I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik."

Átírás

1 I. ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS 1. Anyagok 1. Sorold fel a konyhasó fizikai tulajdonságait! Fehér, szilárd, kristályos anyag, vízben jól oldódik. 2. Az anyagok melyik csoportjába tartoznak a felsoroltak: klór, konyhasó oldat és a tiszta víz? klór egyszerű anyagok elem konyhasó összetett anyagok oldat víz összetett anyagok - vegyület 3. Készíts 350 g 25 tömegszázalékos konyhasóoldatot! Írd le az oldatkészítés lépéseit! A szükséges mennyiségű konyhasót mérőlombikba tesszük. Kevés desztillált vízben feloldjuk. Az oldatot 350 cm 3 mennyiségre desztillált vízzel felöntjük. 4. A fenti oldat elkészítéséhez hány g konyhasót és vizet kell bemérni? oldat = 350 g 25 = x/350*100 oldott anyag = x g x=25*350:100 = 87,5 g konyhasó koncentráció = 25 m/m% ,5 = 262,5 g víz 2. Kémiai részecskék 1. A felsoroltak közül húzd alá az elemi részecskéket, és karikázd be a kémiai részecskéket: elektron, ion, molekula, proton, atom, neutron! A többi bekarikázva 2. Írj példát összeg- és szerkezeti képlettel elemmolekulára, melyben egyszeres, kétszeres, háromszoros kovalens kötés van, és keress példát vegyületmolekulára is! Egyszeres: Cl 2 Kétszeres: O 2 Háromszoros: N 2 3. Egészítsd ki a mondatokat, hogy helyesek legyenek! Az atomban a protonok száma egyenlő az elektronok számával. Az izotóp atommagokban a neutronok száma eltérő. A pozitív töltésű ionban az elektronok száma kisebb, mint a protonok száma. A negatív töltésű ionban az elektronok száma több, mint a protonok száma.

2 4. Írd le kémiai jelekkel a következő ionok kialakulását: káliumion, oxidion, ammóniumion, hidroxidion! K K + + e - vagy K K + O + 2e - O 2 - vagy O O 2 - NH 3 + H + + = NH 4 vagy NH 3 + NH 4 H 2 O OH - + H + vagy H 2 O OH - + H + 3. Anyagi változások 1. Mi a bomlás, és mi az egyesülés? A bomlás az a kémiai reakció, melynek során egy anyagból két vagy több anyag keletkezik. Az egyesülés az a kémiai reakció, melynek során két vagy több anyagból egy anyag keletkezik. 2. Csoportosítsd az alábbi reakciókat energiaváltozás és a részt vevő anyagok száma szerint: magnézium égése, cukor karamellizálása! Energiaváltozás szerint exoterm magnézium égése endoterm cukor karamellizálása Részt vevő anyagok szerint egyesülés magnézium égése bomlás cukor karamellizálása 3. A magnézium égése során melyik anyag keletkezik? Írd le a nevét, képletét, kötéstípusát, és add meg1 mol tömegét! magnézium-oxid MgO ionkötés 40 g/mol 4. Írd le a magnézium égésének egyenletét! Melyik anyag oxidálódott, illetve melyik redukálódott? Melyik anyag volt az oxidáló-, illetve a redukálószer a reakció során? 2Mg + O 2 = 2MgO oxidálószer: O 2 redukálószer: Mg II. A NEMFÉMES ELEMEK ÉS VEGYÜLETEIK 4. A hidrogén 1. Sorold fel a hidrogén fizikai tulajdonságait! A természetben milyen állapotban fordul elő? Színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, legkisebb sűrűségű gáz. A természetben vegyületeiben fordul elő.

3 2. Hogyan állítják elő a hidrogént laboratóriumban? Cink és sósav reakciójával állítják elő. 3. Írd le, mi a margaringyártás lényege! A magvakból kipréselt növényi olajat katalizátor mellett hidrogénezik, mely folyamat közben az olaj megszilárdul. 4. A képen látható kísérletben hidrogéngázt vezetünk réz-oxidra. Milyen színűek a kiindulási és a keletkezett anyagok? Írd le a reakcióegyenletet! Melyik anyag oxidálódott, illetve melyik redukálódott? Kiindulási anyagok: H 2 színtelen CuO fekete Keletkezett anyagok: Cu vörös H 2 O színtelen CuO + H 2 = Cu + H 2 O oxidálódott: CuO redukálódott: H 2 5. A víz 1. Mi a víz összegképlete és szerkezeti képlete? H 2 O 2. Sorold fel a víz halmazállapotait! Mi a jég rácstípusa? Szilárd, folyékony, gáz. A jég rácstípusa: molekularács 3. Nézz utána, mivel függ össze a Titanic luxushajó katasztrófája! A jég térfogata nagyobb, sűrűsége kisebb, mint a folyékony vízé. A jéghegynek csak 1/10-e látszik ki a vízből, a víz alatti hatalmas jégtömeg léket ütött a Titanicon. 4. Magyarázd el a víz hegységformáló hatását! A víz a kőzetrepedésekbe folyik. Télen megfagy így növekszik térfogata. A jég szétfeszíti, aprózza a kőzetet. Az esőzések során pedig elhordja az aprózódott kőzetet. 6. A klór 1. Hogyan állítható elő a klór laboratóriumban? Sorold fel a fizikai tulajdonságait! Előállítás: kálium-permanganát + sósav reakciójával. Fizikai tulajdonságai: sárgászöld, szúrós szagú, vízben közepesen oldódó gáz. 2. A természetben milyen állapotban fordul elő a klór? Mi ennek az oka? Hogyan állítják elő az iparban? A természetben vegyületeiben fordul elő, mert nagyon reakcióképes elem. Iparban a konyhasó oldatának vagy olvadékának elektrolízisével állítják elő. 3. A képen a nátrium és a klór reakciója látható. Írd le a reakcióegyenletet! Milyen szer volt a klór a reakcióban? Energiaváltozás szerint ez milyen

4 típusú reakció? 2Na + Cl 2 = 2NaCl Cl 2 az oxidálószer Energiaváltozás szerint exoterm reakció 4. Miért nagyon veszélyes, ha takarítás közben figyelmetlenségből a háztartási sósavat összeöntik hipóval (NaOCl)? Írd le a reakcióegyenletet! Klórgáz fejlődik, amely erősen mérgező anyag. NaOCl + 2HCl = Cl 2 + H 2 O + NaCl 7. A sósav 1. Ki és hogyan állította elő a sósavat? Rudolph Glauber átkristályosított kősó + tömény kénsav reakciójával. 2. A hidrogén-klorid vizes oldatába kék lakmuszt cseppentünk. Milyen színváltozás történik? Mit jelent ez? Az oldat piros lesz. Az oldat savas kémhatású, mert oxónium-ion túlsúly van az oldatban. 3. Hogyan bizonyítod be egy fehér színű kődarabról, hogy mészkő? Készíts kísérlettervet! Tudjuk, hogy a mészkőből sav hatására CO 2 gáz fejlődik. A kőre savat (ecet; sósav) cseppentünk, ha pezsgést tapasztalunk, akkor mészkő. 4. A képen a vas, a réz és a cink reakcióját látod sósavval. Írd a fémek vegyjelét a megfelelő kémcső alá! Zn Fe Cu Írd le a cink és a sósav reakcióegyenletét (a cink 2 elektront ad le)! Zn + 2HCl = ZnCl 2 + H 2 Melyik anyag volt az oxidáló-, illetve a redukálószer? Sósav volt az oxidálóés cink a redukálószer. 8. Az oxigén 1. Ki és hogyan fedezte fel az oxigént? Sorold fel az oxigén fizikai tulajdonságait! Joseph Priestley higany-oxidot hevített, a keletkező gázban a gyertya erős lánggal égett. Az oxigén színtelen, szagtalan gáz, vízben rosszul oldódik. 2 Milyen állapotban fordul elő az oxigén a Földön, és milyen gyakorisággal? Elemi állapotban a levegőben, vegyületeiben vízben, hegyek, talaj vegyületeiben. A Földön a leggyakoribb. Írd le a higany-oxid bomlását szavakkal! Higany-oxidból keletkezik fém higany és oxigén gáz. 3. Töltsd ki a táblázatot!

