A hemoglobin szerepe és funkciói normális és kóros esetekben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A hemoglobin szerepe és funkciói normális és kóros esetekben"

Átírás

1 A hemoglobin szerepe és funkciói normális és kóros esetekben Dr. Tápai Katalin Transzfúziós tanfolyam

2 A Hgb O 2 szállítására specializálódott molekula. Az emberi Hgb 4 alegységből, 2-2 különböző globinláncból áll (helikális globin), melynek hem-zsebébe (apoláros mélyedés) egy Fe 2+ -t (ferro) tartalmazó hem-prosztetikus csoportból álló tetramer kötődik. A hemet alkotó porphyrin gyűrű közepén elhelyezkedő ferro vas 6 vegyértéke közül 4-el a porphyrinhez, 1-el a globin ''proximális'' hisztidinjéhez és 1-el az oxigénen keresztül a ''disztális'' hisztidinhez kötődik.

3 Hgb paradox légzése A Hgb az O 2 -t reverzibilisen köti meg (oxigenálódik), közben kompaktabb lesz, a vas a porfiringyűrű síkjában van, az O 2 csatorna szűkül, a Hgb molekula térfogata csökken, a 2,3-DPG-t elereszti (tense forma -T). Míg deoxigenáció során fellazul, az O 2 csatorna tágul, a Hgb molekula mérete nő, a vas a porfiringyűrű síkján kívül van, a 2,3-DPG lekötődik a poláris aminosavakhoz, melyek a belső csatornában találhatók, a deoxi szerkezet stabilizálódik (relax -R). A deoxi forma stabilabb, az inter és intra alegységek közötti kötések miatt.

4 A Hgb szintézise 2 δ-aminolevulinsav porfobilinogén 4 porfobilinogén (dezaminálódással, izomerációval összekapcsolódik) 4 CO 2 gyűrűs uroporfirinogén koproporfirinogén protoporfirinogén 6 H Fe++ 2α,2β-globin protoporfirin hem Hgb A Hgb minden komponense a vvs képződésekor újonnan keletkezik. A globin aminósavakra bomlik, a hem epefesték formájában kiürül a szervezetből. A vas a lépből a májba, ill. csv-be jut és az új Hgb szintézishez felhasználódik. (A vvs képzésben az erythropoietin szerepe!) A szabad Hgb szállító fehérjéje a haptoglobin, ha ez Hgb-vel telődik (erős hemolizis) a többi sz Hgb a β-globinhoz és albuminhoz kötődik hgburia.

5 A Hgb lebontása 2O 2 haptoglobin H 2 O haptoglobin NAD/P/H NAD/P/ Hgb verdoglobin biliverdin ''indirekt bilirubin'' globin Fe+++ glükuronidizáció a májban epevezeték bél ind.bi. (vizben rosszul oldódik) ''direkt bilirubin'' (vizoldékony) urobilinogén, szterkobilinogén urobilin, szterkobilin (széklet, vizelet)

6 A Hgb Fe-ionjának a sorsa A lebontásnál ferri (Fe+++) - ion a plazmában transzferrinhez kapcsolódva transzportálódik a Hgb szintézis helyére v. ferritinhez kapcsolódva a RES-ben raktározódik. A vas felszívódása és leadása a membránon át ferro (Fe++) alakban megy végbe. A ferri vasat tartalmazó transzferrin a vesén át a vasat leadni nem tudja, így a vastartalom nem csökken. A szervezet vas igénye a Hgb szintézishez kell, vesztése szinte csak vérzéssel történik. A vékonybélből szívódik fel, és csak akkor használódik fel a raktározott vas, ha a bélből történő felszívódás után a vasszükséglet még mindig nincs biztosítva. A napi vas-szükséglet: Születéskor és a gyerekkorban: 1 mg/nap Felnőttkorban: férfi: 1 mg/nap nő: mens., lactatio idején 1,5-2 mg/nap terhesség idején 2,5-3 mg/nap menopausa után 1 mg/nap A táplálékkal bevitt vas ~ 10 %-a szívódik fel, így mg/nap vas bevitele szükséges a táplálékkal.

7 Desferal 0,5 g por infúzióhoz, sc. vagy iv. + C-vitamin Ha a Se ferritin 1000 μg/l D: 40 mg/tskg/nap Ált: Se ferritin < 2000 μg/l D: 25 mg/tskg/nap μg/l D: 35 mg/tskg/nap > 3000 μg/l D: 55 mg/tskg/nap

8 Hem-hem interakció A 4 láncban levő 4 hem csoport az O 2 -t egyre fokozódó sebességgel köti meg a csoportok interakciója miatt szigmoid O 2 disszociációs görbe (az 1. és 4. kötési sebesség közötti arány: 200) 70x nagyobb annak a valószínűsége, hogy az O 2 -gazdag Hgb ragadja meg a köv-ő O 2 -t, mint amelyik még 1-et sem kötött meg O 2 leadáskor 70x valószínűbb, hogy az O 2 -szegényebb Hgb adja le könnyebben az O 2 -t, mint az O 2 -gazdagabb A hgb relative kis parciális nyomásváltozásra abszorbeál, vagy lead nagyobb mennyiségű O 2 -t A Hgb alloszterikus molekula, melynek funkcióját kis molsúlyú komponensek befolyásolják: a ph: O 2 affinitásra hat (Bohr effektus, ez teszi lehetővé a CO 2 vérben történő transzportját) ha a ph a Hgb O 2 szaturáció, O 2 leadás ha a ph a Hgb tetramer szerkezete fellazul O 2 aff p50: (a Hgb 50 %-os telítettségéhez szükséges parciális O 2 p), ha az O 2 leadás romlik (kisebb O 2 p, nagyobb húzóerő kell a szöv-ekben, hogy az O 2 -től megváljon a Hgb) organikus foszfátok (2,3-DPG = a Hgb O 2 aff-ának alloszterikus modifikátora) növelik a deoxy forma stabilitását, ha a 2,3-DPG a Hgb O 2 szaturáció csökken (aff. ) hőmérséklet, ha nő a Hgb O 2 szaturáció csökken (aff. ) ha csökken O 2 affinitás nő

