SZCIENTOLÓGIA AZ ADATVÉDELEMMEL ÉS ADATGYŰJTÉSSEL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK. Bevezetés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZCIENTOLÓGIA AZ ADATVÉDELEMMEL ÉS ADATGYŰJTÉSSEL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK. Bevezetés"

Átírás

1 SZCIENTOLÓGIA AZ ADATVÉDELEMMEL ÉS ADATGYŰJTÉSSEL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK Bevezetés Ez az elemzés röviden összefoglalja azokat az adatvédelmi szempontból aggályos gyakorlatokat, amelyek a szcientológia szervezetekben mind a mai napig a szervezeti folyamatok szerves részét képezik. Az elemzés során kisebb részben saját tapasztalataimra, nagyobb részben azonban L. Ron Hubbard (a szcientológia alapítója) írásos formában kiadott irányelveire támaszkodom. A szcientológiával kapcsolatos aggályok megfelelő értékeléséhez fontos megértünk a szcientológia módszertanát alkalmazó szervezetek működését meghatározó, általuk alapvetőnek tartott szabályrendszert. Ezen szervezetek és az ott dolgozó munkatársak a vallási fanatikusokat megszégyenítő módon ragaszkodnak ahhoz, hogy Hubbard írásos útmutatásait az utolsó betűig betartsák. Vallásuk alapítója ugyanis erre kötelezte őket. Így ír erről: Az irányelveink hosszú évek nehezen megszerzett tapasztalatának gyümölcsei. Működnek. Erőteljesen, intelligensen és betűről betűre kell alkalmazni őket. (csatolva 1. melléklet) Továbbá: Továbbá tökéletes elkötelezettséget jelent az utolsó Szcientológus részéről is arra, hogy berakja a standard admint [szervezési módszertan a szerk.], pontosan úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.... Ebből arra a következtetésre juthatunk, hogy az irányelvet tűzzel-vassal be kell vezetned, és a nevén is kell nevezned, és semmi butaságot nem szabad elfogadnod ezzel kapcsolatban. (csatolva 2. melléklet) Fontos azt látni tehát, hogy teljesen mindegy, milyen hivatalos nyilatkozatot tesz az egyház vagy annak bármelyik képviselője, a valóságban Hubbard irányelveit fogják bevezetni akkor is, ha azok törvénysértőek vagy jó erkölcsbe ütköznek. Ez a fajta viselkedés egyszerűen bele van kódolva a szervezet DNS-ébe, mert annak alapítója (Hubbard) így akarta.

2 Hubbard írásos rendeletei és iránymutatásai ráadásul kiadásuk dátumától fogva örök érvényben maradnak. Így fogalmaz erről: A HCO irányelvi levelek érvényessége sosem jár le (kivéve, ha későbbi irányelvi levelek eltörlik vagy módosítják). Mivel ezeket csak Hubbard írhatta, ezért 1986-ban bekövetkezett halálakor ami érvényben volt, az érvényben is maradt mind a mai napig. (csatolva 3. melléklet)

3 Aggályos gyakorlatok 1. Az élettörténeti kérdéssor használata, beiratkozási kérelem adatszolgáltatásra vonatkozó része túl általános Ezt a kérdéssort mindenkinek ki kell töltenie, amikor belép az ún. Sea Orgba ( a szcientológia elitje, magasabb szintű és adminisztratív szervezetek munkatársai, elvileg az egyház szerzetesei ), valamint minden szcientológia egyház hierarchikus rendszerébe tartozó szervezet fontosabb pozícióban lévő vezetőjének is kötelező kitöltenie. Utána a kézzel kitöltött formanyomtatványra írt válaszokat felviszik egy számítógépes programba angolra fordítva, majd a szcientológia nemzetközi internetes magánhálózatán (VPN) keresztül a kitöltő személy nevéhez kapcsolva továbbítják (feltöltik) a szcientológia egyház európai (Koppenhága, Dánia) és nemzetközi (Los Angeles, USA) komputerizált adatrendszerébe. A kérdéssor azon kívül, hogy rendkívül személyes adatokra kérdez rá és mások személyes adatairól is kér be információt, potenciálisan akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő információkat is az egyház tudomására juttathat. A számítógépes adatrendszerük sajátosságai miatt külföldi országokban található szerverekre is eljutnak ezek. További probléma, hogy ezen adatbázisokban kulcsszavak alapján keresni lehet, sőt a nagyobb szervezetekben a papíron szereplő adatok számítógépre vitelekor meg kell adni az összes kulcsszót, ami a dokumentumot érinti. (kérdéssor csatolva 4a. mellléklet) Aggályos továbbá a beiratkozási formanyomtatvány 7. pontja, amely túlságosan általánosnak tartok. (csatolva 4b. mellléklet) A központi adatbázis létét megerősíti A szcientológia parancsvonalai c. kiadvány is: Például léteznek olyan számítógépes programok, amelyek tárolják és kulcsszavak szerint kereshetővé teszik a szervezetekből küldött jelentéseket és adatokat. (csatolva 5. melléklet)

