Sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a rendkívüli cikluszáró rendezvényünkön. Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem meghívott vendégeinket:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a rendkívüli cikluszáró rendezvényünkön. Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem meghívott vendégeinket:"

Átírás

1 1 ÜNNEPI BESZÉD A december 20-tól december 31-ig tartó időszakban, a Személy,- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezetének működéséről, tevékenységéről. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a rendkívüli cikluszáró rendezvényünkön. Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem meghívott vendégeinket: Gyóni András tanácsnok Székesfehérvár MJV Polgármesteri Hivatal Vörös Ferenc r.ezr. rendészeti igazgató Fm-i Rendőr-Főkapitányság Dr. Csizek Tibor r. ezr. Szalai Zoltánné r.alezr r.kapitán Igazgatásrendészeti Osztály vezető Székesfehérvár Budavári Árpád r. alez. r.kapitány Dunaújváros Dr. Jakab Róbert r. alez. r.kapitány Móri Dr. Osváth Zsolt r.alez. r.kapitány Sárbogárd Dr. Balázs Sándor r.alez. r.kapitány Bicske Dr. Sági János r. alez. r.kapitány Gárdony Pákozdi Szabolcs igazgató Fm-i Kormányhivatal Munkaügyi Központ

2 2 Szántó Zoltán osztályvezető Fm-i Kormányhivatal Munkaügyi Központ Radeczky Jenő elnök FMKIK Sipos Éva Főtitkár FMKIK Jankó Zoltán igazgató Fm-i Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi felügyelősége Ábrahám Norbert igazgatót Árpád Szakképző Iskola és Kollégium Kulcsár Szilvia szakmai igazgató-helyettes Árpád Szakképző Iskola és Kollégium Dr. Seres Gábor biztonsági referens Nemzeti Adó-és Vámhivatal Középdunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Antal László Ügyvezető elnököt Fejér Megyei TTK Szövetsége Cseh István elnököt Fm-i Polgárőr Szövetség Márton Zoltán titkár Fm-i Polgárőr Szövetség Dr. Lenkei Antal Kuratórium elnöke "Biztonságodért 2001" Alapítvány Prépost Tibor gazdasági alelnök SZVMSZK Dr. Hártó Zsolt főtitkár SZVMSZK Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A mai napon egy olyan rendkívüli cikluszáró rendezvényt tartunk, mely ünnepségre és választási ciklusra visszatekintő beszámolóra, terveink szerint csak 2014 novemberében szerettünk volna sort keríteni.

3 3 A 2009-ben történt kamarai választások és tisztújítás után azzal a reménnyel indultak el a kamara országos és a megyei szervezeteinél megválasztott új vezető testületek, hogy az elkövetkező öt éves ciklus alatt - számos fontos célkitűzéseink mellett sikerül majd azokat a stratégiai céljainkat is valóra váltani, mint a szakma társadalmi elismerésének növelése, a szakmai képzés színvonalának javítása, a szakmát sújtó feketemunka kifehérítése és ezzel a szakmában munkát vállalók helyzetének a javítása. Arra számítottunk, hogy az új Vagyonvédelmi törvény majd megerősíti a kamaránkat, több közfeladatot kapunk és ezzel együtt több jogosultságot arra, hogy munkánkat hatékonyabban és eredményesebben tudjuk végezni a kitűzött céljainkat elérése érdekében. Azonban a hatályba léptetett Vagyonvédelmi törvényünk módosításával - várakozásainkkal ellentétben - nem a kamaránk erősítése, hanem annak gyengítése került elrendelésre azzal, hogy január 01-től át kell térni az önkéntes kamarai tagságra. Ezen okból a 2009-ben megválasztott megyei küldötteknek, és a Fejér Megyei Szervezet elnökségébe, és Szakcsoportjaiba megválasztott kamarai tagjainknak a mandátuma december 31-én megszűnik. A kamarai tagságot a továbbiakban önként vállalóknak pedig február 29-ig új kamarai választásokat kell lebonyolítani. Ez a radikális, a kamaránk működését alapvetően megváltoztató törvénymódosítás, nagyon le fogja csökkenteni a tagságunk eddigi létszámát, aminek következményeként a tagdíjbevételek a kamara eddigi struktúrájának fenntartásához vélelmezhetően nem lesz elegendő, hovatovább ez a rendelkezés az irodák bezárását további működésünk ellehetetlenülését hordozza magában. A Személy,- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara - eltérően más Kamaráktól - soha nem kapott állami támogatást, mi csak a tagjaink által befizetett tagdíjakból építettük ki azt az infrastruktúrát, amivel biztosítani lehet jelenleg a Kamara Országos, és a Megyei Szervezeteinek zökkenőmentes működését. Amit létrehoztunk az elmúlt 13 év alatt, azt a tagjaink által befizetett tagdíjakból és a vállalkozások nyilvántartási díjából fedeztük. Természetesen nemcsak a működési feltételekre fordítottuk a tagjainktól befolyt összegeket,

