I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik."

Átírás

1 I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik. 2. Az anyagok melyik csoportjába tartoznak a felsoroltak: klór, konyhasó oldat és a tiszta víz? klór egyszerű anyagok elem konyhasó összetett anyagok oldat víz összetett anyagok - vegyület 3. Készíts 350 g 25 tömegszázalékos konyhasóoldatot! Írd le az oldatkészítés lépéseit! A szükséges mennyiségű konyhasót mérőlombikba tesszük. Kevés desztillált vízben feloldjuk. Az oldatot 350 cm 3 mennyiségre desztillált vízzel felöntjük. 4. A fenti oldat elkészítéséhez hány g konyhasót és vizet kell bemérni? oldat = 350 g 25 = x/350*100 oldott anyag = x g x=25*350:100 = 87,5 g konyhasó koncentráció = 25 m/m% ,5 = 262,5 g víz 2. Kémiai részecskék 1. A felsoroltak közül húzd alá az elemi részecskéket, és karikázd be a kémiai részecskéket: elektron, ion, molekula, proton, atom, neutron! A többi bekarikázva 2. Írj példát összeg- és szerkezeti képlettel elemmolekulára, melyben egyszeres, kétszeres, háromszoros kovalens kötés van, és keress példát vegyületmolekulára is! Egyszeres: Cl 2 Kétszeres: O 2 Háromszoros: N 2 3. Egészítsd ki a mondatokat, hogy helyesek legyenek! Az atomban a protonok száma egyenlő az elektronok számával. Az izotóp atommagokban a neutronok száma eltérő. A pozitív töltésű ionban az elektronok száma kisebb, mint a protonok száma. A negatív töltésű ionban az elektronok száma több, mint a protonok száma.

2 4. Írd le kémiai jelekkel a következő ionok kialakulását: káliumion, oxidion, ammóniumion, hidroxidion! K K + + e - vagy K K + O + 2e - O 2 - vagy O O 2 - NH 3 + H + + = NH 4 vagy NH 3 + NH 4 H 2 O OH - + H + vagy H 2 O OH - + H + 3. Anyagi változások 1. Mi a bomlás, és mi az egyesülés? A bomlás az a kémiai reakció, melynek során egy anyagból két vagy több anyag keletkezik. Az egyesülés az a kémiai reakció, melynek során két vagy több anyagból egy anyag keletkezik. 2. Csoportosítsd az alábbi reakciókat energiaváltozás és a részt vevő anyagok száma szerint: magnézium égése, cukor karamellizálása! Energiaváltozás szerint exoterm magnézium égése endoterm cukor karamellizálása Részt vevő anyagok szerint egyesülés magnézium égése bomlás cukor karamellizálása 3. A magnézium égése során melyik anyag keletkezik? Írd le a nevét, képletét, kötéstípusát, és add meg1 mol tömegét! magnézium-oxid MgO ionkötés 40 g/mol 4. Írd le a magnézium égésének egyenletét! Melyik anyag oxidálódott, illetve melyik redukálódott? Melyik anyag volt az oxidáló-, illetve a redukálószer a reakció során? 2Mg + O 2 = 2MgO oxidálószer: O 2 redukálószer: Mg II. A NEMFÉMES ELEMEK ÉS VEGYÜLETEIK 4. A hidrogén 1. Sorold fel a hidrogén fizikai tulajdonságait! A természetben milyen állapotban fordul elő? Színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, legkisebb sűrűségű gáz. A természetben vegyületeiben fordul elő.

3 2. Hogyan állítják elő a hidrogént laboratóriumban? Cink és sósav reakciójával állítják elő. 3. Írd le, mi a margaringyártás lényege! A magvakból kipréselt növényi olajat katalizátor mellett hidrogénezik, mely folyamat közben az olaj megszilárdul. 4. A képen látható kísérletben hidrogéngázt vezetünk réz-oxidra. Milyen színűek a kiindulási és a keletkezett anyagok? Írd le a reakcióegyenletet! Melyik anyag oxidálódott, illetve melyik redukálódott? Kiindulási anyagok: H 2 színtelen CuO fekete Keletkezett anyagok: Cu vörös H 2 O színtelen CuO + H 2 = Cu + H 2 O oxidálódott: CuO redukálódott: H 2 5. A víz 1. Mi a víz összegképlete és szerkezeti képlete? H 2 O 2. Sorold fel a víz halmazállapotait! Mi a jég rácstípusa? Szilárd, folyékony, gáz. A jég rácstípusa: molekularács 3. Nézz utána, mivel függ össze a Titanic luxushajó katasztrófája! A jég térfogata nagyobb, sűrűsége kisebb, mint a folyékony vízé. A jéghegynek csak 1/10-e látszik ki a vízből, a víz alatti hatalmas jégtömeg léket ütött a Titanicon. 4. Magyarázd el a víz hegységformáló hatását! A víz a kőzetrepedésekbe folyik. Télen megfagy így növekszik térfogata. A jég szétfeszíti, aprózza a kőzetet. Az esőzések során pedig elhordja az aprózódott kőzetet. 6. A klór 1. Hogyan állítható elő a klór laboratóriumban? Sorold fel a fizikai tulajdonságait! Előállítás: kálium-permanganát + sósav reakciójával. Fizikai tulajdonságai: sárgászöld, szúrós szagú, vízben közepesen oldódó gáz. 2. A természetben milyen állapotban fordul elő a klór? Mi ennek az oka? Hogyan állítják elő az iparban? A természetben vegyületeiben fordul elő, mert nagyon reakcióképes elem. Iparban a konyhasó oldatának vagy olvadékának elektrolízisével állítják elő. 3. A képen a nátrium és a klór reakciója látható. Írd le a reakcióegyenletet! Milyen szer volt a klór a reakcióban? Energiaváltozás szerint ez milyen

4 típusú reakció? 2Na + Cl 2 = 2NaCl Cl 2 az oxidálószer Energiaváltozás szerint exoterm reakció 4. Miért nagyon veszélyes, ha takarítás közben figyelmetlenségből a háztartási sósavat összeöntik hipóval (NaOCl)? Írd le a reakcióegyenletet! Klórgáz fejlődik, amely erősen mérgező anyag. NaOCl + 2HCl = Cl 2 + H 2 O + NaCl 7. A sósav 1. Ki és hogyan állította elő a sósavat? Rudolph Glauber átkristályosított kősó + tömény kénsav reakciójával. 2. A hidrogén-klorid vizes oldatába kék lakmuszt cseppentünk. Milyen színváltozás történik? Mit jelent ez? Az oldat piros lesz. Az oldat savas kémhatású, mert oxónium-ion túlsúly van az oldatban. 3. Hogyan bizonyítod be egy fehér színű kődarabról, hogy mészkő? Készíts kísérlettervet! Tudjuk, hogy a mészkőből sav hatására CO 2 gáz fejlődik. A kőre savat (ecet; sósav) cseppentünk, ha pezsgést tapasztalunk, akkor mészkő. 4. A képen a vas, a réz és a cink reakcióját látod sósavval. Írd a fémek vegyjelét a megfelelő kémcső alá! Zn Fe Cu Írd le a cink és a sósav reakcióegyenletét (a cink 2 elektront ad le)! Zn + 2HCl = ZnCl 2 + H 2 Melyik anyag volt az oxidáló-, illetve a redukálószer? Sósav volt az oxidálóés cink a redukálószer. 8. Az oxigén 1. Ki és hogyan fedezte fel az oxigént? Sorold fel az oxigén fizikai tulajdonságait! Joseph Priestley higany-oxidot hevített, a keletkező gázban a gyertya erős lánggal égett. Az oxigén színtelen, szagtalan gáz, vízben rosszul oldódik. 2 Milyen állapotban fordul elő az oxigén a Földön, és milyen gyakorisággal? Elemi állapotban a levegőben, vegyületeiben vízben, hegyek, talaj vegyületeiben. A Földön a leggyakoribb. Írd le a higany-oxid bomlását szavakkal! Higany-oxidból keletkezik fém higany és oxigén gáz. 3. Töltsd ki a táblázatot!

