JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 28-án 16 órai kezdettel megtartott üléséről.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 28-án 16 órai kezdettel megtartott üléséről."

Átírás

1 JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 28-án 16 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Gubiczáné Kocsis Irén Devecsery Ildikó Anikó Kardos Sándor Tassi Lászlóné polgármester alpolgármester képviselő képviselő képviselő Tanácskozási joggal részt vevő: Dr. Cseh Tamás Peresztegi Lászlóné jegyző aljegyző Egyéb jelenlévők: Horváthné Zakor Tünde Fischer Kálmán Rolandné Cseréné Gelencsér Zsuzsanna pénzügyi irodavezető pénzügyi ügyintéző jegyzőkönyvvezető NAPIREND ELŐTT Szeretettel köszöntöm a mai képviselő- testületi ülésünk alkalmából megjelent képviselő-társaimat, Dr. Cseh Tamás jegyző urat, Peresztegi Lászlóné aljegyző asszonyt, Horváthné Zakor Tünde pénzügyi irodavezetőnket. Megállapítom, hogy mindannyian jelen vagyunk, így a testületünk határozatképes. /Jelenléti ív a jegyzőkönyv mellékleteként csatolva./ A napirendi pontokkal kapcsolatban annyit szeretnék javasolni, hogy a meghívó szerinti 1. napirendi pont után térjünk rá a 4. napirendi pontra, majd az aktuális ügyeken belül - igaz ez a kiküldött meghívóban nem szerepelt, de szeretném, ha tárgyalnánk a közös hivatal kialakításával kapcsolatos teendőinket. Amíg a Tünde itt van, ezeket a napirendi pontokat előre vennénk. /Meghívó a jegyzőkönyv mellékleteként csatolva./

2 2 Az aktuális ügyek még kiegészül az orvosok feladat-átvállalási szerződésének a felülvizsgálatával. Ezt nem jeleztük előre, de szeretném, ha meg tudnánk a mai nap beszélni. Ezen kívül lenne-e javaslatotok vagy észrevételetek a napirendi pontok sorrendjével kapcsolatban? Ha nincs, és ebben a formában elfogadjátok, kérem, kézfeltartással jelezzétek. A testület 5 igen szavazattal, egyhangúlag a következő határozatot hozta: 117/2012. (XI. 28.) Kt. határozat: a képviselő-testületi ülés napirendjéről Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta az ülés napirendjére vonatkozó javaslatot és a következő döntést hozta: Az ülés napirendi pontjait az alábbiak szerint fogadja el: 1.) Tájékoztató a évi pénzügyi terv III. negyedéves végrehajtásáról, javaslat a évi költségvetésről szóló rendelet módosítására. Előadó: Fésüs Sándor polgármester 2.) Javaslat a évi költségvetési koncepció kialakítására, az intézményi feladatok, az adó mértékek, bérleti díjak meghatározására. Előadó : Fésüs Sándor polgármester 3.) Tájékoztató a közös hivatal kialakításáról. Előadó : Fésüs Sándor polgármester 4.) Javaslat Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekvédelmi ellátások szabályozásáról szóló 24/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezetéhez való hozzájárulás megadására. Előadó: Fésüs Sándor polgármester 5.) Beszámoló az átruházott szociális jogkörök gyakorlásáról, a közhasznú, közcélú foglalkoztatás tapasztalatairól. Előadók: Fésüs Sándor polgármester

3 3 6.) Aktuális ügyek Előadó: Fésüs Sándor polgármester a.) Javaslat a Napáva Kft.-vel Ellátási Szerződés megkötésére. b.) Javaslat a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása határozatainak jóváhagyására. c.) Javaslat az iskolai ellátási körzet kialakításának véleményezésére. d.) Javaslat a honlap-szerkesztési tevékenységről szóló szerződés módosítására. e.) Javaslat a évi belső ellenőrzési tervre. f.) Tájékoztató az orvosok feladat-átvállalási szerződésének felülvizsgálatáról. NAPIREND TÁRGYALÁSA 1.) Tájékoztató a évi pénzügyi terv III. negyedéves végrehajtásáról, javaslat a évi költségvetésről szóló rendelet módosítására. Előadó: Fésüs Sándor polgármester /Tájékoztató, rendelet-tervezet a jegyzőkönyv mellékleteként csatolva. Tünde, szeretnéd-e az írásos anyagot valamivel kiegészíteni? Köszönöm, nem. Én egypár dolgot jegyeztem meg az írásos anyag kiegészítéseképpen. A III. negyedév teljesülési szintje megfelelőnek mondható, ez az írásos anyagból is kiderül. Sajnos a bevételeink első bekezdésében látszik, hogy a 3 millió Ft a Leader kultúrpark kapcsán az anyag elkészítéséig még nem érkezett meg. Ez az utolsó negyedévben, november 22-én a számlánkra érkezett. A kolléganő érdeklődött az MVH-nál, utána nem sokra rá meg is kaptuk ezt a pénzt. Kicsit félő volt, hogy csúszni fog az átutalása, de hál'istennek nem így történt. Úgyhogy a legutóbb leigényelt összeg, több mint 3 millió Ft jelenleg már a számlánkon van.

4 4 Itt az írásos anyagban szerepel, hogy a szennyvízcsatorna beruházás kapcsán keletkező hátralékos állomány bevétele nagyon alacsony. Úgy gondolom, hogy ezt mindenféleképpen egyeztetnünk kellene a későbbiekben, hiszen a jövő évre vonatkozóan és az idei évben is, nem hiszem, hogy a költségvetősünk elbírja, hogy 3 milliós kintlévőség lógjon a levegőben. Ha azzal egyetértetek, én szeretném, hogy december 31-ével zárnánk egy állományt, január első felében kiértesítenénk a hátralékosokat. Utána záros határidőn belül - közben lehet lekérdezni az adatokat - a behajtásokat tudjuk eszközölni, minél hamarabb. Nem hiszem, hogy az etikusság elvét kéne szem előtt tartani, hogy mondjuk december végén behajtást eszközölnénk, de legkésőbb januárban ennek mindenképpen el kell kezdődnie. Fischer Kálmán Rolandné pénzügyi ügyintéző: Múlt hét pénteken elküldtem az OEP felé és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé a teljes listát, hogy megkérjem a munkahelyeket. December 31-ével egy végleges kimutatást küldünk az érintetteknek tértivevénnyel, egy utolsó 8 napos felszólítási határidővel. Hogy aki még esetleg akarja, egy összegben fizesse be. Utána meg menjen a behajtás, mert ez a 3 millió Ft - ti is láttátok az adatokat - több mint számottevő a költségvetésünkben. A közhatalmi bevétek során 4 ezer Ft túlteljesülést mutat az összegünk. Ide különböző illetékek, díjak bevétele kerül elszámolásra. Sajnos, ahogy egész évben, kamatbevételeink elég kicsi teljesülési szintet mutattak. Hiszen nem áll rendelkezésre szabad pénzeszköz, amivel tudnánk gazdálkodni, hogy annak lekötéséből kamatbevételre tennénk szert. Az idei évben olyan problémával is szembesülnünk kellett, hogy az iparűzési adóbevételünk sajnos egy kicsit alulmaradt a tervezetthez képest. Ez - ahogy a szöveges részben le van írva, - bizonyos adózók miatt alakult így. Van, aki a nagyobb összegű adóbefizetésnek a részletfizetési lehetőségét kérte. Ezt folyamatosan teljesíti is, ez idő, amíg a számlánkra megérkezik. Ezért mutat a III. negyedéves beszámoló ilyen képet. A 15 ezer Ft-os lakásrészletből 0 % érkezett. Itt valóban kis összegről lenne szó. Év végével ide is felszólításokat kellene küldenünk. A 27 ezer Ft-os szennyvízcsatorna hátralék befolyását elő kell mindenféleképpen mozdítanunk. Ha más megoldás nincs, adók módjára be kell majd hajtanunk. A kiadási oldalon megjelöltem, hogy a Kultúrpark pályázat megvalósítása még nem fejeződött be, és ez indokolja az alacsony teljesülési százalékot. Elméletileg jövő év május végéig kell majd készre jelentenünk a pályázat befejezését. Reméljük, ez meg is fog valósulni.

5 5 Nektek bármilyen kérdésetek, bármilyen javaslatotok, hozzászólásotok lenne-e az anyaggal kapcsolatban? Én ennyit szerettem volna röviden a III. negyedéves teljesítéssel kapcsolatban mondani. Kardos Sándor képviselő: Építményadó esetében korábban volt arról szó, hogy önként bevallhatják. Ott mekkora plusz érkezett be? Van olyan, ahol esetleg a Müllernek kellett ellenőrizni vagy mérni? Főre nem tudom pontosan megmondani, de ha megnézed a III. negyedéves táblánkon a bevételi oldalon, szeptember 30-ával a 80 ezer Ft-os előirányzathoz képest, most 358 ezer Ft-nál járunk. Nem milliós sajnos, de még várható befizetés. Ellenőrzésre nem volt példa ezer Ft-os többlet mutatkozott ezen a bevételi soron. Amit még szeretnék mondani a Tündének, hogy az iskola játszótér felülvizsgálatával kapcsolatban 150 ezer Ft-ot terveztél be, de - beszéltük, hogy az úriember már ezen a héten kedden elkezdte volna ennek a megoldását, illetve átépítését - mivel mondtam neki, hogy nem fog tudni kedden jönni, mert meg kell várnunk a testületi döntést, és holnap megbeszéljük, hogy milyen szerződést kössünk, ki milyen arányban, hogyan fogja tudni finanszírozni. Mivel egy pécsi cég, annyiban változtatott az ajánlatán, hogy nem 150 ezer, hanem 170 ezer Ft az az összeg, amit nekünk ki kellene egészíteni. Mivel időközben visszament Pécsre, és így újból le kell jönnie. Ez ennyivel megnöveli a kiadásait. Amikor itt voltál, mondtad, hogy testületi ülés keretén belül is lehet változtatni, amennyiben van rá mód. Akkor ezt a 20 ezer Ft-ot még át lehetne csoportosítani. A 230 ezer Ft a Vilonyai Iskoláért Alapítvány részéről adott, nekünk kell még ennyit hozzátenni. A pályázati tartalékból lehet elvenni. Lenne-e más kérdésetek vagy hozzászólásotok? Amennyiben nincs javaslat vagy hozzászólás, megkérdezlek benneteket, hogy a évi III. negyedéves végrehajtásáról szóló szöveges beszámolót - azzal a kitétellel, hogy a 20 ezer Ft-ot átcsoportosítjuk a pályázati tartalék terhére, játszótér felújítása, illetve karbantartása sorunkra - elfogadjátok, kérem, kézfeltartással jelezzétek.

6 6 A testület 5 igen szavazattal, egyhangúlag a következő határozatot hozta: 118/2012. (XI. 28.) Kt. határozat: a évi költségvetés III. negyedévi alakulásáról Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a évi költségvetés III. negyedévi alakulásáról szóló tájékoztatót és a következő döntést hozta: 1.) Az önkormányzat évi költségvetése III. negyedévi alakulásáról szóló tájékoztatót elfogadja. 2.) A likviditási gondok elkerülése, a működés biztosítása és a fejlesztési lehetőségek kihasználása érdekében a kintlévőségek behajtása, a pályázatok lebonyolításának figyelemmel kísérése és takarékos gazdálkodás szükséges. Határidő: december 1., illetve folyamatos Felelős: Fésüs Sándor polgármester Dr. Cseh Tamás jegyző Horváthné Zakor Tünde pénzügyi irodavezető Fischer Kálmán Rolandné pénzügyi ügyintéző Önkormányzati Kincstár Amennyiben a évi költségvetésről szóló rendelet módosításával - az előbb említett átvezetéssel - egyetértetek, kérem, kézfeltartással jelezzétek. Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5 igen szavazattal a következő rendeletet alkotta meg: VILONYA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a 2012 évi költségvetésről szóló 2/2012. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról /A rendelet szövege mellékleteivel együtt a jegyzőkönyv mellékletét képezi./

7 7 2.) Javaslat a évi költségvetési koncepció kialakítására, az intézményi feladatok, az adó mértékek, bérleti díjak meghatározására. Előadó : Fésüs Sándor polgármester /Tájékoztató a jegyzőkönyv mellékleteként csatolva./ Tünde, szeretnél-e még valamit mondani az anyaggal kapcsolatban? Nagyon pici módosítást eszközölnék az állami támogatás kimutatási táblában, mert közben folyamatosan változik a törvényjavaslat. A évinél az egyéb önkormányzati kötelező feladatnál minimum 3 millió Ft-ra módosulna az összeg, mely ezer Ft bevételt jelent. Így akkor az állami támogatás csökkenés ezer Ft-ra változik a ezer Ft-ról. Igyekeztem összefoglalni a évi várható lehetőségeket. Ez a segédtábla azért készült, hogy összehasonlítható legyen már a koncepció időszakában a nagyfokú átrendeződésből eredő bevételi változások. Egyértelműen látszik, hogy a évben az SZJA volt Vilonya volumenéhez képest a legnagyobb bevétel, amiből nagyon sok feladatot finanszírozott az önkormányzat. Tehát akár a kirendeltségi dolgozókat, akár az iskola kiegészítést, akár az óvoda kiegészítést, egyéb feladatokat abból a bevételi forrásából finanszírozta az Önkormányzat. Természetesen helyi adóbevétele is volt az önkormányzatnak, de az volumenében nem képvisel nagy arányt. Jól látszik, hogy egyértelműen elvonásra kerül mind a helyben maradó SZJA, mind a jövedelemkülönbség mérséklése típusú támogatás, illetve a normatív támogatás rendszere teljesen átalakul. Jövőre feladat centrikus finanszírozás fog előtérbe kerülni. Látszik a évi sávban is, hogy feladatokra adják az állami támogatást. Ami Vilonyát érinti; zöldterület kezelés, közvilágítás, közút fenntartás, iskolai étkeztetés stb. Azt fontos kiemelnem, hogy az iskola 2013-tól állami fenntartásba kerül, és mivel 3000 fő alatti a település, és nem nyilatkozott másként a képviselő-testület, az állam fogja majd az iskolát is működtetni a december 15-ig várhatóan megkötendő oktatási megállapodás alapján, de az iskolai étkeztetés kötelező önkormányzati feladat lesz. Mindegy, hogy általános iskola vagy középiskola, az önkormányzat közigazgatási területén lévő oktatási intézményeknél az étkeztetés önkormányzati feladat. Ide az állami támogatás lett betervezve - 5 fő, akik az iskolában jelenleg ingyenes és kedvezményes étkezésben részesülnek.

8 8 Hasonlóan a régi rendszerhez (mert nagyon régen volt könyvtári meg közművelődési feladat támogatás) most ismét beépült a rendszerbe ilyen feladat finanszírozása. Meg kell említeni, hogy az általános működtetési feladatoknál beszámítási korlát miatt úgy építik fel a rendszert, hogy csökkentik az önkormányzatnak ezen jogcímeken járó bevételeit az iparűzési adóbevételük fél százalékának a függvényében. A gépjárműadónak a 60 %-a szintén elvonás alá fog esni, és csak 40 %-a marad az önkormányzatoknál. Így jön ki ez a jelenleg 21 millió Ft-os állami támogatás csökkenés, ami egyértelműen az SZJA elvonás hatása. Vilonya költségvetésében ez nagyon megdöbbentően nagy összeg. Nem lehet ennyit pótolni, ezért írtam bele, hogy ez nagyon drasztikus kiadás-módosítást vagy bevétel-növelést von maga után. Valahogy közösen ki kell találnunk, hogy a költségvetés szerkezetét vagy bevételi oldalon, vagy kiadási oldalon hogyan változtassuk. Most mindenképp valamilyen oldalról döntenetek szükséges, mert januárban a költségvetést tilos hiánnyal tervezni, likvid hitelt tilos tervezni. Most a stabilitási törvényben ilyen módosító javaslat van. Jól látható, hogy így megalkothatatlan januárban a költségvetés, ha a jelenlegi kondíciók nem változnak. Dologi kiadásokat, amennyire lehetett csökkentettük. Vagy ahol feladat elmaradás mutatkozott, villamos energia oldalról, azt egyeztettem a kolléganővel, s mivel a szerződés lejárt, az előirányzat csökkentésre került. Sajnos ezt az elszomorító képet tudom felvázolni. Annál frissebb információk, mint amit a Tünde tud, nem léteznek. Három napig volt egy továbbképzésen, ahol olyan előadók voltak, akik a legközelebb vannak a tűzhöz. Tehát amit ott elmondtak, azzal is ki tudja egészíteni. Magyarul, azt a minden lefaragás után fennmaradó 14,5 millió Ft hiányt valahogy el kell tüntetni. Annyival még kiegészíteném, hogy az óvoda-támogatást a jelenlegi ismereteink szerint maximális szinten terveztük. Az volt az alap 7655/425 költségvetési törvény módosító javaslatban, hogy az Államkincstár az óvodapedagógusoknak a bérét, meg az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítőknek a bérét alapban kifinanszírozza a Kjt. szerinti kötelező szinten. Annyiban változott, - módosító indítvány van az Országgyűlés előtt a T8888-ast, hogy havonta nem a konkrét kifizetett bért finanszírozzák ki, amit kap, hanem a pedagógusokra meg az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítőknek egy átlagbér-szintet akarnak meghatározni. Az átlagbér-szint és az érintett létszámok szorzatát fogják év közben folyósítani. Nem tudjuk, mennyi lesz ez az átlagbér-szint,

9 9 lehetnek eltérések a konkréthoz képest. Ezt a bizonytalansági tényezőt ki szeretném emelni. Illetve még a másik bizonytalansági tényező, ami ezután lesz tárgyalva, a közös hivatal működtetése január 1-jétől életbe lépett körjegyzőségi megállapodásnak az volt az alapja, hogy 3 millió Ft körüli normatíva jár a körjegyzőségekre. Azt Berhida Nagyközség, utána már Város Önkormányzata kapja, és a két kirendeltségi dolgozó bérét pedig Vilonya Község Önkormányzata kifinanszírozza annak a fejében, hogy a két kirendeltségi dolgozó helyben végzi munkáját. Ők nem tudják teljes egészében ellátni ezt a kirendeltségi feladatokat, több kollégát is érint a jelen lévők közül is, adóst, pénzügyest, időszakonként műszakist is a vilonyai ügyintézés, ezért maradt ez a 3 millió Ft Berhida Város Önkormányzatánál. Jövő évtől nincs körjegyzőségi normatíva. Egy általános típusú normatíva lesz a polgármesteri hivatalok működésére. Ha a jelenlegi tervezetben fogadják el, akkor lakosságszámhoz is kötött, hogy mennyi számított létszámot finanszíroznak ki, illetve a közös hivatal fenntartásánál van egy 1,04-es szorzó. Ez azt jelenti, hogy a másfél fő körüli többlet-létszámot finanszírozna ki az állam a Vilonya miatti közös hivatal miatt. Ennek az összegnek a felosztása mindenképpen a közös hivatali megállapodásnak a tárgyát képezi, úgy gondolom. Megbeszéltük a berhidai polgármester asszonnyal is, a jegyző úrral is, az aljegyző asszonnyal is, és most tájékoztatásul szeretném elmondani, hogy a jelenlegi tervezet be a ezen bevételi elem beemelésre került a két kolléganő bérének a finanszírozására, és így maradt ki ez az ezer Ft-os különbözet, mely a táblában pénzeszköz-átadási soron betervezésre került. Hogy hogyan lesznek megosztva a költségek, az december hónapban eldöntésre kerül a két képviselő-testület által. De azt azért meg kell említeni, hogy az nem elvárható, hogy Vilonyai hozzájárulás nélkül a munkavállalók a munkaidejük egy részében vilonyai feladatokat lássanak el, mivel ők a Berhidai Polgármesteri Hivatal alkalmazottai. De sajnos Vilonya Község Önkormányzatának annyira nincs pénze, hogy megállapodás hiányában így tudtuk kezelni a helyzetet. Annyit tennék hozzá, hogy ami sürgős, mindenképpen sürgős döntést igényel a mai napon, az a bevételek növelése, hiszen adórendelettel lehet igazán növelni a bevételeket, azt viszont december 2-ig ki is kell hirdetni, különben nem lehet jövő évre emelni. Többféle verziót számoltunk. A mi javaslatunk az, hogy építményadót nem lehet olyan magasra felemelni, hogy ebből számottevő bevétel legyen, hanem helyette a minden ingatlant érintő kommunális adó bevezetésére teszünk javaslatot. Itt a mérték lesz igazán kérdéses. Azt látjátok, ha megnézitek a számokat, hogy több mint 21 millió Ft állami támogatás esik ki, és 14 millió Ft körüli a hiány jelen pillanatban. Tehát a Tünde a kiadásokból már 8 milliót lefaragott. Ott több tartalék nagyon nincs. Innentől

10 10 egyetlen lehetőség a bevételek növelése. Azt nagyjából tudjuk, hogy hány lakóingatlan van a településen, azt lehet kalkulálni, hogy azt mennyi értékkel felszorozva jön be annyi bevétel, ami a hiánymentes tervezést lehetővé teszi. Beépítetlen belterületi földrészletre is lehet kommunális adót kivetni. Magyarul; az üres telekre is, ha megveszik. A másik bevételnövelő forrás lehetne, ha élénk érdeklődés mutatkozna a telkek iránt. Igaz, az egyszeri tétel, de a jövő évben megdobhatja esetleg a bevételeket. De ahogy tudom, olyan nagy tolongás nincs utána. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Ahhoz meg, hogy 14 milliót össze tudjunk szedni, eszméletlen adót ki kellene vetni. Annyit nem is tudnánk. Kb. 78 ezer Ft kommunális adó hozná be a 14 millió Ft-ot. Én gondolkoztam 4 ezer Ft-os kommunális adón, de azon is csak 800 ezer Ft jön be. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Nincsen más választásunk, szerintem. Milyen lehetőségünk van még? Valamit ki kell vetni, de akkor sem lesz elég. 26 ezer valahány-száz forint a kivethető maximális mértéke ingatlanonként. A maximális adómértékkel mennyi jönne be? Iparűzési adó mennyi? 210 ingatlannal és 26 ezer Ft-tal számolva kb. 5 millió 600 ezer Ft. Kardos Sándor képviselő: Az elég magas. Brutális lenne, ha 23 ezer Ft-ot kellene fizetni Vilonyán. Ez nonszensz. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Ott van a 30 család, aki gyermekvédelmi támogatásra jogosult, ők eleve miből fizetnék

11 11 be? Nem tudom, hogy tervezzünk, hogy ne legyen hiány, ha ennyivel kevesebb a pénzünk. Nincsenek ezzel tisztában ott fönt? Egyre több a munkanélküli. Ha eljön dolgozni, kap negyvenvalahány ezer forintot. Abból még fizessen adót is? Az iparűzési adó 2 %. Építményadón lehetne emelni? Kardos Sándor képviselő: Építményadónál meg kellene nézni, hogy mennyire "becsületesen" vallották be az emberek. A műszaki ügyintéző megnézhetné. Az építményadóval meg nagyságrenddel vagyunk elmaradva. A központi költségvetésben nem számolnak 3168 adattal. Azt mondják, az össz. forrás pl milliárd az önkormányzatok támogatása, mínusz 30 %. Hogy ez kit hogy érint, a helyi adottságoktól függ. Ahol alacsony volt az adóerő-képesség, ott nagy arányban volt az SZJA kiegyenlítő támogatás. Minél gazdagabb egy település, annál kevésbé sújtja az elvonás. Tehát, ahol magas az adóerő-képesség, ott nagyon kevés SZJA kiegészítés volt, vagy egyáltalán nem volt. Tehát, amit veszít, az kevesebb, mint ahol sok volt. Berhidán is nagyon sok a munkanélküli segélyezett, ennek ellenére 96 % fölött van az adóbevételi szintünk. Befizetgetik. Ez így kezelhetetlen lesz. Ha 10 ezer Ft-ot vettek ki éves szinten, akkor is 2 millió Ft, csepp a tengerben. Az a baj, hogy nem csak ez lesz. Emellett minden ugyanúgy emelkedni fog. Az biztos, hogy amióta itt vagyok a hivatalban, ilyen lecsupaszított költségvetést még nem láttam. Ehhez semmiféle szakmai tapasztalat nem kell, ti is látjátok a tavalyi évhez képest micsoda elképesztő számok vannak. Az eredeti 56 millióhoz képest most 16 milliót tudott a Tünde tervezni. A kiadásaink is az 56 millióhoz képest 30 milliót,

12 12 majdnem 31 milliót tudott tervezni. Hihetetlen ez az egész kialakult szituáció. Úgy gondolom, nyugodtam mondhatom, hogy ezek a számadatok nem azt tükrözik, hogy a mi elherdált pénzeszközeink miatt vagyunk ilyen helyzetben. Mert ha ez lenne, azt mondhatnám, hogy ne álljunk a lakosság elé, mert valóban jogos a haragjuk. De egyik évről a másikra ilyen megvonás,... Természetesen nemcsak mi vagyunk ebben a helyzetben, hanem a többi kisebb település is. Engem egyfolytában hívogat egy-két kistelepülés, hogy most mit csinálok a vilonyai költségvetéssel, kitaláltam már valamit? Ekkora összegű elvonást nem lehet csoda módjára eltüntetni. Amikor nagyobb az elvonás, mint a főösszeged, akkor nagyon nehéz kezelni. Gyakorlatilag Berhidát is durván 20 %-os támogatás csökkenés érinti. Az is %-a a költségvetésnek. Ma reggel hívott a papkeszi polgármester úr, hogy ők most egy olyan akciószerűségbe kezdenek, hogy meg szeretnék keresni a kistelepülések polgármestereit, hogy közös levelet írjunk a minisztériumba, hogy ezt egyszerűen nem tudjuk kigazdálkodni. Ha még lehet, akkor segítsenek rajtunk, mert tehetetlenek vagyunk. Jelen pillanatban ami biztos, az a bevétel csökkenés. Ami még változhat, az, hogy a feladatok ellátását mennyiben finanszírozza. Tehát egyelőre ezek a számok egy költségvetési bizottság által benyújtott módosító indítványban szerepelnek, mert az eredeti költségvetés nem tartalmazott feladatarányos költségvetési támogatási feltételrendszert. Az a bosszantó, hogy spóroltunk végig ebben a két évben is, mindent, amit lehetett. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Ha a felét megkapjuk, még akkor is van 7 millió Ft hiányunk.

13 13 A központi költségvetés, hogy egy tételt mondjak, iskola ügyben, az eredetileg benyújtott költségvetésben a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ kiadására 407 milliárd Ft van tervezve. Számítások szerint csak a pedagógus bérek 470 milliárd Ft. És akkor még a működtetési költség. Tehát nem arról van szó, hogy máshova ez odament. Ezen a kiadáson maximum még egy-két milliót lehet faragni, de többet nem nagyon. A lehetőségek közé tartozik, hogy nagyon keserves döntéseket lehet hozni pl: civil szervezeti támogatás megszüntetése, olyan segélyeknél, ami helyi rendelet alapján adott, képviselői tiszteletdíjak, hivatal működtetés. Akkor sem tudjuk nullára futtatni. Csak úgy tudjuk nullára futtatni, hogy valamilyen kötelező feladatát nem végzi el az önkormányzat. Azokat a kötelező feladatokat, amihez nincs mondjuk feladat-támogatás. Pl. a temetőnél meg lehet spórolni évi 30 ezer Ft-ot, mert arra nem adnak. Mondjuk a kommunális adóból be lehet szedni 1,5 milliót, még 1,5 milliót lehet ilyen dolgokkal faragni, és akkor még mindig 10 millió Ft hiány marad. Vilonyának perpillanat van egy olyan szerencséje, hogyha most korteskedni indul valaki, és idehoz lasszóval 15 telekvevőt, akkor megvan a hiány. Van, ahol még ez a sansz sincs meg. Itt potenciálisan megvan a forrás, ott fekszik 32 telek. Durván 60 millió Ft. A köztisztviselőkre van ez az 1,04-es mértékű támogatás a kettőre, közalkalmazottakra nincs ilyen számítás? Tudnivaló, hogy van két közalkalmazott is. Óvodai feladatokra van ilyen jellegű támogatás még. És akkor velük mi lesz?

14 14 Nektek kell eldönteni. Akkor mennyit spórolunk? Nagyjából semmit, ha a végkielégítést ki kell fizetni. Illetve, ha működik az a rendszer, ami eddig működött, akkor azt vissza lehet igényelni létszámcsökkentésből adódó kiadásra. Eddig minden évben volt. Akkor még nem lehet tudni, hogy a kistérségi feladat-ellátáshoz mennyi pluszt kell betenni. Ez is bizonytalan, merthogy ott is minden támogatás, ami eddig volt a többcélú feladatellátásra, megszűnik. Olyat mondtak még ezen a 3 napos értekezleten, hogy a mozgókönyvtári támogatás -amiből a helyi könyvtár feladatait finanszírozta az Önkormányzat - megszűnik, helyette a megyei könyvtár kistelepülési mozgókönyvtári kiegészítő támogatást kapna kistelepülésekre kiszállítandó könyveknek a kölcsönzéséhez. Tehát az itteni könyvtárnak kölcsönöz, hogy oda mit lehet majd elszámolni, azt még nem tudjuk pontosan. Amiket én is ide felírtam magamnak, ez mind olyan, amit szívem szerint soha nem tennék meg; zárjuk be a könyvtárt, ne engedjünk be senkit az edzőterembe, közösségi támogatást ne adjunk senkinek, A Mátyás Bt-vel szüntessük meg a megbízási szerződésünket, menjünk Palotára ügyeletre, TÖOSZ tagdíj - az a legkevesebb, 13 ezer Ft, azzal semmit nem érünk el -, a bérleti díjainkat emeljük meg, adjuk el a zöldségesnek az épületet, hogyha meg akarja venni, meg az adókat. Semmi más. De ha ezeket mind megtennénk, akkor el is költözhetnénk. Az ügyeletre is sok megy. Mennyit nyernénk rajta? Öt milliót?

15 15 Talán még annyit sem. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Akkor még mindig csak a harmadánál tartunk. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: De valamit akkor is ki kell találni. Ha lenne egyszerű megoldás, a szöveges tájékoztatóban javaslatként feltüntettük volna, de sajnos nincs. De nagyon úgy tűnik, hogy semmilyen nincs. Ezt a hiányt csak kötelező feladat elmaradással lehet kivédeni. A családsegítőnél is minden kötelező, ugye? A Családsegítő Központhoz tartozó feladatokat majdnem teljesen kifinanszíroznak. Illetve max. fél évig, de hogyha előbb van a felülvizsgálat, akkor addig, amíg az új rendszer be nem áll. Kardos Sándor képviselő: Még egy közös ülés Litéren a szennyvízcsatorna beruházással kapcsolatban, ahol mindig van plusz kiadás. Általában arról kell szavazni. Akkor még nem beszéltünk arról, amit a Leader Kultúrparknál a pályázat megvalósításához kötelező lesz még dolgokat elkészíttetni. De remélem, annyi pénzmaradványotok legalább lesz, hogy azt majd abból oldjuk meg. Egy szobor, egy terepmodell kell a pályázat alapján. Ha ez nem valósul meg, akkor az

16 16 egészet vissza kell fizetni, ami már elkészült. Kell keresni egy ifjú szobrászművészt, aki referenciamunkaként megcsinálja. Szerintem ami sürgős, először az dőljön el, hogy a kommunális adó legyen-e, és ha legyen, akkor mennyi. Mert arról most itt el kell fogadni a rendeletet, hogy ki lehessen hirdetni. Kardos Sándor képviselő: Ilyenkor nem kell a netre kitenni egy hónapra véleményezésre? Nem, mert adó, költségvetés, díjmegállapító rendeletnél nem kell. Akkor ezt jövő év elején tudnánk visszavonni, vagy változtatni rajta? Emelni év közben nem lehet, csökkenteni lehet. Azt gondolom, hogy itt a magasabb régiókban kellene gondolkodni azért, hogyha valamiféle kiegészítő támogatás be is jön az önhibáján kívül hiányos gazdálkodású önkormányzatoknál, akkor nyilván lesz egy ilyen elvárás, hogy mit akar hiányt fedezni, hogyha minimálisan adóztat. Amennyiben lesz 2013-ban ÖNHIKI, akkor Vilonya majdnem biztos, hogy az lesz. De még arról se hallottunk, hogy lesz egyáltalán. Az ÖNHIKI az önhibáján kívül hiányos gazdálkodású önkormányzatok támogatása. Akkor nincs önként vállalt feladat. Ott is az egyik, amit megnéz, hogy élt-e a helyi adó bevétel lehetőségével. A feladatokhoz való hozzájárulás alapja a teljes bevételi struktúra a jogi szabályozás szerint. Devecsery Ildikó Anikó képviselő:

17 17 Szerintem 5 ezer Ft-ot kellene. Én is azt mondom. Ötezer Ft talán nem olyan óriási összeg, amit talán befizetnének. Ha nem fizetik be, akkor nincs értelme kiszabni mondjuk 10 ezret. Félévente lehet a kommunális adót fizetni? Igen, március 15-ig, meg szeptember 15-ig. Szerintem az nagyon alacsony. Kiszabhatunk 15 ezer Ft-ot is, de minek. Én sem látom értelmét. Tudom, hogy kellene. De azt is tudom, hogy minden más, a szemétdíj is 10 ezerrel emelkedik. Egymillió Ft lenne 5 ezer Ft-tal. Úgy is meg lehet hozni a rendeletet, hogy a lakás céljára szolgáló épület és a beépítetlen belterületi földrészletre is kiveti a kommunális adót. Akkor az üres telkek után is fizetni kell a következő évtől. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Üres lakóház nagyon sok van. Azokkal probléma lesz a bevétel befolyása szempontjából, ha nem tudjuk, ki a tulajdonos. Tulajdonosoknak vagy örökösöknek meg kell egyezni, hogy ki fizeti. Vagy ha nem, akkor a tulajdonrészük arányában kell fizetni. Csak ez földhivatali utánjárás.

18 18 Elvileg a takarneten le lehet kérdezni, ha adós ügyiratszáma van. Azt gondolom, hogy most meg kell próbálni valamilyen garanciát a bevételre betenni. Ha netán a pénzügyi helyzet javul, visszalépni lehet év közben. Inkább most legyen magasabb mérték, és ha valamivel kedvezőbb kép van - a telkek elkezdenek fogyni és bevétel van, - akkor év közben lehet csökkenteni. Mondjuk félévtől nem annyi, hanem kevesebb a mértéke. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Mi az, ami elvárható lesz? 10 ezer? Szeptemberre már lehet, hogy nem kell annyit befizetni. Héttel kalkuláltunk, az talán nulláról indulva elfogadható. Lehet azt mondani, hogy az adó mértékét a hatálybalépés időpontjától kezdődően ennyiben határozza meg. Én azért annyira optimista nem vagyok. Fordítva nem működik. Én azt mondom, inkább most legyen több, mert abból lehet csökkenteni. Ha kevesebb és kiderül, hogy még kéne, azt már év közben nem lehet emelni. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: 7-nél többet semmiképp nem fogunk tudni kivetni. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: 500-zal is jó lenne csökkenteni, de szerintem nem fogjuk tudni csökkenteni egy fillérrel sem. 500 Ft az a határ, aminél nem érdemes változtatni, mert az adminisztratív költség több vele. De ha behozzuk az adót, hogy legyen pénzünk, akkor le kellene mondanunk a tiszteletdíjunkról is, mert az sokkal több, mint egymillió forint szerintem éves szinten. Akkor mi is hozzájárulnánk ahhoz, hogy legyen pénzünk. Talán közös meggondolás alapján, - én úgy gondolom. Akkor az emberek is úgy gondolnák, hogy mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy ez a hiány egy kicsit fedezve legyen. Meg az 5 ezer Ft-os kommunális adó is 1 millió Ft.

19 19 Pl. az ÖNHIKI-nél idén is feltétel, hogy nem lehet tiszteletdíj, nem lehet önállóan hivatalt fenntartani. Ezek olyan költségek, amit nem ismer el. Gondolom, az továbbra is működne, hogy a létszámcsökkentésből eredő költséget vissza is lehet igényelni. Eddig még minden évben volt. Aljegyző asszony kérdésére válaszolva: 2,2 millió Ft a másfél fő közalkalmazott, és az egyik nem is régóta van itt. Ott nem hiszem, hogy lenne végkielégítés. Azért mondtam, hogy gondolja meg a testület, hogy azt a feladatot el tudja-e egyébként látni, vagy annyira fontos az a feladat. Nagy valószínűséggel nem tud kifinanszírozni Vilonya két kirendeltségi dolgozót sem. Igazából a nagy tételek azok a bér-, járulék kiadások, abban vannak tartalékok esetleg. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Mi van akkor, ha hozzányúlunk az orvosi ügyelethez? Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Az orvosi ügyeletet is ki lehetne venni. Berhidán15,6 Ft-ot teszünk hozzá lakosonként havonta a várpalotai orvosi ügyelethez. Még az is kisebb összeg, mint az 540 ezer Ft Veszprém felé. Meg a 420 ezer Ft mellette az ügyelő orvosnak. Én ezt mindenképpen támogatnám. Nem tudom, hogyan lehet véghez vinni, de azt hiszem, tényleg elérkezett az a pont, amikor már nem a kényelmet kell szem előtt tartanunk, még a lakosok tekintetében sem. Azt a két megállapodást akkor célszerű megnézni.

20 20 Ha ezt így támogatjátok, akkor kell egy levelet írni a Várpalotai Többcélú Kistérségnek, hogy ha jövőre átalakul önkormányzati társulássá, ti is szeretnétek csatlakozni. Ez az, amire mindenképpen társulni kell, mert ezt nem lehetne önállóan működtetni. A Várpalotainál is úgy van, hogy fél évig lesz még a kistérségi társulás keretében ellátva az ügyelet, és június 30-ától erre is új társulási megállapodás kell. Ugyanígy a Veszprémi Kistérségi Társulásnál is felül kell vizsgálni az ügyeletre vonatkozó feltételrendszert is. Én meghagynám az orvost, és inkább a közösségi támogatásokat venném el. Ez nem vagy-vagy, még is-is, mert még nagyon messze vagyunk attól, hogy ne legyen hiány. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Én a közösségi támogatást kivenném egy az egyben. Amikor arról van szó, hogy lehet, hogy embert kell elbocsátani, akkor ne osztogassunk. Teljesen mindegy, hogy az iskola, óvoda is szokott kapni, most nem lesz. Majd kitalál valamit a Szülői Munkaközösség, meg kisebb kirándulást szervezünk. Az a 600 ezer Ft onnan mehet is át. Így van, én is azt mondom. Régen is működött anélkül is. Az nem kifogás szerintem, hogy azért nem tudnak működni, mert nem kapnak támogatást. A háziorvosi szolgálatnál mi az a 130 ezer? Ez összefügg azzal, hogy felül kell vizsgálni az orvosokkal a feladat-ellátási szerződést. Nem tudom, mit vállal magára az önkormányzat.

21 A Vilonyánál felmerülő kiadások: festés, karbantartási feladatok, illetve közüzemi számlák voltak ebben az évben. 21 Akkor itt a lehetőség. Azt gondolom, hogy az önkormányzat adja ingyen a helyiséget, a TB meg finanszírozza a működést, akkor már ne az önkormányzat vegye a tintapatront a nyomtatóba. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: A könyvtárnál ami van, ez is kiadás lesz? Eddig a mozgókönyvtári támogatásból, abból a 600 ezer Ft-ból volt finanszírozható, de valószínűleg ez nem lesz jövőre. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Ebből volt a Szilvi (könyvtáros) bére is? Fischer Kálmán Rolandné pénzügyi ügyintéző: Igen, járulékokkal együtt. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: A kultúrház meg a Marikának a bére? Fischer Kálmán Rolandné pénzügyi ügyintéző: Igen, csak az ő 4 órás bére van a kultúrházon. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Akkor mi volt az a védőnői, háziorvosi? A védőnői 30 ezer gyógyszer, vegyszer. A háziorvosin közüzemi számlák vannak, gáz, víz, villany. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Azt nekünk kell fizetni? Ezen hogy tudunk változtatni?

22 22 Ez megállapodás kérdése. Eddig így volt a megállapodásban. Most kell felülvizsgálni az orvosokkal kötött feladat-ellátási szerződéseket óta közös körzetben van, Berhida és Vilonya egy orvosi körzet. Egy orvosi körzetben a háziorvosnak két telephelye van, a gyermekorvosnak három telephelye van. Az OEP finanszírozást ő kapja telephelyenként és kártyaszámra. Van egy minimumfeltételekről szóló rendelet, ami az egészségügyi szolgáltató feladatává teszi azt, hogy a minimumfeltételekről gondoskodjon. Amikor itt megkezdték a rendelést, a minimumfeltételeket az önkormányzat biztosította, de a szerződés szerint utána már az ő feladata lenne ennek a cseréje, meg a karbantartása. Ennek ellenére az önkormányzat mindig is megvette a nyomtatópatront. Igaziból sokat nem spórol az önkormányzat, hogyha ők megszüntetik itt a telephelyet, és azt mondják, hogy innentől a gyerekek menjenek át Peremartonba, mert ott van egy rendelő, ahol ellátja őket. Az a kérése, hogy ennél rosszabb pozícióba ne kerüljön, mint ami eddig volt. Az építményadót nem lehet megnövelni a táblában? Most szeptemberben már 358 ezernél járunk, és csak 80 ezer Ft van tervezve. Akkor 14 millió 183 ezer Ft a mínusz. Hogyha összeadjuk: a tiszteletdíj 1millió 861, a sportfeladat 20 ezer Ft, az egészségügyi orvosi ügyelet 960 ezer Ft, a közösségi támogatás 600, az 3 millió 441 ezer Ft. Bevételi oldalról az építményadót 320 ezer Ft-tal megnöveltük, akkor 10 millió 742 ezer Ft a hiány. Temetőre szerződés alapján is lehetne kapni, vagy csak akkor, ha ténylegesen van területe az önkormányzatnak? Számtalan településen nincsen saját köztemető, hanem feladat-ellátási szerződés van kötve. Nem, csak köztemetőre. Legtöbbször szerződés sincs. Szokásjog van évi KSH-nak lejelentett adat alapján, tehát az csak a következő évtől. Csak a

23 425-ös költségvetési törvény tervezetben láttam, és ott csak az volt a hivatkozás, hogy ha abba a jelentésbe ahány m2 le van jelentve, az alapján finanszíroznak. 23 A zöldterület kezelés és parkfenntartás csak a közterületként bejegyzettekre van? Nagyon sok az árok ahhoz képest, hogy 200 ezret kapjon az önkormányzat. Ahhoz, hogy levágja a füvet, kevés. A törvénytervezet alapján a zöldterület kezelésre belterület nagysága alapján adnak támogatást. Olyan kicsi a belterület nagysága, hogy csak 200 ezer Ft támogatást kap, hogyha nem változtatnak a minimum szinteken. Minden támogatásnál van minimum szint. Sok helyen 100 ezer a minimum szint, van, ahol több. A 13 ezer Ft TÖOSZ tagdíj. Mennyire kell nekünk TÖOSZ tagnak lenni? Szerintem maradjon a TÖOSZ. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: És a Bursa Hungarica? Most bocs. Kardos Sándor képviselő: Nem kötelező, az egy lehetőség. A pályázatok be lettek adva. Akik most beadták a pályázatot, azoknak kötelező megadni, ha megfelelnek a feltételeknek. Ahhoz már nem tudunk hozzányúlni, szerintem. Bursánál kötelezettségvállalás van. Már benevezett ebben az évben. Azt lehet, hogy a jövő évben már nem ír ki pályázatot az önkormányzat. Nagyon eretnek gondolat, de megint ott tartunk, hogy fenn akarja tartani a testület, hogy

24 minden gyerek után fizet az önkormányzat szülési támogatást? 24 Szerintem azt meg kell szüntetni. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Azt is meg kell szüntetni, meg a beiskolázási támogatást is. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: A települési hulladékkezelésen mi van? A települési hulladékon síkosság, hó-mentesítés van. Az kötelező feladat. Az kell, maradjon. Azt hiszem, a csődgondnok is gondban lenne, hogy hozza itt ezt a hiányt nullára. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Ingatlankezelés, használaton mi van? Caminus Zrt. világítás korszerűsítése. A szerződésben az szerepel, hogyha lejárt a bérleti díj, akkor lehetősége lesz az önkormányzatnak megvásárolni ezeket. Úgyhogy erről inkább ne is beszéljünk. Amikor a neon-csöveket szerelték még a Kovács János idejében, arra olyan szerződést kötöttek, hogy nem kellett egyszerre kifizetni a világítás-korszerűsítést, hanem x évig havi kb 60 ezer Ft-ot - 30-ról indult - kell fizetni. Fischer Kálmán Rolandné pénügyi ügyintéző: Ez a szerződés 2016-ig él. Ide azért lett ez a 740 betervezve.

25 25 Egy részét odaadjuk most az iskolának. Gondolom, a szociális törvény módosítása még hozhat olyat, hogy - mondjuk ami most kötelező szociális támogatás, nem biztos, hogy kötelező lesz. Egyet tudunk, hogy nem lesz többféle segély, hanem a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ellátás az egy fajta segély lesz, amit úgy hívnak, hogy önkormányzati segély. Tehát ez kiváltja a temetési segélyt, az átmeneti támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. Viszont a jogosultságot nem lehet meghatározni a legkisebb öregségi nyugdíj 130 %-ánál alacsonyabb mértékben. Tehát akinek az egy főre eső jövedelme 37 ezer Ft alatt van, annak jár. Annál alacsonyabbat nem lehet megállapítani. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Ez évente hányszor adható? Nem tudjuk pontosan a törvényt, mert igazából úgy van, hogy kötelező valamilyen módon szabályozni most is az átmeneti segélyt. Vannak hozzá paraméterek, hogy mi alá nem lehet menni. Nem tudjuk, az is hogy módosul, de nem egy nagy megtakarítási lehetőség az sem. A helyi ápolási díj nem kötelező, erről már beszéltünk. Most nincs is ilyen ellátott. Most lehetne kivenni a rendeletből, megszüntetni. A jegyzői hatáskörbe tartozó ápolási díj elmegy a járási hivatalhoz. Akkor ott csak 18 ezerre van szükség, 182 ezer Ft lejöhet az ápolási díjból. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: A 20. sor, a belvízelvezetés, az mi? Erre el is megy ez az összeg? Árok tisztítás, építés, kútgyűrű, pl. a buszmegállónál esővíz elvezetéséhez folyókákat szoktak csinálni. Nem mindig fogy el, az változó.

26 26 De amúgy az árok-tisztítás is ebből megy. Esetleg meg lehet felezni. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Megfelezhetjük azt is. Ha úgy döntünk, hogy nem adunk beiskolázási támogatást jövőre, akkor év közben változtathatunk? Ha közben javul a helyzet, lehet módosítani a szociális rendeletet, csak a helyi adónál nem lehet emelni. Ez koncepció. A költségvetési rendeleteteket februárjában fogadhatjátok el, az elfogadott költségvetési törvény alapján. Csak januárban-februárban a koncepció alapján működik az önkormányzat. A szociális rendeleteket kell is majd módosítani, amint elfogadják törvényt, az önkormányzati segélyt be kell emelni. Koncepcióhoz kapcsolódóan lehet, hogy most is módosítani kéne, kivenni azt, amit nem ad jövőre. Legkésőbb decemberben. Az adórendeletet azért ma kell megalkotni, mert azt december 2-ig ki is kell hirdetni. Viszont a szociálisból azért lenne célszerű kivenni, hatályon kívül helyezni azt a részt, amire azt mondtuk, hogy ne legyen, mert azt meg kell köröztetni. A hivatalt lejjebb nem lehet tenni, így is 5 milliót elengedtünk, egyébként semmivel nincs kevesebb munka. Palántát nem ültetünk, csak kapálunk, hogy gazos ne legyen. Sok vizet elpocsékolnánk az öntözéshez.

27 27 Így összevontan már kb 5 millió Ft-ot spóroltunk. Ha az adót 7 ezerre tesszük, akkor még valamivel többet. Vissza lehet venni, csak fölfele nem tudtok menni, ha most alacsony. Nem, ne legyen. Aki ki tudja fizetni, annak kiszabhatod, de aki nem tudja kifizetni, azzal mit csinálsz? Behajtod? Hogyan, miből? Hétezerre szerintem nem tehetjük. Tájékoztatásként megjegyezném, hogy a jelenlegi információk alapján valószínű, hogy a szemétszállítás díja is tízezer forinttal fog emelkedni éves szinten. 22 ezerről Ft fölötti összegre. Kardos Sándor képviselő: Ez várható volt. Már évekkel ezelőtt tudtuk, hogy folyamatosan emelkedik. Három-négy év múlva visszasírjuk a jövő évit, mert ez folyamatosan fog fölfelé menni. Én azért továbbra is javasolnám első lépésben a 7 ezer Ft-ot. Mert aki ki tudja fizetni, az azt is kifizeti, aki viszont nem tudja, az az 5-öt sem fogja tudni. Én azért a közösségi támogatások teljes kivezetésével nem igazán értenék egyet. Ha belegondoltok, ha nem adunk senkinek támogatást, akkor nem is várhatunk senkitől támogatást vagy előadást, bármi ilyesmit. Ha ez fellép, nem tudom, a civil szervezetek vezetői ehhez hogy állnának, nem tudom, melyikünk szavalna március 15-én vagy énekelne el egy dalt október 23-án. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Műsor sem lesz, csak koszorúzunk.

28 28 Nemcsak ezen a téren. Akár a szemétszedéstől kezdve, a Pap Gábor emlékünnepségre fölajánlottakon át sok mindent tudnék említeni, amiben a civil szervezetek segítségünkre vannak. A támogatás teljes kivezetését egyáltalán nem javasolnám. Az is igaz. Sok mindenben van igazság, de hogyha el tudnánk tüntetni teljesen a hiányt kiadáscsökkentéssel, akkor OK, ami marad, az maradna. Én attól félek, hogy miután nem tudjuk eltüntetni - nagy valószínűséggel sehogy se - akkor valamiféle támogatást kell, hogy biztosítsanak, ÖNHIKI vagy valami, ott meg azzal kezdik, van-e olyan, ami önként vállalt feladat. Kardos Sándor képviselő: Majd akkor. Azt mondják ők, ne mi. Ott nem mondja senki. Azt mondják; a feltételek nem teljesülnek, nem kapsz. A költségvetési törvény meghatározza, milyen feltételeknek kell megfelelni, mik a kizáró okok. Ilyenek is vannak, hogy az intézményi kapacitás kihasználása mennyi. Egy csomó feltételt szabtak. Ha megfelel a feltételeknek, adnak, ha nincsenek meg a feltételek, nem adnak. Azért kell megfontoltan, mert - azt gondolom - ha holnap estig itt ülünk, akkor se tudjuk eltüntetni a teljes hiányt. Onnantól pedig az első, hogy az önként vállalt feladatok költségeit kell mindenképpen kivezetni. Szerintem eljutottunk a végéig. 4-5 millió Ft hiány mindenképp marad egyelőre. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Mondjuk el elölről, hogy mit vettünk ki? ezer Ft-ot. Ha 5 ezer Ft-os kommunális adó bevezetés történik, ha a tiszteletdíj kivezetődik, a belvízelvezetésből 50 ezer Ft kivezetődik, sportfeladat 20 ezer mínusz, a

29 29 rendkívüli gyermekvédelmiből 200 ezer Ft mínusz, marad 80 ezer Ft, Bursa Hungarica a két igénylés alapján csak a tényleges összeg marad benn; mínusz 100 ezer Ft, az ápolási díjnál csak a decemberi áthúzódónak az önrésze; 18 ezer Ft, akkor onnan mínusz 182 ezer Ft megmarad, az orvosi ügyeletnek a két oldala 960 ezer Ft, ha szerződésmódosítás történik. Annyit nem tudunk az orvosi ügyeletről eltüntetni, mert ha átmegy Palotához a település, oda is fizetni kell. Ez nem megy január 1-jétől szerintem, az kizárt dolog. 150 ezer Ft-ot biztos, hogy hagyni kell rá. Január 1-jétől nem valószínű, mert nincs még új társulás. Az első félévre a 960 ezernek a felét kell venni. Én azért ezt a várpalotai ügyeletet megkérdőjelezem. Ha nincs pénzem benzinre, akkor nem tudok elmenni autóval. Oda meg nincsen busz. Hogyan megyünk akkor? Tudod, mit mondanak a telefonba? Jöjjön be, hozza be a beteget. Csak az eljutás, azt végig kell gondolni. Beteg vagyok, vagy a gyerekem. Nem tudnak elmenni. Kardos Sándor képviselő: Ha olyan beteg vagy, a mentő visz már, sajnos. Veszprémben? Palotán mindenki csak dicséri az új ügyeletet. Egyszerűen kijöttek. Ha valakinek nincs pénze benzinre, akkor lehet, hogy már busszal sem tud bemenni, Ft egy jegy.

30 30 Szerintem akkor is van különbség. Veszprémbe óránként megy a busz, nem olyan drága. Km-ben messzebb van Palota busszal is. Azért itt óránként fel tud ülni a buszra, és be tud menni az ügyeletre. Én még mindig azt mondom, hogy sokkal inkább megközelíthető, mint Palota. Kardos Sándor képviselő: Ez tény. A számok a papíron, az megint egy másik kérdés. Az a baj, hogy nincs olyan képünk, hogy egy adott évben mennyien vették igénybe a veszprémi ügyeletet. Akár két ember is fontos lenne, csak segítene a döntésünkön. Királyszentistvánon egy pillanatig nem okoz gondot Balatonalmádiba eljutni az ügyeletre. Szentistvánról eljutni Almádiba semmivel sem bonyolultabb szerinte, mint Vilonyáról Palotára. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Én sok királyszentistvánit megkérdeztem pont emiatt, mindegyik azt mondta, nekik nem jelent gondot. Várpalotát meg nagyon dicsérik. Az orvos se jön ki, azt mondja, hozza be, jöjjön be. Az az első. Vagy azt mondja, hogy nincs bent orvos, két óra múlva küldöm. Én annyi ügyeletet meg orvost hívtam, hogy regélni tudnék róla. Ez nem olyan egyszerű, ahogy látszik. Mióta Várpalotán az új szolgáltató csinálja, azóta nagyon meg vannak elégedve vele. Közös diszpécser szolgálatuk van a mentőkkel. Esetleg a zöldséges épületét ne hirdessük meg? Mennyire lenne jobb esetleg egyösszegű bevételt kapni érte, mint hosszú távon bérleti díjat? Még felmerült, hogy esetleg az építményadó mértékét lehet emelni.

31 31 Ha a kommunális adó is ott van, akkor már ne emeljünk rajta. A bérleti díjakat is lehet akár emelni a kultúrházban, meg a közterület díjakat is. A kultúrház bérleti díjánál annyit javasolnék, hogy ne legyen külön téli és nyári bérleti díj megállapítás. Legyen csak a téli. Most a télinél járunk, akkor nyáron is ugyanez marad. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Nem mentünk végig, az orvosi ügyeletnél tartottunk. A közösségi támogatással mi legyen? Polgármester úr tett javaslatot, hogy teljesen ne szüntessük meg. 200-at hagyjunk? Négy szervezet van, 50 ezer Ft szervezetenként? Kardos Sándor képviselő: Felezzük meg. Én is azt mondanám, amit a Sanyi, hogy maradjon 300 ezer Ft. Devecsery Ildikó Anikó képviselő: Iskola, óvoda lemond róla. Annak a függvényében, hogyha az új költségvetési törvényben lesz olyan melléklet, hogy ÖNHIKI, - merthogy 99 %, hogy forráshiányosak lesztek, - és abban lesz olyan tiltó feltétel, hogy nem lehetnek ilyen önként vállaltak,- akkor a költségvetésben nem

32 32 célszerű tervezni. December között fogják várhatóan elfogadni a költségvetési törvényt. A februári költségvetési rendeletben, hogyha lesz rá lehetőség, akkor hagyunk benne 200 ezer Ft-ot, ha viszont tiltó feltétel lesz, akkor nem kockáztatnék több milliót ezer Ft-ért. Gubiczáné Kocsis Irén alpolgármester: Ne kockáztassunk. Ha találunk lehetőséget, meg pénzt, lehet módosítani. Februárra sok minden el fog dőlni. Szerintem sok helyen még nem szembesültek azzal, amivel Ti itt szembesültök. Nem hiszem, hogy a feladat normatívákon változtatnának, de egy kiegészítő támogatási rendszer az általános tartalék terhére, azt nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy az több lesz. Egyedi eseteket próbálnak kezelni vele. Szeretném, ha beszélnénk most a temető vízellátásának a kérdéséről. Annyi információ van, hogy július, augusztus, szeptember hónapokban a temető vízellátására 130 m3 víz ment el. Kardos Sándor képviselő: A Szabó Ferenc temetkezési vállalkozó tud erről? Gondolom, ők is használnak ott vizet. Amikor itt volt egy megbeszélés róla, annyiban maradtunk, hogy - akkor még nem ismertük ezeket a számokat - esetleg megpróbálja az önkormányzat átvállalni a költségeit. Már akkor sem javasoltam, amikor beszéltünk róla, mert azt mondtad, hogy közkúttá lehetne nyilvánítani. Ott vállalkozók használják a vizet, akiknek állataik vannak. Azoknak hogy tudná megelőlegezni az önkormányzat a költségeit? A Makai úr is itt volt a megbeszélésen, és azt mondta, hogy sajnos azt nem lehet

33 33 megoldani. A vállalkozókét nem kell megelőlegezni. Mindenki külön számlát kap almérő alapján, a Makai úr mondta, hogy megoldható. Almérő alapján tud számlázni a Bakonykarszt? És akkor csak a temetői csapét fizetné az önkormányzat? Igen. Az egyik vállalkozó azt mondta, hogyha minden kötél szakad, nem lesz más megoldás, átveszi ő a főcsapot, de akkor egyértelműen levágja a temető részét, mert ő azt nem fizeti. Továbbra is azt mondom, hogy ki a temető tulajdonosa és kezelője. Az ő kötelessége a temetőt működtetni. Kardos Sándor képviselő: Ezen már túlléphetünk, mert mindkét egyház mereven elzárkózik, a katolikusok abszolút. Ferenc atya megmondta; vágjátok le a vizet. A Jegyző úrnak igaza van. Nem vágják a füvet, nem tartják rendben, nem fizetik a vizet, az Önkormányzat pedig meg nem kap rá állami támogatást 2013-ban, mert nem a saját tulajdona. A sírhely értékesítésnek az ára pedig nem az önkormányzathoz folyik be. Kardos Sándor képviselő: Azt nem szeretnék átadni. Viszont ott vilonyaiak elhunyt hozzátartozói vannak. Ez egy kicsit inkorrekt, hogy semmi kötelezettséget nem vállalnak a saját tulajdonuk után, és minden feladatot az Önkormányzatnak kell megoldani. Amikor még nem voltam tisztában azzal, hogy ilyen hiánnyal kell a jövő évet terveznünk, akkor úgy gondoltam, hogy minimális jellegű kommunális adó bevezetését indokolja, hogy az önkormányzatnak kell a temető vízdíját fizetni. Mert %-ban azok az

JEGYZŐKÖNYV. Devecsery Ildikó Anikó

JEGYZŐKÖNYV. Devecsery Ildikó Anikó JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 25- én 16 órai kezdettel megtartott rendes üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Gubiczáné Kocsis Irén Devecsery

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Peresztegi Lászlóné

JEGYZŐKÖNYV. Peresztegi Lászlóné JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 29. napján 16 óra 00 perces kezdettel megtartott rendes üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Baranyai Balázs Fésüs

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Fésüs Sándor polgármester

JEGYZŐKÖNYV. Fésüs Sándor polgármester JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 27. napján 16 óra 00 perces kezdettel megtartott rendes üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Baranyai Balázs Fésüs

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Fésüs Sándor polgármester

JEGYZŐKÖNYV. Fésüs Sándor polgármester JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. február 28-án 17 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Gubiczáné Kocsis Irén Kardos Sándor Tassi

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 10-én 16 órai kezdettel megtartott üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 10-én 16 órai kezdettel megtartott üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 10-én 16 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Gubiczáné Kocsis Irén Kardos Sándor Tassi

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV TERKA 18/2013.

J E G Y ZŐKÖNYV TERKA 18/2013. 18/2013. TERKA J E G Y ZŐKÖNYV Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében 2013. október 28. napján 15:00 órai kezdettel a Szociális, Egészségügyi, Gyermekvédelmi, Közrend és

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 24-én 16 órai kezdettel megtartott üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 24-én 16 órai kezdettel megtartott üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 24-én 16 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Gubiczáné Kocsis Irén Devecsery Ildikó Anikó

Részletesebben

Szám: V/105/2014. Készült: 4 példányban

Szám: V/105/2014. Készült: 4 példányban Szám: V/105/2014. Készült: 4 példányban J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének és Bozsok községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 4-én 18,00 órai

Részletesebben

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu 109-24/2013. JEGYZŐKÖNYV Balajt község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. évi november hó 27. napján, szerdán

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Bizottsági elnökhelyettes. Peresztegi Lászlóné aljegyző. Lengyelné Horváth Andrea Közművelődési igazgató

JEGYZŐKÖNYV. Bizottsági elnökhelyettes. Peresztegi Lászlóné aljegyző. Lengyelné Horváth Andrea Közművelődési igazgató JEGYZŐKÖNYV Készült: Berhida Város Önkormányzata Gazdasági Bizottságának, valamint Humán Ügyek Bizottságának, 2011. november 15.-én 16.00 órai kezdettel megtartott együttes üléséről. Jelen vannak: Humán

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2010. november 29-én 14.30 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Hajdu Gábor József polgármester, Révay István alpolgármester,

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. szeptember 14-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. szeptember 14-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. szeptember 14-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Tartalom: Határozatok: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 114/2015.(IX.14.) számú

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én, 10,00 órakor megtartott üléséről. Mutató:

Jegyzőkönyv. Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én, 10,00 órakor megtartott üléséről. Mutató: Jegyzőkönyv 1 Jegyzőkönyv Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én, 10,00 órakor megtartott üléséről Mutató: Rendelet: 2/2011.(II.15.) ÖR. sz. rendelet: Veresegyház Város

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 08-án 14 00 órakor tartott ülésén, a hivatalban

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 08-án 14 00 órakor tartott ülésén, a hivatalban J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 08-án 14 00 órakor tartott ülésén, a hivatalban Határozatok száma és tárgya: 132/2010. (XII. 8.) Közbeszerzési

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV NAPIREND ELŐTT

JEGYZŐKÖNYV NAPIREND ELŐTT JEGYZŐKÖNYV Készült: Vilonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 30. napján 16 óra 00 perces kezdettel megtartott rendes üléséről. Jelen vannak: Fésüs Sándor Baranyai Balázs Fésüs

Részletesebben

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. NOVEMBER 18-ÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL ÉS NYILVÁNOS

Részletesebben

Művelődési Ház tanácskozó terme, Lesenceistvánd

Művelődési Ház tanácskozó terme, Lesenceistvánd LESENCEISTVÁND TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8319 Lesenceistvánd, Kossuth L. u. 145. Ügyiratszám: 166-1/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ülés helye: Jelen vannak: Tanácskozási joggal:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozótermében (4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.) Balmazújváros Város Önkormányzat Pénzügyi, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi

Részletesebben

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13. napján megtartott nyilvános, rendes üléséről.

KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13. napján megtartott nyilvános, rendes üléséről. BADACSONYTÖRDEMIC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE Szám: 19/2012 J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13. napján megtartott

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2012. JÚNIUS 28. NAPJÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL. Jegyzőkönyv

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2012. JÚNIUS 28. NAPJÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL. Jegyzőkönyv Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2012. sz. TERKA Jegyzőkönyv Készült: 2012. június 28-án 14:00 órai kezdettel tartott nyílt Képviselő-testületi ülésről. Testületi ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

JELEN VANNAK: Vollmuth Péter polgármester, Széllné Péber Szilvia, Kövesdi Sándor, Horváth István, Potornai Edit képviselők Dr. Harkai Barbara jegyző

JELEN VANNAK: Vollmuth Péter polgármester, Széllné Péber Szilvia, Kövesdi Sándor, Horváth István, Potornai Edit képviselők Dr. Harkai Barbara jegyző BADACSONYTÖRDEMIC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE Szám: 6/2012 J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 28. napján megtartott rendes

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V 6-3/2013. Készült: Tiszalök Város Önkormányzata képviselő-testületének 2013. január 21-én tartott rendkívüli nyílt ülésén. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester, Fedor László alpolgármester,

Részletesebben

Kiskunok Vidékéért Egyesület projektiroda munkaszervezet-vezető Valentovics Beáta

Kiskunok Vidékéért Egyesület projektiroda munkaszervezet-vezető Valentovics Beáta J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Jászszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületeinek, 2014. február 26-án 14 00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi üléséről. Ülés helye: Jászszentlászló

Részletesebben

14 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. február 7-én 17 órakor megtartott üléséről készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V E A Képviselő-testület döntései Határozat 7/2013.(II. 7.) A

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv.

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonszemes és Balatonőszöd Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 20-án 13.00 órakor kezdődő a Körjegyzőségi Hivatal tanácskozó termében közösen megtartott

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel. tartott rendkívüli üléséről 21 / 2009. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 2-án 18,00 órai kezdettel tartott rendkívüli üléséről A rendkívüli képviselő-testületi ülés helyszíne:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2013. december 19-én tartott üléséről. Humán Közszolgáltatási Iroda

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2013. december 19-én tartott üléséről. Humán Közszolgáltatási Iroda J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2013. december 19-én tartott üléséről Jelen vannak: dr. Farkas László a bizottság elnöke Ménesi Imre a bizottság tagja dr.

Részletesebben

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. augusztus 8-án (Hétfő) 16.08 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről.

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. augusztus 8-án (Hétfő) 16.08 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. JEGYZŐ KÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2011. augusztus 8-án (Hétfő) 16.08 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Polgármesteri Hivatal I. emeleti

Részletesebben

A jegyzőkönyv eredeti példánya a Polgármesteri Hivatalban tekinthető meg!

A jegyzőkönyv eredeti példánya a Polgármesteri Hivatalban tekinthető meg! A jegyzőkönyv eredeti példánya a Polgármesteri Hivatalban tekinthető meg! Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. december 21-én megtartott ülésének: a.) Tárgysorozata b.) Jegyzőkönyve

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás Szociális Egészségügyi és Oktatási, valamint Pénzügyi Bizottsága Cím: 5666 Medgyesegyháza, Kossuth tér 1. Tel: 68/440-000, Fax: 68/440-860 E-mail: kisterseg@medgyesegyhaza.hu

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS GYERMEKVÉDELMI BIZOTTSÁGÁNAK JEGYZŐKÖNYVE A 2011. FEBRUÁR 14.-ÉN TARTOTT ÜLÉSÉRŐL

EGYEK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS, EGÉSZSÉGÜGYI ÉS GYERMEKVÉDELMI BIZOTTSÁGÁNAK JEGYZŐKÖNYVE A 2011. FEBRUÁR 14.-ÉN TARTOTT ÜLÉSÉRŐL 3/2011 J E G Y Z Ő K Ö N Y V TERKA Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának hivatalos helységében 2011. február 14.-én a NYÍLT ülésén. Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint NAPIRENDEK:

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: a Csévharaszt Község Önkormányzat Dísztermében 2015. november 26-án megtartott képviselő-testületi ülésről, hangfelvételről.

Jegyzőkönyv. Készült: a Csévharaszt Község Önkormányzat Dísztermében 2015. november 26-án megtartott képviselő-testületi ülésről, hangfelvételről. Jegyzőkönyv Készült: a Csévharaszt Község Önkormányzat Dísztermében 2015. november 26-án megtartott képviselő-testületi ülésről, hangfelvételről. Jelen vannak: Mocsáry Balázs polgármester, Antal Erzsébet

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. november hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. október 31-én 14 00 órakor tartott ülésén, a hivatalban Határozatok száma és tárgya: 83/2012. (X. 31.) Nyugdíjas

Részletesebben

Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e

Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének J e g y z ő k ö n y v e Készült: 3 példányban Kapják: 2. példányt Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal, Nyíregyháza 3.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Városi Polgármesteri Hivatal 5520 Szeghalom, Szabadság tér 4-8. Tel.: 66/371-611, Fax: 66/371-623. Iktatószám: 685-14/2013.

JEGYZŐKÖNYV. Városi Polgármesteri Hivatal 5520 Szeghalom, Szabadság tér 4-8. Tel.: 66/371-611, Fax: 66/371-623. Iktatószám: 685-14/2013. Városi Polgármesteri Hivatal 5520 Szeghalom, Szabadság tér 4-8. Tel.: 66/371-611, Fax: 66/371-623 Iktatószám: 685-14/2013. JEGYZŐKÖNYV a Szeghalom Város Önkormányzat Képviselő- testületének 2013. november

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV EGERÁG KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. március 11. napján MEGTARTOTT NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL Hozott határozatok: 13/2013.(III.11.) 14/2013.(III.11.) 15/2013.(III.11.) 16/2013.(III.11.)

Részletesebben

2 3. s z á m ú. Készült a 2012. október 15-én megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről.

2 3. s z á m ú. Készült a 2012. október 15-én megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. 2 3. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2012. október 15-én megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal /Jobbágyi Bencsik utca 10./ Jelen

Részletesebben

4. sz. JEGYZŐKÖNYV. Távol maradt: Faluházi Sándor alpolgármester, Dr. Serester Zoltán képviselő.

4. sz. JEGYZŐKÖNYV. Távol maradt: Faluházi Sándor alpolgármester, Dr. Serester Zoltán képviselő. Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete Bucsa, Kossuth tér 6. Tel: 66/585-520 203-4/2011. iktatószám 4. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének, Ecsegfalva Község

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Tard Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 25-én 17QQórai kezdettel. Jelen vannak:

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Tard Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 25-én 17QQórai kezdettel. Jelen vannak: JEGYZŐKÖNYV Száma: 17-91085-7/2015. Készült: Tard Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 25-én 17QQórai kezdettel a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal Tardi Kirendeltségének Házasságkötő

Részletesebben

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. december 18-án megtartott ülésének

TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. 2013. december 18-án megtartott ülésének Szám: 230-14/2013. TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 2013. december 18-án megtartott ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Tartalom: 25/2013.(XII.19.) önkormányzati RENDELET

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Ezzel az ülést megnyitotta, ismertette a napirendi pontokat, amelyek a következők:

JEGYZŐKÖNYV. Ezzel az ülést megnyitotta, ismertette a napirendi pontokat, amelyek a következők: Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testülete Bucsa, Kossuth tér 6. Tel: 66/585-520. 494-5/2015. iktatószám 5.sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bucsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének és Kertészsziget

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. december 10-i rendes ülésén, a Polgármesteri Hivatal régi épületének tanácskozó termében. Jelen vannak: Gyenes Levente

Részletesebben

Szám: 334-3/2013. N é m e t b á n y a

Szám: 334-3/2013. N é m e t b á n y a Szám: 334-3/2013. N é m e t b á n y a Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. március 12. napján 9 órakor megtartott Képviselő-testületi üléséről készült jegyzőkönyv Németbánya Község Önkormányzat

Részletesebben

JEGYZŐKÖNY. Újlőrincfalva Község Képviselő-testülete: Zsebe Zsolt polgármester, Lovász László Györgyné képviselő, Paulik Kálmán képviselő

JEGYZŐKÖNY. Újlőrincfalva Község Képviselő-testülete: Zsebe Zsolt polgármester, Lovász László Györgyné képviselő, Paulik Kálmán képviselő 1 JEGYZŐKÖNY Készült: Poroszló- Újlőrincfalva Önkormányzatok Képviselő-testületének 2011. január 26-án (szerdán) 13.30 órai kezdettel tartott együttes nyílt üléséről Az ülés helye: Községháza tanácskozóterme,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 5/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny Község Képviselő-testületének 2012. április 5-én megtartott üléséről Hozott döntések: 21/2012. számú határozat napirend elfogadásáról 22/2012. számú határozat

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Képviselő-testület Hegymagas J e g y z ő k ö n y v Készült Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 26-án 16.00 órai kezdettel tartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült Aszaló község Önkormányzat Képviselőtestület 2011. október 13 napján 15 órakor a tanácskozó teremben tartott üléséről.

J e g y z ő k ö n y v. Készült Aszaló község Önkormányzat Képviselőtestület 2011. október 13 napján 15 órakor a tanácskozó teremben tartott üléséről. Képviselőtestület Aszaló Szám: 1-12/2011. J e g y z ő k ö n y v Készült Aszaló község Önkormányzat Képviselőtestület 2011. október 13 napján 15 órakor a tanácskozó teremben tartott üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. október 22-i RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. október 22-i RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. október 22-i RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 134/2015.(X.22.)számú határozata- Hantos

Részletesebben

LESENCEISTVÁND TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

LESENCEISTVÁND TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE LESENCEISTVÁND TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 166-10/2009. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ülés helye: Lesenceistvánd Települési Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. szeptember

Részletesebben

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA INÁRCS NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Jegyzőkönyv Képviselő-testületi ülésről 2013. 11. 27. Jegyzőkönyvet készítette: Marosi Magdolna jegyzőkönyv-vezető Iktatószám: 684-53/2013. Jegyzőkönyv Inárcs Nagyközségi

Részletesebben

Tápióság Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. október 15-én, 17 órakor megtartott ülésének j e g y z ő k ö n y v e

Tápióság Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. október 15-én, 17 órakor megtartott ülésének j e g y z ő k ö n y v e Tápióság Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. október 15-én, 17 órakor megtartott ülésének j e g y z ő k ö n y v e 155/2009. sz. képviselő-testületi határozat: Jegyzőkönyv hitelesítők elfogadása

Részletesebben

Jegyzőkönyv. 2. Járási hivatal kialakításával kapcsolatosan Dömösről és Pilismarótról átadandó státuszok tekintetében kötött megállapodás jóváhagyása

Jegyzőkönyv. 2. Járási hivatal kialakításával kapcsolatosan Dömösről és Pilismarótról átadandó státuszok tekintetében kötött megállapodás jóváhagyása Jegyzőkönyv Készült: 2012. október 25-én megtartott rendes üléséről Jelen vannak:pálmai József korelnök Csonka József Dr. Pálinkási Csaba Bartók László képviselők Dr. Szabó Attila jegyző Jegyzőkönyvvezető:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Psz/59/24/2014.ny.

JEGYZŐKÖNYV. Psz/59/24/2014.ny. Psz/59/24/2014.ny. JEGYZŐKÖNYV a Pusztaszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 18-án megtartott rendes, nyilvános üléséről 99/2014. (XII.18.) sz. Képviselőtestületi Határozat

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

H O M O K B Ö D Ö G E

H O M O K B Ö D Ö G E Szám: 263-11/2012. H O M O K B Ö D Ö G E Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. október 24. napján 18 óra 30 perckor megtartott képviselő-testületi üléséről készült jegyzőkönyv 2 Homokbödöge

Részletesebben

Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 6. számú JEGYZŐKÖNYV

Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 6. számú JEGYZŐKÖNYV 6. számú JEGYZŐKÖNYV Készült: 2013. február 22. napján 16 órai kezdettel megtartott Képviselő- testületi ülésen. Jelen vannak: Mezőfi Zoltán polgármester Dr. Katona Ernő alpolgármester Dr. Szájbely Ernő

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2013. február 4 -én Jászboldogháza Önkormányzati Képviselőtestületének rendkívüli ülésén 15.00 órakor, a Községháza tanácskozó termében. Jelen vannak: Gerhát Károly, Joó-Kovács

Részletesebben

Tájékoztatás az elmúlt ülés óta történt eseményekről, a határozatok végrehajtásáról Előadó: Hajnis Ferenc polgármester

Tájékoztatás az elmúlt ülés óta történt eseményekről, a határozatok végrehajtásáról Előadó: Hajnis Ferenc polgármester Tolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. JEGYZŐ KÖNYVE Készült: 2015. április 28-án 10 00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről Ülés helye: Közösségi Ház tárgyalóterme,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V TERKA 7/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának hivatalos helységében 2013. augusztus 27. napján 15:00 órai kezdettel a Pénzügyi Bizottság NYILVÁNOS ülésén. Jelen

Részletesebben

Készült: Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 18-án tartott nyilvános üléséről.

Készült: Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 18-án tartott nyilvános üléséről. Bősárkány Nagyközség Képviselő-testülete 1-2/2014. J e g y z ő k ö n y v Készült: 2014. február 18-án tartott nyilvános üléséről. A képviselő-testületi ülés kezdete: 18 00 óra A képviselő-testületi ülés

Részletesebben

1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV

1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV 1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében 2011. 01. 24-én 14:00 órai kezdettel a Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi bizottság nyílt ülésén.

Részletesebben

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. JEGYZŐKÖNYVE

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. JEGYZŐKÖNYVE Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. JEGYZŐKÖNYVE Készült: 2015. november 23-án 14 00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről Ülés helye: Bánk Község Önkormányzata, 2653

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Bekecs község Önkormányzatának Képviselőtestülete

JEGYZŐKÖNYV. Bekecs község Önkormányzatának Képviselőtestülete 1 Bekecs község Önkormányzatának Képviselőtestülete JEGYZŐKÖNYV Bekecs Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2002. január 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből 2 Bekecs Község Önkormányzatának

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. szeptember 26-i nyilvános ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. szeptember 26-i nyilvános ülésén. 1 SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Salföld, Kossuth u. 27. Ikt.szám: 243-12 /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. szeptember

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 7/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának hivatalos helységében 2014. június 25. napján 14:00 órai kezdettel a Pénzügyi Bizottság NYILVÁNOS ülésén. Jelen vannak:

Részletesebben

Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dunaalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2545 Dunaalmás, Almási u.32. Telefon: 34/450-012, Fax: 34/450-015 Iktatószám: 54-5/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2013. január 30-án Dunaalmás

Részletesebben

Tolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2010. számú JEGYZŐ KÖNYVE

Tolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 11/2010. számú JEGYZŐ KÖNYVE Tolmács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2010. számú JEGYZŐ KÖNYVE Készült: 2010. szeptember 15-én 16 00 órai kezdettel megtartott képviselő-testületi ülésről Ülés helye: Tolmács Község Önkormányzat

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2012. NOVEMBER 29. NAPJÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL. Jegyzőkönyv

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2012. NOVEMBER 29. NAPJÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL. Jegyzőkönyv Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 28/2012. sz. TERKA Jegyzőkönyv Készült: 2012. november 29-én 14:00 órai kezdettel tartott nyílt Képviselő-testületi ülésről. Testületi ülés helye: Polgármesteri

Részletesebben

Jelen vannak a jelenléti ív szerint: vagyongazdálkodási csoportvezető Dr. Jakab Katalin vagyongazdálkodási jogász Zsótér Krisztián

Jelen vannak a jelenléti ív szerint: vagyongazdálkodási csoportvezető Dr. Jakab Katalin vagyongazdálkodási jogász Zsótér Krisztián Iktatószám: /2012 JEGYZŐKÖNYV Készült: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala I. sz. tanácskozó termében 2012. szeptember 27-én a Költségvetési és Gazdálkodási Bizottság rendkívüli ülésén elhangzottakról.

Részletesebben

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének. 2013. február 14-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyve

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének. 2013. február 14-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyve Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 2013. február 14-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyve Rendeletek: 4/2013.(II.15.) Határozatok: 24/2013. (II. 14.) 25/2013. (II. 14.) 26/2013.

Részletesebben

A jegyzőkönyv eredeti példánya a Polgármesteri Hivatalban tekinthető meg!

A jegyzőkönyv eredeti példánya a Polgármesteri Hivatalban tekinthető meg! A jegyzőkönyv eredeti példánya a Polgármesteri Hivatalban tekinthető meg! Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2009. december 15-én megtartott ülésének: a.) Tárgysorozata b.) Jegyzőkönyve

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Füzesgyarmat Város Önkormányzat K é p v i s e lő- testülete 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. sz. (66) 491-058, 491-401, Fax: 491-361 E-mail: fgyphiv@globonet.hu -------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 77 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzati Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság 2013. február 12-én 11,00 órakor a Polgármesteri Hivatal kis tanácskozó

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Peresztegi Lászlóné

JEGYZŐKÖNYV. Peresztegi Lászlóné 1 JEGYZŐKÖNYV Készült: Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 5.- án 17.00 órai kezdettel megtartott kihelyezett üléséről. Közmeghallgatás Berhida Kultúrház Jelen vannak: Pergõ

Részletesebben

J E G Y ZİKÖNYV. Nem jelent meg: Ladányiné Abinéri Krisztina, Szabó Géza képviselık

J E G Y ZİKÖNYV. Nem jelent meg: Ladányiné Abinéri Krisztina, Szabó Géza képviselık J E G Y ZİKÖNYV Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 22-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl Jelen vannak: Vass Imre polgármester Dr. Márton László alpolgármester,

Részletesebben

------------------------------------------------------------------------------------------------- 493-10/2014. ikt.sz. 12/2014.

------------------------------------------------------------------------------------------------- 493-10/2014. ikt.sz. 12/2014. Füzesgyarmat Város Önkormányzatának K é p v i s e l ő - t e s t ü l e t e 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. sz. (66) 491-058, 491-401, Fax: 491-361 E-mail: fgyphiv@globonet.hu -------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Magyarbánhegyes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 10- én 13:00 órakor tartott nyilvános ülésén

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Magyarbánhegyes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 10- én 13:00 órakor tartott nyilvános ülésén 11/2011 Magyarbánhegyes Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 5667 Magyarbánhegyes, Jókai u. 38. Tel.: 68/480-000 Fax: 68/480-104 E-mail: polg.hivatal@magyarbanhegyes.hu JEGYZŐKÖNYV Készült: Magyarbánhegyes

Részletesebben

Jegyzőkönyv mely, készült Bajót Község Képviselő-testületének 2009. február 26-án megtartott rendkívüli testületi üléséről

Jegyzőkönyv mely, készült Bajót Község Képviselő-testületének 2009. február 26-án megtartott rendkívüli testületi üléséről Jegyzőkönyv mely, készült Bajót Község Képviselő-testületének 2009. február 26-án megtartott rendkívüli testületi üléséről 1 Készült: Bajót Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 2009. február

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének, Serényfalva Község Képviselőtestületének, Hét Község Képviselő-testületének és Sajópüspöki Község Képviselőtestületének 2011. február

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ü L É S É R Ő L

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ü L É S É R Ő L Füzesgyarmat Város Önkormányzat K é p v i s e lő- testülete 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. sz. (66) 491-058, 491-401, Fax: 491-361 E-mail: fgyphiv@globonet.hu -------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bag Nagyközség Önkormányzat 2010. december 02. képviselő-testületi ülésén.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bag Nagyközség Önkormányzat 2010. december 02. képviselő-testületi ülésén. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bag Nagyközség Önkormányzat 2010. december 02. képviselő-testületi ülésén. Jelen vannak: Tóth Gábor polgármester, Dr. Balatoni Gyöngyi alpolgármester, Balázs János, Dr. Dénes

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2012. május 3-án megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2012. május 3-án megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2012. május 3-án megtartott üléséről. Az ülés helye: Városi Könyvtár Vadász utcai rendezvényterme (Dózsa György út 15/a)

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2012. FEBRUÁR 13. NAPJÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL. TERKA.

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JEGYZŐKÖNYVE A 2012. FEBRUÁR 13. NAPJÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL. TERKA. Egyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete TERKA 4/2012. sz. Jegyzőkönyv Készült: 2012. február 13-án 14:00 órai kezdettel tartott Képviselő-testületi nyílt ülésről. Jelen voltak: a csatolt jelenléti

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Jegyzőkönyv hitelesítő: Kakulya Károly és Szitó Lajos Zoltánné képviselők

JEGYZŐKÖNYV. Jegyzőkönyv hitelesítő: Kakulya Károly és Szitó Lajos Zoltánné képviselők JEGYZŐKÖNYV Készült: a 2010. december 22-én megtartott képviselő-testületi ülésről. Ülés helye: Polgármesteri Hivatal Nagyterem Jelen vannak: Gyói Gábor polgármester Harmatos László alpolgármester Bárkai

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV MÁTRATERENYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. JÚLIUS 26-I ÜLÉSÉRŐL 1 Készült: Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. július 26-án megtartott üléséről. Az ülés

Részletesebben

Jegyzőkönyv Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Munkaterv szerinti képviselő-testületi üléséről

Jegyzőkönyv Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Munkaterv szerinti képviselő-testületi üléséről Jegyzőkönyv Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Munkaterv szerinti képviselő-testületi üléséről Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Időpontja: 2012. december 13. (Csütörtök) 14:00 óra Bencsik Mónika

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Napirendi javaslat 4

Tartalomjegyzék. Napirendi javaslat 4 Ikt. sz.: MB/121-1/2012. MB-34/2012. sz. ülés (MB-82/2010-2014. sz. ülés) J e g y z ő k ö n y v az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának 2012. október 31-én, szerdán 9 óra 3 perckor a Képviselői Irodaház

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. május 22. NAPJÁN MEGTARTOTT 10. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. május 22. NAPJÁN MEGTARTOTT 10. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. május 22. NAPJÁN MEGTARTOTT 10. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL TARTALOMJEGYZÉK a Kistelek Képviselőtestülete 2013. május 22-án tartott nyílt ülésének határozatairól

Részletesebben

~ 352 ~ 102-19/2011. Jegyzőkönyv. Készül: Heréd Község Képviselő-testületének 2011. december 15-én 18,30-kor megtartott soros üléséről.

~ 352 ~ 102-19/2011. Jegyzőkönyv. Készül: Heréd Község Képviselő-testületének 2011. december 15-én 18,30-kor megtartott soros üléséről. 102-19/2011. Jegyzőkönyv Készül: Heréd Község Képviselő-testületének 2011. december 15-én 18,30-kor megtartott soros üléséről. Határozat száma: 240/2011.(XII.15) 241/2011.(XII.15) 242/2011.(XII.15) 243/2011.(XII.15)

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szavazati joggal rendelkezők közül távol maradt: Bodnárné Tóth Zsuzsanna képviselő, Hegedűs János nem képviselő bizottsági tag

JEGYZŐKÖNYV. Szavazati joggal rendelkezők közül távol maradt: Bodnárné Tóth Zsuzsanna képviselő, Hegedűs János nem képviselő bizottsági tag BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE MÁLYI KÖZSÉG JEGYZŐKÖNYV Készült: Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságának 2016. május 27. napján megtartott

Részletesebben

26. számú JEGYZŐKÖNYV

26. számú JEGYZŐKÖNYV 26. számú JEGYZŐKÖNYV Készült: Ülés helye: Alsónémedi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november 11-én 10 órakor megtartott rendkívüli üléséről. Polgármesteri Hivatal tanácskozóterme

Részletesebben

Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 12-én, 18.00 órakor tartott közmeghallgatásának jegyzőkönyve

Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 12-én, 18.00 órakor tartott közmeghallgatásának jegyzőkönyve Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 12-én, 18.00 órakor tartott közmeghallgatásának jegyzőkönyve 20/2013. sz. képviselő-testületi határozat: Jegyzőkönyv hitelesítők elfogadása

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Nádasd 22-32/2013. szám J E G Y Z Ő K Ö N Y V mely készült Nádasd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által 2013. november 21-én (csütörtökön) 17 órakor a

Részletesebben

Készült: Tárnokréti Község Képviselő-testületének 2009. július 29-én tartott nyilvános üléséről.

Készült: Tárnokréti Község Képviselő-testületének 2009. július 29-én tartott nyilvános üléséről. Tárnokréti Község Képviselő-testülete 3-8/2009./NY. J e g y z ő k ö n y v Készült: 2009. július 29-én tartott nyilvános üléséről. A képviselő-testületi ülés kezdete: 18 30 óra A képviselő-testületi ülés

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Jelen van: Dr. Pácziné Félix Anna bizottság elnöke, Szalai Gábor, Balogh Gábor, Szucsányiné Csordás Mária bizottsági tag (4 fő)

JEGYZŐKÖNYV. Jelen van: Dr. Pácziné Félix Anna bizottság elnöke, Szalai Gábor, Balogh Gábor, Szucsányiné Csordás Mária bizottsági tag (4 fő) JEGYZŐKÖNYV Készült: Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testülete Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottsága 2014. május 28-án 15.00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat 2011. szeptember 15-én megtartott üléséről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat 2011. szeptember 15-én megtartott üléséről Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat 3741.Izsófalva,Izsó Miklós út 64 sz. Szám: 50-16/2011. J e g y z ő k ö n y v Készült: Izsófalva Nagyközségi Önkormányzat 2011. szeptember 15-én megtartott üléséről Jelen

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2008. július 22-én 16,00 órakor megtartott testületi üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2008. július 22-én 16,00 órakor megtartott testületi üléséről. Ügyszám: 23-28/2008. JEGYZŐKÖNYV Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2008. július 22-én 16,00 órakor megtartott testületi üléséről. Helye: Faluház, Salföld. Jelen vannak: polgármester

Részletesebben

Jegyzõkönyv ÁÉT 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl 2008. November 13.

Jegyzõkönyv ÁÉT 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl 2008. November 13. Jegyzõkönyv ÁÉT 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl 2008. November 13. ftsz.hu Szám: HUM/1219/2008 JEGYZÕKÖNYV az Ágazati Érdekegyeztetõ Tanács 2008. szeptember 30-án megtartott ülésérõl Köszöntöm

Részletesebben