Stohl András: "Ezt magamnak köszönhetem"

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Stohl András: "Ezt magamnak köszönhetem""

Átírás

1 2013 február 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Akárhol tűnik fel, nem lehet nem odafigyelni rá: színész, műsorvezető, a szabadság vadásza, örök kamasz. Egy éve azonban börtönbe került - öt hónapra. Az ott töltött napok nem múltak el nyomtalanul. Egy napló is őrzi mindazt, amit átélt. Stohl őszintén vallott második könyvében, és most nekünk is. Az első könyvedben úgy fogalmaztál: az volt a vágyad, hogy jobban megértsenek az emberek. Nem is megértésre vágytam, hanem inkább arra, hogy a valós Stohl Andrást ismerjék meg. Nem reméltem, hogy majd odajönnek, és azt mondják, juj, mennyire más lett a véleményem magáról! Csak szerettem volna valami mást is megmutatni, mint amit általában az újságok írnak. Egyszer végre elmondani az én véleményemet, és aki akarja, tudomásul veszi, vagy felfogja, megérti, elfogadja. Vagy legalábbis támpontot kap ahhoz, hogyan lehet hozzám viszonyulni. Vagy ha nagyon nagyot akarok mondani, akkor elgondolkodhattak azon, hogy az a kép, amit kialakítunk egy emberről, bárkiről, az mennyiben fedi a valóságot. 1. oldal (összes: 10)

2 Kattints a képre a galériáért! A "Stohl-őszintén" tavaly jelent meg. Most itt a börtönnaplód. Mi volt a szándékod ezzel a munkával? Nem akartam megváltani a világot. Amikor bent voltam, elhatároztam, hogy minden este leírom, hogy mi történt. Ennek két oka volt. Egyfelől gondoltam, hogy ebből majd születhetne egy könyv bármilyen furán is hangzik - azért, hogy esetleg pénzt keressek vele. Csak aztán született egy olyan törvény, miszerint ezt nem lehet. Ez így alakult, de most már mindegy. Másfelől pedig amikor lámpaoltás előtt írtam, abban az egy órában mindig egy másik helyzetből figyeltem magam. Ráláttam az egész napra és segített egy kicsit életben maradni. Naplót írni egy belső utazás, hiszen akkor rendszerezed, újraéled, helyére rakod a dolgokat. Az egy intim meztelenség, te meg - kvázi - kiállsz vele a világ elé. Igen, de ez nem olyan típusú könyv. Én nagyon nem vagyok kibékülve azzal a kampánnyal, ami körülötte zajlik. Egy szó sincs arról, hogy milyen borzalmas a börtönben. Semmi köze nincs ehhez. Gondolom, ez marketing szempontból kell, de ez nagyon messze áll tőlem. Bármilyen meglepő, én ezzel a könyvvel szórakoztatni akartam. Szórakoztatni? Ez a szó jut eszedbe? Igen, mert - szerintem - nagyon sokat lehet rajta röhögni. Hát, elég abszurdak a helyzetek. Olvastam, és szinte láttalak egy filmen. Csakhogy ez mégiscsak a valóság volt. Na, ez az őrület benne! Valaki azt mondta, hogy közben hallotta a hangomat... Én ezt remélem, hogy ha olvassák a könyvet! De miért akartál hozzánk beszélni, nekünk mesélni? Hogy szórakozzunk? Miközben azért a szívem is összeszorult! Figyelj, én egy színész vagyok! Ez alatt most ne a magamutogatást értsd! "Forgattam" egy filmet és 2. oldal (összes: 10)