5 Név Összegképlet Szerkezeti képlet 1 mol tömege Kémiai tulajdonsága Oxigén O 2 32g/mol oxidálószer ózon O 3 nem kérjük 48g/mol erélyes oxidálószer Élettani hatása A légzéshez elengedhetetlen Mérgező 4. Higany-oxidot (HgO) hevítünk, a keletkező gázt (A) egy fekete port (B) tartalmazó kémcsőbe vezetjük, amíg vörösbarna színű anyag (C) keletkezik. Milyen anyagokat jelölnek a nagybetűk? Írd le a képletüket, és az A és B reakciójának egyenletét! A: O 2 B: Fe C: Fe 2 O 3 4Fe + 3O 2 = 2Fe 2 O 3 9. A kén 1. Sorold fel a kén fizikai tulajdonságait! Sárga, szilárd. Hol fordul elő elemi kén a Földön? Vulkanikus eredetű kéntelepekben. 2. Hol helyezkedik el a kén a periódusos rendszerben? Harmadik periódus, VI. főcsoportban. Hány atomos molekulát alkot, miért? Nyolc atomos, gyűrű alakú molekulát alkot. A S atom nagy, így két atom között egy kötőelektronpár fér el. Ezért a 2 kötőelektronpárt 2 szomszédos S atommal alkotja. Melyik rácstípusban kristályosodik? Molekularács 3. Magyarázd el a kép segítségével, hogyan függ össze az olvadás folyamata a kén szerkezetével! Hő hatására a molekularácsot összetartó gyenge kötések felbomlanak, sárga, hígan folyó folyadék keletkezik. További melegítésre a kéngyűrűk szakadnak fel, a láncok összegabalyodnak, és sűrűn folyó olvadék alakul ki. További hevítésre a kénláncok felszakadnak, és egy hígan folyó olvadék keletkezik. 4. Cink és kénpor keverékét hevítjük. Milyen anyag keletkezik? Cinkszulfid. Írd le a reakcióegyenletet! Zn + S = ZnS Csoportosítsd a reakcióegyenletet az alábbi szempontok szerint: a) résztvevő anyagok száma egyesülés b) energiaváltozás exoterm c) részecskeátmenet! redoxi 10. A kén vegyületei

6 1. Kénszalagot égetünk. Milyen gáz keletkezik? Kén-dioxid Sorold fel a fizikai tulajdonságait! Színtelen, szúrós szagú, vízben oldódó gáz Mi az élettani hatása? Mérgező 2. A fenti képsor a kén-dioxid melyik tulajdonságát tanúsítja? Színtelenítő Mi a kémiai alapja ennek a tulajdonságnak? A kén-dioxid redukáló hatása. Írd le a kén-dioxid keletkezésének egyenletét! S + O 2 = SO 2 3. A kén-dioxid a savas esők egyik okozója. Írd le a savas esők kialakulásának egyenletét! SO 2 + H 2 O= H 2 SO 3 4. Ha a kén-dioxid gázt kén-hidrogén oldatába vezetjük, sárga, szilárd anyag keletkezik. Írd le a reakció egyenletét! SO 2 + 2H 2 S= 2H 2 O + 3S Szűkebb értelemben melyik anyag oxidálódott, melyik redukálódott? H 2 S oxidálódott, SO 2 redukálódott. Melyik az oxidálószer, melyik a redukálószer? Kén-dioxid az oxidálószer, a Hidrogén-szulfid a redukálószer. 11. A kénsav 1. Írd le a kénsav összegképletét! H 2 SO 4 Hogyan kell a tömény kénsavat hígítani, miért? A savat üvegbot mellett, állandó keverés közben öntjük a vízbe. Mert a hígítás nagy hőfejlődéssel jár. A hőfejlődés miatt az oldat felmelegszik, fröcsöghet, ami balesetveszélyes! 2. A képen látható kísérlet a kénsav melyik tulajdonságát bizonyítja? A kénsav vízelvonó hatása miatt a cukrot elszenesíti. Hogyan kell elvégezni a kísérletet? A cukorra néhány csepp vizet, majd tömény kénsavat öntünk. 3. Bizonyítsd be, hogy a kénsav savas kémhatású! Készíts kísérlettervet, és színezd ki megfelelően! Kémcsőbe híg kénsavat öntünk. Az oldatba néhány csepp kék lakmusz oldatot cseppentünk. Az oldat piros lesz, ez bizonyítja savas kémhatását. Írd le a reakcióegyenletet! H 2 SO 4 + 2H 2 O = 2H 3 O + + SO Készíts folyamatábrát (anyagnevekkel és nyilakkal) az alábbi anyagok és folyamatok felhasználásával: oldódás tömény kénsavban, kén, óleum, kéndioxid,v 2 O 5, oxigén, kén-dioxid égése, hígítás, kén égése, kéntrioxid, tömény kénsav! Kén (kén égése) kén-dioxid + oxigén (kén-dioxid égése, V 2 O 5 ) kén-trioxid (oldódás kénsavban) óleum (hígítás) tömény kénsav

7 Mi a szerepe a vanádiumpentoxidnak (V 2 O 5 )? Katalizátor 12. A kénsav reakciói 1. Írd le a képletüket! Kénsav H 2 SO 4 2- szulfition SO 3 kén-trioxid SO 3 2- szulfátion SO 4 kén-hidrogén H 2 S kénessav H 2 SO 3 vas-szulfid FeS kén-dioxid SO 2 2. A képek a híg és a tömény kénsav reakcióját mutatják vassal és rézzel. Írd a kép alá, melyik a híg és melyik a tömény kénsavval történő reakció! A bal oldali: híg kénsav, a jobb oldali: tömény kénsav Válaszodat indokold! A jobb oldali képen a vasszög és a sav között nincs reakció, nem látszik gázképződés. 3. Az alábbi állításba hiba csúszott. Miért? Írd le helyesen! Tömény kénsavat nem lehet vastartályban tárolni, mert oldja a vasat. A tömény kénsavat lehet vastartályban tárolni, mert a sav passziválja a fém felületét, így nem lépnek egymással reakcióba. 4. Rezet oldunk tömény kénsavban melegítés közben. A fejlődő gázhoz vizes univerzális indikátorpapírt tartunk. Mi történik? Az indikátor papír piros színű lesz. Magyarázd meg a változást! A fejlődő gáz és a papíron levő víz reakciójában kénessav keletkezik. A tömény kénsav melyik tulajdonságát mutatja a kísérlet? Erélyes oxidálószer. Írd le a reakció egyenletét! 2H 2 SO 4 + Cu = SO 2 + CuSO 4 + 2H 2 O 13. A nitrogén és vegyületei 1. Mely elemek tartoznak a nitrogéncsoportba? Nitrogén, foszfor, arzén, antimon, bizmut. Mely elemcsoportok tagjai? N, P nemfémek; As, Sb félfémek, Bi fém 2. Bontsd két csoportra a felsorolt szavakat: szúrós szagú, erélyes oxidálószer, fizikai tulajdonságai, fény hatására bomlik, folyékony, kémiai tulajdonságai! Fizikai tulajdonságai: szúrós szagú, folyékony Kémiai tulajdonságai: erélyes oxidálószer, fény hatására bomlik 3. Töltsd ki a táblázatot! Sav Savmaradék Példa: só Név Képlet Név Képlet Név Képlet

