Zöld Pardon Újbudáért Program 2008-as beszámoló 2009-es terv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zöld Pardon Újbudáért Program 2008-as beszámoló 2009-es terv"

Átírás

1 1 Zöld Pardon Újbudáért Program 2008-as beszámoló 2009-es terv Készítette: Zöld Pardon MMI Budapest,

2 2 Tisztelt Hölgyem/Uram A Zöld Pardon, mint a fővárosi kulturális élet egyik meghatározó szereplője felelősséget érez a környéken élők iránt éppen úgy, mint az épített és természetes környezet iránt. Ezen indíttatásból példamutató kampányt, és egyben konkrét intézkedéseket kezdeményez a szebb és virágzó Újbudáért, a környéken élők nyugalmáért. Kérem, engedje meg, hogy ismertessem Önnel 2008-as kampányunk és cselekvési tervünk beszámolóját, illetve felvázoljam a Zöld Pardon Újbudáért program 2009-es programját. Kérjük Önt, amennyiben javaslata, észrevétele van a Zöld Pardon Újbudáért programmal kapcsolatban, keressen meg minket az alábbi címen: Budapest, 1117., Goldmann György tér, déli oldal Telefon: Zöld Pardon Budapest,

3 3 Tartalom: I. Zöld Pardon Újbudáért Program 2009-es program II. Zöld Pardon Újbudáért Program 2008-as beszámoló III. Zöld Pardon a leghosszabb nyári fesztivál IV. A Zöld Pardon kulturális jelentősége

4 4 Zöld Pardon Újbudáért Program 2009-ben 2009-ben kiemelt figyelmet szentelünk a környék közlekedésének fejlesztésére és biztonságosabbá tételére. Ennek értelmében számos intézkedést tervezünk az idei évben is. Ami már megvalósult: Civil pont 2009-ben létrehoztuk a Zöld Pardon Civil Pontot. Az új helyszín legfőbb lényege, hogy minden hétvégén más és más nonprofit szervezetet látunk vendégül. Célunk, hogy meghívott vendégeink még szélesebb körben váljanak ismertté és egyúttal a fiatalok figyelmét is minél korábban felhívjuk a társadalmi felelősségvállalás, valamint közvetett úton, több szervezet esetében a nemzetközi együttműködési és fejlesztési (NEFE) politikák fontosságára is. A rendezvénysorozat vendégeinek sorát a Critical Mass indította április 18-án, akiket a Noé Állatotthon, az UNESCO és az EGYESEK Ifjúsági Egyesület követett. Helyet a gyalogosoknak! Tapasztalataink szerint az autóval közlekedők a tiltás ellenére gyakran úgy parkolnak a környéken, hogy nem hagynak helyet a gyalogosoknak, sem a kerékpárosoknak a kerékpárúton. Hogy ezt a balesetveszélyes helyzetet megszüntessük, tájékoztató táblákat helyeztünk el az autósok számára. Annak érdekében azonban, hogy ezt a helyzetet végérvényesen felszámoljuk, a Zöld Pardon saját költségén a Fővárosi Önkormányzat engedélyével a belvárosban látható parkolásgátló oszlopokhoz hasonló forgalomtechnikai eszközöket helyezett el. Ezek az eszközök megakadályozzák, hogy az autósok a járdára parkoljanak, így azt a gyalogosok biztonságosan használhatják. Új kerékpártárolók a Zöld Pardonban Az elmúlt évben is figyeltünk arra, hogy kerékpárral érkező vendégeink számára megfelelő lehetőséget biztosítsunk biciklijük tárolására. Idén három új és nagy befogadóképességű kerékpártárolót helyeztünk ki, ezzel is buzdítva látogatóinkat, hogy mind többen a közlekedés ezen formáját válasszák. A tárolók kamerás megfigyeléséről szintén gondoskodtunk.

5 5 Terelőkordonok a kijáratoknál A Zöld Pardon kijárataihoz terelőkordonokat telepítettünk, biztosítva a környező kerékpárutakat. Ezzel a lépéssel nemcsak a biciklivel közlekedők kényelmét szolgáljuk, hanem a gyalogosok védelmét is. Kerékpárutak felület javítása A kerület infrastruktúrájának fejlesztése elsősorban a városi és helyi önkormányzat feladata. Idén azonban a közvetlen környezetünkben található bicikliutak aszfaltozását, javítását végeztük el saját költségünkre. Ezzel az intézkedéssel bízunk benne, hogy nemcsak kerékpárral érkező vendégeink biztonságosabb és kényelmesebb közlekedését oldjuk meg, hanem mind többen választják majd az utazás ezen formáját, segítve ezzel a levegőminőség javulását is. Zebra felfestés a gyalogosokért Természetesen kiemelt figyelmet fordítunk a gyalogosan közlekedőkre is. Ennek keretében idén a Fővárosi Önkormányzat a Zöld Pardon kezdeményezésére a környékén található zebrákat újra festi, a balesetmentes gyalogosátkelés érdekében. Útburkolatfestés a kerékpárosokért Nem csak a gyalogosok biztonságáról gondoskodtunk, hanem a kerékpárosokról is. A bicikliutak vonalán figyelmeztető jeleket festettünk fel az úttestre a Fővárosi Önkormányzat engedélyével. Ezen intézkedésünknek köszönhetően az autósok könnyebben és gyorsabban észlelik az áthaladó kerékpárutat. Amit még tervezünk: Forgalomlassító eszközök a biztonságos gyalogátkelőhelyért! A gyalogos közlekedés biztonsága érdekében a Zöld Pardon kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy olyan forgalomlassító eszközöket helyezhessen el saját költségén a gyalogátkelőhelyek előtt, amelyek felhívják az autósok figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogátkelőhelyet. Ezzel egyidejűleg olyan ideiglenes terelőeszközöket helyezünk el a Zöld Pardon bejáratánál, amely a

