Meseerdő Óvoda és a Szivárvány Tagóvoda Zöld Szíves programja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Meseerdő Óvoda és a Szivárvány Tagóvoda Zöld Szíves programja"

Átírás

1 Meseerdő Óvoda és a Szivárvány Tagóvoda Zöld Szíves programja

2 Alapelveink a környezeti-, környezetvédelmi nevelésben Becsüljük és óvjuk a természet értékeit, a természetet a maga teljességében próbáljuk megismerni (holisztikus természetkép). Megismerjük közvetlen környezetünk növényeit, állatait, tiszteljük és védjük élőhelyeiket, soha nem szedünk le vadvirágot, ritka, védett növényt. Őrizzük a természet és közvetlen környezetünk tisztaságát, nem szennyezzük a környezetünket. Becsüljük a tiszta, jó levegőt. Alapelvünk: nem felemellek, hogy a vendégem legyél, hanem lehajolok hozzád, hogy a vendéged lehessek. Csak azt visszük be a szobába, amit a természet nekünk ajándékozott. (lehullott falevél, termés, kavics stb.) Arra törekszünk, hogy tevékenységeinkkel ne zavarjuk a természetet. Tiszteljük az életet és kíméletesen bánunk minden élőlénnyel. Takarékoskodunk a vízzel és az energiával. Elfogadjuk a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom alapelveit és természetpedagógiai célkitűzéseit. Népszerűsítjük azokat a szülők körében is, hiszen az óvoda és a család közösen nevel.

3 A Zöld Szív 10 pontja 1. Becsüld és óvd a természet értékeit! 2. Szeresd a vadon élő növényeket fákat, virágokat a Zöldszívesek sosem tépnek le vadvirágot! 3. Védd a vadon élő állatokat! A Zöldszívesek nem bántalmaznak rovarokat és más állatfajtákat! 4. Gondoskodj élőhelyük megőrzéséről! 5. Végy védnökséged alá egy természeti értéket! (patak, vadvirágos rét, fa, erdő, domb stb.) 6. Védd meg az itt található növény és állatvilágot! 7. Vigyázz a patakok, folyók, tavak vizére! 8. Becsüld a jó levegőt! 9. Őrizd a természet és környezeted tisztaságát! 10. Ültess egy fát és vigyázz rá!

4 Hogyan lesz egy óvodásból zöldszíves? A nevelés folyamatában tisztelettel közelítünk a természethez, kíméletesen bánunk a növényekkel és az állatokkal. Nem tépjük le a virágokat, nem tördeljük az ágakat, nem tapossuk el vagy bántjuk más módon az állatokat. Aki kíméletlenül bánik a körülötte élőkkel, annak még sokat kell tanulnia, hogy zöldszíves lehessen! Rácsodálkozunk a természet szépségére, színekre, illatokra, hangokra hiszen mi is a természet részei vagyunk. Igyekszünk minél több növény- és állatfajjal megismerkedni először az udvarunkon, majd séták és kirándulások során. Tevékenykedés közben sok-sok tapasztalatot szerzünk, élményeket élünk át. Szűkebb környezetünkben az udvaron örökbe fogadunk egy növényt vagy élőhelyet, amit rendszeresen megfigyelünk, életkorunknak megfelelően gondozunk és amiért felelősséget vállalunk. Később tágabb környezetünkben is védnökség alá veszünk valamilyen természeti értéket. Élményeinket, megfigyeléseinket, tapasztalatainkat a csoport zöldszíves füzetében rajzokkal, képekkel rögzítjük. Így később is jólesően emlékszünk majd az együtt átélt élményekre! Nagycsoportos korunkban szüleinkkel együtt is készíthetünk saját zöldszíves füzetet. Megtanuljuk, hogyan viselkedjünk helyesen séták, kirándulások, illetve a mindennapok során, hogyan őrizzük meg a természet harmóniáját és hogyan óvjuk környezetünket. Megismerjük és betartjuk a zöldszívesek 10 pontját.

