Teremthet-e közeget az internet virtuális közösségek kialakulására?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Teremthet-e közeget az internet virtuális közösségek kialakulására?"

Átírás

1 1 Az internetes kommunikáció terjedésével a személyek közötti kapcsolatok, kommunikációs folyamatok száma drasztikusan emelkedik. Teremthet-e közeget az internet virtuális közösségek kialakulására? A szkeptikusok szerint: Nem,hiszen nincs jelen az az érintkezési forma, ami minden hosszabb távú kapcsolat lényeges eleme: ez pedig a személyes találkozás. A továbbiakban a nem szkeptikus álláspontot vizsgáljuk

2 2 Barry Wellman és Milena Gulia Net surfers don t ride alone: Virtual communities as communities tanulmányában található hét kulcskérdés és ezekre adott válaszok. Az ember az interneten mindenféle segítséget megkaphat, de a legfontosabb kérdéseire a választ egy specializált kapcsolat segítségével éri el. (rengeteg idıt lehet megtakarítani) Elmondható, hogy a net nem csak információcserére szolgáló eszköz. Nem csak szők, specializált kapcsolatok vannak jelen, hanem virtuális közösségek is. Más a viselkedés ott ahol a névtelenség elterjedt. Ennek inkább elınyei vannak, mint hátrányai. A legtöbb online csoport az információ cseréjén alapul. De mivel az ember társas lény, az információ mellett társaságot, segítséget és valahova tartozást keresünk. A kommunikációban résztvevık a szükséges segítségen kívül meg szokták beszélni érzelmi problémáikat, tanácsokat szoktak kérni sokszor nagyon az eredeti témától nagyon eltérı típusú kérdésekben. Ha az ember becsatlakozik egy adott fórumba, akkor elsı szándékból azért megy oda, mert valamilyen specializált igényt szeretne kielégíteni. mindegyikre jellemzı az, hogy egy bizonyos idı eltelte után a felhasználók a speciális igényeiken túl egyre többféle hozzászólással színesítik az oldalt. Az ott lévı közösség pedig a legtöbb esetben szívesen segít az illetınek, vagy éppen elküldi melegebb éghajlatra.

3 3 A segítség sokszor specializált kapcsolatokon keresztül történik. A netet használok körében sokkal inkább jellemzı a segítségnyújtás olyan személyeknek, akit alig ismernek vagy teljesen idegen. A laza kapcsolatok a szükséges információk megszerzésére tökéletesen megfelelnek. Sok oka lehet ennek az önkéntes szolgálatkészségnek. Azzal lehetne a legjobban magyarázni, hogy az online segítséget általában egy egész csoport figyeli, ezért a válaszoló tagot valamilyen módon jutalmazni tudják. A személyes kapcsolatokkal ellentétben a kommunikáló felek nem sokat tudnak egymás nemérıl, koráról, társadalmi státuszáról és életvitelérıl. Azt mondhatjuk, hogy minél több értelmes hozzászólást tesz az ember, annál megbecsültebb tagja lesz a fórumnak. Egy fórumban figyelemmel kísérik, hogy az adott felhasználó mennyi hozzászólással vitte elıre a fórumot. Bizonyos határértékek elérésével a felhasználóknak változik a rangja (elnevezése) és a közösség általi megítélése. Az ezt követı szoftverek (számlálók) pörgetésére sokan off-olnak vagy értelmetlen dolgokat írnak Az általánosan elfogadott norma : amit adtak, azt illik viszonozni. De a közösség nem képes semmiféle módon kikényszeríteni a kölcsönösséget. Ha sikerül is valahogy nyomást gyakorolni az adott felhasználóra, akkor az gyakran a közösségtıl való elszakadással jár. Minél nagyobb a fizikai, társadalmi távolság az emberek között, annál inkább csökken a valószínősége a viszonzásnak. Mégis sok netezı viszonozza a segítséget. A segítségnyújtás és információszolgáltatás egyfajta módja lehet annak, hogy az egyén kifejezze identitását, szakértelmét. Segíti az önbecsülést és nem utolsó sorban tiszteletet ébreszt másokban. Kiterjedt közösség esetében gyakori, hogy nem az fog segíteni, akinek mi segítettünk korábban. Egyfajta általános kölcsönösségrıl beszélhetünk A fórumok épen arról szólnak, hogy a nagy taglétszám mellett egymást segíteni tudják a tagok. Az, ha valaki segít egy teljesen ismeretlennek nem teljesen ugyanolyan elismeréssel jár, mintha egy köztiszteletben állónak segített volna.