9 A Hgb tipusokat 2-2 identikus globin-láncpár alkotja: α-lánc 141 as, nem-α-lánc (β,γ,δ,ε,theta) 146 as HbF felnőtt: α2β2 96 % HbA α2δ2 2-3,5 % HbA2 α2γ2 < 1 % HbF (magzatban %, hepatikus vérképzés) 10. hétig szikzsák máj lép 20. /magzati/ héttől a csontvelő is globin 50 szintézis α % γ β 30 ε 10 theta δ születés prenatalis kor (hetek) posztnatalis kor (hetek) Magzati vvs O 2 aff.» felnőtt vvs O 2 aff. (HbF O 2 aff. > HbA O 2 aff.) oka: a 2,3 DPG hatékonyabban csökkenti a HbA O 2 aff.-át, mint a HbF-ét (a HbF-ben a 2,3-DPG egyik kötőhelyén a bázikus hisztidin helyett neutrális szerin van, mely nem tudja a 2,3-DPG-t megkötni) (HBF 1 hónapos körül eltűnik) Foetalis vér magasabb O 2 aff-a könnyíti az O 2 átjutását az anyai vérből a magzatba. A neon. vér O 2 leadó kép- -t (O 2 aff.-a nagy): újszülött, korasz. a hipoxiához

10 A Hgb O 2 telítési görbéje S alakú: az első O 2 belépése nehéz (Hgb láncok sókötése felszakad), a másodiké már könnyebb, a 3-4. kis energia befektetéssel kötődik a Hgb-hez, ugyanígy történik visszafelé is, amikor az O 2 leadásra kerül a szövetekben ezzel a móddal a Hgb több O 2 -t tud leadni azonos O 2 nyomáson, mint ha parabola alakú lenne a görbe Hgb variáns (balra tolt): O 2 aff. pco 2 Hgb variáns (jobbra tolt): O 2 aff. pco 2 (több O 2 -t tud leadni) p50 ~ 2,3 DPG ~ 1/ O 2 aff. (p50 nő jobbra tolt) 2,3-DPG deoxihgb O 2 leadás (pl. magas hegyek között élőknél a 2,3-DPG alacsonyabb O 2 tenziónál is képesek a Hgb O 2 -jét leadni)

11 Az eritropoetin (Epo) perinatalis jellemzői Az Epo szenzor (hypoxia) a foetalis életben a májban van a máj Epo szenzorai hypoxiára kevésbé érzékenyek a foetalis fiziológiás hypoxia (iu. életben tartós szöveti oxigén hiány van) nem okoz policythaemiát Megszületés után az Epo szenzor a vesébe kerül Ezt azonban a postconceptionalis idő (gestatiós kor) határozza meg A koraszülött Epo produkciója alacsony (40. hétig csak HBF-t termel) (pl. 28. héten született: 10 hetet kell várni az epo szenzor vesébe kerülésére)

12 Vas hatása: A vérképzés normális fejlődése O (nincs vas-hiány) 1. In utero: artériás O 2 saturáció 45 % erythropoietin termelés magas vvs produkció rapid (reticulocyta: ) 2. Megszületéskor: arterias O 2 saturáció: 95 % erythropoietin hiányzik vvs produkció: csökken (1/10-e a méhen belülinek) reticulocyta Hgb hét: A típusú Hgb F típusú Hgb funkcionális 2-3 diphosphoglycerat anaemia szöveti O 2 szállítás nincs Erythropoieticus inger hiányában Hgb szintjük al-bb marad 1-3 hónapos korukig, ekkor indul a vvs-képzésük, a felesleges tr ezt késlelteti) hét: Hgb mélyponton szöveti O 2 erythropoietin termelés megindul Hgb 5. > 12. hét: A vasraktárak ürülése megindul Transzfúzió hatása: A Hgb koncentráció al-bb! (erythropoiesist visszaszorítja!)

13 Az első életév Hgb változásai a születési súly szerint Élethét Érett újszülött Koraszülött Kissúlyú koraszülött ( g) (< 1200 g) 0 17,8 17,0 15, ,8 15,3 14, ,9 13,2 12, ,7 9,6* 8, ,4* 9,8 8,1* ,0 9,8 9, ,0 11,0 11,0 *: hgb mélypontok 2-3. élethó hypoxiája indítja be a vérképzést

14 A Hgb koncentráció mélypontja és ideje Az újszülött érettsége Hgb mélypont (g/dl) Mélypont ideje (hét) Érett újszülött 9,5 11, Koraszülött ( g) 8,0 10, Kissúlyú koraszülött (<1200 g) 6,5 9,0 4 8 Koraszülöttek anaemiája 0-4. élethét iatrogen anaemia élethét anaemia praematurorum normochrom, normocyter reticulopaenia csontvelő hypoplasia alacsony Se Epo szint al. alapacs. O 2 szükséglet nincs szöveti O 2 éhség nem az erythropoietin hgb. al. elvárás: kora-, kis súlyú újszülött az élet első két hetében Hgb 13 g/dl legyen szív-, tüdőbeteg esetén Hgb 17 g/dl legyen 1 ml vér = 70 ml a felnőttnél (24.hét /600g/ - 27.hétre /1000g/ született: nagy a tr. igény)

15 Transzfúzió a neonatológiában elvárás: kora-, kis súlyú újszülött az élet első két hetében Hgb 13 g/dl legyen szív-, tüdőbeteg esetén Hgb 17 g/dl legyen 1 ml vér = 70 ml a felnőttnél, újsz. perctérf: 200 ml/kg/perc, nem tud perctérf-tal kompenzálni (24.hét /600g/ - 27.hétre /1000g/ született: nagy a tr. igény) az anaemia gyakran nem társul klinikai tünetekkel a lehetséges klinikai tünetek: apnoe tachycardia (de a kilökött térf ) súlygyarapodás megállása javítható-e a koraszülöttek anaemiája transzfúzióval? apnoe: órás időtartamra tachycardia: nem! (inkább fokozódik) súlygyarapodás megállása: igen(!!) azonnal megindul a súly HgbF O 2 aff > HgbA szöveti O 2 O 2 toxicitás + a tr-t vér szabad Fe elektronja radikális OH: (ROP retinopathya of prematurity vakság NEC necrotizing enterocolitis perforáció BPD bronchopulmonalis dysplasia respirátor függőség) pao2 70 Hgmm (felnőtt: 90-95), O 2 -szaturáció nem mérvadó Újszülött vérvolumen: ml/kg Tr. D: ml/kg, vércsere D: ml/kg Graft-versus host reakció: újszülöttben rendkívül ritka!! (pl. DiGeorge sy- thymusø oka(?): T-helper sejtek funkciója, T-supressor sejtek aktivitása veszély: iu. tr., + vércsere irr-t készítményt

