I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik."

Átírás

1 I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik. 2. Az anyagok melyik csoportjába tartoznak a felsoroltak: klór, konyhasó oldat és a tiszta víz? klór egyszerű anyagok elem konyhasó összetett anyagok oldat víz összetett anyagok - vegyület 3. Készíts 350 g 25 tömegszázalékos konyhasóoldatot! Írd le az oldatkészítés lépéseit! A szükséges mennyiségű konyhasót mérőlombikba tesszük. Kevés desztillált vízben feloldjuk. Az oldatot 350 cm 3 mennyiségre desztillált vízzel felöntjük. 4. A fenti oldat elkészítéséhez hány g konyhasót és vizet kell bemérni? oldat = 350 g 25 = x/350*100 oldott anyag = x g x=25*350:100 = 87,5 g konyhasó koncentráció = 25 m/m% ,5 = 262,5 g víz 2. Kémiai részecskék 1. A felsoroltak közül húzd alá az elemi részecskéket, és karikázd be a kémiai részecskéket: elektron, ion, molekula, proton, atom, neutron! A többi bekarikázva 2. Írj példát összeg- és szerkezeti képlettel elemmolekulára, melyben egyszeres, kétszeres, háromszoros kovalens kötés van, és keress példát vegyületmolekulára is! Egyszeres: Cl 2 Kétszeres: O 2 Háromszoros: N 2 3. Egészítsd ki a mondatokat, hogy helyesek legyenek! Az atomban a protonok száma egyenlő az elektronok számával. Az izotóp atommagokban a neutronok száma eltérő. A pozitív töltésű ionban az elektronok száma kisebb, mint a protonok száma. A negatív töltésű ionban az elektronok száma több, mint a protonok száma.

2 4. Írd le kémiai jelekkel a következő ionok kialakulását: káliumion, oxidion, ammóniumion, hidroxidion! K K + + e - vagy K K + O + 2e - O 2 - vagy O O 2 - NH 3 + H + + = NH 4 vagy NH 3 + NH 4 H 2 O OH - + H + vagy H 2 O OH - + H + 3. Anyagi változások 1. Mi a bomlás, és mi az egyesülés? A bomlás az a kémiai reakció, melynek során egy anyagból két vagy több anyag keletkezik. Az egyesülés az a kémiai reakció, melynek során két vagy több anyagból egy anyag keletkezik. 2. Csoportosítsd az alábbi reakciókat energiaváltozás és a részt vevő anyagok száma szerint: magnézium égése, cukor karamellizálása! Energiaváltozás szerint exoterm magnézium égése endoterm cukor karamellizálása Részt vevő anyagok szerint egyesülés magnézium égése bomlás cukor karamellizálása 3. A magnézium égése során melyik anyag keletkezik? Írd le a nevét, képletét, kötéstípusát, és add meg1 mol tömegét! magnézium-oxid MgO ionkötés 40 g/mol 4. Írd le a magnézium égésének egyenletét! Melyik anyag oxidálódott, illetve melyik redukálódott? Melyik anyag volt az oxidáló-, illetve a redukálószer a reakció során? 2Mg + O 2 = 2MgO oxidálószer: O 2 redukálószer: Mg II. A NEMFÉMES ELEMEK ÉS VEGYÜLETEIK 4. A hidrogén 1. Sorold fel a hidrogén fizikai tulajdonságait! A természetben milyen állapotban fordul elő? Színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, legkisebb sűrűségű gáz. A természetben vegyületeiben fordul elő.

3 2. Hogyan állítják elő a hidrogént laboratóriumban? Cink és sósav reakciójával állítják elő. 3. Írd le, mi a margaringyártás lényege! A magvakból kipréselt növényi olajat katalizátor mellett hidrogénezik, mely folyamat közben az olaj megszilárdul. 4. A képen látható kísérletben hidrogéngázt vezetünk réz-oxidra. Milyen színűek a kiindulási és a keletkezett anyagok? Írd le a reakcióegyenletet! Melyik anyag oxidálódott, illetve melyik redukálódott? Kiindulási anyagok: H 2 színtelen CuO fekete Keletkezett anyagok: Cu vörös H 2 O színtelen CuO + H 2 = Cu + H 2 O oxidálódott: CuO redukálódott: H 2 5. A víz 1. Mi a víz összegképlete és szerkezeti képlete? H 2 O 2. Sorold fel a víz halmazállapotait! Mi a jég rácstípusa? Szilárd, folyékony, gáz. A jég rácstípusa: molekularács 3. Nézz utána, mivel függ össze a Titanic luxushajó katasztrófája! A jég térfogata nagyobb, sűrűsége kisebb, mint a folyékony vízé. A jéghegynek csak 1/10-e látszik ki a vízből, a víz alatti hatalmas jégtömeg léket ütött a Titanicon. 4. Magyarázd el a víz hegységformáló hatását! A víz a kőzetrepedésekbe folyik. Télen megfagy így növekszik térfogata. A jég szétfeszíti, aprózza a kőzetet. Az esőzések során pedig elhordja az aprózódott kőzetet. 6. A klór 1. Hogyan állítható elő a klór laboratóriumban? Sorold fel a fizikai tulajdonságait! Előállítás: kálium-permanganát + sósav reakciójával. Fizikai tulajdonságai: sárgászöld, szúrós szagú, vízben közepesen oldódó gáz. 2. A természetben milyen állapotban fordul elő a klór? Mi ennek az oka? Hogyan állítják elő az iparban? A természetben vegyületeiben fordul elő, mert nagyon reakcióképes elem. Iparban a konyhasó oldatának vagy olvadékának elektrolízisével állítják elő. 3. A képen a nátrium és a klór reakciója látható. Írd le a reakcióegyenletet! Milyen szer volt a klór a reakcióban? Energiaváltozás szerint ez milyen

4 típusú reakció? 2Na + Cl 2 = 2NaCl Cl 2 az oxidálószer Energiaváltozás szerint exoterm reakció 4. Miért nagyon veszélyes, ha takarítás közben figyelmetlenségből a háztartási sósavat összeöntik hipóval (NaOCl)? Írd le a reakcióegyenletet! Klórgáz fejlődik, amely erősen mérgező anyag. NaOCl + 2HCl = Cl 2 + H 2 O + NaCl 7. A sósav 1. Ki és hogyan állította elő a sósavat? Rudolph Glauber átkristályosított kősó + tömény kénsav reakciójával. 2. A hidrogén-klorid vizes oldatába kék lakmuszt cseppentünk. Milyen színváltozás történik? Mit jelent ez? Az oldat piros lesz. Az oldat savas kémhatású, mert oxónium-ion túlsúly van az oldatban. 3. Hogyan bizonyítod be egy fehér színű kődarabról, hogy mészkő? Készíts kísérlettervet! Tudjuk, hogy a mészkőből sav hatására CO 2 gáz fejlődik. A kőre savat (ecet; sósav) cseppentünk, ha pezsgést tapasztalunk, akkor mészkő. 4. A képen a vas, a réz és a cink reakcióját látod sósavval. Írd a fémek vegyjelét a megfelelő kémcső alá! Zn Fe Cu Írd le a cink és a sósav reakcióegyenletét (a cink 2 elektront ad le)! Zn + 2HCl = ZnCl 2 + H 2 Melyik anyag volt az oxidáló-, illetve a redukálószer? Sósav volt az oxidálóés cink a redukálószer. 8. Az oxigén 1. Ki és hogyan fedezte fel az oxigént? Sorold fel az oxigén fizikai tulajdonságait! Joseph Priestley higany-oxidot hevített, a keletkező gázban a gyertya erős lánggal égett. Az oxigén színtelen, szagtalan gáz, vízben rosszul oldódik. 2 Milyen állapotban fordul elő az oxigén a Földön, és milyen gyakorisággal? Elemi állapotban a levegőben, vegyületeiben vízben, hegyek, talaj vegyületeiben. A Földön a leggyakoribb. Írd le a higany-oxid bomlását szavakkal! Higany-oxidból keletkezik fém higany és oxigén gáz. 3. Töltsd ki a táblázatot!