4 4 Az internet képes létrehozni és fenntartani erıs, bensıséges kapcsolatokat? A válasz igen. Hiszen itt is megvannak a szoros kapcsolatok jellemzıi: speciális kapcsolat, önkéntes segítség, társaságra vágyás, kölcsönösség érzete. A bensıséges kapcsolat egymástól távol is mőködhet, míg sok mindennapi kapcsolat csak felszínes marad. Segíti fenntartani a hosszú távú kapcsolatokat. Nem vonja el az embereket a valódi kapcsolatoktól, Az idı elıre haladásával a meglévı kapcsolatok egyre személyesebbek és bensıségesebbek lesznek. Ha valaki belecsöppen egy fórum életébe, egybıl észre tudja venni, hogy vannak bizonyos személyek, akik máshogy viselkednek egymással. Manapság egyre többet találkozni olyan emberekkel, akik a netnek köszönhetik, hogy megismerték egymást. A tipikus aggodalom forrása: a virtuális közösségben való elmerülés eltávolítja az embereket a valódi közösségektıl. Egyfajta kölcsönösség van az online és az offline világ között: a személyesen kezdıdı kapcsolatok fenntarthatók a virtuális világban, az online kötelékeket megerısíthetjük a személyes találkozások által. Ha valaki sokáig aktív tagja egy virtuális közösségnek, akkor szinte elkerülhetetlen a személyes találkozás. A másik eset az, hogy azért használjuk a hálót, hogy fenntartsuk azokat a kapcsolatainkat, amelyekben a személyes találkozás valamennyi ideig kimarad. Eszközök: elektronikus levél, chat, IM alkalmazások. Összességében kijelenthetı, hogy a virtuális és a valós világban kapcsolattal rendelkezık megtalálták azt a módot, ahogyan a kettıt össze lehet úgy kötni, hogy ne menjen egyik se a másik kárára.

5 5 Az Internet leegyszerősíti azt, ahogy tanácsot vagy információt tudunk kérni akár teljesen ismeretlen emberektıl is. Amikor már a szők környezet nem tud nekünk segíteni, akkor biztos, hogy akad valaki a lazább kötelékbıl, aki a segítségünkre siet. A szoros kapcsolatok általában nagyon hasonló típusú emberek között alakulnak ki, míg a lazább kapcsolatok inkább az információszerzést segítik. Az Internet és a közösség fogalma nem két külön dolog. A kapcsolatok fejlıdését a közös érdeklıdés segíti elı. Online módon könnyebb egy kapcsolatot fenntartani, mint személyesen. A virtuális kapcsolatok nagyon hasonlítanak a valódi életben létezı kapcsolatokhoz: az emberek fenntartják, fejlesztik ıket. Habár az információszerzés a legmeghatározóbb összetevıje, az online társaságokban az érzelmi segítségnyújtás és a valahova tartozás érzése is bıségesen jelen van. A kapcsolat olyan emberek között is fennmarad, akik másként elfelejtenék egymást.

6 6 A Wikipédiából, a szabad lexikonból: Az iwiw egy magyar ismeretségi hálózat, mely április 14-én kezdte meg mőködését WiW néven. A rendszerbe csak meghívással lehet bekerülni. A rendszer üzemeltetıje az iwiw Kft. (volt) A iwiw név az angol international who is who ( nemzetközi ki kicsoda ) rövidítése. Az iwiw egy social networking szolgáltatás Jelenleg az egyik leglátogatottabb hazai oldal A WiW.hu az egyik legelsı volt a közösségtérképezı honlapok között a külföldi Ryze, a Friendster és az Everyonesconnected.com mellett. Várady Zsolt webfejlesztı 2002 márciusában készítette el a tesztváltozatot, és még az év április 14-én kezdte meg a lap a mőködését október 26-án megújult a rendszer megjelenése, és a neve iwiw lett. Sok új funkciót építettek be. A megújult rendszer exponenciális növekedésnek indult, rövid idın belül rengeteg új iwiw használó regisztrálta magát, rengeteg képet töltöttek fel. A növekedéssel nem tudott lépést tartani az iwiw mőszaki háttere, így a Gépház kénytelen volt január 12-én a szolgáltatásokban korlátozásokat bevezetni.