5 Név Összegképlet Szerkezeti képlet 1 mol tömege Kémiai tulajdonsága Oxigén O 2 32g/mol oxidálószer ózon O 3 nem kérjük 48g/mol erélyes oxidálószer Élettani hatása A légzéshez elengedhetetlen Mérgező 4. Higany-oxidot (HgO) hevítünk, a keletkező gázt (A) egy fekete port (B) tartalmazó kémcsőbe vezetjük, amíg vörösbarna színű anyag (C) keletkezik. Milyen anyagokat jelölnek a nagybetűk? Írd le a képletüket, és az A és B reakciójának egyenletét! A: O 2 B: Fe C: Fe 2 O 3 4Fe + 3O 2 = 2Fe 2 O 3 9. A kén 1. Sorold fel a kén fizikai tulajdonságait! Sárga, szilárd. Hol fordul elő elemi kén a Földön? Vulkanikus eredetű kéntelepekben. 2. Hol helyezkedik el a kén a periódusos rendszerben? Harmadik periódus, VI. főcsoportban. Hány atomos molekulát alkot, miért? Nyolc atomos, gyűrű alakú molekulát alkot. A S atom nagy, így két atom között egy kötőelektronpár fér el. Ezért a 2 kötőelektronpárt 2 szomszédos S atommal alkotja. Melyik rácstípusban kristályosodik? Molekularács 3. Magyarázd el a kép segítségével, hogyan függ össze az olvadás folyamata a kén szerkezetével! Hő hatására a molekularácsot összetartó gyenge kötések felbomlanak, sárga, hígan folyó folyadék keletkezik. További melegítésre a kéngyűrűk szakadnak fel, a láncok összegabalyodnak, és sűrűn folyó olvadék alakul ki. További hevítésre a kénláncok felszakadnak, és egy hígan folyó olvadék keletkezik. 4. Cink és kénpor keverékét hevítjük. Milyen anyag keletkezik? Cinkszulfid. Írd le a reakcióegyenletet! Zn + S = ZnS Csoportosítsd a reakcióegyenletet az alábbi szempontok szerint: a) résztvevő anyagok száma egyesülés b) energiaváltozás exoterm c) részecskeátmenet! redoxi 10. A kén vegyületei

6 1. Kénszalagot égetünk. Milyen gáz keletkezik? Kén-dioxid Sorold fel a fizikai tulajdonságait! Színtelen, szúrós szagú, vízben oldódó gáz Mi az élettani hatása? Mérgező 2. A fenti képsor a kén-dioxid melyik tulajdonságát tanúsítja? Színtelenítő Mi a kémiai alapja ennek a tulajdonságnak? A kén-dioxid redukáló hatása. Írd le a kén-dioxid keletkezésének egyenletét! S + O 2 = SO 2 3. A kén-dioxid a savas esők egyik okozója. Írd le a savas esők kialakulásának egyenletét! SO 2 + H 2 O= H 2 SO 3 4. Ha a kén-dioxid gázt kén-hidrogén oldatába vezetjük, sárga, szilárd anyag keletkezik. Írd le a reakció egyenletét! SO 2 + 2H 2 S= 2H 2 O + 3S Szűkebb értelemben melyik anyag oxidálódott, melyik redukálódott? H 2 S oxidálódott, SO 2 redukálódott. Melyik az oxidálószer, melyik a redukálószer? Kén-dioxid az oxidálószer, a Hidrogén-szulfid a redukálószer. 11. A kénsav 1. Írd le a kénsav összegképletét! H 2 SO 4 Hogyan kell a tömény kénsavat hígítani, miért? A savat üvegbot mellett, állandó keverés közben öntjük a vízbe. Mert a hígítás nagy hőfejlődéssel jár. A hőfejlődés miatt az oldat felmelegszik, fröcsöghet, ami balesetveszélyes! 2. A képen látható kísérlet a kénsav melyik tulajdonságát bizonyítja? A kénsav vízelvonó hatása miatt a cukrot elszenesíti. Hogyan kell elvégezni a kísérletet? A cukorra néhány csepp vizet, majd tömény kénsavat öntünk. 3. Bizonyítsd be, hogy a kénsav savas kémhatású! Készíts kísérlettervet, és színezd ki megfelelően! Kémcsőbe híg kénsavat öntünk. Az oldatba néhány csepp kék lakmusz oldatot cseppentünk. Az oldat piros lesz, ez bizonyítja savas kémhatását. Írd le a reakcióegyenletet! H 2 SO 4 + 2H 2 O = 2H 3 O + + SO Készíts folyamatábrát (anyagnevekkel és nyilakkal) az alábbi anyagok és folyamatok felhasználásával: oldódás tömény kénsavban, kén, óleum, kéndioxid,v 2 O 5, oxigén, kén-dioxid égése, hígítás, kén égése, kéntrioxid, tömény kénsav! Kén (kén égése) kén-dioxid + oxigén (kén-dioxid égése, V 2 O 5 ) kén-trioxid (oldódás kénsavban) óleum (hígítás) tömény kénsav

7 Mi a szerepe a vanádiumpentoxidnak (V 2 O 5 )? Katalizátor 12. A kénsav reakciói 1. Írd le a képletüket! Kénsav H 2 SO 4 2- szulfition SO 3 kén-trioxid SO 3 2- szulfátion SO 4 kén-hidrogén H 2 S kénessav H 2 SO 3 vas-szulfid FeS kén-dioxid SO 2 2. A képek a híg és a tömény kénsav reakcióját mutatják vassal és rézzel. Írd a kép alá, melyik a híg és melyik a tömény kénsavval történő reakció! A bal oldali: híg kénsav, a jobb oldali: tömény kénsav Válaszodat indokold! A jobb oldali képen a vasszög és a sav között nincs reakció, nem látszik gázképződés. 3. Az alábbi állításba hiba csúszott. Miért? Írd le helyesen! Tömény kénsavat nem lehet vastartályban tárolni, mert oldja a vasat. A tömény kénsavat lehet vastartályban tárolni, mert a sav passziválja a fém felületét, így nem lépnek egymással reakcióba. 4. Rezet oldunk tömény kénsavban melegítés közben. A fejlődő gázhoz vizes univerzális indikátorpapírt tartunk. Mi történik? Az indikátor papír piros színű lesz. Magyarázd meg a változást! A fejlődő gáz és a papíron levő víz reakciójában kénessav keletkezik. A tömény kénsav melyik tulajdonságát mutatja a kísérlet? Erélyes oxidálószer. Írd le a reakció egyenletét! 2H 2 SO 4 + Cu = SO 2 + CuSO 4 + 2H 2 O 13. A nitrogén és vegyületei 1. Mely elemek tartoznak a nitrogéncsoportba? Nitrogén, foszfor, arzén, antimon, bizmut. Mely elemcsoportok tagjai? N, P nemfémek; As, Sb félfémek, Bi fém 2. Bontsd két csoportra a felsorolt szavakat: szúrós szagú, erélyes oxidálószer, fizikai tulajdonságai, fény hatására bomlik, folyékony, kémiai tulajdonságai! Fizikai tulajdonságai: szúrós szagú, folyékony Kémiai tulajdonságai: erélyes oxidálószer, fény hatására bomlik 3. Töltsd ki a táblázatot! Sav Savmaradék Példa: só Név Képlet Név Képlet Név Képlet

8 kénsav H 2 SO 4 Szulfát 2- SO 4 glaubersó Na 2 SO 4 salétromsav HNO 3 Nitrát - NO 3 pétisó NH 4 NO 3 sósav HCl Klorid Cl - konyhasó NaCl Mely anyagokat nevezzük sónak? Fém vagy ammónium ionból és savmaradék ionból álló vegyületet. 4. Írd le a nitrogén körforgását a pétisóból kiindulva! Pétisó növényekben fehérjék elpusztult növények bomlás talaj ammónium ion baktériumok nitrát ion 14. A foszfor és vegyületei 1. Ki és hogyan fedezte fel a foszfort? Mi volt a foglalkozása? Hennig Brand, orvos-alkimista vizeletet desztillált, a maradékot vörös izzásig hevítette. 2. Hasonlítsd össze a foszfor allotróp módosulatait (szín, élettani hatás, oldódás, éghetőség)! Készíts táblázatot! Fehér foszfor Vörös foszfor Szín fehér vörös Élettani mérgező nem mérgező hatás Oldódás zsírokban, olajokban nem oldódik éghetőség éghető szobahőmérsékleten gyullad Éghető C-on gyullad 3. Párosítsd! 1. foszforsav 2. P 2 O 5 2. foszforpentaoxid 1. H 3 PO 4 3. foszfátion 5. Na 3 PO 4 4. csontok keménységét adja 3-3. PO 4 5. vízlágyításra használják 4. Ca 3 (PO 4 ) 2 4. Határozd meg! Meghatározásaid kijelölt betűit összeolvasva megtudod, mit talált fel Irinyi János (a kétjegyű betű egynek számít). kémiai reakció, egy anyagból több keletkezik (1.)Bomlás a salétromsav sói (2.)nItrátok a tömény kénsav cukorra gyakorolt hatása (3.)víZelvonó e reakció során az anyag belső energiája nő (5.)endoTerm az oxigénnel való egyesülés neve (1.)Oxidáció 3 oxigénatomot tartalmazó molekula (4.)ózoN savmolekulából protonnal keletkező ion (1.)Savmaradék ilyen szer a salétromsav (5.)oxidÁló a nátrium-szulfát köznapi neve (1.)Glaubersó