8 kénsav H 2 SO 4 Szulfát 2- SO 4 glaubersó Na 2 SO 4 salétromsav HNO 3 Nitrát - NO 3 pétisó NH 4 NO 3 sósav HCl Klorid Cl - konyhasó NaCl Mely anyagokat nevezzük sónak? Fém vagy ammónium ionból és savmaradék ionból álló vegyületet. 4. Írd le a nitrogén körforgását a pétisóból kiindulva! Pétisó növényekben fehérjék elpusztult növények bomlás talaj ammónium ion baktériumok nitrát ion 14. A foszfor és vegyületei 1. Ki és hogyan fedezte fel a foszfort? Mi volt a foglalkozása? Hennig Brand, orvos-alkimista vizeletet desztillált, a maradékot vörös izzásig hevítette. 2. Hasonlítsd össze a foszfor allotróp módosulatait (szín, élettani hatás, oldódás, éghetőség)! Készíts táblázatot! Fehér foszfor Vörös foszfor Szín fehér vörös Élettani mérgező nem mérgező hatás Oldódás zsírokban, olajokban nem oldódik éghetőség éghető szobahőmérsékleten gyullad Éghető C-on gyullad 3. Párosítsd! 1. foszforsav 2. P 2 O 5 2. foszforpentaoxid 1. H 3 PO 4 3. foszfátion 5. Na 3 PO 4 4. csontok keménységét adja 3-3. PO 4 5. vízlágyításra használják 4. Ca 3 (PO 4 ) 2 4. Határozd meg! Meghatározásaid kijelölt betűit összeolvasva megtudod, mit talált fel Irinyi János (a kétjegyű betű egynek számít). kémiai reakció, egy anyagból több keletkezik (1.)Bomlás a salétromsav sói (2.)nItrátok a tömény kénsav cukorra gyakorolt hatása (3.)víZelvonó e reakció során az anyag belső energiája nő (5.)endoTerm az oxigénnel való egyesülés neve (1.)Oxidáció 3 oxigénatomot tartalmazó molekula (4.)ózoN savmolekulából protonnal keletkező ion (1.)Savmaradék ilyen szer a salétromsav (5.)oxidÁló a nátrium-szulfát köznapi neve (1.)Glaubersó

9 E338 számú anyag (2.)fOszforsav kémiai reakció, két anyagból egy anyag keletkezik (4.)egyeSülés fényjelenséggel járó égés neve (1.)GYorségés a kénsav sói (2.)szUlfátok a dinamit feltalálójának keresztneve (3.)alFréd a pétisó kémiai neve (1.)Ammónium-nitrát BIZTONSÁGOS GYUFA 15. A szén és vegyületei 1. Töltsd ki a táblázatot! ELEMI SZÉN természetes mesterséges gyémánt grafit fullerén 2. Írd az állítások mellé a megfelelő anyag nevét (egy helyre többet is írhatsz)! (A) atomrácsot alkot gyémánt (B)rétegrácsos grafit (C) a legkeményebb anyag a természetben gyémánt (D) jele C 60 fullerén (E) a szén mérgező oxidja szén-monoxid (F) nem éghető szén-oxid széndioxid (G) vízben oldódó szén-oxid szén-dioxid (H) éghető szén-oxid szénmonoxid (I) szén-dioxid vízben való oldásakor keletkezik szénsav (J) redukáló szén-oxid szén-monoxid (K) hegységek anyaga kalciumkarbonát 3. Milyen gáz található a szifonpatronban? Szén-dioxid Add meg az összegés szerkezeti képletét, valamint 1 mol tömegét! CO 2 44g/mol Írd le a szódásszifonban lejátszódó reakció egyenletét! CO 2 + H 2 O = H 2 CO 3 Mit jelent a reakcióban a kettős nyíl? A folyamat oda-vissza lejátszódik. 4. Magyarázd el a grafit alábbi tulajdonságait a szerkezete alapján! a) írni lehet vele A rácsban a rétegek egymástól távolabb vannak, gyengébb a kötőerő, a leszakadt rétegek nyomot hagynak a papíron b) vezeti az elektromos áramot A rétegek közötti kötőelektronpár felszakad, így a rácsban van szabadon mozgó elektron, ezért vezeti az áramot. 16. A szilícium és vegyületei 1. Add meg a szilícium periódusos rendszerbeli helyét! 3. periódus IV. főcsoport Miben hasonlít és miben különbözik a szénatom elektronszerkezetétől a szilíciumé? Hasonló: vegyértékeletron számuk 4

10 Különbség: szilícium elektronhéjainak száma eggyel több Mekkora a szilícium gyakorisága a Földön? Második leggyakoribb elem a Földön 2. Miért a szilícium az egyik alapanyaga az elektrotechnikai iparnak? A szilícium félvezető tulajdonsága a felhasználás alapja. 3. Melyik anyag alkotja a hegyikristályt? Szilícium-dioxid Milyen a szerkezete, mit jelent a képlete? Atomrácsos vegyület, SiO 4 tetraédereket alkot. Az oxigén tartalma kétszerese a szilíciuménak, ezt fejezi ki az SiO 2 képlet. 4. Mi a különbség a kvarcüveg és a közönséges üveg között? A kvarcüveg szilícium-dioxidból készül, míg a közönséges üveg homok, szóda és mészkő összeolvasztásából. Hogyan készül a közönséges üveg? Mit nevezünk üvegállapotnak? Az olvadékban nem alakul ki a belső rendezettség miközben megszilárdul. Hogyan lehet feloldani a szilíciumdioxidot? (Egyenletet írj!) SiO 2 + 2NaOH = Na 2 SiO 3 + H 2 O III. A FÉMES ELEMEK ÉS VEGYÜLETEIK 17. A fémek redukálósora 1. Tágabb értelemben mi történik a redukció során? Tágabb értelemben a redukció elektron felvétel. Mit nevezünk redukálószernek? Azt az anyagot, amely a reakció partnert elektron felvételre készteti. 2. Mi történik, ha a) a vas-szulfát oldatba rézdrótot teszünk kémiailag semmi b) réz-szulfát oldatba vasszöget teszünk? A vasszögre fémréz válik ki. Sorold fel érveidet! A vas redukáló képessége nagyobb, mint a rézé, ezért a réz-iont a vas atom redukálja. 3. Milyen fémek felhasználásával fejleszthetünk sósavból hidrogént? A hidrogénnél nagyobb redukáló képességű fémekkel. Mi az oka, hogy csak ezekkel? Ezek azok a fémek, amelyek elektront képesek átadni a hidrogén-ionnak. 4. A redukálószer alapján írd le a következő reakciók egyenletét! a) réz + sósav Cu + HCl = nem történik reakció b) cink + sósav Zn + 2HCl = ZnCl 2 + H 2 c) alumínium + vas-klorid 2Al + 3FeCl 2 = 2AlCl 3 + 3Fe

11 18. A nátrium és vegyületei 1. Melyik főcsoportba tartozik a nátrium? I. főcsoport Mit jelent ez, mi a neve ennek a főcsoportnak? 1 vegyértékelektronja van. A főcsoport neve: Alkáli fémek 2. Sorold fel a nátrium fizikai tulajdonságait! Szilárd, puha késsel vágható. Vágási felületén fém fényű. Hogyan kell tárolni a nátriumot és a káliumot? Mi ennek az oka? A levegőn gyorsan oxidálódnak, ezért petróleum alatt tároljuk. 3. Üvegkádba vizet öntünk és pár csepp fenolftaleint, majd egy nátriumdarabkát helyezünk a vízbe. Mi történik? Egyenlet alapján válaszolj! 2Na + 2H 2 O = 2NaOH + H 2 A nátrium reakcióba lép a vízzel. A fejlődő hidrogén gáz miatt a nátrium darabka szaladgál a víz felszínén. Az oldat lila színű lesz, lúgos oldatot jelezve. 4. Miért reagál a kálium hevesebben a vízzel, mint a nátrium? Magyarázd meg az elektronszerkezet alapján! A káliumnak eggyel több elektronhéja van. A vegyértékeletron így messzebb található az atommagtól, kisebb a ráható vonzóerő. Így könnyebben leadja a vegyértékelektront. Írj reakcióegyenletet! 2K + 2H 2 O = 2KOH + H 2 Melyik anyag oxidálódott, és melyik a redukálószer? A kálium oxidálódott, ezért a redukálószer a kálium. Milyen kémhatású oldat keletkezett? Lúgos. 19. A nátrium és vegyületei 1. Az alkálifémek lángfestésük alapján könnyen kimutathatók. Milyen színű a láng a nátrium sárga, rubídium vörös, cézium kék hatására? 2. Miért kell nagyon jól zárható edényben tárolni a nátrium-hidroxidot? A nátrium-hidroxid nedvszívó anyag. Rosszul tárolva, a levegő víztartalmát megkötve elfolyósodik. 3. Írd le az összetartozó hármasok jelét! A) NaCl a) kálium-karbonát 1) kősó B) NaOH b) nátrium-karbonát 2) szódabikarbóna C) Na 2 CO 3 c) átrium-foszfát 3) hamuzsír D) NaHCO 3 d) nátrium-nitrát 4) trisó E) Na 2 SO 4 e) nátrium-hidroxid 5) sziksó F) NaNO 3 f) nátrium-hidrogénkarbonát 6) glaubersó G) K 2 CO 3 g) nátrium- szulfát 7) chilei salétrom