5 Név Összegképlet Szerkezeti képlet 1 mol tömege Kémiai tulajdonsága Oxigén O 2 32g/mol oxidálószer ózon O 3 nem kérjük 48g/mol erélyes oxidálószer Élettani hatása A légzéshez elengedhetetlen Mérgező 4. Higany-oxidot (HgO) hevítünk, a keletkező gázt (A) egy fekete port (B) tartalmazó kémcsőbe vezetjük, amíg vörösbarna színű anyag (C) keletkezik. Milyen anyagokat jelölnek a nagybetűk? Írd le a képletüket, és az A és B reakciójának egyenletét! A: O 2 B: Fe C: Fe 2 O 3 4Fe + 3O 2 = 2Fe 2 O 3 9. A kén 1. Sorold fel a kén fizikai tulajdonságait! Sárga, szilárd. Hol fordul elő elemi kén a Földön? Vulkanikus eredetű kéntelepekben. 2. Hol helyezkedik el a kén a periódusos rendszerben? Harmadik periódus, VI. főcsoportban. Hány atomos molekulát alkot, miért? Nyolc atomos, gyűrű alakú molekulát alkot. A S atom nagy, így két atom között egy kötőelektronpár fér el. Ezért a 2 kötőelektronpárt 2 szomszédos S atommal alkotja. Melyik rácstípusban kristályosodik? Molekularács 3. Magyarázd el a kép segítségével, hogyan függ össze az olvadás folyamata a kén szerkezetével! Hő hatására a molekularácsot összetartó gyenge kötések felbomlanak, sárga, hígan folyó folyadék keletkezik. További melegítésre a kéngyűrűk szakadnak fel, a láncok összegabalyodnak, és sűrűn folyó olvadék alakul ki. További hevítésre a kénláncok felszakadnak, és egy hígan folyó olvadék keletkezik. 4. Cink és kénpor keverékét hevítjük. Milyen anyag keletkezik? Cinkszulfid. Írd le a reakcióegyenletet! Zn + S = ZnS Csoportosítsd a reakcióegyenletet az alábbi szempontok szerint: a) résztvevő anyagok száma egyesülés b) energiaváltozás exoterm c) részecskeátmenet! redoxi 10. A kén vegyületei

6 1. Kénszalagot égetünk. Milyen gáz keletkezik? Kén-dioxid Sorold fel a fizikai tulajdonságait! Színtelen, szúrós szagú, vízben oldódó gáz Mi az élettani hatása? Mérgező 2. A fenti képsor a kén-dioxid melyik tulajdonságát tanúsítja? Színtelenítő Mi a kémiai alapja ennek a tulajdonságnak? A kén-dioxid redukáló hatása. Írd le a kén-dioxid keletkezésének egyenletét! S + O 2 = SO 2 3. A kén-dioxid a savas esők egyik okozója. Írd le a savas esők kialakulásának egyenletét! SO 2 + H 2 O= H 2 SO 3 4. Ha a kén-dioxid gázt kén-hidrogén oldatába vezetjük, sárga, szilárd anyag keletkezik. Írd le a reakció egyenletét! SO 2 + 2H 2 S= 2H 2 O + 3S Szűkebb értelemben melyik anyag oxidálódott, melyik redukálódott? H 2 S oxidálódott, SO 2 redukálódott. Melyik az oxidálószer, melyik a redukálószer? Kén-dioxid az oxidálószer, a Hidrogén-szulfid a redukálószer. 11. A kénsav 1. Írd le a kénsav összegképletét! H 2 SO 4 Hogyan kell a tömény kénsavat hígítani, miért? A savat üvegbot mellett, állandó keverés közben öntjük a vízbe. Mert a hígítás nagy hőfejlődéssel jár. A hőfejlődés miatt az oldat felmelegszik, fröcsöghet, ami balesetveszélyes! 2. A képen látható kísérlet a kénsav melyik tulajdonságát bizonyítja? A kénsav vízelvonó hatása miatt a cukrot elszenesíti. Hogyan kell elvégezni a kísérletet? A cukorra néhány csepp vizet, majd tömény kénsavat öntünk. 3. Bizonyítsd be, hogy a kénsav savas kémhatású! Készíts kísérlettervet, és színezd ki megfelelően! Kémcsőbe híg kénsavat öntünk. Az oldatba néhány csepp kék lakmusz oldatot cseppentünk. Az oldat piros lesz, ez bizonyítja savas kémhatását. Írd le a reakcióegyenletet! H 2 SO 4 + 2H 2 O = 2H 3 O + + SO Készíts folyamatábrát (anyagnevekkel és nyilakkal) az alábbi anyagok és folyamatok felhasználásával: oldódás tömény kénsavban, kén, óleum, kéndioxid,v 2 O 5, oxigén, kén-dioxid égése, hígítás, kén égése, kéntrioxid, tömény kénsav! Kén (kén égése) kén-dioxid + oxigén (kén-dioxid égése, V 2 O 5 ) kén-trioxid (oldódás kénsavban) óleum (hígítás) tömény kénsav

7 Mi a szerepe a vanádiumpentoxidnak (V 2 O 5 )? Katalizátor 12. A kénsav reakciói 1. Írd le a képletüket! Kénsav H 2 SO 4 2- szulfition SO 3 kén-trioxid SO 3 2- szulfátion SO 4 kén-hidrogén H 2 S kénessav H 2 SO 3 vas-szulfid FeS kén-dioxid SO 2 2. A képek a híg és a tömény kénsav reakcióját mutatják vassal és rézzel. Írd a kép alá, melyik a híg és melyik a tömény kénsavval történő reakció! A bal oldali: híg kénsav, a jobb oldali: tömény kénsav Válaszodat indokold! A jobb oldali képen a vasszög és a sav között nincs reakció, nem látszik gázképződés. 3. Az alábbi állításba hiba csúszott. Miért? Írd le helyesen! Tömény kénsavat nem lehet vastartályban tárolni, mert oldja a vasat. A tömény kénsavat lehet vastartályban tárolni, mert a sav passziválja a fém felületét, így nem lépnek egymással reakcióba. 4. Rezet oldunk tömény kénsavban melegítés közben. A fejlődő gázhoz vizes univerzális indikátorpapírt tartunk. Mi történik? Az indikátor papír piros színű lesz. Magyarázd meg a változást! A fejlődő gáz és a papíron levő víz reakciójában kénessav keletkezik. A tömény kénsav melyik tulajdonságát mutatja a kísérlet? Erélyes oxidálószer. Írd le a reakció egyenletét! 2H 2 SO 4 + Cu = SO 2 + CuSO 4 + 2H 2 O 13. A nitrogén és vegyületei 1. Mely elemek tartoznak a nitrogéncsoportba? Nitrogén, foszfor, arzén, antimon, bizmut. Mely elemcsoportok tagjai? N, P nemfémek; As, Sb félfémek, Bi fém 2. Bontsd két csoportra a felsorolt szavakat: szúrós szagú, erélyes oxidálószer, fizikai tulajdonságai, fény hatására bomlik, folyékony, kémiai tulajdonságai! Fizikai tulajdonságai: szúrós szagú, folyékony Kémiai tulajdonságai: erélyes oxidálószer, fény hatására bomlik 3. Töltsd ki a táblázatot! Sav Savmaradék Példa: só Név Képlet Név Képlet Név Képlet

8 kénsav H 2 SO 4 Szulfát 2- SO 4 glaubersó Na 2 SO 4 salétromsav HNO 3 Nitrát - NO 3 pétisó NH 4 NO 3 sósav HCl Klorid Cl - konyhasó NaCl Mely anyagokat nevezzük sónak? Fém vagy ammónium ionból és savmaradék ionból álló vegyületet. 4. Írd le a nitrogén körforgását a pétisóból kiindulva! Pétisó növényekben fehérjék elpusztult növények bomlás talaj ammónium ion baktériumok nitrát ion 14. A foszfor és vegyületei 1. Ki és hogyan fedezte fel a foszfort? Mi volt a foglalkozása? Hennig Brand, orvos-alkimista vizeletet desztillált, a maradékot vörös izzásig hevítette. 2. Hasonlítsd össze a foszfor allotróp módosulatait (szín, élettani hatás, oldódás, éghetőség)! Készíts táblázatot! Fehér foszfor Vörös foszfor Szín fehér vörös Élettani mérgező nem mérgező hatás Oldódás zsírokban, olajokban nem oldódik éghetőség éghető szobahőmérsékleten gyullad Éghető C-on gyullad 3. Párosítsd! 1. foszforsav 2. P 2 O 5 2. foszforpentaoxid 1. H 3 PO 4 3. foszfátion 5. Na 3 PO 4 4. csontok keménységét adja 3-3. PO 4 5. vízlágyításra használják 4. Ca 3 (PO 4 ) 2 4. Határozd meg! Meghatározásaid kijelölt betűit összeolvasva megtudod, mit talált fel Irinyi János (a kétjegyű betű egynek számít). kémiai reakció, egy anyagból több keletkezik (1.)Bomlás a salétromsav sói (2.)nItrátok a tömény kénsav cukorra gyakorolt hatása (3.)víZelvonó e reakció során az anyag belső energiája nő (5.)endoTerm az oxigénnel való egyesülés neve (1.)Oxidáció 3 oxigénatomot tartalmazó molekula (4.)ózoN savmolekulából protonnal keletkező ion (1.)Savmaradék ilyen szer a salétromsav (5.)oxidÁló a nátrium-szulfát köznapi neve (1.)Glaubersó