9 E338 számú anyag (2.)fOszforsav kémiai reakció, két anyagból egy anyag keletkezik (4.)egyeSülés fényjelenséggel járó égés neve (1.)GYorségés a kénsav sói (2.)szUlfátok a dinamit feltalálójának keresztneve (3.)alFréd a pétisó kémiai neve (1.)Ammónium-nitrát BIZTONSÁGOS GYUFA 15. A szén és vegyületei 1. Töltsd ki a táblázatot! ELEMI SZÉN természetes mesterséges gyémánt grafit fullerén 2. Írd az állítások mellé a megfelelő anyag nevét (egy helyre többet is írhatsz)! (A) atomrácsot alkot gyémánt (B)rétegrácsos grafit (C) a legkeményebb anyag a természetben gyémánt (D) jele C 60 fullerén (E) a szén mérgező oxidja szén-monoxid (F) nem éghető szén-oxid széndioxid (G) vízben oldódó szén-oxid szén-dioxid (H) éghető szén-oxid szénmonoxid (I) szén-dioxid vízben való oldásakor keletkezik szénsav (J) redukáló szén-oxid szén-monoxid (K) hegységek anyaga kalciumkarbonát 3. Milyen gáz található a szifonpatronban? Szén-dioxid Add meg az összegés szerkezeti képletét, valamint 1 mol tömegét! CO 2 44g/mol Írd le a szódásszifonban lejátszódó reakció egyenletét! CO 2 + H 2 O = H 2 CO 3 Mit jelent a reakcióban a kettős nyíl? A folyamat oda-vissza lejátszódik. 4. Magyarázd el a grafit alábbi tulajdonságait a szerkezete alapján! a) írni lehet vele A rácsban a rétegek egymástól távolabb vannak, gyengébb a kötőerő, a leszakadt rétegek nyomot hagynak a papíron b) vezeti az elektromos áramot A rétegek közötti kötőelektronpár felszakad, így a rácsban van szabadon mozgó elektron, ezért vezeti az áramot. 16. A szilícium és vegyületei 1. Add meg a szilícium periódusos rendszerbeli helyét! 3. periódus IV. főcsoport Miben hasonlít és miben különbözik a szénatom elektronszerkezetétől a szilíciumé? Hasonló: vegyértékeletron számuk 4

10 Különbség: szilícium elektronhéjainak száma eggyel több Mekkora a szilícium gyakorisága a Földön? Második leggyakoribb elem a Földön 2. Miért a szilícium az egyik alapanyaga az elektrotechnikai iparnak? A szilícium félvezető tulajdonsága a felhasználás alapja. 3. Melyik anyag alkotja a hegyikristályt? Szilícium-dioxid Milyen a szerkezete, mit jelent a képlete? Atomrácsos vegyület, SiO 4 tetraédereket alkot. Az oxigén tartalma kétszerese a szilíciuménak, ezt fejezi ki az SiO 2 képlet. 4. Mi a különbség a kvarcüveg és a közönséges üveg között? A kvarcüveg szilícium-dioxidból készül, míg a közönséges üveg homok, szóda és mészkő összeolvasztásából. Hogyan készül a közönséges üveg? Mit nevezünk üvegállapotnak? Az olvadékban nem alakul ki a belső rendezettség miközben megszilárdul. Hogyan lehet feloldani a szilíciumdioxidot? (Egyenletet írj!) SiO 2 + 2NaOH = Na 2 SiO 3 + H 2 O III. A FÉMES ELEMEK ÉS VEGYÜLETEIK 17. A fémek redukálósora 1. Tágabb értelemben mi történik a redukció során? Tágabb értelemben a redukció elektron felvétel. Mit nevezünk redukálószernek? Azt az anyagot, amely a reakció partnert elektron felvételre készteti. 2. Mi történik, ha a) a vas-szulfát oldatba rézdrótot teszünk kémiailag semmi b) réz-szulfát oldatba vasszöget teszünk? A vasszögre fémréz válik ki. Sorold fel érveidet! A vas redukáló képessége nagyobb, mint a rézé, ezért a réz-iont a vas atom redukálja. 3. Milyen fémek felhasználásával fejleszthetünk sósavból hidrogént? A hidrogénnél nagyobb redukáló képességű fémekkel. Mi az oka, hogy csak ezekkel? Ezek azok a fémek, amelyek elektront képesek átadni a hidrogén-ionnak. 4. A redukálószer alapján írd le a következő reakciók egyenletét! a) réz + sósav Cu + HCl = nem történik reakció b) cink + sósav Zn + 2HCl = ZnCl 2 + H 2 c) alumínium + vas-klorid 2Al + 3FeCl 2 = 2AlCl 3 + 3Fe

11 18. A nátrium és vegyületei 1. Melyik főcsoportba tartozik a nátrium? I. főcsoport Mit jelent ez, mi a neve ennek a főcsoportnak? 1 vegyértékelektronja van. A főcsoport neve: Alkáli fémek 2. Sorold fel a nátrium fizikai tulajdonságait! Szilárd, puha késsel vágható. Vágási felületén fém fényű. Hogyan kell tárolni a nátriumot és a káliumot? Mi ennek az oka? A levegőn gyorsan oxidálódnak, ezért petróleum alatt tároljuk. 3. Üvegkádba vizet öntünk és pár csepp fenolftaleint, majd egy nátriumdarabkát helyezünk a vízbe. Mi történik? Egyenlet alapján válaszolj! 2Na + 2H 2 O = 2NaOH + H 2 A nátrium reakcióba lép a vízzel. A fejlődő hidrogén gáz miatt a nátrium darabka szaladgál a víz felszínén. Az oldat lila színű lesz, lúgos oldatot jelezve. 4. Miért reagál a kálium hevesebben a vízzel, mint a nátrium? Magyarázd meg az elektronszerkezet alapján! A káliumnak eggyel több elektronhéja van. A vegyértékeletron így messzebb található az atommagtól, kisebb a ráható vonzóerő. Így könnyebben leadja a vegyértékelektront. Írj reakcióegyenletet! 2K + 2H 2 O = 2KOH + H 2 Melyik anyag oxidálódott, és melyik a redukálószer? A kálium oxidálódott, ezért a redukálószer a kálium. Milyen kémhatású oldat keletkezett? Lúgos. 19. A nátrium és vegyületei 1. Az alkálifémek lángfestésük alapján könnyen kimutathatók. Milyen színű a láng a nátrium sárga, rubídium vörös, cézium kék hatására? 2. Miért kell nagyon jól zárható edényben tárolni a nátrium-hidroxidot? A nátrium-hidroxid nedvszívó anyag. Rosszul tárolva, a levegő víztartalmát megkötve elfolyósodik. 3. Írd le az összetartozó hármasok jelét! A) NaCl a) kálium-karbonát 1) kősó B) NaOH b) nátrium-karbonát 2) szódabikarbóna C) Na 2 CO 3 c) átrium-foszfát 3) hamuzsír D) NaHCO 3 d) nátrium-nitrát 4) trisó E) Na 2 SO 4 e) nátrium-hidroxid 5) sziksó F) NaNO 3 f) nátrium-hidrogénkarbonát 6) glaubersó G) K 2 CO 3 g) nátrium- szulfát 7) chilei salétrom

