Ha fűszerpaprikáról esik szó sokuknak a kiváló minőségű, kellemes zamatú, összetéveszthetetlen színű hazai édesnemes és csípős őrlemény jut eszébe.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ha fűszerpaprikáról esik szó sokuknak a kiváló minőségű, kellemes zamatú, összetéveszthetetlen színű hazai édesnemes és csípős őrlemény jut eszébe."

Átírás

1 FŰSZERPAPRIKA 2015

2 Partnerségben a fűszer Ha fűszerpaprikáról esik szó sokuknak a kiváló minőségű, kellemes zamatú, összetéveszthetetlen színű hazai édesnemes és csípős őrlemény jut eszébe. Kétségtelen, hogy a fűszerpaprika őrlemény, legyen az házi vagy üzemi előállítású, komoly szerepet játszik a magyar konyhában és sokáig ennek a tradíciónak a része is marad. A hazai nemesítésű fűszerpaprika hibridek és szabadelvirágzású fajták versenyképessége, nem csak idehaza, hanem külföldön is elismert január elsejével a hazai fűszerpaprika vetőmag forgalmazásban jelentős változás történt, hiszen a számos fajtát és hibridet nemesítő Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. - vagy ahogy a köznyelvben mindenki ismerte, a Fűszerpaprika Kutató - mint önálló cég megszűnt, feladatait, eszközeit és munkavállalóit, valamint jogait és kötelezettségeit a NAIK (Nemzeti Agrár Innovációs Központ) vette át. A fűszerpaprika vetőmag termeltetés, feldolgozás és forgalmazás teljes egészében átkerült a ZKI Zrt. feladatrendszerébe. Társaságunk elhatározta, hogy az évek óta alkalmazott, magas fokú minőségbiztosítási és vetőmag kezelési rendszerébe a meglévő saját fűszerpaprika kínálatán felül bevonja a kalocsai és szegedi nemesítésű fűszerpaprika fajták vetőmagjait is. Mit is jelent ez pontosan? Elsősorban a vetőmagok megbízhatóságának, minőségének és kiszerelési minőségének emelkedését. A vetőmagtermelés szigorúbban ellenőrzött viszonyok között történik, a megtermelt vetőmag vizsgálata, forgalomba hozatalra alkalmas fémzárolása a saját akkreditációval rendelkező laboratóriumunkban történik. A ZKI Zrt. által forgalomba hozott vetőmagtételek fémzárszáma H-X betűkombinációval kezdődik, amit egy négyjegyű számkombináció követ. Precízebb vetőmagtisztítás A frissen beérkezett vetőmag tételek csírázási, tisztasági eredményeinek függvényében döntünk a további kezelésekről. A rendkívül magas fokú gépészeti háttérnek köszönhetően a korábbiakhoz képest a vetőmagok precízebb tisztítására és más fizikai paraméterek pl.: fajsúly alapján történő minőségjavítására van lehetőség.

3 3 paprika termesztőkkel Biztonságosabb csírázás A vetőmagok a korábbiakhoz képest biztonságosabb csírázást nyújtó - gombás betegségek ellen is ható - csávázást kapnak. A vetőmag felületére speciális anyaggal történik a csávázószer felvitele, amelyek legvégül a ZKI aprómagvakra jellemző kékes-zöld színben kerülnek kiszerelésre. A kelés egyöntetűbb, kiszámíthatóbb, a vetéshez használt magmennyiség pontosabban megállapítható. Magasabb minőség a kiszerelésben Társaságunk - más profi vetőmag előállító és forgalmazó céghez hasonlóan -, szemszámra alapozott kiszerelési egységeket használ a jövőben, így a kínálatában szereplő összes fűszerpaprikára is, amely 1 000, és szemet jelent. Miért jó ez? A szemes kiszerelésnek köszönhetően a vevő, pontos mennyiséget kap a pénzéért. A kilós kiszereléssel szemben, az évjárat hatásából származó ezermagtömeg ingadozása nem jelentkezik. Pontos mennyiséget kapunk a pénzünkért. Nem fordul elő, hogy az egy kilogramm évről évre változó mennyiségű vetőmagot tartalmaz. A tasakok könnyen értelmezhető, minden fontos információt világosan megmutatnak. Az és szemes kiszerelések speciális, többrétegű, világszínvonalnak megfelelő hő-, pára- és csíravédő tasakokba kerülnek. A kiszerelésről egy nagy teljesítményű szemenkénti tasakoló gép gondoskodik. A szemes kiszerelés légmentes, beázás biztos zárást biztosító PE zacskóba kerül. A jövőben keresse integrátoránál, vetőmag partnerénél, gazdaboltosánál a kékes-zöld színre csávázott, H-X fémzárszám kezdetű, ZKI Zrt. által kiszerelt fűszerpaprika vetőmagot! Sikeres fűszerpaprika termesztést kíván a NAIK és a ZKI Zrt. csapata!

4 Bolero F1 Rekordhozam és színanyag hajtatásban is! Délibáb F1 A hosszúkultúrás termesztés megalapozója! Mi a prémium, minőségi őrlemény titka Kunadacson? palotás F1 Kiemelkedő minőségű őrlemény, magas hozam!

5 Kunadacs - Bács-Kiskun megye északi részén fekszik -, az egyik legjelentősebb paprikatermelő körzetek közé tartozik. Több évtizedes hagyománya van a fűszerpaprika termesztésének és a kiváló minőségű őrlemény előállításának. A környéken termelők jelentős része már alapvetően hibrid és palánta használatra alapozva intenzíven, fél-intenzíven termeszti a különböző paprika alakköröket, benne a fűszerpaprikát is. 5 Az egyik legmeghatározóbb fűszerpaprika termelő Sipos Balázs és családja. Ők azok, akik a Palotás F1-et már a megjelenése óta nagyobb felületen termesztik. A nyers paprikát egy kecskeméti székhelyű feldolgozónak értékesítik, valamint saját őrlemény alapanyagának hagyják meg. Balázsék saját maguk nevelik meg a palántát úsztatásos technológiában, amit a dohány palántaneveléséhez alakítottak ki. Az utóbbi években, a megfelelő talaj előkészítés után, talajtakarás nélkül, ikersorosan ültetnek és középre húznak egy csepegtető szalagot, amin keresztül juttatják ki a tenyészidő során a növények igényeihez igazodó tápanyagokat. A kiültetést mindig vízzel, és benne a gyökeresedéshez szükséges oldott műtrágyával és egyéb anyagokkal végzik, egy menetben. Természetesen gondosan odafigyelnek a talaj gyommentességére és minél jobb szerkezetére, hogy a növények fejlődése optimális legyen. Fűszerpaprika palántanevelés úsztatott technológiával Mi is a titok a prémium őrlemény eléréséhez? Az érett paprikák szedése szárasan történik. Ezután kerül sor 3 hetes szikkasztásra és utóérlelésre, amit kiterítve végeznek. A szárító kamrába már csipedve - tehát a csumától elválasztva - kerül az utóérlelt paprika. Másik utóérlelési és szikkasztási módszert - melyre a hibrid fajták kiválóan alkalmasak - általában akkor használják, amikor nincs elég hely kiteríteni a terméseket vagy esetleg fagyveszély lehet. Ez a módszer tökéletesen alkalmas a még teljesen be nem érett termések pirosítására. Lényege, hogy az egész növényt kihúzzák a talajból és gúlába rakják. A gúlát letakarják hőszigetelő palántanevelő tálcával, valamint fátyolfóliával és innen kerül csipedés után a paprikabogyó a szárító kamrába. Az őrlést a hagyományos színfeltáródás szempontjából kedvezőbb malomköves őrlési technológiával bérben végeztetik. Ültetés A kiváló minőségű őrlemény alapjául szolgál a ZKI Zrt. által nemesített, piacvezető hibrid a Palotás F1, illetve az általunk forgalmazott Delikát F1, valamint a Délibáb F1 és Bolero F1 hibrid fajták. Balázs a felsorolt hibridek magas minőségű terméseit saját, több év alatt kikísérletezett titkos recept alapján - különböző százalékos megosztásban keverve - használja fel. Az őrlemény kétharmadát fenti fajták teszik ki, de egyharmad részben még további tíz fajta fűszerpaprika is megtalálható benne. A család reméli, hogy a minőségre való törekvés meghozza az eredményét, és a Sipos féle őrlemény a jövőben az ország számos helyén, de az országhatáron túl is keresett hungarikum lesz. Csipedve szárítás