6 6 gyalogosforgalmat a kijelölt gyalogátkelőhelyhez irányítja. A két intézkedéssel a Zöld Pardon nagymértékben növeli a környéken a közlekedés biztonságát. Kerékpárút tereptárgyakra fényvisszaverők A közvetlen közelben lévő bicikliúton található tereptárgyakra fényvisszaverő eszközöket helyeztünk ki, hogy sötétedés után is biztonságosan közlekedhessenek a kerékpárosok. Technikai fejlesztés a zaj ellen! 2009-ben egy forradalmian új technikai eszköz beszerelését tervezzük a Zöld Pardonban, ami a zajszennyezés kiküszöbölésére szolgál. A berendezés előre beállított értékhatárok szerint méri a Zöld Pardon zajszintjét. Amennyiben a limiter magasabb értéket mér, a hangerőt először visszaállítja a megengedett szintre, ám ha ezt ismételten átlépik, egy időre elnémítja a hangszórókat. Több kuka az utcákon, kevesebb eldobott szemét! Az ide látogatók, környék járókelői által eldobott szemét nem csak, hogy nem szép, de igen káros is a környezetre. A városüzemeltetés által kihelyezett kukák azonban nem bizonyulnak elegendőnek az erre járók részére, ezért a Zöld Pardon kezdeményezi az Újbudai Önkormányzatnál, hogy engedélyezze, hogy a környék utcáira, és parkjaiba a ZP költségvetéséből közterületi kukákat helyezhessen el. Szelektív hulladékgyűjtés a fenntartható környezetért! A Zöld Pardon indulása óta alapeszméjének tartja a zöld gondolkodást, a környezetvédelmet. Ennek szellemében a Zöld Pardon működése során úgy gazdálkodik, hogy tevékenysége a lehető legkevesebb szeméttel, vagy káros melléktermékkel járjon, olyan alapanyagokat használ, amelyek a legkisebb környezeti terhelést jelentik, és ezt a magatartást várja el partnereitől, beszállítóitól is. Idén azonban szelektív hulladékgyűjtő kukákat helyezünk ki vendégterünkbe, hogy újrafelhasználhatóvá tegyük a nálunk keletkezett szemét egy részét. Tavaszi nagytakarítás 2009-ben a Zöld Pardon-szezont megelőző héten parktakarítási eseményt szervezünk. Az eseményen vendégeink, dolgozóink és a Zöld Pardonban fellépő művészek vesznek részt.

7 7 A takarítási akció a Zöld Pardon szomszédságában lévő Egyetemisták parkját és a környező gyalogos útvonalakat érinti. Az eseményt intenzív sajtókommunikáció kíséri, mely a Zöld Pardon vendégeit és a kerület lakóit tájékoztatja, a környezet fontosságáról és tisztántartásának fontosságáról. A Zöld Pardon Újbudáért program 2009-es programjával kapcsolatos hírekről és eseményekről a zoldpardon.blog.hu oldalon tájékozódhat.

8 8 Zöld Pardon Újbudáért 2008! Tiszta Újbuda, szép környezet! 2008-ban indított akciónk keretében számos előrelépést értünk már el társadalmi szerepvállalásunk jegyében, többek között a környezetvédelem területén is. Terveink szerint eddigi eredményeinket 2009-ben további intézkedések követik. Minden éjjel folyamatosan takarítjuk a járdákat! Egy város utcáinak takarítása mindig az adott város önkormányzatának feladata. Mégis minden lelkiismeretes lakó igyekszik saját maga is rendben tartani az utcát. Így van ez a Zöld Pardon esetében is, mi is folyamatosan tisztítjuk a környező járdákat óta azonban ezen a téren óriási lépést tettünk: Teljes nyitva tartásunk alatt éjszaka óránként takarítjuk a környező járdákat, úttestet és bicikliutat saját költségünkön, saját takarítószemélyzetünkkel. Ezzel megoldjuk, hogy nincs több szemét a környéken. Minden reggel kitakarítjuk a parkokat! Szép és tiszta közparkokat akarunk, mert elkötelezett hívei vagyunk a környezetvédelemnek! Hogy a kerületben élőknek, az itt tanulóknak, vagy itt dolgozóknak szép és barátságos kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak a parkok, vállaltuk, hogy minden reggel saját költségünkön kitakaríttatjuk a Zöld Pardon körüli parkokat, a kerületi szociális foglalkoztatóval kötött szerződés alapján ben is folyamatos takarítás a környéken! Mindezen vállalásunk Újbuda köztisztaságért nem csak üres beszéd, de rengeteg szervezési feladatot és komoly erőforrást igényel. Hogy valóban olyan szép lehessen környezetünk, mint ahogy elképzeljük, vásároltunk egy nagy teljesítményű takarítógépet, mellyel a környék utcáit rendszeresen takarítjuk.