9 E338 számú anyag (2.)fOszforsav kémiai reakció, két anyagból egy anyag keletkezik (4.)egyeSülés fényjelenséggel járó égés neve (1.)GYorségés a kénsav sói (2.)szUlfátok a dinamit feltalálójának keresztneve (3.)alFréd a pétisó kémiai neve (1.)Ammónium-nitrát BIZTONSÁGOS GYUFA 15. A szén és vegyületei 1. Töltsd ki a táblázatot! ELEMI SZÉN természetes mesterséges gyémánt grafit fullerén 2. Írd az állítások mellé a megfelelő anyag nevét (egy helyre többet is írhatsz)! (A) atomrácsot alkot gyémánt (B)rétegrácsos grafit (C) a legkeményebb anyag a természetben gyémánt (D) jele C 60 fullerén (E) a szén mérgező oxidja szén-monoxid (F) nem éghető szén-oxid széndioxid (G) vízben oldódó szén-oxid szén-dioxid (H) éghető szén-oxid szénmonoxid (I) szén-dioxid vízben való oldásakor keletkezik szénsav (J) redukáló szén-oxid szén-monoxid (K) hegységek anyaga kalciumkarbonát 3. Milyen gáz található a szifonpatronban? Szén-dioxid Add meg az összegés szerkezeti képletét, valamint 1 mol tömegét! CO 2 44g/mol Írd le a szódásszifonban lejátszódó reakció egyenletét! CO 2 + H 2 O = H 2 CO 3 Mit jelent a reakcióban a kettős nyíl? A folyamat oda-vissza lejátszódik. 4. Magyarázd el a grafit alábbi tulajdonságait a szerkezete alapján! a) írni lehet vele A rácsban a rétegek egymástól távolabb vannak, gyengébb a kötőerő, a leszakadt rétegek nyomot hagynak a papíron b) vezeti az elektromos áramot A rétegek közötti kötőelektronpár felszakad, így a rácsban van szabadon mozgó elektron, ezért vezeti az áramot. 16. A szilícium és vegyületei 1. Add meg a szilícium periódusos rendszerbeli helyét! 3. periódus IV. főcsoport Miben hasonlít és miben különbözik a szénatom elektronszerkezetétől a szilíciumé? Hasonló: vegyértékeletron számuk 4

10 Különbség: szilícium elektronhéjainak száma eggyel több Mekkora a szilícium gyakorisága a Földön? Második leggyakoribb elem a Földön 2. Miért a szilícium az egyik alapanyaga az elektrotechnikai iparnak? A szilícium félvezető tulajdonsága a felhasználás alapja. 3. Melyik anyag alkotja a hegyikristályt? Szilícium-dioxid Milyen a szerkezete, mit jelent a képlete? Atomrácsos vegyület, SiO 4 tetraédereket alkot. Az oxigén tartalma kétszerese a szilíciuménak, ezt fejezi ki az SiO 2 képlet. 4. Mi a különbség a kvarcüveg és a közönséges üveg között? A kvarcüveg szilícium-dioxidból készül, míg a közönséges üveg homok, szóda és mészkő összeolvasztásából. Hogyan készül a közönséges üveg? Mit nevezünk üvegállapotnak? Az olvadékban nem alakul ki a belső rendezettség miközben megszilárdul. Hogyan lehet feloldani a szilíciumdioxidot? (Egyenletet írj!) SiO 2 + 2NaOH = Na 2 SiO 3 + H 2 O III. A FÉMES ELEMEK ÉS VEGYÜLETEIK 17. A fémek redukálósora 1. Tágabb értelemben mi történik a redukció során? Tágabb értelemben a redukció elektron felvétel. Mit nevezünk redukálószernek? Azt az anyagot, amely a reakció partnert elektron felvételre készteti. 2. Mi történik, ha a) a vas-szulfát oldatba rézdrótot teszünk kémiailag semmi b) réz-szulfát oldatba vasszöget teszünk? A vasszögre fémréz válik ki. Sorold fel érveidet! A vas redukáló képessége nagyobb, mint a rézé, ezért a réz-iont a vas atom redukálja. 3. Milyen fémek felhasználásával fejleszthetünk sósavból hidrogént? A hidrogénnél nagyobb redukáló képességű fémekkel. Mi az oka, hogy csak ezekkel? Ezek azok a fémek, amelyek elektront képesek átadni a hidrogén-ionnak. 4. A redukálószer alapján írd le a következő reakciók egyenletét! a) réz + sósav Cu + HCl = nem történik reakció b) cink + sósav Zn + 2HCl = ZnCl 2 + H 2 c) alumínium + vas-klorid 2Al + 3FeCl 2 = 2AlCl 3 + 3Fe

11 18. A nátrium és vegyületei 1. Melyik főcsoportba tartozik a nátrium? I. főcsoport Mit jelent ez, mi a neve ennek a főcsoportnak? 1 vegyértékelektronja van. A főcsoport neve: Alkáli fémek 2. Sorold fel a nátrium fizikai tulajdonságait! Szilárd, puha késsel vágható. Vágási felületén fém fényű. Hogyan kell tárolni a nátriumot és a káliumot? Mi ennek az oka? A levegőn gyorsan oxidálódnak, ezért petróleum alatt tároljuk. 3. Üvegkádba vizet öntünk és pár csepp fenolftaleint, majd egy nátriumdarabkát helyezünk a vízbe. Mi történik? Egyenlet alapján válaszolj! 2Na + 2H 2 O = 2NaOH + H 2 A nátrium reakcióba lép a vízzel. A fejlődő hidrogén gáz miatt a nátrium darabka szaladgál a víz felszínén. Az oldat lila színű lesz, lúgos oldatot jelezve. 4. Miért reagál a kálium hevesebben a vízzel, mint a nátrium? Magyarázd meg az elektronszerkezet alapján! A káliumnak eggyel több elektronhéja van. A vegyértékeletron így messzebb található az atommagtól, kisebb a ráható vonzóerő. Így könnyebben leadja a vegyértékelektront. Írj reakcióegyenletet! 2K + 2H 2 O = 2KOH + H 2 Melyik anyag oxidálódott, és melyik a redukálószer? A kálium oxidálódott, ezért a redukálószer a kálium. Milyen kémhatású oldat keletkezett? Lúgos. 19. A nátrium és vegyületei 1. Az alkálifémek lángfestésük alapján könnyen kimutathatók. Milyen színű a láng a nátrium sárga, rubídium vörös, cézium kék hatására? 2. Miért kell nagyon jól zárható edényben tárolni a nátrium-hidroxidot? A nátrium-hidroxid nedvszívó anyag. Rosszul tárolva, a levegő víztartalmát megkötve elfolyósodik. 3. Írd le az összetartozó hármasok jelét! A) NaCl a) kálium-karbonát 1) kősó B) NaOH b) nátrium-karbonát 2) szódabikarbóna C) Na 2 CO 3 c) átrium-foszfát 3) hamuzsír D) NaHCO 3 d) nátrium-nitrát 4) trisó E) Na 2 SO 4 e) nátrium-hidroxid 5) sziksó F) NaNO 3 f) nátrium-hidrogénkarbonát 6) glaubersó G) K 2 CO 3 g) nátrium- szulfát 7) chilei salétrom

12 H) Na 3 PO 4 h) nátrium-klorid 8) lúgkő A-h-1, B-e-8, C-b-5, D-f-2, E-g-6, F-d-7, G-a-3, H-c-4 4. Hogyan bizonyítod be, hogy a kristályos szóda kristályvizet tartalmaz? Tervezd meg a kísérletet! A kristályvizet gyenge kötőerővel tartalmazza a kristály, tehát a vizet ki kell űzni. Terv: a kristályos szódát melegítjük. Tapasztalat: a kristályvíz kicsapódik a kémcső falára, tehát a kristályos szóda tartalmaz kristályvizet. 20. A kalcium és vegyületei 1. Melyik főcsoportba tartozik a kalcium? II. főcsoportba Mit jelent ez? Két vegyértékelektronja van Sorold fel a főcsoport elemeit! Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra 2. Milyen állapotban fordul elő a természetben a kalcium? Mi ennek az oka? Írj 2 példát! Vegyületeiben, mert a kalciumnak nagy a rekcióképessége pl. kalcium-karbonát CaCO 3 kalcium-szulfát CaSO 4 3. Mit gondolsz, vajon a mészégetés kifejezés helyes vagy helytelen kémiailag? Írd le a reakcióegyenletet, és az alapján válaszolj a kérdésre! CaCO 3 = CaO + CO 2 Az égés oxigénnel való egyesülés. A mészégetés pedig bomlási folyamat. Tehát az elnevezés kémiailag helytelen. 4. A mészoltás veszélyes folyamat. Mi teszi veszélyessé? A mészoltás nagy hőfejlődéssel járó exoterm folyamat. Az oltott mész maró hatású. A fejlődő hő hatására rotyog a folyadék, ami balesetveszélyes. Ábrázold grafikonon az energiaváltozásokat! 21. A víz keménysége és a vízlágyítás 1. Mi okozza a víz keménységét? Az oldott kalcium vagy vegyületek. A Pilis hegységben milyen a víz keménysége? Mi ennek az oka? A Pilis mészkőhegység, ezért az itteni vizek keményvizek. 2. Írd le annak a folyamatnak a reakcióegyenletét, melyben kálciumhidrogénkarbonátot tartalmazó vizet forralunk. Ca(HCO 3 ) 2 = CaCO 3 + H 2 O + CO 2 Mi a vízkő összetétele? CaCO 3 Miért veszélyes? A kazánokban kazánkőként rakódik le a mészkő. Melegítés közben a kazánkő megrepedhet, a forró kazánfallal érintkező víz gyorsan felforr, amely robbanást okoz. 3. Milyen vegyszerekkel lehet a keményvízből lágyvizet

