Kalocsa és térsége útikalauz és programajánló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kalocsa és térsége útikalauz és programajánló"

Átírás

1 Kalocsa és térsége útikalauz és programajánló

2 KALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ Kalocsa, az évezredes érseki város, a hajósi borvidék és pincefalu, és a Dunapataj mellett fekvő Szelidi tó, mint egy színes kirakó darabjai alkotják turisztikai régiónk harmonikus puzzle-képét. Kalocsán Magyarország történelmének legelső pillanataival szembesül az ide érkező, hiszen Asztrik érsek várja az államalapító Szent Istvánnak szánt koronával. De itt csodálkozhat rá a határainkon túl is ismert, jellegzetes népviseletre, népművészetre, hagyományokra, néptáncra, a pingálásra, a hímzésre. Szellemi feltöltődése után pedig megmártózhat Szelid bársonyos tapintású gyógyvizében, gyalogos- vagy kerékpáros túrákat tehet a természetvédelmi területen, horgászhat, vadászhat, lovagolhat. S, ha elfáradt, megízlelheti a híres kalocsai fűszerpaprikával készült hagyományos ételeinket, csodálatos hajósi borokat kóstolhat hozzá, majd romantikus sétát tehet a pincefalu hangulatos, szűk utcácskáin. Számtalan programból válogathat. Mégis, leginkább azt szeretnénk, ha vendégszeretetünket megismerné, kedves ide látogató Vendégünk, s legközelebb újra visszajönne hozzánk! KALOCSA Kalocsa 1000 éves múltú, hangulatos Dunamenti kisváros, a Sárköz közigazgatási és kulturális központja, ahol a jó levegőn, kerékpárral vagy gyalogosan városnéző túrára indulva, csodás barokk környezetben merülhet el a látogató az Alföld történelmében, hagyományaiban, népművészetében. Tradicionális kézműves tevékenységekkel ismerkedhet, gyönyörködhet az érsekek által ezer év alatt felhalmozott kincsekben, s mivel a paprika fővárosában jár, finom paprikás ételeket kóstolhat. A belváros szívében található hazánk egyik legszebb barokk temploma, a kalocsai Főszékesegyház, melynek remek Angsterorgonáján a 19. században Liszt Ferenc is játszott, és igen elismerően nyilatkozott róla.

3 A Főszékesegyház szomszédságában látható, vadgesztenyefákkal körülölelt Érseki Palota, és a Szentháromság tér 18. századi épületei ma is őrzik a hely történelmi hangulatát, s az ezeréves múlt fennmaradt emlékei megtekinthetők ezekben az épületekben, és az ott működő intézményekben. A Főszékesegyházi Könyvtár páratlanul gazdag kódexekben, és a könyvkiadás első évtizedeiből származó ősnyomtatványokban. Az intézmény leglátványosabb része a Patachich Ádám érsek ( ) nagy körültekintéssel, és művészi érzékkel berendezett barokk olvasóterme. K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -3-

4 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -4- Az Érseki Kincstár és a Főegyházmegyei Levéltár igen változatos tárgyanyaggal mutatják be az ezer éves Kalocsai Érsekség történetét, a kiemelkedő anyakönyvi gyűjtemény mellett egyház igazgatási akták, szentszéki bírósági, iskolai, gazdasági és politikai-közéleti témájú információk is bőséggel előfordulnak. Nem csoda, hiszen az egyházmegye érsekei a középkorban még országrésznyi területeket igazgattak, és szükség esetén a hadak élén álltak a honvédő harcokban. A 19. században városukat iskolavárossá fejlesztették, és országos hírű, kiváló intézményeknek adtak otthont. A Szent István Gimnázium ma is működő csillagvizsgálóval büszkélkedhet, melyet Haynald Lajos érsek létesített az akkori jezsuita gimnáziumban. A kalocsai jezsuita csillagász, a napkutató Fényi Gyula páratlanul szorgos Napmegfigyeléseinek köszönhető, hogy a XIX/XX. sz. csillagászai előtt Kalocsa neve ismertebb volt, mint Budapesté.

5 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -5- Ezen múlt szellemiségében rendezzük meg minden évben a Lakatos György fagott művész neve által fémjelzett Kék Madár Fesztivált, amely a magyar kulturális élet egyik legnépszerűbb rendezvényévé vált az elmúlt 20 év alatt. Mondhatni, hogy Kalocsán nem ápolják a hagyományokat - itt még az élő hagyományok közé csöppen az idelátogató. Ki ne ismerné a jellegzetes kalocsai mintát, mely megjelenik a viseleteken - ma is rengetegen foglalkoznak hímzéssel, sőt az idősebb asszonyok megszokott utcai viseleteként találkozunk vele nap mint nap, házak falán pingáló asszonyok ügyes kezei nyomán, vagy a méltán híres kalocsai porcelánon.

6 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -6- A Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra kézzel festett termékei méltó nagykövetei a világban a kalocsai népművészetnek. Nemrégiben az angol hercegi pár, Kate és William szívélyes köszönetet mondott a gyönyörű ókalocsai mintával díszített teáskészletért, mellyel Kalocsa város gratulált a királyi frigyhez, de a Formula-1-es világbajnokságban szereplő McLaren csapat pilótái, Lewis Hamilton és Jenson Button is nagy elismeréssel vették át kézzel festett, névre szóló egyedi porcelán serlegüket a kalocsai népi motívumokkal díszített versenyruhájuk mellé. A városban és környékén a néptáncba szinte belenőnek a gyerekek. A néptánc egyesületek, művészeti iskolák több ezer tagot számlálnak. A három évente megrendezésre kerülő Dunamenti Folklórfesztivál, mely közel fél évszázados hagyományra tekint vissza, felvonultatja a környék, és a Duna mente tánccsoportjait, de számos külföldi csapat is nagy lelkesedéssel tér vissza évről-évre Kalocsára a színvonalas, hatnapos rendezvényre.

7 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -7- A 20. században történt, hogy világkörüli útra indult a város népművészete, és az itt termesztett fűszerpaprika. A házak ősszel Kalocsán és a környékbeli településeken különös díszt kapnak. A madárlécek alatt az eresztől az ablakokig piros függönyként lógnak a paprikafüzérek hagyományos módon szárítják így a termelők őrlés előtt a fűszerpaprikát. A levegő tele van a paprika édeskés, mégis pikáns illatával A Kalocsai Paprikamúzeum kiállítása megismerteti a látogatóval a méltán világhírű kalocsai Piros Arany történetét, termesztésének és feldolgozásának módját. A látogatás élményét fokozza a gerendákra akasztott több ezer paprika fűzér látványa és illata. Híres fűszerünk elengedhetetlen alapanyagát képezi környékünk finomabbnál finomabb, hagyományos ételeinek, mint a kalocsai halászlé, paprikás kalács (paprikás kácsi), dunapataji pacal, hajósi pincepörkölt. Gasztronómiai sokszínűségünk kiemelkedő rendezvénye a Kalocsai Paprika Fesztivál, melynek egyik fő, és legkedveltebb programeleme, a paprikás ételek főzőversenye, már évek óta nemzetközi mezőnnyel büszkélkedhet.

