Nőgyógyászat és szülészet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nőgyógyászat és szülészet"

Átírás

1 Arwen torna Női Egészségért! Közhasznú Alapítvány június 20. Nőgyógyászat és szülészet Összeállította: Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár június

2 A lágyék területe nőben

3 A női havi ciklusban szereplő hormonok A reproduktív tengely szabályzó mechanizmusai és annak rendszerei (több szintet különböztetünk meg): Hypothalamus- thalamus (kamra, telep) alatt elhelyezkedő agyrészlet A hypothalamusban a GnRH (glikoprotein gonadotropin releasing hormon) termelődik ez serkenti az adenohypophysis hormonok felszabadulását, szintézisét: elválasztását az ösztrogének is szabályozzák (dopamin gátló, noradrenalin serkentő hatású), kiválasztásában serkentő hatású: a noradrenalin és a pszichés faktorok, koitusz, kiválasztásában szabályozó hatásuk van az ösztrogéneknek (pozitív feedback), kiválasztásában gátló hatású: a dopamin, az endorphinok, a szoptatás és a stressz, kiválasztásában serkentő vagy gátló hatású lehet: fény- és szagingereket közvetítő impulzusok és a táplálkozás, szekrécióját végző idegsejtek szakaszosan ürítik a hormont: a pulzáció gyakorisága, frekvenciája és amplitúdója (egy pulzus során ürített mennyisége) szabja meg a hypophysisre gyakorolt hatását, szekréciója egyrészt diurnalis, azaz napszaki ingadozást mutat, másrészt epizódikus, azaz nem napszakkal összefüggő akár kérgi behatásra (violens ovulatio) lehet.

4 A női havi ciklusban szereplő hormonok Hypophysis agyalapi mirigy (elülső lebenye - adenohypophysis hormonszekréciójára hat: trauma, sebészeti beavatkozás, stressz, pszichikai megterhelés, fizikai munka, hypoglikémia, tartós szorongás, emocionális izgalom, lázas állapot.) A hypophysisben termelődő sexualis hormonok a gonadotrop hormonok. FSH (glikoprotein - folliculus stimuláló hormon) GnRH (hypophysis portalis érrendszerén keresztül) hatására szakaszosan termelődik, célsejtje az ovarium granulosa sejtjei. Hatására: a tüsző érésnek indul, ösztrogének termelődnek, androgének ösztrogénné alakulnak az átalakító enzim aktivitását növeli; növeli a granulosa sejtekben az LH-receptorok számát, LH-val együtt elősegíti a petesejt meiózisát, végső differenciálódását, így az ovulatio létrejöttét, a sárgatest kialakulását és progeszteron termelését, kiválasztását az androgén, az ösztrogén és az inhibin gátolja, ezek hiánya pedig fokozza.

5 A női havi ciklusban szereplő hormonok LH (glikoprotein - luteinizáló hormon) GnRH hatására szakaszosan ürül, pulzalitása a GnRH pulzalitásához igazodik. Hatásai: petefészekben fokozza az androgén termelődését, döntő szerepe van az ovulatioban (LH-csúcs), serkenti a progeszteron termelődését, fokozza a petefészek vérellátását, FSH-val együtt segíti a petesejt meiózisát, kiválasztásában serkentő hatású az ösztrogén, gátló hatású a progeszteron.

6 A női havi ciklusban szereplő hormonok Prolaktin (fehérje - PRL) hatásai: magas koncentrációban gátolja az FSH/LH kiáramlást, az ovarialis szteroid szintézist (vérzéshiányt okoz), kis adagban serkenti az ovarialis progeszteron termelést és fenntartást, nagy adagban luteolytikus hatású (luteotrop hormon), fő hatása: a tejelválasztás megindítása és fenntartása, regulációja eltér a többi hypophysis hormontól, az egyetlen hypophysis hormon, amely a hypothalamus tónusos gátlása alatt áll; a hypothalamus felöl szekrécióját a PIF (prolaktin inhibiting faktor) szabályozza a hypothalamusban termelődik (valószínű a dopaminnal azonos): ha a PIF szintje alacsony, a prolaktin szint nő (pl.: hyperprolactinaemia) az ösztrogének stimulálják a prolaktin szekréciót, de PIF antagonista a terhesség, a szülés, a szoptatás, a stressz az alvás, a hypoglykaemia, emlőbimbó ingerlése stb. is, azaz prolaktin szintemelkedést váltanak ki, viszont a PIF kiválasztás serkentésével a prolaktin szint csökken prolaktin szekrécióban gátló hatású (dopaminagonisták) a dopamin (PIF), apomorfin, bromocriptin stb., azaz PIF szekrécióra stimulálóan hatnak.

7 A női havi ciklusban szereplő hormonok TSH! Petefészek által termelt hormonok Az itt termelődő hormonok a szteroid hormonok közé tartoznak (hasonlóan a mellékvesekéreg hormonjaihoz): androgének: koleszterinből képződnek, termelődésüket a gonadotrop hormonok szabályozzák, aromatáz enzim hatására ösztrogénné alakulhatnak; tüszőhormonok: ösztron, ösztradiol, ösztriol stb. (ösztrogének) az ovarium granulosa és theca sejtjeiben, valamint a májban termelődnek, hatásaik: serkentik a méh vérellátását, a méhizmok ingerlékenységét, a petevezető csillószőreinek mozgását, izomzatának aktivitását, az ovariumban az LH és ösztrogén receptorok fejlődését és a progeszteron receptorok képződését, a hypothalamusban a GnRH termelődését, a hypophysisben a ciklus közepén az FSH/LH szekrécióját, a jó koleszterin (HDL) szintjének növekedését, az endometriumon a proliferációs nyálkahártya kifejlődését, kiépülését stb.; gátolják a csont leépülését, LDL, VLDL ( ártó ) koleszterinképzést, tartós hatásuk esetén a hypophysis FSH ürülését;

8 A női havi ciklusban szereplő hormonok progeszteron hatásai: a legfontosabb gesztagén (pozitív autokrin hatás), csökkenti a méhizom ingerlékenységét és kontraktilitását, az oxytocin és ösztrogén receptorok képződését, egyben gátolja a prosztaglandin termelődését, a méh nyálkahártyát szekréciós fázisba transzformálja, az ösztrogénhez hasonlóan gátolja a tejelválasztást, szabályozza a petesejt vándorlását, alacsonyabb szintje serkenti, magasabb szintje gátolja az LH ürülését, fokozza a vesékben a Na kiválasztást stb.; inhibin: nem teljesen ismert, a petefészek granulosa sejtjeiben termelődik, a szteroid hormonokkal együtt gátolja az FSH szekréciót, parakrin úton növeli a theca sejtek androgén-termelését; prosztaglandinok: telítetlen zsírsavak, esszenciális zsírsavakból képződnek (monocyta macrophagok szekretálják, gyulladásos folyamatokban is részt vesznek), simaizom összehúzó hatásuk van, szerepük van a tüszőrepedésben, luteolytikus hatásuk is van, ösztrogének és az izomfeszülés termelésüket fokozza, a progeszteron mérsékli.