4 2. Adatdossziék használata A menedzsmenttel foglaló szervezetekben (ilyen például az OTL Közép-Európa elnevezésű is) havi csoportosításban és dossziékban gyűjtik az alájuk szcientológia szervezetekhez kapcsolódó adatokat, ezen iránymutatás alapján: A világ minden orgjának [szcientológia szervezet] külön adatdossziéja minden egyes hónapra a Központi Adattárban. Minden, az orgokból beérkező adat telexek, munkatársi jelentések, kiküldetési jelentések, pénzügyi jelentések, felmérések/kérdőívek, személyzeti dokumentumok, megfigyelések, egyszóval minden létező adat AZONNAL az adott org adott hónapjának dossziéjába kerül.... Így az orgnak nemcsak a tárgyhavi adatait, hanem évekre visszamenőleg minden adatát meg lehet tekinteni. (csatolva 6. melléklet)

5 3. A Központi nyilvántartó el nem évülése SOHA NEM SZABAD TÖRÖLNI AZON SZEMÉLYEK CÍMEIT, AKIT VALAHA VALAMIT VÁSÁROLTAK TŐLÜNK. Ez minden ezzel ellentétes irányelvet, rendeletet vagy elképzelést eltöröl. SOHA NEM SZABAD EGYETLEN DOSSZIÉT SEM ARCHIVÁLNI A KÖZPONTI NYILVÁNTARTÓBÓL. (valamint megjegyzi, hogy ha valaki meghal vagy ún. elnyomó személy lesz, akkor át kell helyezni egy másik alosztályba a dossziét, de nem szabad kidobni/megsemmisíteni) (csatolva 7. melléklet)

6 4. Az OTL szerepe Már említettem, hogy létezik egy OTL Magyarország nevű szervezet. Az OTL az Operations and Transport Liaison, azaz a műveleti és szállítási összekötő iroda rövidítése, bár az egyházi arculat megőrzése érdekében Országos Tanács és Lelkészség néven kérték a bejegyzését. Hubbard ezt írja a feladataikról: Az orgok [szcientológia szervezetek a szerk.] megfigyeléseket végeznek a CLO-k [kontinentális összekötő iroda, a központi irányító szervezet egy kontinensen a szerk.] számára. Az OTL-ek is megfigyeléseket végeznek a CLO-k számára.... Megfigyeléseiket... a CLO-kba küldik.... e megfigyelésekről másolatokat készítenek, és feldolgozzák ezeket a... CLO saját használatára, de azonnal továbbküldik a Flagbe [a szcientológia nemzetközi irányító központja a szerk.] is.... Tehát a CLO azért van: Hogy megfigyeléseket végezzen, és elküldjön minden adatot a Flagbe... Tehát ez az OTL tulajdonképpen egy megfigyelő és adatgyűjtő egység, amely felküldi az adatokat, melyek alapján döntés születik a teendőkről Koppenhágában (európai központ) vagy Los Angelesben (nemzetközi központ), majd leküldenek utasításokat, amelyeket végre kell hajtani. Az ő dolguk tehát a korábbiakban említett adatdossziékba kerülő adatok összegyűjtése, valamint ezek továbbküldése az európai és nemzetközi központba. (csatolva 8. melléklet)

7 5. Munkalapok és gyóntatások A szcientológia auditálások (=egyfajta pszichoterápia) során munkalapokat vezetnek a terápiás üléseken elhangzottak dokumentálására. Ezekre a következő Hubbard előírások vonatkoznak: Az auditor-munkalapnak az ülés elejétől a végéig végzett folyamatos feljegyzésnek kell lennie. (csatolva 9. melléklet) Ilyen auditálás a gyóntatás (Confessional) is, amelyet így szabályoz Hubbard: "Vegyél minden egyes jelzést adó [az E-méteren, a szcientológusok által használt, hazugságvizsgálatra is alkalmazható bőrellenállásmérőn a szerk.] kérdést, és minden ártó tettről szedd ki belőle, hogy mit, mikor és hol tett. Húzd ki belőle a konkrétumokat, ne fogadj el általánosságokat vagy ködös válaszokat.... Amennyiben szükséges, a biztonsági nyomozások esetén tudd meg a pontos neveket, dátumokat, címeket és telefonszámokat, valamint minden egyéb információt, amelyekre segíthetnek az ügy további felderítésében." (csatolva 10. melléklet) Ezen ülések során teljeskörű feljegyzések készülnek az alany által elkövetett dolgokról, azok precíz körülményeiről, melyek utána az ún. PC-dossziéba kerülnek. Ezeket szintén örök időkig őrzik ben, mielőtt eljöttem, tervbe volt véve, hogy minden szcientológia szervezet auditálási szobáit kép- és hangrögzítő rendszerekkel szerelik fel, amelyek így megőriznék a bizalmas üléseken elhangzottakat.

