SENKI SEM FIGYEL RÁM

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SENKI SEM FIGYEL RÁM"

Átírás

1 SENKI SEM FIGYEL RÁM 75 Kétségbeesve küszködöm a szavakkal. Sehogy sem tudom az elôadóterem félhomályában egyszerre a jegyzetemet is olvasni és közben elôkeresni a fóliahalomból azt, amelyikre éppen szükségem van. Már a fonalat is elveszítettem. Valahogy el-elcsuklik a hangom és amirôl beszélek, nyomtalanul elenyészik a félig üres teremben. Ráadásul az elsô sorból ketten, a padló hangos nyikorgása közepette, elhagyják a termet. Végre megtalálom a keresett fóliát, de a vetítôvásznon feltûnô halovány ábrák csak tetôzik szóbeli kudarcomat. Másfél órával elmúltával bocsánatkérô mosollyal engedem útjukra azokat, akik a végéig kitartottak. Ennél rosszabul nem is sikerülhetett volna gondolom magamban. Úgy érzem, csúfosan megbuktam és elôadói pályafutásomat sürgôsen be kell fejeznem. Véletlenül éppen ezen a napon találkoztam Claudiával, egy kávézó elôtt. Olyan letörtnek látszol. Na igen, biztos sok gondod van. Én is túlhajtom magam csak úgy ömlött belôle a szó. Közben odatessékelt egy kis asztalhoz. Míg helyet foglaltunk, máris rendelt két cappucinót. Claudia osztálytársam volt. Frizurája és sminkje meglehetôsen merész. Mindig olyan a megjelenése, hogy szürke egérnek érzi magát mellette az ember. Ennek ellenére elmeséltem neki a kudarcomat, amit épp az imént szenvedtem el. Be kellene iratkoznod egy retorika tanfolyamra tanácsolta.

2 76 TÖRTÉNET SENKI SEM FIGYEL RÁM Claudia a kávézóban csak azt az egyet nem árulta el, hogy ô vezeti azt a retorika tanfolyamot. Ezt csak akkor tudtam meg, amikor már a szemináriumi teremben ültem és ô beviharzott. Egy magán tévétársaságnál dolgozik, a hírek után ô szokta elmondani az idôjárásjelentést. A retorikatanítást csak hobbiként ûzi. Egy doboz mágneses ábrát hoztam nektek az idôjárásjelentés kellékei közül: napot, felhôket, villámokat és hasonlókat. Hó is van, hátha nagyon be vagytok havazva! Közben kacsint és rám mosolyog. Megpróbálok pajkosnak mutatkozni és visszakacsintok. Röviden be kell mutatkoznunk oly módon, hogy a pillanatnyi hangulatunkat idôjárási helyzetként írjuk le. Egy szôke férfinak, Tomnak, felhôs a kedve. Egy alacsony, energikus nô, Anna ragyogó egén csak bárányfelhôk vannak, épphogy fedik kissé a napot. Nem sokat tudok kihámozni ebbôl a lélektani izébôl. Ezután Claudia tornára szólít bennünket. Na ne! nyögnek fel egy emberként a résztvevôk. Nem így gondoltam int bennünket vissza a helyünkre Claudia, ehhez a tornához még csak fel sem kell állnotok. Csak a jobb mutatóujjatokra van szükség. Figyeljétek csak, hajlítsátok be a mutatóujjatokat, majd döntsétek oldalra, jobbra, balra, és felfelé. Újból elölrôl. Aztán mindkét mutatóujjával végigcsinálja ezt, majd felváltva jobb kézzel és bal kézzel. Lassan görcs áll ujjainkba, de az egész nagyon mókás. Claudia nevet, mint egy gyerek. Ez számomra teljesen új oldala Légzôgyakorlatot is mutat nekünk, amelyet adásai elôtt szokott végezni. Mélyen belégzünk és a kilégzésnél h hangot hallatunk. Néhányan elôször nem végzik velünk a gyakorlatot, például Tom sem, valószínûleg felhôs kedélyállapota miatt. Eleinte nekem is kissé nevetségesnek tûnik a feladat. Azonban idôvel ellazulnak rekeszizmaink és tapasztaljuk, hogy hangunk erôsebbé válik a gyakorlat hatására. A délelôtt két párhuzamos videós foglalkozással folytatódik. Az elsô csoportban kiki készít egy kétperces elôadást, amelynek témáját magunk választhatjuk meg. Az elôadást a csoport többi tagja elôtt tartjuk meg, valamilyen általunk kitalált nyelven. Ebben az oldott hangulatban senkinek sem esik nehezére kiállni a csoport elé, és mormolva vagy torokhangokat hallatva beszélni. Az egészet fölvesszük videóra, hogy késôbb visszanézve következtetéseket vonhassunk le saját szereplésünkre vonatkozóan.

