Nőgyógyászat és szülészet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nőgyógyászat és szülészet"

Átírás

1 Arwen torna Női Egészségért! Közhasznú Alapítvány június 20. Nőgyógyászat és szülészet Összeállította: Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár június

2 A lágyék területe nőben

3 A női havi ciklusban szereplő hormonok A reproduktív tengely szabályzó mechanizmusai és annak rendszerei (több szintet különböztetünk meg): Hypothalamus- thalamus (kamra, telep) alatt elhelyezkedő agyrészlet A hypothalamusban a GnRH (glikoprotein gonadotropin releasing hormon) termelődik ez serkenti az adenohypophysis hormonok felszabadulását, szintézisét: elválasztását az ösztrogének is szabályozzák (dopamin gátló, noradrenalin serkentő hatású), kiválasztásában serkentő hatású: a noradrenalin és a pszichés faktorok, koitusz, kiválasztásában szabályozó hatásuk van az ösztrogéneknek (pozitív feedback), kiválasztásában gátló hatású: a dopamin, az endorphinok, a szoptatás és a stressz, kiválasztásában serkentő vagy gátló hatású lehet: fény- és szagingereket közvetítő impulzusok és a táplálkozás, szekrécióját végző idegsejtek szakaszosan ürítik a hormont: a pulzáció gyakorisága, frekvenciája és amplitúdója (egy pulzus során ürített mennyisége) szabja meg a hypophysisre gyakorolt hatását, szekréciója egyrészt diurnalis, azaz napszaki ingadozást mutat, másrészt epizódikus, azaz nem napszakkal összefüggő akár kérgi behatásra (violens ovulatio) lehet.

4 A női havi ciklusban szereplő hormonok Hypophysis agyalapi mirigy (elülső lebenye - adenohypophysis hormonszekréciójára hat: trauma, sebészeti beavatkozás, stressz, pszichikai megterhelés, fizikai munka, hypoglikémia, tartós szorongás, emocionális izgalom, lázas állapot.) A hypophysisben termelődő sexualis hormonok a gonadotrop hormonok. FSH (glikoprotein - folliculus stimuláló hormon) GnRH (hypophysis portalis érrendszerén keresztül) hatására szakaszosan termelődik, célsejtje az ovarium granulosa sejtjei. Hatására: a tüsző érésnek indul, ösztrogének termelődnek, androgének ösztrogénné alakulnak az átalakító enzim aktivitását növeli; növeli a granulosa sejtekben az LH-receptorok számát, LH-val együtt elősegíti a petesejt meiózisát, végső differenciálódását, így az ovulatio létrejöttét, a sárgatest kialakulását és progeszteron termelését, kiválasztását az androgén, az ösztrogén és az inhibin gátolja, ezek hiánya pedig fokozza.

5 A női havi ciklusban szereplő hormonok LH (glikoprotein - luteinizáló hormon) GnRH hatására szakaszosan ürül, pulzalitása a GnRH pulzalitásához igazodik. Hatásai: petefészekben fokozza az androgén termelődését, döntő szerepe van az ovulatioban (LH-csúcs), serkenti a progeszteron termelődését, fokozza a petefészek vérellátását, FSH-val együtt segíti a petesejt meiózisát, kiválasztásában serkentő hatású az ösztrogén, gátló hatású a progeszteron.

6 A női havi ciklusban szereplő hormonok Prolaktin (fehérje - PRL) hatásai: magas koncentrációban gátolja az FSH/LH kiáramlást, az ovarialis szteroid szintézist (vérzéshiányt okoz), kis adagban serkenti az ovarialis progeszteron termelést és fenntartást, nagy adagban luteolytikus hatású (luteotrop hormon), fő hatása: a tejelválasztás megindítása és fenntartása, regulációja eltér a többi hypophysis hormontól, az egyetlen hypophysis hormon, amely a hypothalamus tónusos gátlása alatt áll; a hypothalamus felöl szekrécióját a PIF (prolaktin inhibiting faktor) szabályozza a hypothalamusban termelődik (valószínű a dopaminnal azonos): ha a PIF szintje alacsony, a prolaktin szint nő (pl.: hyperprolactinaemia) az ösztrogének stimulálják a prolaktin szekréciót, de PIF antagonista a terhesség, a szülés, a szoptatás, a stressz az alvás, a hypoglykaemia, emlőbimbó ingerlése stb. is, azaz prolaktin szintemelkedést váltanak ki, viszont a PIF kiválasztás serkentésével a prolaktin szint csökken prolaktin szekrécióban gátló hatású (dopaminagonisták) a dopamin (PIF), apomorfin, bromocriptin stb., azaz PIF szekrécióra stimulálóan hatnak.

7 A női havi ciklusban szereplő hormonok TSH! Petefészek által termelt hormonok Az itt termelődő hormonok a szteroid hormonok közé tartoznak (hasonlóan a mellékvesekéreg hormonjaihoz): androgének: koleszterinből képződnek, termelődésüket a gonadotrop hormonok szabályozzák, aromatáz enzim hatására ösztrogénné alakulhatnak; tüszőhormonok: ösztron, ösztradiol, ösztriol stb. (ösztrogének) az ovarium granulosa és theca sejtjeiben, valamint a májban termelődnek, hatásaik: serkentik a méh vérellátását, a méhizmok ingerlékenységét, a petevezető csillószőreinek mozgását, izomzatának aktivitását, az ovariumban az LH és ösztrogén receptorok fejlődését és a progeszteron receptorok képződését, a hypothalamusban a GnRH termelődését, a hypophysisben a ciklus közepén az FSH/LH szekrécióját, a jó koleszterin (HDL) szintjének növekedését, az endometriumon a proliferációs nyálkahártya kifejlődését, kiépülését stb.; gátolják a csont leépülését, LDL, VLDL ( ártó ) koleszterinképzést, tartós hatásuk esetén a hypophysis FSH ürülését;

