MTA ATK TAKI Könyvtára Május 14. Budayné Baráth Blanka könyvtáros

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MTA ATK TAKI Könyvtára 2012. Május 14. Budayné Baráth Blanka könyvtáros"

Átírás

1 MTA ATK TAKI Könyvtára Május 14. Budayné Baráth Blanka könyvtáros

2 Internet rövid története I. Az Internet megjelenése az amerikai hadügyminisztériumnak köszönhető. Az 1960-as években egy olyan védelmi, technikai rendszert építettek ki, ahol egy világháború, vagy atomtámadás sem jelentett volna akadályt az információ közvetítésében. A létrehozott program neve az ARPANET (Advanced Research Project Agency Network). Elve: a hálózat nem hierarchikus felépítésű, hanem egyenrangú csomópontokból épült fel, ahol a megcímzett adatcsomagok csomópontból csomópontra haladtak, a küldőtől a címzettig. A program úgy lett kidolgozva, hogy ha adat továbbítás közben a csomópontok megsérülnek a küldemények tovább tudnak haladni a célig.

3 Internet története II. A 80-as évektől levált a katonai rész és a megmaradt rész a kutatás, felsőoktatás, művelődés- a saját területét, igényeinek megfelelően fejlesztette. Eközben alakult ki elsősorban az elektronikus levelezésen alapuló- polgári szolgáltatás. Ennek elkülönített része lett az Internet. Információs térként használta az Internetet, vagyis a világ különböző pontjain lévő gépeken keresztül továbbította az üzenetet, egyik gépről a másikra. A gépeket különböző szervezetek, szolgáltatások üzemeltetik. A szolgáltatásaik megfelelő díj ellenében igénybe vehetők. A hálózat mindenki számára teljes szólásszabadságot biztosít, de az ott megjelent információkért 100%-os garanciát nem vállalhat senki sem. A világhálóhoz nem csak közvetlenül, hanem helyi hálózatokat összekötve egy erre megfelelő számítógéppel (átjáró) a jogosultság biztosításával is lehet kapcsolódni.

4 Különböző típusú keresők és keresési lehetőségek segítségével juthatunk el a kérdéstől a válaszig 1. Katalógusszolgáltatás Emberi segítséggel két szinten történik a működésük: hierarchikus témakörökbe osztályozzák a hálón található dokumentumokat, a felhasználó a rendezett témaköröket egy kereső szoftver segítségével érheti el. Ezt a típusú keresést akkor érdemes használni, ha nincs konkrét keresőkérdésünk, csak böngészünk az Interneten. Pl. Yahoo, Hudir

5 2. Indexelő szolgáltatás A feldolgozás automatikusan történik 3 szinten: egy robot (spider) segítségével az adott HTMLdokumentumok kulcsszavait mutatóba rendezi, egy szoftver a dokumentumok másodlagos metaadatait adatbázisba rendezi, a keresést a keresőgép az első két forrás segítségével végzi. Az indexelő a keresés célzott, pontos keresését szolgálja. Pl. Google

6 3.Meta keresőrendszerek Meta keresők segítségével egyszerre több programban is lehetőség nyílik keresni, de nem alkalmas összetett, finomított keresésre. Pl. MetaCrawler Fontos szabály, mielőtt az Interneten kérdésünkre megkeresnénk a választ a keresőprogram help menü pontját érdemes elolvasni. Ebből megtudható, hogy milyen keresési típusokat használhatunk, pl. Boolalgebrát, csonkolást esetleg helyettesítést.

7 Az online adatbázis szolgáltatás rövid története I. Mágnesszalag offline témafigyelés National Library of Medicine adatbázisból (MEDLARS) -első kötegelt szolgáltatás a Chemical Abstracts Service és a Chemical and Biological Activities Engineering Index Library of Congress MARC katalógus Az offline témafigyelés hátránya keresés sok gépidőt igényelt, visszamenőleges keresésre alkalmatlan volt, a keresőkérdések módosítása körülményes eljárást jelentett.

8 Az online adatbázis szolgáltatás rövid története II. Az első online bemutató 1964-ben, New Yorkban a világkiállításon volt, az USA könyvtárai tartották. A kísérleti üzem ban kezdődött a Lockheed és a System Development Corporation cégeknél. Az első felhasználás a NASA számára a holdraszállás előkészítéséhez történt, a RECON-DIALOG programrendszer segítségével. A DIALOG rendszer 1971-től nyilvános, kereskedelmi rendszer. Az első években az amerikai kormányzat által finanszírozott szolgáltatásba fokozatosan nyereségorientált vállalatok léptek be, és új robbanásszerű fejlődő iparág jelent meg. A fejlődés jelentős ösztönzője volt, hogy elterjedt az ipari információszerzés: a konkurens vállalatoknak, az ágazat fejlesztési irányinak, a gazdasági trendeknek, a tőzsde híreinek figyelése, nyomon követése. Az online ipar bevétele 1990-ben kb. 9 milliárd volt. A növekedés a pénzügyi-gazdasági adatbázisok területén a legnagyobb.

9 Hazai online keresés történetének rövid áttekintése a Derwent cég a Magyar Gyógyszeriperi egyesülés részére szervezett tanfolyamán először teremtett online kapcsolatot az USAval, az ORBIT rendszerhez júliusában az OMIKK és a SZTAKI végzett bemutatót az INIS és az AGRIS adatbázisokkal Ez után egy kétéves kísérleti időszak következett, amely során több mint 20 intézmény és vállalat szakemberei végezhettek kereséseket a Lockheed, az ESA-IRS és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatbázisaiban Az első kapcsolat moszkvai adatbázisokkal Megindult vonalkapcsolat NEDIX hálózat, a Radio Austria kapcsolatközponthoz való csatlakozási lehetőség és a tény, hogy az OMIKK jogot és valutakeretet kapott online információkereskedelemre, lehetővé tette, hogy a nyolcvanas évek elején több magyar intézménynél is meginduljon az online adatbázisok használata

10 Példa mezőgazdasági adatbázisokra MABI Internetes elérhetősége: Az adatbázis jellege: bibliográfiai adatok. A Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia az OMgKDK honlapjáról, több helyről is elérhető, attól függ, hogy a használó mit szeretne, milyen információra kíváncsi, a Tárgyszavas, az Egyszerű, vagy Összetett keresést részesíti előnyben. Egyik lehetőség: az Elektronikus kiadványok menüpontból kiválasztjuk a Bibliográfiák, majd a MABI feliratot

11 MABI

12 MABI A Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia a legfontosabb magyar mezőgazdasági adatbázis. A teljesség igényével igyekszik feldolgozni a magyar mezőgazdasági szakirodalmat. Használatát először az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ számítógépéről biztosították. A Könyvtár az üzemeltetője, fejlesztője Megjelenik az első nyomtatott forma között csupán a formai feltárás adataira kereshettek a felhasználók. Az akkor bedolgozott adatokat utólag már nem tárgyszavazhatták, mert: egyrészt a cikkek elévültek, másrészt nem volt rá pénzügyi fedezet tól tértek rá az adatbázis tárgyszavazására től ISIS formátumban, mágneslemezen biztosították a kurrens és retrospektív keresést ban áttértek az ISIS formátumról az ALEPH 300-ra. Az átállás, konvertálás számos előnye mellett, a helyesírási hibák (pl. az ékezetes betűk) korrigálását a mai napig végzik től lehetővé vált a távoli helyről történő elérés biztosítása, vagyis az online keresés ben az ALEPH 500-ra tértek át.

