A librettó Luko Paljetak horvát költő, író azonos című színdarabján alapul, Juranić mellett pedig Paljetak volt az opera másik szövegírója.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A librettó Luko Paljetak horvát költő, író azonos című színdarabján alapul, Juranić mellett pedig Paljetak volt az opera másik szövegírója."

Átírás

1 operaportal.hu, "A NYÁR UTOLSÓ VIRÁGA" Zoran Juranić "A nyár utolsó virága" című operája. Kritika. A évi Armel Operaverseny második előadásán egy horvát kortárs zeneszerző, Zoran Juranić A nyár utolsó virága című operáját láthattuk. Vadonatúj műről van szó, amit idén márciusban mutattak be először a Szerb Nemzeti Színházban. Zoran Juranić sokoldalú ember, nemcsak az opera zenéjét szerezte, de - társszerzőként - ő volt az egyik szövegíró, valamint az előadás rendezője és karmestere is. A librettó Luko Paljetak horvát költő, író azonos című színdarabján alapul, Juranić mellett pedig Paljetak volt az opera másik szövegírója. Szemben az Operaverseny két nappal korábbi előadásával (Sztravinszkij: Oedipus rex) a mostani produkció nem aratott sikert. A mű végén felhangzó lagymatag taps sajnos indokolt volt. A közönség számára nem könnyen befogadható zene A nyár utolsó virágacselekményét is nehezen követhetővé tette, pedig a téma, a történet alapján akár egy izgalmas opera is születhetett volna.

2 Miljenko Đuran (az idősebb Mr. Bert, a narrátor) A darabban gyakorlatilag egyetlen megjegyezhető dallam vagy harmónia sincs. Kivétel talán a főmotívum, a nyár utolsó virágáról szóló rövid kis dal, amelyet először a női főszereplő, Miss N. N. énekel. A motívum később számos formában visszatér a zenekarban is. Ezen kívül azonban nincs a néző számára semmilyen zenei fogódzó. A zenekarból folyamatosan változó, többnyire csak egy-egy szólóhangszeren felvillantott, rövid dallamfoszlányok, zenei töredédek hallhatók, amelyeket azonban a szerző nem bont ki, a hallgatókban ezért a mű zenéjéből egy másfél órán keresztül egymásba folyó, kaotikus hangzás marad csak meg (a hallgatóság nagyobbik részében legalábbis biztosan). Rövid időre kizökkenti a nézőt az unalomból egy-egy tutti zenekari részlet, így például Bert és Miss N. N. első ágyjelenete, a tömegjelenet az utcán, vagy a kabaré szín bevezető zenéje, de ezeket követően megint lankadni kezd a figyelmünk. Vannak a műben konkrét zenei utalások is így Rossini A sevillai borbély című operájából Figaro, illetve Berta áriája is felcsendül néhány másodperc erejéig -, de ezek sem igazán jól sikerültek. Nem épülnek be szervesen a mű zenéjébe, inkább csak kissé erőltetett zenei gageknek nevezném őket.

3 Mindez kilencven percen keresztül igencsak fárasztó. Pedig a kilencven perc nem lenne olyan sok egy opera esetében, de most nagyon hosszúnak tűnt. Jelena Končar (Miss N. N.) A szerző szakmabéli tudásához persze kétség sem férhet Zoran Juranić jól ismert muzsikus hazájában. Nem csak zenét szerez, de karmesterkedik, tanít is. Az azonban elgondolkodtató, hogy életrajza szerint több mint ötven (!) operát írt. (Voltak idők évvel ezelőtt -, amikor futószalagon készültek az operák, köztük számos remekmű. Donizetti is mintegy 70 operát írt. Megvan az oka annak, hogy miként volt ez lehetséges, ahogy annak is, hogy manapság erre nem nagyon van példa.) Csakúgy, mint a zenekar esetében, úgy az énekes szólamokban sincsenek a hallgató számára kapaszkodók, támpontok. A szólistáknak pokolian nehéz lehetett a darabot megtanulni, és remekül helytálltak, le a kalappal a teljesítményük előtt. Túl azon, hogy szólamaikat végig magabiztosan énekelték, külön ki szeretném emelni a két versenyszereplő, Jelena Končarés Christophe Poncet színészi játékát is: mindketten természetesen, hitelesen, manírok nélkül

4 játszottak. (Megjegyzendő, hogy Jelena Končar már énekelte ezt a szerepet a márciusi ősbemutatón). Az orosz katona jelenete Maga a történet és a színpadra állítás módja viszont javított az összképen. (Végig az volt az érzésem: szívesebben nézném meg a darabot prózaként.) Ez persze a hazájában nagy népszerűségnek örvendő Luko Paljetak eredeti színdarabját is dicséri, de számos figyelemreméltó eleme volt az operaváltozat rendezésének is. Kifogásaim itt is voltak - nem igazán jók a mű belső arányai, egyes jelenetek túl hosszúak, mások indokolatlanul rövidek, mégis: színdarabként többet adott a produkció, mint zeneként. Az előadás a narrátor bevezetőjével kezdődik. Ő a főhős, Mr. Bert, aki idős emberként visszaemlékezik. Végig a színpad szélén ül, egy íróasztal mellett. Az ő fiatalabbik énjét alakítja az egyik versenyző, Christophe Poncet.