3 TÖRTÉNET 77 A második csoportban mindenki készít egy rövid beszédet, amit egy turistacsoporttal való elsô találkozáskor mond el mint idegenvezetô. Figyelmesen hallgatjuk egymást, alig tudjuk visszafojtani nevetésünket, amikor valaki elveszíti a fonalat: Hol is tartottam? Majd érdeklôdve nézzük meg közösen a videófelvételeket, és megvitatjuk elôadói teljesítményünket. Így minden olyan egyszerûnek tûnik, sóhajt Tom a tanfolyam ünnepélyes zárásakor de a valóságban minden egész máshogy mûködik. Nem tudom, hogy fogom mindezt alkalmazni a saját munkámban. Megbeszélünk egy újabb találkozót, hogy kicseréljük az információ-közvetítéssel és az elôadói módszerekkel kapcsolatos tapasztalatainkat.

4 78 MÓDSZEREK Bemelegítés 1) Én és az idôjárásom hangulati barométer A résztvevôk körben foglalnak helyet. Röviden mindenki ismerteti hangulatát idôjárásjelentés formájában. Szeminárium elején feltehetjük azt a kérdést is, hogy kinek milyen elvárásai vannak a tanfolyammal szemben. Megkönnyítheti a kezdést, ha jelképkártyákat készítünk: napot, felhôket és egyebeket, amiket a résztvevôk felhasználhatnak idôjárásjelentésük bemutatásához. Bemelegítés 2) Ujjtorna Kitûnô a gyakorlat a jég megtöréséhez. Csökkenti a kezdeti feszültséget, vagy egy szünet után segíthet újra bevonni a résztvevôket munkába. Egyszerûen felemelik a kezüket és ujjaikat táncoltatják. Pillantsunk várakozásteljesen körbe és rázzuk ki alaposan az ujjainkat. Szorítsuk ökölbe a kezünket, majd jobb mutatóujjunkat emeljük fel és hajlítsuk be. Nyújtsuk oldalra, húzzuk vissza, majd újra nyújtsuk felfelé satöbbi. Fütyüljünk hozzá valamilyen ritmusos dalt máris lélekben ott leszünk és csak ott, ahol épp vagyunk. Próbálják az ujjtornászok egyszerre két kézzel ugyanezt. Elôbb - utóbb biztos, hogy begörcsöl a legtöbbünk ujja, de a nevetés nem marad el. Bemelegítés 3) Légzôgyakorlat A lélek a légzésben lakik tartja egy koreai közmondás. Amikor elôadásra készülünk, jól tesszük, hogyha elôtte kissé odafigyelünk a légzésünkre. Mélyen lélegezzünk be, majd kilégzés közben hallassuk a mmmmhaaaa vagy az ooooohmmmm hangot. Mielôtt teljesen elfogy a levegônk, erôteljesen fújjuk ki a maradékot. A gyakorlatot néhány percig végezzük. Ha a foglakozáson a résztvevôknek sokat kell beszélniük, a légzôgyakorlatokkal ellazíthatjuk ôket. Ha rászoktatjuk ôket a hasi légzésre, erôsödni fog a hangjuk és beszédük is artikuláltabbá válhat.

5 MÓDSZEREK Átadás 79 4) Kommunikációs gyakorlat videóval Amikor képernyôn látjuk viszont magunkat, új dolgokat tudhatunk meg magunkról, olyan jellemvonásainkkal szembesülhetünk, amelyekrôl korábban nem volt tudomásunk. A résztvevôkben tudatosul gesztikulációjuk, arcjátékuk, testbeszédük, s ezeket némi gyakorlással fejleszthetik is. Láthatják, hogyan hat másokra hangszínük és beszédtempójuk, s milyen hatást váltanak ki a szüneteik. Kreativität Selbsterfahrung Elôször mindenki választ egy egyszerû témát, amirôl két percen keresztül beszél a kamera elôtt, valamilyen kitalált nyelven. Az elemzés során a következô szabályokat érdemes betartani: a) Ne a személyt értékeljük, hanem a kifejezésmódot, a testbeszédet stb. (Az ilyen kritika építôbb lehet, kevésbé sértô, könnyebben elfogadható.) b) Minden mondat kezdôdjön egyes szám elsô személyben, például: Nekem az volt a benyomásom, hogy az elôadó ideges. Ahelyett, hogy: Ideges voltál. (Megfigyeléseink nem általános igazságok, hanem személyes értékelések, és így vissza is utasíthatók). A megfigyelési szempontokat meg is oszthatjuk. Például úgy, hogy a résztvevôk fele a gesztusokra és az arcjátékra figyel, a másik fele a testbeszédre. Újabb feladat következhet: egy rövid szöveg felolvasása vagy elmondása. Ha lehet, a résztvevôk tanulják meg kívülrôl a kis szöveget, adják elô megfelelô gesztikulációval, hanghordozással és hangerôvel. Ha tíznél többen vannak a csoportban, érdemes kettéosztani ôket. (Nem jó, ha túl nagy a csoport, különösen, ha ugyanazt a szöveget adja elô mindenki, hiszen a végére unalmassá válik.) Az információközlésnél általában érvényes a mondás, hogy a kevesebb több. Egyaránt vonatkozik ez a tartalomra, a bemutatásra kerülô diaképekre és fóliákon megjelenített szövegekre. A hallgatóság megérzi, hogy az elôadó nekik címzi-e a mondanivalóját és bevonja-e ôket. Ha kiterjed rájuk az

