Diákként ment el, tanárként tért vissza

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Diákként ment el, tanárként tért vissza"

Átírás

1 Fogarasy Mihály Műszaki Líceum diáklapja szám - XII. évfolyam, 1. szám Szakykuk@c facebook.com/unicornisdiakkor - szakykukac@yahoo.com - twitter.com/unicornisdk Visszatértünk! Több mint egy éves kihagyás után visszatért a Szakykuk@c, a Szaki diáklapja. szerkesztőség úgy döntött, hogy ezután kevesebb on, de gyakrabban jelenik meg az újság. Reméljük, szívesen olvassátok, és ha ti is szeretnétek cikket, írást közölni, nyugodtan megtehetitek. z írásaitokat a fejlécen látható elérhetőségekre küldhetitek el, vagy odaadhatjátok a szerkesztőknek. Neveiket az utolsó alján találjátok. z újság online is olvasható a on! z Úr jósága, hogy még élünk lbert Melánia z Úr jósága, hogy még élünk a földön, mert az Ő irgalma soha véget nem ér. Újjáéled reggelre, minden reggelre. Nagy a Te hűséged ó Urunk, nagy a Te hűséged. ezzel a mottóval indult a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum teológia osztályainak lelkinapja december 17.-én Gyergyószentmiklóson, a Csíky kertben. karácsonyra való lelki felkészülésen négy osztály tanulói vettek részt, valamint az osztályok lelki vezetői és osztályfőnökei. E különleges és tartalmas nap megszervezésében és vezetésében a szárhegyi naklét ferences testvér és Kedves Rita nővérsegítettek. karácsony előtti lelkinapok rendkívül fontosak: próbáljuk Folytatás a 7. on! Diákként ment el, tanárként tért vissza Sajgó Bernadett jságunkban rendszeresen megszólaltatjuk az iskolánkba újonnan érkező tanárok. Ebben a lapszámban ndrás Hunor tanár úrral beszélgetünk. z ő esete azért érdekes, mert ő is iskolánk végzettje, az első teológia osztályban tanult 2006 és 2010 között. Ú Hol végezte el a középiskolát? Itt, ebben az iskolában végeztem teológia szakon. Hányan voltak az osztályban? 24-en voltunk az osztályban, 4 fiú volt. Milyen volt az osztályközösség? Nagyon jó volt. Ha újra kezdené az iskolát, ugyanígy döntene? Ha újra kellene iratkozzak az iskolába, megint a teológiát választanám. Folytatás a 2. on!

2 "véletlenül ismertem meg" és a "pont ott volt" soha nem véletlen. Mindnek célja és oka van. 2 Osztálykirándulás a kilátónál Ivácson ndrea Diákként ment el, tanárként tért vissza Folytatás az 1. ról! Mikor döntötte el, hogy egyetemre akar menni? 10-ben, és már 11-ben már azt is tudtam, hogy közgazdaság tanra akarok menni. Hol végezte el az egyetemet? Babes-Bolyain végeztem közgazdaság tant és utána alkalmazott menedzsment szakot, valamint ezzel párhuzamos pedagógiát. Miért választotta a tanári pályát? Elvégeztem a pedagógiát, és jött ez a lehetőség; én éltem vele. Milyen tanárnak lenni? Jó, tetszik a diákokkal való munka. Gondolt arra, hogy tanítani fog? Soha nem gondoltam volna, hogy tanítani fogok, de most, hogy így alakult, egyre jobban tetszik. tanár úr szerint mi változott az iskolában? z az igazság, hogy nagyon sok minden megváltozott. Úgy tapasztalom, hogy amikor én voltam diák, akkor a diákságot jobban érdekelte a tanulás, és tudták, hogy mik akarnak lenni. mostani diákok azért jönnek iskolába, mert küldik őket, s nem tudják, hogy mik akarnak lenni, tisztelet a kivételnek. XI.. osztály egy kiránduláson vett részt a csomafalvi Veresvirág Panzióban. Ezen tizennégyen vettünk részt, és az osztályfőnökünk, Fodor-Vanyó Mónika tanárnő. z étkezést együtt oldottuk meg, így olyanok voltunk, mint egy nagy család, ahol az osztályfőnökünk az anyuka, a diákok a gyermekek szerepébe bújtak. Így nagyon jó, családias volt a hangulat. Számunkra a legfontosabb az volt, hogy Tímea, a mozgássérült osztálytársunk is ott legyen velünk, mert csak így volt teljes a kirándulás. Rengeteget játszottunk, ctivity, csapatjátékok, más szórakozás is volt. Ellátogattunk a kilátóhoz, ahol nagyon szép az erdő, és fotósaink, Benedek Szabolcs és Sára László sok képet készítettek, örök emléket állítva ennek a fantasztikus osztálykirándulásnak. Mindannyiunknak jól telt, örültünk, hogy együtt lehettünk, így jobban összekovácsolódtunk.

3 3 z élet túl rövid ahhoz, hogy kihagyjunk olyan gyönyörű dolgokat, mint a dupla sajtburger. KMIONOK - UTÓK NGYBN Kiss Barna kamionok rovat újabb cikkében kicsit a fogalmakról szeretnék beszélni. Ebben a cikkben egy kicsit a fogalmakat szeretném megmagyarázni, mert lehet, hogy sokak számára az előző cikkben nem volt minden érthető. Lehet, hogy sokan nem értik, az a szó, hogy uniózás, vagy hogy belföldezés mit jelent. Én eben a cikkben ezt szeretném elmagyarázni. z uniózás szó azt jelenti, hogy külföldet járják, Európát Portugáliától Romániáig, és Szicíliától ngliáig bárhol megfordulnak. belföldezés az országon belül történik, még max. a szomszéd országokba megfordulnak. z előrakó dolga annyi, hogy fel- és lerakodik amíg a kolléga hazajön a hétvégére. billencs/billenős kamionok olyan autók, amely rakterét olajnyomással és munkahengerrel mozgatni tudja, és a rakományt le tudja borítani a földre. kamionozásnak is vannak előnyei és hátrányai. Én az előnyökbe sorolnám azt, hogy világot lát az ember, és ezt fizetik. Nem olyan nehéz munkát végez. Fárasztónak fárasztó, de nem annyira, mint valamilyen más kétkezű munka. hátrány az, hogy nem lehet a családjával. Van veszélyes része is, mert elégé sok miden történhet a nagyvilágba az úton, vagy akár parkolókban is. Szóval nem egy könnyű munka, de szép élet. Foghúzás van a fogorvosi rendelőben. Egyszer csak feljajdul a beteg: Jaj! Mit csinál, doki? Nem a beteg fogamat húzta ki! z orvos: Maradjon nyugton! Szép lassan az is sorra kerül. Meghódították Európát z Unicornis Diákkör szervezésében került sor a Hódítsd meg Európát! című városi történelmi vetélkedőre. Iskolánk dísztermében a város középiskolásai mérköztek meg egymással a II. világháború témájában. További képek a facebook.com/unicornisdiakkor on látható. Villáminterjú az elnökkel Sajgó Bernadett N éhány kérdéssel leptem meg az Unicornis Diákkör elnökét, Berecz Ármint, íme a válaszok: Miért te lettél az elnök? Nem volt más. Mióta vagy elnök? Lassan egy éve. Milyen elnöknek lenni? Jó, megtisztelő. Mik a feladataid? z a feladatom, hogy rendezvényeket szervezzek és összetartsam a diákkört, törvények, szabályok meghozása. Melyik osztályba jársz? XI. C. elektronika szakon. Mit vársz el magadtól, mint elnök? Egy jó közösség felépítését. Mik a terveid? Kirándulások, történelmi versenyek megszervezése.