4 4 hanem különböző szolgáltatásokat is nyújtottunk a tagjainknak. Azoknak, akik a szolgáltatásainkat igénybe vették, a befizetett tagdíjuk vissza is térült. Az éves kamarai tagdíj összegét figyelembe véve, a havi kiadás nem jelent többet 500Ft- nál, ami egy doboz olcsóbb cigaretta árának felel meg. A Fejér megyei Szervezet 2010-ben és 2011-ben is a következő szolgáltatásokat biztosította a tagjai részére: - Csoportos élet és balesetbiztosítást kötöttünk minden aktív kamarai tagunk részére. Itt jegyzem meg, hogy 2010-től több mint kétmillió forint kifizetése történt a biztosítás alapján. Erre a Fejér megyei Szervezet évente 2millió forintot utalt át a Signál Biztosítónak. - Ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosítottunk polgári peres, vagy munkaügyi perekhez. Dr. Vörös Géza ügyvéd úr segítségével több munkaügyi pert, és polgári pert nyertek meg tagjaink ügyvédi díj kifizetése nélkül. - Lőgyakorlattal egybekötött lőversenyt szerveztünk minden év márciusában a kézi lőfegyver vizsgával rendelkező tagjaink számára. Ezekért a lőgyakorlatokért sem kellett fizetni a tagjainknak, mert a Fejér megyei Szervezet fizette a költségeket. - Vagyonőr versenyt szerveztünk az I. és a II. Vagyonőr napon, melyen több csapat vetélkedett a jó helyezésekért és az azzal járó pénz és tárgy jutalmakért. Az 1, 2, és a 3-ik helyezett csapat többszázezer forint pénzjutalmat kapott - Országos és megyei segélyalapot képeztünk tagjaink támogatására. Ebből a segélyalapból segítettük azoknak a biztonsági őröknek a családját, akik szolgálatteljesítés közben súlyosan megsérültek, vagy elhaláloztak. Itt a megyénkben eddig több mint két és félmillió forint kifizetése történt meg. - Továbbképzéseket szerveztünk, melynek keretében biztonságtechnikai szakvizsgára való felkészítő, sportrendezvény biztosításáról szóló, nyelvi képzést biztosító, számítógépkezelői tanfolyamokat hirdettünk meg. - Szakmai ajánlásokat dolgozott ki, a Kamara pénz és értékszállítási munkacsoportja, amely bevezetésével hozzájárulhattak a pénz és értékszállítás biztonságának a növeléséhez.

5 5 Szakkönyveket írtunk, mint a Magánnyomozók kézikönyvét, a Sportrendezvények biztosítása a gyakorlatban Biztonságtechnikai Szabványok kiadványt. Módszertani filmeket és kiadványokat készítettünk és jelentettünk meg. pl: Fegyveres biztonsági őr DVD, Magánbiztonság újság - Kedvezményes telefonálási lehetőséget biztosítottunk a tagjainknak, akik igénybe veszik a VODAFON mobilszolgáltató flottakedvezményét, azok ingyen beszélhetnek azokkal a kamarai tagokkal, családtagjaikkal, akik ebbe a kedvezményes előfizetési rendszerbe szintén beléptek. - EDC vásárlói kártyaként is használható a kamarai tagsági igazolványunk, amivel több üzletben, áruházban, benzinkútnál stb. jelentős kedvezménnyel vásárolhatunk. - A Széchenyi kártya igényléséhez pályázati információkat adtunk és annak kiváltásához segítséget adtunk. - Szakmai továbbképzéseket szerveztünk, negyedévenként a tagjaink részére. Ezeknek a pontos helyét és idejét a kamarai újságunkban, valamint a Fejér Megyei és a Dunaújvárosi Hírlapban is közzétettük. - Vagyonőr Napokat szerveztünk évente, ahol a családtagokkal együtt lehetett szórakozni, játszani, és kellemesen eltölteni egy napot, a fárasztó és idegfeszítő szolgálatteljesítés után. A most felsorolt szolgáltatásokat, rendezvényeket az új választások után következő ciklusban az új kamarai vezetés már nem fogja tudni biztosítani az önkéntes kamarai tagoknak, mert a lecsökkent tagdíjbevételből ilyen szolgáltatásokat már nem lehet nyújtani. Minden aktív kamarai tagunk megkapta postán az a Nyilatkozatot, amit ha aláír, és visszaküld a Kamaránk Országos Szervezetéhez önkéntes tagságot vállal. Nagyon sok függ attól, hogy egy-egy megyében mennyi lesz az önkéntes tagok létszáma. A létszámtól függ majd, hogy milyen szervezeti felépítésben fog majd működni tovább a kamaránk.

6 6 Tisztelt meghívott vendégeink! Tisztelt megyei küldöttek! 2009 decemberében megválasztott tisztségviselők mind egyetértettek abban, hogy az a legfontosabb feladat, hogy a kamarai tagoknak olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, ami lényegesen megváltoztatja a hozzáállásukat a kamarai szervezethez. Arra törekedtünk, hogy a kamarával szemben kialakított kedvezőtlen tagi megítélést pozitív irányba befolyásoljuk. Tagjaink részére 2010-ben megjelentettünk egy nagyon színvonalas, sok fotóval és keresztrejtvénnyel is ellátott kamarai újságot, melynek címe a MAGÁNBIZTONSÁG lett ben és 2011-ben két-két számot jelentettünk meg, amit minden tagunk postai úton, ingyen kapott meg. Ezek az újságok részletes információkat közvetítettek a tagjaink felé a kamara rendezvényeinkről, a kamarai szolgáltatásainkról, az Élőerős, a Biztonságtechnikai, valamint a Magánnyomozói Tagozatban folyó tevékenységekről is. Szabó István élőerős alelnök az Élőerős Tagozat vezetőjének irányítása alatt folyt a munka olyan Munkaterv alapján, mely figyelembe vette a tagság igényeit, de előírta a szakmai továbbképzéseken való önkéntes megjelenést is. Minden évben megrendezésre került lőgyakorlattal egybekötött lőverseny is, amin az utóbbi évben - a leggondosabb előkészítés ellenére -, csak kevesen jelentek meg és vettek részt. Ennek a távolmaradásnak szakmai okai voltak, ugyanis a megyénkben, de országosan is egyre kevesebb területen igénylik a fegyveres biztonsági szolgálatot június 26-án tartottuk a székesfehérvári Bregyó közben az I. Fejér megyei Vagyonőr napot. A rendkívüli gondos, széleskörű szervezőmunka eredményeként, a nem túl jó idő ellenére is több mint hétszázan vettek részt a családi napon. A rendezvényen a szakmai vetélkedő (vagyonőri verseny) mellett számos színvonalas kulturális műsor és egyéb szórakozási lehetőség biztosította az önfeledt kikapcsolódást a vagyonőreink és családtagjaik részére.