8 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -8- A Sárköz és Kalocsa történelmét, népi kultúráját, természeti értékeit legjobban összegyűjtve és rendszerezve a Viski Károly Múzeumban tekinthetjük meg, mely 2002-ben elnyerte az év múzeuma címet. A Tájházban a 19. század eleji kalocsai családok mindennapjaiba pillanthatunk be, Bakod pusztán pedig a népművészet, és a hagyományok mellett a régmúlt idők paraszti életével, állattartásával ismerkedhet meg az oda látogató.

9 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -9- Meg kell még említenünk a várostól 5 kilométerre húzódó gyönyörű Duna-partot, ahol az aktív pihenés és a vízi sportok szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek. A város határában elszórtan több lovas tanya is várja a lovaglás kedvelőit, a környékbeli horgász-, és vadásztársaságok pedig ezen ősi, természet közeli tevékenységek űzőinek kínálnak lehetőséget. Sétánkat a város szívébe visszatérve a Haynald Lajos érsek és botanikus által telepített, és a mindenkori érsekek által gondozott tájképi parkban, az évszázados fák alatt üldögélve, az Érsekkertben fejezhetjük be.

10 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ HAJÓS Kalocsától 20 kilométerre fekszik Hajós. A 3400 lelket számláló kisváros lakóinak 85%-a német nemzetiségű sváb. A svábságukra büszke hajósiak talán az országban is egyedülálló módon negyven éve tartanak fenn kapcsolatot azokkal a németországi, Fekete-erdő környéki településekkel, ahonnan az őseik származnak től kezdve gróf Csáky Imre kalocsai érsek hívására Bussenberg környékéről és Baden- Württembergből dolgos sváb családok telepedtek le az elnéptelenedett, mocsaras területre. Az érsek segítségével 1728-ban megépül a Szent Imre római katolikus templom. A város kuriózuma, hogy a templomban található Mária szobrot, melyet 1726-ban, az utolsó bevándorló csoporttal érkező Hall Anna Mária a dietelhofeni plébános nagynénje hozott magával Bussenből, évszázadokon át sikerült megőrizni. Éppen ezért Hajós, illetve a templom búcsújáró hely is. A kálvária különlegessége, hogy gyönyörű színes porcelán stációképei az 1930-as években készültek a Zsolnai Porcelángyárban ben már mintegy 122 család él a településen ben emeltette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek a templom mellé a falu egyik legjelentősebb épületét, az akkor még földszintes vadászkastélyt, melyet 1767-ben gróf Batthyány József érsek bővíttetett ki ben a kastélyt teljes körűen felújították, így 2010 szeptemberében megnyithatta kapuit a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont, mely nem csak az épület és a kert lenyűgöző látványával, hanem színes programokkal is várja látogatóit.

11 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -11- Hajóson járva, útba kell ejtenünk az Egyesületek házát, Nepomuki Szent János szobrát, a Patikát, a Régi elemi iskolát, a Református imaházat, a Sváb helytörténeti házat (Heimatmuseum), a Városházát, s egy a XVIII. században kezdődő időutazáson vehetünk részt, ahol feltárul előttünk a korabeli jellegzetes sváb kultúra. A varázslat azonban még csak ezután vár ránk, a Hajóstól 3 kilométerre elhelyezkedő, a városhoz tartozó pincefaluban, amely mintegy 1200 borospincét, présházat számlál es feljegyzések szerint már 553 holdon termeltek szőlőt, 363 pince működött. A pincefalu a látogatók számára egyedülálló népi építészeti látnivalót kínál szabályos utcákból áll, melyeket a présházak, és az alattuk elhelyezkedő, löszfalba vájt alsópincék alkotnak. A pincékben egész évben fokos a hőmérséklet, így kiváló feltételekkel tárolhatóak a borvidék jellegzetes borai a Cabernet, a Kékfrankos, a Zweigelt, a Kadarka, a Szürkebarát, vagy éppen a Cserszegi Fűszeres.

12 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -12- Harmincadszor teltek meg nyüzsgő tömeggel Hajós-Pincék utcái az idén júniusban, a hagyományos Orbán-napi borünnepen. Ilyenkor 3 napon át lehet ízlelgetni a finomabbnál finomabb borokat, kóstolni a helyi sváb gasztronómiai ételkülönlegességeket, ismerkedni a hagyományokkal, népi kultúrával, melyet az itt élő nemzetiségek keveredő jellegzetességei tesznek színessé, egyedülállóvá. Az idén először szervezett, Koccintás 2011 nevű játékos megmérettetés alkalmával, szeptemberben Hajós-Pincefalu utcáin közel ezer borász, és borkedvelő koccintott a Magyarország legkedveltebb borvidéke címért, amelyben Hajós országos összesítésben a második helyezést érte el! Hajós város patinás épületei, a Pincék kacskaringós utcái, apró présházainak hangulata, a barátságos emberek és a kitűnő minőségű borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak.

13 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -13- DUNAPATAJ Dunapataj Kalocsától 15-km-re északra, a Duna és a Szelidi-tó között, különleges természeti adottságokkal megáldott környezetben elhelyezkedő, közel 3700 lelket számláló település. Történeti múltja igen színes, ezt bizonyítják templomai, régi épületei, lakóházai - Református templom, Katolikus templom, Pataji Múzeum Unitárius templom, Tájház- kovácsműhely lakóházzal, Zeneiskola Kőváry-ház, Kodály Zoltán Művelődési Ház. Dunapatajon autentikus falusi körülmények között ismerkedhet a turista a helyi jellegzetességekkel, hagyományokkal. A település szomszédságában, Bakodpusztán visszacsöppenhetünk a valamikori betyárok, csikósok, juhászok mindennapjainak hangulatába, hagyományos állattartással, és jellegzetesen magyar háziállatokkal találkozhat a látogató. A rendszeresen megrendezett nyári és őszi rendezvények már hagyományt jelentek a település életében. A nagyközség is csatlakozott a Duna menti Folklórfesztivált lebonyolító településekhez, így háromévente a Szelidi tónál nyaraló turisták legnagyobb örömére itt is ropja a táncot, és felvonultatja gyönyörű viseleteit a nemzetközi mezőny. Az itt megrendezésre kerülő pacalfőző verseny több éves hagyományra tekint vissza, de a halászlé- és a pásztor ételek főzőversenyét sem felejti el az, aki belekóstol valamelyik bográcsba az említett rendezvények alkalmával. A környék természeti értékei rengeteg turistát vonzanak. A Szelidi-tó, a meszes-szódás jellegű Miklapuszta és a Duna ezen részén található holtág és szigetek páratlan látnivalóval lepik meg a túrázókat az év minden szakában. Adottságaikat kihasználva, az itt élők körében nagy hangsúlyt kap az idegenforgalom, főleg a falusi turizmus.