9 A női havi ciklus fázisai Az hypothalamo-hypophyseo-ovarialis tengely szabályozásában és az ovariumban végbemenő hormontermelés hatására a méhnyálkahártya (endometrium) a ciklus során, négy fázison regenerációs fázis: ösztrogének hatására újraépül, proliferációs fázis: tüsző hormon hatására a stroma megvastagszik, mirigyek megszaporodnak, szekréciós fázis: progeszteron és ösztrogének hatására a mirigyállomány tovább szaporodik, a stroma kiszélesedik, menstruáció: ha terhesség nem következett be, az ösztrogén és a progeszteron termelés lecsökken, ischaemias stádiumban lelökődik a nyálkahártya (desquamatio) megy át, így a szekréciós fázisban alkalmassá válik esetlegesen a megtermékenyített petesejt befogadására.

10 PCOS polycystas ovarium szindróma Nem szervi eredetű meddőség. Etiológiája, eredete máig sem tisztázott. Az egyik leggyakoribb kórkép, multifaktoriális tünet együttes egy folyamatos skálán, amelyen megtalálható a menstruációs zavarokkal vagy meddőséggel küszködő reproduktív korú nők 5-10 %-a. A százalékos arány növekszik, de függ egy ország etnikai összetételétől és az adott etnikum gazdasági fejlettségi szintjétől, valamint annak változásaitól. Stein-Leventhal szindróma Általában a PCOS amenorrhoearól elmondható, hogy a hypothalamus GnRH, gonadotropin releasing hormon szekréciója, pulzatilitása zavart szenved, ezért normál vagy csak valamivel alacsonyabb FSH szint mellett nem jön létre a petefészekben tüszőérés (perzisztáló éretlen tüszők a petefészkekben jellegzetes UH kép). Egyénenként eltérő tünetegyüttes! Meddőségi probléma esetén általában a kórkép mögött igen összetett metabolikus működészavar áll!!! A PCOS nem kizáró ok a terhességből, a hozzá kapcsolódó metabolikus működészavar megakasztja a reprodukciós folyamatokat!

11 PCOS polycystas ovarium szindróma A betegnél tapasztalható az egyenletesen magas ösztrogén-, androgén, és LH szint. A magasabb ösztron szintet indukálhatja az elhízás (ovarialis és mellékvese steroidok ösztronná alakulnak át a perifériás zsírszövetekben), vagy normál testsúlyú nőkben a magas androgén szint. Az ösztron szint visszaszorítja az FSH termelést, így relatív LH szintnövekedést vált ki. A petefészkek állandó LH szintje anovulatiohoz, illetve többszörösen perzisztáló cystakkal és fokozott androgén termeléssel járó theca sejtes hyperplasiahoz vezet. A túlsúlyosság, a kövérség (obesitas), a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód (a vékony testalkatú nőbetegeknél is) elmélyítik az endokrin elváltozásokat, és a krónikus hormonzavarokhoz csatlakozhat a metabolikus (X)-szindróma is. Így a PCOS miatt a hosszan fennálló és az együttes anyagcsere változások inzulinrezisztencia-fokozódáshoz, diabetes mellitushoz kialakulásához és cardiovascularis megbetegedésekhez vezethetnek.

12 PCOS polycystas ovarium szindróma A sok esetben diagnosztizált inzulinrezisztencia és a következményes hyperinsulinaemia a májban előállított IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor-1) fehérje (IGF-BP) és SHBG kötőfehérje termelődését csökkenti, de emeli a szabad, biológiailag aktívan kötődni képes biomolekulák (androgének) szérumszintjét. (Megemlíteném, hogy az IGF-1 szekréciójában serkentő hatású a hypoglikaemia, az alvás, a stressz, a munka, a glukagon, a camp, a fehérjebevitel stb.) A tünetek heterogenitása miatt széles spektrumot ölel fel a szindróma. Ezért a PCOS kezelését nem lehet uniformizálni, minden betegnél egyénre kell szabni a kezelést!

13 PCOS polycystas ovarium szindróma PCOS tünetei heterogenitást mutatnak: amenorrhoea (50 %-ban krónikus és tartós anovulatio: későbbiekben endometrium és petefészek-carcinoma kialakulásához vezethet); szabálytalan méhvérzés (30 %-ban); normális menstruáció (20 %-ban); klinikai hirsutismus (értékelése Ferriman Gallway-táblázattal); hirsutismus (ovarialis eredetű serumtestosteron szint emelkedett hyperandrogenismus); adrenalis eredetű androgén termelés járul hirsutismust mutató esetek 50 %-ához; virilisatio (kialakulhat mellékvese eredetű DHEAS-koncentráció /dehydroepiandrosteron sulphat/ aktív metabolit emelkedésénél első jele a hirsutismus); csökkent ösztrogén termelés (FSH-granulosa sejt alulműködés miatt secundaer amenorrhoea, későbbiekben osteoporosis kialakulásához vezethetnek); hízásra való hajlam, túlsúlyosság, valamint obesitas (40 %-ban); Hypertonia magas vérnyomás; acne pattanásos bőr; alopecia kopaszodás, hajhullás; inzulinrezisztencia (IR) és következményes hyperinsulinaemia észlelhető (50-70 %-ban), amit az inzulin receptorok örökletes vagy szerzett zavara okoz (az inzulinnak bizonyított az ovarialis androgén termelésben betöltött szerepe fokozott kockázat GDM és dyslipoproteinaemia, fibrinolízis zavar, hypertonia, hyperandrogenismus, emelkedett LDL és csökkent HDL szint miatt hypercholesterinaemia, hypertriglyceridaemia, diabetes mellitus (DM), valamint cardiovascularis betegségek kialakulására); gyakran emelkedett prolaktin szint is észlelhető galactorrhoeaval vagy anélkül; LH hypersecretio, thecastromasejt-túlműködés (normál vagy emelkedett FSH szint mellett az LH szint meghaladja az FSH szint két-háromszorosát); jellemző, ugyanakkor változó megjelenést mutat az UH-kép: a petefészkek morfológiai elváltozását mindkét oldali orvarium gyöngy fehér színű (szürke) megnagyobbodott és megvastagodott, hipertrofizálódott cortexe (nem minden beteg esetében), sok kisebb-nagyobb folliculus látható gyöngysor alakban.

14 PCOS polycystas ovarium szindróma A szteroid hormonok bioszintézisében résztvevő enzimek és a petefészek-működés szabályozásában szerepet játszó gének közül többről is feltételezik, hogy szerepet játszik a szindróma kialakulásában. A betegségre, állapotra jellemző, hogy spontán nem javul: állandóan romlik az első vérzéstől az utolsóig(?). PCOS betegeket a reproduktív kor után kitolódott klimaktérium jellemezhet, amit sokaknál tünetmentes váltás jellemez. A PCOS egy rendhagyó működés, egy egész életen át megmarad (a reproduktív rendszert befolyásolhatja). Egy életen át karban kell tartani, de nem gyógyszerekkel!