7 Február 10-én a megszorítások enyhülni kezdtek: minden tag kapott egy meghívó küldési lehetıséget. Idıközben az oldal es taglétszámot is meghaladta, így egy jelentıs kiszolgálóbıvítés és erıforrásfrissítés is szükségessé vált, amelyet 2006 áprilisában hajtottak végre tavaszán a német tulajdonú Magyar Telekom a leányvállalata több más tartalomszolgáltató után megvásárolta az iwiw-et, amely a T-Online csoportba építette be az iwiw szolgáltatáskörét. Ekkor a felhasználó ára 3 millió Euro volt A regisztrált felhasználók száma július 18-án érte el az egymilliót, december 18-án a másfél milliót júniusában az iwiw Kft. - a vállalatcsoporton belüli átalakítási folyamatok eredményeként - beolvad az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt-be. Napjainkban magasan a leglátogatottabb hazai oldal.

8 8 myvip Ismerem.hu Yahoo 360 Orkut (Google) https://www.orkut.com/ Multipy Wallop (M$, fejlesztés alatt) IM- azonnali üzenetküldı szolgáltatások Példák: MSN ICQ Jabber (Skype) További info: Jelenleg kiemelt fejlesztési terület ezen önálló internetes alkalmazások összekapcsolása, integrálása a meglévı social networking alkamazásokkal

9 9 Forrás: Ficsor Adrienn A továbbiakban a játékról és a köré formálódó közösségrıl egyaránt szó lesz A lövöldözıs játékok agresszívvá tesznek Rossz mintákat ad a fiataloknak Antiszociális monitorfejő kockává válnak a játékosok Inkább sógyurmázzanak a fiatalok (TV2 Aktív 2004)

10 10 FPS = emberszimulátor Elsı játékok Wolfeinstein Duke Nukem 3D Unreal tournament (UT) Quake Half Life (HL) -> Counter Strike (CS csé ) Half Life2 (HL2), Counter Strike:Source (CS:S) A kezdetleges 3 dimenziós grafika folyamatos fejlıdött a HW lehetıségeivel Eleinte egyszemélyes játékok (ember-gép) Általában egy kerettörténet alapján Egymás elleni játék (ember-ember, a gép csak közvetít) Megmarad a kerettörténet, de a játék változatosabb Csapat csapat ellen Nincs kerettörténet

11 11 A Half Life modifikációja Amelyben csapat csapat ellen játszik Különbözı pályákon, más-más küldetés CT és T 5-5 fıs csapatok Közösségek kialakulása az ember-ember közti játékra tehetı. Az internet a közvetítı közege A játéknak (folyamat) Kiegészítı anyagoknak ( letöltések) A közösségi kommunikációnak A CS esetében kiemelten fontos mert egyszerre10 ember kell egy játékhoz

12 év között Túlnyomó részt fiúk Kockák Kivételek Néhányan 30-é 50 között (régi játékosok) Lányok: fiúk által Magyar CS közösségi portál Volumen Kb regisztrált tag Átlagosan oldalletöltés/nap Átlagosan 6000 egyedi látogató mellett Tartalom Interjúk Külföldi és hazai hírek Versenyinformációk Letöltések Saját projektek Mirc (chat program)

13 13 Fórumozás (flame) Aktuális hírekhez kapcsolódva Konfliktusok okai Véleménykülönbségek Csalások Személyes nézeteltérések Korosztálybeli eltérések Elsısorban a HW gyártó cégek találnak egyre nagyobb üzleti lehetıségeket a CS-ben Célhardverek gyártása Jól pozicionálható célcsoport Új termékek (elsısorban perifériák) bevezetése Élversenyzık mintáinak követése Fogyóeszközök ( egér, teflontalp, pad, füles) rendszeres értékesítése Dizájnelemek és csicsák a gépre