13 MABI A szabványokon, szabadalmi dokumentumokon kívül szinte minden kiadványtípus (folyóiratcikkek -több mint 200 folyóirat alapján-, szakkönyvek, disszertációk, kutatási jelentések, utijelentésen, és szakmai jellegű konferenciák kiadványai) bibliográfiai adatainak feltárásával biztosítja az adatbázis áttekintését. Az adatbázisnak 3 formátuma van: CD-n, Word formátumban és nyomtatott verzió. A számítógépes Word formátum formailag és tartalmilag megegyezik a nyomtatott és a CD változattal. A fájl formátumban megjelenő kiadvány követi a nyomtatott formában megjelentetett változat felépítését. Használatát név- és tárgymutató könnyíti.

14 MABI Az adatbázis adatállománya több mint bibliográfiai tételt tartalmaz. Évente legalább 6000 tétellel bővítik az állományt, ezzel biztosítva, hogy átfogó képet kapjunk a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari, és erdészeti szakirodalomról. Az adatbázis az ALEPH integrált könyvtári rendszer részeként kereshető. A honlap nyitó oldalán, a Katalógus/Keresés/ALEPH belépés alatt érhető el. Az adatbázis a tárgyszavak megadásával is segíti az eredményes keresést. A tárgyszavak betűrendben külön weboldalról is elérhetők. A kiemelt, aláhúzott betűk közül a megfelelőre kattintva az adott tárgyszó, és a hierarchiában hozzátartozó kapcsolatai jelennek meg találatként.

15 MABI Word formátumának rövid ismertetője A fájl formátum megnyitható a honlapról, és el is menthető. A kiadvány, a mezőgazdaság szakterületei szerint rendezett, használatát Név- és Tárgymutató segíti. Negyedévente jelenik meg. A kiadvány a bibliográfiai adatokon túl, egy általános tájékoztatót is ad magyarul és angolul, valamint szakterületi tartalmi listát; a feldolgozott kiadványok jegyzékét, bibliográfiát, névmutatót, tárgymutatót és kódjegyzéket is tartalmaz. Gyűjtőköre: magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti szakirodalom, az élelmiszergazdaságunkra vonatkozó elvi és politikai irodalom től, az OSZK-val történt megállapodást követően, a MABI kurrens nemzetközi szakbibliográfia lett, ennek értelmében a gyűjtőkörét érintő szakirodalom bibliográfiáinak feltárását csak ez a kiadvány végezheti.

16 Az adatbázis menüpontjai A Belépés feliratra kattintva az ALEPH rendszerhez való jogosultságot szerezhetjük meg, ha van azonosítónk, PIN-kódunk. A Kilépés előtt egy mondat figyelmeztet, hogy kilépéskor minden találat elvész. Az Olvasójegyem feliratra kattintva meg kell adnunk az azonosítónk, a PIN-kódunk és a könyvtár nevét. A Beállítások menü pontban beállíthatjuk, hogyan jelenítse meg a rendszer a találatok listáját és a mennyiségét. Az Adatbázisok menüpontban kiválaszthatjuk azt az adatbázist, ahol a keresést végezhetjük. Lehetőségünk van a MGK Könyvtári OPAC (MGK+FIR); FIR Folyóirat (cím) adatbázis; MGK Könyvek Adatbázis; MAB Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia; TMH Európai Uniós, Magyarországgal foglalkozó külföldi szakirodalmi adatbázis; TMF Európai Uniós külföldi szakirodalmi adatbázis információi között keresni. Az Észrevételek menüpontban visszajelzést várnak a rendszer használatával kapcsolatban. A használó véleményének, javaslatainak megismerése közvetlen lehetőséget biztosít a módosításokra, a hibák kijavítására. A KKK (könyvtárközi kérés) feliratra kattintva lehetőségünk van közvetlenül a találatok (a megjelölt dokumentum) megjelenítésekor a könyvtárközi kérésre. A regisztrációnál szükség van a belépéskor megadott adatokra. A Súgó segít eligazodni az adatbázis használatában, elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. A Böngésző -ben kereshetünk cím, szerző, testület, konferencia, tárgyi melléktétel, tárgyszó, kiadó, sorozat, ETO, raktári jelzet, rendszerszám szerint. A találati listában nem csak a releváns, hanem a hozzá hasonlóak is találatként jelennek meg. Az egyes adatok (szerző, cím, forrás, tárgyszó) mentén az adatbázis tovább böngészhető. A szerzőnél hiányolom a foglalkozás, tudományos kutatóknál a titulus megjelölését. Bizonyos foglalkozást mint pl. a főszerkesztőt viszont megjelenítik. A családnév mindig, a keresztneveknél a kezdőbetű szerepel nagy nyomtatott betűként.

17 Keresés keresés, több mezőben keresés, keresés több adatbázisban, összetett keresés, CCL: Az Előző keresések pontban az előző találatok eredményeit menthetjük az adatbázis neve, a keresőkérdés, a rekordok száma szerint. Ez megkönnyíti a kereső munkáját, mert tárolja a találatokat, amit később felhasználhat. Az Eredménylista az elmentett találatokat tartalmazza. A Kosár a találatok összesége. A Találatok -on belül szerző, cím, a megjelenés éve formátuma közül kiválasztva, vagy a sorszámra, vagy a négyzetet kipipálva, több találatot is megjeleníthetünk. A találati halmazokat menthetjük, elküldhetjük -en, kisebb halmazt hozhatunk létre, kosárba, szerverre tehetjük. A teljes halmaz közül felkínálja a teljes visszavonást, rangsorolást, szűkítést, saját e-polcra kerülést, szűrést. A megjelenítés formátuma szintén többféle lehet: Standard, Katalóguskártya, Idézet, Mezőneves, MARC formátum.

18 AGRIS Története Az AGRIS adatbázis (International Information System for the Agricultural Sciences and Technology) 1974-ben alakult, 146 ország és 22 nemzetközi szervezet tagsága részvételével. Magas szakmai színvonalú mezőgazdasági témájú szakirodalmat tár fel: folyóirat- cikkek, szakkönyvek címadatai és rövid ismertetése alapján úgy, hogy az adott országban, az ország nyelvén, avagy idegen nyelven megjelent publikációk adatait kérik be között Bécsbe, innen a római központba, 1996-tól pedig, közvetlenül Rómába kerülnek a feldolgozott bibliográfiai adatok, és összefoglalóik (Abstract).