3 be szeretném mutatni. Lehet, segített a túlélésben, hogy "lekettőzted" az életet? Ezt mondom! Megvolt esténként - mondjuk úgy - ez a kívülállás. Egyszer csak írtam egy könyvet vagy egy forgatókönyvet. Lejegyeztem egy ember történetét. Azt a sokféle érzést, ami kavargott bennem. Hogy milyen fura például az, hogy két héttel azelőtt még egy fogadáson voltam, és ismert emberekkel ültem egy asztalnál, aztán négy romával ültem kétszer négy méteren. Mennyire disszonáns az egész! Ki vagyok én? Hol vagyok? Mi ez az egész? Ezekre a kérdésekre mi a válasz? Hogy mi vagyok, ki vagyok? Hát, ez is én vagyok, sajnos, de ezt magamnak köszönhetem. Az nagyon abszurd, hogy az ember az egyik pillanatról a másikra föntről vagy középföntről bekerül a zaccba. Nem akarom a bentieket bántani, de akik a börtönben tengetik az életüket, azoknak a 80 százaléka azért valószínűleg tényleg az emberiség zacca. Hisz elkövettek valamit. Rádöbbenhettél a saját kicsinységedre. Stohl András EU egy szám voltál a sok közül. Már nem te voltál a "nagy szám"... Összementél? Gyerekkoromban is tudtam, hogy az egyik magazinban a tesztekre mit kell írni, hogy a legjobb eredmény jöjjön ki. Most mondhatnám, hogy nagyon átgondoltam ezeket a dolgokat, de egy frászt! Annak, aki abból él, hogy kirakja magát a közönség elé, kell hogy legyen valamiféle önbizalma, önképe - lehetőleg egészséges. Nem szabad, hogy elveszítse! Persze, hogy volt megingás. Az nagyon fura érzés ám! Annyi őrületes helyzet volt. Amikor egy színházi előadást rendeztem bent, és fejgéppel, hátulról világítottam és ott állt kétszáz kopasz, elálló fülű, szürke mákos ruhás ember. És te is egy voltál közülük... Én a leghátsó sorban voltam, de ha mögém állt volna valaki, akkor engem ugyanolyannak látott volna, mint őket. Az döbbenetes érzés! Érted? Az nagyon fura! Igazából talán akkor szégyelltem magam a legjobban, amikor bejöttek a nemzetisek. A kollégáid, barátaid a Nemzeti Színházból karácsonyi műsort adtak. Azt írod, hogy akkor tanultad meg, mi a szégyen. Hát, az kemény volt. Pedig szeretetből jöttek, de mégis. Nagyon kemény. Mi rabok eligazítást kaptunk, hogy ne hujjogjunk, ne füttyögjünk. Érezzük magunkat megtisztelve, hogy eljöttek a Nemzeti Színház színészei! Ott állta mint a Nemzeti Színház színésze... Isteni! Most kínodban röhögsz, vagy ez egy igazi nevetés? Nem. Kínomban röhögök, de röhögök. Nekem ezek nagyon tetszenek, de félre ne érts, nehogy úgy írd meg, hogy az tetszik, hogy ilyen helyzetbe kerültem! Csak nekem ez már annyira őrületes volt. Én az A épületben voltam, az előadás pedig a B-ben. Mentünk a -20 fokban, és ordító, ugató rottweilerek kísértek, no meg a fegyőr, hátán géppisztollyal... Karácsonyi műsor! Szóval, eszelős helyzetek voltak. 3. oldal (összes: 10)

4 Kattints a többi képért! Rengeteg abszurd történet volt - nyilván sok olyan is, ami bele se került a könyvbe. Mi volt a szűrőd? Na, most jutottunk el a lényeghez! Én nem akartam rosszat senkinek. Egyfelől, nem vagyok ilyen típusú ember. Nem vagyok oknyomozó riporter. Nem is értek hozzá. Én egy ember vagyok, aki a saját bőrén tapasztalt meg valamit. Tudatosan és szándékosan úgy írtam, hogy egy rabnak vagy fegyőrnek se lehessen baja ebből. Senkit nem szólítok a nevén, nem is tudhatjuk, hogy hívják. Viszont ami le van írva, az megtörtént. Nincs benne olyan, amit nem láttam a saját szememmel, illetve ha van, akkor többször hangsúlyozom, hogy ezt hallomásból tudom. Ez nagyon fontos. Igen, de mégis beszámolsz olyasmikről, amik elvileg nem történhetnének meg egy börtönben. Ha valaki elolvassa - mondjuk - a Büntetés-végrehajtástól, akkor gondolhatja azt, hogy valaki mégsem végezte jól a munkáját. Nem félsz, hogy ennek következményei lesznek? A BV nagyon jól reagált. Azt mondták, hogy akkor nyilvánítanak véleményt, ha már elolvasták a könyvet. Minden tisztelem a vezetésé, hogy nem a bulvársajtó szalagcímeiből ítélnek! Ebből a szempontból nagyon nyugodt vagyok. Ami leírtam, azért kiállok, mert azt én láttam, tapasztaltam. Hazudni nem fogok. Ha ezen a nyomvonalon megyünk tovább, azért volt, akibe belecsíptél. Például a saját ügyvédedbe. Címlapon volt, hogy mekkorát csalódott benned. Ruttner fölhívott és neki is elmondtam: "De hát együtt csináltuk végig ezeket a dolgokat, pontosan tudod, hogy a bulvár annyit használ a könyvből, ami nekik jó!" Amit idéztek a lapok, azok valóban le vannak írva, csak a folytatása nincs már benne egy-egy butuska cikkben. Volt, hogy kiakadtam, hogy az ügyvédem megint nyilatkozik, de másnap már megkövettem, mert nem csinált show-t, nem ártott nekem. Mivel minden nap írtam, ott van időrendben, hogy mikor mit éreztem. Az idézet az újságban véget ér, de a napló nem! Az a fontos ebből, amikor azt érzed, hogy egy tárgy vagy, esetleg egy árucikk. Pingpongoznak a neveddel, a történeteddel, keresik vele a pénzt, amivel nincs baj, tegyék, de mégiscsak egy nyitott pénztárca vagy - érted?! Amiből csak kivesznek, és te közben eltűnsz. Ez fájt, vagy felbőszített? 4. oldal (összes: 10)