6 Kunadacs település szép példája a vidéki Magyarország szorgalmas és előretekintő összefogásának. Az egyik nagy beruházása, a különböző pályázatok megnyerése után megvalósult fűszerpaprika üzem, amely a teljes feldolgozásra (szárításra, őrlésre, csomagolásra és az őrlemény tárolására) képes. Az önkormányzat saját gazdaságában termett fűszerpaprikának egy részét is itt dolgozták fel. A használt fajta a Palotás F1. Az idei évben is példaértékű Palotás állománya volt az önkormányzatnak - amit a képek is alátámasztanak -, mely kiváló iránymutatás lehet más önkormányzatoknak is az értékteremtő munkára. Utóérlelés Megdöbbentően magas hozam és minőség az intenzív állományban (a kép a Kunadacsi Önkormányzat tábláján készült) Gúlázásos utóérlelés a még tökéletesebb minőségért És ami a lomb alatt van (a kép a Kunadacsi Önkormányzat tábláján készült)

7 Palotás F1 Kiemelkedő minőségű őrlemény, magas hozam! 7 Piacvezető édes hibrid Folytonnövő, csüngő, nagy hozamú Termésmérete egyedülállóan nagy, ami csipedve is rendkívül könnyen szedhető Legkedveltebb hibrid a paprikakrém előállítók körében Koncentrált éréssel, megbízható kötésekkel és kimagasló szárazanyag tartalommal rendelkezik Rendkívül magas minőségű őrlemény alapanyaga Vigorózus növekedés, optimális lombtakarás, erős gyökérzet, és nagyon gazdaságos szedés jellemzi Cikkünk megjelenéséért köszönetet mondunk Sipos Balázsnak és a Kunadacsi Önkormányzatnak! Intenzív, talajtakart Palotás F1 a Kunadacsi önkormányzat tábláján Utóérlelés (a képen Palotás F1 látható)

8 Szegedi 178 Optimális választás paprika krémnek és őrleménynek! Szikra F1 A nagy teljesítmény záloga! Jubileum F1 A legkedveltebb csípős hibrid! a b.w.a. kft. Magyar alapanyagú szószok, amelyek hódítanak Nyugat-Európában

9 A B.W.A. Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Bács-Kiskun megye déli részén, Hajóson található. A Kft december 4-én alakult a holland Wendjoe B.V. leányvállalataként, 100%-ban holland tulajdonosokkal. 9 A cég kezdetben csak fűszerpaprika feldolgozásával foglalkozott, melyet teljes egészében Hollandiába exportált. Ma már a konténeres kiszerelésen kívül 25 kg-os hordós, 15, 10 és 5 kg-os vödrös termékeket is gyárt, elsősorban külföldi nagykereskedelmi értékesítés céljából. A 2009-ben Európai Uniós támogatással létesült palackozó üzemrészükben már komolyabb technológiát igénylő, végső fogyasztásra szánt üveges és PET-palackos termékeket is töltenek, a 200 g-ostól az 1000 mles kiszerelésig. A legkülönfélébb ízesítésű paprikás és fokhagymás szószaikból jelentős mennyiséget exportálnak a nyugat-európai országokba, de egyre nő a belföldi értékesítésük is, miközben fokozatosan terjeszkednek Európa déli országai felé is. A gyártási tevékenység bővülésével termeltetési és feldolgozási tevékenységük az évek során szintén növekedett. Ma már nem csak a helyi őstermelőktől, hanem a megyehatáron túlról is vásárolnak fűszerpaprikát, melynek éves mennyisége napjainkban átlagosan 4000 tonna. Az erős csipedett fűszerpaprikán felül kisebb arányban vásárolnak erős száras, édes csipedett és édes száras fűszerpaprikát is. A fokhagymapépek gyártásához szintén a környékbeli, elsősorban bátyai termelők biztosítják az alapanyagot, melyet héjas, zöldvágott és tisztított minőségben is feldolgoznak. A megfelelő alapanyagot biztosító paprikafajták kiválasztása érdekében a B.W.A. évek óta jó kapcsolatot tart fenn a ZKI-val. Partnerek az új fajtakísérletekben: a kutatásokhoz, fejlesztésekhez a termeltetésen és a feldolgozáson túl saját tapasztalataikkal, vizsgálati eredményeikkel járulnak hozzá. Az intenzív termesztésben a Jubileum F1 és a Szikra F1 fajták termesztése folyik a legnagyobb felületen. Mind a két fajta kiemelkedő hozama mellett, kiváló alapanyagot is biztosít. A hagyományos technológiában termelők pedig a Szegedi 178-as és a Kalóz fajtát termesztik. Jubileum F1: Egyöntetű, dinamikus Jubileum F1 kelés 104-es tálcában (a felvétel a ZL Palántában készült) Ezekbe a tartáyokba kerül először a darált nyers paprika Kiváló alapanyag csípős fűszerpaprika őrleménynek és krémnek Rendkívül népszerű, csüngő termésállású, kifejezetten csípős hibrid Folytonos növekedésű, középkorai érésű Termései 12 cm hosszúságúak Megbízható csípősségének alapja a magas kapszaicin tartalom Intenzív termesztésbe ajánlott Baktériumos levélfoltossággal szemben ellenálló Kifejezetten magas termőképességű, kulcs a magasabb árbevétel és profit eléréséhez Rezisztencia: IR: Xv 1,2,3 Jubileum F1

10 Szikra F1: Csípős, folytonos növekedésű, csüngő termésállású fajta Egyedülállóan magas rezisztencia felszereltséggel rendelkező hibrid újdonság Csípős paprikakrém és őrlemény kiváló alapanyaga Nagyméretű termései csipedve is könnyen szedhetőek Festék- és kapszaicin tartalma rendkívül magas Intenzív termesztésbe javasoljuk Baktériumos levélfoltossággal szemben ellenálló Hozama intenzív technológiában elérheti a 25-35t/ha-t is Rezisztencia: HR: Tm0,1,2 és IR: Xv:1,2,3 Termeltetési tevékenysége révén a Kft. sok környékbeli őstermelő megélhetését is segíti. A kezdetek óta hozzájuk szállító termelőkkel, felvásárlókkal szinte családi viszonyt alakítottak ki. Termeltetési rendszerükben törekszenek a hűségre, a kölcsönös megbecsülésre épülő viszony kialakítására, ehhez igyekeznek megfelelő kommunikációval, rugalmas ügyintézéssel és szakmai támogatással is hozzájárulni. Cikkünk megjelenésében nyújtott segítségéért és az üzemről készített fényképekért köszönetet mondunk Anton Weijnek! Feldolgozásra váró alapanyag Heti kétszer teszi meg az utat Magyarország és Hollandia között Ültetésre kész Szikra F1 palánta a B.W.A. Kft. partnerei számára (a felvétel a ZL palántában készült) A tisztítás egyik fázisa

11 11 Bolero F1 Rekordhozam és színanyag hajtatásban is! Milyen hibridet válasszunk hideghajtatásos fűszerpaprika termelésbe? Délibáb F1 A hosszúkultúrás termesztés megalapozója!

