Inkubátorház Hatvanban. Business Incubator in Hatvan

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Inkubátorház Hatvanban. Business Incubator in Hatvan"

Átírás

1 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC Business Incubator in Hatvan ÉMOP-1.1.1/AC

2

3 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC

4 Tartalomjegyzék: 1. Ügyvezetői köszöntő 2. A projektgazda bemutatása 3. Inkubátorház jelentése 4. A hatvani Inkubátorház fejlesztés célja 5. Szolgáltatások 4.

5 Ügyvezetői köszöntő: Tisztelt Olvasó! Köszöntöm Önt a Race Car Kft. Hatvanban megvalósuló Inkubátorház fejlesztési projektje kapcsán. Beruházásunk az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Uniós projektünk keretében a már meglévő kezdő és a jövőben induló vállalkozások számára kínálunk kedvezményes letelepülési lehetőséget. Beruházásunk a helyi boldogulásban és az elvándorlás megelőzésében is szerepet vállal, hiszen az induló vállalkozások nem csak a tulajdonosaiknak, hanem a későbbi lehetséges alkalmazottaknak is munkalehetőséget kínálhatnak. Örömünkre szolgál, hogy hozzájárulhatunk a szolgáltató szektorban működő és a velük kapcsolatba kerülő kezdő mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességéhez. A betelepülni szándékozóknak iroda-, műhely-, raktárbérlési lehetőségeket kínálunk modern, kulturált környezetben. Elképzeléseink szerint, a kisebb vállalkozásoknak nagy segítséget fog jelenteni, ha kényelmesen, gyorsan, szakszerűen intézhetik ügyeiket, és naprakészen tájékozódhatnak a legfrissebb információkról. Olyan erőforrásokkal kívánjuk ellátni a vállalkozókat, amelyek javítják sikereik esélyeit, talpon maradásukat. Védett környezetet biztosítunk, segítjük beillesz- 5.

6 kedésüket a helyi- és a regionális gazdaságba. Reményeink szerint az Inkubátorház működése olyan kedvező folyamatokat indít el a térségben, melyek következtében az új munkahelyek mellett további sikerek is elérhetővé válnak és még több ember megtapasztalhatja beruházásunk pozitív hatását. Tóth Balázs Mihály ügyvezető Race Car Kft. 6.

7 A projektgazda bemutatása: A Race Car Kft. az Inkubátorház fejlesztését Hatvanban, a Bercsényi u. 7000/2 hrsz. szám alatt valósítja meg. A projektgazda án alakult. A cég fő tevékenysége járműipar és ingatlan- -bérbeadás. A vállalkozás alapvető célkitűzése: bővíteni sikeres tevékenységi körét, a KKV-k fejlesztésében való részvétel, a zöldház program kiteljesítésében történő aktív szerepvállalás, a vállalkozásfejlesztési munkákban és befektetői példamutatás energiahatékonyság, megújuló energiák alkalmazásának növelésében innovatív környezetipari és gépészeti megoldások alkalmazásával. A RACE CAR Kft-nek célja, hogy segítse az észak-magyarországi régióban megindult pozitív irányú átalakulást, ami az ipari szerkezet változásában ment végbe az elmúlt időszakban. A projekt koordinációjáért felelős személy (projektvezető) Tóth Balázs Mihály. Az ő feladata a menedzsment szervezet irányítása, számonkérése, a felek együttműködésének feltétlen biztosítása. A Hatvanban megvalósuló Inkubátorház fejlesztést 49,89 % vissza nem térítendő állami támogatásból és 50,11 % saját forrásból biztosítjuk. 7.

8 A megvalósulási helyszín, Hatvan: Hatvan város Heves megye délnyugati részén található, a Zagyva folyó partján. Népesség számát tekintve a megye harmadik legnagyobb települése, lakossága 21 ezer fő. Hatvan több, jól elkülöníthető településrészből áll. A Zagyva keleti partján terül el Óhatvan, a város tulajdonképpeni központja. Ehhez nyugatról csatlakozik, kisebb ipari terület beiktatásával Újhatvan, ahol a vasútállomás is található. Ez a településszerkezet erősen meghatározza a város gazdasági, társadalmi berendezkedését. A járási funkción túl, régiók és megyék határán való elhelyezkedésénél fogva regionális vonzáskörzettel is rendelkezik. A település jól megközelíthető, mivel a 3-as elsőrendű főútra (Budapest Miskolc Hidasnémeti) és a vele párhuzamos M3-as autópályára (E71-es nemzetközi autóút) itt csatlakozik a 21-es elsőrendű főút. Hatvan vasúti csomópont, három vasúti fővonal találkozóhelye. Ezek közül a legjelentősebb a Budapest Miskolc fővonal. 8. Hatvanban - városias jellegének és nagy átmenő forgalmának köszönhetően - jelentős a kereskedelem. Több nagyobb áruház és benzinkutak sokasága működik a város területén. A szolgáltatási szektor is fellendülőben van a településen. A korábban fontos megélhetőségi forrást biztosító mezőgazdaság mára nagymértékben visszaszorult Hatvanban. A város gazdaságának nagy részét régebben az élelmiszeripar tette ki, amelynek legnagyobb üzemei a konzervgyár és a cukorgyár voltak.

9 A cukorgyár 2004-től nem termelt, csak raktározással és csomagolással foglalkozott ben megkezdték a cukorsiló leszerelését is ben Újhatvan területén Ipari Park is létesült. 9.

10 10.

11 A vállalkozói inkubátorház jelentése, főbb jellemzői: Klasszikus értelemben, inkubátorháznak olyan épületet, épületcsoportot tekintünk, amelyekben a kisvállalkozások számára magas szintű szolgáltatásokat és működési teret biztosítanak (pl: szolgáltató ház, innovációs központ stb.) Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a mikro-, kis- és középvállalkozások. Mindez nem véletlen, hiszen jelentős szerepet töltenek be, mind a társadalomban, mind a gazdaságban. Fontos e szektor támogatása, ösztönzése, külső forrásokkal történő finanszírozása. Az inkubátorház kialakulása amerikai és nyugat-európai tapasztalatok alapján indult el. Az Amerikai Egyesült Államokban az 1950-es években felismerték a KKV-k fontosságát, elsősorban azért, mert sok munkahelyet teremtenek, azon kívül indikátorként viselkednek a gazdaságban. Hazánkban a nyolcvanas évek végén fogalmazódott meg a vállalkozói inkubátorok létesítésének gondolata, s az első inkubátor 1991-ben indult meg Nyíregyházán, mely jelenleg is inkubátorházként működik. A vállalkozói inkubátorház elvárása, hogy megkönnyítse a vállalkozások létrehozását, és fejlődését, miután védett környezetet biztosít a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára. Segíti beilleszkedésüket a helyi- és regionális gazdaságba, valamint technikai és szakmai hátteret biztosít számukra, és mindezzel javítja, illetve fokozza a mikro-, kis- és középvállalkozások foglalkoztatási kapacitását. Fontos, hogy 11.

12 a vállalkozásfejlesztés, az innováció, a regionálisfejlesztés, az európai uniós integráció és a munkaügy céljait integráltan valósítsa meg. Az inkubátorház, mint intézmény, piacszervező, forrásközvetítő, ötletgondozó és innovációt ösztönző funkciókat lát el. A vállalkozói inkubátorház egyrészről a termelőtevékenységhez elengedhetetlenül szükséges fizikai infrastruktúra igénybevételét teszi lehetővé, másrészről, pedig olyan szolgáltatásokkal segíti a vállalkozókat, melyek ma már nélkülözhetetlen részei a sikeres üzletvitelnek. Bővebben kifejtve, az induló kisvállalkozások kezdő lépéseinek, talpra állításának és szárnyra bocsátásának létesítményei, amelyek limitált időintervallumban (megközelítőleg év) védett környezetet biztosítanak számukra. Megerősödve, piacra éretten kerülhetnek ki ezáltal a vállalkozások, és önállóan vethetik meg lábukat a gazdaságban. Felkaroló szerepet tölt be azzal, hogy olyan technikai és szakmai hátteret biztosít, mely növeli a betelepülő vállalkozások számára a sikeres kezdés, a tanulás, a megkapaszkodás esélyét. Az inkubátorházak többsége általában az átlagosnál kedvezőbb földrajzi és gazdasági térségben jönnek létre. A klasszikus értelembe vett inkubátorházakkal szoros együttműködésben a feladatok megosztásával olyan intézmények is szolgáltathatnak vállalkozásfejlesztési célokat, mint az ipari parkok, a vállalkozási övezetek és a vámszabad területek. Magyarországon a kezdő vállalkozások nagy része a tőkehiány mellett a vállalkozói tapasztalatok és ismeretek hiányával küzd. A kezdő vállalkozóknak az információhoz jutás, kapcsolatépítés, az érintettekkel 12.

13 (vevők, szállítók, versenytársak, civil szervezetek, közigazgatás, érdekcsoportok, alkalmazottak) történő kapcsolatmenedzsment a legnagyobb hiány. A bukáshoz vezető likviditási pénzügyi problémák már ezen nehézségek következményei. A vállalkozói inkubátorház a piacképes üzleti ötlettel rendelkező fiatal, fejlődő vállalkozások megerősödését segíti. A magányos vagy társas vállalkozások odafigyelést, tanácsokat, és nem utolsó sorban üzleti kapcsolatokat szerezhetnek itt. A piaci árnál olcsóbb irodabérlet tehát egy inspiráló üzleti környezettel, közösségi szemlélettel, segítő hozzáállással párosul. Ráadásul a vállalkozáshoz szükséges szolgáltatások könnyűszerrel, egy helyen elérhetőek. 13.

14 A hatvani Inkubátorház fejlesztési céljai: 14. Inkubátorházunk egy olyan létesítmény, amely közös szolgáltatásokat és üzleti, szakmai segítséget biztosít kezdő vállalkozások számára, a piaci ár alatt, hozzájárulva egy adott területen a vállalkozások fejlesztéséhez és új munkahelyek teremtéséhez. Olyan szolgáltatásokkal segíti a vállalkozókat, melyek ma már nélkülözhetetlen részei a sikeres üzletvitelnek. Segíti a vállalkozások működését, teret és szolgáltatásokat nyújt növekedésükhöz. Lehetővé teszi a gazdaság vérkeringésébe való eredményesebb bekapcsolódásukat. Az inkubátorház által nyújtott szolgáltatások lehetővé teszik, hogy a vállalkozók figyelmüket cégük fő tevékenységére fókuszálhassák, és ne kelljen kevésbé produktív dolgokra időt fordítaniuk. Az inkubáció minimalizálja az új üzleti vállalkozások körüli kezdeti akadályokat, s megalapozhatja a már működő vállalkozások továbbfejlődésének lehetőségeit, irányait, valamint előmozdíthatja a vállalkozások közötti együttműködés kialakulását is. A projekt célja olyan beruházás végrehajtása, amelynek eredményeként hozzá tud járulni a térségben az ipari szerkezetváltáshoz, a munkahelyteremtéshez, a fenntartható életmód javításához. Alapvető célkitűzésünk, hogy az inkubátorház létrehozásával csökkenteni tudjuk a kisvállalkozások bukási arányát, azaz javítjuk ezek túlélési arányát. A projekt szakmai fenntarthatóságát a projektben résztvevő személyek szakirányú végzettsége és szakmai tapasztalata biztosítja. A betelepülő vállalkozások kiválasztásánál is figyelembe vesszük, hogy a vállalkozás vezetője felkészült legyen, életképes vállalkozást működtessen, amelynek elindulásához szükséges a kezdeti támogatás, de a későbbiekben piacképes, erős

15 vállalkozássá válhat. A projekt tervezésénél figyelembe vettük a hatályos környezeti szabályozásokat, amelyeket a kivitelezés során is szem előtt fogunk tartani. A szállítók kiválasztásánál előnyben fogjuk részesíteni azokat, akik környezeti szempontú tanúsítás szerint működnek, illetve figyelembe vesszük a szállítási útvonal hosszát, hogy minél kevésbé terheljük a környezetet. A település vezetésének stratégiája láthatóan teljes mértékben egybeesik a projektben résztvevők, illetve a projektgazda szándékával, hiszen az inkubátorház mind a gazdaság élénkítésben, ennél fogva a kistérségi szerep növelésében szignifikánsan megnyilvánul. Célunk, hogy a betelepülő vállalkozások, az inkubációs idő alatt annyira megerősödjenek, hogy a helyi gazdaságban stabil helyet elfoglalva hozzájáruljanak a foglalkoztatottság javításához, magas hozzáadott értékű munkájukkal a GDP növekedéshez és a nemzetgazdaság megerősödéséhez is. Terveink szerint egy olyan szolgáltató inkubátorház jön létre, mely a benne bérlőként működő vállalkozások mellett, a vonzáskörzetében működő valamennyi vállalkozás számára tudja nyújtani a magas szintű klasszikus inkubációs és egyéb speciális igényeket kielégítő szolgáltatásait. A Hatvanban megvalósuló Inkubátorház, a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások betelepedését szolgálja, elsősorban a környezetipari, IKT és nanotechnológiai spin-off cégeket. Tevékenységi körük a kutatás-fejlesztés, a járműipar területéhez kapcsolódik. A potenciális bérlők között megtalálhatók jármű- javító, összeszerelő, karbantartó, kutató vállalkozások, mind pedig egyéb szolgáltató cégek. A bérlemények rugalmas kialakíthatósága miatt mikro-, kis- és középvállalkozások is bérelhetnek telephelyet parkunkban. Többek között felszerelt műhelyet és informatikai eszközöket is biztosítunk a betelepülő cégeknek. Az épületek belső kialakítása lehetővé teszi már a kezdetben több vállalkozás betelepülését, 15.

16 termelő és adminisztratív tevékenység egyidejű folytatását. A RACE CAR Kft. által tervezett Inkubátorházfejlesztés alapvetően hiánypótló beruhá-zásnak számít, tekintettel a vállalkozások számára elérhető, a működési feltételeket biztosító ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak nyújtotta kondíciók és szolgáltatások figyelembe vétele alapján. Kiemelendő, hogy a környezeti (és pénzügyi) fenntarthatóságot a kivitelezés során alkalmazott technikai megoldások (pl. hőkocka, napkollektor) is erősíteni fogják. A projekt aktívan hozzájárul a régió és a kistérség versenyképességének javításához azzal, hogy növeli a régió tőkevonzó képességét, ami elősegíti a hazai és külföldi működő tőke beruházásainak realizálását. A megvalósuló szolgáltatási infrastrukturális beruházás a kivitelezés révén egy közmű ellátottsággal bíró, azonnal hasznosítható, emelt szintű szolgáltatások fogadására alkalmas területté válik. Létrejön egy komplex szolgáltatásokat nyújtó, a vállalkozásokat maximálisan kiszolgáló, közös informatikai, marketing és menedzsment alapokat nyújtó szolgáltató központ. Kistérségi jelentőséggel bíró Inkubátorház létrehozása és működtetése a cél, mely gazdasági szerkezetváltáshoz hozzájáruló értékteremtésével felgyorsítja a vidéki térség fejlődését. A projekt célja és hatása is egyben az ipari területek beépítettségének növelése a térségben, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének, piaci helyzetének javítása a nemcsak térségi, hanem megyei, és regionális szinten egyaránt. Az innovációs központ létrehozásával kialakul az együttműködés a K+F területéről Salgótarjánban összpontosuló humán tőke és a megvalósításban résztvevő, termelő szektor között. A társadalmi-gazdasági előnyök elsősorban a helyi- és kistérségbeli foglalkoztatottság növekedésével, a GDP növekedésével, a 16.

17 versenyképesség fokozódásával, az életszínvonal növekedésével, a fogyasztás növekedésével és a munkanélküliség csökkenésével mérhetőek. Az Inkubátorház fejlődése a kistérség gazdasági teljesítményének növekedését, a kereskedelmi forgalom fokozódását, a termékek és szolgáltatások színvonalának emelkedését, azaz az egész gazdasági helyzetének javulását vonja maga után. A beruházás várhatóan kedvezően hat a térség területfejlesztésére, urbanisztikájára, és nem utolsó sorban helyzetbe hozza és lehetőséget biztosít a kis- és középvállalkozások számára azáltal, hogy a multinacionális cégek beszállítóiként térségükben gazdasági lehetőségekhez jutnak. Összességében számottevő gazdasági kohézió alapjait teremtheti meg az Inkubátorház fejlesztése, és a projekt beindulásával egy új ágazat, a robotika területén tevékenykedő KKV-k számára innovatív belépési pontot alakít ki. A beruházás gazdasági szempontból is igen jelentős. A térségben fellendül a gazdasági élet, megnövekszik a kisvállalkozások száma. A vállalkozások betelepülésével új kapcsolatrendszerek épülnek ki, a régiek pedig bővülni fognak. Ezzel egy időben munkahelyek teremtődnek és a fejlesztésből fakadóan gazdasági helyzetelőnybe kerül a település. Főleg kétféle vállalkozás típus érdemes az inkubálásra. Az egyik, amelyik láthatóan növekedésorientált, és a sikeres megindítást követően egyre több munkahelyet teremt, a másik pedig, amelyik innovatív, tehát valamely újítás, találmány piaci méretekben való megvalósításán fáradozik. Az észak-magyarországi régió hosszú távú jövőképe, hogy az innovatív és fenntartható megoldások régiójává váljon; olyan figyelemfelkeltő térséggé, amely belső adottságai hatékony hasznosításával folyamatosan növeli versenyképességét, és elismert szerepet tölt be Magyarország modernizációjában. 17.

18 Inkubátorházunk lehetőséget nyújt azoknak az elsősorban innovatív vállalkozásoknak, amelyek jelenleg: nem rendelkeznek saját műhellyel és/vagy irodával, nem rendelkeznek irodatechnikai és telekommunikációs berendezésekkel, még nem eléggé jártasak a vállalkozás üzletvitelében, jövedelmükből még nem tudnak megfelelő szakembereket fő- és mellékállásban foglalkoztatni, és azoknak a külföldi vállalkozásoknak, akik a térségben kívánnak befektetni és megfelelő háttérrel akarják megismerni a helyi lehetőségeket. Betelepíteni kívánt, előnyt élvező vállal-kozások köre: A projekt közvetlen célcsoportja a hatvani kistérség mikro, kis és közép vállalkozásai, amelyek tevékenységi köre a kutatás-fejlesztés és a robotika területéhez kapcsolódik, a fenntartható fejlődés értékrendszerének megfelelően. Elsősorban nanotechnológiai spin-off vállalkozások és robotikai eszközöket felhasználó/gyártó KKV-k betelepülését várjuk. Környezetipari vállalkozások: - Újrahasznosítási folyamatokat, beren dezéseket tervező és gyártó cégek Megújuló energiaipari vállalkozások: - Feldolgozók - K + F vállalkozások Energiatermeléssel foglalkozó vállalkozások: - Napelemes rendszereket telepítő, fejlesztő, üzemeltető cégek - K + F vállalkozások Gépipari vállalkozások: - Speciális egységeket előállító vállalkozások - járműipari beszállítók - gépjármű javítók Építőipari vállalkozások - építőipari gépek, berendezések javítói, gyártói 18.

19 Megvalósítás, helyiségek: A projekt megvalósítása a Hatvan, Bercsényi u. 7000/2 hrsz. alatti ingatlanon történik. A telek területe m2. A hasznos alapterület 1.728,74 m2, ebből cca. 70% bérbe adható illetve bérelhető. A tervezési területen értékes növényállomány nincs. A tervezett Inkubátorház épülete a telken szabadonálló beépítési móddal valósul meg. Az épület ~28x33 m befoglaló alaprajzi méretű kétszintes. A főbejárat az épület északnyugati oldalán található. Az ingatlan közúti kapcsolata biztosított. Gyalogos megközelítése az északkeleti homlokzatra tervezett bejáraton keresztül lehetséges. A projekt keretében az ingatlanon egy inkubátorház épület kerül kialakításra, és felszerelésre azon eszközökkel, melyek a tervezett működési feltételeket biztosítják. A szükséges parkolószám biztosított. Az alapadottságait érintően a leendő épület tagolása teljes mértékben megfelel termelő tevékenységek, ipari termelés, feldolgozási tevékenységek végzésére úgy, hogy mellette a zavaró gyártási folyamatoktól leválasztva az irodai és adminisztratív funkciók is helyet kapnak az ingatlanon, vagy akár a felépítményen belül. Ennek megfelelően került megtervezésre az inkubátorház helyiségeinek kialakítása, helyet biztosítva nagyobb és kisebb üzemegységek számára, irodák, szociális helyiségek, raktár, parkoló és tárgyalóterem kialakításával. Az épület tervezett főbejárata az északnyugati homlokzaton található. A földszinten előtér, műhelyek, raktárak, öltözők és vizesblokk készül. Az emelet megközelítést vasbeton lépcső és emelő biztosítja. A műhelyek, az udvarról - a tervezett ipari kapukon keresztül- közvetlenül is megközelíthetők. Az emeletre műhelyt, előadóteret (a hozzá kapcsolódó teakonyhával és vizesblokkal), irodákat és öltözőt terveztünk. 19.

20 Az épületen belül az alábbi helyiségek találhatóak: Földszint: műhely 01: 70,34 m2 műhely 02: 69,15 m2 műhely 03: 69,22 m2 műhely 04: 86,91 m2 műhely 05: 59,71 m2 műhely 06: 59,73 m2 iroda 01: 12,79 m2 Ezen a szinten tároló, férfi- és női vizesblokkok is a bérlők rendelkezésére állnak. 20.

21 21.

22 Emelet: iroda 02: 30,67 m2 iroda 03: 46,89 m2 iroda 04: 46,34 m2 iroda 05: 46,34 m2 iroda 06: 46,89 m2 iroda 07: 32,95 m2 iroda 08: 10,13 m2 előadó: 81,70 m2 Ezen a szinten tároló, férfi- és női vizesblokkok is rendelkezésre állnak a bérlők részére. 22.

23 23.

24 Az Inkubátorház szerverteremmel fog rendelkezni. A bérlők részére így biztosítható lesz, hogy célszerűen nem csak minőségi irodabútorral berendezett irodai körülmények fogadják őket, hanem hardver és egyéb szoftver eszköz oldallal kiegészített, azonnal használható IT háttér is rendelkezésükre áll. Természetesen az internet szolgáltatás wifi kapcsolattal is elérhető lesz. Igény esetén így biztosított az adatmentés és a karbantartás. Az Inkubátorház minden tagja részére a közös megjelenést és marketinget biztosító web alapú elérés is automatikusan jár, ennek része a webáruházi opció kialakításának lehetősége is. A bérlők számára az irodákat és a műhelyt az alábbi megfelelő számú és minőségű eszközökkel kívánjuk felszerelni: Adatszerver fogja végezni a központi adattárolást és a nagysebességű műveleti számításokat a robot működése közben, Irodai szerver végzi a telepített adattovábbítást az adat serverek felé és ellátja az általános irodai informatikai feladatok kiszolgálását, Laptop biztosítja a független munka előkészítést a robot feladatok előkészítésekor öt bérlő részére. Az előkészített feladatsor illetve a folyamatban lévő tevékenység on-line kommunikációs csatornán lesz kontrollálható, A színes fénymásoló biztosítja az előkészítő munka zökkenőmentességét és kiszolgálja az épületben dolgozók nyomtatási és sokszorosítási igényét, 24. A szünetmentes tápegység biztosítja az épületen belüli eszközök adatbiztonságát és hálózati ingadozásmentes működését, A belső internetes hálózat biztosítja minden iroda internetes kapcsolatát egymás között és a külső szélessávú hálózattal, 10 db alapfelszereltségű és 4 db speciális felszereltségű szerszámkészletet tartalmazó szerszámkocsi autóemelő komplett autodiagnosztikai és futómű állító rendszer, Sűrített levegős rendszer

25 A műhelyben 7 db korszerű, kétoszlopos csápos aszimmetrikus, elektro-mechanikus emelő (3t) áll majd rendelékezésre. 25.

26 Az Inkubátorházban elérhető szolgáltatások biztosításával versenyképes feltételeket teremtünk a betelepülő vállalkozásoknak. Tervezett szolgáltatások: közvetett szolgáltatások (ezen belül: közműbiztosítás, szelektív hulladékkezelés), iroda bérbeadás, irodai kiegészítő szolgáltatások (ezen belül: fénymásolás, laptop, projektor bérlése, nagyszélességű nyomtatás), parkolási lehetőség biztosítása, közös helységek takarítása, őrzés-védelem, marketing szolgáltatás (ezen belül pl. arculattervezés, közös megjelenés díjmentes reklám megjelenési lehetőségek), gazdasági szolgáltatások (ezen belül: adó és pénzügyi tanácsadás, belső információs rendszer működtetése), humánerőforrás fejlesztését elősegítő szolgáltatások (ezen belül: képzés, munkaerőpiaci tanácsadás), fordítás, tolmácsolás, kiegészítő informatikai szolgáltatások (ezen belül: honlapok készítése, e-ügyintézés, ingyenes szerverbérlés, szünetmentes tápellátás, díjmentes weblap és díjmentes web shop, díjmentes készletkezelés támogatás és díjmentes online kereskedelmi támogatás). Az inkubátorházba betelepíteni szándékozott meghatározott iparágakat képviselő vállalkozások számára az alábbi, motiváló eszközöket kívánjuk alkalmazni: - kedvezményes bérleti díjak, - műhelyfelszerelés használata, - informatikai eszközök biztosítása, - bérlethez kapcsolt ingyenes helyiséghasználat, - együttes megjelenés biztosítása a honlapon, rendezvényeken, - információs napok szervezése a tudásmegosztás érdekében. 26.

27 A tervezett kihasználtság esetén lehetőség lesz minél több szolgáltatás alapszolgáltatásként történő biztosítására, ami egyértelműen a fenntarthatóságot biztosítja. Az inkubátorház rendelkezik majd az alapszolgáltatásokkal, amelyekre a vállalkozásoknak mindig és rendszeresen szüksége van. Érkező levelek meghatalmazás alapján történő átvétele a postai kiszállítótól, az aláírás-köteles küldeményeknél telefonos értesítés. A titkárságon munkaidőben igényelhető szolgáltatások: fax, fénymásolás, nyomtatás, szkennelés, tárgyalóterem biztosítása. Szolgáltatásaink közé tartozik még a közös területek takarítása is. Az épületnél zárt, kamerával figyelt ingyenes parkolók fognak rendelkezésre állni. Más, emelt szintű támogató jellegű szolgáltatások is a bérlők rendelkezésére állnak, ilyenek például: tanácsadás, üzleti tervtanulmány, segítség az értékesítéshez és az exportáláshoz, árkalkuláció és ellenőrzés, jogi és pénzügyi, műszaki és technológiai tanácsadás, képzés, stb. 27.

28 Kapcsolat: Telefonszám: Honlap:

29

30 Jegyzetek:

31

32 4.

33 5.

34

35 Business Incubator in Hatvan ÉMOP-1.1.1/AC

36 Contents: 1. CEO s Words of Welcome 2. Introduction of the Project Owner 3. The Meaning of Business Incubator 4. Aims of the Business Incubator Development Project in Hatvan 5. Services 36.

37 CEO s Words of Welcome: Dear Reader, Let me greet you on behalf of Race Car Kft., the company responsible for the Business Incubator Development Project in Hatvan. Our investment project is being implemented with the support of the European Union and is co-financed by the European Social Fund. Within the scope of our EU project, we intend to provide newly-established or would-beenterprises with an opportunity to find a place for their company headquarters and premises under favourable conditions. Our investment project plays an important role also in providing a living for locals and preventing migration, for newly-established enterprises can ensure employment not only for their owners but also for their prospective employees. We are delighted that we can contribute to the competitiveness of the micro as well as small and medium-sized enterprises (SMEs) engaged in the service sector and those that get in touch with them. We offer potential tenants offices, workshops and store rooms to be rented in modern and decent surroundings. According to our plans, small companies can benefit a lot if they can manage their matters in a quick, convenient and professional fashion and can get up-to-date information. We intend to provide enterprises with resources which can improve their chances for success and ensure profitable operation. 37.

38 We create a protected environment for them and help them fit into the local and the regional worlds of business. We hope that the existence of the Business Incubator will start favourable processes in the region, which can create new jobs, facilitate further success stories and help people experience the positive impacts of our investment project. Mihály Balázs Tóth Managing Director Race Car Kft. 38.

39 Introduction of the Project Owner: Race Car Kft. is implementing its Business Incubator Development Project at 7000/2 Bercsényi Street in Hatvan. The project owner company was established on The firm is primarily engaged in the automotive industry and real estate agency services. The main aim of the enterprise is to extend its successful operations, take part in developing small and medium-sized enterprises, play an active role in the implementation of the green house programme and enterprisedevelopment activities and be a good example as an investor in terms of energy efficiency and increasing the use of renewable energies by using innovative environmental industrial and engineering solutions RACE CAR Kft. intends to support the ongoing positive change in the structure of industry in the North Alföld region. Balázs Tóth, as project leader, is responsible for the co-ordination of the project. His task is to lead and supervise the management organisation as well as ensure the seamless co-operation of the parties. The development project to be implemented in Hatvan is financed partly from nonrefundable state subsidy (49.89%) and partly from own funds (50.11%). 39.

40 The Place of Implementation: Hatvan: The Town of Hatvan can be found in the south-western part of Heves County, on the banks of the Zagyva River. Regarding the number of residents, it is the third largest towns in the county: it has a population of 21,000. It consists of sixty distinct districts. The Old Town, the actual centre of the town, lies on the eastern bank of the Zagyva River. The New Town with the railway station, via a small industrial area, connects to this in the west. This settlement pattern has a strong impact on the economic and social life of the town. Besides district functions, the town has a regional significance as well due to the fact that it is located on the border of regions and counties. The town is easily accessible, since main road no. 21 connects to main road no. 3 (Budapest-Miskolc-Hidasnémeti) and the parallel-running motorway M3 (international road E71) here. Hatvan is a railway junction station: three major railway lines meet here with the one between Budapest and Miskolc being the most important of them. Due to its urban setting and the heavy through traffic, commerce plays an important role in Hatvan. Several large chain stores and a multitude of petrol station can be found in the territory of the town. The service sector of the town is also on the boom. Agriculture, which used to provide a living for the locals, has dramatically shrunk in Hatvan. 40.

41 The economy of the town used to be dominated by the food industry, with its canning and sugar factories being the largest plants. The sugar factory stopped its operations in 2004, only the warehousing and packaging segments remained active. The sugar silo was also closed town in An Industrial Park was established in the territory of the New Town in

42 42.

43 The Meaning and Main Characteristics of a Business Incubator : In a classic sense, a business incubator means a building or building complex where high quality services and premises are provided for small enterprises (e.g. house of services, innovation centre, etc.). Micro, small and medium-sized enterprises have been paid increasing amounts of attention recently. This is not accidental, for they play an important role both in society and economy. It is important to support, encourage and finance this sector from external sources. Business incubators were first built on the basis of experience from the USA and Western Europe. The importance of small and medium-sized enterprises was recognised in the United States of America in the 1950s, mainly due to the fact that they create a lot of jobs and serve as indicators for the economy. The idea of establishing business incubators in Hungary appeared at the end of the 1980s and the first business incubator, which still serves its original function, was built in 1991 in Nyíregyháza. A business incubator is supposed to facilitate the establishment and development of enterprises by ensuring a protected environment for micro, small and mediumsized enterprises. It helps them fit into the local and regional economy as well as provides a professional background and the necessary technologies, thus improving and intensifying the employment capacity of micro, small and medium-sized enterprises. 43.

44 It is important that it should realise the various goals of entrepreneurship, innovation, regional development and integration into the European Union in an integrated way. A business incubator, as an institution, serves functions in the field of market management, resource allocation, idea management and innovation facilitation. A business incubator makes available the physical infrastructure vital for production activities, on the one hand, and helps enterprises with services that are essential parts of a successful business today, on the other hand. In other words, it is an institution that will nurture startup companies right from their first steps, through the process of gaining strength, to the point when they are ready to stand on their own, by ensuring a protected environment for a limited period of time (approximately for 2 to 4 years). This way the enterprises can enter the market when they have matured and are able to plant their feet firmly in economy. It functions as a supporter by ensuring a professional and technical background that will increase the chances for the tenant companies of a successful start, development and taking a firm hold in the market. Most of the business incubators are usually established in areas with betterthan-average geographic and economic conditions. In close cooperation with business incubators, institutions, such as industrial parks, investment zones and bonded areas, can also serve business development goals. In Hungary, a great part of startup enterprises face lack of capital, entrepreneurial experience and knowledge. 44.

45 Startup enterprises with an adequate professional background and experience usually suffer from the lack information, contacts and relationship management with stakeholders (customers, suppliers, competitors, civil organisations, public administration, employees). Liquidity and financial problems leading to failure are the results of these difficulties. Business incubators facilitate the strengthening of newly established, developing enterprises with marketable ideas. Individual entrepreneurs or partnerships will receive attention and advice and can create business relationships here. Office space is available here at a price lower than the market price and this is coupled with an inspiring business environment, a community attitude and a supportive atmosphere. What is more, all the services required for businesses are available in one place. 45.

46 The Aims of the Business Incubator Development Project in Hatvan: Our Business Incubator is an establishment which offers various services as well as business and professional help to startup enterprises at a price level below the market price, thus contributing to the development of companies and the creation of jobs in a specific area. It helps undertakings with services which are vital for successful business management today. It helps the operation of enterprises and provides office space and services to their development. It enables them to efficiently integrate into the economy. The services provided by the Business Incubator make it possible that the enterprises can focus on their main activities, without having to spend time with less productive matters. The incubation programme minimises the initial difficulties that startup businesses need to face, creates opportunities for existing companies to develop and facilitates cooperation between enterprises. The aim of the project is to carry out investments which can contribute to changing the structure of the industry in the region, to job creation and the sustainable improvement of living standards. With the establishment of our Business Incubator, our basic aim is to reduce the failure rate of small enterprises, in other words, to increase their survival rate. The professional sustainability of the project is ensured by the qualification and extensive experience of the people that take part in it. When selecting the would-be-tenants, it is taken into consideration that the manager of the company should be well prepared and manage a viable enterprise which needs support in the beginning but can turn into a competitive and strong firm. When designing the project, we took the effective environmental regulations into account and will observe them during the implementation phase as well. When selecting our suppliers, preference is given to suppliers 46.

47 that use a corporate management system in line with environmental certification and we will take the length of the transport route into account to leave as little impact on the environment as possible. The strategy of the town management is clearly in line with the intention of the project owner and the participants of the project, for the business incubator plays a significant role in stimulating the economy and thus strengthening the functions of the micro region. Our aim is to help the tenant companies gain strength during the incubation period, so that they can contribute to job creation, the growth of GDP and the improvement of the national economy by integrating into the local economy and engaging in high value-added activities. According to our plans, a service incubator will be established, which can provide not only the tenant companies but also other enterprises operating in the area with high class incubation services and additional services meeting special needs. The business incubator project to be implemented in Hatvan will facilitate the development of micro, small and medium-sized enterprises, particularly environmental industrial, ICT and nano-technology spin-off companies by providing them with office facilities. These firms are mainly engaged in research and development as well as the automotive industry. Among potential tenants, you can find vehicle repair, assembly, maintenance and R&D enterprises as well as other service companies. Due to the flexible layout arrangements of our rentable properties, micro, small and medium-sized enterprises can rent facilities in the industrial park. Tenant firms will be provided with a well-equipped workshop and information technology equipment. 47.

48 The interior design of the building enables several enterprises to move in and carry out manufacturing or administrative activities. The Business Incubator Development Project planned by RACE CAR Kft. can be basically considered as a gap filler investment with respect to the conditions and services provided by industrial parks, industrial areas and business incubators to enterprises. It should be noted that the technological solutions used during the project (e.g. thermal cube, solar collector) will also promote environmental (and financial) sustainability. The project actively contributes to improving the competitiveness of the wider region and the micro-region by increasing the investment attraction opportunities of the region, which facilitates the realisation of domestic and foreign capital investments. The infrastructural investment will help to turn the project owner s area to be a site ready for immediate utilisation, offering high class services and the necessary utilities. This way we will have a service centre that is able to provide enterprises with complex services and a common IT, marketing and management network. Our goal is to establish and operate a business incubator of micro-regional importance, which, with its valuecreating ability contributing to the restructuring of local economies, will speed up the development of the area. The aim of the project (and this is also the impact it will have) is to increase the utilisation of the industrial areas in the region as well as improve the competitiveness and market situation of micro, small and medium sized enterprises on a local, county and regional level. Through the foundation of an innovation centre, close cooperation will be established between the human capital centred in Salgótarján in the field of R&D and the manufacturing sector taking part in the implementation. Social and economic benefits can be measured mainly by the improvement of local and micro-regional employment rate, increasing GDP, better competitiveness, higher living standards, increasing consumption and lower unemployment rates. The development of the Business Incubator will result in the improvement of the economic performance of the entire micro-region, the growth of 48.

49 trade volumes, a higher level of product and service quality and, in general, the improvement of the entire economy of the region. The investment project is expected to have a positive impact on regional development strategies as well as town planning and helps small and medium-sized enterprises to take advantage of economic opportunities as suppliers of multinational companies. All in all, the development of the Business Incubator can establish a firm ground for significant economic cohesion and with the start of the project, it provides an innovative entry point for small and medium-sized firms engaged in the field of a new branch of economy, i.e. robotics. The investment project is of great importance also from an economic viewpoint. The economic life of the region will flourish and the number of small enterprises will increase. Through the appearance of more and more enterprises in the industrial park, new relationships will be established and old ones can be strengthened. At the same time, new jobs will be created and the town will gain competitive advantage due to the developments. There are two types of enterprises which are worth being incubated. One of them is apparently success-oriented and creates more and more jobs after the successful start. The other one is innovative, which means that it strives to realise a new idea or invention and launch it in the market. The long term vision of the North Hungary Region is to become an area of innovative and sustainable solutions and a noteworthy region which continuously improves its competitiveness by the efficient utilisation of the local conditions and plays a recognised role in the modernisation of Hungary. 49.

50 Our Business Incubator provides an opportunity for those mainly innovative enterprises which: do not have office facilities and/or workshops of their own, do not have office technology and telecommunications equipment of their own, are not experienced in business administration and cannot afford to employ the right experts in full or part time employment, and also for foreign enterprises which intend to invest in this region and wish to explore local opportunities on the basis of proper information. Preferred enterprises as tenants: The direct target group of the project includes micro, small and medium sized enterprises of the Hatvan microregion, which are engaged in the field of research and development as well as robotics, in line with the values of sustainable development. Nano-technology spin-off enterprises as well as small and medium-sized enterprises using/manufacturing robotic technologies are welcome in the first place. Environmental industrial enterprises: - Companies designing and manufacturing recycling equipment and processes Enterprises in the renewable energy sector: - Manufacturing firms - R&D enterprises Enterprises dealing with energy production: - Companies developing, installing and operating solar systems - R&D enterprises Enterprises engaged in the engineering industry: - Firms manufacturing special units - Automotive suppliers - Vehicle repair companies Enterprises engaged in the construction industry: - Companies manufacturing and repairing construction industry machinery

51 Implementation, Facilities: The project is being implemented on the real estate with topographical lot number 7000/2 in Bercsényi Street in Hatvan. The land measures 19,995 m2. The useful area of the building amounts to 1, m2, approx. 70 percent of which is available for rent. There are no protected plant species on the site. The building of the planned Business Incubator will be a freestanding building. The two-storey building measures ~28 x 33 m. The main entrance can be found on the north-western side of the building. The real estate has the necessary road connections. The building can be entered on foot through an entrance to be placed on the north-eastern façade. Within the scope of the project, a business incubator will be built on the real estate. All the equipment necessary for proper operation will be ensured. The building will be provided with an adequate number of parking places. The layout of the buildings to be built fully meets the requirements of industrial manufacturing and processing activities. The office and administrative functions can also be carried out on the real estate or within the same buildings, isolated from disturbing manufacturing processes. The various rooms of the Business Incubator were designed accordingly, providing space for manufacturing facilities of various sizes, offices, staff facilities, store rooms, parking lots and meeting rooms. According to the plans, the main gate of the building will be placed on the front facing north-west. A lobby, workshops, store rooms, changing rooms and sanitary facilities can be found downstairs. The upstairs can be accessed on reinforced concrete stairs and via a vehicle lift. The workshops are directly accessible from the yard through planned industrial gates. A workshop, a common room (with the related kitchenette and sanitary facilities), offices and a changing room will be available upstairs

52 The following rooms can be found within the building: Downstairs: Workshop 1: m2 Workshop 2: m2 Workshop 3: m2 Workshop 4: m2 Workshop 5: m2 Workshop 6: m2 Office 1: m2 A storeroom and sanitary facilities are also available to tenants on this floor. 52.

53 53.

54 Upstairs: Office 2: m2 Office 3: m2 Office 4: m2 Office 5: m2 Office 6: m2 Office 7: m2 Office 8: m2 Meeting room: m2 A storeroom and sanitary facilities are also available to tenants on this floor. 54.

55 55.

56 The Business Incubator will have a separate server room. This way it will be possible that not only a nice office environment equipped with quality office furniture but also a readily accessible IT background with the necessary hardware and software solutions are available to tenants. Naturally, access to the internet will be ensured also through WiFi connection. Upon request, data storage and maintenance will also be available. A web-based media presence and marketing solution will automatically be provided to all the tenants of the Business Incubator, including an online shop option. We intend to equip the offices and the workshop available to the tenants with the following equipment in adequate quantity and quality: A data server will take care of central data storage and high-speed data processing for the operation of the robot, An office server will be responsible for forwarding data to the data servers and take care of the needs of general office IT-related tasks, A notebook will provide for the preparations of the robot-controlled tasks for five tenants. The preset series of tasks and the ongoing process can be controlled online via a communication channel, The colour photocopy machine will ensure seamless preparatory work and serve the printing and reproduction needs of those working in the building, The uninterruptible power supply will ensure data security for the equipment in the building and the trouble free operation of the network, The intranet system will ensure connection between the offices and access to the external broadband network, A tool trolley with 10 basic and 4 special tool kits Vehicle lift Full vehicle diagnostics and undercarriage adjustment system Compressed-air system 56.

57 7 state-of-the-art, two-column, asymmetric, electromechanical vehicle lifts (3t) will be available in the workshop. 57.

58 By providing services in the Business Incubator, we will ensure competitive conditions for the tenants. Planned services: indirect services (including utility services, selective waste management), office rental, additional office services (including photocopying, notebook and projector rental, wideformat printing), parking opportunities, cleaning of common rooms, security and guarding services, marketing services (including image design, common media presence, free advertising opportunities), business services (including taxation and financial consultation, operation of an internal IT network), services facilitating human resources development (including training and job market consultation), translation, interpretation, additional IT services (including website design, e-administration, free server rental, uninterruptible power supply, free inventory management support and free online commercial support). We intend to provide the following tools of motivation for enterprises engaged in specific areas of industry and wishing to have their headquarters in the Business Incubator: - favourable rental rates, - use of facilities free of charge, - providing IT equipment, - use of certain rooms free of charge, - ensuring a standard image on our website and at events, - organising information days to facilitate the share of knowledge. If we reach the planned number of tenants, we will have the opportunity to provide a greater number of services as basic services and thus we can ensure 58.

59 sustainability. The Business Incubator will have all the basic services which enterprises need on a regular basis, including the reception of letters upon authorisation or notification over the phone in case of registered mail. Services available at the secretariat during business hours: sending fax messages, photocopying, printing, scanning, use of meeting room. Our services include also the cleaning of the common areas and rooms. Safe parking places (monitored by CCTV cameras) will be available next to the building free of charge. Other advanced supporting services will be also available to the tenants, including consultation, business planning, help with sales and export activities, price calculation and supervision, legal, financial, technical and technological consultation, trainings, etc.. 59.

60 Contact: Phone: 06-70/ Website:

61

62 Notes:

63

64

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Tartalomjegyzék: 1. Ügyvezetői köszöntő 2. A projektgazda bemutatása 3. Inkubátorház jelentése 4. A

Részletesebben

Sebastián Sáez Senior Trade Economist INTERNATIONAL TRADE DEPARTMENT WORLD BANK

Sebastián Sáez Senior Trade Economist INTERNATIONAL TRADE DEPARTMENT WORLD BANK Sebastián Sáez Senior Trade Economist INTERNATIONAL TRADE DEPARTMENT WORLD BANK Despite enormous challenges many developing countries are service exporters Besides traditional activities such as tourism;

Részletesebben

Madách Trade Center Bt. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. T (+36 1) 268 1900, (+36 1) 268 1901 F (+36 1) 269 6684 www.madachtrade.

Madách Trade Center Bt. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. T (+36 1) 268 1900, (+36 1) 268 1901 F (+36 1) 269 6684 www.madachtrade. Madách Trade Center Bt. 1075 Budapest, Madách I. út 13-14. T (+36 1) 268 1900, (+36 1) 268 1901 F (+36 1) 269 6684 www.madachtrade.hu info@madachtrade.hu bemutatkozás Bemutatkozás A Madách Trade Center

Részletesebben

EN United in diversity EN A8-0206/445. Amendment

EN United in diversity EN A8-0206/445. Amendment 21.3.2019 A8-0206/445 445 Title Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL amending Directive 2006/22/EC as regards enforcement requirements and laying down specific rules with

Részletesebben

Smart City strategy in Hungary

Smart City strategy in Hungary Smart City strategy in Hungary Dr. Kálmán Kovács Director, Federated Innovation and Knowledge Centre of Budapest University of Technology, Hungary 9th IT STAR, Warsawa, 8-9 October 2015 Topic I - National

Részletesebben

építészet & design ipari alkalmazás teherautó felépítmény

építészet & design ipari alkalmazás teherautó felépítmény A Design-Composit egy kompozitpaneleket gyártó vállalat, mely teherautó felépítményekhez, az építészet számára és design termékekhez készít paneleket. We are an innovative manufacturer of composite panels

Részletesebben

2. Local communities involved in landscape architecture in Óbuda

2. Local communities involved in landscape architecture in Óbuda Év Tájépítésze pályázat - Wallner Krisztina 2. Közösségi tervezés Óbudán Óbuda jelmondata: Közösséget építünk, ennek megfelelően a formálódó helyi közösségeket bevonva fejlesztik a közterületeket. Békásmegyer-Ófaluban

Részletesebben

Társadalmi-gazdasági szempontok Az ipari termelési folyamatok kedvezőbbé tétele és az ipari együttműködési láncok sűrűsége pozitív társadalmi és gazdasági eredmények létrejöttéhez is hozzájárul. A társadalmi

Részletesebben

Eco-innovation in Észak- Alföld Region (focusing on energy) ENEREA Észak-Alföld Regional Energy Agency

Eco-innovation in Észak- Alföld Region (focusing on energy) ENEREA Észak-Alföld Regional Energy Agency Eco-innovation in Észak- Alföld Region (focusing on energy) ENEREA Észak-Alföld Regional Energy Agency Gábor Vámosi Managing director Establishment of our Agency Established by the support of Intelligent

Részletesebben

INNONET Innovációs és Technológiai Központ

INNONET Innovációs és Technológiai Központ TECHNONET Autóipari Technológia Kompetencia Központ INNONET Innovációs és Technológiai Központ Vasvári Bálint - projektmenedzser ismertető / INNONET INNONET Innovációs és Technológiai Központ Kedvezményes

Részletesebben

COOPERATION IN THE CEREAL SECTOR OF THE SOUTH PLAINS REGIONS STRÉN, BERTALAN. Keywords: cooperation, competitiveness, cereal sector, region, market.

COOPERATION IN THE CEREAL SECTOR OF THE SOUTH PLAINS REGIONS STRÉN, BERTALAN. Keywords: cooperation, competitiveness, cereal sector, region, market. COOPERATION IN THE CEREAL SECTOR OF THE SOUTH PLAINS REGIONS STRÉN, BERTALAN Keywords: cooperation, competitiveness, cereal sector, region, market. Using a questionnaire, we determined the nature and strength

Részletesebben

24th October, 2005 Budapest, Hungary. With Equal Opportunities on the Labour Market

24th October, 2005 Budapest, Hungary. With Equal Opportunities on the Labour Market 24th October, 2005 Budapest, Hungary Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok With Equal Opportunities on the Labour Market Equal Opportunities for the Roma Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok The government

Részletesebben

Innovative Drug Research Initiative: a Hungarian National Technological Platform. Adam Vas MD PhD Platform Leader

Innovative Drug Research Initiative: a Hungarian National Technological Platform. Adam Vas MD PhD Platform Leader Innovative Drug Research Initiative: a Hungarian National Technological Adam Vas MD PhD Leader The beginning The National Research and Technology Office launches its initiative with the title: Support

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 201. MELLÉKLET : 1 db TÁRGY: Partnervárosi együttmőködés aláírása E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. június 27-i ÜLÉSÉRE

Részletesebben

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 ͳ ȋͳȍ ACTA CAROLUS ROBERTUS 1 (1) FOGLALKOZTATÁS A ZÖLD ZÖLDSÉGHAJTATÓ MODELLGAZDASÁGOKBAN Összefoglalás

Részletesebben

HUNGARY. Budapest R70 OFFICE COMPLEX. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72.

HUNGARY. Budapest R70 OFFICE COMPLEX. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. HUNGARY Budapest R70 OFFICE COMPLEX 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. 2 0 1 4 Az irodaépület bemutatása INTRODUCTION Az R70 Office Complex irodaház a pesti oldalon a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar

Részletesebben

EN United in diversity EN A8-0206/419. Amendment

EN United in diversity EN A8-0206/419. Amendment 22.3.2019 A8-0206/419 419 Article 2 paragraph 4 point a point i (i) the identity of the road transport operator; (i) the identity of the road transport operator by means of its intra-community tax identification

Részletesebben

EN United in diversity EN A8-0206/473. Amendment

EN United in diversity EN A8-0206/473. Amendment 21.3.2019 A8-0206/473 473 Recital 12 d (new) (12d) Since there is no sufficient link of a driver with a territory of a Member State of transit, transit operations should not be considered as posting situations.

Részletesebben

CSIKÁNY FERENűNÉ TAKÁűS ISTVÁN

CSIKÁNY FERENűNÉ TAKÁűS ISTVÁN A GAZELLÁK HÚZZÁK A MAGYAR GAZDASÁGOT? AVAGY A GYORSAN NÖVEKV KKV-K JELLEMZ I, HAZAI HELYZETÜK CSIKÁNY FERENűNÉ TAKÁűS ISTVÁN Összefoglalás A nemzetgazdaságok többségében az alkalmazandó gazdaságpolitika

Részletesebben

Rotary District 1911 DISTRICT TÁMOGATÁS IGÉNYLŐ LAP District Grants Application Form

Rotary District 1911 DISTRICT TÁMOGATÁS IGÉNYLŐ LAP District Grants Application Form 1 A Future Vision pilot célja a Future Vision Plan (Jövőkép terv) egyszerűsített támogatási modelljének tesztelése, és a Rotaristák részvételének növelése a segélyezési folyamatokban. A teszt során a districteknek

Részletesebben

FOLYAMATMÉRNÖK FRÖCCSÖNTÉSI TERÜLETRE

FOLYAMATMÉRNÖK FRÖCCSÖNTÉSI TERÜLETRE A Delphi Connection Systems Hungary Kft. autóipari csatlakozókat gyártó vállalat. A termelést Tatabányán 2000 januárjában indítottuk be és folyamatos fejlesztések révén jelenleg az ipari park egyik legnagyobb

Részletesebben

Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary

Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary László Szemethy, Róbert Lehoczki, Krisztián Katona, Norbert Bleier, Sándor Csányi www.vmi.szie.hu Background and importance large herbivores are overpopulated

Részletesebben

CONCERTO COMMUNITIES IN EU DEALING WITH OPTIMAL THERMAL AND ELECTRICAL EFFICIENCY OF BUILDINGS AND DISTRICTS, BASED ON MICROGRIDS. WP 5 Del 5.

CONCERTO COMMUNITIES IN EU DEALING WITH OPTIMAL THERMAL AND ELECTRICAL EFFICIENCY OF BUILDINGS AND DISTRICTS, BASED ON MICROGRIDS. WP 5 Del 5. CONCERTO COMMUNITIES IN EU DEALING WITH OPTIMAL THERMAL AND ELECTRICAL EFFICIENCY OF BUILDINGS AND DISTRICTS, BASED ON MICROGRIDS WP 5 Del 5.14 1 st period Szentendre Papers and articles in specialist

Részletesebben

Újraszabni Európa egészségügyét II. rész

Újraszabni Európa egészségügyét II. rész Újraszabni Európa egészségügyét II. rész A dokumentum első részét lapunk előző számában olvashatják Tisztelt Olvasóink! Ezzel a jelszóval indítja programdokumentumát a European ehealth Task Force munkacsoport

Részletesebben

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD WP4: Deliverable 4.5 Development of voluntary qualification system Quality label system 1 INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS

Részletesebben

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Bevezetés A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Abayné Hamar Enikő Marselek Sándor GATE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Gyöngyös A Magyarországon zajló társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Ister-Granum EGTC. Istvan FERENCSIK Project manager. The Local Action Plans to improve project partners crossborder

Ister-Granum EGTC. Istvan FERENCSIK Project manager. The Local Action Plans to improve project partners crossborder Expertising Governance for Transfrontier Conurbations Ister-Granum EGTC Istvan FERENCSIK Project manager The Local Action Plans to improve project partners crossborder governance «EGTC» URBACT Final conference

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI KISVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI FORMÁI. KOCSISNÉ ANDRÁSIK ÁGOTA - TENK ANTAL dr. - MOLNÁR BARNA dr. ÖSSZEFOGLALÁS

MEZŐGAZDASÁGI KISVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI FORMÁI. KOCSISNÉ ANDRÁSIK ÁGOTA - TENK ANTAL dr. - MOLNÁR BARNA dr. ÖSSZEFOGLALÁS MEZŐGAZDASÁGI KISVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI FORMÁI KOCSISNÉ ANDRÁSIK ÁGOTA - TENK ANTAL dr. - MOLNÁR BARNA dr. ÖSSZEFOGLALÁS A garanciarendszerek önmagukban nem vizsgálhatók, csakis a mindenkori gazdaságpolitikai

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

Professional competence, autonomy and their effects

Professional competence, autonomy and their effects ENIRDELM 2014, Vantaa Professional competence, autonomy and their effects Mária Szabó szabo.maria@ofi.hu www.of.hu The aim and the planned activities at this workshop Aim: To take a European survey on

Részletesebben

Airport City Logistic Park Budapest. One step from the Airport

Airport City Logistic Park Budapest. One step from the Airport Airport City Logistic Park Budapest One step from the Airport Few steps from the City Elhelyezkedés / Location Vecsés közigazgatási területén 5 percre a Ferihegyi Repülőtértől, az Üllői út és a gyorsforgalmi

Részletesebben

EN United in diversity EN A8-0206/482. Amendment

EN United in diversity EN A8-0206/482. Amendment 21.3.2019 A8-0206/482 482 Recital 13 g (new) (13g) In recognition of the need for specific treatment for the transport sector, in which movement is the very essence of the work undertaken by drivers, the

Részletesebben

Piackutatás, marketingelemzés, szegmentálás, megcélzás, pozicionálás

Piackutatás, marketingelemzés, szegmentálás, megcélzás, pozicionálás Piackutatás, marketingelemzés, szegmentálás, megcélzás, pozicionálás Mi a marketing? Piacelemzés A piacelemzés beazonosítja a piacot ahhoz, hogy pozicionálni tudják a saját üzletüket, ahhoz, hogy részesedjenek

Részletesebben

Using the CW-Net in a user defined IP network

Using the CW-Net in a user defined IP network Using the CW-Net in a user defined IP network Data transmission and device control through IP platform CW-Net Basically, CableWorld's CW-Net operates in the 10.123.13.xxx IP address range. User Defined

Részletesebben

EEA, Eionet and Country visits. Bernt Röndell - SES

EEA, Eionet and Country visits. Bernt Röndell - SES EEA, Eionet and Country visits Bernt Röndell - SES Európai Környezetvédelmi Ügynökség Küldetésünk Annak elősegítése, hogy az EU és a tagállamok a szükséges információk alapján hozhassák meg a környezet

Részletesebben

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION

MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION MAGYAR AFRIKA TÁRSASÁG AFRICAN-HUNGARIAN UNION AHU MAGYAR AFRIKA-TUDÁS TÁR AHU HUNGARIAN AFRICA-KNOWLEDGE DATABASE ------------------------------------------------------------------------------------ SZILASI

Részletesebben

A TÓGAZDASÁGI HALTERMELÉS SZERKEZETÉNEK ELEMZÉSE. SZATHMÁRI LÁSZLÓ d r.- TENK ANTAL dr. ÖSSZEFOGLALÁS

A TÓGAZDASÁGI HALTERMELÉS SZERKEZETÉNEK ELEMZÉSE. SZATHMÁRI LÁSZLÓ d r.- TENK ANTAL dr. ÖSSZEFOGLALÁS A TÓGAZDASÁGI HALTERMELÉS SZERKEZETÉNEK ELEMZÉSE SZATHMÁRI LÁSZLÓ d r.- TENK ANTAL dr. ÖSSZEFOGLALÁS A hazai tógazdasági haltermelés a 90-es évek közepén tapasztalt mélypontról elmozdult és az utóbbi három

Részletesebben

Vision & Values. Jövôképünk & Értékeink. Team-munka és vezetési irányelvek. Code of Teamwork and Leadership

Vision & Values. Jövôképünk & Értékeink. Team-munka és vezetési irányelvek. Code of Teamwork and Leadership Vision & Values Jövôképünk & Értékeink Team-munka és vezetési irányelvek Code of Teamwork and Leadership Team-munka és vezetési irányelvek Jövôképünk & Értékeink címen ismert normáink szabják meg a vállalaton

Részletesebben

± ± ± ƒ ± ± ± ± ± ± ± ƒ. ± ± ƒ ± ± ± ± ƒ. ± ± ± ± ƒ

± ± ± ƒ ± ± ± ± ± ± ± ƒ. ± ± ƒ ± ± ± ± ƒ. ± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ƒ ± ± ± ƒ ± ± ƒ ± ç å ± ƒ ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ƒ ± ± ± ä ± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ± ƒ ± ± ± ± ƒ ± ± ± ƒ ± ± ƒ ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ±

Részletesebben

FORGÁCS ANNA 1 LISÁNYI ENDRÉNÉ BEKE JUDIT 2

FORGÁCS ANNA 1 LISÁNYI ENDRÉNÉ BEKE JUDIT 2 FORGÁCS ANNA 1 LISÁNYI ENDRÉNÉ BEKE JUDIT 2 Hátrányos-e az új tagállamok számára a KAP támogatások disztribúciója? Can the CAP fund distribution system be considered unfair to the new Member States? A

Részletesebben

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató

A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében. Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató A modern e-learning lehetőségei a tűzoltók oktatásának fejlesztésében Dicse Jenő üzletfejlesztési igazgató How to apply modern e-learning to improve the training of firefighters Jenő Dicse Director of

Részletesebben

Partnerség Rendszert csináltunk belőle

Partnerség Rendszert csináltunk belőle Partnerség Rendszert csináltunk belőle A tájépítészeti tervezési módszertanokban az elmúlt években Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít a társadalmi részvételnek teret adó poszt pozitivista szemlélet.

Részletesebben

PÉCS EXPO 2006. SZEPTEMBER 27. - OKTÓBER 1. 27 SEPTEMBER - 01 OCTOBER 2006 26. PÉCSI NEMZETKÖZI VÁSÁR 26TH INTERNATIONAL FAIR OF PÉCS

PÉCS EXPO 2006. SZEPTEMBER 27. - OKTÓBER 1. 27 SEPTEMBER - 01 OCTOBER 2006 26. PÉCSI NEMZETKÖZI VÁSÁR 26TH INTERNATIONAL FAIR OF PÉCS PÉCS EXPO 26. PÉCSI NEMZETKÖZI VÁSÁR 26TH INTERNATIONAL FAIR OF PÉCS 2006. SZEPTEMBER 27. - OKTÓBER 1. 27 SEPTEMBER - 01 OCTOBER 2006 A RENDEZVÉNY HELYSZÍNE: LOCATION OF EVENT: EXPO CENTER PÉCS A RENDEZVÉNY

Részletesebben

III. Bajai Gabona Partnerség. III. Baja Grain Partnership

III. Bajai Gabona Partnerség. III. Baja Grain Partnership III. Bajai Gabona Partnerség Előadó:Nagy László, a Bajai OKK Kft. ügyvezetője 2011. Június 16. III. Baja Grain Partnership Presenter: László Nagy, managing director of Baja Public Port Ltd. 16th June,

Részletesebben

Abigail Norfleet James, Ph.D.

Abigail Norfleet James, Ph.D. Abigail Norfleet James, Ph.D. Left side of brain develops first in girls, right in boys o Probably source of girls verbal skills o And source of boys spatial skills Pre-frontal lobes Control impulses and

Részletesebben

Climate action, environment, resource efficiency and raw materials

Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Climate action, environment, resource efficiency and raw materials Tóth Orsolya NCP NIH, Külkapcsolatok Főosztálya 2014. február 11. Célok Erőforrás-hatékony, éghajlatváltozásnak ellenálló gazdaság és

Részletesebben

WP2: Deliverable 2.1

WP2: Deliverable 2.1 INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD WP2: Deliverable 2.1 European benchmark study on mutual recognition Q-BICON PROJECT INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD

Részletesebben

Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens

Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens A KKV-k Informatikai Infrastruktúrájának vizsgálata a Visegrádi országokban The Analysis Of The IT Infrastructure Among SMEs In The Visegrád Group Of Countries Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens MultiScience

Részletesebben

FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE

FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE FAMILY STRUCTURES THROUGH THE LIFE CYCLE István Harcsa Judit Monostori A magyar társadalom 2012-ben: trendek és perspektívák EU összehasonlításban Budapest, 2012 november 22-23 Introduction Factors which

Részletesebben

Decision where Process Based OpRisk Management. made the difference. Norbert Kozma Head of Operational Risk Control. Erste Bank Hungary

Decision where Process Based OpRisk Management. made the difference. Norbert Kozma Head of Operational Risk Control. Erste Bank Hungary Decision where Process Based OpRisk Management made the difference Norbert Kozma Head of Operational Risk Control Erste Bank Hungary About Erste Group 2010. 09. 30. 2 Erste Bank Hungary Erste Group entered

Részletesebben

General information for the participants of the GTG Budapest, 2017 meeting

General information for the participants of the GTG Budapest, 2017 meeting General information for the participants of the GTG Budapest, 2017 meeting Currency is Hungarian Forint (HUF). 1 EUR 310 HUF, 1000 HUF 3.20 EUR. Climate is continental, which means cold and dry in February

Részletesebben

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján

A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján A jövedelem alakulásának vizsgálata az észak-alföldi régióban az 1997-99. évi adatok alapján Rózsa Attila Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet, Számviteli

Részletesebben

Lexington Public Schools 146 Maple Street Lexington, Massachusetts 02420

Lexington Public Schools 146 Maple Street Lexington, Massachusetts 02420 146 Maple Street Lexington, Massachusetts 02420 Surplus Printing Equipment For Sale Key Dates/Times: Item Date Time Location Release of Bid 10/23/2014 11:00 a.m. http://lps.lexingtonma.org (under Quick

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI CÉLOK ÉS MEGVALÓSULÁSUK KÉSMÁRKI GALLI SZILVIA

TERÜLETFEJLESZTÉSI CÉLOK ÉS MEGVALÓSULÁSUK KÉSMÁRKI GALLI SZILVIA TERÜLETFEJLESZTÉSI CÉLOK ÉS MEGVALÓSULÁSUK KÉSMÁRKI GALLI SZILVIA ÖSSZEFOGLALÁS A kilencvenes éveket mindenekelőtt a munkanélküliség és a gazdasági megújulás elemei, elsősorban a külföldi tőkebefektetések

Részletesebben

Borbás László Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar MRTT Vándorgyűlés Eger, 2015. november 20.

Borbás László Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar MRTT Vándorgyűlés Eger, 2015. november 20. Borbás László Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar MRTT Vándorgyűlés Eger, 2015. november 20. Irodalom Gubik A. & Wach, K. (eds) (2014). International Entrepreneurship and Corporate Growth in Visegrad

Részletesebben

Construction of a cube given with its centre and a sideline

Construction of a cube given with its centre and a sideline Transformation of a plane of projection Construction of a cube given with its centre and a sideline Exercise. Given the center O and a sideline e of a cube, where e is a vertical line. Construct the projections

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HAJDÚ-BIHAR ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MEGÚJULÓ ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HAJDÚ-BIHAR ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MEGÚJULÓ ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HAJDÚ-BIHAR ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN OPPORTUNITIES OF RENEWABLE ENERGY USE IN HAJDU-BIHAR AND SZABOLCS- SZATMAR-BEREG COUNTIES TAMÁS András PhD

Részletesebben

A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2012. július

A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2012. július A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2012. július A foglalkoztatók az illetékes kirendeltségeken 2012. július hónap folyamán összesen 37,9 ezer

Részletesebben

Technopolisz Program Technopolisz Iroda Miskolc. Technopolis Programme Technopolis Office Miskolc. www.technopolisz.hu

Technopolisz Program Technopolisz Iroda Miskolc. Technopolis Programme Technopolis Office Miskolc. www.technopolisz.hu Technopolisz Program Technopolisz Iroda Miskolc Technopolis Programme Technopolis Office Miskolc www.technopolisz.hu A TECHNOPOLISZ program THE TECHNOPOLIS PROGRAMME HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS LOCAL ECONOMIC

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben

OLYMPICS! SUMMER CAMP

OLYMPICS! SUMMER CAMP OLYMPICS! SUMMER CAMP YOUNG BUSINESS CAMP 3D DESIGN CAMP OLYMPICS SUMMER CAMP 20 24 JUNE AND 27 JUNE 1 JULY AGE: 6-14 Our ESB native-speaking teachers will provide a strong English learning content throughout

Részletesebben

Move into a modern warehouse today+

Move into a modern warehouse today+ Goodman Kecskemét Logistics Centre For lease: 25,259 sqm of logistics space Move into a modern warehouse today Goodman Kecskeméti Logisztikai Központ 6000 Kecskemét, Fuvar u. 1. Goodman Kecskemét Logistics

Részletesebben

Szent László TISZK (SZLTISZK) Kocsis Ibolya

Szent László TISZK (SZLTISZK) Kocsis Ibolya Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképző Iskolája és Kollégiuma (TISZK) Szent László TISZK (SZLTISZK) Kocsis Ibolya deputy general director Leonardo Partnerships S.O.S. project coordinator Leonardo

Részletesebben

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING

NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING Anyagmérnöki Tudományok, 39/1 (2016) pp. 82 86. NYOMÁSOS ÖNTÉS KÖZBEN ÉBREDŐ NYOMÁSVISZONYOK MÉRÉTECHNOLÓGIAI TERVEZÉSE DEVELOPMENT OF CAVITY PRESSURE MEASUREMENT FOR HIGH PRESURE DIE CASTING LEDNICZKY

Részletesebben

DIGITÁLIS VILÁG ÉS TERÜLETI VONZÓKÉPESSÉG

DIGITÁLIS VILÁG ÉS TERÜLETI VONZÓKÉPESSÉG DIGITÁLIS VILÁG ÉS TERÜLETI VONZÓKÉPESSÉG Zuti Bence http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube 24.05.2017 1 I. DIGITALIZÁCIÓ 24.05.2017 2 I. DIGITALIZÁCIÓ? 24.05.2017 3 I. DIGITALIZÁCIÓ

Részletesebben

OFFICE CAMPUS property of IMMOFINANZ

OFFICE CAMPUS property of IMMOFINANZ OFFICE CAMPUS property of IMMOFINANZ OFFICE CAMPUS 1097 Budapest, Gubacsi út 6. Floor Net m 2 /m 2 Emelet Nettó m 2 /m 2 Warehouse Raktár Ground Floor 292.99 m 2 6.00-6.50 Földszint 292,99 m 2 6,00-6,50

Részletesebben

TOURNAMENT DRAW ALL KYOKUSHIN KARATE WT - TOURNAMENT DRAW ALL KYOKUSHIN KARATE WT - TOURNAMENT DRAW

TOURNAMENT DRAW ALL KYOKUSHIN KARATE WT - TOURNAMENT DRAW ALL KYOKUSHIN KARATE WT - TOURNAMENT DRAW TOURNAMENT DRAW WOMAN KATA TOURNAMENT DRAW WOMAN 55 KG TOURNAMENT DRAW WOMAN 65 KG TOURNAMENT DRAW WOMAN +65 KG Minôségi termékeink Világbajnok csomagolásban! World Champion in packaging! Valdor Darfresh

Részletesebben

Intézményi IKI Gazdasági Nyelvi Vizsga

Intézményi IKI Gazdasági Nyelvi Vizsga Intézményi IKI Gazdasági Nyelvi Vizsga Név:... Születési hely:... Születési dátum (év/hó/nap):... Nyelv: Angol Fok: Alapfok 1. Feladat: Olvasáskészséget mérő feladat 20 pont Olvassa el a szöveget és válaszoljon

Részletesebben

Yacht Irodaház 1118 Budapest, Budaörsi út 75.

Yacht Irodaház 1118 Budapest, Budaörsi út 75. Hegedős Csaba Asset manager Mobil: +36 30 867 7679 E-mail: hegedus.csaba.1@cib.hu LEÍRÁS / PROPERTY HIGHLIGHTS A Yacht Irodaház 2008-ban épült "A" kategóriás irodaház közel 2000 m 2 minıségi irodaterülettel.

Részletesebben

A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2013. január

A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2013. január A munkaerı-piaci helyzet alakulása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2013. január A támogatott munkaerıigények domináltak januárban Az év elsı hónapjában több mint három ezer

Részletesebben

ENROLLMENT FORM / BEIRATKOZÁSI ADATLAP

ENROLLMENT FORM / BEIRATKOZÁSI ADATLAP ENROLLMENT FORM / BEIRATKOZÁSI ADATLAP CHILD S DATA / GYERMEK ADATAI PLEASE FILL IN THIS INFORMATION WITH DATA BASED ON OFFICIAL DOCUMENTS / KÉRJÜK, TÖLTSE KI A HIVATALOS DOKUMENTUMOKBAN SZEREPLŐ ADATOK

Részletesebben

AngyalZÖLD+ stratégai A XIII. kerületi önkormányzat integrált közterületi stratégiája

AngyalZÖLD+ stratégai A XIII. kerületi önkormányzat integrált közterületi stratégiája AngyalZÖLD+ stratégai A XIII. kerületi önkormányzat integrált közterületi stratégiája Gábor Péter 2008-ban még tervezőként vett részt a XIII. kerület zöldhálózati rendszerének fenntartási és fejlesztési

Részletesebben

Move into a modern warehouse today+

Move into a modern warehouse today+ Move into a modern warehouse today PROXIMITY TO THE M5 HIGHWAY ATTRACTIVE LEASE RATES IN-HOUSE DEDICATED SERVICES 25,259 SQM OF LOGISTICS SPACE FOR LEASE KECSKEMÉT LOGISTICS CENTRE LOGISTICS SPACE WITH

Részletesebben

LOGISZTIKA A TUDOMÁNYBAN ÉS A GAZDASÁGBAN

LOGISZTIKA A TUDOMÁNYBAN ÉS A GAZDASÁGBAN Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (2011) 1. szám, pp. 11-20. LOGISZTIKA A TUDOMÁNYBAN ÉS A GAZDASÁGBAN Illés Béla tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem, Anyagmozgatási

Részletesebben

Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting MEGHÍVÓ/ INVITATION

Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting MEGHÍVÓ/ INVITATION Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting 02-03-04. November 2014 MEGHÍVÓ/ INVITATION 1 2014 November 3 (Hétfő). Gödöllő Helyszín: Szent István Egyetem: 2100 Gödöllő,

Részletesebben

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései Pályázati azonosító: FAENERGH (REG-ND-09-2009-0023) A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései VARGA Mihály 1, NÉMETH Gábor 1, KOCSIS Zoltán 1, BAKKI-NAGY Imre

Részletesebben

Office Campus Budapest Building - épület A, B, C, D [office & service]

Office Campus Budapest Building - épület A, B, C, D [office & service] Office Campus Budapest Building - épület A, B, C, D [office & service] The first 4 buildings [office & service] - Az első négy épület Mester út A B Building A, B Completion in 2007 A, B épület Befejezés:

Részletesebben

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student:

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student: STUDENT LOGBOOK 1 week general practice course for the 6 th year medical students Name of the student: Dates of the practice course: Name of the tutor: Address of the family practice: Tel: Please read

Részletesebben

ÉRTÉKEINK: Magas minőség és megbízható alapanyagok. Hatékony és rugalmas gyártás

ÉRTÉKEINK: Magas minőség és megbízható alapanyagok. Hatékony és rugalmas gyártás BEMUTATKOZÁS Cégünk, a Sragner & Sragner Kft. már több mint 15 éve egyike Magyarország vezető irodabútor gyártó és forgalmazó vállalkozásainak. Nagy tapasztalattal rendelkezünk teljes beruházások és belsőépítészeti

Részletesebben

Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting MEGHÍVÓ/ INVITATION

Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting MEGHÍVÓ/ INVITATION Discovering cleantech incubation possibilities Conference and stakeholder meeting 02-03-04. November 2014 MEGHÍVÓ/ INVITATION 1 2014 November 3 (Hétfő) Gödöllő Helyszín: Szent István Egyetem: 2100 Gödöllő,

Részletesebben

A V Á R B Ű V Ö L E T É B E N

A V Á R B Ű V Ö L E T É B E N exkluzív LUXUSREZIDENCIA LUXURY RESIDENCE A V Á R B Ű V Ö L E T É B E N Mi lehetne különlegesebb, mint egy Budai Vár előterében megvalósuló elegáns rezidencia? A Vienna Gate Residence egyszerre testesíti

Részletesebben

Extreme flood events in the Lower Tisza Region The relevance of the excess water

Extreme flood events in the Lower Tisza Region The relevance of the excess water Extreme flood events in the Lower Tisza Region The relevance of the excess water Dr. Péter Kozák Ph.D Director Flooded areas in Hungary before the beginning of river regulation works (1846.) Temporary

Részletesebben

Felnőttképzés Európában

Felnőttképzés Európában Felnőttképzés Európában Nincs szükség annyi diplomásra, amennyit képeznek Helyettük szakképzett emberekre lenne kereslet Az itthon OKJ-s képzés európai hagyományában két vonal érvényesül: - dán - német

Részletesebben

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek programjainak dilemmái

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek programjainak dilemmái A leghátrányosabb helyzetű kistérségek programjainak dilemmái Some dilemmas about the development programmes of the most depressed Hungarian micro-regions Regional development funds in Hungary are allocated

Részletesebben

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing. Cloud computing. Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben

A. Hírek B. NEA C. Program D. Könyvajánló E. News in English F. A hírlevélről

A. Hírek B. NEA C. Program D. Könyvajánló E. News in English F. A hírlevélről A. Hírek B. NEA C. Program D. Könyvajánló E. News in English F. A hírlevélről **************************************** Az Európa Ház Facebook oldala: www.facebook.com/europa.haz ****************************************

Részletesebben

Változások a délkelet-alföldi Mezőhegyes életében várossá nyilvánítását követően *

Változások a délkelet-alföldi Mezőhegyes életében várossá nyilvánítását követően * ZSÓTÉR BRIGITTA Változások a délkelet-alföldi Mezőhegyes életében várossá nyilvánítását követően * A várossá nyilvánítás hazai gyakorlatával kapcsolatos problémafelvetés igen aktuális manapság, hiszen

Részletesebben

Skills Development at the National University of Public Service

Skills Development at the National University of Public Service Skills Development at the National University of Public Service Presented by Ágnes Jenei National University of Public Service Faculty of Public Administration Public Ethics and Communication 13. 12. 2013

Részletesebben

Characteristics and categorization of transportation organizations

Characteristics and categorization of transportation organizations Characteristics and categorization of transportation organizations Organisational structure Activity (function) structure functional unit organisational unit sub-system input, stored, output information

Részletesebben

The Renewable Energy Resource s role in Rural Development

The Renewable Energy Resource s role in Rural Development The Renewable Energy Resource s role in Rural Development Tamás Chlepkó Head of Department Department of Energetics The field of interest of the department Department of measurement Department of Informatics

Részletesebben

Cashback 2015 Deposit Promotion teljes szabályzat

Cashback 2015 Deposit Promotion teljes szabályzat Cashback 2015 Deposit Promotion teljes szabályzat 1. Definitions 1. Definíciók: a) Account Client s trading account or any other accounts and/or registers maintained for Számla Az ügyfél kereskedési számlája

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Correlation & Linear Regression in SPSS Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Exercise 1 - Correlation File / Open

Részletesebben

FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN

FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN Földrajz angol nyelven középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. FÖLDRAJZ ANGOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Paper

Részletesebben

Magyarország megújul. Épületenergetika. Fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban

Magyarország megújul. Épületenergetika. Fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban Épületenergetika Fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSEK A BALATONFÜREDI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN Balatonfüred Város Önkormányzata 2009. augusztus 13-án pályázatot nyújtott

Részletesebben

Budapest Innopolis Programme. Éva Beleznay, Chief Architect/Planner, City of Budapest CLUSNET Budapest, 3 March 2010

Budapest Innopolis Programme. Éva Beleznay, Chief Architect/Planner, City of Budapest CLUSNET Budapest, 3 March 2010 Budapest Innopolis Programme Éva Beleznay, Chief Architect/Planner, City of Budapest CLUSNET Budapest, 3 March 2010 HISTORICAL CAPITAL Living settlement since the age of Roman Empire Photo: Cultural Capital

Részletesebben

A controlling és az értékelemzés összekapcsolása, különös tekintettel a felsőoktatási és a gyakorlati alkalmazhatóságra

A controlling és az értékelemzés összekapcsolása, különös tekintettel a felsőoktatási és a gyakorlati alkalmazhatóságra A controlling és az értékelemzés összekapcsolása, különös tekintettel a felsőoktatási és a gyakorlati alkalmazhatóságra Dr. Szóka Károly Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Egyetemi docens

Részletesebben

INFO-CAPITALISM IN CENTRAL EUROPE: THE VISEGRAD STRATEGY. By Pál TAMÁS [Institute of Sociology, HAS, Budapest]

INFO-CAPITALISM IN CENTRAL EUROPE: THE VISEGRAD STRATEGY. By Pál TAMÁS [Institute of Sociology, HAS, Budapest] INFO-CAPITALISM IN CENTRAL EUROPE: THE VISEGRAD STRATEGY By Pál TAMÁS [Institute of Sociology, HAS, Budapest] A typology of FUAs, based on 5 functions: - population - transport - manufacturing GVA - no

Részletesebben

The right environment for your business+

The right environment for your business+ Goodman Kecskemét Logistics Centre (Building 4) 7,523 sqm production or warehouse space The right environment for your business+ Goodman Kecskeméti Logisztikai Központ 6000 Kecskemét, Fuvar u. 1. Goodman

Részletesebben

Az Európai Unió kutatáspolitikájának új irányai

Az Európai Unió kutatáspolitikájának új irányai Az Európai Unió kutatáspolitikájának új irányai Dr. Szendrıdi László TéT attasé, Brüsszel Dr. Szendrıdi László Magyar Tudományos Akadémia 2007. október 2. Helyzet Európa helyzete:

Részletesebben

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter.

Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. Cloud computing Dr. Bakonyi Péter. 1/24/2011 Cloud computing 1/24/2011 Cloud computing 2 Cloud definició A cloud vagy felhő egy platform vagy infrastruktúra Az alkalmazások és szolgáltatások végrehajtására

Részletesebben