4 4 Minden álom kényelemben születik, de csak lemondásokkal váltható valóra. z első félév történései péntek délután diákszemmel nézve már a hétvégéhez tartozik, életünk azon részéhez, amit többnyire nem az iskolapadban szoktunk tölteni. Vannak viszont kivételes alkalmak, amikor tanítás után is szívesen maradunkjól megszokott tantermeinkben valamilyen közös, fontos cél érdekében. z utóbbi időben különleges események voltak péntek délutánonként a Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban: november 20.-án a gólyabálon vehettek részt az iskola tanulói, egy héttel később, november 27.-én pedig az dventre való készülődés lelkesítette, késztette arra a diákokat, hogy késő délután is kreatívan dolgozzanak az iskolában. gólyabál élménydús volt az aktívan résztvevő diákok és a volt, gólyabál nyertesei Bartók Beáta és Vakaria Áron közönség számára is. rendezvény alaptémája a zene volt, hatalmas hangjegyek és régi lemezek díszítették a termet, ahol öt kilencedikes gólyapár mutatta meg tudását és tehetségét táncban, éneklésben, zenei alapismeretekben és szórakoztató ügyességi játékokban egy két órás műsor keretében. z esemény egyik fénypontja az angol keringő Iskolánk képviselete az adventi vásáron amelyet gyönyörű összhangban dolgozva, ünnepélyes hangulatban mutattak be a kilencedikesek. z dventre való készülés az iskolában hagyománynak számító, mégis különleges esemény volt: a négy teológia osztály valamennyi tanulója tanáraikkal együtt adventi koszorúk, asztaldíszek, képeslapok, ünnepi hangulatú kézműves tárgyak készítésén dolgozott. z elkészült tárgyakat a november 29.i adventi karácsonyi vásáron árusították, és az ebből származó összeg egy részét jótékonysági célokra fordítják. z ilyen jellegű karitatív tevékenységek fontos részét képezik a teológia osztályok programjának, sőt, az iskola életének is, hiszen a jótékonykodás mellett a saját közösségüket, összetartozásukat is megerősítik minden ilyen alkalommal. Több kép: facebook.com/ fogarasymihaly

5 K 5 csoda észrevétlenül lép az életedbe. Hétköznapi, közönséges, szürke pillanatnak álcázza magát. És csak sok év múlva döbbensz rá, hogy igen, ez csoda volt! z első félév történései olozsváron került sor a TUDEK-re, vagyis a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciájára, ami a Tanügyminisztérium által hivatalos tantárgyversenyként számon tartott évi rendezvény. Térségünket több iskola is képviselte, pár dicséretet is szerezve. legnagyobb elismerés a történelem szekcióban született, ahol a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum tízedik osztályos diákja, Koszti Róbert II. díjat kapott az ENSZ szerepe a jelenlegi migránsválságban az erdélyi magyar sajtó perspektívájából című előadására. z Unicornis Diákkör titkári tisztségét is betöltő Koszti Róbert előadásában részletesen elemezte az idei országos, megyei és helyi sajtó cikkeit a migránsválságról, különösen olyan írásokat vett górcső alá, amelyek a világszervezet tevékenységéről szólnak. Következtetésként megállapította, hogy az ENSZ és a Menekültügyi Főbiztosság tevékenységével csak az országos és megyei lapok foglalkoznak, akkor is kritikusan írnak azok eredménytelen és a magyar álláspontot kritizáló tevékenységéről. helyi sajtó inkább az olvasók félelmeit tükrözi, miszerint itt is elkerülhetetlenek lesznek azok a társadalmi változások, amelyeken a Nyugat már átesett. Iskolánk diákja ezzel az előadására továbbjutott a nemzetközi szakaszra, jövő tavasszal a magyarországi TUDOK-on mutathatja be munkáját. Szintén az iskolánkból résztvevő Bakos Ernő is részt vett a rendezvényen, ő Gyergyói sorsok a II. világháborúban címmel tartott előadást, amelyben olyan idős emberek élményeit mutatta be, akik megjárták a világháború poklát. z előadásokat iskolánkban a tavasszal sorra kerülő Unicornis Diákkonferencián lehet majd meghallgatni. Koszti Róbert a Babes-Bolyai Tudományegyetem dísztermében Hegyre ment a diákkör Baricz Barna B erecz Ármin elnökünk kezdeményezésére egy túrával kezdtük az idei tanévi tevékenységünket. Első állomásunk a 22-es kilométernél található I. világháborús emlékműnél volt, az emlékmű felújításához az Unicornis Diákkör is hozzájárult 2007-ben. Utána felmásztunk a Kis-Cohárdra, amely 309 méteres szintkülönbséggel emelkedik a Gyilkos-tó fölé. fárasztó hegymászás után pedig elmentünk csónakázni. Mindezek után nagyon megéheztünk, és nem hagyhattuk ki az üdülőhely ebédkinálatát sem. Ennél jobb tanévkezdés nem is lehetett volna. Köszönjük a csónakázást Nagy Zsuzsa tanárnőnek és Korpos driennek. Matyinak a szállítást külön köszönjük.