19 AGRIS Magyarországi története I. Az AGRIS adatbázis számára a MÉM Információs Központja kezdte el 1977-ben, a hazai mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti szakirodalom adatainak szolgáltatását től az adattár kb dokumentum adatával gyarapodott. A havonta mágnesszalagon forgalmazott adattár online módon is hozzáférhető volt tól az AGROINFORM is (adatszolgáltatás ellenében) ingyen hozzájutott az adattárhoz, amit az OMgKDK szintén megkapott. A könyvtár a kapott mágnesszalag segítségével szelektív információszolgáltatást nyújtott, ami egyéni igények teljesítésére is alkalmassá tette a szolgáltatást től a könyvtárnak lehetősége teremtődött az online hozzáféréshez a bécsi székhelyű IAEA (International Atomic Energy Agency Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) számítóközpontjával és így az AGRIS-ban retrospektív keresésre is mód nyílt.

20 AGRIS Magyarországi története II. Magyarországon ennek az adatszolgáltatásnak a báziskönyvtára tehát az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ lett. Centrumkönyvtárként vállalta a bedolgozó magyar mezőgazdasági könyvtárak által feldolgozott bibliográfiai adatok összegyűjtését, szakmai koordinálását és Bécsbe, majd később Rómába való eljuttatását. A bedolgozó könyvtárak az adatszolgáltatásért cserébe az Interneten keresztül (amíg nem volt Internetes elérhetőség, CD-ROMon), ingyenesen használhatták az AGRIS-t. Az adatszolgáltatás feltételei a következők voltak: Az OMgKDK és az adott Könyvtár által közösen kiválasztott, Magyarországon megjelenő, magas színvonalú mezőgazdasági témájú, magyar vagy idegen nyelven íródott szakmai folyóirat cikkeinek feldolgozása (évi 5 alkalommal kb. 120 tételt kellett a megadott határidőig floppyn továbbítani). Az adatszolgáltatást vállaló intézet kutatóinak publikációi (pl. Acta Alimentaria, Agrokémia és Talajtan) ezzel bekerültek a nemzetközi szakmai vérkeringésbe. Ehhez szükséges volt megadni a folyóirat cikkeinek, illetve egyéb konferencia kiadványoknak: szerző, cím (magyar és idegen nyelven) megjelenési adatait, valamint a cikk idegen nyelvű összefoglalóját ill. a cikk témája alapján megalkotott tárgyszavakat. A 90-es években 20 könyvtár csatlakozott. Az évek során -különböző okok miatt- bekövetkezett lemorzsolódás következtében már csak az OMgKDK és két vidéki könyvtár vállalta a dokumentumok információ szolgáltatását. (A feladat rendkívül idő- és munkaigényes, nem volt az adott munkahelyen a könyvtárosi feladatkörbe és munkaidőbe beilleszthető, a túlmunkáért viszont külön juttatás nem járt közötti időszakban, évente kb. 600 rekordot, küldtek el.

21 AGRIS Az adatbázis típusa: forrás adatbázis Az AGRIS nemzetközi mezőgazdasági szakirodalmi információs rendszer. A világon hagyományos formában, valamint a nem hagyományos formában megjelenő, az úgynevezett szürke irodalom bibliográfiai adatait tartalmazza. Hozzátartozik az AGRIS/CARIS, amely a mezőgazdasági projektek leírásait gyűjti össze, kereshető formában. Mindkét adatbázist a FAO állítja elő, az ENSZ Food and Agricultural Organization nevű szervezete által. Gyűjteményének középpontjában az élelmiszertermelés áll. A világ különböző részein (több mint 100 helyen) találhatók centrumai, amelyek a helyi irodalmat gyűjtik, majd közvetítik a központba, Rómába. Mérete kb 2 millió rekord, ami évi 130 ezer rekord bedolgozásával bővül. Az adatbázis több helyről is elérhető az Interneten. A mezőgazdasági könyvtár honlapjáról a FAO menüpontra kattintva, illetve a FAO honlapjáról

22 Elérhetősége: AGRIS

23 AGRIS A nyitó weblapon a tájékoztatáson túl, A new version for AGRIS feliratra kattintva, a stratégiai célokat, feladatokat, a FAO politikáját ismerteti az érdeklődők számára. A The network honlap behozatala után információt ad a tagországok nemzetközi mezőgazdasági intézeteiről; az intézmény névre kattintva a pontos címet és elérhetőséget kapjuk meg.

24 AGRIS

25 AGRIS Megtudható, hogy Magyarország esetében az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ a centrum. A centrumok adatai World formátumban letölthetőek (ezen kívül statisztikai adatokat közöl országonként a feldolgozott adatokról, a megfelelő feliratra kattintva: éves lebontásban az elküldött rekordok számát jeleníti meg összesítve, és minden egyes alkalom rekordjait külön is bemutatva). The magazine oldal a FAO hírlapjának cikkeiből ad összefoglaló tájékoztatást (archív keresésre is lehetőség van erről az oldalról). Documentation tools oldalon a Web AGRIS -ról szóló információkat bocsátja, az érdeklődök rendelkezésére a FAO. Databases. Ez maga az adatbázis, ahol információ gyűjtésének céljából lehet egyszerű, vagy összetett keresést végezni. A weblap felépítése könnyen érthető, a különböző menüpontok jól elkülönítve találhatók. A használati útmutatók a honlapra látogatókat egyszerűen eligazítják.

26 AGRIS A találatok a szerzőt, a címet (az eredeti és angol nyelvű változatot), a megjelenés pontos bibliográfiai adatait, a cikkek összefoglalóját, a tárgyszavakat, a kódot tartalmazza. Az adatbázis ingyenes, az Internetről bárki számára elérhető. Elsősorban a fejlődő országok mezőgazdaságának fejlesztésére hozták létre. Így kívánták segíteni a fejlett országok tudományos eredményeinek ingyenes elérhetőséget. Az adatbázis Web alapú. Az internetes elérhetőség közül a Mozilla Firefox oldalt ajánlja.

27 AGRIS Kereső felülete

28 EISZ

29 EISZ

30 EISZ

31 EISZ

32 EISZ

33 EISZ

34 WEB of Science Bibliográfiai adatbázis csomag és citációs indexszolgáltatása 1975-ig visszamenőleg. Interdiszciplináris adatbázis, amelynek heti frissességgel közreadott anyaga az egész tudomány területére kiterjed. Kizárólag a WoS szolgáltatása a citációs index, amely lehetővé teszi a tudománymetriai elemzéseket, mivel a cikkek bibliográfiai adatain kívül a szerzői hivatkozásokat is feltárja.