12 H) Na 3 PO 4 h) nátrium-klorid 8) lúgkő A-h-1, B-e-8, C-b-5, D-f-2, E-g-6, F-d-7, G-a-3, H-c-4 4. Hogyan bizonyítod be, hogy a kristályos szóda kristályvizet tartalmaz? Tervezd meg a kísérletet! A kristályvizet gyenge kötőerővel tartalmazza a kristály, tehát a vizet ki kell űzni. Terv: a kristályos szódát melegítjük. Tapasztalat: a kristályvíz kicsapódik a kémcső falára, tehát a kristályos szóda tartalmaz kristályvizet. 20. A kalcium és vegyületei 1. Melyik főcsoportba tartozik a kalcium? II. főcsoportba Mit jelent ez? Két vegyértékelektronja van Sorold fel a főcsoport elemeit! Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra 2. Milyen állapotban fordul elő a természetben a kalcium? Mi ennek az oka? Írj 2 példát! Vegyületeiben, mert a kalciumnak nagy a rekcióképessége pl. kalcium-karbonát CaCO 3 kalcium-szulfát CaSO 4 3. Mit gondolsz, vajon a mészégetés kifejezés helyes vagy helytelen kémiailag? Írd le a reakcióegyenletet, és az alapján válaszolj a kérdésre! CaCO 3 = CaO + CO 2 Az égés oxigénnel való egyesülés. A mészégetés pedig bomlási folyamat. Tehát az elnevezés kémiailag helytelen. 4. A mészoltás veszélyes folyamat. Mi teszi veszélyessé? A mészoltás nagy hőfejlődéssel járó exoterm folyamat. Az oltott mész maró hatású. A fejlődő hő hatására rotyog a folyadék, ami balesetveszélyes. Ábrázold grafikonon az energiaváltozásokat! 21. A víz keménysége és a vízlágyítás 1. Mi okozza a víz keménységét? Az oldott kalcium vagy vegyületek. A Pilis hegységben milyen a víz keménysége? Mi ennek az oka? A Pilis mészkőhegység, ezért az itteni vizek keményvizek. 2. Írd le annak a folyamatnak a reakcióegyenletét, melyben kálciumhidrogénkarbonátot tartalmazó vizet forralunk. Ca(HCO 3 ) 2 = CaCO 3 + H 2 O + CO 2 Mi a vízkő összetétele? CaCO 3 Miért veszélyes? A kazánokban kazánkőként rakódik le a mészkő. Melegítés közben a kazánkő megrepedhet, a forró kazánfallal érintkező víz gyorsan felforr, amely robbanást okoz. 3. Milyen vegyszerekkel lehet a keményvízből lágyvizet

13 előállítani? Na 2 CO 3 (szóda) vagy Na 3 PO 4 (trisó) Mi az eljárás lényege? A vízlágyítás lényege, az oldott kalcium- és magnézium-ionokat oldhatatlan vegyületekké alakítjuk. Így eltávolíthatók a vízből. Írj példát egyenlettel! CaCl 2 + Na 2 CO 3 = CaCO 3 + 2NaCl Melyik vízlágyító nem felel meg környezetvédelmi szempontból? Milyen környezetszennyezést okoz? A trisó foszfáttartalma a természetes vizekbe kerülve a vízinövények túlszaporodását, később a növények és állatok pusztulását okozhatja (eutrofizáció). 4. Magyarázd el, hogyan működik az ioncserélő oszlop! Anyaga szilikát, ennek térhálós szerkezetébe nátrium-ionokat építenek be. Ezen az oszlopon folyatják át a keményvizet, melynek kalcium- és magnéziumionjai nátrium- ionokra cserélődnek. Az oszlopból kifolyó víz már lágyvíz. Előállítható-e ioncserélővel desztillált víz? Igen, ha a keményvíz kationjait hidrogén-ionokra, anionjait hidroxid-ionokra cserélik ki. 22. Az alumínium. 1. Mi védi az alumíniumot a korróziótól? Összefüggő oxidréteg. Hogyan valósítják ezt meg a gyakorlatban? Elektromos árammal vastagítják. Mi az eljárás neve? Eloxálás. 2. Mivel bontható meg az alumínium oxidrétege? Nátrium-hidroxidban való forralással, HgCl 2 oldatban való oldás, vagy mechanikusan (dörzspapír) Mi az összefüggés az alábbiak között: gyorségés, alumínium oxidációja, szakállt növeszt, lassú égés, exoterm reakció, szikrázva ég? Készíts táblázatot! A L U M I N I U M O X I D Á C I Ó J A LASSÚ ÉGÉS GYORS ÉGÉS SZAKÁLLT NÖVESZT SZIKRÁZVA ÉG E X O T E R M F O L Y A M A T 3. Miért kell az alumíniumedényekkel óvatosan bánnunk? Írd le a megfelelő egyenletet! 2Al + 6H 2 O = Al(OH) 3 + H 2 A védőréteg megsérülhet, így az a víz reakcióba léphet az edény anyagával. 4. Hogyan bizonyíthatod, hogy az alumínium amfoter elem? Egyenletet is írj! Az alumínium savban és lúgban is oldódik (amfoter elem). Savban: 2Al + 6HCl = AlCl 3 + 3H 2 Lúgban: 2Al + 2NaOH + 6H 2 O = 2Na[Al(OH) 4 ] + 3H 2

14 23. A vas 1. Sorold fel a vas fizikai tulajdonságait! Szürkésfehér, szilárd, rugalmatlan nehézfém, az elektromosságot és a hőt jól vezeti, mágnesezhető. Milyen körülmények között alakul ki a felületén a rozsda? Nedves levegőn rozsdásodik (víz + oxigén) 2. Kémiai jelekkel írd le az Fe 2+, illetve az Fe 3+ ion kialakulását vasatomból! Milyen színű az Fe 2+, illetve az Fe 3+ iont tartalmazó anyag? Fe = Fe e - Fe = Fe e - 3. Vasat oldunk színtelen, szúrós szagú (A) folyadékban. Gázfejlődés (B) közben zöld színű (C) anyag keletkezik. Ebbe az oldatban sárgászöld színű gázt (D) vezetünk, az oldat vörösbarna színűre (E) változik. Mely anyagokat jelöltük nagybetűkkel? A-HCl, B-H 2 C-FeCl 2, D-Cl 2, E- FeCl 3 Írd le a reakcióegyenleteket! Fe + 2HCl = FeCl 2 + H 2 2FeCl 2 + Cl 2 = 2FeCl 3 Milyen szer volt a reakcióban az (A) anyag, illetve a (D) anyag? Mindkettő oxidálószer g vas hány g 15%-os sósavval egyesül maradék nélkül? Fe + 2HCl = FeCl 2 + H 2 1mol 2mol 56 g 2x36,5 g 40 g X g X = 40x71/ 56 = 52 g sósav Kérdés: az 52 g sósav hány g oldat 15%-a? 100:15 = X:52 X= 100x52/15 = 346 g Tehát 346 g 15 sósavval lép reakcióba maradék nélkül. Hány g FeCl 2 keletkezik? 1mol Fe-ból 1mol FeCl 2 keletkezik 56 g 127 g 40 g X g X = 40x127/56 = 90,7 g FeCl 2 keletkezik 24. Az alumínium gyártása 1. Miből állítják elő az alumíniumot? Bauxitból. Mit tartalmaz az alumínium érce? Al 2 O 3 és Fe 2 O 3 Hány lépésből áll az alumíniumgyártás? Sorold fel ezeket a lépéseket! 2 lépés: timföldgyártás és timföld-elektrolízis 2. Hogyan nyerik ki az alumínium ércéből az alumínium-oxidot? Mi a kémiai alapja ennek az eljárásnak? A bauxitot nátrium-hidroxidban oldják. Az eljárás alapja az alumínium amfoter jellege (az alumínium-oxid oldódik lúgban, a vas-oxid nem)

