Ingyenes. II. évfolyam, 13. szám július 4. Ceglédi. Tombol a nyár... Cegléd oázisa a Termálfürdõben 3. oldal

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ingyenes. II. évfolyam, 13. szám 2008. július 4. Ceglédi. Tombol a nyár... Cegléd oázisa a Termálfürdõben 3. oldal"

Átírás

1 Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 13. szám július 4. P A N O R Á M A Tombol a nyár... Cegléd oázisa a Termálfürdõben 3. oldal

2 Weber Terranova padlókiegyenlítõ (zsák) Ft Ft Laminált parkettához burkolatváltó prfilok Ft Ft es középen nyíló fenyõ ablak Ft Ft es középen ny. borovif. ablak Ft Ft es fenyõ beltéri ajtó Ft Ft es bukónyíló mûanyag ablak Ft Ft Áraink 2008 június 20-ig illetve a készlet erejéig érvényesek. Nézzen ki hozzánk érdemes.

3 Ajánló Boksz-ring és vitorla...12 Sok iskola? Gázmizéria...16 Az autizmusról...19 A természet ajándékai...20 Profi amatõrpálya tervek Apáti Tóth Sándor fotómûvész 36 Elég egy pacsi...38 Színházi világrekordok...40 Gyógynövénygyûjtés...44 Ceglédi P A N O R Á M A Kiadó: Pannon Realtor Kft Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) Lapigazgató: Krizsán Ervin Tel.: (20) Megjelenés: minden második pénteken Cegléden és térségében Lapzárta: kéthetente hétfõn, 16 órakor Példányszáma: db Nyomdai munkák: Hungária Press Nyomdaipari Kft Békéscsaba, Kétegyházi út 18. ISSN Kéziratot nem õrzünk meg és nem küldünk vissza. Fenntartjuk a jogot, hogy az olvasói leveleket szerkesztve adjuk közzé. Bevezetõ i Tombol a nyár... dén öt éves a Ceglédi Gyógy- és Strandfürdõ. Júliusban és augusztusban is számtalan programmal várjuk a látogatókat. A következõ kiemelt rendezvény a Danubius Strand Party lesz, melyen fellép többek között Bartók Eszter, a Unique, a Cosombolis, a Sugarloaf, késõbb a látogatók megválasztják a strandfürdõ szépét, autó- és motorbemutatókat rendezünk, sõt, még humoristák elõadásait is élvezheti a közönség a Strandrádió Party-k keretein belül. Programokat a nyár valamennyi hétvégéjén szervezünk. Egyre több kétkedõt gyõz meg a sok nívós rendezvény. Már a zsúfolt parkolóban látható, hogy a fürdõ egyre jelentõsebb szerepet tölt be a belföldi turisztikai életben. Tömött sorokban várják a nyitást a vendégek és az éjszakába nyúló rendezvények alatt sem ürül ki a parkoló, a labdarúgó EB döntõt több százan nézték meg az óriási kivetítõn. A megkérdezettek elismeréssel szóltak a fürdõ dolgozóiról, kedvességükrõl, és hetedhét határig eljutott a különlegesen finom hekk és lángos híre is. Hétrõl hétre sok családot látni kisgyerekekkel. Rájuk is gondolunk, a Ceglédi Gyógyfürdõ és Szabadidõközpontban. A sorban állás alatt lufihajtogatók kötik le a gyerekek figyelmét, bent légváron játszhatnak és animációs foglalkozásokon vehetnek részt a fáradhatatlan kis fürdõzõk. Külön öröm, hogy a Cegléd Fürdõbarát kártyának köszönhetõen egyre több ceglédi vendégünk érkezik, a statisztikai adatok is ezt igazolják. Aki egyszer felfedezi magának a fürdõt bátran ajánlja ismerõseinek, ajánják önök is. A programokról részletek a HORVÁTH SZABOLCS értékesítési vezetõ Részletes nyári programunkat a 46. oldalon találják! 3

4 4 cegléd nyárindító fesztiválja a korábbi években a Czigle nevet viselte, ez az elsõ esztendõ, hogy az önkormányzat Laska- és Borfesztivállá bõvítette a rendezvényt. A helyszín is változott, a szervezõk kihasználták a Gubody park és Rákóczi út hangulatos, ligetes adottságait. A kétnapos fesztiválon valamennyi korosztály jól érezhette magát. A gyerekeket vurstli, ugrálóvár szórakoztatta, míg a szüleik nézelõdhettek, vásárolhattak, borokat és pálinkákat kóstolhattak és élvezhették a színpadi mûsorokat. Híreink Sikeres Laska- és Borfesztivál Több mint hatezren látogattak ki a kétnapos Laskafesztiválra, június én. Az önkormányzat elsõ nyári rendezvényén helyi mûvészeti csoportok, együttesek mellett országosan ismert elõadók is felléptek. A Groovehouse és Dobrády Ákos élõ koncertet adtak, csakúgy, mint a Korál együttes. A rendezvényt mindkét napon utcabál zárta

5 Hétköznap: 9 órakor és 18 órakor Szombaton: kor és 18 órakor Heti képek Múzeumok éjszakája SIKERREL ZAJLOTT LE A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA elsõ ceglédi rendezvénye. Több mint kétszázan éltek a lehetõséggel, és vettek részt a különleges, éjszakai múzeumlátogatáson. Nem csak felnõttek vettek részt azonban az eseményen, minden negyedik látogató gyerek volt csapat nevezett a Laskafõzõversenyrea tradicionális kézzel nyúrt tésztából mindenki másfajta ételt készített 2. A kétnapos rendezvény csúcspontja a Korál együttes koncertje volt 3....melyen több mint háromezren vettek részt. 4. A fesztivál elsõ napján Dobrády Ákos is sztárvendég volt. A szólókarrierbe kezdett énekes régi és új slágereket is elõadott. 5. A fesztiválon az ország legnevesebb borvidékei is bemutatkoztak 6. A fõzõversenyt a Cegléd Rádió 88 csapata nyerte. A díjat Szatmári Gábor fõszerkesztõ vette át. Bori Jazz TÖBB ÉVES SZÜNET UTÁN ISMÉT JAZZ estre várta a mûfaj kedvelõit Bori Viktor. A Bori Jazz fesztivál néven már sok éve nagy népszerûségnek örvendõ esemény helyszíne a Páva utcai Jazz café udvara volt. A rendezvényen a házigazda Bori Viktor zenekara mellett fellépett a fiatal zeneszerzõ-jazz énekes Tisza Bea, valamint egy különleges formáció a Da Capella is. 6.

6 Heti képek Testületi ülés A KÖZÜZEMI TARTOZÁSOK MIATT veszélybe kerülhet a panelprogram. A képviselõtestület döntött a beérkezett pályázatokról. A négy társasház felújítását összesen 53 millió forinttal támogatják. Az errõl szóló szerzõdést azonban csak akkor írják alá, ha rendezik hátralékaikat. Kiderült, hogy egyik esetben milliós nagyságrendû a tartozás. A képviselõk a hõszolgáltató kérelmét is elfogadták, vagyis drágul a hõdíj. Meló-Diák-Diákmeló A TAPASZTALATOK SZERINT MINDEN TIZEDIK középiskolás szeretne munkát vállalni a nyáron. A fiatalok a diákszövetkezeteken keresztül juthatnak legkönnyebben legális, alkalmi álláshoz. Cegléd környékén szórólapterjesztéssel, árufeltöltéssel és mezõgazdasági munkával kereshetnek pénzt, de az idegen nyelvet beszélõk tolmácsolhatnak vagy irodai feladatokat is kaphatnak. Aki szorgalmas, akár havi 63 ezer forintot is kereshet. Játék és tanulás JÁTÉKOS FORMÁBAN TANULHATTAK a szelektív hulladékgyûjtésrõl a Várkonyi Iskola diákjai. Az intézmény környezetvédelmi táborában résztvevõ gyerekeknek az ÖKOVÍZ Kft. egy szórakoztató és egyben hasznos délelõttöt rendezett. A vállalat ugyanis minden lehetõséget megragad, hogy tudatosítsa a gyerekekben a környezetvédelem fontosságát. Új munkahelyek Cegléden MINTEGY 120 ÚJ MUNKAHELY JÖHET LÉTRE, ha megvalósul az önkormányzat azon törekvése, hogy a Magyar Államkincstár regionális kirendeltsége átköltözzön az egykori nõtlen tiszti szálló helyére. A Rákóczi úti volt honvédségi ingatlant ez év elején kapta meg térítésmentesen az önkormányzat. Az épület hasznosítására az tûnik a legjobb megoldásnak, hogy az Államkincstár felújítsa és új munkahelyeket hozzon létre.

7 Heti képek Keresztállítás VISSZAKERÜLT HELYÉRE A KATOLIKUS TEMPLOM keresztje. Az elõzetes tervekkel ellentétben azonban nem az, amelyik eddig is ott állt. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a tartórudat, de a keresztet is ki kell cserélni. Az új réz elem mellett új színt is kapott templomtorony süveg része. Az elemek visszahelyezése után Bokros Levente plébános kért áldást a keresztre. Folton Folt ünnep JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSON MUTATTA BE az elmúlt 10 év legszebb és legkülönlegesebb alkotásait a Folton Folt Klub. A tárlatot Tûri László, a Polgármesteri Hivatal Humán Irodájának vezetõje nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: könnyû dolga van, mert széprõl, felemelõrõl, testet-lelket melengetõ alkotásokról kell beszélnie. Bõvít a Dalkia A VOLT HONVÉDSÉGI LAKÓTELEP távhõszolgáltatását is a Dalkia Energia Rt. veszi át. Május elsejétõl már szerzõdést is kötöttek a 170 közös képviselõjével, a nyár folyamán pedig elvégzik a szükséges beruházásokat. A volt nõtlen tiszti szálló alatti hõközpontot részben felszámolják, és új gépekkel látják el, a többi lakást pedig a Szent Imre herceg utcai hõközpontra csatlakoztatják. Udvari mulatság GRILL PARTIT RENDEZTEK A BAJCSY ZSILINSZKY utcai idõsek otthonában. Az intézményben rendszeressé váltak a hasonló zenés rendezvények. A mostani eseményre a hagyományokhoz híven vendégeket is vártak. A Többcélú Kistérségi Társulás ülésén résztvevõ polgármesterek, jegyzõk is meghívást kaptak a különleges grill partira. A délutáni rendezvény keretében azonban nemcsak a gasztronómiai élvezeteknek hódolhattak az idõsek, hanem zene, s ennek köszönhetõen tánc, ének és mulatság is várta az otthon lakóit.

8 Heti képek Iskolafelújítás TÖBB ÖNKORMÁNYZATI FENNTARTÁSÚ oktatási intézmény újulhat meg a nyáron. A testület a felújítási keret terhére 25 millió forintot bocsát óvodák, iskolák rendelkezésére. Így több intézményben is elkezdõdhetnek a festési, felújítási munkálatok, de néhány óvodában és egy iskolában a nyílászárókat is kicserélhetik. A legkomolyabb felújításokat a Táncsics Mihály Általános Iskolában végezhetik el. A városban ez az intézmény kapta a legnagyobb összeget a munkákra. A 7,4 millió forintból több épületben is végeznek karbantartásokat. Két vizesblokk teljesen megújul. A legtöbb beavatkozásra a Népkör utcai épületben van szükség, amely az összes közül a legrosszabb állapotban van. Kánikulai vízosztás EGYRE TÖBB A ROSSZULLÉT a nagy meleg miatt. A ceglédi mentõsöket a hõség elsõ két napjában szinte óránként riasztották a kánikulát a csecsemõk és az idõsebb emberek, a fogyatékosok, a szívbetegek és a magas vérnyomásban szenvedõk viselik a legnehezebben. Az önkormányzat vizet oszt egyelõre csak a Városháza elõtt, de úgy tervezik: a következõ napokban több forgalmas helyen is ingyen frissítõvel kínálják a járókelõket. Ösztöndíj pályázat IDÉN IS MEGHIRDETI AZ ÖNKORMÁNYZAT a városi ösztöndíj pályázatot. A diploma megszerzéséig szóló, havi Ft-os támogatásra a fõiskolák vagy egyetemek ceglédi hallgatói jelentkezhetnek. Követelmény, hogy legalább egy évnyi hallgatói jogviszonyt, illetve jó vagy jeles eredményt tudjanak igazolni leckekönyvükkel. A hallgatók augusztus végéig adhatják le pályázatukat. Emléknap A GYÜLEKEZET VOLT LELKÉSZÉRE, Ordass Lajosra emlékeztek az Evangélikus templomban. Az istentiszteletet ez alkalomból az Ordass Lajos Baráti Kör titkára, Zászkaliczky Pál nyugalmazott lelkész tartotta. A megemlékezés elõadással és a harminc éve elhunyt lelkész, püspök emléktáblájának koszorúzásával folytatódott.

9 Heti képek Megyei könyvtáros nap CEGLÉD ADOTT HELYET az idei Pest Megyei Könyvtáros napnak. A szervezet tagjai elsõként a Foucault inga kísérletet tekintették meg, majd a program a színházteremben folytatódott, ahol elsõsorban gyermekkönyvtári tevékenységekrol, gyermekbarát honlapokról hallhattak elõadást. A témák apropóját a ceglédi Gyermekkönyvtár megnyitásának 50. évfordulója adta. Tégy a parlagfû ellen! PARLAGFÛ SZEDÉSI AKCIÓT SZERVEZETT Cegléd Város Önkormányzata. A kezdeményezéshez a ceglédi Vadászklub, a Ceglédért Független Egyesület, a Szûcs-telepiek, a Bedeiek, a Városvédõk és az Ijfúsági önkormányzat is csatlakozott. Az akció egyben verseny is, az a Pest megyei település, ahol a legnagyobb összefogás tapasztalható és a legtöbb parlagfüvet összegyûjtik, 4 millió értékben játszóteret építhet. Borvacsora AZ ÉTTERMEK ÉS BORSZAKÜZLETEK MELLETT a ceglédi szállodában is rendeznek borbemutatókat. A Hotel Aquarellben másodszor szerveztek borvacsorát, ahol elõbb szekszárdi, most pedig soproni borászat hozta el italait. A Weininger pincének a Fertõ tó partján vannak ültetvényei. Az eredetileg osztrák származású tulajdonos 97-ben jutott hozzá a két dûlõhöz. Ifjabb Franz Weininger vezetésével a pincészet az országban elsõként állt át az úgynevezett biodinamikus szõlõmûvelésre és borkészítésre. A vacsorán Fehérburgundi, Pinot Noir, Kékfrankos és Merlot fajtákat szolgáltak fel. A menüt Várvizy Péter irányításával a hotel séfje állította össze. A vacsora egyik különlegessége a konfitált borjúmirigy volt. Help Box INGYENES HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ SZOLGÁLAT indult a térségben. Az úgynevezett Help Box rendszer lényege, hogy a rászorulók a csuklójukra szerelt hívóberendezéssel kapcsolatot tudnak teremteni a diszpécserszolgálat szakembereivel. Õk pedig a felmerülõ problémának megfelelõ munkatársukat küldik a helyszínre. A rendszerrõl az érintett települések polgármesteri hivatalaiban érdeklõdhetnek az igénylõk.

10 Heti képek Hulladékprogram LEGHAMARABB JÖVÕ ÉV ELEJÉTÕL kezdheti meg mûködését a Duna-Tisza Közi Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Rendszer. Az érintett 49 településnek alig több mint egy hónapja van, hogy eldöntse: kire bízzák az üzemeltetést. Várhatóan saját tulajdonban lévõ gazdasági társasággal végeztetik el a munkát. A létesítmények elkészültek, a mûszaki átadásnak már csak egy akadálya van, az is csak az elszámolással kapcsolatos. Elindultak a kombájnok JÓ REPCE ÉS ÁRPATERMÉS VÁRHATÓ. A ceglédi határban is elkezdõdött a betakarítás. Az olajos magvú növény három tonnás hozama és 110 ezer forint tonnánkénti ára jó bevételt ígér a termelõknek. Az aratás kezdete óta a gabonafélék ára folyamatosan esik. A felvásárlók már csak 30 ezer forintot adnak az árpa tonnájáért. Az állattartóknak ez azonban jó hír. Vélemény Kiemelt gyermekek MINDEN MEGJELENÉSEKOR KÍVÁNCSISÁGGAL és érdeklõdéssel veszem kezembe a Ceglédi Panorámát, mert meggyõzõdésem, hogy értékes és hasznos tartalommal bír. Az utóbbi idõben a sok pozitívum mellett azonban figyelmes lettem egy szerintem hibás gyakorlatra. Nem nagy dologról van szó, de talán érdemes elgondolkodni rajta, hogy szükséges és üdvös-e egy-egy gyermeket egy teljes cikk erejéig kiemelni és hat-hét, vagy akár tíz-tizenkét évesen bemutatni. A gyermek számára természetesen (a legjobb esetet figyelembe véve) motivációt jelent, de a társai közötti fogadtatás, vagy a többi szülõ reakciója már kétséges. Szüksége van a gyerekeknek a példaképre ezt nem vitatom, de az ugyanolyan jó teljesítményt nyújtó szülõ másik gyermeke már biztosan nem kap egy oldalt. Ugyanakkor az egész oldalas cikkel társadalmi szinten (mert a sajtó ilyen!) jelentkezõ elismerés nem biztos, hogy már tizenéves korában jár a gyermeknek. Az olvasó szempontjából sem lényegtelen a dolog kedves szerkesztõség hiszen az ugyanolyan jó eredményeket produkáló gyermek szülõje csalódottan lapoz tovább, hogy miért nem az õ gyermeke jelenik meg, a gyengébb képességû szülõ gyermeke pedig talán indokolatlanul gondolkodik azon, mit ront el. Nem vitatom, egy-egy rövid hír erejéig fontos lehet az egyéni versenyeredmények ismertetése is, vagy egy jól mûködõ közösség, például egy sportágra szervezett csapat bemutatása is hasznos a közösségnek. Véleményem szerint azonban a sajtónak vigyáznia kell az egyén túlhangsúlyozásával, fõleg akkor, ha az illetõ elõtt még szerencsére évtizedek vannak tele, buktatókkal és lehetõségekkel. Z. E.

11 Nyári intenzív nyelvtanfolyamok indulnak minden tudásszinten július 7-én, illetve augusztus 4-én, hallgatók által választott intenzitással délelõtti, illetve délutáni órákban is. Áraink a csoportok létszámától függenek. Államilag elismert nyelvvizsgákra felkészítés, társalgási kurzusok anyanyelvi tanárok vezetésével. Nyelvórák már 900 Ft-tól Cím: 2700 Cegléd, Fehér u. 4. (bejárat a Széchenyi útról) Tel.: 06-30/ Sport Ceglédi kenguruk sikere A CEGLÉDI ELEFÁNTKÖLYKÖK KOSÁRLABDA Club legfiatalabb játékosai korcsoportjukban országos döntõbe jutottak. A 17. Kenguru Kupa döntõjét június között rendezték Sopronban a hazai kosárlabda egyik fellegvárában. A bajnokságba nevezett 45 csapatból a 12 legeredményesebb jutott a soproni fináléba. A ceglédi csapat döntõbe kerülése is hatalmas teljesítmény és az ott elért 6.helyezés csodálatos eredmény. Ehhez a sikerhez 11 ceglédi kislánynak, Füle Zsófi, Leimeter Ditta, Száraz Eszter, Száraz Lili, Tóth Hajnalka, Vasas Orsolya, Ruttner Emese, Horváth Laura, Ecseri Enikõ, Kernács Réka, Nagy Henriett és edzõjüknek Mészárosné Kovács Andreának és Halmi Nikolettnek gratulálhatunk. A torna all star csapatába választották Leimeter Dittát és a ceglédi csapat legeredményesebb játékosának Füle Zsófiát. Ditta és Zsófi a kecskeméti körzetben zajló kenguru bajnokság legjobb dobói lettek a lányok között! Gyertek lányok kosárlabdázni! Hasonló sikerek várnak rátok! FÜLE GYÕZÕNÉ

12 12 Sport Boksz-ring és vitorla Negyven évvel az 1936-os berlini olimpia után ismét a nehézsúlyú ökölvívó állt a ceglédi sportemberek figyelmének központjában, miután az évi Montreali olimpián Pákozdi László a CVSE, közelebbrõl Dávid Ferenc edzõ felfedezettje léphetett kötelek közé. Ismét volt ceglédi nevelésû birkózó is a játékokon (Bódi Jenõ), valamint az elsõ paralimpiai küzdelmek résztvevõi között bajnokot is ünnepelhettünk Pálinkás László személyében. A meglepõbb talán mégis az volt, hogy városunk szülötte Zalai Károly a vitorlás versenyeken feszíthetett a Moszkva környéki vizeken 1980-ban. várni kellett néhány évet 1964 után, hogy mi ceglédiek ismét érdekeltek lehessünk az olimpiai játékok küzdelmeiben. Az olimpiai mozgalom lankadatlan fejlõdése nyomán tovább emelkedett a résztvevõ nemzetek száma, kiegyensúlyozottabbá váltak a különbözõ sportágak versenyei. Amíg 1976-ban még a béke és szolidaritás jellemezte az eseményt, 1980-ban Moszkvában és 1984-ben Los Angelesben belépett a politikai zsarolás negatív hatása, ami azt eredményezte, hogy mindkét helyen csonkaolimpiát voltak kénytelen megrendezni. Utóbbin politikai döntés alapján a magyar csapat sem vett részt, a sportemberek, a felkészülésben részt vett élsportolóink soha el nem múló bánatára. De tekintsük át az aktuális olimpikonjaink teljesítményét az 1976-os és azt követõ néhány eseményen. PÁKOZDI LÁSZLÓ (1951-) Cegléden született, a CVSE-ben kezdte el az ökölvívást, miután a labdarugó kapuból átcsábították az ökölvívók közé. Nem volt nehéz, mivel a Pákozdi dinasztia apraja-nagyja a ceglédi ökölvívást erõsítette már évtizedek óta. Laci tehetségére és eredményeire hamar felfigyeltek, a sorkatonai szolgálatot az élvonalbeli Gyöngyösi Zalka SE-ben töltötte. Miután leszerelt, nem sokáig volt Cegléden, mivel a Bp. Honvéd SE kölcsönkérte, majd le is igazolta õt. Ezek az évek jelentették sportkarrierjének csúcsát, háromszor nyert egymást követõen magyar bajnokságot és a Montreali olimpia elõtt neves versenyzõket gyõzött le, így vált a klasszikus súlycsoport magyar nagykövetévé Sajnos Montrealban a sorsolás ördöge utolérte Pákozdi Lászlót és az elsõ forduló után kiesett ben jött haza véglegesen Ceglédre, de az ökölvívást hamarosan befejezte. PÁLINKÁS LÁSZLÓ (1959-) Születéskori gyermekparalízis hátráltatta mozgásigényének teljes kielégítését. Ennek ellenére akaratereje és szorgalma úgy a sportban, mint a civil életben sikerélményekhez vezették õt. A ceglédi születésû fiú hamar elkezdett úszni és a vízilabdával is versenyszerûen foglalkozott a CVSE szakosztályában. A testi fogyatékosok vizes sportágaival foglalkozó fõvárosi Halassi Olivér SE-ben készült fel a különbözõ nemzetközi viadalokra ben a New Yorkban megrendezett játékokon bajnoki címet nyertek az úszó versenyek 4x50 métere vegyes váltójában. Csak a következõ olimpiai ciklusban utólag kapta meg paralimpiai jelzõt ez a viadal, amikor már négyévenként az aktuális nyári olimpiákat követõen és azon a helyszínen rendezik meg a paralimpiai játékokat hatalmas érdeklõdés mellett. Ugyanezen a versenyen a gyorsváltóban is gyõztek, de mivel az önfeledt

13 Sport Pákozdi László ökölvívó öröm hatására a csapattársak a mezõny teljes célba érkezése elõtt beugráltak a vízbe kizárták õket. Pálinkás László tagja volt az évi szöuli paralimpiai versenyeknek is, ahol egyéni versenyszámában a 200 méteres vegyesúszásban a 6. helyen végzett. ZALAI KÁROLY (1953-) A Cegléden született fiatalember a vitorlások családját találta szimpatikusnak, így lett a MAHART SE szakosztályának versenyzõje. Az évi moszkvai olimpián a vitorlázók 470-es hajóosztályában képviselték a magyar színeket. A vitorlás hajók versenyeit, a legmegfelelõbb helyszín miatt Tallinban rendezték, Zalai Károly és Fundák György a 11. helyezést érték el. BÓDI JENÕ (1963- ) A ceglédi birkózó iskola felfedezettje a nagykõrösi születésû tehetség. A CVSE-bõl a Bp. Spartacus SE-be igazolt, ahol hamarosan élvonalbeli versenyzõvé vált, a szintén ceglédi Sipos Árpád súlycsoportbeli ellenfelével egy idõben. A kötöttfogásúak között mindketten Európa-bajnoki címig jutottak, Bódi Jenõ pedig két olimpián is képviselhette a magyar színeket ban Szöulban, a 62 kg-os súlycsoportban a 4. helyen végzett, míg négy évvel késõbb Barcelonában (1992) ugyanabban a súlycsoportban az 5. volt után nagyot ugrott az idõ, mire újabb ceglédi résztvevõknek örülhettünk, de Harczi Zsolt még a szöuli olimpián csapattársa volt Bódi Jenõnek, így a következõ számunkban vele folytatjuk kiválóságaink bemutatását. MAGYAR LÁSZLÓ AZERBAJDZSÁN FÕVÁROSÁBAN, BAKUBAN rendezték a Birkózó Golden Grand Prix sorozatának döntõjét, ahol 66 kg-os súlycsoportban a döntõbe jutott Lõrincz Tamás a CVSE versenyzõje. Ellenfele Athén olimpiai bajnoka, a hazai pályán versenyzõ azeri világbajnok Farid Manszurov volt a fináléban, ahol versenyzõnk végül 2:1-re (0:3-3:0-1:1) gyõzött, így megnyerte a Golden Grand Prix-t. Tamás az olimpiáig még egy lengyelországi versenyen lép szõnyegre a válogatott színeiben Varsóban a Pytlasinskiemlékversenyen július 6-7-én. AZ ÉRETTSÉGI UTÁN HÁROM CEGLÉDI SPORTOLÓ útja is a korosztályos válogatott edzõtáborába vezetett. Az U20-as nõi kosárlabda válogatottban szereplõ Ruttner Réka és Ruttner Zsóka kevesebb utazással is megúszta, mivel õk Cegléden készülnek a július közepi B csoportos Európa Bajnokságra. A Ceglédi EKK vezetõedzõje, Földi Sándor által felkészített csapat tagjai nemcsak a hazai pályán megrendezett Ceglédi Termál Kupán készültek a lengyelországi viadalra, hanem Belgrádba is ellátogatnak, ahol megmérkõznek a tavalyi A csoportos EB gyõztesével, a házigazda szerb válogatottal. A EB-RE KÉSZÜLÕ U19-ES LABDARÚGÓ válogatott csapat keretébe is bekerült egy ceglédi játékos, Kenderes Zoltán, aki az elsõ felkészülési mérkõzésen a másodosztályú Vác ellen az elsõ félidõben kapott lehetõséget. Persze nincs könnyû dolga, ha stabilan a kezdõ csapatba szeretne kerülni, hiszen ebben a korosztályban már igen magasan jegyzett társakkal készülnek a július közepi tornára. A keretben több légiós is található, például a Liverpoolból, Sampdoriából, Newcastle-bõl is válogatott be játékosokat a kapitány. Európa legjobb nyolc csapata között a csoportkörben a bolgárok ellen kezdenek a mieink, majd a spanyolokkal és a németekkel találkoznak. Ha pedig a csoportban legalább a harmadik helyet megszerzik, kijutnak a világbajnokságra is. ÁDORI PÉTER összeállítása

14 Sport Ceglédi Termál kupáért RANGOS U20-AS NÕI NEMZETKÖZI felkészülési torna házigazdája volt Cegléd június között, a magyar csapat mérkõzésein a nézõk száma mindhárom napon fõ között volt. A torna rendkivül jó hangulatban zajlott le, egyben a szövetségi edzõk véleménye szerint jól szolgálta a résztvevõ csapatok Európa-bajnoki felkészülését. A Ceglédi Termál Kupa nevet viselõ tornán a házigazda magyar válogatott mellett Szerbia, Svédország és Lengyelország legjobbjai tették tiszteletüket Cegléden. A magyar csapat teljesítményével kapcsolatosan kiemelendõ, hogy nagy szívvel küzdött, jó játékkal a szerbek elleni meccs kivételével sikerült kiegyenlítenie az ellenfelek szerkezetbeli és testsúlybeli fölényét. Két mérkõzést a svédek és a lengyelek ellen sikerült megnyerniük, míg a szerbektõl szoros meccsen kaptak ki. Külön is említést érdemel a magyar csapat svédek elleni diadala! Ugyanis a svéd csapatban heten is játszottak abból a svéd gárdából, amely tavaly az U19-es világbajnokságon ezüst érmet szerzett. A jól kezdõ és a késõbbi gyõztes szerbeket az elsõ meccsen lelépõ Lengyelország elleni magyar gyõzelem is komoly fegyverténynek számít! Végeredmény 1. Szerbia; 2. Magyarország; 3. Svédország; 4. Lengyelország A torna eredményhirdetésén megjelent Balsay István társelnök és Sterbenz Tamás fõtitkár társaságában Dr. Berényi János az MKOSZ elnöke, aki Földi Lászlónak, Cegléd város polgármesterének A kosárlabdázás polgármestere 2008 címet, míg Cegléd városának A kosárlabdázás városa 2008 címet adományozta. A résztvevõ csapatok és az esemény támogatói egyaránt bíznak abban, hogy júniusában megrendezésre kerül a II. Ceglédi Termál Kupa. DR. RUTTNER GYÖRGY

15 Politika a Sok iskola? ceglédi és Cegléd környékén lévõ iskoláknak egyre nagyobb gondot jelent, beiratkozik-e annyi gyermek, hogy az iskola hatékonyan mûködtethetõ és finanszírozható legyen. A korábbi gyermeklétszámra tervezett és kialakított iskolaméretek és az oktatási rendszer sem hatékony, fenntartása a fénykor gyermeklétszámának kevesebb mint felével indokolatlan. A tendencia, miszerint a külterületi iskolák környékük elnéptelenedése miatt bezárnak, áttevõdik már a kistelepülések iskoláira is. Cegléd életében három iskola is felhozható példaként: a Törteli úti, a Budai úti és az újabban társulási formában, de mégiscsak Cegléd által mûködtetett Mikebudai iskola. A választópolgár hozzászokott a helyben mûködõ iskolához. Megszûnését, vagy a felsõs gyerekek beutazását olyan sokként éli, élné meg, ami nagyban befolyásolhatja választási hajlandóságát is, ezért ez óriási problémát jelent az önkormányzatnak. A lakosság érzékeny minden olyan témára, ami a gyermekekkel kapcsolatos, már egy szimpla igazgatóváltás is hatalmas hullámokat gerjeszthet, nem is szólva tagozatos osztályok esetleges megszûnésérõl, vagy összevonásáról. További, egyelõre kimondatlan problémát jelent a kisebbség mind nagyobb számban való megjelenése az iskolákban. A jogszabályok minden olyan kísérletet szigorúan tiltanak, amely arra irányul, hogy a nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozó diákokat szegregáltan oktassák. Ugyanakkor a szülõk egy része ezt csak egy bizonyos fokig tudja és akarja tolerálni. Egyre gyakrabban fordul elõ, hogy egy gyermeket csak azért visznek másik iskolába, mert tartanak az integrált nevelés elõítéletekkel terhes veszélyeitõl. Versenyhátrányt jelent az önkormányzatoknak, hogy az egyházi fenntartású iskolákban ezek a tanulói arányok egyelõre nem jelentkeznek. Ezek az okok az önkormányzati iskoláknál az olyan családok gyermekeinek elszivárgását eredményezik, akiknek integrált oktatása a felzárkózási lehetõséget biztosítaná a kisebbségi gyermekek számára is. Már a Mikebudával kötött társulási megállapodás is a fent vázolt trend kényszere, hiszen a társulásban való mûködés lehetõséget biztosít az oktatási törvényben meghatározott minimum létszámok alá menni. Ezzel már Ceglédnek is élnie kellett a Budai úti tagintézmény miatt! A következõ egy-két évben még recsegve, ropogva, de kitarthat a rendszer, de a jogalkotó olyan szabályokat hozott, melyekkel önmaga helyett az önkormányzatokat kényszeríti lépésekre. Elvileg minden település maga dönt, de egyedül kell vállania a felelõsséget is a választó elõtt, de ez már politika VÁSÁRHELYI 15

16 SPINDELBAU Kft. Saunier Duval Szervízközpont - gázkészülékek, fûtéstechnika SPINDELBAU KFT. Gázkészülék szerviz Cegléd, Béla u. 4. Tel: 06-53/ és 06-20/ Gázmizéria Szeretem az árnyoldalt, mert mindig talál valamilyen aktuális témát. Sajnos, most sincs ez másként. A Tigáz városunkban a múlt héten az évi szokásos karbantartási munkálatokat látta el. Nincs is ebben semmi kivetnivaló, de abban már igen, ahogy ezt végrehajtották. június 19-én fiam érettségi vizsganapján hallottam az osztályfõnököt, ahogy telefonon hívogatja a szomszédait, hogy mindenki zárja el a gázcsapot, mert nincs kedve még egy napot emiatt gáz nélkül maradnia. Csodálkoztam is, hogy nem tudok róla. Aztán a városban egy-két helyen láttam, tájékoztatókat kiragasztva, de már akkor sem értettem, hogy miért vannak különbözõ dátumok rajta. Nem is foglalkoztam ezzel a helyzettel, mert úgy gondoltam, ha az én lakókörnyezetemben is lesz karbantartás, akkor kapunk értesítést. Várhattuk, de nem jött. Sõt, a Szûcstelepen és a Kernácstelepen még az utca végeken a villanyoszlopokon sem volt semmilyen plakát. Ezért, mint jogkövetõ állampolgár betelefonáltam a TIGÁZ-hoz. A telefonos hölgy közölte velem, hogy minden közértbe, nagyobb forgalmú helyre, és az Önkormányzathoz kiragasztották az értesítéseket. Az idén nem egyszerre lesz a karbantartás, hanem különbözõ idõszakokban, különbözõ területeken. Felháborodásomnak több sem kellett, és közöltem a hölggyel, hogy a tájékoztatás egyenlõ volt a nullával. Miért nem lehetett bedobni a tájékoztató cédulákat minden lakásba, vagy lépcsõházba, vagy legalább minden utca sarkára, mert akkor mindenki tudta volna figyelmeztetni azokat, akik más városokban dolgoznak, vagy az idõseket, akik nem mennek már sûrûn az utcára? Megkérdeztem, hogy miért kellett az idén másként csinálni, mire a válasz az volt, hogy az idén úgy döntöttünk, hogy mindenki jár közértbe postára, gyógyszertárba, és a Cegléd Rádió is folyamatosan bemondta. Ekkor elmentem a helyi közértbe, hogy megnézzem a kiírást. Az ajtón nem találtam, hát bementem, bent az egyik falra kiragasztva találtam meg. Hogy miért oda tették, azt sem értem, mert nem szoktuk nézni ezt a helyet a boltban. Ekkor megint telefonáltam a TIGÁZ-hoz, és szerettem volna beszélni az igazgatóval, de nem kapcsolták. Az ügyfélszolgálaton levõ hölgy biztosan jelentéktelennek tartotta az ügyet. Közben az Önkormányzatnál volt dolgom, ott is hallottam, ahogy két ügyintézõ hölgy tanácstalan volt a gázelzárás miatt. Különbözõ helyeken laktak és csak az egyikük találkozott ilyen plakáttal, ráadásul idõs szüleik is mást mondtak, mert mindenki mást hallott. A visszakapcsolásokat a Cegléd Rádió is bemondta, csak azt nem, hogy éppen hol! Tisztelt TIGÁZ! Miért nem jó egy jól bevált, régi módszer! És csak egy megjegyzés! Voltak olyan családok, akik nem tudtak az egész gázmizériáról, elmentek nyaralni és a gázt sem zárták le. Ja, és nem robbantak fel a visszakapcsolásnál. Akkor meg miért kellett lezárni? Valamilyen érthetõ választ várunk, de attól félek, ez már csak magyarázat lesz! V.CS.

17 Válasz Tisztelt Fõszerkesztõ Úr! A CIKKÍRÓ MEGÁLLAPÍTÁSÁT A KIÉRTESÍTÉS hatékonyságával kapcsolatosan köszönettel vettem, és az elkövetkezõ idõben más módon kívánjuk megoldani. Nem ismert az észrevételt tevõ lakos címe, mely igen fontos lenne a korrekt válaszhoz. Röviden megpróbálok a felvetett kérdésekre válaszolni. A karbantartási munkákat nem a TIGÁZ DSO Kft. végezte, hanem az országos távvezeték tulajdonosa a MOL Rt. Személyes kiértesítést kapott minden kisnyomású gázellátásban részesülõ fogyasztó, mivel errõl a rendszerrõl ellátandó fogyasztók esetében a gázszolgáltatás újraindítása teljesen más technológia alapján történik. Munkatársaim nem döntöttek úgy, hogy mindenki jár közértbe, minden esetben korrekt tájékoztatást nyújtottak az érdeklõdõknek. Természetesen nem vagyunk egyformák és így mint minden más esetben ezt is másképpen értékelték néhányan. Az új kiértesítési forma az észrevételek alapján, módosításra szorul, melyet megteszünk. A karbantartási munkák idõ elõtt befejezõdtek, így a gázszolgáltatás korlátozása csak néhány nagyfogyasztót érintett. Ezúton is szeretném megköszönni fogyasztóink türelmét és hasznos javaslataikat. Külön szeretném megköszönni a Cegléd Rádió vezetõjének és munkatársainak segítségét, hogy lehetõséget biztosítottak a gázszolgáltatás újraindításának közlésére. D I G I T A L T V NÉZZÜK AZ ÁRAKAT! Digi Mini havi díja: Ft Alapcsomag havi díja: Ft A tájékoztató nem teljeskörû. A Digi TV forgalmazója: 06-30/ Jelzáloghitel Lakáshitel Drága hitelek kiváltása Adósságrendezés...és még... több mint 250 hiteltermék 1 helyen! Önhöz legközelebb: Cegléd, Szabadság tér 7. 53/ Kötelezettségmentes helyzetfelmérés: Tisztelettel: SÁFÁR GYULA TIGÁZ üzemvezetõ

18 18 Napraforgó Sporttábor A Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ idén nyáron olyan gyermekek számára szervezett tábort, akiknek sajnos nem természetes az efféle nyári kikapcsolódás. A táborról Toró Magdolna családgondozóval, a tábor vezetõjével és ötletgazdájával beszélgettem. magdi, hogyan jött az ötlet, hogy tábort szervezz? - Éveken keresztül Tápiószõlõsön dolgoztam napközis nevelõtanárként. Láttam, hogy sok gyermek életébõl hiányzik a szervezett nyári szabadidõ. Elhatároztam, ha lesz alkalmam, szervezni fogok számukra egy élményekben gazdag kikapcsolódást, melyre most jó lehetõséget biztosított a Többcélú Kistérségi Társulás pályázatán nyert támogatás. - Hány gyerekkel és milyen programokkal valósult meg a tábor? - Huszonegy gyermek részvételével, a Tápiószentmártoni Vadásztársaság vadászházában. A programok összeállításánál különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a gyerekeknek minél több szórakozásban, sportban legyen részük. Már az elsõ napon gyalogtúrát szerveztünk, ahol a környék növényeivel és élõvilágával ismerkedtek a gyerekek. A végén rõzsét gyûjtöttünk az esti nyitó tábortûzhöz. Jártunk a tápiószentmártoni strandon, amely egész napos program volt. Itt azok a gyerekek, akik idén vettek részt úszásoktatáson most az úszást iskolai kereteken kívül élményként élték meg. Azok közül, akik pedig még nem tudtak, sokan mondták, hogy szeretnének õk is megtanulni. A harmadik napra sikerült megnyernünk Bíró Norbert paralimpikont. A gyermekek az õ vezetése alatt a küzdõsportokból kaptak egy kis ízelítõt. Kipróbálhattak néhány, a küzdelmekben használatos Család fogást is. A következõ napon számítógépes alapismereteket, internet használatot sajátítottak el a gyerekek. Rengeteg más elfoglaltság is volt a táborban, mint pl. a számháború, zenehallgatás, táncverseny, éjszakai tájékozódási túra, számos sportjáték, sorversenyek, hétpróba. A játékokon kívül fontosnak tartottuk az egészséges életmódra nevelést is. Ennek keretében tartottunk egészségnapot, ekkor késztettünk közösen zöldség és gyümölcssalátát. - Mi volt a gyerekek számára a sok-sok élmény közül a legfelejthetetlenebb? - A Kincsem Lovasparkban lovagolhattunk, minden gyerek kipróbálhatta milyen érzés lóháton. - Tervezel folytatást jövõre? - Természetesen, hagyománnyá kívánom tenni a Napraforgó tábort. Köszönetet mondok Völgyiné Némedi Ágnes tanítónõnek, aki kezdetektõl fogva jobbkezem volt, de nagy segítséget nyújtottak a tábor alatt a ceglédi munkatársak: Szlankó Andrea, Kiss Emõke és Gál Tünde is. Mindemellett Ivanics Zsuzsanna és Toró Zoltán, a tábor fotósa, és még sokan mások, akik név nélkül is segítették a program létrejöttét. FOTÓ: TORÓ ZOLTÁN SZEGEDI SZILVIA

19 az esemény célja volt az autizmus szélesebb körû megismertetése is, ezáltal a társadalmi elfogadottságának növelése. A társadalom ugyanis, amit nem ismer, ami más, nem átlagos, attól tart, és hajlamos elutasítani, kirekeszteni. Az autizmus pedig az egyik legfurcsább, legnehezebben megérthetõ mentális rendellenesség mind közül. Sokunknak az ezzel kapcsolatos egyetlen testközeli tapasztalata Dustin Hoffman alakítása volt a négy Oscar-díjas Esõember c. filmben. Ebben a fõhõs, Raymond, autizmussal élt, de az elsõre szembetûnõ kommunikációs problémái, önálló életre való képtelensége mellett fény derült arra is, hogy átlag feletti, zseniális számolási képességgel és memóriával rendelkezik. Raymond alakjának megformálását egy létezõ autista személy, bizonyos Kim Peek inspirálta. Az autizmus, mint állapot lényegében már a születést követõen fennáll, de évek is eltelhetnek amíg a szülõknek feltûnik, hogy valami nincs rendben a gyermekükkel és orvoshoz fordulnak. Már csecsemõ és kisgyermekkorban is legjellemzõbb az a tünet, ami késõbb is az Társadalom Magunkba zárva: Az autizmusról A közelmúltban városunk sportcsarnoka egy különleges esemény színhelye volt. Az rendezvény a Gyermekek a gyermekekért címet viselte, melynek keretében egészséges gyermekek igyekeztek autista társaiknak egy kis mûsorral és programokkal örömet szerezni. autisták legáltalánosabb ismertetõjegyeinek egyike: a gyermek mintha egy saját kis világban élne, bezárva önmagába, kirekesztve a külvilágot. A környezet sokszor szeretne nem tudomást venni a tényrõl, vagy valóban nem tûnik komolynak a helyzet és azzal magyarázzák, hogy egyszerûen nyugodt gyermek, aki egyedül is jól eljátszik. Gyakran csak a beszédfejlõdés késése miatt kerül a gyermek szakemberhez. Az autisták túlnyomó részben nem válnak képessé önálló életvezetésre, egész életükben segítségre szorulnak. Vezetõ tünetük a szociális kapcsolat, az érzelmi kötõdés hiánya. Gyermekkorban, és késõbb sem igénylik a törõdést. Kerülik a szemkontaktust, a testi érintkezést, mely gyakran nagyon zavarja õket. Viselkedésükben sok a sztereotip elem, a hosszan ismétlõdõ mozdulat Sok esetben ragaszkodnak kényszeresen berögzõdött, állandó szokásokhoz, cselekvésekhez. Jelen tudásunk szerint az autizmus nem gyógyítható teljesen, de sok esetben értek el olyan szintû javulást a képességekben, hogy autista gyermekek sikerrel vettek részt a közoktatásban az általános iskola után is. Az Esõember fontos tanulsága volt többek között, hogy Raymond a látszat ellenére képes volt ragaszkodásra és szeretetre, a maga különös módján. A környezete feladata volt, hogy ezt megtanulja meglátni, megérteni, elfogadni, és ezzel együtt szeretni õt. 19 SZEGEDI SZILVIA

20 20 A természet ajándékai Hiszem, hogy a Jóisten úgy alkotta meg a mi szépséges világunkat, hogy bárhol éljünk is, mindenütt megtaláljuk az egészségünkhöz szükséges természetes táplálékot. Egyre több gyümölcsrõl, zöldségrõl bizonyosodik be, hogy milyen nagyszerû hatása van az egészség megõrzésére és helyreállítására. nem kell az egzotikus növényektõl várni a csodát, elég, ha kimegyünk a piacra és megrakjuk kosarunkat az évszaknak megfelelõ idénygyümölcsökkel és zöldségekkel. Az év minden szakában tálcán kínálja nekünk a természet csodálatos terményeit. Nyáron és õsszel talán nincs is olyan gyerek, aki túl kevés zöldséget, gyümölcsöt enne. De tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor is oda kell figyelni, hogy megegye a gyerek a napi ajánlott mennyiséget, ez 4-5 adagnyi gyümölcsöt, zöldséget jelent. (kb. fél kg) Ha nem vagyunk résen, több fagyit, jégkrémet esznek, mint cseresznyét vagy barackot. Talán nem eléggé ismert, hogy az erõteljes színû zöldségeknek és gyümölcsöknek (áfonya, szeder, málna, feketeribizli, meggy, cseresznye, kékszõlõ, szilva, sárgarépa, brokkoli, cékla, lilakáposzta stb.) rendkívül erõteljes egészségvédõ (daganatellenes, immunerõsítõ) hatásuk van. Jó lenne, ha gyermekeink mindennap ennének ezekbõl a fontos táplálékokból. Abból a pénzbõl, amit egy négytagú család egy fagylaltozásra elkölt, 2 kg málnát is lehetne venni! Télen a citrusfélék nagyszerû vitaminforrások és lehet kapni káposztát, céklát, fekete retket mind kiváló Család táplálékaink. Szeretném felhívni az anyukák figyelmét a csírákra is. Most már Cegléden is beszerezhetõ: egy-két üzletben is kapható, de a piacon is árulják egészen tavaszig. Tavasszal, amikor a legnehezebb hozzájutni a friss vitaminforráshoz, a csíra kiváló lehetõséget biztosít a tápanyagpótlásra. A csíranövények értékérõl ódákat lehetne zengeni és nem mellesleg finomak is. A retekcsíra íze mint a friss reteké, kissé csípõs, vajas kenyérre szórva nagyon ízletes. Kisebbeknek elõször inkább a lucernacsírát javaslom kipróbálni semlegesebb íze miatt. A gyerekek a kezdeti idegenkedés után gyorsan megszeretik. Hadd jegyezzem itt meg, hogy ne vitaminkészítményekkel, táplálékkiegészítõkkel próbáljuk helyettesíteni a friss nyers gyümölcsöt, zöldséget. A tablettákban, porokban csak a növények néhány hatóanyaga van jelen, szemben az egyegy növényben található több ezer, biológiailag aktív vegyülettel, melyek így együtt képesek arra, hogy védjék egészségünket. Minél több friss, teljes értékû ételt rakunk gyerekeink tányérjára, annál többet teszünk jelenlegi és jövõbeni egészségük érdekében. (Folytatjuk.) DR MÁTYUS KATALIN

Ingyenes. II. évfolyam, 14. szám 2008. július 18. Ceglédi. Fõszerepben: a ceglédi kanna. 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 14. szám 2008. július 18. Ceglédi. Fõszerepben: a ceglédi kanna. 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 14. szám 2008. július 18. P A N O R Á M A Fõszerepben: a ceglédi kanna 3. oldal 5 kamrás mûanyag ablakok 1.0 hõszigeteléssel, a szabvány méretekben raktárkészletrõl. ÚJDONSÁG

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen

Ingyenes. II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. Ceglédi. Nem? Igen Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 4. szám 2008. március 5. P A N O R Á M A E G É S Z S É G Ü G Y I M E L L É K L E T T E L 1 3-1 9. O L D A L Igen Nem? www.toyota.hu Nem hagy cserben. És hidegen. Toyota Corolla.

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 18. szám 2008. szeptember 12. Ceglédi 96 OLDALON ANNO 2007. Kossuth Toborzó 2008 75-92. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 18. szám 2008. szeptember 12. Ceglédi 96 OLDALON ANNO 2007. Kossuth Toborzó 2008 75-92. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 18. szám 2008. szeptember 12. P A N O R Á M A ANNO 2007 C E G L É D I P A N O R Á M A 1 É V E S Kossuth Toborzó 2008 75-92. oldal S Z Ü L E T É S N A P I 96 OLDALON S Z Á

Részletesebben

Ceglédi. IV. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. 2011. május 21. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 9. szám 2011. május 6.

Ceglédi. IV. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. 2011. május 21. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 9. szám 2011. május 6. az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 9. szám 2011. május 6. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 2011. május 21. IV. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál MÁJUS 5-ÉN MEGNYITOTTAM ARANYÉR- LÉZERSEBÉSZETI

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. Ceglédi ANNO 2007. Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. Ceglédi ANNO 2007. Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 23. szám 2008. november 21. P A N O R Á M A ANNO 2007 Mit kapnak karácsonyra? 3. oldal minden raktárkészleten levõ Zalakerámia mázas gres burkolólapot! S hogy a jó kedv is

Részletesebben

Ceglédi. Nyár esti vigadalom. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30.

Ceglédi. Nyár esti vigadalom. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30. az eredeti Ceglédi IV. évfolyam, 15. szám 2010. július 30. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Nyár esti vigadalom NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a :

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 17. szám 2008. augusztus 29. Ceglédi. Tanévkezdés. 2008-ban

Ingyenes. II. évfolyam, 17. szám 2008. augusztus 29. Ceglédi. Tanévkezdés. 2008-ban Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 17. szám 2008. augusztus 29. P A N O R Á M A S P O R T - T O B O R Z Ó M E L L É K L E T T E L 1 7-3 3. O L D A L Tanévkezdés 2008-ban 5 kamrás mûanyag ablakok 1.0 hõszigeteléssel,

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon

Ingyenes. II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. Ceglédi. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál. Program a 27. oldalon Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 10. szám 2008. május 23. P A N O R Á M A U T A Z Á S I É S G Y E R M E K N A P I M E L L É K L E T T E L 1 5-3 3. O L D A L Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál Program a 27.

Részletesebben

Ceglédi. A Fotográfia Napja. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27.

Ceglédi. A Fotográfia Napja. az eredeti P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27. az eredeti Ceglédi IV. évfolyam, 17. szám 2010. augusztus 27. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 A Fotográfia Napja NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 20. szám 2008. október 10. Ceglédi ANNO 2007

Ingyenes. II. évfolyam, 20. szám 2008. október 10. Ceglédi ANNO 2007 Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 20. szám 2008. október 10. P A N O R Á M A ANNO 2007 C I V I L M E L L É K L E T 2 1-2 7. O L D A L Ajánló Májer Tibi célja az olimpia... 18 Az önkormányzati iskolákért...30

Részletesebben

Ceglédi. Iskolaválasztás elõtt. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. panorama-online.hu ANNO 2007

Ceglédi. Iskolaválasztás elõtt. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. panorama-online.hu ANNO 2007 az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 2. szám 2011. január 28. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Iskolaválasztás elõtt A hirdetés felmutatója 10% kedvezményben részesül FÉRFI ÉS NÕI DIVATÁRU ÜZLET

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 7. szám 2008. április 11. Ceglédi. Jojo Mayer. Cegléden, a dobgálán 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 7. szám 2008. április 11. Ceglédi. Jojo Mayer. Cegléden, a dobgálán 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 7. szám 2008. április 11. P A N O R Á M A Jojo Mayer Cegléden, a dobgálán 3. oldal SPINDELBAU Kft. BAXI gázkészülékek, fûtéstechnika = SPINDELBAU KFT Álló, fali, kondenzációs

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. Ceglédi. Gyökerestõl. felforgatni. vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. Ceglédi. Gyökerestõl. felforgatni. vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 1. szám 2008. január 18. P A N O R Á M A Gyökerestõl felforgatni vagy korrekcióval folytatni? 3. oldal I S K O L A A J Á N L Ó M E L L É K L E T T E L 1 9-3 6. O L D A L

Részletesebben

Ceglédi. Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz. Ingyenes P A N O R Á M A. 3. oldal. III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. ANNO 2007

Ceglédi. Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz. Ingyenes P A N O R Á M A. 3. oldal. III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. ANNO 2007 Ingyenes Ceglédi III. évfolyam, 6. szám 2009. március 27. P A N O R Á M A ANNO 2007 Elõbb-utóbb úgyis tavasz lesz 3. oldal Új nyílászárót szeretne, vagy a régit cserélné le újra? Keresse fel telepünket!

Részletesebben

VI. évfolyam, 12. szám 2012. június 15. P A N O R Á M A. cegledipanorama.hu ANNO 2007. V. Bor- és laskafesztivál. 2012. június 22-23.

VI. évfolyam, 12. szám 2012. június 15. P A N O R Á M A. cegledipanorama.hu ANNO 2007. V. Bor- és laskafesztivál. 2012. június 22-23. VI. évfolyam, 12. szám 2012. június 15. P A N O R Á M A ANNO 2007 cegledipanorama.hu V. Bor- és laskafesztivál 2012. június 22-23. P A N O R Á M A Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u.

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 9. szám 2008. május 9. Ceglédi FIT-KID. Országos Diákolimpiai Döntõ Cegléden. 3. oldal

Ingyenes. II. évfolyam, 9. szám 2008. május 9. Ceglédi FIT-KID. Országos Diákolimpiai Döntõ Cegléden. 3. oldal Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 9. szám 2008. május 9. P A N O R Á M A É L E T M Ó D M E L L É K L E T T E L 1 5-2 6. O L D A FIT-KID Országos Diákolimpiai Döntõ Cegléden L 3. oldal SPINDELBAU Kft. BAXI

Részletesebben

Ceglédi. Ceglédi KannaBál-on. Anima Sound System (dj set) spéci mûsor a. Ingyenes P A N O R Á M A. 3.oldal. www.kannabal.hu

Ceglédi. Ceglédi KannaBál-on. Anima Sound System (dj set) spéci mûsor a. Ingyenes P A N O R Á M A. 3.oldal. www.kannabal.hu Ingyenes Ceglédi III. évfolyam, 14. szám 2009. július 17. P A N O R Á M A ANNO 2007 Anima Sound System (dj set) spéci mûsor a Ceglédi KannaBál-on 3.oldal www.kannabal.hu EMI minõsített borovi fa nyílászárók

Részletesebben

Ceglédi. Musical-est a gyerekekért. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 6. szám 2011. március 25. panorama-online.

Ceglédi. Musical-est a gyerekekért. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 6. szám 2011. március 25. panorama-online. az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 6. szám 2011. március 25. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Musical-est a gyerekekért ORTOPÉD MAGÁNRENDELÉS DR KISS CSABA Cegléd, Rákóczi út 7. (rendelőintézet)

Részletesebben

Bevezetõ. Lapunk megjelenését támogatja:

Bevezetõ. Lapunk megjelenését támogatja: VII. évfolyam, 6. szám 2013. március 22. P A A N cegledipanorama.hu O R Á M anno 2007 P A A N O R Á M Bevezetõ Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) 312-038 info@cegledipanorama.hu

Részletesebben

Ceglédi. Coincidance, Kortárs Ír Tánc. az eredeti P A N O R Á M A. ...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér...

Ceglédi. Coincidance, Kortárs Ír Tánc. az eredeti P A N O R Á M A. ...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér... az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 3. szám 2011. február 11. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Coincidance, Kortárs Ír Tánc...ahol az ír sztepp és a modern tánc összeér... Március 20-án 19 órakor

Részletesebben

Ingyenes. II. évfolyam, 6. szám 2008. március 28. Ceglédi. 3. oldal. Értelmes szívvel

Ingyenes. II. évfolyam, 6. szám 2008. március 28. Ceglédi. 3. oldal. Értelmes szívvel Ingyenes Ceglédi II. évfolyam, 6. szám 2008. március 28. P A N O R Á M A O T T H O N M E L L É K L E T T 3. oldal Értelmes szívvel E L 1 4-2 7. O L D A L SPINDELBAU Kft. BAXI gázkészülékek, fûtéstechnika

Részletesebben

Ceglédi. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 5. szám 2011. március 11. panorama-online.hu ANNO 2007

Ceglédi. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 5. szám 2011. március 11. panorama-online.hu ANNO 2007 az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 5. szám 2011. március 11. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Ceglédi P A N O R Á M A Címlap 5 Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.:

Részletesebben

Szentesi Élet. XLV. évfolyam 48. szám 2013. november 29. Városi hetilap Ára: 175 Ft (elõfizetve 120 Ft) Egészséges felnõtteket...

Szentesi Élet. XLV. évfolyam 48. szám 2013. november 29. Városi hetilap Ára: 175 Ft (elõfizetve 120 Ft) Egészséges felnõtteket... Szentesi Élet XLV. évfolyam 48. szám 2013. november 29. Városi hetilap Ára: 175 Ft (elõfizetve 120 Ft) Kis diákok nagy döntése... Ez év szeptember 1-jétõl alapjaiban megváltozott a pedagógiai szakszolgálat

Részletesebben

Ceglédi. Újra SZENVEDÉLYEK HETE. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 7. szám 2011. április 8. panorama-online.hu ANNO 2007

Ceglédi. Újra SZENVEDÉLYEK HETE. az eredeti P A N O R Á M A. V. évfolyam, 7. szám 2011. április 8. panorama-online.hu ANNO 2007 az eredeti Ceglédi V. évfolyam, 7. szám 2011. április 8. P A N O R Á M A panorama-online.hu ANNO 2007 Újra SZENVEDÉLYEK HETE Borovi fa nyílászárók K=1.0 hõszigeteléssel közvetlenül a gyártótól: fa ablak

Részletesebben

Évértékelés- 2006. több település együtt nyújt be. Ezért az a legjobb megoldás, ha olyan helyi feladatok. Valentin Károly Gábor A HERNÁDI, ÚJLENGYELI

Évértékelés- 2006. több település együtt nyújt be. Ezért az a legjobb megoldás, ha olyan helyi feladatok. Valentin Károly Gábor A HERNÁDI, ÚJLENGYELI Szép és békés Karácsonyt, eredményekben gazdag, sikeres és boldog új évet kívánunk Hernád és Újlengyel valamennyi polgárának és családjuk minden tagjának bárhol is élnek e hazában vagy a nagyvilágban!

Részletesebben

2014. május 9. 23-24.

2014. május 9. 23-24. VIII. évfolyam, 9. szám 2014. május 9. P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 9. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál 2014. május 23-24. P A A N O Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u.

Részletesebben

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester

HEGEDŰS ÁGOTA alpolgármester VII. évfolyam, 8. szám 2013. április 19. P A A N O R Á M cegledipanorama.huanno 2007 P A A N O R Á M Címlap Kiadó: Panoráma Média Kft. 2700 Cegléd, Csalogány u. 3. Tel/Fax.: (53) 312-038 info@cegledipanorama.hu

Részletesebben

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ INGYENES Közéleti információs lap MEGNYITOTT A STRAND XIX. évfolyam, 2009. május Ballagás A Petõfi Sándor Gimnáziumban az idei tanévben 118 diák fejezte be sikeresen a középiskolát,

Részletesebben

Ceglédi. Ingyenes P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. cegledipanorama.hu ANNO 2007.

Ceglédi. Ingyenes P A N O R Á M A FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS SZAKÁRUHÁZ. IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. cegledipanorama.hu ANNO 2007. Ingyenes Ceglédi IV. évfolyam, 7. szám 2010. április 9. P A N O R Á M A cegledipanorama.hu ANNO 2007 NEGYEDI A l a p m e g j e l e n é s é t k i e m e l t e n t á m o g a t j a : FŰTÉS- FÜRDŐSZOBA- BARKÁCS

Részletesebben

Bódis Regina Andrea megbízott igazgató és Erdõ Imre nyugalmazott igazgató leplezték

Bódis Regina Andrea megbízott igazgató és Erdõ Imre nyugalmazott igazgató leplezték Pápa és Vidéke 2015. április 2. Közéleti hetilap XIII. évfolyam 3. szám Öt nap, kiváló programok, méltó ünneplés 75 éves a Közgáz Inkubátorház Várják a bérlõket Elkészült a Pápai Ipari Parkban az inkubátorház,

Részletesebben