35 Web of Science Három adatbáziscsomagja három fő tudományterületre osztva rendszerez: Science Citation Index Természet- és műszaki tudományos index 164 tudományterületet ölel fel több, mint 5900 folyóiratot szemléz több, mint 17 millió rekordból áll

36 Web of Science Social Sciences Citation Index Társadalomtudományi index 50 tudomány területen 1725 folyóiratot szemléz További 3300-ból szelektál több, mint 3 millió rekordból áll

37 Web of Science Arts & Humanities Citation Index Bölcsészettudományi és művészeti index 25 kategóriában tartalmazza folyóirat anyagát indexeli További ből szelektál több, 2.5 millió rekordot tartalmaz

38 WoS keresési szabályok Kis- és nagybetűk szabadon használhatók Kereső operátorok: AND, OR, NOT, ADJ, WITH, NEAR, SAME, SENT használata a pontos találatkor, már ékezettel is lehet keresni A navigációs gombok segítségével A Welcome gombra kattintva visszatérhetünk a belépési felületre. A Help gombbal a WoS saját súgója érhető el. A General search gombra kattintva az általános keresés kritérium megadási felületére válthatunk. A Cited ref search gombra kattintva idézettség/hivatkozás keresési felületre válthatunk. A Search History gomb a korábbi kereséseink kritériumait tárolja. Az Advanced Search lehetőséget biztosít keresési stuktúrák kombinálására és parancssori keresésre is. A Marked list gombra kattintva az általunk összeállított kijelölt cikkek listája érhető el (ha még nem jelöltünk ki cikket, ez a gomb még nem látszik).

39 Web of Science

40 WOS hivatkozás keresése

41 WOS hivatkozás keresése

42 WOS hivatkozás keresése

43 WOS hivatkozás keresése

44 Wos hivatkozás keresése

45 WoS hivatkozás keresése

46 A Researcher ID online regisztráció egyedi azonosítók (Researcher ID) létrehozására Saját publikációs lista létrehozása Nyilvános vagy személyes profil létrehozása Nyilvános profil: kereshető, megtekinthető és hozzájárul a Web of Science adatokhoz Hivatkozási riportok létrehozása: H-index Citation distribution per year Total Times Cited count Average Times Cited

47 Akadémiai folyóiratok gyűjteménye

48 Akadémiai folyóiratok gyűjteménye

49 SCOPUS A SCOPUS több mint 14 ezer folyóirat 27 millió cikkével és 230 millió hivatkozásával a világ egyik legnagyobb kivonatos adatbázisa. A keresések nyomán gyors áttekintést nyújt a folyóiratokról, az adott területen dolgozó szerzőkről és a témába vágó cikkekről. A SCOPUS-ban szabadon használhatjuk a keresési funkciókat, böngészhetjük a folyóiratokat, könyveket, ugyanakkor a My Alerts (Értesítések) és My Profile (Saját profil) szolgáltatásokat csak regisztráció után vehetjük igénybe. Ha a ScienceDirect-ben már regisztráltunk, az ott használt felhasználónév és jelszó érvényes a SCOPUS-ban is.

50 SCOPUS Hivatkozások figyelése Forrás irodalom az adatbázisban 1880-

51 SCOPUS

52 SCOPUS

53 SCOPUS

54 SCOPUS

55 SCOPUS

56 SCOPUS

57 SCOPUS

58 SCOPUS

59 SCOPUS

60 SCOPUS

61 ScienceDirect A ScienceDirect az egyik leggazdagabb tudományos, műszaki és orvostudományi adatbázis. Több mint 2000 Elsevier folyóiratot, 7 millió teljes szövegű cikket és 60 millió abstractot jelent. Különösen értékesek frissességük miatt a nyomtatott példány megjelenése előtt elérhető online publikációk (Articles in Press). A cikkeken kívül adatbázisokat (MEDLINE, EMBASE, Scirus stb.) is feldolgoznak, de egyre több az elektronikus kézikönyv, könyvsorozat, sőt multimédia fájlok száma. Keresésnél: Használhatjuk az AND, AND NOT, OR és a NOT operátorokat Teljes szöveggel elérhetők a folyóiratok cikkei 1995-től. Az adatbázis fel kínálja természetesen az egyszerű keresést, lista készítését. Szabadon használhatjuk a keresési funkciókat, böngészhetjük a folyóiratokat, könyveket, ugyanakkor a My Alerts (Értesítések) és My Profile (Saját profil) szolgáltatásokat csak regisztráció után vehetjük igénybe.

62 Science Direct A tudomány területek 25 legjobb cikkeinek listája (fontos lehet pályázat íráskor)

63 Science Direct Mezőgazdaság területén megjelent legjobb 25 cikk listája

64 ScienceDirect

65 ScienceDirect - keresés

66 ScienceDirect - E-book

67 ScienceDirect - E-book találatok

68 ScienceDirect Folyóiratok keresése

69 ScienceDirect Folyóiratok találatok

70 MTMT Elérhetősége:

71 MTMT Az adatbázis a tudományos publikációk és azok hivatkozásainak interneten is elérhető nyilvántartására és publikációs listák és statisztikák készítésére szolgál. Kutatóoktató szervezeteknek és tudományos kutatók számára készült. Az adatok és a program egy központi szerveren érhető el, a felhasználók interneten keresztül érhetik el az adatbeviteli és kereső felületeket. A szerzői felületen keresztül lehetőség van a Web of Scienceben, a Scopus adatábizsaban és a Google Scolarban is a Research ID a kutatói azonosítószám regisztrálására. Ez azért fontos, mert a kutató az adott adatbázisban magához (számához) rendelheti a cikkeit és így hivatkozás keresésénél eléf ezt a számot beírni. Bővebb információ EISZ: Tóth Szász Enikő Eniko.szasz@thomsonreuters.com Scopus: Kmety Andrea akmety@iki.kfki.hu

72 MTMT Admin4 felülete

73 MATARKA A magyar folyóiratok tartalomjegyzékének kereshető adatbázisa URL:

74 MATARKA cikk keresése

75 Találatok

76 Keresett cikk kijelölése

77 Kosárba teszem

78 Exportálás - RIS

79 Mentés

80 Letöltés

81 MTMT Közlemény import felület

82 Felület kitöltése

83 MTMT Közlemény import

84 Importálás - kihagy

85 Importálás - Ment

86 DUPLUM

87 Jóváhagyás

88 IUSS

89 CABI CAB Abstracts től a világ vezető mezőgazdaságának irodalmát tartalmazza

90 CABI Abstracts

91 Soils and fertilizers Talajtan, trágyázástan, környezetvédelem rekord

92 Minerva Könyvtári kisokos URL:

93 Minerva - Könyvtárai

94 Képkönyvtári anyag - MTAK

95 Képkönyvtári anyag MTA Könyvtárai

96 MEK - Adatbázisok MOKKA - NPA - Neumann-ház digitális gyűjteménye - NAVA - (Nemzeti Audivozuális Archívum) HUNTÉKA integrált könyvtári rendszer

97 Keresők, könyvtári integrált Google Book (könyvkereső) rendszer Goggle Scolar (szakcikk és tanulmánykereső) HUNTEKA - HUNKAT -

98 HUNTÉKA integrált könyvtári rendszer -

99 HUNTÁKA Feldolgozói modul

100 HUNTÉKA integrált könyvtári rendszer Keresés

101 HUNTÉKA Külső keresés

102 MTA ATKI Könyvtár Honlapja URL: Hasznos linkgyűjtemény

103 Felhasznált irodalom Murányi Péter: A magyar cikkanyag a nemzetközi adatbázisokban Az online adatbázis szolgáltatás története (Elektronikus dokumentum) február 20. uo február 20. Az AGRIS tevékenysége. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztató 25. évf sz. p

104 Köszönöm a figyelmet!

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09

Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Szakmai CD-ROM és online adatbázisok 2007.10.09 Helyi (egyetemi) hálózatban elérhető CD-ROM adatbázisok Forest Science Database (Tree CD) CD-ROM adatbázisok a központi könyvtár állományában (helyi használat)

Részletesebben

Informatikai és Könyvtári Szövetség

Informatikai és Könyvtári Szövetség 1 Magyarország 2000-ben csatlakozott az Internet Fiesta akcióhoz. A könyvtárak szerepvállalása igen jelentős, hiszen vállalják a programok szervezését, megvalósítását, szolgáltatásaik megismertetését.