15 3. Miért kell olvadékot előállítani az elektrolízishez? A reakcióhoz szabadon mozgó alumínium- és oxid-ionok kellenek. Mi a szerepe a kriolitnak az olvadék előállításában? A kriolit alacsony hőmérsékleten olvad, ebben az olvadékban a timföld feloldódik és szétesik ionjaira. Milyen kémiai reakciótípus az alumínium elektrolízise? Redoxi-reakció. 4. Mi az anyaga az elektródoknak? Szén Írd le a katódfolyamatot! Al e - = Al Milyen típusú reakció ez részecskeátmenet szerint? Redukció Írd le az anódfolyamatot! 2O 2- = O 2 + 4e - Milyen típusú reakció ez részecskeátmenet szerint? Oxidáció Mi az oxidálószer és a redukálószer? Az oxidálószer az anód, a redukálószer a katód. 25. A vasgyártás 1. Mi a szerepe a következő anyagoknak a vasgyártás során? koksz, salakképző anyagok, levegő A koksz redukálószer, ebből keletkezik a szén-monoxid. A salakképző anyagok salakká olvasztják a vasérc meddő kőzetét. A nyersvas felületén a salak összegyűlve elválasztja a levegőtől. Így megakadályozza a visszaalakulást. A levegő pedig a redukálószer képződéshez és a kohó felfűtéséhez kell. Hány lépésből áll a vasgyártás? Egy 2. Mi a redukálószer a vasgyártás során? Az izzó szén és a szén-monoxid. Mi a vasgyártás végterméke? Milyen tulajdonságai vannak? Nyersvas, amely 3-4% szenet tartalmaz, ezért rideg, törékeny. 3. Mi az acél? 1,7%-nál kisebb széntartalmú vas szén ötvözet. Melyik kémiai reakció játszódik le előállítása során? Égés. Hogyan működik a konverter? A konverterbe a nyersvashoz nagy nyomású oxigént fúvatnak be, az olvadt nyersvasból kiég a széntartalom. 4. Hasonlítsd össze az alumíniumgyártást és a vasgyártást! Gyűjtsd össze a hasonlóságokat és a különbségeket! Különbségek: Alumíniumgyártás Vasgyártás Alapanyag Bauxit Vasércek Lépései Timföldgyártás Redukció Timföld elektrolízis Berendezés Alumíniumkohó Nagyolvasztó Segédanyagok Kriolit Koksz, salakképző anyagok Melléktermék Szén-dioxid Torokgáz, salak Végtermék Alumínium Nyersvas

16 Redukálószer Elektromos áram Izzó szén és szén-monoxid Hasonlóság: előállításuk, vegyületeikből redukcióval. 26. Nemesfémek, színesfémek, nehézfémek 1. Mely elemek tartoznak a nemesfémek közé? Arany, ezüst, platina. Miben oldódik az arany? Királyvíz: salétromsav és sósav (1:3) arányú elegye. Hány karátos a színarany? Miért kell levenni az ezüstékszert, ha kén-hidrogén tartalmú fürdőbe megyünk? Az ezüst reakcióba lép a kén-hidrogénnel, és fekete ezüstszulfid keletkezik. Hogyan lehet kivonni az ezüstöt az arany-ezüst ötvözetből? Salétromsavba helyezzük, az ezüstöt oldja, az aranyat nem. 3. Melyik elemből készítik az elektromos vezetékeket? Miért ebből? Vörösrézből, mert jól vezeti az áramot. Milyen színű az elemi réz? Vörös. Mi a patina? A réz felületén oxigén, szén-dioxid és víz hatására kialakuló zöld színű védőréteg. Mely elemek ötvözete a sárgaréz? Réz és cink. 4. Írd le az ezüst és kén-hidrogén reakcióegyenletét! 2Ag + H 2 S = Ag 2 S + H 2 Melyik anyag oxidálódott ezüst, melyik redukálódott kénhidrogén? Melyik az oxidálószer kénhidrogén, melyik a redukálószer ezüst? IV. HÉTKÖZNAPI KÉMIA 27. Tápanyagok 1. Sorold fel a tápanyagainkat! Szénhidrátok, fehérjék, zsírok. Melyik elemből épülnek fel a szénhidrátok? Hidrogénből, oxigénből, szénből. 2. Miből állnak a zsírok? Zsírsavakból és glicerinből. Miért oldódik az olaj benzinben, és miért nem oldódik vízben? A zsírok, olajok apoláros vegyületek, így az apoláros benzinben oldódnak, a poláros vízben nem. 3. Mire utal a szénhidrátok neve? Az oxigén és hidrogén arányából régen tévesen úgy gondolták, hogy a szén és víz vegyületei. Melyik folyamatban keletkezik? Írd le a folyamatot! Fotoszintézis: 6CO 2 + 6H 2 O = C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Csoportosítsd a következő szénhidrátokat: szőlőcukor, cellulóz, keményítő, répacukor! Egyszerű: szőlőcukor; összetett: cellulóz, keményítő, répacukor

17 Hogyan oldódnak ezek vízben? A szőlő- és répacukor jól, a keményítő meleg vízben, a cellulóz pedig sehogy. Hogyan mutatható ki a keményítő (lásd tk. 29. o.)? Jód oldat (lugol) kék hatására kék színváltozást mutat. 4. Miből alakulnak ki a fehérjék? Aminosavakból. Hányféle aminosavból épülnek fel az élő szervezetek fehérjéi? 20. Hogyan viselkednek a fehérjék melegítés hatására? Kicsapódnak. Miért veszélyes, ha nehézfémsó kerül a szervezetbe? A szervezet fehérjéit kicsapják. A folyamat visszafordíthatatlan, tehát a fehérjék alkalmatlanná válnak feladatuk elvégzésére (mérgezés). 28. Építőanyagok 1. Miből és hogyan készül a vályogtégla agyag + törek, napon szárítva, a tégla és a cserép agyagból, szárítás után C-on kiégetve? 2. Mi a habarcs? Oltott mész + homok pépes keveréke. Miben különbözik a vakolat a habarcstól? A vakolat habarcs és cement vagy kőpor keveréke. Mit jelent a fal izzadása kifejezés? A vakolat oltott mész tartalma a levegőből szén-dioxidot vesz fel és mészkővé alakul. Eközben víz csapódik ki a falra. 3. Írd le a fal izzadása során lejátszódó folyamat egyenletét! Ca(OH) 2 + CO 2 = CaCO 3 + H 2 O Hogyan segítik elő ezt a folyamatot az építkezéseken? Vaskosárban kokszot égetnek. A fejlődő szén-dioxid a mészkő kialakulását, a hő a fal száradását segíti elő. 4. A mészkőből kiindulva írd le azoknak a reakcióknak az egyenletét, amelyek során az oltott mészhez jutunk! Melyik a bomlás, melyik a savbázis reakció? CaCO 3 = CaO + CO 2 CaO + H 2 O = Ca(OH) 2 bomlás sav-bázis reakció 29. Porcelán, finomkerámia, üveg 1. Mik a porcelán alapanyagai? Kaolin és kvarchomok. Hogyan készül a fehéráru, és mit jelent ez a kifejezés? A kaolinmasszából készült tárgyakat kiégetik, mázzal való bevonás után újra kiégetik. Ez a fehéráru. 2. Magyarországon hol készítenek porcelánt? Hollóháza, Herend, Pécs. Miről ismerhető fel a Zsolnay porcelán? Fémesen csillogó. Mi az anyaga? Eozin, ettől fémes színű: vörös arany vagy zöld arany