6 6 Minden emberi lény, aki valaha élt, már meghalt, kivéve az élőket. Morfondír.ro hírpoltál újságírónője, Boncina-Székely Szidónia egy cikksorozatban mutatta be városunk diáklapjait. portál és a szerző engedelmével közöljük az iskolánk diáklapjáról és az Unicornis Diákkörről írt cikkét. teljes írás megtalálható a on. Kukac a Szakiban Kép: Fogarasy Mihály Műszaki Líceumot mindenki Szakiként ismeri: a gyergyószentmiklósi születésű erdélyi püspökről elnevezett tanintézet a szakoktatás mellett teológia osztályokat is indít. Nyüzsgő, vidám diákcsapat szerkeszti itt a Szakykuk@c diáklapot, amely az Unicornis Diákkör Egyesület terméke. tanári szobák mellett Kuckó névre keresztelt kis szerkesztőség, találkozó- és beszélgetősarok várja mindazokat, akik érdeklődnek a tudományos kutatások, az újságírás iránt, vagy egyszerűen csak egy jó csapat alkotóelemei szeretnének lenni. zért tartottam fontosnak, hogy legyen egy suliújság, mert emlékszem arra, hogy diákkoromban engem a sulilapszerkesztés érdekelt a leginkább. mondta ndrás Szabolcs tanár Úgy gondoltam, hogy ezt az élményt, lehetőséget meg kell adni a szakis diákoknak is. Így mindannyian lelkesedéssel teszik a dolgukat: Baricz Barna negyedik éve ír élménybeszámolókat kirándulásokról, iskolai tevékenységekről, Puskás Hunor a telefonok és a számítógépek világába kalauzolja az újságolvasókat, Márton ndrás, a csapat új tagja számítógépes tudását felhasználva az újság arculatának alakításában segít majd. z Unicornis Diákkör elnöke, Berecz Ármin szervezési feladatokat lát el: vetélkedőket, konferenciákat, kirándulásokat szervez. Kutatásokkal, tudományos munkával Koszti Róbert és Bakos Ernő foglalkoznak: Róbert a legutóbbi Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján (TUDEK) országos második díjat nyert, dolgozatának témája az ENSZ szerepe a migránskérdésben az erdélyi magyar sajtó perspektívájából; Ernő pedig a második világháború gyergyói eseményeinek kutatásában jártas tudtuk meg ndrás Szabolcs történelemtanártól, aki több mint tíz éve működteti az egyesületet, összetartja a csapatot, és mindenkinek személyre szabott feladatot talál. Szakykuk@c szókimondó, szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató is. Benne van minden, ami érdekli a diákokat: autók, számítógépes játékok és rengeteg humor; de hasábjain lehet lelkizni, véleményt formálni az iskoláról, annak hiányosságairól, lehet beszámolni vakációs élményekről, gyilkossággal fűszerezett novellát írni, és még sorolhatnánk. tanárok is szeretik a lapot, mert általa jobban megismerhetik a diákok gondolatait; az iskola támogatja a lap kiadását, és nem igazán korlátozza a témákat, a vélemények kifejtését nyilatkozta portálunknak ndrás Szabolcs. - nya, bemehetek a tengerbe úszni egyet? - Nem, kicsim, sok a cápa errefelé. - De hiszen apa is fürdik! - z más, neki van biztosítása.

7 Újdonságok a tech-világban Puskás Hunor LG G2 okos telefon külső bemutatása: telefon előlapján nem található semmilyen fizikai érintő gomb. Ezt a kijelzőn találhatjuk majd meg a bekapcsolás után. telefonon összesen 3 gomb található a telefon hátulján. Érdekességek: telefon alján található a hangszóró, a mikrofon, jack, USB. Műszaki jellemzők: processzor típusa: SoC/ CPU:Qualcomm Snapdragon 800, GPU: dreno 330, processzormagok száma: 4 magos, sebessége: 2.26 GHz, RM: 2048 Mb, belső memória: 16/32 GB (Nem bővíthető). Operációs rendszer: ndroid Előre telepített érdekesebb szoftverek: QSlide, QuickRemote, Fájlkezelő, Safety Care, Polaris Viewer 5. z előlapi kamera felbontása 2 MPx vagyis 1920x1080 pixel, a hátlapi kamera 13 MPx felbontású, vagyis 4160x3120 pixel. kamerák autófókuszosak, a hátlapon található 1 beépített vaku. videó felvétel felbontása 1920x fps. hátlapi kamera 12 módban tud fényképezni az előlapi pedig 4. hátlapi kamera 4 módban tud videózni míg az előlapi 3. Kijelző: 5.2 inch, felbontása: 1920x1080 pixel, típusa: kapacitív True Full HD-IPS nnyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokúságnak számít. 16 millió színárnyalat. Képernyő: Corning Gorilla Glass 2. Hátrányok: Nem bővíthető,habár a 16/32GB is elég ha nem töltjük tele értelmetlen alkalmazásokkal. Előnyei: Tökéletes, gyönyörű kijelző és akadás nélküli futás. Kényelmes háti gombok. Kipróbált nagyigényű játékok: Real Racing 3, GT S, sphalt 8,amelyek akadás nélkül futottak. Nem volt példa akadásra, amióta megvan. telefont csak ajánlani tudom,mert csak egy hátránya van, szemben a sok jó dologhoz képest. Tudás és teljesítményéhez képest meg éri az árát. ÁR: 16GB: lej, 32GB: lej z Úr jósága, hogy még élünk 7 Folytatás az első ról! megtalálni az ünnep lényegét, ellensúlyozni mindazt, amit a világ karácsonyfa, drága ajándékok és mindenféle külsőségek formájában Jézus születésének ünnepére ráhalmozott. z első lépés persze nagyon nehéz: eltenni a telefont. Sőt, kikapcsolni. Kikapcsolni a mindennapokban ránk ragadt szerepeinket is: a diákét, a tanárét, a háziasszonyét; az alá- vagy fölérendelt társadalmi pozíciókat. Hogy csak az Ember maradjon. Istennel. Önmagával. És ha ez sikerült, akkor indulhat a játék. Játsszunk activityt Istennel mondta naklét atya mutogassuk el, írjuk körül vagy rajzoljuk le Neki a mondanivalónkat, de vigyázzunk, legyünk figyelmes partnerek a játékban, hogy Ő is közölni tudja velünk az üzenetét. Ez a játékos hangulat a nap minden tevékenységében jelen volt: a közös elmélkedésben, a kiscsoportos beszélgetésekben, még a szentmisében is. Hogy ráhangolódtunk-e a karácsony igazi lényegére? Volt, aki igen. És volt, aki megtette az első pár lépést. Vagy éppen csak a legelsőt. Voltak, akik nem is igazán tudták megfogalmazni, hogy mi történt ott bent a lelkük mélyén, de mindannyian éreztük, hogy ez a nap más volt. Van, akinek a karácsonyi szentmisén vagy éppen az ünnepi asztalnál fog beteljesedni ez a felkészülés. Talán olyan is van, akinek csak élete valamely későbbi karácsonyán. De mindannyian elindultunk a kis Jézus jászola felé. fenti kép az iskola karácsonyi ünnepségén készült, amikoris a teológia és pár műszaki osztályok tanulói lepték meg az iskola személyzetét. IX. B. osztály külön műsorral lépett fel. Karácsonyi dalok és versek hangoztak el. z ünnepségről és más rendezvényekről az iskola án lehet képeket találni:

8 12 z emberek többsége nagyon messze szalad, ha sebesült tigrist vagy matematikai egyenletet lát. kanadai Rákóczi lapítvány pályázatot hírdet a 23. Magyarságismereti Mozgótábor programjain való részvételre 2016-ban ö l t s e g y é l m é n y d ú s k i r á n d u l á s t M a g y a r - Tországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez! Mindehhez nem kell mást tenned, mint pályázni a Rákóczi Mozgótáborba! Tanulmányaikban eredményes, tehetséges, kreatív, talpraesett éves középiskolai, gimnáziumi, líceumi, szakközépiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatalok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek népünk történelme, hagyományai, irodalma és műemlékei iránt. Magyarságismereti Mozgótábor célja: Határon túli magyar fiatalok magyarországi körútja, melynek során mélyebben megismerkednek a résztvevők a magyar történelemmel, kultúrával, művészetekkel. Megismerkednek a résztvevők egymással, az otthonról hozott kultúrális értékeket (ének, tánc, stb.) a tábor tagjai számára közkinccsé teszik. helyszínei: Pécs, Miskolc (3-3 nap), Budapest (4 nap) időpontja: június július 11. szervezői: II. Rákóczi Ferenc lapítvány a Kárpát-medencei Fiatalokért (Budapest), Rákóczi lapítvány (Kanada), magyarországi Templomos Lovagrend Pályázhatnak: azok a magyar fiatalok, akik a Kárpát-medencében határon túli magyar területen élnek; 15. életévüket június 30-ig betöltötték és még nem töltötték be a 19. életévüket; elkötelezetten érdeklődnek a magyar történelem és kultúra iránt; az alább megadott pályatételek egyikét kidolgozzák és benyújtják a területileg illetékes referensnek; korábban nem vettek részt Magyarságismereti Mozgótáborban; vallásukat gyakorló fiatalok, felekezeti hozzátartozástól függetlenül. pályázathoz csatolni kell: önéletrajz (elérhetőségek levelezési és cím, telefonszám, családi körülmények ismertetése; eddigi tanulmányok, iskolák; vallási kapcsolatok, érdeklődési körök, szakkörök, önképzőkörök, versenyek és azon elért helyezések; közösségi, egyházi feladatok); tanár (osztályfőnök esetleg igazgató), lelkész ill. közéleti személyiség ajánlását (összesen 2 db ajánlás); becsületbeli nyilatkozat arról, hogy korábban még nem vett részt Magyarságismereti Mozgótáborban; saját címre megcímzett és felbélyegzett válaszboríték; pályázat a területileg illetékes referensnek nyújtandó be (alább közöljük). pályázat benyújtásának határideje: április 15. (postai bélyegző dátuma). pályázat elbírálásnak ideje és értesítés a pályázatról: változó régiók szerint, a helybeli referens értesíti a pályázókat. pályatételek: (kidolgozandó az egyik, max. 3 terjedelemben - géppel vagy kézzel írva): 1. Hatvan éve történt az 1956-os forradalom. Ird le azt, hogy hogyan élte meg a családod, közösséged és régiód az 1956-os forradalmat. Készíts interjút egy személlyel, aki aktív volt községedben és átélte a megtorlásokat. Milyen módon befolyásolta a közösségedet, régiódat az '56-os esemény? 2. Márton Áron emlékév. Irjál arról, mi az ami szellemileg, történelmileg naggyá tesz valakit? Mi volt Márton Áron püspök különleges személyi jellegzetessége, amikor kiállt a diktatúrával szemben a világháború alatt és után? Mi a mai üzenete Márton Áronnak a mi életünkben? 3. Népi hagyományaink. Miért tartod fontosnak népi hagyományainkat (népzene, néprajz, népdal, népmese) ápolását a 21. században, és konkrétan mit teszel vagy mit tudnál tenni ennek érdekében? vagy Egy falu élete régen és most. Hasonlatosságok és változások népi hagyományok szempontjából. 4. II. Rákóczi Ferenc küzdelme, élete a Kárpát-medencében. z elsők között volt, aki felkarolta a Kárpátmedence elnyomott népeit. Irj egy levelet II. Rákóczi Ferenc nevében a Kárpát-medence népeinek. 5. Hetven éve történt a magyarországi németek kitelepítése. Mi volt a történelmi háttere ennek a kitelepítésnek? Milyen következményekkel és történelmi tanúlságokkal járt? 6. megmaradás tartópillérei. Mik a határontúli magyarság megmaradásának pillérei? Hogyan tudnál Te hozzájárulni egy erős, önellátó közösség építéséhez régiódban, közvetlen környezetedben? nyertes pályázók részt vehetnek a Magyarságismereti Mozgótáborban melynek a részvétel költségeit az lapítvány fedezi. pályázati anyagot az alábbi referensekhez kérjük elküldeni: Gyergyószentmiklós és környéke: Bicsak Péter monpoti@yahoo.com Szakykuk@c Fogarasy Mihály Műszaki Líceum diáklapja 47. szám XII. évfolyam, 1. szám Kiadja az Unicornis Diákkör Egyesület Szerkesztők: Puskás Hunor, Kis Barna, Baricz Barna, Sajgó Bernadett, Márton ndrás. Felelős: ndrás Szabolcs. sokszorosítás a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum támogatásával készült. Székhely: Földszint, 028-as terem melletti Kuckó. Web: szakykukac@yahoo.com Facebook: facebook.com/unicornisdiakkor - ISSN X ISSN-L X-L

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra Röjtökmuzsaj Önkormányzatának lapja IX. évfolyam 1. szám 2016. március Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