6 80 GEDANKEN elôadó figyelme, minden rájuk vetett pillantása után növekvô érdeklôdést fognak tanúsítani ôk is. Bármilyen fontos legyen is a téma, amirôl elôadunk, ne feledjük, hogy különbözô érdeklôdésû emberek ülnek elôttünk. Egyszerû kérdések segítségével kideríthetjük, miért jöttek el az elôadásra. Elôször kérdezzük meg a hallgatókat, kik vettek már részt retorika tanfolyamon. A felemelt kezek nemcsak a hallgatók elôképzettségérôl adnak tájékoztatást, hanem egyúttal sikerült megtenni az elsô lépést a kétoldalú kommunikáció felé. Ez nemcsak a közönségnek segít, hanem az elôadónak is, idegessége leküzdésében. Térjünk vissza a Claudia vezette tanfolyamhoz és nézzük meg, miként boldogulnak az elôadásaikkal Tom, Anna és a többiek. A példák mellett megtalálhatóak az alkalmazásukhoz szükséges módszerek is. ANNA ÉS A BIODIVERZITÁS Anna egy biodiverzitásról szóló tanfolyamot készült tartani különféle korosztályokkal foglalkozó pedagógusoknak. Hogyan is kellene ezt a komplex témát feldolgoznia ezzel a csoporttal? Kezdésként, hogy felmérje a csoport tudásszintjét, feltette a kérdést: ki foglalkozott már korábban a biodiverzitás kérdésével? A résztvevôknek választaniuk kellett négy válaszlehetôség közül: nagyon gyakran; gyakran; néha; egyáltalán nem. A terem sarkaihoz hozzárendelte a négy állítást. Azt kérte, hogy mindenki álljon oda a megfelelô sarokba. Nem lepôdött meg, hogy a legtöbben a néha mellett döntöttek. Ez a besorolás megmutatta a résztvevôknek, hogy hasonló tudásszinttel rendelkeznek, így a kezdeti gátlásokat is sikerült feloldani. Anna rövid bevezetôt tartott, majd kis csoportok alakultak aszerint, hogy ki milyen korosztály oktatásával foglalkozik. A kis csoportok kidolgozták, hogy a különbözô évfolyamokban hogyan lehetne tárgyalni az adott témát. A végén a kis csoportok beszámoltak egymásnak eredményeikrôl és minden kérdés megválaszolásra került.

7 MÓDSZEREK Átadás 81 5) A mozgósító sarkok Bemelegítés Gyakran már az elôadó elsô mondata eldönti, hogy sikerül-e megnyernie a közönség rokonszenvét vagy sem. Meglephetjük a hallgatóságot mindjárt az elején egy egyszerû módszerrel, s attól kezdve biztos, hogy figyelni fognak ránk. Mozgósítsuk ôket: álljanak fel és menjenek a terem egyik sarkába. A terem sarkai jelölve vannak, mindegyiken egy felirat. Ha például a cégektôl kapható támogatások elnyerésérôl tartunk elôadást, a felosztás a következô lehet: ebbe a sarokba azok álljanak, akik sok tapasztalattal rendelkeznek e téren; a következô sarokba azok, akik viszonylag sok tapasztalattal; a harmadikba, akik kevéssel; és a negyedik sarokba azok, akiknek egyáltalán nincs tapasztalatuk e témában. Ezzel egyrészt képet kapunk a résztvevôk elôismereteirôl, másrészt elérjük, hogy mindenki várakozással tekintsen az elkövetkezôk elé. 6) Fotó puzzle Bemelegítés Ez jó módszer a kis csoportok alakítására. A tárgyi eszközök már utalhatnak a munka tartalmára. Keressünk olyan fotókat, képeslapokat, karikatúrákat stb., amelyeknek közük van a témához, és vágjuk szét a csoport létszámával megegyezô számú részre. A résztvevôk húzzanak egy-egy puzzle darabot a zsákból, s azok alkossanak egy-egy kis csoportot, akiknek a képdarabjai összeillenek. 7) Kincsek a zsákból Bemelegítés A fentihez hasonló gyakorlat. Válasszunk olyan kisebb tárgyakat, amelyek jellemzôk a környékre. (pl.: tobozok, levelek, kavicsok). Helyezzünk ezekbôl egy zsákba annyit, ahány résztvevô van. Mindenki csukott szemmel nyúljon a zsákba és húzzon ki egyet, majd keressék meg azokat, akiknek ugyanolyan típusú tárgy jutott. 8) Ismeretszerzés és csoportmunka Akkor ajánlható a csoportmunka módszere, ha valamilyen összetett témával kívánunk foglalkozni és aktív részvételre akarjuk ösztönözni a résztvevôket. Nem egységes összetételû hallgatóság esetén különösen érdemes kisebb csoportokra osztani ôket, s a csoportoknak különbözô feladatokat adni. Így a frissen hallott információk feldolgozása során a résztvevôk egymásnak is adhatnak ötleteket. A csoportmunka közben gyakran új kérdések is felmerülnek, amelyeket mindjárt egymás közt tisztázhatnak is. A hallgatók általában sokkal elégedettebben távoznak, ha saját maguk aktívan részt vettek a munkában, mint ha csak passzív szemlélôk lettek volna. Örömmel veszik azt is, ha valamilyen mûvüket haza is vihetik.