12 H) Na 3 PO 4 h) nátrium-klorid 8) lúgkő A-h-1, B-e-8, C-b-5, D-f-2, E-g-6, F-d-7, G-a-3, H-c-4 4. Hogyan bizonyítod be, hogy a kristályos szóda kristályvizet tartalmaz? Tervezd meg a kísérletet! A kristályvizet gyenge kötőerővel tartalmazza a kristály, tehát a vizet ki kell űzni. Terv: a kristályos szódát melegítjük. Tapasztalat: a kristályvíz kicsapódik a kémcső falára, tehát a kristályos szóda tartalmaz kristályvizet. 20. A kalcium és vegyületei 1. Melyik főcsoportba tartozik a kalcium? II. főcsoportba Mit jelent ez? Két vegyértékelektronja van Sorold fel a főcsoport elemeit! Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra 2. Milyen állapotban fordul elő a természetben a kalcium? Mi ennek az oka? Írj 2 példát! Vegyületeiben, mert a kalciumnak nagy a rekcióképessége pl. kalcium-karbonát CaCO 3 kalcium-szulfát CaSO 4 3. Mit gondolsz, vajon a mészégetés kifejezés helyes vagy helytelen kémiailag? Írd le a reakcióegyenletet, és az alapján válaszolj a kérdésre! CaCO 3 = CaO + CO 2 Az égés oxigénnel való egyesülés. A mészégetés pedig bomlási folyamat. Tehát az elnevezés kémiailag helytelen. 4. A mészoltás veszélyes folyamat. Mi teszi veszélyessé? A mészoltás nagy hőfejlődéssel járó exoterm folyamat. Az oltott mész maró hatású. A fejlődő hő hatására rotyog a folyadék, ami balesetveszélyes. Ábrázold grafikonon az energiaváltozásokat! 21. A víz keménysége és a vízlágyítás 1. Mi okozza a víz keménységét? Az oldott kalcium vagy vegyületek. A Pilis hegységben milyen a víz keménysége? Mi ennek az oka? A Pilis mészkőhegység, ezért az itteni vizek keményvizek. 2. Írd le annak a folyamatnak a reakcióegyenletét, melyben kálciumhidrogénkarbonátot tartalmazó vizet forralunk. Ca(HCO 3 ) 2 = CaCO 3 + H 2 O + CO 2 Mi a vízkő összetétele? CaCO 3 Miért veszélyes? A kazánokban kazánkőként rakódik le a mészkő. Melegítés közben a kazánkő megrepedhet, a forró kazánfallal érintkező víz gyorsan felforr, amely robbanást okoz. 3. Milyen vegyszerekkel lehet a keményvízből lágyvizet

13 előállítani? Na 2 CO 3 (szóda) vagy Na 3 PO 4 (trisó) Mi az eljárás lényege? A vízlágyítás lényege, az oldott kalcium- és magnézium-ionokat oldhatatlan vegyületekké alakítjuk. Így eltávolíthatók a vízből. Írj példát egyenlettel! CaCl 2 + Na 2 CO 3 = CaCO 3 + 2NaCl Melyik vízlágyító nem felel meg környezetvédelmi szempontból? Milyen környezetszennyezést okoz? A trisó foszfáttartalma a természetes vizekbe kerülve a vízinövények túlszaporodását, később a növények és állatok pusztulását okozhatja (eutrofizáció). 4. Magyarázd el, hogyan működik az ioncserélő oszlop! Anyaga szilikát, ennek térhálós szerkezetébe nátrium-ionokat építenek be. Ezen az oszlopon folyatják át a keményvizet, melynek kalcium- és magnéziumionjai nátrium- ionokra cserélődnek. Az oszlopból kifolyó víz már lágyvíz. Előállítható-e ioncserélővel desztillált víz? Igen, ha a keményvíz kationjait hidrogén-ionokra, anionjait hidroxid-ionokra cserélik ki. 22. Az alumínium. 1. Mi védi az alumíniumot a korróziótól? Összefüggő oxidréteg. Hogyan valósítják ezt meg a gyakorlatban? Elektromos árammal vastagítják. Mi az eljárás neve? Eloxálás. 2. Mivel bontható meg az alumínium oxidrétege? Nátrium-hidroxidban való forralással, HgCl 2 oldatban való oldás, vagy mechanikusan (dörzspapír) Mi az összefüggés az alábbiak között: gyorségés, alumínium oxidációja, szakállt növeszt, lassú égés, exoterm reakció, szikrázva ég? Készíts táblázatot! A L U M I N I U M O X I D Á C I Ó J A LASSÚ ÉGÉS GYORS ÉGÉS SZAKÁLLT NÖVESZT SZIKRÁZVA ÉG E X O T E R M F O L Y A M A T 3. Miért kell az alumíniumedényekkel óvatosan bánnunk? Írd le a megfelelő egyenletet! 2Al + 6H 2 O = Al(OH) 3 + H 2 A védőréteg megsérülhet, így az a víz reakcióba léphet az edény anyagával. 4. Hogyan bizonyíthatod, hogy az alumínium amfoter elem? Egyenletet is írj! Az alumínium savban és lúgban is oldódik (amfoter elem). Savban: 2Al + 6HCl = AlCl 3 + 3H 2 Lúgban: 2Al + 2NaOH + 6H 2 O = 2Na[Al(OH) 4 ] + 3H 2

14 23. A vas 1. Sorold fel a vas fizikai tulajdonságait! Szürkésfehér, szilárd, rugalmatlan nehézfém, az elektromosságot és a hőt jól vezeti, mágnesezhető. Milyen körülmények között alakul ki a felületén a rozsda? Nedves levegőn rozsdásodik (víz + oxigén) 2. Kémiai jelekkel írd le az Fe 2+, illetve az Fe 3+ ion kialakulását vasatomból! Milyen színű az Fe 2+, illetve az Fe 3+ iont tartalmazó anyag? Fe = Fe e - Fe = Fe e - 3. Vasat oldunk színtelen, szúrós szagú (A) folyadékban. Gázfejlődés (B) közben zöld színű (C) anyag keletkezik. Ebbe az oldatban sárgászöld színű gázt (D) vezetünk, az oldat vörösbarna színűre (E) változik. Mely anyagokat jelöltük nagybetűkkel? A-HCl, B-H 2 C-FeCl 2, D-Cl 2, E- FeCl 3 Írd le a reakcióegyenleteket! Fe + 2HCl = FeCl 2 + H 2 2FeCl 2 + Cl 2 = 2FeCl 3 Milyen szer volt a reakcióban az (A) anyag, illetve a (D) anyag? Mindkettő oxidálószer g vas hány g 15%-os sósavval egyesül maradék nélkül? Fe + 2HCl = FeCl 2 + H 2 1mol 2mol 56 g 2x36,5 g 40 g X g X = 40x71/ 56 = 52 g sósav Kérdés: az 52 g sósav hány g oldat 15%-a? 100:15 = X:52 X= 100x52/15 = 346 g Tehát 346 g 15 sósavval lép reakcióba maradék nélkül. Hány g FeCl 2 keletkezik? 1mol Fe-ból 1mol FeCl 2 keletkezik 56 g 127 g 40 g X g X = 40x127/56 = 90,7 g FeCl 2 keletkezik 24. Az alumínium gyártása 1. Miből állítják elő az alumíniumot? Bauxitból. Mit tartalmaz az alumínium érce? Al 2 O 3 és Fe 2 O 3 Hány lépésből áll az alumíniumgyártás? Sorold fel ezeket a lépéseket! 2 lépés: timföldgyártás és timföld-elektrolízis 2. Hogyan nyerik ki az alumínium ércéből az alumínium-oxidot? Mi a kémiai alapja ennek az eljárásnak? A bauxitot nátrium-hidroxidban oldják. Az eljárás alapja az alumínium amfoter jellege (az alumínium-oxid oldódik lúgban, a vas-oxid nem)

15 3. Miért kell olvadékot előállítani az elektrolízishez? A reakcióhoz szabadon mozgó alumínium- és oxid-ionok kellenek. Mi a szerepe a kriolitnak az olvadék előállításában? A kriolit alacsony hőmérsékleten olvad, ebben az olvadékban a timföld feloldódik és szétesik ionjaira. Milyen kémiai reakciótípus az alumínium elektrolízise? Redoxi-reakció. 4. Mi az anyaga az elektródoknak? Szén Írd le a katódfolyamatot! Al e - = Al Milyen típusú reakció ez részecskeátmenet szerint? Redukció Írd le az anódfolyamatot! 2O 2- = O 2 + 4e - Milyen típusú reakció ez részecskeátmenet szerint? Oxidáció Mi az oxidálószer és a redukálószer? Az oxidálószer az anód, a redukálószer a katód. 25. A vasgyártás 1. Mi a szerepe a következő anyagoknak a vasgyártás során? koksz, salakképző anyagok, levegő A koksz redukálószer, ebből keletkezik a szén-monoxid. A salakképző anyagok salakká olvasztják a vasérc meddő kőzetét. A nyersvas felületén a salak összegyűlve elválasztja a levegőtől. Így megakadályozza a visszaalakulást. A levegő pedig a redukálószer képződéshez és a kohó felfűtéséhez kell. Hány lépésből áll a vasgyártás? Egy 2. Mi a redukálószer a vasgyártás során? Az izzó szén és a szén-monoxid. Mi a vasgyártás végterméke? Milyen tulajdonságai vannak? Nyersvas, amely 3-4% szenet tartalmaz, ezért rideg, törékeny. 3. Mi az acél? 1,7%-nál kisebb széntartalmú vas szén ötvözet. Melyik kémiai reakció játszódik le előállítása során? Égés. Hogyan működik a konverter? A konverterbe a nyersvashoz nagy nyomású oxigént fúvatnak be, az olvadt nyersvasból kiég a széntartalom. 4. Hasonlítsd össze az alumíniumgyártást és a vasgyártást! Gyűjtsd össze a hasonlóságokat és a különbségeket! Különbségek: Alumíniumgyártás Vasgyártás Alapanyag Bauxit Vasércek Lépései Timföldgyártás Redukció Timföld elektrolízis Berendezés Alumíniumkohó Nagyolvasztó Segédanyagok Kriolit Koksz, salakképző anyagok Melléktermék Szén-dioxid Torokgáz, salak Végtermék Alumínium Nyersvas