14 K ALOCSA ÉS TÉRSÉGE ÚTIKALAUZ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ -14- Dunapataj legnagyobb vonzerejét a Szelidi-tó jelenti. Szelid neve a közeli Várdomb erődítményével és a török idők harcaival függhet össze, ugyanis a török csapatok a magyar túlerőt, és a mocsaras terepet látva, megállásra és kompromisszumokra kényszerültek megszelídültek ezen a területen. A tavat még a Duna vize mélyített ki évezredekkel ezelőtt. A Szelidi-tó egyik jellegzetessége vizének bársonyos tapintása. Jelenleg 4km hosszú, szélessége átlagosan m között mozog, átlagos vízmélysége 3-4 méter, vize nyáron akár 28 C-ra is felmelegedhet, így fürdőzésre kiválóan alkalmas. A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban sebgyógyításra használták. Egy legenda szerint Bence vitéz úgy meghajszolta lovait, hogy azok patái elvástak. De miután a lovak hosszasan a tó vizében állva ittak sebeik gyorsan rendbe jöttek. Ma a tó vizét inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják. Vize szagtalan a gyógyfürdőkkel ellentétben, jelenleg még nem minősített gyógyvíz, ezért környezetében üdülőfalu létesült ben felújították a Kastély Szállót, mely egykoron a kalocsai érsek pihenőkastélya volt. A jövőbeni tervek szerint gyógykezelésekre alkalmas létesítményeket is létrehoznak majd benne. A Szelidi-tó növényi gazdagságával a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme. A tó körül a Kékmoszat tanösvényen kellemes séta keretében gyűjtheti be a tó flórájáról és faunájáról a tudnivalókat az idelátogató, de a vállalkozó kedvűek hosszabb kerékpártúrákat is tehetnek. Az aktív szabadidős tevékenységek kedvelőinek és persze a megfelelő engedélyekkel rendelkezőknek nyújt programokat a Szelidi Vadász Társaság, valamint a Dunapataj és Vidéke Horgászegyesület - a tóban amúr, keszeg, kárász, ponty és törpeharcsa rendszeresen akad a horgokra. A közelben Lovarda várja a lovaglás és kocsi hajtás szerelmeseit, de ornitológus vezetésével madárlesre is indulhatnak a környéken az érdeklődők. A vendégeket igényesen kialakított strand várja, szomszédságában strand röplabda- és focipályával, valamint játszótérrel a legkisebbek számára. Szelid egész területe a vendégek ellátására rendezkedett be. Végig haladva a főutcán mindenütt változatos éttermeket, büféket, kávézókat, fagylaltozókat találunk. A tó leginkábba nyári szezonban várja a fürödni, pihenni vágyókat, de a falusi- és az aktív turizmus szerelmesei egész évben tartalmas kikapcsolódásra lelhetnek Dunapatajon.

15 ELÉRHETŐSÉGEK Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft Kalocsa, Szent I. kir. út 35. Utazási irodák Kalocsa Korona Tours 6300 Kalocsa, Szent I. kir. út 5. (+36)30/ Kalocsa Gold Tours Kft Kalocsa, Szent I. kir. út Travel Trans Union Bt Kalocsa 48-asok tere 1/ Szálláshelyadók Bagolytanya Vendégházak 6300 Kalocsa, Sörös I. u / info@abacuskalocsa.hu Két Gólya Fogadó 6300 Kalocsa, Móra F. u / mercato@fibermail.hu Club Hotel 502 Kalocsa Kalocsa, Szent István kir. u / Wellness Hotel Kalocsa Kalocsa, Szentháromság tér / Veránka Szigeti Üdülő 6347 Érsekcsanád, Pf GPS: É K Vigadó pizzéria, szálláshely Kalocsa, Bátyai út / Napsugár üdülő Dunapataj Petőfi u / jagiczaicus@gmail.com Party ház Dunapataj Hartai u / tomik@sysdsl.hu Nádas panzió Dunapataj Hartai u / varadigy1em@t-online.hu Pincészetek Judit Panzió 6344 Hajós, Kölcsey u. 2/a 36 30/ juditpanzio@t-online.hu Szögi Pince magánszálláshely 6344 Hajós Szögi Ferencné / szogi.maria@heyho.hu Katzi Pince magánszálláshely 6344 Hajós Deák Ferenc u. 13/A / katzenbachlaszlo@t-online.hu Török Pince Apartman Hajós Borbíró u / zozi1212@fre .hu Borok Háza Hajós Fácános U / dinier@fre .hu Hársch Pince Hajós Szigeti-fő utca / harschmoni@gmail.com Kovács Borház Panzió Hajós-Pincefalu / kovacsborhaz@fre .hu Beck Pince Hajós, Petőfi / maliganmeister@gmail.com Hepp Borház Hajós Tulipán u / heppborhaz@t-online.hu Huber pince 6344 Hajós Pince Csárda sor / huber.janos@fre .hu Huszár borház 6344 Hajós Pince Bajai út / huszarbor@t-online.hu Scherer pince 6344 Hajós Fácános U / fecsii1@gmail.com Klajó Pince 6344 Hajós Tompa u / klajesz@gmail.com Hodován Pince 6344 Hajós Kölcsey u. 12/a / hodovan.zsolt@fre .hu Umenhoffer Pince 6344 Hajós Sallai u / zsolt.umenhoffer@gmail.com Hartai Panoráma Halászcsárda Vendégház / Vendéglátó egységek Belvárosi kávéház Kalocsa, Szent István kir. u.33. Kék Duna Vendéglő Kalocsa, Meszesi Duna-part / szavai@kekdunavendeglo.hu Balkán Drinkbár Kalocsa, Búzapiac tér / Diófa vendéglő Kalocsa, Petőfi S. u. 67. Korona étterem Kalocsa, Szent István kir. u / Kalocsai Paprika Csárda Kalocsa, Csajdau / jakobzsolt@indamail.hu Fiesta étterem Szelid, Szittyó tér Arizóna Pizzeria Dunapataj Kultúra, szabadidő Viski Károly Múzeum Kalocsa, Szent istván kir. u / Hajósi Barokk Kastély Hajós, Jókai u / Kalocsai Főegyházmegyei Gyűjtemények Kalocsa, Szentháromság tér / Fazekas Alkotóház Kalocsa, Kunszt J. u / Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra Kft. Kalocsa, Malatin tér Kalocsa Lovas Egyesület Foktő-Kisfoktő, Szállás / Pataj Vadásztársaság Dunapataj Petőfi út 10a / Sárga kacsa ajándékbolt Dunapataj, Kisfaludy u / mikulailona@gmail.com

16

- A hotel területén. - Turizmus

- A hotel területén. - Turizmus - A hotel területén A Panoráma Hotel területén a következő szabadidős tevékenységek aktív végzése lehetséges: fitnesz, úszás, tenisz, futball, lábfoci, kosárlabda, strandröplabda, tollaslabda, pentaque,

Részletesebben

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR A Magyarkúti gyermektábor A Magyarkúti gyermektábor Magyarkúton található Verőcétől 5 km-re körülvéve tölgyes és bükkös erdőkkel. Budapesttől 58 km, Váctól 15 km-re, közúton és vasúton

Részletesebben

Közép- és Délkelet- Európai Projektmustra és Befektetői Fórum. Ahol a részvétel a fontos! REevolutio Budapest 2006 a szakmai találkahely!

