Úszás, merülés, lebegés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Úszás, merülés, lebegés"

Átírás

1 A kompetenciafejlesztési projekt megvalósítása Kondoroson Petőfi István Általános Iskola Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Úszás, merülés, lebegés modul Intézményi innovációs fejlesztés a TÁMOP program keretében fizika órán Készítette: Barna Róbert Kondoros április 15.

2 A kompetencia alapú oktatás bevezetése lehetőséget kínál arra, hogy fizika órán visszataláljunk az Öveges professzor által kitaposott ösvényre és kísérletező, tevékenykedtető órákat tartsunk a gyermekeknek. Természetesen nem lehet minden anyagot ilyen módon feldolgozni, azonban egy-egy fontosabb témakört jobban elmélyíthetünk ezekkel a módszerekkel. A módszer jellemzői: az ismeretekről az ismeretek megszerzésének folyamatára helyezi át a hangsúlyt, alkalmazása nagyfokú tanári rugalmasságot, figyelmet, ráérzést kíván. A tanulást egy elvárt, valóságos cselekvés végrehajtása szervezi. A probléma tehát mindig kettős, egyrészt a vizsgálat tárgyában, másrészt a vizsgált probléma megoldásának megszervezésében, a produktum elkészítésében jelenik meg. A modul vezérlése folyamattervezést kíván tanártól, együttműködő csoporttól egyaránt. A célvezérelt tanítás során a csoport olyan momentum köré szervezi munkáját, melynek megvalósításában minden tagnak van valamilyen érdekeltsége. A közös alkotás, a közös siker identitást, együvé tartozást alapozó élmény. A siker a kollektivitástól, felelősségvállaló együttműködéstől függ. Ezért a folyamatos érdekérvényesítés, konfliktuskezelés is része a módszernek. A tanár nem hagyhatja magára a projekten dolgozó csoportot, feladata, hogy a munka megfelelő fázisaiban visszajelző, visszacsatoló szakaszt iktasson be. A csoport tagjai nincsenek versenyhelyzetben: a közös siker érdekében együttműködve kell munkálkodniuk. Az információt a helyzetértékelés-problémafelismerés információszükséglet ismeretszerzés ismeretalkalmazás problémamegoldás helyzetértékelés folyamatában kezeli, értelmezi, szelektálja és használja fel. Az út megtervezése és végigjárása közben a tanulók folyamatosan szembesülnek saját képességeikkel, a feladatok aktuális megoldása az egyéni képességekhez igazodik.

3 Céljaim: Társadalmi Megújulás Operatív Program Valamennyi tanuló alkalmassá tétele: az önálló ismeretszerzésre problémamegoldásra, jelenségek értelmezésére és megmagyarázására társaikkal csapatban való együttműködésre az alkalmazkodásra a változásokkal teli, modern világhoz Ennek érdekében alapvető cél a felnőtt élet sikeressége szempontjából kiemelt fontosságú kulcskompetenciák fejlesztése, az egész életen át tartó tanulásra való felkészítés, a modern személyközpontú, interaktív, tapasztalati tanulásra alapozó tanulásszervezési eljárások, módszerek alkalmazása. A kulcskompetenciák azok a kompetenciák, amelyekre minden egyénnek szüksége van személyes boldogulásához es fejlődéséhez, az aktív állampolgári léthez, a társadalmi beilleszkedéshez es a munkához: anyanyelvi kommunikáció idegen nyelvi kommunikáció digitális kompetencia hatékony, önálló tanulás szociális es állampolgári kompetencia kezdeményezőképesség es vállalkozói kompetencia esztétikai, művészeti tudatosság es kifejezőképesség Előkészítés: A modul megkezdése előtt fontos, hogy megteremtsük a sikeres munkavégzés feltételeit: internethasználat, könyvtárhasználat, nyomtatási és fénymásolási lehetőség. El kell készítenünk kartonpapírból a sablonokat (kb. 1 óra) Be kell szereznünk továbbá a szükséges hozzávalókat. papírboltból: 4 tekercs szélesebb (kb 3 cm) cellux, 7 ív karton, alkoholos filc, papírragasztó háztartási v. gazdabolt: FBS szilikonos tömítő-ragasztó, 1 m hosszú gumicső, 110 vagy 150 literes vékonyfalú kukazsák, 60 literes vékony falú kukazsák gyógyszertár: nagy méretű (150 ml) fecskendő lakatos v. valamilyen fémmunkával foglalkozó üzem: 70 x 50 cm-es fémlemez (Kondoroson Kunstár János vállalkozótól ingyen kaptuk az anyagot oktatási célra.)

4 Az anyagok beszerzését jóval a modulkezdés előttre tegyük. A téma feldolgozásának menete: sorszám Az óra anyaga Munkaformák, alkalmazott módszerek Fejlesztendő terület 1. Úszás, merülés, lebegés 2. Hogyan működik? 3. Készítsünk tablót! Alkossunk repülő, úszó és merülő szerkezeteket! Feladatok a felhajtóerőre. 6. Kiállítás Frontális osztálymunka Mire vagyunk kíváncsiak még? Ötletbörze Csoportmunka Információk gyűjtése négy kiválasztott szerkezet működéséről a könyvtárban és az interneten. Csoportmunka A megszerzett képi és szögeges információk megjelenítése tablón. Csoportmunka A csoportok elkészítik a tablón megjelenített eszközök kicsinyített, működőképes makettjét. Frontális osztálymunka Különböző nehézségű hétköznapi problémákra épülő számításos feladatok megoldása Csoportmunka Kiállítást rendezünk a tablókból és az elkészült modellekből. A csoportok bemutatják, ismertetik az általuk elkészített eszközöket. A gyerek szavazással értékelik a csoportok munkáját. Alapvető ismeretek megszerzése Önálló információszerzés és rendszerezés képessége, internethasználat és könyvtárhasználat. Ismeretátadás képessége, vitakésség, térbeli tájékozódás, esztétikai érzék Kézügyesség, térbeli tájékozódás, geometriai ismeretek alkalmazása, probléma-megoldási késség Ismeretek alkalmazása, probléma-megoldási késség Ismeretátadás képessége, verbális kommunikáció