8 82 MÓDSZEREK Megoszlanak a vélemények arról, jó-e, ha befejezésképpen a kis csoportok beszámolnak a többiek elôtt az eredményeikrôl. Az unalmas beszámolók elronthatják az addigi jó munkalégkört. Ugyanakkor a résztvevôk igénylik, hogy megoszthassák tapasztalataikat a többiekkel. Segítsünk, hogy érdekes elôadások szülessenek! De elôadás helyett kitûnôen megteszik a vázlatrajzok, tablók, kollázsok is, vagy a kis csoportok képviselôinek rövid összefoglalója irányított beszélgetés afféle talk show keretében is elhangozhat. TOM, A TERMÉSZETVÉDELMI ôr Tom egy természetvédelmi terület ôreként dolgozik. A terület ökológiai egyensúlyát az utóbbi idôben súlyosan veszélyezteti a mezôgazdasági tevékenység és az építkezések. Meghívta néhány kollégáját az ország különbözô vidékeirôl, olyanokat, akikrôl tudta, hogy hasonló gondokkal küzdenek. Célja az volt, hogy javaslatokat dolgozzanak ki a fenntartható természetvédelem érdekében. Hogy megismertesse ôket az esettel, levetítette nekik legjobb diaképeit, ebbôl a hallgatóság megismerte vidék jellegzetességeit és a konfliktusforrásokat is. A lebilincselô és tartalmas vetítés után tablókat tett ki a falra, melyek a tárgykör különbözô vonatkozásait és kérdéseit illusztrálták. Ezután arra kérte hallgatóit, hogy gondolkodjanak az általa felvetett kérdéseken fél óráig és írják le válaszaikat. ô maga arra használta ezt a fél órát, hogy csatlakozzon a beszélgetôkhöz és a felmerülô kérdéseikre magyarázatot adjon. 9) Diavetítések Mindenki részt vett már olyan diavetítésen, ahol vagy háromszáz diát vetítenek le, vagy az elôadó minden bemutatott képhez egy végtelen hosszú történetet mesél el. A nézôközönség egyik fele az elalvással küszködik, a másik fele pedig azon gondolkodik, mikortól engedik meg az udvariasság szabályai, hogy egy elmormolt bocsánatkérés után hazaosonhassanak. A diavetítés nagyon hasznos lehet, ha a mondanivaló nehezen adható át csupán szavakkal, például ha a természetrôl van szó. Ha az adott témához száz csodálatos fotónk van otthon, akkor is szorítkozzunk a néhány legkifejezôbbre, ám ezeket elég hosszú ideig mutassuk. Csak annyira legyen sötét a teremben, hogy a nézôk még lássák az elôadó arcát. Beszéljünk érthetôen és élénken, megfelelô hanglejtéssel, a hallgatóság felé fordulva. Legfeljebb háromnegyed órás legyen a vetítés, mert ennél hosszabb ideig figyelni megerôltetô.

9 MÓDSZEREK 83 10) Tézisek a falon Ha egy csoporttal hosszabb ideig dolgozunk egy adott témán, érdemes néhány gondolatébresztô, esetleg meghökkentô mondatot kitûzni a falra. Így ezek jobban bevésôdnek, nem felejtôdnek el, újra és újra el lehet rajtuk gondolkodni. Arra is jók lehetnek ezek a plakátok, hogy fali-vitákat lehessen rajtuk folytatni az állítással kapcsolatban. A résztvevôk felírhatják észrevételeiket, írásbeli vitába bocsátkozhatnak. Ehhez azonban fontos, hogy a feliratokat jól látható helyre tegyük, ahol az emberek gyakran járnak. Persze ha a program feszített, ne várjunk túl nagy aktivitást a vélemények megfogalmazásában. Legjobb, ha úgy tervezzük meg a programot, hogy a résztvevôk közvetlenül az elôadás után fél óráig filctollal a kézben járkálnak a feliratok között, megjegyzéseikkel látva el azokat. Esetleg a tanfolyam ideje alatt késôbb is hozzá lehet még írni a plakátokhoz. Azt is javasolhatjuk, hogy a résztvevôk minden este írjanak legalább egy rövid megjegyzést minden plakátra. Az ilyen plakát-vita az elôadók számára visszajelzésként is szolgálhat a tézisek továbbfejlesztéséhez, illetve sokféle ötletet kaphatnak a nyitva hagyott kérdések megoldásához. JULIAN KÖNYVE Julian nem tudta, hogyan ismertesse újonnan megjelent könyvét az egyetemen rendezett többnapos szemináriumon résztvevô nemzetközi szakértô csoport elôtt. A tényszerû adatokkal teli könyv tartalmát megnyerô formában akarta közvetíteni. Elôször is kisebb csoportokra osztotta a hallgatóságot, úgy, hogy minden csoportban minden képviselt országból legyen valaki. A kis csoportoknak elôre megadott kérdések alapján kellett feldolgozniuk a könyv egyes fejezeteit. A nyelvi nehézségeket leküzdve teljes bedobással dolgoztak, majd posztereken mutatták be, mire jutottak. Megállapították, hogy a könyvvel való megismerkedésnek ez a módja kissé megerôltetô volt, de éppen ezért maradandóbb is, mintha egy elôadást hallottak volna. 11) Információ kiszûrése a szövegbôl és annak továbbadása A csapatmunkához szokott társaság könnyedén képes kiszûrni az információt az írásos anyagokból, és azt érdekesen elôadni a többieknek. Ezzel elkerülhetjük a bonyolult, kimerítôen hosszú elôadásokat. A vezetô részekre tagolja a szöveget és kiosztja a szövegrészleteket a csoportoknak. Azok megvizsgálják a kapott kérdést, megbeszélik a szöveg tartalmát, és témájukat érthetô és tetszetôs poszter formájában be mutatják. A téma elôadása során a csoport felelôs azért, hogy a többiek megértsék, amit elmondanak, hogy tisztázzák a kérdéseket, és irányítsák az esetleg kialakuló vitát. A vezetô segít, ha szükséges, és ha kell, tisztázza a félreértéseket. Jó, ha a