9 9 Kampány Újbuda köztisztaságáért A környezetvédelem elkötelezettjeiként megteszünk mindent azért, hogy a kerület szép és barátságos legyen, azonban pontosan tudjuk, hogy önerőnkön túl az itt élők, az itt dolgozók és az ide látogatók együttes összefogásával hatványozottan nagyobb eredményt érhetünk el. A Zöld Pardon 2008-ban kampányt indított a felelősségtudatos, környezetbarát, Újbuda polgárainak igényeire figyelő gondolkodásmód mellett. Követendő példát szeretnénk mutatni, és környezetbarát tettekre buzdítani mindenkit. E kampány keretében táblákat helyezünk el a tilosban parkolásról, a közterületi alkoholfogyasztás tilalmáról is, valamint saját hirdetési felületeinken is buzdítjuk az ide látogatókat a környezettudatos gondolkodásra. Természetesen a kampány 2009-ben is folytatódik. Saját felületeinken és intenzív sajtókommunikációval kampányolunk a környék tisztaságáért, Újbuda nyugalmáért ben a Zöld Pardon-szezont megelőző héten parktakarítási eseményt szervezünk.

10 10 A nyugalmas pihenésért Nincs se dobszó, se mikrofon! Hangtechnikai szakemberek véleménye szerint egy élő koncert legkellemetlenebb, leghangosabb hangjai a dobok és mikrofonok használatából erednek. Hogy a környéken lakók jogos nyugodt pihenés iránti igényének megfeleljünk, a Zöld Pardonban este 10 óra után nincs mikrofonhasználat, nincs dob, nincs élő koncert. Az ezt megelőző időszakban pedig arra törekszünk, hogy a bent lévő vendégek számához igazodva, a lehető leghalkabban szóljon a koncert. Zajmérés! Hogy minden körülmények között igazolni tudjuk az itt élőknek, hogy minden esetben a megengedett határérték betartásával működik a Zöld Pardon, zajmérő eszközöket vásároltunk. Ezekkel az eszközökkel folyamatosan, minden este, minden órában több ponton is méréseket végzünk, biztosítva ezzel, hogy az este minden pillanatában a megadott határérték alatt maradunk. Technikai fejlesztések a zaj ellen! 2008-ban a Zöld Pardon legnagyobb fejlesztéseit hangtechnikai eszközeinek átalakítására fordította. Az új és modernebb eszközök használatával, sokkal jobban szabályozható a hang iránya. A hangszórók állíthatóak, teljesítményük processzorokkal szabályozható. Mindezen fejlesztések következtében a Zöld Pardonban a vendégek, vagy zenekarok figyelembevételével, úgy lehet alakítani a hang erejét és irányát, hogy az senki más nyugalmát ne zavarja. Honnan jön akkor a zaj? Tapasztalatok szerint a zajjal kapcsolatos lakossági bejelentések olyankor érkeznek, amikor valamilyen ideiglenes rendezvény van a környéken. Ezeket a rendezvényeket általában főiskolások, egyetemisták szervezik, a parkban, vagy a sporttelep szabadtéri részén, nem megfelelő szakmai és technikai felkészültséggel. Sajnos ezen rendezvényeken gátlás nélkül emelik fel a hangerőt, nem törekednek a környékbeliekkel való jó kapcsolatra, hiszen néhány nap után véget is ér a rendezvényük.

11 11 Bűnmegelőzési program Újbuda közbiztonságáért! Térfigyelő rendszer a bűnmegelőzésért! A Zöld Pardon környékén 14 kamerából álló térfigyelő rendszert építünk ki saját költségvetésünkből, melyből egy, speciális nagy teljesítményű úgynevezett speed dom kamera. Ezzel a beruházással lehetőség nyílik arra, hogy a biztonsági szolgálat folyamatosan nyomon követhesse a járdák nyugalmát, illetve azonnal értesíthesse a rendőrséget, ha bűncselekményt észlel. Ezek az eszközök már önmagukban jelentős visszatartó erővel bírnak, de amennyiben mégis bűncselekmény történik a környéken, az erről készült felvételeket továbbítjuk a rendőrségnek, megkönnyítve munkájukat, a biztonságos Újbudáért ben újabb térfigyelő kamerákat telepítünk a meglévők mellé! Közvilágítással a bűncselekmények ellen! Mindenki által ismert, hogy a sötét bokros helyek milyen veszélyforrásokat jelenthetnek az arra sétálóknak. A Zöld Pardon bűnmegelőzési programja keretében ideiglenes közvilágítást épít ki saját költségvetéséből a szomszédos parkban, hogy biztonságosabbá tegye a környéket. A park már pusztán a kivilágítással biztonságosabbá válik, de a Zöld Pardon itt nem áll meg a bűnözés elleni harcban, olvassa el a következő pontot is! Járőrszolgálat a környező utcákban A Zöld Pardon a környék lakóinak nyugalma és értéktárgyainak megőrzése érdekében biztonsági cég bevonásával saját költségén járőrszolgálatot szervez. Ezeknek a járőröknek az lesz a feladata, hogy a környező utcákban megelőzzék a bűncselekményeket. Ennek az intézkedésnek a következtében a környék utcái biztonságosabbak lesznek, mint valaha. Biztonsági járőrszolgálat a parkban A környék biztonságának érdekében a Zöld Pardon saját költségén biztonsági céget bíz meg azzal, hogy a szomszédos parkban folyamatos járőrszolgálatot teljesítsen. Saját elektronikus járőrellenőrző rendszerünk alkalmazása pedig maximalizálja a járőrök hatékonyságát. A biztonsági őrök állandó jelenléte, a park kivilágítása, és a térfigyelő rendszer együttes alkalmazása jelentős mértékben hozzájárul majd Újbuda nyugalmához.