16 Újszülöttek transzfúziója Első életnap: Hgb 12 g/dl meggondolandó Lélegeztetett újszülött: 1. élethét: 12 g/dl hgb 1. élethét után: 11 g/dl hgb Csak oxigén igény van: 1. élethét: 10 g/dl hgb 1. élethét után: 9 g/dl hgb Jó állapot, nincs oxigén-igény 1. élethét után: 7,5 g/dl hgb A tr-t menny: ml/kg legyen (gyorsabb tr kamra ejectiós fr., de a kimenetel nem különbözik a lassabb tr-tól) 1. élethéten fiziol. az anémia koraszülöttnél is nem kéne tr-ni Jobb szellemi teljesítőkép., ha az újszülöttet visszafogottan tr-ják

17 Cseretranszfúzió: a felnőtt vér alacsonyabb O 2 aff.-a jó hatású RDS-ben, HA-ban. Krónikus anémia: kompenzatórikus 2,3-DPG emelkedés O 2 aff. csökken A humán globin-láncok szintézise: α-géncsalád 16-os kromoszómán (theta α a váltás) β-géncsalád 11-es kromoszómán (embrionális ε foetalis γ felnőtt β, δ váltás) Az embrionális élet során 3 főbb Hb tipus mutatható ki: α2ε2 Hb Gower-II theta2ε2 Hb Gower-I theta2γ2 Hb Portland, ezeket váltja fel a HbF, majd a magzati élet 2. trimeszterében a HbA (α2β2), és a HbA2 (α2δ2)

18 Hemoglobinopátiák Afrika, Ázsia, Amerika és a Földközi-tenger partvidékén évente több, mint negyedmillió súlyos hemoglobinopátiás gyerek születik. De a migráció révén pl. Magyarországra (ahol eddig ritka volt) is eljutott a betegség. I. Szerkezeti variánsok VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK a globin-gének kódoló szakaszait érintő mutációk, deléciók, ill. más genetikai események következtében a normális HbA-tól eltérő aminósavszekvenciájú v. méretű globinláncot tartalmaznak I/1. klinikai tüneteket nem okozó (ún. csendes) variánsok csak szűrővizsgálaton, v. véletlen derül ki (elektroforézis) felszíni, stabilitást v. funkciót befolyásoló kölcsönhatásban részt nem vevő aminosavakat érinti az ismert mutációk több, mint kétharmada ide tartozik I/2. hemolitikus anémiát okozó Hgb variánsok a mutációk révén a Hgb molekula fizikai-kémiai tulajdonságai változnak a/ Csökkent oldékonyságú Hgb variánsok: HbS β6 Glu Val deoxi állapotban polimerizálódik (sarlósejtképződés) HbC β6 Glu Lys kristályosodási hajlamú

19 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK Sarlósejtes anémia (HbS) Oka: A β-gén 6-os helyén a glutaminsavat kódoló GAG kódon GUG-re történő pontmutációja a globin-láncban Glu Val cserét eredményez (HbS) Jellemzői: HbS oldhatósága csökken, így a vvs alakját deformálja (deoxi állapotban füzérszerkezet) vvs bizarr, sarlóhoz hasonló alakú, rövid élettartamú hemolitikus anémia, aplasztikus ill. sarlósejtes krizisekkel vazookluziv, hemolitikus, aplasztikus, szekvesztráció és ezek kombinációi splenomegália fertőzésekre való fokozott érzékenység HbS csont- és izületi deformitások előford. növekedési és fejlődési zavarok autoszom. domináns örökl.: a heterozigóta esetekben a tünetek csak hipoxiás környezetben manifesztálódnak (erre gondolni kell várandósság alatt, pl. anesztéziában egy átmeneti hipoxia elhalásokat okozhat a lépben, hipoxiával járható beavatkozás előtt vércserét!), a heterozigóta szelektiv előnye: nem lesz maláriás homozigóta nem éri meg a reproduktiv kort

20 Sarlósejtes anémia Diagnózis és magas prevalenciájú területeken a szűrés: Hgb elektroforézis, mol.gen. (+ genetikai tanácsadás, célzott várandós-gondozás) prenatalis diagnosztika: családban korábbi homozigóta HbS betegek, mindkét szülő érintett (RFLP-, v. PCR-val) Terápia: transzfúzió sarlósodást gátló szerek (urea v. cianát mg/100 ml vér) kelátképző (desferal) folsavhiányban: folsav (1-2 mg/nap) alkalizálás: MgSO4 (1-2 ml/4 ó) NaHCO3 (2-3 g/nap) plazmaexpanderek: 5 % dextrán oxigenizáció Távlati lehetőségek: csontvelőtranszplantáció génterápia

21 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK I/2. hemolitikus anémiát okozó Hgb variánsok b/ Csökkent stabilitású Hgb variánsok Labilis Hgb-ok (kb. 200 variáns) tünetek: anémia variábilis, kor és O 2 affinitás-függő vvs T1/2 csökken cianózis methgb ill. szulfhgb következménye pigmenturia fontos jel, néha csak akut hemoliziskor manifesztálódik sárgaság zárványtest megjelenése (Nilus-kék festés): kicsapódó Hgb rögök a membránhoz kötődve (methgb- Fe+++ - bomlásakor az SH csoportok oxidálódnak) szplenomegália: a lefűződő zárványos rész a lép sinusaiban fennakad (szekvesztráció) gyógyszerérzékenység (oxidativ gyógyszerekre + kompenzatórikus foetalis Hgb képzés) sladge-képződés (infarktus) fertőzésre fokozott érzékenység, hemolitikus-, aplasztikus krizis labor. jelek: Hgb szint változó, MCH csökk., MCV, WBC, vvs morfológia norm., retikulocita-szám nő, autohemolizis fokozott, Hgb elektroforézis nem tipikus, HbA2 kissé magasabb, HbF 5-10%, HŐLABILITÁS FOKOZOTT, mol. gen.