8 A női havi ciklusban szereplő hormonok progeszteron hatásai: a legfontosabb gesztagén (pozitív autokrin hatás), csökkenti a méhizom ingerlékenységét és kontraktilitását, az oxytocin és ösztrogén receptorok képződését, egyben gátolja a prosztaglandin termelődését, a méh nyálkahártyát szekréciós fázisba transzformálja, az ösztrogénhez hasonlóan gátolja a tejelválasztást, szabályozza a petesejt vándorlását, alacsonyabb szintje serkenti, magasabb szintje gátolja az LH ürülését, fokozza a vesékben a Na kiválasztást stb.; inhibin: nem teljesen ismert, a petefészek granulosa sejtjeiben termelődik, a szteroid hormonokkal együtt gátolja az FSH szekréciót, parakrin úton növeli a theca sejtek androgén-termelését; prosztaglandinok: telítetlen zsírsavak, esszenciális zsírsavakból képződnek (monocyta macrophagok szekretálják, gyulladásos folyamatokban is részt vesznek), simaizom összehúzó hatásuk van, szerepük van a tüszőrepedésben, luteolytikus hatásuk is van, ösztrogének és az izomfeszülés termelésüket fokozza, a progeszteron mérsékli.

9 A női havi ciklus fázisai Az hypothalamo-hypophyseo-ovarialis tengely szabályozásában és az ovariumban végbemenő hormontermelés hatására a méhnyálkahártya (endometrium) a ciklus során, négy fázison regenerációs fázis: ösztrogének hatására újraépül, proliferációs fázis: tüsző hormon hatására a stroma megvastagszik, mirigyek megszaporodnak, szekréciós fázis: progeszteron és ösztrogének hatására a mirigyállomány tovább szaporodik, a stroma kiszélesedik, menstruáció: ha terhesség nem következett be, az ösztrogén és a progeszteron termelés lecsökken, ischaemias stádiumban lelökődik a nyálkahártya (desquamatio) megy át, így a szekréciós fázisban alkalmassá válik esetlegesen a megtermékenyített petesejt befogadására.

10 PCOS polycystas ovarium szindróma Nem szervi eredetű meddőség. Etiológiája, eredete máig sem tisztázott. Az egyik leggyakoribb kórkép, multifaktoriális tünet együttes egy folyamatos skálán, amelyen megtalálható a menstruációs zavarokkal vagy meddőséggel küszködő reproduktív korú nők 5-10 %-a. A százalékos arány növekszik, de függ egy ország etnikai összetételétől és az adott etnikum gazdasági fejlettségi szintjétől, valamint annak változásaitól. Stein-Leventhal szindróma Általában a PCOS amenorrhoearól elmondható, hogy a hypothalamus GnRH, gonadotropin releasing hormon szekréciója, pulzatilitása zavart szenved, ezért normál vagy csak valamivel alacsonyabb FSH szint mellett nem jön létre a petefészekben tüszőérés (perzisztáló éretlen tüszők a petefészkekben jellegzetes UH kép). Egyénenként eltérő tünetegyüttes! Meddőségi probléma esetén általában a kórkép mögött igen összetett metabolikus működészavar áll!!! A PCOS nem kizáró ok a terhességből, a hozzá kapcsolódó metabolikus működészavar megakasztja a reprodukciós folyamatokat!

11 PCOS polycystas ovarium szindróma A betegnél tapasztalható az egyenletesen magas ösztrogén-, androgén, és LH szint. A magasabb ösztron szintet indukálhatja az elhízás (ovarialis és mellékvese steroidok ösztronná alakulnak át a perifériás zsírszövetekben), vagy normál testsúlyú nőkben a magas androgén szint. Az ösztron szint visszaszorítja az FSH termelést, így relatív LH szintnövekedést vált ki. A petefészkek állandó LH szintje anovulatiohoz, illetve többszörösen perzisztáló cystakkal és fokozott androgén termeléssel járó theca sejtes hyperplasiahoz vezet. A túlsúlyosság, a kövérség (obesitas), a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód (a vékony testalkatú nőbetegeknél is) elmélyítik az endokrin elváltozásokat, és a krónikus hormonzavarokhoz csatlakozhat a metabolikus (X)-szindróma is. Így a PCOS miatt a hosszan fennálló és az együttes anyagcsere változások inzulinrezisztencia-fokozódáshoz, diabetes mellitushoz kialakulásához és cardiovascularis megbetegedésekhez vezethetnek.

12 PCOS polycystas ovarium szindróma A sok esetben diagnosztizált inzulinrezisztencia és a következményes hyperinsulinaemia a májban előállított IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor-1) fehérje (IGF-BP) és SHBG kötőfehérje termelődését csökkenti, de emeli a szabad, biológiailag aktívan kötődni képes biomolekulák (androgének) szérumszintjét. (Megemlíteném, hogy az IGF-1 szekréciójában serkentő hatású a hypoglikaemia, az alvás, a stressz, a munka, a glukagon, a camp, a fehérjebevitel stb.) A tünetek heterogenitása miatt széles spektrumot ölel fel a szindróma. Ezért a PCOS kezelését nem lehet uniformizálni, minden betegnél egyénre kell szabni a kezelést!