12 A NAIK ZÖKO Szegedi Kutató Állomás (jogelőd: Fűszerpaprika Kutató- Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. Szegedi Osztály) hazai és spanyol kollégáikkal közösen 1998-ban azzal a megfontolással indították el a hibrid fűszerpaprika fajták előállítását és köztermesztésben való kipróbálását, hogy alternatívát ajánljanak mindazoknak a termelőknek - és a velük kapcsolatban álló feldolgozóknak -, akik: Nincsenek megelégedve a szabadföldi állományok hozamával, termésbiztonságával, minőségével, de továbbra is magyar fűszerpaprikával kívánnak foglalkozni. Munkaszervezési okokból szeretnék a betakarítási és feldolgozási periódust időben széthúzni. Szeretnék az energiaigény csökkentése érdekében, a napenergia biztosította természetes szárítási lehetőséget a nyári és kora őszi hónapokban minél jobban kihasználni. Olyan hajtatóházi infrastruktúrával rendelkeznek, amiben a zöldségnövények piacán tapasztalható körülmények miatt nem tudnak más, hajtatásos zöldségkultúrát gazdaságosan termeszteni, de viszonylag szerény ráfordítással ezek a berendezések újra termelésbe állíthatók. A fűszerpaprikát termesztő gazdák ma is kizárólag magyar fajtákkal dolgoznak, ami más növényfajokkal összehasonlítva, talán példa nélkül áll hazánkban. Az új fajtáknak, valamint az elmúlt években kidolgozott új termesztési eljárásoknak köszönhetően a magyar fűszerpaprika minősége napjainkban a világon talán a legjobb. A Szegeden elindított új hibrid előállítási kutatásoknak, valamint az így kapott fajtákra alapozott új termesztéstechnológiának azért van jelentősége, mert ezzel az eljárással jelentősen növelhető a területegységre vetített hozam. Így a termelők és a feldolgozók előtt gazdaságossági szempontból is reális alternatíva nyílt meg. A termelők már júliustól, egészen novemberig, folyamatosan szállíthatják a feldolgozók részére a kiváló minőségű nyers fűszerpaprikát. Fólia alatti termesztéstechnológia Érdemes a magokat február közepén, végén elvetni. Optimális környezeti tényezők esetén 5-6 hét a fűszerpaprika palántanevelési ideje, legalább 6-8 lombleveles palánták kerüljenek ültetésre április között, 5 növény/m 2 állománysűrűségben a fóliaházakba. Alap tápanyagellátást a talajba dolgozott istállótrágya vagy zöldtrágya adhatja. A fóliaház talaja ültetés előtt gondos talajművelést igényel. Ikersoros ültetési rendszert alkalmazzunk. Ezt követően alakítjuk ki a csepegtető öntöző rendszert, mellyel a tápanyagellátást és az öntözést egyidejűleg elvégezhetjük, NPK összetételű, gyorsan oldódó és ható műtrágyákat alkalmazzunk (kerüljük a klórtartalmú és karbamid jellegű készítményeket). Szükség szerint mikroszórós párásítás. A növények intenzív növekedési fázisában alakítjuk ki a támrendszert, mivel 1,5-2 méteres magasságra is megnő az állomány. Többféle támrendszert is alkalmazhatunk: Kötözött, zsinóros: Az ágrendszer kialakítását metszéssel biztosítjuk. A növényeket 2, 3 vagy 4 szálon vezethetjük függőlegesen a zsinór mellett. A főágtól számítva kötés után a hajtások végét elcsípjük, ezáltal folyamatos növekedésre serkentjük a paprikát. Ajánlott tenyészterület: 80cm + 40cm x 40cm. Szegfűhálós: Ennél a termesztéstechnológiánál nem kell metszeni, elegendő a hajtásokat a szegfűhálóba igazítani. A nővények magasságától függően, két-három szinten kell hálózni. Ajánlott tenyészterület: 80cm + 50cm x 30cm. Kordonos: Szintén nem szükséges a metszés, a sorok két oldalán a növények mentén zsineget feszítünk ki. Az állomány magasságától függően két-három szinten feszítjük ki a zsinegeket. Ajánlott tenyészterület: 80cm + 40cm x 40cm. Növényvédelem Kisdózisú, környezetkímélő szerek alkalmazására irányuljon. Kombinálhatjuk a biológiai és kémiai növényvédelmet. Elsősorban levéltetű, üvegházi molytetű és a gyapottok bagolypille lárvája károsíthatja az állományt. A növényház szellőzőjére szerelt raschell hálós takarás megakadályozza a bagolypille imágok betelepedését. Figyelni kell a vírusfertőzésekre, melyeket a levéltetvek, tripszek terjesztenek. A vírusos növényektől azonnal meg kell szabadulni és semmisítsük meg őket. A fóliaházi körülmények között a szántóföldön legveszélyesebb kórokozó (Xanthomonas vesicatoria) nem fordul elő. Gombabetegségek közül a tenyészidő második felében a lisztharmat elleni védekezésre kell odafigyelni. A fólia alatt termesztett paprikáknál lényegesen korábbi a virágzás, mint a szabadföldinél. Az intenzív fejlődés következtében az érés már július elején megkezdődik és az első szedéseket a hónap végén, augusztus elején megkezdhetjük, egészen az őszi fagyokig folyamatosan lehet betakarítani az érett bogyókat, de a legjobb az, ha 3 vagy 4 menetben szedjük le a terméseket. Ki tudjuk használni a napenergiát, egy másik fóliaház (nem fehér fólia, mert a közvetlen napfény hatására kifakul a paprika) segítségével szinte csörgősre tudjuk szárítani az első két szedést. A jó minőségű őrlemény eléréséhez nagyon fontos a 3-4 hetes utóérlelés és ezek után a bogyók csumátlanítása. Milyen hibrideket használjunk? Jelenlegi fajtakínálatunkból a Délibáb F1 és Bolero F1 hibridek termesztése a legnépszerűbb fólia alatt. Kedvező körülmények között 7-8 kg/m 2 nyers termés betakarítható, a belőle készített őrlemény festéktartalma kiemelkedően magas ( ASTA). A Magyar Élelmiszerkönyv fűszerpaprika őrlemény irányelv szerint 120 ASTA-val rendelkező őrlemény Különleges kategória címet kapja. Amennyiben tavaszi előveteményünk van (pl. saláta, retek, újhagyma), másodnövényként is akár 5 kg/m 2 nyers termés szedhető. Metszéssel kialakított ágrendszer

13 13 Délibáb F1 Csípősség nélküli, csüngő termésállású, hidegfóliás hajtatásra nemesített fajta. Folytonos növekedésű, magassága fóliaházi hajtatásban elérheti a 2-2,5 métert. Intenzív termesztési körülményrendszert igényel. Kötések száma db/tő. Termése cm hosszú, hegyes, éretten sötétpiros. Szárazanyagtartalma szedéskor 16-17%. Bolero F1 Csípősségmentes, csüngő termésállású, hidegfólia alatti termesztésre ajánlott fajta, illetve szabadföldi termesztésre. Intenzív termesztési körülményrendszert igényel. Folytonos növekedésű, magassága fóliaházi hajtatásban elérheti a 1,5-2 métert. Kötések száma db/tő. Termése cm hosszú, hegyes, éretten sötétpiros. Szárazanyag-tartalma szedéskor 16-17%. Miben nyújt újat ez a termesztéstechnológia? A jelenlegi technológiánál nagyobb termésbiztonságot, jobb minőséget jelent. Biztosítja a tenyészidő megnyújtását és a kiszámítható, magas hozamot. Használatával csökken az egységnyi végtermékre vetített önköltség, magasabb profit várható. Megfelel a társadalom egyre növekvő környezetvédelmi elvárásainak. A megtermelt alapanyag bármilyen későbbi felhasználási célra alkalmas. Szikkasztás Milyen egyéb előnyöket nyújt a hibridhasználat hajtatásban? Hajtatásos termesztésben, a magasabb termőképességben és a kiemelkedően magas festéktartalomban rejlő kedvezőbb lehetőségek egyidejű kihasználását. Önmagukban földolgozva átlagon felüli prémium minőségű őrlemény előállítását. Kedvezőtlenebb évjáratú években a szabadföldi állományok terméséhez minőségjavítási céllal való keverését. Amennyiben hagyományosan végezzük az utóérlelést, szárítást, ahogy azt elődeink tették évszázadokkal ezelőtt: akkor az így termesztett, utóérlelt hibridek a Központi Élelmiszer- tudomány Kutatóintézet vizsgálatai szerint extra minőségű és versenyképes hungarikum termék előállítását eredményezi. Utóérlelés, szárítás zöld háló alatt Délibáb F1 Kötözött Bolero F1 állomány

14 Iránymutató szemlélet Derecskéről a biztosabb és magasabb hozamokért! Sokaknak a hajdúsági paprikatermesztéssel kapcsolatban az ízletes paradicsom alakú, a kiváló ízű savanyúságok alapját adó almapaprika és az exportot megcélzó kápia paprika termesztés jut eszébe. Kevesen tudják, hogy a fűszerpaprika termesztés sem idegen ezen a vidéken, kifejezetten Hajdúböszörményben és környékén van hagyománya fűszerpaprika termesztésnek is. Szezon előtti első beszélgetésünk télen a hibridekre terelődik: a gazdaságunk más fajok esetén is a hibrideket részesíti előnyben. Érezhető az előnyük. Fűszerpaprikában is hibridre akarunk támaszkodni - mondja Hoch István, miközben Derecskén a HÉKA Kft. irodájában beszélgetünk hármasban, apával és fiával. Rég termeltünk fűszerpaprikát, de úgy döntöttünk idén beemeljük a növényeink közé, mert egy erre a termékre szakosodott üzem nagy mennyiségben igényli a csípős nyers fűszerpaprikát termékeihez. Tovább beszélgetünk, a korábbi tapasztalatokról és a fűszerpaprika termelésben megfigyelhető trendekről, amelyek ugrásszerű hozamnövekedést eredményeztek az elmúlt években. A szó a lényegesen nagyobb termésbiztonságot nyújtó palántázásra terelődik.