22 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK I/2. hemolitikus anémiát okozó Hgb variánsok Csökkent stabilitású Hgb variánsok okai: b/1. a hem-zsebben mutáció, mely a hem kötődést gátolja α43 Phe Val Hb Torino b/2. a hem-zsebben poláros aminósavhoz vezető mutáció, amely megkönnyíti a viz ill. az oxidáló ágensek bejutását β28 Leu Gln Hb St. Louis b/3. a helikális részen egy aminósav prolint eredményező mutációja, mely a helix szerkezetet megbontja β88 Leu Pro Hb Santa Ana b/4. alegységek közötti kontaktusokat érintő mutációk a globin belsejét fellazító mutációk β98 Val Met Hb Köln

23 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK I/3. Cianózist okozó Hgb variánsok a/ ferri-(fe+++)-hgb-t stabilizálják α58 His Tyr Hb M Boston b/ csökkent oxigénaffinitásúak (oxi-formában gyengít) alegységek közötti kölcsönhatászavar β102 Asn Thr Hb Kansas I/4. Poliglobuliához vezető magas oxigénaffinitású Hgb variánsok a/ oxi-formát stabilizálják: α92 Arg Gln Hb J Capetown b/ deoxi-formát gyengítik: β89 Ser Asn Hb Creteil

24 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK II. Globinlánc szintézisének zavara Thalos = tenger (mellett élő emberek) α-thalassaemia (β-lánc felesleg) α-thal 1 (α0-thal) : nincs α-lánc termelés (HbA, HbA2, HbF elégtelen) homozigóta: 4 gén hiány Bart Hgb (hydrops foetalis) (αo/αo) Thalassaemia maior (újszülött-korban γ4, felnőttnél β4 = HbH) élettel összeegyeztethetetlen heterozigóta: 2 gén hiány enyhe anémia placenta Thalassaemia minor HgH betegség: 3 α-globin-gén deléciója a β-láncok túlprodukciójához vezet (β4), (α+/αo) mérs. súlyos hemol. anémia, szplenomegália Thalassaemia intermedia α-thal 2 (α+-thal) : csökkent α-lánc termelés homozigóta: 2 gén hiány enyhe anémia (α+/α+) hipokróm, mikrociter anémia heterozigóta: 1 gén hiány enyhe anémia (α+/α) tünetmentes hordozó α-thal. klinikai megjelenése: a tünetek egyenesen arányosak az α-lánc termelődésével, azaz a funkcióképtelen α-gének számával

25 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK II. Globinlánc szintézisének zavara β-thalassaemia (α-lánc felesleg) βo-thal: nincs β-lánc termelés (α4-tetramer stabilitása kicsi ineff. eritropoezis már a csv-ben elpusztulnak az α-lánc felesleget tartalmazó vvs-ek) Thalassaemia maior (homozig.) csak HbA2 (δ) és HbF (γ) van β+-thal: csökkent β-lánc termelés Thalassaemia minor (heterozig.) HgbA2 HbA2 4-6 %, HbF %

26 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK II. Globinlánc szintézisének zavara α- és β-thal jellemzői: tünetek: dózisfüggő, ~ a lánc mennyiségével (α-thal), a fölös lánc okozza a tüneteket, mert az nem képes az O 2 transzportra anémia (rövidült vvs túlélés), céltáblasejt, bazofil punktáció, bizarr formák, poikilociták, Howell-Jolly-testek (fvs, thr norm.) Se vas fokozott hepato-szplenomegália trófikus elváltozások növekedési retardáció, fejlődési rendellenességek csontelváltozások főleg a csöves csontokban (a fokozott csv-i működés következtében), fésűszerű rajzolat a koponyacsontban eritroid expanzió fokozott, ineffektiv eritropoezis terápia: transzfúziók keláció (a vastúlterhelés csökkentése) + C-vitamin folsav, B12 vitamin távolabbi lehetőségek: csontvelő transzplantáció génterápia Diagnózis: hiányzó génműködés Cabot gyűrű Heinz test

27 VELESZÜLETETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK II. Globinlánc szintézisének zavara δ-thalassaemia csak a δ-lánc szintézise csökkent, v. hiányzik δβ-thalassaemia (δβ)o-thal: mindkét lánc termelése hiányzik Hb Lepore thal hibrid (pl. δβ-) láncok keletkeznek (csökkent nem-α-lánc termelés) γδβ-thalassaemia mindhárom felnőttkori nem-α-lánc termelés hiányzik A thalassaemiák okai: a teljes gén, v, génrészletek deléciója (α-thal), nonsense mutációk (β-thal) az exonban (gén kódoló szakasza), mutációk a mrns átírását, érését, stabilitását biztosító génszakaszokon (intron, exon-intron határ stb.), szintézisgátlás

28 SZERZETT HEMOGLOBINOPÁTIÁK Posztszintetikus Hgb módosulatok 1. Hgb A1C: a β lánc az N-terminálisán egy kötött glukózt tartalmaz kezeletlen v. rosszul beállított diabetesben 4-6 % feletti ez a minor komponens 2. oxidativ károsodás v. metabolit kötés: tárolt vérben magas dextróz tartalmú stabilizátor esetén a dextróz glikolizáció nő, ez a DM-os, AMI-os, acs zavaros betegnél problémát okozhat a glükóz-hgb O 2 transzportra képtelen

29 Köszönöm a figyelmet

A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása

A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása A gázcsere alapjai, a légzési gázok szállítása Alapfogalmak szárazföldi gerincesek: a hatékony gázcseréhez a környezet és a sejtek közötti egyszerű diffúzió nem elég - légutak kialakítása (melegítés, párásítás,

Részletesebben

Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3.

Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3. Újszülöttkori-csecsemőkori transzfúziók sajátosságai,transzfúziók indikációja Prof. Dr. Machay Tamás Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika 2013.Május 3. Az újszülöttkori anaemia okai Fiziológiás anaemia

Részletesebben

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat

Anaemia súlyossága. Súlyosság. Fokozat Anaemia súlyossága Fokozat Súlyosság WHO érték (g/l) 0 norm. tartomány >/=110 1 enyhe 95-109 2 mérs. súlyos 80-94 3 súlyos 65-79 4 életveszélyes < 65 Anaemia (+ egyéb hematológiai eltérés) igen nem csv.

Részletesebben

A vér alakos elemei és azok funkciói

A vér alakos elemei és azok funkciói Hematológia A vér alakos elemei és azok funkciói Neutrofil granulociták Amöboid mozgás, kivándorolnak a nyálkahártyákra és a szövetekbe, fagocitózis Eozinofil granulociták Hisztaminés más vazoaktív vegyületek

Részletesebben

Hemoglobin - myoglobin. Konzultációs e-tananyag Szikla Károly

Hemoglobin - myoglobin. Konzultációs e-tananyag Szikla Károly Hemoglobin - myoglobin Konzultációs e-tananyag Szikla Károly Myoglobin A váz- és szívizom oxigén tároló fehérjéje Mt.: 17.800 153 aminosavból épül fel A lánc kb 75 % a hélix 8 db hélix, köztük nem helikális

Részletesebben

3. Sejtalkotó molekulák III.

3. Sejtalkotó molekulák III. 3. Sejtalkotó molekulák III. Fehérjék, fehérjeszintézis (transzkripció, transzláció, posztszintetikus módosítások). Enzimműködés 3.1 Fehérjék A genetikai információ egyik fő manifesztálódása Számos funkció

Részletesebben

A fehérjék hierarchikus szerkezete

A fehérjék hierarchikus szerkezete Fehérjék felosztása A fehérjék hierarchikus szerkezete Smeller László Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Biológiai funkció alapján Enzimek (pl.: tripszin, citokróm-c ) Transzportfehérjék

Részletesebben

Az élettani alapfogalmak ismétlése

Az élettani alapfogalmak ismétlése Anaemia - vérszegénység Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar 27.9.2009 hematmisk1.ppt Oliver Rácz 1 Az élettani alapfogalmak ismétlése A vér összetétele, vérplazma Hematopoézis A vvs-ek tulajdonsága

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Belső továbbképzésen vesz részt, ami esetmegbeszéléssel zárul. Számoljon be szakmai vezetőjének az alábbi esetről! 60 éves nőbeteg jobb középső lábujján hónapokkal korábban jelentkező fájdalmas

Részletesebben

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre

A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre A szervezet immunválasza a vérátömlesztésre Prohászka Zoltán III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Kutatólaboratórium Semmelweis Egyetem, Budapest prohoz@kut.sote.hu Transzfúziós Tanfolyam Szigorló Orvostanhallgatóknak

Részletesebben

Szigeti Gyula Péter. Homeosztázis

Szigeti Gyula Péter. Homeosztázis Szigeti Gyula Péter Homeosztázis A szervezet egy nyitott rendszer, 1. rész 1. Homeosztázis. Azon folyamatok összessége, amelyek a szervezet belső állandóságát ( internal milieu ) biztosítják. (a testfolyadékok,

Részletesebben

Dr. Fröhlich Georgina

Dr. Fröhlich Georgina Sugárbiol rbiológia Dr. Fröhlich Georgina Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központ Budapest Ionizáló sugárzások a gyógyításban ELTE TTK, Budapest Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai - determinisztikus

Részletesebben

Légzés. A gázcsere alapjai

Légzés. A gázcsere alapjai Légzés A gázcsere alapjai 2/12 Lavoisier mintegy 200 évvel ezelőtt felfedezte, hogy az állatok életműködése és az égés egyaránt O 2 fogyaszt, és CO 2 termel felfedezéséért 51 éves korában, 1794-ben guillotine-al

Részletesebben

Bioinformatika 2 5.. előad

Bioinformatika 2 5.. előad 5.. előad adás Prof. Poppe László BME Szerves Kémia és Technológia Tsz. Bioinformatika proteomika Előadás és gyakorlat 2009. 03. 21. Fehérje térszerkezet t megjelenítése A fehérjék meglehetősen összetett

Részletesebben

Szerkesztette: Vizkievicz András

Szerkesztette: Vizkievicz András Fehérjék A fehérjék - proteinek - az élő szervezetek számára a legfontosabb vegyületek. Az élet bármilyen megnyilvánulási formája fehérjékkel kapcsolatos. A sejtek szárazanyagának minimum 50 %-át adják.

Részletesebben

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai A BIOLÓGIA ALAPJAI A tananyag felépítése: Környezetmérnök és műszaki menedzser hallgatók számára Előadó: 2 + 0 + 0 óra, félévközi számonkérés 3 ZH: október 3, november 5, december 5 dr. Pécs Miklós egyetemi

Részletesebben

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános A sejtek élete 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék e csak nézd! Milyen protonátmenetes reakcióra képes egy aminosav? R 2 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános képlete 5.2. A legegyszerűbb

Részletesebben

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l

Férfiakban: RBC: < 4,4 T/l HGB: < 135 g/l PCV: < 0,40 l/l. Nőkben: RBC: < 3,8 T/l HGB: < 120 g/l PCV: < 0,37 l/l ANÉMIÁK Az anémia ritkán önálló megbetegedés, leggyakrabban valamilyen más egyéb betegség - pl: krónikus gyulladás, malignus megbetegedés kísérőjelensége, könnyen felismerhető tünete. Definíció: A keringő

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ 4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának Budapest, 2006. augusztus 25. Szám: 7814/41/2006 7813/41/2006 26 526/41/2005 Eloadó: dr. Mészáros Gabriella Módosította:

Részletesebben

A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához

A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához A vas státusz ismerete a helyes diagnózis felállításához Dr. Novák Mária 2016. Február 10. Szegedi Úti Akadémia 2016 Haematológiai automata Vérszegénység (anaemia) A vvt tömeg és a Hgb tartalom csökkenése

Részletesebben

Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek

Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek Több oxigéntartalmú funkciós csoportot tartalmazó vegyületek Hidroxikarbonsavak α-hidroxi karbonsavak -Glikolsav (kézkrémek) - Tejsav (tejtermékek, izomláz, fogszuvasodás) - Citromsav (citrusfélékben,

Részletesebben

Westergren érték = vérsüllyedés, We Normal érték: ~ 3-8 mm/óra férfiakban ~ 5-10 mm/óra nőkben Rosszindulatú daganatokban és fertzésekben megnő.

Westergren érték = vérsüllyedés, We Normal érték: ~ 3-8 mm/óra férfiakban ~ 5-10 mm/óra nőkben Rosszindulatú daganatokban és fertzésekben megnő. A vér Fizikai paraméterek Felnőtt : 5-6l Felnőtt : 4-5l 5x viszkózusabb, mint a víz ph: 7,35 7,45 (enyhén lúgos) Színe: élénk pirostól (oxigenált vér) a mélyvörösig (deoxigenált vér) változik. Westergren

Részletesebben

Icterus. Definició. A bır, a sclera, a nyálkahártyák sárga elszínezıdése, amely egy epefesték felhalmozódása (hyperbilirubinaemia) okoz.