10 84 GEDANKEN hallgatóság plakáttól plakátig sétál, így térben is továbblépnek egyik témától a másikhoz. Ez arra is jó, hogy kissé megmozgassuk a csoportot, így kevésbé fáradnak el az egyhelyben ülésben. Ez a módszer mindenkit megdolgoztat, hiszen a kislétszámú csoportban mindenkinek aktív szerepet és személyes felelôsséget kell vállalnia. Ez magas követelményeket támaszt az egyénnel szemben. ISABEL ÉS A TANÁCSADÓI MUNKA Isabelt regionális tanácsadói munkakörbe nevezték ki. Olyan üzemekbe kellett ellátogatnia, ahol érdeklôdést mutattak a környezetbarát termelés iránt. Mondandójának megjelenítéshez a rendelkezésre álló technikai lehetôségek közül a Power Point használata mellett döntött, mert ezt találta legalkalmasabbnak a középvezetôkbôl, technikusokból és szakemberekbôl álló közönség számára. E korszerû eszköz segítségére volt abban, hogy felkeltse a hallgatók érdeklôdését, és átadja a szükséges információt. Legnagyobb tetszést egy kis rajzfigura aratta, amelyik sárga építômunkás sisakkal a fején a képek alatt futott. 12) Bemutató korszerû médiaeszközökkel A korszerû eszközök meglehetôsen drágák. Vannak azonban olyanok is, amelyek kölcsönözhetôk. Hasznos lehet, ha az elôadó jártas ezek használatában, hiszen mondandóját könnyebben érthetôvé teheti és feldobhatja az érdekes, látványos eszközök segítségével. Egy fantáziadús elôadás elôkészítése az elôadó számára is szórakoztató. Azért ne alkalmazzunk túl sok ilyen eszközt, mert elôfordulhat, hogy a sok látvány között eltûnik a tulajdonképpeni mondanivaló. Bánjunk takarékosan az illusztrációkkal, színekkel és mozgásos elemekkel, ne vigyük túlzásba technikai lehetôségek alkalmazását. Máskülönben elveszíthetjük a kapcsolatot a közönséggel, és az eszköz árnyékában nem tud kellôen érvényesülni személyiségünk sem. Ha jelentôsebb elôadásra készülünk, ne bízzuk magunkat rögtön egy számunkra teljesen új eszközre, mert könnyen úgy járhatunk, hogy fél óráig csak az eszközzel fogunk küzdeni, amíg végre elkezdhetjük az elôadást. Egy ideig inkább maradjunk a jól bevált írásvetítônél. Az új technika alkalmazását elôször szûkebb baráti társaságban gyakoroljuk.