5 Ez inkább feldühített, de ezt is elfogadtam. Érdekes, ahogy egy csomó mindent tudomásul veszel. Felfogod ésszel, hogy igen, ez így van. Belőlem sokan élnek - mondjuk így. Most nem is Stohl Andrásról beszélek, hanem egy olyan emberről, aki közszereplő vagy aki témát jelent az újságíróknak. Még több kép a galériában! Abban a 150 napban elhatároztad, hogy nem nyilatkozol. Ahogy azóta figyeltem - bár voltál címlapon - de nem te beszéltél, vagy ha mégis, akkor inkább a szerepeid, a szakmád felé igyekezted irányítani a figyelmet. Igen, kizárólag. Ehhez képest ez a könyv megint kidob a placcra. Igen, ez kérdés, hogy jó vagy nem jó. Fene se gondolta ezt így végig, de úgy írtam meg, amilyen én vagyok. Újra elolvastad? Hogyne! Olvastam sokszor, nekem nagyon tetszett. Nem olyan, mint egy sebet fölvakarni? Nem. Én visítva röhögtem egy csomó helyen, komolyan. Hiszen én mindenkinek láttam az arcát, a gesztusait, éreztem a szagát. Kintről már könnyű újraolvasni. Hogy mondjam neked? Én egy Büntetés-végrehajtási Intézetben voltam, nem a gulágra vittek. Innen már olyan, mint egy szakasza az életemnek, amire rálátok. És ami lezárult. És amin lehet szórakozni. Ami - remélhetőleg - végleg lezárult, igen. 5. oldal (összes: 10)

6 Ezzel a vezekléssel tényleg túljutottál rajta? Elkövetted, esendő voltál, leülted - béke van? Belül? Szerintem igen. Ami tőlem tellett, azt mind megtettem. Ebbe beletartozik a prevenciós körút is. Ez is fontos. Minden alkalommal elmondtam, hogy természetesen ennek két célja van. Az egyik az, hogy fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről a problémáról. A másik, hogy azt reméltem, hátha ez enyhítő körülmény lesz a másodfokú bíróságon. Ebből se csináltam titkot. Mindenhol elmondtam. Megkóstoltak azzal is, hogy ezt a körutat nem folytatod. Március 5-e óta, amióta kijöttem már négy helyen voltam. Aztán vége lett az iskolának és nyári szünet volt - nehéz lett volna bárhova menni. De azóta folytatom. Ez is csak olyan valami, ami téma lehet. Arról is tudtak rosszat írni, hogy odaadtam az 1 millió forintnál többet érő 1100-as motoromat a motoros mentőknek, és hogy mennyit kellett rákölteni. 37 ezer kilométer volt benne - olyan sokat tán nem kellett áldozni rá, gondolom én. De lehet, hogy igen. Arról is vallasz, hogy lett némi "imidzs-problémád" - ahogy te mondod. Te vagy a drogos alkoholista, alkoholista drogos Stohl. Ez a kifelé rajzolt kép, vagy benned is zavart okoz? Csak a külvilág felé. Én pontosan tudom, hogy hányszor nyúltam kábítószerhez vagy pohárhoz, hogy mennyi cigarettát szívok. Nekem ezzel nincs problémám, de - ezt is írom a könyvben - számomra fantasztikusan jó érzés volt, hogy semmiféle elvonási tünetem nem volt. Azon visítva röhögtem, amikor azt olvastam az újságokban, hogy ezzel gondjaim voltak. Látták - még a tárgyalás időszakában -, hogy izgatottan ráztam a fejem, vakaróztam. Az ész megáll! Kattints a képre a galériáért! Nem mertél az orrodhoz nyúlni, amikor fotósok vettek körül. Az igaz. Aki ebben nem volt benne, az el sem tudja képzelni. Ülsz egy helyzetben és baromira kell koncentrálnod minden egyes mozdulatodra. Egy idő után - miután színész vagy - tudod, hogy mik 6. oldal (összes: 10)