Icterus. Definició. A bır, a sclera, a nyálkahártyák sárga elszínezıdése, amely egy epefesték felhalmozódása (hyperbilirubinaemia) okoz. Icterus Definició A bır, a sclera, a nyálkahártyák sárga elszínezıdése, amely egy epefesték felhalmozódása (hyperbilirubinaemia) okoz. Epefesték= bilirubin + származékai (legalább 20-féle bomlástermék).

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

Az aminosav anyagcsere orvosi vonatkozásai Csősz Éva

Az aminosav anyagcsere orvosi vonatkozásai Csősz Éva Az aminosav anyagcsere orvosi vonatkozásai Csősz Éva E-mail: cseva@med.unideb.hu Általános reakciók az aminosav anyagcserében 1. Nitrogén eltávolítás: transzaminálás dezaminálás: oxidatív nem oxidatív

Részletesebben

Májbetegségek és terhesség

Májbetegségek és terhesség Májbetegségek és terhesség Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. Belgyógyásza@ Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májfunkciós értékek változása

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F) enzim aktivátorok (Zn, Mn) ozmotikus viszonyok (K, Na, Cl) sav-bázis

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz. A, D, E, C és B-vitamin-komplex

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz. A, D, E, C és B-vitamin-komplex BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz A, D, E, C és B-vitamin-komplex Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Biofizika (molekuláris biofizika és biológiai anyagtan) 2014, tavaszi szemeszter

Biofizika (molekuláris biofizika és biológiai anyagtan) 2014, tavaszi szemeszter A biofizika a biológia és fizika hatátudománya, mely fizikai és fizikai-kémiai módszeeket használ az élő endszeek tanulmányozásáa. Biofizika (molekuláis biofizika és biológiai anyagtan) 014, tavaszi szemeszte

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik)

Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik) Krónikus vesebetegségek (CKD) szisztémás betegségekben, pl. hypertóniában (amit a gyógyszerészeknek is ismerni kell; betegtanácsadási feladataik) Dr. Nagy Judit Vázlat - CKD mint népegészségügyi probléma

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük.

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük. 1 Az anyagcsere Szerk.: Vizkievicz András Általános bevezető Az élő sejtekben zajló biokémiai folyamatok összességét anyagcserének nevezzük. Az élő sejtek nyílt anyagi rendszerek, azaz környezetükkel állandó

Részletesebben

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ Streptase 1 500 000 NE liofilizátum oldatos injekcióhoz/infúzióhoz streptokinase HATÓANYAG: Stabilizált tiszta sztreptokináz. A Streptase

Részletesebben

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Felosztás A fehérjéket feloszthatjuk aszerint, hogy

Részletesebben

A transzfúzió sajátos szempontjai újszülött és csecsemőkorban. Dr. Majorovics Éva SE I.sz. Gyermekklinika

A transzfúzió sajátos szempontjai újszülött és csecsemőkorban. Dr. Majorovics Éva SE I.sz. Gyermekklinika A transzfúzió sajátos szempontjai újszülött és csecsemőkorban Dr. Majorovics Éva SE I.sz. Gyermekklinika 2016.11.04. A transzfúzió gyakorlatának ellentmondásai A neonatológiában az oxidatív megbetegedések

Részletesebben

A vér élettana II. Vörösvértestek

A vér élettana II. Vörösvértestek A vér élettana II. Vörösvértestek Prof. Kéri Szabolcs SZTE ÁOK Élettani Intézet, 2018 1. Fizikai tulajdonságok A vörösvértestek - szám: 4-5 millió/μl, élettartam: 120 nap - átmérő: 7-8 μm - keletkezés:

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszék 2015 1 I. Elméleti bevezető 1.1. Gyógyszerkönyv A Magyar gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Hungarica) első

Részletesebben

Étel allergiák és étel intoleranciák

Étel allergiák és étel intoleranciák Étel allergiák és étel intoleranciák laboratóriumi kórisméje Dr. Németh Julianna SynlabHungary KFT, Budapest Diagnosztikai Központ Immunológiai Laboratóriuma www. laboratoriumkft.hu Étkezéssel, emésztéssel

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE VPRIV 200 egység por oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 egység* velagluceráz-alfát tartalmaz.

Részletesebben

TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK

TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK A rák gyógyszeres kezelése nem megoldott - néhány antibiotikum segíthet átmenetileg. Nincs igazán jó és egyértelmű terápiája, alternatívák: - sebészeti beavatkozás - besugárzás

Részletesebben

6. Zárványtestek feldolgozása

6. Zárványtestek feldolgozása 6. Zárványtestek feldolgozása... 1 6.1. A zárványtestek... 1 6.1.1. A zárványtestek kialakulása... 2 6.1.2. A feldolgozási technológia... 3 6.1.2.1. Sejtfeltárás... 3 6.1.2.2. Centrifugálás, tisztítás...

Részletesebben

A fehérjék szerkezete és az azt meghatározó kölcsönhatások

A fehérjék szerkezete és az azt meghatározó kölcsönhatások A fehérjék szerkezete és az azt meghatározó kölcsönhatások 1. A fehérjék szerepe az élõlényekben 2. A fehérjék szerkezetének szintjei 3. A fehérjék konformációs stabilitásáért felelõs kölcsönhatások 4.

Részletesebben

KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE

KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE (MP 057.B1) Készítette: Dr. Balogh Zoltán egyetemi adjunktus Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi

Részletesebben

1. Tömegszámváltozás nélkül milyen részecskéket bocsáthatnak ki magukból a bomlékony atommagok?

1. Tömegszámváltozás nélkül milyen részecskéket bocsáthatnak ki magukból a bomlékony atommagok? A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) fordulójának feladatlapja KÉMIÁBÓL I-II. kategória I. FELADATSOR Az I. feladatsorban húsz kérdés szerepel. Minden kérdés után

Részletesebben

I. FARMAKOKINETIKA. F + R hatás (farmakon, (receptor) gyógyszer) F + R FR

I. FARMAKOKINETIKA. F + R hatás (farmakon, (receptor) gyógyszer) F + R FR I. FARMAKOKINETIKA Gyógyszerek felszívódása, eloszlása és kiválasztása. Receptorok: csak az a gyógyszermolekula hat ami kötődik specifikus kötőhelyek (szervek, szövetek, sejtek) F + R hatás (farmakon,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Eporatio 1000 NE /0,5 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Előretöltött fecskendőnként 1000 nemzetközi

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Vitaminok meghatározása és csoportosítása

Vitaminok meghatározása és csoportosítása Vitaminok Vitaminok meghatározása és csoportosítása A vitaminok a(z emberi) szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulatömegű, változatos összetételű szerves vegyületek, melyeket a táplálékkal kell

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Binocrit 1000 NE/0,5 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Az oldat milliliterenként 2000 NE alfa epoetint*

Részletesebben

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait.