13 előállítani? Na 2 CO 3 (szóda) vagy Na 3 PO 4 (trisó) Mi az eljárás lényege? A vízlágyítás lényege, az oldott kalcium- és magnézium-ionokat oldhatatlan vegyületekké alakítjuk. Így eltávolíthatók a vízből. Írj példát egyenlettel! CaCl 2 + Na 2 CO 3 = CaCO 3 + 2NaCl Melyik vízlágyító nem felel meg környezetvédelmi szempontból? Milyen környezetszennyezést okoz? A trisó foszfáttartalma a természetes vizekbe kerülve a vízinövények túlszaporodását, később a növények és állatok pusztulását okozhatja (eutrofizáció). 4. Magyarázd el, hogyan működik az ioncserélő oszlop! Anyaga szilikát, ennek térhálós szerkezetébe nátrium-ionokat építenek be. Ezen az oszlopon folyatják át a keményvizet, melynek kalcium- és magnéziumionjai nátrium- ionokra cserélődnek. Az oszlopból kifolyó víz már lágyvíz. Előállítható-e ioncserélővel desztillált víz? Igen, ha a keményvíz kationjait hidrogén-ionokra, anionjait hidroxid-ionokra cserélik ki. 22. Az alumínium. 1. Mi védi az alumíniumot a korróziótól? Összefüggő oxidréteg. Hogyan valósítják ezt meg a gyakorlatban? Elektromos árammal vastagítják. Mi az eljárás neve? Eloxálás. 2. Mivel bontható meg az alumínium oxidrétege? Nátrium-hidroxidban való forralással, HgCl 2 oldatban való oldás, vagy mechanikusan (dörzspapír) Mi az összefüggés az alábbiak között: gyorségés, alumínium oxidációja, szakállt növeszt, lassú égés, exoterm reakció, szikrázva ég? Készíts táblázatot! A L U M I N I U M O X I D Á C I Ó J A LASSÚ ÉGÉS GYORS ÉGÉS SZAKÁLLT NÖVESZT SZIKRÁZVA ÉG E X O T E R M F O L Y A M A T 3. Miért kell az alumíniumedényekkel óvatosan bánnunk? Írd le a megfelelő egyenletet! 2Al + 6H 2 O = Al(OH) 3 + H 2 A védőréteg megsérülhet, így az a víz reakcióba léphet az edény anyagával. 4. Hogyan bizonyíthatod, hogy az alumínium amfoter elem? Egyenletet is írj! Az alumínium savban és lúgban is oldódik (amfoter elem). Savban: 2Al + 6HCl = AlCl 3 + 3H 2 Lúgban: 2Al + 2NaOH + 6H 2 O = 2Na[Al(OH) 4 ] + 3H 2

14 23. A vas 1. Sorold fel a vas fizikai tulajdonságait! Szürkésfehér, szilárd, rugalmatlan nehézfém, az elektromosságot és a hőt jól vezeti, mágnesezhető. Milyen körülmények között alakul ki a felületén a rozsda? Nedves levegőn rozsdásodik (víz + oxigén) 2. Kémiai jelekkel írd le az Fe 2+, illetve az Fe 3+ ion kialakulását vasatomból! Milyen színű az Fe 2+, illetve az Fe 3+ iont tartalmazó anyag? Fe = Fe e - Fe = Fe e - 3. Vasat oldunk színtelen, szúrós szagú (A) folyadékban. Gázfejlődés (B) közben zöld színű (C) anyag keletkezik. Ebbe az oldatban sárgászöld színű gázt (D) vezetünk, az oldat vörösbarna színűre (E) változik. Mely anyagokat jelöltük nagybetűkkel? A-HCl, B-H 2 C-FeCl 2, D-Cl 2, E- FeCl 3 Írd le a reakcióegyenleteket! Fe + 2HCl = FeCl 2 + H 2 2FeCl 2 + Cl 2 = 2FeCl 3 Milyen szer volt a reakcióban az (A) anyag, illetve a (D) anyag? Mindkettő oxidálószer g vas hány g 15%-os sósavval egyesül maradék nélkül? Fe + 2HCl = FeCl 2 + H 2 1mol 2mol 56 g 2x36,5 g 40 g X g X = 40x71/ 56 = 52 g sósav Kérdés: az 52 g sósav hány g oldat 15%-a? 100:15 = X:52 X= 100x52/15 = 346 g Tehát 346 g 15 sósavval lép reakcióba maradék nélkül. Hány g FeCl 2 keletkezik? 1mol Fe-ból 1mol FeCl 2 keletkezik 56 g 127 g 40 g X g X = 40x127/56 = 90,7 g FeCl 2 keletkezik 24. Az alumínium gyártása 1. Miből állítják elő az alumíniumot? Bauxitból. Mit tartalmaz az alumínium érce? Al 2 O 3 és Fe 2 O 3 Hány lépésből áll az alumíniumgyártás? Sorold fel ezeket a lépéseket! 2 lépés: timföldgyártás és timföld-elektrolízis 2. Hogyan nyerik ki az alumínium ércéből az alumínium-oxidot? Mi a kémiai alapja ennek az eljárásnak? A bauxitot nátrium-hidroxidban oldják. Az eljárás alapja az alumínium amfoter jellege (az alumínium-oxid oldódik lúgban, a vas-oxid nem)

15 3. Miért kell olvadékot előállítani az elektrolízishez? A reakcióhoz szabadon mozgó alumínium- és oxid-ionok kellenek. Mi a szerepe a kriolitnak az olvadék előállításában? A kriolit alacsony hőmérsékleten olvad, ebben az olvadékban a timföld feloldódik és szétesik ionjaira. Milyen kémiai reakciótípus az alumínium elektrolízise? Redoxi-reakció. 4. Mi az anyaga az elektródoknak? Szén Írd le a katódfolyamatot! Al e - = Al Milyen típusú reakció ez részecskeátmenet szerint? Redukció Írd le az anódfolyamatot! 2O 2- = O 2 + 4e - Milyen típusú reakció ez részecskeátmenet szerint? Oxidáció Mi az oxidálószer és a redukálószer? Az oxidálószer az anód, a redukálószer a katód. 25. A vasgyártás 1. Mi a szerepe a következő anyagoknak a vasgyártás során? koksz, salakképző anyagok, levegő A koksz redukálószer, ebből keletkezik a szén-monoxid. A salakképző anyagok salakká olvasztják a vasérc meddő kőzetét. A nyersvas felületén a salak összegyűlve elválasztja a levegőtől. Így megakadályozza a visszaalakulást. A levegő pedig a redukálószer képződéshez és a kohó felfűtéséhez kell. Hány lépésből áll a vasgyártás? Egy 2. Mi a redukálószer a vasgyártás során? Az izzó szén és a szén-monoxid. Mi a vasgyártás végterméke? Milyen tulajdonságai vannak? Nyersvas, amely 3-4% szenet tartalmaz, ezért rideg, törékeny. 3. Mi az acél? 1,7%-nál kisebb széntartalmú vas szén ötvözet. Melyik kémiai reakció játszódik le előállítása során? Égés. Hogyan működik a konverter? A konverterbe a nyersvashoz nagy nyomású oxigént fúvatnak be, az olvadt nyersvasból kiég a széntartalom. 4. Hasonlítsd össze az alumíniumgyártást és a vasgyártást! Gyűjtsd össze a hasonlóságokat és a különbségeket! Különbségek: Alumíniumgyártás Vasgyártás Alapanyag Bauxit Vasércek Lépései Timföldgyártás Redukció Timföld elektrolízis Berendezés Alumíniumkohó Nagyolvasztó Segédanyagok Kriolit Koksz, salakképző anyagok Melléktermék Szén-dioxid Torokgáz, salak Végtermék Alumínium Nyersvas