16 Redukálószer Elektromos áram Izzó szén és szén-monoxid Hasonlóság: előállításuk, vegyületeikből redukcióval. 26. Nemesfémek, színesfémek, nehézfémek 1. Mely elemek tartoznak a nemesfémek közé? Arany, ezüst, platina. Miben oldódik az arany? Királyvíz: salétromsav és sósav (1:3) arányú elegye. Hány karátos a színarany? Miért kell levenni az ezüstékszert, ha kén-hidrogén tartalmú fürdőbe megyünk? Az ezüst reakcióba lép a kén-hidrogénnel, és fekete ezüstszulfid keletkezik. Hogyan lehet kivonni az ezüstöt az arany-ezüst ötvözetből? Salétromsavba helyezzük, az ezüstöt oldja, az aranyat nem. 3. Melyik elemből készítik az elektromos vezetékeket? Miért ebből? Vörösrézből, mert jól vezeti az áramot. Milyen színű az elemi réz? Vörös. Mi a patina? A réz felületén oxigén, szén-dioxid és víz hatására kialakuló zöld színű védőréteg. Mely elemek ötvözete a sárgaréz? Réz és cink. 4. Írd le az ezüst és kén-hidrogén reakcióegyenletét! 2Ag + H 2 S = Ag 2 S + H 2 Melyik anyag oxidálódott ezüst, melyik redukálódott kénhidrogén? Melyik az oxidálószer kénhidrogén, melyik a redukálószer ezüst? IV. HÉTKÖZNAPI KÉMIA 27. Tápanyagok 1. Sorold fel a tápanyagainkat! Szénhidrátok, fehérjék, zsírok. Melyik elemből épülnek fel a szénhidrátok? Hidrogénből, oxigénből, szénből. 2. Miből állnak a zsírok? Zsírsavakból és glicerinből. Miért oldódik az olaj benzinben, és miért nem oldódik vízben? A zsírok, olajok apoláros vegyületek, így az apoláros benzinben oldódnak, a poláros vízben nem. 3. Mire utal a szénhidrátok neve? Az oxigén és hidrogén arányából régen tévesen úgy gondolták, hogy a szén és víz vegyületei. Melyik folyamatban keletkezik? Írd le a folyamatot! Fotoszintézis: 6CO 2 + 6H 2 O = C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Csoportosítsd a következő szénhidrátokat: szőlőcukor, cellulóz, keményítő, répacukor! Egyszerű: szőlőcukor; összetett: cellulóz, keményítő, répacukor

17 Hogyan oldódnak ezek vízben? A szőlő- és répacukor jól, a keményítő meleg vízben, a cellulóz pedig sehogy. Hogyan mutatható ki a keményítő (lásd tk. 29. o.)? Jód oldat (lugol) kék hatására kék színváltozást mutat. 4. Miből alakulnak ki a fehérjék? Aminosavakból. Hányféle aminosavból épülnek fel az élő szervezetek fehérjéi? 20. Hogyan viselkednek a fehérjék melegítés hatására? Kicsapódnak. Miért veszélyes, ha nehézfémsó kerül a szervezetbe? A szervezet fehérjéit kicsapják. A folyamat visszafordíthatatlan, tehát a fehérjék alkalmatlanná válnak feladatuk elvégzésére (mérgezés). 28. Építőanyagok 1. Miből és hogyan készül a vályogtégla agyag + törek, napon szárítva, a tégla és a cserép agyagból, szárítás után C-on kiégetve? 2. Mi a habarcs? Oltott mész + homok pépes keveréke. Miben különbözik a vakolat a habarcstól? A vakolat habarcs és cement vagy kőpor keveréke. Mit jelent a fal izzadása kifejezés? A vakolat oltott mész tartalma a levegőből szén-dioxidot vesz fel és mészkővé alakul. Eközben víz csapódik ki a falra. 3. Írd le a fal izzadása során lejátszódó folyamat egyenletét! Ca(OH) 2 + CO 2 = CaCO 3 + H 2 O Hogyan segítik elő ezt a folyamatot az építkezéseken? Vaskosárban kokszot égetnek. A fejlődő szén-dioxid a mészkő kialakulását, a hő a fal száradását segíti elő. 4. A mészkőből kiindulva írd le azoknak a reakcióknak az egyenletét, amelyek során az oltott mészhez jutunk! Melyik a bomlás, melyik a savbázis reakció? CaCO 3 = CaO + CO 2 CaO + H 2 O = Ca(OH) 2 bomlás sav-bázis reakció 29. Porcelán, finomkerámia, üveg 1. Mik a porcelán alapanyagai? Kaolin és kvarchomok. Hogyan készül a fehéráru, és mit jelent ez a kifejezés? A kaolinmasszából készült tárgyakat kiégetik, mázzal való bevonás után újra kiégetik. Ez a fehéráru. 2. Magyarországon hol készítenek porcelánt? Hollóháza, Herend, Pécs. Miről ismerhető fel a Zsolnay porcelán? Fémesen csillogó. Mi az anyaga? Eozin, ettől fémes színű: vörös arany vagy zöld arany

18 3. Mi a kvarcüveg? Mik az előnyei, ezért mire használják fel? A kvarcüveg tulajdonképpen a megolvasztott, majd gyorsan lehűtött szilícium-dioxid. Igen kicsi hőtágulású, ezért hőálló laboratóriumi edények előállítására alkalmas. 4. Az üvegházakban az üveg melyik tulajdonságát használják fel? Az üveg fényáteresztő és hőszigetelő. A napfényt átereszti, a talajból sugárzó hőt nem. Mi a neve ennek a jelenségnek? Üvegházhatás. A Földön mi okozza ugyanezt a hatást? Szén-dioxid, metán, vízgőz. 30. Műanyagok 1. Hogyan csoportosítjuk a műanyagokat eredetük szerint? Természetes és mesterséges eredetű. 2. Sorold fel a természetes eredetű műanyagokat! Gumi, celluloid, celofán viszkóz. Miből készül a gumi? Kaucsukból. 3. Mi történik a vulkanizálás során? Milyen tulajdonságú lesz ettől a gumi? A kaucsukot kénnel melegítik. A folyamat során a kaucsukszálak között kénhidak alakulnak ki. Ennek következtében rugalmas anyag alakul ki. 4. Írj két példát hőre keményedő műanyagra! Bakelit, aminoplaszt. Mi az alapja ennek a tulajdonságnak? A hőre keményedés alapja, hogy a molekulák között térhálós szerkezet alakul ki. Miért szilárdulnak meg gyorsan a kétkomponensű ragasztók? A komponensek molekulái között gyorsan kialakul a térhálós szerkezet.

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható!