11 MÓDSZEREK 85 PAVEL DIÁKJAI SZAKÉRTôKKEL TALÁLKOZNAK Pavel genetika szakkört vezet az iskolában. Egy alkalommal elhatározták, hogy akciónapot szerveznek. Annak érdekében, hogy a csoport felkészülten léphessen a hallgatóság elé, Pavel meghívott három szakértôt, hogy a fiatalok az esemény elôtt velük konzultálhassanak. Elôször négyfôs csoportokat alakított a fiatalokból oly módon, hogy a témához kapcsolódó, négy részre vágott fotókat tett egy zsákba és mindenki húzott egyet. Majd meg kellett keresniük azt a három társukat, akikkel összeillett a kép. A kis csoportok néhány kérdést tettek föl az ekkor bekapcsolódó szakértôknek, akik ugyancsak meglepôdtek az egyenes, provokatív, ám tárgyilagos kérdéseken. A fiatalok ilymódon szakszerû ismeretek birtokában vághattak bele az elôttük álló akciónap megszervezésébe, hiszen már megvolt a megfelelô felkészültségük hozzá. 13) Szendvics-vita E módszer lehetôvé teszi, hogy a hallgatóság határozza meg, milyen és mennyi információt akar kapni. A meghívott elôadókat és szakértôket igényeik szerint használják. Az elsô lépés annak feltérképezése, mit tud és mit nem tud a hallgatóság. Általában kisebb csoportokra osztjuk ôket a téma különbözô részterületei szerint. E csoportok aztán ezzel fognak foglalkozni, és eltervezik, milyen kérdéseket fognak föltenni a szakértôknek. Ezután érkeznek a szakemberek, akiknek a résztvevôk felteszik az elôre eltervezett kérdéseket. Amikor úgy érzik, hogy kielégítô választ kaptak, a szakértôk távozhatnak. Mindenki visszavonul a csoportjával, hogy tovább dolgozzanak a kérdéseken, immár új ismeretek birtokában. Igény esetén helyet adhatunk még egy kérdés-felelet fordulónak. Fontos: A szakértôket elôre tájékoztassuk róla, hogy milyen jellegû beszélgetésre hívjuk ôket. Ha vannak is olyan dolgok, amiket mindenképpen el akarnak mondani, azért azt szeretnénk, hogy alapvetôen a kérdésekre válaszoljanak. Ügyeljünk rá, különösen az érzelmeket, indulatokat is kiváltó témák esetében, hogy a kérdések tárgyilagosak maradjanak, és a résztvevôk nehogy ingerült hangot üssenek meg az elôadókkal szemben. Ne feledjék, felvilágosítást várnak a meghívott szakértôktôl.

12 86 MÓDSZEREK Ez a módszer különösen alkalmas: a) Ha a csoport már hosszabb ideje foglalkozik egy adott témával és szeretné elmélyíteni ismereteit. b) Olyan tervezési folyamat esetén, amikor bizonyos információk még hiányoznak. c) Ha egy ellentmondásos vélemények kereszttüzében álló téma esetén a vitát tárgyilagossá akarjuk tenni, és hozzá konkrét és helytálló érveket gyûjteni. MONA: SZAKADÉK SZÉLÉRE JUTOTTUNK Mona az egyetemi tanulókör filozófiai beszélgetéseinek lelkes résztevôje volt. Már régóta szerette volna megosztani társaival gondolatait arról, hogy úgy látja, civilizációnk a szakadék szélére jutott. A témához illô alkalmas környezetet keresett, és meg is találta: egy szombati napon a Hansburg-hegyre kirándultak. A hegycsúcsra érve arra kérte társait, helyezkedjenek el kényelmesen és néhány percre mindenki maradjon csöndben. Lazuljanak el és fogadják be a körülöttük lévô tájat. Ezután tagoltan és lassan elkezdte fölolvasni a maga írta szöveget. Miután befejezte, azt kérte, maradjanak még tíz percig csöndben, és gondolkodjanak az elhangzottakon. Csak ezután indultak visszafelé. Mona sok jó visszajelzést kapott, szövege sokakban hagyott mély nyomot. 14) Elmélkedéssel egybekötött elôadás Egyes szövegekhez, különösen a filozófiai, etikai, szépirodalmi szövegekhez idô kell, hogy elmélyülhessünk bennük. Ha rögtön belekezdenénk a megbeszélésébe vagy a társaságot a felolvasás után közvetlenül feloszlatnák, például ebédelni mennének, sok minden elveszne a tartalomból. Ilyen esetben egy közös meditációs szünet segíthet abban, hogy a szöveg kifejthesse hatását és elmerülhessenek benne a résztvevôk. A díszlet már egy fél elôadás tartja a mondás. Ennek szellemében jó, ha a foglalkozást a megfelelô környezetben tartjuk, esetleg a szabadban. A hely hangulata nagyban hozzájárulhat a hatás növeléséhez. A csönd után a résztvevôk esetleg egy-két percben elmondhatják pillanatnyi érzéseiket.

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN

oral history Változatok az identitásra SÁRAI SZABÓ KATALIN oral history 186 [ ] SÁRAI SZABÓ KATALIN Változatok az identitásra Az utóbbi években Magyarországon is egyre több kutató fordul a nôtörténet (gender) felé, és szaporodik az egyes nôi csoportok vizsgálatával

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal Matematika A 2. évfolyam Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal 35. modul Készítette: Szitányi Judit 2 modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket, beadványozókat,

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

Typotex Kiadó. Bevezetés

Typotex Kiadó. Bevezetés Járunk, és már a pusztán fiziológiai járásunkon keresztül is kimondjuk, hogy nincs itt maradandó helyünk, hogy úton vagyunk, hogy még valójában csak meg kell majd érkeznünk, még csak keressük a célt, és