18 3. Mi a kvarcüveg? Mik az előnyei, ezért mire használják fel? A kvarcüveg tulajdonképpen a megolvasztott, majd gyorsan lehűtött szilícium-dioxid. Igen kicsi hőtágulású, ezért hőálló laboratóriumi edények előállítására alkalmas. 4. Az üvegházakban az üveg melyik tulajdonságát használják fel? Az üveg fényáteresztő és hőszigetelő. A napfényt átereszti, a talajból sugárzó hőt nem. Mi a neve ennek a jelenségnek? Üvegházhatás. A Földön mi okozza ugyanezt a hatást? Szén-dioxid, metán, vízgőz. 30. Műanyagok 1. Hogyan csoportosítjuk a műanyagokat eredetük szerint? Természetes és mesterséges eredetű. 2. Sorold fel a természetes eredetű műanyagokat! Gumi, celluloid, celofán viszkóz. Miből készül a gumi? Kaucsukból. 3. Mi történik a vulkanizálás során? Milyen tulajdonságú lesz ettől a gumi? A kaucsukot kénnel melegítik. A folyamat során a kaucsukszálak között kénhidak alakulnak ki. Ennek következtében rugalmas anyag alakul ki. 4. Írj két példát hőre keményedő műanyagra! Bakelit, aminoplaszt. Mi az alapja ennek a tulajdonságnak? A hőre keményedés alapja, hogy a molekulák között térhálós szerkezet alakul ki. Miért szilárdulnak meg gyorsan a kétkomponensű ragasztók? A komponensek molekulái között gyorsan kialakul a térhálós szerkezet.

+oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók

+oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók Összefoglalás2. +oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók Nitrogén Foszfor Szén Gyémánt, grafit szilícium Szén-dioxid, Nitrogéndioxid Foszforpentaoxid Szénmonoxid Szilíciumdioxid Salétromsav Nitrátok foszforsav

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve Foszfátion Szulfátion

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont)

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont) KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (12 pont) Az ion neve Kloridion Az ion képlete Cl - (1 pont) Hidroxidion (1 pont) OH - Nitrátion NO

Részletesebben

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap 1. Írd le a következő elemek és vegyületek kémiai nevét: 1.NaOH, 2.Ca, 3.Mg, 4.CaCO 3, 5.NaCl, 6.Na 2 CO 3 7.CaSO 4, 8.Ca(OH) 2, 9.CaO, 10CO 2, 11.HCl, 12.Na,

Részletesebben

A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: .. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter

A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: .. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter A feladatokat írta: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: Kódszám:.. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter 2011. május 14. Curie Kémia Emlékverseny 8. évfolyam Országos döntő 2010/2011.

Részletesebben

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia A tételek: Elméleti témakörök Általános kémia 1. Az atomok szerkezete az atom alkotórészei, az elemi részecskék és jellemzésük a rendszám és a tömegszám, az izotópok, példával az elektronszerkezet kiépülésének

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való oldhatóság, szín, szag, előfordulás, jelentőség)

1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való oldhatóság, szín, szag, előfordulás, jelentőség) 1.Hidrogén 1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való 2. Hogyan állítanál elő laborban és az iparban nitrogént? (reakció egyenlet!) 3. Írj példát mikor redukálószer

Részletesebben

Hevesy György Kémiaverseny. 8. osztály. megyei döntő 2003.

Hevesy György Kémiaverseny. 8. osztály. megyei döntő 2003. Hevesy György Kémiaverseny 8. osztály megyei döntő 2003. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

XVII. SZERVETLEN KÉMIA (Középszint)

XVII. SZERVETLEN KÉMIA (Középszint) XVII. SZERVETLEN KÉMIA (Középszint) XVII. 1. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 2 4 5 6 7 8 9 0 C A D C D C D A C 1 B D B C A D D D D E 2 D C C C A A A D D C B C C B D D XVII. 4. TÁBLÁZATKIEGÉSZÍTÉS Nemfémes

Részletesebben

IV.főcsoport. Széncsoport

IV.főcsoport. Széncsoport IV.főcsoport Széncsoport Sorold fel a főcsoport elemeit! Szén C szilárd nemfém Szilícium Si szilárd félfém Germánium Ge szilárd félfém Ón Sn szilárd fém Ólom Pb szilárd fém Ásványi szén: A szén (C) Keverék,

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Az AsH 3 hevítés hatására arzénre és hidrogénre bomlik. Hány dm 3 18 ºC hőmérsékletű és 1,01 10 5 Pa nyomású AsH 3 -ből nyerhetünk 10 dm 3 40 ºC hőmérsékletű és 2,02 10 5 Pa

Részletesebben

I. MINDENNAPI ANYAGAINK

I. MINDENNAPI ANYAGAINK I. MINDENNAPI ANYAGAINK 1. Az anyagok tulajdonságai és változásai Az edényben lévő nem víz van, hanem jód darabok 1. Jelöld színezéssel, mi történik a jóddal a hevítés hatására! Lila lesz. 2. Sorold fel

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja 8. osztály

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja 8. osztály T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Kedves Kollégák! A Panoráma sorozat kiadványainak megalkotása során két fő szempontot tartottunk szem előtt. Egyrészt olyan tankönyvet szerettünk volna létrehozni,

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATK 2003. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden megítélt

Részletesebben

Az atom felépítése. 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! p + neutron

Az atom felépítése. 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! p + neutron Az atom felépítése 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! Név Jelölés Relatív tömeg Relatív töltés p + neutron g 2. A magnézium moláris tömege 24,3, tömegszáma

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 E C D C E B B A E 1 A C D B B D D A A D 2 C E D A B C B C C E 3 C C B B E

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 E C D C E B B A E 1 A C D B B D D A A D 2 C E D A B C B C C E 3 C C B B E XII. FÉMEK XII. 1. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 2 4 5 6 7 8 9 0 E C D C E B B A E 1 A C D B B D D A A D 2 C E D A B C B C C E C C B B E XII. 2. TÁBLÁZATKIEGÉSZÍTÉS Fémek összehasonlítása Kalcium Vas

Részletesebben

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p Név: Elérhető pont: 5 p Dátum: Elért pont: Javítóvizsga A teszthez tollat használj! Figyelmesen olvasd el a feladatokat! Jó munkát.. Mi a neve az anyag alkotórészeinek? A. részecskék B. összetevők C. picurkák

Részletesebben

Az elemek általános jellemzése

Az elemek általános jellemzése Az elemek általános jellemzése A periódusos rendszer nemcsak az elemek, hanem az atomok rendszere is. Az atomok tulajdonságait, kémiai reakciókban való viselkedését nagymértékben befolyásolja a vegyértékelektronok

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4.

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4. 1. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

Melléklet a Kémia című részhez

Melléklet a Kémia című részhez Melléklet a Kémia című részhez I. Témakörök és leckék Tankönyv-7/1 Küronya I. - Gere. - Jakab L. - Bartsch I. (ed.:küronya I.): Kémia az általános iskolák 7. osztálya számára, Tankönyvkiadó, Budapest,

Részletesebben

1. feladat Összesen: 18 pont. 2. feladat Összesen: 9 pont

1. feladat Összesen: 18 pont. 2. feladat Összesen: 9 pont 1. feladat Összesen: 18 pont Különböző anyagok vízzel való kölcsönhatását vizsgáljuk. Töltse ki a táblázatot! második oszlopba írja, hogy oldódik-e vagy nem oldódik vízben az anyag, illetve ha reagál,

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 2001 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 Ha most érettségizik, az 1. feladat kidolgozását karbonlapon végezze el! Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegretörő megfogalmazásra

Részletesebben

Kémia javítóvizsga. Név: Elérhető pont: 293:

Kémia javítóvizsga. Név: Elérhető pont: 293: Név: Elérhető pont: 93: Dátum: Elért pont: Kémia javítóvizsga A feladatok megoldásához használj tollat! Segítségül hívhatod az elemek periódusos rendszerét. Figyelmesen olvasd át a feladatokat! Jó munkát!..

