Adóemelés Jakabszálláson

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adóemelés Jakabszálláson"

Átírás

1 Adóemelés Jakabszálláson Részletek a harmadik oldalon! Jakabszállási HÍRLEVÉL VII. évfolyam, 4. szám május 200,- Ft A T A R T A L O M B Ó L : Nyertek a gyermekeink és a tanáraink J E G Y Z E T 2. M A J Á L I S 2. J A N I B Á C S I M E S É L 4. B E M U T A T J U K K E R É N Y I N É P I R O S G A B R I E L L Á T 6. L O V A S O K V E R S E N Y E 8. Május 5-én az elbírálás alapján ,- Ft-ot nyert a Jakabszállás-Fülöpjakab ÁMK, hogy mindkét településen a sikeres munkaerő-piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen át tartó tanulás megalapozását szolgáló képességek fejlesztése és kompetencia alapú oktatás megvalósuljon. A pályázathoz önerőt nem kellett biztosítania az önkormányzatnak. A pályázat célül tűzte ki a pedagógusok módszertani kultúrájának korszerűsítését, a tanulók képességeinek és kulcskompetenciáinak egyénre szabott fejlesztését és megerősítését. Ez egy 18 hónapos program, melyben gyökerestől megváltozik az iskola tanterve és oktatási rendszere. Szerkesztőségünk sok sikert és kitartást kíván a programban résztvevőknek. Összefogás?! Itt a tavasz. A házak, a kertek szépítésének az ideje is elérkezett! Éppen ezért a napközi otthonos óvodát megszépítették. Több napon keresztül csak néhány szülő festette az ovi kerítését, mivel a 80 gyermek szülei közül nagyon kevesen jelentek meg. Ezért a festés az Út a munkához programban résztvevőkkel folytatódott, és újjávarázsolták a környezetünket. Az eszközöket és a festéket az önkormányzat biztosította, senkinek nem kellett vinni ilyet, de az alkalomhoz illő ruháról mindenki maga gondoskodott. Szerkesztőségünk köszöni a lelkes segítőket és a szülői munkaközösség aktív részvételét. Ez az alkalom arra is jó volt, hogy megismerjük egymást, beszélgessünk a jövőről, gyermekeinkről. Szülők, akik kivették részüket a munkából: Karádi Tímea, Sági Ivett, Kovács Gyuláné, Király Mónika, Ugrináné Vakulya Judit. A képről hiányzik még Czigányné Pál Gyöngyi és Szabó György Róbert, akik szintén segítettek festeni.

2 2. oldal C I V I L E K A C I V I L E K É R T JEGYZET Nagyon jól sikerült a majális a közparkban. Sikerülhetett is, mert az SZMK összefogott, és mindenki beleadott apait, anyait. Dicséretes, hogy évről évre ugyanazok a szülők kiveszik részüket a szervezésből, a munkából. Aki kilátogatott az eseményre, annak lehetősége volt beszélgetésre, ismerkedésre. Hiszen ne felejtsük el, a falu lakossága folyamatosan változik, és itt alkalom nyílt az újak megismerésére. És ez jó! Hiszen nem lesz gond az intézményeink fenntartásával, ha sok fiatal választja lakóhelyéül Jakabszállást. MAJÁLIS Az SZMK ezúton is köszöni mindenki segítségét, legyen szó szerelésről, pakolásról, a versenyek És tudja ön, hogyan takaríthat meg az önkormányzat több millió forintot egy civil szervezet segítségével? Hiszem, hogy sohasem késő más települések jól működő gyakorlatát átvenni. Nyitott szemmel járva egy tízmilliós pályázatnál akár kétmillió forintot is spórolhatnak egy-egy településnek a helyben tevékenykedő civil szervezetek. A megoldás nagyon egyszerű. Azokon a pályázatokon, ahol civil szervezet is indulhat, át kell adni nekik a lehetőséget. Természetesen egy ilyen szervezet nem tudja önerejéből megcsinálni egy beruházás terveit, sem kifizetni ennek költségeit. Ezt továbbra is az önkormányzat finanszírozza a környező minta településen is. Nagy sikere volt a tyúkkergetésnek, mármint a gyerekek körében. Aztán a tyúkokat elfejtettük megkérdezni, mi a véleményük. Majd jövőre. És akkor most joggal kérdezik, hol van a spórolás? Tisztelt hölgyeim és uraim, az ÁFA a bűvös megoldás! Amíg az önkormányzatoknak nem finanszírozzák az ÁFÁ-t, addig egy civil szervezetnek igen. Most, hogy emelkedik ennek mértéke még többet takaríthatunk meg. A bruttó költségek egyötöd részét! Ezért érdemes?! Szabó György Róbert Gyermek- és családi nap Szeretettel várjuk önt június 13-án szombaton az alábbi programokkal: Egy legény volt, aki megmászta a szépen feldíszített májusfát: Vakulya Sándor. Tajtiboy (mulatós zene), Kecskemét Jazz Orcestra, Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar, Cairo (zenekar), Jakabszállási Citera - zenekar, Szécsi Katalin ( Szécsi Pál nővére) könyvbemutatója Szécsi Pál életéről. Továbbá BMX bemutató, büfé, kézműves fogalakozások, játékok, mászó fal, ugráló vár és egyéb meglepetések színesítik a napot.