Részletesebben

A csoportos kollegiális tanácskozás előfeltételei

A csoportos kollegiális tanácskozás előfeltételei ( A csoportos kollegiális tanácskozás előfeltételei Minden csapat és minden csoport összegyűlhet kollegiális tanácskozásra. Mindazonáltal előre oda kell figyelni néhány szempontra, hogy minden részvevőnek

Részletesebben

1. Melyek azok a kétjegyű számok, amelyek oszthatók számjegyeik

1. Melyek azok a kétjegyű számok, amelyek oszthatók számjegyeik 1991. évi verseny, 1. nap 1. Számold össze, hány pozitív osztója van 16 200-nak! 2. Bontsd fel a 60-at két szám összegére úgy, hogy az egyik szám hetede egyenlő legyen a másik szám nyolcadával! 3. Van

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR Matematika A 3. évfolyam TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR 40. modul Készítette: SZILI JUDIT (A 11., 13., 15. PONTOT: LÉNÁRT ISTVÁN) matematika A 3. ÉVFOLYAM 40. modul TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB

Részletesebben

ÍRÁSBELI KIVONÁS. 31. modul. Készítette: KONRÁD ÁGNES

ÍRÁSBELI KIVONÁS. 31. modul. Készítette: KONRÁD ÁGNES Matematika A 3. évfolyam ÍRÁSBELI KIVONÁS 31. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 31. modul ÍRÁSBELI KIVONÁS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK?

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? 65 Tehát ezzel az a kis csapattal szervezzük majd közösen a tábort. Axel körbetelefonált, hogy kinek van kedve részt venni a következô, száznál is több külföldi résztvevôvel zajló

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Az ellipszis, a henger AF 22 TORZS/ HATODIK/Tor62al98.doc

Az ellipszis, a henger AF 22 TORZS/ HATODIK/Tor62al98.doc Az ellipszis, a henger AF 22 TORZS/ HATODIK/Tor62al98.doc..\..\Tartalomjegyzék.doc - Az ellipszis Cél: Látvány utáni tanulmány. Szakkörön, rajziskolában heteken át szerkezeti rajzokat készítenénk, átlag

Részletesebben

Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet!" Amikor először tanítottam

Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet! Amikor először tanítottam Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet!" Amikor először tanítottam a karácsonyi történetet, tágas tornácunkon álltam,

Részletesebben

PEDAGÓGIA SZOCIOLÓGIA HISTÓRIA ÖKONÓMIA PSZICHOLÓGIA POLITOLÓGIA

PEDAGÓGIA SZOCIOLÓGIA HISTÓRIA ÖKONÓMIA PSZICHOLÓGIA POLITOLÓGIA EDUCATIO PEDAGÓGIA SZOCIOLÓGIA HISTÓRIA ÖKONÓMIA PSZICHOLÓGIA POLITOLÓGIA MÉRLEGEN, 1990 2002 EDUCATIO 2002/1 MÉRLEGEN, 1990 2002 OKTATÁSPOLITIKAI TÁJOLÓ 3 Kozma Tamás EXPANZIÓ KÖZÉPFOKON 13 Forray R.

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE VI.

VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE VI. Lawrence VEZETŐKÉPZŐ KÖZPONT & Bennet A CÉGVEZETÉS MŰVÉSZETE VI. 1 MOTIVÁCIÓ A GYAKORLATBAN A Kedves Olvasónk Ebben a számunkban ígéretünk szerint maradunk a motiváció témakörénél. Mielőtt azonban belemélyednénk

Részletesebben

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981

Dr. Vas Károly. akadémikus. Dr. Kiss István. Dr. Vas Károly 1919 1981 M ú l t b a n é z õ Dr. Vas Károly akadémikus Dr. Kiss István Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és mûködésében Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy

Részletesebben

A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról

A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról A kommunikációs készség fejlesztése Beszámoló a TÁMOP-3.1.6-11/3-2011-0004 pályázati programja 2012-2013 tanévi megvalósításáról Pályázati programunk három nagy területe közül kettő azoknak a gyermekeknek

Részletesebben

Narkománia. Robert Yugovich NARKOMÁNIA

Narkománia. Robert Yugovich NARKOMÁNIA NARKOMÁNIA 1 2 Az én gyerekem nem olyan! Atlantic Press Kiadó Budapest, 2011 3 NARKOMÁNIA, 2011 Szerkesztette Bokor Pál Lektorálta Dr. Zacher Gábor Tipográfia, tördelés Soltész Attila Borítóterv Sobota

Részletesebben

A drámafoglalkozások vezetése A drámaóra vezetése gyökeresen eltérő a hazai gyakorlatban hagyományosnak tekinthető frontális osztálymunkán alapuló

A drámafoglalkozások vezetése A drámaóra vezetése gyökeresen eltérő a hazai gyakorlatban hagyományosnak tekinthető frontális osztálymunkán alapuló A drámafoglalkozások vezetése A drámaóra vezetése gyökeresen eltérő a hazai gyakorlatban hagyományosnak tekinthető frontális osztálymunkán alapuló pedagógiai tevékenységtől. Éppen ezért nagyon sok tanár

Részletesebben

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz.