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2004.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2004. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2004. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden megítélt

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály A változat

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály A változat KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK 9. osztály A változat Beregszász 2005 A munkafüzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta A kiadásért felel: Orosz Ildikó Felelıs szerkesztı:

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. KARBONÁTOK, HIDROGÉN-KARBONÁTOK a σ-kötések egy síkban, kötésszög 120 o, delokalizált elektronok (1 Szóda, Na 2 CO 3 (vagy

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1998)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1998) KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1998) Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegre törő megfogalmazásra törekedjék! A megadott tematikus sorrendet szigorúan tartsa be! Csak a vázlatpontokban

Részletesebben

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak Néhány gondolat a mellékletekhez: A tanterv nem tankönyvhöz készült, hanem témakörökre bontva mutatja be a minimumot és az optimumot. A felsőbb osztályba lépés alapja

Részletesebben

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 15 pont Vizsgálja meg a hidrogén-klorid (vagy vizes oldata) reakciót különböző szervetlen és szerves anyagokkal! Ha nem játszódik le reakció, akkor ezt írja be! protonátmenettel járó

Részletesebben

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály C változat

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály C változat KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK 9. osztály C változat Beregszász 2005 A munkafüzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta A kiadásért felel: Orosz Ildikó Felelıs szerkesztı:

Részletesebben

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor)

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) I. feladat 1. C 2. B. fenolos hidroxilcsoport, éter, tercier amin db. ; 2 db. 4. észter 5. E 6. A tercier amino-nitrogén. 7. Pl. a trimetil-amin reakciója HCl-dal.

Részletesebben

1. feladat Maximális pontszám: 5. 2. feladat Maximális pontszám: 8. 3. feladat Maximális pontszám: 7. 4. feladat Maximális pontszám: 9

1. feladat Maximális pontszám: 5. 2. feladat Maximális pontszám: 8. 3. feladat Maximális pontszám: 7. 4. feladat Maximális pontszám: 9 1. feladat Maximális pontszám: 5 Mennyi az egyes komponensek parciális nyomása a földből feltörő 202 000 Pa össznyomású földgázban, ha annak térfogatszázalékos összetétele a következő: φ(ch 4 ) = 94,7;

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK Rendelkezésre álló idő: 30 perc Elérhető pontszám: 20 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET

Részletesebben

1. feladat Összesen 14 pont Töltse ki a táblázatot!

1. feladat Összesen 14 pont Töltse ki a táblázatot! 1. feladat Összesen 14 pont Töltse ki a táblázatot! Szerkezeti képlet: A funkciós csoporton tüntesse fel a kötő és nemkötő elektronpárokat is! etanol etanal aminoetán A funkciós csoport neve: Szilárd halmazát

Részletesebben

9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI

9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI 9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI A kén egyike azoknak az elemeknek, amelyeket már az ókorban is ismertek. Vegyjele is a latin sulfur szó kezdõbetûjébõl származik. A híres görögtûz, amelyet a görögök alkalmaztak

Részletesebben

Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium

Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium 2. Mi az alábbi elemek neve: Ra, Rn, Hf, Zr, Tc, Pt, Ag, Au, Ga, Bi

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2002

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2002 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden

Részletesebben

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása...

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása... Általános és szervetlen kémia Laborelőkészítő előadás IX-X. (2008. október 18.) A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen

Részletesebben

ÓRATERV. Farkasné Ökrös Marianna EKF Gyakorló I. ALAPADATOK. Osztály: 10. D. Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei

ÓRATERV. Farkasné Ökrös Marianna EKF Gyakorló I. ALAPADATOK. Osztály: 10. D. Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei ÓRATERV I. ALAPADATOK Osztály: 10. D Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei Tanítási egység: 13. Szén-dioxid, szénsav és sói Előző tanítási egység: A szén és oxidjai. A szén-monoxid.

Részletesebben

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY Országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont

Részletesebben

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben?

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben? 1. Az atommag. a./ Az atommag és az atom méretének, tömegének és töltésének összehasonlítása, a nukleonok jellemzése, rendszám, tömegszám, izotópok, nuklidok, jelölések. b./ Jelöld a Ca atom 20 neutront

Részletesebben

Vészjelzések: Robbanásveszély, égést tápláló, tűzveszélyes, égető, maró, irratív, környezeti veszély. Ismerkedés a kémiával.

Vészjelzések: Robbanásveszély, égést tápláló, tűzveszélyes, égető, maró, irratív, környezeti veszély. Ismerkedés a kémiával. Hogyan kísérletezzünk? A kísérletezésnél be kell tartani a balesetvédelmi szabályokat. 1. Kísérletet, vizsgálatot csak tanári engedéllyel szabad megkezdeni. 2. Pontosan olvasd el a kísérlet leírását! 3.

Részletesebben

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint

KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint KÉMIA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. Középszint Szóbeli vizsga A témakörök ismeretének mélységét a részletes érettségi követelmény meghatározza. A zárójelben levő számok a vizsgakövetelmény megfelelő fejezetére

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1997

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1997 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1997 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. A HIDROGÉN, A HIDRIDEK 1s 1, EN=2,1; izotópok:,, deutérium,, trícium. Kétatomos molekula, H 2, apoláris. Szobahőmérsékleten

Részletesebben

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot?

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot? 2.2. Anyagmennyiség-koncentráció 1. Hány mol/dm 3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 200 cm 3 -ében 0,116 mol az oldott anyag? 2. 2,5 g nátrium-karbonátból 500 cm 3 oldatot készítettünk. Számítsuk ki

Részletesebben

Magyar tannyelvű középiskolák VII Országos Tantárgyversenye Fabinyi Rudolf - Kémiaverseny 2012 XI osztály

Magyar tannyelvű középiskolák VII Országos Tantárgyversenye Fabinyi Rudolf - Kémiaverseny 2012 XI osztály 1. A Freon-12 fantázianéven ismert termék felhasználható illatszerek és más kozmetikai cikkek tartályainak nyomógázaként, mert: a. nagy a párolgási hője b. szobahőmérsékleten cseppfolyós c. szagtalan és

Részletesebben

I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését!

I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését! I. Atomszerkezeti ismeretek (9. Mozaik Tankönyv:10-30. oldal) 1. Részletezze az atom felépítését! Az atom az anyagok legkisebb, kémiai módszerekkel tovább már nem bontható része. Az atomok atommagból és

Részletesebben

Tanulói Módszerek munkaformák. időre. A saját online felületet használják. A tanár A teszt értékelése

Tanulói Módszerek munkaformák. időre. A saját online felületet használják. A tanár A teszt értékelése 6. Óraterv Az óra témája: A fémek kémiai reakciói III. Az óra cél- és feladatrendszere: anyagismeret bővítése, tapasztalatszerzés Az óra didaktikai feladatai: kísérleti megfigyelések (jelenségszint) Tantárgyi

Részletesebben

KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003

KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban

Részletesebben

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyes százalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok Jelen kiadvány megjelenése után történõ termékváltozásokról, új standardokról a katalógus internetes oldalán, a www.laboreszközkatalogus.hu-n tájékozódhat. ALPHA Az alábbi standard oldatok fémek, fém-sók

Részletesebben

Javítóvizsga feladatok 9.osztály

Javítóvizsga feladatok 9.osztály Javítóvizsga feladatok 9.osztály 1. Hány darab elemi részecske van 1 db 13 C atomban db p + db n 0 db e - 2. 10 23 db 13 C atomban db p + db n 0 db e - 0,5 mol 13 C atomban db p + db n 0 db e - 3,25 g

Részletesebben

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY A megyei (fővárosi) forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:...