14 14 A szélesedı elterjedtség miatt a versenyek (LAN-ok) egyre népszerőbbek, nagyobb volumenőek A 64 csapatos versenyre egy hónappal a verseny elıtt 2 óra alatt betelik A versenyzık inkább az aktív közösség teljesítményeit figyelik. Sportokkal összehasonlítva pl.: Foci vs. kajakpóló Törekvések a játék sportként kezelésére Csapatban játsszák Stratégia és ügyesség egyaránt szükséges A rendszeres gyakorlás elengedhetetlen a sikeres játékhoz Versenyeket, világversenyeket rendeznek belıle Külföldön Már elismerték sportnak Profi játékosok pl.: USD a nyertes csapatnak támogatók a HW iparból Magyarországon Nehéz sportként elfogadtatni Kevés támogató

15 15 A közösségben használt rövidítések: cheater, haxor aki megtrükközi a játékot flém vita power, pwnd, owned, ownz - - at brb be right back rögtön jövök pls please kérek thx thanks - köszi LAN - see you at találkozunk omg, omfg oh my god, oh my f*** god - édes istenem, és egy kicsit csúnyábban lol laughing out loud hangosan nevetni rotflol rolling on the floor laughing loud a földön gurulva hangosan röhögni Egyéb elnevezések szolgálnak egyes pályák különbözı helyeinek az elnevezésére. Nagyon gyakoriak a smileik használatai : (: ) ;) :/ :D :P Játékban használt rövidítések: CT counter-terrorist, T - terrorist gl, hf good luck and have fun sok szerencsét jó szórakozást gh good half jó féléidı gg good game jó játék pro player jó játékos noob player rossz játékos láma béna Pcw practice clan war Orga aki a csapatoknak segít különbözı dolgokat intézni High skilled nagyon erıs Middle skilled közepes Low skilled gyenge = Elite - Bizonyos emberek szeretik így hívni magukat, és minden lehetséges betőt kicserélni számokra. Sz3r1n73m 3r7h3737l3n l3sz 4m17 m0nd4n4k, de ez legyen az ı gondjuk. A virtuális világok online szerepjátékok amelyben az általunk választott/ megformált karakterrel (avatar-ral) az FPS játékoknál megszokott három dimenziós környezetben létezhetünk. Típusai valóságszimulátorok Second life (SL) Online játékok MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) - Csak online módon játszható szerepjátékok győjtıelnevezése. World of Warcraft (WoW) EverQest (EQ) Dungeons and Dragons (DDO) Stb Játékosok Az USA vizsgálatok alapján inkább kistelepülésen lakó polgárok, fiatalok

16 16 Try it vírus vagy új dimenzió? 2006ısze Kereskedelem, Bőnözés, Párkapcsolatok SL vs IRL Programok Pl.: Big brother- mint a tévében Jogi anomáliák Pl.: adózás az ott szerzett jövedelmek után Újabban telekadó a SL-ban A farmer általában MMORPG játékos aki a rendszeres folyamatos játékával erıforrásokat győjt karaktere számára amiket az interneten értékesít. Így a farmer a munkaidejét adja el, a vevık az unalmasabb részeket átugorhatják, kellı erıforrás birtokában Általában kínai farmergazdaságok pontjai amerikai és európai játékosokhoz vándorolnak A gold farming a rendszerek üzemeltetıi számára és a kiáramló adózatlan összegek miatt az államoknak is problémát jelent

17 17 Def 1 Vírusmarketing = online szájmarketing A hirdetett termékkel elégedet online fogyasztó, az offline vásárlóhoz hasonlóan, nagy valószínőséggel megosztja pozitív tapasztalatait ismerıseivel, barátaival, azaz továbbküldi nekik az ben érkezett reklámszöveget. A szájmarketingnek ezt az online formáját vírusmarketingnek nevezik terjedésének módja és sebessége miatt. Def 2 Viral marketing - Vírusmarketing Az marketing azon formája, amikor a hirdetés feladója, egy szők csoportnak küldi el elsıdlegesen a termékét, szolgáltatását népszerősítı elektronikus levelet, s a címzetteket valamilyen ellenszolgáltatás fejében az ismerıseiknek történı másodlagos továbbítására buzdítja. Mivel az elsıdlegesen megcélzott kört olyan személyek közül választják, akik engedélyezték a levél elküldését (pl. munkavállalók), a szervezet nem gyanúsítható kéretlen ek (spam) küldésével. Amit értünk rajta: Azok az általában humoros képek, slideshow-k, videók,vagy szövegek amelyeket naponta kapunk (és küldünk tovább) az ismerıseinknek. Az így küldött média relkámüzenetet is hordoz Az ismerıstıl jövı üzenetet nem tekintjük SPAM-nek A reklámüzenet terjesztıje semmilyen ellenszolgáltatást nem kap, így a terjesztés igen olcsó