16 Redukálószer Elektromos áram Izzó szén és szén-monoxid Hasonlóság: előállításuk, vegyületeikből redukcióval. 26. Nemesfémek, színesfémek, nehézfémek 1. Mely elemek tartoznak a nemesfémek közé? Arany, ezüst, platina. Miben oldódik az arany? Királyvíz: salétromsav és sósav (1:3) arányú elegye. Hány karátos a színarany? Miért kell levenni az ezüstékszert, ha kén-hidrogén tartalmú fürdőbe megyünk? Az ezüst reakcióba lép a kén-hidrogénnel, és fekete ezüstszulfid keletkezik. Hogyan lehet kivonni az ezüstöt az arany-ezüst ötvözetből? Salétromsavba helyezzük, az ezüstöt oldja, az aranyat nem. 3. Melyik elemből készítik az elektromos vezetékeket? Miért ebből? Vörösrézből, mert jól vezeti az áramot. Milyen színű az elemi réz? Vörös. Mi a patina? A réz felületén oxigén, szén-dioxid és víz hatására kialakuló zöld színű védőréteg. Mely elemek ötvözete a sárgaréz? Réz és cink. 4. Írd le az ezüst és kén-hidrogén reakcióegyenletét! 2Ag + H 2 S = Ag 2 S + H 2 Melyik anyag oxidálódott ezüst, melyik redukálódott kénhidrogén? Melyik az oxidálószer kénhidrogén, melyik a redukálószer ezüst? IV. HÉTKÖZNAPI KÉMIA 27. Tápanyagok 1. Sorold fel a tápanyagainkat! Szénhidrátok, fehérjék, zsírok. Melyik elemből épülnek fel a szénhidrátok? Hidrogénből, oxigénből, szénből. 2. Miből állnak a zsírok? Zsírsavakból és glicerinből. Miért oldódik az olaj benzinben, és miért nem oldódik vízben? A zsírok, olajok apoláros vegyületek, így az apoláros benzinben oldódnak, a poláros vízben nem. 3. Mire utal a szénhidrátok neve? Az oxigén és hidrogén arányából régen tévesen úgy gondolták, hogy a szén és víz vegyületei. Melyik folyamatban keletkezik? Írd le a folyamatot! Fotoszintézis: 6CO 2 + 6H 2 O = C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Csoportosítsd a következő szénhidrátokat: szőlőcukor, cellulóz, keményítő, répacukor! Egyszerű: szőlőcukor; összetett: cellulóz, keményítő, répacukor

17 Hogyan oldódnak ezek vízben? A szőlő- és répacukor jól, a keményítő meleg vízben, a cellulóz pedig sehogy. Hogyan mutatható ki a keményítő (lásd tk. 29. o.)? Jód oldat (lugol) kék hatására kék színváltozást mutat. 4. Miből alakulnak ki a fehérjék? Aminosavakból. Hányféle aminosavból épülnek fel az élő szervezetek fehérjéi? 20. Hogyan viselkednek a fehérjék melegítés hatására? Kicsapódnak. Miért veszélyes, ha nehézfémsó kerül a szervezetbe? A szervezet fehérjéit kicsapják. A folyamat visszafordíthatatlan, tehát a fehérjék alkalmatlanná válnak feladatuk elvégzésére (mérgezés). 28. Építőanyagok 1. Miből és hogyan készül a vályogtégla agyag + törek, napon szárítva, a tégla és a cserép agyagból, szárítás után C-on kiégetve? 2. Mi a habarcs? Oltott mész + homok pépes keveréke. Miben különbözik a vakolat a habarcstól? A vakolat habarcs és cement vagy kőpor keveréke. Mit jelent a fal izzadása kifejezés? A vakolat oltott mész tartalma a levegőből szén-dioxidot vesz fel és mészkővé alakul. Eközben víz csapódik ki a falra. 3. Írd le a fal izzadása során lejátszódó folyamat egyenletét! Ca(OH) 2 + CO 2 = CaCO 3 + H 2 O Hogyan segítik elő ezt a folyamatot az építkezéseken? Vaskosárban kokszot égetnek. A fejlődő szén-dioxid a mészkő kialakulását, a hő a fal száradását segíti elő. 4. A mészkőből kiindulva írd le azoknak a reakcióknak az egyenletét, amelyek során az oltott mészhez jutunk! Melyik a bomlás, melyik a savbázis reakció? CaCO 3 = CaO + CO 2 CaO + H 2 O = Ca(OH) 2 bomlás sav-bázis reakció 29. Porcelán, finomkerámia, üveg 1. Mik a porcelán alapanyagai? Kaolin és kvarchomok. Hogyan készül a fehéráru, és mit jelent ez a kifejezés? A kaolinmasszából készült tárgyakat kiégetik, mázzal való bevonás után újra kiégetik. Ez a fehéráru. 2. Magyarországon hol készítenek porcelánt? Hollóháza, Herend, Pécs. Miről ismerhető fel a Zsolnay porcelán? Fémesen csillogó. Mi az anyaga? Eozin, ettől fémes színű: vörös arany vagy zöld arany

18 3. Mi a kvarcüveg? Mik az előnyei, ezért mire használják fel? A kvarcüveg tulajdonképpen a megolvasztott, majd gyorsan lehűtött szilícium-dioxid. Igen kicsi hőtágulású, ezért hőálló laboratóriumi edények előállítására alkalmas. 4. Az üvegházakban az üveg melyik tulajdonságát használják fel? Az üveg fényáteresztő és hőszigetelő. A napfényt átereszti, a talajból sugárzó hőt nem. Mi a neve ennek a jelenségnek? Üvegházhatás. A Földön mi okozza ugyanezt a hatást? Szén-dioxid, metán, vízgőz. 30. Műanyagok 1. Hogyan csoportosítjuk a műanyagokat eredetük szerint? Természetes és mesterséges eredetű. 2. Sorold fel a természetes eredetű műanyagokat! Gumi, celluloid, celofán viszkóz. Miből készül a gumi? Kaucsukból. 3. Mi történik a vulkanizálás során? Milyen tulajdonságú lesz ettől a gumi? A kaucsukot kénnel melegítik. A folyamat során a kaucsukszálak között kénhidak alakulnak ki. Ennek következtében rugalmas anyag alakul ki. 4. Írj két példát hőre keményedő műanyagra! Bakelit, aminoplaszt. Mi az alapja ennek a tulajdonságnak? A hőre keményedés alapja, hogy a molekulák között térhálós szerkezet alakul ki. Miért szilárdulnak meg gyorsan a kétkomponensű ragasztók? A komponensek molekulái között gyorsan kialakul a térhálós szerkezet.

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap 1. Írd le a következő elemek és vegyületek kémiai nevét: 1.NaOH, 2.Ca, 3.Mg, 4.CaCO 3, 5.NaCl, 6.Na 2 CO 3 7.CaSO 4, 8.Ca(OH) 2, 9.CaO, 10CO 2, 11.HCl, 12.Na,

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 2001 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 Ha most érettségizik, az 1. feladat kidolgozását karbonlapon végezze el! Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegretörő megfogalmazásra

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI

9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI 9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI A kén egyike azoknak az elemeknek, amelyeket már az ókorban is ismertek. Vegyjele is a latin sulfur szó kezdõbetûjébõl származik. A híres görögtûz, amelyet a görögök alkalmaztak

Részletesebben

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY A megyei (fővárosi) forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:...

Részletesebben

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok Jelen kiadvány megjelenése után történõ termékváltozásokról, új standardokról a katalógus internetes oldalán, a www.laboreszközkatalogus.hu-n tájékozódhat. ALPHA Az alábbi standard oldatok fémek, fém-sók

Részletesebben

Magyar tannyelvű középiskolák VII Országos Tantárgyversenye Fabinyi Rudolf - Kémiaverseny 2012 XI osztály

Magyar tannyelvű középiskolák VII Országos Tantárgyversenye Fabinyi Rudolf - Kémiaverseny 2012 XI osztály 1. A Freon-12 fantázianéven ismert termék felhasználható illatszerek és más kozmetikai cikkek tartályainak nyomógázaként, mert: a. nagy a párolgási hője b. szobahőmérsékleten cseppfolyós c. szagtalan és

Részletesebben

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot?

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot? 2.2. Anyagmennyiség-koncentráció 1. Hány mol/dm 3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 200 cm 3 -ében 0,116 mol az oldott anyag? 2. 2,5 g nátrium-karbonátból 500 cm 3 oldatot készítettünk. Számítsuk ki

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1997

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1997 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1997 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. A HIDROGÉN, A HIDRIDEK 1s 1, EN=2,1; izotópok:,, deutérium,, trícium. Kétatomos molekula, H 2, apoláris. Szobahőmérsékleten

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntı. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntı. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntı Az írásbeli forduló feladatlapja 7. osztály A versenyzı azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyes százalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

Középszintű kémia írásbeli feladatlap CSOMAGOLÓANYAGOK

Középszintű kémia írásbeli feladatlap CSOMAGOLÓANYAGOK I. feladat (elérhető: 16 pont) Esettanulmány Középszintű kémia írásbeli feladatlap CSOMAGOLÓANYAGOK Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget, majd a szöveg alapján és kémiai ismeretei alapján válaszoljon

Részletesebben

Tűzijáték. 9. évfolyam 1. ESETTANULMÁNY. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre!