15 PCOS polycystas ovarium szindróma (petefészek drilling)

16 PCOS polycystas ovarium szindróma A PCOS és az endometriosis nem zárja ki egymást. Az ovariumok indokolatlan sebészeti kezelése maga után vonhatja az endometriosist vagy a petefészkek teljes leállását. Stimuláló és egyéb hormonkezelések (fogamzásgátlás is) elmélyíthetik a tünetegyüttest! Az ARWEN torna jótékony hatásai!

17 Endometriosis A jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség!!! Már a XIX. században leírták. Gyakori ösztrogénfüggő (autoimmun) nőgyógyászati betegség. Egy populációban a reproduktív korú nők %-át is érintheti. Az endometriosis nem kizáró ok a terhességből!!! Az endometriális szövet méhűrön kívüli beágyazódás és fennmaradása perzisztál a méhűrön kívül (szervi eredetű). A tüneteket és a következményeket okozó faktorok pontos mibenléte tisztázásra vár!!! Több elmélet van egyik sem állja meg teljesen a helyét. Következményei lehetnek: krónikus kismedencei fájdalom, vérzészavar, meddőség (!), kismedencei rákos eltérések rizikó tényezője nem mindenkinél! Egyénenként változó tünetek és ismétlődés egyéni terápia!!! Több adat áll rendelkezésre, amelyek igazolják immunológiai, a gyulladásos, a genetikai és a környezeti tényezők szerepét a betegség kialakulásában. Invazív terjeszkedése a mangilus átalakulás fokozott kockázatával jár. Retrográd menstuáció endometriális lézió (plakk) A tünetek súlyossága nem korrelál a léziók kiterjedésével. Feltehetően a gyulladásos mediátorok felelősek a dysmenorrhoeas fájdalomért, a petevezetékek megváltozott mozgásáért plakkok=meddőségi probléma

18 Endometriosis Kialakulásában szerepet játszó endogén etiológiai (belső eredetű) faktorok: Müller-cső anatómiai rendellenességei Ektópiás (fájdalmas) endometrioum megváltozása Hormonális faktorok Genetikai faktorok (endometriosis, rák és autizmus a családban) Megváltozott immunrendszer az endometriális szövet ellenállóképessége Immunologiai tényezők: csökkent localis immunválasz. Autoimmun tényezők: normálistól eltérő immunválasz. Citokinek (fehérjék immunválasz során információközvetítés), kemotaktikus faktorok, gyulladásos mediátorok a kismedencei gyulladás oxidatív stresszt okoz fájdalom! Makrofág migráció inhibitor faktor (MIG) újonnan felbukkant endometriosis kulcsmediátor Angiogenetikus és növekedési faktorok az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) rendszer megváltozik: IGF-1 szintje alacsony lesz súlyos endometriosisban

19 Endometriosis Exogén etiológiai faktorok: Kémiai ágensek, amelyek képesek megváltoztatni a endokrin renszer funkcióját olyan anyagok, amelyek képesek megváltoztatni a szteroid receptorok (főként ösztrogén receptor) vagy a fehérje receptorok funkcióját. (szintetikus fehérjeszerű és szteroid készítmények, fitoösztrogének, ösztradiol készítmények) Egyéb tényezők: toxikus elemek (dioxin), műtétek, császármetszés, traumás sérülések stb. Férfiaknál: orchidectomia (mindkét here és mellékhere eltávolítása) után magas dózisú ösztrogén terápia után

20 Dioxin A dioxin az egyik legmérgezőbb rákkeltő szerves vegyületcsoport. Vegyipari melléktermék, mely szerves vegyületek klorid jelenlétében történő égésekor vagy klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz. A dioxin előfordulása A földgolyó minden részében megtalálható. Jelen van a légkörben, a termőtalajban, folyókban és a tápláléklánc minden egyes tagjában. Jelentős mennyiségű dioxint bocsátanak ki a vulkánok és az erdőtüzek is. Nem újkeletű mesterségesen kifejlesztett méregről. A műtrágyázás és a vegyipar fejlődése azonban jelentősen megnövelte a világban előforduló dioxin-vegyületek mennyiségét. A korszerű vegyipari technológia elterjedésével a Föld dioxinszennyeződése is futótűzként terjedt körülbelül 1900 óta, majd mérgező voltának felismerése után sorra tiltották be a dioxint tartalmazó műtrágyákat. A vegyület azonban rendkívül lassan bomlik, nem könnyű tőle megszabadulni. Felezési ideje a levegőben mintegy 9 nap, de vízben márt több, mint 5, talajban több mint 10 év, s az emberi szervezetben is több mint 7 év.

21 Dioxin Mit okoz a dioxin? Az elsőként megfigyelt és dioxinnak tulajdonított betegség a bőrt súlyosan károsító dioxin-akne volt. A legnagyobb félelmet természetese a dioxin rákkeltő hatása váltja ki. A dioxin rákkeltő hatása a méreg behatását követő 10 év múltán is megnyilvánulhat. Ezt iparilag dioxinnal erősen szennyezett területek lakóinál figyelték meg. A vegyület mindkét nem esetében fehérvérűséget okoz, nőknél emellett gyakori az epehólyag és a máj rákos megbetegedése, valamint a populációban az endometriosis aránya ugrásszerűen nő. Bizonyított, hogy károsítja a fogamzóképességet, csökkenti a spermiumok számát, viselkedési zavarokat és cukorbetegséget is okozhat. A dioxin a méhen belül fejlődő magzatra is ártalmas, képes áthatolni a méhlepényen és kiválasztódni az anyatejben is

22 Endometriosis Előfordulási helyei: leggyakrabban a kismedencei szervek, hashártya, hasüregen kívül pl. a tüdőben fordul elő. Leggyakoribb formái: petefészek felszínén és állományában elhelyezkedő (ovarialis), a hátsó boltozatban a méh és a keresztcsont (savrouterin) közötti szalagok között, hüvely felé kékesen áttűnő csomók (retrocervicalis), kismedencei szervek hashártyaborítékán (pelvicus peritonealis), hüvelyfalban (vaginalis), méhnyak állományában (cervicalis) A kismedencei szervek anatómiáját eltorzító összenövéseket okoz. Folyamatosan terjedő a plakkok. A hashártyán lévő csomócskák (fibrózisok) fájdalmat és gyakran hőemelkedést is okozhatnak.

23 Lokalizációja alapján három csoportba osztályozhatjuk: endometriosis interna, externa és extragenitalis. Az endometriosisnak négy jellegzetes tünete van: ciklikus fájdalom (menses időpontjába fellépő, majd fokozatosan enyhülő alhasi és kismedencei), vérzés (vérzési rendellenességek, szokottnál bővebb menses), meddőség (mechanikai úton: tubaelzáródás, kismedencei összenövések, illetve petevándorlás, megtermékenyülés és beágyazódás gátlása révén), szervspecifikus tünetek és szövődmények (bélelzáródás, haematuria, agyvérzés stb.). Endometriosis Súlyossági foknak megfelelően: I. stádium: hashártyán szétszórtan sejthalmozódások <5 mm-nél II. stádium: sacrouterin szalagok között megjelenő sejt halmozódások > 5 mm-nél III. stádium: egymással összekapcsolódott implantatumok (endometrium részei), helyenként csokoládé cisztát képezve, összenövések (adhéziók) a kismedencében IV. stádium: extragenitalis localisatio lényegében bárhol, bármely más szervben súlyos összenövésekkel a hasi szervekkel (hólyag, bél, brochusok, vakbél, hasfal stb.) Társtünetek: inzulinrezisztencia, csökkent progeszteron szint, prolaktin, pajzsmirigy stb. szint eltérések!!!