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS szak NAPPALI tagozat REKLÁM szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS szak NAPPALI tagozat REKLÁM szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS szak NAPPALI tagozat REKLÁM szakirány ISMERLEK-E? AVAGY A KÖZÖSSÉGI PORTÁLOK HATÁSA A TÁRSAS

Részletesebben

Társadalmi hálózatok, hálózati társadalom

Társadalmi hálózatok, hálózati társadalom Társadalmi hálózatok, hálózati társadalom Szerzı: Kollányi Bence Molnár Szilárd Székely Levente Budapest, 2007. július A tananyag megírását és kiadását támogatta: Az Európai Bizottság támogatást nyújtott

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék Tanszékvezetı: Dr. habil. Herdon Miklós, egyetemi docens ELEKTRONIKUS KERESKEDELMI MEGOLDÁSOK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA

SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA 2010 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI tagozat MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ szakirány A KÖZÖSSÉGI MÉDIA TÉRNYERÉSE AZ ONLINE MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓBAN

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor 1 SZAKDOLGOZAT Bátyi Gábor 2011 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Kereskedelem és marketing a Facebook-on Konzulens: Brávácz Ibolya Adjunktus

Részletesebben

Az IT generáció Technológia a mindennapokban: kommunikáció, játék és alkotás

Az IT generáció Technológia a mindennapokban: kommunikáció, játék és alkotás Fanta TrendRiport I.. Ságvári Bence Az IT generáció Technológia a mindennapokban: kommunikáció, játék és alkotás A magyar fiatalok gyakorlatilag a legfejlettebb országok tinédzserjeivel azonos arányban

Részletesebben

AZ ONLINE JÁTÉKOK PIACÁN ELTERJEDT ÜZLETI MODELLEK ÉS A FOGYASZTÓK FIZETÉSI HAJLANDÓSÁGA

AZ ONLINE JÁTÉKOK PIACÁN ELTERJEDT ÜZLETI MODELLEK ÉS A FOGYASZTÓK FIZETÉSI HAJLANDÓSÁGA Budapesti Gazdasági Fıiskola KÜLKERESKEDELMI FİISKOLAI KAR MARKETING MESTERKÉPZÉS Levelezı tagozat AZ ONLINE JÁTÉKOK PIACÁN ELTERJEDT ÜZLETI MODELLEK ÉS A FOGYASZTÓK FIZETÉSI HAJLANDÓSÁGA Budapest, 2010.

Részletesebben

Pszichológiai függség informatikai alapokon

Pszichológiai függség informatikai alapokon Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Információrendszerek Tanszék Pszichológiai függség informatikai alapokon!!" # $% Tartalomjegyzék &'())))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))*

Részletesebben

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008.

VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT. Online Marketing KÉSZÍTETTE: Mester Gábor. Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. VASVÁRI PÁL KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA SZEGED SZAKDOLGOZAT Online Marketing KÉSZÍTETTE: Név: Mester Gábor Szak: Gazdasági informatikus I. Év: 2008. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ INTERNET, MINT

Részletesebben

ELEMZÉS A hazai online könyvpiacról

ELEMZÉS A hazai online könyvpiacról ELEMZÉS A hazai online könyvpiacról 1 Tartalomjegyzék VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ 5 1. A MAGYARORSZÁGI ONLINE KÖNYVKERESKEDELEM FOGYASZTÓI HÁTTERÉNEK ÉS IPARÁGI HATÁSAINAK ÁTTEKINTÉSE 11 1.1. AZ ELEKTRONIKUS

Részletesebben

módszertani kézikönyv

módszertani kézikönyv módszertani kézikönyv Innovating Vocational Educational Training Applying Games Realities a szakképzés innovációja web 2.0 alapú játékokkal Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI HÁLÓZATOK ÉS HATÁSUK A TÁRSADALOMRA