Közép- és Délkelet- Európai Projektmustra és Befektetői Fórum. Ahol a részvétel a fontos! REevolutio Budapest 2006 a szakmai találkahely! Közép- és Délkelet- Európai Projektmustra és Befektetői Fórum Ahol a részvétel a fontos! REevolutio Budapest 2006 a szakmai találkahely! Információs füzetek 1. Ha Ön kiállít, csak nyerhet! REevolutio Budapest

Részletesebben

Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról

Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról Kazár község Önkormányzatának képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Magyarország idegenforgalma az előző századfordulót. Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben

Magyarország idegenforgalma az előző századfordulót. Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben Volentics Gyula Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben A kék Duna partján Oly szép az est, Az alkony mindent Bíborba fest, Ifjú szívekben A vágy tüze gyúl, A vén Duna partján Csók

Részletesebben

Kiváló Európai Desztináció European Destinations of Excellence Könnyű elérni nehéz elhagyni! Fókuszban az akadálymentes turizmus 1 A pályázati anyag tartalma a 2012 évben, Kaposváron, a ténylegesen megvalósult

Részletesebben

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275 2016. JANUÁR Címlapsztori főcíme A tartalomból: Önkormányzati hírek 1-2. oldal Óvodai hírek 2. oldal Iskolai hírek 3. oldal Visszatekintő 4-5. oldal Felhívások 6. oldal Közelgő események: Iskolás farsang

Részletesebben

Kiszombori Szabadidıs és Természetbarát Sportegyesület. Beszámoló a Kiszombori Önkormányzat Képviselı Testülete számára 2012.

Kiszombori Szabadidıs és Természetbarát Sportegyesület. Beszámoló a Kiszombori Önkormányzat Képviselı Testülete számára 2012. Beszámoló a Kiszombori Önkormányzat Képviselı Testülete számára 2012. április Az egyesület 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a lakosság részére minél több szabadidıs sporttevékenységet szervezzen,

Részletesebben

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG Bemutatkozás: Csodálatos természeti környezetben, a zalai dombok között helyezkedik el Zalaegerszeg városa. Fogadónk könnyen megtalálható a város északdéli főútja mentén. Kellemesen

Részletesebben

Észak-Alföld. Közel 4 milliárd a Sárrét fejlesztésére. Megérkeztek az első falubuszok a Jászságba. Falunap-2009. pályázatok

Észak-Alföld. Közel 4 milliárd a Sárrét fejlesztésére. Megérkeztek az első falubuszok a Jászságba. Falunap-2009. pályázatok Falunap-2009. pályázatok Megérkeztek az első falubuszok a Jászságba II. Gyermek és Családi Nap Nagyhegyesen III. Sárrét Expo 1-3 7 4 8 2009 Észak-Alföld Csaknem 4 milliárd forintra pályáz-hatnak Hajdú-Bihar

Részletesebben

Az adattal kapcsolatos kifogások ellenére biztos, hogy Károly Róbert 1321. február 26.-i adománylevelében már valóban a mai Buziást adományozza

Az adattal kapcsolatos kifogások ellenére biztos, hogy Károly Róbert 1321. február 26.-i adománylevelében már valóban a mai Buziást adományozza BUZIÁSFÜRDŐ 1905-ig Buziás, város a Bánságban, Temes megyében. Temesvártól 33 km-re délkeletre fekszik. Buziásfürdő/ Băile Buziaş, németül Busiasch (Temes megye) Hozzátartozó falvak: Bakóvár és Nagyszilas

Részletesebben

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR H6050 Lajosmizse, Alsólajos 224. Tel.: +36 76 356 555 Fax: +36 76 356 045 Mobil: +36 30 9559 056 Email: gereby@gereby.hu www.gereby.hu Miként is lehetne szavakkal leírni

Részletesebben

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN TURISZTIKAI HÍRLEVÉL www.videkjaro.hu 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kézm ves sajtokat

Részletesebben

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG Sásdi kistérség Régió: Dél-Dunántúl Megye: Baranya A Sásdi kistérség az Észak-Zselic, Baranyai-hegyhát, a Völgység természetföldrajzi kistájak találkozásánál fekszik. A kiválasztott települések a Baranyai-hegyháton

Részletesebben

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró Székes fehér vár 2016 vendégváró csomagok szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra Belvárosi hétvége a Hotel Magyar Királyban Székesfehérvár szívében, a megszépült történelmi belvárosban, a színház

Részletesebben

Rotary Club Sátoraljaújhely H 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 3. www.rotarysatoraljaujhely.hu E-mail: rcsatoraljaujhely@gmail.

Rotary Club Sátoraljaújhely H 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 3. www.rotarysatoraljaujhely.hu E-mail: rcsatoraljaujhely@gmail. Rotary Club Sátoraljaújhely 2 ZEMPLÉN A LEGEK FÖLDJE - A legészakibb magyarországi térség, szomszédos Szlovákiával. - A legtisztább levegőjű, legérintetlenebb hazai vidék. - Hazánk legváltozatosabb természeti

Részletesebben

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Királyok nyomában i t t h o n. h u / k o z e p d u n a n t u l Közép-dunántúli régió térképe TOURINFORM Dunaújváros 2400 Dunaújváros, Vasmû út 10/a

Részletesebben

Magyarország vízrajza

Magyarország vízrajza Magyarország vízrajza Magyarország felszíni vízkészletének 90%- át a szomszéd országokból érkező folyók hozzák hazánk területére. A behozatal kedvezőtlen hatása, hogy a vizekkel együtt jelentős mennyiségű

Részletesebben

A Homokháti Kistérség Kulturális Stratégiája

A Homokháti Kistérség Kulturális Stratégiája A Homokháti Kistérség Kulturális Stratégiája (2009-2014) 2009. - 1 - Tartalom I. Bevezetés 1. Homokháti Kistérség Többcélú Társulása 1.1. Alapadatok 1.2. Tagok, célok, feladatok 2. A kistérség földrajzi

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Helyi Esélyegyenlőségi Program Bogács Község Önkormányzata 2013. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 5 Célok... 6 A Helyi