5 Ősz Szőlőszagú szeptember Levélhullató október Ködnevelő november TEVÉKENYSÉGEK, ÖTLETEK: Beszélgetés nyári élményekről, rajzolás, fényképek nézegetése. A csoport Zöld Szíves naplójának elkészítése, folyamatos bővítése. Fa, bokor vagy virág védnöksége az udvaron (évente) illetve nagycsoportosokkal tágabb környezetünkben (közeli park, Margitsziget stb.) Védencünk gondozása, őszi jellemzőinek megfigyelése, a változások nyomon követése (pl. lomb színeződése, termés beérése stb.). Ismerkedés közvetlen környezetünk élővilágával (megnevezzük az udvaron lévő fákat, cserjéket és más növényeket). A nagyobbakkal séta, kirándulás során megismerkedünk tágabb környezetünk élővilágával. (pl. Aquincum- Mocsáros tanösvény) Az időjárás megfigyelése és jelölése az időjárás tablón, mindezek hatása a növényekre, az állatokra és az emberekre. Gyönyörködés az ősz szépségében, színeiben, őszi tabló, színpaletta, avarlétra készítése. Őszi jelenségek közvetlen megfigyelése: lombhullás, avar, köd, dér, ökörnyál stb. Lehullott levelek, termések gyűjtése (összehasonlítás, válogatás, színforma-nagyságbeli eltérések), barkácsolás, képalkotás kincseink felhasználásával. lombhullató és örökzöld fák összehasonlítása. Bekapcsolódás a kerti munkába, levélsöprés, gereblyézés stb. Őszi gyümölcsök, zöldségek megnevezése, felismerése látás, tapintás, kóstolás alapján, feldolgozás (pl. saláta, kompót, savanyúság, sütemény stb.) Szüret, diógyűjtés, sült tök, töklámpás készítése. Beszélgetés, képek, természetfilm nézegetése a költöző madarakról. ábrázolás különböző technikákkal. Tapasztalatgyűjtés arról, hogyan készülnek az állatok a télre (hová tűntek a rovarok az udvarról, rejtőszín, téli álom, védett állat fogalma).

6 JELES NAPOK Takarítási Világnap Az óvoda udvarának és környékének kitakarítása (gereblyézés, ágak, levelek halomba hordása Papírgyűjtés (folyamatos) Séta a szelektív hulladékgyűjtőhöz Hulladékhasznosításról szóló interaktív program (FKF) Állatok napja Megemlékezés az Állatok napjáról, épületenkénti hagyományos programokkal (pl. Állatok napi vásár, állatbemutató, játékos versenyek stb.) Egy állat örökbefogadása az állatkertből. Elveszett Állatok Alapítvány és a Közelebb az állatokhoz alapítvány programjain való részvétel (felelős állattartás). Képek gyűjtése állatokról, tablók, puzzle, Állatok könyvének elkészítése. Állatfigurák, állatmaszkok barkácsolása különböző technikákkal. Állatokról szóló mondókák, versek, dalok gyűjtése. Hang és mozgásutánozó játékok. Találós kérdések állatokról. Természettudományos albumok nézegetése, érdekességek az állatvilágból, pl. állati rekordok: legnagyobb, leggyorsabb, legkisebb, stb. HAGYOMÁNYOK, NÉPI IDŐJÓSLÓ NAPOK Szüret szőlő szemezése, préselése, must kóstolása, szüreti mulatság és táncház November 11. Márton nap Szent Márton legendája, lampion, liba készítése különböző technikákkal November 25 Ha Katalin kopog, karácsony locsog Adventi gyertyagyújtás PROJEKTEK Takarítás (épületen kívül és belül, eszközök és takarítószerek, lomtalanítás, hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása, baleset és egészségvédelem, takarítással kapcsolatos foglalkozások pl. utcaseprő, kéményseprő, kukás stb.)

7 Tél Deres-darás december Jégen járó január Fagyot fújó február TEVÉKENYSÉGEK, ÖTLETEK: A csoport Zöld Szíves naplójának folyamatos bővítése. Védencünk gondozása, téli jellemzőinek megfigyelése. Beszélgetés az örökzöld növényekről. Madárkalács, tobozetető, mogyorófüzér készítése, folyamatos madáretetés, madárkarácsony. Karácsonyfadíszek készítése természetes alapanyagból. Mézeskalács sütése. Érzékszervi játékok: ismerkedés a karácsonyi fűszerekkel (fahéj, vanília, szegfűszeg, ánizs stb.) felismerésük szaglás segítségével, magok, dió, mogyoró, mandula, méz stb. kóstolása, felismerése ízlelés alapján. Az időjárás megfigyelése és jelölése az időjárás tablón, mindezek hatása a növényekre, az állatokra és az emberekre. A téli csapadékok megfigyelése (hó, dér, zúzmara, ónos eső). Hópelyhek megfigyelése nagyítóval. Hóval kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése, játékok a hóban. Vizsgálódások a hóval és a jéggel, tulajdonságok, halmazállapot változások. Madárnyomok megfigyelése, látott madarak azonosítása, ok-okozati összefüggések. Gyönyörködés a tél szépségében. Beszélgetések az állatok téli álmáról, a csoportszobában lakó élőlények folyamatosan gondozása. Beszélgetés az újév kezdetéről és az idő múlásáról: évszakok, hónapok, évszakkorong, naptár készítése rajzokból és képkivágásokból. Gyógyteák készítése, kóstolása, fogyasztása, beszélgetés a gyógynövények betegségmegelőző, gyógyító hatásáról (csipkebogyó, hársfavirág, bodza, kakukkfű, gyömbér)

8 HAGYOMÁNYOK, NÉPI IDŐJÓSLÓ NAPOK December 4. Borbála napja gyümölcsfaág hajtatása December 6. Szent Miklós napja Jön a Mikulás! December 13. Luca napja Lucabúza csíráztatása (ha karácsonyra kizöldül, a következő évben jó termés várható), hagymakalendárium (12 hagymagerezdbe sót tesznek, és attól függően következtetnek az elkövetkező hónapok csapadékosságára, hogy melyik nedvesedik át) December 24. Karácsony Január 1. Újév, újév, újesztendő - az évkezdet napja Január 6. Pál Pálfordulás napja Pál, ha nem talál, csinál. (telet) Február 2. Gyertyaszentelő Medve-nap az óvodában (ha a medve meglátja a saját árnyékát, még visszabújik, mert hosszú lesz a tél), Mackókiállítás Február 6. Dorottya Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja (a fagyot) Farsangi mulatság, télbábu elégetése, táncház PROJEKTEK Tűz mire használjuk (sütés, főzés, grillezés), fűtés (kályha, kandalló) a tűz jótékony hatása és veszélyei, a tűz tulajdonságai, színei és hangja, hangutánzó szavak gyűjtése, tűzzel kapcsolatos munkák (tűzoltó, kohászat, égetőkemence), tűzgyújtás eszközei, tűzhányó.

9 Tavasz Rügymozdító március Április füttyös, fiús Május, május, virágdús TEVÉKENYSÉGEK, ÖTLETEK: A csoport Zöld Szíves naplójának folyamatos bővítése, képek gyűjtése. Védencünk gondozása, tavaszi jellemzőinek megfigyelése, (rügy, virág, hajtás, bimbó stb.) Az időjárás megfigyelése és jelölése az időjárás tablón, mindezek hatása a növényekre, az állatokra és az emberekre. Tavaszra jellemző időjárási elemek megfigyelése: eső, szél (szél irányának megfigyelése, szélerősség mérése szalaggal, forgóval). Az ébredező természet megfigyelése: melegedés, rövidülnek az éjszakák, hosszabbodnak a nappalok, több időt töltünk a szabadban, nyílnak a virágok, előbújnak a rovarok stb. Rügyező fák és más növények összehasonlítása, kéregnyomatok készítése. Vizsgálódások nagyítóval pl. pitypang és más virágok, rovarok stb. Csíráztatás, hajtatás, az éledő növényke felelősségteljes gondozása, ehető csírák kóstolása (vitaminok fontossága). Bekapcsolódás a kerti munkába (gereblyézés, ásás, palántázás, ültetés) Talaj megfigyelése (színe, állaga, talajban lakó élőlények) Nemszeretem állatok megfigyelése (rovarok, földigiliszta stb). szemléletformálás, az élet tiszteletére nevelés. Fogalmak gyarapítása: természetvédelmi terület, védett, folyó, folyópart, áradás, apadás, stb. Séták, kirándulások szervezése pl. közeli parkba, tanösvényhez, patakhoz, folyóhoz, Margitszigetre, Állatkertbe stb. A zöldszíves munkafüzetek lapján ismerkedés Béka-Réka, Sáska Miska és Borz Rozi kalandjaival különböző életterek, élőhelyek megismerése. A tavasz az újjászületés ideje állatok és kicsinyeik megfigyelése az állatkertben, vadasparkban, képről esetleg filmről. Szókincsbővítés a különböző állatok utódainak megnevezése (fióka, csibe, borjú, csikó, malac stb.) játékos hang és mozgásutánzások. Beszélgetés a költöző madarak hazatéréséről, madárhangok megfigyelése, megkülönböztetése, képek gyűjtése, nézegetése, tablókészítés.