8 6. Vallatások Fontos megjegyezni még, hogy létezik az úgynevezett HCO konfesszió (HCO = Hubbard Communications Office, a szcientológia szervezetek belső ügyekkel foglalkozó osztályának elnevezése), melyre az egyház szabályzata szerint nem vonatkozik a gyónási titok intézménye. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ilyen jellegű gyóntatáson megvallott bűnök és titkok bekerülhetnek az adminisztratív célokra használt számítógépes adatrendszerbe. A leghírhedtebb ezek közül az ún. johannesburgi konfessziós lista, amely mind a mai napig használatban van az egyházban. (csatolva 11. melléklet)

9 7. Írásos öngyóntatás Ez egy gyakran használt eszköz az egyházban, így csinálják: Formátum: A mulasztásos ártó tettek, elkövetéses ártó tettek vagy visszatartások kiírására a következő formátumot használjuk: 1. Írja le pontosan az ártó tettet vagy visszatartást. 2. Azután fejtse ki világosan és egyértelműen a cselekvésre vagy a cselekvés hiányára vonatkozó részleteket, beleértve a következőket: a) idő b) hely c) forma d) esemény... Példa: 1. Megcsaltam a feleségemet (Sallyt) azzal, hogy egy másik nővel randevúztam, és ezt soha nem mondtam el neki. 2. Három évvel ezelőtt, amikor új házasok voltunk Sallyvel, megcsaltam őt, úgy, hogy egy másik nővel randevúztam. Ezt soha nem mondtam el Sallynek. Egy reggel, 1980 júniusában, azt mondtam Sallynek, hogy este elviszem moziba. Munkából hazafelé jövet, amikor az áruházban voltam, találkoztam egy régi barátnőmmel (Barbarával). Meghívtam Barbarát aznap estére vacsorázni, és ő elfogadta a meghívást (nem tudta, hogy házas vagyok). Azt mondtam neki, hogy aznap este 8 órakor érte megyek. Amikor hazaértem az áruházból, azt mondtam Sallynek, hogy vissza kell mennem a munkahelyemre, hogy megcsináljak egy-két dolgot, és nem tudok moziba menni vele. Aztán Barbarával elmentem vacsorázni egy másik városba (a Country Innbe), hogy elkerüljem annak a kockázatát, hogy esetleg összefutok valamelyik barátommal. (csatolva 12. melléklet) Utána ezek az írásos vallomások is a pc-dossziéba kerülnek (ld. 5. pont)

10 1.SZ.MELLÉKLET

11

12 2.SZ.MELLÉKLET

13

14

15 3.SZ.MELLÉKLET

16

17 4A. MELLÉKLET

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 4B.MELLÉKLET

31

32

33

34 5.SZ.MELLÉKLET

35 6.SZ.MELLÉKLET

36

37 7.SZ.MELLÉKLET

38

39 8.SZ.MELLÉKLET

40

41

42 9.SZ.MELLÉKLET

43 10.SZ.MELLÉKLET

44

45 11.SZ.MELLÉKLET

46

47

48

49

50

51

52 12.SZ.MELLÉKLET

53

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 16. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 16. cikkére, C 37/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.2.10. Az európai adatvédelmi biztos véleménye a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló 3821/85/EGK tanácsi rendelet és az 561/2006/EK európai

Részletesebben

SZAKVÉLEMÉNY. a szcientológia egyház által kínált auditálási szolgáltatásról és annak természetéről BEVEZETÉS

SZAKVÉLEMÉNY. a szcientológia egyház által kínált auditálási szolgáltatásról és annak természetéről BEVEZETÉS SZAKVÉLEMÉNY a szcientológia egyház által kínált auditálási szolgáltatásról és annak természetéről BEVEZETÉS Ez a szakvélemény azt vizsgálja, hogy a 2011. évi CCVI törvény a lelkiismereti és vallásszabadság

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv MAGYAR NEMZETI BANK ERA Számlatermékek bejelentő szolgáltatás Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jelen dokumentum célja, hogy bemutassa az ERA (Az MNB elektronikus

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. Elfogadta a 2014.05.22-i Közgyűlés a 15/2014.(2014.05.22.) számú határozatával. Hatályos 2014. június 1-től

ALAPSZABÁLY. Elfogadta a 2014.05.22-i Közgyűlés a 15/2014.(2014.05.22.) számú határozatával. Hatályos 2014. június 1-től ALAPSZABÁLY Elfogadta a 2014.05.22-i Közgyűlés a 15/2014.(2014.05.22.) számú határozatával. Hatályos 2014. június 1-től Az MKB Egészségpénztár - (a továbbiakban: Pénztár), mint önkéntes kölcsönös biztosítópénztár,

Részletesebben

IRATKEZELÉSI SZABÁLYZATA

IRATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Szervezeti és Működési Szabályzat 8. számú melléklete A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA IRATKEZELÉSI SZABÁLYZATA 2016. Tartalom Tartalom...1 A szabályzat hatálya...2 A szabályzat felügyelete...2

Részletesebben

Tárgyi eszközök felhasználói leírás

Tárgyi eszközök felhasználói leírás Tárgyi eszközök felhasználói leírás Könyvelés modul 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/23 Tartalomjegyzék 1. Tárgyi eszköz kezelés a programban... 3 1.1. Beállítások...

Részletesebben

Angyaliezust.hu Általános Szerződési és Felhasználási feltételek. A szerződés lényeges tulajdonságai az alábbiak szerint határozhatóak meg:

Angyaliezust.hu Általános Szerződési és Felhasználási feltételek. A szerződés lényeges tulajdonságai az alábbiak szerint határozhatóak meg: Angyaliezust.hu Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket

Részletesebben

Microsoft alapokon az országszerte mintegy 200 telephellyel rendelkező szervezet. hálózata

Microsoft alapokon az országszerte mintegy 200 telephellyel rendelkező szervezet. hálózata Állami Foglalkoztatási Szolgálat: 30 százalékkal csökkentek az informatikai rendszer működtetési költségei a Microsoft Infrastruktúra Optimalizációs Modellje segítségével Microsoft alapokon az országszerte