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait. Klinikusok, a laborvizsgálatokat megrendelő és értelmező munkatársak Budapest, 2015 június 3 KK/KL/126/2015 tárgy: Hírlevél indítása klinikusok számára Kedves Munkatársak! A Semmelweis Egyetemen a diagnosztikai

Részletesebben

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I. sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE MASIVET 50 mg-os filmbevonatú tabletta kutyák számára MASIVET 150 mg-os filmbevonatú tabletta kutyák

Részletesebben

Diabetes mellitus = cukorbetegség

Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus édes bőséges vizelés Definíció: inzulinhiány és/vagy az inzulin hatástalansága miatt a vérből a glukóz nem képes a sejtekbe bejutni. Anyagcserebetegség,

Részletesebben

Anemia gyermekkorban

Anemia gyermekkorban Anemia gyermekkorban Fiziológiás anemia Hgb csökkenés 3 hónapos életkorra (8-12 hét 90-110g/l Hgb) Háttérben zajló fiziológiás változások Születéskor az oxigén szaturáció gyorsan emelkedik ( 65% in utero,

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk!

Tisztelt Partnerünk! Tárgy: kémiai automaták cseréje 2015. augusztus 10. Tisztelt Partnerünk! Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy a laboratóriumaiban új automatákat állít üzembe a klinikai kémiai vizsgálatok végzésére. Az

Részletesebben

Doktor24 Labor Vizsgálati Csomagok*

Doktor24 Labor Vizsgálati Csomagok* Doktor24 Labor Vizsgálati Csomagok* Szolgáltatás megnevezése Kis labor (Teljes vérkép, vörösvértest-süllyedés, vércukor, koleszterin) Nagy labor (Teljes vérkép, vércukor, vörösvértest-süllyedés, TSH, LDL-,

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

K 2 vitamin álom és valóság

K 2 vitamin álom és valóság K 2 vitamin álom és valóság dr. Szili Balázs Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika XIII. Étrend-kiegészítő szakmai konferencia, Bükfürdő, 2016.04.08. Tények a K-vitaminról A K 1 -vitamint 1929-ben

Részletesebben

A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete. Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet.

A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete. Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet. A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet. A ribonukleáz redukciója és denaturálódása Chrisian B. Anfinsen A ribonukleáz renaturálódása 1972 obel-díj

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Rendben van a vérnyomása?

Rendben van a vérnyomása? Rendben van a vérnyomása? A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is. De előfordul az is, hogy semmilyen

Részletesebben

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása

3.2 A vese mőködése 3.2.1 Szőrımőködés 3.2.2. Visszaszívó mőködés 3.2.2.1 Glükóz visszaszívódása 3.2.2.2 A víz és a sók visszaszívódása 1. Bevezetés Kiválasztás 2. Homeosztázis 2.1 izoozmózis Szerkesztette: Vizkievicz András 2.2 izoiónia 2.3 izohidria 2.4 izovolémia 3 Kiválasztószervrendszer 3.1 A vese makroszkópos felépítése 3.1.1 A vese

Részletesebben

Citrátkör, terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció

Citrátkör, terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció Citrátkör, terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció A citrátkör jelentősége tápanyagok oxidációjának közös szakasza anyag- és energiaforgalom központja sejtek anyagcseréjében elosztórendszerként működik:

Részletesebben

FELADATOK A. A feladatsorban használt jelölések: R + = {r R r>0}, R = {r R r < 0}, [a; b] = {r R a r b}, ahol a, b R és a b.

FELADATOK A. A feladatsorban használt jelölések: R + = {r R r>0}, R = {r R r < 0}, [a; b] = {r R a r b}, ahol a, b R és a b. FELADATOK A RELÁCIÓK, GRÁFOK TÉMAKÖRHÖZ 1. rész A feladatsorban használt jelölések: R = {r R r < 0}, R + = {r R r>0}, [a; b] = {r R a r b}, ahol a, b R és a b. 4.1. Feladat. Adja meg az α = {(x, y) x +

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT 240 perc Útmutató A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az id leteltével a munkát be kell fejezni. A feladatok megoldási sorrendje tetsz leges. A

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított).

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Actraphane 30 InnoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával,

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE DEXDOMITOR 0,5 mg/ml injekciós oldat 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: 1 ml injekciós oldat

Részletesebben

Akut pankreatitisz. mióta (év):. ha igen: mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): Drogfogyasztás: igen / nem ha igen: drog megnevezése: mennyiség:..

Akut pankreatitisz. mióta (év):. ha igen: mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): Drogfogyasztás: igen / nem ha igen: drog megnevezése: mennyiség:.. A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó vizsgálatot

Részletesebben

Sinusthrombosis újszülöttkorban - két eset bemutatása - Szabó Cecília, MRE Bethesda Gyermekkórháza, Intenzív Osztály

Sinusthrombosis újszülöttkorban - két eset bemutatása - Szabó Cecília, MRE Bethesda Gyermekkórháza, Intenzív Osztály Sinusthrombosis újszülöttkorban - két eset bemutatása - Szabó Cecília, MRE Bethesda Gyermekkórháza, Intenzív Osztály Újszülöttkori sinusthrombosis előfordulási aránya, tünetei Incidencia 0-18 éves korban:

Részletesebben

9. Áramlástechnikai gépek üzemtana

9. Áramlástechnikai gépek üzemtana 9. Áramlástechnikai gépek üzemtana Az üzemtan az alábbi fejezetekre tagozódik: 1. Munkapont, munkapont stabilitása 2. Szivattyú indítása soros 3. Stacionárius üzem kapcsolás párhuzamos 4. Szivattyú üzem

Részletesebben

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban).