10 JELES NAPOK Zöld szív napja a tavasz első napja A tavasz első napja egyben a ZÖLD SZÍV NAPJA is. Ezen a napon ünnepélyes keretek között kitűzzük az óvodában a Zöld Szíves zászlót. A nagyok ruhára ragasztható zöld szívecskét ajándékoznak a kicsiknek Víz Világnapja Játékok, kísérletek, vizsgálódások a víz világnapja alkalmából, pl.: halmazállapotok, oldódó és nem oldódó anyagok, különböző ízű vizek kóstolgatása, színes buborékkép készítése, víz színezése stb. Beszélgetés a vízszennyezésről. Ki szennyezi a vizeket? Milyen hatásai vannak ennek? Eljuthat-e az emberhez a tápláléklánc során? Miért van szüksége az élőlényeknek vízre - víz nélkül nincs élet. Beszélgetés a víz körforgásáról. Kirándulás az esztergomi Duna múzeumba Föld Napja Beszélgetések kezdeményezése a FÖLD nevű bolygóról. Beteg a Föld, mi baja lehet? Hogyan tudnának az óvodások ezen segíteni? És a felnőttek? Öko-játszóház szervezése újrahasznosítás, ajándékkészítés hulladékok feldolgozásával, kiállítás rendezése újrahasznosítással készült tárgyakból, játékokból Egy gyerek - egy palánta: virágültetés, kertrendezés. Képek, albumok nézegetése különleges élőhelyekről, természeti jelenségekről, védett és veszélyeztetett élőlényekről. Játékok a földgömbbel, csillagászati ismeretek, földgömb készítése kasírozással A madarak és fák napja Madarak és fák hetének megrendezése képek gyűjtése Óbuda védett fáinak és madarainak megismerése (séta, képnézegetés, Aquincum-Mocsáros tanösvény) 200 éves fa meglátogatása a Margitszigeten Védnökségünk alatt lévő fa meglátogatása, a fa környékének megtisztítása. Mondókák, dalok, versek különböző madarakról albumkészítés. Újrapapír készítése ments meg egy fát!

11 HAGYOMÁNYOK, NÉPI IDŐJÓSLÓ NAPOK Március Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget. Húsvét Tojásfestés hagyományos technikákkal (berzselés, írókázás, viaszolás stb.), természetes festőanyagok megismerése (hagymahéj, céklalé, diólevél főzete stb.), beszélgetés a felelős állattartásról (húsvéti nyuszi). Május első vasárnapja: Anyák napja ajándékkészítés természetes anyagokból PROJEKTEK Víz víz körforgása, csapadék- és megjelenési formák, halmazállapot változások, a víz, mint életfeltétel, egészség- és környezetvédelem, tiszta és szennyezett víz, miért kell takarékoskodni a vízzel, vízi közlekedés eszközei, vízi sportok, vízszabályozás és a víz veszélyei. Levegő életfeltétel: levegő és a növények kapcsolata, levegő és az állatok kapcsolata, levegő és az emberek kapcsolata, légszennyezés környezetvédelem, a levegő mozgása (különböző erősségű szelek), a szél erejének hasznosítása (szélmalom, szélerőmű), légi közlekedés

12 Nyár Kalászkonyító június Kaszasuhintó július Aranyat izzó augusztus TEVÉKENYSÉGEK, ÖTLETEK: A csoport Zöld Szíves naplójának éves lezárása. Védencünk nyári jellemzőinek megfigyelése, (lombkorona, terméskezdemények, színek változása stb.) Az időjárás megfigyelése és jelölése az időjárás tablón, mindezek hatása a növényekre, az állatokra és az emberekre. A nyár színei, örömei Kertgondozás, locsolás, gyomlálás. Madáritató kialakítása az óvoda udvarán. Kavicsok gyűjtése, beszélgetés a kőzetekről. A homok is egy kőzetfajta homok tulajdonságai, játékok a homokkal, sárral