Hosszabb, 4"-os kijelző

Hosszabb, 4-os kijelző Ha minden jól megy az Apple a szerdai sajtótájékoztatón mutatja be a következő generációs iphone-t, aminek a pontos neve még mindig rejtély. Mivel sorban a hatodik lesz, ezért az " iphone 5" sokak szerint

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT

Biblia és Gyülekezet. A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Biblia és Gyülekezet Ingyenes! M e l l é k l e t A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként 2013. évi IV. számhoz EZ (IS) 2013-BAN TÖRTÉNT Ifjúsági programok KI MIT TUD? 2013. július 8-12. nehéz sorsú

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 1 TÁRSADALMI SZERVEZETEK, KÖZCÉLÚ FELADATOK, VALAMINT KARITATÍV CÉLOK 2016. ÉVI TÁMOGATÁSÁRA

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 1 TÁRSADALMI SZERVEZETEK, KÖZCÉLÚ FELADATOK, VALAMINT KARITATÍV CÉLOK 2016. ÉVI TÁMOGATÁSÁRA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 1 TÁRSADALMI SZERVEZETEK, KÖZCÉLÚ FELADATOK, VALAMINT KARITATÍV CÉLOK 2016. ÉVI TÁMOGATÁSÁRA A Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat a 2016. évi költségvetésből biztosított pályázati

Részletesebben

ő ú ú ú ú ő É Á Ő ú ő ű ő ő ü ú Ö É É Á Á Á Á ú ő ü ú ő Ö ú ú Á Á Á ő ü É Á Á ú Ö Ö É É ü Á É Á Ü É Ö Á Á Á Á Ó É Ó Á Á É É É Ü Ö Ú É ú Á É É ü ú Ö Ú É É Ő Ó Ó Ö Ó ú Ő ű ú Ő ű ő ő ú Ö ű ő ő ű É Ő É ű Ü

Részletesebben

ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú

ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú ű ú ű ű ű É ű ú É É ú Ó Á ú ú Á ú É É ű ű É ú ú ű ú ű ú ű Ó Ú Á ú Ú ú ú ú Ú Ú Ó ú ú Ö ú É ű ú ú ú ú É ú ű ű Ú ú É ű ú ú ú ú ú Á Ú ú Ú ű ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú Ú ú ú ű ú ú Á ú ú ú ű ú Ú ú ú ú ű ú ú Ú ú ű

Részletesebben

ő Á Á Á ő ó Á Ö É Ö Á Á É Ó Á É É ó ő ü ő ü ő ő ó ó ő ó ó ő ó ő ő Ö ü ó ú ó ő Ö ő ü ó ő ő ú ó ő ü ő ő ü ü ő ő ő ő ő ő ő ü ü ó ó ő ü ő ő ü ü ő ü ó ő ó ü ü ő ú ü ő ü ü ő ő ü ó ő ü ó ó ő ü ú ő ó ő ü ó ú ő

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a MOHAI HÍRMONDÓ IV. évfolyam 3. számának megjelenése alkalmából!

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a MOHAI HÍRMONDÓ IV. évfolyam 3. számának megjelenése alkalmából! Itt van az ősz, itt van újra, szép, mint mindig énnekem. Tudja Isten, hogy mi okból szeretem, de szeretem. Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a MOHAI HÍRMONDÓ IV. évfolyam 3. számának megjelenése

Részletesebben

ű ű ű É Ü ű ű ű Ö Ü Ö ű Ö Ú Ö ű ű ű Á ű ű Á É ű Ú ű Ó ű É Ó É ű ű É ű ű ű Á ű ű ű ű Ö Ö É Ú Í ű Ó ű Ö ű Ö Ö Ö Ö Ö ű ű ű ű ű Ö É É Á Á É Ö Ö É Ú Á ű Ö ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű É ű Ő ű Á ű

Részletesebben

Ó É Í ű ö ö ű í ö ö ö ö ö ö ö í ö ú ö í í ö í í í í ű ö í ö í ú Á Í Ó Á í ö ö ö ö ö ú Ú ö í í í ö ű ö ú ö Ú É É ö ú ö ö ú í í ú ú í ú ú í É ö É ö ú ú ú ö ú ö ú í É ö ö ö ö ö ö ú ö ö ú ú Á í ú ö Í ö í ö

Részletesebben

A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában

A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában A Ferences Világi Rend előtt álló kihívások a mai Európában Európa egy földrész, ahol 50 ország vagy független állam található, amelynek a területe 10,2 millió km2, népessége 740 millió fő, több, mint

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Á Á Á Ó ő ő ő í ő ö í ő ő ó í ó í ö ú ű í ó í ö ö őí ö ö ó í ő Á Á ö ö ű ö ö ö ö ö í ö ő ő ö ö í ő ö Ö Ú É Á őí í ö ö ö ö ö ő ö ő ő Ó ú ö ö ó Á ö ö ö í ö í ö í ű ö ö ű ö É ö ú ö í ö ú ű ö ű ö ö ő ű Ö ő

Részletesebben

ű ű ű ű É ű É Ú É É ű Ú É ű ű É É ű ű ű ű É É ű É ű ű ű É ű ű Á Ü Á ű Ú É É ű É ű ű É É ű ű É Á Á ű É É Ü ű Ú Ü ŰŰ ű ű ű Ó Ú ű ű Ö É ű Ú ű ű ű ű ű ű ű Ú Á É Ö Ü ű ű ű É É Á Á Á Á Ú É ű É ű ű Ü É É Ú ű

Részletesebben

ű Ó ú ú ú ú ú Ö Ö ú Á Ú ű ú ú Ú É ú ú Ö Ö Ű ú ú ú ű ú É ű ú É ú ú ú ű ű ű ú ű ú ű ú ű ű ú ű ű ú ú Á ú É ű ú ú ű ú Ü ű ú ú ű ű ú ú ú ú Ö Ö Ú ú ú ú ú ú ú ú ű É ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú É Í ú ű ú ú ú ú ű ű É ú

Részletesebben

ő ú ö ú ű ő Á ö ő Á ö ű ö ő Á ö Á Á ú ö ő ő ő ú ű ö ú ű ő Á ö ö ű ű ő ö Á ö ő ő ö Á ö ű ö ő ő ő ö ő ö ő ű ú ö ő ö Á ö Á Á ö ű ö ö ű ö ő ő ű ő ö ő ő ö ö ű ö ö ú ö ú ö ö ö ű ö Á ő Ü ö ű ö ő ő ö ö ö ö ő ú

Részletesebben

ö ö ö ö ü ő ű ó ö ö ű ó ú ó ű ó ú ó ó ü ó ö ó ó ű ö ó ű ö ö ü ü ó ó ü ü ó ő ó ü ó ü ó ó ó ó ő ő ü ő ü ű ó ó ü ó ö ó ó ű ű ő ű ö ö ü ű ő ü ő ű ő ú ü ö ö ó ó ü ü ó ü ó ű ú ó ú ó ö ű ő ü ö ó ó ó ő ó ö ó ő

Részletesebben

ö í ő ő ő ö ö ö ö ö ő ő í ű ő ő ő ő ő í ű ő ő ő ű í ű ó ő ő ó ú ő ő ó ó í ó ö ö ö ő ő ő ő ú ú ó ö ö ő ő ű ö ö ú ó ó ó ö ú ő ó ö ő ő ö ő í ö ö í ő ö ő ö ő ö ú ő í ő ő ö ú ű ő ő ő ő í ö ö í í ú í ö ó ő ö

Részletesebben

Á Á ó ó ő ó ü ó ó ó ó ó ő ó Á ó Í Í ő ő É Á ó ó ó ó Á ő É ó ő ő ő ő ü ó ő Ö Ö Ö ő ó ő ó ő ő ő ú ő Á Ö É ó ó ő ó Á ő ó ő ő ő ő ó Ö ú ú ú ű ó ó ő ó ú ú ő ó ü ó ó Ö ú ű ó ű ü ű ü ű ű ü ű ü Ö ó ő ó ú ő ó ó

Részletesebben

Í ö Í ú Ú ö É Ú É Í Ó Ó ö ö ö Ö ú ú ú É Í É Í Ó Ú ö ö Ú É Í Ö ú ö ú ú Ö ú ű Í Ó ú Í ú Í Á É Í Ó Ö ö ú Ú Ö ö Ú É Í Ó É Í ú ű Í Í öé ö Í Í ú ú ű ö Í ú ű ö ú É ű ú ú Á ú Ö ú ú ö ö ú ű ú ö ö ö ö ú ű ú ö ú

Részletesebben

ú ű Í Í Ó ú ú ú ú Í ú ú ú ú ú ú Í ú ú ú ú ú ű Í ű ú ú ú Í ú ú ú É Ó Á Á Á É Á Á Á ú ű Á Á Á É ú É Á ű Á ű Á Á Á Á Á ú ú Á ú É Á É ű ű ú ű ú ű Í ű ú ú ú É Í É Í ú ú ű ú Í ú Í ű ű ú ű Í ú ú ú ú ű ú ú ú ű

Részletesebben

Á Ő É ú ó ő ó ó ó ü ő ö ű ő É ü ö ö ő ű ü ő Á Ő É ö ó ú ó ő ó ö ú ó ú ó ő ó ö ő ó Ü ő ö ó ő Ü ő ü ö ö Ü ö ö Ő É É ó ö ő ö ó ü ö ö ű ő ú ó ő ó ó ó ő ő ó ó ö ó ó ó Ö ü ő ó ó ó ö ö ö ő ú ó ő ó ó ó ü ó ö ű

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

Á Ú ő ú Ö ó ó ó ő ő ó Ö ő ú ó Ö ú ú ó Ü ú ó ó ó ó ű ó ó Í ú ő É É ő ő ű Ü ő ú ó ő ó ú ú ó ó ó Ö ú ő ú ő ú ő Ö ő Ü ő ó ó ó Ö ú ő ó ó Í Á É É É Á Á É É ó ú ó ő ó ó ó ó Ó ó ű ő ű ó É ú ó Ö ő ú ó Á É Á Í ó

Részletesebben

ő Á Ó ő ú ő ő ő ő ü ü ő ü ö ö ű ű ö ő ú ü ő ű ö ő ü ö ö ő ö ő Ú ú ü ö ő ö ü ő ő ü ő ü ü ö ő ű ű ö ö ö ö ö ű ö ő ű ű ö ö ő ü ő ü ő ö ú ú ő ő ú ö ö ü ü ö ő ő ü ő ő Í ü ő ü ő ö ö ő ú ű ö ú ő ő ő ő ű ö ü ö

Részletesebben

ú ű ű ü ú Ó ú ü É ú ű ú ú ü ú ű Á ü ú ü ü ű ú ü ü ü ú ü ü ú Ú ü ű ú ü ű ü É ú ú ú ü ú ú Ö ú ü ü ü ü ü ü Á ú ú ú ú ü ü ű ü ú ú ü ü ü ü Ö ü ú ü Ö ü ü ű ű ü ü ü ű ü ÍÓ ú ü ü ü ü ú ü ú ú Á É ú ü ü ű ü ú Á

Részletesebben

Á Á Ö Á Ó Ü ü Á Ó Á Á Á ú É É É É É É Á Á Ó Á Ó Ó Á Ö Ó Á Ó Á Á Ó Á Ú Ö Ö Á Ö Á Á Á É Á Á Á Á Á Á Á Á É Ó É Á Ó É Ó Á Ó É Ó É Á Ó Ö Ö Á Ó ö ö ú Ö Á É Ó Ú Á Á Ú Ó Ó Ó Á Á Á Á Ú Á É Á Á ö Á Í Á Á É Í

Részletesebben

ő ő ű ú ő ü ü ü ü ü ü ő ő ü ü ü ü ű ü ü ő ő ő ő ő ű ú ű ű ő ő ő ő Á ü É ő Ö Ö Ö Á Í Á ő ő ő ő É ő ő ú ú ú ő Á Ö ő ő ő ű ú ű ü ű ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü ú ü Ö ő ú ű ű ő ő ő É ü ű ő ő ő ű ú ü ű ő ő ő

Részletesebben

Á Á É ó ú ó ő ö ü ő ó ó ö ö ö ő ó ó ó ő ö ü ő ó É Á ő ó ö É ó ú ö ű ú ó ú ö ő ó ú ó ó ó ó ú Ú ő ú ó ü ó ü É ő ő ő Ö ő ö Á ó ö ó ö ó ö ó Á ő ö Í ó ő ó ó ó ő ő ó ü ó ó ó ö ö ó ö Á ü ú ó ő ő ó ó ü ó É Ö Á