Részletesebben

Szolgáltatási Utasítás. láncolt, nem minősített hitelesítésszolgáltatás

Szolgáltatási Utasítás. láncolt, nem minősített hitelesítésszolgáltatás Magyar Nemzeti Bank Szolgáltatási Utasítás láncolt, nem minősített hitelesítésszolgáltatás NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartási szám (OID): ---- 1.3.6.1.4.1.3555.1.13.20070627

Részletesebben

Hírlevél. 2007. január. Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben. 2007. I. negyedév

Hírlevél. 2007. január. Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben. 2007. I. negyedév Hírlevél 2007. január Fejlesztések és változások a Precíz Integrált Ügyviteli Információs rendszerben 2007. I. negyedév Tartalomjegyzék Jelszóval támogatott adatbiztonság... 3 Idővezérelt jelszóvédelem...

Részletesebben

(a továbbiakban: Szabályzat)

(a továbbiakban: Szabályzat) ÖNKORMÁNYZATI SZABÁLYZAT a kereskedelmi és iparkamaráknál vezetett nyilvántartások egységes rendszeréről, az adatgyűjtés, az adatkezelés és az adatvédelem szabályairól (a továbbiakban: Szabályzat) A Magyar

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni a Forcefield termékek internetes értékesítésére létrehozott webáruháznak, figyelmesen

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI ÉS FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI ÉS FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI ÉS FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

2006.4.11. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/35

2006.4.11. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/35 2006.4.11. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/35 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006/22/EK IRÁNYELVE (2006. március 15.) a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokkal kapcsolatos

Részletesebben

Szolgáltatási szabályzat titkosító tanúsítvány szolgáltatáshoz (HSZSZ-T)

Szolgáltatási szabályzat titkosító tanúsítvány szolgáltatáshoz (HSZSZ-T) Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság Szolgáltatási szabályzat titkosító tanúsítvány szolgáltatáshoz (HSZSZ-T) Verziószám 4.0 Objektum azonosító (OID) 1.3.6.1.4.1.14868.1.4.4

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. A panaszok és fellebbezések kezelése

TÜV Rheinland InterCert Kft. A panaszok és fellebbezések kezelése 1. A szabályozás célja Jelen eljárásutasítás célja a TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) szakmai tevékenységével kapcsolatban érkezett panaszok, fellebbezések kezelésének szabályozása, beleértve annak dokumentálását

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

I. A Hivatal elnevezése, jogállása, irányítása és vezetése. 1. A Hivatal elnevezése és jogállása

I. A Hivatal elnevezése, jogállása, irányítása és vezetése. 1. A Hivatal elnevezése és jogállása Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat aljegyzőjének 5/2013. utasítása a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Ügyrendjéről (A 9/2013. aljegyzői és a 3/2013. jegyzői

Részletesebben

Rendszerterv. 1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása:

Rendszerterv. 1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása: Rendszerterv 1. Funkcionális terv 1.1. Feladat leírása: A feladat egy GPS-képes eszközökön futó alkalmazás, illetve ennek szerver oldali párjának létrehozása. A program a szerveren tárolt adatbázis alapján

Részletesebben

Lakossági és közigazgatási

Lakossági és közigazgatási Lakossági és közigazgatási Hatásvizsgálati szereplők adminisztratív kézikönyv terhei Útmutató az előterjesztések és miniszteri rendelet-tervezetek hatásvizsgálatához és Útmutató módszertani az előterjesztések

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Webáruházunkat elsősorban orvosok, fogorvosok, dentálhigiénikusok használhatják, más személyektől érkező rendelések visszautasítását az üzemeltető (Netdent

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF)

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) 1 Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és kizárólag

Részletesebben

A Közgyűlés 5/2015.05.28. sz. egyhangú határozatával elfogadta az előző Közgyűlés óta belépni kívánó betegtársak tagfelvételi kérelmeit.

A Közgyűlés 5/2015.05.28. sz. egyhangú határozatával elfogadta az előző Közgyűlés óta belépni kívánó betegtársak tagfelvételi kérelmeit. HATÁROZATOK A GYÓGYULJ VELÜNK EGYESÜLET VI. KÖZGYŰLÉSÉN 2015. május 28. A Közgyűlés 1/2015.05.28. sz. egyhangú határozatával Lakos Istvánt levezető elnöknek megválasztotta. A Közgyűlés 2/2015.05.28. sz.

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 145/2015.(XI.24.) számú határozata

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. március 26 -án tartandó ülésére a 7. számú Tájékoztató az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvényben foglaltak érvényesülése

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE (...) a hordozható nyomástartó berendezésekről

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE (...) a hordozható nyomástartó berendezésekről AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 18.9.2009 COM(2009) 482 végleges 2009/0131 (COD) C7-0161/09 Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE (...) a hordozható nyomástartó berendezésekről

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

L 92/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.4.3.