3 Ft G A Z D Á L K O D N I V A G Y P É N Z T K Ö L T E N I 3. oldal Adóemelés Jakabszálláson Folytatás az első oldalról. Minden vállalkozót, aki az iparűzési adó hatálya alá bejelentkezett, levélben hívott meg a képviselő-testület, hogy tájékoztassa őket az emelés hátteréről. Mint köztudott 2009-től a korábbi egy százalékról 1,4 %-ra nőtt a helyi iparűzési adó mértéke. (Ezt az adófajtát 2004-ben vezették be településünkön.) Az állam minden évben a költségvetési törvényben határozza meg mekkora adóerő-képességet vár el az önkormányzatoktól. Ez jelenleg 1,4 százalék és már évek óta. Egy gyakorlati példa erre: A vállalkozók befizettek 1 %-os mértékű iparűzési adót egy adott évre: 20 millió forintot. Az állam adóerő-képességként megállapított: 20 millió X 1,4 = 28 millió forintot. A kettő különbségét, azaz nyolcmillió forintot a településnek járó SZJA bevételből visszavonta. (Másképpen: Ha az iparűzési adóbevételünk 1 %-kal nőtt, az SZJA minket megillető részét 1,4 %-kal csökkentették.) Hivatalos helyről tájékoztatták lapunkat arról is, hogy azok, akik egyszer adtak be valaha bevallást az önkormányzat felé, de eltűntek és éveken át arra sem voltak hajlandóak, hogy úgynevezett nullás bevallást adjanak, azt is beleszámítja a rendszer az adóerő-képességbe. Ez utóbbi is több millió forinttal rövidítheti meg az önkormányzat kasszáját. Berenténé Gál Katalin adóügyi főelőadó tájékoztatta lapunkat, hogy mindent megtesz azért, hogy az előbbi esetekben a felszámolóval elkészíttesse a szükséges bevallásokat. Jelenleg három vállalkozás nem adott be bevallást, az ő hátralékuk jelentős. Ezzel rontják a költségvetésünket, hiszen ezt sem kapjuk meg SZJA bevételként az államtól. Visszatérve a cikk elején jelzett megbeszélésre, Berente József, a legnagyobb adót befizető vállalkozás képviselője felvetette, bár nem örül a döntésnek, de mint szükséges rosszat elfogadja az emelés mértékét. Viszont azt javasolta, hogy ez évtől a befizetett plusz összeget különítse el az önkormányzat. Az így felhalmozódó pénzről pedig a vállalkozók döntsék el, hogy mire fordítsa a testület. Ezáltal minden évben látható eredménye lesz annak, mivel járul hozzá a település életéhez ez a közösség. Ha már a közösségről esett szó, az is felmerült, miért mindig azokat büntetik, akik szabályosan dolgoznak. Kérték az önkormányzattól, hogy az engedéllyel nem rendelkező vállalkozást végzők ellen lépjen fel! Ezek nem fizetnek semmilyen adót vagy járulékot. Hegedűs Gáborné jegyző elmondta: Az önkormányzatnak nincs ilyen hatásköre. Bármely állampolgár, aki ilyet tapasztal, bejelentéssel élhet az APEH felé Közlemény 0 Iparűzési adóbevételek Az új agrár-környezetgazdálkodási program támogatási kérelmeit elektronikus úton június 1. és június 30. között kell benyújtani. A támogatási kérelem beadása előtt elengedhetetlen az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok előírásainak megismerése és saját gazdaságra való értelmezése. A részletek miatt keressék meg Agócs Bernadettet. Telefonszáma: 30/ év

4 4. oldal H A V I K U L T Ú R A Meggyes János rovata Közeleg a tanévzáró. De itt van a pedagógus nap is! Kortárs költészetünk szép versével köszöntjük tanárainkat, tanítóinkat, óvónőinket és nevelőinket. Köszönjük értéket teremtő és átadó munkájukat. A gyermekeknek is verssel kívánunk vidám vakációt. Jani bácsi mesél Békaleves Az olvasás metamorfózisai Ó, mint szerettem felolvasni hosszan! És hogy fülelt az alsó tagozat! Egy pissz nélkül szorongtak a padokban, nyomról nyomra követve hangomat. Fennsíkon álltunk, és szemünk kimérte a lent tolongó rajok lépteit. Váratlanul, de rendben ért a rétre csáp és sisak, hírt hozva mindegyik. De most? Néma közelnézet, fonallá foszlott ösvény, majd a vaksi bozót. Két szemgolyó lesi, hány szem tapad rá, s oda-vissza küldözik a nyomok. Sírdogálás Gyászol három hangyaboly, cincognak a tücskök, ködnek nézik az eget, és ködnek a füstöt. Szaladnak a füvekhez: nincsenek füvecskék. Leharapták a fejüket, s fölfalták a kecskék. Szaladnak a fákhoz is: eltűntek a fák is. Bebújnának egy zsákba: kiszakadt a zsák is. Megadják hát magukat, egy göröngyre ülnek, sírnak-rínak, s kis öklükkel könnyeket törülnek. Bárdos László Kormos István Bizony, bizony, akkor még nem volt villany a tanyavilágban. Kannába raktuk a friss húst, és kötélen az ásott kútba engedtük. Ott hűtöttük a dinnyét is. A frissen főtt ételt meg a szoba sarkába raktuk a döngölt földpadló hűvösébe. A szomszéd kertje mellett kapálgatok, amikor Jóska gyerek hazajön az iskolából: - Éhös vagyok, édősanyám, hun van az ebédöm? - A helyén, a szoba sarkában -, a kamrából kiabálja az anyja - melegítsd mög kisfiam. - De édösanyám, béka van a levesben. - A fene ögye mög azt a békát, már kétször kidobtam belőle. No, gyere kisfiam, van itt egy kevés érött szalonna, mög fokhagyma, zöldpaprika. Ögyél kisfiam, ögyél csak. Aztán csak úgy magában mosolyogva szidta az anyja azt a haszontalan békát.