13 Folyamatos tevékenységek az óvodában Takarékoskodás az árammal, vízzel, papírral. Szelektív hulladékgyűjtés a csoportokban: papír, zöld hulladék. Újrahasznosítás: hulladékok kreatív felhasználása, nem hasznosítható anyagok elvitele a szelektív udvarba. Műanyag kupakok, papír, használt elem gyűjtése. Egészségügyi hulladékgyűjtő biztosítása. Együttműködés az Elveszett Állatok Alapítvánnyal, a Közelebb az állatokhoz Alapítvánnyal és a Gondolkodj Egészségesen Alapítvánnyal (felelős állattartás és egészségtudatos gondolkodás megalapozása). Szobanövények gondozása közösen a gyerekekkel (locsolás, átültetés stb.) A csoportszobában élő állatok gondozása, (halak, csigák stb.) Örökbefogadott növényünk, állatunk megfigyelése, gondozása. Az udvar növényeinek gondozása, kerti munka (gereblyézés, levélsöprés, locsolás stb.), komposztálás. Képek, rajzok gyűjtése a tevékenységekhez, projektekhez kapcsolódóan. Óvodai programok fotózása, album, emlékkönyv készítése. Zöld Szíves faliújság kialakítása, folyamatos aktualizálása, karbantartása. Szülők tájékoztatása az aktuális tevékenységekről, a családok bevonása az óvoda Zöld Szíves Programjába.(szemléletformálás) Környezetbarát tisztítószerek használata (mosódió, mosószóda), tudatos takarékosság és személyes példamutatás az összes óvodában dolgozó felnőtt részéről. A környezeti neveléséhez kapcsolódó szakirodalom bővítése, környezettudatos neveléshez kapcsolódó továbbképzések preferálása. Kapcsolattartás országos egyesületekkel és egyéb szervezetekkel (pl. Környezetünkért Óvodai Egyesület, KOKOSZ, Népszigeti Kutyaiskola stb.)

14 Célkitűzések Megfelelő feltételek esetén tanösvény kialakítása és gondozása. Pályázatok segítségével kirándulások, helyszíni programok,, múzeumlátogatások, állatkerti bérlet finanszírozása.

PAKSI BENEDEK ELEK ÓVODA

PAKSI BENEDEK ELEK ÓVODA PAKSI BENEDEK ELEK ÓVODA HÉTSZÍNVIRÁG TAGÓVODA ZÖLD SZÍVES TERVE 2015. ALAPELVEINK A KÖRNYEZETI-, KÖRNYEZETVÉDELMI NEVELÉSBEN BECSÜLJÜK ÉS ÓVJUK A TERMÉSZET ÉRTÉKEIT. ISMERKEDÜNK A VADON ÉLŐ NÖVÉNYEKKEL,

Részletesebben

Fürkész Körösök Völgye Natúrpark Egyesület Henkel környezettudatos óvoda program. Éves munkaterv

Fürkész Körösök Völgye Natúrpark Egyesület Henkel környezettudatos óvoda program. Éves munkaterv Fürkész Körösök Völgye Natúrpark Egyesület Henkel környezettudatos óvoda program Éves munkaterv Készítették: Békés Városi Óvoda Központi tagóvodája Béres Istvánné tagóvodavezető Felülvizsgálta: Bereczki

Részletesebben

A környezettudatos magatartás kialakításának programja

A környezettudatos magatartás kialakításának programja INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ A környezettudatos magatartás kialakításának programja 2010. 11 Intézményünket Csongrád megye három kis településének- Csanytelek, Tömörkény, Felgyő- óvodái alkotják. A helyi sajátosságokhoz,

Részletesebben

SAJÁT INNOVÁCIÓ. Kompetencia alapú oktatás a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézményben. Pályázó címe 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 12.

SAJÁT INNOVÁCIÓ. Kompetencia alapú oktatás a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézményben. Pályázó címe 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 12. 1 TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0123 Kompetencia alapú oktatás a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézményben SAJÁT INNOVÁCIÓ Pályázati azonosító TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0123 Pályázat címe Kompetencia alapú oktatás a

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben

TÁMOP-3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ 2010. Környezettudatos magatartás kialakítása KÉSZÍTETTE: Kaszás Ferencné Tubicsák

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS KIALAKÍTÁSA, A PEDAGÓGIAI PROGRAM TÜKRÉBEN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS KIALAKÍTÁSA, A PEDAGÓGIAI PROGRAM TÜKRÉBEN A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS KIALAKÍTÁSA, A PEDAGÓGIAI PROGRAM TÜKRÉBEN APRÓ LÉPÉS AZ ÓVODÁSNAK, NAGY LÉPÉS A VILÁGNAK INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ Készítette: Cselényi Julianna, Módosné Gosztola Erzsébet, Szabó