A feladatok megoldásához csak a kiadott periódusos rendszer és számológép használható! 1 MŰVELTSÉGI VERSENY KÉMIA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KATEGÓRIA Kedves Versenyző! A versenyen szereplő kérdések egy része általad már tanult tananyaghoz kapcsolódik, ugyanakkor a kérdések másik része olyan ismereteket

Részletesebben

+oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók

+oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók Összefoglalás2. +oxigén +víz +lúg Elemek Oxidok Savak Sók Nitrogén Foszfor Szén Gyémánt, grafit szilícium Szén-dioxid, Nitrogéndioxid Foszforpentaoxid Szénmonoxid Szilíciumdioxid Salétromsav Nitrátok foszforsav

Részletesebben

SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK

SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK SZERVETLEN KÉMIAI REAKCIÓEGYENLETEK Budapesti Reáltanoda Fontos! Sok reakcióegyenlet több témakörhöz is hozzátartozik. Zárójel jelzi a reakciót, ami más témakörnél található meg. REAKCIÓK FÉMEKKEL fém

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve Foszfátion Szulfátion

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2013. február 20. 8. évfolyam A feladatlap megoldásához kizárólag periódusos rendszert és elektronikus adatok tárolására nem alkalmas zsebszámológép

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont)

KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont. HCl (1 pont) HCO 3 - (1 pont) Ca 2+ (1 pont) Al 3+ (1 pont) Fe 3+ (1 pont) H 2 O (1 pont) KÉMIAI ALAPISMERETEK (Teszt) Összesen: 150 pont 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (12 pont) Az ion neve Kloridion Az ion képlete Cl - (1 pont) Hidroxidion (1 pont) OH - Nitrátion NO

Részletesebben

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT

KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT KÉMIA FELVÉTELI DOLGOZAT I. Egyszerű választásos teszt Karikázza be az egyetlen helyes, vagy egyetlen helytelen választ! 1. Hány neutront tartalmaz a 127-es tömegszámú, 53-as rendszámú jód izotóp? A) 74

Részletesebben

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia

A tételek: Elméleti témakörök. Általános kémia A tételek: Elméleti témakörök Általános kémia 1. Az atomok szerkezete az atom alkotórészei, az elemi részecskék és jellemzésük a rendszám és a tömegszám, az izotópok, példával az elektronszerkezet kiépülésének

Részletesebben

A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: .. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter

A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: .. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter A feladatokat írta: Harkai Jánosné, Szeged Kálnay Istvánné, Nyíregyháza Lektorálta: Kódszám:.. Kozma Lászlóné, Sajószenpéter 2011. május 14. Curie Kémia Emlékverseny 8. évfolyam Országos döntő 2010/2011.

Részletesebben

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap

Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap Nátrium és Kalcium részösszefoglaló feladatlap 1. Írd le a következő elemek és vegyületek kémiai nevét: 1.NaOH, 2.Ca, 3.Mg, 4.CaCO 3, 5.NaCl, 6.Na 2 CO 3 7.CaSO 4, 8.Ca(OH) 2, 9.CaO, 10CO 2, 11.HCl, 12.Na,

Részletesebben

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam

Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló február évfolyam 1. feladat (12 pont) Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 8. évfolyam 212 éve született a dinamó és a szódavíz feltalálója. Töltsd ki a rejtvény sorait és megfejtésül

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2.

6. változat. 3. Jelöld meg a nem molekuláris szerkezetű anyagot! A SO 2 ; Б C 6 H 12 O 6 ; В NaBr; Г CO 2. 6. változat Az 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Jelöld meg azt a sort, amely helyesen

Részletesebben

1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való oldhatóság, szín, szag, előfordulás, jelentőség)

1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való oldhatóság, szín, szag, előfordulás, jelentőség) 1.Hidrogén 1. Jellemzed a hidrogént!! (molekula szerkezet, fizikai tulajdonságok: Op, Fp, vízben való 2. Hogyan állítanál elő laborban és az iparban nitrogént? (reakció egyenlet!) 3. Írj példát mikor redukálószer

Részletesebben

Hevesy György Kémiaverseny. 8. osztály. megyei döntő 2003.

Hevesy György Kémiaverseny. 8. osztály. megyei döntő 2003. Hevesy György Kémiaverseny 8. osztály megyei döntő 2003. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Az AsH 3 hevítés hatására arzénre és hidrogénre bomlik. Hány dm 3 18 ºC hőmérsékletű és 1,01 10 5 Pa nyomású AsH 3 -ből nyerhetünk 10 dm 3 40 ºC hőmérsékletű és 2,02 10 5 Pa

Részletesebben

XVII. SZERVETLEN KÉMIA (Középszint)

XVII. SZERVETLEN KÉMIA (Középszint) XVII. SZERVETLEN KÉMIA (Középszint) XVII. 1. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 2 4 5 6 7 8 9 0 C A D C D C D A C 1 B D B C A D D D D E 2 D C C C A A A D D C B C C B D D XVII. 4. TÁBLÁZATKIEGÉSZÍTÉS Nemfémes

Részletesebben

IV.főcsoport. Széncsoport

IV.főcsoport. Széncsoport IV.főcsoport Széncsoport Sorold fel a főcsoport elemeit! Szén C szilárd nemfém Szilícium Si szilárd félfém Germánium Ge szilárd félfém Ón Sn szilárd fém Ólom Pb szilárd fém Ásványi szén: A szén (C) Keverék,

Részletesebben

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály T I T M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

V É R Z K A S A Y E N P

V É R Z K A S A Y E N P Hevesy György Országos Kémiaverseny Kerületi forduló 2012. február 14. 7. évfolyam 1. feladat (1) Írd be a felsorolt anyagok sorszámát a táblázat megfelelő helyére! fémek anyagok kémiailag tiszta anyagok

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden megítélt

Részletesebben

Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x1 pont) 1. Melyik sorban szerepel csak só?

Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x1 pont) 1. Melyik sorban szerepel csak só? Minta vizsgalap I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x) 1. Melyik sorban szerepel csak só? A) CH 3 COONa, K 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl B) H 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl, NaCl C) Fe(NO

Részletesebben

Magyar vagyok. Legszebb ország hazám az öt világrész nagy terűletén.

Magyar vagyok. Legszebb ország hazám az öt világrész nagy terűletén. 7. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2006. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont 1. feladat Összesen: 8 pont Az autók légzsákját ütközéskor a nátrium-azid bomlásakor keletkező nitrogéngáz tölti fel. A folyamat a következő reakcióegyenlet szerint játszódik le: 2 NaN 3(s) 2 Na (s) +

Részletesebben

7. évfolyam kémia osztályozó- és pótvizsga követelményei Témakörök: 1. Anyagok tulajdonságai és változásai (fizikai és kémiai változás) 2.

7. évfolyam kémia osztályozó- és pótvizsga követelményei Témakörök: 1. Anyagok tulajdonságai és változásai (fizikai és kémiai változás) 2. 7. évfolyam kémia osztályozó- és pótvizsga követelményei 1. Anyagok tulajdonságai és változásai (fizikai és kémiai változás) 2. Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok, halmazállapot-változások 3. A levegő,

Részletesebben

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2006.

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2006. 8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2006. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthető legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhető

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja 8. osztály

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja 8. osztály T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 Megoldás 000. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 000 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. A NITROGÉN ÉS SZERVES VEGYÜLETEI s s p 3 molekulák között gyenge kölcsönhatás van, ezért alacsony olvadás- és

Részletesebben

... Dátum:... (olvasható név)

... Dátum:... (olvasható név) ... Dátum:... (olvasható név) (szak) Szervetlen kémia írásbeli vizsga A hallgató aláírása:. Pontok összesítése: I.. (10 pont) II/A. (10 pont) II/B. (5 pont) III.. (20 pont) IV.. (20 pont) V.. (5 pont)

Részletesebben

I. MINDENNAPI ANYAGAINK

I. MINDENNAPI ANYAGAINK I. MINDENNAPI ANYAGAINK 1. Az anyagok tulajdonságai és változásai Az edényben lévő nem víz van, hanem jód darabok 1. Jelöld színezéssel, mi történik a jóddal a hevítés hatására! Lila lesz. 2. Sorold fel

Részletesebben

Hevesy verseny döntő, 2001.

Hevesy verseny döntő, 2001. 7. osztály 2 Kedves Versenyző! Köszöntünk a Hevesy György kémiaverseny országos döntőjének írásbeli fordulóján. A következő kilenc feladat megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. A feladatokat a számítási

Részletesebben

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Kedves Kollégák! A Panoráma sorozat kiadványainak megalkotása során két fő szempontot tartottunk szem előtt. Egyrészt olyan tankönyvet szerettünk volna létrehozni,

Részletesebben

Az atom felépítése. 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! p + neutron

Az atom felépítése. 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! p + neutron Az atom felépítése 1. Jellemezd az atomot felépítõ elemi részecskéket és az atomon belüli tömegviszonyokat! Név Jelölés Relatív tömeg Relatív töltés p + neutron g 2. A magnézium moláris tömege 24,3, tömegszáma

Részletesebben

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2009.