13 PCOS polycystas ovarium szindróma PCOS tünetei heterogenitást mutatnak: amenorrhoea (50 %-ban krónikus és tartós anovulatio: későbbiekben endometrium és petefészek-carcinoma kialakulásához vezethet); szabálytalan méhvérzés (30 %-ban); normális menstruáció (20 %-ban); klinikai hirsutismus (értékelése Ferriman Gallway-táblázattal); hirsutismus (ovarialis eredetű serumtestosteron szint emelkedett hyperandrogenismus); adrenalis eredetű androgén termelés járul hirsutismust mutató esetek 50 %-ához; virilisatio (kialakulhat mellékvese eredetű DHEAS-koncentráció /dehydroepiandrosteron sulphat/ aktív metabolit emelkedésénél első jele a hirsutismus); csökkent ösztrogén termelés (FSH-granulosa sejt alulműködés miatt secundaer amenorrhoea, későbbiekben osteoporosis kialakulásához vezethetnek); hízásra való hajlam, túlsúlyosság, valamint obesitas (40 %-ban); Hypertonia magas vérnyomás; acne pattanásos bőr; alopecia kopaszodás, hajhullás; inzulinrezisztencia (IR) és következményes hyperinsulinaemia észlelhető (50-70 %-ban), amit az inzulin receptorok örökletes vagy szerzett zavara okoz (az inzulinnak bizonyított az ovarialis androgén termelésben betöltött szerepe fokozott kockázat GDM és dyslipoproteinaemia, fibrinolízis zavar, hypertonia, hyperandrogenismus, emelkedett LDL és csökkent HDL szint miatt hypercholesterinaemia, hypertriglyceridaemia, diabetes mellitus (DM), valamint cardiovascularis betegségek kialakulására); gyakran emelkedett prolaktin szint is észlelhető galactorrhoeaval vagy anélkül; LH hypersecretio, thecastromasejt-túlműködés (normál vagy emelkedett FSH szint mellett az LH szint meghaladja az FSH szint két-háromszorosát); jellemző, ugyanakkor változó megjelenést mutat az UH-kép: a petefészkek morfológiai elváltozását mindkét oldali orvarium gyöngy fehér színű (szürke) megnagyobbodott és megvastagodott, hipertrofizálódott cortexe (nem minden beteg esetében), sok kisebb-nagyobb folliculus látható gyöngysor alakban.

14 PCOS polycystas ovarium szindróma A szteroid hormonok bioszintézisében résztvevő enzimek és a petefészek-működés szabályozásában szerepet játszó gének közül többről is feltételezik, hogy szerepet játszik a szindróma kialakulásában. A betegségre, állapotra jellemző, hogy spontán nem javul: állandóan romlik az első vérzéstől az utolsóig(?). PCOS betegeket a reproduktív kor után kitolódott klimaktérium jellemezhet, amit sokaknál tünetmentes váltás jellemez. A PCOS egy rendhagyó működés, egy egész életen át megmarad (a reproduktív rendszert befolyásolhatja). Egy életen át karban kell tartani, de nem gyógyszerekkel!

15 PCOS polycystas ovarium szindróma (petefészek drilling)

16 PCOS polycystas ovarium szindróma A PCOS és az endometriosis nem zárja ki egymást. Az ovariumok indokolatlan sebészeti kezelése maga után vonhatja az endometriosist vagy a petefészkek teljes leállását. Stimuláló és egyéb hormonkezelések (fogamzásgátlás is) elmélyíthetik a tünetegyüttest! Az ARWEN torna jótékony hatásai!

17 Endometriosis A jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség!!! Már a XIX. században leírták. Gyakori ösztrogénfüggő (autoimmun) nőgyógyászati betegség. Egy populációban a reproduktív korú nők %-át is érintheti. Az endometriosis nem kizáró ok a terhességből!!! Az endometriális szövet méhűrön kívüli beágyazódás és fennmaradása perzisztál a méhűrön kívül (szervi eredetű). A tüneteket és a következményeket okozó faktorok pontos mibenléte tisztázásra vár!!! Több elmélet van egyik sem állja meg teljesen a helyét. Következményei lehetnek: krónikus kismedencei fájdalom, vérzészavar, meddőség (!), kismedencei rákos eltérések rizikó tényezője nem mindenkinél! Egyénenként változó tünetek és ismétlődés egyéni terápia!!! Több adat áll rendelkezésre, amelyek igazolják immunológiai, a gyulladásos, a genetikai és a környezeti tényezők szerepét a betegség kialakulásában. Invazív terjeszkedése a mangilus átalakulás fokozott kockázatával jár. Retrográd menstuáció endometriális lézió (plakk) A tünetek súlyossága nem korrelál a léziók kiterjedésével. Feltehetően a gyulladásos mediátorok felelősek a dysmenorrhoeas fájdalomért, a petevezetékek megváltozott mozgásáért plakkok=meddőségi probléma

18 Endometriosis Kialakulásában szerepet játszó endogén etiológiai (belső eredetű) faktorok: Müller-cső anatómiai rendellenességei Ektópiás (fájdalmas) endometrioum megváltozása Hormonális faktorok Genetikai faktorok (endometriosis, rák és autizmus a családban) Megváltozott immunrendszer az endometriális szövet ellenállóképessége Immunologiai tényezők: csökkent localis immunválasz. Autoimmun tényezők: normálistól eltérő immunválasz. Citokinek (fehérjék immunválasz során információközvetítés), kemotaktikus faktorok, gyulladásos mediátorok a kismedencei gyulladás oxidatív stresszt okoz fájdalom! Makrofág migráció inhibitor faktor (MIG) újonnan felbukkant endometriosis kulcsmediátor Angiogenetikus és növekedési faktorok az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) rendszer megváltozik: IGF-1 szintje alacsony lesz súlyos endometriosisban

