TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ"

Átírás

1

2 Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2009/2010 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT

3 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina Készült a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. gondozásában

4 Tisztelt Elsőéves Hallgatóink! Gratulálok Önöknek abból az örömteli alkalomból, hogy a legfiatalabb hazai egyetem, a Széchenyi István Egyetem hallgatói lettek! Önök az ország legdinamikusabb térségében működő egyetemen tanulnak, s készülhetnek jövendő pályájukra. A diploma megszerzéséért folytatott küzdelem nem öncélú tevékenység: a követelmények teljesítése ma is életük meghatározó része, s mindinkább az lesz a jövőben. Felkészültségüket, rátermettségüket tanulmányaik során oktatóik, diplomásként majd a munkaerőpiac minősíti. Oktató munkánk célja, hogy a magyar gazdaságban a Széchenyi István Egyetemen szerzett diploma továbbra is elismert induló pozíciót jelentsen. Mi számítunk az Önök szakmai ambícióira, s a lehetőségeink szerint támogatjuk szakmai törekvéseiket. Tanulmányaik helyszíne Győr városa, amely sokat tett a győri felsőoktatás minőségi fejlődéért, a Széchenyi István Egyetem létrejöttéért. Nehéz, sok küzdelemmel járó, ugyanakkor felemelő érzéseket ébresztő felsőfokú tanulmányaikhoz a Széchenyi István Egyetem valamennyi oktatója, munkatársa nevében sok sikert, erőt, kitartást kívánok! Dr. Szekeres Tamás rektor Győr, szeptember 3.

5

6 TARTALOMJEGYZÉK Építőmérnöki alapképzési szak tanterve () Környezetmérnöki alapképzési szak tanterve () Közlekedésmérnöki alapképzési szak tanterve (Távoktatási tagozat) Nemzetközi igazgatási alapképzési szak tanterve () Jogász osztatlan egyetemi szak tanterve () Európai és nemzetközi igazgatási mesterképzési szak tanterve Gépészmérnöki alapképzési szak tanterve () Mechatronikai mérnök alapképzési szak tanterve () Mérnök informatikus alapképzési szak tanterve () Műszaki menedzser alapképzési szak tanterve (Távoktatási tagozat) Villamosmérnöki alapképzési szak tanterve () Műszaki szakoktató (gépész) alapképzési szak tanterve Műszaki szakoktató (Informatika) alapképzési szak tanterve Műszaki szakoktató (Közlekedési) alapképzési szak tanterve Tanár-Mérnöktanár mesterképzési szak tanterve () Tanár-Mérnöktanár mesterképzési szak tanterve (levelező tagozat) Villamosmérnöki mesterképzési szak tanterve Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak tanterve (Távoktatási tagozat) Közszolgálati alapképzési szak tanterve () Kereskedelem és marketing alapképzési szak tanterve () 209 Nemzetközi tanulmányok alapképzési szak tanterve () Marketing mesterképzési szak tanterve () Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzési szak tanterve (Levelező tagozat) Regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzési szak tanterve Vezetés és szervezés mesterképzési szak tanterve Ápolás és betegellátás alapképzési szak tanterve () Egészségügyi szervező alapképzési szak tanterve () Szociális munka alapképzési szak tanterve ()

7 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK Általános információk AZ INTÉZMÉNY NEVE, CÍME, INTÉZMÉNYI AZONOSÍTÓJA Széchenyi István Egyetem 9026 Győr, Egyetem tér 1. Honlap: Tel.: +36 (96) *, +36 (30) , +36 (20) Fax: +36 (96) Alapító okirat száma: /2007. adószáma: bankszámlaszáma: MÁK intézményi azonosító: FI AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI Győr mindig is jelentős iskolaváros volt. Egyházi és világi alapfokú, középfokú iskolái mellett a XVIII. századtól a kor igényeinek és színvonalának megfelelő felsőoktatási intézmények is működtek a városban. Az 1718-ban létrehozott jezsuita Akadémia hittudományi, bölcseleti és jogi képzést nyújtott, s 1745-től világi hallgatók is tanulhattak az intézményben. A Győri Királyi Akadémia 1776-ban kezdte meg működését. A jogtudomány és a magyar irodalom olyan jelentős személyiségei folytatták tanulmányaikat Győrött, mint Deák Ferenc, Csányi László (1848-ban Széchenyi István után a közlekedési és közmunkaügyi miniszter) és Mikszáth Kálmán. Az akadémia kisebb nagyobb megszakításokkal a XIX. század végéig, 1892-ig működött a városban a következő jelentős időpont. Ebben az évben alapították intézményünk közvetlen jogelődjét, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolát. A főiskola a közlekedési és távközlési infrastruktúra számára képezett - akkori szóhasználattal - mérnököket. Ekkor épült fel a Mosoni Duna festői szépségű kanyarulatában, a barokk belvárostól néhány percnyi sétaútra az az épületegyüttes, amely - Magyarországon párját ritkító kivételként - eredetileg is felsőoktatási célokra épült. Az intézmény 1986-tól viseli a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét. Az egyetem a város és a térség gazdaságát, társadalmát a képzési spektrum folyamatos színesítésével szolgálta és szolgálja a jövőben is. Az 1990-es évek elejétől a mérnöki tudományok mellett a közgazdasági, az egészségtudományi és szociális képzés is megjelent az oktatási kínálatban ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem programkihelyezése révén a jogi képzés, a jogász szak is visszatért a városba, s 2002-től a Széchenyi István Egyetem saját jogon indított szakja lett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Győri Tagozatának 1995-ben történt integrálásával az ezredforduló időszakára ténylegesen létrejött egy olyan universitas, amely hallgatói létszámával, oktatói 6.

8 Általános információk karának tudományos minőségével, képzési kínálatának sokszínűségével kaphatta meg január 1-jével az egyetemi rangot. A sikerben meghatározó az Universitas-Győr Alapítvány szerepe. Az alapítvány 1990-től segíti, ösztöndíjakkal és költségtérítésekkel támogatja a győri egyetem tudományos hátterének megteremtését. Az alapképzési szakok (BA, BSc) általában 7 félévesek, s - hasonlóan a főiskolai képzéshez - közvetlen elhelyezkedési lehetőséget is kínálnak a hallgatóknak. A végzettek másfél- vagy kétéves mesterképzésben (MA, MSc) folytathatják tanulmányaikat, amely a klasszikus egyetemi szintű diplomát adja. Egyetemünkön a hallgatók felkészültségük kiteljesítése érdekében más szakok tantárgyai közül is választhatnak, s párhuzamos képzésben tanulhatnak. Így pl. a közgazdászok jogi vagy mérnöki ismeretekkel is bővíthetik tanulmányaikat. A közel tizenkétezer nappali tagozatos hallgató mellett ötezren levelező vagy távoktatási szakokon tanulnak. Képzési kínálatunkban az internetes távoktatás is megtalálható. Dinamikusan fejlődő egyetemként folyamatosan megújítjuk képzéseinket, a térség gazdaságával, a munkaadókkal eredményes kapcsolatot alakítottunk ki. Sikeres pályázatokkal, több térségbeli céggel együttműködve olyan tudományos-kutatási programokat indítottunk, amelyek bizonyítják, hogy a győri egyetem és a győri, a térségi gazdaság kapcsolata szoros. A tanulmányi erőfeszítéseket, a jó felkészültséget elismerő munkaerő-piaci háttér kedvezően befolyásolja a győri egyetem szakjain végzettek elhelyezkedési lehetőségeit. Győr városa, a környező térség motiválóan színes tanulmányi helyszín. A képzési versenyben a Széchenyi István Egyetemnek már nem a hazai piacon kell bizonyítania, hanem olyan multinacionális cégek szintjén, mint például az Audi, a NOKIA vagy a Philips. 7.

9 Általános információk A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE 1. OKTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK 1.1. DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszék Bűnügyi Tudományok Tanszék Jogelméleti Tanszék Jogtörténeti Tanszék Kereskedelmi, Agrár- és Munkajogi Tanszék Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszék Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszék Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék EGYÉB SZERVEZETI EGYSÉGEK Európa-tanulmányi Központ 1.2. KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Gazdálkodástudományi Tanszék Idegen Nyelvi Oktatási Központ Marketing és Menedzsment Tanszék Nemzetközi Kommunikáció Tanszék Nemzetközi Tanulmányok Tanszék Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék REGIONÁLIS- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA 1.3. MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR INFRASTRUKTURÁLIS RENDSZEREK MODELLEZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE MULTIDISZCIPLINÁRIS MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA BAROSS GÁBOR ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI INTÉZET Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék Építészettörténeti és Városépítési Tanszék Épülettervezési Tanszék Környezetmérnöki Tanszék Közlekedésépítési és Településmérnöki Tanszék Közlekedési Tanszék Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék Szerkezetépítési Tanszék JEDLIK ÁNYOS GÉPÉSZ-, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET Alkalmazott Mechanika Tanszék Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék Audi Hungária Belső Égésű Motorok Tanszék Automatizálási Tanszék Fizika és Kémia Tanszék 8.

10 Általános információk Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Informatika Tanszék Közúti és Vasúti Járművek Tanszék Matematika és Számítástudomány Tanszék Műszaki Tanárképző Tanszék Távközlési Tanszék EGYÉB SZERVEZETI EGYSÉGEK Rádiófrekvenciás Vizsgáló Laboratórium 1.4. PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET Egészségtudományi Tanszék Szociális Munka Tanszék TESTNEVELÉSI ÉS SPORTKÖZPONT 1.5. VARGA TIBOR ZENEMŰVÉSZETI INTÉZET Szólóhangszerek és Művészetelmélet Tanszék Zenekari Hangszerek Tanszék 2. A REKTOR KÖZVETLEN HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ TUDOMÁNYOS KUTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont Kooperációs Kutató Központ 3. SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK 3.1. EGYETEMI INFORMATIKAI KÖZPONT 3.2. EGYETEMI KOLLÉGIUM 3.3. EGYETEMI KÖNYVTÁR Állományalakítási és Feldolgozó Csoport Olvasószolgálati és Tájékoztató Csoport 3.4. FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT 4. FUNKCIONÁLIS SZERVEZETI EGYSÉGEK 4.1. BELSŐ ELLENŐRZÉS 4.2. GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI FŐIGAZGATÓSÁG Munkaügyi Csoport Műszaki Osztály Pénzügyi és Számviteli Osztály 4.3. REKTORI HIVATAL Oktatásszervezési Csoport Tanulmányi Osztály 4.4. NEMZETKÖZI PROJEKT KÖZPONT 4.5. STRATÉGIAI ÉS FEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁG 4.6. TUDÁSMENEDZSMENT KÖZPONT 9.