12 12 Zöld Kártya A Zöld Pardon ifjúságkezelési koncepciója A Zöld Pardon július 20-án elindította Zöldkártya elnevezésű ifjúsági programját, mellyel kulturált, felelősségteljesebb szórakozásra ösztönzi a ZP-be járó fiatalkorúakat, míg szüleik számára több nyugalmat, és távoli kontrolllehetőséget kínál A Zöldkártya program lényege, hogy a 14 év alattiak csak szülői felügyelettel, míg a 14 és 18 év közötti fiatalok csak a Zöldkártyával látogathatják a Zöld Pardont. Ez a mágneskártya progresszív eszköze a fiatalok biztonságos szórakozásának. A kártyához jutás feltétele a szülők előzetes írásos jóváhagyása. Ennek a kártyának a birtokában a kiskorúak bármikor bejöhetnek a szórakozóhelyre este 22:00-ig, és utána zárásig maradhatnak is. A beés kilépések alkalmával azonban minden alkalommal be, illetve ki kell jelentkezniük a Zöldkártyával. A be- és kilépések tényét a szülők internetes oldalunkon keresztül, jelszó megadása után folyamatosan, percre pontosan követhetik. A szülőnek, ha úgy gondolja, bármikor lehetősége van ezen az oldalon keresztül szüneteltetni, visszavonni engedélyét. A Zöld Pardon a Zöldkártya program elindításával kompromisszumos megoldást kínál az aggódó szülők és gyermekeik között azzal, hogy mindkét fél elvárásainak megfelel, így modern útja a biztonságos szórakozásnak. A Zöld Pardon tervei szerint ezzel a programmal kevesebb lesz a szülő tudta nélkül szórakozó kiskorú éjszakáként. Ezzel nem csak ők lesznek nagyobb biztonságban, hanem csökken a vandalizmus, és a szemetelés is a környéken, illetve kisebb eséllyel válnak a kiskorúak éjszakai bűncselekmény áldozatává az utcákon. A Zöldkártya program tehát lehetőséget teremt arra, hogy a kiskorúak is jó színvonalon szórakozhassanak, ugyanakkor szüleik számára garanciát jelent, hogy valóban ott is vannak, ahol mondták. Kérje részletes szakmai anyagunkat az címen.

13 13 Újbuda Gyermekeiért! május 31 Zöld Pardon május 25-én a Zöld Pardon az SOS-Gyermekfaluval együttműködésben gyereknapot szervezett a legkisebbeknek. Az ingyenes rendezvényen kalandos játékokkal, ügyességi vetélkedővel, Szalóki Ági gyermekműsorával és sok-sok érdekességgel várta a gyerekeket. A rendezvényen közreműködőként jelent meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság, akik játékos módon igyekeztek biztonságos közlekedésre tanítani a legkisebb újbudaiakat. Természetesen a szülők is találhattak kikapcsolódást ezen a napon, valamint beszélgethettek gyereknevelési, és egészség megőrzési kérdésekről is szakemberekkel. Az esemény képeit a oldal galériájában Ön is megtekintheti ben ismét megrendezésre kerül a Zöld Pardon Gyermeknap. A család legfiatalabbjainak szóló napon ismét ingyenes előadások, játszóházak és prevenciós programok kerülnek megrendezésre.