7 június 25-én rendeztük meg a II. Fejér megyei Vagyonőr Napot, mely rendezvény az előző évben elért sikert meghaladóan került lebonyolításra. A résztvevők létszáma elérte majdnem az 1000 főt november 18-án megszervezésre került a már hagyományosnak mondható VII. Vagyonvédelmi Fórum, melyen részt vett a Kamaránk Országos Szervezetének az elnöke: Német Ferenc, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője: Vörös Ferenc r. ezredes úr, és a Polgárőrség megyei Elnöke Cseh István úr is. Ezen a rendezvényen a második alkalommal adtunk át 5 fő biztonsági őrnek a Kiváló vagyonőr kitüntetést, és az ezzel járó pénzjutalmat. Ezen a mai rendezvényünkön is öten kapják meg ezt a kitüntetést, amit csak olyan kamarai tagok kaphatnak, akik már több mint öt éve dolgoznak a vagyonvédelemben, és munkájuk során kiválóan látták el a feladatukat ben a mi Megyei Szervezetünk kezdeményezte azt, hogy a szabadidős program keretében szervezzünk egy Országos Kamarai Horgászversenyt. A velencei Evezőspályán általunk lebonyolított I. Országos Kamarai Horgászverseny nagyon sikeresnek bizonyult, ami egyben hagyományteremtőnek is bizonyult. Ugyanis ennek folytatása volt a 2010-ben Győr-Moson Sopron megyei Gyirmóton megrendezett II. Országos, majd a 2011-ben a szolnoki Tiszaligeten megrendezett III.-ik Kamarai Horgászverseny. A Fejér megyei Szervezettől minden rendezvényen részt vettünk, és ha nem is lettünk elsők, de mindig jó helyezéseket értünk el. A Vagyonvédelemmel foglalkozó szakmai konferenciákon, Hajdúszoboszlón 2010-ben és 2011-ben is többen vettünk részt a Fejér megyei Szervezettől. A Biztonságtechnikai Tagozatban Német József biztonságtechnikai alelnök vezetésével folyt a munka. Ebben a tagozatban nagyon fontos, hogy a szakmai színvonal emelése érdekében a Tagozat tagjai minél többen vegyenek részt a kamaránk Országos Szervezete által rendezett szakmai továbbképzéseken június 3-án és 4-én Egerben volt az első ilyen továbbképzés, majd október én volt a második Hajdúszoboszlón. Mindkét továbbképzésre túljelentkezés volt a rendezvények szakmai színvonala és azok hasznossága

8 8 miatt. Arról nem beszélve, hogy a tervezői jegyzékben szereplőknek ezzel lehetőség is nyílt kreditpont szerzésére, ami a tevékenységük folytatásához elengedhetetlenül szükséges október 5-től 7-ig szintén Hajdúszoboszlón volt az a konferencia ahol sok érdekes, informatív, a szakmai munkát elősegítő előadást hallhattak a megjelentek. Megállapítható volt, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri az előadásokat, ezeket a továbbképzéseket május 24-én, a Kamara védnökségével került megrendezésre a SZÁMFORG Kft. és a JABLOTRON Alarms Hungária Kft. szervezésében rendezett továbbképzés. Ez a továbbképzés is magas szintű ismereteket közvetített az érdeklődőknek, és a szakmai színvonal emelésére adott lehetőséget ben jelentős, főleg elméleti szakmai segítséget nyújtott a Tagozat az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium biztonságtechnikai szerelő nappali tagozatos tanulóinak és szakmai tanárainak márciusában Székesfehérváron a Sóstó Ipari parkban a pincelőtéren a Tagozat tagjai is részt vettek a lőgyakorlattal egybekötött lőversenyen, és nagyon sokan vettek részt a családtagjaikkal az I. és a II. Fejér Megyei Vagyonőr napokon is novemberében megrendezett VII. Vagyonvédelmi Fórum, a tagozat tagjainak lehetőséget adott arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a kamaránkkal együttműködő partnereink részére. A válaszok jó eligazodást jelentettek a munkájukban. A biztonságtechnikai szerelők még nagyobb számban igényelnék a konkrét rendőrhatósági ellenőrzéseket, melytől a szakma tisztulását várnák. A Magánnyomozói Tagozat Kovács Imre magánnyomozói alelnök vezetésével végezte ill. végzi a tevékenységét. Tagjainak negyedévenként szerveztek tagozati értekezleteket, melynek témái a magánnyomozói munkával összefüggő szakmai továbbképzéseket szolgálta.