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). 1. A GYÓGYSZER NEVE Zovirax 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). Ismert hatású segédanyagok:

Részletesebben

Orvosi implantátumok anyagai

Orvosi implantátumok anyagai 11 Orvosi implantátumok anyagai Dr. Mészáros István Anyagtudomány és Technológia Tanszék Sebészeti, fogorvosi alkalmazások Fémek, ötvözetek Kerámiák Polimerek Kompozitok Fémek ötvözetek hátrányai: korrózió,

Részletesebben

1 / 8. BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek. 1. fejezet Fogalmak és meghatározások

1 / 8. BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek. 1. fejezet Fogalmak és meghatározások BI533ep / 20160402 BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2016. április 2. A Vienna Life Vienna Insurance

Részletesebben

Biológia I. EF30002 A 2005/2006-os tanév II. félévének oktatója: Dr. Kalapos István, főiskolai tanár

Biológia I. EF30002 A 2005/2006-os tanév II. félévének oktatója: Dr. Kalapos István, főiskolai tanár A tantárgy neve: Élettan-kórélettan I. Tanszék neve: Elméleti Egészségtudományi Tanszék Tantárgyfelelős neve: Dr. Kalapos István, főiskolai tanár Ajánlott félév: II. Tantárgyi kód: EF30008 Nappali tagozat

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

A nukleinsavak polimer vegyületek. Mint polimerek, monomerekből épülnek fel, melyeket nukleotidoknak nevezünk.

A nukleinsavak polimer vegyületek. Mint polimerek, monomerekből épülnek fel, melyeket nukleotidoknak nevezünk. Nukleinsavak Szerkesztette: Vizkievicz András A nukleinsavakat először a sejtek magjából sikerült tiszta állapotban kivonni. Innen a név: nucleus = mag (lat.), a sav a kémhatásukra utal. Azonban nukleinsavak

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Nyilvános Értékelő Jelentés. C-vitamin Béres. 1000 mg filmtabletta. (aszkorbinsav)

Nyilvános Értékelő Jelentés. C-vitamin Béres. 1000 mg filmtabletta. (aszkorbinsav) Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: (aszkorbinsav) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Béres Gyógyszergyár Zrt. Kelt: 2016. március 10. TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

9. Előadás Fehérjék Előzmények Peptidkémia Analitikai kémia Protein kémia 1901 E.Fischer : Gly-Gly 1923 F. Pregl : Mikroanalitika 1952 Stein and Moore : Aminosav analizis 1932 Bergman és Zervas : Benziloxikarbonil

Részletesebben

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 Speciálkollégium Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 A beton szulfát korróziója (sulfate attack) A portland cement

Részletesebben

Riboszóma. Golgi. Molekuláris sejtbiológia

Riboszóma. Golgi. Molekuláris sejtbiológia Molekuláris sejtbiológia d-er Riboszóma Golgi Dr. habil KŐHIDAI László egyetemi docens Semmelweis Egyetem, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet 2005. október 27. Endoplamatikus = sejten belüli; retikulum

Részletesebben

A szervezet folyadékterei, Homeostasis

A szervezet folyadékterei, Homeostasis A szervezet folyadékterei, Homeostasis Bányász Tamás Az emberi test mint nyílt rendszer 1. Nyílt rendszerek: A szervezet anyag- és energiaforgalmat bonyolít a környezettel 2. Homeostasis: A folyamat, mely

Részletesebben

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés.

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés. HŐHÁZTARTÁS Dr Mezei Zsófia 2008/09 AZ EGÉSZSÉGES EMBER HOMEOTHERM (HOMOIOTHERM): A TESTHŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE: Maghőmérséklet, azaz a test belsejében levő hőmérséklet Köpenyhőmérséklet, azaz a test felszínének

Részletesebben

PREOPERATÍV VIZSGÁLAT Preoperatív aneszteziológiai vizsgálat

PREOPERATÍV VIZSGÁLAT Preoperatív aneszteziológiai vizsgálat PREOPERATÍV VIZSGÁLAT Preoperatív aneszteziológiai vizsgálat Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium ajánlásrendszerének a Semmelweis

Részletesebben

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna. A vér élettana

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna. A vér élettana A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna A vér folyékony kötőszövet Mesenchymális eredetű A vér élettana A) Szerepe: 1. transzport vérgázok, tápanyagok és végtermékek hormonok és vitaminok hőenergia víz szervetlen

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1/19 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Cimalgex 8 mg rágótabletta kutyáknak Cimalgex 30 mg rágótabletta kutyáknak Cimalgex 80 mg rágótabletta

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1560/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1560/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1560/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Vizsgálólaboratórium (2942 Nagyigmánd, Burgert

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom

6.1. Ca 2+ forgalom - - H-6. Kalcium háztartás. 4 g H + Albumin - Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca. Ca 2+ Belsô Ca 2+ forgalom Ionizált Ca Ca komplex Fehérjéhez kötött Összes plazma Ca H6. Kalcium háztartás 6.1. Ca 2 forgalom 1.2 mm 0.15 mm 1.15 mm 2.5 mm Albumin H Ca 2 Külsô Ca 2 forgalom Belsô Ca 2 forgalom 0.8 g Colon Jejunum

Részletesebben

MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF

MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF MÉRGEK SORSA AZ ÉLŐ SZERVEZETBEN ELŐADÓ DR. LEHEL JÓZSEF 2006.09.13. 1 MÉREGHATÁS FELTÉTELE 1 kapcsolat (kémiai anyag biológiai rendszer) helyi hatás szisztémás Megfelelő koncentráció meghatározó tényező

Részletesebben

Csecsemő és gyermekanesztézia:

Csecsemő és gyermekanesztézia: 1 Csecsemő és gyermekanesztézia: Mit kell tudni az egynapos beavatkozások anesztéziájáról? dr. Hauser Balázs Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Gyermekaneszteziológiai részleg

Részletesebben

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva.

Hypertonia kezelésére önmagában vagy egyéb antihipertenzívumokkal, pl. béta-blokkolókkal, diuretikumokkal vagy ACE-inhibitorokkal kombinálva. 1. A GYÓGYSZER NEVE Lacipil 2 mg filmtabletta Lacipil 4 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg, ill. 4 mg lacidipin filmtablettánként. Ismert hatású segédanyag: laktóz-monohidrát. A

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Légköri áramlások, meteorológiai alapok

Légköri áramlások, meteorológiai alapok Légköri áramlások, meteorológiai alapok Áramlástan Tanszék 2015. november 05. 2015. november 05. 1 / 39 Vázlat 1 2 3 4 5 2015. november 05. 2 / 39 és környezetvédelem i előrejelzések Globális Regionális

Részletesebben