Részletesebben

MTMT adatbázis használati útmutató a Széchenyi István Egyetem munkatársai számára

MTMT adatbázis használati útmutató a Széchenyi István Egyetem munkatársai számára MTMT adatbázis használati útmutató a Széchenyi István Egyetem munkatársai számára Avagy hogyan használható az MTMT Szerzői felülete? 2011. szeptember Készítette: Bella Szilvia Intézményi adminisztrátor

Részletesebben

NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK

NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK A bibliográfiák rendszerező jegyzékek, amelyek a dokumentumokról készült leírásokat, valamilyen nézőpont vagy elv alapján egységben láttatják, értelmezik, visszakereshetővé

Részletesebben

Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10. Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke

Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10. Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10 Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke Az MTMT céljai A tudományos publikációk (sok típus) és idézetek országos, teljes körű bemutatása,

Részletesebben

5. INDEXELÉS. Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, 2006-07. tanév, 1. félév

5. INDEXELÉS. Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, 2006-07. tanév, 1. félév 5. INDEXELÉS Összeáll. dr. Pálvölgyi Mihály. BDF KIT, 2006-07. tanév, 1. félév TARTALOMJEGYZÉK 5. 1. AZ INDEX FOGALMA, TIPIZÁLÁSA 5.2. AZ INDEXEK RÉSZLETES TIPIZÁLÁSA 5.3. A KULCSSZÓINDEX FOGALMA, TÖRTÉNETE,

Részletesebben

Magyar Tudományos Művek Tára

Magyar Tudományos Művek Tára Magyar Tudományos Művek Tára Hasznos információk PhD-hallgatóknak Léces Melinda Az MTMT létrejötte Előzménye: Köztestületi Publikációs Adattár Tudományos Publikációs Adattár kutatóintézeti bibliográfiák

Részletesebben

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18.

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Könyv dokumentum információ Könyvtár típusai, jellemzői, feladatai Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Kiss Danuta Könyvtári szakinformátor NyME Központi Könyvtára danuta.kiss@emk.nyme.hu

Részletesebben

Könyvtári informatika

Könyvtári informatika Tanmenet 2015/2016 tavaszi félév Doktori Iskola Könyvtári informatika Tantárgyfelelős: Ortutayné dr. Léces Melinda Oktató: Farkas Boglárka Ortutayné dr. Léces Melinda Pándi Dóra Sötét Krisztina Cél: A

Részletesebben

Közlemények feltöltése az MTMT-be. ELTE Egyetemi Könyvtár Mátyás Melinda, Szabó Panna 2015. november 6.; mtmt@lib.elte.hu

Közlemények feltöltése az MTMT-be. ELTE Egyetemi Könyvtár Mátyás Melinda, Szabó Panna 2015. november 6.; mtmt@lib.elte.hu Közlemények feltöltése az MTMT-be ELTE Egyetemi Könyvtár Mátyás Melinda, Szabó Panna 2015. november 6.; mtmt@lib.elte.hu Adatfeltöltés az MTMT-be Dokumentumtipológia: részletes leírásuk az MTMT Jelleg,

Részletesebben

A Magyar Országos Levéltár Könyvtára

A Magyar Országos Levéltár Könyvtára A Magyar Országos Levéltár Könyvtára Online katalógusunk a Levéltár honlapjának stílusában készült. Sok szempontú keresésre ad lehetőséget. Hetente egyszer frissül az új leírásokkal és a kölcsönzési adatokkal.

Részletesebben

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv?

BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? BARANGOLÁS AZ E-KÖNYVEK BIRODALMÁBAN Milyen legyen az elektonikus könyv? Készítették: Névery Tibor és Széll Ildikó PPKE I. évf. kiadói szerkesztő hallgatók, közösen 1 BEVEZETŐ Az elektronikus könyv valamilyen

Részletesebben

Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Évi jelentés 2011 Munkaterv 2012

Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Évi jelentés 2011 Munkaterv 2012 Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Évi jelentés 2011 Munkaterv 2012 Budapest, 2012 1 Tartalomjegyzék Stratégiai terv 2011-2013 3 I. A MŰKÖDÉS FELTÉTELEINEK ALAKULÁSA 2011-BEN 7 1. Gazdálkodás 7 2. Személyzeti

Részletesebben

9. Könyvtárak 9.1. Könyvtárhasználat

9. Könyvtárak 9.1. Könyvtárhasználat 9. Könyvtárak 9.1. Könyvtárhasználat Könyvtárak történetéről Asszurbanipal király ninivei könyvtára (i.e. 650) 20 ezer agyagtábla Alexandriai Muszeion könyvtár (Ptolemaiosz alapítottota i.e. III.sz) kb.

Részletesebben

Hivatkozásokra vezérlő kalauz

Hivatkozásokra vezérlő kalauz Hivatkozásokra vezérlő kalauz bölcsészet- és társadalomtudományok Dudás Anikó PPKE BTK, Piliscsaba Networkshop 2013, Sopron Bevezető Hivatkozásokra vezérlő kalauz online segédlet (2006-): segít valamelyest

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tudományos adatbázisok Abonyi Brigitta könyvtáros NKE EKKL ÁKK Kari Könyvtár Nemzeti Közszolgálati Egyetem AZ NKE HONLAPJÁN

Részletesebben

A FSZEKintegrált könyvtári rendszerének

A FSZEKintegrált könyvtári rendszerének Ajánlattételi 3. MELLÉKLET felhívás: Műszaki Leírás A FSZEKintegrált könyvtári rendszerének Távhasználat biztosítása, statisztika, korszerűsítése digitális archívum, adatbázis-bővítés, katalógus modernizálása

Részletesebben

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4.

Pedagógiai információforrások, adatbázisok. Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. Pedagógiai információforrások, adatbázisok Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Gál Tibor 2015. március 4. HOL? HOGYAN? HA UGYAN! Ma már tudjuk, hogy egy értelmes sor vagy egy pontos hír körül mérföld hosszúságú

Részletesebben

Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT/KPA), BME Publikációs Adattár (BME-PA): Gyakran ismételt kérdések

Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT/KPA), BME Publikációs Adattár (BME-PA): Gyakran ismételt kérdések Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT/KPA), BME Publikációs Adattár (BME-PA): Gyakran ismételt kérdések Utolsó javítás: 2012. szeptember 26. 11:41. 1. Láttam korábban az MTA KPA-t. Nagyon nehézkesen működött.