Tűzijáték. 9. évfolyam 1. ESETTANULMÁNY. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! Beadás határideje 2012. április 30. A megoldásokat a kémia tanárodnak add oda! 1. ESETTANULMÁNY 9. évfolyam Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! Tűzijáték A tűzijáték

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI - FELVÉTELI FELADATOK 2004.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI - FELVÉTELI FELADATOK 2004. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI - FELVÉTELI FELADATOK 2004. I. Útmutató! Ha most érettségizik, az I. feladat kidolgozását karbonlapon végezze el! Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegre törő megfogalmazásra

Részletesebben

4. táblázat. 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4. osztály SO 4 Cl NO 3 HCO 3

4. táblázat. 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4. osztály SO 4 Cl NO 3 HCO 3 59 2.1.2. Anionok kimutatása Az anionokat közös reagensekkel történı vizsgálatok megfigyelései alapján, a kationokhoz hasonlóan, analitikai osztályokba sorolhatjuk. A fontosabb anionok négy osztályba kerültek.

Részletesebben

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás 1. Mekkora tömegű NaOH-ot kell bemérni 50 cm 3 1,00 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH-oldat elkészítéséhez? M r (NaCl) = 40,0. 2. Mekkora tömegű KHCO 3 -ot kell

Részletesebben

Az 2009/2010. tanévi ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY első (iskolai) fordulójának. feladatmegoldásai K É M I Á B Ó L

Az 2009/2010. tanévi ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY első (iskolai) fordulójának. feladatmegoldásai K É M I Á B Ó L Oktatási Hivatal Az 009/010. tanévi ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai K É M I Á B Ó L Az értékelés szempontjai Egy-egy feladat összes pontszáma a részpontokból

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS. 9. évfolyam. a. növényhatározás a Kisnövényhatározó segítségével. a. vegyszer fogalma, vegyszerhasználat szabályai

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS. 9. évfolyam. a. növényhatározás a Kisnövényhatározó segítségével. a. vegyszer fogalma, vegyszerhasználat szabályai KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS 9. évfolyam Első félév 1. Ismertesse a terepi munka szabályait. a. növényhatározás a Kisnövényhatározó segítségével 2. A laboratórium rendje, szabályai b. tűz és baleset

Részletesebben

XXIII. SZERVES KÉMIA (Középszint)

XXIII. SZERVES KÉMIA (Középszint) XXIII. SZERVES KÉMIA (Középszint) XXIII. 1 2. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 2 4 5 6 7 8 9 0 E D D A A D B D B 1 D D D C C D C D A D 2 C B D B D D B D C A A XXIII.. TÁBLÁZATKIEGÉSZÍTÉS Az etanol és az

Részletesebben

*, && #+& %-& %)%% & * &% + $ % !" #!$"" #%& $!#!'(!!"$!"%#)!!!*

*, && #+& %-& %)%% & * &% + $ % ! #!$ #%& $!#!'(!!$!%#)!!!* ! "#$% &'(&&)&&) % *'&"#%+#&) *, && #+& %-& %)%% & * &% + "#$%%(%((&,)' %(%(&%, & &% +$%,$. / $ %)%*)* "& 0 0&)(%& $ %!" #!$"" #%& $!#!'(!!"$!"%#)!!!* 1234 5151671345128 51 516 5 " + $, #-!)$. /$#$ #'0$"!

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 51. ročník, školský rok 2014/2015 Kategória D Krajské kolo TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 51. ročník

Részletesebben

VEGYSZEREK JEGYZÉKE.

VEGYSZEREK JEGYZÉKE. VEGYSZEREK JEGYZÉKE. Elsősorban szükséges vegyszerek. A zárójelben található mennyiség az első beszerzésre ajánlható mennyiséget jelenti. Tömény sósav, HCl. Töménysége 37%, fajsúlya 1,19 gramm/cm 3. Üvegdugós

Részletesebben

A kovalens kötés és a molekulák

A kovalens kötés és a molekulák A kovalens kötés és a molekulák 1. Egészítsd ki a mondatokat! Az atomok kapcsolódása... történik. Kémiai kötések kialakulásakor az atomok szerkezete gyakran a... lesz hasonló. A molekula... számú atom

Részletesebben

Látványos kémiai kísérletek

Látványos kémiai kísérletek Látványos kémiai kísérletek Mottó: Chuwie, add rá a tartalékot! Bemutatja: Kémia BSc, I. évfolyam 2009. 611. Labor Laborvezető: Tarczay György Laboráns: Éva néni Sarka János Italok borból KMnO 4 -oldat

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Példa tételek az emelt szintű kémia szóbeli vizsgához

Példa tételek az emelt szintű kémia szóbeli vizsgához Példa tételek az emelt szintű kémia szóbeli vizsgához I. tétel 1. A periódusos rendszer felépítése és kapcsolata az atomok elektronszerkezetével. Periódikusan változó tulajdonságok és értelmezésük. 2.

Részletesebben

Nagy Erika. Kémiából Ötös. 7. osztályosoknak. Részletek a könyvből. www.kemia.info

Nagy Erika. Kémiából Ötös. 7. osztályosoknak. Részletek a könyvből. www.kemia.info Nagy Erika Kémiából Ötös 7. osztályosoknak Részletek a könyvből www.kemia.info 1 Készítette: Nagy Erika 2009 MINDEN JOG FENNTARTVA! Jelen kiadványt vagy annak részeit tilos bármilyen eljárással (elektronikusan,

Részletesebben

Versenyfeladatsor. 2. feladat

Versenyfeladatsor. 2. feladat Versenyfeladatsor 1. feladat Egy nyíltláncú alként brómmal reagáltatunk. A reakció során keletkező termék moláris tömege 2,90-szerese a kiindulási vegyület moláris tömegének. Mi a neve ennek az alkénnek,

Részletesebben

Tűzijáték. 10. évfolyam 1. ESETTANULMÁNY. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre!

Tűzijáték. 10. évfolyam 1. ESETTANULMÁNY. Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! Beadás határideje 2012. április 30. A megoldásokat a kémia tanárodnak add oda! 1. ESETTANULMÁNY 10. évfolyam Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! Tűzijáték A tűzijáték

Részletesebben

9-1 A KÉMIAI ELEMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

9-1 A KÉMIAI ELEMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE Általános kémia 9-1 A KÉMIAI ELEMEK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE 1. Izotópok: ugyanazon elem izotópjainak fizikai és kémiai tulajdonságai csak kismértékben különböznek. 2. Allotróp módosulatok: csak atomjaik kapcsolódási

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÉMIA 353 KÉMIA 7 8. ÉVFOLYAM

KÉMIA 353 KÉMIA 7 8. ÉVFOLYAM KÉMIA 353 KÉMIA 7 8. ÉVFOLYAM KÉMIA 354 CÉLOK ÉS FELADATOK Az Ember a természetben műveltségi terület legfontosabb célja, hogy a tanulók korszerű természettudományos műveltséggel rendelkezzenek. Megszerezzék

Részletesebben

ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ. (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával)

ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ. (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával) ÜVEG ÉS ÜVEGMÁZ (Fórizs István MTA Geokémiai Kutatóintézet Anyagának felhasználásával) Üveg: különleges anyag Sajátos szerkezet: rövid távú rendezettség, röntgen-amorf, térhálós Oxigén atomok alkotják

Részletesebben

KÉMIAI KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 8. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET

KÉMIAI KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 8. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1-2012-0013 pályázat KÉMII KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 8. ÉVFOLYM TNULÓI MUNKFÜZET Műveltségterület: Ember és környezet

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Kémia emelt szint

Részletesebben

Kémia (K kategória) Levelező forduló Beküldési határidő : 2013. November 25.