14 14 Zöld Pardon a leghosszabb nyári fesztivál A Zöld Pardont különböző zenei kultúrák, az eltérő stílust kedvelő emberek találkozása teszi egyedülállóvá, és így teljesen egyedi módon színesíti Budapest kulturális életét, immár 10 éve. Minden nyári este ez a talpalatnyi Zöld egy sodró, sokszínű világgá változik. A jobbnál jobb zenék, és a legkülönbözőbb stílusok képviselői özönlik el koncertkezdésre a teret, a padokat. Az elmúlt időszak azt igazolta, hogy akkor is kellünk, ha változnak a divatok és elmúlnak az egynapos sikerek. A ZP szereti az állandóságot, már ha a sikert szabad így mérni és megelőlegezni. Mi mindent elkövetünk a jó hangulatért, a minőség megőrzéséért. Folyamatosan emeljük a színvonalat, a hangtechnikáét éppúgy, mint a látványét vagy a kiszolgálásét, mert cél, hogy kellemes téma legyünk mindenhol, a televíziók műsoraiban és a közbeszédben, a pletykalapokban és a rádiókban, a füvön és a betonon, a gimnáziumokban, az egyetemeken és a másnapi üzleti reggeliken, farmerben és Hugo Boss-ban egyaránt. Mára a Zöld Pardon igazi multikulturális hellyé vált, mely nem csak piacvezető, de a budapesti kulturális élet egyik meghatározó szereplője. Több mint ötezren olvassák naponta honlapunkat, és közel negyven ezren vették fel velünk a kapcsolatot az interneten. A Zöld Pardon működésével elősegíti az ifjúság kultúrájának formálását, műveltségének fejlesztését, kulturált körülmények közötti szórakoztatását, valamint elősegíti közösségi szocializációját. Színvonalas programjaival hozzájárul a kerületi és városi fiatalok és felnőttek szabadidős szokásainak alakításához, annak hasznos és tartalmas eltöltéséhez. Helyet biztosít irodalmi felolvasóesteknek, kiállításoknak, művészeti alkotóközösségeknek, rendezvényeknek, valamint aktívan tesz saját környezetének tisztaságáért és biztonságáért.

15 15 A Zöld Pardon elérhetővé teszi a könnyűzenei kultúrát a rosszabb anyagi helyzetben élők számára is. A legtöbb budapesti fiatal számára a Zöld Pardon kínálja az első lehetőségét arra, hogy élőzenei koncertélményt élhessen át. A ZP fellépői a hazai előadók élmezőnyének tagjai, olyan zenekarok, melyek meghatározzák korunk kulturális életét. Ezek a zenekarok más helyszíneken több ezer forintos belépő megvásárlása ellenében láthatóak, mely jelentős megterhelést jelent a fiatalok számára, szemben a ZP 200 forintos belépőjével. A ZP koncertkínálata elérhető kulturális programot kínál a budapesti fiatalok számra, így a könnyűzenei koncertélmény és a kultúra nem kell, hogy anyagi kérdés legyen, így a Zöld Pardonnak köszönhetően a rosszabb anyagi helyzetű fiatalok sem szorulnak ki a könnyűzenei kulturális élményekből. A Zöld Pardon mint előadói tér A Zöld Pardon folyamatos fellépési lehetőséget biztosít elsősorban kortárs könnyűzenei együtteseknek. Az évi több mint 150 koncert messze több lehetőséget ad a zenekaroknak, mint bármilyen állami, önkormányzati alapítású koncerthelyszín. Mára a ZP nem csak hogy helyet ad a koncerteknek, de helyzetéből adódóan olyan motorjává vált a hazai könnyűzenei élet szervezésének, hogy nélküle töredékére esnének vissza a fővárosi koncertek, mellyel egyidejűleg hanyatlásnak indulna a fővárosi könnyűzenei élet. Emellett azonban nem csak koncerthelyszín, hanem időről időre helyet ad különböző kiállításoknak, illetve 2003 óta irodalmi találkozóknak, felolvasóesteknek. Idei irodalmi programunkat a Magvető Kiadóval szervezzük közösen, melyről ízelítőként egy sajtómegjelenést is mellékelünk ehhez az anyaghoz. A Zöld Pardon mint a tehetség patrónusa. Ma már egy Zöld Pardonos fellépés igazi kiugrási lehetőséget jelent egy karrierjének korai szakaszában lévő zenekar számára: az olcsó belépő és a jelentős promóció miatt a figyelem középpontjába kerülhetnek, és olyan érdeklődő rengeteg előtt mutatkozhatnak be, akikhez máshogy nem jutna el produkciójuk. A mai könnyűzenei élet sok meghatározó zenekara (Emil.RuleZ!, Hiperkarma, Yonderboi, 30Y Kaukázus stb.) a Zöld Pardon színpadán kapott először komoly bemutatkozási lehetőséget, és ezért karrierjük érett, befutott szakaszában is újra visszatérnek. A ZP működése során folyamatosan szervez olyan különböző tehetségkutató versenyeket, melyek révén a város koncertélete is gazdagodik, folyamatosan élénkül és az életben maradást jelentik a pályakezdő tehetségeknek.