Részletesebben

AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI

AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI AZ INTERNET ÉS KERESŐESZKÖZEI Az internetet, ezt a világméretű hálózatot a tudományos kutatók alakították ki, mert nekik volt a legnagyobb szükségük a gyors elektronikus kommunikációra. Eredeti feladatát

Részletesebben

Beszámoló az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtár 2007-2011 tevékenységéről

Beszámoló az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtár 2007-2011 tevékenységéről Beszámoló az Óbudai Egyetem Egyetemi Könyvtár 2007-2011 tevékenységéről A Szenátus 2011. november 28-i ülésére Strasszer Mihályné könyvtárigazgató I. Küldetés és célok Az Óbudai Egyetem Könyvtár (a továbbiakban

Részletesebben

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE

Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE Adatbázisok 2018-ban ADT- ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR AKADÉMIAI KIADÓ FOLYÓIRATAI AKADÉMIAI KIADÓ MERSZ ADATBÁZIS AKADÉMIAI KIADÓ SZÓTÁRAI CAMBRIDGE JOURNALS EBSCO JSTOR L HARMATTAN KIADÓ MATHSCINET

Részletesebben

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE

A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE SZAKIRODALMAZÁS A SZAKIRODALOM HASZNA ÉS SZERKEZETE Bevezetés Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. (Samuel Johnson) Évente kb. 60 millió

Részletesebben

Szőlő Elektronikus Figyelő szelfi adatgyűjtő program használata. Az összegyűjtött adatok a http://plus.epicollect.net/szelfi oldalon megtalálhatók.

Szőlő Elektronikus Figyelő szelfi adatgyűjtő program használata. Az összegyűjtött adatok a http://plus.epicollect.net/szelfi oldalon megtalálhatók. Szőlő Elektronikus Figyelő szelfi adatgyűjtő program használata. Az adatgyűjtéshez az EpiCollect alkalmazáscsomagot használjuk. Az EpiCollect egy mobil és egy WEB alkalmazás a mobiltelefonos adatgyűjtéshez.

Részletesebben

1. MELLÉKLET. Távhasználat biztosítása azonosító bróker (AAI) közreműködésével

1. MELLÉKLET. Távhasználat biztosítása azonosító bróker (AAI) közreműködésével 1. MELLÉKLET Szakmai ajánlat Ajánlatunkban olyan rendszerfejlesztési szolgáltatásokat kínálunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár számára, ami igazodva az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás

Részletesebben

I. Az internet alapjai

I. Az internet alapjai I. Az internet alapjai Az Internet kialakulása, működése Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat Ez a különböző rendszerű számítógép-hálózatok ezrei között teremt kapcsolatot. Ahhoz, hogy ez működjön,

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Az egyszer keres felületen sz kíthetjük a keresést adott mez re a legördül lista segítségével.

Az egyszer keres felületen sz kíthetjük a keresést adott mez re a legördül lista segítségével. Farkas Éva: Az ALEPH integrált könyvtári rendszer online katalógusa A katalógus elérése: Könyvtárunk a nemzetközileg elismert és népszer ALEPH (Automated Library Expandable Program) könyvtári szoftvert

Részletesebben

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása

NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása NeoCMS tartalommenedzselő szoftver leírása A NeoSoft Informatika NeoCMS márkanévvel ellátott rendszere könnyen, gyorsan testre szabható tartalommenedzselő rendszer, mely egyedileg átalakítható, és így

Részletesebben

Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár. Évi jelentés 2013 Munkaterv 2014

Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár. Évi jelentés 2013 Munkaterv 2014 Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Évi jelentés 2013 Munkaterv 2014 Budapest, 2014 Tartalomjegyzék Az év legfontosabb eseményei 3 I. A MŰKÖDÉS FELTÉTELEINEK ALAKULÁSA 2013-BAN 6 1. Gazdálkodás 6 2. Személyzeti

Részletesebben

Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis

Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Kiss Andrea, konpinty@uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum Vitéz Gáborné, ildiko@swszl.szkp.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem, Egyetemi Számítóközpont

Részletesebben

Web of Science (WoS) Bemutató

Web of Science (WoS) Bemutató Web of Science (WoS) Bemutató Összeállította: Tóth Nándor 2013.10.14. - A WoS az Institute for Scientific Information (ISI) bibliográfiai adatbázisa - Interdiszciplináris adatbázis, heti rendszerességgel

Részletesebben

A tudományos közlés művészete

A tudományos közlés művészete A tudományos közlés művészete VI.Bibliográfiai segédeszközök Kiss László MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet Monday, April 12, 2010 Miről lesz szó? Mire jók a bibliográfiai segédeszközök? (egyáltalán,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár. Évi jelentés 2010 Munkaterv 2011

Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár. Évi jelentés 2010 Munkaterv 2011 Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Évi jelentés 2010 Munkaterv 2011 Budapest, 2011 2 Tartalomjegyzék I. A MŰKÖDÉS FELTÉTELEINEK ALAKULÁSA 2010-BEN 8 1. Gazdálkodás 8 2. Személyzeti politika 9 II. KÖNYVTÁRI

Részletesebben

Digitális irodalom és digitális könyvtárak

Digitális irodalom és digitális könyvtárak Digitális irodalom és digitális könyvtárak Bevezetés a digitális bölcsészetbe Staudt Alexandra staudt.alexandra@arts.unideb.hu Debreceni Egyetem 2011. 12. 05. Szövegek elektronikus megjelenítése Hiperszöveg

Részletesebben

Hálózati tájékoztató EISZ MTA. Naszádos Edit MTAK Informatikai osztály január 20.

Hálózati tájékoztató EISZ MTA. Naszádos Edit MTAK Informatikai osztály január 20. Hálózati tájékoztató EISZ MTA Naszádos Edit MTAK Informatikai osztály 2010. január 20. Használati statisztika Általános átfogó adatbázisok 2009-ben ScienceDirect SpringerLink Springer e-only Web of Science

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2013. VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

BESZÁMOLÓ A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2013. VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL BESZÁMOLÓ A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL 2013. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: ZALAEGERSZEG AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE: KISS GÁBOR Összeállította:

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet ORCID azonosító használatához. Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet ORCID azonosító használatához. Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet ORCID azonosító használatához Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma V. Az ORCID egy olyan 19 karakterből

Részletesebben

Az MS Access adatbázis-kezelő program

Az MS Access adatbázis-kezelő program Az adatbázis-kezelő program A tananyagban az alapfogalmak és a tervezési megoldások megismerése után a gyakorlatban is elkészítünk (számítógépes) adatbázisokat. A számítógépes adatbázisok létrehozásához,

Részletesebben

A First Businesspost Sender Cockpit használata

A First Businesspost Sender Cockpit használata A First Businesspost Sender Cockpit használata No.1 in e-invoicing 1. A dokumentum célja A dokumentum bemutatja a First Businesspost Kft. Sender Cockpit szoftverének tulajdonságait és használat. 2. A szoftver

Részletesebben

Tisztelt Munkatársak! Kedves Olvasók! A Könyvtári Hírlevél 3. számában az alábbiakról tájékoztatjuk, illetve az alábbi dokumentumokat küldjük meg:

Tisztelt Munkatársak! Kedves Olvasók! A Könyvtári Hírlevél 3. számában az alábbiakról tájékoztatjuk, illetve az alábbi dokumentumokat küldjük meg: SZIE GTUK K 2007/55 Igazgató: Könyvtári Hírlevél 3/2007.10.15. SZENT ISTVÁN EGYETEM 2100 GÖDÖLL, Páter Károly u. 1. Telefon: (28) 522 004 (28) 522 000/1040, 1041 Fax: (28) 410 804 Koosne.Torok.Erzsebet@lib.szie.hu

Részletesebben

Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal

Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal kapcsolatos formai követelményeket tartalmazza. A dolgozat

Részletesebben

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2016. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2016. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ 2016. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: 7400 KAPOSVÁR, CSOKONAI U. 4. AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE:

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ azaz, hogyan használjuk fel az internet lehetőségeit cégünk sikerei érdekében. MarkCon előadó: Vendler Balázs, ügyvezető TARTALOM (1) Az internetről általában (2) Webes megjelenések

Részletesebben

Multiscript rekordok az ALEPH integrált könyvtári rendszerben: közös katalógus építése az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálatában

Multiscript rekordok az ALEPH integrált könyvtári rendszerben: közös katalógus építése az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálatában Ézsiás Anikó Major Kornélia Székelyné Török Tünde Multiscript rekordok az ALEPH integrált könyvtári rendszerben: közös katalógus építése az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálatában 1. ELTE Egyetemi Könyvtári

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer Felhasználói kézikönyv Legutóbbi változások: A könnyebb használat

Részletesebben

Páles Zsolt. 2012. május 17.

Páles Zsolt. 2012. május 17. A tudományos teljesítmény mérésének szükségessége, lehetőségei és módszerei Debreceni Egyetem, Matematikai Intézet 2012. május 17. Az igazi tudomány Eötvös Loránd (1848 1919) gondolatai a tudományról Csak

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra

Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra Fogalmak: Referenciák (hivatkozások): Plagizálás (ollózás, irodalmi lopás) Referencia lista (hivatkozási jegyzék) Bibliográfia (felhasznált irodalom):

Részletesebben

Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2013

Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2013 Útmutató a Kutatási (K, NN, ANN) és a Fiatal kutatói (PD) alapkutatási pályázatokhoz 2013 2012. december 17. A Pályázati felhívás és jelen Pályázati útmutató letölthető az alábbi címen: http://www.otka.hu/palyazatok/aktualis-otka-palyazatok

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Mindenki másnál több felhasználót védünk a legtöbb online fenyegetéssel szemben. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről,

Részletesebben

Újdonságok a Web of Scienceben

Újdonságok a Web of Scienceben Újdonságok a Web of Scienceben Tóth Szász Enikő, Customer Education Specialist eniko.szasz@thomsonreuters.com http://webofknowledge.com http://wokinfo.com/hungary Kutatás ciklusa Ki? Mikor? Milyen eredménnyel?

Részletesebben

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára

Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Pályamunka feltöltése és nevezés a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Az OTDK-ra beadandó pályamunka felöltése és a nevezés az OTDT online rendszerén (http://online.otdk.hu) keresztül történik.

Részletesebben

A Jogi és Igazgatási Főigazgatóság Központi Könyvtár SZERVEZETI ÜGYREND. 2015. 04. 29 Dátum 2015. 05. 11. Dátum 2015. 05. 18.

A Jogi és Igazgatási Főigazgatóság Központi Könyvtár SZERVEZETI ÜGYREND. 2015. 04. 29 Dátum 2015. 05. 11. Dátum 2015. 05. 18. SEMMELWEIS EGYETEM 1088 B u d a p e s t, M i k s z á t h K á l m á n t é r 5. Iktatószám: A Jogi és Igazgatási Főigazgatóság SZERVEZETI ÜGYREND Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: Szluka Péter mb. igazgató

Részletesebben

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 9.

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 9. E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K K Ö Z P O N T O S Í T O T T Á T V É T E L É T, Á T A D Á S Á T K E Z E L Ő, T Á M O G A T Ó I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R F E J L E S Z T É S E

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT A SZERZŐ NEVE 2010.

SZAKDOLGOZAT A SZERZŐ NEVE 2010. SZAKDOLGOZAT A SZERZŐ NEVE 2010. SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR Intézet neve A SZAKDOLGOZAT CÍME Belső konzulens (+beosztása): Intézeti igazgató (+beosztása): Külső konzulens

Részletesebben

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek

AquaZ Natura Kft. Általános Szerződési Feltételek ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Tartalom: 1. Felek megnevezése és az ÁSZF hatálya 2. A vásárlás menete, az adásvételi szerződés létrejötte 3. Kiszállítás, személyes átvétel 4. Jótállás 5. A vásárlástól

Részletesebben

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX

AIX 6.1. IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX AIX 6.1 IBM Systems Director Console for AIX Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt olvassa el a Nyilatkozatok oldalszám:

Részletesebben

Útmutató a hálózati és internetes kommunikációhoz

Útmutató a hálózati és internetes kommunikációhoz Útmutató a hálózati és internetes kommunikációhoz Üzleti célú asztali számítógépek Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt közölt információ értesítés nélkül változhat. A Microsoft

Részletesebben

TF Digitális Könyvtár http://tf.hu/oktatas/konyvtar/tf-digitalis-konyvtar/

TF Digitális Könyvtár http://tf.hu/oktatas/konyvtar/tf-digitalis-konyvtar/ TF Digitális Könyvtár http://tf.hu/oktatas/konyvtar/tf-digitalis-konyvtar/ A TF Digitális Könyvtár létrejötte: 2006 őszén kereste meg az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport Szakállamtitkársága

Részletesebben

Kutatásértékelés és tudománymetria *

Kutatásértékelés és tudománymetria * Bátyi Emese PhD-hallgató, VIII. évfolyam Vol. VIII Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2014/3. szám No. 3/2014 TÁMOP/Apáczai Csere János doktorandusz ösztöndíjas Tanulmány Article www.dieip.hu

Részletesebben

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató

Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató Kaspersky Internet Security Felhasználói útmutató ALKALMAZÁS VERZIÓJA: 16.0 Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy termékünket választotta. Reméljük, hogy ez a dokumentum segít a munkájában, és választ

Részletesebben

Informatikai kantáta három tételben az Erikanet megújítása kapcsán

Informatikai kantáta három tételben az Erikanet megújítása kapcsán 48 Informatikai kantáta három tételben az Erikanet megújítása kapcsán Bevezető A XX. század utolsó évtizedének legnagyobb jelentőségű, mindent érintő változása a kommunikáció területén az internet ezen

Részletesebben

Áraink forintban, 27% ÁFA tartalommal értendőek, melyek a szállítási költséget nem tartalmazzák! Megrendelést a csak írásban fogadunk el!