15 15 Megszületik a döntés: baktérium rezisztens Jubileum F1 csípős hibrid fűszerpaprika, 220-as tálcában nevelt palánta, esőztető öntözés, konzollal okszerű tápanyag utánpótlás, május közepi gépi ültetés. Jubileum F1 A legkedveltebb csípős hibrid! Palánta használat nem volt kérdés Gyors és egyöntetű a palántázott állomány Jól döntöttünk, hogy egy rezisztens (Xanthomonas vesicatoria) fűszerpaprika hibridnek szavaztunk bizalmat - ezt már novemberben summázzuk ifjabb Hoch Istvánnal. Gombás vagy vírusos betegséget sem találtunk az állományunkban, az végig jó képet mutatott. Ahogy az országban sokfelé, nálunk is jelentkezett foltszerű sárgulás, valószínűleg a mikoplazma miatt. Az idei nyár tele volt kihívásokkal. Nálunk a tavasz és a kora nyár az ország többi részéhez képest szinte aszályos volt. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de ötször (összesen 125 mm) kellet öntöznünk idén. Jubileum F1 - hibátlan kötés, koncentrált érés, koraiság

16 A nyárutó azonban itt is hűvös és fényszegény volt, az érést nem segítette. Az első szedésünkkel augusztus 22-ig kellett várnunk a feldolgozó üzem kérésére, ami mögött a kapacitáskihasználás állt. Megítélésem szerint ebben a technológiában és ültetési időzítésben egy másfél-két héttel korábbi első szedésre is módunk lett volna idén. A Jubileum gyorsaságára nem lehet panasz, szerintem egy kicsit korábbi ültetéssel az augusztus első heti szedés sem lenne lehetetlen, amivel a növények terhelése-könnyítése is kisebb hullámzást mutatna és akkor az utolsó szedés is sokkal nagyobb lenne összegez a fiatal szakember. Fontos azt is megjegyeznem, hogy a hozamaink elérésében a szivaros palánta használata döntő szerepet játszott. Az így kialakított Jubileum F1 állomány nagyobb stressztűréssel rendelkezett, mintha a magról vetett technológiát alkalmaztuk volna. A növényeink is sokkal egyöntetűbbek, jobban kezelhetőek, a vetőmag felhasználás pedig sokkal kisebb. A hibrid nagyon jól viselkedett, folyamatosan virágzott és kötött, rendkívül nagy tövenkénti darabszámot produkált. Idén mintegy termő tövünk volt egy hektáron. A termésátlagunk 23t feletti volt egy hektárra levetítve. Véleményem szerint az idei tapasztalatok tükrében ez az eredmény lényegesen meghaladható néhány technológiai elem korrekciójával. Ilyen elemek a tőszám növelése hektáronként termő tőre és a május eleji kiültetés. A korai kiültetés következtében a magról vetett állományhoz képest akár több héttel korábbi érést is elérhetünk, ami egy plusz szedést jelent és a hozamban realizálódik. Háromszor szedtünk, a szedési teljesítmény 200kg/fő/nap feletti volt. A Jubileum F1 a feldolgozást végző üzem partnerkörében a legnagyobb felületen használt csípős hibrid, ezért is mertünk rá alapozni. Színe, gépi feldolgozhatósága, csípőssége megalapozta népszerűségét a csípős hibridek között. Az idei időjárás ellenére is pozitívan tekintünk a következő gazdasági évre fejezzük be beszélgetésünket Istvánnál. Köszönjük, hogy lehetőséget adtatok a cikk megjelenéséhez! Esőztető konzolos öntözés Folyamatos kártevő monitorozás - augusztusi kép Példaértékűen tisztán tartott, egészséges állomány július derekán Folyamatos kötés érés előtt álló termések és virág júliusban

17 17 Szegedi 178 Optimális választás paprika krémnek és őrleménynek! Egyedülálló mennyiség és minőség Mezőhékről

18 A precíziós vetés Mezőhék környékén gazdálkodik Szántó Lajos és családja. Fűszerpaprika termőfelületben a gazdasága a legnagyobbak között van Magyarországon. Több csatornán keresztül értékesíti a megtermett paprikát. Van a vásárlói között, aki őrleménynek, van aki darálmánynak dogozza fel az általa szállított kiváló minőségű termést. A termesztett fajtái között kiemelkedő szerepet tölt be a Szegedi 178-as, a Kalóz és a Remény. Általában q terméssel számol hektáronként. Az átlagos évjáratokban ez a mennyiség meg is szokott lenni. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy egy mély termőrétegű, öntés csernozjom talajtípusú földjei vannak kertészeti művelésbe állítva. Lajos azon emberek közé tartozik, aki már két évre előre tudja, hogy melyik táblába kerül majd a paprika, így az előveteményt is ennek megfelelően választja meg. Kérdésünkre, hogy mi a titka annak, hogy ilyen kimagasló mennyiségeket szed, annyit válaszolt, hogy a technológiában és a fajtaválasztásban, na meg egy kis fanatizmusban rejlik. Azért beavatott egy két fogásba, ami szerves részét képezi a fűszerpaprika termesztéstechnológiájának. A talajok előkészítésére nagy gondot fordít, mert ez nagymértékben meghatározza a következő évi termést. Minden egyes hektár fűszerpaprika alá 600 q istállótrágyát juttat ki, amit mélylazítás után szánt le ősszel. Majd tavasszal egy lassan feltáródó komplex műtrágyát szór ki 5 q/ha mennyiségben valamint 200 kg nitrogén műtrágyát is. Személyes meggyőződése, hogy a talajéletet serkentő baktérium trágya igen jó hatással van a paprika növény egész életére, ezért ennek kijuttatását soha nem hagyja ki. Természetesen megelőzés érdekében egy csírázást gátló vegyszert is használ, elkerülve a túlzott, korai gyomosodást. Az egyik legfontosabb technológiai elem maga a vetés és az azt követő talajmunkák. Mindennek persze előfeltétele, hogy a vetés előtti talajmunkák precízen el legyenek végezve. A vetőgépe egy Agricola gyártmányú speciális szemenkénti vetőgép. Ez a vetőgép nagyon pontos, precíz vetésre képes. A hibrid fajtákat - mint a Palotás F1-5,5 cmes tőtávra veti. A hagyományos fajtákat pedig 3,6-4 cm-re fajtától függően. A sortáv általában 45 cm szokott lenni. Vetés utáni talaj lezárására több évtizedes tapasztalattal alakult ki a jelenlegi technika, ami egy Väderstad Rollex henger. Legnagyobb előnye, hogy a munkája egyenletes és aprómorzsalékos talajt hagy maga után. A kelesztő öntözéskor a vizet, a henger által készített kis bakhátak egyenletesen juttatják a magokhoz. Továbbá a talaj felső rétegének cserepesedését minimálisra csökkenti. Ha az időjárás megkívánja, akkor kelesztő öntözést ad a táblának, 15 mm vizet kijuttatva. Ahhoz, hogy a kelés tökéletes legyen, persze olyan vetőmagot kell használni, ami kiszámítható csírázással és vetőmagminőséggel párosul. A ZKI által forgalmazott tasakokon mind a vetőmagmennyiség mind a csírázási százalék fel van tüntetve. A tenyészidő folyamán annyiszor öntöz Bauer dobokkal, amennyiszer az időjárás megkívánja. Az egyszerre kijutatott víz mennyisége 25 mm. Viszont egy fontos szabályt mindig betart: öntözés után mindig növényvédelmi kezelés következik.