7 azok a gesztusok, amikre harapni fognak. Tehát ha fölnyúlsz és megtörlöd az izzadó arcodat az orrodnál, akkor máris katt, katt, hallod a fényképezőgépeket. Abban a pillanatban ugranak, hiszen motívum van. Iszonyatos erő kell, hogy ezekre mind figyelj. Nagyon érdekes. Annyi minden történt, hogy tényleg olyan ez az egész, mint egy film. Az emberi agy egészen elképesztő, ahogy viselkedik bent a börtönben is. Ahogy leold. Mint az autóknál, amikor 240-nél leáll a motor. Egy idő után az agyad is beiktatja ezeket a blokkokat, hogy ne bolondulj meg. Mindennek más az optikája, aztán a kép visszaváltozik? Minden nagyon gyorsan visszaáll. Ez is fantasztikus, hogy abban a pillanatban, ahogy kijössz, és meglátod az autókat, a közlekedési lámpákat, már kint vagy, mint egy színdarabban. Vége az előadásnak, tapsoltak, már nem Othello vagy, nem III. Richárd, hanem Stohl András. Minden a tapsig tart. Itt pedig addig, amíg odaadták a cuccaimat, kiléptem, és a fotósok kattogtak kint. Az is olyan rossz volt. Nem üvölthettem fel, hogy "Juhhé!", mert akkor megint az van, hogy Stohl szerepel. Szerepel a fene, csak szerettem volna örülni annak, hogy VÉGE! Ehelyett amilyen normálisan csak lehetett azt kellett mondanom, hogy köszönöm szépen, ne haragudjatok, hadd menjek a családomhoz! Beszálltam Ancsika autójába és csak 400 méter után tudtuk megölelni egymást. Addig csak azt hallottuk, hogy katt, katt, katt... Elindultál. Dolgozol ra is van már két premiered a Nemzeti Színházban, van vagy 8 darab, amiben benne vagy. Rengeteg a munkád, de vágysz tévézni? Nekem nagyon nagy szerencsém volt, mert a színház ott volt mindig a tévézés mellett is. Nem kellett kepesztenem azért, hogy műsorom legyen. Tudtam, hogy ott a színpad, én akkor is dolgozni fogok, és jól fogom magam érezni a bőrömben. Most, hogy nincs televízió, így helyes vagy talán most jó így, de nem mondom, hogy nem szeretnék televíziózni. Egyrészt egzisztenciálisan is szükségem lenne rá, másrészt én az a fajta "kurva" vagyok, aki azt szereti, ha viszik. A csatorna vezetőségével tartjuk a kapcsolatot. Számítanak rám. Biztosan megvárják, hogy leteljen az egy év felfüggesztés, mert fölösleges lenne támadási felületet adni. Nem tudom, majd meglátjuk. Ha lesz, lesz, ha nem lesz, akkor meg úgysem tudok mit csinálni. Az kizárt, hogy én bemenjek és kérdezősködjek, hogy nem lehetne-e valami, valamikor. Azt számolod, hogy hány napja vagy kint? Ötödikén döbbentem rá, hogy te jó ég, ma egy éve mentem be. Aztán utána rá öt nappal azt mondtam, hogy már öt napja bent voltam. Így eszembe jut. Most igazából a március ötödikét várom, hogy végre leteljen már az egy év felfüggesztett. Alkohol? Hát, látod, kólát iszom, pedig nincs este előadásom. Tudnánk koccintani? Hogyne, persze. Én teljesen normálisan élem az életem. Szalai Vivien, aki a könyvet megírta, felteszi a kérdést, hogy megváltozhat-e egy ember. Te mindenhol hangsúlyozod ezt a bohém kamaszosságot meg a felnőni nem akaró gyereket magadban. Megmaradt? Megmaradt, de keserűbb lett kicsit. Azért ez kitörölhetetlen. Azt kérdezted az elején, hogy túl vagyoke rajta. Persze, túl vagyok, de az ember soha nem lesz ezen túl igazán. Ez egy olyan tégla az ember életében, ami ott van. Gátol, fékez? Tudatosan nem, de biztos, hogy fékez bizonyos dolgokban. Most nem a kábítószerről, az alkoholról vagy a bűnözésről beszélek. Valamiféle fék biztosan van. Annyira szeretem a gyerekeket, mert ők feltétel nélkül szeretnek, feltétel nélkül utálnak, feltétel nélkül haragosak, és én is ilyen voltam, és 7. oldal (összes: 10)

8 most a feltétel nélküli öröm talán már nincs meg bennem. De most ebből is lehet olyan bulvárcikket írni, hogy Stohl megkeseredett, de ez nem igaz! Csak ami történt, az most homály az életemen. Még több kép a galériában! Azon is töprengsz a könyvben, hogy mennyire hiányoznak az ingerek, hogy mekkora a monotonitás. A kalandvágy ott volt benned, miközben a család meg rád vágyott. Féltél attól, hogy ha kijössz, nem fog-e ez a kettő ütközni? Hiszen ők nyilván téged akarnak, miközben te... Élni akarok! De ebből nincs gond, mert nagyon jó fej emberek vannak körülöttem, a családom, a barátaim, 250 ember volt a szabaduló bulin! Olyan hihetetlen szeretet áradt felém mindenhonnan, hogy az lenyűgöző volt. Toleránsak az élni akarásodban is? Igen, de már én is ésszel csinálom. Azért azt pontosan tudtam, hogy ők mennyit szenvedtek. Ahogy fogalmazol, a család felé elkövetett bűnöket nem lehet leülni. Nem, azt nem. Ennek a 250 embernek tartozom. Mint ahogy tartozom mindazoknak, akik esetleg kedveltek. Eddig is mindig hajtott a túlzott munkamánia és biztos a megfelelni vágyás is, vagy ez az akarás, hogy szeressenek, vagy hogy menjek, hogy adjak. Nem azért, mert én olyan jó ember vagyok, hogy adni akarok, hanem mert abból élek, hogy adok. Úgy látszik, hogy ez a dolgom. Én így érzem jól magam. Ancsikát elveszed? Az is benne van a könyvben? Most nem veszem el, mert egész egyszerűen se idő, se lehetőség, se alkalom nincs rá, de előbbutóbb el fogom venni. Eljegyeztem két vagy három éve. Ez egy komoly próbatétel volt. Megmérettek a kapcsolataid - nem? 8. oldal (összes: 10)