11 A 2009/2010-ES TANÉV IDŐBEOSZTÁSA I. félév Felkészítő Napok Tanévnyitó ünnepség (Az I. évfolyam hallgatóinak) Oktatási szünet Szorgalmi időszak (14 hét) (36. naptári hét naptári hét) Tantárgyválasztás ( naptári hét) Beiratkozás (hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezőknek, személyes megjelenés) nappali tagozat levelező/távoktatási tagozat Bejelentkezés (hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek, a Neptun rendszeren keresztül) Akadémiai Nap (oktatási szünet) Munkaszüneti napok állami ill. egyházi ünnepek miatt Magyar Tudomány Ünnepe (központi egyetemi rendezvény) Házi TMDK (ősz) (13:30-tól oktatási szünet) Szakirányválasztás (ápolás és betegellátás (BSc) nappali+levelező; egészségügyi szervező (BSc) nappali+levelező, építőmérnöki (BSc) nappali+levelező, építészmérnöki (BSc) nappali, Marketing (MA) nappali és levelező, Logisztikai mérnök (MSc) nappali+levelező, Mechatronikai mérnök (MSc) nappali+levelező) Kurzuskiírási időszak Vizsgajelentkezés Vizsgaidőszak (50. naptári hét - 2. naptári hét) a jogász szak hallgatói számára 2010-es keresztféléves MSc képzésekre jelentkezettek számára Méltányossági és nem saját hibás halasztott vizsgák a jogász szak hallgatói számára Téli záróvizsga időszak a jogász szakon 2010-es keresztféléves MSc képzésekre jelentkezettek számára Diplomaátadó ünnepélyek DFK KGK MTK PLI Nyitott kapuk Általános információk (péntek vasárnap) (hétfő) 10:00 Városi Egyetemi Csarnok (hétfő) (szombat) : (hétfő szombat) (szombat) (péntek-szombat) (hétfő szombat) (hétfő) (péntek) nemzeti ünnep (szerda) (szerda) (hétfő szombat) (hétfő péntek) (hétfő) 20:00 tól (hétfő) (szombat) (hétfő) (szombat) (hétfő) (csütörtök) (szerda) (szombat) (szerda) (szombat) (szerda) (péntek) (hétfő) (péntek) (hétfő) (péntek) (szombat) 10 óra (jogász szak) Egyetemi Hangversenyterem (szombat) 10 óra Városi Egyetemi Csarnok (szombat) 14 óra Városi Egyetemi Csarnok (szombat) 10 óra Egyetemi Hangversenyterem január 12. (kedd) 10.

12 Általános információk II. félév Tantárgyválasztás (3. és 4. naptári hét) : (hétfő szombat) Bejelentkezés (hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek, a : (hétfő Neptun rendszeren keresztül) Beiratkozás (hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezőknek, személyes megjelenés) nappali és levelező/távoktatási tagozat Szorgalmi időszak (14 hét) (5. naptári hét-18. naptári hét) Munkaszüneti napok állami, ill. egyházi ünnepek miatt Szakirányválasztás (gépészmérnöki (BSc) nappali+levelező, közlekedésmérnöki (BSc) nappali+távoktatás, környezetmérnök (BSc) nappali + levelező, mechatronikai mérnöki (BSc) nappali, mechatronikai mérnöki (MSc) nappali+levelező, villamosmérnöki (BSc) nappali+levelező, nemzetközi igazgatás (BA) nappali+levelező, gazdálkodási és menedzsment (BA) nappali+távoktatás, kereskedelem és marketing (BA) nappali+levelező, közszolgálati (BA) nappali+levelező, műszaki menedzser (BSc) nappali+távoktatás Járműmérnök (MSc) nappali) Egyetemi Napok Kurzuskiírási időszak Vizsgajelentkezés Finanszírozási forma módosítására jelentkezés (költségtérítéses hallgatóknak) Vizsgaidőszak (19. naptári hét naptári hét) MTK BGI mérőgyakorlatot teljesítő hallgatói valamint a jogász szak hallgatói számára Méltányossági és nem saját hibás halasztott vizsgák a jogász szak hallgatói számára Nyári záróvizsga időszak a jogász szakon Diplomaátadó ünnepélyek DFK VTI Nyári általános szabadságolás (19 munkanap) Az általános szabadságolás idején az igazgatási és tanulmányi épületek munkanapokon 8:00-15:00 között vannak nyitva! A kollégium épületei nyitva tartanak. Tantárgyválasztás a 2010/2011. tanév I. félévére (33. és 34. naptári hét) Bejelentkezés a 2010/2011. tanév I. félévére (34. naptári hét) szombat) (csütörtök - péntek) (hétfő szombat) (hétfő) nemzeti ünnep (húsvét hétfő) (szombat) állami ünnep (pünkösdhétfő) (hétfő) (szombat) (szombat szerda) (hétfő péntek) (hétfő) 20:00 tól (hétfő) 20: (szombat) (hétfő) (szombat) (hétfő) (szombat) (szerda) (szombat) (szerda) (szombat) (szerda) (péntek) (hétfő) (péntek) (szombat) 10 óra; 12 óra Egyetemi Hangversenyterem (szombat) 14 óra Egyetemi Hangversenyterem (szombat) és (vasárnap), Városi Egyetemi Csarnok (A KGK, a MTK és a PLI diplomázó hallgatóinak számától függő időpontokban.) (hétfő) (vasárnap) (hétfő szombat) (hétfő szombat) 11.

13 Általános információk HALLGATÓI JOGVISZONY LÉTESÍTÉSE, MEGSZŰNÉSE ÉS AZ EZZEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB SZABÁLYOK A felsőoktatásról szóló évi CXXXIX. törvény alapján a Széchenyi István Egyetem Szenátusa a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzatának egyetértésével fogadta el az Egyetem Hallgatói Követelményrendszerét. A Hallgatói Követelményrendszert a - Tanulmányi és Vizsga Szabályzat (TVSZ), - Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ), - Kollégiumi Szabályzat, - Fegyelmi és Kártérítési Szabályzat, - Hallgatói Baleseti Szabályzat, - Hallgatói Jogok és Kötelességek Gyakorlásának Rendje, valamint a - Felvételi Eljárási Rend együtt alkotja. A hallgatók tanulmányi és vizsgaügyeit, valamint pénzügyeit szabályozó TVSZ és TJSZ megtalálható a Információk/Szabályzatok/Hallgatói Szabályzatok menüpont alatt, illetve a honlapon. A hallgatói jogviszony a beiratkozással jön létre. A hallgatói jogviszony fennállása alatt újabb beiratkozásra nincs szükség, de a soron következő félév első (ún. regisztrációs) hetében az aktív vagy a passzív félévet be kell jelenteni. Az aktív félévre történő bejelentkezés csak akkor lehetséges, ha a hallgatónak nincs lejárt fizetési kötelezettsége az Egyetemmel szemben. Az aktív félév bejelentésének elmulasztása automatikusan passzív félév megkezdését jelenti. A hallgatói jogviszony egybefüggő szüneteltetése (passzív félév) nem lehet hosszabb, mint 2 félév. Ha a hallgató 2 egybefüggően szüneteltetett félév után nem jelenti be szándékát az aktív félév megkezdésére, az Egyetem a TVSZ-ben leírt eljárást követően a hallgatói jogviszonyt megszűnteti. Egy hallgató legfeljebb 12 féléven át folytathat a felsőoktatásban államilag támogatott finanszírozási formában tanulmányokat. Az adott szakon rendelkezésre álló támogatási idő azonban legfeljebb 2 félévvel lehet hosszabb, mint a szak képesítési követelményben meghatározott képzési ideje. Egy adott képzési szinten (felsőfokú szakképzés, BSc, MSc) történt diploma megszerzése után, ugyanazon a szinten, más képzésen csak költségtérítéses formában lehet tanulmányokat folytatni. A nappali tagozatos hallgató tanulmányai második aktív félévének végén 30, a negyedik aktív félévének végén 60 kreditponttal kell, hogy rendelkezzen. Amennyiben nem szerzi meg a szükséges kreditpontszámot, akkor hallgatói jogviszonya megszűnik. Ebben az esetben a tanulmányok későbbi folytatása csak újabb, rendes felvételi eljárás után lehetséges. 12.

14 Általános információk Az államilag támogatott hallgató, aktív féléveiben az Egyetem vonatkozó szabályzata szerint pénzbeli támogatásokban (ösztöndíj, szociális támogatás, lakhatási támogatás, stb.) részesülhet. A költségtérítéses hallgató pénzbeli támogatásban nem részesülhet, kivéve a köztársasági ösztöndíjat, melynek elnyerésére pályázatot nyújthat be. Az Egyetem, az államilag támogatott hallgató és a költségtérítéses hallgató a TVSZ-ben meghatározott kötelezettségének elmulasztását vagy késedelmes teljesítését fizetési kötelezettséghez köti, melynek mértékét a TJSZ tartalmazza. A költségtérítéses képzésre felvett hallgató a TJSZ-ben, illetve a Képzési szerződésben rögzített költségtérítés fizetésére kötelezett. Amennyiben fizetési kötelezettségének az előírt határidőig nem tesz eleget, a TVSZ-ben rögzített eljárás (figyelmeztetés, felszólítás, stb.) lefolytatása után sem, hallgatói jogviszonyát az Egyetem megszűnteti. HALLGATÓI MOBILITÁS Az egyetem hallgatói két módon utazhatnak külföldre tanulmányaik során: 1. Részképzés (tanulási céllal) 2. Szakmai gyakorlat (munkavállalási céllal) Részképzés Részképzés során a hallgató anyagi támogatással vagy saját költségen egy választott vagy ajánlott külföldi intézményben tölthet el a kiutazás formájától függően egy bizonyos időt. A hallgatók részképzésre, nyári egyetemre (egy intézmény által szervezett 1-3 hetes intenzív szeminárium) utazhatnak az egyetem által szervezett formában, illetve egyéni pályázatok útján. Szervezett részképzést nyújtó pályázatok például: a. ERASMUS az EU oktatással foglalkozó Élethosszigtartó Tanulás (Lifelong Learning Project) pályázati program felsőoktatásra vonatkozó alpályázata. Ennek keretében a hallgató: a Széchenyi István Egyetem európai partneregyetemeinek egyikén (összesen 62 intézmény) tanulhat szakjának megfelelően min. 3 hónapot, melynek támogatásához ösztöndíjra pályázhat az egyetemen, vagy az általa kiválasztott külföldi cégnél tölthet el szakmai gyakorlatot min. 3 hónap időtartamban. ( ) b. CEEPUS az ERASMUS-hoz hasonló EU-s pályázat mely elsősorban a keleeurópai intézményeken való részképzést támogatja. Feltételei az előbbiekkel azonosak. ( ) Egyéni pályázati lehetőségek például: (fogadó intézményt a hallgatónak önállóan kell keresnie) a. Magyar Ösztöndíj Bizottság kétoldalú államközi megállapodások alapján hirdeti meg ösztöndíjlehetőségeit évente a világ bármely országába, bármely szakon. ( ) 13.