5 GR EÖ NV EI D R ÁH CÍ IR ÓE K A M I N D E N N A P O K B A N 5. oldal Akiket nagyon vártunk: ANYAKÖNYVI HÍREK Született szül. idő anyja neve apja neve Vígh Ildikó Emma május 1. Szappanos Ildikó Vígh János Kelemen Dzsenifer Katalin május 14. Akiket elveszítettünk: Ifj. Kollár József életének 45. évében április 16- án elhunyt. Rádi István életének 60. évében április 22-én elhunyt. Győrfi András életének 51. évében április 26-án elhunyt. Sárga Mihályné Tercsi Ilona életének 46. évében május 5-én elhunyt. Sári László József életének 84. évében május 7- én elhunyt. Tóth Mihály életének 82. évében május 12-én elhunyt. Sajtos János életének 79. évében május 10-én elhunyt. Főzzünk játszóteret! Mint tudják, a Delikát 8 ételízesítővel játszóteret nyerhetünk falunknak. Március 12-én borítékban adtuk fel a vonalkódokat. Kérjük, gyűjtsék össze és adják le szerkesztőségünkbe az üres zacskókat! Címünk: Jakabszállás, Petőfi S. u. 4/a Nyugodtan dobják be a postaládánkba a tasakokat. Segítségüket előre is köszönjük. Nyári úszótábor Jakabszálláson az Aero Hotel területén A tábor első hete június 16-tól 19-éig lesz. A nyár folyamán még két turnust szerveznek, ha lesz rá igény. A szervező szerkesztőségünknek elmondta, hogy ötéves kortól várják a gyermekeket. A napi program 9 órától 15 óráig tart, és ebédet kapnak. Minden nap két úszásóra van. Érdeklődni és jelentkezni Bálint Zoltánnál lehet a 30/ es telefonszámon. Gondolt már a nyárra? Harkány önt is várja! Szeretettel várjuk önt és családját a harkányi Gyógy és Strandfürdő szomszédságában található Hóvirág apartmanházba. Felújított, zuhanyzós, kábeltévés, négy fő részére kényelmes elhelyezést biztosító lakrészek, felszerelt konyhával várják önöket. Információ: 20/ Kun halom Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megépítenek egy 200 m 3 -es dombot, melyhez a földet a Kun Konzorcium tagjai, köztük Jakabszállás is biztosítja. Az összefogás jelképeként felépített Kun halmot szeptember 17-én ünnepélyes keretek között avatják fel.