19 Endometriosis Exogén etiológiai faktorok: Kémiai ágensek, amelyek képesek megváltoztatni a endokrin renszer funkcióját olyan anyagok, amelyek képesek megváltoztatni a szteroid receptorok (főként ösztrogén receptor) vagy a fehérje receptorok funkcióját. (szintetikus fehérjeszerű és szteroid készítmények, fitoösztrogének, ösztradiol készítmények) Egyéb tényezők: toxikus elemek (dioxin), műtétek, császármetszés, traumás sérülések stb. Férfiaknál: orchidectomia (mindkét here és mellékhere eltávolítása) után magas dózisú ösztrogén terápia után

20 Dioxin A dioxin az egyik legmérgezőbb rákkeltő szerves vegyületcsoport. Vegyipari melléktermék, mely szerves vegyületek klorid jelenlétében történő égésekor vagy klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz. A dioxin előfordulása A földgolyó minden részében megtalálható. Jelen van a légkörben, a termőtalajban, folyókban és a tápláléklánc minden egyes tagjában. Jelentős mennyiségű dioxint bocsátanak ki a vulkánok és az erdőtüzek is. Nem újkeletű mesterségesen kifejlesztett méregről. A műtrágyázás és a vegyipar fejlődése azonban jelentősen megnövelte a világban előforduló dioxin-vegyületek mennyiségét. A korszerű vegyipari technológia elterjedésével a Föld dioxinszennyeződése is futótűzként terjedt körülbelül 1900 óta, majd mérgező voltának felismerése után sorra tiltották be a dioxint tartalmazó műtrágyákat. A vegyület azonban rendkívül lassan bomlik, nem könnyű tőle megszabadulni. Felezési ideje a levegőben mintegy 9 nap, de vízben márt több, mint 5, talajban több mint 10 év, s az emberi szervezetben is több mint 7 év.

21 Dioxin Mit okoz a dioxin? Az elsőként megfigyelt és dioxinnak tulajdonított betegség a bőrt súlyosan károsító dioxin-akne volt. A legnagyobb félelmet természetese a dioxin rákkeltő hatása váltja ki. A dioxin rákkeltő hatása a méreg behatását követő 10 év múltán is megnyilvánulhat. Ezt iparilag dioxinnal erősen szennyezett területek lakóinál figyelték meg. A vegyület mindkét nem esetében fehérvérűséget okoz, nőknél emellett gyakori az epehólyag és a máj rákos megbetegedése, valamint a populációban az endometriosis aránya ugrásszerűen nő. Bizonyított, hogy károsítja a fogamzóképességet, csökkenti a spermiumok számát, viselkedési zavarokat és cukorbetegséget is okozhat. A dioxin a méhen belül fejlődő magzatra is ártalmas, képes áthatolni a méhlepényen és kiválasztódni az anyatejben is

22 Endometriosis Előfordulási helyei: leggyakrabban a kismedencei szervek, hashártya, hasüregen kívül pl. a tüdőben fordul elő. Leggyakoribb formái: petefészek felszínén és állományában elhelyezkedő (ovarialis), a hátsó boltozatban a méh és a keresztcsont (savrouterin) közötti szalagok között, hüvely felé kékesen áttűnő csomók (retrocervicalis), kismedencei szervek hashártyaborítékán (pelvicus peritonealis), hüvelyfalban (vaginalis), méhnyak állományában (cervicalis) A kismedencei szervek anatómiáját eltorzító összenövéseket okoz. Folyamatosan terjedő a plakkok. A hashártyán lévő csomócskák (fibrózisok) fájdalmat és gyakran hőemelkedést is okozhatnak.

23 Lokalizációja alapján három csoportba osztályozhatjuk: endometriosis interna, externa és extragenitalis. Az endometriosisnak négy jellegzetes tünete van: ciklikus fájdalom (menses időpontjába fellépő, majd fokozatosan enyhülő alhasi és kismedencei), vérzés (vérzési rendellenességek, szokottnál bővebb menses), meddőség (mechanikai úton: tubaelzáródás, kismedencei összenövések, illetve petevándorlás, megtermékenyülés és beágyazódás gátlása révén), szervspecifikus tünetek és szövődmények (bélelzáródás, haematuria, agyvérzés stb.). Endometriosis Súlyossági foknak megfelelően: I. stádium: hashártyán szétszórtan sejthalmozódások <5 mm-nél II. stádium: sacrouterin szalagok között megjelenő sejt halmozódások > 5 mm-nél III. stádium: egymással összekapcsolódott implantatumok (endometrium részei), helyenként csokoládé cisztát képezve, összenövések (adhéziók) a kismedencében IV. stádium: extragenitalis localisatio lényegében bárhol, bármely más szervben súlyos összenövésekkel a hasi szervekkel (hólyag, bél, brochusok, vakbél, hasfal stb.) Társtünetek: inzulinrezisztencia, csökkent progeszteron szint, prolaktin, pajzsmirigy stb. szint eltérések!!!

24 Endometriosis

25 Endometriosis Jelentősen rossz hatása van az egészségi állapotra, az életminőségre! Hatalmas teher az egyénnek, költségeket ró a társadalomra is! Következmények csökkent munkaképesség, negatív önkép, idegesség, rossz alvás stb. Szokásos gyógyszerese kezelések: hormon és nem hormon készítmények

26 Endometriosis Hormonkészítmények: szisztémásan csökkentik az ösztrogénszintet a csökkent ösztrogénhatás nemcsak a méhnyálkahártyán és az endometriosis szigeteken érvényesül, hanem más hormonálisan szabályozott folyamatokban is megnyilvánul mellékhatások: csontsűrűség csökkenés, mélyvénás trombózis, inzulinrezisztencia, petefészek működés gátlása miatt meddőség kérdése előtérbe tolódik stb. GnRH analógok: szintetikus fehérjeszerű hormonok Progeszteronagonisták: szintetikus szteroidok Antiprogesztagének: szintetikus szteroidok Összetett fogamzásgátló tabletták: szintetikus szteroidok Androgének: szintetikus szteroid (danzol) GnRH antagonisták (szintetikus szteroidok fékezők) Szelektív progeszteronreceptor modulátorok stb. Nem hormon készítmények: Nem szteroid gyulladás csökkentők: acetilszalicilsav (pl. Aspirin) Nem szteroid aromatáz gátlók (inhibitorok anti-hormonok) Műtétek!!!