16 16 A Zöld Pardon szerepe a fiatalok szociális fejlődésében A Zöld Pardon szerepe a kerület és az egész város fiataljainak életében mind közösségi, mind kulturális szempontból jelentős. Olyan életszakaszban érkeznek ide, amikor egyrészt közösséget keresnek - az ember fejlődése kapcsolati hálóban történik, ilyenkor tanulja meg megismerni önmagát és környezetét, az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedési módokat. A Zöld Pardon a mai fiatalok fontos találkozóhelye, a nagy egészben rengeteg különböző kulturális és szociális hátterű fiatal jár ide, hogy hozzá hasonlóakkal tölthesse az időt. Itt közösséget találnak, megismerhetik a hozzájuk hasonlókat, vagy éppen a tőlük különbözőeket. Másrészt ekkor alakulnak ki kulturális szokásaik, ekkor tanulják meg a zene fontosságát, egymástól, illetve a náluk pár évvel idősebb társaiktól tanulják meg a koncertre járás mintáját. Felméréseink szerint a budapesti fiatalok 70-75%-a a Zöld Pardonban lát először élő koncertet. Programunkat épp ezért igyekszünk műfajilag színesen (a népszerű rock- és elektronikus tánczene mellett teret adunk jazz, blues és népzenei produkcióknak is), tartalmilag igényesen összeállítani. A Szeparé, mint a város legnagyobb művészklubja A Zöld Pardon területén belül működteti a város legnagyobb művészklubját Szeparé néven. A Szeparé nem csak kiállítási helyként jazz és komolyzenei koncerthelyszínként működik, hanem tagjai kulturális fórumaként is. A Szeparé tagok nem csak a könnyűzenei élet, de a film, a képzőművészet, az irodalom és más művészeti ágak képviselői, politikusok, közszereplők, véleményformálók, akik számára találkozási lehetőséget, vitafórumot, és egyeztetési lehetőséget kínál a Szeparé. Ilyen értelemben ez a hely egy híd, ami a fővárosi élet művészeti szereplőit köti össze egymással. Kulturális terek a fővárosban régen és most. A Zöld Pardon projekt bár sok tekintetben egyedülálló kezdeményezés, mégsem minden hagyomány nélküli. Egykor ezen a környéken működött a főváros szórakoztató vigalmi negyede is, melyet Kis Konstantinápolynak becéztek az itt lakók. Jóval később újra testet öltött a fővárosiak szórakozás és könnyűzenei kultúra iránti igénye, mikor is létrejött a szintén nem túl távol eső legendás egykori Ifi park. Mára újra él a fővárosiakban az az igény, hogy elérhető közelségben, jó színvonalon elégíthessék ki kulturális szükségleteiket. Ezt a szükségletet hivatott kielégíteni a Zöld Pardon.

17 17 Együttműködésben a civil kezdeményezésekkel: A Zöld Pardon működése óta keresi azokat a jó ügyeket, melyeket eszközrendszerével, erőforrásaival segíteni tud, növelve ezzel a társadalmi összhasznot, legyen az akár kulturális, szociális vagy egészségmegőrző. A teljesség igénye nélkül a Magyar Védőnők Egyesületével, az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Egyesületével, és a Félúton drog prevenciós alapítvánnyal mind olyan közös programot sikerült véghezvinnünk, melyekre büszkék vagyunk. Állandó vendégünk a Jófej promóció, mely az ittas vezetés ellen kampányol.

18 18 Kérjük Önt, amennyiben javaslata, észrevétele van a Zöld Pardon Újbudáért programmal kapcsolatban, keressen meg minket az alábbi címen: Budapest, 1117., Goldmann György tér, déli oldal Telefon: A Zöld Pardon Újbudáért programmal kapcsolatos hírekről és eseményekről a zoldpardon.blog.hu oldalon tájékozódhat. Zöld Pardon Budapest,

Készítette: Pintér Ádám és Kádár Kristóf

Készítette: Pintér Ádám és Kádár Kristóf Készítette: Pintér Ádám és Kádár Kristóf Ne csüggedj, hisz ifjú vagy, S minden elérhető, Ha van benned bátorság, Remény, s szeretni erő. (J. W. Goethe) 2011. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 4 1.1 A koncepció

Részletesebben

Csömöri Hírmondó. A főutak mellett a közterek és járdák is megújulnak. Interjú Csömör országgyűlési dr. Tuzson Bencével

Csömöri Hírmondó. A főutak mellett a közterek és járdák is megújulnak. Interjú Csömör országgyűlési dr. Tuzson Bencével Csömöri Hírmondó információs közéleti havilap A főutak mellett a közterek és járdák is megújulnak 5. és 10. oldal Interjú Csömör országgyűlési képviselőjével, dr. Tuzson Bencével 8-9. oldal Egy nap a közterületfelügyelővel

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS IFJÚSÁGI KONCEPCIÓJA 2014. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés...3 A koncepció előkészítése...3 A koncepció szükségessége...4 Az ifjúsági koncepcióalkotás alapvetései...4 Helyzetelemzés

Részletesebben

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP

FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP FEJÉR, KOMÁROM-ESZTERGOM ÉS VESZPRÉM MEGYEI REGIONÁLIS NONPROFIT INFORMÁCIÓS HÍRLAP X. évfolyam, 2009/2. szám Ára: 250 Ft A tartalomból: Folyosók a Balaton fölött beszélgetés dr. Dávid Gyulával, a légtérvédő

Részletesebben

Dunakeszi. Adventi vásár kitüntetések a megyenapon dunakeszi művészeti napok. 2014 december Polgár. városi magazin. XV. évfolyam 12.

Dunakeszi. Adventi vásár kitüntetések a megyenapon dunakeszi művészeti napok. 2014 december Polgár. városi magazin. XV. évfolyam 12. Dunakeszi városi magazin 2014 december Polgár XV. évfolyam 12. szám Adventi vásár kitüntetések a megyenapon dunakeszi művészeti napok 2 Dunakeszi Polgár 25. 30-31. 4. 16. 4 Adventi zenei áhitat 5 Városvezetők

Részletesebben

Közös munka a Föld Napján Rendezettebb környezetet szeretnénk

Közös munka a Föld Napján Rendezettebb környezetet szeretnénk XXI. évfolyam 8. szám 2013. április 30. Megjelenik: kéthetente Közös munka a Föld Napján Rendezettebb környezetet szeretnénk KÖZTÉR Letették az új központi betegellátó alapkövét Húszezer négyzetméter hét

Részletesebben

Dunakeszi. biztonság és fejlődés. Márton-napi. Lucz Dóra világbajnokságot nyert Szingapúrban. 2011 NOVEMber Polgár. városi magazin

Dunakeszi. biztonság és fejlődés. Márton-napi. Lucz Dóra világbajnokságot nyert Szingapúrban. 2011 NOVEMber Polgár. városi magazin Dunakeszi városi magazin 2011 NOVEMber Polgár Xii. évfolyam 11. szám biztonság és fejlődés Márton-napi szokások Lucz Dóra világbajnokságot nyert Szingapúrban Ingyenes hallásszűréssel várjuk önt és családját!

Részletesebben

www.hungarocontrol.hu

www.hungarocontrol.hu www.hungarocontrol.hu A HungaroControl Zrt. Társadalmi Felelősségvállalási Programja 3 A HungaroControl Zrt. társadalmi felelőssége Vezérigazgatói köszöntő 2 1 HungaroControl Zrt. 4 2 A HungaroControl

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Balatonfűzfő Város Képviselő-testülete részére Balatonfűzfő Nike krt. 1. 8184 Tárgy: 2013-as idegenforgalmi főszezon értékelése Tisztelt Képviselő-testület! Hivatkozással Balatonfűzfő Város Képviselő-testületének

Részletesebben

"Open Doors"- a fiatalok alternatív konzultációs és szolgáltató centrumának létrehozása a Debrecen Plázában. TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0333 sz.

Open Doors- a fiatalok alternatív konzultációs és szolgáltató centrumának létrehozása a Debrecen Plázában. TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0333 sz. "Open Doors"- a fiatalok alternatív konzultációs és szolgáltató centrumának létrehozása a Debrecen Plázában TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0333 sz. pályázat Társadalmi Megújulás Operatív Program Gyermekek és fiatalok

Részletesebben

ZÖLDÚTMUTATÓ Iránytû útkeresôknek

ZÖLDÚTMUTATÓ Iránytû útkeresôknek ZÖLDÚTMUTATÓ Iránytû útkeresôknek Zöldutak Ökotárs Alapítvány, Budapest, 2009. Szerzôk: Budai Krisztina, Farkas Csilla, Kiss Renáta, Pásztor Ildikó, Sepsei Gergely, Víg Tamás Szerkesztette: Kiss Renáta

Részletesebben

KULTÚRA FEJLESZTÉS PROGRAMOK SPORT FESZTIVÁLOK

KULTÚRA FEJLESZTÉS PROGRAMOK SPORT FESZTIVÁLOK Az önkormányzat havi magazinja XXVIII. évf. 8. szám 2015. augusztus www.siofoki-hirek.hu facebook/ Siófoki Hírek KULTÚRA FEJLESZTÉS PROGRAMOK SPORT FESZTIVÁLOK TARTALOM XXVIII. évf. 8. szám 2015. augusztus

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ELMÚLT NÉGY ÉVÉNEK MUNKÁJÁRÓL. Szenvedéllyel és szakértelemmel

BESZÁMOLÓ A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ELMÚLT NÉGY ÉVÉNEK MUNKÁJÁRÓL. Szenvedéllyel és szakértelemmel Budai Napló BESZÁMOLÓ A II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ELMÚLT NÉGY ÉVÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2010 Szenvedéllyel és szakértelemmel Beszélgetés dr. Láng Zsolttal, a II. kerület polgármesterével Az idei, immár nyolcadik

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné Tárgy: Szentes város művészeti és kulturális eredményeinek, feladatainak és folyamatainak

Részletesebben

DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja

DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja DOMBOLDAL A polgári összefogás lapja 2014. szeptember Feladatok és fejlesztések az előttünk álló öt évben Beszélgetés Dr. Láng Zsolt polgármesterrel 2 DOMBOLDAL - a polgári összefogás lapja Felelősséggel

Részletesebben

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31)

A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül az EQUAL-programban (A57-2005.07.11-2007.12.31) A Fedél Nélkül megerősítése projektelemmel két alapvető feladatunk tűztünk ki magunk elé: egy kb. negyven fős Kiemelt Terjesztői mintacsoport

Részletesebben

A gyerekeket sikerre kell vezetni

A gyerekeket sikerre kell vezetni XVIII. évfolyam 10. szám Megjelenik kéthetente 2012. május 29. Megvalósulhat az Óbudai Promenád A beruházás június elején kezdõdhet, az év végére megújul a Kolosy tér és környéke. Változik a forgalmi és

Részletesebben

Aláírták az uniós szerződést

Aláírták az uniós szerződést KÖZBIZTONSÁG Térfigyelő-kamerák 2010-ben is tovább bővül a kispesti térfigyelő-kamerák száma, az önkormányzat Városüzemeltetési és Közbiztonsági Bizottsága januári ülésén újabb elektronikus szemek felszereléséről

Részletesebben

Csömöri Hírmondó. Szent István - napját ünnepeltük. Vélemények és tervek az új egészségügyi központról. Amit a választásokról tudni kell

Csömöri Hírmondó. Szent István - napját ünnepeltük. Vélemények és tervek az új egészségügyi központról. Amit a választásokról tudni kell Csömöri Hírmondó információs közéleti havilap Szent István - napját ünnepeltük 16-18. oldal Vélemények és tervek az új egészségügyi központról 8. oldal Csömör kincsei játékra hívjuk a község lakóit 10.