L 92/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.4.3. L 92/12 Az urópai Unió Hivatalos Lapja 2008.4.3. A BIZOTTSÁG 304/2008/K RNDLT (2008. április 2.) az urópai Parlament és a Tanács 842/2006/K rendelete alapján az egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokat

Részletesebben

I. A Hivatal elnevezése, jogállása, irányítása és vezetése. 1. A Hivatal elnevezése és jogállása

I. A Hivatal elnevezése, jogállása, irányítása és vezetése. 1. A Hivatal elnevezése és jogállása Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat aljegyzőjének 5/2013. utasítása a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Ügyrendjéről (A 9/2013. aljegyzői, a 3/2013., a 10/2014.,

Részletesebben

L. Ron Hubbard barátai vagyunk

L. Ron Hubbard barátai vagyunk L. Ron Hubbard barátai vagyunk Ezt az összeállítást képzett auditorok és esetfelügyelők készítették. A technológia megőrzése a célunk. Az ellopott egyház A technológia, amit tőle kaptunk, életek millióit

Részletesebben

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében.

Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános salföldi faluház hivatali helyiségében. 1 SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Salföld, Kossuth u. 27. Ikt.szám: S- 4-67 /2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Salföld Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. május 25.- i nyilvános

Részletesebben

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS ÉS HUMÁN BIZOTTSÁGÁNAK 2015. OKTÓBER 27-ÉN MEGTARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉNEK N A P I R E N D

TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS ÉS HUMÁN BIZOTTSÁGÁNAK 2015. OKTÓBER 27-ÉN MEGTARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉNEK N A P I R E N D TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE SZOCIÁLIS ÉS HUMÁN BIZOTTSÁGÁNAK 2015. OKTÓBER 27-ÉN MEGTARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉNEK a.) jegyzőkönyve b.) napirendje c) határozatai: 72-76. N A P I R E N

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

Spike Trade napló_1.1 használati útmutató

Spike Trade napló_1.1 használati útmutató 1 Spike Trade napló_1.1 használati útmutató 1 ÁLTALÁNOS ÁTTEKINTŐ A táblázat célja, kereskedéseink naplózása, rögzítése, melyek alapján statisztikát készíthetünk, szűrhetünk vagy a már meglévő rendszerünket

Részletesebben

Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 4-én 17.00 órakor tartott üléséről.

Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 4-én 17.00 órakor tartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Ülés helye: Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 4-én 17.00 órakor tartott üléséről. Vámosgyörki Közös Önkormányzati Hivatal Tanácskozóterem

Részletesebben

KÁRTYAHASZNÁLATI SZABÁLYZATA

KÁRTYAHASZNÁLATI SZABÁLYZATA KÁRTYAHASZNÁLATI SZABÁLYZATA 2016. Bevezető A Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár (továbbiakban: Pénztár) a szolgáltatások igénybevételének korszerűsítésére Egészségkártyát bocsát ki tagjai és azok

Részletesebben

Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet. Bóly Rákóczi u. 7/A. 7754. Tárgy: Felhívás intézkedések megtételére, valamint bírság kiszabása

Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet. Bóly Rákóczi u. 7/A. 7754. Tárgy: Felhívás intézkedések megtételére, valamint bírság kiszabása Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet Bóly Rákóczi u. 7/A. 7754 Tárgy: Felhívás intézkedések megtételére, valamint bírság kiszabása A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezetnél (székhelye: 7754 Bóly, Rákóczi út

Részletesebben

A BENCHMARKING AZ. - a legjobb gyakorlatról - Dr. Farkas Katalin. 2005. december 16.

A BENCHMARKING AZ. - a legjobb gyakorlatról - Dr. Farkas Katalin. 2005. december 16. A BENCHMARKING AZ EGYMÁSTÓL TANULÁS FILOZÓFIÁJA - a legjobb gyakorlatról - Dr. Farkas Katalin 2005. december 16. A benchmarking Általános összehasonlítás Mások eredményeinek kritikus értékelése Önmagunk

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket. Megállapítom, hogy az Országos Választási Bizottság

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Szeged, 2015. szeptember 28. TARTALOMJEGYZÉK Az SZTE Informatikai Biztonsági Szabályzata 1 1. Bevezetés...3 1.1. A szabályzat célja, hatálya,

Részletesebben

ü ű ö Á ö Ü Ú Ö Á Á ö ő ö ö ö ű ű ö ő ő ö ő ü Ú ú ü ö ö ő Ö ö ő ö ő ő ö ú ö ő ő ö ö ú ö ő ö ö ő ö ö ő ö ő ö Ö ö ö ö ő ö ő ö ö ö ü ű ö ö ő ö ö ű ö ő ö ö ű ö ü ö ö ö ő ö ö ő ű ö ö ü ű ö ö ő ö ö ü ő ő ő ő

Részletesebben

CIVILISZTIKA IV. FOGYASZTÓVÉDELEM 3. ELŐADÁS

CIVILISZTIKA IV. FOGYASZTÓVÉDELEM 3. ELŐADÁS CIVILISZTIKA IV. FOGYASZTÓVÉDELEM 3. ELŐADÁS A FOGYASZTÓ ÉS A VÁLLALKOZÁS KÖZÖTT KÖTÖTT SZERZŐDÉSEK SAJÁTOS SZABÁLYAI (SZERZŐDÉS LÉTREJÖTTE, ÁSZF ) A FOGYASZTÓVÉDELMI SZEMPONTBÓL RELEVÁNS POLGÁRI JOGI

Részletesebben

1. Általános tudnivalók

1. Általános tudnivalók Az Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) a Megatherm Kereskedelmi Kft. Székhely: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky u. 135. Cégjegyzékszám: 13-09-071461 Adószám: 12098934-2-13 Bejegyző cégbíróság

Részletesebben

2. s z á m ú. Készült a 2012. január 26-án megtartott képviselő-testületi ülésről.