19 19 Ha a növények elérték a 4-6 leveles állapotot, akkor 150 kg nitrogén műtrágyát is kijuttat fejtrágyaként. Virágzás előtt még foszfor túlsúlyos szilárd műtrágyát is kiszór kézi módszerrel soronként. Ezt gyakorlatilag egy 16 literes öntözőkannával végzik. Nagyjából 1 ember 1 hektárt tud ezzel a technikával naponta végigjárni. De ezzel a módszerrel a műtrágya hasznosulása lényegesen jobb, ezért a drágább, komplex hatóanyagú fajták is eredményesen használhatóak. Lajos nem sajnálja használni az egyik biostimulátort fogalmazó cég technológiáját sem, mert szerinte egyértelműen megtérül az ára. Ezeket a tenyészidő folyamán kétszer használja. A szedést kézi erővel végzik. Mind csipedve és mind szárasan is szedik a paprikát. Nagyjából 2 szedéssel kalkulál. Az első szeptember 10-e környékére szokott esni. Itt csak az érett, szép egészséges terméseket szedeti le, amit még aznap a feldolgozóhoz szállít. A második szedésénél már többfelé osztályozza a leszedett terméseket a feldolgozó igényei szerint. Az idei évben - bár az időjárás és az évjárat miatti hatások jelentősen befolyásolták a termesztést is, egy jó átlagos évet tudhat maga mögött. A vetés utáni hengerezés Köszönjünk Lajosnak és családjának a cikk megírásában nyújtott segítséget! Komplex műtrágya célzottan kijuttava Egyöntetű kelés Egészséges állomány öntözéskor

20 Fajta név Jelmagyarázat: F = folytonos növekedésű FD = fédeterminált növekedésű Xv:1,2,3 = Xathomonas vesicatoria (Baktériumos levélfoltosság) Tm0,1,2 = Dohánymozaik vírus ellenállóság IR = közepes fokú ellenállóság HR = magas fokú ellenállóság Fűszer- és cseresznyepaprika fajtakínálat Kapszaicin (csípősség) tartalom mg/kg Termésállás Tenyészidő Termésátlag t/ha Csípősségmentes Festéktartalom ASTA Átlagos bogyó tömeg g Növekedési típus Ellenállóság Bolero F1 csüngő 100 alatt korai F Délibáb F1 csüngő 100 alatt korai F Delikát F1 felálló - korai FD IR: Xv 1,2,3 Kaldóm felálló - közepes FD IR: Xv 1,2,3 Kalocsai 622 felálló - korai FD Kalorez csüngő - közepes F IR: Xv 1,2,3 Kárminvörös csüngő - korai F Palotás F1 csüngő korai F Remény csüngő 100 alatt korai F Rubin felálló - korai FD Szegedi 20 csüngő - korai F Szegedi 80 csüngő - korai F Csípős Hírös csüngő közepes F Jubileum F1 csüngő korai F IR: Xv 1,2,3 Kalocsai V-2 csüngő közepes F Kalóz csüngő kései F IR: Xv 1,2,3 Szegedi 178 csüngő korai F Szikra F1 csüngő korai F IR: Xv 1,2,3 és HR:Tm0,1,2 Cseresznyepaprika fajták Globál csüngő közepes F HR: Xv 1-10 (gds) Kalocsai Alacsony csüngő közepes F Cseresznye Kalocsai Magas cseresznye csüngő közepes F MUNKATÁRSAINK: Csatordai László Dél-Magyarország Mobil: 30/ lcsatordai@zki.hu 6000 Kecskemét, Mészöly Gyula u. 6. Telefon: 76/ Fax: 76/ Horváth-Varga János Nyugat-Magyarország Mobil: 30/ jhorvath@zki.hu

CSÍPŐS FAJTA. Kecskemét-Gödöllő, 2014. január. A sikeres együttműködés reményében: Dr. Bittsánszky János vezérigazgató ZKI Zrt.

CSÍPŐS FAJTA. Kecskemét-Gödöllő, 2014. január. A sikeres együttműködés reményében: Dr. Bittsánszky János vezérigazgató ZKI Zrt. FŰSZERPAPRIKA kínálat 2014 Tisztelt fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő! A kormány 2014. január 1-vel létrehozta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK). Ennek következtében a

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

www.vetomagkereskedes.hu

www.vetomagkereskedes.hu Korai időszakban is megbízható kötések A ZKI Zrt. összes kiadványában szereplő adatok tájékoztató jellegűek, azokat legjobb tudásunk szerint, múltbeli gyakorlati termelői elmondások alapján és saját méréseink

Részletesebben

NAIK és ZKI Zrt. csapata

NAIK és ZKI Zrt. csapata FŰSZERPAPRIKA kínálat 2017-2018 Kedves Fűszerpaprika Termelő, Feldolgozó és Kereskedő Partnerünk! Az elmúlt szezonokban tudásunk legjavát adva, a kínálatunkban szereplő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs

Részletesebben

2015. DECEMBER. ZKI hírek. ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC

2015. DECEMBER. ZKI hírek. ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC 2015. DECEMBER ZKI hírek ALMAPAPRIKÁK - ZKI 10541 F1 - CARMA F1 - zki 0634 F1 CRETA F1 - KÁPIA PIAC Ha almapaprika, akkor ZKI! A ZKI Zrt. almapaprika nemesítéséből kikerülő hibridek mindig a legmagasabb

Részletesebben

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön

Paradicsom info. Hidrokultúrás paradicsom. Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016. Piaci trendek itthon és külföldön Paradicsom info Hidrokultúrás paradicsom Tapasztalatok, tendenciák, fajták - 2016 A hidrokultúrás termesztésben megtörtént a szemléletváltás, az elmúlt néhány évben a saját utas próbálkozásokat mindinkább

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

TRADÍCIONÁLIS VETŐMAGOK 2015-2016

TRADÍCIONÁLIS VETŐMAGOK 2015-2016 TRADÍCIONÁLIS VETŐMAGOK 2015-2016 Típus Bruttó ár* PAPRIKA fehér, begyűrt végű paprika ALBAREGIA 1 000 3 675 4 667 fehér, begyűrt végű paprika BONI 1 000 4 725 6 001 édes almapaprika ÉDESALMA 1 000 3 780

Részletesebben

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség.

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség. K+F Gramix Program tudatos gazdálkodás gyedi etétel yság s kelát prémium minőség mezo- és mikroelemek egyedülálló gyártástechnológia rugalmasság prémium minőség Program hozzáadott érték ezo- és elemek

Részletesebben

15 ºC. fóliában 25-30 ºC. 1 cm 1cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika

15 ºC. fóliában 25-30 ºC. 1 cm 1cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika töltősúly: 0,5 g 25-30 ºC Brill F1 1 cm március május 60 20 cm aug.-szept. paprika Brill F1 Hajtatásra és szabadföldi termesztésre kiváló, fehér blocky típusú hibrid. Folytonnövő, erőteljes, 130-150 cm

Részletesebben

A paradicsom ökológiai termesztése

A paradicsom ökológiai termesztése ÖMKi Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Research Institute of Organic Agriculture Forschungsinstitut für biologischen Landbau PARTNER OF FIBL SWITZERLAND A paradicsom ökológiai termesztése Az ökológiai

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk, Kedves Érdeklődő!

Tisztelt Partnerünk, Kedves Érdeklődő! 1 Tisztelt Partnerünk, Kedves Érdeklődő! 3 Örömünkre szolgál, hogy kézbe vette Társaságunk katalógusát. Engedje meg, hogy megismertessük cégünk történelmével, bemutassuk tevékenységünket és termékkínálatunkat.

Részletesebben

Csemegekukorica katalógus

Csemegekukorica katalógus katalógus Korai fajtakör Fajta Tenyészidő keléstől (nap) Hossz Cső tulajdonságok Átmérő (mm) Súly (g/db) Szem sorszám (db) Szemek alakja Üszög érzékenység (1-érzékeny, 5-nem érzékeny) Íz (1-gyenge, 5-kiváló)

Részletesebben

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2013. évi Őszi búza és árpa vetőmag ajánlata GK Békés A fajta elismerés éve: 2005. A fajtai korai érésű, szálkás típusú. Alkalmazkodóképessége kiváló. Fagy- és télállósága

Részletesebben

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták Fajtaajánlat 2015/16 Kalászos fajták Tartalom Bemutatkozás...2-3 Őszi búza fajták...4-11 SIRTAKI...4 FARINELLI...5 BASMATI...6 HISSEO...7 KWS FERRUM...8 KWS MAGIC...9 CALISOL...10 FIGARO...11 Technológiai

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-197/2004/66. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa - a Házi Piros Paprika Kft. (Sükösd), - a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó

Részletesebben

TAVASZI FAJTAAJÁNLAT 2016

TAVASZI FAJTAAJÁNLAT 2016 TAVASZI FAJTAAJÁNLAT 2016 TARTALOMJEGYZÉK KÖSZÖNTŐ......................... 1 KUKORICA......................... 2 Hibridkukorica összefoglaló táblázat................ 2 TK 175, GKT 211.......................