Részletesebben

Óbuda gondoskodó kerület

Óbuda gondoskodó kerület obuda_04.qxd 2010.02.18. 14:29 Page 1 XVI. évfolyam 4. szám Megjelenik kéthetente 2010. február 22. Kultúra visszaváltott palackért Elkezdõdött a KultÚjra elnevezésû program, melyben közel 2000 diák játékos

Részletesebben

Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak. Ormai Bálint ORBNAAM.KE ZÁRÓDOLGOZAT. Kaposvár, 2013.

Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak. Ormai Bálint ORBNAAM.KE ZÁRÓDOLGOZAT. Kaposvár, 2013. Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak Ormai Bálint ORBNAAM.KE ZÁRÓDOLGOZAT Kaposvár, 2013. Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Ifjúságsegítő szak Záródolgozat A Nagyatádi Ifjúsági Civil Egyesület

Részletesebben

Magyarország a hazánk, Budapest az otthonunk

Magyarország a hazánk, Budapest az otthonunk 1 Magyarország a hazánk, Budapest az otthonunk A Jobbik 2014-es Budapest Programja 2 Tisztelt Budapesti Polgárok! Engedjék meg, hogy bemutatkozzam. Dr. Staudt Gábor vagyok, a Jobbik főpolgármester-jelöltje.

Részletesebben

A Józsefvárosi Önkormányzat. Zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi koncepciója

A Józsefvárosi Önkormányzat. Zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi koncepciója A Józsefvárosi Önkormányzat Zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi koncepciója Józsefváros, 2014 Tartalomjegyzék Környezetvédelmi Vízió és Misszió Józsefvárosban... 3 I. fejezet: Józsefváros adottságai...

Részletesebben

Csömöri Hírmondó. Folytatódnak a közösségi fejlesztések: kerékpártámaszok és ingyenes WiFi a köztereken. Indul a zöldhulladékgyűjtés

Csömöri Hírmondó. Folytatódnak a közösségi fejlesztések: kerékpártámaszok és ingyenes WiFi a köztereken. Indul a zöldhulladékgyűjtés Csömöri Hírmondó információs közéleti havilap Folytatódnak a közösségi fejlesztések: kerékpártámaszok és ingyenes WiFi a köztereken 5. oldal Indul a zöldhulladékgyűjtés 11. oldal Mire ügyeljünk nyáron?

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Jön vagy megy? INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. március 13., III. évf., 5. szám

ÚJPESTI NAPLÓ. Jön vagy megy? INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. március 13., III. évf., 5. szám INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. március 13., III. évf., 5. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu Jön vagy megy? Húsz évet nyert Újpest. Húsz évet

Részletesebben

Folytatjuk az óbudai közösségépítést

Folytatjuk az óbudai közösségépítést Szeptember 21-én ünnepélyesen is átadták az Esernyőst, az Óbudai Kulturális Központ legújabb intézményét, mely a Fő téren várja naprakész kulturális és turisztikai ajánlásokkal az érdeklődőket. Az emberek

Részletesebben

A zöldebb jövőért program

A zöldebb jövőért program HEINEKEN Hungária A zöldebb jövőért program Fejlesztés Támogatás Hatás HEINEKEN Hungária 01 A jelentés háttere A HEINEKEN Hungária negyedik alkalommal teszi közzé környezetünk védelmében tett intézkedéseit.

Részletesebben

ÚJBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Véget ért a Wass Albert születésének századik évfordulója alkalmából hirdetett Emlékévprogramsorozat.

ÚJBUDA. Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az. Véget ért a Wass Albert születésének századik évfordulója alkalmából hirdetett Emlékévprogramsorozat. XIX. ÉVF. 1 2. SZÁM KELENFÖLD ÚJBUDA ŐRMEZŐ GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY SZENTIMREVÁROS Az Idő igaz, s eldönti, ami nem az 2009. JANUÁR 28. WWW.UJBUDA.HU Az új

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS FELELŐS GAZDÁLKODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS FELELŐS GAZDÁLKODÁS Beszámoló Óbuda-Békásmegyer Önkormány zatának elmúlt évi munkájáról 01. január EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS FELELŐS GAZDÁLKODÁS A válság és az általános kiigazítások okozta bizonytalanság ellenére is stabilan őrzi

Részletesebben

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára

Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nemadomfel Ház kistérségi felzárkóztató program mélyszegénységben élő gyermekek számára Nem Adom Fel Alapítvány 2011. március 28. Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ AZ ALAPÍTVÁNYRÓL ÉS A NEMADOMFEL HÁZ PROGRAMRÓL

Részletesebben