KÖZÖSSÉGI HÁLÓZATOK ÉS HATÁSUK A TÁRSADALOMRA SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ KÖZÖSSÉGI HÁLÓZATOK ÉS HATÁSUK A TÁRSADALOMRA IRODALMI SZEMELVÉNYEK 2011. Kiss József és Sipos Erika 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 1.1. A kommunikáció formái az internet

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Bevezetés... 1 2. Az internet és az elektronikus kereskedelem... 3. 2.1. Az internet... 4

Tartalomjegyzék. 1. Bevezetés... 1 2. Az internet és az elektronikus kereskedelem... 3. 2.1. Az internet... 4 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 1 2. Az internet és az elektronikus kereskedelem... 3 2.1. Az internet... 4 2.1.1. Az internet kialakulása... 4 2.1.2. Az internet jelene és jövıje... 7 2.2. Az elektronikus

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Haszon-Hegedüs Eszter 2011

SZAKDOLGOZAT Haszon-Hegedüs Eszter 2011 SZAKDOLGOZAT Haszon-Hegedüs Eszter 2011 BUDAPESTI GAZGASÁGI FİISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR MARKETING MESTER SZAK LEVELEZİ TAGOZAT MIRE JÓ A CSR? VÁLLALATI FELELİSSÉGVÁLLALÁS A HAZAI TELEKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÓK

Részletesebben

Online közösségek. Egy jól működő fórum elemzésén keresztül. Készítette: Szalóki Gabriella. III. évf. könyvtár-informatika szakos hallgató

Online közösségek. Egy jól működő fórum elemzésén keresztül. Készítette: Szalóki Gabriella. III. évf. könyvtár-informatika szakos hallgató Online közösségek Egy jól működő fórum elemzésén keresztül Készítette: Szalóki Gabriella III. évf. könyvtár-informatika szakos hallgató Konzulensek: dr. Boda István egyetemi adjunktus (Debreceni Egyetem)

Részletesebben

A tartalom elıállítás és megosztás kollektív módszerei

A tartalom elıállítás és megosztás kollektív módszerei A tartalom elıállítás és megosztás kollektív módszerei Pintér Róbert Tézis: A nem professzionális személyes és közösségi hálózati tartalom elıállítás és megosztás (pl. blogok, közösségi oldalak), illetve

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR MARKETING MESTERKÉPZÉS SZAK Levelező tagozat

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR MARKETING MESTERKÉPZÉS SZAK Levelező tagozat BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR MARKETING MESTERKÉPZÉS SZAK Levelező tagozat ONLINE MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓS STRATÉGIA EGY SZABADIDŐKÖZPONT SZÁMÁRA Készítette: Tamás Ildikó Budapest,

Részletesebben

Hogyan kapcsolódik ez a Kolping mozgalom eszmeiségéhez? Mi is a

Hogyan kapcsolódik ez a Kolping mozgalom eszmeiségéhez? Mi is a Adományozás és Önkéntesség Bevezetı Az élethosszig tartó tanulás program második állomása a lengyelországi Krakkóban volt, 2011.december 1-3. között. Témája: Az adománygyőjtés és az önkéntesség. Elıadója:

Részletesebben

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar INTERNETES KÖZÖSSÉGEK Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Konzulens: Borsi Csaba Készítette: Tóth Szilvia Művelődésszervező szak 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FISKOLÁJA VERSENYTÁRS ELEMZÉS AZ INTERNETEN NI NAPOK ONLINE KÖRNYEZETBEN

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FISKOLÁJA VERSENYTÁRS ELEMZÉS AZ INTERNETEN NI NAPOK ONLINE KÖRNYEZETBEN MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FISKOLÁJA VERSENYTÁRS ELEMZÉS AZ INTERNETEN NI NAPOK ONLINE KÖRNYEZETBEN Konzulens: Dr. Kandikó József rektor, fiskolai tanár Matics Katalin online marketing 2009 1 I. BEVEZETÉS...

Részletesebben

MUNKAANYAG. Varga Gábor. Közösségi hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek

MUNKAANYAG. Varga Gábor. Közösségi hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek Varga Gábor Közösségi hálózatok II. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek A követelménymodul száma: 0909-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-031-50 KÖZÖSSÉGI HÁLÓZATOK

Részletesebben

Internetes Kommunikáció

Internetes Kommunikáció Internetes Kommunikáció Fráter Éva Gabriella Informatikus könyvtáros 2. évf. A telefon, a rádió, a televízió, az internet és a mobiltelefon mára már természetes, minden nap használatos eszközökké váltak.