9 Igen, de szerencsére olyan erősek a személyes kötődéseim, hogy ez senkiben se volt kérdés. Képzeld - bennem sem volt kérdés, hogy megmaradnak-e. Nagyon fájt volna, ha nem így történik, az összetört volna. Azt nekik köszönhetem, hogy így ülök itt, és ezt nem feledem. Ezt a könyvet is azoknak ajánlom, akik szeretnek engem. Szerintem tényleg azt kapja az ember, amit ad... Szalai Vivien: "Megváltozhat egy ember?" Kéthetente meglátogattad Andrást a börtönben - személyes benyomásokat őrzöl arról, hogy milyen fázisokon ment át. Miket tapasztaltál? András lelkiállapota roppant hullámzó volt. Egyszer a csúcson érezte magát, bohóckodott, majd' kicsattant a jókedvtől, majd utána éles váltással hirtelen depresszióba zuhant. Bár ő nagyon nem szerette volna, hatott rá a börtön, és a bezártság olyan érzéseket is kihozott belőle, amelyekről azelőtt talán fogalma sem volt. Ilyen például a félelem, szorongás, szégyen. Nagyon szégyellte magát, amikor a ValóVilágot nézte a rácsok mögül és akkor is, amikor a Nemzeti Színház színészeként egy börtöndarabot rendezett - akkor ismerte fel, hogy a saját hibájából honnan, hová jutott. Benned mi zajlott, amikor be-beléptél a börtön kapuján? Őszintén szólva féltem. Nyomasztó, borzongató hely, ahol a gonosz, a bűn jelenlétét érezni mindenütt. Folyamatosak voltak a beszólások, próbáltam erről nem tudomást venni. András azt mondta, hogy a börtön csak rosszabbat tesz az embereknek. Nem tudom, hogy így van-e, de az biztos, hogy ezeknek az embereknek később nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen újra integrálódni a társadalomba. Én féltettem Andrást attól, hogy mit tesz vele ez az öt hónap, mennyire öli ki belőle azt az életvidám, életigenlő pasit, akit annyian szerettek és szeretnek ma is. Ugyanakkor bűnhődnie kellett, ez nem vitás. Felteszed a kérdést a könyv elején: "Megváltozhat egy ember?" Mi erre a válaszod? Az is kérdés, hogy ha van bűn, létezik-e a bűnök bocsánata is. Szerintem az emberek alapjaiban nem változnak. Viszont a legnagyobb butaság, amit egy ember elkövethet az élete folyamán, ha nem fejlődik azoktól a dolgoktól, amiken keresztülmegy. Nehéz újságírónak maradni, amikor valakinek a bizalmasává, barátjává válunk. Hogy vigyáztál Andrásra, a méltóságára, miközben a bulvár szakértőjeként arra kellett figyelned, hogy egy hatásos, jó könyv szülessen? Nekem sosem volt célom az, hogy Andrást bárki előtt is rossz színben tüntessem fel. S mindkét könyvünk esetében ő írásban járult hozzá a szöveg nyomdába kerüléséhez, vagyis egyetlen olyan sor nem jelent meg, amit ő nem akart. Egyébként miért ne lehetne nyíltan, őszintén beszélni a demokráciában arról, hogy valaki öt hónap alatt mit tapasztal a rácsok mögött?! Az őszinteség nem imidzsromboló. Andrásnak a balesete tett rosszat és nem a mi kettőnk könyve. Hiszem, hogy akik ezeket a könyveket elolvasták, egy sokkal árnyaltabb képet kaphattak Andrisról, mint amit a média mutatott belőle. Sokan, sokfélét összehordtak róla az elmúlt években, amiknek a nagy része nem volt igaz. Én szerettem volna megmutatni Stohl András igazi arcát. András életét március 5-e óta is követed? Igen, természetesen, sokat beszélünk, baráti a kapcsolatunk. Ez a könyv most már saját útjára indul, mint ahogy András is. Te merre tovább? Minek a dokumentálására készülsz a közeljövőben? Nekem két könyvem van készülőben, az egyik a magyar divatvilágba enged bepillantást, a másik pedig a leghíresebb magyar celeb madám életét és kalandjait dolgozza fel. life.hu - Szily Nóra 9. oldal (összes: 10)