Részletesebben

Üdülési lehetőség 2016

Üdülési lehetőség 2016 Üdülési lehetőség 2016 Kedves Kollégák! A PSZ Tolna Megyei Szervezete üdülői: 1. 2. 3. 4. 5. Balatonmáriafürdő, Dózsa György u. 95. Óbánya, Fő u. 67. Fadd-Dombori üdülőtelep, Ibolya u. 9. Harkány, Bartók

Részletesebben

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás 10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás Városközpont [T2] - A városrész fejlesztési céljai között szerepel egyrészt a Kistérségi Járóbeteg Központ rehabilitációja, különösen az

Részletesebben

Herendi templom litofán ablaka

Herendi templom litofán ablaka Herendi Római Katolikus templom Herend, Kossuth Lajos u. 38 TARTALOM: Borító Tartalomjegyzék Bevezető Lokalizáció Az ablak templomba kerülésének története (Hudi József Herend története) Csapváry Károly

Részletesebben

K I V O N A T. A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési Koncepció tárgyában:

K I V O N A T. A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési Koncepció tárgyában: Szám: 2/2013. K I V O N A T a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. február 15-i ülésének jegyzőkönyvéből A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési

Részletesebben

Bakony. A fenyőfői ősfenyves. A Cuha-patak völgye

Bakony. A fenyőfői ősfenyves. A Cuha-patak völgye Bakonyi Tájakon Bakony A Bakony hazánk legnagyobb kiterjedésű és legváltozatosabb morfológiájú hegysége, amely elnyúló dolomit- platóival, lomha hegyhátaival, meredek vulkáni kúpjaival, hol szelíd, hol

Részletesebben

2013. május 6. - 12. Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál

2013. május 6. - 12. Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál Ízek fesztiválja Erős emberek versenye II. Kenyér- és Péksütemény-fesztivál 2013 Vitorlabontó ünnepség Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért

Részletesebben

Magyarország turisztikai termékei

Magyarország turisztikai termékei Magyarország turisztikai termékei Magyarország nem rendelkezik kiemelt jelentőségű természeti, illetve ember alkotta vonzerőkkel. E gyengeséget földrajzi elhelyezkedése és kisebb hatókörű vonzerőinek sokasága

Részletesebben

TÁJRA FEL! - DUNÁN INNEN DUNÁN TÚL VERSENYSZABÁLYZAT

TÁJRA FEL! - DUNÁN INNEN DUNÁN TÚL VERSENYSZABÁLYZAT TÁJRA FEL! - DUNÁN INNEN DUNÁN TÚL VERSENYSZABÁLYZAT A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság,

Részletesebben

MSC Orchestra Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt

MSC Orchestra Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt MSC Orchestra Budapestről autóbusszal és magyar csoportkísérővel az út teljes ideje alatt 2016.04.23 05.01. További információk 1.nap: Budapest-Velence Indulás a késő esti órákban Budapestről Velencébe.

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2 0 0 8 III. VÁROSRÉSZEK TERÜLETI MEGKÖZELÍTÉSŰ ELEMZÉSE 2008. június Aktualizálva: 2009. szeptember 1 A fejezet tartalma 3.1. VÁROSRÉSZEK

Részletesebben

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN!

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe 3

Részletesebben

HÍRLEVÉL VELENCEI-TÓ TÉRSÉGFEJLESZTŐ EGYESÜLET 2016/3

HÍRLEVÉL VELENCEI-TÓ TÉRSÉGFEJLESZTŐ EGYESÜLET 2016/3 HÍRLEVÉL VELENCEI-TÓ TÉRSÉGFEJLESZTŐ EGYESÜLET HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA (TERVEZET) VÉLEMÉNYEZÉSE Tisztelt Partnereink! A Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület 2016.április 4.-én megkapta a

Részletesebben

SZENTGOTTHÁRD VÁROS IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAMJA

SZENTGOTTHÁRD VÁROS IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAMJA SZENTGOTTHÁRD VÁROS IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAMJA 2005. MÁJUS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 BEVEZETÉS...3 Az elkészült tervezési dokumentum az alábbi fő részekből

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

2. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK

2. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK 3 2. 2.1. RÖJTÖKMUZSAJ KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE LEÍRÁSA A 49/2005.(VI.21.) SZÁMÚ HATÁROZAT MELLÉKLETE 2.1.1. Az adottságok értékelése, a magasabbrendű tervfajták és a településfejlesztési koncepció

Részletesebben

Harangodi tározó turisztikai fejlesztési elképzelései

Harangodi tározó turisztikai fejlesztési elképzelései Harangodi tározó turisztikai fejlesztési elképzelései A tározó általános ismertetése A Magyar Állam tulajdonában, a FETIVIZIG kezelésében van a Nyírség legfiatalabb tározója, a Harangodi víztározó, mely

Részletesebben

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK VELENCEI-TÓ TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI TERVEZÉS ALAPJAINAK VIZSGÁLATA ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÓ 2009 VELENCEI-TÓ A TERMÉSZETES EGÉSZSÉG ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A Velencei-tó tó a 1117/2005. (XII.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Egyházasdengeleg község településszerkezeti tervének műszaki leírásához

TARTALOMJEGYZÉK. Egyházasdengeleg község településszerkezeti tervének műszaki leírásához R E G I O N Á L Tervező és Fővállalkozó Kft. Salgótarján, Mártírok útja 1. Msz.: T-675/2004. TARTALOMJEGYZÉK Egyházasdengeleg község településszerkezeti tervének műszaki leírásához I. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÓ

Részletesebben

Gyógyhelyfejlesztési Stratégia Hajdúszoboszló

Gyógyhelyfejlesztési Stratégia Hajdúszoboszló Gyógyhelyfejlesztési Stratégia Hajdúszoboszló 2015. szeptember Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. Helyzetelemzés... 5 Kereslet-kínálat elemzése... 5 Célcsoport elemzés... 6 Fő attrakció (fürdő),

Részletesebben

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika Matematika Anya esti iskolába jár. Tanítási napokon autóbusszal és gyalogosan megy az iskolába. Az órák után apa gépkocsival hozza haza. A grafikon alapján válaszolja a következ kérdésekre: (8 pont) 1.

Részletesebben

VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ... 4

VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 TARTALOM TARTALOM... 1 VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN... 5 I.1. Fót szerepe az országos és térségi településhálózatban... 5 I.2. A vonzáskörzet bemutatása,

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓS LAP. 41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó II. Békési Kerékpáros-fesztivál

REGISZTRÁCIÓS LAP. 41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó II. Békési Kerékpáros-fesztivál Jelentkez - neve: - postacíme: - e-mail címe: - telefonszáma: - állampolgársága: REGISZTRÁCIÓS LAP Kerékpárral a Körösök lágy ölén 41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó II. Békési Kerékpáros-fesztivál

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programajánló 2015. március

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programajánló 2015. március Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programajánló 2015. március március 14-15. Kikelet a Hortobágyon Március közepén már megérkeznek téli szálláshelyükről a gólyák. A hortobágyi kiállító- és bemutatóhelyek

Részletesebben

Legolcsóbb pihenés Dobogókőn 60 % kedvezménnyel!