15 Általános információk b. British Council elsősorban az Egyesült Királyság egyetemein kínál ösztöndíj lehetőségeket bizonyos feltételekkel. ( ) c. Osztrák-Magyar Akció Alapítvány elsődleges célja a hallgatók támogatás közös kutatási, képzési és oktatási tevékenységek megvalósításában, illetve magyar és német nyelvű nyári nyelvtanfolyamokon való részvételben. ( ) d. Fulbright az Egyesült Államok különböző egyetemein eltöltendő tanulmányokhoz kínál ösztöndíjakat. Feltétele a kiváló angol nyelvtudás. ( ) e. Különböző Alapítványok (Pl. Pro Renovanda Hungariae, Külföldi Tanulást segítő Megyei Közalapítvány, Győr) fogadó intézménytől és országtól függetlenül anyagi támogatásért lehet pályázni a külföldi részképzés idejére. Szakmai gyakorlat A hallgató tanulmányai során kötelezően vagy szabadon választott módon töltheti szakmai gyakorlatát külföldön. Szervezett szakmai gyakorlat: A Széchenyi István Egyetem nem szervez hallgatóinak külföldi szakmai gyakorlatot, de egyetemközi megállapodásai alapján, illetve a tanszéki nemzetközi kapcsolatok alapján a hallgató kezdeményezheti egyénileg a szakmai gyakorlatot. A szakmai gyakorlathoz ösztöndíjpályázatot az Erasmus program keretében van lehetőség beadni. Egyéni gyakorlati lehetőségek: AIESEC/AIESTE A közgazdász, illetve mérnök hallgatók nemzetközi szövetsége folyamatosan lehetőséget kínál külföldi szakmai gyakorlatra. A Széchenyi István Egyetemen mindkét szövetség képviselteti magát, így a helyi iroda segítséget tud nyújtani az egyéni igények kielégítésében. Közvetítő ügynökségek az egyetem számos esetben kap értesítést a külföldi cégektől közvetlenül, vagy ügynök útján szakmai gyakorlati helyekről. Ezek a lehetőségek a Nemzetközi Projekt Központ faliújságján (Ig. ép. 3. emelt) folyamatosan nyomon követhetőek. Hallgatói mobilitással a Széchenyi István Egyetemen a Nemzetközi Projekt Központja foglalkozik, így fentiekről bővebb felvilágosítást ott található. Elérhetőségek: Tel: +36 (96) ,419 Igazgatási épület iroda FOGYATÉKOSÜGYI KOORDINÁTOR Azizi Zouheirné Németh Judit ügyvivő-szakértő Tel.: +36 (96) /3069, +36 (30) ajudit@sze.hu 14.

16 TANULMÁNYI ÉS ÉLETPÁLYA TANÁCSADÁS Általános információk - Jelentkezési tanácsadás: +36 (96) , sze@sze.hu - Elhelyezkedés, munkaerőpiac: Karrier Iroda. +36 (96) , karrier@sze.hu - Öregdiák: +36 (96) , oregdiak@sze.hu DIÁKMUNKA Pannon-Work (9026 Győr, Hédervári u. 31.) Tel: +36 (96) , +36 (96) Web: iroda@pannonwork.hu EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS, ADÓAZONOSÍTÓ JEL A nappali tagozatos, aktív vagy passzív státuszú, magyar állampolgárságú hallgatók egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. A nem nappali és nem aktív státuszú hallgatók az APEH-nál teljesítik kötelező jelleggel járulékfizetési kötelezettségüket. Az EU-s tagállamokból érkezők az EU egészségbiztosítási kártya birtokában jogosultak sürgősségi egészségügyi szolgáltatásra. Teljes körű egészségügyi szolgáltatásra külön járulékfizetés mellett jogosultak. Ehhez rendelkezniük kell tartózkodási engedéllyel és lakcímkártyával. Az EU kártyát a szolgáltatónál az igénybevételkor be kell mutatniuk. Az EU-n kívüli országokból érkezők hazájukban vagy Magyarországon saját jogon, illetve nemzetközi szerződés, vagy az oktatási miniszter által adományozott állami ösztöndíj alapján rendezik biztosításukat. Sürgősségi ellátást útlevelük alapján vehetnek igénybe. Egyéni szerződéssel többlet szolgáltatásra szerezhetnek jogosultságot. A cím: Egészségbiztosítási Pénztár, 9023 Győr, Szabolcska u. 1/a /200, 201, 202, 203, 204 A külföldi hallgatók az APEH-től (9021 Győr, Szent István u. 15/17.) kérhetnek adóazonosító jelet. Ennek megléte a feltétel minden pénzbeni juttatás kifizetésének. EGYETEMI KOLLÉGIUM Weboldal: Levelezési cím: 9007 Győr, Pf Általánosságok - A havi térítési díj jelenleg az alábbiak szerint alakul: Ft kollégiumi díj Ft fejlesztési hozzájárulás Ft kábeltévé díj. - Az internet csatlakozás költsége félévenként 5000 Ft/fő. - Szobánként egy 4 évnél nem idősebb saját vagy új bérelt (7.500Ft/szoba/félév) hűtő elhelyezése engedélyezett. - A kollégiumok egész területén TILOS A DOHÁNYZÁS, csak az arra kijelölt helyen lehetséges, megszegése fegyelmi vétségnek minősül. - Mosási lehetőség mindkét kollégiumban adott o o Ágyneműt bérelni, illetve mosatni lehet. A kollégiumokban zsetonnal (300Ft/zseton) működő, korszerű mosógépek elhelyezésével bővült a hallgatók mosási lehetősége. A zsetonokat, a portákon, illetve a gondnokságon vásárolhatják meg a hallgatók. 15.

17 Általános információk Hegedűs Gyula Kollégium 9026 Győr, Egyetem tér 1. Földrajzi koordináta: N E A kollégium 1158 férőhellyel rendelkezik. Elhelyezés 3 ágyas szobákban. Két szobához tartozik egy vizesblokk, ami tartalmazza a zuhanyzót, mosdót, és a felújított szobákban a toalettet is! Folyosónként mikrohullámú sütővel, főzőlappal mosogatóval, felszerelt konyhák vannak kialakítva,lehetőséget adva a kulturált főzésre, étel melegítésre. Szobánként egy mikrohullámú sütő (1.500Ft/szoba/félév), kisteljesítményű konyhai kiegészítő gépek elhelyezhetők. Külső kollégium 9026 Győr, Mészáros Lőrinc út Földrajzi koordináta: N47 40'58.9" - E17 39'9,8" A kollégium 450 férőhellyel rendelkezik. Elhelyezés 2*2 és 2*3 ágyas lakóegységekben. Egy lakóegységhez tartozik egy vizesblokk és egy teakonyha. Kollégiumi belépő kártyák A kollégiumokban ujjlenyomat azonosítással működő elektronikus beléptető rendszer működik, melyek használata belépő kártyákkal történik. A belépőket a beköltözés során kapják meg a kollégisták. A belépők a kártyák sorszámát tartalmazzák amelyhez hozzárendelődik a hallgató fényképe, neptun kódja, szoba száma. Ezek az adatok jelennek meg a portaszolgálat monitorján jelezve a belépés jogosultságát. A hallgató ujjlenyomatával saját magát igazolja minden kétséget kizáróan a belépés során. Kártyákkal való minden nemű visszaélés fegyelmi vétségnek minősül. További információkat találhat a kollégiumokról a honlapon. EGYETEMI KÖNYVTÁR (Igazgatási épület földszint és I. emelet) A könyvtár feladata az egyetemen folyó oktatási, tanulmányi és kutatómunka szakirodalmi és szakirodalmi tájékoztatási és információs igényeinek szolgálata, a hallgatók általános művelődési igényeinek kielégítése a dokumentum állományának rendelkezésre bocsátásával. Segítséget nyújt más könyvtárak állományához illetve információs adatbázisok adataihoz való hozzáféréshez könyvtárközi kölcsönzés illetve on-line adatbázis keresés útján. Biztosítja az előfizetett számítógépes, teljes szövegű adatbázisokhoz való hozzáférést a könyvtár, illetőleg az egyetem területén lévő, hálózatra kapcsolt számítógépeken. Dokumentumállományunkat az ALEPH integrált számítógépes rendszer segítségével tárjuk fel. A katalógusunk bárki számára elérhető az interneten címen. A beiratkozás személyi igazolvány alapján ingyenesen történik a földszinten lévő kölcsönző pultnál. A kölcsönzést szintén az ALEPH nevű integrált könyvtári szoftverrel végezzük. 16.

18 Általános információk A könyvtár állományának jelentős része a két szinten szabadpolcos rendszerben található. A könyvtár állományában való tájékozódáshoz, a különböző témák irodalmának összegyűjtéséhez az emeleti szolgálati helyen lévő szaktájékoztató könyvtáros nyújt segítséget A könyvtár állományának jelentős része kölcsönözhető. A kölcsönzési határidő négy hét, ami három alkalommal meghosszabbítható (telefonon 96/ is). Egyszerre maximum hat dokumentum lehet kölcsön. Nem kölcsönözhetők a folyóiratok, az egy vagy két piros csíkkal ellátott kézikönyvek, a szabványok, a szabadalmak és a szakdolgozatok. Reprográfiai szolgáltatás A könyvtár dokumentumairól, illetve hozott anyagról rendelésre, színes vagy fekete-fehér másolatokat készítünk. SZÁMÍTÓGÉPES SZOLGÁLTATÁSOK A Széchenyi István Egyetem számítástechnikai kabinetjeiben mintegy 600 korszerű számítógép szolgálja a hallgatók szakmai felkészülését. A számítástechnikai kabineteket a Széchenyi István Egyetem hallgatói térítésmentesen használhatják az órarendi órákon, a különböző szintfelmérők (ZH, teszt, vizsga stb.) megírásakor, az önálló tanulás, gyakorlás, feladatkészítés, TDK dolgozatkészítés stb. alkalmával és a tanulmányaikkal összefüggő adminisztratív tennivalók alkalmával. A térítésmentes használat naponta legalább 6 óra, a lehetőségek szerint a délutáni időpontokban. A kollégiumokban szobánként egy szélessávú internetes végpont található. Az aulában, a kollégiumban e-magyarország pontok, a Hallgatói Információs Központban további internetes számítógépek találhatók. A campus program keretében a Széchenyi István Egyetem hallgatói jogtiszta szoftvert igényelhetnek. SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK, SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG A Testnevelési és Sportközpont az edzőcsarnokban, a villanyvilágításos szabadtéri kézilabda és kosárlabda pályán, az ergometriás laboratóriumban, a Városi-Egyetemi Csarnok küzdőtere mellett annak erősítő és kardió termében szervezi, koordinálja a hallgatók testnevelését, szabadidő- és versenysportját. Kora tavasztól késő őszig vízi sportolásra (kajak-kenu) is lehetőség van, a kollégium épületénél és a Bridge Hallgatói Oktatói Klubban csónakkölcsönző működik. A Körtöltés úti sporttelepen kondicionáló és küzdősport terem, villanyvilágításos füves labdarúgópálya, 2 kézilabda és 5 teniszpálya működik. A Városi Egyetemi Csarnok hétköznaponként 8-16 óráig testnevelési foglalkozásokra a hallgatók rendelkezésére áll. A szabadidő egészséges eltöltéséhez ajánlott és biztosított feltételek mellett egyetemünk Sport Egyesülete több szakosztály fenntartásával, más-más szintű bajnokságban való 17.