24 Endometriosis

25 Endometriosis Jelentősen rossz hatása van az egészségi állapotra, az életminőségre! Hatalmas teher az egyénnek, költségeket ró a társadalomra is! Következmények csökkent munkaképesség, negatív önkép, idegesség, rossz alvás stb. Szokásos gyógyszerese kezelések: hormon és nem hormon készítmények

26 Endometriosis Hormonkészítmények: szisztémásan csökkentik az ösztrogénszintet a csökkent ösztrogénhatás nemcsak a méhnyálkahártyán és az endometriosis szigeteken érvényesül, hanem más hormonálisan szabályozott folyamatokban is megnyilvánul mellékhatások: csontsűrűség csökkenés, mélyvénás trombózis, inzulinrezisztencia, petefészek működés gátlása miatt meddőség kérdése előtérbe tolódik stb. GnRH analógok: szintetikus fehérjeszerű hormonok Progeszteronagonisták: szintetikus szteroidok Antiprogesztagének: szintetikus szteroidok Összetett fogamzásgátló tabletták: szintetikus szteroidok Androgének: szintetikus szteroid (danzol) GnRH antagonisták (szintetikus szteroidok fékezők) Szelektív progeszteronreceptor modulátorok stb. Nem hormon készítmények: Nem szteroid gyulladás csökkentők: acetilszalicilsav (pl. Aspirin) Nem szteroid aromatáz gátlók (inhibitorok anti-hormonok) Műtétek!!!

27 Endometriosis CA 125: egy ismeretlen szerepű protein (carcinoma eantigén), amelyet a szervezet bizonyos sejtjei állítanak elő. Ide tartozik a méh, petevezetékek, méhnyak, peritoneum, pleura. (<35 U/I 1,9-16,3) Nagyon sok rosszindulatú és jóindulatú eltérést mutathat Rosszindulatú eltéréseknél a tartós nyomonkövetése szükséges. A csökkenő érték gyógyulást és az emelkedő érték a betegség visszatérését jelentheti. Megmelkedhet a következő rákos megbetegedéseknél: 1. ovarium (petefészek) 2. petevezetékek 3. endometrium (méh nyálkahártya) 4. endocervix (méhnyak nyálkahártya) 5. pancreas (hasnyálmirigy) 6. máj Alacsony emelkedés lehet a következő szervek rákos megbetegedésénél: 1. belek (főleg vastagbél) 2. emlőmirigy 3. tüdő Megemelkedhet a következő nem-rákos állapotoknál terhesség, endometriosis, kismedence gyulladásos betegségei, menstruáció, májgyulladás, ascites (kóros folyadékgyülem a hasüregben), peritonitis (hashártyagyulladás), pancreatitis (hasnyálmirigy gyulladás), bélbetegségek stb. (CEA egy olyan, a magzatban normálisan is megtalálható fehérje, mely vastagbélrák és súlyos májzsugor, valamint cervixcarcinoma és néhány további betegség esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben <5,0 ng/ml).

28 Endometriosis Ideális gyógyszerrel kapcsolatos igények (onkológusok általa megfogalmazott): Megelőzi az endometriosis kialakulását. Véglegesen kiírtja az endometriális felrakódásokat és a panaszokat. A kezelés befejezése után megakadályozza az endometriosis kiújulását. Nem befolyásolja a petefészek működését. Mellékhatásai nincsenek, vagy csak nagyon enyhék. Lehetővé teszi a fogamzást, akár a kezelés alatt is. A szakadék óriási: a megfogalmazott igények és a jelenleg használt gyógyszeres kezelések között! (Egy kemikáliákra érzékenyen reagáló autoimmun betegség nem reagál soha jól egy újabb kemikáliára!) Az elmúlt 3 évben, a megfogalmazott igények meg is valósultak az ARWEN tornát végzők körében. Jelentős javulást értünk el +-ban az étkezés átalakításával.

29 Korai menopausa - preklimax Az eredendően (?) is csökkent mennyiségben jelen lévő tüszők a 40. életév előtt elfogynak. Okai: petefészek sebészeti eltávolítása, kemoterápiás és/vagy irradatiós (besugárzásos) károsodáson túl autoimmun eredet vagy genetikai differenciálódási zavar, esetenként hasi szeptikus műtéti következmény. Tünetei: amenorrhoea, alacsony ösztrogén (ösztradiol), és magas (> 40 me/ml) gonadotropin (FSH, LH) szint. Mi a helyzet, ha csak az FSH magas, de 40 me/ml alatti? Az ARWEN torna speciális hatásai!

30 Férfiakról más típusú ciklikusság, napszakonkénti változások peptid, protein és glikoprotein hormonok és szteroidok tesztoszteron szint csökkenés férfi klimax népbetegségek Mit okoz az inzulinrezisztencia? Nemcsak metabolikus (X)-szindrómát.

31 A medencefenék és a medence oldalfalának izomzata felezett női medence bal felében

32 Az ARWEN torna speciális gyakorlatai Alapelemek: hatha jóga, tai chi, chi kung, Alexander- és Graham-techika + saját gyakorlatok Zárt kinematikus láncú mozgások (főként) komplex izomműködés, több ízület (kompenzált) integrált elmozdulása jön létre a rögzített végpontokhoz képest Az izmok dominánsan eltérő módon működnek. Hormon hatások! Mozgáshoz kötött légzés!

33 Az ARWEN torna speciális gyakorlatai Hűtő és fűtő gyakorlatok Légzéshez kötött mozgás!!! Hormonális és idegi szabályozás Reproduktív rendszer élettani működésének visszaállítása pl. petevezeték: retrográd menstruáció (menstruációs szövettörmelék) jó irányú elvezetésében szerepet játszik!!! Kontrollált vérbőség (komfort hasi melegségérzet) Hűtő és fűtő hasvasalás Dysmenorrhoea meleggel történő kezelése jelentős múltra nyúlik vissza. Az ARWEN torna kihasználja ezt!!! Fájdalomcsillapítás! Speciális hatások!

34 Az ARWEN torna eredményei Időpontartam: szeptember 1-től január 31-ig folyamatosan Az órák helyszínei: Budapesti Szent Margit Kórház (III., Bécsi út 132.), SE Egészségtudományi Főiskolai Kar (VIII., Vas u. 17.), Pannónia Általános Iskola (XIII., Tutaj u ), Casa de la Música (VIII., Vas u. 16.) A kvantitatív kutatási anyag laboreredményei: Mens Mentis Egészségcentrum Kft-nél, Az Istenhegyi Klinikán, több fővárosi és magyarországi szakrendelőben készültek a beteg saját kérésére magánúton és/vagy szakorvosi beutalás alapján.