5 Részletes kidolgozás: 1. óra Úszás, merülés, lebegés A mozaikos Fizika tankönyv azonos című anyagának frontális osztálymunkában történő feldolgozása. Az órát demonstrációs kísérletekkel tehetjük színesebbé. Ilyen kísérlet például a Cartesius-búvár, az úszó tojás, vagy a jégkockás-búvár. Fejlesztési területek: Megfigyelési képesség, eredményjóslás képessége, szabályalkotás képessége, verbális kommunikáció, nyelvi kompetencia. Eszközigény: - Cartesius-búvár: ásványvizes palack, kémcső - úszó tojás: 1 db főtt tojás, só, akkora főzőpohár, amekkorában a tojás - úgy is elfér, hogy közben a vizet is keverhetjük. - Jégkockás-búvár: Magas, vékony mérőhenger, kémcső, jégkocka Kísérletek: Cartesius-búvár: Az ásványvizes palackot megtöltjük vízzel, majd a kémcsövet nyílásával lefelé belehelyezzük úgy, hogy pont akkora légbuborék maradjon benne, amekkora a kémcsövet még éppen a víz tetején tartja. A palackot lezárjuk a kupakjával, majd erőteljesen megszorítjuk a kezünkkel oldalról. A nyomás növekedésével a kémcsőbe víz áramlik összenyomva a benne lévő buborékot és megnövelve a kémcső és tartalmának átlagsűrűségét. A kémcső emiatt lemerül. Ha gyengítünk a szorításon, akkor visszaáll az eredeti állapot és a kémcső felemelkedik. Időtartam: Ha előre elkészítjük, akkor a bemutatás és a magyarázat kb. 3 perc.

6 Úszó tojás: Ha a tojás friss, akkor átlagsűrűsége kisebb a víz sűrűségénél, ezért elmerül a vízben. Ebben a kísérletben nem a test sűrűségét változtatjuk, hanem a vízét. Tiszta vízben Ha a vízbe kellően sok sót szórunk, akkor a sűrűsége megnő. Amikor a sós víz sűrűsége meghaladja a tojás sűrűségét, akkor a tojás felemelkedik és úszik a víz felszínén. ( a tojást azért érdemes megfőzni előtte, mert így kevésbé könnyen törik) Sós vízben Lebegtethetjük is a tojásunkat, ha a sós víz felét leöntjük és a tetejére egy kanál segítségével óvatosan tiszta vizet rétegezünk. Ilyenkor a sós és a tiszta víz nem keveredik össze, a tojás pedig a két réteg találkozásánál lebeg. Időtartam: kb. 5 perc Jégkockás-búvár:

7 Hasonló a Cartesius-búvárhoz, de nem a nyomás növelésével nyomjuk össze a kémcsőben a levegőt, hanem a hőmérséklet csökkentésével. A vízbe ugyanis jégkockákat szórunk, majd a hidegben összehúzódó légbuborék helyére víz áramlik a kémcső belsejébe, aminek következtében megnő az átlagsűrűsége és lesüllyed. Ha az óra elején végezzük el, akkor az óra közben felmelegedő vízben megfigyelhető a szerkezet felemelkedése is. Időtartam: kb. 5 perc a lesüllyedés, a felemelkedés több, de közben mást is csinálhatunk. Ha nem akarjuk kivárni a felmelegedést, akkor a hideg vízból egy kicsit leöntünk, és a helyére meleget keverünk. szobahőmérsékleten hideg vízben újra felmelegedve Az óra második felében a gyakorlati alkalmazások kapcsán felvethetjük a kérdést, hogy a gyerekek milyen további szerkezet működésére lennének kíváncsiak. A tankönyv ábráival (hajó, tengeralattjáró, léghajó, zeppelin) irányíthatjuk is őket. Az óra végén lehetőséget adtam egy-két kísérlet saját kezű kipróbálására.

8 Cartesius-búvár Meglepő: a higany felszínén úszik a rézkorong. Még egy üvegrúddal is nehéz feladat a felszín alá nyomni.