19 Általános információk részvétel biztosításával ad lehetőséget a versenysport rendszerességét és emelt követelményeit is vállaló hallgatók sportolásához. A szabadidősport keretében labdarúgás, jéghoki, kajak-kenu, küzdősportok (kyo-kushinkay, judo, ökölvívás), floorball, futsal, tollaslabda, tájékozódási futás és sziklamászó sportcsoport is működik. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve minden évben sportáganként házibajnokságokat, futó és sportnapokat rendezünk. A versenysportra vállalkozó hallgatók jelentkezését a SZESE irodájában várjuk, ahol az átigazolással és versenyekkel kapcsolatos teendőket intézzük. Szertárainkból sportszereket, téli és nyári sportoláshoz szükséges sportfelszereléseket lehet kérni. A fenti szolgáltatásokat egyetemünk hallgatói, dolgozói vehetik igénybe pártolói igazolvány ellenében. Kiemelkedő sporteredményt elérő hallgatóink félévente sportösztöndíjra pályázhatnak, a szorgalmi időszak első hónapjának végéig. A Széchenyi István Egyetem Jó tanuló Jó sportoló pályázata és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Magyar Köztársaság Jó tanuló Jó sportoló versenykiírása a 2008/2009-as tanévre is érvényes. 18.

20 TÁJÉKOZTATÓ A NEPTUN.NET TANULMÁNYI ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZERRŐL Általános információk Az Egyetemen az oktatással kapcsolatos adminisztrációs és szervezési feladatok ellátásához a Neptun.NET informatikai rendszer nyújt támogatást. Döntő többségben e szoftverrendszer hallgatói webes felületén keresztül végezhetik el a hallgatók a tanulmányaikkal kapcsolatos teendőket, úgymint - tantárgyak felvétele, egyéni tanrend összeállítása - vizsgára jelentkezés, vizsgajegyek, átlagok ellenőrzése - a hallgató számára folyósított támogatások (ösztöndíj, szociális támogatások, stb.) ellenőrzése - a hallgató által fizetendő díjak (költségtérítés, tandíj, ismételt vizsga (IV) díj,stb.) teljesítése - kollégiumi jelentkezés, - stb. A kreditrendszerű oktatás szervezésének elengedhetetlen feltétele egy ilyen rendszer működtetése. Csak így teljesíthetők a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban előírt feltételek, amelyek a hallgatóság számára biztosítják azt a lehetőséget, hogy a diploma megszerzéséhez lehetséges számtalan út közül az egyéniségének legmegfelelőbbet válassza. A rendszer működtetésében az üzemeltetőkön kívül az egyetemi oktatás minden szereplője részt vesz egy jogosultsági rendszer által meghatározott szerepben. Ennek lényeges részét jelenti a hallgatók együttműködése, amihez szükséges a Neptun.NET hallgatói web ismerete. Erre szolgál a Nepun.NET honlap ( a Neptun hirdetőtáblákon megjelenített információk, valamint a Neptun.NET rendszeren eljuttatott üzenetek. A Neptun.NET hallgatói web a honlap Hallgatói web menüpontján keresztül érhető el. A belépéshez az azonosítót (neptun kód) és a hozzá tartozó jelszót kell megadni, melyeket az első éves hallgatók számára írásban juttatjuk el. Kérjük, hogy a honlapon megjelenő híreket, információkat rendszeresen és figyelmesen olvassa el. A hallgatói web funkcióinak használatáról a honlap Oktatási anyagok menüpontjában találhat egy részletes leírást, illetve a Segítségnyújtás menüben tájékozódhat, hogy kérdéseivel kihez fordulhat. További információkat találhat a Tanulmányi Osztály ( valamint a Felnőttképzési Központ ( honlapján is. 19.

21 A KREDIT RENDSZERŰ TANTERV ÉS A TANULMÁNYOK TERVEZÉSE A kreditrendszer a hallgatói munka mennyiségi értékelését szolgáló rendszer. A kreditrendszeren belül minden tantárgyhoz kreditpont tartozik. A tantárgyanként meghatározott kreditpontok jelentik az adott tantárgy ismeretanyagának elsajátításához szükséges együttes munkamennyiség mérőszámát. A kreditpont mennyiségi és nem minőségi értékelést jelent, tehát a jeles (5) érdemjeggyel és az elégséges (2) érdemjeggyel eredményesen teljesített tantárgy egyformán pl. 2 kreditpontot ér. A tantervben kötelező, kötelezően választható és szabadon választható tárgyak vannak. A kötelező tárgyakat kivétel nélkül teljesíteni kell a záróvizsgára bocsátáshoz. A kötelező tárgyak teljesítésének időpontját az előtanulmányi követelmények szigorú betartásával Ön választja ki. A választható tantárgyak csoportokba sorolva kerültek a tantervbe. Minden egyes csoporthoz egy-egy mennyiségi követelmény (adott kreditpontszám, adott számú tantárgy) került előírásra a tantervben. A mennyiségi követelményt az adott csoportba tartozó tantárgyak közül tetszés szerinti félévben, tetszés szerint választott tantárgyakkal lehet teljesíteni. A záróvizsgára bocsátáshoz kivétel nélkül minden egyes csoportból teljesíteni kell az adott mennyiségi követelményt. A tanulmányok eredményes lezárásához, a záróvizsgára bocsátáshoz a fentieken túl feltétel - szaktól függően a mérő- és kitűzési gyakorlatok, nyári üzemi és pedagógiai gyakorlatok teljesítése, valamint - a testnevelési követelmények teljesítése. Az oklevél kiadásának feltétele a - a képesítési követelményben előírt államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése. A szakhoz tartozó konkrét követelmények leírása az adott képzés szöveges leírásában található. A kreditrendszerű képzésben minden hallgató egyéni tanrend szerint tanul, melyet saját magának kell összeállítani a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzatban előírtaknak megfelelően. Ön minden félév szorgalmi időszakában lehetőséget kap, hogy kiválassza a következő félévben felvenni szándékozott tárgyakat. Ez a tantárgyválasztás. A tantárgyválasztás a Tanulmányi Tájékoztatóban megtalálható tantervi mátrix és egyéb tantervi adatok alapján, számítógépen történik a számítástechnikai kabinetek valamelyikében, vagy interneten keresztül a Neptun.NET Hallgatói Információs rendszerben. Minden félévben hirdetményeken tesszük közzé, hogy mikor lehetséges a tantárgyválasztás. A tantárgyválasztáskor Önnek azon tantárgyak közül lesz lehetősége választásra, melyek a soron következő félév(ek)ben indításra kerülnek, és amelyeknek az előtanulmányi követelményét Ön már teljesítette vagy a folyó félév vizsgaidőszakában tervezi teljesíteni. A tanulmányok során a tantárgyválasztást, szakirányválasztást segítendő - lehetőség van a képzéshez tartozó tantárgyak rövid leírásának megtekintésére a Neptun.NET rendszerben.

22 Ha a tantárgyválasztáskor kialakított egyéni tanrendje, valamilyen külső ok miatt felborul (egy sikertelen vizsga miatt nem teljesülő előtanulmányi követelmény, egy a kevés számú jelentkező miatt törölt tárgy, stb.), akkor Ön a beiratkozási időszakban korrekciós tantárgyválasztást tehet. A tantárgyválasztáskor felkínált (kötelező és választható) tárgyak közül szabadon választhatja ki azokat, melyeket a következő félévben teljesíteni kíván. Ön nem köteles követni a mátrixban megadott javasolt tantervet. Felhívjuk azonban figyelmét, hogy az ajánlott tantervtől való nagy mértékű eltérés azt eredményezheti, hogy Ön nem tudja az összes követelményt a képzési idő (szaktól függően 6, 7 ill. 8 félév) alatt teljesíteni. A tantárgyválasztás megtörténte nem egyenlő a félévre történő bejelentkezéssel. Minden félév első hete a regisztrációs hét, ez a bejelentkezési időszak. Önnek ekkor a bejelentkezési lapon aláírásával hitelesítve kell nyilatkoznia bejelentkezési szándékáról. A bejelentkezés elmulasztása esetén a soron következő félév automatikusan passzív félévként kerül az Ön nyilvántartásába. Ha Ön két egybefüggően szünetelő hallgatói jogviszonyú félév (passzív félév) után nem teljesíti bejelentkezési kötelezettségét, akkor hallgatói jogviszonyát megszűntetjük, és erről írásban értesítjük. A tantárgyválasztáshoz használt Neptun.NET Hallgatói Információs Rendszer segítségével Ön megtekintheti saját tanulmányi eredményeit, ahogy azok a számítógépes nyilvántartásban szerepelnek. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a számítógépen felvett tantárgyait, elért tanulmányi eredményeit. Ha eltérést, hibát stb. észlel, akkor haladéktalanul forduljon a Tanulmányi Osztályon/Felnőttképzési Központban az Ön tanulmányi előadójához. A tantárgyválasztáshoz és saját tanulmányi nyilvántartásának megtekintéséhez Ön hallgatói azonosítója (neptun kód) és egy jelszó segítségével fér hozzá. A jelszó nyolc karakterből áll: születési év, hó, nap (pl ). Az eredeti jelszóval történő első belépéskor Önnek személyre szóló, más által nem ismert, jelszót kell választania. Ezt a jelszót jól jegyezze meg mert Önön kívül ezt senki sem ismeri. Ha mégis elfelejti, akkor jelentkezzen a Tanulmányi Osztályon/Felnőttképzési Központban az Ön tanulmányi előadójánál, aki visszaállítja a fent leírt eredeti jelszót, amit Ön az első belépéskor ismét cserélni lesz köteles. A tanulmányi munka részletes szabályozását a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzat tartalmazza, kérjük, hogy figyelmesen tanulmányozza át. 21.

23 A tantárgyi táblázatok oszlopai, rövidítések: kód a tantárgy egyértelmű azonosítója, felépítése a következő: az első karakter a képzés tagozatát jelenti (pl. N=nappali tagozat), a második karakter a képzés helyszínét mutatja (pl. G= Győr) a harmadik karakter a képzés típusát mutatja (pl. B= BSc alapképzés) a negyedik, ötödik karakter a tantárgy oktatásáért felelős tanszék betűkódja (pl. SE= Szerkezetépítési Tanszék) a hat-nyolcadik karakter a tantárgy sorszáma az adott tanszéken belül (pl. 001= első tantárgy) a kilencedik karakter jelzi az adott tantárgyon belül az oktatott félévszámot (pl. 2= a tantárgy második féléves része) heti elm. heti elméleti óraszám (órarendi óra) heti gyak heti gyakorlati óraszám (órarendi óra) heti labor heti labor óraszám (órarendi óra) bszf f folyamatos számonkérés (beszámolási v vizsga forma) b-5 5 fokozatú beszámoló b-3 3 fokozatú beszámoló (jól megfelelt/megfelelt/nem felet meg átváltása jeles (5)/közepes (3)/elégtelen (1) a aláírás megszerzése krp A tantárgy teljesítése esetén kapott kreditpont (kreditpontszám) af A tantárgy felvétele ebben a félévben ajánlott (ajánlott félév) if A tantárgy csak őszi (1), vagy csak tavaszi (2), esetleg mindkét (3) (indítás féléve) Előtanulmányi követelmény félévben indításra kerül A tantárgy felvételének előfeltétele a táblázatban jelölt tantárgy(ak) teljesítése 22.

24 Általános információk 23.

25 Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet BGI Építőmérnöki (BSc) szak - 24.

26 Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet ÉPÍTŐMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK TANTERVE (LEVELEZŐ TAGOZAT) Építőmérnöki (BSc) szak Képzési cél: Felkészült, nyelvtudással rendelkező építőmérnökök képzése, akik alkalmasak építési, fenntartási és üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatok ellátására, a képzésnek megfelelő tervezési és egyszerűbb fejlesztési feladatok önálló megoldására, bonyolultabb tervezési munkákban való közreműködésre. A jogszabályban meghatározott tervezői jogosultság az előírt gyakorlati idő után az elvégzett szakiránynak megfelelően szerezhető meg. Alapfokozat birtokában az építőmérnökök a képesek az elvégzett szakiránynak megfelelően: - kellő szakmai gyakorlat után tervezői jogosultság megszerzésére; - egyszerűbb fejlesztési feladatok önálló megoldására; - irányítás mellett érdemi mérnöki közreműködésre bonyolultabb tervezési munkákban. Alapfokozat birtokában az építőmérnökök a várható szakirányokat is figyelembe véve képesek az építőmérnöki szakma teljes területén: - műszaki vezetői tevékenység végzésére; - építési műszaki ellenőri tevékenység végzésére; - építési, fenntartási és üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatok ellátására; - településmérnöki és településüzemeltetési feladatok ellátására az önkormányzatok területén. Végzettségi szint: alapfokozat (baccalaureus, bachelor, rövidítve: BSc) Az oklevélben megnevezett szakképzettség: építőmérnök A képzési idő: 8 félév Az alapfokozat megszerzéséhez szükséges kreditpontok száma: 240 A képzés tartalma, az egyes képzési területek aránya: Képzési terület: kredit % arány Természettudományos alapismeretek Gazdasági és humán ismeretek Szakmai kötelező tananyag Differenciált szakmai ismeretek Szakdolgozat 15 6 Összesen Szakirányok: - közlekedésépítési, - szerkezetépítési, - településmérnöki. Szakmai gyakorlat: Az intézményen kívül teljesítendő, időtartama legalább 6 hét. Az ismeretek ellenőrzési rendszere: A tantervben előírt követelmények megszerzéséből, szakmai gyakorlat elvégzéséből, szakdolgozat elkészítéséből, záróvizsga letételéből tevődik össze. A szakdolgozat követelményei: A szakdolgozat olyan, konkrét szakterületen felmerülő építőmérnöki feladat megoldása, vagy kutatási téma kidolgozása, amely a hallgató tanulmányi ismereteire támaszkodva kiegészítő szakirodalmak tanulmányozásával és konzulensek irányításával egy félév alatt elkészíthető. A jelölt a szakdolgozattal BGI Építőmérnöki (BSc) szak - 25.

27 Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Építőmérnöki (BSc) szak igazolja, hogy kellő jártasságot szerzett a tanult ismeretanyag gyakorlati alkalmazásában, képes az építőmérnök elemző, tervező feladatainak elvégzésére, és a tananyagon túl jártas egyéb szakirodalomban is, amelyet értékteremtő módon képes alkalmazni. A záróvizsgára bocsátás feltétele: A tantervben előírt követelmények teljesítése, ezen belül: - legalább 240 kredit megszerzése, amelyben a szakdolgozat 15 kredit értékű, - a gyakorlati képzés tanterv szerinti követelményeinek teljesítése, - egy opponens által bírált és a belső konzulens által elfogadott szakdolgozat. Az oklevél kiadásának feltétele: Az alapfokozat megszerzéséhez egy államilag elismert legalább középfokú C típusú, illetve ezzel egyenértékű nyelvvizsga szükséges, a következő nyelvek valamelyikéből: angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz. A záróvizsga részei: - a szakdolgozat megvédése, - szóbeli vizsga a szakirány tárgyai közül kijelölt szaktárgyakból, illetőleg szaktárgy részekből, amelyhez tartozó összes tananyag mennyiségének értéke legalább 20 kredit. A záróvizsga eredménye: A szakdolgozat védésére és a komplex szóbeli vizsgára adott érdemjegyek egyszerű számtani átlaga, egész számra kerekítve. A záróvizsga eredménye elégtelen, ha valamelyik érdemjegy elégtelen. Az oklevél minősítése: Három eredmény, az egész tanulmányi időre vonatkozó súlyozott tanulmányi átlag, a komplex szóbeli záróvizsga jegyeinek átlaga és a szakdolgozatra kapott érdemjegy számtani átlaga. A szakirányú betétlap megszerzésének feltétele: - a szakirányban előírt kötelező tantárgyak teljesítése (50 kredit), - a szakirányhoz tartozó témakörben diplomaterv készítése. Felhívjuk Tisztelt Hallgatóink figyelmét, hogy a Tanulmányi Tájékoztató adatai tájékoztató jellegűek. A mindenkori, érvényes adatokat tartalmazó tantervek a Neptun rendszeren és a weblap Letöltések menüpontjában találhatóak. Győr, szeptember BGI Építőmérnöki (BSc) szak - 26.

28 Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Építőmérnöki (BSc) szak T A N T Á R G Y I L I S T A Kötelező tantárgyak: ssz. kód megnevezés félé. ósz. bszf. krp af if 1. LGB_AK002_1 Közgazdaságtan 12 v LGB_AK024_1 Proszeminárium 6 v LGB_EP001_1 Műszaki ábrázolás 12 v LGB_JE002_1 Jogi ismeretek 6 v LGB_KM001_1 Műszaki kémia 6 v LGB_KM002_1 Környezetvédelem 6 v LGB_MA002_1 Matematika (Analízis) 12 v LGB_SE001_1 Mechanika I. 15 v LGB_SZ003_1 Informatika 12 f LGB_EP002_1 Építőanyagok I. 9 v előtanulmányi követelmény 11. LGB_ET003_1 Minőségbiztosítás 6 v LGB_ET005_1 Geoinformatika I. 12 v LGB_MA002_1 és LGB_EP001_1 13. LGB_FI004_1 Környezetünk fizikája 12 v LGB_MA002_1 14. LGB_MA002_2 Matematika (Lineáris algebra és többváltozós függvények) 12 v LGB_MA002_1 15. LGB_SE001_2 Mechanika II. 15 v LGB_SE001_1 16. LGB_SV001_1 Vállalati gazdaságtan 12 v LGB_AK002_1 17. LGB_SZ003_2 Informatika II. 12 v LGB_SZ003_1 LGB_MA002_1 18. LGB_EP002_2 Építőanyagok II. 12 v LGB_EP002_1 19. LGB_EP003_1 Magasépítés I. 12 v LGB_ET001_1 Informatika (Számítógépes grafika) 12 f LGB_SZ003_1 21. LGB_ET005_2 Geoinformatika II. 9 v LGB_ET005_1 22. LGB_MA002_3 Matematika (Valószínűségszámítás és matematikai statisztika) 12 v LGB_MA002_2 23. LGB_NJ001_1 EU ismeretek 6 v LGB_JE002_1 24. LGB_SE001_3 Mechanika III. 15 v LGB_SE001_2 25. LGB_SE003_1 Mérnöki módszerek I. 12 f LGB_MA002_1 26. LGB_SE004_1 Tartószerkezetek I. 9 v LGB_SE001_2 27. LGB_EP003_2 Magasépítés II. 12 v LGB_EP003_1 28. LGB_ET005_3 Geoinformatika III. 9 v LGB_SZ003_1 29. LGB_ET006_1 Települési ismeretek I. 9 v LGB_ET007_1 Közlekedésépítés I. 9 v LGB_EP002_1 és LGB_MA002_2 31. LGB_ET008_1 Vízmérnöki ismeretek I, 9 v LGB_MA002_2 32. LGB_SE003_2 Mérnöki módszerek II. 12 f LGB_MA002_1 33. LGB_SE004_2 Tartószerkezetek II. 9 v LGB_SE004_1 34. LGB_SE004_3 Tartószerkezetek III. 9 v LGB_SE001_2 35. LGB_SE005_1 Geotechnika I. 12 v LGB_SE001_2 36. LGB_EP003_3 Magasépítés III. 9 v LGB_EP002_1 Kötelező tantárgyak (folytatás): BGI Építőmérnöki (BSc) szak - 27.

29 Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Építőmérnöki (BSc) szak ssz. kód megnevezés félé. ósz. bszf. krp af if 37. LGB_ET006_2 Települési ismeretek II. 9 v előtanulmányi követelmény 38. LGB_ET007_2 Közlekedésépítés II. 9 v LGB_ET005_2 és LGB_ET007_1 39. LGB_ET007_3 Közlekedésépítés III. 9 v LGB_ET005_2 és LGB_ET007_1 40. LGB_ET008_2 Vízmérnöki ismeretek II. 9 v LGB_MA002_2 és LGB_FI004_1 41. LGB_SE003_3 Mérnöki módszerek III. 12 v LGB_SE003_2 és LGB_ET007_1 42. LGB_SE004_4 Tartószerkezetek IV. 9 v LGB_SE004_3 43. LGB_SE004_5 Tartószerkezetek V. 9 v LGB_SE001_2 44. LGB_SE005_2 Geotechnika II. 9 v LGB_SE005_1 45. LGB_ET004_1 Építésmenedzsment I. 12 v LGB_SE003_2 46. LGB_ET007_4 Közlekedésépítés IV. 9 v LGB_MA002_2 47. LGB_ET008_3 Vízmérnöki ismeretek III. 9 v LGB_MA002_2 48. LGB_SE005_3 Geotechnika III. 9 v LGB_SE005_2 49. LGB_ET004_2 Építésmenedzsment II. 12 v LGB_ET004_1 Összes kreditpontszám 167 Szabadon választható tantárgyak (gazdasági és humán ismeretek): ssz. kód megnevezés félé. ósz. bszf. krp if 1. LGB_ET010_1 Stratégiai tervezés 6 f LGB_IT002_1 Műszaki nyelv 6 f 2 3 előtanulmányi követelmény 3. LGB_KA001_1 Magyar üzleti jog 6 v 2 3 LGB_JE002_1 6. LGB_KM034_1 Mérnöki kommunikáció 6 f LGB_SE002_1 A mérnök és a társadalom 6 f LGB_SM001_1 Szociális gyakorlat 6 f LGB_SM001_2 Szociális gyakorlatot követő szeminárium 6 f LGB_SV002_1 Termelésmenedzsment 12 v LGB_TT005_1 Szociológia 6 f LGB_TT006_1 Filozófiatörténet 6 v 2 3 A tanulmányok befejezéséig a csoportból 10 kredit teljesítése kötelező! BGI Építőmérnöki (BSc) szak - 28.

30 Baross Gábor Építési és Közlekedési Intézet Építőmérnöki (BSc) szak Kötelezően választható tantárgyak (Szakdolgozat választási lehetőség): félé. ssz. kód megnevezés bszf. krp if ósz. 1. LGB_ET099_1 Szakdolgozat 45 b LGB_SE099_1 Szakdolgozat 45 b A tanulmányok befejezéséig a csoportból 1 tantárgy teljesítése kötelező! előtanulmányi követelmény BGI Építőmérnöki (BSc) szak - 29.

31 k r e d i t A szak tantárgyainak javasolt felvételi rendje FÉLÉV Proszeminárium Építőanyagok I. Magasépítés III. 1 2 (AK024_1) Építőanyagok II. Magasépítés II. Építésmenedzsment I. Építésmenedzsment II. (EP002_1) (EP003_3) 2 3 (EP002_2) (EP003_2) (ET004_1) (ET004_2) 3 4 Közgazdaságtan Minőségbiztosítás Települési ismeretek II. 4 5 (AK002_1) (ET003_1) Geoinformatika III. (ET006_2) Közlekedésépítés IV. 5 6 Magasépítés I. 6 7 Geoinformatika I. (ET005_3) (ET007_4) (EP003_1) Közlekedésépítés II. Szakdolgozat választási 7 8 Műszaki ábrázolás (ET005_1) Települési ismeretek I. (ET007_2) Vízmérnöki ismeretek III. lehetőség 8 9 (EP001_1) 9 10 Informatika (ET006_1) (ET008_3) Közlekedésépítés III Jogi ismeretek Környezetünk fizikája (ET001_1) Közlekedésépítés I. (ET007_3) Geotechnika III (JE002_1) (FI004_1) (ET007_1) (SE005_3) Műszaki kémia Geoinformatika II. Vízmérnöki ismeretek II (KM001_1) Matematika (Lineáris (ET005_2) Vízmérnöki ismeretek I. (ET008_2) Környezetvédelem algebra és többváltozós (ET008_1) (KM002_1) függvények) (MA002_2) Matematika (Valószínűségszámítás és matematikai Szabadon választható Mérnöki módszerek III. 18 Matematika (Analízis) Mérnöki módszerek II. (SE003_3) statisztika) (MA002_3) tantárgy (MA002_1) Mechanika II. (SE003_2) EU ismeretek (SE001_2) Tartószerkezetek IV (NJ001_1) Tartószerkezetek II. (SE004_4) Mechanika I. (SE004_2) (SE001_1) Mechanika III. Tartószerkezetek V Vállalati gazdaságtan (SE001_3) Tartószerkezetek III. (SE004_5) (SV001_1) (SE004_3) Geotechnika II Informatika (SZ003_1) Mérnöki módszerek I. Geotechnika I. (SE005_2) Informatika II. (SZ003_1) (SE003_1) (SE005_1) Szabadon választható Tartószerkezetek I. tantárgy (SE004_1) Félévenkénti kreditpontszám: szakirány 4+szakirány 15+5+szakirány Összes kreditpontszám: 240 k r e d i t BGI Építőmérnöki (BSc) szak - 30.

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ. 2010. február

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ. 2010. február Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010. február FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011 FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT 1 Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Schwartz Regina 2 Tisztelt Elsőéves Hallgatóink!

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Széchenyi István Egyetem Győr TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2008/2009 JOGI ASSZISZTENS szak Felelős kiadó: Dr. Szekeres Tamás Szerkesztette: Benecz Judit Dr. Író Béla Orbánné Persa Krisztina Winkler Csaba Készült

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT. 2016. április

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT. 2016. április SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT 2016. április N:\WORD\1_SZABALY\Egyetemi Szabályzatok\Hatályos szabályzatok\hallgatói szabályzatok\tvsz\tvsz

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS TANULMÁNYI és VIZSGASZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS TANULMÁNYI és VIZSGASZABÁLYZATA Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 4. függelék 1. verzió AZ ÓBUDAI EGYETEM SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS TANULMÁNYI és VIZSGASZABÁLYZATA BUDAPEST,

Részletesebben

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése

egyéni esélyegyenlőségi tanácsadás, valamint esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezése BME HSZI HALLGATÓI SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a hallgatók szakmai és emberi támogatását a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) legtöbb munkatársat

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK)

TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLÁN A 2014/2015. TANÉVBEN (SZEPTEMBERBEN INDULÓ KÉPZÉSEK) Gyöngyös 2014. január 6. 1. FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSBEN MEGHIRDETÉSRE KERÜLŐ SZAKOK A képzési

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája

Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája OM 203052 6720 Szeged, Horváth Mihály utca 2-6. Tel/Fax: 62/547-160/114-es mellék E-mail: epki@vedres.sulinet.hu A szegedi Vedres

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER 5/D melléklete

Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER 5/D melléklete Szent István Egyetem Gödöllő A SZENT ISTVÁN EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER 5/D melléklete A HALLGATÓI JUTTATÁSOK ÉS TÉRÍTÉSEK SZABÁLYZATA 2015. Október Bevezetés

Részletesebben

Egyetem SZABÁLYZAT. 2011. április 1/99

Egyetem SZABÁLYZAT. 2011. április 1/99 SZE SZMSZ-HKR-TVSZ Hatályos: 2011.04.05. - Széchenyi István Egyetem S ZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER T TANULMÁNYI ÉS VIZSGA SZABÁLYZATT 2011. április M:\WORD\SZABALY\Egyetemi

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR. Doktori Szabályzata. Budapest

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR. Doktori Szabályzata. Budapest EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Doktori Szabályzata Budapest 2005 Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Doktori Szabályzat (KDSZ) 2/35.oldal 1. A Természettudományi

Részletesebben

Nyugati szórvány BI előkészítő 2016/2017 PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Nyugati szórvány BI előkészítő 2016/2017 PÁLYÁZATI KIÍRÁS PÁLYÁZATI KIÍRÁS A Balassi Intézet pályázatot hirdet - szlovén állampolgárságú, vagy - valamely más külföldi (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna kivételével) ország állampolgárságával

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán (ÁOK) folyó doktori (PhD) képzés és doktori (PhD) fokozat-odaítélés szervezeti és m

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán (ÁOK) folyó doktori (PhD) képzés és doktori (PhD) fokozat-odaítélés szervezeti és m A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán (ÁOK) folyó doktori (PhD) képzés és doktori (PhD) fokozat-odaítélés szervezeti és működési szabályzata (ÁOK Doktori Szabályzat) PÉCS 2015 2

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hatály: 2013. IX. 2 2014. VIII. 31. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (Egységes szerkezetben a 117/2013. (VII. 10.) szenátusi határozat módosító rendelkezéseivel.) Budapest 2012.

Részletesebben

Bartók Béla Zeneiskola PÁPA, Korona utca 27. Telefon: 89/313 116 Igazgató: 89/510-345 www.bartokzi-papa.hu e-mail: bartokzeneiskolapapa@gmail.

Bartók Béla Zeneiskola PÁPA, Korona utca 27. Telefon: 89/313 116 Igazgató: 89/510-345 www.bartokzi-papa.hu e-mail: bartokzeneiskolapapa@gmail. Bartók Béla Zeneiskola PÁPA, Korona utca 27. Telefon: 89/313 116 Igazgató: 89/510-345 www.bartokzi-papa.hu e-mail: bartokzeneiskolapapa@gmail.com BARTÓK BÉLA ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014. január Készítette: Az Intézeti akkreditációt előkészítő bizottság: Dr. Nagy Sándor

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANULMÁNYI ÉS VIZSGA SZABÁLYZAT. 2015. október

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANULMÁNYI ÉS VIZSGA SZABÁLYZAT. 2015. október SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANULMÁNYI ÉS VIZSGA SZABÁLYZAT 2015. október N:\WORD\1_SZABALY\Egyetemi Szabályzatok\Hatályos szabályzatok\hallgatói szabályzatok\tvsz\tvsz

Részletesebben

6. számú függelék A DOKTORI KÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (A DOKTORI SZABÁLYZAT 6. SZÁMÚ FÜGGELÉKE)

6. számú függelék A DOKTORI KÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (A DOKTORI SZABÁLYZAT 6. SZÁMÚ FÜGGELÉKE) 6. számú függelék A DOKTORI KÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (A DOKTORI SZABÁLYZAT 6. SZÁMÚ FÜGGELÉKE) BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK A SZABÁLYZAT HATÁLYA 1. (1) A jelen Szabályzat hatálya kiterjed: a Liszt

Részletesebben

TVSZ kisokos hallgatóknak

TVSZ kisokos hallgatóknak TVSZ kisokos hallgatóknak A dokumentumban megmaradt a TVSZ eredeti tagolása, így hogyha a pontos hivatkozásra van szükség, könnyen megtalálható. 2. A tanulmányi ügyekben eljáró bizottságok és személyek

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA SZÓLÓ ÁLLAMKÖZI ÖSZTÖNDÍJAKRA 2016/2017

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA SZÓLÓ ÁLLAMKÖZI ÖSZTÖNDÍJAKRA 2016/2017 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA SZÓLÓ ÁLLAMKÖZI ÖSZTÖNDÍJAKRA 2016/2017 Felhívás külföldi pályázók részére magyar állami ösztöndíjakra: magyarországi felsőfokú tanulmányok és kutatások folytatására a

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016 2017. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

EMÖT csángó BI el készít 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

EMÖT csángó BI el készít 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Balassi Intézet és a Nemzeti Er forrás Minisztérium közösen pályázatot hirdet román állampolgárságú, csángó-magyar nemzetiség személyek számára a Balassi Intézet magyarországi fels

Részletesebben

Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011.

Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011. Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011. I. A tanév rendjét meghatározó legfontosabb jogszabályok 1. A 22/2010. (V.13.)

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójában való részvételre 1. Általános információk, rendezők A rendezvény szervezője: Széchenyi István Egyetem

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016. TANÉV

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016. TANÉV KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016. TANÉV Jogszabályi alapja 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23. (1) bekezdés. Az iskola neve: Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola Az iskola címe: 8300

Részletesebben

Budakalász Gimnázium Budatétényi Tagintézményének Házirendje

Budakalász Gimnázium Budatétényi Tagintézményének Házirendje Budakalász Gimnázium Budatétényi Tagintézményének Házirendje 1./ Az intézmény tevékenysége A Budakalász Gimnázium esti és levelező tagozatú gimnáziumi oktatást biztosít elsődlegesen nagykorú fatal felnőttek

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁSI SZABÁLYZAT SZOLNOK

SZOLNOKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁSI SZABÁLYZAT SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA TÁVOKTATÁSI SZABÁLYZAT SZOLNOK TARTALOM I. Távoktatás alapfeladata, általános jellemzői... 3 1. A távoktatás alapfeladata... 3 2. A távoktatás általános jellemzői... 3 3. Helye a szervezetben...

Részletesebben

Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 2015/16. tanév

Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 2015/16. tanév Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 2015/16. tanév Képzéseink: A tagozatok kódszámai általános tantervű 01 matematika 02 angol 03 német 04 biológia 05 informatika 06 magyar 07 történelem 08 Arany János

Részletesebben

III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III/2. Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat

III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III/2. Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat III. HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER III/2. Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat A Szenátus - a HÖK egyetértésével - 2007. június 25-i ülésén, 60.aa/2006/07. számú határozatával támogatta a Hallgatói

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A Nyíregyházi Főiskola oktatási folyamatszabályozása (a Minőségirányítási kézikönyv 1. melléklete) Elfogadva: 2010. november 16. Módosítva: 2014. január 21., hatályba lép:

Részletesebben

Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen. Intézményi tájékoztató a bolognai rendszerű oktatáshoz

Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen. Intézményi tájékoztató a bolognai rendszerű oktatáshoz Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Intézményi tájékoztató a bolognai rendszerű oktatáshoz Ifjúságsegítő felsőfokú szakképzés nappali tagozat 2007. augusztus TARTALOMJEGYZÉK Előszó

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT A Dunaújvárosi Főiskola szenátusa a 76-2008/2009. sz. határozatával 2009. június 16. napján elfogadta 2009. Dunaújváros

Részletesebben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Felvételi Szabályzata a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelettel egységes szövegbe foglalva (2013. február 21. napjától

Részletesebben

Az informatika tantárgy idegen nyelv oktatása a középfokú oktatási intézményekben

Az informatika tantárgy idegen nyelv oktatása a középfokú oktatási intézményekben Tanulmányok 1 Erd s Ferenc Nyéki Lajos Az informatika tantárgy idegen nyelv oktatása a középfokú oktatási intézményekben Bevezetés Egyre több középfokú oktatási intézmény ismeri fel a nyelvi képzés jelent

Részletesebben

KORÁNYI FRIGYES GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KORÁNYI FRIGYES GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA KORÁNYI FRIGYES GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készült: 2013. május 21. Készítette: Bobonka Gyula igazgató Tartalom 1 Bevezető rész... 4 1.1 A szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskola. Kari Doktori Szabályzat 2013. július 28.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskola. Kari Doktori Szabályzat 2013. július 28. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Doktori Iskola Kari Doktori Szabályzat 2013. július 28. A PPKE JÁK Állam- és Jogtudományági Doktori Tanácsa figyelembe véve az alábbiakban foglalt

Részletesebben

Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata

Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata 1 Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2014. 2 észítette: IIKészítette: Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Dátum: Érvényesség: határozatlan

Részletesebben

RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA

RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA ELTE TANÍTÓ ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA 2004. TARTALOMJEGYZÉK Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat I. Általános rendelkezések 3. oldal II. Az ELTE Tanító-és Óvóképző

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata A Kittenberger Kálmán Általános és Művészeti Iskola a Készült: 2011. augusztus 25. Tartalomjegyzék Függelék... 4 Mellékletek jegyzéke:... 4 1. A célja, jogszabályi alapja... 5 1.1. A célja... 5 1.2. A

Részletesebben

Pedagógiai Program. Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375. 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15.

Pedagógiai Program. Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375. 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15. Pedagógiai Program Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15. Érvényes: 2009. szeptember 1-től Tartalomjegyzék I. Nevelési program 1. Bevezetés

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA MÓRICZ ZSIGMOND REFORMÁTUS KOLLÉGIUM, GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA TAGINTÉZMÉNYE

KÖZZÉTÉTELI LISTA MÓRICZ ZSIGMOND REFORMÁTUS KOLLÉGIUM, GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA TAGINTÉZMÉNYE KÖZZÉTÉTELI LISTA MÓRICZ ZSIGMOND REFORMÁTUS KOLLÉGIUM, GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA TAGINTÉZMÉNYE 5310 KISÚJSZÁLLÁS KÁLVIN U. 3. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR 32/2008. - XI.24. OKM rendelet

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában való részvételre 1. Általános információk, rendezők A rendezvény szervezői: Pécsi Tudományegyetem Általános

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár -2014- Tartalom A könyvtár jogállása... 3 A könyvtár feladata... 4 A könyvtár gyűjtőköre... 4 A könyvtári állomány gyarapítása, feltárása...

Részletesebben

Kerpely Antal Kollégium Szervezeti- és Működési Szabályzat

Kerpely Antal Kollégium Szervezeti- és Működési Szabályzat Dunaújvárosi Főiskola Kerpely Antal Kollégium Szervezeti- és Működési Szabályzat 2013. Dunaújváros 2. kiadás 0. módosítás 2 (43). oldal Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa 78-2012/2013. (2013. 06.18.) határozatával

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hatály: 2016. II. 1 - F5. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (Egységes szerkezetben a 117/2013. (VII. 10.) szenátusi határozat, a 92/2014. (VII. 16.) szenátusi határozat, a 15/2015.

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR Közlekedésmérnöki alapképzési (BSc) szak Budapest 2008 Tartalomjegyzék Alapadatok... 1 Bevezetés... 2 1. A Közlekedésmérnöki Karon folyó

Részletesebben

KOLLÉGIUMI FELVÉTELI PÁLYÁZATI KIÍRÁS ÉS ÜGYREND A BME VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KARÁN

KOLLÉGIUMI FELVÉTELI PÁLYÁZATI KIÍRÁS ÉS ÜGYREND A BME VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KARÁN KOLLÉGIUMI FELVÉTELI PÁLYÁZATI KIÍRÁS ÉS ÜGYREND A BME VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KARÁN 2015 / 2016. tanév tavaszi félév 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Jelen ügyrend a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SARKAD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. fejezet 1.. Az intézmény: (1) Az intézmény neve: Sarkad Város Önkormányzata Ady Endre -

Részletesebben

Fertőrákosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat

Fertőrákosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat Fertőrákosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 1 BEVEZETŐ Az intézmény a jogszabályi előírásoknak megfelelendő alapító okiratában foglaltakat e szervezeti és működési

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ SZENT PÁL AKADÉMIA 2015/2016-OS TANÉV 1. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERKÉPZÉS NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT V.

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ SZENT PÁL AKADÉMIA 2015/2016-OS TANÉV 1. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERKÉPZÉS NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT V. TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ SZENT PÁL AKADÉMIA 2015/2016-OS TANÉV 1. FÉLÉV TEOLÓGIA MESTERKÉPZÉS NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT V. ÉVFOLYAM Tartalom Általános információk... 3 A Szent Pál Akadémia küldetésnyilatkozata...

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. RÉSZ III/II. FEJEZET SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

SEMMELWEIS EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. RÉSZ III/II. FEJEZET SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR SEMMELWEIS EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT III. RÉSZ III/II. FEJEZET SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA /2011. (..) számú SE szenátusi határozat Tartalomjegyzék

Részletesebben

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Készítette: OKM Közoktatási Főosztály 1 Az elektronikus kiadvány a közoktatás szereplő számára a szakmai munka segítése céljából készült, alkalmazása

Részletesebben

Specializáció választási tájékoztató

Specializáció választási tájékoztató BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA B U D A P E S T B U S I N E S S S C H O O L Specializáció választási tájékoztató alap- és mesterképzésen résztvevő hallgatók részére 2014. november 1 Kedves Hallgató! Ön most

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÉPZÉSI SZABÁLYZAT

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÉPZÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÉPZÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2011 1 TARTALOMJEGYZÉK A szabályzat hatálya... 3 Értelmező rendelkezések... 3 A képzésekkel kapcsolatos kari feladatok és hatáskörök... 4 A képzésekkel

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Sikéné Pfeiffer Éva igazgató Budapest, 2015. augusztus 24. ~ 1 ~ Tartalom I. Bevezetés, általános rendelkezések... 4 II. Az intézmény alaptevékenységének konkrét leírása...

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak

Gépészmérnöki alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Gépészmérnöki alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójában való részvételre 1. Általános információk, rendezők A rendezvény szervezője: Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

Hatályba lépés ideje: 2013. december 21.