Részletesebben

A települési könyvtári mőködés normái, valamint teljesítménymutatói

A települési könyvtári mőködés normái, valamint teljesítménymutatói Fehér Miklós könyvtáros Könyvtári Intézet Kutatási és szervezetfejlesztési osztály A települési könyvtári mőködés normái, valamint teljesítménymutatói A könyvtáram hogyan mőködjön? Hány négyzetméteren?

Részletesebben

Agrárgazdasági adatbázisok az Interneten

Agrárgazdasági adatbázisok az Interneten DEBRECENI EGYETEM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR GAZDASÁGI- ÉS AGRÁRINFORMATIKA TANSZÉK TANSZÉKVEZETİ: DR. HABIL. HERDON MIKLÓS Agrárgazdasági adatbázisok az Interneten Online agricultural databases

Részletesebben

ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMELİK EGYÜTTMŐKÖDÉSE, A TÉSZ-EK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA

ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMELİK EGYÜTTMŐKÖDÉSE, A TÉSZ-EK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLİ ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMELİK EGYÜTTMŐKÖDÉSE, A TÉSZ-EK ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉNEK VIZSGÁLATA Doktori (PhD) értekezés Készítette: Horváth Zoltán Gödöllı 2010. A doktori

Részletesebben

Szakszervezetek a Web 2.0-án Szakszervezeti és munkahelyi szervezés, közösségépítés a virtuális térben

Szakszervezetek a Web 2.0-án Szakszervezeti és munkahelyi szervezés, közösségépítés a virtuális térben Szakszervezetek a Web 2.0-án Szakszervezeti és munkahelyi szervezés, közösségépítés a virtuális térben Fiedler Péter József 2011. március 31. Tartalomjegyzék 1. Fejezet...3 Bevezetés...3 1.1 Hipotézisek...4

Részletesebben

GKIeNET Kft. Lakossági kutatás az IPTV piacra vonatkozóan. Készült a GVH támogatásával. Budapest, 2007. november

GKIeNET Kft. Lakossági kutatás az IPTV piacra vonatkozóan. Készült a GVH támogatásával. Budapest, 2007. november GKIeNET Kft. Lakossági kutatás az IPTV piacra vonatkozóan Készült a GVH támogatásával Budapest, 2007. november GKIeNET Kft. Postacím: 1461 Budapest, Pf. 232. www.gkienet.hu Székhely: 1092 Budapest, Ráday

Részletesebben

Szerkesztı: Rostásné Pátkai Zsuzsanna 2009. FEBRUÁR. Kiadó: Fıvárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ISBN 978-963-87965-3-0

Szerkesztı: Rostásné Pátkai Zsuzsanna 2009. FEBRUÁR. Kiadó: Fıvárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ISBN 978-963-87965-3-0 HÁTRÁNYBÓL ELİNYT! VÁLASZOK A MUNKAERİPIACI (RE)INTEGRÁCIÓ KIHÍVÁSAIRA Szerkesztı: Rostásné Pátkai Zsuzsanna 2009. FEBRUÁR Kiadó: Fıvárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ISBN 978-963-87965-3-0

Részletesebben

Nyelv és stílus. A digilektus hatása az írásbeli és a szóbeli kommunikációra egy kérdőíves vizsgálat alapján

Nyelv és stílus. A digilektus hatása az írásbeli és a szóbeli kommunikációra egy kérdőíves vizsgálat alapján Nyelv és stílus A digilektus hatása az írásbeli és a szóbeli kommunikációra egy kérdőíves vizsgálat alapján 1. Az infokommunikációs technológia és a digilektus A magyar és a nemzetközi szakirodalomban

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI

A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI A KÖZÖSSÉGI MARKETING ALAPJAI Tartalomjegyzék WEB 2.0 2 MILYEN MEGJELENÉSI LEHETŐSÉGEK VANNAK? 3 A KÖZÖSSÉGI OLDALAK, MINT HATÉKONY WEBMARKETING ESZKÖZÖK 4 FACEBOOK 6 MI IS AZ A FACEBOOK? 6 MIÉRT FONTOS

Részletesebben