Szociális munka a hospice-szellemû ellátásban

Szociális munka a hospice-szellemû ellátásban GYUKITS GYÖRGY KERESZTES CECÍLIA Szociális munka a hospice-szellemû ellátásban Tanulmányunkban a hospice-szellemû ellátáshoz szükséges szociális munka sajátosságaival, illetve szempontrendszerével szeretnénk

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

Gondolatok a felzárkózási programhoz

Gondolatok a felzárkózási programhoz Gondolatok a felzárkózási programhoz A szegénység felszámolása, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatása a politikusok számára egy olyan kiváló örökzöld témakör, amire hivatkozással várhatóan

Részletesebben

Hatékony-e a megváltozott munkaképességûek támogatási rendszere?

Hatékony-e a megváltozott munkaképességûek támogatási rendszere? Pulay Gyula Hatékony-e a megváltozott munkaképességûek támogatási rendszere? A magyar államháztartás 2008-ban 631 milliárd forintot költött az aktív korú személyek rokkantsági nyugdíjának és 94 milliárd

Részletesebben