Legolcsóbb pihenés Dobogókőn 60 % kedvezménnyel! Legolcsóbb pihenés Dobogókőn 60 % kedvezménnyel! 5 éjszaka, 2 főnek, franciaágyas szobában, félpanzióval + ajándékként 1 egész napos termálfürdőzéssel, + további 1 élményelemmel, melyet a lap alján ajánlott

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Hajdúdorog 2010 1 KÉSZÍTETTE: Koncept 2000 Bt. Dr. Szabó Attila Közgazdász IVS Hajdúdorog Város részéről projektvezető: Csige Tamás Polgármester Az IVS készítésében

Részletesebben

Csörötnek Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja

Csörötnek Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja Csörötnek Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja 2013-2018 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A település bemutatása... 4 2.1. Földrajz... 4 2.2. Történelem.. 4 2.3. Demográfia.....5 2.4. Közszolgáltatások.

Részletesebben

A kálváriák, mint tájalkotó elemek

A kálváriák, mint tájalkotó elemek Dollmayer Petra A kálváriák, mint tájalkotó elemek BCE, Tájépítészeti Kar, Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék Konzulens: Dr. J. Szikra Éva Molnár József László A kálváriák a

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

VESZPRÉM MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA Készült a Veszprém megye fejlesztésének megalapozása a 2014-2020 közötti időszakra című, ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0011 azonosítószámú projekt keretében a Veszprém Megyei Önkormányzat megbízásából VESZPRÉM

Részletesebben

Tárgy: Tapasztalatok a nyári szezonról Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő- testület!

Tárgy: Tapasztalatok a nyári szezonról Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő- testület! Közművelődési Intézmény és Könyvtár 8174 Balatonkenese, Táncsics M. u. 24. Pf.: 88. Tel./Fax: 88/594-500 E-mail: kulturakenese@invitel.hu www.balatonkenese.hu Tárgy: Tapasztalatok a nyári szezonról Tisztelt

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program Aszófő Község Önkormányzata 2013-2018.

Helyi Esélyegyenlőségi Program Aszófő Község Önkormányzata 2013-2018. Helyi Esélyegyenlőségi Program Aszófő Község Önkormányzata 2013-2018. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 7 Célok...

Részletesebben

Munkaszám: DerTT-1/2015. Ikt. sz.: 47/2015. Derecske Város Önkormányzata

Munkaszám: DerTT-1/2015. Ikt. sz.: 47/2015. Derecske Város Önkormányzata Munkaszám: DerTT-1/2015. Ikt. sz.: 47/2015. Derecske Város Önkormányzata A Kék-Kálló Menti Népfőiskolai Társaság Egyesület felnőttképzési központjának, valamint a kapcsolódó II. világháborús emlék- és

Részletesebben

HAJDÚBAGOS. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Terület: 37,44 km 2 Lakosság: 2054 fő Polgármester: Szabó Lukács Imre

HAJDÚBAGOS. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Terület: 37,44 km 2 Lakosság: 2054 fő Polgármester: Szabó Lukács Imre Terület: 37,44 km 2 Lakosság: 2054 fő Polgármester: Szabó Lukács Imre HAJDÚBAGOS Elérhetőség: Hajdúbagos Község Önkormányzata 4273 Hajdúbagos Nagy u. 101. Telefon: 52/567-212 Fax: 52/374-018 Hajdúbagos

Részletesebben

Budapest, 2006. augusztus 1. TeTT Consult Kft.

Budapest, 2006. augusztus 1. TeTT Consult Kft. Város Kastély Egyetem Ökováros Fıutca-program Humán urbanista Lakóhely Munkahely Szabadidı Rekreáció Kultúra Gazdaság Közlekedés Fıtér-Fıutca-Fórum Szomszédságok Funkciótervezés Vezérprojektek Szabályozás

Részletesebben

Balatonfüred helyi egyedi védelem alatt álló elemeinek katasztere 5. számú melléklet

Balatonfüred helyi egyedi védelem alatt álló elemeinek katasztere 5. számú melléklet Balatonfüred helyi egyedi védele alatt álló eleeinek katasztere 5. ú elléklet Sor Cí Hrsz. Helyszínrajz, fotó Megállapítások, ajánlások 1. Ady Endre utca 12/a. 2756 Eklektikus holokzatú villa. Az épület

Részletesebben

Kalocsa Város Önkormányzata 24/1995. (VII.11.) ör. számú rendelete a közterület- és városrésznevek megállapításáról, valamint a házszámozásról

Kalocsa Város Önkormányzata 24/1995. (VII.11.) ör. számú rendelete a közterület- és városrésznevek megállapításáról, valamint a házszámozásról EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 26/1996. (VII.15.), a 10/2000. (V.2.), a 13/2002. (IX.27.), a 22/2006. (XII.29.), a 24/2011. (X.17.) és a 12/2012. (V.28.) ör. sz. rendeletekkel módosítva!) Kalocsa Város Önkormányzata

Részletesebben

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület előzetesen elismert LEADER Helyi Akciócsoport 2016. február 1 Tartalom Tartalom...2 1. A Helyi Fejlesztési Stratégia

Részletesebben

LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

A FONYÓDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2007-2013 A TURIZMUS FEJLESZTÉS PRIORITÁSÁVAL

A FONYÓDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2007-2013 A TURIZMUS FEJLESZTÉS PRIORITÁSÁVAL A FONYÓDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 2007-2013 A TURIZMUS FEJLESZTÉS PRIORITÁSÁVAL 2006. augusztus Tartalomjegyzék 1. A programkészítés indokoltsága 2. A kistérségi komplex program készítés

Részletesebben

SZOMOR KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA

SZOMOR KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA LT-PLAN BT Épület- és településtervezés Tatabánya, Tátra u. 1/A. 2804. Tatabánya, Pf.: 406. SZOMOR KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA 2006 (Egységes szerkezet) Szomor község Önkormányzata 10/2006.(V.5.)