2. s z á m ú. Készült a 2012. január 26-án megtartott képviselő-testületi ülésről. 2. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2012. január 26-án megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Művelődési Ház /Jobbágyi Lakótelep 7. Ép./ Jelen voltak: Farkas Attila

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek 1 / 8 2013.08.10. 21:15 Általános szerződési feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket

Részletesebben

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁR ALAPSZABÁLY Hatályos: 2015. március 1május 26-tőól Tartalom I. Fejezet ÁLTALÁNOS RÉSZ 4 II. Fejezet - A PÉNZTÁRTAGSÁG 5 1. A tagsági kör 5 2. A Pénztártag felvételének

Részletesebben

ó ó ó ú ó ó ó ó ó ú ő ú ú ó ű ü ó ü ő ú ü ű ó ű ű ő ő ó ó ű ő ú ó ű ó ó ó ó ű ü ü ó ü ó ó ü ú ó ó ű ó ú ó ú ő ú ó ű ü ő ő ó ü ó ó ű ó ű ó ó ó ó ú ó ű ó ó ű ü ó ü ű ü ó ü ő ó ű ú ó ű ó ő ó ű ó ó ú ó ű ó

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2012. augusztus 9-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2012. augusztus 9-i rendkívüli ülésére Új napirendi pont 25. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. augusztus 9-i rendkívüli ülésére Tárgy: Hamulyák Mihályról elnevezendő

Részletesebben

A Harmóniabolt webáruházban kínált termékek az alábbiak szerint kategorizálhatók: étrendkiegészítők, kozmetikumok.

A Harmóniabolt webáruházban kínált termékek az alábbiak szerint kategorizálhatók: étrendkiegészítők, kozmetikumok. Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni webshopunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és kizárólag

Részletesebben

Jogosultságkezelés felhasználói leírás

Jogosultságkezelés felhasználói leírás Jogosultságkezelés felhasználói leírás 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/14 Tartalomjegyzék 1. Jogosultságkezelés a DOAS rendszerben... 3 1.1. Bevezetés...

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. kötelezettségvállalási, utalványozási, ellenjegyzési, igazolási és érvényesítési rendjéről szóló szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. kötelezettségvállalási, utalványozási, ellenjegyzési, igazolási és érvényesítési rendjéről szóló szabályzata A Pécsi Tudományegyetem kötelezettségvállalási, utalványozási, ellenjegyzési, igazolási és érvényesítési rendjéről szóló szabályzata Pécs 2010. 2012. május 24. napjától hatályos változat PREAMBULUM...3

Részletesebben

dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE Budapest, 2008.

dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE Budapest, 2008. dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE Budapest, 2008. dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE A Kormány a közrendet és közbiztonságot, összességében a jogrendet

Részletesebben

Székhely 4700 Mátészalka Ipari út 27. Mőködési engedély száma Iktató szám: 4473-17/2008 Ny.szám 45/2008 Vásárlási Feltételek nyelve

Székhely 4700 Mátészalka Ipari út 27. Mőködési engedély száma Iktató szám: 4473-17/2008 Ny.szám 45/2008 Vásárlási Feltételek nyelve VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el a Vásárlási Feltételeinket és kizárólag abban az esetben vegye igénybe

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni az Outlet Webstore Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013. március 26. Budapest TÖRTÉNŐ FIZETÉS ÉS AZ E-SZÁMLÁZÁS

Könyvelői Klub 2013. március 26. Budapest TÖRTÉNŐ FIZETÉS ÉS AZ E-SZÁMLÁZÁS Könyvelői Klub 2013. március 26. Budapest Konzultáns: Kisgyörgy Ilona közgazdász; okl. adószakértő; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló HÁZIPÉNZTÁR, ZÁRÓÁLLOMÁNY SZABÁLYOZÁSÁNAK VÁLTOZÁSAI; AZ ELEKTRONIKUS

Részletesebben

Fairker Társas Kft. 6000 Kecskemét, Békéscsabai út 2.

Fairker Társas Kft. 6000 Kecskemét, Békéscsabai út 2. Hatályos: 2015. december 02. Adatvédelmi Szabályzat Fairker Társas Kft. 6000 Kecskemét, Békéscsabai út 2. Tartalom Adatvédelmi Szabályzat... 1 3. Adatkezelés... 5 6. Adatfeldolgozó igénybevétele... 7 Adatvédelmi

Részletesebben

TÖRZSKÖNYVEZŐ SZAKTECHNIKUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

TÖRZSKÖNYVEZŐ SZAKTECHNIKUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés TÖRZSKÖNYVEZŐ SZAKTECHNIKUS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése TÖRZSKÖNYVEZŐ SZAKTECHNIKUS

Részletesebben

BALLA és TÁRSA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

BALLA és TÁRSA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Tájékoztató és szabályzat a sütik alkalmazásáról Az alábbi tájékoztatás a honlapon található adatkezelési tájékoztató részét képezi! (Tájékoztató letöltése: ITT) Tájékoztatjuk, hogy jelen webhelyet a BALLA

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK RENDELETE. (ÉÉÉÉ. hónap NN.)