8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2009. 8. osztály 2 Hevesy verseny, megyei forduló, 2009. Figyelem! A feladatokat ezen a feladatlapon oldd meg! Megoldásod olvasható és áttekinthet legyen! A feladatok megoldásában a gondolatmeneted követhet

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyz jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 8. osztály. A versenyz jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 8. osztály A versenyz jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

Minta vizsgalap (2007/08. I. félév)

Minta vizsgalap (2007/08. I. félév) Minta vizsgalap (2007/08. I. félév) I. Karikázza be az egyetlen megfelelő válasz betűjelét! (10x) 1. Melyik sorban szerepel csak só? A) CH 3 COONa, K 2 SO 4, Na 3 PO 4, NH 4 Cl B) H 2 SO 4, Na 3 PO 4,

Részletesebben

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p Név: Elérhető pont: 5 p Dátum: Elért pont: Javítóvizsga A teszthez tollat használj! Figyelmesen olvasd el a feladatokat! Jó munkát.. Mi a neve az anyag alkotórészeinek? A. részecskék B. összetevők C. picurkák

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2003. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATK 2003. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden megítélt

Részletesebben

Az elemek általános jellemzése

Az elemek általános jellemzése Az elemek általános jellemzése A periódusos rendszer nemcsak az elemek, hanem az atomok rendszere is. Az atomok tulajdonságait, kémiai reakciókban való viselkedését nagymértékben befolyásolja a vegyértékelektronok

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 15 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 15 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Határozza meg, hogy hány gramm levegő kerül egy átlagos testtömegű felnőtt tüdejébe, ha tudjuk, hogy a tüdő kapacitása,8, a test hőmérséklete 7,0 º, a légnyomás értéke pedig

Részletesebben

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 E C D C E B B A E 1 A C D B B D D A A D 2 C E D A B C B C C E 3 C C B B E

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 E C D C E B B A E 1 A C D B B D D A A D 2 C E D A B C B C C E 3 C C B B E XII. FÉMEK XII. 1. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 2 4 5 6 7 8 9 0 E C D C E B B A E 1 A C D B B D D A A D 2 C E D A B C B C C E C C B B E XII. 2. TÁBLÁZATKIEGÉSZÍTÉS Fémek összehasonlítása Kalcium Vas

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Melléklet a Kémia című részhez

Melléklet a Kémia című részhez Melléklet a Kémia című részhez I. Témakörök és leckék Tankönyv-7/1 Küronya I. - Gere. - Jakab L. - Bartsch I. (ed.:küronya I.): Kémia az általános iskolák 7. osztálya számára, Tankönyvkiadó, Budapest,

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. A megyei forduló feladatlapja. 7. osztály. A versenyző jeligéje:... Megye:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny A megyei forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:... pont 4. feladat:...

Részletesebben

1. feladat Összesen: 18 pont. 2. feladat Összesen: 9 pont

1. feladat Összesen: 18 pont. 2. feladat Összesen: 9 pont 1. feladat Összesen: 18 pont Különböző anyagok vízzel való kölcsönhatását vizsgáljuk. Töltse ki a táblázatot! második oszlopba írja, hogy oldódik-e vagy nem oldódik vízben az anyag, illetve ha reagál,

Részletesebben

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4.

1. változat. 4. Jelöld meg azt az oxidot, melynek megfelelője a vas(iii)-hidroxid! A FeO; Б Fe 2 O 3 ; В OF 2 ; Г Fe 3 O 4. 1. változat z 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály

T I T M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály T I T M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 2001 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 Ha most érettségizik, az 1. feladat kidolgozását karbonlapon végezze el! Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegretörő megfogalmazásra

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2004.

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2004. KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADATOK 2004. JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden megítélt

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 8. osztály T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999 1999 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999 Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegre törő megfogalmazásra törekedjék. A megadott tematikus sorrendet szigorúan tartsa be! Csak a

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

2. csoport: Alkáliföldfémek

2. csoport: Alkáliföldfémek 2. csoport: Alkáliföldfémek Be: első előállítás F. Wöhler és A. B. Bussynak 1828, (előtte berill ásvány ism.) Mg, Ca, Sr, Ba első előállítása: Davy 1808 Ra felfedezése: Pierre és Marie Curie 1911 Az alkáliföldfémek

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Egészítse ki a két elemre vonatkozó táblázatot! A elem B elem Alapállapotú atomjának vegyértékelektron-szerkezete: 5s 2 5p 5 5s 2 4d 5 Párosítatlan elektronjainak száma: Lezárt

Részletesebben

Kémia javítóvizsga. Név: Elérhető pont: 293:

Kémia javítóvizsga. Név: Elérhető pont: 293: Név: Elérhető pont: 93: Dátum: Elért pont: Kémia javítóvizsga A feladatok megoldásához használj tollat! Segítségül hívhatod az elemek periódusos rendszerét. Figyelmesen olvasd át a feladatokat! Jó munkát!..

Részletesebben

Sztöchiometriai feladatok. 4./ Nagy mennyiségű sósav oldathoz 60 g 3 %-os kálcium-hidroxidot adunk. Mennyi kálciumklorid keletkezik?

Sztöchiometriai feladatok. 4./ Nagy mennyiségű sósav oldathoz 60 g 3 %-os kálcium-hidroxidot adunk. Mennyi kálciumklorid keletkezik? 1./ 12 g Na-hidroxid hány g HCl-dal lép reakcióba? Sztöchiometriai feladatok 2./ 80 g 3 %-os salétromsav hány g Na-hidroxidot semlegesít? 3./ 55 g 8%-os kénsav oldat hány g kálium-hidroxiddal semlegesíthető?

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1996)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1996) KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1996) I. Az alábbiakban megadott vázlatpontok alapján írjon 1-1 2 1 oldalas dolgozatot! Címe: ALKÉNEK Alkének fogalma. Elnevezésük elve példával. Geometriai

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1998 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. KARBONÁTOK, HIDROGÉN-KARBONÁTOK a σ-kötések egy síkban, kötésszög 120 o, delokalizált elektronok (1 Szóda, Na 2 CO 3 (vagy

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 1999 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. HALOGÉNTARTALMÚ SZÉNVEGYÜLETEK A szénhidrogén és a halogén nevének összekapcsolásával Pl. CH 3 Cl metil-klorid, klór-metán

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Kémiai reakciók 2 H 2 + O 2 = 2 H 2 O. Molekuláris szinten molekulamodellekkel:

Kémiai reakciók 2 H 2 + O 2 = 2 H 2 O. Molekuláris szinten molekulamodellekkel: Kémiai reakciók A természetben az anyagoknak a kémiai minősége bizonyos körülmények között megváltozhat. Azokat a folyamatokat, melyek során régi kémiai kötések szakadnak fel és/vagy új kémiai kötések

Részletesebben

a. 35-ös tömegszámú izotópjában 18 neutron található. b. A 3. elektronhéján két vegyértékelektront tartalmaz. c. 2 mól atomjának tömege 32 g.

a. 35-ös tömegszámú izotópjában 18 neutron található. b. A 3. elektronhéján két vegyértékelektront tartalmaz. c. 2 mól atomjának tömege 32 g. MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK IX. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE AL IX.-LEA CONCURS PE ŢARĂ AL LICEELOR CU LIMBĂ DE PREDARE MAGHIARĂ FABINYI RUDOLF KÉMIA VERSENY - SZERVETLEN KÉMIA Marosvásárhely, Bolyai Farkas

Részletesebben

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály A változat

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály A változat KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK 9. osztály A változat Beregszász 2005 A munkafüzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta A kiadásért felel: Orosz Ildikó Felelıs szerkesztı:

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1998)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1998) KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI FELADAT (1998) Figyelem! A kidolgozáskor tömör és lényegre törő megfogalmazásra törekedjék! A megadott tematikus sorrendet szigorúan tartsa be! Csak a vázlatpontokban

Részletesebben

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 15 pont Vizsgálja meg a hidrogén-klorid (vagy vizes oldata) reakciót különböző szervetlen és szerves anyagokkal! Ha nem játszódik le reakció, akkor ezt írja be! protonátmenettel járó

Részletesebben

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések

Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Sillabusz orvosi kémia szemináriumokhoz 1. Kémiai kötések Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 2010-2011. 1 A vegyületekben az atomokat kémiai kötésnek nevezett erők tartják össze. Az elektronok

Részletesebben

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak Néhány gondolat a mellékletekhez: A tanterv nem tankönyvhöz készült, hanem témakörökre bontva mutatja be a minimumot és az optimumot. A felsőbb osztályba lépés alapja

Részletesebben

KÉMIA. PRÓBAÉRETTSÉGI május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA. PRÓBAÉRETTSÉGI május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május KÉMIA EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. Esettanulmány (14 pont) 1. a) m(au) : m(ag) = 197 : 108 = 15,5 : 8,5 (24 egységre vonatkoztatva) Az elkészített zöld arany 15,5

Részletesebben

A SZÉN ÉS VEGYÜLETEI

A SZÉN ÉS VEGYÜLETEI A SZÉN ÉS VEGYÜLETEI 1. A IV. FŐCSOPORT ELEMEI A periódusos rendszer IV. főcsoportját az első eleméről széncsoportnak is nevezzük. A széncsoport elemei: a szén (C), a szilícium (Si), a germánium (Ge),

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 (pótfeladatsor)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 (pótfeladatsor) 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 (pótfeladatsor) JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 1. Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése

Részletesebben

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály C változat

KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK. 9. osztály C változat KÉMIA TEMATIKUS ÉRTÉKELİ FELADATLAPOK 9. osztály C változat Beregszász 2005 A munkafüzet megjelenését a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma támogatta A kiadásért felel: Orosz Ildikó Felelıs szerkesztı:

Részletesebben

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor)

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) I. feladat 1. C 2. B. fenolos hidroxilcsoport, éter, tercier amin db. ; 2 db. 4. észter 5. E 6. A tercier amino-nitrogén. 7. Pl. a trimetil-amin reakciója HCl-dal.

Részletesebben

1. feladat Maximális pontszám: 5. 2. feladat Maximális pontszám: 8. 3. feladat Maximális pontszám: 7. 4. feladat Maximális pontszám: 9

1. feladat Maximális pontszám: 5. 2. feladat Maximális pontszám: 8. 3. feladat Maximális pontszám: 7. 4. feladat Maximális pontszám: 9 1. feladat Maximális pontszám: 5 Mennyi az egyes komponensek parciális nyomása a földből feltörő 202 000 Pa össznyomású földgázban, ha annak térfogatszázalékos összetétele a következő: φ(ch 4 ) = 94,7;

Részletesebben

Vegyületek - vegyületmolekulák

Vegyületek - vegyületmolekulák Vegyületek - vegyületmolekulák 3.Az anyagok csoportosítása összetételük szerint Egyszerű összetett Azonos atomokból állnak különböző atomokból állnak Elemek vegyületek keverékek Fémek Félfémek Nemfémek

Részletesebben

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T

Tartalmi követelmények kémia tantárgyból az érettségin K Ö Z É P S Z I N T 1. Általános kémia Atomok és a belőlük származtatható ionok Molekulák és összetett ionok Halmazok A kémiai reakciók A kémiai reakciók jelölése Termokémia Reakciókinetika Kémiai egyensúly Reakciótípusok

Részletesebben

KÖZSÉGI VERSENY KÉMIÁBÓL (2016. március 5.)

KÖZSÉGI VERSENY KÉMIÁBÓL (2016. március 5.) SZERB KÖZTÁRSASÁG OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM SZERB KÉMIKUSOK EGYESÜLETE KÖZSÉGI VERSENY KÉMIÁBÓL (2016. március 5.) TUDÁSFELMÉRŐ FELADATLAP A VII. OSZTÁLY SZÁMÁRA A

Részletesebben

Kormeghatározás gyorsítóval

Kormeghatározás gyorsítóval Beadás határideje 2012. január 31. A megoldásokat a kémia tanárodnak add oda! 1. ESETTANULMÁNY 9. évfolyam Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget és válaszoljon a kérdésekre! Kormeghatározás gyorsítóval

Részletesebben

1. feladat Összesen 14 pont Töltse ki a táblázatot!

1. feladat Összesen 14 pont Töltse ki a táblázatot! 1. feladat Összesen 14 pont Töltse ki a táblázatot! Szerkezeti képlet: A funkciós csoporton tüntesse fel a kötő és nemkötő elektronpárokat is! etanol etanal aminoetán A funkciós csoport neve: Szilárd halmazát

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK Rendelkezésre álló idő: 30 perc Elérhető pontszám: 20 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010. Kémia I. kategória II. forduló A feladatok megoldása

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010. Kémia I. kategória II. forduló A feladatok megoldása Oktatási Hivatal I. FELADATSOR Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010. Kémia I. kategória II. forduló A feladatok megoldása 1. B 6. E 11. A 16. E 2. A 7. D 12. A 17. C 3. B 8. A 13. A 18. C

Részletesebben

Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium

Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium Vegyjel, képlet 1. Mi az alábbi elemek vegyjele: szilicium, germánium, antimon, ón, rubidium, cézium, ólom, kripton, szelén, palládium 2. Mi az alábbi elemek neve: Ra, Rn, Hf, Zr, Tc, Pt, Ag, Au, Ga, Bi

Részletesebben

10. Osztály. Kód. Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő

10. Osztály. Kód. Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő 10. Osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe írd fel a verseny lebonyolításáért felelős személytől kapott kódot a feladatlap minden oldalára. A feladatokat lehetőleg a feladatlapon

Részletesebben

9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI

9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI 9. A KÉN ÉS VEGYÜLETEI A kén egyike azoknak az elemeknek, amelyeket már az ókorban is ismertek. Vegyjele is a latin sulfur szó kezdõbetûjébõl származik. A híres görögtûz, amelyet a görögök alkalmaztak

Részletesebben

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása...

a réz(ii)-ion klorokomplexének előállítása... Általános és szervetlen kémia Laborelőkészítő előadás IX-X. (2008. október 18.) A réz(i)-oxid és a lecsapott kén előállítása Metallurgia, a fém mangán előállítása Megfordítható redoxreakciók Szervetlen

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2002

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2002 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2002 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Az írásbeli felvételi vizsgadolgozatra összesen 100 (dolgozat) pont adható, a javítási útmutató részletezése szerint. Minden

Részletesebben

1. feladat Összesen 15 pont. 2. feladat Összesen 6 pont. 3. feladat Összesen 6 pont. 4. feladat Összesen 7 pont

1. feladat Összesen 15 pont. 2. feladat Összesen 6 pont. 3. feladat Összesen 6 pont. 4. feladat Összesen 7 pont 1. feladat Összesen 15 pont Egy lombikba 60 g jégecetet és 46 g abszolút etanolt öntöttünk. A) Számítsa ki a kiindulási anyagmennyiségeket! B) Határozza meg az egyensúlyi elegy összetételét móltörtben

Részletesebben

Az anyagi rendszerek csoportosítása

Az anyagi rendszerek csoportosítása Általános és szervetlen kémia 1. hét A kémia az anyagok tulajdonságainak leírásával, átalakulásaival, elıállításának lehetıségeivel és felhasználásával foglalkozik. Az általános kémia vizsgálja az anyagi

Részletesebben

ÓRATERV. Farkasné Ökrös Marianna EKF Gyakorló I. ALAPADATOK. Osztály: 10. D. Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei

ÓRATERV. Farkasné Ökrös Marianna EKF Gyakorló I. ALAPADATOK. Osztály: 10. D. Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei ÓRATERV I. ALAPADATOK Osztály: 10. D Témakör: A széncsoport és elemeinek szervetlen vegyületei Tanítási egység: 13. Szén-dioxid, szénsav és sói Előző tanítási egység: A szén és oxidjai. A szén-monoxid.

Részletesebben

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben?

b./ Hány gramm szénatomban van ugyanannyi proton, mint 8g oxigénatomban? Hogyan jelöljük ezeket az anyagokat? Egyforma-e minden atom a 8g szénben? 1. Az atommag. a./ Az atommag és az atom méretének, tömegének és töltésének összehasonlítása, a nukleonok jellemzése, rendszám, tömegszám, izotópok, nuklidok, jelölések. b./ Jelöld a Ca atom 20 neutront

Részletesebben

1. B 6. C 11. E 16. B 2. E 7. C 12. C 17. D 3. D 8. E 13. E 18. D 4. B 9. D 14. A 19. C 5. C 10. E 15. A 20. C Összesen: 20 pont

1. B 6. C 11. E 16. B 2. E 7. C 12. C 17. D 3. D 8. E 13. E 18. D 4. B 9. D 14. A 19. C 5. C 10. E 15. A 20. C Összesen: 20 pont A 2004/2005. tanévi rszágos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatmegoldásai KÉMIÁBÓL I-II. kategória I. FELADATSR 1. B 6. C 11. E 16. B 2. E 7. C 12. C 17. D 3. D 8. E 13.

Részletesebben

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY

HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT HEVESY GYÖRGY ORSZÁGOS KÉMIAVERSENY Országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 8. osztály A versenyző jeligéje:... Megye:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont

Részletesebben