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy: Tájékoztató a mezőgazdasági termelők, egyéni és társas vállalkozások helyzetéről

Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy: Tájékoztató a mezőgazdasági termelők, egyéni és társas vállalkozások helyzetéről Iktatószám: 06-7918-10/2009. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Tájékoztató a mezőgazdasági termelők, egyéni és társas vállalkozások helyzetéről Az anyagot készítette: Lakosságszolgálati

Részletesebben

ENERGIANÖVÉNY TERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK

ENERGIANÖVÉNY TERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK ENERGIANÖVÉNY TERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK Megyes, Attila ENERGIANÖVÉNY TERMESZTÉSI TECHNOLÓGIÁK: Megyes, Attila Publication date 2013 Szerzői jog 2011 Debreceni Egyetem. Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma

Részletesebben

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09)

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09) 2009.3.24. C 70/27 V (Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi

Részletesebben

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek Syngenta hírek paradicsom termelôknek A bizalmat csak jó minôségû, megbízható paradicsommal tarthatjuk meg! Mit kívánnak a hazai fogyasztók? Legelôször is megállapíthatjuk, hogy a kereskedelmi tapasztalatok

Részletesebben

EGYÉB JOGI AKTUSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG

EGYÉB JOGI AKTUSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG C 44/8 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.2.20. EGYÉB JOGI AKTUSOK EURÓPAI BIZOTTSÁG Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. A Top20 Fajtakísérleti és Fajtainformációs Program Fajtakísérleteihez

ÚTMUTATÓ. A Top20 Fajtakísérleti és Fajtainformációs Program Fajtakísérleteihez Kísérleti Rendszer Tanúsító Rendszer Eredményközlő Rendszer Jók a Jók Között! AgrInfo ÚTMUTATÓ A Top20 Fajtakísérleti és Fajtainformációs Program Fajtakísérleteihez Kiadja: A Magyar Kukorica Klub Fajtakísérleti

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz.

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL. T 037 442 sz. A NÖVÉNYTERMESZTÉSI TÉR (TALAJ-NÖVÉNY) ANYAGFORGALMÁNAK INTERAKTÍV VIZSGÁLATA A MINŐSÉGI BÚZA ELŐÁLLÍTÁSA CÉLJÁBÓL T 37 442 sz. OTKA téma Zárójelentés A magyar növénytermesztésben jelentős szerepet játszanak

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

A starter mikrogranulátum

A starter mikrogranulátum A starter mikrogranulátum A tavaszi vetésű kultúrák (pl. kukorica, napraforgó) kezdeti fejlődése alapvetően meghatározza a betakarítható termés mennyiségét. Az elhúzódó vagy egyenetlen kelés akár 40-70%-os

Részletesebben

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná!

Nunhems. Görögdinnye fajták. Többek, mint gondolná! Nunhems Görögdinnye fajták Többek, mint gondolná! Magnélküli, csíkos Kerek-ovális Crimson csíkos Estel Deluxe F1 10 Magnélküli, fekete héjú Crisby F1 4 Joulie F1* Talisman F1 5 Boxy F1 6 Susy F1 Style

Részletesebben

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE

GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Cukorrépa és a burgonya Szántóföldi növényeink sorában fontos szerepet játszik a gyökér- és gumós növények közé tartozó cukorrépa és a burgonya. A cukorrépa az egyik

Részletesebben

Olajos növények termesztés-technológiai ajánlat 2012

Olajos növények termesztés-technológiai ajánlat 2012 Olajos növények termesztés-technológiai ajánlat 2012 Tartalomjegyzék Bevezető 4. Napraforgó vetőmagajánlat NK Kondi 10. NK Brio 14. NK Oktava 16. NK Delfi 18. Alexandra PR 20. NK Neoma 22. NK Alego 26.

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT NÖVÉNYGONDOZÁSHOZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése. /Elméleti jegyzet/

Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése. /Elméleti jegyzet/ Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése /Elméleti jegyzet/ Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése /Elméleti jegyzet/ Szerző: Kocsisné Molnár Gitta Pannon Egyetem Georgikon Kar (12.

Részletesebben

Zöldség gyümölcs. XI. évfolyam / 8. szám 2007. 05. 07. 17-18. hét. Zöldség-gyümölcs piaci jelentés: 2 old. A földieper piaci helyzete néhány

Zöldség gyümölcs. XI. évfolyam / 8. szám 2007. 05. 07. 17-18. hét. Zöldség-gyümölcs piaci jelentés: 2 old. A földieper piaci helyzete néhány A K I Zöldség gyümölcs XI. évfolyam / 8. szám 05. 07. 17- Zöldség-gyümölcs piaci jelentés: Néhány, hazai piacokért versenyzı belföldi termesztéső, illetve más országokból származó termék piaci ára 2 old.

Részletesebben

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk

seeds&sharing Sharing a healthy future sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk seeds&sharing Rijk Zwaan termékmagazin Gyökérzöldség, spenót és póréhagyma termékmagazin 2015 sárgarépa, petrezselyem fajta újdonságok zeller, cékla, spenót fajták vetőmag információk Sharing a healthy

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Tárcsás művelés Talajmarás Jellemző műveletek: Keverés

Részletesebben

A fontosabb kukorica hibridek minőségi tulajdonságainakai akulása földrajzi tájanként

A fontosabb kukorica hibridek minőségi tulajdonságainakai akulása földrajzi tájanként Földrajzi Értesítő XXXIX. évf. 1990.1-4. füzet, pp. 196 205. A fontosabb kukorica hibridek minőségi tulajdonságainakai akulása földrajzi tájanként PROKSZÁNÉ PAPLÓGÓ ZSUZSANNA SZÁNIEL IMRE Napjainkban a

Részletesebben

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.)

Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) Szamóca (Fragaria x ananassa = F. magna Duch.) A vetésforgó összeállítása A vetésforgó tervezésekor a legfontosabb szempont a biológiai talajtermékenység megőrzése, és a kártevők felszaporodásának megakadályozása,

Részletesebben

XVII. évfolyam, 22. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVII. évfolyam, 22. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVII. évfolyam, 22. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVII. évfolyam, 22. szám, 2013 Megjelenik kéthetente november 19. Felelős

Részletesebben

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Repce vetőmag ajánlat

Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Repce vetőmag ajánlat Szakszerű választás, ÉSSZERŰ MEGOLDÁS! Repce vetőmag ajánlat 2015. MINDEN, AMIT a REPCÉRŐL TUDNI KELL! OL IKA I AGROTECH N IN F O H ÁT TÉ R RMAT ÓGIA Minden, ami a repce termesztéséhez szükséges! vé ak

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság. 1118 Budapest* Budaörsi út 141-145.

MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság. 1118 Budapest* Budaörsi út 141-145. MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest* Budaörsi út 141-145. Levélcím: 1518 Budapest, Pf.: 127 Tárgy: Gyulai zöldkomposzt forgalomba

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

Yaramagazin. YaraVita TM napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények között

Yaramagazin. YaraVita TM napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények között XI. évfolyam 1. szám 2011. március Ez az ön ingyenes példánya Ára: 275.- Ft (1.- ) Yaramagazin napraforgóban... A tavalyi évben a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben, kisparcellás körülmények

Részletesebben

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői

6. A csemetekerti növénytermesztés általános jellemzői Megbízás célja, indoka A felperes a kilencvenes évek elején elindította erdészeti csemetetermesztési vállalkozását. Saját tulajdonú, valamint bérelt földön végzi azóta is a csemetetermesztést. Az 1994-es

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 Termesztett főbb szántóföldi

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012 A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 212 Központi Statisztikai Hivatal 213. július Tartalom 1. Az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági súlya és külkereskedelme...2 1.1. Makrogazdasági jellemzők...2

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS A következőkben a biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb

Részletesebben

GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ TERMÉKLEÍRÁS OFJ

GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ TERMÉKLEÍRÁS OFJ 1. A termék megnevezése GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ TERMÉKLEÍRÁS OFJ GYULAI KOLBÁSZ vagy GYULAI PÁROSKOLBÁSZ 2. A termék leírása A (a továbbiakban: Gyulai kolbász) alapanyagát és technológiáját