Kémia (K kategória) Levelező forduló Beküldési határidő : 2013. November 25. Kémia (K kategória) Levelező forduló Beküldési határidő : 2013. November 25. 1. feladat Egy alkáliföldfém ötvözet alkotói a periódusos rendszerben közvetlenül egymás alatt találhatóak. Az ötvözet 12,83

Részletesebben

Helyi tanterv KÉMIA. 7-8. évfolyam Hernádnémeti

Helyi tanterv KÉMIA. 7-8. évfolyam Hernádnémeti Helyi tanterv KÉMIA 7-8. évfolyam Hernádnémeti A tantárgy óraszáma: 108 óra Évfolyam 7. 8. Összesen Tantárgy /modul Heti Évi Heti Évi Kémia 1,5 54 1,5 54 108 A kémiatantárgyhoz tartozó előismeretek: az

Részletesebben

Érdekes gázok- gázok előállítása és tulajdonságaik (feltölthető fejlesztési alapdokumentum) Az innováció célja:

Érdekes gázok- gázok előállítása és tulajdonságaik (feltölthető fejlesztési alapdokumentum) Az innováció célja: Érdekes gázok- gázok előállítása és tulajdonságaik (feltölthető fejlesztési alapdokumentum) Az innováció célja: A tanulók az általános iskolában már megismerkedtek a kémia tantárgyával, de az alacsony

Részletesebben

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok

Atomszerkezet. Atommag protonok, neutronok + elektronok. atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok Atomszerkezet Atommag protonok, neutronok + elektronok izotópok atompályák, alhéjak, héjak, atomtörzs ---- vegyérték elektronok periódusos rendszer csoportjai Periódusos rendszer A kémiai kötés Kémiai

Részletesebben

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kémia emelt szint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Az írásbeli feladatok értékelésének alapelvei

Részletesebben

TIT - MTT. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály

TIT - MTT. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály TT - MTT Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje: Megye: Elért pontszám: 1. feladat: 2. feladat: 3. feladat: 4. feladat: 5. feladat: 6. feladat: 7. feladat:

Részletesebben

2014/2015 I. forduló

2014/2015 I. forduló 2014/2015 I. forduló 1. Hány km/órás az igen erős szél a Beaufort-szélskála szerint? 38-44 km/óra 45-54 km/óra 91-104 km/óra 2. Mekkora volt 2006-ban Magyarországon az atomenergia részesedése az összes

Részletesebben

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai

Laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus 54 524 01 0010 54 02 Drog és toxikológiai A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Lánghegesztés és lángvágás

Lánghegesztés és lángvágás Dr. Németh György főiskolai docens Lánghegesztés és lángvágás 1 Lánghegesztés Acetilén (C 2 H 2 ) - oxigén 1:1 keveréke 3092 C 0 magas lánghőmérséklet nagy terjedési sebesség nagy hőtartalom jelentéktelen

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

SZERVETLEN PREPARÁTUMOK KÉSZÍTÉSE

SZERVETLEN PREPARÁTUMOK KÉSZÍTÉSE SZERVETLEN PREPARÁTUMOK KÉSZÍTÉSE KAPCSOLÓDÓ SZÁMÍTÁSOK Készítette dr. Golopencza Pálné Tartalomjegyzék Szennyezett K 2 SO 4 tisztítása...2 Szennyezett KCl tisztítása...3 Lecsapott CaCO 3 készítése...4

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem

Magfizika tesztek. 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 1. Melyik részecske nem tartozik a nukleonok közé? a) elektron b) proton c) neutron d) egyik sem 2. Mit nevezünk az atom tömegszámának? a) a protonok számát b) a neutronok számát c) a protonok és neutronok

Részletesebben

Szervetlen kémia. Az elemek és vegyületek jellemzésének szempontjai. Elemek és vegyületek. Elemek: azonos rendszámú (protonszámú) anyagok

Szervetlen kémia. Az elemek és vegyületek jellemzésének szempontjai. Elemek és vegyületek. Elemek: azonos rendszámú (protonszámú) anyagok Elemek és vegyületek Szervetlen kémia Elemek: azonos rendszámú (protonszámú) anyagok He Na Fe H 2 O 2 S 8 Vegyületek: különböző rendszámú atomok kapcsolódásával létrejött anyagi rendszerek NaCl H 2 O HCl

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Kémia

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

KÉMIA MUNKAFÜZET. Készült a

KÉMIA MUNKAFÜZET. Készült a KÉMIA MUNKAFÜZET 10. ÉVFOLYAM I. KÖTET Készült a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0008 azonosító számú A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban"

Részletesebben

Jele:Ag. Rendszáma: 47

Jele:Ag. Rendszáma: 47 Jele:Ag Rendszáma: 47 Jellemzői: Az ezüst fehéren csillogó, jól nyújtható és hengerelhető nemesfém, amiből igen vékony lemezek és huzalok készíthetők. Kémiailag ellenálló, tiszta levegőben vagy vízben

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Élelmiszer-kémia MSc. Dr. Csapó János 2009

Élelmiszer-kémia MSc. Dr. Csapó János 2009 Élelmiszer-kémia MSc Dr. Csapó János 2009 A víz és a vizes oldatok A sejtekben az anyagcsere-folyamatok vizes közegben játszódnak le. Nukleinsavak, fehérjék szerkezete vízzel kölcsönhatásban alakul ki.

Részletesebben

20. A Cu + ion (Z = 29) elektronkonfigurációja a következő: A. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 10. B. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 9 4s 0

20. A Cu + ion (Z = 29) elektronkonfigurációja a következő: A. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 10. B. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 9 4s 0 AZ ATOM SZERKEZETE 1. Az atommagra nézve igaz a következő állítás: A. a protonok és a neutronok az atommagban találhatók B. a protonok töltése pozitív, a neutronoké negatív C. a protonok száma megegyezik

Részletesebben

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS

SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS SZERVETLEN ALAPANYAGOK ISMERETE, OLDATKÉSZÍTÉS ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Az eredményes munka szempontjából szükség van arra, hogy a kozmetikus, a gyakorlatban használt alapanyagokat ismerje, felismerje

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 31. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 31. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

1. táblázat. I. osztály II. osztály III. osztály IV. osztály V. osztály

1. táblázat. I. osztály II. osztály III. osztály IV. osztály V. osztály 40. Minıségi kémiai analízis.1. Kationok és anionok kimutatása kémcsıreakciókkal.1.1. Kationok kimutatása Vizsgálatainkat vizes oldatokban, kémcsıreakciókkal végezzük. A minıségi analízist elıször a kationokra

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 3.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 3. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

Emelt szintű kémia írásbeli feladatlap

Emelt szintű kémia írásbeli feladatlap I. feladat (elérhető: 10 pont) Esettanulmány Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget! KÁBÍÓSZEREK Emelt szintű kémia írásbeli feladatlap Az ópiumot amelyet a mák zöld gubójából nyernek ősidők óta ismeri

Részletesebben

Nemesfémek. Arany Aurum Au Ezüst Argentum Ag Iridium Ir Platina Pt Palládium Pd

Nemesfémek. Arany Aurum Au Ezüst Argentum Ag Iridium Ir Platina Pt Palládium Pd Nemesfémek Arany Aurum Au Ezüst Argentum Ag Iridium Ir Platina Pt Palládium Pd A nemesfémek kémiai elemek, azon belül pedig a ritka fémek egyik csoportja, amelyek nagy (gazdasági) értékkel bírnak. Kémiai

Részletesebben

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban?

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban? A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja KÉMIA (I. kategória) I. FELADATSOR 1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? A) Na

Részletesebben

K É M I A 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok

K É M I A 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok K É M I A 7-8. é v f o l y a m Célok és feladatok Az Ember a természetben műveltségi területen folyó nevelés-oktatás célja, hogy a tanulók korszerű természettudományos műveltséget, világképet, gondolkodás-

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 26. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÉMIAI KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 8. ÉVFOLYAM TANÁRI SEGÉDLET

KÉMIAI KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 8. ÉVFOLYAM TANÁRI SEGÉDLET természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1-2012-0013 pályázat KÉMII KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 8. ÉVFOLYM TNÁRI SEGÉDLET Műveltségterület: Ember és környezet

Részletesebben

Tanmenetjavaslat Villányi Attila: Kémia 8. Szervetlen kémia című tankönyvéhez

Tanmenetjavaslat Villányi Attila: Kémia 8. Szervetlen kémia című tankönyvéhez Tanmenetjavaslat Villányi Attila: Kémia 8. Szervetlen kémia című tankönyvéhez Készítette: Balázsné Kerek Marianna Ajánlás az éves óraszám felosztására: 2 óra/hét 74 óra/év 1,5 óra/hét 55 óra/év Témakör

Részletesebben

SZERVETLEN KÉMIA 8. osztály

SZERVETLEN KÉMIA 8. osztály SZERVETLEN KÉMIA 8. osztály kézirat gyanánt Készítette KENDE HANNA (2013B) ALBERT ATTILA, ALBERT VIKTOR és PAULOVITS FERENC: Kémia 8. (Bp., Műszaki, 2008. 4 ) című könyve alapján, KEGLEVICH KRISTÓF órái

Részletesebben

Az atomok szerkezete. Az atomok szerkezete. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Az atomok szerkezete. Az atomok szerkezete. A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 Az atomok szerkezete A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Atommodellek A kémiai szempontból legkisebb önálló részecskéket atomoknak nevezzük. Az atomok felépítésével kapcsolatos

Részletesebben

Vegyületek oldékonysága vízben A táblázat a vegyület 100 g vízben oldódó tömegét mutatja grammban!