Hatályba lépés ideje: 2013. december 21. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Szervezeti és Működési Szabályzata Hatályba lépés ideje: 2013. december 21. T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 00_nappali_mester_tartalom.qxd 2010.08.17. 14:19 Page 1 PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ Mesterképzési szakok Nappali tagozat 2010/2011. tanév 00_nappali_mester_tartalom.qxd

Részletesebben

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KARÁNAK. Doktori SZABÁLYZATA PÉCS

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KARÁNAK. Doktori SZABÁLYZATA PÉCS A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KARÁNAK Doktori SZABÁLYZATA PÉCS 2004 2 TARTALOM 1. FEJEZET: ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 1. A doktori fokozatszerzésről általában... 2. A PhD fokozat megszerzésének

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/II. fejezet. SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata

Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat. III/II. fejezet. SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata III/II. fejezet SEMMELWEIS EGYETEM Egészségtudományi Kar Tanulmányi és Vizsgaszabályzata 1. A TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE (4) A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (továbbiakban: TVSZ)

Részletesebben

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TERVEZET

A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TERVEZET Rumi Rajki István Általános Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat 1 A RUMI RAJKI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TERVEZET Rumi Rajki István Általános Iskola Szervezeti és

Részletesebben

Közzétételi lista. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége és szakképzettsége

Közzétételi lista. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége és szakképzettsége Közzétételi lista A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége és szakképzettsége Sorszám Beosztás Végzettség Szakképzettség Tanított tárgyak 1. tanító főiskola tanító, technika

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójában való részvételre. A Szekció honlapja:

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójában való részvételre. A Szekció honlapja: FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekciójában való részvételre 1. Általános információk, rendezők A rendezvény szervezője: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a SZF/.../2013.

S z o l n o k i F ő i s k o l a SZF/.../2013. S z o l n o k i F ő i s k o l a SZF/.../2013. Felvételi Szabályzat A Szolnoki Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) szenátusa a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban Nftv.),

Részletesebben

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze

Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Debreceni Egyetem Állás- és Szakmai Gyakorlati Helyek Börze Hallgató Karrier Iroda és Szolgáltató Központ 2011. 05. 04. Állásbörze a Debreceni Egyetemen együtt a régió diplomás munkaerőpiacáért A Debreceni

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ VENDÉGHALLGATÓK RÉSZÉRE

TÁJÉKOZTATÓ VENDÉGHALLGATÓK RÉSZÉRE TÁJÉKOZTATÓ VENDÉGHALLGATÓK RÉSZÉRE 1. Vendéghallgatói jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumok: 1 Jelentkezési lap, melyben a hallgató kérvényezi a vendéghallgatói jogviszony létesítését a Dunaújvárosi

Részletesebben

AZ EGYETEM TÖRTÉNETE. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme.

AZ EGYETEM TÖRTÉNETE. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme. AZ EGYETEM TÖRTÉNETE Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebbi folyamatosan m{köd[, s egyben legnagyobb egyeteme. Pázmány Péter esztergomi érsek 1635-ben Nagyszombat városában alapította

Részletesebben

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata 2005 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések....1 2. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja...1 2.1. Az SZMSZ...1 2.2.

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Az intézmény megnevezése: CSONGRÁDI GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SÁGHY MIHÁLY TAGINTÉZMÉNYE

H Á Z I R E N D. Az intézmény megnevezése: CSONGRÁDI GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SÁGHY MIHÁLY TAGINTÉZMÉNYE H Á Z I R E N D Az intézmény megnevezése: CSONGRÁDI GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SÁGHY MIHÁLY TAGINTÉZMÉNYE Székhelye: Csongrád, Gyöngyvirág u. 18. Telefonszáma: 63/570-425 63/570-438 Fax:

Részletesebben

KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (KTVSZ) (A Hallgatói követelményrendszer C része) 2015. február 18.

KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (KTVSZ) (A Hallgatói követelményrendszer C része) 2015. február 18. KREDITRENDSZERŰ TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (KTVSZ) (A Hallgatói követelményrendszer C része) 2015. február 18. T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K... 2 E L Ő S Z Ó... 4 I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat

Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat Szabályzat kódja NYIÁSZ Utolsó módosítás ELN-166/2015 (12.08.) Hatályosság 2016.07.01. Verziószám 1/2016 Nagypályás és csökkentett pályaméretű labdarúgás

Részletesebben

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában.

A nem önkormányzati fenntartásban működő médiumok Szentes városában. Szentes Város Polgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Témafelelős: Mihály Béláné Ikt.szám: P-3892/2012. Tárgy: Az önkormányzat által adott költségvetési támogatások és a támogatott médiumok helyzetének

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN SZAKMAI GYAKORLAT AZ OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉSBEN A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN A TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT 3/B. MELLÉKLETE Szeged, 2014. június 30. 1 Szakmai gyakorlatok az osztatlan tanárképzésben (a

Részletesebben

SZENT ISVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABAI KÖNYVTÁRA ÜGYREND

SZENT ISVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABAI KÖNYVTÁRA ÜGYREND SZENT ISVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABAI KÖNYVTÁRA ÜGYREND Békéscsaba 2013 A SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR BÉKÉSCSABAI KŐNYVTÁRÁNAK ÜGYRENDJE

Részletesebben

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend SZERVEZETI ÉS MŰKŐDÉSI SZABÁLYZAT A nevelőtestület elfogadta: 2012.12.14-i értekezletén. Jóváhagyta: 2012.12.15. Egyed Gyula igazgató SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont.

Impresszum. Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda. Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont. Felvételi Kalauz Impresszum Fõszerkesztõ: Süveges Péter BME Diákközpont. Támpont Iroda Felelõs kiadó: Veres Gábor igazgató BME Diákközpont Szerkesztették: Diákközpont Támpont Iroda Oktatási Igazgatóság,

Részletesebben

Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola

Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata 2009 1 Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 A gazdasági szervezet felépítése és feladata...

Részletesebben

Járműmérnöki alapszak

Járműmérnöki alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Járműmérnöki alapszak Kecskemét 2012 2013 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Pályaválasztási tájékoztatója

Pályaválasztási tájékoztatója A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási tájékoztatója a megye középfokú intézményeiről, általános iskolai tanulók részére 2016/2017. tanév Bevezető Kedves Pályaválasztó Tanulók!

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

HMÖT BI el készít 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

HMÖT BI el készít 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Balassi Intézet és a Nemzeti Er forrás Minisztérium közösen pályázatot hirdet horvát állampolgárságú, magyar nemzetiség hallgatók számára a Balassi Intézet magyarországi fels oktatási

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.frizurakellek.hu webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető online termék értékesítési szolgáltatás regisztrált

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév A szakképzésről szóló, 2011. évi CLXXXVII. törvény változását követően 2015. július 1-én megalakultak a Szakképzési Centrumok. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

Részletesebben

A Budatétényi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Házirendje

A Budatétényi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Házirendje A Budatétényi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Házirendje 2014 Az intézmény nevelőtestülete elfogadta: 2014. december 10-én Ikt: Budapest,

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM TANULMÁNYI és VIZSGASZABÁLYZATA 2012. szeptember 1-ét követően beiratkozott szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatók számára

AZ ÓBUDAI EGYETEM TANULMÁNYI és VIZSGASZABÁLYZATA 2012. szeptember 1-ét követően beiratkozott szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatók számára 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM TANULMÁNYI és VIZSGASZABÁLYZATA 2012. szeptember 1-ét követően beiratkozott

Részletesebben

STEPP-SCIENCE, TECHNOLOGY AND EDUCATION PLATFORM FOR PHOTONICS, HUNGARY KLASZTER

STEPP-SCIENCE, TECHNOLOGY AND EDUCATION PLATFORM FOR PHOTONICS, HUNGARY KLASZTER STEPP-SCIENCE, TECHNOLOGY AND EDUCATION PLATFORM FOR PHOTONICS, HUNGARY POLGÁRI JOGI TÁRSASÁGI SZERZŐDÉSE I. PREAMBULUM 1. A jelen szerződésben foglalt dokumentummal a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hatály: 2015. IX. 5 - F5. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT (Egységes szerkezetben a 117/2013. (VII. 10.) szenátusi határozat, a 92/2014. (VII. 16.) szenátusi határozat, a 15/2015.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT II. Rákóczi Ferenc Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola Szécsény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2011. május 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ)

Részletesebben

ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014 Tartalomjegyzék: 1. Az intézmény adatai 4 1.1. Székhely, telephely megjelölése 4 1.2. Jogelőd intézményei 4 1.3.

Részletesebben

FORRAI MAGÁNISKOLA KÉTTANNYELV KÖZÉPISKOLA. A kreditrendszer fels fokú szakképzés tanulmányi és vizsgaszabályzata

FORRAI MAGÁNISKOLA KÉTTANNYELV KÖZÉPISKOLA. A kreditrendszer fels fokú szakképzés tanulmányi és vizsgaszabályzata FORRAI MAGÁNISKOLA KÉTTANNYELV KÖZÉPISKOLA A kreditrendszer fels fokú szakképzés tanulmányi és vizsgaszabályzata 2011 1 A Forrai Magániskola Kéttannyelv Középiskola - továbbiakban Forrai Magániskola -

Részletesebben

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a 2013/2014. tanév rendjéről

ELŐTERJESZTÉS. a 2013/2014. tanév rendjéről EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE Készült: 2013. április 24-én ELŐTERJESZTÉS a 2013/2014. tanév rendjéről 1 Ö S S Z E F O G L A L Ó A 2013/2014. tanév rendjéről szóló rendelet meghatározza: - a tanítási év

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ADY ENDRE NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BERHIDA 2013. Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 4 1.1 A szervezeti és

Részletesebben

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2600 Vác, Németh László u. 4-6. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT V Á C 2012 -2- A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv., az 1996. évi LXII.

Részletesebben

A LADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Készítette: Kovácsné Vanderer Ágota Igazgató 2013.

A LADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Készítette: Kovácsné Vanderer Ágota Igazgató 2013. A LADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készítette: Kovácsné Vanderer Ágota Igazgató 2013. 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Pestszentlőrinci Kerekerdő Óvoda HÁZIREND OM azonosító: 034666

H Á Z I R E N D. Pestszentlőrinci Kerekerdő Óvoda HÁZIREND OM azonosító: 034666 1 H Á Z I R E N D TARTALOMJEGYZÉK 2 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK..3 2. AZ INTÉZMÉNY HELYE A KÖZNEVELÉSBEN...4 3. A NEVELÉSI ÉV RENDJE..5 AZ ÓVODA NAPI NYITVA TARTÁSI RENDJE. 5 A NYÁRI, TÉLI ZÁRVA TARTÁS RENDJE,

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat

Szervezeti és működési szabályzat Szervezeti és működési szabályzat SASHEGYI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM OM: 035289 Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium Budapest XII. Meredek utca 1. OM azonosító: 035289 2013.

Részletesebben