6 6. oldal I N T E R J Ú A nevelés a legfontosabb június első vasárnapján ünnepelték hazánkban először a pedagógusnapot. Szívünknek kedves tanáraink segítettek abban, hogy megtaláljuk a számításunkat. Egy bátorító mosoly, egy ösztönző feladat, vagy az, hogy felismerték bizonyos képességeink erősségét, a segítőkészségük mind hozzájárult ahhoz, hogy elinduljunk az élet rögös útján. Ezt igazán csak akkor érti meg az ember, amikor felnő. A közelgő pedagógusnap alkalmából Kerényiné Piros Gabriellával a tanári pálya szépségeiről és nehézségeiről beszélgettem. Hol végezted az iskoláidat és mikor? Mióta tanítasz a Jakabszállási Általános Iskolában? Kecskeméten a Tanítóképző Főiskolán végeztem 1994-ben tanítóként. Ezt követően még egy évet tanultam munka mellett óvodapedagógus szakon. Kecskeméten dolgoztam a Tóth László Általános Iskolában mint napközis nevelő ben kerültem Jakabszállásra Ivanicsné Szórát Emese barátnőm által ben gyesre mentem, ekkor született Ádám, ő most harmadik osztályos. Anna 2001-ben látta meg a napvilágot, ő első osztályba jár. A gyes után napközis nevelőként dolgoztam az iskolában. Ekkor az igazgató úr felajánlotta, hogy tanuljak tovább. Szegeden könyvtár szakon koptattam a padokat, azzal a céllal, hogy majd iskolai könyvtárpedagógus leszek, de ez végül nem valósult meg. Együtt a Kerényi család Mikor lettél igazgatóhelyettes? Még iskolába jártam Szegedre, amikor Dolog Ernő felkért, hogy legyek igazgatóhelyettes, amit hosszú habozás után fogadtam csak el. Az édesanyám sokáig volt ebben a pozícióban, ezért közvetlen tapasztalatból tudtam, hogy milyen feladatokkal jár. Úgy gondoltam, hogy ez egy kihívás és meg kell próbálnom, tehát elfogadtam a felkérést. Ez a poszt milyen plusz terheket ró rád? Magyar nyelv és irodalmat tanítok a két hatodik osztályban. A többi időmet az irodában töltöm, többnyire szervezéssel, adminisztrációval. Lehetőség szerint mindenütt ott kell lennem. Minden iskolai rendezvény előkészítésében és lebonyolításban részt kell vennem. Tudnom kell, hogy kinek mi a feladata bizonyos eseményeken. Vannak az iskolában nagy versenyek. Például a körzeti helyesírási verseny, vagy a játékos sportvetélkedő, ami más intézményeket is megmozgat. Legutóbb a helyesírási versenyen 18 iskola 140 tanulója vett részt. Az egész verseny lebonyolítása, utána a javítások rendezése, a javított feladatlapok visszaküldése is a feladataim közé tartozott. Szerinted egy pedagógusnak a tanításon kívül milyen feladatai vannak? A legfontosabb feladatnak a nevelést tekintem. Nagy probléma még, hogy sok gyermek olyan szociális hátránnyal érkezik az iskolába, amit nagyon nehéz kezelni, de meg kell próbálni a szakadékokat áthidalni. Nem könnyű pedagógusnak lenni. Meg kell találni a gyerekekkel a közös hangot. Milyen a jó tanár? Jó tanár az, aki jól érzi magát a gyerekek közt, szereti a munkáját. A leglényegesebb, hogy ne a tananyagot tanítsuk, hanem a gyerekeket. Mivel változik a világ, változnak a gyerekeink is. Módszereinken is változtatni kell. Örökös keresési kedvünknek meg kell lennie, a merészségnek az új utakhoz, különben nemcsak a gyerekeink kudarcai halmozódnak, hanem mi magunk is belekeseredünk a reménytelen küzdelembe. Sajnos manapság nem az érdeklődés, hanem a teljesítménykényszer mozgatja a gyerekeket. Továbbá fontos, hogy a tanárok egy csapatként tudjanak dolgozni, mert az a diákok javát szolgálja. A gyerekek egyéniségének megértése, elfogadása és tisztelete kell, hogy inspiráljon bennünket, pedagógusokat. Én úgy gondolom, hogy a mi iskolánkban nagyon sok jó pedagógus van, akik szívvel-lélekkel tanítanak. Mesélj egy kicsit a családodról! A gyermekeidet már említetted, és a férjed mivel foglalkozik? Földmérő mérnök a MOL Kecskeméti Üzemegységénél. Egyébként ő is kecskeméti volt ben házasodtunk össze és kaptunk egy önkormányzati szolgálati lakást Jakabszálláson. Öt évet laktunk ott. Amikor a második gyermekünk is megszületett kicsinek bizonyult a lakás. Megszerettük ezt a falut, ezért úgy döntöttünk, hogy itt telepedünk le, és vásároltunk egy házat. Mit szeretsz csinálni a szabadidődben? Abból mostanában elég kevés van. Ha mégis akad, akkor azt próbálom a gyerekekkel tölteni. Velük játszom, vagy elmegyünk kirándulni. Régen zenéltem, harsonán játszottam ugyanabban a zenekarban, mint a férjem. Ott ismerkedtünk meg. Most már csak a férjem zenél. Én csak néha itthon a gyerekekkel veszem elő a hangszert. Ezen kívül rendszeresen jógázom, ami segít megőrizni a test-lelki frissességemet. Merre szoktatok kirándulni? Nagyon szeretek az erdőben sétálni a jó levegőn. Teljesen megnyugtat ebben a rohanó világban. Ezek a kirándulások általában egész napos programok, de akár egy hétre is elmegyünk. A kedvencem a Zempléni-hegység. Mit szoktatok játszani a gyerekekkel? Éjszakába nyúló társasjáték partik vannak. A területszerző játékokat szeretjük. Előfordul, hogy hétvégén 3-4 óra körül ebédelünk, mert úgy belefeledkezünk a játékba. A gyerekek mit csinálnak iskolán kívül? Mi az, ami közel áll a szívükhöz? A fiam gitározik, nagyon szereti. A kislányom pedig furulyázik. Vívásra is járunk be Kecskemétre. Ádám imád focizni is, jár edzésekre. Anna pedig táncol az iskolai tánccsoportban. Munkádhoz további sok sikert kívánok! Balogh Erika A pedagógusokat ezúton is szeretettel köszöntjük!