10 Ajánló 10. oldal (összes: 10)

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával

2010. 06. 10. csütörtök. Az élet megoldja magát. Interjú Spilák Klárával 2010. 06. 10. csütörtök Az élet megoldja magát Interjú Spilák Klárával "Ha nem jártam volna be ezt az utat, abba belehaltam volna, de megismertem, tudom milyen, és nem kérem" - mondja a színészetről Spilák

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött.

Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. C. A. Tűréshatár 0 Rohantam, szívem a torkomban dobogott, világosbarna hajamat a szél borzolta. Barna szemem könynyezett a széltől. Adrenalinszintem a magasban szökött. El kellett érnem a Szentpétervárra

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben

Húsz év mellékvágány után újra lendületben 2007-06-22 Húsz év mellékvágány után újra lendületben Bodrogi Gyula a mesterekről, a zsákutcákról és a nagy visszatérésről Bodrogi Gyula, a Nemzeti Színház művésze, valósággal kivirult, mióta nem a Vidám

Részletesebben

Lemondani a belterjesség kényelméről?

Lemondani a belterjesség kényelméről? Lemondani a belterjesség kényelméről? beszélgetés Birkás Ákossal a magyar művészet nemzetközi helyéről Egyre több szó esik a hazai művészet, a magyar művészek nemzetközi kontextusáról. Tanulságos ehhez

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS

HA CSAK A HUZAT HIBÁDZIK FARKAS FERENC KÁRPITOS pám körbevitt a mûhelyekbe, bemutatott a szomszédos üzletekben. Ma maximum akkor jön be valaki új, ha kell neki egy csavarhúzó vagy fogó. De akkor sem biztos, hogy bemutatkozik H CSK HUZT HIBÁDZIK KS NC

Részletesebben

Jarabin Kinga. Kedves Olívia!

Jarabin Kinga. Kedves Olívia! Jarabin Kinga Kedves Olívia! Kedves Olívia! Mire levelem megérkezik hozzád, már biztosan újra nyugodt leszek és békés, de most pipa vagyok, haragos és mérges! Már megint hadat üzent nekem az a makacs és

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Textus: Péld. 14.17, 14.29, 17.14, 19.19, 29.8, 25.28, 16.32, 15.1, 19.11, 10.12, 17.9, 25.21-22 Harag - önuralom

Textus: Péld. 14.17, 14.29, 17.14, 19.19, 29.8, 25.28, 16.32, 15.1, 19.11, 10.12, 17.9, 25.21-22 Harag - önuralom Lekció: Ef. 4.17-32 2013. ápr. 14. Gazdagrét Textus: Péld. 14.17, 14.29, 17.14, 19.19, 29.8, 25.28, 16.32, 15.1, 19.11, 10.12, 17.9, 25.21-22 Harag - önuralom Minél többet hallunk a bölcsességről, annál

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

NYILVÁNVALÓ SZERETET

NYILVÁNVALÓ SZERETET Pasarét, 2015. december 25. (péntek) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza NYILVÁNVALÓ SZERETET Énekek: 182; 321,1-3. 4. 6-7; 447 Lekció: Lukács 2,1-14 Alapige: 1János 4,9-10 Azáltal lett nyilvánvalóvá

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Szia René! Kriszti. Szia René!

Szia René! Kriszti. Szia René! Én örömmel leírom a véleményemet, mert imádtam ezeket a foglalkozásokat. Bár lehet, pont rajtam láttad, hogy álmos vagyok és ezt esetleg unalom jeleként érthetted, de nem így volt. Egész nap ügyfelezek,

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

VÉNEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV

VÉNEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV VÉNEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV Mely készült Vének Községek Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 18-án (pénteken) 17,00 órai kezdettel tartott közmeghallgatásán

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István 2015 június: A hallás elemzése - Winkler István Winkler István tudományos tanácsadó, az MTA Természettudományi Kutatóintézetében a Kognitív Idegtudományi II. csoport vezetője. Villamosmérnöki és pszichológusi

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III.

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. fejezet Kiadó: Missionsdienst Sonnenstrahlen D-7120 Bietigheim-Bissingen,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 5/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Vasszécseny Község Képviselő-testületének 2012. április 5-én megtartott üléséről Hozott döntések: 21/2012. számú határozat napirend elfogadásáról 22/2012. számú határozat

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam

Pintér: Én is a Fradinak szurkoltam 2014 február 02. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Pintér Attila nem tagadja, hogy a Ferencváros élete meghatározó klubja.