9 9 Az előre egyeztetett értekezletekre szinte minden esetben ugyanazok a magánnyomozók jelentek meg, a többiek részéről passzivitás volt a jellemző. Két jelentős országos rendezvényt szerveztek az elmúlt ciklusban: Az egyik a VII. Országos Magánnyomozói Konferencia, mely Pécsen került megrendezésre szeptember 7-8-án. Ezen a konferencián megjelentek a Nemzetközi Detektív Szövetség az IKD tagszervezeteinek küldöttei is: Az Egyesült Királyság, Norvégia, Dánia, Hollandia, Franciaország, Németország, Ausztria, Szlovénia, Olaszország, Románia, Törökország, Spanyolország, India képviseletében. Megtisztelte a konferenciánkat a Detektívek Világszövetségének elnöke : Rasid Ali Malik is. Ezen a konferencián Együttműködési megállapodást irt alá a Román Nemzeti Detektív Szövetség képviseletében Maria Bombaru elnök asszony, és a Személy,- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara képviseletében Német Ferenc elnök úr. Fejér megyei Szervezettől 11 fő magánnyomozó vett részt a konferencián A másik jelentős esemény a október án Szegeden megrendezésre került VIII. Országos Magánnyomozói Konferencia. A konferencián jelen voltak azoknak az országoknak magánnyomozó küldöttei, akikkel az SZVMSZK az elmúlt években Együttműködési megállapodást írt alá. Az Osztrák Detektív Szövetség,a Román Nemzeti Detektív Szövetség küldöttein kívül megjelentek a Török Nyomozók Szövetségének vezetői is, akik közül Ismail Yetimoglu elnök úr Együttműködési Megállapodást írt alá Német Ferenccel az SZVMSZK elnökével. Ezen a konferencián 10 fő magánnyomozó vett részt a Fejér megyei Szervezettől. A konferenciákon megtartott előadások magas színvonalúak voltak, konzultációra is lehetőség nyílt. Minden tekintetben hasznos volt a továbbképzés a magánnyomozók részére áprilisban, Győrben regionális magánnyomozói alelnöki értekezletre került sor, melyen: Vas, Zala, Győr-Moson Sopron,Veszprém és Fejér megye alelnökei vettek részt. A regionális értekezlet célja a jobb és szorosabb

10 10 együttműködés kiépítése, egységes fellépés biztosítása, továbbá a szakmai továbbképzések megvalósításának lehetőségeinek megbeszélése volt október 27-én a Vas Megyei Területi Szervezet rendezésében szakmai továbbképzésre került sor Szombathelyen a Park Hotel Pelikánban melyen 30 magánnyomozó vett részt. Fejér megyéből 5 fő magánnyomozó volt a továbbképzésen. Az I. és a II. Vagyonőr napon, a családtagjaikkal együtt, a Magánnyomozói Tagozat tagjai is szép számmal vettek részt. A Magánnyomozói Tagozat az Oktatási Szakcsoport munkájában 2010-ben és 2011-ben is aktívan vette ki a részét. Közreműködtek a szakmai oktatás színvonalának emelése céljából készített anyag összeállításában. A Magányomozói Alelnök az Árpád Szakközépiskolában folyó oktatások végrehajtásában is aktívan vesz részt ben és 2011-ben is tovább folytak a régiós megbeszélések melyek a három megye: Győr-Moson Sopron, Veszprém és Fejér megye elnökségnek tagjai vettek részt. Ezeknek a megbeszéléseknek a jelentősége a három megyei Szervezet együttműködésében van. Több témával foglakoztunk, igy pl. - A kamarai tevékenységhatékonysága növelésre javasolt intézkedések, - A régiós együttműködés lehetőségeinek áttekintése, - Közös kiadványok (hírlevél, újság stb.) szerkesztésének lehetőségei, - Közös rendezvény naptár összeállítása, - Oktatással kapcsolatos kérdések, június 8-án a Veszprém megyei Szervezetnél szerveztek régiós megbeszélést, mely megbeszélésen elhatározás született egy un. Cselekvési

11 11 program kidolgozásáról, melyet az Országos Elnökség tagjainak, és az Országos Oktatási Bizottságnak kívántuk eljuttatni. Ezt a Cselekvési programot elkészítettük, majd októberben Hajdúszoboszlón megtartott kihelyezett elnökségi ülésen Én, mint a három megye közös képviselője, a Fejér megyei Szervezet elnökeként ismertettem azt az országos elnökség tagjai részére. Ez az ismertetés nagy vihart kavart, mert a Veszprém, Győr-Moson Sopron és Fejér megye Oktatási Szakcsoportjai által készített programot az Országos Oktatási Bizottság munkájába történt beavatkozásként értékelte több elnökségi tag is, mint pl: Hankó Pál elnökségi tag, Bittó Ferenc volt országos élőerős alelnök és Veres Károly az országos Oktatási Bizottság elnöke. Az ismertetésre került cselekvési programban pedig csak arra tettünk javaslatokat, hogy milyen intézkedéseket kellene sürgősen megtennie az Országos Elnökségnek, és természetesen minden megyei Szervezetnek ahhoz, hogy a szakmai képzésnél tapasztalt anomáliák megszüntetésre kerüljenek, ezzel hogyan lehetne kihozni a gödörből a szakmát és hatékonnyá tenni a kamara ezzel kapcsolatos tevékenységét is. Bár ne így lenne, de sajnos az azóta eltelt időszak minket igazolt, mert a Cselekvési programban javasolt intézkedések végre nem hajtása nagymértékben előidézte azt a káoszt, ami jelenleg jellemző a továbbképzés és az alapképzése ráépülő képzés területén. A következő régiós megbeszélésünk Győr-Moson Sopron megyében lesz a jövő héten, november 25-én. Ennek fő témája a Győr-Moson Sopron megyében lezajlott megismételt kamarai választás lesz, melynek során újraválasztották a régi elnökségi tagokat és dr. Szél Erzsébet elnök asszonyt is. Arról is tárgyalni fogunk, hogy az önkéntes tagokból megalakuló megyei Szervezeteknek - amennyiben régiós szinten kell majd működniük - akkor milyen körülmények határozzák meg azt, hogy melyik megyében legyen a kamarai régiós központ. Természetesen tájékoztatni fogjuk a Győr- Moson Sopron Megyei Szervezet elnökségét arról az időszakról, amikor nem vettek részt az Országos Szervezet munkájában.