Részletesebben

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET

Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET Falusi Íz-Lelő Túra PECSÉTGYŰJTŐ FÜZET Jegyzet PECSÉTGYŰJTŐ KÁRTYA Név: Lakcím: P.H. P.H. P.H. P.H. P.H. F V SZ E P.H. P.H. P.H. P.H. P.H. Balatonkenesei Tájház 8174 Balatonkenese, Kossuth u. 6. Tel.:

Részletesebben

A tihanyi Aquilo Hotel Panoráma konferencia / rendezvény szolgáltatási csomagajánlata

A tihanyi Aquilo Hotel Panoráma konferencia / rendezvény szolgáltatási csomagajánlata A tihanyi Aquilo Hotel Panoráma konferencia / rendezvény szolgáltatási csomagajánlata Ajánlattevő telephelye: Aquilo Hotel Panoráma H-8237 Tihany, Lepke sor 9-11. Tel.: 00 36 87 538 220 Fax: 00 36 87 538

Részletesebben

Szempontok a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztése stratégiai terveinek elkészítéséhez

Szempontok a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztése stratégiai terveinek elkészítéséhez Szempontok a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztése stratégiai terveinek elkészítéséhez 1.) Örökségvédelmi szempontok A terület teljes egésze a budapesti műemléki jelentőségű terület részeként területi

Részletesebben

NYÁRI TÁBOR A SZELIDI TÓ PARTJÁN

NYÁRI TÁBOR A SZELIDI TÓ PARTJÁN KEDVES SZÜLŐK! Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány térítésmentes 1 hetes nyári tábort szervez 2 turnusban leukémiás és daganatos gyermekek és testvéreik számára. A Dunapataji Fecske üdülő, a

Részletesebben

Hortobágy programjai 2016. március

Hortobágy programjai 2016. március Hortobágy programjai 2016. március március 4. CSILLAGDAI ESTÉK Helyszín: Hortobágy Máta Hortobágy-Mátán található Fecskeház erdei iskola fényszennyezés-mentes környezetben áll, így kiválóan alkalmas a

Részletesebben

LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK A TISZAZUGBAN

LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK A TISZAZUGBAN LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK A TISZAZUGBAN Szolnok Az ősi városközpont a Tisza jobb partjára települt (amelyet nem veszélyeztettek az árvizek), később a város átlépte a Tiszát, és a másik parton felépült a Kertváros

Részletesebben

Taksonyi Hírharang. Meghívó. Eseménynaptár. 2015. április május KÖZMEGHALLGATÁST

Taksonyi Hírharang. Meghívó. Eseménynaptár. 2015. április május KÖZMEGHALLGATÁST 2015/8. szám (15. hét) 2015. április 10. HÍRLEVÉL 2335 Taksony, Fő út 85. telefon: 24/520-777 fax: 24/520-770 e-mail: onkormanyzat@taksony.hu www.taksony.hu Ügyfélfogadás: hétfő: 8.00 18.00, szerda: 8.00

Részletesebben

1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban, térségi kapcsolatok

1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban, térségi kapcsolatok 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ Az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) középtávra (a 2015-2020 közötti időszakra) határozza meg egy község fejlesztésének főbb irányait, és konkrét lépéseit az önkormányzat

Részletesebben

Velencei-tó a Természetes Egészség. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011

Velencei-tó a Természetes Egészség. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011 Velencei-tó a Természetes Egészség A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló...3 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési

Részletesebben

közép -2. Verőce BME Középülettervezési Tanszék, 2016

közép -2. Verőce BME Középülettervezési Tanszék, 2016 közép -2. Verőce BME Középülettervezési Tanszék, 2016 program: A tárgy célja, hogy a hallgatóságot rávezesse a természetes, minden tekintetben arányos, különösen a hely szellemének megfelelő építészeti

Részletesebben

Értékeink velünk élnek. LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet

Értékeink velünk élnek. LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet Értékeink velünk élnek LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet Az együttmûködésben a Vezetô Szervezet a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás lett. A Társulás elnöke az Akciócsoport képviselete

Részletesebben

Mórahalom Város Képviselőtestületének 11/1999.(VII.1.) számú rendelete Mórahalom város Helyi Építési Szabályzatáról ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1..

Mórahalom Város Képviselőtestületének 11/1999.(VII.1.) számú rendelete Mórahalom város Helyi Építési Szabályzatáról ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1.. Az építési szabályzat módosításokkal egységes szerkezetű hatályos szövege. 2014. évi módosítási javaslatokkal Mórahalom Város Képviselőtestületének 11/1999.(VII.1.) számú rendelete Mórahalom város Helyi

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére EÜ. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye

Részletesebben

Csapody kastély Ádánd

Csapody kastély Ádánd Csapody kastély Ádánd Az épület a Perneszi család XVII. századi kastélya helyén épült 1820 és 1827 között, klasszicizáló későbarokk (copf) stílusban. Építtetője, Csapody Pál volt a község utolsó (jobbágyfelszabadítás

Részletesebben

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019 Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Az elkészítésben közreműködő külső szakértők: Róka László, Deme Lóránt MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó

Részletesebben

Az év múzeuma 2010 pályázat

Az év múzeuma 2010 pályázat "Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat a világmindenség óriási körforgásában - ebben az időtlen, végtelen folyamatban - ismernünk kell múltunkat, személyes gyökereinket, valamint történelmünket is. Ismernünk

Részletesebben

Olcsva Község Önkormányzatának Települési Esélyegyenlőségi Programja 2013-2018

Olcsva Község Önkormányzatának Települési Esélyegyenlőségi Programja 2013-2018 Olcsva Község Önkormányzatának Települési Esélyegyenlőségi Programja 2013-2018 Készítette: Olcsva Község Önkormányzata Felülvizsgálat: 2015. szeptember 1 Tartalom Bevezetés...3 1. Jogszabályi háttér bemutatása...4

Részletesebben

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL

SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL 2013. március 14. SAJTÓANYAG FELMÉRÉS KÉSZÜLT A MAGYAROK UTAZÁSI SZOKÁSAIRÓL A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. A 2012 decemberében

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t

Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t tar é vít!és Hi u. :k' t Baráth Zsolt Országgyűlési képviselő Iro iac', S g2ám : 1 dc ' Érkezzit : "013 0KT 3 Módosító javaslat! Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Úr!

Részletesebben

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tisztelt Hölgyem/Uram! Tisztelt Hölgyem/Uram! Cegléd város középtávú sportkoncepciójának kialakításához szeretnénk az alábbiakkal hozzájárulni. A továbbiakat, egyesületünk (Ceglédi Első Sor Kerékpáros Sportegyesület, továbbiakban

Részletesebben

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS

III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS III. BUDAVÁR, KRISZTINAVÁROS, VÍZIVÁROS Harmadik sétánk a Duna jobb partjára vezet. Ez a rész nem képez külön időrendi egységet, Lisztnek nem volt itt lakása, viszont mind ifjú, mind időskori látogatásai

Részletesebben

Tolnai erdők ölelésében

Tolnai erdők ölelésében Tolnai erdők ölelésében Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ökoturisztikai kínálata Hű nevelőim, dunántúli dombok, ti úgy karoltok, hogy nem korlátoltok, nem fogtok rabul, amikor öleltek, ti úgy öveztek,

Részletesebben

Hercegkút a 2015. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny győztese 2000 fő alatti település kategóriában

Hercegkút a 2015. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny győztese 2000 fő alatti település kategóriában HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2015. OKTÓBER HÓ, 16. ÉVFOLYAM 10. SZÁM ÁRA: 200,- FT Hercegkút a 2015. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny győztese 2000 fő alatti település kategóriában

Részletesebben

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. 2015. május. Májusfaállítás. 2015. Zarándoklat. Családi nap ISSN 2064-3241. Ki Mit Tud 4.