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK RENDELETE. (ÉÉÉÉ. hónap NN.) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 30.1.2009 COM(2009) 31 végleges 2009/0006 (COD) C6-0048/09 Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK RENDELETE (ÉÉÉÉ. hónap NN.) a textiltermékek elnevezéséről

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

A MIOK SZEGEDI SZAKKÖZÉPISKOLA ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A MIOK SZEGEDI SZAKKÖZÉPISKOLA ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA OM: 201183 A MIOK SZEGEDI SZAKKÖZÉPISKOLA ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATA Érvényes a 2015/2016. tanévtől Szeged, 2016. április 21. MIOK Szegedi Szakközépiskola Adatvédelmi szabályzata 2 Tartalom ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT...

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült az Ecser Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. december 12-én 18.05 órai kezdettel megtartott soros üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült az Ecser Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. december 12-én 18.05 órai kezdettel megtartott soros üléséről. 1 JEGYZŐKÖNYV Készült az Ecser Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. december 12-én 18.05 órai kezdettel megtartott soros üléséről. Ülés helye: Rábai Miklós Művelődési Ház 2233 Ecser, Bajcsy

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS

VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS Szerződésszám: Iktatószám: VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény alapján lefolytatott hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményeként

Részletesebben

J ászkisér V áros Önkormányzata Képviselő-testülete. 2015. május 27-i soron kívüli nyílt üléséről

J ászkisér V áros Önkormányzata Képviselő-testülete. 2015. május 27-i soron kívüli nyílt üléséről J ászkisér V áros Önkormányzata Képviselő-testülete 5137 Jászkisér, Fő út 7. E-mail: jaszkiser@vnet.hu Tel.: 57/550-130 Fax: 57/550-120 Ikt. sz.: 13-14/2015. Je gyz őkönyv. Jászkisér Város Önkormányzata

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések Somogy megyei Közigazgatási Hivatal 1-194-13/2010. számú szabályzata az adatvédelem és az informatikai biztonság általános szabályairól, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságáról A Somogy Megyei Közigazgatási

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben

A közbeszerzési eljárás útvesztői: a MÁV elővárosi motorvonattendere

A közbeszerzési eljárás útvesztői: a MÁV elővárosi motorvonattendere Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Export-Import Menedzsment Szakirány A közbeszerzési eljárás útvesztői: a MÁV elővárosi motorvonattendere Készítette:

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08)

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) C 97/16 Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) 2005. november 17-én az Európai Unió finn elnökségének tevékenységéhez kapcsolódóan Mari Kiviniemi,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2011. szeptember 13-án megtartott nyilvános üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült: Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2011. szeptember 13-án megtartott nyilvános üléséről. Jegyzőkönyv Készült: Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 2011. szeptember 13-án megtartott nyilvános üléséről. Az ülés helye: Városháza nagy tanácskozó terme Jelen vannak: Szabó András

Részletesebben

2004.11.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 343/3

2004.11.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 343/3 2004.11.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 343/3 A BIZOTTSÁG 1982/2004/EK RENDELETE (2004. november 18.) a tagállamok közötti termékforgalomra vonatkozó közösségi statisztikáról szóló 638/2004/EK európai

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA. (2000. augusztus 31.)

Az Európai Unió Hivatalos Lapja AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA. (2000. augusztus 31.) 268 10/1. kötet 32000O0007 2000.12.11. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 310/1 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK IRÁNYMUTATÁSA (2000. augusztus 31.) az euro-rendszer monetáris politikai eszközeiről és eljárásairól

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1.

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1. Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. április 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Pécs Városi Költségvetési

Részletesebben

A SevenPoint2 társaság vállalati politikája és cégeljárása

A SevenPoint2 társaság vállalati politikája és cégeljárása Tartalom A SevenPoint2 társaság vállalati politikája és cégeljárása 1. Bevezető 1.1 Kötelezettség 1.2 A tagsági szerződésbe beépített irányelvek és eljárások 1.3 Változások 1.4 A megnevezések nem képeznek

Részletesebben

A megjelenített termékek kizárólag online, házhoz szállítással vagy személyes átvétellel rendelhetőek meg.

A megjelenített termékek kizárólag online, házhoz szállítással vagy személyes átvétellel rendelhetőek meg. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Üdvözöljük a SárgaFogó Webáruházban! Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési

Részletesebben

TERVEZET. egyes jogszabályoknak az üvegházhatású gázok kibocsátásának szabályozásával összefüggő módosításáról

TERVEZET. egyes jogszabályoknak az üvegházhatású gázok kibocsátásának szabályozásával összefüggő módosításáról KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTER KvVM/KJKF/672/2008. TERVEZET egyes jogszabályoknak az üvegházhatású gázok kibocsátásának szabályozásával összefüggő módosításáról Budapest, 2008. április 1 VEZETŐ

Részletesebben

IRÁNYELVEK MÉHÉSZKEDÉS ÉS MÉHÉSZETI TERMÉKEK A DEMETER, BIODINAMIKUS ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATBAN ÁLLÓ MÁRKÁKHOZ. 2012 június

IRÁNYELVEK MÉHÉSZKEDÉS ÉS MÉHÉSZETI TERMÉKEK A DEMETER, BIODINAMIKUS ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATBAN ÁLLÓ MÁRKÁKHOZ. 2012 június IRÁNYELVEK MÉHÉSZKEDÉS ÉS MÉHÉSZETI TERMÉKEK A DEMETER, BIODINAMIKUS ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATBAN ÁLLÓ MÁRKÁKHOZ 2012 június - 2013 július 1-ig minden tagországban alkalmazandó - Demeter International e.v.