Részletesebben

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila

kémia ember a természetben műveltségterület Tanulói Bmunkafüzet Készítette Péter Orsolya Albert Attila Tanulói Bmunkafüzet S z ö v e g é r t é s s z ö v e g a l k o t á s Készítette Péter Orsolya Albert Attila kémia ember a természetben műveltségterület 3 A klór reakciói 8 A kén olvadása és forrása 10 A

Részletesebben

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály B változat

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály B változat KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK 9. osztály B változat Beregszász 2005 A munkafüzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta : A kiadásért felel: Orosz Ildikó Felelıs szerkesztı:

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntı. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntı. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntı Az írásbeli forduló feladatlapja 7. osztály A versenyzı azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon, az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - a természettudományos

Részletesebben

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Az 2008/2009. tanévi ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY első (iskolai) fordulójának. feladatmegoldásai K É M I Á B Ó L

Az 2008/2009. tanévi ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY első (iskolai) fordulójának. feladatmegoldásai K É M I Á B Ó L ktatási Hivatal Az 2008/2009. tanévi RSZÁGS KÖZÉPISKLAI TANULMÁNYI VERSENY első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai K É M I Á B Ó L Az értékelés szempontjai Egy-egy feladat összes pontszáma a részpontokból

Részletesebben

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek

Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek. fémek Kémiai kötések Az elemeket 3 csoportba osztjuk: Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek fémek Fémek Szürke színűek, kivétel a színesfémek: arany,réz. Szilárd halmazállapotúak, kivétel a higany. Vezetik az

Részletesebben

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 ű érettségire felkészítő tananyag tanterve /11-12. ill. 12-13. évfolyam/ Elérendő célok: a természettudományos gondolkodás

Részletesebben

A. feladat témakörei

A. feladat témakörei KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS KÍSÉRLETEI A. feladat témakörei Általános kémia 1. Az atom jellemzése. 2. Egyszerű és összetett ionok. 3. Molekulák, molekulák térszerkezete és polaritása.

Részletesebben

1. Gázok oldhatósága vízben: 101 325 Pa nyomáson g/100 g vízben

1. Gázok oldhatósága vízben: 101 325 Pa nyomáson g/100 g vízben 1. Gázok oldhatósága vízben: 101 325 Pa nyomáson g/100 g vízben t/ 0 C 0 20 30 60 O 2 0,006945 0,004339 0,003588 0,002274 H 2S 0,7066 0,3846 0,2983 0,148 HCl 82,3 72 67,3 56,1 CO 2 0,3346 0,1688 0,1257

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1995 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1995 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 1 oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1995 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I A VÍZ - A víz molekulája V-alakú, kötésszöge 109,5 fok, poláris kovalens kötések; - a jég molekularácsos, tetraéderes elrendeződés,

Részletesebben

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

(3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (4) (2) (2) (3) (4) (3) (4) (2) (3) (2) (2) (2)

(3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (4) (2) (2) (3) (4) (3) (4) (2) (3) (2) (2) (2) TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, IX. osztály, II. forduló - megoldás 2009 / 2010 es tanév, XV. évfolyam 1. a) Albertus, Magnus; német polihisztor (1250-ben) (0,5 p) b) Brandt, Georg; svéd kémikus (1735-ben)

Részletesebben

XVIII. SZERVETLEN KÉMIA (Emelt szint)

XVIII. SZERVETLEN KÉMIA (Emelt szint) XVIII. SZERVETLEN KÉMIA (Emelt szint) XVIII. 1. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 2 4 5 6 7 8 9 0 B E C C D D E E A 1 D E B D E* C A C A A D 2 C A B C D B A B D C C C C B C A C E C C 4 C B C B D C A C C A

Részletesebben

Kémiai kötések. Kémiai kötések. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Kémiai kötések. Kémiai kötések. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 Kémiai kötések A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Cl + Na Az ionos kötés 1. Cl + - + Na Klór: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 5 Kloridion: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 Nátrium: 1s 2 2s

Részletesebben

Termokémia. Hess, Germain Henri (1802-1850) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Termokémia. Hess, Germain Henri (1802-1850) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 Termokémia Hess, Germain Henri (1802-1850) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 A reakcióhő fogalma A reakcióhő tehát a kémiai változásokat kísérő energiaváltozást jelenti.

Részletesebben

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás 1. Mekkora tömegű NaOH-ot kell bemérni 50 cm 3 1,00 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH-oldat elkészítéséhez? M r (NaCl) = 40,0. 2. Mekkora tömegű KHCO 3 -ot kell

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY A megyei (fővárosi) forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:...

Részletesebben

4. táblázat. 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4. osztály SO 4 Cl NO 3 HCO 3

4. táblázat. 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4. osztály SO 4 Cl NO 3 HCO 3 59 2.1.2. Anionok kimutatása Az anionokat közös reagensekkel történı vizsgálatok megfigyelései alapján, a kationokhoz hasonlóan, analitikai osztályokba sorolhatjuk. A fontosabb anionok négy osztályba kerültek.

Részletesebben

Tűzijáték. 9. évfolyam 1. ESETTANULMÁNY. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre!

Tűzijáték. 9. évfolyam 1. ESETTANULMÁNY. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! Beadás határideje 2012. április 30. A megoldásokat a kémia tanárodnak add oda! 1. ESETTANULMÁNY 9. évfolyam Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! Tűzijáték A tűzijáték

Részletesebben

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Universitatea Babeș-Bolyai Admitere 2015

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Universitatea Babeș-Bolyai Admitere 2015 1. Az energiaszintek elektronokkal való feltöltésére vonatkozó kijelentések közül melyik igaz? A. A 3. héj maximum 8 elektront tartalmazhat. B. A 3d alhéj elektronokkal való feltöltése a 4s alhéj előtt

Részletesebben

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ 1) A rejtvény egy híres ember nevét és halálának évszámát rejti. Nevét megtudod, ha a részmegoldások betűit a számozott négyzetekbe írod, halálának évszámát pedig pici számolással.

Részletesebben

29. Sztöchiometriai feladatok

29. Sztöchiometriai feladatok 29. Sztöchiometriai feladatok 1 mól gáz térfogata normál állapotban (0 0 C, légköri nyomáson) 22,41 dm 3 1 mól gáz térfogata szobahőmérsékleten (20 0 C, légköri nyomáson) 24,0 dm 3 1 mól gáz térfogata

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Emelt szintű kémia érettségi B. tételei

Emelt szintű kémia érettségi B. tételei TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0050 Csorba György Komplex Természettudományos Laboratóriumi Központ Szaktanári segédlet Emelt szintű kémia érettségi B. tételei Készítette: Dóka Erzsébet Miskolc 2014 Lévay József

Részletesebben

Középszintű kémia írásbeli feladatlap

Középszintű kémia írásbeli feladatlap Középszintű kémia írásbeli feladatlap I. feladat (14 pont) Esettanulmány Olvassa el az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! A görögök és a rómaiak nagyobb mennyiségben mésszel készült maltert használtak

Részletesebben

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból

Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Érettségi követelmények KÉMIA tantárgyból Témakörök: 1. Atomszerkezet 2. Kémiai kötések 3. Molekulák és összetett ionok 4. Anyagi halmazok 5. Kémiai átalakulások 6. Hidrogén és nemesgázok 7. Halogénelemek

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI - FELVÉTELI FELADATOK 2004.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI - FELVÉTELI FELADATOK 2004. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI - FELVÉTELI FELADATOK 2004. I. Útmutató! Ha most érettségizik, az I. feladat kidolgozását karbonlapon végezze el! Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegre törő megfogalmazásra

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002. I. Útmutató! Figyelem! Ha most érettségizik, az I. feladat kidolgozását karbonlapon végezze el! A kidolgozáskor tömör és lényegre törő megfogalmazásra

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 (pótfeladatsor)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 (pótfeladatsor) 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 (pótfeladatsor) JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI - 3. periódus, V. oszlop, 3s 2 3p 3 ; Fehér vagy sárga foszfor és vörös foszfor.

Részletesebben