Részletesebben

Hagyományőrzés a óvodánkban

Hagyományőrzés a óvodánkban Önálló intézményi innováció Hagyományőrzés a óvodánkban A kidolgozó pedagógus neve: Sárosiné Büki Anikó 2010. 2. Ismerkedés az óvoda más csoportjaival, az ott dolgozókkal 3. Őszi termések gyűjtögetése

Részletesebben

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Budapest, 2012 január 10. A dolgozatot készítette: Dr. Lengyelné Pomázi Erika Lakcím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 59. 6.em.66. mobil: 06-30-3400258

Részletesebben

Környezetünk az erdő. Az erdő felfedezése évszakonként, közös erdőjárás.

Környezetünk az erdő. Az erdő felfedezése évszakonként, közös erdőjárás. 1 Környezetünk az erdő. Az erdő felfedezése évszakonként, közös erdőjárás. Készítette: MENYHÁRT ILDIKÓ Óvodapedagógus Nyugat-magyarországi Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda Sopron 2010 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

5. KISISKOLÁSOK (4 írás)

5. KISISKOLÁSOK (4 írás) 5. KISISKOLÁSOK (4 írás) Kozma Lászlóné: Kisiskolások környezeti nevelése Rácsodálkozni, megismerni, megszeretni, megvédeni. Fogékony életkorról lévén szó, a kisiskolások minden tantárgya alkalmas környezeti

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI MODUL MICIMACKÓ CSOPORT 2009./2010. KIS- KÖZÉPSŐ CSOPORT

KÖRNYEZETVÉDELMI MODUL MICIMACKÓ CSOPORT 2009./2010. KIS- KÖZÉPSŐ CSOPORT KÖRNYEZETVÉDELMI MODUL MICIMACKÓ CSOPORT 2009./2010. KIS- KÖZÉPSŐ CSOPORT Készítette: Fülöp Andrásné 1 Tartalomjegyzék 1.Modul adatai 4 1.1. Modul címe...5 1.2. Modulvezető.5 1.3. Modul időtartama.5 1.4.

Részletesebben

Környezetvédelmi nevelés a 2. osztályban

Környezetvédelmi nevelés a 2. osztályban Zilahiné Szegő Viktória és Osztheimer Erika Szeptem ber Környezetvédelmi nevelés a 2. osztályban Éves tervezet Fedezzük fel a szeptemberi erdőt. Cél a gyerekek érdeklődésének felkeltése irányított program

Részletesebben

4. fejezet Tanórai felhasználás lehetőségei

4. fejezet Tanórai felhasználás lehetőségei 4. fejezet Tanórai felhasználás lehetőségei A természetismeret tanmenetek a Pedellus Kiadó tankönyveihez készültek ezekből a kertre vonatkozó részek osztályonként Óraszá m Természetismeret tanmenet 1.

Részletesebben

1. Anyag, energia, információ

1. Anyag, energia, információ KÖRNYEZETISMERET Az Ember és természet műveltségterület középpontjában a természet és az azt megismerő ember áll. A természettudományos műveltség kialakításának alapja a természettel való közvetlen, megértő

Részletesebben

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS!

Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Hangyasuli Környezeti Nevelési Hálózat EZ A FÖLD A TIED IS! Útmutató óvodáskorú gyermekek környezetvédelmi neveléséhez A rohanó 21. század elején segítsünk megmenteni az élő természetet, annak varázsát.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. Véghelyi Balázs SAJÓKAZA, 2015.

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. Véghelyi Balázs SAJÓKAZA, 2015. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. Véghelyi Balázs SAJÓKAZA, 2015. SAJÓKAZAI GÉZENGÚZ NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA SZÉKHELY OM azonosító: 028669 Napközi Otthonos Óvoda 3720 Sajókaza, Rákóczi Ferenc

Részletesebben

Vadárvácska Óvoda Pedagógiai Program melléklete. www.vadarvacska.hu. Oldal: 1 / 34

Vadárvácska Óvoda Pedagógiai Program melléklete. www.vadarvacska.hu. Oldal: 1 / 34 Vadárvácska Óvoda Pedagógiai Program melléklete www.vadarvacska.hu Oldal: 1 / 34 Tartalom 1. sz. Melléklet : Néphagyomány ápolás népszokások... 3 1.1. A néphagyomány tartalma az egyes tevékenységekben...