HartApro.hu. Havonta megjelenő, ingyenes újság. 2015. május. Májusfaállítás. 2015. Zarándoklat. Családi nap ISSN 2064-3241. Ki Mit Tud 4. HartApro.hu ISSN 2064-3241 Havonta megjelenő, ingyenes újság 2015. május Óvodai Hírek 5. oldal Ki Mit Tud 4. oldal Tánccsoport Hírei 5. oldal Helyi szolgáltatók előnyei 3. oldal Májusfaállítás Ez a hónap

Részletesebben

Hotel Írottkő *** Magyarország - Vas megye - Kőszeg http://www.reise.info.hu/hotel-irottko/hu/

Hotel Írottkő *** Magyarország - Vas megye - Kőszeg http://www.reise.info.hu/hotel-irottko/hu/ http:///hotel-irottko/hu/ Bemutatkozás Magyarország100 csodájának egyike az Alpokalján elhelyezkedő történelmében és műemlékeiben gazdag kisváros, Kőszeg. Az idelátogatót megérinti a középkor varázslatos

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ MENET 2015

SZENT LÁSZLÓ MENET 2015 SZENT LÁSZLÓ MENET 2015 A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár és a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület 2015. június 25 június 26-án hagyományőrző céllal megrendezi a Szent László

Részletesebben

A Szeghalmi Kistérség Kulturális Stratégiája (2011-2014)

A Szeghalmi Kistérség Kulturális Stratégiája (2011-2014) A Szeghalmi Kistérség Kulturális Stratégiája (2011-2014) 2011. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 1 2. A stratégiát megalapozó dokumentumok... 2 3. A stratégia készítésében résztvevők köre... 3 4. A szeghalmi

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ (első munkaváltozat) Készült a Magyar Tudományos Akadémia RKK felkérésére Győr, 2004. Dr. Fekete Mátyás egyetemi

Részletesebben

TURISZTIKAI PROGRAMAJÁNLÓ

TURISZTIKAI PROGRAMAJÁNLÓ ZOO ZOO TURISZTIKAI PROGRAMAJÁNLÓ 2016 Hortobágyi Nemze Park HORTOBÁGY Érték Élmény Természet FOTÓTÚRÁK A HORTOBÁGYI NEMZETI PARKBAN FÓKUSZBAN A PUSZTA FOTÓTÚRA SOROZAT A digitális fotótechnika elterjedésével

Részletesebben

158 www.marieclaire.hu. / utazás & gasztro

158 www.marieclaire.hu. / utazás & gasztro 158 www.marieclaire.hu / utazás & gasztro Málta Utazás a lovagok földjére Égbe szökő középkori templomok, félelmet nem ismerő lovagok palotái, élő történelem és megunhatatlan, ínycsiklandó konyha. Ez mind

Részletesebben

A GYİRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

A GYİRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS A GYİRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERVÉNEK FELÜLVIZSGÁLATA KÉSZÍTETTE: Széles Imre, pedagógiai elıadó 2010 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETİ 3 II. A TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS BEMUTATÁSA

Részletesebben

Hotel Korona Eger **** Magyarország - Heves megye - Eger http://www.reise.info.hu/korona-hotel-eger/hu/

Hotel Korona Eger **** Magyarország - Heves megye - Eger http://www.reise.info.hu/korona-hotel-eger/hu/ http:///korona-hotel-eger/hu/ Bemutatkozás Tegyen velünk egy túrát Eger egyik legkedveltebb szállodájában! Eger első magán és wellness szállodája - Hotel Korona****/*** Eger történelmi belvárosának legcsendesebb

Részletesebben

Szatmár Leader Közhasznú Egyesület 4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 40. Tel: +36303750247 E-mail: leader.szatmar@gmail.com Honlap: www.szatmarleader.

Szatmár Leader Közhasznú Egyesület 4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 40. Tel: +36303750247 E-mail: leader.szatmar@gmail.com Honlap: www.szatmarleader. Szatmár Leader Közhasznú Egyesület 4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 40. Tel: +36303750247 E-mail: leader.szatmar@gmail.com Honlap: www.szatmarleader.hu HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014-2020 2016. május 1

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ BÁCS-KISKUN MEGYE

ÖSSZEFOGLALÓ BÁCS-KISKUN MEGYE ÖSSZEFOGLALÓ BÁCS-KISKUN MEGYE Bács-Kiskun megye általános bemutatása A paprika Az első foglalkozáson általánosságban beszélgettünk a megyéről, megkerestük a megyetérképen, megnéztük nagyobb városait és

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján

Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Dömötör Gábor Szabadka urbanisztikai és építészeti fejlõdése a XIX XX. század fordulóján Európa nagy építészei közül valaki azt mondta: Ahol a homlokzatokról hullik a vakolat, az utcák pedig elhanyagoltak,

Részletesebben

BÁCSKA GYÖNGYE VIDÉKFEJLESZTÉSI TERV

BÁCSKA GYÖNGYE VIDÉKFEJLESZTÉSI TERV BÁCSKA GYÖNGYE VIDÉKFEJLESZTÉSI TERV BÁCSKA GYÖNGYE HELYI AKCIÓCSOPORT 2005. december 1. Helyzetértékelés, társadalmi, gazdasági és környezeti helyzetkép 1.1. Térségi lehatárolás, a települések közötti

Részletesebben

Barcsi kistérség BARCSI KISTÉRSÉG. Régió: Dél-Dunántúli Megye: Somogy

Barcsi kistérség BARCSI KISTÉRSÉG. Régió: Dél-Dunántúli Megye: Somogy Barcsi kistérség Régió: Dél-Dunántúli Megye: Somogy Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. dravamen@enternet.hu 82/565-195 A Barcsi kistérséget Somogy déli határrészén találjuk,

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok!

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok! VERSENYKIÍRÁS KÖSZÖNTŐ Kedves Természetbarátok! Engedjétek meg, hogy egy kicsit saját szemszögemből ajánljam nektek az idei rendezvényt. Elolvastam az előző évek köszöntőit és mindegyikben megtaláltam,

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32 Telefon: (96) 500-000 Fax: (96) 315-342 E-mail: titkarsag@eduvizig.hu Web: www.eduvizig.hu JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG 1-5

Részletesebben

BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Balaton Fejlesztési Tanács BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2007-2013 Készítette: Vital Pro Kft. 2005. december 12. Tartalomjegyzék 1 Vezetői összefoglaló 4 2 Bevezetés 11 2.1 Dokumentum célja, tervezés

Részletesebben