12 12 A Fejér megyei Szervezet elnökségének ez lesz a legutolsó tevékenysége ebben a választási ciklusban. Minden évben, így 2010-ben és 2011-ben is rendszeresen folytattuk a vagyonőreink továbbképzését ben Petrina Miklós volt az Oktatási Szakcsoport vezetője. Az ő irányításával: február 25-én a megyei küldöttek részére szakmai továbbképzést tartottunk, a kamarával és a tisztség betöltésével kapcsolatos tudnivalókról Március 23-án Dunaújvárosban, majd március 25-én Székesfehérváron volt továbbképzés az Áruházi őrzés-védelem sajátosságai, intézkedések szakszerűsége jogszerűsége, és az elvárt követelményekről május 18-án Dunaújvárosban, majd május 20-án Székesfehérváron volt vagyonőri továbbképzés, melynek témája: Az objektumőrzés területei, sajátosságai, jogszerű intézkedések végrehajtásának gyakorlati bemutatása címmel szeptember 28-án Dunaújvárosban, szeptember 30-án Székesfehérváron volt továbbképzés, melynek témája a Rendezvénybiztosítással kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek címmel november 23-án Dunaújvárosban, majd november 25-én Székesfehérváron szerveztek vagyonőri továbbképzést. Ennek témája: Fegyveres biztonsági szolgáltatás szabályai, elméleti és gyakorlati feladatai ben személyi változás történt az Oktatási Szakcsoportban. Petrina Miklós lett az Élőerős Tagozat vezetője, ezért az elnökség Makovi Györgyöt választotta az Oktatási Szakcsoport vezetőjének. Az Ő irányításával folytatódtak a vagyonőri továbbképzések március 23-án Dunaújvárosban, március 24-én Székesfehérváron tartottak vagyonőri továbbképzést Vagyonőri intézkedések és tapasztalatai- címmel.

13 május 17-én Dunaújvárosban, majd május 19-én Székesfehérváron a évi CXXXIII. számú törvény alkalmazása a vagyonőri munkában címmel hallgattak előadást a vagyonőreink. Az utolsó vagyonőri továbbképzés : szeptember 27-én Dunaújvárosban, majd szeptember 29-én Székesfehérváron került sor a Vagyonvédelmi törvény változásairól. A vagyonőri továbbképzéseket tehát folyamatosan megtartottuk, de mindig probléma volt a kamarai tagjaink mozgósítása annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt ezeken a számukra fontos előadásokon. A beszédemben eddig felsorolt programok megvalósítása nagyon nagy feladatot jelentettek az elnökségünk tagjai és a szakcsoportok tagjai számára is. Titkárságunk a és 2011-évre tervezett faladatait dicséretesen látta el. Kárpáti Zoltán titkár és Molnár Lászlóné ügyintéző a betervezett feladatokat maradéktalanul elvégezték. Munkájukat több alkalommal is elismerte a megyei elnökség. Az országos elnökség kamarai emlékgyűrű elismerésben részesítette évben Kárpáti Zoltán titkár urat a kamarában végzett több mint 12 éves tevékenységének az elismeréseként. Ők ketten az ügyfélfogadási időben nagyon nagy türelemmel foglalkoznak a jogtalanul felháborodott ideges, nemegyszer minősíthetetlen hangon kiabáló vagyonőrökkel. Reméljük, hogy az önkéntes kamara tagjaink között már nem ezen a véleményen lévők lesznek a meghatározóak. Tisztelt meghívott vendégeink, tisztelt megyei küldöttek! A Fejér megyei Szervezet elnöksége felismerte annak szükségességét, hogy a kamarai tevékenység akkor lesz eredményes, ha a szakmai területünkön jelenlévő társ szervekkel Együttműködési Megállapodást kötünk, ezért 2010-től több ilyen Együttműködési Megállapodást is kötöttünk.