Részletesebben

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872 Pedagógiai Program p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 5 1. 1 ÓVODAKÉP... 5 1. 2. GYERMEKKÉP... 8 II. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI... 8

Részletesebben

Védd a természetet, óvd az egészséged!

Védd a természetet, óvd az egészséged! ZSOMBÓ-CSÓLYOSPÁLOS KÖZSÉGEK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA, ÓVODÁJA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNYE CSÓLYOSPÁLOSI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA Védd a természetet, óvd az egészséged! A környezeti nevelés, egészséges

Részletesebben

Éves munkaterv MÁKSZEM ÓVODA 2013 / 2014. Ph. Az intézmény OM azonosítója: Intézményvezető: Gyöngyösi Mária

Éves munkaterv MÁKSZEM ÓVODA 2013 / 2014. Ph. Az intézmény OM azonosítója: Intézményvezető: Gyöngyösi Mária MÁKSZEM ÓVODA Éves munkaterv 2013 / 2014 Az intézmény OM azonosítója: Intézményvezető: 202684 Nevelőtestület nevében: Varga Szilvia Gyöngyösi Mária. aláírás Legitimációs eljárás Szülői Közösség nevében:

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam 1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam óraszám: heti 1 évi 37 heti 1 évi 37 heti 1 évi 37 heti 2 évi 74 Célok és feladatok A tantárgy célja, hogy felkészítse a tanulókat

Részletesebben

Környezetismeret 1-4. osztály. Javasolt óraterv. 1. évfolyam

Környezetismeret 1-4. osztály. Javasolt óraterv. 1. évfolyam Környezetismeret 1-4. osztály KÖRNYEZET- ISMERET 1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4 évfolyam Heti óraszám 1 1 2 2 Éves óraszám 32+4 32+4 65+7 65+7 Javasolt óraterv 1. évfolyam címe Az iskola Az iskolás

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam Ahogyan a gyermek értelme fejlődik, úgy válik benne egyre erősebbé az igény arra, hogy saját testét, illetve szűkebb-tágabb környezetét megismerje, annak egyes elemeit néven

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 267 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM

KÖRNYEZETISMERET 267 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET 267 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET 268 CÉLOK ÉS FELADATOK A tantárgy célja, hogy felkészítse a tanulókat a természeti világ elemi megismerésének lehetőségére, azaz fejlessze

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/2/08/2/2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon Szent-Györgyi Albert Általános Iskola - Önálló intézményi

TÁMOP-3.1.4/08/2/08/2/2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon Szent-Györgyi Albert Általános Iskola - Önálló intézményi TÁMOP-3.1.4/08/2/08/2/2008-0031 A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon Szent-Györgyi Albert Általános Iskola - Önálló intézményi innováció: ERDEI ISKOLA program terve A Földet nem apáinktól

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben c. pályázati program KÉK BOLYGÓ, BESZÁMOLÓJA SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye Készítették: Judtné Berényi Tímea Priskin Ágota Bükkösd, 2010. május 5. A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. ÉVFOLYAM

KÖRNYEZETISMERET 1-4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET 1-4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET az általános iskolák 1 4. évfolyam számára Tantárgyi célok, feladatok A környezetismeret tantárgy célja, hogy a gyermek természetes kíváncsiságára építve

Részletesebben

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015

ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 ZOO OVI PROGRAM ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2014-2015 "Aki szereti a szépet, az életet szereti. Aki gyermekkorában megtanul látni,...az sok-sok év múlva, ha rosszkedvűen vagy bánattal sújtottan jár az úton, s meglátja

Részletesebben

Önálló innováció. 1. Általános adatok. 2. Az önálló innováció témája. Intézmény neve: Csicsergő Óvoda. Címe: 1173 Budapest, Kaszáló u. 48.

Önálló innováció. 1. Általános adatok. 2. Az önálló innováció témája. Intézmény neve: Csicsergő Óvoda. Címe: 1173 Budapest, Kaszáló u. 48. Önálló innováció 1. Általános adatok Intézmény neve: Címe: Csicsergő Óvoda 1173 Budapest, Kaszáló u. 48. Elérhetősége: Tel/fax: 06-1-256-5546 E-mail: csicserg@enternet.hu Web cím: w3.enternet.hu/csicserg/

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam Ahogyan a gyermek értelme fejlődik, úgy válik benne egyre erősebbé az igény arra, hogy saját testét, illetve szűkebb-tágabb környezetét megismerje, annak egyes elemeit néven

Részletesebben