35 Az ARWEN torna eredményei A kísérleti kutatás célja: Különféle hormonális és/vagy meddőségi problémával küzdő nőbeteg számára segítséget nyújtó konstruktív szemléletű terápia létrehozása. Az asszisztált reprodukció hatékonyságnövelő, biztonságos kiegészítő terápiájának létrehozása.

36 Az ARWEN torna eredményei Hipotézis: Az ARWEN torna segítséget nyújt a reproduktív korú nőbetegek fogamzó képességének növelésében. Aki rendszeresen végzi a tornát, azok között gyakoribb a tervezett teherbeesés ( gyógyulás ) mint azoknál, akik a tornát rendszeresen nem vagy egyáltalán nem végzik.

37 Az ARWEN torna eredményei Randomizálás = mintavétel Populációból mintavétel: véletlen besorolással ki mit akart? Rendszeresen járt-e órára? Populációból mintavétel: kizárólag csak nők 80 %-a a meddőségi kezeléseknek a nőt terheli, akkor is, ha a partnernél, férjnél van a probléma. A stimulációk, inszeminációk és IVF kezelések gyógyszerhatásai az egészséget terhelik a későbbi úgynevezett időskori megbetegedések rizikófaktorai. Mintavétel alapján: vak vizsgálat a vizsgált személyek nem tudják, hogy melyik csoportba kerülnek saját, egyéni döntésük alapján, végzik a tornát vagy sem, kerültek a csoportokba. A döntés egyik oldala mellett sem kardoskodtam önrendelkezés.

38 Az ARWEN torna eredményei I. csoport: ARWEN torna=az új változó eredmények II. csoport: nem csinálta vagy mást csinált eredmények Étkezés: általánosan rossz mindkét csoportban, a kutatásnak nem volt függvénye ez a változó, de az eredményeknél szintén bemutatásra kerül. I csoport: 2 alcsoportra osztódott az vizsgálat közben eltelt idő, a részvétel és az eredmények alapján: 1.) 3 hónapnál tovább járt, rendszeresen részt vett a tornán eredmények 2.) részt vett a tornán, de nem járt rendszeresen eredmények (viszont egészség-, közérzetjavulás volt)

39 Az ARWEN torna eredményei 1.) alcsoport: 3 hónapnál tovább járt, rendszeresen részt vett a tornán eredmény: terhesség vagy nem jött létre terhesség 1.) alcsoport 4 csoportja a kísérleti kezelés alapján alfa csoport: csak ARWEN torna=spontán terhesség béta csoport: ARWEN torna + metformin=spontán terhesség gamma csoport: ARWEN torna + ovulatioinductio és/vagy inszeminatio/ivf=terhesség delta csoport: ARWEN torna + metformin + ovulatio-inductio és inszeminatio/ivf=terhesség

40 Alfa csoport csak ARWEN tornával spontán terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 24 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 29 főnek sikerült Ovulatio-inductio: - Metformin: - PCOS: 7 fő Endometriosis: 11 fő Preklimax: - Magas FSH szint: - Pajzsmirigy eltérés: 4 fő Magas prolaktin szint: 2 fő Egyéb nőgyógyászati probléma: 5 fő Igazolt inzulinrezisztencia: 9 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 6 fő Allergia: 13 fő, ebből gyógyszerallergia: 1 fő BMI: 25 alatti hányados 24 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: 5 fő estén, megnövekedett hasi átmérővel Étkezés: Rossz étkezés: 26 fő Elfogadható étkezés: 1 fő Egészséges étkezés: 2 fő Vetélés: 5 fő, ebből 3 kezeletlen emelkedett mértékű inzulinrezisztencia miatt, étkezésük egészséges: 2 fő egy fő méh sövény + partner eredményének problémái miatt, továbbá egy fő valószínűsíthető immun probléma miatt, illetve ösztrogén hatására a méhben többes mióma göb növekedését követően

41 Béta csoport ARWEN tornával és metforminnal spontán terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 16 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 22 főnek sikerült Ovulatio-inductio: - Metformin: 22 fő PCOS: 11 fő Endometriosis: 2 fő Csak inzulinrezisztens: 9 fő Preklimax: - Magas FSH szint: - Pajzsmirigy eltérés: 3 fő Magas prolaktin szint: 2 fő Egyéb nőgyógyászati probléma: 9 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 5 fő Allergia: 9 fő, ebből gyógyszerallergia: 6 fő BMI: 25 alatti hányados 19 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: 3 fő estén, megnövekedett hasi átmérővel Étkezés: Rossz étkezés: 20 fő Elfogadható étkezés: 1 fő Egészséges étkezés: 1 fő Vetélés: 1 fő, nagyon rossz étkezés miatti nem megfogott inzulinrezisztencia metformin mellett

42 Gamma csoport ARWEN tornával, ovulatio-inductios kezeléssel és/vagy inszeminatioval/ivf-val terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 27 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 27 főnek sikerült Ovulatio-inductio: 27 fő Metformin: - Csak sitmuláció: 3 fő Inszemináció: 6 fő IVF kezelés: 18 fő, ebből 2 külső donoros IVF kezelés PCOS: 3 fő Endometriosis: 5 fő Preklimax: 2 fő Magas FSH szint: 1 fő Pajzsmirigy eltérés: - Magas prolaktin szint: 5 fő Igazolt inzulinrezisztencia: 11 fő Egyéb nőgyógyászati probléma: 15 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 6 fő Allergia: 9 fő, ebből gyógyszerallergia: - BMI: 25 alatti hányados 23 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: 4 fő estén, megnövekedett hasi átmérővel Étkezés: Rossz étkezés: 22 fő Elfogadható étkezés: 3 fő Egészséges étkezés: 2 fő Vetélés: 1 fő, autóbaleset miatt

43 Delta csoport ARWEN tornával, metforminnal és ovulatioinductioval, inszeminatioval/ivf-val terhesség jellemzői, értékelése és eredményei: szeptember 30-i részeredmény számolásnál 11 főnek sikerült január 31-i random zárásnál 13 főnek sikerült Ovulatio-inductio: 13 fő Metformin: 13 fő Csak sitmuláció: - Inszemináció: 1 fő IVF kezelés: 12 fő, ebből 2 külső donoros IVF kezelés PCOS: 3 fő Endometriosis: 1 fő Preklimax: - Csak inzulinrezisztencia: 10 fő Magas FSH szint: 1 fő Pajzsmirigy eltérés: 2 fő Magas prolaktin szint: - Egyéb nőgyógyászati probléma: 9 fő Egyéb belgyógyászati probléma: 4 fő Allergia: 2 fő, ebből gyógyszerallergia: 1 fő BMI: 25 alatti hányados 9 fő, normál, arányos testalkattal 25 fölötti hányados: összesen 4 fő=3 fő esetén megnövekedett hasi átmérővel, 1 fő arányos testtalkattal Étkezés: Rossz étkezés: 11 fő Elfogadható étkezés: 2 fő Egészséges étkezés: - Vetélés: -

ARWEN torna randomizált részeredmények. Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár (2009. június)