14 14 - A BIZTONSÁGODÉRT 2001 Alapítvánnyal a megyei szervezetünk, az Alapítvány márciusi Cégbírósági bejegyzése óta működik együtt. Az alapítvány nemcsak a megyei szervezetünket, hanem a társult szervezeteknek (pl: SZVMSZK Országos Szervezete, SZVMSZK Pest megyei Szervezete) is segítséget ad, a évi CXXXIII. törvényben előírt segélyezési és oktatási feladatainak ellátásában. Az Alapítvány Kuratóriuma - a lehetőségek keretein belül - igyekszik mimnél több rászoruló Kamarai tagnak segítséget adni. A Biztonságodért 2001 Alapítvány évben 23 személynek ,- Ft összegben fizetett ki segélyt temetési, illetve szociális segélyt. Az Alapítvány évben ez idáig 27főt részesített segélyben, összesen: ,Ft összegben. Az Alapítvány sikeres és eredményes működését jelzi az is, hogy évben 17fő kamarai tagnak segítette elő a Biztonsági Őr alapképesítésre ráépülő Rendezvénybiztosító OKJ szakképesítés megszerzését, ,- Ft összegű képzési támogatással. Munkájukra és segítségünkre a következő évben kiemelten számít a megyei szervezetünk megmaradó tagsága. Elsősorban a évben bevezetésre kerülő kötelező szakmai továbbképzés szervezésében és annak anyagi támogatása területén. - A Fejér megyei Rendőr-főkapitánysággal az országban az elsők között április 30-án kötöttünk megállapodást, amit az óta a változó vagyonvédelmi törvényhez, VHR-hez több alkalommal is igazítottunk. A megállapodás megkötésének fő célja az, hogy ezzel megteremtsük és elősegítsük a Rendőrség valamint a Kamara közötti hatékony együttműködést a mindenkor hatályos Vagyonvédelmi törvény rendelkezéseinek maradéktalan betartására és annak betartatására. A megyei szervezetünk kapcsolata és együttműködése a Fejér megyei RFK-val és a Városi Rendőrkapitányságokkal példamutatónak tekinthető.

15 15 - A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség és az SZVMSZK Fejér Megyei Szervezete között február 5-én jött létre együttműködési megállapodás, a közbiztonság megóvásában és a bűnmegelőzésben közreműködők társadalmi bázisának szélesítésére. Továbbá, a tulajdon védelmében történő közös fellépés lehetőségeinek kimunkálása; a polgárőrök, a személy- és vagyonőr, a magánnyomozó munkavállalók és egyéni vállalkozók képzésében, továbbképzésében a kölcsönös előnyök és lehetőségek feltárása, a szakmai tevékenység végzése során jelentkező problémákról történő kölcsönös tájékoztatás, a tevékenység összehangolása érdekében. A Polgárőrségség rendezvényein ez idáig minden esetben részt vettünk és a Polgárőrség részéről is igyekeztek valamennyi rendezvényünkön megjelenni és képviseltetni szervezetüket. A Székesfehérvári Városi Polgárőrség elnöke május 20-án a két szervezet közötti példaértékű együttműködésért emlékplakettben részesítette Kárpáti Zoltán titkár urat. - A Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is jó a kapcsolatunk, minden rendezvényükre kapunk meghívót, és azon meg is jelenünk, Radetzky Jenő elnök úrral már a kamarai átalakulással kapcsolatban több megbeszélést is folytattunk, melyek remélhetően kölcsönös eredményhez is vezetnek május 5-én a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamarában, nyolc Fejér megyében működő kamara vezetője írta alá azt a közösen megfogalmazott célokat tartalmazó megállapodást, ami példaértékű nemcsak a régióban, hanem az egész országban is. - Az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiummal, március 21-én írtunk alá együttműködési megállapodást, az általuk indított Biztonságszervező I. Biztonsági őr és az arra ráépülő szakképesítésekre való szakszerű elméleti és gyakorlati felkészítés elősegítése tárgyában. Ez az együttműködés jelenleg is jól működik, az Oktatási Szakcsoportunk négy tagja jelenleg is oktat az Árpád Szakképző Iskolában. - A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával án írtunk alá együttműködési megállapodást. A Kamara és a Munkaügyi Központ között létrejött megállapodással a két szervezet közötti hosszú távú együttműködést kívántuk megalapozni. A példaértékű megállapodás fő célja: A

16 16 Kamara és a Munkaügyi Központ közötti együttműködés kereteinek és közös tevékenységének a meghatározása, a vagyonvédelmi szakmai képzések törvényi rendelkezéseinek a betartatása és a vagyonvédelmi munkaerő-piaci helyzet javítása, az álláskeresők piaci aktivitásának és foglalkoztatási esélyeinek a növelésével. Az országban egyedül a mi Területi Szervezetünk kötött ilyen megállapodást a Kormányhivatal megyei Munkaügyi Központjával. Az Együttműködési Megállapodásokban leírt feladatok, tevékenységek megvalósítása területén meg bőven van mit tennünk. Ezek a Megállapodások élni fognak továbbra is, de azok továbbvitelére az azokban közösen meghatározott célok teljes megvalósítása már az új kamarai tisztségviselőkre fog hárulni. Engedjék meg nekem, hogy én most itt ezen az ünnepélyen személyre szólóan is megköszönjem: - A társ szervek vezetőinek az eddigi támogatásukat, együttműködésüket, - Német Ferenc elnöknek, Prépost Tibor gazdasági alelnöknek és Dr. Hártó Zsolt főtitkárnak, a megyei szervezetünkkel való együttműködését. - A Fejér megyei Szervezet elnökség tagjainak: - Szabó István élőerős alelnöknek, - Német József biztonságtechnikai alelnöknek, - Kovács Imre Gábor magánnyomozói alelnöknek - Petrina Miklós elnökségi tagnak, - Varga Csaba elnökségi tagnak