Részletesebben

Ü ú ő ó ö Ö ó ó ő Ö ú ő ö ó ő ó ö ö ú ó ő ö ö ő ő ö ó ú ő ö ö ő ó ö ó ö ö ö ó ó ö ó ó ú ú ö ő ú ö ó ó ó ö ö ö ö ú ö Ü Á ú ő É ó ő ö ú ő ő ő ú Ö ú ó ó ó ó ú ő ó ö ő ó Ü ú ő ő ö Ü ó ő ó Á Á Ü ő ö ö Ü ö ö

Részletesebben

ö É ú Á Á Á Á Á É ü É É Á É ö Ő Ó Á Ő Ó Ó Í Ó Á ö Á Á Á Á Á É ÁÉ Á Á Á É É Ú É Á Á Á É É Á Á Á Ö Ö É É É É É É ú Á É É Ó Á Ó Í Ó Á Á Á ú Á ö É É É É É ő Á Ú Í É Á ö Á É Í É Ő Ó Ó Á É Í Á É É ö É Á Ő Ó

Részletesebben

ú ö Á ö Á Á ő ö ö ő ö ő ű ő ü ú ö ő ő ú ö ö ő ű ő ü Ó ö ö ü ö ú ö ü ü ü ő ö ö ú ü É ő ö ő ő ö ű ú Ü ő ő Á É ő ű Ü ő ő Ű ö ő ű ő ü ű ö ü ö ő ő ő ő ő ö ü ü ő ü ö ö ő ü ö ö ő ö ő ö ö ü ö ü ő ö ő ü ö ö ő ü

Részletesebben

É ü Ó É É ö É Á Ó Á É É ö É ü ü ű ö ű ö Á Á ö ő Á ő Á Á Ó ü ö ö ő ű ú ú ő ő ú ú ö ö ű ő ú ü ü ö Ó Á ö ü ö ö ü ő őü ö ö ö ő ű ő ö ö ő ő ö ú ö ö ö ú ö ú ű ö ő ö ö ö Ó ö ö ü ö ö ü ö Í ö ö ö ő ű ú ú ő ő ú

Részletesebben

Í ö ö É Í ö ú ú Í ö Ö ú ö ú ú Ú ö ú Ö ú ú ú ú ú Ó ö ö ú ú ú Á ú Á ú ö Ú ö Ó ú Ú ö ö ö ú ö ö Á Í ö ö ú ö Í ö ö ö ö É ö ű ö Í ö ö ű ö É Á ö ö ö ö ú Í ö ö ú ö ö ú É Á Í ú ö ö ö ö Í Í ú Í Í Í É Í ű Í Í Í Í

Részletesebben

Í É Á Á É É Á Ó É ú ü ö ű ű ö ű ö Í É É É Á Ő É ú ö ü ú Í Á ü ö ö ö ű ö ú ú ü ö ö ö ü ú ú Ü ö ű ú ö ö ű ü ú ö ö ű ü ö ű ü ö ű ü ö ö ű ö ö ű ö ű ö ö ű ö ű ö ű ö ű ö Á Ú ü ü ú ű ö ö ö ö ö Á ú ú Ü Á É ö ü

Részletesebben

Ű Ő É É Á É Ö Á É É Í É É ö ő Ö ő ö ü ó ő ű ő ű ű ő ú ó ü ő Ü ő ö ö ő ö ő ő ő ö ó ő ö ú ó ó ó ö ö ő ő ű ü ü ő ü ü ü ü ü ó ü ő ő ő ö ő ú ü ő ö ö ő ő ó ú ö ö ö ó ö ó Ü ő ő ö ő ó ó Ü ő ó ő ú ó ő ő ö ő

Részletesebben

ő ő ű ú ü ő ü ü ü ü ő ü Ú Í Á Ó É ü ü ü ő ő ő ő ü ú ő ű ő ő ú ú Á ú É ű ő ő ő ő Á ü É ő Ö Á ő ő ő ő É ő ő ú ú ú ő Á Ö ő ő ő ű ő ú ú Á É ű ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É Í ü ű ő ü Ö ő ú ű ű ő ő É ü ű ő ű ő ú ú

Részletesebben

Á Í Á ü É ó ü ÍÉ ó ü ü ó Á ü ó ö ö ó ú ü ü É ú ü ó ó ó ü ü ü É ó ö ö ö ú ü ü ü ö ö ö É É ú ó ö ó ó ő É ö ö ó ó ú ü ó ó Á É ó ó ü ó É ó ó ü ó ó ó ó óű Á ü óű ú ü ú ü ü ú ü ú ü ú ü ö ü ü ó ó ü ó ó ű ü ü

Részletesebben

í Í Ő í Ü ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó Á Ó Ü í í ó í Ó Ü í Ó Ó í ó ó ő ő í Ó í Í í Ő í ó í Ó ö ó ó Ö ó ó Á Á ó Á ó É ő í í ő í Í í í í í ó ó ó í Ó Á ö Ö í í É Ő Á ó Á Á É Í É ó í ő í ő Ó ó ó í ó ő ó ó í ó ő Ó ő í

Részletesebben

ú ő ű ű ő ő ő ő ú ő ü ü ü ú ú ü ő Ó ő ü ő ú ü ú ü ő ú ü ú ü ü ü ü ü ú ü ő ü ü ű ü ő ü ü ü ü ú ü ü ő ú ü ő ú ú ü ü ü ü ü ü ő ü ü ü ú ü ü ü Ö ü ú ú ü ü ű ű ü ü ü ő ü ő ü ü ú ú ú Í ü Ü Ö ű ú Ú ú ü ű ü ú ü

Részletesebben

á á Á Á É É ÉÉ ú í Á Á É ö É Á Á á á é á é á Ű é á á é ő á á á é ú ő ő é á ó é é á í á ó á é ő é á á á é ó í á á ü é é á é á á é á á ó é é ö é Ü Ö Ö á á é é í é ú á ö é ö é é á á é á á é é ő á ő ő á é

Részletesebben

Á Ö É Ö Á É Ü É é ü é é ö é ö é ö é é é ö Í ó ó ó ö ü é ó ó ó é ó ó ó é ö é é é ó é é é ö Í ó ú Íü é ö é é é ö ö ö é é ü é é ö é é ó ü é ó ú é ü é ü é ó ó ó é é é ö é é ó ó é ü ó é é ö é é é é Í ó ó Í