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás

H úzd meg a határt. 172 II. rész Kortársnyomás 172 II. rész Kortársnyomás H úzd meg a határt Minden kategórián belül húzd alá azt az állítást, ami legjobban kifejezi a saját meggyőződésedet. Amelyikről úgy gondolod, hogy legjobban összefoglalja azt,

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck

KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL. Georg Groddeck Thalassa (7) 1996, 3: 118 122 KÖNYV AZ ÕSVALAMIRÕL (Részlet) Georg Groddeck Nem gondoltam volna, hogy ily KEMÉNY SZAVAKKAL képes MEGDORGÁLNI, Tisztelt Barátném. Ön világos okfejtést követel tõlem, pusztán

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26.

JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26. JEGYZŐKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2012. július 26. I. JEGYZŐKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. július 26. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli üléséről Ülés helye: Polgármesteri Hivatal tárgyalóterme Dömsöd, Petőfi tér 6. Ülése ideje: 2013. július 8. Jelen

Részletesebben

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet?

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet? Szalai-Bordás Gergő a Földes Ferenc Gimnázium volt diákja, jelenleg az ELTE ÁJK jogász hallgatója. Középiskolás évei során magyar nyelv és irodalom tantárgyból ért el kimagasló eredményeket, valamint az

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V

DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 80-11/2013/X J E G Y Z Ő K Ö N Y V DUNAREMETE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. NOVEMBER 18-ÁN MEGTARTOTT KÖZMEGHALLGATÁSRÓL ÉS NYILVÁNOS

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: Bükkszék Települési Önkormányzat Képviselı-testületének 2010. április 27-én, 16,00 órakor tartott nyílt ülésén. Rendelet száma Tárgya 5/2010. (IV. 28.) Az önkormányzat 2009.

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz.

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz. Drámajátékok a Kamasz emez-amaz című szerkesztett dramatikus játékhoz. A foglalkozások egy előadás előkészítése. A dramaturgia közösen készült ám ebben a vezető szerep bevallom inkább az enyém volt. A

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Zsolt 1,1-3 A boldogság titka

Zsolt 1,1-3 A boldogság titka Zsolt 1,1-3 A boldogság titka Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére, hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az Ő törvényéről

Részletesebben

Hiánypótlás egy ember, egy élet, egy nap a Havannán

Hiánypótlás egy ember, egy élet, egy nap a Havannán Hiánypótlás egy ember, egy élet, egy nap a Havannán Garancsi Katalin Opóczki Anna Szép idő van. Kilépek a kapun. Sára még nincs itt. Leülök egy padra elszívni egy cigit. A férjem is mindig ezt csinálta,

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

jor ge bucay Caminò a könnyek útja

jor ge bucay Caminò a könnyek útja jor ge bucay Caminò a könnyek útja A Z ÚT RÉTEGEI Biztosan van egy út, mely bizonyára sok mindenben személyes és különleges. Bizonyára van egy út, mely biztosan sok mindenben közös mindenki számára. Van

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája.

szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? (Mk.12;14,) A Hang tanítványi közössége munkája. 2011 1 Bokor-porta 2011.10.06. Márk, 12, 12-17. 12. és keresték, hogyan fogják meg de féltek a (nép) tömegtől,

Részletesebben

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május

Ára: 200 Ft, mely összeggel gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkáját támogatja. I. évf. 1. szám 2010. május I. évf. 1. szám 2010. május S z ö s z i m a n ó vagyok. Még nem találkoztunk. Én fogok segíteni Neked abban, hogy eligazodjál a különféle érdekes é s i z g a l m a s olvasmányok között. Számomra a legemlékezetesebb

Részletesebben

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos Bevezetés Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos élményem eredményeként született. Nem egy olyan személy túlfûtött képzeletének vagy ábrándozásának terméke, aki valami jobb után vágyódik,

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

Válaszkeresés a társadalmi problémákra Bugán Antal pszichológussal Balogh József beszélget

Válaszkeresés a társadalmi problémákra Bugán Antal pszichológussal Balogh József beszélget 2008 / Tél F o r s p o n t S z o c i o l ó g i a, p s z i c h o l ó g i a, p e d a g ó g i a Válaszkeresés a társadalmi problémákra Bugán Antal pszichológussal Balogh József beszélget A 21. század pszichológiája

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. P Á K A Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 4 - én tartott nyílt üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. P Á K A Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 4 - én tartott nyílt üléséről 170/20/2014. Z A L A megye P Á K A Község Önkormányzata J E G Y Z Ő K Ö N Y V P Á K A Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 4 - én tartott nyílt üléséről Határozatok: 167/2014. (XII.4.)