17 17 továbbá - Bartyik Mihály PEB elnöknek - Omischl Sándor Etikai Bizottság elnökének, - Makovi György Oktatási Szakcsoport vezetőjének hogy elnökké választásom óta támogatták elnöki munkámat, segítették az általunk kitűzött terveink megvalósítását. - A megyei küldötteknek az elnökség munkájának segítését és támogatását, - Kárpáti Zoltán titkárnak és Molnár Lászlóné ügyintézőnek a Titkárság zökkenőmentes működésének biztosítását. Ezennel a 2009-től 2011-ig tartó választási ciklust a Fejér megyei Szervezetnél lezárom. Kérem a Fejér megyei küldötteket, hogy minél többen írják alá az önkéntes tagságot vállaló Nyilatkozatot. Sok sikert kívánok az SZVMSZK Fejér megyei Szervezete új megyei Elnökségének munkájához. Remélem, hogy a következő választási ciklus nem lesz olyan rövid, mint amilyenben a mi Elnökségünk működött. Székesfehérvár november 17. Csatári Tibor Sándor megyei elnök

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK BUDAPEST, 2015. MÁJUS 06. KIEGÉSZÍTÉS 2014. év 1 A civil törvény 2012. január 1-től érvénybe lépve módosította Társaságunk

Részletesebben

Kedves Olvasó! Esély 2010/1 3

Kedves Olvasó! Esély 2010/1 3 Kedves Olvasó! Az Esély ez évi első számát az Út a munkához program eddigi tapasztalatai ismertetésének szenteli. A program kezdettől fogva a szakmai, szakpolitikai viták kereszttüzében állt; szociálpolitikusok,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL Fiatalok Lendületben Program 2 ÖSSZEFOGLALÓ A FIATALOKKAL ÉS IFJÚSÁGI SZERVEZETEKKEL A SPANYOL

Részletesebben

Bár nőként kétszer annyit kell dolgoznia, hogy elfogadtassa magát, nagyon szereti

Bár nőként kétszer annyit kell dolgoznia, hogy elfogadtassa magát, nagyon szereti Bár nőként kétszer annyit kell dolgoznia, hogy elfogadtassa magát, nagyon szereti a munkáját és igyekszik megfelelni a rábízott feladatoknak vallja Tell Edit, Paks alpolgármestere. 6. oldal Paksi Hírnök

Részletesebben

várható technológiai változásait, amelyek szerinte akár már 5 10 év múlva jelentõs hatással lehetnek a gázrendszerek tervezésére és szerelésére.

várható technológiai változásait, amelyek szerinte akár már 5 10 év múlva jelentõs hatással lehetnek a gázrendszerek tervezésére és szerelésére. Hírlevél 2011. december XII. évfolyam 2. szám Kedves Kollégák! Most, amikor az év vége közeledtével számvetést készítünk az eltelt idõszakról, jólesõ érzéssel állapíthatjuk meg, a partnerkapcsolatok újraszervezését

Részletesebben

Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében

Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében Készítette: Kovács Mária Mónika V. évfolyam Konzulens: Dr. Horváth M. Tamás egyetemi tanár Debrecen 2008.

Részletesebben

SOR(S)OK A TARTALOMBÓL LXX. ÉVFOLYAM A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE HÍRLAPJA ÉS HÍRLEVELE 2014. NOVEMBER 10. ALAPÍTVA: 1945-BEN

SOR(S)OK A TARTALOMBÓL LXX. ÉVFOLYAM A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE HÍRLAPJA ÉS HÍRLEVELE 2014. NOVEMBER 10. ALAPÍTVA: 1945-BEN PEDAGÓGUSOK LAPJA LXX. ÉVFOLYAM 11. A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE HÍRLAPJA ÉS HÍRLEVELE 2014. NOVEMBER 10. ALAPÍTVA: 1945-BEN SOR(S)OK Sorokba szedve sorsunk. Költségvetési sorokba! Ezek összegében dől

Részletesebben

Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon. A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga

Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon. A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga BevezetÔ A Munkáltatók Esélyegyenlôségi Fóruma Egyesület célja,

Részletesebben

2 év, csőd. a Forte vége. Az internet nem csak a fiataloké A TARTALOMBÓL

2 év, csőd. a Forte vége. Az internet nem csak a fiataloké A TARTALOMBÓL Más-kor ALAPÍTVA 1906-ban L. ÉVFOLYAM 2007. február Az internet nem csak a fiataloké A Vegyipari Dolgozó előző havi számában már beszámoltunk arról, hogy szakszervezetünk honlapja a WWW.VDSZ.HU megújult.

Részletesebben

Több, mint 200 új munkahely Lentiben

Több, mint 200 új munkahely Lentiben Az elmúlt hónapokban folyamatosan élénkülõ hazai gazdaságról szólnak a hírek, amit az utóbbi negyedév 3,9%-os, az Európai Unióban kiugróan jónak mondható magyar GDP növekedési ütem is jelez és ez pozitív

Részletesebben

Kanizsa. XXIII. évfolyam 4. szám 2011. február 3. Egy tucat település és Nagykanizsa. meg annak az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi

Kanizsa. XXIII. évfolyam 4. szám 2011. február 3. Egy tucat település és Nagykanizsa. meg annak az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi Kanizsa LOKÁLPATRIÓTA HETILAP XXIII. évfolyam 4. szám 2011. február 3. Egy tucat település és Nagykanizsa csatornázási gondjai oldódnak meg annak az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi nagyberuházásnak

Részletesebben

Vegyipari. Ez történt 2014-ben. dolgozó

Vegyipari. Ez történt 2014-ben. dolgozó Vegyipari dolgozó Alapítva: 1906-ban LVIII. évfolyam 2015. február Ez történt 2014-ben érdekvédelem aktuális ülésterem Bridgestone, ahogy a szakszervezet látja A Bridgestone-nál működő szakszervezet bízik