Részletesebben

ő ő ő ő ő ő ő ő ő ú ü ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ő ő ő ü Ó ő ő Í ő ő ű ő ő ő ő ő ő ő ú ő ű ü ú Á ő ü Ö ü ő ő ő ü ő ü ú ü ú ő ü ű ő Á ő Ó ú ü ő ő ő Ö ő ü ő ő ü ő ü ő ü ő ő ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ú ő ő ő ő ő

Részletesebben

Ú Á É í ő í ó ó ó í ö í ö ö ö í ö ö ö ö ö Ú ö ó ö ö ö í ö í ő ö í í ő ö ú ö ó ö í Á í ó ő ú í ő ő ú í í ó ő í ó ó í í ő ó ó ó ő ó ó ő ü í ü ó ü ő ó ő ó ü í ó í ő É ö ö ö ő ü ő óí ö ű ö ü ó ö ö ő í ó í

Részletesebben

Á ü ü Á ú ő Á ő ő ő ö ö ö ő ü ü ő ü ő ő ő ű ű ö ő ő ő ü ő ő ő ő Á ő ő Í ú ú ú ú Ö Á É Á Í ú ű Ö ú ú ú ő ü ő ő ü ő ü ü ő ü ő ü É É ű ü ő ő ő ő ü ő ü Í É É Á Ó É ú Ö Ó ú Ö ü ú Í ő ő ő ö ő ü ú ő ö ő ő ü ű

Részletesebben

Í ű é ó ú Á ö ő ö é é é á é é ó ú ő ö é ó é á é é é é é é é ó á É É ü ő é é ó á á í á ó á é á ó á é é ü ó é ü ö ó ú ö é ö á ű á í é é é ü é é é ö á á á é ó é é ü á ü á á ú á á á á é é é é ü é é é ó é á

Részletesebben

í á í ö ö ö é ú é ö é ö ü é ö é é é á é á ü á ó á é Íí ő ő é ü é á á á ó ó ú ö é áíű ő ő é ö ó é í é é é á á é í á á ó é á ó é ü á é é Í í é ü ő ő é á é ü ú ó á é ű ő é ő ő ö ű ő ő á á á á í é é é á á

Részletesebben

Ö Ú Á É É Í Á Ü Á É Ö Ö ő Ö Ö Ö É Ó Ö Ö Ó Ö Ö Ö Á Ű É É Ó Ó Ó Ö Ó ő Í ő Ó Ö Ö Ö Í Ö Ú Ó Ó Ó Ö Ö Ó Ó Í Í ö ú ö ű ö Á ö Í ő Á ö ü ö ö ü ö ü ö Ú ö Ö Ö Ö ő ő ő Ó ő ö Ö ÍÍ Ö Í Ö Ö Í Ö Ö Í Í ő Ö ö ő ő ú ö ü

Részletesebben

Ó Ú Ö É Ö Á Ú Ó É Ö É É Ö Á Á É ö ü ö í ö ö ő ó ö ö ő ő ö ó ö ű ő ő ö ö ű ö í ő í ű ö ü ű ö ó ö í ó í ű ó ű ö ő Á Á í ú ő ö ö í ó ú ó ú ó ú ó ú ó í ó í í ó ö ö Ö í ó ő ú ő ó ú Ö ű ő ö ö Á Á Ó ó í ó ó ö

Részletesebben

ö ö Ö Ü ó í ö Ö ó ó ó ó í í ö ö ö í Ü Ü ö ö í í ó ö í ó ó ó ú ű ó ó ó ó ó ó ó ó ö ö í ó ó í ó ö ű ö ö ö í ú ú ó ó Ö ö ú ű ö í ó ó í í ú ö ö í ú ű ó ó ó ó ó ó ö ó í ú ű í í í ó ó ó ó í ó ó í ú ö ű í ö ó

Részletesebben

ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö

ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö ö ü ú ö Á ü ö ö ö ö ö É ű ű ö ö ö ö ü ö Ó É Á Á Í Á Á ü ö ű ü ü ű ü ö ü ü ü ü ö ö ú Ü É Á É ö ö ü ú ö ű ú ü ö ű ö ú Á ú ö ű Á Í ö ü ö ö ű ö ú ú ö ö ö Á ű ű Á ö ö Á ö ü ü ü ü ü ö ü ö ö ö ö ö ü Í É Ü É Á

Részletesebben

Ö É É É É Á ü é ü ö ó é é ú é ő ú ö ö é ú é ő é í é é ó ü ü ó é ő í ó ó ű é é é é ő é é é ó ő ö ő ö ó ú ó é é ű í é ó ó é é é é é é é ő ó é é ő é ó é é öü ő é é é é ó é ő é ö é é í é ó ő ó é é é ü ó ú

Részletesebben

ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü

ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü ö Ü ü ö Á ö ö ö ö ö ö ű ö ú ö Ö ú ö ű ű ö Á ö ú ü Ö Ü Ü ü ö Á Ü ö Ü Ü ö ö ö ű Ü ü Ü ö ö ú ü Ó ö ü ú Ü ö ü ü ö ö ö ö ü ö ö ü ö Ö ö ö ö Ö ü ö ö ű ö ö ö ö Ö ö ö ö Ü Ö ö ö ö ö ö ö ö Ü ö Ü ű ö ú ö ú ö ö Ü ü

Részletesebben

ő ű ő ö é ö é é ő ü é é ö ü ó Ó Ö é ü é ö é Ö é ő ü é ű ő é é ö ó é Á é ő é é ő í ő ö ö ö ű ö é ő ő ő é ü é é í ő é ő ú é ő ó ó é í é ő ü é ü ó ü é ő ü é ő ü ö ő ü ü í é ü ő ő ö é Á é ő é é ő ü ő ő é é

Részletesebben

ő Ö ő í í ó ó ó ú ő ó ó ü ő ö ő ő ó ó ü ó í ő ö ö ö ó ő ó ö ö ő ó ó ó ó ö É ó ó ű ö ü ő ó ó ú ó í ó ő ó ó ő ú ó í í í ó í í ő ó ó ő ü É É Á Á É É ó ő ö ő ő ő ő ö ő ő ö ő ő ő ü ó í ö ó ó ő ú ő ó í ő ö ő

Részletesebben

ő ü ö í é é é é ő ő ő í ő ő ő ó é é é é ü ö é é ő é í ő ó ó é ü ö ő é é é í é ö é ű ö é éé ő ü é éé ő é ó í í é é í ú é é ö í é é é é é é ú é é é ú é í ó ű ö ő ö ó ü ő ó ö é é é é é éü ö ű é é ü ő ó é

Részletesebben