Adóemelés Jakabszálláson

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adóemelés Jakabszálláson"

Átírás

1 Adóemelés Jakabszálláson Részletek a harmadik oldalon! Jakabszállási HÍRLEVÉL VII. évfolyam, 4. szám május 200,- Ft A T A R T A L O M B Ó L : Nyertek a gyermekeink és a tanáraink J E G Y Z E T 2. M A J Á L I S 2. J A N I B Á C S I M E S É L 4. B E M U T A T J U K K E R É N Y I N É P I R O S G A B R I E L L Á T 6. L O V A S O K V E R S E N Y E 8. Május 5-én az elbírálás alapján ,- Ft-ot nyert a Jakabszállás-Fülöpjakab ÁMK, hogy mindkét településen a sikeres munkaerő-piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen át tartó tanulás megalapozását szolgáló képességek fejlesztése és kompetencia alapú oktatás megvalósuljon. A pályázathoz önerőt nem kellett biztosítania az önkormányzatnak. A pályázat célül tűzte ki a pedagógusok módszertani kultúrájának korszerűsítését, a tanulók képességeinek és kulcskompetenciáinak egyénre szabott fejlesztését és megerősítését. Ez egy 18 hónapos program, melyben gyökerestől megváltozik az iskola tanterve és oktatási rendszere. Szerkesztőségünk sok sikert és kitartást kíván a programban résztvevőknek. Összefogás?! Itt a tavasz. A házak, a kertek szépítésének az ideje is elérkezett! Éppen ezért a napközi otthonos óvodát megszépítették. Több napon keresztül csak néhány szülő festette az ovi kerítését, mivel a 80 gyermek szülei közül nagyon kevesen jelentek meg. Ezért a festés az Út a munkához programban résztvevőkkel folytatódott, és újjávarázsolták a környezetünket. Az eszközöket és a festéket az önkormányzat biztosította, senkinek nem kellett vinni ilyet, de az alkalomhoz illő ruháról mindenki maga gondoskodott. Szerkesztőségünk köszöni a lelkes segítőket és a szülői munkaközösség aktív részvételét. Ez az alkalom arra is jó volt, hogy megismerjük egymást, beszélgessünk a jövőről, gyermekeinkről. Szülők, akik kivették részüket a munkából: Karádi Tímea, Sági Ivett, Kovács Gyuláné, Király Mónika, Ugrináné Vakulya Judit. A képről hiányzik még Czigányné Pál Gyöngyi és Szabó György Róbert, akik szintén segítettek festeni.

2 2. oldal C I V I L E K A C I V I L E K É R T JEGYZET Nagyon jól sikerült a majális a közparkban. Sikerülhetett is, mert az SZMK összefogott, és mindenki beleadott apait, anyait. Dicséretes, hogy évről évre ugyanazok a szülők kiveszik részüket a szervezésből, a munkából. Aki kilátogatott az eseményre, annak lehetősége volt beszélgetésre, ismerkedésre. Hiszen ne felejtsük el, a falu lakossága folyamatosan változik, és itt alkalom nyílt az újak megismerésére. És ez jó! Hiszen nem lesz gond az intézményeink fenntartásával, ha sok fiatal választja lakóhelyéül Jakabszállást. MAJÁLIS Az SZMK ezúton is köszöni mindenki segítségét, legyen szó szerelésről, pakolásról, a versenyek És tudja ön, hogyan takaríthat meg az önkormányzat több millió forintot egy civil szervezet segítségével? Hiszem, hogy sohasem késő más települések jól működő gyakorlatát átvenni. Nyitott szemmel járva egy tízmilliós pályázatnál akár kétmillió forintot is spórolhatnak egy-egy településnek a helyben tevékenykedő civil szervezetek. A megoldás nagyon egyszerű. Azokon a pályázatokon, ahol civil szervezet is indulhat, át kell adni nekik a lehetőséget. Természetesen egy ilyen szervezet nem tudja önerejéből megcsinálni egy beruházás terveit, sem kifizetni ennek költségeit. Ezt továbbra is az önkormányzat finanszírozza a környező minta településen is. Nagy sikere volt a tyúkkergetésnek, mármint a gyerekek körében. Aztán a tyúkokat elfejtettük megkérdezni, mi a véleményük. Majd jövőre. És akkor most joggal kérdezik, hol van a spórolás? Tisztelt hölgyeim és uraim, az ÁFA a bűvös megoldás! Amíg az önkormányzatoknak nem finanszírozzák az ÁFÁ-t, addig egy civil szervezetnek igen. Most, hogy emelkedik ennek mértéke még többet takaríthatunk meg. A bruttó költségek egyötöd részét! Ezért érdemes?! Szabó György Róbert Gyermek- és családi nap Szeretettel várjuk önt június 13-án szombaton az alábbi programokkal: Egy legény volt, aki megmászta a szépen feldíszített májusfát: Vakulya Sándor. Tajtiboy (mulatós zene), Kecskemét Jazz Orcestra, Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar, Cairo (zenekar), Jakabszállási Citera - zenekar, Szécsi Katalin ( Szécsi Pál nővére) könyvbemutatója Szécsi Pál életéről. Továbbá BMX bemutató, büfé, kézműves fogalakozások, játékok, mászó fal, ugráló vár és egyéb meglepetések színesítik a napot.

3 Ft G A Z D Á L K O D N I V A G Y P É N Z T K Ö L T E N I 3. oldal Adóemelés Jakabszálláson Folytatás az első oldalról. Minden vállalkozót, aki az iparűzési adó hatálya alá bejelentkezett, levélben hívott meg a képviselő-testület, hogy tájékoztassa őket az emelés hátteréről. Mint köztudott 2009-től a korábbi egy százalékról 1,4 %-ra nőtt a helyi iparűzési adó mértéke. (Ezt az adófajtát 2004-ben vezették be településünkön.) Az állam minden évben a költségvetési törvényben határozza meg mekkora adóerő-képességet vár el az önkormányzatoktól. Ez jelenleg 1,4 százalék és már évek óta. Egy gyakorlati példa erre: A vállalkozók befizettek 1 %-os mértékű iparűzési adót egy adott évre: 20 millió forintot. Az állam adóerő-képességként megállapított: 20 millió X 1,4 = 28 millió forintot. A kettő különbségét, azaz nyolcmillió forintot a településnek járó SZJA bevételből visszavonta. (Másképpen: Ha az iparűzési adóbevételünk 1 %-kal nőtt, az SZJA minket megillető részét 1,4 %-kal csökkentették.) Hivatalos helyről tájékoztatták lapunkat arról is, hogy azok, akik egyszer adtak be valaha bevallást az önkormányzat felé, de eltűntek és éveken át arra sem voltak hajlandóak, hogy úgynevezett nullás bevallást adjanak, azt is beleszámítja a rendszer az adóerő-képességbe. Ez utóbbi is több millió forinttal rövidítheti meg az önkormányzat kasszáját. Berenténé Gál Katalin adóügyi főelőadó tájékoztatta lapunkat, hogy mindent megtesz azért, hogy az előbbi esetekben a felszámolóval elkészíttesse a szükséges bevallásokat. Jelenleg három vállalkozás nem adott be bevallást, az ő hátralékuk jelentős. Ezzel rontják a költségvetésünket, hiszen ezt sem kapjuk meg SZJA bevételként az államtól. Visszatérve a cikk elején jelzett megbeszélésre, Berente József, a legnagyobb adót befizető vállalkozás képviselője felvetette, bár nem örül a döntésnek, de mint szükséges rosszat elfogadja az emelés mértékét. Viszont azt javasolta, hogy ez évtől a befizetett plusz összeget különítse el az önkormányzat. Az így felhalmozódó pénzről pedig a vállalkozók döntsék el, hogy mire fordítsa a testület. Ezáltal minden évben látható eredménye lesz annak, mivel járul hozzá a település életéhez ez a közösség. Ha már a közösségről esett szó, az is felmerült, miért mindig azokat büntetik, akik szabályosan dolgoznak. Kérték az önkormányzattól, hogy az engedéllyel nem rendelkező vállalkozást végzők ellen lépjen fel! Ezek nem fizetnek semmilyen adót vagy járulékot. Hegedűs Gáborné jegyző elmondta: Az önkormányzatnak nincs ilyen hatásköre. Bármely állampolgár, aki ilyet tapasztal, bejelentéssel élhet az APEH felé Közlemény 0 Iparűzési adóbevételek Az új agrár-környezetgazdálkodási program támogatási kérelmeit elektronikus úton június 1. és június 30. között kell benyújtani. A támogatási kérelem beadása előtt elengedhetetlen az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok előírásainak megismerése és saját gazdaságra való értelmezése. A részletek miatt keressék meg Agócs Bernadettet. Telefonszáma: 30/ év

4 4. oldal H A V I K U L T Ú R A Meggyes János rovata Közeleg a tanévzáró. De itt van a pedagógus nap is! Kortárs költészetünk szép versével köszöntjük tanárainkat, tanítóinkat, óvónőinket és nevelőinket. Köszönjük értéket teremtő és átadó munkájukat. A gyermekeknek is verssel kívánunk vidám vakációt. Jani bácsi mesél Békaleves Az olvasás metamorfózisai Ó, mint szerettem felolvasni hosszan! És hogy fülelt az alsó tagozat! Egy pissz nélkül szorongtak a padokban, nyomról nyomra követve hangomat. Fennsíkon álltunk, és szemünk kimérte a lent tolongó rajok lépteit. Váratlanul, de rendben ért a rétre csáp és sisak, hírt hozva mindegyik. De most? Néma közelnézet, fonallá foszlott ösvény, majd a vaksi bozót. Két szemgolyó lesi, hány szem tapad rá, s oda-vissza küldözik a nyomok. Sírdogálás Gyászol három hangyaboly, cincognak a tücskök, ködnek nézik az eget, és ködnek a füstöt. Szaladnak a füvekhez: nincsenek füvecskék. Leharapták a fejüket, s fölfalták a kecskék. Szaladnak a fákhoz is: eltűntek a fák is. Bebújnának egy zsákba: kiszakadt a zsák is. Megadják hát magukat, egy göröngyre ülnek, sírnak-rínak, s kis öklükkel könnyeket törülnek. Bárdos László Kormos István Bizony, bizony, akkor még nem volt villany a tanyavilágban. Kannába raktuk a friss húst, és kötélen az ásott kútba engedtük. Ott hűtöttük a dinnyét is. A frissen főtt ételt meg a szoba sarkába raktuk a döngölt földpadló hűvösébe. A szomszéd kertje mellett kapálgatok, amikor Jóska gyerek hazajön az iskolából: - Éhös vagyok, édősanyám, hun van az ebédöm? - A helyén, a szoba sarkában -, a kamrából kiabálja az anyja - melegítsd mög kisfiam. - De édösanyám, béka van a levesben. - A fene ögye mög azt a békát, már kétször kidobtam belőle. No, gyere kisfiam, van itt egy kevés érött szalonna, mög fokhagyma, zöldpaprika. Ögyél kisfiam, ögyél csak. Aztán csak úgy magában mosolyogva szidta az anyja azt a haszontalan békát.

5 GR EÖ NV EI D R ÁH CÍ IR ÓE K A M I N D E N N A P O K B A N 5. oldal Akiket nagyon vártunk: ANYAKÖNYVI HÍREK Született szül. idő anyja neve apja neve Vígh Ildikó Emma május 1. Szappanos Ildikó Vígh János Kelemen Dzsenifer Katalin május 14. Akiket elveszítettünk: Ifj. Kollár József életének 45. évében április 16- án elhunyt. Rádi István életének 60. évében április 22-én elhunyt. Győrfi András életének 51. évében április 26-án elhunyt. Sárga Mihályné Tercsi Ilona életének 46. évében május 5-én elhunyt. Sári László József életének 84. évében május 7- én elhunyt. Tóth Mihály életének 82. évében május 12-én elhunyt. Sajtos János életének 79. évében május 10-én elhunyt. Főzzünk játszóteret! Mint tudják, a Delikát 8 ételízesítővel játszóteret nyerhetünk falunknak. Március 12-én borítékban adtuk fel a vonalkódokat. Kérjük, gyűjtsék össze és adják le szerkesztőségünkbe az üres zacskókat! Címünk: Jakabszállás, Petőfi S. u. 4/a Nyugodtan dobják be a postaládánkba a tasakokat. Segítségüket előre is köszönjük. Nyári úszótábor Jakabszálláson az Aero Hotel területén A tábor első hete június 16-tól 19-éig lesz. A nyár folyamán még két turnust szerveznek, ha lesz rá igény. A szervező szerkesztőségünknek elmondta, hogy ötéves kortól várják a gyermekeket. A napi program 9 órától 15 óráig tart, és ebédet kapnak. Minden nap két úszásóra van. Érdeklődni és jelentkezni Bálint Zoltánnál lehet a 30/ es telefonszámon. Gondolt már a nyárra? Harkány önt is várja! Szeretettel várjuk önt és családját a harkányi Gyógy és Strandfürdő szomszédságában található Hóvirág apartmanházba. Felújított, zuhanyzós, kábeltévés, négy fő részére kényelmes elhelyezést biztosító lakrészek, felszerelt konyhával várják önöket. Információ: 20/ Kun halom Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megépítenek egy 200 m 3 -es dombot, melyhez a földet a Kun Konzorcium tagjai, köztük Jakabszállás is biztosítja. Az összefogás jelképeként felépített Kun halmot szeptember 17-én ünnepélyes keretek között avatják fel.

6 6. oldal I N T E R J Ú A nevelés a legfontosabb június első vasárnapján ünnepelték hazánkban először a pedagógusnapot. Szívünknek kedves tanáraink segítettek abban, hogy megtaláljuk a számításunkat. Egy bátorító mosoly, egy ösztönző feladat, vagy az, hogy felismerték bizonyos képességeink erősségét, a segítőkészségük mind hozzájárult ahhoz, hogy elinduljunk az élet rögös útján. Ezt igazán csak akkor érti meg az ember, amikor felnő. A közelgő pedagógusnap alkalmából Kerényiné Piros Gabriellával a tanári pálya szépségeiről és nehézségeiről beszélgettem. Hol végezted az iskoláidat és mikor? Mióta tanítasz a Jakabszállási Általános Iskolában? Kecskeméten a Tanítóképző Főiskolán végeztem 1994-ben tanítóként. Ezt követően még egy évet tanultam munka mellett óvodapedagógus szakon. Kecskeméten dolgoztam a Tóth László Általános Iskolában mint napközis nevelő ben kerültem Jakabszállásra Ivanicsné Szórát Emese barátnőm által ben gyesre mentem, ekkor született Ádám, ő most harmadik osztályos. Anna 2001-ben látta meg a napvilágot, ő első osztályba jár. A gyes után napközis nevelőként dolgoztam az iskolában. Ekkor az igazgató úr felajánlotta, hogy tanuljak tovább. Szegeden könyvtár szakon koptattam a padokat, azzal a céllal, hogy majd iskolai könyvtárpedagógus leszek, de ez végül nem valósult meg. Együtt a Kerényi család Mikor lettél igazgatóhelyettes? Még iskolába jártam Szegedre, amikor Dolog Ernő felkért, hogy legyek igazgatóhelyettes, amit hosszú habozás után fogadtam csak el. Az édesanyám sokáig volt ebben a pozícióban, ezért közvetlen tapasztalatból tudtam, hogy milyen feladatokkal jár. Úgy gondoltam, hogy ez egy kihívás és meg kell próbálnom, tehát elfogadtam a felkérést. Ez a poszt milyen plusz terheket ró rád? Magyar nyelv és irodalmat tanítok a két hatodik osztályban. A többi időmet az irodában töltöm, többnyire szervezéssel, adminisztrációval. Lehetőség szerint mindenütt ott kell lennem. Minden iskolai rendezvény előkészítésében és lebonyolításban részt kell vennem. Tudnom kell, hogy kinek mi a feladata bizonyos eseményeken. Vannak az iskolában nagy versenyek. Például a körzeti helyesírási verseny, vagy a játékos sportvetélkedő, ami más intézményeket is megmozgat. Legutóbb a helyesírási versenyen 18 iskola 140 tanulója vett részt. Az egész verseny lebonyolítása, utána a javítások rendezése, a javított feladatlapok visszaküldése is a feladataim közé tartozott. Szerinted egy pedagógusnak a tanításon kívül milyen feladatai vannak? A legfontosabb feladatnak a nevelést tekintem. Nagy probléma még, hogy sok gyermek olyan szociális hátránnyal érkezik az iskolába, amit nagyon nehéz kezelni, de meg kell próbálni a szakadékokat áthidalni. Nem könnyű pedagógusnak lenni. Meg kell találni a gyerekekkel a közös hangot. Milyen a jó tanár? Jó tanár az, aki jól érzi magát a gyerekek közt, szereti a munkáját. A leglényegesebb, hogy ne a tananyagot tanítsuk, hanem a gyerekeket. Mivel változik a világ, változnak a gyerekeink is. Módszereinken is változtatni kell. Örökös keresési kedvünknek meg kell lennie, a merészségnek az új utakhoz, különben nemcsak a gyerekeink kudarcai halmozódnak, hanem mi magunk is belekeseredünk a reménytelen küzdelembe. Sajnos manapság nem az érdeklődés, hanem a teljesítménykényszer mozgatja a gyerekeket. Továbbá fontos, hogy a tanárok egy csapatként tudjanak dolgozni, mert az a diákok javát szolgálja. A gyerekek egyéniségének megértése, elfogadása és tisztelete kell, hogy inspiráljon bennünket, pedagógusokat. Én úgy gondolom, hogy a mi iskolánkban nagyon sok jó pedagógus van, akik szívvel-lélekkel tanítanak. Mesélj egy kicsit a családodról! A gyermekeidet már említetted, és a férjed mivel foglalkozik? Földmérő mérnök a MOL Kecskeméti Üzemegységénél. Egyébként ő is kecskeméti volt ben házasodtunk össze és kaptunk egy önkormányzati szolgálati lakást Jakabszálláson. Öt évet laktunk ott. Amikor a második gyermekünk is megszületett kicsinek bizonyult a lakás. Megszerettük ezt a falut, ezért úgy döntöttünk, hogy itt telepedünk le, és vásároltunk egy házat. Mit szeretsz csinálni a szabadidődben? Abból mostanában elég kevés van. Ha mégis akad, akkor azt próbálom a gyerekekkel tölteni. Velük játszom, vagy elmegyünk kirándulni. Régen zenéltem, harsonán játszottam ugyanabban a zenekarban, mint a férjem. Ott ismerkedtünk meg. Most már csak a férjem zenél. Én csak néha itthon a gyerekekkel veszem elő a hangszert. Ezen kívül rendszeresen jógázom, ami segít megőrizni a test-lelki frissességemet. Merre szoktatok kirándulni? Nagyon szeretek az erdőben sétálni a jó levegőn. Teljesen megnyugtat ebben a rohanó világban. Ezek a kirándulások általában egész napos programok, de akár egy hétre is elmegyünk. A kedvencem a Zempléni-hegység. Mit szoktatok játszani a gyerekekkel? Éjszakába nyúló társasjáték partik vannak. A területszerző játékokat szeretjük. Előfordul, hogy hétvégén 3-4 óra körül ebédelünk, mert úgy belefeledkezünk a játékba. A gyerekek mit csinálnak iskolán kívül? Mi az, ami közel áll a szívükhöz? A fiam gitározik, nagyon szereti. A kislányom pedig furulyázik. Vívásra is járunk be Kecskemétre. Ádám imád focizni is, jár edzésekre. Anna pedig táncol az iskolai tánccsoportban. Munkádhoz további sok sikert kívánok! Balogh Erika A pedagógusokat ezúton is szeretettel köszöntjük!

7 EGÉSZSÉGPROGRAM 2009 Az év elején megrendezett egészségprogram keretében Dr. Csupor Dezső két egymást követő előadáson a gyógynövényekkel kapcsolatos tudnivalókra hívta fel a figyelmet. Első ízben a hit, tévhit, tudás egymásra hatását, szerepét taglalta. A XX. század a tudomány évszázada volt. Sok átütő eredmény született az egészség, gyógyítás területén is. Ezek haszna abban mérhető, hogy megteremtették számunkra az egészségtudatosabb életmód lehetőségét. A testi, lelki, szociális jólét együttes megléte esetén beszélhetünk egészséges életről. Ha valaki megfelelően tájékozott és szándéka van rá, akkor sokkal tudatosabban élhet. Ha kontroll nélkül törekszik valaki az egészségre az nem feltétlenül vezet jóra. Az egészségkultusz csak egy bizonyos szintig hoz pozitív eredményeket. Az új, jobbnál jobb piacra kerülő gyógyszerek miatt túlzott elvárás alakult ki, ám ennek nem mindig tud megfelelni a gyógyszeripar. Ezért keresnek más módszert az emberek, ami gyakran káros, mert bizonytalan eredetű. Fontos, hogy a gyógynövényekbe vetett hit megalapozott tudáson alapuljon, mert ismerethiány esetében könnyen élhetünk tévhitben, ami káros is lehet. Gyakori tévhit a gyógynövényekkel kapcsolatban: a növényi/fitoterápiás szerek mindenre jók nem lesz mellékhatás gyógyíthatatlan betegségekre is akadnak régi receptek. Ezzel szemben: a növények nem mindenre jók nem mindig ártalmatlanok 7. oldal lasztottuk. Szintetikus gyógyszer, vagy gyógynövény? Némely gyógyszer hatóanyaga a természetben is megtalálható. Azonban mérlegelnünk kell, hogy mikor melyiket alkalmazzuk. PélA népi gyógyászat nem elég ön- dául az Aspirin hatóanyaga megtalálható a fűzfában is, a C vitamin tablettáé számos zöldségben, gyümölcsben. Nyilvánvaló, hogy ha fáj a fejünk inkább Aspirint veszünk be, de a C vitamin pótlására inkább a természetes módszert válasszuk. Iktassunk be étrendünkbe sok gyümölcsöt, zöldséget! A gyógynövényeknek a betegségmegelőzésben kiemelt jelentőségük van. Például a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések esetében. a lényeg, hogy hasson a módszer, ha a növényeket jól ismerjük, hasznos lehet a gyógyulásban. magában. Megalapozott tapasztalatokkal, vizsgálatokkal kell alátámasztani hasznosságát. Szakemberek vizsgálják egyes szerek, növények hatásosságát. Fontos, hogy ezek biztonsággal alkalmazhatók legyenek, továbbá figyelni kell a hosszú távú hatásukra is. Mikor ne válasszunk gyógynövényt? ha csodát ígér a kezelőorvos tudta nélkül az előírt kezelés helyett, saját döntésre. Tehát a gyógynövények megfelelő és körültekintő alkalmazása Higgyünk vagy tudjunk? bizonyos esetekben sokat segíthiggyünk a gyógyulásban, bíz- het, azonban, ha nem megfelelőzunk az orvosban, és tudjuk, en használjuk őket, ugyanennyit hogy ehhez a megfelelő szert vá- árthatnak is. Balogh Erika

8 8. oldal MOZAIK Fedezze fel velünk a csodálatosan szép Erdélyt! Erdélyi körutazást szervezünk július 9-étől július 13-ig (5 nap 4 éjszaka) félpanziós ellátással. Főbb úti célok: Déva, Vajdahunyad, Transzfogarasi út a Fogarasi Havasokban 2000 m magasságban, Farkaslaka, Korond, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Prázsmári Vár, Ezeréves határ, Segesvár) Ha szeretne velünk jönni, jelentkezzen: Kollerné Rádi Valéria 06/ Hegedűs Gáborné 06/ Jelentkezzen mielőbb, még van néhány szabad hely! Indulás: július 9. (csütörtök) kora Részvételi díj: Ft/fő (mely tartalreggeli órákban mazza: útiköltséget, szállást félpanzióval (reggeli+vacsora), idegenvezetést) NEM Érkezés: július 13. (hétfő) éjszakai tartalmazza a belépőket, mely körülbelül Ft, és a biztosítást. órákban Megújul az ABC Május 24-én bezárják egy hónapra a nagy ABC-t, hogy megújulva, a korunk elvárásainak megfelelve alakítsák át. Az eladótér közel 50 %-kal bővül, kicserélik a nyílászárókat, és automata ajtókon keresztül tudunk bejutni a boltba. A padlózatot is új járólappal fedik le. Természetesen a mozgáskorlátozottakra is gondoltak, így tágasabb lesz a polcok közötti távolság is. Három pénztárgép lesz, és a nagyáruházakhoz hasonlóan nekünk is szalagra kell pakolnunk az árut. A parkolást a továbbiakban a Tavasz utca felőli részen biztosítják, de a kerképárosokra gondolva egy új tárolót is kialakítanak a főutcán. A járdát, öszszefogva az iparcikk áruházzal, kicserélik mindkét bolt előtt modern betontéglákra. És még egy jó hír: Ezentúl kedvenc hírforrását a Jakabszállási HÍRLEVÉL c. újságunkat meg tudja vásárolni az Univer ABC-ben is. Felelős kiadó: Jakabszállási Lokálpatrióták Egyesülete Felelős szerkesztő: az egyesület elnöke Szerkeszti: a szerkesztőbizottság Cím: 6078 Jakabszállás, Petőfi S. u. 4/a Az ügyeletes szerkesztő telefonszáma: 76/ , 20/ ISSN Készült az egyesület saját informatikai rendszerével. Nyomda: Digital Office Kft. Kecskemét,Lóverseny u /

SZLOVÉNIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE

SZLOVÉNIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE SZLOVÉNIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE Hajdúszoboszló 2012 A Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola hosszú előkészületek után 2011. szeptember 1-jén integrálódott a Debreceni Református Hittudományi

Részletesebben

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz.

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz. A Csabacsűdi játszótér felújítása az Önkéntesek Hete keretében című projekt megvalósulása Csabacsűdön Pályázó: Tiszta Környezetünkért Alapítvány Csabacsűd Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett

Részletesebben

Méltó születésnapi ajándék

Méltó születésnapi ajándék Szeged gazdálkodásának egyre nagyobb hányadát teszik ki azok az állami és uniós pályázatok, melyeket teljes egészében a város fejlesztésére fordítanak. Az idén 32 milliárd forintot fektetnek be a város

Részletesebben

Felhívás. Programajánló. Idopontváltozás! Tompaháti Programok 06 70/

Felhívás. Programajánló. Idopontváltozás! Tompaháti Programok 06 70/ A szerkesztôség e-mail címe: derekegyhazihirek@gmailcom Telefon: Napközben a helyi lakosok által összeadott eszközökből és tárgyakból készített retrokiállítást bárki megtekinthette a Művelődési Házban

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

I d ő t e r v A 2014/2015-ös tanévben

I d ő t e r v A 2014/2015-ös tanévben I d ő t e r v A 2014/2015-ös tanévben 6.1 A tanév rendje: 6.1.2. A szorgalmi idő az általános iskolában és a művészeti oktatásban: 2014. szeptember 1. (hétfő) 2015. június 15. (hétfő) Az első tanítási

Részletesebben

Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.

Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben. Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben című pályázatról Dr.Karácsonyiné Handl Mária projektmenedzser Kecskéd, 2009. augusztus 27.

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

Képesség kibontakoztató program. Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató csoport munkaterve

Képesség kibontakoztató program. Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató csoport munkaterve Képesség kibontakoztató program Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató csoport munkaterve 2009-2010 Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató munkacsoport munkájáról Iskolánkban kiemelt figyelemmel kísérjük

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 2411-2/2011. 20. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a földesi

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 15. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók Szántóné Seller Szilvia, Frák Erika 09. hótól folyamatos

Részletesebben

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév

A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 2. számú melléklet Ütemterv, naptári terv Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A tanév helyi rendje 2013/2014. tanév 47/2013. (VII. 4.) EMMI rendelet a tanév rendjéről alapján

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 1 Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete 8100 Várpalota, Gárdonyi Géza u. 39. Tel: 592-660 Pf.: 76. fax: 592-676 e-mail: varpalota@varpalota.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Várpalota Város Önkormányzati

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as TANÉVRE Kecskeméti Széchenyivárosi Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája 6000. Kecskemét, Forradalom u. 1. Tel.: 76/488-762 Fax.:76/508-309 E-mail: moraisk@keszeiskola.hu ESEMÉNYNAPTÁR a 2013/2014-as

Részletesebben

Álombeosztott avagy az ideális munkavállaló I. Elvárásaink:. 1 éves hasonló területen szerzett tapasztalat min. 5 éves fejlesztési

Álombeosztott avagy az ideális munkavállaló I.  Elvárásaink:. 1 éves hasonló területen szerzett tapasztalat min. 5 éves fejlesztési Álombeosztott avagy az ideális munkavállaló I. www.profession.hu Elvárásaink:. 1 éves hasonló területen szerzett tapasztalat min. 5 éves fejlesztési tapasztalat.területen szerzett gyakorlat..használatában

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2015-2016. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László,

Részletesebben

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015.

A tanév tervezett ütemterve. A 2014/2015. tanév rendje. művészeti iskola. 2014.október 27-től október 31-ig 2014. december 22-től 2015. A tanév tervezett ütemterve A 2014/2015. tanév rendje A tanév első tanítási napja általános iskola művészeti iskola 2014. szeptember 1. A tanév utolsó tanítási napja általános iskola művészeti iskola Az

Részletesebben

Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 17-én, 10.00 órakor megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyve

Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 17-én, 10.00 órakor megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyve Tápióság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. április 17-én, 10.00 órakor megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyve 59/2015. sz. képviselő-testületi határozat: Napirendi pontok elfogadása

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. Név Tanított tárgy A nevelő szakképzettsége / végzettsége

1. A pedagógusok iskolai végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához. Név Tanított tárgy A nevelő szakképzettsége / végzettsége Közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. számú mellékletének értelmében a nevelési-oktatási intézmények az alábbi adatokat, információkat kötelesek honlapjukon (is) közzé tenni: 1. A pedagógusok

Részletesebben

Szervező, rendező: TISZADOBI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉGE ÉS SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGE

Szervező, rendező: TISZADOBI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉGE ÉS SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGE Szervező, rendező: TISZADOBI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ALSÓS MUNKAKÖZÖSSÉGE ÉS SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGE Programfelelős: Tóth Erzsébet tanító Célcsoport: Tiszadobi Széchenyi

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné

A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái. Kovács Lászlóné A Zöld Óvoda cím jelentősége, a program eredményei és jövőbeli perspektívái Kovács Lászlóné laszlone.kovacs@vm.gov.hu A Zöld Óvoda program jelentősége Jogi háttér tartalmában megtalálható Az Óvodai nevelés

Részletesebben

Munkaterv kivonat 2016/2017 tanév

Munkaterv kivonat 2016/2017 tanév I. A tanév időbeosztása Tanévnyitás Munkaterv kivonat 2016/2017 tanév 1. Tanévnyitó munkaértekezlet 2016. augusztus 26. (péntek) 09 00 óra nevelői szoba Résztvevő: minden tanító és tanár, 2. Tankönyvosztás

Részletesebben

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk

Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk Intézményünk, az Arany János Református Általános Iskola és Óvoda augusztus 30- án, vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel, ünnepi istentisztelet keretében nyitotta meg

Részletesebben

Munkaterv. Felsős Munkaközösség. 2013/2014. tanév

Munkaterv. Felsős Munkaközösség. 2013/2014. tanév Munkaterv Felsős Munkaközösség 2013/2014. tanév.. Dombi Judit mkv.. Sárközi Ágnes igazgató 1 A munkaközösség tagjai: Felsős osztályfőnökök: 5. osztály: Pete- Pikó Józsefné 6. osztály: Dombi Judit 7. osztály:

Részletesebben

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI

A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI A SZÜLŐK, TANULÓK ÉS A PEDAGÓGUSOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK FORMÁI 1. A tanulókat az iskola életéről, az iskolai munkatervről, illetve az aktuális feladatokról az iskola igazgatója, a diákönkormányzat felelős

Részletesebben

MUNKATERVI ÜTEMEZÉS Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézmény

MUNKATERVI ÜTEMEZÉS Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézmény Püspökladányi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézmény 4150 Püspökladány Bajcsy-Zs.u.3-5. MUNKATERVI

Részletesebben

Különös közzétételi lista:

Különös közzétételi lista: Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

Az óvoda-iskola kapcsolat, az átmenet gyakorlati megvalósulása

Az óvoda-iskola kapcsolat, az átmenet gyakorlati megvalósulása 2008/2009. tanév Az óvoda-iskola kapcsolat, az átmenet gyakorlati megvalósulása Helyzetelemzés: Minden gyermek életének meghatározó élménye az iskolába lépés időszaka. Ekkor az óvoda játékos világa után

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA MUNKATERV 2013/2014-es TANÉV HELYZETELEMZÉS Tanulói létszám: Oszt. Létszám SNI BTM Bejáró Napközi Tanulószoba 1-2. 16 2 2 6 11 4. 15

Részletesebben

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT Pedagógiai program módosítása Helyi tanterv 63. oldal 1. 2. 64.oldal 3. Az alábbiakkal egészül ki ( kiegészítés aláhúzással különül el ) 1. Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások minisztere által

Részletesebben

Beiskolázási információk

Beiskolázási információk Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola Teleki-Blanka-Grundschule Beiskolázási információk Ö R Ö K Ö S ÖKOISK LA 2017/2018 A TELEKI Iskolánkban a pedagógiai munka legfőbb célja olyan tartalmas, bensőséges

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dunaföldvár Város Képviselő-testülete Száma: 932-18/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Dunaföldvár Város Képviselő-testületének 2011. szeptember 15-én (Csütörtökön) 14,00 órakor megtartott rendkívüli

Részletesebben

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak?

- A Kodály iskola kóruséletéről híres. Te is tagja vagy valamelyik kórusnak? INTERJÚ Tarek Ferenccel Sokan sokféle indíttatásból kezdjük meg zeneiskolai tanulmányainkat. Vannak, akik szüleik kezdeményezésére, mert egykor ők maguk is zenéltek, vagy pont azért, mert felnőtt korban

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE / Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u. 13. Tel: 22-500-231 Fax: 22-500-290 ESEMÉNYNAPTÁR A 2016-2017-ES TANÉVRE Készítette: Nyikusné Tatai Szilvia igazgatóhelyettes

Részletesebben

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik.

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik. 2008/2009. tanév Helyzetelemzés A 2004/2005-ös tanévvel kezdődően működik iskolánkban az integrációs rendszer, s ennek részeként követelmény lett a módszertani ismeretek frissítése, újítása és bővítése.

Részletesebben

11. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: A Tiszagyendai Képviselő-testület 2012. június 15-án megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből.

11. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: A Tiszagyendai Képviselő-testület 2012. június 15-án megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből. 11. SZ. JEGYZŐKÖNYV Készült: A Tiszagyendai Képviselő-testület 2012. június 15-án megtartott rendkívüli ülésének jegyzőkönyvéből. Jelen vannak: A mellékelt jelenléti ív alapján. Pisók István polgármester:

Részletesebben

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30.

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Pályázat száma: HAT-14-01-0643 A pályázat címe: Kastélydombi gyerekek a Felvidéken A pályázaton nyert összeg: 1 022 700Ft Az felvidéki utazáson harminckét

Részletesebben

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Oldal: 2 / 7 Székhelyünk: 2085 Pilisvörösvár, Fő utca 134. Telefon: (26) 374 457 (26) 611-477 Iskolaigazgató: Szakmai vezető: Iskolatitkár: Gazdasági vezető: Gazdasági

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

VÁROSI INTÉZMÉNYI KÖZPONT ÓVODÁK ÉS BÖLCSŐDÉK INTÉZMÉNYEGYSÉGE FÜZESABONY HÁZIREND

VÁROSI INTÉZMÉNYI KÖZPONT ÓVODÁK ÉS BÖLCSŐDÉK INTÉZMÉNYEGYSÉGE FÜZESABONY HÁZIREND VÁROSI INTÉZMÉNYI KÖZPONT ÓVODÁK ÉS BÖLCSŐDÉK INTÉZMÉNYEGYSÉGE FÜZESABONY HÁZIREND Füzesabony 2009 1. Az óvoda helye az oktatási rendszerben, óvodai felvétel - Az óvoda 3 éves kortól az iskolába járáshoz

Részletesebben

Tóvárosi Általános Iskola

Tóvárosi Általános Iskola Tóvárosi Általános Iskola 2009/2010-es tanév munkaterve A tantestület 2009. augusztus 31-én tartott értekezletén elfogadta. Pokrovenszki László igazgató 2009/2010-es tanév rendje A tanév 2009. szeptember

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele.

Pihenőház. 2007. november 8-án ünnepélyes keretek között megtörtént az alapkő letétele. Pihenőház A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete 2001. februárjában alapította meg a dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézményét, melynek fő feladata azoknak a halmozottan sérült

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY pedagógiai szakmai szolgáltatás OM-038423 1134 Budapest, Váci út 57. : 06-1-3408-980 Fax: 06-13408-980/37 E-mail: prizmaegymi@prizmaegymi.hu

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V (Ülés ideje: 2014. február 27.) nyílt ülés

J E G Y Z Ő K Ö N Y V (Ülés ideje: 2014. február 27.) nyílt ülés Erdőkürt Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2176 Erdőkürt Kossuth út 51. Tel. 32/479-179 Fax:/32/782-909 E-mail: hivatal@erdokurt.hu 4. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V (Ülés ideje: 2014. február 27.)

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

Pedagógusok továbbképzésére akkreditált tanfolyamaink a 2008 / 2009-es tanévben

Pedagógusok továbbképzésére akkreditált tanfolyamaink a 2008 / 2009-es tanévben Pedagógusok továbbképzésére akkreditált tanfolyamaink a 2008 / 2009-es tanévben (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8.) Ha érdeklődik valamely továbbképzésünk iránt, kérem hívjon bennünket a 210 1030-as

Részletesebben

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend

Tanmenetek. November 1. Õszinteség, titoktartás 2. Az egészséges étrend Tanmenetek Minden évfolyamon heti egy órában (évi 36) terveztük meg a NAT és a kerettanterv tartalmainak megfeleltetett témákat. Mivel az egyes nevelési témák évfolyamonként visszatérnek, mindig az osztályhoz

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T

T Á R G Y S O R O Z A T Nagydobos Község Önkormányzat Képviselő - Testület 2015. május 05-én megtartott rendkívüli ülésének a.) jegyzőkönyve: 1 b.) tárgysorozata: 1. c.) határozatai: 53-54. d.) rendelete: 459-19 /2015. T Á R

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je Előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének a nevelési-oktatási intézményekben biztosított gyermekétkeztetés

Részletesebben

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2015. április Az ÖKO-munkacsoport Tóth Violetta Takács Barbara biológia-testnevelés szakos tanár, az ÖKO- munkacsoport vezetője

Részletesebben

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS

A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS A 2015/16-ES TANÉV FELADATTERVE 2015. AUGUSZTUS 17. (hétfő) 9:00 alakuló értekezlet 18-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 24-26. DIFER mérés 26. tankönyvek átvétele 27. 7:00 szakmai

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása. Dátum Esemény Felelős

A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása. Dátum Esemény Felelős A tanév helyi rendjének, feladatainak meghatározása 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet a 2016/2017. tanév rendjéről alapján Dátum Esemény Felelős 2016. Augusztus 24. (szerda) 9:00 óra 26. (péntek); 29. (hétfő)

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista végzettség Különös közzétételi lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a tanterv tantárgyfelosztásához mely szakra képesített mely tantárgyakat tanít 1-4. évfolyam 5-8.

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Jakabszállás Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2008. február 14-én megtartott képviselőtestületi üléséről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Jakabszállás Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2008. február 14-én megtartott képviselőtestületi üléséről J e g y z ő k ö n y v Készült: Jakabszállás Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 2008. február 14-én megtartott képviselőtestületi üléséről Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme. Jelen

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 11/1994. (VI. 8.) MKM r. 8. (6) bekezdés kötelezi az intézményeket az ún. különös közzétételi lista megjelentetésére. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége

Részletesebben

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek.

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek. OLDAL OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT 8 Sziasztok! 11 1. A furcsa idegen 32 2. Amia bajban van Meglepetés 56 3. A kincsesláda 76 4. Vásárolni megyünk 96 5. Kedves naplóm! A pince A képek (Apu családja.

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

I. Utazással, kíséréssel és befizetéssel kapcsolatos tudnivalók

I. Utazással, kíséréssel és befizetéssel kapcsolatos tudnivalók Tisztelt Szülő! Ezúton tájékoztatom, hogy a 2015. évi nyári napközis tábort ebben az évben is a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban szervezzük meg. A tábor 8 héten keresztül négy turnusban kerül lebonyolításra.

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE. 2015/2016. tanév HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015/2016. tanév Készítette: biolológia-földrajz szakos tanár tanító Debrecen,2015. szeptember 2 ÖKO MUNKACSOPORT TAGJAI tanár Munkacsoport vezető tanító

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november

MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése november MESÉKBŐL ÁLL A VILÁG! Bács-Kiskun megyei gyermekkönyvtárosok szakmai továbbképzése 2015. november 16-17. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár rendszeresen szervez továbbképzést a megye könyvtárosainak,

Részletesebben

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév)

A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve. (2016/2017. tanév) A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Humán munkaközösségének éves munkaterve (2016/2017. tanév) Készítette:.. Dr. Fábiánné Balogh Edina tanár Jóváhagyta:.. Szántó Zoltán igazgató Fertőszentmiklós,

Részletesebben

B Ú C S Ú Z U N K. iskolai híradó június 5. évf. 7. szám

B Ú C S Ú Z U N K. iskolai híradó június 5. évf. 7. szám iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola,Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. 1035 www.szelloegymi.hu 2012. június 5. évf. 7. szám B Ú

Részletesebben

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség

MUNKATERV. Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. alsós magyar munkaközösség Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8790 Zalaszentgrót, Kossuth Lajos u.11. MUNKATERV alsós magyar munkaközösség 2014/2015 Zalaszentgrót, 2014. augusztus 27. Készítette:

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN

ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN ÉVES PROGRAMOK A 2014/2015. TANÉVBEN SZEPTEMBER 1. a 2014/2015-ös tanév első tanítási napja Tankönyvosztás 3-5. Erdei iskola (Tihany) 8. naplók, ellenőrzők, anyakönyvek, adminisztrációs feladatok befejezése

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 5. szám Kedves Olvasó! Hamarosan kezdődik a nyári pihenés, legalább is gyermekeink részére. Ez számunkra is öröm, viszont az, hogy hol legyen gyermekünk a nyári szünidőben már

Részletesebben

Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének június 30-án megtartott nyílt ülésének

Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének június 30-án megtartott nyílt ülésének Monostorpályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 30-án megtartott nyílt ülésének a. napirendje b. jegyzőkönyve c. határozatok: 99 101 / 2011. (VI. 15.) számú határozatok d. rendeletek:

Részletesebben

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27-i rendkívüli ülésére

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27-i rendkívüli ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat előkészítése és benyújtása az Európa a polgárokért testvérvárosi találkozók programra

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Petőfi Sándor Tagiskola Komoró Közzétételi Lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 1. Tanító Fejlesztő pedagógus /szakvizsga/

Részletesebben

MUNKATERV A Zichy utcai tagiskola felső tagozata 2010/2011 Készítette:

MUNKATERV A Zichy utcai tagiskola felső tagozata 2010/2011 Készítette: MUNKATERV A Zichy utcai tagiskola felső tagozata 2010/2011 Készítette: Magashegyi Ferencné Munkaközösség vezető I. Bevezetés Az oktatásban kiemelt szerep jut azon kompetenciák fejlesztésének, melyek az

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a közalapítvány 2014. évi tevékenységéről. Adonyi Gyermekekért Közalapítvány. Készítette: Bálinthné Sándor Andrea

BESZÁMOLÓ. a közalapítvány 2014. évi tevékenységéről. Adonyi Gyermekekért Közalapítvány. Készítette: Bálinthné Sándor Andrea Adonyi Gyermekekért Közalapítvány 2457 Adony Rákóczi u. 39. Tel.: 25/231-020 Adószám: 18494785-1-07 Bankszámlaszám: 57700074-10001734 Ercsi és Vidéke Tak.Szöv. Adonyi Gyermekekért Közalapítvány BESZÁMOLÓ

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Lépésről- lépésre Munkaközösség Munkaterv

Lépésről- lépésre Munkaközösség Munkaterv Lépésről- lépésre Munkaterv 2014/ 2015. nevelési év Készítette: pedagógus Lépésről-lépésre munkaközösség vezető Lépésről-lépésre munkaközösség munkaterv 2014/2015. nevelési év A Lépésről-lépésre munkaközösség

Részletesebben

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23.

TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1956. OKTÓBER 23. ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

5. A tanév tervezett ütemterve

5. A tanév tervezett ütemterve 5. A tanév tervezett ütemterve A 2011/2012. tanév rendje A tanév első tanítási napja iskola művészeti iskola A tanév utolsó tanítási napja iskola - művészeti iskola Az első félév vége Az első félévi értesítő

Részletesebben

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA EGRY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA AZ ISKOLA EREDMÉNYESSÉGÉRŐL, FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZEMÉLYI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK: Az intézmények

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2014-2015-ös tanévre Készítette: apigyö képviselő-testülete és Oláhné Horváth Ildikó apigyö patronálója Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat

Részletesebben

ZÁRÓKONFERENCIA. Előadó: Bácsalmásyné Vidák Ildikó Szakmai vezető. TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben

ZÁRÓKONFERENCIA. Előadó: Bácsalmásyné Vidák Ildikó Szakmai vezető. TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben ZÁRÓKONFERENCIA Előadó: Bácsalmásyné Vidák Ildikó Szakmai vezető TÁMOP 3.1.4 Jót s jól! Használható tudást mindenkinek! CÉL 1. A munkaerőpiac igényeinek való megfelelés 2. Az egész életen át tartó tanulás

Részletesebben

Szeptember havi program

Szeptember havi program Szeptember havi program szeptember 1. csütörtök Kezdődik az óvoda : bohócok várják a gyerekeket szeptember 7. szerda: BALETT Szülői értekezlet: 16.30 Akinek használt balettruhája és sztepp cipője van és

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság Tárgy: Tájékoztató a káptalanfüredi tábor 2011. évi turnusbeosztásáról és az üdülési költségekről Készítette: Nagy Péter Tisztelt

Részletesebben

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN JANUÁR 9. Január 9-én a Vörösmarty Mihály Tagintézmény 3.a, 4.a és 5.b osztályos tanulói közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Szentesre látogattak el január 9-én egy országos rendezvényre. A projekt

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

BAKONYKOPPÁNY. Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 24. napján 18 óra 30 perckor megtartott nyílt üléséről készült jegyzőkönyve

BAKONYKOPPÁNY. Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 24. napján 18 óra 30 perckor megtartott nyílt üléséről készült jegyzőkönyve Szám: 129-2/2015. BAKONYKOPPÁNY Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 24. napján 18 óra 30 perckor megtartott nyílt üléséről készült jegyzőkönyve Önkormányzat Képviselő-testülete 8571 Bakonykoppány,

Részletesebben

XIV. évfolyam - 9. szám 2013. Szeptember megoldásában, közben a gyerekek játszva fejlesztik saját képességeiket. A pedagógusok a tesztmegoldást követően azonnal megkapott viszszajelzések segítségével figyelemmel

Részletesebben