5 Jelena Končar (Miss N. N.) és Vasa Stajkić (Lorenzo) A történet szerint Mr. Bert egy este a sötét utcán, a földön egy kombinéba öltözött, kétségbeesett nőt talál - Miss N. N. a neve, őt játssza Jelena Končar. A férfi meghívja őt a lakásába, miközben a nő egy dalt énekel neki a nyár utolsó virágáról. A lakásban szeretkezni kezdenek (hatásos a jelenet, ahogyan a nő fehérneműben, az ágyon állva, kék fényben megvilágítva csábítja Bertet). A díszletek amúgy végig egyszerűek, a belső jeleneteknél ágy, szekrény és asztal látható, az utcajeleneteknél pedig többnyire egyetlen díszlet: egy hatalmas vasszerkezet a színpad közepén, amire lépcsők vezetnek fel. A cselekmény egy majdnem teljesen átlátszó függöny mögött zajlik, egészen a legutolsó percekig. A színpad atmoszférája komor, többnyire csak az énekesek vannak megvilágítva, egyébként sötét van vagy félhomály.

6 Miss N.N.: Jelena Končar Visszatérve a cselekményhez. Bert és Miss N. N. együtt maradnak. A férfi egy nap izgatott tömeget lát az utcán. Kiderül: egy orosz katona lövöldöz a közelben, vodkával a kezében és azt kiáltozza: A nő már nem szeret!. A katonát rendőrök viszik el. Miss N. N. mesélni kezd Bertnek a múltbéli viszonyáról Carlóval, egy gazdag özveggyel. A színpadon megelevenedik a régi történet. Carlo és Miss N. N. egy kabarészínházban ülve Lorenzo, a késdobáló produkcióját nézik. Lorenzo kihívja a közönség soraiból a nőt, hogy ő asszisztáljon a produkcióhoz. Éjjel pedig beszökik Miss N. N. hálószobájába - amíg Bert a kaszinóban van -, majd reggel együtt elszöknek. Velencében gondoláznak, később Svájcba és Berlinbe utaznak. A macsó, agresszív, féltékeny Lorenzo azonban végül elhagyja a lányt.

7 Jelenet (középen Christophe Poncet Bert szerepében) Ismét a jelenben vagyunk, Bert szobájában. (A narrátor elbeszéléséhez képest persze ez is a múlt.) A nő elmeséli, hogy az egyik városban, az ott állomásozó katonák közül valaki szerelmes volt belé. Miután pedig Lorenzo elhagyta, ő menekülni kezdett. Egy este két ismeretlen férfi szaladt utána, és ő elesett; ekkor talált rá Bert. Bertet azonban egyik este hazaérve egy levél várja az üres lakásban; Miss N. N. elhagyta őt. A férfi kétségbeesetten keresi a nőt az utcán, ugyanúgy, ahogy korábban az a bizonyos orosz katona kereste Miss N. N.-t. Bertet is rendőrök viszik el, börtönbe zárják. Az őrjöngő férfi börtönbeli jelenete a mű egyik legjobb része, hatásos, őszinte pillanat. A rulettben mindig szerető voltam, a szerelemben pedig mindig szerencsejátékos énekli a férfi. A női kórus hangján szólal meg a háttérből a lány éneke: Ne keress, Bert! A narrátor kortyol egyet a whiskey-jéből és rágyújt.

8 Bert fiatalon és Bert idősebb korában: Christophe Poncet és Miljenko Đuran A zárójelenetben Bert ismét az utcán van. Meglát egy nőt - előbb azt hiszi, Miss N. N. az -, aki egy dalt kezd énekelni a nyár utolsó virágáról. Bert izgatottan és dühödten kérdezi őt: honnan ismeri a dalt? A nő azt válaszolja, hogy egy magazinban olvasta a történetet. Bert az egyik újságban meg is találja a novellát, amelynek A nyár utolsó virága a címe. Miss N. N. tehát egy novella tartalmát mesélte el úgy, mintha a saját életéről szólt volna. Az előadás végén az idősíkok egymásba csúsznak. A narrátor és korábbi önmaga egymás mellé lépnek, az átlátszó függöny felemelkedik. Az utolsó virág volt énekli Bert. Jó alapsztori, amelynek mondanivalóját egy interjúban így fogalmazta meg Zoran Juranić zeneszerző: Transzcendentális történet a lehetetlenért való küzdelemről, valakiről, akinek a számára valami mindent jelent, míg egy másik számára semmit. Meg kell tanulnunk, hogy mindenre úgy tekintsünk, mint az utolsó nyári virágra. Önironikus üzenete ez egy férfinak, aki már túl van élete érzelmi zenitjén.

9 Zoran Juranić Jó alapsztori, de kevésbé jó opera. A már említett interjújában Juranić a huszadik századi avantgarde-ról is beszélt (saját zenéjét egyébként nem tartja avantgarde-nak), amely elszakadt azoktól, akiknek íródott. Vagyis a közönségtől. A zene azonban szerencsére teszi hozzá - az utóbbi évben elkezdett visszatérni a közönséghez. Ha A nyár utolsó virágával neki is ez volt a szándéka, azt biztosan nem sikerült megvalósítania. Nem hiszem, hogy ez az opera közel tud kerülni a közönséghez. fotó: Kállai-Tóth Anett Csák Balázs október 7., Szegedi Nemzeti Színház Zoran Juranić: A NYÁR UTOLSÓ VIRÁGA Opera egy felvonásban A szövegkönyvet Zoran Juranićés Luko Paljetak írta. Szerb nyelvű előadás magyar és angol felirattal. Az előadás a Szerb Nemzeti Színház és a Horvát Zeneszerzők Társasága Zágrábi Zenei Biennálé koprodukciójában valósul meg. Rendező és karmester: Zoran Juranić