9 2. óra Hogyan működik? Fejlesztési területek: önálló információgyűjtés képessége, internet használat, infokommunikációs eszközök(számítógép) használata, könyvtárhasználat Eszközigény: könyvtár, internet hozzáférés Az óra elején kialakítjuk a csoportokat. A csoportok akkor lehetnek szimpátiacsoportok, ha az osztály nagyjából homogén a képességek szempontjából. Ha sok a gyengébb képességű gyermek akkor célszerű kijelölni a négy csapatkapitányt és ők választanak csapattagokat felváltva. Érdemes kísérletezni azzal is, hogy felírjuk a négy eszköz nevét (hajó, tengeralattjáró, hőlégballon, zeppelin ) és mindenki ahhoz iratkozik ami érdekli. Ekkor vállalnunk kell annak a kockázatát, hogy valamelyik modell nem készül el. Az óra további részében az irányítás kikerül a kezünkből (egyáltalán nem baj) és a csoportok teljesen önállóan szereznek információkat az internet és a könyvtár segítségével. Az interneten összegyűjtött információkat csatolt fájlként e- mailben küldték el a gyerekek nekem, a könyvtári anyagokat pedig fénymásoltuk. 3. óra Készítsünk tablót! Fejlesztendő területek: Ismeretátadás képessége, vitakésség, térbeli tájékozódás, esztétikai érzék Eszközigény: Karton, Kinyomtatott, lefénymásolt segédanyagok, olló, ragasztó, filc. Az ben megkapott anyagokat kinyomtattam, és a fénymásolatokkal együtt bevittem az órára. A gyerekek csoportmunkában elkészítették a tablókat. Ezen az órán ismét önálló tanulói munka folyt, csak segítőként és megfigyelőként voltam jelen. Az elkészült tablók: Melléklet 1. rész

10 4. óra Alkossunk repülő, úszó és merülő szerkezeteket!! Fejlesztendő területek: Kézügyesség, térbeli tájékozódás, geometriai ismeretek alkalmazása, probléma-megoldási készség. Eszközigény: Hajó: 70 x 50 cm-es 0,5 mm vagy 1 mm vastag fémlemez, vonalzó, alkoholos filc, vasfűrész és reszelő vagy flex(sarokcsiszoló) fém vágókoronggal, FBS szilikonos tömítő-ragasztó, kalapács Tengeralattjáró: 1,5 l-es ásványvizes palack, 1 m hosszú gumicső, FBS szilikonos tömítő-ragasztó, nagy méretű (150 ml) fecskendő, 2 db ólomnehezék. Léghajó: 8 db 110 vagy 150 literes vékonyfalú kukazsák, kartonlap, alkoholos filc, olló, szélesebb (2-3 cm) cellux, kb. 1 m hosszú vékony drótszál, denaturált szesz, fémtál. Zeppelin 3-4 db 60 literes vékony falú kukazsák, kartonlap, alkoholos filc, olló, szélesebb (2-3 cm) cellux, hélium (ballagáskor) Elkészítés: Hajó: A tanulók megrajzolták a kapott tervrajz (Melléklet 2. rész) alapján a hajó hálóját a vaslemezre, a lemezből pedig fűrésszel vágták ki a munkadarabot. 1 mm-es lemez esetén nehéz a fűrészelés, célszerűbb a flex használata, de azt balesetvédelmi okokból csak a tanár használja! A kivágott és lesorjázott munkadarabot végleges formájára hajlítottuk (itt-ott a kalapáccsal rábeszéltük a megfelelőbb hajlékonyságra ), végül szilikonos ragasztóval rögzítettük a részeket és kitömítettük a réseket. Kipróbálásakor 6 kg-nyi terhelés meg se kottyant neki, úgy becsültük, hogy kb kg a terhelhetősége. Ez nagyon meglepő adat volt a gyerekek számára. Érdemes egyébként a kipróbálás előtt megtippeltetni őket, hogy mekkora terhet képes szállítani a hajójuk. Kipróbálás után pedig ellenőrzés képen megmérhetjük, hogy mennyi víz fér bele, így újab kísérleti bizonyítékát láthatjuk Arkhimédész törvényének.

11 Munka közben: A kész mű:

12 Tengeralattjáró: Az ásványvizes palack oldalán lyukat égettünk (itt tud a víz ki-, illetve beáramlani), és ugyan erre az oldalra felragasztottunk két 50 g-os ólomnehezéket, hogy a lyuk mindig a tengeralattjáró alján legyen. Ezek után a flakon belső falára a lyukkal szemben felragasztottuk a gumicső egyik végét. A flakon kupakját is kilyukasztottuk és átvezettük rajta a csövet. Miután a kupakot a helyére tekertük a ragasztóval szigeteltük a cső környékén. A cső másik végét még nem csatlakoztatjuk a fecskendőre, mert a víz alá merítés közben ezen a csövön tud a levegő kijutni a tengeralattjáróból. Mikor a tengeralattjáró éppen elmerült, akkor húztuk rá a csövet a fecskendőre és ekkor a fecskendőből levegőt pumpálva a flakonba a tengeralattjáró felemelkedik. Ha kiszívjuk a levegőt akkor természetesen lesüllyed. Munka közben:

13 És a kész tengeralattjáró vízre bocsájtás után:

14 Víz alatt A felszínre bukkanás pillanatában. Hőlégballon:

15 A 8 kukazsákot 16 db egyforma téglalapra vágtuk, majd alkoholos filccel berajzoltuk a sablon (Melléklet 1. rész) segítségével a kivágandó formákat. Az így kapott 16 db gömbi háromszöget ragasztószalag segítségével egymáshoz ragasztottuk. Amikor készen volt az egyik végéből egy kicsit levágtunk és a helyén keletkező kör alakú lyukba beillesztettük a vékony drótszálból készített kb cm átmérőjű karikát. Ennek két funkciója van: egyrészt egyensúlyban tartja a léghajót, másrészt nyitva tartja a lyukat, hogy a meleg levegő beáramolhasson. Felengedéskor egy vasháromlábra helyezem a fémtálkát amibe a denaturált szeszt önjük, és a gyerekeket megkérem, hogy tartsák amíg nem nyeri el a formáját. Alul természetesen biztonsági okokból a tanárnak kell a lyukat a tűz fölé tartania. A felengedés napján elég szeles idő volt, ezért a 8 méter belmagasságú aulában engedtük fel. Munka közben:

16 Amikor végre felszállt: Társadalmi Megújulás Operatív Program

17 Zeppelin: Társadalmi Megújulás Operatív Program A 4 db 60 literes kukazsákot 8 db egyforma téglalapra vágtuk, majd alkoholos filccel berajzoltuk a sablon (Melléklet 1. rész) segítségével a kivágandó formákat. Az így kapott 8 elemet ragasztószalag segítségével egymáshoz ragasztottuk. Amikor készen volt az egyik végén egy nagyon kicsi, kb. 0,5 cm átmérőjű rést hagytunk. Ezen keresztül fogjuk feltölteni héliummal. Készítettünk papírból az aljára egy kis kabint ez fogja megakadályozni, hogy a tengely függőleges irányba forduljon. Felengedni még sajnos nem tudtuk mert csak a ballagás napján (ekkor a ballagók léggömböket engednek fel és ezeket itt helyben töltik) tudunk olcsón héliumhoz jutni. Munka közben:

18 A kész zeppelin: Társadalmi Megújulás Operatív Program

19 5. óra Feladatok a felhajtóerőre! Fejlesztendő területek: Ismeretek alkalmazása, probléma-megoldási készség, számolási készség Eszközigény: Ceruza, füzet, vonalzó 1. rész: Ráhangolódás Tervezett idő: 5 perc A 4 éves Pistit 6 éves testvére könnyedén felemelte, hangoztatva, hogy ő az erősebb. Pistit ez nagyon bántotta, de bárhogy erőlködött nem tudta felemelni testvérét. Egyszer nyáron strandra mentek, és Pisti a medence vizében minden különösebb erőlködés nélkül felemelte bátyját. A testvére ezen nagyon meglepődött, nem akart hinni a szemének. Pisti pedig rendkívül büszke volt magára. Magyarázd meg, hogyan sikerülhetett Pistinek ez a mutatvány? Melyik ókori tudós írta le ennek a jelenségnek a törvényét? Mit mond ki a törvény? 2. rész: Jelentésteremtés Tervezett idő: 25 perc 1. feladat Mekkora felhajtóerő hat a vízbe merülő 3 dm 3 -es kőre? 2. feladat g Mekkora felhajtóerő hat a vízbe merülő 1,56 kg tömegű 7,8 3 cm vasdarabra? sűrűségű 3. feladat A Nagy Ho-ho-ho Horgász Horvátországban nyaral. Az Adriai tenger vizén ringatózó csónakjából egy aranyszobrot vesz észre a fenéken. Mivel a víz nem túl mély, ezért beugrik és megpróbálja felhozni. A művelet azonban nem sikerül, mert a szobor nagyon nehéz, tömege 3,9 kg. Ekkor arra gondol, hogy ráköti a horgászzsinórját a szoborra és a csónakban ülve próbálja meg felhúzni. Sikerülhet-e neki, ha a zsinór szakítószilárdsága 3,8 kg? 3. rész Reflektálás

20 Tervezett idő: 10 perc 4. feladat Írjatok érdekes feladatot a felhajtóerőre! 6. óra Kiállítás Ezen az órán a csoportok egy-egy képviselője bemutatta az elkészült tablót és a modellt. Ezután a csoport minden tagjának értékelnie kellett írásban és név nélkül a saját és a csoporttársak munkáját. Felhívtam a gyerekek figyelmét arra, hogy ebben az értékelési szakaszban ne a munka eredményét, hanem a munkához való hozzáállást, az igyekezetet értékeljék. Az értékelés 1 és 5 közötti osztályzattal történt, amiből átlagot számítottam és összevetettem az általam lejegyzett megfigyelésekkel. Az értékelésük meglepően reális volt, egy tanulónál sem tapasztaltam egy jegynél nagyobb eltérést a saját megfigyeléseim és a gyerekek által adott jegy átlaga között. Ez lett az egyik jegy, amit a munkájukra kaptak. A másik jegyet a kész munkadarabra és a tablóra adtam. Mivel minden csoport munkájának eredménye megfelelt az általam támasztott követelményeknek, ezért erre minden tanuló ötöst kapott. Természetesen ezzel lehet vitatkozni, én azonban mégis azt hiszem, hogy ha egy évben egyszer van ilyen, akkor több a haszna, mint a kára. Egy jegy nem tud nagy változást előidézni a tanuló átlagában, mégis óriási motivációs ereje van különösen a rosszabb teljesítményű tanulóknál. Persze a jegyen kívül más módon is értékeltük a munkákat a súlyozott vélemény módszerével, amelyben minden tanuló pontozta a többi csoport munkáját. Mivel 3 csoportot pontozott mindenki, ezért azt kértem, hogy a legjobb színvonalú munkára 3, a legkevésbé tetszőre pedig 1 pontot adjanak. Ilyen módon a következő eredmények születtek: 1. hely: Tengeralattjáró 29p 2. hely: Hajó 25p 2. hely: Hőlégballon 25p 3. hely: Zeppelin 23p