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-496/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-496/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-496/2016. számú ügyben Előadó: dr. Kiss Bernadett dr. Tóth Lívia dr. Borza Beáta dr. Csikós Tímea Az eljárás megindulása A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények

Részletesebben

Ford és a fordizmus Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Ford és a fordizmus Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2014 június 01. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Mindannyian ismerjük Henry Ford nevét. Azonnal beugrik mindenkinek a

Részletesebben

Az új felvonódirektíva

Az új felvonódirektíva Az új felvonódirektíva AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/33/EU irányelve (2014. február 26.) Előadó: Palla Miklós ÉMI-TÜV SÜD Kft. 2015 Mivel: -95/16/EK európai parlamenti és tanácsi irányelven jelentős

Részletesebben

2005/2011. NAV elnöke által kiadott útmutató

2005/2011. NAV elnöke által kiadott útmutató 2005/2011. NAV elnöke által kiadott útmutató az ATA igazolvány alapján történő vámkezelésekről Az ATA igazolvánnyal történő vámkezelések alapját az áruk előjegyzési eljárásban való behozatalához szükséges,

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

E rendszerben csak az az eljárás kerülhet befogadásra a közfinanszírozásba, amely szerepel az Engedélyezett Orvosi Eljárások katalógusában.

E rendszerben csak az az eljárás kerülhet befogadásra a közfinanszírozásba, amely szerepel az Engedélyezett Orvosi Eljárások katalógusában. Javaslat az Engedélyezett Orvosi Eljárások Katalógusának kialakítására (Egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény-rendszerének megteremtése) (Dr. Kincses Gyula és az ESKI megbízása alapján

Részletesebben

SZELLEMI TULAJDON - KÉZIKÖNYV

SZELLEMI TULAJDON - KÉZIKÖNYV SZELLEMI TULAJDON - KÉZIKÖNYV 2 SZELLEMI TULAJDON - KÉZIKÖNYV index BEVEZETÉS 5 1 Védjegy 9 1.1 Mi a védjegy és mi a védjegy funkciója? 9 1.2 Miért védelmezze egy társaság a védjegyeit? 9 1.3 Kötelező-e

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Bizalmas adat- és ügykezelés

TÜV Rheinland InterCert Kft. Bizalmas adat- és ügykezelés 1. A szabályozás célja A TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI), illetve a munkavállalói az általuk végzett tevékenységek során hivatalból sok olyan adathoz, információhoz jutnak hozzá, amelyek a TRI, illetve

Részletesebben

8. Fejezet. Stafétaátadás az életért

8. Fejezet. Stafétaátadás az életért 8. Fejezet Stafétaátadás az életért 8. Fejezet Stafétaátadás az életért Az előző fejezetekben kijózanító elemzést közöltünk azokról a módszerekről, ahogyan az Auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor korábbi

Részletesebben

A HOZZÁFÉRÉS NYILVÁNOS ÉS KERESKEDELMI MODELLJEI A DIGITÁLIS KORSZAKBAN

A HOZZÁFÉRÉS NYILVÁNOS ÉS KERESKEDELMI MODELLJEI A DIGITÁLIS KORSZAKBAN BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B. TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK KULTÚRA ÉS OKTATÁS A HOZZÁFÉRÉS NYILVÁNOS ÉS KERESKEDELMI MODELLJEI A DIGITÁLIS KORSZAKBAN ÖSSZEFOGLALÁS Kivonat:

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (6) Adatvédelem, netikett Adatvédelem Európa többi országában már az 1970-es években felismerték ennek a veszélyeit, és törvénnyel szabályozták az adatok védelmét. Európában elsőként 1973-ban,

Részletesebben

(HL L 354., 2008.12.31., 16. o.) M1 A Bizottság 238/2010/EU rendelete (2010. március 22.) L 75 17 2010.3.23.

(HL L 354., 2008.12.31., 16. o.) M1 A Bizottság 238/2010/EU rendelete (2010. március 22.) L 75 17 2010.3.23. 2008R1333 HU 01.09.2015 024.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1333/2008/EK RENDELETE

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK trans-o-flex mint vállalkozás

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK trans-o-flex mint vállalkozás ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK trans-o-flex mint vállalkozás 1. A szerződő felek 1.1. A szolgáltató trans-o-flex Hungary Kft. (továbbiakban: trans-o-flex) Székhely: 1239 Budapest, Európa út. 12 Postacím:

Részletesebben

A jogszabályok és a szabványok eltérő szerepköréből következően, a két dokumentumtípus között több fontos különbség is található:

A jogszabályok és a szabványok eltérő szerepköréből következően, a két dokumentumtípus között több fontos különbség is található: Dr. Szakács György * : Az útügyi műszaki előírások helye a szabályozási rendszerben 1. A műszaki szabályozás dokumentumai A műszaki szabályozásnak két eltérő szerepkört betöltő fő dokumentumtípusa van:

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 2 1.1. Bejövő számla rögzítés... 2 1.2. Pénztár... 4 1.3. Főkönyv... 5 1.4. Folyószámla kezelés... 6 1.5. Banki/Átutalási csomag karbantartó...

Részletesebben