27 Endometriosis CA 125: egy ismeretlen szerepű protein (carcinoma eantigén), amelyet a szervezet bizonyos sejtjei állítanak elő. Ide tartozik a méh, petevezetékek, méhnyak, peritoneum, pleura. (<35 U/I 1,9-16,3) Nagyon sok rosszindulatú és jóindulatú eltérést mutathat Rosszindulatú eltéréseknél a tartós nyomonkövetése szükséges. A csökkenő érték gyógyulást és az emelkedő érték a betegség visszatérését jelentheti. Megmelkedhet a következő rákos megbetegedéseknél: 1. ovarium (petefészek) 2. petevezetékek 3. endometrium (méh nyálkahártya) 4. endocervix (méhnyak nyálkahártya) 5. pancreas (hasnyálmirigy) 6. máj Alacsony emelkedés lehet a következő szervek rákos megbetegedésénél: 1. belek (főleg vastagbél) 2. emlőmirigy 3. tüdő Megemelkedhet a következő nem-rákos állapotoknál terhesség, endometriosis, kismedence gyulladásos betegségei, menstruáció, májgyulladás, ascites (kóros folyadékgyülem a hasüregben), peritonitis (hashártyagyulladás), pancreatitis (hasnyálmirigy gyulladás), bélbetegségek stb. (CEA egy olyan, a magzatban normálisan is megtalálható fehérje, mely vastagbélrák és súlyos májzsugor, valamint cervixcarcinoma és néhány további betegség esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben <5,0 ng/ml).

28 Endometriosis Ideális gyógyszerrel kapcsolatos igények (onkológusok általa megfogalmazott): Megelőzi az endometriosis kialakulását. Véglegesen kiírtja az endometriális felrakódásokat és a panaszokat. A kezelés befejezése után megakadályozza az endometriosis kiújulását. Nem befolyásolja a petefészek működését. Mellékhatásai nincsenek, vagy csak nagyon enyhék. Lehetővé teszi a fogamzást, akár a kezelés alatt is. A szakadék óriási: a megfogalmazott igények és a jelenleg használt gyógyszeres kezelések között! (Egy kemikáliákra érzékenyen reagáló autoimmun betegség nem reagál soha jól egy újabb kemikáliára!) Az elmúlt 3 évben, a megfogalmazott igények meg is valósultak az ARWEN tornát végzők körében. Jelentős javulást értünk el +-ban az étkezés átalakításával.

29 Korai menopausa - preklimax Az eredendően (?) is csökkent mennyiségben jelen lévő tüszők a 40. életév előtt elfogynak. Okai: petefészek sebészeti eltávolítása, kemoterápiás és/vagy irradatiós (besugárzásos) károsodáson túl autoimmun eredet vagy genetikai differenciálódási zavar, esetenként hasi szeptikus műtéti következmény. Tünetei: amenorrhoea, alacsony ösztrogén (ösztradiol), és magas (> 40 me/ml) gonadotropin (FSH, LH) szint. Mi a helyzet, ha csak az FSH magas, de 40 me/ml alatti? Az ARWEN torna speciális hatásai!

30 Férfiakról más típusú ciklikusság, napszakonkénti változások peptid, protein és glikoprotein hormonok és szteroidok tesztoszteron szint csökkenés férfi klimax népbetegségek Mit okoz az inzulinrezisztencia? Nemcsak metabolikus (X)-szindrómát.

31 A medencefenék és a medence oldalfalának izomzata felezett női medence bal felében

32 Az ARWEN torna speciális gyakorlatai Alapelemek: hatha jóga, tai chi, chi kung, Alexander- és Graham-techika + saját gyakorlatok Zárt kinematikus láncú mozgások (főként) komplex izomműködés, több ízület (kompenzált) integrált elmozdulása jön létre a rögzített végpontokhoz képest Az izmok dominánsan eltérő módon működnek. Hormon hatások! Mozgáshoz kötött légzés!

33 Az ARWEN torna speciális gyakorlatai Hűtő és fűtő gyakorlatok Légzéshez kötött mozgás!!! Hormonális és idegi szabályozás Reproduktív rendszer élettani működésének visszaállítása pl. petevezeték: retrográd menstruáció (menstruációs szövettörmelék) jó irányú elvezetésében szerepet játszik!!! Kontrollált vérbőség (komfort hasi melegségérzet) Hűtő és fűtő hasvasalás Dysmenorrhoea meleggel történő kezelése jelentős múltra nyúlik vissza. Az ARWEN torna kihasználja ezt!!! Fájdalomcsillapítás! Speciális hatások!

34 Az ARWEN torna eredményei Időpontartam: szeptember 1-től január 31-ig folyamatosan Az órák helyszínei: Budapesti Szent Margit Kórház (III., Bécsi út 132.), SE Egészségtudományi Főiskolai Kar (VIII., Vas u. 17.), Pannónia Általános Iskola (XIII., Tutaj u ), Casa de la Música (VIII., Vas u. 16.) A kvantitatív kutatási anyag laboreredményei: Mens Mentis Egészségcentrum Kft-nél, Az Istenhegyi Klinikán, több fővárosi és magyarországi szakrendelőben készültek a beteg saját kérésére magánúton és/vagy szakorvosi beutalás alapján.

35 Az ARWEN torna eredményei A kísérleti kutatás célja: Különféle hormonális és/vagy meddőségi problémával küzdő nőbeteg számára segítséget nyújtó konstruktív szemléletű terápia létrehozása. Az asszisztált reprodukció hatékonyságnövelő, biztonságos kiegészítő terápiájának létrehozása.

36 Az ARWEN torna eredményei Hipotézis: Az ARWEN torna segítséget nyújt a reproduktív korú nőbetegek fogamzó képességének növelésében. Aki rendszeresen végzi a tornát, azok között gyakoribb a tervezett teherbeesés ( gyógyulás ) mint azoknál, akik a tornát rendszeresen nem vagy egyáltalán nem végzik.

37 Az ARWEN torna eredményei Randomizálás = mintavétel Populációból mintavétel: véletlen besorolással ki mit akart? Rendszeresen járt-e órára? Populációból mintavétel: kizárólag csak nők 80 %-a a meddőségi kezeléseknek a nőt terheli, akkor is, ha a partnernél, férjnél van a probléma. A stimulációk, inszeminációk és IVF kezelések gyógyszerhatásai az egészséget terhelik a későbbi úgynevezett időskori megbetegedések rizikófaktorai. Mintavétel alapján: vak vizsgálat a vizsgált személyek nem tudják, hogy melyik csoportba kerülnek saját, egyéni döntésük alapján, végzik a tornát vagy sem, kerültek a csoportokba. A döntés egyik oldala mellett sem kardoskodtam önrendelkezés.

38 Az ARWEN torna eredményei I. csoport: ARWEN torna=az új változó eredmények II. csoport: nem csinálta vagy mást csinált eredmények Étkezés: általánosan rossz mindkét csoportban, a kutatásnak nem volt függvénye ez a változó, de az eredményeknél szintén bemutatásra kerül. I csoport: 2 alcsoportra osztódott az vizsgálat közben eltelt idő, a részvétel és az eredmények alapján: 1.) 3 hónapnál tovább járt, rendszeresen részt vett a tornán eredmények 2.) részt vett a tornán, de nem járt rendszeresen eredmények (viszont egészség-, közérzetjavulás volt)

39 Az ARWEN torna eredményei 1.) alcsoport: 3 hónapnál tovább járt, rendszeresen részt vett a tornán eredmény: terhesség vagy nem jött létre terhesség 1.) alcsoport 4 csoportja a kísérleti kezelés alapján alfa csoport: csak ARWEN torna=spontán terhesség béta csoport: ARWEN torna + metformin=spontán terhesség gamma csoport: ARWEN torna + ovulatioinductio és/vagy inszeminatio/ivf=terhesség delta csoport: ARWEN torna + metformin + ovulatio-inductio és inszeminatio/ivf=terhesség

40 Alfa csoport csak ARWEN tornával spontán terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 24 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 29 főnek sikerült Ovulatio-inductio: - Metformin: - PCOS: 7 fő Endometriosis: 11 fő Preklimax: - Magas FSH szint: - Pajzsmirigy eltérés: 4 fő Magas prolaktin szint: 2 fő Egyéb nőgyógyászati probléma: 5 fő Igazolt inzulinrezisztencia: 9 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 6 fő Allergia: 13 fő, ebből gyógyszerallergia: 1 fő BMI: 25 alatti hányados 24 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: 5 fő estén, megnövekedett hasi átmérővel Étkezés: Rossz étkezés: 26 fő Elfogadható étkezés: 1 fő Egészséges étkezés: 2 fő Vetélés: 5 fő, ebből 3 kezeletlen emelkedett mértékű inzulinrezisztencia miatt, étkezésük egészséges: 2 fő egy fő méh sövény + partner eredményének problémái miatt, továbbá egy fő valószínűsíthető immun probléma miatt, illetve ösztrogén hatására a méhben többes mióma göb növekedését követően

41 Béta csoport ARWEN tornával és metforminnal spontán terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 16 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 22 főnek sikerült Ovulatio-inductio: - Metformin: 22 fő PCOS: 11 fő Endometriosis: 2 fő Csak inzulinrezisztens: 9 fő Preklimax: - Magas FSH szint: - Pajzsmirigy eltérés: 3 fő Magas prolaktin szint: 2 fő Egyéb nőgyógyászati probléma: 9 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 5 fő Allergia: 9 fő, ebből gyógyszerallergia: 6 fő BMI: 25 alatti hányados 19 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: 3 fő estén, megnövekedett hasi átmérővel Étkezés: Rossz étkezés: 20 fő Elfogadható étkezés: 1 fő Egészséges étkezés: 1 fő Vetélés: 1 fő, nagyon rossz étkezés miatti nem megfogott inzulinrezisztencia metformin mellett

42 Gamma csoport ARWEN tornával, ovulatio-inductios kezeléssel és/vagy inszeminatioval/ivf-val terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 27 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 27 főnek sikerült Ovulatio-inductio: 27 fő Metformin: - Csak sitmuláció: 3 fő Inszemináció: 6 fő IVF kezelés: 18 fő, ebből 2 külső donoros IVF kezelés PCOS: 3 fő Endometriosis: 5 fő Preklimax: 2 fő Magas FSH szint: 1 fő Pajzsmirigy eltérés: - Magas prolaktin szint: 5 fő Igazolt inzulinrezisztencia: 11 fő Egyéb nőgyógyászati probléma: 15 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 6 fő Allergia: 9 fő, ebből gyógyszerallergia: - BMI: 25 alatti hányados 23 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: 4 fő estén, megnövekedett hasi átmérővel Étkezés: Rossz étkezés: 22 fő Elfogadható étkezés: 3 fő Egészséges étkezés: 2 fő Vetélés: 1 fő, autóbaleset miatt

43 Delta csoport ARWEN tornával, metforminnal és ovulatioinductioval, inszeminatioval/ivf-val terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 11 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 13 főnek sikerült Ovulatio-inductio: 13 fő Metformin: 13 fő Csak sitmuláció: - Inszemináció: 1 fő IVF kezelés: 12 fő, ebből 2 külső donoros IVF kezelés PCOS: 3 fő Endometriosis: 1 fő Preklimax: - Csak inzulinrezisztencia: 10 fő Magas FSH szint: 1 fő Pajzsmirigy eltérés: 2 fő Magas prolaktin szint: - Egyéb nőgyógyászati probléma: 9 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 4 fő Allergia: 2 fő, ebből gyógyszerallergia: 1 fő BMI: 25 alatti hányados 9 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: összesen 4 fő=3 fő esetén megnövekedett hasi átmérővel, 1 fő arányos testtalkattal Étkezés: Rossz étkezés: 11 fő Elfogadható étkezés: 2 fő Egészséges étkezés: - Vetélés: -

A meddôség korszerû diagnosztikája és kezelése

A meddôség korszerû diagnosztikája és kezelése A meddôség korszerû diagnosztikája és kezelése A meddôség korszerû diagnosztikája és kezelése Szerkesztette STEVEN G. KAÁLI Társszerkesztôk BERNARD ARTÚR KOVÁCS PÉTER Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest,

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (52)

Baross utcai Szülészeti Esték (52) Baross utcai Szülészeti Esték (52) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata Pajzsmirigy és terhesség Előadók: Dr. Balázs

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NÔKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós - Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az

Részletesebben

3. szám. 59. évfolyam 2009. április 73-112. oldal

3. szám. 59. évfolyam 2009. április 73-112. oldal 3. szám 59. évfolyam április 73-112. oldal CONTENTS 73 MESSAGE OF EDITOR IN CHIEF (Zsuzsanna Szepezdi) PUBLICATIONS 75 Károly Hajnáczky: Hyperandrogenism in women REVIEW ON DRUGS (Judit Eggenhofer) 86

Részletesebben

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Miről is lesz szó? Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az életünk

Részletesebben

Az endometriosis. Az első két mechanizmus magyarázatot adna arra, hogy az endometriumtól távol eső területeken miért alakul ki az endometriosis.

Az endometriosis. Az első két mechanizmus magyarázatot adna arra, hogy az endometriumtól távol eső területeken miért alakul ki az endometriosis. Az endometriosis Az endometriosis I. - Az endometriosis etiológiája Szakirodalmi adatok szerint endometriosis esetében egy kóros mértékben expresszált SF-1 nevű faktor aktiválja az aromatáz enzimet, mely

Részletesebben

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Anatómiai háttér A hormonális szabályozás anatómai háttere Az endokrin szervek rendszere kémiai anyagokon, hormonokon

Részletesebben

A laparoszkópia szerepe a krónikus alhasi fájdalom diagnosztikájában és kezelésében

A laparoszkópia szerepe a krónikus alhasi fájdalom diagnosztikájában és kezelésében A laparoszkópia szerepe a krónikus alhasi fájdalom diagnosztikájában és kezelésében PhD értekezés Dr. Drozgyik István Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Programvezető:

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR BIOLÓGIA DOKTORI ISKOLA IDEGTUDOMÁNY ÉS HUMÁNBIOLÓGIA DOKTORI PROGRAM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR BIOLÓGIA DOKTORI ISKOLA IDEGTUDOMÁNY ÉS HUMÁNBIOLÓGIA DOKTORI PROGRAM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR BIOLÓGIA DOKTORI ISKOLA IDEGTUDOMÁNY ÉS HUMÁNBIOLÓGIA DOKTORI PROGRAM A FÉRFI NEMZŐKÉPTELENSÉG HÁTTERÉBEN MEGHÚZÓDÓ KROMOSZÓMA ELVÁLTOZÁSOK ÉS POLIMORFIZMUSOK

Részletesebben

A spontán koraszülés, mint multifaktoriális terhespathológiai kórkép. Doktori értekezés. Dr. Demendi Csaba

A spontán koraszülés, mint multifaktoriális terhespathológiai kórkép. Doktori értekezés. Dr. Demendi Csaba A spontán koraszülés, mint multifaktoriális terhespathológiai kórkép Doktori értekezés Dr. Demendi Csaba Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Hivatalos bírálók: Dr.

Részletesebben

Antioxidánsok: Az élõ sejtek energia termelõ szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid és szuperoxid gyökök (szabadgyökök). Ezeket

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei Bodóné Erős Rózsa Klára Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

Dr. Szekeres Júlia Orvosi Mikrobiológiai és PIBF indukálta immunológiai szabályozás

Dr. Szekeres Júlia Orvosi Mikrobiológiai és PIBF indukálta immunológiai szabályozás Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola (D95) Iskolavezető: Dr. Szekeres Júlia A-138/1993 A reprodukció immunológiai vonatkozásai programvezető: Dr. Szekeres Júlia Dr. Szekeres Júlia Orvosi Mikrobiológiai

Részletesebben

21. fejezet. Endokrinológiai károsodások. Leövey András Halmos Tamás Juhász Ferenc

21. fejezet. Endokrinológiai károsodások. Leövey András Halmos Tamás Juhász Ferenc 21. fejezet Endokrinológiai károsodások Leövey András Halmos Tamás Juhász Ferenc A szervezet belsô miliôjének fenntartásában, a homeosztázis biztosításában alapvetôen fontos szerepe van a neuroendokrin

Részletesebben

Apolycystás ovarium szindróma (PCOS) Európában, így Magyarországon is a fogamzóképes

Apolycystás ovarium szindróma (PCOS) Európában, így Magyarországon is a fogamzóképes A polycystás petefészek szindróma a metformin-dilemma Dr. med. habil. Ács Nándor Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nôgyógyászati Klinika Apolycystás ovarium szindróma (PCOS) Európában, így Magyarországon

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (61)

Baross utcai Szülészeti Esték (61) Baross utcai Szülészeti Esték (61) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata A koraszülés megelőzése. Kockázatkezelés

Részletesebben

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség

Népbetegségek. Dr. Borda Ferenc. 1. Cukorbetegség Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/19 Népbetegségek I. Anyagcsere betegségek Dr. Borda Ferenc 1. Cukorbetegség A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben

Részletesebben

Aspontán vetélés definíció szerint

Aspontán vetélés definíció szerint habituális 6/27/08 12:27 PM Page 122 A habituális vetélés nem genetikai okai Uma M. Reddy, MD Aspontán vetélés definíció szerint a 20. terhességi hét vagy az 500 grammos magzati súly elérése elôtt bekövetkezô

Részletesebben

AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK

AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG IV. KONGRESSZUSA AZ Z ELHÍZÁS, ÉS A KARDIOVASZKULÁRIS RIZIKÓFAKTOROK PROGRAM ELŐADÁSKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE 2010. március 26-27. S 1 A Magyar Obezitológiai

Részletesebben

A polycystás ovarium szindróma etiopatogenezise és a polycystás ovarium képalkotó diagnosztikája

A polycystás ovarium szindróma etiopatogenezise és a polycystás ovarium képalkotó diagnosztikája NÔGYÓGYÁSZATI DIAGNOSZTIKA Összefoglaló közlemény A polycystás ovarium szindróma etiopatogenezise és a polycystás ovarium képalkotó diagnosztikája ifj. Jakab Attila, Molnár Zsuzsanna, Tóth Zoltán A polycystás

Részletesebben

kiadás: 2013 orvosi esetismertetések/tanulmányok BEMER orvosi esetismertetések

kiadás: 2013 orvosi esetismertetések/tanulmányok BEMER orvosi esetismertetések kiadás: 2013 orvosi esetismertetések/tanulmányok BEMER orvosi esetismertetések a bemer terápia klinikai tapasztalatairól szóló előadások ELŐSZÓ 5. oldal 1. BEMER ALAPKUTATÁSOK 6. oldal Dr. med Rainer Klopp

Részletesebben

Dr. egyetemi docens főorvos

Dr. egyetemi docens főorvos A női n i egészs szség g rehabilitáci ciójának lehetőségei Dr. habil.varga Dr. Varga Péter egyetemi docens főorvos Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit KFT és a PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati

Részletesebben

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA

CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2015; 8 (SUPPL. 1) 1-32 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2015; 8 (SUPPL. 1) S 1 - S 32 S 1 CARDIOMETABOLICA HUNGARICA A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG XIV. KONGRESSZUSA ELHÍZÁS ÉS KÍSÉRŐBETEGSÉGEK

Részletesebben

ELHÍZÁS ÉS RIZIKÓFAKTOROK

ELHÍZÁS ÉS RIZIKÓFAKTOROK S 1 A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI ÉS MOZGÁSTERÁPIÁS TÁRSASÁG VI. KONGRESSZUSA ELHÍZÁS ÉS RIZIKÓFAKTOROK PROGRAM ELŐADÁSKIVONATOK GYŰJTEMÉNYE 2011. március 25-26. S 2 A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság

Részletesebben

KORÁBBI KONGRESSZUSOK:

KORÁBBI KONGRESSZUSOK: KORÁBBI KONGRESSZUSOK: Fiatal Nőorvosok I. Kongresszusa, Szeged 2005. október 25-29. Fiatal Nőorvosok II. Kongresszusa, Zalakaros 2006. október 26-27. Fiatal Nőorvosok III. Kongresszusa, Siófok 2007. november

Részletesebben

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László 1 FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László A betegség a testi lelki szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség

Részletesebben

A gyermeknőgyógyászat aktuális kérdései

A gyermeknőgyógyászat aktuális kérdései A gyermeknőgyógyászat aktuális kérdései Előadók: DR. BORSOS ANTAL egyetemi tanár, igazgató Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika DR. CSATLÓS ÉVA klinikai orvos

Részletesebben

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet Szülészeti és nôgyógyászati károsodások Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc 23. fejezet A terhesség és a munkaképesség A terhesség során elôforduló kóros állapotok Lampé László Veszélyeztetett terhesség

Részletesebben

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása A nemi működés A férfi nemiség kialakulása 2/24 a nemet alapvetően az X és Y kromoszómák jelenléte határozza meg - genetikai nem érvényre jutásához ki kell alakuljanak a megfelelő gonádok - gonadális nem

Részletesebben

Védnökök: Dr. Falus Ferenc. dékán. prof. Dr. Czinner Antal Halmy Lászlóné MSc

Védnökök: Dr. Falus Ferenc. dékán. prof. Dr. Czinner Antal Halmy Lászlóné MSc MET IX. KONGRESSZUS S1 A Magyar Elhízástudományi Társaság IX. Kongresszusa 15 éves a magyar elhízástudomány 2008. május 23-24. (péntek-szombat) Aesculap Akadémia, Budapest XI. kerület, Halmi út 20-22.

Részletesebben