21 Értékelés: Társadalmi Megújulás Operatív Program A téma modulként való feldolgozását nagyon hasznosnak tartottam a vele járó fáradalmak ellenére, hiszen biztos vagyok benne, hogy év múlva, sok tanuló még mindig emlékezni fog ezekre az órákra, ahol örömmel dolgozott és saját maga alkotott meg egy működőképes modellt. Ha esetleg ekkor már lesz gyerekük és az megkérdi, hogy mért nem süllyed el a fémből készült hajó, vagy azt, hogy hogyan repül a léghajó, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy meg tudják majd magyarázni neki, mintha a hagyományos órakeretek között dolgoztuk volna fel a témát. Mint minden munkában, így ebben is voltak jobban és kevésbé jobban sikerült részek. Nagyom jó volt a téma indításához az első óra, mert a sok kísérlet megindította a gyerekek fantáziáját, és többen már nagy izgalommal várták a második órát, amikor kiderült, hogy melyik feladat jut nekik. A legtöbb tanári segítséget és előkészületet a plakátkészítős és a modellkészítős órák igényelték. Különösen a modellkészítésnél volt fontos, hogy néhány percenként minden csoportnál megjelenjek, mert az első problémára azonnal leállt bármelyik csoport munkája. Az ilyen órák azonban nagyon tanulságosak is voltak, mert nem egy gyengébb képességű tanuló is ki tudott tűnni a kézügyességével, talpraesettségével, sőt arra is láttam példát, hogy egy munkafolyamatban egy ilyen tanuló vette át a csoportirányítást. Sokat gondolkoztam azon, hogy a feladatmegoldó órán ne dolgoztassam-e csoportban a gyerekeket pl. a szakértői mozaik módszerével, de arra a döntésre jutottam, hogy az ilyen módszerek nem alkalmasak a feladatmegoldó típusú órákon az új anyag feldolgozására. Erre célszerűbb később, például az összefoglaló órán sort keríteni. Voltak problémák a modellekkel is, a tengeralattjáró például egyensúlyi problémákkal küzd, ugyanis mivel az egész egy nagy ballaszttartály, így a víz szabadon áramlik benne előre és hátra, aminek következtében kibillen a vízszintes síkból. Összességében azonban jól sikerült a modul, és remélem, hogy a következő tanévekben egyre jobba sikerül majd tökéletesíteni.

22 Melléklet 1. rész Társadalmi Megújulás Operatív Program

23 Melléklet 1. rész

24 Melléklet 1. rész

25 Melléklet 2. rész Hajó Tengeralattjáró

26 Melléklet 2. rész Társadalmi Megújulás Operatív Program Hőlégballon Zeppelin

27 Szakirodalom Társadalmi Megújulás Operatív Program Könyvek: Dr. Bonifert Domonkosné - Dr. Miskolczi Józsefné - Dr. Kövesdi Katalin - Dr. Halász Tibor Dr. Molnár Györgyné - Sós Katalin: Fizika 7. o. / Mozaik kiadó/ Öveges József: Kísérletezzünk és gondolkozzunk 1-2. /Gondolat kiadó/ Öveges József: Élő fizika /Móra kiadó/ Öveges József: Tudomány, technika, élet /Tankönyvkiadó (1960)/ Elektronikus irodalom: www. ballon.hu/ballonok/holegb.htm

5. modul Térfogat és felszínszámítás 2

5. modul Térfogat és felszínszámítás 2 Matematika A 1. évfolyam 5. modul Térfogat és felszínszámítás Készítette: Vidra Gábor Matematika A 1. évfolyam 5. modul: TÉRFOGAT ÉS FELSZÍNSZÁMÍTÁS Tanári útmutató A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

Fénytörés vizsgálata. 1. feladat

Fénytörés vizsgálata. 1. feladat A kísérlet célkitűzései: A fény terjedési tulajdonságainak vizsgálata, törésének kísérleti megfigyelése. Plánparallel lemez és prizma törőtulajdonságainak vizsgálata. Eszközszükséglet: főzőpohár 2 db,

Részletesebben

Matematikaóra-tervezet

Matematikaóra-tervezet Matematikaóra-tervezet "Mondd el és elfelejtem; Mutasd meg és megjegyzem; Engedd, hogy csináljam és megértem." (Kung Fu-Ce) Készítette: Horváth Judit Osztály: 3. osztály (év vége) Tantárgy: matematika

Részletesebben

Neved: Iskolád neve: Iskolád címe:

Neved: Iskolád neve: Iskolád címe: 1. lap 1. feladat 2 dl 30 C-os ásványvízbe hány darab 15 cm 3 -es 0 C-os jégkockát kell dobni, hogy a víz hőmérséklete 14 C és 18 C közötti legyen? Hány fokos lesz ekkor a víz? g kj kj (A jég sűrűsége

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

9. A SZOLGA ÚTJA (1 MÓZ 24) Gyülekezeti óraszám: 1. Iskolai óraszám: 2.

9. A SZOLGA ÚTJA (1 MÓZ 24) Gyülekezeti óraszám: 1. Iskolai óraszám: 2. 9. A SZOLGA ÚTJA (1 MÓZ 24) Gyülekezeti óraszám: 1. Iskolai óraszám: 2. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Keresztyén Bibliai lexikon; Kálvin J. Kiadó; Bp. 1995. John Bright; Izrael története;

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett

Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett Nina építés Hozzáadta: GyuSea 2004. október 19. kedd 20:12 Utolsó frissités 2009. április 28. kedd 17:22 Hosszas készülõdés után belevágtam életem második fából épített hajó makettjébe. Másodikat írtam,

Részletesebben

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín.