10 Versenyszerepek: Mr. Bert Christophe Poncet (Franciaország) Miss N.N. Jelena Končar (Szerbia) További szereplők: Mr. Robert Bert Miodrag Petrović Bert II Miljenko Đuran Miss Jane Doe Jelena Končar Mrs. Berker, házvezetőnő Violeta Srećković Carlo, az iparmágnás; Első rendőr Goran Krneta Lorenzo, a késdobáló Vasa Stajkić Vladimir az orosz; A gondolás; Mario Saša Štulić Yamahás fiatalember Igor Ksionžik Második férfi, Második rendőr Ivan Dajić Az éj hölgye; Vetkőző táncos; Szőke Darija Olajoš Čizmić Varieté közönség; Polgárok Kórus Közreműködik a Szerb Nemzeti Színház Zenekara és Énekkara Díszlet: Žorž Draušnik Jelmez: Jasna Badnjarević Karigazgató: Vesna Kesić Krsmanović Fény: Deni Šesnić Rendezőasszisztens: Katarina Mateović Tasić Koncertmesterek: Vladimir Ćuković, Sergej Šapovalov Korrepetítorok: Irina Mitrović, Milena Milovanović Szcenikai munkatárs: Tomislav Šaraba Jelmeztervező asszisztens: Snežana Horvat Ügyelők: Tanja Cvijić, Dejan Teodorović Video/vizuál technika: Srđan Milovanović, Đorđe Vernački A Szerb Nemzeti Színház üzemeltetési menedzsere: Lado Leš A Szerb Nemzeti Színház igazgatója: Aleksandar Kojić

Knut Vaage 'Veslefrikk' című operája az Armel Operaversenyen. Kritika.

Knut Vaage 'Veslefrikk' című operája az Armel Operaversenyen. Kritika. Depresszió Északon Armel Operaverseny 2010 Knut Vaage 'Veslefrikk' című operája az Armel Operaversenyen. Kritika. November 3. és 17. között rendezik az Armel Operaverseny idei döntőjét a Szegedi Nemzeti

Részletesebben

December 7-én mutatták be a debreceni Csokonai Színházban Puccini Pillangókisasszonyát. Kritika.

December 7-én mutatták be a debreceni Csokonai Színházban Puccini Pillangókisasszonyát. Kritika. Korhatár nélkül December 7-én mutatták be a debreceni Csokonai Színházban Puccini Pillangókisasszonyát. Kritika. A két főszereplőnek - Létay Kiss Gabriellának és Balczó Péternek -, illetve a karmesternek

Részletesebben

JÁSZOK történelmi dal- és táncjáték

JÁSZOK történelmi dal- és táncjáték JÁSZOK történelmi dal- és táncjáték A Jászok című történelmi dal- és táncjáték alkotóinak, létrehozóinak elsődleges célja, hogy bemutassák a jászok rendkívül összetett, és hihetetlenül izgalmas történelmét,

Részletesebben

Rossini: Ory grófja című operája a Tavaszi Fesztiválon, a Thália színházban. Kritika.

Rossini: Ory grófja című operája a Tavaszi Fesztiválon, a Thália színházban. Kritika. Telitalálat Rossini: Ory grófja című operája a Tavaszi Fesztiválon, a Thália színházban. Kritika. Az Ory grófja (Le comte Ory) nem tartozik a legnépszerűbb Rossini-operák közé. Ritkán játszák, és az operáról

Részletesebben

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor

Szegény Balkán. Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Szegény Balkán Balkán kobra - Schell Judit, Csányi Sándor Hamar feldereng az érzés az emberben, hogy átverték. Kezdetben akarja hinni, hogy ez más lesz, aztán jön a pofon. Pedig még a plakáton is fegyverek

Részletesebben

A színházi előadás elemzési szempontjai

A színházi előadás elemzési szempontjai A színházi előadás elemzési szempontjai I/a) Az előadásról, a színházi jelrendszerről globálisan Miről szól számodra az előadás? Mi a rendezői elképzelés, koncepció lényege szerinted? Milyen címet adnál

Részletesebben

Biciklizéseink Mahlerrel

Biciklizéseink Mahlerrel Biciklizéseink Mahlerrel Aaron Blumm-mal és Orcsik Rolanddal Mikola Gyöngyi beszélget 76 Jó estét kívánok! Két író van a színpadon, de én meg sem kíséreltem közös pontokat keresni a könyveikben, részben

Részletesebben

Kollár-Klemencz László: az érték háttérbe került 2013. május 15. szerda, 13:44

Kollár-Klemencz László: az érték háttérbe került 2013. május 15. szerda, 13:44 A Kistehén együttest az elmúlt hét végén az alternatív zenekar kategóriában díjazták a Székelyudvarhelyen megtartott Transylvanian Music Awards-on. Kollár-Klemencz Lászlóval a díj átadása és az egyórás

Részletesebben

607. Újvidék. 2010. november 25. 21. szám LXVI. évfolyam

607. Újvidék. 2010. november 25. 21. szám LXVI. évfolyam Vajdaság AT Hivatalos Lapja megjelenik szükség szerint, öt nyelven: szerb, magyar, szlovák, román és ruszin nyelven.- Kéziratokat nem küldünk vissza - Hirdetések a díjszabás szerint. Újvidék 2010. november

Részletesebben

Egy kovács gondolatai - Széljegyzetek éves történéseinkhez - Május Megyer

Egy kovács gondolatai - Széljegyzetek éves történéseinkhez - Május Megyer Egy kovács gondolatai - Széljegyzetek éves történéseinkhez - Május Megyer Menetrend szerint Megyeren kezdjük az évet Kristófnál. Figyelemreméltó itt az eszmeiség. Mindig sikerül így alapot teremtenünk

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Mozgóképkultúra és médiaismeret középszint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 23. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 19. DRÁMA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Sereghajtó a szegedi színház

Sereghajtó a szegedi színház Sereghajtó a szegedi színház Hollósi Zsolt Délmagyarország 2014.12.14. 08:22 A Szegedi Nemzeti Színháznak volt a legalacsonyabb a fizetőnézőszáma a nemzeti kategóriába sorolt vidéki színházak közül az

Részletesebben

A tanulmány első publikációja: Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista. Jevgenyij Koroljov Budapesten Muzsika LVII/3 (2014. március): 2 6.