7 EGÉSZSÉGPROGRAM 2009 Az év elején megrendezett egészségprogram keretében Dr. Csupor Dezső két egymást követő előadáson a gyógynövényekkel kapcsolatos tudnivalókra hívta fel a figyelmet. Első ízben a hit, tévhit, tudás egymásra hatását, szerepét taglalta. A XX. század a tudomány évszázada volt. Sok átütő eredmény született az egészség, gyógyítás területén is. Ezek haszna abban mérhető, hogy megteremtették számunkra az egészségtudatosabb életmód lehetőségét. A testi, lelki, szociális jólét együttes megléte esetén beszélhetünk egészséges életről. Ha valaki megfelelően tájékozott és szándéka van rá, akkor sokkal tudatosabban élhet. Ha kontroll nélkül törekszik valaki az egészségre az nem feltétlenül vezet jóra. Az egészségkultusz csak egy bizonyos szintig hoz pozitív eredményeket. Az új, jobbnál jobb piacra kerülő gyógyszerek miatt túlzott elvárás alakult ki, ám ennek nem mindig tud megfelelni a gyógyszeripar. Ezért keresnek más módszert az emberek, ami gyakran káros, mert bizonytalan eredetű. Fontos, hogy a gyógynövényekbe vetett hit megalapozott tudáson alapuljon, mert ismerethiány esetében könnyen élhetünk tévhitben, ami káros is lehet. Gyakori tévhit a gyógynövényekkel kapcsolatban: a növényi/fitoterápiás szerek mindenre jók nem lesz mellékhatás gyógyíthatatlan betegségekre is akadnak régi receptek. Ezzel szemben: a növények nem mindenre jók nem mindig ártalmatlanok 7. oldal lasztottuk. Szintetikus gyógyszer, vagy gyógynövény? Némely gyógyszer hatóanyaga a természetben is megtalálható. Azonban mérlegelnünk kell, hogy mikor melyiket alkalmazzuk. PélA népi gyógyászat nem elég ön- dául az Aspirin hatóanyaga megtalálható a fűzfában is, a C vitamin tablettáé számos zöldségben, gyümölcsben. Nyilvánvaló, hogy ha fáj a fejünk inkább Aspirint veszünk be, de a C vitamin pótlására inkább a természetes módszert válasszuk. Iktassunk be étrendünkbe sok gyümölcsöt, zöldséget! A gyógynövényeknek a betegségmegelőzésben kiemelt jelentőségük van. Például a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések esetében. a lényeg, hogy hasson a módszer, ha a növényeket jól ismerjük, hasznos lehet a gyógyulásban. magában. Megalapozott tapasztalatokkal, vizsgálatokkal kell alátámasztani hasznosságát. Szakemberek vizsgálják egyes szerek, növények hatásosságát. Fontos, hogy ezek biztonsággal alkalmazhatók legyenek, továbbá figyelni kell a hosszú távú hatásukra is. Mikor ne válasszunk gyógynövényt? ha csodát ígér a kezelőorvos tudta nélkül az előírt kezelés helyett, saját döntésre. Tehát a gyógynövények megfelelő és körültekintő alkalmazása Higgyünk vagy tudjunk? bizonyos esetekben sokat segíthiggyünk a gyógyulásban, bíz- het, azonban, ha nem megfelelőzunk az orvosban, és tudjuk, en használjuk őket, ugyanennyit hogy ehhez a megfelelő szert vá- árthatnak is. Balogh Erika

8 8. oldal MOZAIK Fedezze fel velünk a csodálatosan szép Erdélyt! Erdélyi körutazást szervezünk július 9-étől július 13-ig (5 nap 4 éjszaka) félpanziós ellátással. Főbb úti célok: Déva, Vajdahunyad, Transzfogarasi út a Fogarasi Havasokban 2000 m magasságban, Farkaslaka, Korond, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Prázsmári Vár, Ezeréves határ, Segesvár) Ha szeretne velünk jönni, jelentkezzen: Kollerné Rádi Valéria 06/ Hegedűs Gáborné 06/ Jelentkezzen mielőbb, még van néhány szabad hely! Indulás: július 9. (csütörtök) kora Részvételi díj: Ft/fő (mely tartalreggeli órákban mazza: útiköltséget, szállást félpanzióval (reggeli+vacsora), idegenvezetést) NEM Érkezés: július 13. (hétfő) éjszakai tartalmazza a belépőket, mely körülbelül Ft, és a biztosítást. órákban Megújul az ABC Május 24-én bezárják egy hónapra a nagy ABC-t, hogy megújulva, a korunk elvárásainak megfelelve alakítsák át. Az eladótér közel 50 %-kal bővül, kicserélik a nyílászárókat, és automata ajtókon keresztül tudunk bejutni a boltba. A padlózatot is új járólappal fedik le. Természetesen a mozgáskorlátozottakra is gondoltak, így tágasabb lesz a polcok közötti távolság is. Három pénztárgép lesz, és a nagyáruházakhoz hasonlóan nekünk is szalagra kell pakolnunk az árut. A parkolást a továbbiakban a Tavasz utca felőli részen biztosítják, de a kerképárosokra gondolva egy új tárolót is kialakítanak a főutcán. A járdát, öszszefogva az iparcikk áruházzal, kicserélik mindkét bolt előtt modern betontéglákra. És még egy jó hír: Ezentúl kedvenc hírforrását a Jakabszállási HÍRLEVÉL c. újságunkat meg tudja vásárolni az Univer ABC-ben is. Felelős kiadó: Jakabszállási Lokálpatrióták Egyesülete Felelős szerkesztő: az egyesület elnöke Szerkeszti: a szerkesztőbizottság Cím: 6078 Jakabszállás, Petőfi S. u. 4/a Az ügyeletes szerkesztő telefonszáma: 76/ , 20/ ISSN Készült az egyesület saját informatikai rendszerével. Nyomda: Digital Office Kft. Kecskemét,Lóverseny u /

Mercedes lakópark lesz Jakabon?

Mercedes lakópark lesz Jakabon? Mercedes lakópark lesz Jakabon? Jakabszállási HÍRLEVÉL Részletek a második oldalon VI. évfolyam, 9. szám 2008. november 200,- Ft A T A R T A L O M B Ó L : S O K B A K E R Ü L A K O N Y H Á N K? 1 9 5 6

Részletesebben

Dobbantó Néptáncegyüttes Jubileumi gálaműsora

Dobbantó Néptáncegyüttes Jubileumi gálaműsora Ára: 100 Ft XXVII. évfolyam 6. szám 2014. június SZEGVÁRI FÜGGETLEN HAVILAP Dobbantó Néptáncegyüttes Jubileumi gálaműsora a Művelődési Ház 50 éves fennállása alkalmából 2014. június 8. 18.00 óra Helyszín:

Részletesebben

Rákóczifalviak Lapja 2005. Október

Rákóczifalviak Lapja 2005. Október Ára: 130.-Ft Rákóczifalviak Lapja 2005. Október Balról-jobbra: Makai (edző), Ungvári Laci, Barócsi Jóska, Erdei Oli, Szőke Sanyi, Máté Jancsi, Sípos (a kapus), Novothni Béla, Komáromi Jóska, Novothni Miklós,

Részletesebben

POLGÁRMESTERI BESZÁMOLÓ

POLGÁRMESTERI BESZÁMOLÓ Iskolai híradó A falu ékessége...alig telt el másfél hónap, mégis rengeteg programot rejt a közös iskolai naptárunk. Kovácsné Darabos Erzsébet írása az iskolai programokról. Ez az összefogás, mellyel az

Részletesebben

Bemutatkozunk. Fotómontázs: Rajki Judit. Az immár három számot megért lap megjelentetésének ötlete Varga Pál

Bemutatkozunk. Fotómontázs: Rajki Judit. Az immár három számot megért lap megjelentetésének ötlete Varga Pál Bemutatkozunk Fotómontázs: Rajki Judit Az immár három számot megért lap megjelentetésének ötlete Varga Pál képviselő nevéhez fűződik. A Képviselő-testület az ötlet lelkes támogatójaként már számos feladatának

Részletesebben

LAKITELEKI ÚJSÁG TRIANON EMLÉKNAPRA. XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava. 2011. május 31. Ára: 120 Ft

LAKITELEKI ÚJSÁG TRIANON EMLÉKNAPRA. XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava. 2011. május 31. Ára: 120 Ft XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava 2011. május 31. Ára: 120 Ft ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN TRIANON EMLÉKNAPRA Szeretettel meghívjuk Önt és családját 2011. június 4-én,

Részletesebben

Jánoshidai Híradó. 1956 - gyerekek, ártatlan emberek a forradalom sodrában. XII. évfolyam 4. szám 2009. október

Jánoshidai Híradó. 1956 - gyerekek, ártatlan emberek a forradalom sodrában. XII. évfolyam 4. szám 2009. október Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap 150 Ft XII. évfolyam 4. szám 2009. október 1956 - gyerekek, ártatlan emberek a forradalom

Részletesebben

Kotányi: tisztességes paprika

Kotányi: tisztességes paprika XXVI. évf. 2015. március Közbiztonsági Fórum a migrációról Közbiztonsági Fórumot hívtak össze Mórahalmon február 13-án, melyen az illegális migrációban érintett települések és hivatalos szervek jelentek

Részletesebben

SZERENCSÉBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK AZ ALBERTIRSAI HÍRADÓ MINDEN MUNKATÁRSA NEVÉBEN!

SZERENCSÉBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK AZ ALBERTIRSAI HÍRADÓ MINDEN MUNKATÁRSA NEVÉBEN! XXII. évfolyam, 1. szám Új főépítész januártól ülésezett a képviselő-testület: 5. oldal 2010. január Albertirsai HÍRADÓ Közéleti és tájékoztató lap Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ,

Részletesebben

IDŐSEK VILÁGNAPJA. Obecsey István Szeressétek az öregeket

IDŐSEK VILÁGNAPJA. Obecsey István Szeressétek az öregeket 2007. Nyolcadik szám IDŐSEK VILÁGNAPJA Idősek tisztelete Obecsey István Szeressétek az öregeket Nagyon szépen kérlek titeket, Szeressétek az öregeket. A reszkető kezű ősz apákat, A hajlott hátú jó anyákat...

Részletesebben

Évértékelés- 2006. több település együtt nyújt be. Ezért az a legjobb megoldás, ha olyan helyi feladatok. Valentin Károly Gábor A HERNÁDI, ÚJLENGYELI

Évértékelés- 2006. több település együtt nyújt be. Ezért az a legjobb megoldás, ha olyan helyi feladatok. Valentin Károly Gábor A HERNÁDI, ÚJLENGYELI Szép és békés Karácsonyt, eredményekben gazdag, sikeres és boldog új évet kívánunk Hernád és Újlengyel valamennyi polgárának és családjuk minden tagjának bárhol is élnek e hazában vagy a nagyvilágban!

Részletesebben

Nyitánya lehet a térség felemelkedésének Sikeres lobbi a tízmilliárdért

Nyitánya lehet a térség felemelkedésének Sikeres lobbi a tízmilliárdért I. ÉVFOLYAM 5. SZÁM Mindezek ellenére csaknem húsz évig semmi nem történt ebben az ügyben. Egészen ez év tavaszáig, amikor végre feltûntek a terepen a földmérõk. A 26-os négysávos továbbépítése azonban

Részletesebben

Tisztelt Téti Polgárok!

Tisztelt Téti Polgárok! Téti Híradó Városi Folyóirat XV. évfolyam 3. szám 2010. õsz Tisztelt Téti Polgárok! Az a kisgyermek, aki akkor lépett az elsõ osztályba, amikor polgármester lettem, ma az egyetem vagy fõiskola hallgatója,

Részletesebben

NAGYCENK CENKI HÍRADÓ. Nagycenk közéleti lapja. II. Európa futás. Versenyszámok 1. Mozogjunk együtt (3 km) Futás, vagy gyors séta (egyéni vagy váltó)

NAGYCENK CENKI HÍRADÓ. Nagycenk közéleti lapja. II. Európa futás. Versenyszámok 1. Mozogjunk együtt (3 km) Futás, vagy gyors séta (egyéni vagy váltó) NAGYCENK CENKI HÍRADÓ XVI. évfolyam 3-4. szám Nagycenk közéleti lapja 2015. márc.-ápr. SZÉCHENYI FALUJA CENKI HÍRADÓ Szerkesztõ: Benke Éva - Kiadja: Nagycenk Önkormányzata II. Európa futás Polgármesteri

Részletesebben

Já nos hal ma Vá ros ön kor mány za tá nak lap ja

Já nos hal ma Vá ros ön kor mány za tá nak lap ja HUNYADI NÉPE Já nos hal ma Vá ros ön kor mány za tá nak lap ja Megjelenik minden hónap első péntekén A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közleménye a tankötelessé váló gyermekek általános iskolai beíratásáról

Részletesebben

Díszpolgárokat avattunk! Újabb álmunk, a faluközpont:

Díszpolgárokat avattunk! Újabb álmunk, a faluközpont: VII. évfolyam 5. szám 2010. szeptember MAKÁDI ÚJSÁG Makád Község Önkormányzata és a Református Egyház lapja Díszpolgárokat avattunk! Németh Jenő Németh Jenőné Újabb álmunk, a faluközpont: Balogh Sándorné

Részletesebben

Önkormányzati Időszaki Lap HU ISSN 1789-8153. V. Évfolyam 7-8. szám - 2011. július-augusztus ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ. Falunap. 2011. augusztus 13.

Önkormányzati Időszaki Lap HU ISSN 1789-8153. V. Évfolyam 7-8. szám - 2011. július-augusztus ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ. Falunap. 2011. augusztus 13. Önkormányzati Időszaki Lap HU ISSN 1789-8153 V. Évfolyam 7-8. szám - 2011. július-augusztus ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ Falunap 2011. augusztus 13. Ballagás 2011. Hírlétra Zagyvarékas 10,6 millió forint támogatást

Részletesebben

200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében.

200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében. XVI. évfolyam 2009. december 10. 200. szám 200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében. Reméljük, hogy minden számban talált valami olyat, ami érdekelte. A Hírmondó

Részletesebben

10 millióból kétszer, háromszor annyit...

10 millióból kétszer, háromszor annyit... 2006. Első szám FA R S A N G K E Z D É S F O C I V A L Január 13-án délután nagy sikerrel zajlott a Sportcsarnokban a Farsangi Kupa, melyen Jász-Nagykun-Szolnok megye polgármesterei, képviselői, valamint

Részletesebben

Közmeghallgatás. Hernád Község Önkormányzatának és civil szervezeteinek lapja

Közmeghallgatás. Hernád Község Önkormányzatának és civil szervezeteinek lapja Hernád Község Önkormányzatának és civil szervezeteinek lapja 6. évfolyam, 2012. április Hernád éves közmeghallgatása idén február 20-ra esett, melyen Zsírosné Pallaga Mária polgármester asszony beszámolt

Részletesebben

VÁROSI KÖZÉLETI LAP. Hermann Mónika

VÁROSI KÖZÉLETI LAP. Hermann Mónika Nádudvari VÁROSI KÖZÉLETI LAP 2011. március XVI. évfolyam 3. szám Ára: 99 Ft A megye legjobban felszerelt általános iskolája Kitüntetések március 15-én A képviselő-testület március 3-án, széleskörű közvélemény-kutatás

Részletesebben

Üllői. Közösségben az erő. Emberségből jeles. Év végi segítség. Jó kezekben az iskola. Üllői pofon a Vasasnak. A tartalomból:

Üllői. Közösségben az erő. Emberségből jeles. Év végi segítség. Jó kezekben az iskola. Üllői pofon a Vasasnak. A tartalomból: Költségvetés 2012 Nem lesz könnyű a 2012. esztendő. A nehézségek a város költségvetésén is tükröződnek. Több fronton várható szigorítás, ennek ellenére kijelenthető: a város még mindig irigylésre méltó

Részletesebben

ALGYõI HÍRMONDÓ. A függetlenség ünnepe. a tartalomból. hölgynek az algyôi iskolában hosszú idôn keresztül végzett oktató-nevelô

ALGYõI HÍRMONDÓ. A függetlenség ünnepe. a tartalomból. hölgynek az algyôi iskolában hosszú idôn keresztül végzett oktató-nevelô ALGYõI HÍRMONDÓ Közéleti lap Ára: 100 Ft 2013. október XXII. évf. 10. szám A tradíciókhoz híven az idén is megünnepelte függetlenségének 1997-es visszaszerzését Algyô. Az ünnepségsorozat alkalmából a temetôben

Részletesebben

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának kiadványa 8. évfolyam 1. szám

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának kiadványa 8. évfolyam 1. szám 2012. év január-február Sükösd Nagyközség Önkormányzatának kiadványa 8. évfolyam 1. szám A szennyvízberuházás helyzetéről A 2011-es év végén több dologban is történt érdemi előrelépés a projektben, ill.

Részletesebben

Rólunk, nekünk... A Vadmadárkórház rajzpályázat sukorói nyertesének, Beta Emesének rajza. Címe: A költés IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2012 ŐSZ - TÉL

Rólunk, nekünk... A Vadmadárkórház rajzpályázat sukorói nyertesének, Beta Emesének rajza. Címe: A költés IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2012 ŐSZ - TÉL IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2012 ŐSZ - TÉL Rólunk, nekünk... A Vadmadárkórház rajzpályázat sukorói nyertesének, Beta Emesének rajza. Címe: A költés Önkormányzati hírek Állattartási szabályok Szeretettel

Részletesebben

Mama. Magánóvoda nyílik Pécelen. Katolikus óvoda nyílik Pécelen. Új református iskola Pécelen. Pünkösd ünnepe. Gyermeknapi gondolatok

Mama. Magánóvoda nyílik Pécelen. Katolikus óvoda nyílik Pécelen. Új református iskola Pécelen. Pünkösd ünnepe. Gyermeknapi gondolatok XIV. évfolyam 4. szám 260 Ft Pécel Isaszeg Gödöllô Kistérségi Kulturális és Közéleti Folyóirat 2009. május Magánóvoda nyílik Pécelen Katolikus óvoda nyílik Pécelen Új református iskola Pécelen Pünkösd

Részletesebben

Átadták a. a kormányablakok. Lakossági fórum a közlekedésről. Aranyszájú Szent János a böjtről: Alapítva 1927-ben. Devecser, 2015.

Átadták a. a kormányablakok. Lakossági fórum a közlekedésről. Aranyszájú Szent János a böjtről: Alapítva 1927-ben. Devecser, 2015. Alapítva 1927-ben XXII. (XXXVII.) évfolyam 2. szám A település közéleti lapja Lakossági fórum a közlekedésről Ferenczi Gábor polgármester a fórum három fő témájának jelölte a közútfejlesztéseket, amelyek

Részletesebben

JÚLIUS az IKSZT ben MAGYAR CONTINENTAL SINGERS KONCERT. Bölcske

JÚLIUS az IKSZT ben MAGYAR CONTINENTAL SINGERS KONCERT. Bölcske Lakossági tájékoztató Bölcske JÚLIUS az IKSZT ben Az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér épületeiben állandó szolgáltatásaink mellett júliusban is sok színes program várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat!

Részletesebben

EGYÜTTMÛKÖDÉS SOK HOZADÉKKAL

EGYÜTTMÛKÖDÉS SOK HOZADÉKKAL Az Önkormányzat lapja XIV. évfolyam 1. szám Ára: 125,- Ft A hagyományoknak megfelelõen ebben az évben is három egymást követõ napon tartott közmeghallgatást a képviselõ-testület, január 31-én Kissolton,

Részletesebben

BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. Rendhagyó történelemóra

BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. Rendhagyó történelemóra BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. 2006. ÁPRILIS 28. A X X I I. K E R Ü L E T I Ö N K O R M Á N Y Z A T I N G Y E N E S L A P J A M E G J E L E N I K K É T H E T E N T E 3 4 6 7 8 9 10 13 Kerületi óvodai

Részletesebben