Eszközök: Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. 1. Newton törvényei Két egyforma, könnyen mozgó iskolai kiskocsi rugós ütközőkkel, különböző nehezékek, sima felületű asztal vagy sín. Mindkét kocsira helyezzen ugyanakkora nehezéket, majd az egyik kocsit

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 7. a Résztvevők száma: 30 fő (19 lány, 11

Részletesebben

TARTALOM. Biztonsági előírások... 3

TARTALOM. Biztonsági előírások... 3 Használati útmutató TRTLOM iztonsági előírások... 3 1/ ÜZEME HELYEZÉS Elektromos csatlakoztatás... 4 ekötés előtt... 4 Környezetvédelem... 4 Újrahasznosítás... 4 készülék leírása... 5 z ajtó nyitási irányának

Részletesebben

ÓRATERV A pedagógus neve: Horváth Attila Tantárgy: Irodalom Osztály: 10. Az óra témája: Petőfi Sándor, Felhők ciklus

ÓRATERV A pedagógus neve: Horváth Attila Tantárgy: Irodalom Osztály: 10. Az óra témája: Petőfi Sándor, Felhők ciklus ÓRATERV A pedagógus neve: Horváth Attila Tantárgy: Irodalom Osztály: 10. Az óra témája: Petőfi Sándor, Felhők ciklus Az óra cél- és feladatrendszere: Petőfi Sándor Felhők ciklusának elemzése négy kiválasztott

Részletesebben

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens

Tanulói munkafüzet. FIZIKA 9. évfolyam 2015. egyetemi docens Tanulói munkafüzet FIZIKA 9. évfolyam 2015. Összeállította: Scitovszky Szilvia Lektorálta: Dr. Kornis János egyetemi docens Tartalomjegyzék 1. Az egyenletes mozgás vizsgálata... 3 2. Az egyenes vonalú

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2.

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2. A kompetenciafejlesztési projekt megvalósítása Kondoroson Petőfi István Általános Iskola Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Tavaszi zsongás - három hetet meghaladó projekt- A projekt időpontja:

Részletesebben

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM ALAPADATOK KÉSZÍTETTE ÉS MEGVALÓSÍTOTTA Vajda Henrietta, Sikariné Müller Mária, Papp Róbert ÖSSZEFOGLALÁS A tanulók a történelmi olvasmányok feldolgozása során nagyon lelkesek

Részletesebben

MŰVÉSZETI ÉS VIZUÁLIS NEVELÉS

MŰVÉSZETI ÉS VIZUÁLIS NEVELÉS MŰVÉSZETI ÉS VIZUÁLIS NEVELÉS 1 2 FESTÉKEK Ragasztólakk szalvétatechnikához 250 ml Segítségével a szalvétából kivágott motívum bármely felületre felragasztható. havo 10100 - fényes 2 290 Ft havo 10200

Részletesebben

NEM VAGYOK MÁR GYEREK!

NEM VAGYOK MÁR GYEREK! SZKB 208_02 FELKÉSZÍTÉS FELNÕTT SZEREPEKRE NEM VGYOK MÁR GYEREK! Készítette: Simon Gabriella SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 8. ÉVFOLYM 18 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCI

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam I. BEVEZETÉS A tananyag tartalma olyan tudományosan megalapozott, korszerű, alapvető kémiai ismereteket foglal magában, amelyek segítségével a tanulók egyrészt megértik

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT MŰVELTSÉGI TERÜLET MEGVALÓSÍTÁSA AZ ÚJ NEMZETI ALAPTANTERV TÜKRÉBEN A felső tagozaton folyó nevelés-oktatás feladata elsősorban a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulási eredményességhez

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.07

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.07 Módosítás a 2013. január 31-én közzétett változathoz képest Ebben a helyi tantervi ajánlásunkban a korábban megjelenthez képest két témakört átcsoportosítottunk az egyes évfolyamok között, melyben tükröződnek

Részletesebben

Helyi tanterv Hallássérült évfolyamok számára

Helyi tanterv Hallássérült évfolyamok számára Helyi tanterv Hallássérült évfolyamok számára Fizika 7 8. ( A központi tanterv B változatából készült a helyi tanterv.) Célok és feladatok Az általános iskolai természettudományos oktatás, ezen belül a

Részletesebben

A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi

A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi Kompetencia alapú oktatás Nyíregyházán A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi Móricz Zsigmond Általános Iskola Nyíregyháza,

Részletesebben

7. ÉVFOLYAM. T o l e r a n c i á r a n e v e l é s. A modul szerzői: Marsi Mónika Págyor Henriette Farkas Magdolna

7. ÉVFOLYAM. T o l e r a n c i á r a n e v e l é s. A modul szerzői: Marsi Mónika Págyor Henriette Farkas Magdolna T o l e r a n c i á r a n e v e l é s Csak lógok a neten A TV, az internet- és a mobiltelefonhasználat csapdái A modul szerzői: Marsi Mónika Págyor Henriette Farkas Magdolna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

Duplon parkrepülő építési leírása

Duplon parkrepülő építési leírása Duplon parkrepülő építési leírása Bevezetés A modellt eredetileg teremrepüléshez terveztem, de a használat során igen jól vizsgázott szabadtéri körülmények között is. Mivel mind az építés, mind pedig a

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

Velencei karakk (1500-ból) építése

Velencei karakk (1500-ból) építése Velencei karakk (1500-ból) építése Hozzáadta: Török András 2015. február 20. péntek 13:56 Utolsó frissités 2016. május 13. péntek 11:46 Mint páran észrevették a tavalyi hajómakettes találkozón, hogy új

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

SZKA_103_29. Vegyszerek. A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3.

SZKA_103_29. Vegyszerek. A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. é n é s a v i l á g Veszélyes anyagok álruhában Vegyszerek a környezetben A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM SZKA_103_29

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

Á Á É É Ü Á Ú Ü é ő ó ő ő í é Á é é é í ő í ó ó í ü é ó é ő ő ő í í ü ő í ő ü ő í ö ü ő í í ó ő é é é ó é é é é é é é ü é é é é é é ú ó é ö é é é é í ü ü ő é ő é ó é ő é ü ő í ó ü ő í Í ö ő ü ü ő ö é é

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

Tegyünk többet környezetünkért!

Tegyünk többet környezetünkért! Munkácsy Mihály Általános Iskola (Aradi úti és Fiumei utcai telephelyek) Tegyünk többet környezetünkért! 3 hetes projekt tervezete Cél: Az iskola tanulói (kiemelten a 2.n és 6. n osztályok) Megvalósítók:

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

Fizika verseny kísérletek

Fizika verseny kísérletek Fizika verseny kísérletek 7-8. évfolyam 7.2.5.1. kísérlet Sűrűség mérése Eszközök: mérendő tárgyak, mérleg, mérőhenger, víz Mérd meg szabályos és szabálytalan alakú vas, réz és alumínium tárgyak (hengerek,

Részletesebben

2. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_102_15. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin

2. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_102_15. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin JÁTSSZUNK LDÁVL! SZKC_102_15 a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: ndóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári Játsszunk

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

ÖVEGES JÓZSEF ORSZÁGOS FIZIKAVERSENY II. fordulójának feladatai 2005. április 5.

ÖVEGES JÓZSEF ORSZÁGOS FIZIKAVERSENY II. fordulójának feladatai 2005. április 5. ÖVEGES JÓZSEF ORSZÁGOS FIZIKAVERSENY II. fordulójának feladatai 2005. április 5. Kedves Versenyzők! Az I. forduló teljesítése után itt az újabb próbatétel. A II. fordulóban a következő feladatok várnak

Részletesebben

DEMONSTRÁCIÓS- ÉS TANULÓKÍSÉRLETI ESZKÖZÖK KÉSZÍTÉSE

DEMONSTRÁCIÓS- ÉS TANULÓKÍSÉRLETI ESZKÖZÖK KÉSZÍTÉSE Tartalmasan és érdekesen Ami a korszerű tananyag mögött áll (szakmódszertan) DEMONSTRÁCIÓS- ÉS TANULÓKÍSÉRLETI ESZKÖZÖK KÉSZÍTÉSE Szendreiné Boncz Ildikó Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

ú ú ü ű ü ü ú ú ü ű ü ü ú ú ü ü Í ű ű ü ü ü É ú ü ü ü ú ú ú ü ú ű ü ú ü ü Í ü ű ü ü ü Á ű ú ú ü ú Í ü ú Í ú ü ü Í ű Í ü ü É ü ü ü ú ü ü ü ü Í ú ü ű Á ü ü ú ú ü Í ü ű Í ú ú ü ü ü ú ü ű ú ú Á Í Í ú Í Í Í

Részletesebben

ú ü Ü ó í Í í ű ő ő í í í ű ő ó ő ő ő ő ú ő ő í í ó ó ó ó ű ő ő í í ű ü ő ó ő ő ő ó í ő ő ő í ő í ó ü Íí ő ü ű ő ó ő í ő ő ő ó ű ó ó ű ő ő ő ű í ő ú ő ü ó ó ő ó ű ő Ó ü ó ő ű ű ű ő ó ű ő ű ő í ó ű ő ő

Részletesebben

EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, EGYENLETRENDSZEREK

EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, EGYENLETRENDSZEREK X. Témakör: feladatok 1 Huszk@ Jenő X.TÉMAKÖR EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, EGYENLETRENDSZEREK Téma Egyenletek, egyenlőtlenségek grafikus megoldása Egyszerűbb modellalkotást igénylő, elsőfokú egyenletre

Részletesebben

EDESA AIM TÍPUSÚ JÉGGÉPHEZ

EDESA AIM TÍPUSÚ JÉGGÉPHEZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS EDESA AIM TÍPUSÚ JÉGGÉPHEZ Figyelmeztetés: A csomagolás elemei (műanyag zacskók, karton dobozok, raklapok) gyermekek elől elzárva tartandók, mivel azok balesetveszélyesek lehetnek számukra!

Részletesebben

Tantárgy: Témakör: Tananyag: Az óra típusa: Oktatási célok: Az órához kapcsolódó kompetenciafejlesztési feladatok:

Tantárgy: Témakör: Tananyag: Az óra típusa: Oktatási célok: Az órához kapcsolódó kompetenciafejlesztési feladatok: Tantárgy: Rajz és vizuális kultúra Témakör: A ruha teszi az embert? Tananyag: Stílusok és az egyéniség Az óra típusa: Új ismeretet feldolgozó óra Oktatási célok: - ismerje és értelmezze a divathoz kapcsolódó

Részletesebben

szka105_09 É N É S A V I L Á G Készítette: hegymeginé Nyíry Enikő Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

szka105_09 É N É S A V I L Á G Készítette: hegymeginé Nyíry Enikő Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_09 É N É S A V I L Á G Kirándul az osztály Tervezzük, szervezzük együtt az osztálykirándulásunkat! Készítette: hegymeginé Nyíry Enikő Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Funcosil1. cikkszám: 0750-0769. Azonnal felhasználható szárazhabarcs. Kötő- és adalékanyagai tisztán ásványi alapúak. Minőségbiztosítási rendszer:

Funcosil1. cikkszám: 0750-0769. Azonnal felhasználható szárazhabarcs. Kötő- és adalékanyagai tisztán ásványi alapúak. Minőségbiztosítási rendszer: Műszaki Funcosil1 ismertető Restauriermörtel - Restaurálóhabarcs cikkszám: 0750-0769 A termék alapanyaga: Azonnal felhasználható szárazhabarcs. Kötő- és adalékanyagai tisztán ásványi alapúak. Minőségbiztosítási

Részletesebben

MÉRETELLENŐRZŐ- ESZKÖZÖK

MÉRETELLENŐRZŐ- ESZKÖZÖK 04. előadás 1. fólia MÉRETELLENŐRZŐ- ESZKÖZÖK - idomszerek - állandó mértékű, beállítható mérőeszközök 04. előadás 2. fólia 1. Idomszerek Az idomszerek lehetővé teszik gyakran előforduló, egyforma méretek

Részletesebben

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2

Fizika 7. osztály. 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel... 2 Fizika 7. osztály 1 Fizika 7. osztály Tartalom 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás vizsgálata Mikola-csővel...................... 2 2. Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás vizsgálata lejtőn....................

Részletesebben

ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS MATEMATIKA TANÁRI ÚTMUTATÓ KOMPETENCIATERÜLET B. 6. évfolyam

ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS MATEMATIKA TANÁRI ÚTMUTATÓ KOMPETENCIATERÜLET B. 6. évfolyam ÉLETPÁLYA- ÉPÍTÉS KOMPETENCIATERÜLET B MATEMATIKA TANÁRI ÚTMUTATÓ 6. évfolyam A kiadvány az Educatio Kht. kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterve alapján készült. A kiadvány a Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Ó ő Á ú ő ő ő ő ű ű ő É ű ő ő ű Á Ó Ó ú Á Ú Ó Ú ű ő ő ú ú ú ő ő ő ú ű ő ű űú ő ő ú ű ő ő ő Ü Ü ő ő ő ú ő Ú ő ú ő ű ő ú ű ú ő ő ő ű ő ű ő ő ő ú Ú őúő Ó Ó ú ő ő ő ő ő ú ő ú ő ő ú ő ő ő ő ű ő ő ú É Ü ú ú

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

Egy hetes projekt (témahét) Munkácsy és kora 2010. február 15-20.

Egy hetes projekt (témahét) Munkácsy és kora 2010. február 15-20. Egy hetes projekt (témahét) Munkácsy és kora 2010. február 15-20. 1. évfolyam Faladatok, cselekvési sor Munkaformák Tantervi tartalom Tárgyi feltétel Időterv Elvárt eredmény Mérés, értékelés A résztvevő

Részletesebben

ő ő Í ű ő ő ű ő ő ű ő ő É Á ű ő ű ő ő ő ü Á ü ő ű ő ő ő ü ü ő ű ő ő ü ő ú ő ő ő ű ü ő ü ő ü ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ü ő ő ő ő ű ü ű Í Í ő ü ő Í ü ő ü ő ü ü ü ő ü ű ő ü ü ü ü ü ü ü ő ú ü ő ű ő ő ü ü ü ő ő ő

Részletesebben

Váltókerekek felhelyezése

Váltókerekek felhelyezése Meghajtás és a váltókerekek Váltókerekek felhelyezése Ki-be kapcsolókar, előtolás / menetvágáshoz. A gép hátsó része a motorral. A gép faládában lapra szerelve, a tokmány felszerelése nélkül kerül az üzletbe.

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

Ü ő ő Á ű ő ő ő ő ő É Á ű ő ű ű ő ű ű ő ű ő ű É ő ő ő ő ű ő ő ő ő ű ő ű É ő ű ű ő ő ű ű ő Ü ő ű ő ű ő ű ű ű ő ű É ő Ú ű ű ő ű ő Á É Á Ú Ú Ú ő ő ő ű ű ő ő ő Ú ő ő ő ő ő ő ű ő ő ő É ő ő ő ő ő Ú ű ű ő ű ő

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat Sugárzási fajták Napsugárzás: rövid hullámú (0,286 4,0 µm) A) direkt: közvetlenül a Napból érkezik (Napkorong irányából) B) diffúz

Részletesebben

FIZIKA B változat. A tantárgy oktatásának célja, feladata

FIZIKA B változat. A tantárgy oktatásának célja, feladata FIZIKA B változat A tantárgy oktatásának célja, feladata Az általános iskolai természettudományos oktatás, ezen belül a 7 8. évfolyamon a fizika tantárgy célja a gyermekekben ösztönösen meglévő kíváncsiság,

Részletesebben

7. előad. szló 2012.

7. előad. szló 2012. 7. előad adás Kis LászlL szló 2012. Előadás vázlat Lemez hidak, bordás hidak Lemez hidak Lemezhidak fogalma, osztályozása, Lemezhíd típusok bemutatása, Lemezhidak számítása, vasalása. Bordás hidak Bordás

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

7 10. 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat

7 10. 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat -1- Fizikaiskola 2012 FELADATGYŰJTEMÉNY a 7 10. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Jedlik-verseny I. forduló 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat Szerkesztette: Jármezei Tamás (1 75. feladat)

Részletesebben