ARWEN torna randomizált részeredmények. Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár (2009. június) ARWEN torna randomizált részeredmények Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár (2009. június) A medencefenék és a medence oldalfalának izomzata felezett női medence bal felében Az ARWEN torna speciális

Részletesebben

ARWEN torna psycho-neuromuscularis gynaecologiai reorganisatio Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár

ARWEN torna psycho-neuromuscularis gynaecologiai reorganisatio Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár ARWEN torna psycho-neuromuscularis gynaecologiai reorganisatio Németh Tünde gyógytornász és mozgástanár Összefoglalás: A szerző bemutatja és összefoglalja az ARWEN torna jelentőségét és eredményeit az

Részletesebben

A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése. Dr. med.habil. Molnár Ildikó

A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése. Dr. med.habil. Molnár Ildikó A polycystás ovárium szindróma (PCOS) endokrinológiája és korszer kezelése Dr. med.habil. Molnár Ildikó PCOS fogalma Komplex, heterogén szindróma, ami a reproduktív korban lév nket érinti és kimutatható

Részletesebben

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés

Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Gonádműködések hormonális szabályozása áttekintés Hormonok szerepe a reproduktív működésben érett ivarsejtek létrehozása és fenntartása a megtermékenyítés körülményeinek optimalizálása a terhesség fenntartása,

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Homonértékek a nöi ciklusban

Homonértékek a nöi ciklusban Homonértékek a nöi ciklusban http://babatervezok.otthona.net Forrás: med4you.at 2007 LH és FSH Vérvétel az LH és FSH hormonok kimutatására a ciklus 1-5 napja között szokott történni. FSH mértékegység LH

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

hyperprolactinaemiák és s a

hyperprolactinaemiák és s a Miként járul j hozzá a laboratórium rium a hyperprolactinaemiák és s a polycystás ovarium szindróma (PCOS) diagnosztikájához és s a terápia monitorozásához? Szabolcs István Semmelweis Egyetem és Állami

Részletesebben

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak:

Az adenohipofizis. Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: Az adenohipofizis 2/10 Az endokrin szabályozás eddig olyan hormonokkal találkoztunk, amelyek közvetlen szabályozás alatt álltak: ADH, aldoszteron, ANP inzulin, glukagon szekretin, gasztrin, CCK, GIP eritropoetin

Részletesebben

www.szulesz-nogyogyaszt.hu Meddőség Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu Meddőség Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu Meddőség Dr. Tekse István Természetes fogamzás feltételei a női szervezetben Nemi szervek átjárhatósága Megfelelő tüszőérés és az érett petesejt kiszabadulása Egészséges petevezető

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI Orosz Mónika ÁOK VI. évfolyam Témavezető: Dr. Deli Tamás DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika POLYCYSTÁS OVARIUM SZINDRÓMA Rotterdami Kritériumok

Részletesebben

A HIPERINZULINÉMIA SZEREPE ELHÍZÁSTÓL FÜGGETLEN POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMÁBAN

A HIPERINZULINÉMIA SZEREPE ELHÍZÁSTÓL FÜGGETLEN POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMÁBAN A HIPERINZULINÉMIA SZEREPE ELHÍZÁSTÓL FÜGGETLEN POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMÁBAN Csenteri Orsolya Karola, Dr. Gődény Sándor Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézet BEVEZETÉS PCOS

Részletesebben

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül

Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tóth-Petrovics Ágnes: Szaporasági teljesítmények növelése exogén hormonális kezelések nélkül Tejtermelő tehenek szaporításának nehézségei tenyésztői szemmel A tejtermelés világszerte szinte kizárólag holstein

Részletesebben

Vásárhelyi Barna. Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet. Az ösztrogénekimmunmoduláns hatásai

Vásárhelyi Barna. Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet. Az ösztrogénekimmunmoduláns hatásai Vásárhelyi Barna Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet Az ösztrogénekimmunmoduláns hatásai Ösztrogénhatások Ösztrogénhatások Morbiditás és mortalitási profil eltérő nők és férfiak között Autoimmun

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Fogamzásgátlás a perimenopausaban (15 perc) Dr. Pál Zoltán Szegedi Tudományegyetem ÁOK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Szeged

Fogamzásgátlás a perimenopausaban (15 perc) Dr. Pál Zoltán Szegedi Tudományegyetem ÁOK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Szeged 2017. június 23. Péntek 9:30-10:00 Megnyitó Üdvözlések: Prof. Dr. László Ádám, Prof. Dr. Szilágyi András MMT KIEMELKEDŐ TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÉRT DÍJAZOTTJÁNAK ELŐADÁSA: A menopauza cardiológiai kihívásai

Részletesebben

Sejtek közötti kommunikáció:

Sejtek közötti kommunikáció: Sejtek közötti kommunikáció: Mi a sejtek közötti kommunikáció célja? Mi jellemző az endokrin kommunikációra? Mi jellemző a neurokrin kommunikációra? Melyek a közvetlen kommunikáció lépései és mi az egyes

Részletesebben

PCO szindróma és inzulin rezisztencia, társuló metabolikus eltérések. Somodi Sándor DE OEC Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Betegségek Tanszék

PCO szindróma és inzulin rezisztencia, társuló metabolikus eltérések. Somodi Sándor DE OEC Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Betegségek Tanszék PCO szindróma és inzulin rezisztencia, társuló metabolikus eltérések Somodi Sándor DE OEC Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Betegségek Tanszék Polycystás ovarium syndroma Multifaktoriális eredetű, széles

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NŐKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, akkor a betegségnek nem kell

Részletesebben

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás Gönczi Mónika Terhesség és szoptatás Debreceni Egyetem, ÁOK, Élettani Intézet Megtermékenyítés Érett spermium felépítése: Fej (mag) DNS tartalom, eleje az acrosoma (lizoszómális hatás) Nyak (centriólum),

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A LIPIDEK 1. kulcsszó cím: A lipidek szerepe az emberi szervezetben Tartalék energiaforrás, membránstruktúra alkotása, mechanikai

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás Alapfogalmak Hormon: sejtek, sejtcsoportok által termelt, biológiailag aktív anyag, amely a célsejteket a testnedvek közvetítésével éri el (humorális szabályozás). Hatására a sejtanyagcsere

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

Ha nem jön a baba... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes

Ha nem jön a baba... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes Ha nem jön a baba... azaz, amit a meddőségi vizsgálatokról tudni érdemes A családtervezés nagy döntés az életben, és szerencsés, ha a baba megszületése igazodik egy fiatal pár terveihez. Sajnos korunk

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

Belsı elválasztású mirigyek

Belsı elválasztású mirigyek II. félév, 7. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Belsı elválasztású mirigyek ENDOKRIN RENDSZER Mit tanulunk? Megismerkedünk az endokrin és exokrin mirigymőködés közti lényegi

Részletesebben

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Infertilitás/subfertilitás Férfi infertilitás esetek 90%-ban spermium

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 anyagcsere hőcsere Az élőlény és környezete nyitott rendszer inger hő kémiai mechanikai válasz mozgás alakváltoztatás

Részletesebben

Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel.

Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel. Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Mi az endometriózis?

Részletesebben

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product

Biológia jegyzet A szabályozás és a hormonrendszer copyright Mr.fireman product A Szabályozás feladata: Szabályozás homeosztázis fenntartása (élőlények szabályozott belső állandósága) külső környezethez való alkalmazkodás biztosítása A szabályozás mechanizmusa: A.) Vezérlés: A szabályozott

Részletesebben

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Diagnosztika alapjai - vázlat Endokrin betegség gyanúját felveti: Kórelőzmény - autoanamnézis,

Részletesebben

Mindentudó. A meddôség. 2003 ôsz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó. A meddôség. 2003 ôsz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó A meddôség Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2003 ôsz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért köszönetünket fejezzük

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika

Panhypopituitarismus. Dr. Szücs Nikolette. Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Panhypopituitarismus Dr. Szücs Nikolette Semmelweis Egyetem, II. sz. Belklinika Hypopitutarismus A hypophysis elülső lebeny hormonjai közül egy, több vagy valamennyi hormon teljes vagy részleges hiánya,

Részletesebben

Belső elválasztású mirigyek

Belső elválasztású mirigyek Belső elválasztású mirigyek Szekréciós szervek szövettana A különböző sejtszervecskék fejlettsége utal a szekretált anyag jellemzőire és a szekréciós aktivitás mértékére: Golgi komplex: jelenléte szekrétum

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet szabályozza. Az intézetek az adatszolgáltatást

Részletesebben

Adenomyosis corporis uteri

Adenomyosis corporis uteri Adenomyosis corporis uteri Adenomyosis: heterotop endometrium mirigyek és stroma a myometrium rétegben melyet többnyire a környező myometrium hyperplasiája kisér gyakoriság: hysterectomiák válogatás nélküli

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

TÁPLÁKOZÁS ÉS A B U D A P E S T 2 0 1 1. 0 6. 0 4.

TÁPLÁKOZÁS ÉS A B U D A P E S T 2 0 1 1. 0 6. 0 4. TÁPLÁKOZÁS ÉS A REPRODUKTÍV SZERVEK EGÉSZSÉGE B U D A P E S T 2 0 1 1. 0 6. 0 4. M I X T A Y Z S U Z S A N N A 3 6 7 0 4 3 4 2 9 8 3 w w w. m a c r o b i o t i c u m. h u m i x t a y z s @ g m a i l. c

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

A meddőség a páciensek szemszögéből. Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék

A meddőség a páciensek szemszögéből. Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék A meddőség a páciensek szemszögéből Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék Egészség - betegség Az egészség nem csupán a betegség és nyomorékság hiánya, hanem a teljes

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

GYERMEKNİGYÓGYÁSZAT GYERMEKGYÓGYÁSZ SZAKVIZSGA FELKÉSZÍTİ TANFOLYAM 2009. FEBRUÁR 9-20.

GYERMEKNİGYÓGYÁSZAT GYERMEKGYÓGYÁSZ SZAKVIZSGA FELKÉSZÍTİ TANFOLYAM 2009. FEBRUÁR 9-20. GYERMEKNİGYÓGYÁSZAT GYERMEKGYÓGYÁSZ SZAKVIZSGA FELKÉSZÍTİ TANFOLYAM 2009. FEBRUÁR 9-20. Dr. Szendei György egyetemi adjunktus Ph.D. Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nıgyógyászati Klinika Igazgató:

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei

Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei Az endokrin szabályozás általános törvényszerűségei a kémiai és idegi szabályozás alapelvei hormonok szerkezete, szintézise, tárolása, szekréciója hormonszintet meghatározó tényezők hormonszekréció szabályozása

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember hormonrendszerének felépítése A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az ember szabályozó szervrendszere: A törzsfejlődés során a növények és az állatok szervezetében

Részletesebben

REPRODUCTÍV MŰKÖDÉSEK ENDOKRINOLÓGIÁJA N Ő I G O N Á D M Ű K Ö D É S ÉLETTANA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁSA: MAGASABB KÖZPONTOK HATÁSA

REPRODUCTÍV MŰKÖDÉSEK ENDOKRINOLÓGIÁJA N Ő I G O N Á D M Ű K Ö D É S ÉLETTANA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁSA: MAGASABB KÖZPONTOK HATÁSA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉSEK ENDOKRINOLÓGIÁJA N Ő I G O N Á D M Ű K Ö D É S ÉLETTANA REPRODUCTÍV MŰKÖDÉS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁSA: MAGASABB KÖZPONTOK HATÁSA HYPOTHALAMUS: GnRH szekréció HYPOPHYSIS: FSH, LH secretio

Részletesebben

A Puregon-kezelést a fertilitási problémák kezelésében jártas orvos felügyelete alatt kell elkezdeni.

A Puregon-kezelést a fertilitási problémák kezelésében jártas orvos felügyelete alatt kell elkezdeni. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Puregon 200 NE/0,5 ml oldatos injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 NE rekombináns follikulus stimuláló hormon (FSH) tartalmaz 0,5 ml vizes oldatban.

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt

TERMELÉSÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 projekt TERMELÉSÉLETTAN Debreceni Egyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Pannon Egyetem A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1.

Orvosi élettan. Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Orvosi élettan Bevezetés és szabályozáselmélet Tanulási támpontok: 1. Prof. Sáry Gyula 1 1. Szabályozáselmélet Definiálja a belső környezet fogalmát és magyarázza el, miért van szükség annak szabályozására.

Részletesebben

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Lakatos Enikő¹, ², Balog Piroska¹ ¹Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, Budapest ²Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok

Részletesebben

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája Dr. Orosz Enikő Országos Onkológiai Intézet Budapest 2013. Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a D-Vitamin? Mi a D 1 -D 2 Vitamin és mit takar az aktív D-Vitamin

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek

dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek dr. Kranjec Ferenc A modern holstein-fríz tehén reprodukciós jellegzetességei, annak javítására alkalmazható módszerek Bodrog, Szerencsi MGZRT. A petefészek ellés utáni ciklusba lendülése Tejtermelés,

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / 2010-2011-2012-2013-2014. évi eredmények, összefüggések bemutatása II. Dr. habil Barna

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18.

Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18. Hormonvizsgálatok eredményeinek értékelése a csecsemő- és gyermekkorban Dr. Halász Zita egyetemi docens 2011.04.18. Vizsgáló módszerek érzékenysége hagyományos klinikai-kémiai módszerek 10-5 -10-6 mmol/l

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata

A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata A krónikus veseelégtelenség kardio-metabolikus kockázata Dr. Kiss István Fıv. Önk. Szent Imre Kórház, Belgyógyászati Mátrix Intézet, Nephrologia-Hypertonia Profil 1 2 SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI KOCKÁZAT ÉS BETEGSÉG

Részletesebben

A hormonális szabályozás

A hormonális szabályozás A hormonális szabályozás 1. Bevezetés Szerkesztette: Vizkievicz András Az élőrendszerekben végbemenő folyamatok nem véletlenszerű irányban, sebességgel, stb. mennek végbe, hanem meghatározott irányítás

Részletesebben

STEIN -LEVENTHAL - POLYCYSTÁS OVÁRIUM - METABOLIKUS X-SZINDROMA A SERDÜLŐKORBAN

STEIN -LEVENTHAL - POLYCYSTÁS OVÁRIUM - METABOLIKUS X-SZINDROMA A SERDÜLŐKORBAN STEIN -LEVENTHAL - POLYCYSTÁS OVÁRIUM - METABOLIKUS X-SZINDROMA A SERDÜLŐKORBAN DR. LEHOTZKY HELGA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, SZÜLÉSZETI ÉS NŐGYÓGYÁSZATI KLINIKA SZÉKELYUDVARHELY 2008. MÁRCIUS 28-29. A PCOS

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Anyagcsere változások Prof dr Kékes Ede Az anyagcsereváltozások elemzésének koncepciója

Részletesebben

Hormonális mechanizmusok az endometriosis hátterében. Dr. Tűű László Endokrinológus Mens Mentis Egészségcentrum

Hormonális mechanizmusok az endometriosis hátterében. Dr. Tűű László Endokrinológus Mens Mentis Egészségcentrum Hormonális mechanizmusok az endometriosis hátterében Dr. Tűű László Endokrinológus Mens Mentis Egészségcentrum A szervezet szabályozói A szervezet működésének szabályozói: az ősibb hormonrendszer (a folyamatos,

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (49)

Baross utcai Szülészeti Esték (49) Baross utcai Szülészeti Esték (49) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata A polycystás ovarium (PCO) syndroma Előadók:

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Civilizációs betegségek

Civilizációs betegségek Civilizációs betegségek Tulassay Tivadar-Szabó Attila Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekklinika Népesedés (Durandt JD [1974];United Nations [1998 ]) Évek Millió 0 300 1000 310 1500 500 1804 1000 1927 2000

Részletesebben

A hormonszintek életkori változásai. dr. Halász Zita egyetemi docens SE, I. sz. Gyermekklinika, Budapest. Lab.diagn

A hormonszintek életkori változásai. dr. Halász Zita egyetemi docens SE, I. sz. Gyermekklinika, Budapest. Lab.diagn A hormonszintek életkori változásai dr. Halász Zita egyetemi docens SE, I. sz. Gyermekklinika, Budapest Lab.diagn. 2014.01.15. Az emlő(b) és a pubes(p) fejlettségi stádiumai leányokban Marshall WA, Tanner

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatokról

Nőgyógyászati daganatokról Nőgyógyászati daganatokról 2015.10.08 Egészségfejlesztési Iroda Tapolca Dr. Lövei Péter Anatómia Méhtest Méhnyak Méhnyak Méh üregében: egyrétegű hám Hüvelyben: többrétegű hám A kettő találkozásánál: átmenet

Részletesebben

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató

Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus. Szülő- és betegtájékoztató Bevezetés Congenitalis adrenalis hyperplasia, 21-hidroxiláz defektus Szülő- és betegtájékoztató Minden szülő azt várja, hogy gyermeke egészséges lesz. Így azután mélyen megrázza őket, ha megtudják, hogy

Részletesebben

Mindentudó A vérzészavarokról

Mindentudó A vérzészavarokról A vérzészavarokról Mindentudó A vérzészavarokról Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2004 nyár BI. oldal 2004 ôsz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A

Részletesebben

2010. évi Közhasznúsági jelentése

2010. évi Közhasznúsági jelentése ARWEN torna Női egészségért! Közhasznú Alapítvány 296 Üröm, Tücsök köz 1/A, 2.em. 12. 21. évi Közhasznúsági jelentése Üröm, 211. március 18. Németh Tünde elnök ARWEN torna Női egészségért! Közhasznú Alapítvány

Részletesebben

A masztopátia krónikai fibróza cisztika és a Policisztás Ovárium Szindróma összehasonlítása

A masztopátia krónikai fibróza cisztika és a Policisztás Ovárium Szindróma összehasonlítása Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus Képalkotó diagnosztika analitikus szakirány A masztopátia krónikai fibróza cisztika és a Policisztás Ovárium

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak 21-es triszómia: Mi az a Down kór Down-kór gyakorisága: 0,13% Anya életkora (év) 20 25 30 35 40 45 49 Down-kór

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása A nemi működés A férfi nemiség kialakulása 2/24 a nemet alapvetően az X és Y kromoszómák jelenléte határozza meg - genetikai nem érvényre jutásához ki kell alakuljanak a megfelelő gonádok - gonadális nem

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

Klinikopathológia Sopron 2008. Granulosa sejtes ovarium tumor

Klinikopathológia Sopron 2008. Granulosa sejtes ovarium tumor Klinikopathológia Sopron 2008 Granulosa sejtes ovarium tumor Histopathologia Epitel ovarium carcinoma csoportosítása Serosus tumor 60-70% Mucinosus tumor 10% Endometrioid tumor 6-8 % Világossejtes tumor

Részletesebben

A lehetőségek tárháza. Naptármódszer. Fogamzásgátlás a gyermekáldás után

A lehetőségek tárháza. Naptármódszer. Fogamzásgátlás a gyermekáldás után Fogamzásgátlás a gyermekáldás után A baba megszületésével új fejezet kezdődik életünkben. Megtelik a lakás élettel, babaillat tölti be a szoba levegőjét, néhány óránként hangos cuppogás jelzi a kis csöppség

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

RENDELLENESSÉGEK SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOMT.

RENDELLENESSÉGEK SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOMT. RENDELLENESSÉGEK SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOMT. 1. Szaruképzési rendellenességek 2. Faggyúképzési rendellenességek 3. Hidratáció 4. Turgor, izomtónus 5. Szőrnövési rendellenességek 6. Pigment rendellenességek

Részletesebben

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus

Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus Dr.Varga Annamária belgyógyász, diabetológus A szénhidrát-, a zsír-, a fehérje és a nukleinsav-anyagcsere komplex zavara Oka: a hasnyálmirigyben termelődő - inzulin hiánya - a szervezet inzulinnal szembeni

Részletesebben

NANOS. Patient Brochure. Endokrin orbitopathia (Graves-Basedow-kór)

NANOS. Patient Brochure. Endokrin orbitopathia (Graves-Basedow-kór) NANOS Patient Brochure Endokrin orbitopathia (Graves-Basedow-kór) Copyright 2015. North American Neuro-Ophthalmology Society. All rights reserved. These brochures are produced and made available as is

Részletesebben

A POLYCYSTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS)

A POLYCYSTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS) ANYAGCSERE ENDOKRINOLÓGIA A POLYCYSTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS) Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság Patomechanizmus és hisztológia A PCOS genetikailag alapvetõen meghatározott, de környezeti

Részletesebben

Hormonális szabályozás

Hormonális szabályozás Hormonális szabályozás A Bárdos-Husvéth-Kovács: Gazdasági állatok anatómiájának és élettanának alapjai (Mezőgazda Kiadó, 2007) tankönyv ábráinak felhasználásával Szabályozás: kommunikáció! Vezérlés és

Részletesebben