Részletesebben

MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSALIQ ROSASOL ROSAFERT

MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSALIQ ROSASOL ROSAFERT NEM MŰTRÁGYÁT ÁRULUNK, MEGOLDÁSOKAT AJÁNLUNK! s z á n t ó f ö l d i o s z i a j á n l á s MÓRAAGRO KFT. ROSAFERT ROSASOL ROSALIQ Bemutatkozás A Móraagro Kft. 1996. július 15-én alakult műtrágya, növényvédő

Részletesebben

Zala megye, Alsópáhok Hrsz : 140/44, 26 hektár szántó, 2007 április október

Zala megye, Alsópáhok Hrsz : 140/44, 26 hektár szántó, 2007 április október A Microbion UNC - tartóshatású, stabilizált mikrobiológiai növénytápláló és talajjavító oltóanyag - hatásvizsgálata DEKALB kukoricafajtákon - Alsópáhokon A vizsgálat célja : Megállapítani, hogy milyen

Részletesebben

Éves jelentés. Pázmány Péter program

Éves jelentés. Pázmány Péter program Éves jelentés 2007 Pázmány Péter program TARTALOMJEGYZÉK KÜLDETÉSNYILATKOZAT... 4 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 5 A CORVINUS TUDÁSKÖZPONT SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE... 7 A KONZORCIUM PARTNEREI... 8 Budapesti Corvinus

Részletesebben

Kicsi vagyok, nagyra növök (?)

Kicsi vagyok, nagyra növök (?) Erste Agrár Hírek 2015/12 Kicsi vagyok, nagyra növök (?) A VP pályázatok és a földárverések is aktualitást adnak annak az alapvető kérdésnek, hogy a kis-, közepes és nagy termelők, feldolgozók milyen összetétele

Részletesebben

Őszi búzafajták magas hozamának megőrzése környezeti stressz hatása alatt

Őszi búzafajták magas hozamának megőrzése környezeti stressz hatása alatt Őszi búzafajták magas hozamának megőrzése környezeti stressz hatása alatt CORNET_6_08_WHEATSTR OM-00887/2009 Beszámolási időszak: 2009. október 1-2010. szeptember 30. Támogatott szervezet: Projectvezető:

Részletesebben

Zsendülés II. kertészeti konferencia

Zsendülés II. kertészeti konferencia Zsendülés II. kertészeti konferencia Kecskemét, 2016.03.10. Horváth-Varga János Új 1ha-s modern üvegház a nemesítés érdekében A jövő: ZKI 09491 F1 (cecei típus) ZKI 09371 F1 (kápia típus) Tatami F1

Részletesebben

Komplex Záróvizsga tételek

Komplex Záróvizsga tételek Komplex Záróvizsga tételek Mezőgazdasági mérnök szak (főiskolai) Növénytermesztési és kertészeti szakirány 1. Az őszi búza termesztése - az őszi búza betakarítás gépesítése 2. Őszi árpa termesztése - szemes

Részletesebben

RZ Select. Hajtató saláta és karalábé 2008 ősz-tél. Seeds & Services. Rijk Zwaan Select

RZ Select. Hajtató saláta és karalábé 2008 ősz-tél. Seeds & Services. Rijk Zwaan Select RZ Select Hajtató saláta és karalábé 2008 ősz-tél Seeds & Services Rijk Zwaan Select 1 Saláta körkép Az elmúlt években a hazai salátafogyasztási szokások lassan, de folyamatosan változtak. A fejes típus

Részletesebben

őszi katalógus Újdonság! ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2016 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT

őszi katalógus Újdonság! ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2016 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2016 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT őszi katalógus Újdonság! *** LEGNAGYOBB EZERMAGTÖMEGŰ REPCE VETŐMAG SZEMENKÉNT VETŐKNEK IS! *** 2. OLDAL őszi katalógus / ősz 2016

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

termesztéstechnológia III.

termesztéstechnológia III. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2013VN) Általános termesztéstechnológia III. Kertészmérnök szak (BSc) II. Vadgazda mérnök szak (BSc) II. gyakorlata 2011. október 5. Gyakorlati munka Technikai

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2013 STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 Tartalom VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés...3 2. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban TARTALOM 3 Elôszó 4 6 10 Az agrárgazdaság szereplôi A magyar mezôgazdaság adottságai A mezôgazdaság eredményei 14 Erdôgazdálkodás 15 Vadgazdálkodás és halászat 16 Agrár-vidékfejlesztési intézkedések 20

Részletesebben

40/2004. (IV. 7.) FVM rendelet. a növényfajták állami elismeréséről. Általános rendelkezések

40/2004. (IV. 7.) FVM rendelet. a növényfajták állami elismeréséről. Általános rendelkezések 40/2004. (IV. 7.) FVM rendelet a növényfajták állami elismeréséről A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény

Részletesebben

5[fS` Az év gépe 8aUge $"#% 5[fS`

5[fS` Az év gépe 8aUge $#% 5[fS` Az év gépe Citan Citan, a nagy területteljesítményű gabonavetőgép Gyors és olcsó vetés az optimális időpontban, 6 és 15 m közötti munkaszélességgel SPEED sowing 2 3 Citan a 2013-as év AMAZONE gépe Meggyőző

Részletesebben

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014

Martonvásári. Fajtakatalógus 2013-2014 Martonvásári Fajtakatalógus 2013-2014 Tartalomjegyzék Martonvásári őszi fajtaajánlat 2013 1 Jegyzetek 2 Prémium minőségű búzafajták 3 Mv Karizma 4 Mv Menüett 5 Mv Toldi 6 Mv Suba 7 Mv Ködmön 8 Mv Pántlika

Részletesebben

DEKALB repce hibrid ajánlat 2015

DEKALB repce hibrid ajánlat 2015 KAPCSOLAT Kereskedelmi Vezető: Szitai Ádám; Telefon: +36 (30) 485 6441 Kiemelt Partnerkapcsolati Vezető: Tóth Tamás; Telefon: +36 (20) 611 9196 Kiemelt Partnerkapcsolati Délnyugat-Magyarország Szalai Ferenc;

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1)

Bacteriosollal kezelt tábla (A 1) Összehasonlító talajszelvény-vizsgálat Pusztaszabolcs, 2015. szeptember 1. Vizsgált terület: Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. birtokai A Pusztaszabolcsi Zrt. összességében 0 hektáron gazdálkodik (bérelt és integrált

Részletesebben

3. osztály megoldások

3. osztály megoldások 3. osztály 3. osztály megoldások 1. Melyik adat lehet igaz egy harmadik osztályos gyerekre? (A) 3500 g a testsúlya (B) 3295 napos (C) 30 db foga van (D) 476 hetes (E) 14 dm magas Megoldás: A fenti lehetőségek

Részletesebben

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai

A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A 2015. év agrometeorológiai sajátosságai A. Globális áttekintés (az alábbi fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett információk, tanulmányok alapján került összeállításra) A 2015-ös

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS 2005 BUDAPEST, 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Készült a KSH Mezőgazdasági és környezetstatisztikai főosztályán Főosztályvezető: Dr. Laczka Éva Főosztályvezető-helyettes:

Részletesebben

Lombtrágya felhasználói kézikönyv

Lombtrágya felhasználói kézikönyv Péti Nitrokomplex Kft. 8105 Pétfürdő, Hősök tere 14. Pf: 411 Tel./Fax: +36 88 478-755 Tel.: +36 88 588-890, 588-891 E-mail: info@nitrokomplex.hu www.nitrokomplex.hu Lombtrágya felhasználói kézikönyv BEVEZETŐ

Részletesebben

46/2012. (V. 8.) VM rendelet. a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról 1

46/2012. (V. 8.) VM rendelet. a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról 1 46/2012. (V. 8.) VM rendelet a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról 1 Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Ikt.sz.: Tárgy: BIOMASS Mikroelem Granulátum szervestrágya

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép 2014. 08. 01. - 2014. 08.15. között Időjárás 2014 augusztus első felében tovább folytatódott a változékony, mérsékelten csapadékos időjárás, magas

Részletesebben

&ROHAN VISBY. Őszi káposztarepce 2011. a legjobbat vetni a legtöbbet aratni. RAPOOL repceszortiment 2011

&ROHAN VISBY. Őszi káposztarepce 2011. a legjobbat vetni a legtöbbet aratni. RAPOOL repceszortiment 2011 Őszi káposztarepce 2011 a legjobbat vetni a legtöbbet aratni VISBY &ROHAN Arkaso RAPOOL repceszortiment 2011 Hibridek: SHERPA ÚJ Fajta: VISBY COMPASS ÚJ ATOLL ROHAN HAMMER ÚJ ARKASO vectra ABAKUS elektra

Részletesebben

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó

Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó 1 / 6 TÁJÉKOZTATÓ Iktsz.: I. 2-390/2003. Üi.: Huszárik H. Tárgy: Tájékoztató a környezet állapotának alakulásáról Makó Város Önkormányzati Képviselő-testülete Makó Tisztelt Képviselő-testület! A környezet

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM:02.5/2419/2/2009.

Részletesebben

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN A TARTALOMBÓL. www.dupontpioneerhirlevel.com 07 1. ÉVFOLYAM, 7. SZÁM 2013. OKTÓBER A TARTALOMBÓL PIONEER PRÉMIUM AJÁNLAT A SIKER BENNE VAN PIONEER PROTECTOR TM = KIEMELKEDŐ BIZTONSÁG! TERMELŐI INTERJÚ - TERMELÉS PIONEER VETŐMAGOKKAL AZ AFLATOXIN

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat napraforgóra

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat napraforgóra NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat napraforgóra Termesztési tényezők szerepe a napraforgó termesztésben Trágyázzon a szükségletnek megfelelően! INTENZÍV TECHNOLÓGIA EXTENZÍV TECHNOLÓGIA 10% ÉVJÁRAT 35% 10% TALAJ

Részletesebben

Kertészet és Szőlészet 2010/...szám...oldal vágott évelők.doc DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉS Holtidényben

Kertészet és Szőlészet 2010/...szám...oldal vágott évelők.doc DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉS Holtidényben Merényi Alexandra 1. oldal 2010/07/09/ Kertészet és Szőlészet 2010/...szám...oldal vágott évelők.doc DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉS Holtidényben Nyáron a meleg és a szabadságok visszavetik a vágott virágok iránti

Részletesebben

Dr. Köhler Mihály előadása

Dr. Köhler Mihály előadása Biokultúra Tudományos Nap 2011. december 3. szombat Budapest Dr. Köhler Mihály előadása COLAS-ÉSZAKKŐ Bányászati Kft Bodrogkeresztúr Kakas-hegyi riolit tufa bánya COLAS-Északkő Bányászati Kft. Bodrogkeresztúr

Részletesebben

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó

Modern, ökohatékony technológiák. Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Modern, ökohatékony technológiák Készítette: Fekete-Kertész Ildikó Bevezetés Manapság előtérbe kerülnek a modern, ökohatékony technológiák, melyek teljesítményükben, gazdaságilag is megfelelőek, de emellett

Részletesebben

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra

őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % www.lgseeds.hu Magról magra, magasabbra őszi káposztarepce és kalászos termékkatalógus 2013 I. hely 2012 Arsenal 114 % I. hely 2011 - Arsenal 128 % NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek korai csoport Magról magra, magasabbra Maximalizálja

Részletesebben

Mezőgazdasági tesztüzem i információk

Mezőgazdasági tesztüzem i információk XVI évfolyam 1 szám 2016 március ONOKKEL EGYUTT T R E N D C O O P KFT Mezőgazdasági tesztüzem i információk KEDVES ÜGYFELÜNK! 25 évesek lettünk! Ez a kor, ahogy az ember, Úgy egy családi vállalkozás életében

Részletesebben

Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök. Beázási profil különböző talajtípusokon

Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök. Beázási profil különböző talajtípusokon Tápoldatozás és a hozzá szükséges anyagok, eszközök (3. 19. o.) Tápoldat növényi tápanyagok vizes oldata Tápoldatozás tápanyagok öntözővízzel történő kijuttatása; mikroöntözéssel fertilisation irrigation

Részletesebben

Versenyképes Zöldségágazati Platform. Stratégiai Kutatási Terv

Versenyképes Zöldségágazati Platform. Stratégiai Kutatási Terv Versenyképes Zöldségágazati Platform Stratégiai Kutatási Terv 2010 Készült a Nemzeti Technológiai Platformok Támogatása 2, FKTPKT28 azonosító jelű, Fenntartható kertészet- Versenyképes Zöldségágazati Platform

Részletesebben

MÓRA-INPUT. Fejes káposzta, karalábé. Őszibarack. Diófa. Fokhagyma. Sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szamóca

MÓRA-INPUT. Fejes káposzta, karalábé. Őszibarack. Diófa. Fokhagyma. Sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szamóca IDEJÉBEN SZÓLUNK! Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban Burgonya A másodvetésű burgonya védelmében továbbra is nagy gondot kell fordítani a burgonyavész elleni védekezésre. Ha a csapadék és az öntözővíz

Részletesebben

Budai Csaba: Hidraulikus vetőkocsi-leszorítórendszer vizsgálata a precíziós vetésben

Budai Csaba: Hidraulikus vetőkocsi-leszorítórendszer vizsgálata a precíziós vetésben Budai Csaba: Hidraulikus vetőkocsi-leszorítórendszer vizsgálata a precíziós vetésben Az eltérő talajtípusú és talajállapotú területek számos problémát okoznak a vetési folyamatokban. Arra kell törekednünk,

Részletesebben

G yakorlati tapasztalatok

G yakorlati tapasztalatok G yakorlati tapasztalatok VERSENYKÉPESSÉG ÉS VERSENYESÉLYEK A GYÖNGYTYÚKTENYÉSZTÉSBEN BESZÉLGETÉS LÖRIK LAMBERT TENYÉSZTŐVEL ÉS INTEGRÁTORRAL Bármely termék vagy szolgáltatás versenyképességét egy adott

Részletesebben

Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara. Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015. Budapest 2015.

Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara. Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015. Budapest 2015. Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Kiskérődző ágazat stratégiai fejlesztése 2015 Budapest 2015. szeptember A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kiskérődző és Juhtenyésztési Alosztály

Részletesebben

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

XVII. évfolyam, 17. szám, 2013. Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR Zöldség, Gyümölcs és Bor Zöldség, Gyümölcs és Bor XVII. évfolyam, 17. szám, 2013 Megjelenik kéthetente 2013. szeptember 10.

Részletesebben

Az Agrimill-Agrimpex Gabonafeldolgozó és Gabonakereskedelmi Rt. 2002. éves jelentése

Az Agrimill-Agrimpex Gabonafeldolgozó és Gabonakereskedelmi Rt. 2002. éves jelentése Az Agrimill-Agrimpex Gabonafeldolgozó és Gabonakereskedelmi Rt. 2002. éves jelentése 1. A Társaság története Az Agrimill-Agrimpex Rt (továbbiakban: Agrimill Rt vagy Társaság) kapacitását tekintve ma Magyarország

Részletesebben

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy

szeged GyönGyszemei kutatás+marketing GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy A Gabonakutató Nonprofit Kft. lapja 30. évfolyam 2. szám, 2016. nyár kutatás+marketing szeged GyönGyszemei GK Csillag, GK Szilárd, GK Maros, GK Szemes, GK Judy 1 Tartalom MEGHÍVÓ FAJTABEMUTATÓNKRA...........................3

Részletesebben

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI IGAZGATÓSÁGA Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK A termelő felelős az általa forgalomba hozott termék élelmiszer-biztonságáért, minőségéért,

Részletesebben

Szakszerű választás, ésszerű megoldás!

Szakszerű választás, ésszerű megoldás! Szakszerű választás, ésszerű megoldás! Magas olajsav tartalmú /HO/ NAPRAFORGÓ VETŐMAG- és technológia AJÁNLAT 2015. Tisztelt Partnerünk! A magas olajsavtartalmú napraforgó a jövő egészséges étolajfogyasztásának

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban

Miklós Dénes. Különleges növények a háztájiban Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban Sok szeretettel ajánlom feleségemnek, Karolinának, kislányomnak, Karolina Rékának és minden kedves ismerœsömnek Miklós Dénes Különleges növények a háztájiban

Részletesebben

Az engedélyező hatóság a Zala (2) Komposzt forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki:

Az engedélyező hatóság a Zala (2) Komposzt forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben