rabszolgái A szabadság Mindazokhoz akik még hisznek egy élhetőbb életben! Kiáltvány A bilincseit csak az veheti le, aki egyáltalán észreveszi őket!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "rabszolgái A szabadság Mindazokhoz akik még hisznek egy élhetőbb életben! Kiáltvány A bilincseit csak az veheti le, aki egyáltalán észreveszi őket!"

Átírás

1 Kiáltvány A XXI. század vállalkozóihoz! I. Rész A szabadság rabszolgái A bilincseit csak az veheti le, aki egyáltalán észreveszi őket! Mindazokhoz akik még hisznek egy élhetőbb életben!

2 Kiáltvány a 21. század vállalkozóihoz! Mindazokhoz, akik még hisznek egy élhetőbb életben! III./I. Rész A szabadság rabszolgái A bilincseit csak az vetheti le, aki egyáltalán észreveszi őket! Aki azért él arccal a sárban, mert egy csizma tapos a nyakán, legalább tudja, hogy kivel kell harcolnia! A mi nyakunkon nem tapos csizma, az arcunk mégis a sárban, és nem tudjuk, hogy kivel kellene harcolnunk! A 21. század emberének több és nagyobb lehetősége van, mint bárkinek a történelem folyamán. Bármelyikünk nagyobb kényelemben és biztonságban él, mint az elmúlt korok legsikeresebb emberei. Olyan infrastruktúra és eszközök állnak rendelkezésünkre, amelyek nemhogy néhány évszázada, hanem néhány évtizede is álomnak minősültek volna. Az a hely és idő, ahova születtünk, a történelem azon ritka pillanatainak és helyeinek egyike, amely szabadsággal és lehetőségekkel ajándékozta meg az embert. Az olyan korok, mint a miénk, ritkák, és legtöbbször rövid pillanatai az emberiség krónikájának. Az előttünk élt nemzedékek sokszor zsarnokság és elnyomás alatt éltek, ahol az a szabadság, amely most a miénk, elérhetetlennek számított volna... És ha a szabadság ritka madara fészket is rakott az életükben, az igazi lehetőségek amelyek nélkül a szabadság sokkal inkább csak illúzió távol maradtak. A mi korunk egyike azoknak, amely mindkettővel egyszerre ajándékozta meg a lakóit: szabadsággal, és a történelem talán legnagyobb lehetőségével. Vajon látjuk-e mindezt? Vajon tényleg értjük-e, és ha igen, vajon kezdünk-e valamit ezzel a kiváltsággal?

3 A világtörténelem legnagyobb, bárki által kihasználható lehetősége! Változás szorítja a világunkat! Az enyémet, az Önét, mindannyiunkét! Több minden és radikálisabban változik, mint hinné! Ez a változás a lehetőségek legjobb táptalaja. Ez az a környezet, ahol a nehéz könnyűvé és a lehetetlen lehetségessé válhat. Ez az a kor, amelyben jó néhány irányelvet újra kell gondolnunk. Olyan uralkodó üzleti hiedelmeket, amelyeket nemrég még változhatatlannak hittünk, most meg kell kérdőjeleznünk. Paradigmák omlanak össze, és újak keletkeznek, persze, ha a változás hullámai között egyáltalán lesz idejük megszilárdulni. Az előrejelzések szerint az elkövetkező 3-4 évben, 2012-ig, az Internethasználók száma 1 milliárdról 3 milliárdra fog nőni, s ez a létszámemelkedés többszörös forgalom- és lehetőségnövekedést is jelent! Az Internet világunkat átformáló ereje most még csak egy csendes, baljós morgás a föld mélyén. A kutatók nagy változásra, robbanásra figyelmeztetnek, de hát ki veszi őket komolyan?! Sokszor hallottuk már, hogy kitörés lesz, hogy a gazdaság alvó tűzhányója újra tombolni fog... De valójában még semmit sem láttunk abból, ami jön. Önnek értenie kell, hogy egy-egy technikai újítás nem a létével, hanem az általános elterjedésével változtatja meg a világot, és ezzel az életünket, a lehetőségeinket. Csakúgy, mint ahogy a telefon sem Bell korában forgatta fel az emberek életét, hanem évtizedekkel később, amikor elterjedt, sőt, igazából napjainkban, amikor majdhogynem MINDENKINEK, kicsinek és nagynak is, mobiltelefon lapul a zsebében. Az Internet egy alig néhány éves múlttal rendelkező jelenség, de már ma megváltoztatta az életünket! A mód, ahogyan egy céget működtetni lehet és kell, az Internet miatt megváltozott, de... még mindig csak úttörők vagyunk. Az igazán nagy, a forradalmi változás még hátravan! A világ nagyvállalatainak már most olyan alapvető változásokra kell felkészülniük, mint amilyen a vásárló hatalmának rendkívüli növekedése, és a konkurenciaharc globálissá alakulása. Egy háziasszony

4 bármilyen helybeli üzlet ajánlatát néhány kattintással megversenyeztetheti egy amerikai, német és holland ajánlattal anélkül, hogy fel kellene állnia az asztaltól. Soha nem volt még annyira igaz, hogy a vevő a király, mint most! A hosszú farok, a kis, rendkívül gyorsan mozgó, de egész országokat, nyelvterületeket, világot elérő vállalkozások masszív területet hódítanak, és átrajzolják az üzlet sikerképletét. Egy vállalkozás ma NEM úgy lesz sikeres, mint 20 évvel ezelőtt. A mód, ahogy egy vállalkozást felépítünk, működtetünk, fejlesztünk és optimalizálunk, gyökeresen megváltozott, pontosabban meg kellett, hogy változzon, annak érdekében, hogy lépést tudjunk tartani a korral. Az Internet NEM CSAK egy technikai eszköz, hanem a kommunikáció és a kapcsolat forradalma. Ha másként nem is, de gazdaságilag MINDENT meg fog változtatni! Érti ezt? Nem, nem érti. Én sem értem, de látom, hogy jön... Az Internethasználók számát tekintve tehát 2 milliárd fős növekedésre számíthatunk, és ezzel 3 milliárd felhasználót fogunk számlálni. Ez az emberiségnek közel a FELE!!! Tudja, mit jelent ez? Nem, nem tudja. Szerintem Istent kivéve SENKI sem tudja pontosan, de az előrejelzések szerint az elkövetkező négy évben 3 trillió dollár extra nyereség várható, amit az Internet hoz létre. Három trillió dollár, azaz $, azaz háromezer milliárd dollár. Ez több pénz, mint amennyit el tud képzelni. Három trillió dollár, amelynek egy része az Ön vállalkozásán fog átfolyni. A kérdés csak az, hogy költségként vagy nyereségként? Ezt hívom lehetőségnek. Amire Önnek hangosan és világosan azt kell mondania:

5 Lassan a testtel! Ennyire ez azért nem lehet egyszerű! Önnek teljesen igaza van! Pont ez az, amiért garantáltan érdemes végigolvasnia ezt a Kiáltványt, mégpedig mind a három részét! Mert a dolog NEM olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! Igen, emberek fognak meggazdagodni, igen, mások tönkre fognak menni, de hogy min és hogyan múlik, hogy Ön melyik csoportba fog tartozni, az egyáltalán nem nyilvánvaló. Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek többségét ez a lehetőség is el fogja kerülni, az az, hogy 100 emberből 98 el sem hiszi, hogy ez a hihetetlen fejlődés az Ő életének is lényeges része, a sikerének vagy bukásának, a jövőjének kulcsa lesz. Nem hiszik el... És én valahol megértem ezt. A legtöbben ugyanazért nem hiszik a lehetőségeiket, amiért a veszélyt sem veszik észre: mert a mindennapok gondjai maguk alá temetik őket, mert sokszor nincs idejük még gondolkozni sem. 100 emberből csupán 2 az, aki képes szakítani a régi mintával, és képes olyan új döntéseket hozni, amelyek révén esélyt ad magának arra, hogy egzisztenciálisan feljebb lépjen. Az élet megéri a harcot! Igaz a mondás: az élet túl értékes ahhoz, hogy rosszul éljük! Ráadásul igen rövid is ahhoz, hogy ne használjuk ki maximálisan a benne kapott lehetőségeket. Az élet kimondhatatlanul többet tartogat az Ön számára, mint amit a hétköznapok hajtásában, sokszor űzött rohanásában tapasztal. Szabadok vagyunk, de sokszor mégsem élünk a szabadságunkkal. Szabadok vagyunk, de sokszor mégis remény nélküliek. Tele vagyunk lehetőségekkel, amelyek mind karnyújtásnyira vannak tőlünk, de amelyeket sokszor még megérinteni sem vagyunk képesek.

6 A mi életünkben mindennek rendben kellene lennie, de... Vajon tényleg minden rendben van? A csupa nagybetűs ÉLET, amit még gyerekként vagy tizenévesként álmodott magának, vajon úgy néz ki, mint ahogyan a tegnapját, vagy akár a mai napját élte? És ha igen, a 365-ből hány ilyen napot él? Arra szeretném kérni, hogy az elkövetkező percekben, amikor a Kiáltványunkat olvassa, gondoljon arra, hogy miként tudná ezzel az információval megváltoztatni a saját és esetleg azoknak az embereknek az életét is, akikkel együtt dolgozik: vállalkozótársaiét, munkatársaiét, vagy akár a családtagjaiét is. Egészen biztosan látja és ismeri ezt a jelenséget, és biztos vagyok benne, hogy észrevette, ez nem csak ránk vagy Önre vonatkozik, hanem nagyon sok emberre Ön körül is. A mi felelősségünk amit felismertünk az, hogy ezt az információt, ezt a segítséget, amit létrehoztunk, minél több emberhez eljuttassuk. Arra szeretném tehát kérni, hogy amikor olvassa ezt a Kiáltványt, ne csak magára gondoljon, hanem azokra az emberekre is, akiknek a sorsát a szívén viseli, és akikkel kapcsolatban úgy érzi, hogy ez az információ segíthetne az életén és az üzletén. Kérem, fontolja meg, hogy továbbküldi nekik ezt az anyagot, és elmondja nekik, hogy a weboldalon ahhoz a tíz hetes támogató programhoz is hozzájuthatnak, amelyet a mi költségünkön bocsátunk rendelkezésére mindazoknak, akik hajlandóak új utakat kipróbálni, akik hajlandóak ebből a csapdából kiutat keresni és ezért tenni, tanulni, lépni. Szabadok akarunk lenni! Szabadoknak kell lennünk! Az egyik legértékesebb, a szívünknek még az aranynál is drágább, a legmélyebb húrokat pengető szó, amit ismerek......az a SZABADSÁG! Ez az egyik legmélyebb vágyunk. Ez az, ami tudatosan vagy tudat alatt hajt és űz bennünket. Ez az a sóvárgás, a szabadság iránti vágyunk, ami újra meg újra tettekre, ha kell, küzdelemre, harcra sarkall minket. Ezért akarunk pénzt és sikert. Ezért fontos a befolyás, a hatalom. Ezért harcolunk, ezért küzdünk.

7 S a világ, amelyben élünk, jól tudja ezt. A világ tudta, hogy szabadságra vágyunk, hát üzletet kínált nekünk. Szabadságot ígért, de cserébe elkérte a munkánkat, a teljesítményünket, az időnket, és még többet is... A világ megszabta a feltételeit, és mi elfogadtuk azokat. Azt mondta, hogy ha szolgáljuk őt néhány évig, akkor szabadok leszünk! Azt mondta, hogy ha belehúzunk, hamarabb szabadok lehetünk! Azt mondta, hogy csak még egy kis erőfeszítés, és elérjük, amit szeretnénk. Ön elérte? A baj az, hogy a világnak igazából nem érdeke szabadon engedni bennünket! Szüksége van a munkánkra, szüksége van a rabszolgáira, szüksége van Önre! Nem szívesen engedné el... Így hát azt mondja, hogy Már nincs sok hátra! Még egy kis erőfeszítés, még egy kis igyekezet, és SZABAD leszel! Ezt mondja egészen addig, amíg elhisszük, aztán egyszer csak változtat a hangján, és azt mondja: Sohasem leszel szabad, te kis féreg! Elszúrtad, tehetetlen vagy, sohasem viszed semmire, úgyhogy takarodj vissza dolgozni és örülj, hogy esténként még nézheted a tévédet! Ismeri ezt a hangot? Hallotta már? A világ hazudik! A világ azt mondja, amit Önnek hallania kell ahhoz, hogy megmaradjon az önkéntes rabszolgájának! A világ azt mondja, amit Önnek hallania kell ahhoz, hogy ne tegyen fel kérdéseket, hogy naiv reménnyel, vagy csendes elkeseredéssel, de szaladjon tovább a mókuskerékben. A legtöbben a saját magunk által választott, de legalábbis csendes beletörődéssel elfogadott rendszer foglyai vagyunk. Semmivel sem szabadabbak, mint az őseink, akik arccal a sárban éltek, és csizma taposott a nyakukon. A mi nyakunkon nem tapos csizma, nincs is rá szükség. Mi önként hajtjuk a nyakunkat az igába, sőt...

8 Mi vagyunk azok, akik a szabadság vak reményében nemcsak életben tartjuk, de védelmezzük is azt a rendszert, amely csillogó ígéretekkel, felszínes szórakoztatással és demagóg felkiáltásokkal semmi egyebet nem tesz, mint rabszolgasorba hajt minket. Hát nem vette észre? Az átlag vállalkozó ma évi 14 héttel dolgozik többet, mint 40 évvel ezelőtt! 14 hét az rengeteg idő! 14 hét, az heti 10.7 óra többletmunkát jelent. Ez napi 2 óra plusz! Ha rendesen 5-ig dolgozna, most 7-ig dolgozik... És ez csak az átlag. Mi történik a világunkkal? Mi történik az életünkkel? A világ és a vállalkozói élet GYÖKERESEN megváltozott! Az emberek ma sokkal elfoglaltabbak, mint eddig valaha a történelem során. Minden felgyorsult, bonyolultabb és átláthatatlanabb lett. Az élet egyre inkább egy ádáz versenyhez kezd hasonlítani. A ma vállalkozója állandóan elfoglalt, mindig dolga van, és amikor megáll, akkor is elintézetlen feladatok tömege szorítja a pihenését. Igyekszik lépést tartani a világ ütemével, de ez egyre nehezebb. A remélt eredmények, de sokszor csak egyszerűen a kényszer miatt, őrült mértékű elfoglaltságba hajszoljuk magunkat. A céljainkért, vagy csak egyszerű kényszerből, feláldozzuk az időnket, és sokszor a családunkat, az egészségünket is! Tapossuk a vizet, és habár a felszínen maradunk, nem jutunk sehova. Egyre több feladat, egyre reménytelenebbül terheli a vállunkat, és bár mindent megteszünk, a tennivalók sora mintha sohasem szűnne, sőt, megállíthatatlanul gyarapodni látszik. Mindeközben nem csak a családunk, az egészségünk és a kedvteléseink a tét. Ha nem találunk kiutat az ördögi körből, nem csak ezek esnek áldozatul, hanem a sikerünk, a pénzünk, és azok a tervek és álmok is, amikért egyáltalán belekezdtünk. A teljes meghiúsulás a tét!

9 Az átlag vállalkozó napi 12 órát dolgozik, sokszor minden reális remény nélkül arra, hogy belátható időn belül kiszabaduljon ebből a mókuskerékből. Azért kezdünk bele egy vállalkozásba, hogy jobb életet élhessünk, s mindeközben a vállalkozás sokszor felemészti magát az életünket. Alig marad időnk azokra, akiket a leginkább szeretünk, a gyerekeink nélkülünk nőnek fel, gyorsabban, mint hittük, a párunk csak hébe-hóba lát minket, és akkor is csak egy gondterhelt embert talál. Nem emlékszünk már rá, hogy mikor ültünk le utoljára kényelmesen és lustán elolvasni egy jó könyvet, a hobbink már csak emlék... Az élet elmegy mellettünk! Mi ezt nem akarjuk! Nem akarjuk sem Önnek, sem magunknak! Hányszor szedte már össze magát azzal a reménnyel, hogy csak most kell egy kicsivel többet dolgozni, és azután majd több ideje lesz élni? Hányszor vágott már bele egy újabb embertelen vesszőfutásba csak azért, hogy utána egy kurta kéthetes nyaralást követően ugyanazt az őrületet kelljen folytatnia? Mit gondol? Tényleg elegendő még jobban belehúzni, s változatlanul ugyanazt, csak TÖBBET csinálni ahhoz, hogy az élete megváltozzon? Tényleg hisz ebben? Én nem hiszek. Én abban hiszek, hogy ha ugyanazt teszi, annak ugyanaz lesz a következménye is. Abban hiszek, hogy azok a döntések juttatták Önt oda, ahol most van, amiket 3-5, vagy akár fél évvel ezelőtt hozott meg. Abban hiszek, hogy ha nem változtatunk, akkor maguktól a dolgok csak rosszabbra fordulnak. Abban hiszek, hogy ha makacs következetességgel és egy bizonyos vaksággal megismételjük a hibáinkat, akkor rendkívül NAIVNAK kell lennünk ahhoz, hogy jobb eredményeket várjunk. A legtöbb vállalkozó egyfajta felszínes éberséggel csak a felszínét vakargatja annak a problémának, ami miatt nem tud kilépni az ördögi körből! A legtöbben abban a hitben, hogy mindent megtettek azért, hogy naprakészek legyenek, teljes következetességgel újra meg újra megismétlik a hibáikat! Mi nem akarunk tovább részesei lenni ennek a rendszernek! Mi kiszállunk! Kiszállunk az őrületből, a mókuskerékből, a csapdából, amely hiú remény után csalódást és újabb hiú reményt ébreszt, hogy csak fussunk, fussunk tovább anélkül, hogy komolyan elgondolkoznánk, így vajon valaha célba érhetünk-e. A legtöbben nem a megfelelő dolgot csinálják, rendíthetetlen kitartással és makacssággal, szinte a vérüket adva. Ebből elég!

10 A sok munka, az állandó elfoglaltság, a nagy eltökéltség a mai világban NEM garantál semmilyen eredményt! Taposni a vizet, bármilyen erőfeszítéssel tesszük is, nem juttat minket célhoz, hacsak ez a cél nem a puszta ideig-óráig való túlélés. Az erőfeszítés nem egyenlő a hatékonysággal, és egyáltalán nem egyenlő a naprakész tudatossággal! A víz taposása helyett úsznunk kell, mégpedig egyre jobban, egyre ügyesebben! Úszva könnyebb, és még haladunk is... Sőt! Úszva felkapaszkodhatunk az alattunk újra meg újra elhömpölygő hullámok egyikére is, és ezt meglovagolva gyorsabban és messzebbre juthatunk, mint azt amúgy valaha is lehetségesnek hittük volna! Nem elégedhetünk meg azzal, hogy csak egyszerűen keményebben próbálkozunk, hogy egyre többet hajtunk, hogy szüntelenül csak tapossuk a vizet. Mi kiszállunk. És Ön? Képes még hinni egy élhető életben? Én igen, de... Ehhez váltani kell! Tudja a kiutat ebből az őrületből? Nem, az Internetmarketing önmagában nem oldja meg ezt a problémát! Egy sokkal alapvetőbb kérdésről van szó, mint amit bármilyen instant válasz megoldhatna! A egész világunk van átalakulóban! Szép lassan, csendben MINDEN megváltozik, és valójában már meg is változott. Az élethez, a munkához, a célokhoz való alapvető hozzáállásának kell megváltoznia ahhoz, hogy kiutat találjon! A mai világ a legtöbbünknek azon a módon, ahogyan eddig próbáltuk, NEM engedélyezi a sikert!

11 Egy jó része annak, amit az eredményes vállalkozásról, a lehetőségeinkről igaznak tartottunk, mára már nem igaz! Újra kell tanulnunk sok mindent. Képesnek kell lennünk felismerni azokat a trendeket, amiket meg lehet lovagolni, és amelyeken hajózva hihetetlen sikereket érhetünk el, de amelyeket elkerülve csak a saját reménytelen kapálózásunk marad! Mint egy hatalmas hullám, amit néhányan meglovagolnak, de amely a többség alatt egyszerűen továbbgördülve sorsára hagyja a vízben taposó tömegeket. Sőt, néhányakat, akik rossz helyen vannak rossz időben, maga alá is temet. Önnek mi a terve? Hogyan fogja levetni a láncokat? Hogyan fogja megtalálni a megfelelő hullámot? Hogyan fog fellendülni rá? Biztos, hogy egyedül akar szembenézni ezzel a jövővel? Egy mai vállalkozás új felkészültséget, rendkívüli rugalmasságot és képességet követel a gyors és hatékony cselekvésre! Mi erre akarjuk Önt képessé tenni. Máról holnapra? Nem... De folyamatosan és nagyon is valóságosan! Van egy olyan alaptétel, amelyet visszhangoznom kell még: Az első, és talán a legmeghatározóbb tényező az az, hogy a világ tényleg változik. Ebben a változásban teljesen felesleges ugyanazt még többet csinálni. Teljesen mindegy, hogy Ön milyen módokon és milyen eszközökkel, milyen hatékonyság növelő módszerekkel spórol időt, ha a megspórolt idővel ugyanazt csinálja, csak még többet. A probléma lényege nem az, hogy Önnek nincs elég ideje, hanem az, hogy nem azt csinálja az idejével, amit kellene, és ezért a feladatok nem fogynak, a cége nem megy előre, a dolgok sose készülnek el, a sziszifuszi munkák újratermelik magukat, és folyamatosan rabolják, rabolják, rabolják az életét. Önnek, nincs mese, mást kell csinálnia!

12 És ez teljesen független attól, hogy a világgazdaság most hogyan változik bár erről is fogunk mindjárt beszélni, hanem ennek elsősorban az Ön bátorságához van köze! Ahhoz, hogy felismeri-e, ez az Ön élete, az Öné és a családjáé, és hogy semmilyen külső konvenció, külső kényszer, vagy bármilyen megszokottság nem veheti el Öntől a felelősséget! Amely felelősség abban áll, hogy Önnek kell döntenie afelől, hogy mit kezd az életével! Nem, nincsenek olyan feladatok, amelyeket mindenképpen el kell végeznie! Van elég bátorsága ahhoz, hogy ezt kimondja? Hadd segítsek: ez a probléma nem csak Magyarországon specifikus. A világ legnagyobb marketing-tanácsadói, a világ legsikeresebb üzletemberei mind erről beszélnek, erről a rendkívül intenzív időszakról, amely bizony komoly áldozatokat szed a világon mindenütt. A szindróma, az alapeset nagyon hasonló Magyarországon, Európában, Amerikában. Teljesítménnyel helyettesítjük az eredményességet, nagyobb igyekezettel a gondolkodást, nagyobb erőfeszítéssel a naprakészséget. Hadd tegyem fel ezt a kérdést: ha visszagondol a tegnapi, vagy akár a mai napjára, amit óra munkával végigdolgozott, mi olyat tett, ami említésre méltó? Mit tett, ami ténylegesen közelebb vitte az élete céljához? Tudom, hogy ez nem egy egyszerű kérdés a legtöbbünknek nagyon nehéz rá jó választ adni. A legtöbben semmit sem tudunk felmutatni, ami igazán értékes lett volna. Persze, elvégeztünk jó néhány feladatot, persze, eloltottunk jó néhány tüzet, persze, fenntartottuk a vállalkozásunkat, persze, törekedtünk az előrelépésre, de tényleg történt valamilyen minőségi áttörés? Tényleg azzal foglalkozott, amivel kell? Itt a lényeg, az alapvető feladat, az első pontban: Önnek különbséget kell tudnia tenni azok között a dolgok között, amelyek tényleg fontosak, és amelyeket tényleg meg kell csinálni, és azok között, amelyeket lehet, hogy egyszerűen csak el kell felejteni, amiket soha nem kell megcsinálni. A szokás, a környezetünk elvárása, az, hogy mindig is így csináltuk, nagyon erős bilincs lehet, amely megakadályozza abban, hogy elkezdjen nem csak többet, nem csak intenzívebben, nem csak minden áron időt spórolva, hanem végre mást csinálni. A következtetés, amit le kell vonnunk, hogy váltásra van szükségünk abban, ahogy vállalkozunk! Váltásra abban, ahogy a lehetőségeinkről gondolkozunk,

13 ahogy megközelítjük és megragadjuk őket. Mik azok a tényezők, amelyek ezt a váltást meghatározzák? Az első, hogy az üzleti környezet tényleg megváltozott. A jó hír az, hogy ez a változás a vállalkozóknak, többnyire a kis- és közepes vállalkozóknak kedvez a leginkább, illetve eleve a tehetséges, tettrekész embereknek. Rossz hír ez azért, mert egy csomó mindent el kell felejteni, ami egyszer igaz volt. Csomó mindennel, ami szokás szinten beidegződött és ránk ragadt, szakítani kell! Lássuk, hogy az üzleti környezet hogyan és miben változott meg! Nyugodtan és bátran kijelenhetjük, hogy a 21. század vállalkozása elég szűk helyre van beszorítva. Három nagy tényező szorítja a vállalkozásokat: I. Az első beszorító tényező maga a folyamatosan gyorsuló változás Az Internet tényleg a feje tetejére állított mindent! A marketing területén egy újítás életciklusa fél-egy év. Annyi idő alatt válik elavulttá egy fejlesztés, a- mennyi a legtöbb embernek arra is kevés, hogy egyáltalán megértse, mi történt. Ha esetleg arra gondol, hogy ez a változás egy napon majd abbamarad, akkor hadd keserítsem el: az előrejelzések szerint ez a változás még egy jó ideig nem, hogy nem fog abbamaradni, hanem egyre inkább gyorsuló, egyre intenzívebb átalakulássá fog változni! Ha a mostani helyzet rázós Önnek, akkor bizony komolyan fel kell készülnie, mert ami ezután jön, az nem is mérhető ahhoz, ami eddig történt! Peter Drucker, a modern menedzsment-gondolkodás atyja, a következőt mondta: A vállalkozások, abban a formában, ahogy most léteznek, nem fogják

14 túlélni az elkövetkező 25 évet. Tehát a mód, ahogy egy cég, egy vállalat működik, meg kell, hogy változzon ahhoz, hogy meg tudjon felelni a megváltozott körülmények követelményeinek! Arnold Becker közgazdász azt mondta, hogy alapvető változás várható a gazdaságban. Az egyik szorító tényező tehát maga a folyamatosan gyorsuló változás. Önnek ugyanazt csinálni ma, mint amit egy fél évvel ezelőtt csinált, lemaradást jelent, és ugyanazt csinálni, mint amit egy-másfél-két évvel ezelőtt csinált, az valószínűleg az üzleti élet perifériájára való kiszorulással egyenlő! Önnek lépést kell tartani azzal, ami történik! II. A helyi és helyzeti előny megszűnése, és az ezeken alapuló hatalom elvesztése A második jelentős változás azzal kapcsolatos, ahogy a döntéseinket meghozzuk. Régen a hely és a helyzet volt előtérben. Tehát a döntéseinket aszerint hoztuk meg, hogy ki vagy mi van közel, ki vagy mi van olyan helyzetben, hogy nekünk a hasznunkra lehessen, illetve mi az ő hasznára lehessünk. Olyan embereket vettünk fel a vállalkozásunkba, akik közel voltak: rokonokat, az adott városból embereket. Olyan helyről vásároltunk, ami közel volt, kényelmes volt, elérhető volt. Azokkal üzleteltünk, akik közel voltak. Ez most, mára, alapvetően megváltozott! Ma már bárki, bárhonnan felvehet alkalmazottakat! Dolgoztathat indiai szakemberekkel egy virtuális vállalkozásban anélkül, hogy el kellene hagynia a belvárosi irodáját. Vásárolhat bárhonnan úgy, hogy a legjobb ajánlatokat megversenyezteti egymással, világszínvonalon, és néhány napon belül a postás hozza, amit megvett. Bárkivel üzletelhet, akit csak el tud érni az Interneten, és ez mostanra az üzleti világ nagy többségét jelenti. Ha most azt mondja, hogy Sándor, azért ez még nem ilyen általános, lehet, hogy Önnek nem általános, de a konkurensének már az! Lehet, hogy Ön azt mondja, hogy ezt még nem így csinálja, de az a cég, amely épp kiszorítja Önt a piacról, már így csinálja! A helyzet, a tény az, hogy a hely és helyzeti előny ma már semmit sem jelent. Az, hogy egy cég az egyetlen olyan cég a városban, nem jelent már számára monopóliumot. Sőt, valójában semmit sem jelent. A cégeknek régen hatalmuk volt a helyzeti előnyük alapján: ők voltak azok, akik ott voltak, akik azt a helyet

15 megszerezték, és mellettük bárki már csupán másodhegedűs lehetett. Mára ez a hatalom elveszett. Kik kapták meg ezt a hatalmat? Kérem, most nagyon figyeljen, mert ez a része a sztorinak az, ami Önnek nagyon kedvez! 1. Az egyik nagy csoport, amely a hatalmat megkapta, az az ügyfél. Az ügyfél foghatja magát, és az Interneten keresztül minden információt megszerezhet az adott cégről, a termékéről, mindenről. Szabadon döntheti el, hogy kitől vásárol, és kitől nem. Ahogy az előbb is említettem, világszínvonalon is megversenyeztetheti a cégeket, illetve azok kínálatát, megkeresheti a legjobb ajánlatot. Ön gyakorlatilag, mint vállalkozó, a világgal versenyzik! De legalábbis a nyelvterülettel. Miért jó hír ez? Azért, mert nagyon sok kis- és közepes vállalkozás eddig azért nem tudott labdába rúgni, mert nem tudott harcra kelni a multival, azzal, aki már ott volt a tűznél. Nem tudott hozzáférni ahhoz a helyhez és helyzethez, amelyben ugye a pénzt osztották. Ma már ez nincs így! Ma már a hatalom ott van, ahol teljesítmény, ahol tehetség, és ahol szolgálat van! 2. Ez a második hely, ahol hatalom van: a tehetséges embereknél, legyenek azok magánemberek vagy vállalkozók. Akár magánemberként is, ma már nem nyújt túl nagy biztonságot egy adott cég mellett való elkötelezettség. A mai cselekvőkész ember azt látja, hogy az Internet révén rengeteg lehetősége van. És ezen keresztül a tehetség, a cselekvőképesség korlátozatlan előnyt és hatalmat élvez! III. A harmadik olyan tényező, amely nyomást gyakorol a 21. század vállalkozásaira, az a másolás A globalizáción, az Internet információs rendszerén keresztül, ha ma valaki kijön egy újdonsággal, az az újdonság holnapra a kiindulási alapja lesz a konkurenciának. A sikeres üzleti modellek másolása rendkívül egyszerűvé vált. És mindenki csinálja is. Bárkivel beszélek az ügyfeleim közül, akik fél évnél régebben vannak piacon, arról számolnak be, hogy körülbelül három hónap-fél év alatt a konkurensük minden piacvezető top módszert, megoldást lemásol. Ez azért rossz hír, mert Önnek fejlesztenie kell. Gyorsabban kell fejlesztenie, mint valaha azelőtt! De ugyanakkor jó hír is, mert ha Ön fejleszt, ha előre gondolkozik, akkor mindig képes lesz a piac előtt maradni, hisz az Ön által fejlesztett újdonságok csak Önnél működnek ideálisan, mindenki másnál, aki

16 lemásolja őket, csak egyszerű koppintások lesznek, amelyeknél úgymond kilóg a lóláb! A fejlesztését nem a semmiből kell elkezdenie, hanem Ön is már működő, sikeres modellekből kiindulva léphet előre. Nyilván nem teszem jogossá a kopírozást az Ön esetében sem, a szerzői jogok védelme ezt nem is teszi lehetővé, nem etikus dolog, nem is erkölcsös, és amúgy sem igazán eredményes. Ugyanakkor a sok tanácsadó, a sok minta alapján, a tanultakat megfelelően adaptálva, bizony Ön is össze tud állítani egy tizedik eredeti megoldást, amelyben mindaz a tapasztalat és tanulság benne lesz, amit a sikeres minták elemzése során megszerzett. Tehát a másolás a harmadik tényező, amely a modern vállalkozásokat szorítja. Hadd foglaljam össze: a folyamatosan gyorsuló változás volt az első, a második a hely- és helyzet-orientáltság eltűnése, és helyette az ügyfelek, illetve a tehetséges emberek hatalomra jutása, és végül a másolásnak, mint jelenségnek, az általános elterjedése. Mi az az alapvető váltás, ami szükséges ahhoz, hogy Ön lépést tudjon tartani? A közgazdászok és marketingszakemberek nagyjából egyöntetűen egyetértenek abban, hogy a mai világban egyetlen egy biztos dolog van, mégpedig az, hogy semmi sem biztos Annak a fajta fejlődésnek a közepén, aminek részei vagyunk, nagyon nehéz megjósolni, hogy mit hoz a holnap. Éppen ezért az a fajta vállalkozás építési, tervezési modell, amit mindannyian tanultunk, már hátrányossá vált. Az a fajta gondolkodás, amelyben tervezünk, kitaláljuk előre, hogy mit fogunk csinálni, és aztán megvalósítjuk, hátrányossá vált azzal az új koncepcióval szemben, amit Önnek is fel kell ismernie, és magáévá kell tennie, ha lépést akar tartani. Az új koncepció úgy néz ki, hogy Ön a piacot figyelve érzékeli a lehetőségeket, és azonnal reagál rájuk. Tervezés és kivitelezés helyett érzékelés és reagálás! Megváltozott a mód, ahogyan építjük a vállalkozásunkat. Ez az, amiről eddig is beszéltem: olyan módon kell működnünk, hogy figyeljük a piacunkat, monitorozzuk a környezetünket, követjük az ügyfeleink valós és pillanatnyi igényeit, figyeljük a konkurenciánkat, és olyan módon reagálunk, hogy az nekünk a

17 legnagyobb előnyt hozza. Igazából mindössze két lehetősége van: a piac azonnali követése, vagy a piac vezetése. Az utóbbi esetben Ön az, aki az előbbi tevékenységéből fakadóan meg tudja jósolni, hogy mi a leginkább életképes és piacképes, és így Ön az, aki ezt először meg is csinálja. Igaz, hogy azután, a másoláson keresztül, rövid időn belül mindenki követni fogja, de akkor is Ön az, aki a legnagyobb előnyt tudhatja magáénak. A mai világban, az Internet mellett, már nincs értelme ebben a magyar gondolkodásmódra annyira jellemző üzleti titoktartásban gondolkodni: Nem árulom el az áraimat, mert akkor aláígér valaki Az Isten szerelmére, ha nem árulja el az árait, akkor hogyan fog Öntől valaki is vásárolni?! Persze, valahol értem ezt a félelmet, de ez a defenzív gondolkodásmód épp, hogy csak a túlélésre, vagy már arra sem elegendő. Önnek offenzívvá kell válnia! Pro-aktívvá! Önnek kell a piac élén mozognia, Önnek kell diktálnia, megtalálnia azokat az igényeket, amiket esetleg nem árharccal lehet kielégíteni! Önnek kell váltania, alkalmazkodni ahhoz, ami ténylegesen van, és nem minden erővel életben tartani azt, ami már életben tarthatatlan, ami összeomlik, és össze is kell omlania. Úgyhogy itt öt rövid lépést tudok felsorolni, amit Önnek tennie kell: 1. Megfigyeli a piacot és érzékeli a lehetőségeket, a változásokat. 2. Amikor felmerül egy változás, egy lehetőség, akkor értelmezi azt. Rájön, hogy pontosan mi is az, amiről szó van. 3. Analizálja a helyzetet, a környezetet. 4. Döntést hoz. 5. Reagál és megvalósít. Mindez nem egy hosszú tervezési folyamat, hanem adott esetben akár néhány nap leforgása alatt történik meg, és aztán máris az ötödik lépésnél tartunk. Ez ennek az új vállalat vezetési szisztémának a módja. Nem a hosszú tervezés, aminek az eredményét a tökéletesítést követően hibamentesen kivitelezzük, hanem a gyors érzékelés és a gyors reagálás! A régi modell persze nem így működött. Az tervezéssel kezdődött, de ma már erre egyszerűen nincs idő, és a hosszú tervezésnek nincs is értelme. Mire megtervezünk valamit, eltelik több hét vagy hónap, és ha mondjuk három éves tervet csináltunk: három év alatt a teljes környezet meg fog változni! Hogyan lehet három évre tervezni? Nem tudom elképzelni! A japán vállalatok régen azt hangoztatták, hogy százéves tervük van Lehet, hogy volt, de egy

18 olyan világban, mint a miénk, nem tudom, hogy ennek mi értelme lenne. Én az ötéves, vagy a hároméves tervet sem igazán értem. Talán egy évre, ha tudok előre gondolkodni. Nagyon érdekes, az ebay ügyvezető igazgatója nyilatkozott úgy, hogy nekik hét napos stratégiai tervük van! Érdekes! Vagy például a Canon: 70%-a a bevételének olyan termékekből származik, amelyek két évnél fiatalabbak. Érdekes. Tehát az a modell, amiben nagyot tervezünk, egyre inkább életképtelenné válik. A tervezés alapján aztán megcsinálunk egy prototípust, azt kipróbáljuk, a kipróbálásnál mérünk, tökéletesítünk, és amikor tökéletes lett a termék, akkor megvalósítjuk. Erre ma már nincs idő! Mik azok az új alapelvek, amiket figyelembe kell vennie? Mik azok az új szemléleti vezérelvek, amelyek alapján Önnek stratégiailag gondolkoznia kell, ahogyan a piacon mozognia kell? Három nagy alapelvről beszélünk. Lássuk is rögtön az elsőt! I. Csináld rosszul, de gyorsan! A gondolat nemrég még az volt, hogy tanuljunk eleget ahhoz, hogy aztán elkerülhessük a hibákat. Nem cselekszünk addig, amíg nem tudunk eleget ahhoz, hogy kiváló teljesítménnyel tudjunk cselekedni. Ez a hozzáállás ma már életképtelen. A mai versenyképes szemlélet inkább úgy néz ki, hogy csináld rosszul, de gyorsan! Ez az, ami életképes! Miért? Mert egy újdonság életciklusa, ahogy már említettem, olyan rövid, hogy mire Ön igazán megtanulja, addigra idejemúlttá válik. Amennyiben Ön tökéletesen akar csinálni valamit, az azt jelenti, hogy nem fogja csinálni, vagy mindig csak utolsóként fogja csinálni tökéletesen, és semmi haszna nem lesz belőle. Bukj gyorsan! Ez a másik kifejezés erre a szemléletre. Kicsit negatívabban van megfogalmazva, de én értem.

19 A legjobb módja a tanulásnak a cselekvés! Amikor valamit először csinál, akkor nyilván nem fogja olyan jól csinálni. Rosszul fogja csinálni, bukni fog, de nőni fog tőle, tanulni fog belőle, mégpedig nem elméletet, hanem gyakorlatot. Bukj bölcsen! A bukás gyakorlatilag elkerülhetetlen! Ha Ön nem bukik, akkor az valószínűleg azért van, mert nem csinál túl sok mindent. Lehet, hogy nem is csinál semmit! A legnagyobb hiba, amit el tud követni, az az, ha nem cselekszik, ha nem szerez tapasztalatot, ha nem lép a piac elé! Ha Ön perfekcionista, akkor bizony ez a modern világ nem kedvez Önnek Ugyanakkor, ha megérti, hogy később, a nagy siker közepette, már senki sem fog emlékezni az apró kis bukásaira, akkor lehet, hogy Ön is bevállalhatja. Egyébként hadd jegyezzem meg, hogy főleg az Interneten a kutya se látja, hogy valami nem sikerült. Úgy értem, honnan is tudnák? Felrak egy weboldalt, ami nem hoz egy forintot sem. Ki látja ezt? Hogyan jönnének rá, hogy Ön bukott? Ön futtatott egy kampányt, amin valaki nem rendelt, és persze senki sem rendelt, de honnan tudják ők, hogy senki sem rendelt? Az bukása gyakorlatilag titok marad. Nem is tudom, mit kellene tenni ahhoz, hogy ez egy általános, társadalmilag ismert eseménnyé váljon Az emberek nem foglalkoznak Önnel! Se Önnel, sem mással, magukkal vannak elfoglalva, és semmi mással! Nyugodtan bukjon! Nyugodtan csinálja rosszul, de gyorsan! Csinálja, tanuljon belőle, és az alapján, amit csinált, már tudni fogja, hogyan kell változtatnia ahhoz, hogy egyre tökéletesebb és ideálisabb megoldást találjon. Megjegyzem, hogy mire tökéletesítené, addigra idejétmúlt lesz, és valami újat kell megint rosszul, de gyorsan csinálnia De ez működik! Ez az, ami növekedést hoz, amivel pénzt lehet keresni. Az elméleti molyolással és a tökéletességre való készüléssel Ön nincs is a piacon! Úgy értem, a színdarabnak vége, mire Ön kilép a színpadra! Az emberek már hazamentek! II. A második pont így hangzik: a cselekvés világosságot és tiszta megértést eredményez. Régen ez úgy hangzott, hogy a dolgokat jól át kell gondolni, adatot kell gyűjteni, elméletileg mindent a helyére kell rakni, és ilyen módon tiszta és világos megértésünk születhet az adott helyzetről, s tudhatjuk, hogy mit kell tenni. Ez ma már nincs így. Amikor Ön cselekszik, akkor látja meg igazán helyzetet, akkor kap tapasztalati tudást. Van itt még egy tényező: a túl nagy, felesleges tudás sokszor lebénítja az em-

20 bert. Annyi mindent tud, hogy összezavarodik tőle. Ebben a csináld rosszul, de gyorsan korban sokkal hasznosabb, ha Ön csak azzal az információval rendelkezik, ami ahhoz kell, hogy meg tudja tenni a következő lépést. A háttértudása legfeljebb akkora, hogy lássa a nagy képet, hogy el tudja helyezni magát benne, hogy tudja, honnan és hova kell eljutnia, de igazából, részletesen csak az a tudás fontos, ami alapján most kell cselekednie. Lépésről lépésre kell haladni! A mi oktatási rendszereink mindig is ezt az elvet követték, de ahogy a kor változik, egyre inkább ezt az igényt akarjuk és kell is kielégítenünk az oktatás területén. A cselekvés világosságot és tiszta megértést eredményez. A legnagyobb cégek, amelyek az elmúlt években a legnagyobb sikereket tudták maguk mögött, nem azzal a koncepcióval lettek sikeresek, amivel indultak! Például a Paypal. A Paypal sose akart egy fizetésközvetítő rendszer lenni, de ezzel lett milliárdos cég. A kapott visszajelzések alapján a teljes koncepciójukat megváltoztatták. Ha nem cselekedtek volna, és nem jöttek volna a visszajelzések, akkor honnan tudták volna, mi az, amit csinálni kell? Albert Einstein mondta, hogy semmi sem történik, amíg valami meg nem mozdul. A legtöbb embernek a legnagyobb kihívás ez: megmozdulni. A legtöbb ember vállalkozó cselekvése a tervezgetésben, az álmodozásban, a molyolásban merül ki! Ennek sok oka lehet, s az egyik talán az, hogy félnek a bukástól. Erről már az előbb beszéltem: az üzleti bukásnak manapság már nem nyilvános megszégyenülés a következménye. Senki sem tud róla! Hadd jegyezzem meg, hogy ha kiválóvá akar válni a saját piacán, ha piacvezetővé akar válni, akkor ennek az egyetlen módja az az, ha kipróbál olyan dolgokat, amiket mások nem. Elbukik bennük, de olyan tapasztalatokat szerez, amelyeket mások nem, és ezzel bizony képes lesz piacvezetővé válni! Hadd mutassak néhány olyan gyakorlati lépést, amik ebben a modellben hasznosak! 1. Önnek kell, hogy legyen egy általános képe arról, hogy hova akar eljutni! 2. Látnia kell, mi pillanatnyilag a legnagyobb lehetősége! Melyek azok a gyümölcsök, amelyeket a legkönnyebb leszakítani? 3. Képzelje el, hogyan nézne ki egy eszement nagy siker! Hogy lássa, merre kellene indulni. Hogy a tetteinek legyen orientációja. 4. Írja le a kétségeit! Ez nem a negatívumról szól, hanem arról, hogy amikor esetleg megkapja rájuk a választ, akkor be tudja őket azonosítani, hogy Oké, volt egy kétségem, megvan rá a válasz!

Webfoglalás. Bevezető

Webfoglalás. Bevezető Webfoglalás Bevezető Ezt a könyvet az online vállalkozók magyar nyelvű alapművének szánom. Hasznos olvasmány mindenkinek, aki interneten akar értékesíteni, webes szolgáltatás indítását tervezi, szakértői

Részletesebben

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném:

Részletesebben

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza!

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! A teljes könyv beszerezhető dr. Tóth András internetes könyvesboltjában: http://tothandras.shoprenter.hu/

Részletesebben

Egy bátor tréner könyvét tartom a kezemben, aki dacolva napjaink trendjeivel a csupasz valóságra irányítja a figyelmet.

Egy bátor tréner könyvét tartom a kezemben, aki dacolva napjaink trendjeivel a csupasz valóságra irányítja a figyelmet. Egy bátor tréner könyvét tartom a kezemben, aki dacolva napjaink trendjeivel a csupasz valóságra irányítja a figyelmet. TeszieztÉrtünkésMagáért.AcéljabármifurcsaaSIKER! Legyünk mindannyian sikeresek a

Részletesebben

Köszönet és hála szüleimnek, férjemnek, gyerekeimnek, barátaimnak, kollégáknak, ismerősöknek, úgyszólván mindenkinek, aki valaha életem része volt.

Köszönet és hála szüleimnek, férjemnek, gyerekeimnek, barátaimnak, kollégáknak, ismerősöknek, úgyszólván mindenkinek, aki valaha életem része volt. 1 Az élet 2 Köszönet és hála szüleimnek, férjemnek, gyerekeimnek, barátaimnak, kollégáknak, ismerősöknek, úgyszólván mindenkinek, aki valaha életem része volt. Nekik köszönhetem, hogy itt és most az lehetek,

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tokeleteselet.hu Tartalomjegyzék Előszó... 4 Ki vagyok én, és miért osztom az észt?... 5 Hogyan használd?... 6 Miért vagyunk itt?... 8 Megéri változtatni?...

Részletesebben

Akkor nézz be a kulisszák mögé!

Akkor nézz be a kulisszák mögé! Érdekel egy cég és egy üzleti honlap fejlesztésének teljes története? Akkor nézz be a kulisszák mögé! nevem Juhász Attila. Alapító tag vagyok az Online Vállalkozó Klubban, Volenszki Sándor kollégámmal

Részletesebben

Az Online Marketing Csapda

Az Online Marketing Csapda Az Online Marketing Csapda Tévedések, félreértések, hazugságok és gondolkodási minták, amelyek örökre kudarcra ítélik a hazai online vállalkozások túlnyomó részét Kiknek szól ez a könyv? Ez a könyv azoknak

Részletesebben

Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek?

Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek? Milyen honlapra van szüksége a gyülekezetnek? Írta: Szűcs Sándor APCSEL29 Szolgálat a szolgálók mögött: www.apcsel29.hu CHUPI Design Honlapkészítés gyülekezeteknek: www.chupi.hu TARTALOMJEGYZÉK: 1. Kulturális

Részletesebben

Többre vágysz, mint a tömegek? Akkor neked szól ez a könyv!

Többre vágysz, mint a tömegek? Akkor neked szól ez a könyv! Elöszó Kedves olvasó! Ha most e sorokat olvasod, akkor az már nagyon jó jel, mert a társadalom azon kis csoportjához tartozol, akik hajlandóak aktivan tenni sorsuk, jövőjük alakulásáért, és nem csak a

Részletesebben

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN.

Elgondolkodtató MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN. Megszületünk és meghalunk. Közben lassan leperegnek életünk homokszemei, a másodpercek, a percek, az órák, a hetek, a hónapok, az ÉVEK. Lassan, biztosan, és MEGÁLLÍTHATATLANUL. Mindenki természetesnek

Részletesebben

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka

Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka Ingyen honlap mindenkinek jár, és a siker megtanulható! A hatékony weboldalak 9 titka A hatékony weboldalak 9 titka Hogyan mutasd be a cégedet, és terméked az interneten úgy, hogy túléld a sorsdöntő első

Részletesebben

BIG DATA. QR kód. melléklet. Interjú Máth András Ringier Kiadó. RABBIT Online médiatervezés. Média Tehetségkutatók

BIG DATA. QR kód. melléklet. Interjú Máth András Ringier Kiadó. RABBIT Online médiatervezés. Média Tehetségkutatók MARKETINGKUTATÓ NRC#03 2012. tél ingyenes www.marketingkutato.hu BIG DATA QR kód ATM-használat vs. mobilfizetés Interjú Máth András Ringier Kiadó RABBIT Online médiatervezés Média Tehetségkutatók InternetPenetráció:

Részletesebben

AMIT A METABOND ÜZLETRŐL TUDNI KELL

AMIT A METABOND ÜZLETRŐL TUDNI KELL AMIT A METABOND ÜZLETRŐL TUDNI KELL (Munkatársi kézikönyv) TERJESZTŐI HÁLÓZAT Kiadva 2009-ben METABOND ÜZLET A GYAKORLATBAN MA KEZDJE EL A HOLNAP ÜZLETÉT!!! Üdvözöljük a METABOND Terjesztői Hálózatban!

Részletesebben

A finanszírozhatóság 10 titka

A finanszírozhatóság 10 titka A finanszírozhatóság 10 titka Hogyan juthat pénzhez egy kisvállalkozás? Lévai Péter A nehéz helyzetben lévő mikró-vállalkozások finanszírozási tanácsadója 2010, Budapest Amikor az egyik ajtó bezáródik,

Részletesebben

KERESD MAGAD DEGESZRE

KERESD MAGAD DEGESZRE KERESD MAGAD DEGESZRE Hogyan váljunk sikeressé az információ korában Szabó Ferenc 2004. Copyright 2004 Szabó Ferenc Minden jog fenntartva/all rights reserved A kiadvány szerzői jogi védelem alatt áll.

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Takáts Péter Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Új mani-fest Budapest, 2009 Tartalom 9. Az idő és az ember viszonyáról 11 10. Az értekezletek elmélete 31 11. A jövő és a menedzsment

Részletesebben

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek

Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Kiemelt ajánlatunk Egyedi ajánlatunk Önnek Brian Tracy AZ ELADÁS PSZICHOLÓGIÁJA Brian Tracy Az eladás pszichológiája Hogyan értékesíthetsz többet, könnyebben és gyorsabban, mint valaha gondoltad volna

Részletesebben

Eszik Zoltán - Homér Imre ÜZLETFEJLESZTÉSI TIPPEK MÁSODPERCBEN 100 ÜZLETI MANTRA. Az ActionCOACH Magyarország ajánlásával

Eszik Zoltán - Homér Imre ÜZLETFEJLESZTÉSI TIPPEK MÁSODPERCBEN 100 ÜZLETI MANTRA. Az ActionCOACH Magyarország ajánlásával Eszik Zoltán - Homér Imre ÜZLETFEJLESZTÉSI TIPPEK 30 MÁSODPERCBEN 100 ÜZLETI MANTRA Az ActionCOACH Magyarország ajánlásával Eszik Zoltán - Homér Imre Budapest, 2012 100 Üzletépítő Mantra A következő oldalakon

Részletesebben

ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK

ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK ELKÉPESZTŐ M L M TÉVHITEK B Ő V Í T E T T 3. KIADÁS Szerző: Kajárik Béla Részedre elküldte: Kajárikné Kovács Kati és Kajárik Béla Látogasd meg a honlapunkat: Kattints IDE! Copyright 2009, Minden jog fenntartva!

Részletesebben

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon

A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Levelező tagozat Reklám szakirány A keresőmarketing és jövője - Online reklám Magyarországon Budapest, 2007. Készítette:

Részletesebben

A teljesítmény lélektana

A teljesítmény lélektana Brian Tracy Phoenix szemináriuma A teljesítmény lélektana Bevezető... 2 A hét lelki törvény... 7 Képességeink Kibontakoztatása... 16 Tudat alatti erıforrások... 25 Vegyük kezünkbe sorsunkat!... 29 A negatív

Részletesebben

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok -

MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Marketing Commando blog - különkiadás MC blog nyílt nap - kérdések & válaszok - Háttér: 2007 novemberében meghirdettem egy "nyílt hetet" a Marketing Commando blog-on, ahol bárki beküldhetett olyan kérdést,

Részletesebben

ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT!

ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT! ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT! Az ActionCOACH 7 pontos garanciája 1. Eredményeket

Részletesebben

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes!

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 1 Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 2014 Borítóterv: Pawlik Tamás 2 Tartalom Bevezető... 6 A siker titka... 7 Álom... 7 Vágy... 10 Hit... 12 Célok... 14 A küldetésről... 16 Gyorsítók...

Részletesebben

Karriermenedzsment a British American Tobacco Hungary-nél. Arrogáns tinédzser vagy érett felnõtt?

Karriermenedzsment a British American Tobacco Hungary-nél. Arrogáns tinédzser vagy érett felnõtt? BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI KAR VEZETÉSI ÉS SZERVEZÉSI INTÉZET 1093 Budapest, Fõvám tér 8. Levélcím: 1828 Budapest 5. Pf. 489. Telefon/Telefax: (36-1) 218-8040 Karriermenedzsment a

Részletesebben

Szeretetteljes karácsonyt, és elégedettségre elegendô okot ot adó új esztendôt kívánunk!

Szeretetteljes karácsonyt, és elégedettségre elegendô okot ot adó új esztendôt kívánunk! XIX. évfolyam, 295. szám, 2014. december 15. A nyomtatott termék a maradandóság része Környezetbarát: a természetbôl vétetett, és annak károsítása nélkül képes visszatérni oda Szeretetteljes karácsonyt,

Részletesebben

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között?

avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? avagy mi a különbség az éppen csak működő és a tulajdonosaik álmait beteljesítő weboldalak között? Bevezető 2007 nyarán, amikor az első honlapomat indítottam anyukáknak babalélektanról (és mamalélektanról)

Részletesebben