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

A beszélgetésen részt vett Erdélyi Klári és Farkas István

A beszélgetésen részt vett Erdélyi Klári és Farkas István A révész A belső újjászületés felé vezető út felébredést követel, mindenekelőtt annak megakadályozását, ami az önmagam megerősítésében áll. Ez egy döntő próba. Nem lehet egyezkedés az igazsággal. Ez az,

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom,

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, A TASSI ÉS A GYULAI SZERETETOTTHON 2004 2009 Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom, amelyet általában nem ismernek az emberek mivel nem találkoznak vele naponként, vagy téves elképzelésük van

Részletesebben

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009. No. 17. Siker tippek és stratégiák

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009. No. 17. Siker tippek és stratégiák SIKER CLUB SIKER CLUB 2009. No. 17 Siker tippek és stratégiák James Vágyi vagyok a Siker Club tizenhetedik számával, ahol sikeres gondolatokat, ötleteket és információkat ajánlunk arról, hogy hogyan teremtsünk

Részletesebben

AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk!

AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk! AU PAIR? Miért ne?! Lélekemelő és tanulságos szösszenet két sokdiplomás gyermekfelvigyázó tollából! Olvass, nevess, sírj velünk! Írta és rendezte: leendő dr Ádám Tímea & leendő dr Molnár Diána 1 Belső

Részletesebben

BESZÁMOLÓ 2012. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők!

BESZÁMOLÓ 2012. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! BESZÁMOLÓ 2012. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Területi cigány önkormányzatunk 2012. évben folytatta azt a tevékenységét, amit az előző területi önkormányzat hosszú távú céljaként kijelölt. s

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései 7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései II. A hitoktatás mai helyzetelemzése a. A hittanórák időpontjával kapcsolatos kérdések A közoktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) törvény által

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli testületi ülésén, 2004. július 26-án, Gyömrőn, a Szabadság tér 1. sz. alatti tanácskozó termében. Jelen vannak:

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

A világos, egyértelmű utasítások fontossága

A világos, egyértelmű utasítások fontossága A világos, egyértelmű utasítások fontossága Kedves Szülők, ebben a fejezetben a következő témákkal foglalkozunk: - Miért tűnik úgy, hogy az ADHD-s gyermek meg sem hallja, amit a szülő mond? - Fejleszthető-e,

Részletesebben

TÁRGYSOROZAT. 8) Bököny Község Önkormányzat SZMSZ szóló 5/2007.(IV.01.) Kt. rendelet felülvizsgálata

TÁRGYSOROZAT. 8) Bököny Község Önkormányzat SZMSZ szóló 5/2007.(IV.01.) Kt. rendelet felülvizsgálata Bököny Község Képviselő-testülete 2009. április 24-én tartott rendes üléséről 132-14/2009. a./ jegyzőkönyve b./ tárgysorozata c./ határozatai (60-78/2009.) TÁRGYSOROZAT 1) Beszámoló a Nagykállói Rendőrőrs

Részletesebben

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN Édesapám nagyon figyelt arra annakidején, hogy átvegyek tõle bizonyos stílusjegyeket, amelyek csak rá voltak jellemzõek, mert úgy érezte, így viszem tovább igazán a hagyományt DOLGOZNI CSK PONTOSN SZÉPEN

Részletesebben

Jegyz könyv. Az ülés helye: M vel dési Ház, K vágóörs, Jókai u. 49. Jelen vannak:

Jegyz könyv. Az ülés helye: M vel dési Ház, K vágóörs, Jókai u. 49. Jelen vannak: Jegyz könyv Készült: K vágóörs Község Önkormányzata, Kékkút Község Önkormányzata, Mindszentkálla Község Önkormányzata Képvisel -testületeinek 2012. február 22-én 17:00 órakor megtartott együttes ülésér

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

Betty apósa túl volt már a 86.

Betty apósa túl volt már a 86. A nyughatatlan Betty apósa túl volt már a 86. évén. Nyugdíjas volt. Tevékeny, szorgalmas ember lévén a nyugdíjas életformát unalmasnak tartotta. Elég erőt érzett magában ahhoz, hogy még valamit, valahol

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. március 18-án 17 00 órai kezdettel az Önkormányzat Ideiglenes Polgármesteri Hivatalának tanácstermében tartott

Részletesebben

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN Honnan jött az előadás ötlete? VIKTOR: Az alapötletem igazából az

Részletesebben

Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28.

Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28. Villás Lajos: Blokád a Váci úton 2008. September 28. Valahol az országban, rendõrök, és romák "szövetséget kötöttek". Szövetséget kötöttek arra, hogy közösen, kéz a kézben fognak fellépni mindenkivel szemben,

Részletesebben

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY

A SZÁZEGYEDIK ASSZONY A SZÁZEGYEDIK ASSZONY (Egy kis tréfa) 1883 Sok tarkabarka dolgot írt meg hajdan a pajkos tollú Boccaccio. Veronai, florenci asszonyok segítették benne. Amennyi rossz fát azok a tuzre tettek, annak a hamujában

Részletesebben