A tanulmány első publikációja: Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista. Jevgenyij Koroljov Budapesten Muzsika LVII/3 (2014. március): 2 6. A tanulmány első publikációja: Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista. Jevgenyij Koroljov Budapesten Muzsika LVII/3 (2014. március): 2 6. Szabó Ferenc János: Egy nagyvonalú zongorista Jevgenyij

Részletesebben

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja 2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja XIV. évfolyam, V. szám Tartalom Bevezető szövegelés az új szerkesztőtől Az igazgatónő évnyitó beszéde Interjú az új igazgatóhelyettessel

Részletesebben

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő

ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő ART08 2010 12 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010. 12. 20. hétfő (Előzetesen írtam!) Ezt a színházat megelőlegezem magunknak, mert csak hétfőn kerül rá sor. Én azonban nagyon rosszul vagyok, még

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására.

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. PÁLYÁZAT Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 6000 Kecskemét, Deák Ferenc

Részletesebben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben Azonosító: ART18 2011 10 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2011. 10. 05. szerda Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására

Részletesebben

OLVASÓVERSENY FELADATLAP

OLVASÓVERSENY FELADATLAP Kedves Versenyzők! Élő társasjáték címmel meghirdetett olvasóversenyünk (KERSTIN GIER: RUBINVÖRÖS) első fordulójaként a következő összetett feladatlapot együtt, csapatban kell kitöltenetek. Kérjük, írjátok

Részletesebben

REKTORI KÖSZÖNTŐ a 2015/16-os akadémiai év ünnepélyes megnyitója alkalmából 2015. szeptember 18.

REKTORI KÖSZÖNTŐ a 2015/16-os akadémiai év ünnepélyes megnyitója alkalmából 2015. szeptember 18. REKTORI KÖSZÖNTŐ a 2015/16-os akadémiai év ünnepélyes megnyitója alkalmából 2015. szeptember 18. Tisztelt ünnepi közösség, nagyra becsült Vendégeink, Hölgyeim és Uraim, kedves Hallgatók! Mélyen tisztelt

Részletesebben

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Bánki Vera Stark Gábor Széplaki Gyöngyi Kismartony Katalin ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Tankönyv az alapfokú nevelés-oktatás 1-4. évfolyamai számára Miben

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET Mozgóképkultúra és médiaismeret középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 21. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia ESEMÉNYNAPTÁR Magyarkanizsa HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér

Részletesebben

operaportal.hu, A CÍMSZEREPBEN: LAJKA KUTYA Russell Hepplewhite "Lajka, az űrkutya" című operája Szegeden.

operaportal.hu, A CÍMSZEREPBEN: LAJKA KUTYA Russell Hepplewhite Lajka, az űrkutya című operája Szegeden. operaportal.hu, 2013. 10. 15. A CÍMSZEREPBEN: LAJKA KUTYA Russell Hepplewhite "Lajka, az űrkutya" című operája Szegeden. Az idei évi Armel Operaverseny utolsó operája egy gyermekopera volt. Az egyfelvonásos

Részletesebben

Valentin napi könyv- és filmajánló

Valentin napi könyv- és filmajánló Valentin napi könyv- és filmajánló Az 5 legkeresettebb romantikus olvasmány és film a Békés Megyei Könyvtárban Könyvek 1. Nicholas Sparks: Vissza hozzád Nicholas Sparks (Menedék, Szerencsecsillag) legújabb

Részletesebben

Májusi új könyveinkből

Májusi új könyveinkből Májusi új könyveinkből David Angsten: Sötét arany Budapest, I.P.C. Könyvek Kft. 2010. Jack Duran sosem hitte volna, hogy a főiskola befejezése után kezdetét veszi élete talán legveszélyesebb kalandja.

Részletesebben

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma:

Vajda János 1827-1897 Versek: Húsz év múlva. Műfaj: Harminc év múlva. Ellentétre épül: Műfaj: Realizmus Jelentése: Tipikus realista téma: Vajda János 1827-1897 Pesten született, szülei hamar meghaltak. Nagybátya neveli. Petőfi a példaképe. Részt vesz a 48-as forradalomban. Beáll katonának, önkéntes honvéd, utána hadnagy lesz. Forradalom

Részletesebben

A Budapesti Gazdasági Főiskola felsőfokú szakképzésében résztvevők véleményei. - kutatási jelentés - 2011. november

A Budapesti Gazdasági Főiskola felsőfokú szakképzésében résztvevők véleményei. - kutatási jelentés - 2011. november A Budapesti Gazdasági Főiskola felsőfokú szakképzésében résztvevők véleményei - kutatási jelentés - 2011. november Tartalom Vezetői összefoglaló... 3 Módszertan... 5 Hallgatói státusz és demográfiai háttér...

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

Amai kort a digitalizáció korának is nevezik. Nap mint nap szerzői művek tömegével találkozunk a televízión, rádión és interneten keresztül.

Amai kort a digitalizáció korának is nevezik. Nap mint nap szerzői művek tömegével találkozunk a televízión, rádión és interneten keresztül. Szerzői jog Amai kort a digitalizáció korának is nevezik. Nap mint nap szerzői művek tömegével találkozunk a televízión, rádión és interneten keresztül. Gyakran nem is tudatosul a fogyasztókban, hogy mi

Részletesebben

Meseopera előadás óvodásoknak. 20 év 20 km. Jubileumi délután. A népmese napja. Megemlékezés az aradi vértanúkról. Alsó tagozatos atlétika verseny

Meseopera előadás óvodásoknak. 20 év 20 km. Jubileumi délután. A népmese napja. Megemlékezés az aradi vértanúkról. Alsó tagozatos atlétika verseny Meseopera előadás óvodásoknak Dátum: 2014-09-06-2014-09-06 Leírás: Iskolánk fennálásának 20. évfordulója alkalmából Szőnyi Erzsébet: A makrancos királylány című meseopera előadására hívta meg iskolánk

Részletesebben

Kísérlet helyszíne: Jegyzőkönyv forrása: magnószalag

Kísérlet helyszíne: Jegyzőkönyv forrása: magnószalag Azonosító szám: PA-980308a Téma: Kommunikációs partner neve: A reticuli faj biológiája Kommunikációs partner Ghopal faji besorolása: Ganümeda expler EBS-A2a Kísérlet dátuma: 1998. márc. 08. Közvetítő alany:

Részletesebben

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1.

Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. Párválasztó játékok felhasználása az óvodában 1. A párválasztó játékok között a párválasztó körjátékokat, a leánykérő játékokat és a párválasztó társasjátékokat találjuk. Az óvodában a leggyakrabban használt

Részletesebben

Pastorale új sorozat a Pesti Vigadó dísztermében

Pastorale új sorozat a Pesti Vigadó dísztermében Pastorale új sorozat a Pesti Vigadó dísztermében 2016 1 Pastorale új sorozat a Pesti Vigadó dísztermében Zene, tánc, kép élmény, ismeret, öröm! Életre szóló élmények, értékes művészeti ismeretek, közös

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2011. május 25-i üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 2011. május 25-i üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25-i üléséről 50-55/2011. (05. 25.) ÖK. sz. határozat Zárt ülés: 56-62/2011. (05. 25.) ÖK. sz. határozat 1 Készült:

Részletesebben

Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály 1. évad 6 lemez (Law & Order: Special Victims Season 1)

Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály 1. évad 6 lemez (Law & Order: Special Victims Season 1) Select 86 Kft. 2009. júliusi új megjelenések UNIVERSAL PICTURES Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály 1. évad 6 lemez (Law & Order: Special Victims Season 1) Lakossági megjelenés: 2009.07.02 Ajánlott

Részletesebben

TÉZISEK. HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése

TÉZISEK. HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése TÉZISEK HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése J. K. Rowling tíz évig írta regénysorozatát, így egy utolsó szegletéig jól átgondolt művel van dolgunk.

Részletesebben

Tanulói kérdőív. Országos kompetenciamérés. Oktatási Hivatal

Tanulói kérdőív. Országos kompetenciamérés. Oktatási Hivatal Tanulói kérdőív Országos kompetenciamérés 0 Oktatási Hivatal Tisztelt Szülő, Kedves Tanuló! Az alábbiakban tájékoztatjuk a jelen kérdőív céljáról, kitöltési és kezelési módjáról, a benne szereplő adatok

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem,

,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, ,,Én, Werner Sándor, kvietált honvédhadnagy az Úr 1900. esztendejében Kladovka Máriát, azt a nőt, akit legszebbnek tartottam és leginkább szerettem, és aki törvénytelen, de igazi fiút szült nekem, bár

Részletesebben

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9

Karlovitz János Tibor (szerk.). Mozgás, környezet, egészség. Komárno: International Research Institute s.r.o., ISBN 978-80-89691-15-9 Mozgás és egészség KARLOVITZ János Tibor Miskolci Egyetem, Miskolc bolkarlo@uni-miskolc.hu Ebben a bevezető fejezetben arra szeretnénk rávilágítani, miért éppen ezek a tanulmányok és ebben a sorrendben

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 23. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 23. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

képek és okosak vadunk, s mégis süllyedünk, mint elence

képek és okosak vadunk, s mégis süllyedünk, mint elence * ; nežana.' iletić képek és okosak vadunk, s mégis süllyedünk, mint elence Az 50. Sterija Játékokról Gerold László fordítása Bevezetőként néhány kérdés Vajon az 50., jubiláris Sterija Játékok arról marad-e

Részletesebben

J e g y zőkönyv NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.)

J e g y zőkönyv NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.) NOB-26/2011. (NOB-26/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2011. november 9-én, szerdán, 10 óra 07 perckor az Országház földszint 1. számú tanácstermében megtartott

Részletesebben

"A BETHESDA KÓRHÁZ 150 ÉVE" Helytörténeti ismeretterjesztő kiállítás a 150 éve alapított budapesti Bethesda Kórházról.

A BETHESDA KÓRHÁZ 150 ÉVE Helytörténeti ismeretterjesztő kiállítás a 150 éve alapított budapesti Bethesda Kórházról. 2016. január 10. vasárnap 17 óra Közreműködik a Bulletproof Zenekar. Country, oldies, rock és saját dalok sajátos egyedi hangszerelésben, meglepő zenei fordulatokkal. 2016. január 11-18. ÉPÜLETEK GYUFASZÁLBÓL

Részletesebben

2008.05.10 L. és L. a 130.-on Tarján Tamás L. és L. a 130.-on - LEONCE ÉS LÉNA

2008.05.10 L. és L. a 130.-on Tarján Tamás L. és L. a 130.-on - LEONCE ÉS LÉNA 2008.05.10 L. és L. a 130.-on Tarján Tamás L. és L. a 130.-on - LEONCE ÉS LÉNA A Bárka Színház Stúdiójának ajtaját 19 óra 8 perckor nyitották ki. A rendező barátságos eligazítása 19.12-kor, a jobbára workshopnak

Részletesebben

Emlékeztető. a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségről

Emlékeztető. a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségről a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségről Készült: 2012. február 24-én, Budapest, Colombus u. 17-23. (ELGI) dísztermében Jelen vannak: jelenléti

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit.

A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. FÜGGETLEN MAGYARORSZÁG A legnagyobb cél pedig itt, e földi létben ember lenni mindég, minden körülményben (Arany János) Az igazat mondd, ne csak a valódit. (József Attila) A rendszerváltozás veszteseinek

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázati felhívása

A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázati felhívása A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázati felhívása A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázatot hirdet kortárs művészeti Beavató Programban való részvételre a 2013/2014-es tanév első, őszi félévében. A

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: a Vas Megyei Közgyűlés 2012. január 20-án 10.00 órától a Megyeháza Dísztermében megtartott rendkívüli üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: a Vas Megyei Közgyűlés 2012. január 20-án 10.00 órától a Megyeháza Dísztermében megtartott rendkívüli üléséről Jegyzőkönyv Készült: a Vas Megyei Közgyűlés 2012. január 20-án 10.00 órától a Megyeháza Dísztermében megtartott rendkívüli üléséről Jelen vannak: Kovács Ferenc, a közgyűlés elnöke, Majthényi László, Marton

Részletesebben

1. oldal, összesen: 8 oldal

1. oldal, összesen: 8 oldal 1. oldal, összesen: 8 oldal Kultúra.hu A cirkuszhercegnő könnyei - YVONNE, BURGUNDI HERCEGNŐ Ami misztikus, nem mindig jelent jót, mert lehet, hogy ördögi erők működtetik. Aki egy ilyen körbe belép vagy

Részletesebben

ARMEL OPERAVERSENY ÉS FESZTIVÁL A FESZTIVÁL PROGRAMJA ÉS KÖZVETÍTÉSEI:

ARMEL OPERAVERSENY ÉS FESZTIVÁL A FESZTIVÁL PROGRAMJA ÉS KÖZVETÍTÉSEI: ARMEL OPERAVERSENY ÉS FESZTIVÁL Szegedi Nemzeti Színház // Október 6-15. A FESZTIVÁL PROGRAMJA ÉS KÖZVETÍTÉSEI: 2011. október 6. Riccardo Zandonai: Francesca da Rimini A Szegedi Nemzeti Színház (Szeged,

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalu folklorja, hagyományápolás című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalu folklorja, hagyományápolás című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalu folklorja, hagyományápolás című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Méreg Lajosné (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015

Részletesebben

Az ELTE angol francia szakán végzett, ugyanakkor Svédországban is tanult. Miért ott?

Az ELTE angol francia szakán végzett, ugyanakkor Svédországban is tanult. Miért ott? operaportal.hu, 2013. 10. 13. "OLYAN NINCS, HOGY VALAMI KÖNNYŰ..." Interjú Havas Ágnessel, az Armel Operafesztivál igazgatójával. Havas Ágnessel, az Armel Operafesztivál alapítójával és igazgatójával,

Részletesebben

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei

A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei A Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményei Játékfilm lényeges elemeinek jogosulatlan felhasználása reklámfilmben Ügyszám: SZJSZT 13/2003 A megbízó által feltett kérdések: 1. A Szerzői Jogi Szakértő

Részletesebben

ART05 2010 06 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék

ART05 2010 06 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék ART05 2010 06 30 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2010.06.02. szerda Öcsiék elutaztak Kisebb bonyodalmak után sikerült feltuszkolni Őket a repülőgépre! Mivel, a Stollár Béla és a Markó utca sarkán béreltek

Részletesebben

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni?

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? 9. tétel A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? B/ Tinódi: Budai Ali basa históriája 1. Melyik vár ostromáról szól a mű? Meséld el

Részletesebben

MMSZ A tradicionális szekció szabályai 2016.

MMSZ A tradicionális szekció szabályai 2016. MMSZ A tradicionális szekció szabályai 2016. 3. Formák, diszciplínák, kategóriák 3.1. Formák 3.1.1. 3 alapforma létezik: tambur-(tamburbot) mazsorettek mazsorettek 3.1.2. A bot 400 gramm vagy könnyebb

Részletesebben

M ért hiszed, hogy mások? - Mert fogyatékkal élnek? Éppúgy részei Ők, a teljes egésznek! Rájuk is szükség van, példát vehetsz róluk, van, e szép

M ért hiszed, hogy mások? - Mert fogyatékkal élnek? Éppúgy részei Ők, a teljes egésznek! Rájuk is szükség van, példát vehetsz róluk, van, e szép M ért hiszed, hogy mások? - Mert fogyatékkal élnek? Éppúgy részei Ők, a teljes egésznek! Rájuk is szükség van, példát vehetsz róluk, van, e szép világról, mondanivalójuk. Ők tudják magukról, - valami hiányzik.

Részletesebben

Üdvözlettel, a Little Pim Hungary munkatársai

Üdvözlettel, a Little Pim Hungary munkatársai SZÜLŐI ÚTMUTATÓ Gratulálunk! Megtaláltad a kisbabák, a totyogók, és kisgyermekek számára kifejlesztett nyelvoktató programcsaládot, mely a leghatékonyabb módszereken alapulva képes megismertetni gyermekeddel

Részletesebben

Javaslat A Tiszavasváriban működő Langaméta Óvodai Szakmai Munkaközösség értékmentő, gyűjtő, alkotó tevékenységének

Javaslat A Tiszavasváriban működő Langaméta Óvodai Szakmai Munkaközösség értékmentő, gyűjtő, alkotó tevékenységének Javaslat A Tiszavasváriban működő Langaméta Óvodai Szakmai Munkaközösség értékmentő, gyűjtő, alkotó tevékenységének a Tiszavasvári Települési Értéktárba történő felvételéhez Készítette: Tiszavasvári Város

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE BORI IMRE BORI Imre (Bácsföldvár, 1929. dec. 28. Újvidék, 2004. ápr. 22.), irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Az általános iskolát szülőhelyén, a gimnáziumot Petrovgradban (Zrenjanin), Becsén, Zentán

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

Fesztbaum Béla: Eszenyi Enikô felkért, hogy

Fesztbaum Béla: Eszenyi Enikô felkért, hogy Monokli A Pesti Színház március közepén mutatta be a Monokli címû elôadást Molnár Ferenc írásaiból, Fesztbaum Béla ren dezésében. A szerzô jeleneteibôl, novelláiból és publicisztikáiból gyúrta az anyagot

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

STRATÉGIAI TERV. A dorogi, városi könyvtárban az elmúlt 10 év alatt számos és mélyreható változás indult el, ment végbe, és tart a mai napig is:

STRATÉGIAI TERV. A dorogi, városi könyvtárban az elmúlt 10 év alatt számos és mélyreható változás indult el, ment végbe, és tart a mai napig is: Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum H-2510 Dorog, Bécsi út 42. H-2511 Dorog, Pf.: 17. Tel./Fax: +36 33/509 640 E-mail: info@dorogikonyvtar.hu STRATÉGIAI TERV A kultúra nem könyvesláda,

Részletesebben

Kaposvári Szimfonikus Zenekar Alapítvány Fordulónap: 2011.12..31.

Kaposvári Szimfonikus Zenekar Alapítvány Fordulónap: 2011.12..31. Kaposvári Szimfonikus Zenekar Alapítvány Fordulónap: 2011.12..31. EGYSZERŰSÍTETT MÉRLEG Adatok eftban Sorsz. Tétel megnevezése Előző évi Előző év Tárgyév helyesbítése a b c A. Befektetett eszközök 64 49

Részletesebben

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15.

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. Kutatási jelentés ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. A kutatást a ELTE-ÁJK Politikatudományi intézet megbízásából a Poli-Med Bt végezte.

Részletesebben

UHRMAN GYÖRGY (1932-2003)

UHRMAN GYÖRGY (1932-2003) UHRMAN GYÖRGY (1932-2003) Budapesten született; az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar szakos tanári diplomát szerzett 1954-ben. Tanított általános iskolában, gimnáziumban (ott csak igen rövid ideig),

Részletesebben

D Ö N T É S T ösztöndíjak odaítéléséről a Szabadka város területéről származó egyetemi hallgatók részére a 2013/2014-es tanévre vonatkozóan

D Ö N T É S T ösztöndíjak odaítéléséről a Szabadka város területéről származó egyetemi hallgatók részére a 2013/2014-es tanévre vonatkozóan Szerb Köztársaság Vajdaság Autonóm Tartomány Szabadka Város POLGÁRMESTER Iratszám: II-67-30/2013 Kelt: 2013.11.27. S z a b a d k a A Szabadka város területéről származó egyetemi hallgatók ösztöndíjazásáról

Részletesebben

Szász Híradó MÉRLEGEN A FÉLÉV. A Szász Márton iskola féléves értesítője KÖSZÖNTŐ ÚJ CÍMERÜNK NÉVVÁLTÁS ELŐTT

Szász Híradó MÉRLEGEN A FÉLÉV. A Szász Márton iskola féléves értesítője KÖSZÖNTŐ ÚJ CÍMERÜNK NÉVVÁLTÁS ELŐTT Szász Híradó A Szász Márton iskola féléves értesítője Kedves Olvasóink! KÖSZÖNTŐ A 2015/2016. tanév első Szász Híradóját tartják kezükben. Célunk, hogy iskolánk életének első félévéről, illetve a tanév

Részletesebben

A Somnakaj igazi cross over. Valóságos örömzene. Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek. komoly előkészítő munkájával megszületett

A Somnakaj igazi cross over. Valóságos örömzene. Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek. komoly előkészítő munkájával megszületett Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek komoly előkészítő munkájával megszületett az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutattak be 2014 áprilisban a Művészetek

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

2014. 09. 04. csütörtök Műcsarnok Első Nemzeti Építészeti Szalon

2014. 09. 04. csütörtök Műcsarnok Első Nemzeti Építészeti Szalon ART52 2014. 09. 30. Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2014. 09. 04. csütörtök Műcsarnok Első Nemzeti Építészeti Szalon Az építészeti kiállításról már írtam előző havi levelemben. A képes beszámoló arról

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. 2600 Vác, Dr. Csányi László körút 58.

Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. 2600 Vác, Dr. Csányi László körút 58. 2016. május 8. vasárnap 19 óra Jean Genet: Cselédek Váci Dunakanyar Színház előadása Jean Genet francia író és drámaíró három csodálatos női alakot hagyott ránk megrendítően szép történetében, A cselédek

Részletesebben

MU Befogadó és Színház - Magyar Underground

MU Befogadó és Színház - Magyar Underground MU Befogadó és Színház - Magyar Underground Befogadó A MU mint Befogadó Színház immár 20 éve működik a főváros XI. kerületében. A repertoár kialakításában a minőségi szelektálás elvét követjük, színházi-és

Részletesebben

Agatha Christie: A krétai bika

Agatha Christie: A krétai bika Agatha Christie: A krétai bika Agatha Christie Herkules munkái című novelláskötetéből fogom bemutatni A krétai bika című novellát Héraklész tizenkét munkájának felhasználásával. Agatha Christie angol írónő,

Részletesebben

BUKOVINAI SZÉKELY HAGYOMÁNYŐRZŐK X. SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSE Kakasd, 2009. november 14. Szakmai beszámoló

BUKOVINAI SZÉKELY HAGYOMÁNYŐRZŐK X. SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSE Kakasd, 2009. november 14. Szakmai beszámoló Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége 7150 Bonyhád, Dózsa György u. 29. 7150 Bonyhád, Pf. 45 Tel./Fax: 74 / 450-369, titkár: 20/377-2377 Honlap: www.bukovina.hu E-mail: info@bukovina.hu BUKOVINAI SZÉKELY

Részletesebben

26. Bosch Szarvasűzők Részletes versenyszabályok

26. Bosch Szarvasűzők Részletes versenyszabályok 26. Bosch Szarvasűzők Részletes versenyszabályok 1) Résztvevők: A versenyen induló csapatokat a Versenykiírásban részletezettek szerint három kategóriába soroljuk: (1). MEFOB kategória (egy felsőoktatási

Részletesebben

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13.

Hittel élni. 11. tanulmány. március 7 13. 11. tanulmány Hittel élni március 7 13. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Példabeszédek 28:4-5, 7, 9; 29:13; Róma 1:16-17; Galata 3:24; 1János 2:15-17 Az emberektől való félelem csapdába ejt, de aki

Részletesebben

Parais István szakmai igazgatóhelyettes, projekt szakmai vezető, projektmenedzser. 06/94/312-535 06/30/235-5458 E-mail: parais.istvan@kulturista.

Parais István szakmai igazgatóhelyettes, projekt szakmai vezető, projektmenedzser. 06/94/312-535 06/30/235-5458 E-mail: parais.istvan@kulturista. Parais István szakmai igazgatóhelyettes, projekt szakmai vezető, projektmenedzser 06/94/312-535 06/30/235-5458 E-mail: parais.istvan@kulturista.hu Projekt neve: Vasi Míves Tanoda Azonosító száma: TÁMOP

Részletesebben

KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA

KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA V. KERETTANTERV A SZAKISKOLÁK 9-10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Célok és feladatok A szakiskola kilencedik évfolyamán általános műveltséget megalapozó nevelés-oktatás, pályaorientáció, gyakorlati oktatás, tizedik

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 24. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Dráma

Részletesebben

Decemberi programajánló

Decemberi programajánló Decemberi programajánló 2013. december 4., szerda, 16.30 - Rendezvényterem Giuseppe Verdi: Don Carlos Operatörténeti előadás Előadó: dr. Eisler Péter 2013-ban három nagy zeneszerzőt is ünnepeltünk: Giuseppe

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban

Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban w kutatás közben 139 Azonban veszélyként látjuk azt, hogy az új szervezeti struktúra esetleg egy újabb, tartalom nélküli, merev, formális keretté alakulhat, egy újabb ernyővé, amely az autonómia jelszava

Részletesebben

VI. film magyar. Retusálás nélkül. Uránia Nemzeti Filmszínház 1088 Budapest, Rákóczi út 21. 2013. november december

VI. film magyar. Retusálás nélkül. Uránia Nemzeti Filmszínház 1088 Budapest, Rákóczi út 21. 2013. november december film magyar 53 VI. Retusálás nélkül 2013. november december A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával Uránia Nemzeti Filmszínház 1088 Budapest, Rákóczi út 21. Kövesse figyelemmel az 53film.mma.hu honlapon!

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Készítette: Mészáros Éva Margit óvodavezető A Szálkai Óvoda működési tevékenysége: A Szálkai Óvoda jelenlegi nevelési programjának középpontjában a művészeti célú

Részletesebben

Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben

Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben Vilagossag_5-6_MasodikTordelt.qxd 2003.06.30. 10:00 Page 225 VILÁGOSSÁG 2003/5 6. Kijelentés, norma, cselekvés / esztétika Bárdos Judit Történelem és erkölcs Ettore Scola filmjeiben Ettore Scola több filmben

Részletesebben

Goldoni bemutató a Katonában

Goldoni bemutató a Katonában 1. oldal, összesen: 6 oldal Írja be az e-mail címét! Feliratkozás név: jelszó: Bejelentkezés Goldoni bemutató a Katonában A karnevál utolsó éjszakája című Goldoni-művet mutatja be Zsámbéki Gábor rendezésében

Részletesebben

17 óra, Szentháromság Ortodox Templom, Zorba Gergely, marimba művész koncertje. 17 óra, Edelényi Coburg Kastély -------------------------------------

17 óra, Szentháromság Ortodox Templom, Zorba Gergely, marimba művész koncertje. 17 óra, Edelényi Coburg Kastély ------------------------------------- 2006 NAGYSZÍNHÁZ NYÁRI SZÍNHÁZ KAMARASZÍNHÁZ JÁTÉKSZÍN EGYÉB HELYSZÍN 20 óra Nyitókoncert Bartók + Verista operarészletek Bartók Béla: Magyar képek, III. zongoraverseny Közreműködik: Lukács Gyöngyi, Zeljko

Részletesebben

Szalkszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testülete. J e g y z ő k ö n y v

Szalkszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testülete. J e g y z ő k ö n y v Szalkszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testülete 526-11/2015. J e g y z ő k ö n y v Készült: Szalkszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szalkszentmárton, Jókai utca 2. szám alatti

Részletesebben

ŐSZI FILMNAP 2010. Október 14. Október 7. angol film. Ideje: 95 perc Rendezte: Lone Scherfig Szereplők: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard.

ŐSZI FILMNAP 2010. Október 14. Október 7. angol film. Ideje: 95 perc Rendezte: Lone Scherfig Szereplők: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard. ŐSZI FILMNAP 2010 Október 7. A bombák földjén amerikai film Készült: 2008 Ideje: 131 perc Rendezte: Kathryn Bigelow Szereplők: Jeremy Renner, Christopher Sayegh, Ralph Fiennes Kathryn Bigelow A bombák

Részletesebben

Nem tudom, hova lyukadok ki

Nem tudom, hova lyukadok ki Nem tudom, hova lyukadok ki Kollár Árpáddal és Nemes Z. Márióval Turi Tímea beszélget Szeretettel köszöntünk mindenkit. Amikor Árpi még nem árulta el, hogy az a közös bennetek, mindketten horkoltok, azon

Részletesebben