Áraink forintban, 27% ÁFA tartalommal értendőek, melyek a szállítási költséget nem tartalmazzák! Megrendelést a csak írásban fogadunk el! Általános Vásárlási Feltételek! Teljes szabályzat, melynek esetleges változásairól írásban tájékoztatja Gervini Kft. (továbbiakban: Eladó) Tisztelt Vásárlót (továbbiakban: Megrendelő), azon e-mail címen,

Részletesebben

Központi proxy szolgáltatás

Központi proxy szolgáltatás Központi proxy szolgáltatás Az Informatikai Igazgatóság minden aktív és volt egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkezõ egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. A szolgáltatás

Részletesebben

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR)

Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Elektronikus Pályázati Rendszer (EPR) Intézményi Pénzügyi Vezető (IPV) technikai útmutató Kapcsolat Amennyiben kérdése, vagy problémája lenne, forduljon munkatársainkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségeken.

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 2 1.1. Bejövő számla rögzítés... 2 1.2. Pénztár... 4 1.3. Főkönyv... 5 1.4. Folyószámla kezelés... 6 1.5. Banki/Átutalási csomag karbantartó...

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Adatgy jtés, bibliográfia, hivatkozások. Az adatgy jtés folyamata

Adatgy jtés, bibliográfia, hivatkozások. Az adatgy jtés folyamata Adatgy jtés, bibliográfia, hivatkozások Az adatgy jtés folyamata A tananyag nem tárgyalja a tudományos kutatás módszereit. Az egyes tudományágak sajátos kutatásmódszertannal rendelkeznek. A szakterületek

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ AZ EISZ PROGRAMTANÁCS 2015. OKTÓBER 2-ÁN LEZAJLOTT ALAKULÓ ÜLÉSÉRŐL

EMLÉKEZTETŐ AZ EISZ PROGRAMTANÁCS 2015. OKTÓBER 2-ÁN LEZAJLOTT ALAKULÓ ÜLÉSÉRŐL EMLÉKEZTETŐ AZ EISZ PROGRAMTANÁCS 2015. OKTÓBER 2-ÁN LEZAJLOTT ALAKULÓ ÜLÉSÉRŐL Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ, díszterem Jelen vannak:lásd a mellékelt jelenléti ív szerint valamint: Az

Részletesebben

Aronic Road Útnyilvántartó program

Aronic Road Útnyilvántartó program 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673 Aronic Road útnyilvántartó program V2.000 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy jó szoftver!

Részletesebben

TERMÉSZET KALENDÁRIUMA - tkkincs Adatgyűjtő program használata

TERMÉSZET KALENDÁRIUMA - tkkincs Adatgyűjtő program használata TERMÉSZET KALENDÁRIUMA - tkkincs Adatgyűjtő program használata Az adatgyűjtéshez az EpiCollect alkalmazáscsomagot használjuk. Az EpiCollect egy mobil és egy WEB alkalmazás a mobiltelefonos adatgyűjtéshez.

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Mindenki másnál több felhasználót védünk a legtöbb online fenyegetéssel szemben. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

II. Átutalásos számla kiállítása előzetes kérés esetén befizetés előtt

II. Átutalásos számla kiállítása előzetes kérés esetén befizetés előtt II. Átutalásos számla kiállítása előzetes kérés esetén befizetés előtt Mikor kell átutalásos számlát kérni? Ha a költségtérítési/önköltségi díj fizetését egészben vagy részben a munkáltatója vagy saját

Részletesebben

Vásárlási feltételek www.vitamin-abc.hu. (Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek)

Vásárlási feltételek www.vitamin-abc.hu. (Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek) Vásárlási feltételek www.vitamin-abc.hu (Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek) Bevezetés Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni webáruházunknak, figyelmesen olvassa

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM KÖZPONTI KÖNYVTÁR

SEMMELWEIS EGYETEM KÖZPONTI KÖNYVTÁR SEMMELWEIS EGYETEM KÖZPONTI KÖNYVTÁR http://lib.semmelweis.hu TÁJÉKOZTATÓ 2015 Köszöntő Kedves Látogató! Üdvözöljük a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában. Könyvtárunk országos feladatkörű, nyilvános

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat 3. számú melléklet Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti felépítés, a munkakörök meghatározása és leírása

Szervezeti és Működési Szabályzat 3. számú melléklet Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti felépítés, a munkakörök meghatározása és leírása Szervezeti és Működési Szabályzat 3. számú melléklet Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti felépítés, a munkakörök meghatározása és leírása Orosháza Városi Önkormányzat Justh Zsigmond Városi Könyvtára

Részletesebben

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére

Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Magyar Bivalytenyésztési Információs Rendszer Felhasználói Útmutató egyesületi tenyészetek részére Tartalomjegyzék Általános információ... 1 Belépés... 1 Teendők listája... 2 Alapadatok... 2 Tagsági/tenyésztői

Részletesebben

Gate Control okostelefon-alkalmazás

Gate Control okostelefon-alkalmazás Gate Control okostelefon-alkalmazás GSM Gate Control Pro 20/1000 modulokhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ v1.1.1.0 és újabb alkalmazásverzióhoz Dokumentumverzió: v1.5 2016.05.18 Termék rövid leírása A GSM Gate Control

Részletesebben

Útmutató a hálózat és az internet használatához Asztali számítógépek vállalatok számára

Útmutató a hálózat és az internet használatához Asztali számítógépek vállalatok számára Útmutató a hálózat és az internet használatához Asztali számítógépek vállalatok számára A kiadvány cikkszáma: 312968-211 2003. február Ez az útmutató az egyes számítógépekben található hálózati kártya

Részletesebben

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC Kft. Budapest 2015. április 2 Tartalomjegyzék TERC-ETALON ONLINE Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezetés...

Részletesebben

INFORMATIKAI FELÜLET KITÖLTÉSE

INFORMATIKAI FELÜLET KITÖLTÉSE INFORMATIKAI FELÜLET KITÖLTÉSE A pályázati felület használata A pályázatot az útmutatóban megadott informatikai felületen kell feltölteni. Az informatikai felület használatában az ott elérhető súgó funkció

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek startuzlet.hu Jelen dokumentumban a startuzlet.hu webcímen elérhető online webáruház szolgáltatás általános szerződési és felhasználási feltételei, továbbá

Részletesebben

Könyvtári honlapból egészségügyi szakportál

Könyvtári honlapból egészségügyi szakportál - Sokfelé utazol Mi vonz a különböző tájakhoz? - Hála istennek, hogy megadta a sors, hogy sokfelé eljuthattam. Szívesen utazok. Nagyrészt a gyerekkori olvasmányélmények inspiráltak az utazásra. Manapság

Részletesebben

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón.

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről, hogy csökkentse termékei

Részletesebben

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2015. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2015. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ 2015. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: 7400 KAPOSVÁR, CSOKONAI U. 4. AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE:

Részletesebben

Új gépjármű beérkeztetés modul

Új gépjármű beérkeztetés modul Új gépjármű beérkeztetés modul 1. BEVEZETÉS... 2 2. ÚJ GÉPJÁRMŰ BEÉRKEZTETÉS FELVITELE... 3 2.1. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNY NÉLKÜL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 4 2.2. ÚJ GÉPJÁRMŰ ELŐZMÉNNYEL TÖRTÉNŐ FELVITELE... 10

Részletesebben