Vegyületek oldékonysága vízben A táblázat a vegyület 100 g vízben oldódó tömegét mutatja grammban! Vegyületek oldékonysága vízben A táblázat a vegyület 100 g vízben oldódó tömegét mutatja grammban! Vegyület 0 C 10 C 20 C 40 C 60 C 80 C 100 C BaCl 2 31,6 33,3 35,7 40,7 42,1 45,9 51,2 Ba(NO 3 ) 2 5,0

Részletesebben

KÉMIA PÉLDATÁR (5. javított kiadás)

KÉMIA PÉLDATÁR (5. javított kiadás) MECHATRONIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 1118 BUDAPEST RÉTKÖZ U. 39. KÉMIA PÉLDATÁR (5. javított kiadás) Szerkesztette: Kleeberg Zoltánné Budapest 2009 2 AZ ATOM FELÉPÍTÉSE 1.1. Hány db proton, neutron

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 26. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. Enzimek, katalizátorok

Részletesebben

KÉMIAI KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 7. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET

KÉMIAI KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 7. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET A természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban TÁMOP-3.1.3-11/1-2012-0013 pályázat KÉMIAI KÍSÉRLETEK GYŰJTEMÉNYE 7. ÉVFOLYAM TANULÓI MUNKAFÜZET Műveltségterület: Ember

Részletesebben

KÉMIA MOZAIK. 7-8. évfolyam KERETTANTERVRENDSZER AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA NAT 2003. Készítette: Dr. Siposné dr. Kedves Éva

KÉMIA MOZAIK. 7-8. évfolyam KERETTANTERVRENDSZER AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA NAT 2003. Készítette: Dr. Siposné dr. Kedves Éva MOZAIK KERETTANTERVRENDSZER AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA NAT 2003 KÉMIA 7-8. évfolyam Készítette: Dr. Siposné dr. Kedves Éva A kerettantervrendszert szerkesztette és megjelentette: MOZAIK KIADÓ SZEGED,

Részletesebben

Név:............................ Helység / iskola:............................ Beküldési határidő: Kémia tanár neve:........................... 2014.ápr.1. TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály,

Részletesebben

KÉMIA TANMENET. a Műszaki Kiadó Kémia 8. (MK-4285-8) tankönyvéhez. Készítette: Albert Attila és Albert Viktor

KÉMIA TANMENET. a Műszaki Kiadó Kémia 8. (MK-4285-8) tankönyvéhez. Készítette: Albert Attila és Albert Viktor KÉMIA TANMENET a Műszaki Kiadó Kémia 8. (MK-4285-8) tankönyvéhez Készítette: Albert Attila és Albert Viktor 1 A kémia tantárgy célja A kémia tantárgy keretében a diákok alapvetően a környezetükben lejátszódó

Részletesebben

A vízmolekula, a hidrogénatom és az oxigénatom a szubmikrovilág részei.

A vízmolekula, a hidrogénatom és az oxigénatom a szubmikrovilág részei. Probléma: Miért nevezik a Földet kék bolygónak? A víz és a vízcsepp, mint a makrovilág részei. A vízmolekula, a hidrogénatom és az oxigénatom a szubmikrovilág részei. Az atom szerkezete Mitől nehéz a nehézvíz?

Részletesebben

Tartalom Az atom szerkezete... 1 9 Atom. Részecske. Molekula... 1 4 Atommodellek... 4 6 A.) J. Thomson féle atommodell...4 B.) A Rutherford-féle vagy

Tartalom Az atom szerkezete... 1 9 Atom. Részecske. Molekula... 1 4 Atommodellek... 4 6 A.) J. Thomson féle atommodell...4 B.) A Rutherford-féle vagy Tartalom Az atom szerkezete... 1 9 Atom. Részecske. Molekula... 1 4 Atommodellek... 4 6 A.) J. Thomson féle atommodell...4 B.) A Rutherford-féle vagy bolygó atommodell... 4 5 C.) A Bohr-féle atommodell...

Részletesebben

EMBER A TERMÉSZETBEN KÉMIA. Fejlesztő szakasz (7-8. évfolyam)

EMBER A TERMÉSZETBEN KÉMIA. Fejlesztő szakasz (7-8. évfolyam) EMBER A TERMÉSZETBEN KÉMIA Fejlesztő szakasz (7-8. évfolyam) BEVEZETÉS A kémia tantárgy az általános iskola 7-8. évfolyamaiban elsősorban az Ember a természetben műveltségi területhez, de bizonyos vonatkozásokban

Részletesebben

Az elemek csoportosítása

Az elemek csoportosítása Tárgy: Szervetlen és kvalitatív analitikai kémia előadás www.chem.science.unideb.hu/kurzusinformációk Szak: I. évf. II. félév, gyógyszerész Tematika Négy részre tagolódik az előadás anyaga: A; A p-mező

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 29. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 29. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Tanmenet KÉMIA. osztálya számára a kerettanterv alapján. Az általános iskolák

Tanmenet KÉMIA. osztálya számára a kerettanterv alapján. Az általános iskolák KÉMIA Tanmenet Az általános iskolák 7. 8. osztálya számára a kerettanterv alapján ukémia 8. tanmenetu11 Útmutató tanmenetjavaslat a kerettanterv alapján készített 8. osztályos kémiatankönyvhöz Rövidítések:

Részletesebben

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás

ELEKTROKÉMIA. - elektrolitokban: ionok irányított mozgása. Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás ELEKTROKÉMIA 1 ELEKTROKÉMIA Elektromos áram: - fémekben: elektronok áramlása - elektrolitokban: ionok irányított mozgása Elektrolízis: elektromos áram által előidézett kémiai átalakulás Galvánelem: elektromos

Részletesebben

FODRÁSZ ANYAGISMERET

FODRÁSZ ANYAGISMERET FODRÁSZ ANYAGISMERET A jegyzet tartalmazza a modulzáró vizsgákhoz és a szakképesítő vizsgához szükséges elméleti tananyagot, valamint a gyakorláshoz szükséges feladatokat is. Összeállította: Szeverényi

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

Modern fizika vegyes tesztek

Modern fizika vegyes tesztek Modern fizika vegyes tesztek 1. Egy fotonnak és egy elektronnak ugyanakkora a hullámhossza. Melyik a helyes állítás? a) A foton lendülete (impulzusa) kisebb, mint az elektroné. b) A fotonnak és az elektronnak

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 15. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

CÉLOK ÉS FELADATOK FEJLESZTÉSI FELADATOK

CÉLOK ÉS FELADATOK FEJLESZTÉSI FELADATOK CÉLOK ÉS FELADATOK Legfőbb cél, hogy a tanulók egészséges személyiségükkel működjenek a saját életterükben. A kémia tantárgy nemcsak a tantárgyhoz tartozó tudományos ismereteket közvetíti, hanem alkalmat

Részletesebben

2015. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz)

2015. év. Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Ivóvíz 1/2 o. ivóvíz, forrásvíz, technológiai víz, felszín alatti víz (karszt-, réteg-, talajvíz) Szín (látszólagos) MSZ EN ISO 7887:2012 4. Szag Íz MSZ EN 1622:2007 M:C MSZ EN 1622:2007 M:C Ammónium MSZ

Részletesebben

Az általános iskolák. osztálya számára a kerettanterv alapján KÉMIA. Tanmenet

Az általános iskolák. osztálya számára a kerettanterv alapján KÉMIA. Tanmenet KÉMIA Tanmenet Az általános iskolák 7. 7. osztálya számára a kerettanterv alapján Tanmenet a tankönyvhöz az általános iskolák 7. osztálya számára a kerettanterv alapján A kémia tárgya. Balesetvédelem A

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 16. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Kémia

Részletesebben

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1

Életünk és a víz. Kiss Miklós www.vizinform.hu. Kiss Miklós 1 Életünk és a víz Kiss Miklós www.vizinform.hu Kiss Miklós 1 Víz,ha csak életünkhöz lenne szükséges rádde magad vagy az élet! Nincs arra szó, mily fenséges enyhülést ad csodás üdeséged. Hajdan volt erőnk,

Részletesebben

az Anyagtudomány az anyagok szerkezetével, tulajdonságaival, az anyagszerkezet és a tulajdonságok közötti kapcsolatokkal, valamint a tulajdonságok

az Anyagtudomány az anyagok szerkezetével, tulajdonságaival, az anyagszerkezet és a tulajdonságok közötti kapcsolatokkal, valamint a tulajdonságok az Anyagtudomány az anyagok szerkezetével, tulajdonságaival, az anyagszerkezet és a tulajdonságok közötti kapcsolatokkal, valamint a tulajdonságok megváltoztatásának elvi alapjaival foglalkozó tudomány

Részletesebben

I. ANALITIKAI ADATOK MEGADÁSA, KONVERZIÓK

I. ANALITIKAI ADATOK MEGADÁSA, KONVERZIÓK I. ANALITIKAI ADATOK MEGADÁSA, KONVERZIÓK I.2. Konverziók Geokémiai vizsgálatok során gyakran kényszerülünk arra, hogy különböző kémiai koncentrációegységben megadott adatokat hasonlítsunk össze vagy alakítsuk

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK

KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK KÉMIA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGIVIZSGA-KÖVETELMÉNY A) KOMPETENCIÁK A vizsgázónak a követelményrendszerben és a vizsgaleírásban meghatározott módon, az alábbi kompetenciák meglétét kell bizonyítania: - a természettudományos

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben