DA VINCI LEARNING október, november - Ajánló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DA VINCI LEARNING 2009. október, november - Ajánló"

Átírás

1 DA VINCI LEARNING október, november - Ajánló NOVA, A tudomány ma október 4., vasárnap, A DA VINCI LEARNING NOVA A tudomány ma című sorozatának új epizódjában is a különböző tudományágak legbámulatosabb felfedezéseiről lesz szó: többek között egy 1 méternél is kisebb, egy indonéziai szigeten talált emberleletről, valamint egy magát szinte teljesen hibernálni tudó, majd újra életre kelő békáról. Az ausztrál kutatók által egy barlangban talált leletről a tudósok azt hitték, hogy egy gyermekről van szó, de a koponya és a fogak alapján minden bizonnyal egy 31 év körüli nő tetemét találták meg. Esetleg élelem hiányában az evolúció során egyre kisebbé vált ez a különös humanoid? Vagy egyszerűen csak egy deformált egyed volt? A NOVA A tudomány ma adásából a nézők megkaphatják a választ erre a kérdésre, mint ahogy arra is, hogy milyen testi trükköket vet be egy északamerikai békafaj a téli minimális energiafelhasználás érdekében. A parányi béka testéből jég érintésére víz vonódik el, megáll a légzése, nincs vesefunkciója, a szíve leáll mindaddig, amíg a tavasz első napsugarának érintésére el nem kezd átmelegedni és be nem indul újra a szívműködés

2 Amerikai fejlesztések A telefon október 8., csütörtök Philadephia, Amerika századik születésnapja. A nagy születésnapi parti a Centenáriumi Kiállítás volt. A Szabadságharang hangja üdvözölte a látogatókat, és az amerikai közönség először pillanthatta meg azt a szobrot, amely később a New York-i kikötő jelképe lett. A Centenáriumon rengeteg érdekes darabot állítottak ki, de a legkülönösebbre senki sem számított: a harmonikus távírónak nevezett tárgy mindörökre forradalmasította a kommunikációt. A nevét persze meg kellett változtatni a kellemesebben hangzó telefonra, ami a messzire halló jelentésű görög kifejezésből származik. Egy pici emeleti galéria sötét sarkában tehát Alexander Graham Bell bemutatta találmányát a zsűrinek. A megdöbbent zsűritagok félredobva minden méltóságukat, egymást félrelökve igyekeztek, hogy ők is hallhassák Bell hangját, és minden sikeres próba után örömujjongásban törtek ki, de Bell eredeti terve nem az a telefon volt, amit a Centenáriumon bemutattak. Olyan szerkezetet akart létrehozni, ami valójában egy harmonikus távíró : képes sok üzenetet egyszerre továbbítani, mindegyiket a saját hangmagasságán. Azt hitte, hogy egy ilyen találmány gazdaggá teheti. Nem sokkal később élénk érdeklődése a hangok iránt elvonta a figyelmét a távírászattól, és más kezdte foglalkoztatni. A DA VINCI LEARNING Amerikai fejlesztések című sorozatának ezen adásában a forradalmi találmány történetét és feltalálóit mutatjuk be.

3 Mikrovilág A nyálkagomba október 20., kedd Lehullott levelek és elkorhadt fatörzsek borítják nagy mennyiségben ősszel az erdő talaját. A most bemutatásra kerülő élőlény éppen ezeken él. A 3 milliméteres nyálkagombáról van szó. Ez a különös élőlény ciklikus módon éli egyedi életét, ezért nem is sorolható sem az állatok, sem a növények közé. Apró, szabad szemmel alig látható termete ellenére óránként akár 2-3 centimétert is képes megtenni. Szaporodása sem hétköznapi: a termőtestek tartalmazzák a spórákat, amelyek mindössze 0,01 milliméter nagyságúak, a szél szállítja el őket egy kedvező, nyirkos helyre. Sejtek áramlanak ki a spórából, a hím és a női sejtek egymásba fonódnak, majd egy sejtként fejlődnek tovább, míg végül a gomba ellepi az egész fát. A DA VINCI LEARNING Mikrovilág című sorozatának új adásában is a szabad szemmel nem látható életet tanulmányozzuk.

4 Hétköznapi tudomány október 14., szerda A DA VINCI LEARNING Hétköznapi tudomány című sorozatának ezen epizódjában a gyerekek otthon is elvégezhető kísérletekkel, trükkökkel szórakoznak: Priscilla és Jason annak szeretnének utánajárni, hogy miért is színesek a szappanbuborékok, amikor a szappanbuborék folyadéka tiszta? A válasz megtalálásához egy szappanbuborék megfigyelőt építenek, majd elemlámpa segítségével megfigyelik a fújt buborékokat. Megállapítják, hogy csak a fény egy része sugárzik át a buborékon, egy másik része visszaverődik, a kettő találkozásában gyönyörű színek keletkeznek

5 Egyszer volt, hol nem volt Amerika Jacques Cartier október 28., szerda, A DA VINCI LEARNING Egyszer volt, hol nem volt Amerika című sorozatának új epizódjában három nagy észak-amerikai expedíció vezetőjével, Jacques Cartierrel ismerkedhetünk meg. Cartier 1532-ben indult első útjára az Újvilágba, eredetileg azzal a céllal, hogy megtalálja az Indiába és Kínába vezető átjárót, és útjai során valószínűleg már többször is eljutott Amerika partjaihoz. Harmadik és egyben utolsó útjára május 23-án indult I. Ferenc francia király megbízásából azzal a küldetéssel, hogy új kolóniát alapítson Kanada területén. Kanadában tulajdonképpen legelőször a vikingek jártak a században, majd a XVI. században pedig már egy velencei hajós is elérte, mégis Cartiert tekintjük Kanada névadójának.

6 Az idő nyoma - Az írás kialakulásának története november 01., vasárnap, Az írással megőrizzük mítoszainkat, hagyományainkat és tudásunkat, melyek az évszázadok során gyarapodnak. A tudósok az írás létrejöttét a történelem hajnalának tekintik. Az írás történelme Mezopotámiában, a Tigris és Eufrátesz folyók közötti területen, a sumérok otthonában kezdődik, a Krisztus előtti harmadik évezredben. Ebben a civilizációban fejlődött ki az emberiség legnagyobb találmánya, az írás tudománya. A sumér társadalom alapját a papok és az írnokok alkották, jellegzetes, tenyér nagyságú agyagtáblákba ékeket véstek náddal. Minden jel egy-egy szót, vagy tárgyat jelképezett, a jelrendszer nagyon bonyolult volt. A szó alapú írásból fejlődött ki a hang alapú írás, ez hatalmas áttörés volt, mivel az írásjeleket jobban lehetett kombinálni. A legkorábbi írásos dokumentumok vagy raktárkészleteket sorolnak fel, vagy tudományos ismereteket tartalmaznak. A DA VINCI LEARNING Az idő nyoma Az írás kialakulásának története műsorában egy időutazásra repítjük el a nézőket.

7 Mi MICSODA - Macskák november 07., szombat, A DA VINCI LEARNING Mi MICSODA című sorozatának új epizódjában az egyik legkedveltebbé vált háziállattal, a macskával, és vadon élő rokonaival foglakozunk. Elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy milyen szerepük volt a macskáknak több ezer évvel ezelőtt, és hogy hogyan indult az ember és e hízelgő négylábú békés együttélése. Továbbá foglalkozunk még a macskák különleges tulajdonságaival, mint a méltóság, az elegancia és az önállóság, hiszen köztudott, hogy a macskák messze nem olyan ragaszkodóak, mint a kutyák. Emellett megismerhetik a gyerekek a legnépszerűbb macskafajtákat is.

8 Amerikai fejlesztések Edison és a fény csodája november 11., szerda, szilveszterén Thomas Alva Edison először mutatta be találmányát, a praktikus elektromos izzót a Merlo Park laboratórium 3000 látogatójának. A fények lenyűgözőek voltak: lágy narancsfény egy üveg fogságában. Ma már nehéz elképzelni, mit éreztek az emberek, amikor először látták kigyulladni Edison elektromos izzószálas lámpáit, hiszen addig a fény és a tűz azonos fogalmak voltak. És ha mindez még nem lett volna elég, Edison azt is bejelentette, hogy egy új iparágat fog létrehozni, amely az elektromos áram termelését biztosítja majd a titokzatos, láthatatlan energiáét, amely gépeket és vonatokat hajt majd, és az elektromosságból nyert fénnyel helyettesíti a gázlámpákat. Addig a gázipar volt a legjövedelmezőbb üzletág a világon, de a gáz nemcsak gyúlékony, hanem mérgező is volt, így a biztonságos elektromos energiát sokan ünnepelték. Ugyanakkor létezett az ellenzők tábora is: az elektromos fény esetében nincs füst, nem ég el az oxigén és nincs olyan tulajdonsága sem, amely a tűzhöz kötné, tehát természetellenes, pedig a fénynek természetesnek kell lennie. Amikor Edison felállította az első kereskedelmi egységet New York-ban, amely mindössze egy 2 és fél négyzetkilométeres területet tudott ellátni árammal, alig talált befektetőket és támogatókat folytatás a DA VINCI LEARNINGEN.

9 Természetgyógyászat A gyógynövények november 19., csütörtök Természetgyógyászat A gyógynövények című műsorában a gyógynövényekkel való, ősi gyógyítást alkalmazó országokba látogat el a DA VINCI LEARNING. Az egyik leghíresebb, a mai napig is a hagyományos gyógyítási módot alkalmazó ország Kína, ahol a városokban szinte minden sarkon akad egy gyógynövénybolt. A nyugati medicinával ellentétben a tradicionális gyógyítási eljárás hívei az egyént állítják a középpontba, és vallják, hogy mivel a betegség kialakulása egyedi, a gyógyulás útja is egyénenként változik, illetve különös hangsúlyt helyeznek a test és a lélek egyensúlyára. Dokumentumfilmünkben Kína mellett Japánba és Dél-Afrikába is ellátogatunk, ahol megismerjük a legnagyobb gondot jelentő betegségeket és gyógynövény alapú kezeléseiket. Európában is egyre inkább terjed a gyógynövények használata, Németországban például meglepő módon különös történelmi okokon alapulva sosem volt éles határvonal a modern- és gyógynövény alapú orvoslás között

10 Gyorsvonaton a felfedezés november 27., péntek, A DA VINCI LEARNING Gyorsvonaton a felfedezés című sorozatának új epizódjában többek között a 4000 évvel ezelőtt élt ókori egyiptomiak életéről is szó lesz. Az egyiptomi gyerekek például négyéves korukig a szülőkkel, nagyszülőkkel éltek. Fejüket kopaszra borotválták, csupán oldalt hagytak meg egy kis tincset, amit copfba kötöttek. Voltak játékaik: labdáik, karikák, babák, állatfigurák és táblajátékok. Csak a fiúk jártak iskolába, és csak írást, olvasást és számolást, meg egy kis földrajzot tanultak. A történelmi időutazáson kívül a természetbe is invitáljuk a gyerekeket, a mostani epizódban például megtudhatják azt is, hogy a fókák akár 15 percig is vissza tudják tartani a lélegzetüket a víz alatt.

A NAGY TERV STEPHEN HAWKING ÉS LEONARD MLODINOW

A NAGY TERV STEPHEN HAWKING ÉS LEONARD MLODINOW A NAGY TERV A NAGY TERV STEPHEN HAWKING ÉS LEONARD MLODINOW AKKORD KIADÓ Budapest, 2011 Az eredeti mű címe: Stephen Hawking Leonard Mlodinow The Grand Design Bantam Books, New York, 2010 Fordította: Both

Részletesebben

A biológia rövid története

A biológia rövid története Isaac Asimov A biológia rövid története Gondolat 1972 A mű eredeti címe: A Short History of Biology Fordította Dr. Tóth Miklós Szakmailag ellenőrizte Dr. Szalay Marzó Lászlóné A fordítást ellenőrizte Dr.

Részletesebben

68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár

68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár Kutyatár (Albert Ivett, EmArt Műhely, Szabadka) 68. évf., 2014. I. 23., ára 50 dinár 2 Az idei év a felsősökről szól majd Tavalyelőtt a magyar óvodások, majd tavaly a kisiskolások éve volt, legalábbis

Részletesebben

FÁLUN GONG LI HONGZHI ÚT A MEGVILÁGOSODÁSHOZ EREDETI CÍM : Fálun Fofá Dayuanman Fá

FÁLUN GONG LI HONGZHI ÚT A MEGVILÁGOSODÁSHOZ EREDETI CÍM : Fálun Fofá Dayuanman Fá FÁLUN GONG ÚT A MEGVILÁGOSODÁSHOZ LI HONGZHI EREDETI CÍM : Fálun Fofá Dayuanman Fá 1 2 AZ ÍRÓ KÉPE 3 4 1. FEJEZET Bevezető 7 1. A Qigong eredete 7 2. Qi és Gong 8 3. Az energiaszint és a természetfeletti

Részletesebben

A BŰNBOCSÁNAT. Bűn és bűnbocsánat a kereszténységben

A BŰNBOCSÁNAT. Bűn és bűnbocsánat a kereszténységben A BŰNBOCSÁNAT Mi a bűn? Létezik-e egyáltalán bűn? Mi számít bűnnek és mi nem? Hogyan lehet elnyerni a bűnbocsánatot a nyugati és a keleti vallások szerint? Milyen álláspontra helyezkedik a taoizmus, a

Részletesebben

Mit hoz a 2012-2013-as tanév?

Mit hoz a 2012-2013-as tanév? Csillagok háborúja A nyár fő sporteseménye az olimpia mellett a labdarugó Eb lesz. Június 8-án (micsoda véletlen, az utolsó tanítási napon) a házigazda lengyelek mérkőznek meg Görögországgal, és ekkor

Részletesebben

Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum

Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum NEGYEDIK FEJEZET Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum Enrico Miotto Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia di Milano Leonardo da Vinci,

Részletesebben

CARL SAGAN AZ ÉDEN SÁRKÁNYAI

CARL SAGAN AZ ÉDEN SÁRKÁNYAI NNCL1242-4C0v1.0 CARL SAGAN AZ ÉDEN SÁRKÁNYAI TŰNŐDÉSEK AZ EMBERI INTELLIGENCIA EVOLÚCIÓJÁRÓL FORDÍTOTTA SZILÁGYI TIBOR EURÓPA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST A fordítás alapjául szolgáló kiadás: Carl Sagan / The

Részletesebben

THE BIRTH OF A NEW HUMANITY

THE BIRTH OF A NEW HUMANITY 1 THE BIRTH OF A NEW HUMANITY 2010. június 6. Az alábbiakban szeretném megválaszolni AZ ÚJ EMBERISÉG SZÜLETÉSE című, 2010. május 26-i előadás kapcsán feltett kérdéseiteket. Sajnos nem tudok választ adni

Részletesebben

Isaac Asimov: A Hold tragédiája

Isaac Asimov: A Hold tragédiája ISAAC ASIMOV Békés András, 1979 Hungarian translation A fordítás az alábbi kiadás alapján készült Isaac Asimov: The Tragedy of the Moon Doubledav and Company, New York, 1973 1973 Isaac Asimov FORDÍTOTTA

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Takáts Péter Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Új mani-fest Budapest, 2009 Tartalom 9. Az idő és az ember viszonyáról 11 10. Az értekezletek elmélete 31 11. A jövő és a menedzsment

Részletesebben

68. évf., 2014. V. 8., 17. szám. Jó Pajtás, 17. szám, 2014. május 8. BEMUTATJUK TEHETSÉGEINKET: Ára 50 dinár. Fotó: Ótos András.

68. évf., 2014. V. 8., 17. szám. Jó Pajtás, 17. szám, 2014. május 8. BEMUTATJUK TEHETSÉGEINKET: Ára 50 dinár. Fotó: Ótos András. 68. évf., 2014. V. 8., 17. szám Ára 50 dinár BEMUTATJUK TEHETSÉGEINKET: Ladányi Martin Fotó: Ótos András Igazi terepe a magasban van Ismerjük meg tehetségeinket: Ladányi Martin Kistehetségeket, igéretes

Részletesebben

Köszönjük egész éves figyelmüket, kövessék nyomon a város híreit 2015-ben is velünk!

Köszönjük egész éves figyelmüket, kövessék nyomon a város híreit 2015-ben is velünk! A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XXV. évfolyam 18. szám 2014. december 17. Ingyenes...s azóta minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet,

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Történelem és Társadalomtudományi Tanszék. Rácz Béla. Őstörténet. Az ősközösségi társadalom története

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Történelem és Társadalomtudományi Tanszék. Rácz Béla. Őstörténet. Az ősközösségi társadalom története II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszék Rácz Béla Őstörténet Az ősközösségi társadalom története jegyzet Beregszász - 2014 1 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS I.

Részletesebben

Helyén van-e a művészet létezésünk rendszerében, életünk összeségében?

Helyén van-e a művészet létezésünk rendszerében, életünk összeségében? AZ ANIMÁCIÓ Általános bevezetés a művészeti tárgyakhoz A művészet mint szakma Mi a művészet? Nem művészettörténeti könyvnek szánt munka ez, de kihagyhatatlannak tartom, hogy röviden ne határozzuk meg ennek

Részletesebben

Konfuciusz Krónika. Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja II. évfolyam 2008/2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2008 年 第 二 期 免 费 发 行

Konfuciusz Krónika. Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja II. évfolyam 2008/2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2008 年 第 二 期 免 费 发 行 Konfuciusz Krónika Az ELTE Konfuciusz Intézet ingyenes magazinja II. évfolyam 2008/2. szám 孔 子 学 院 通 讯 罗 兰 大 学 孔 子 学 院 2008 年 第 二 期 免 费 发 行 Konfuciusz Krónika Miért tanuljunk kínaiul? A kínai a legtöbbek

Részletesebben

50 biztos tipp Európa Atlantisza mellett: (Forrás: dr. Móczár István Európa Atlantisza 103 című könyvében bővített változatban)

50 biztos tipp Európa Atlantisza mellett: (Forrás: dr. Móczár István Európa Atlantisza 103 című könyvében bővített változatban) 50 biztos tipp Európa Atlantisza mellett: (Forrás: dr. Móczár István Európa Atlantisza 103 című könyvében bővített változatban) Lektorálta: dr. Pásztor József Szerkesztette: dr. Móczár István Utolsó módosítás:

Részletesebben

Gödöllői Szolgálat. Méltatlan támadás Teleki Pál személye ellen Neve garancia volt. Lokálpatrióta Hetilap Alapítva 1992

Gödöllői Szolgálat. Méltatlan támadás Teleki Pál személye ellen Neve garancia volt. Lokálpatrióta Hetilap Alapítva 1992 040226.qxd 2004.02.24. 16:14 Page 1 Gödöllői Szolgálat XIII. évf. 7. szám Terjesztői ára: 75 Ft Lokálpatrióta Hetilap Alapítva 1992 Méltatlan támadás Teleki Pál személye ellen Neve garancia volt Amikor

Részletesebben

Egy nagy átverés az egész!

Egy nagy átverés az egész! Előszó Történik, néha olyan dolog az emberrel, amely egész életének irányt szab. Velem ez kora gyermekkoromban megtörtént. Nem tudom, miért pont velem. Talán a véletlen, talán a sors, talán valaki más?

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar. A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban

Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar. A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóiparai és Idegenforgalmi Kar A vegán konyha hatása a magyar vendéglátásban Konzulens: Balog-Siposné Szőcze Anikó Szakoktató Készítette: Vidi Sándor

Részletesebben

LILIAN VERNER-BONDS SZÍNGYÓGYÁSZAT

LILIAN VERNER-BONDS SZÍNGYÓGYÁSZAT LILIAN VERNER-BONDS SZÍNGYÓGYÁSZAT www.szukitskiado.hu LILIAN VERNER-BONDS A GYÓGYÍTÓ SZÍNEK SZERZŐJE SZÍNGYÓGYÁSZAT SZŰKÍTS KÖNYVKIADÓ ALAPÍTVA 1929 A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: NEW COLOUR

Részletesebben

XXXX. évf. 9. szám, 2013 december INGYENES

XXXX. évf. 9. szám, 2013 december INGYENES A BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR HALLGATÓI KÉPVISELET LAPJA, 2013 december INGYENES Köszöntő Kedves olvasók! Történelmi pillanat ez, hiszen a 2013/2014- es tanév első félévének utolsó Kémlelőjét

Részletesebben

SULI-LAP A SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGAZINJA 2. ÉVFOLYAM - 5. SZÁM / NOVEMBER-DECEMBER. Megtalálod az interneten is:

SULI-LAP A SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGAZINJA 2. ÉVFOLYAM - 5. SZÁM / NOVEMBER-DECEMBER. Megtalálod az interneten is: SULI-LAP A SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA MAGAZINJA 2. ÉVFOLYAM - 5. SZÁM / NOVEMBER-DECEMBER Megtalálod az interneten is: http://szentistvan-hatvan.hu/ -- Iskolánkról Iskolaújság 1 ISKOLAI ESEMÉNYEK Halloween

Részletesebben

Tartalomjegyzék 2008/ 1. áprilisi szám 1. Csíkszentmihályi: A fejlődés útjai II. - A kezünkben lévő hatalmas erő felelősséget kíván tőlünk - 2.

Tartalomjegyzék 2008/ 1. áprilisi szám 1. Csíkszentmihályi: A fejlődés útjai II. - A kezünkben lévő hatalmas erő felelősséget kíván tőlünk - 2. Tartalomjegyzék 2008/ 1. áprilisi szám 1. Csíkszentmihályi: A fejlődés útjai II. - A kezünkben lévő hatalmas erő felelősséget kíván tőlünk - 2. Az isteni mátrix - Az Univerzum aktív résztvevői vagyunk

Részletesebben

Evolúció: a tudományos elmélet [2]

Evolúció: a tudományos elmélet [2] Evolúció: a tudományos elmélet [2] A sorozat összefoglalása [3] Ld. az előző előadást Bevezetés A mostani alkalommal az evolúció-elmélettel mint tudományos elmélettel szeretnék foglalkozni. Az előadáshoz

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben

Bele kell adni mindent...

Bele kell adni mindent... Bele kell adni mindent... Minden kötődés nehezíti az önzetlen, áldozatot is vállaló szeretet kibontakozását. Haszonnal csak a benső szabadság jár! Hang 30. kötet. Otthon a konyhaablakkal szemben, a platánon

Részletesebben

Ismerkedjünk a világgal!

Ismerkedjünk a világgal! Ismerkedjünk a világgal! Kína a világban, a világ Kínában Tartalom 02 A kínai nemzeti pavilon Európa http://hungarian.cri.cn/other/ magazine/200905.pdf Impresszum Főszerkesztő: Wang Xuejun Főszerkesztő-helyettes:

Részletesebben

FIZIKA 9. Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter. Műszaki Kiadó, Budapest

FIZIKA 9. Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter. Műszaki Kiadó, Budapest Ádám Péter Egri Sándor Elblinger Ferenc Honyek Gyula Horányi Gábor Simon Péter FIZIKA 9. Négyévfolyamos gimnázium alap A, hatévfolyamos gimnázium alap A, nyolcévfolyamos gimnázium alap A, szakközépiskola

Részletesebben

Ching Hai Legfelsőbb Mester szavai Hsihu Központ, Formoza, 1990. május 30. 84. magazin 43. old. (eredetileg kínaiul)

Ching Hai Legfelsőbb Mester szavai Hsihu Központ, Formoza, 1990. május 30. 84. magazin 43. old. (eredetileg kínaiul) Ching Hai Legfelsőbb Mester szavai Hsihu Központ, Formoza, 1990. május 30. 84. magazin 43. old. (eredetileg kínaiul) 1 Most már az özönvíz ideje elmúlt. Noé már nyolcszáz évet élt, és sok fia volt, valószínűleg

Részletesebben