Részletesebben

A moduláris szakképzési rendszer bevezetésnek tapasztalatai a 9. Építészet szakmacsoportban

A moduláris szakképzési rendszer bevezetésnek tapasztalatai a 9. Építészet szakmacsoportban Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége A moduláris szakképzési rendszer bevezetésnek tapasztalatai a 9. Építészet szakmacsoportban Készítették az ÉVOSZ munkacsoport tagjai: Menyhért Anikó André Lászlóné

Részletesebben

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 1 2013/december A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 20 éves a Kárpátok Eurorégió A Külügyminisztérium szakmai és anyagi támogatásával a

Részletesebben

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövôn. (Széchenyi István)

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövôn. (Széchenyi István) INGYENES KÖZÉLETI HAVILAP XXIV. évfolyam 3. szám 2015 ÁPRILIS Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövôn. (Széchenyi István) Jelentkezz polgárőrnek! A Tura Biztonságáért 2002 Polgárőr

Részletesebben

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat A Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai-Pszichológiai Tanszéke és a Koroknay Dániel Általános Iskola (Mád) által 15 év a tehetségesekért: elmélet

Részletesebben

Balatonrendes Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2013 2018)

Balatonrendes Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2013 2018) Balatonrendes Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2013 2018) 2013. szeptember Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Demográfiai

Részletesebben

H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY

H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY H Í R L E V É L MAGYAR TESTVÉRI BÖRTÖNTÁRSASÁG PRISON FELLOWSHIP HUNGARY A megrepedt nádszálat nem töri el... (Mt 12,20) Köszöntő Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót, az idei év második börtönmissziós

Részletesebben

Az európai oktatási és képzési rendszerek szerkezete

Az európai oktatási és képzési rendszerek szerkezete Az európai oktatási és képzési rendszerek szerkezete Magyarország 2009/10-es kiadás European Commission AZ EURÓPAI OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI RENDSZEREK SZERKEZETE MAGYARORSZÁG 2009/10 Összeállította: Juhász

Részletesebben

A MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA

A MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA A MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA 2014 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) A Magyar Kézilabda Szövetség (a továbbiakban: Szövetség) a Magyarországon működő, a kézilabda sportágban sporttevékenységet

Részletesebben

Pályázat a Szent István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöki pozíciójának betöltésére

Pályázat a Szent István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöki pozíciójának betöltésére Pályázat a Szent István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöki pozíciójának betöltésére Pályázó: Nagy Dániel Gödöllő, 2012. október Tartalomjegyzék Önéletrajz...3 Motiváció...4 Helyzetkép...5 Finanszírozás...7

Részletesebben

Kurt Lewin Alapítvány Budapest, 2010 Második, átdolgozott változat

Kurt Lewin Alapítvány Budapest, 2010 Második, átdolgozott változat A Roma Integráció Évtizede Program által megjelölt célok megvalósulási folyamatának monitoring-vizsgálata Magyarországon a 2005-2009 közötti időszakra vonatkozóan Kurt Lewin Alapítvány Budapest, 2010 Második,

Részletesebben

M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. 2 0 0 4 É v e s j e l e n t é s

M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. 2 0 0 4 É v e s j e l e n t é s 2004 M A G Y A R V I L L A M O S M Û V E K R T. Éves jelentés É V E S J E L E N T É S 2 0 0 4 Az MVM Rt. összefoglalója a 2004. év tevékenységeirõl Tartalom Az MVM Rt. gazdálkodási mutatói Vezérigazgatói

Részletesebben

Atomerőmû. Ismét nagy érdeklődés mutatkozott a Paksi Atomerőmű iránt. Elismerést adott át Pakson a miniszter. Az ötödik vietnami delegáció Pakson

Atomerőmû. Ismét nagy érdeklődés mutatkozott a Paksi Atomerőmű iránt. Elismerést adott át Pakson a miniszter. Az ötödik vietnami delegáció Pakson Atomerőmû fotó: Bodajki Ákos XXXVII. évfolyam, 10. szám Ismét nagy érdeklődés mutatkozott a Paksi Atomerőmű iránt Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az idei évben 15. alkalommal rendezte meg Nyílt Napját és 14.

Részletesebben

KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására

KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására

Részletesebben

Százhatvanhatan vehették fel a rendőrtiszti egyenruhát

Százhatvanhatan vehették fel a rendőrtiszti egyenruhát Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1808 2012 Egyetemi folyóirat Százhatvanhatan vehették fel a rendőrtiszti egyenruhát Emlékoszlopavatás a Ludovikán Altábornagy lett: Bleszity János 10 éve az Európai Unióban

Részletesebben

Atomerőmû. Állami kitüntetést kapott Nagy Sándor

Atomerőmû. Állami kitüntetést kapott Nagy Sándor Atomerőmû XXXVIII. évfolyam, 4. szám A C15 projekt A kezdetek A Paksi Atomerőmű legjelentősebb küszöbön álló fejlesztése 2015-ben a 4,7%- os átlagdúsítású gadolínium-tartalmú üzemanyag-kazetta, valamint

Részletesebben

Az érdekképviseleti munkában nincs uborkaszezon

Az érdekképviseleti munkában nincs uborkaszezon MKKSZ HÍRLEVÉL Kiadja a Magyar Köztisztviselõk és Közalkalmazottak Szakszervezete Kiadja a Magyar Köztisztviselõk és Közalkalmazottak Szakszervezete 2005. július Az érdekképviseleti munkában nincs uborkaszezon

Részletesebben