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz. Drámajátékok a Kamasz emez-amaz című szerkesztett dramatikus játékhoz. A foglalkozások egy előadás előkészítése. A dramaturgia közösen készült ám ebben a vezető szerep bevallom inkább az enyém volt. A

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal

Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal Matematika A 2. évfolyam Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal 27. modul Készítette: Szili Judit Szitányi Judit 2 matematika A 2. ÉVFOLYAM 27. modul Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal

Részletesebben

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 3. évfolyam ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN 16. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 16. modul összeadás, kivonás az egy 0-ra végződő számok körében

Részletesebben

Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális

Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális 2014. 03. 31. A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó mezőtúri helyszíne, Debrecen, Nagyvárad és Szeged után Kolozsvárra érkezett a Vagyok,

Részletesebben

0663 MODUL SÍKIDOMOK. Háromszögek, nevezetes vonalak. Készítette: Jakucs Erika, Takácsné Tóth Ágnes

0663 MODUL SÍKIDOMOK. Háromszögek, nevezetes vonalak. Készítette: Jakucs Erika, Takácsné Tóth Ágnes 0663 MODUL SÍKIDOMOK Háromszögek, nevezetes vonalak Készítette: Jakucs Erika, Takácsné Tóth Ágnes Matematika A 6. évfolyam 0663. Síkidomok Háromszögek, nevezetes vonalak Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A

Részletesebben

Szép az ici-pici nõi cipõ, nõi cipõ. Benne óvatosan lépked a nõ, a nõ. EGY CIPÕÁLMODÓ ÉLETMÛVÉSZ PETÕ LAJOS CIPÉSZ

Szép az ici-pici nõi cipõ, nõi cipõ. Benne óvatosan lépked a nõ, a nõ. EGY CIPÕÁLMODÓ ÉLETMÛVÉSZ PETÕ LAJOS CIPÉSZ Szép az ici-pici nõi cipõ, nõi cipõ. Benne óvatosan lépked a nõ, a nõ. EGY CIPÕÁLMODÓ ÉLETMÛVÉSZ PETÕ LAJOS CIPÉSZ A MÚLÓ IDÕ NYOMÁBAN A CIPÉSZ A cipészekkel valahogy mindig jóba voltam. Nem tudom, miért,

Részletesebben

4. Módszerek Interkulturális tanulás T-Kit

4. Módszerek Interkulturális tanulás T-Kit . Módszerek Interkulturális.1 Bemelegítô gyakorlatok.1.1 Bevezetés A célcsoportunktól függôen hasznosak lehetnek a bemelegítô-frissítô gyakorlatok: a hangulat vagy a légkör megteremtéséhez, a résztvevôk

Részletesebben

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom.

Kamasz vagyok. Mindenem változik: a testem is, és az is, ahogy gondolkodom. Tartalom Kamasz vagyok 4 Hát a fiúk? Miért olyanok még mindig, mint a gyerekek? 6 Mi történik a pubertás során? 8 És mik azok a hormonok? 10 Szôr, szôr, és megint csak szôr! 12 Nagy mell, kis mell 14 Egy

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. I-1/9-5/2014. ikt.sz.

JEGYZŐKÖNYV. I-1/9-5/2014. ikt.sz. I-1/9-5/2014. ikt.sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 27-én megtartott nyílt ülésén a Városháza 17-es sz. helyiségében. Jelen vannak: Valánszki Róbert

Részletesebben

Orosz C2 1 1 007 számú

Orosz C2 1 1 007 számú Orosz C2 1 1 007 számú nyelvi programkövetelmény Javaslatot benyújtó neve, vagy cég neve Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar A programkövetelmény nyelvre vonatkozó adatai Nyelv megnevezése Megszerezhető

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.c Résztvevők száma: 20 fő Időpont: 2008.

Részletesebben

Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és működésében

Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és működésében Vas Károly meghatározó szerepe a MÉTE Mikrobiológiai Szakosztály létrehozásában és működésében Dr. Kiss István a MÉTE Mikrobiológiai-Biotechnológiai-Higiéniai Szakosztály elnöke Budapesti Corvinus Egyetem,

Részletesebben

Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok

Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok SZKA_207_09 Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok Hitek és tévhitek a csillagokról 102 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK DIÁKMELLÉKLET DIÁKMELLÉKLET CSILLAGOK, CSILLAGOK, SZÉPEN RAGYOGJATOK

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

A piac szerepe az ókori Rómában

A piac szerepe az ókori Rómában P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n lkudozzunk! piac szerepe az ókori Rómában Készítette: Erdei Erika, Kabdebó Ferenc és Ur nita SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM SZK_209_03

Részletesebben

szövegértésük, az átlagosnál gyengébb a kommunikációs képességük, kevés támogatást, biztatást kapnak a szülői háttértől. Mindezek tükrében az

szövegértésük, az átlagosnál gyengébb a kommunikációs képességük, kevés támogatást, biztatást kapnak a szülői háttértől. Mindezek tükrében az IDEGEN NYELV A szakiskolai program keretében a 9 11. évfolyamban minden tanuló számára kötelező egy idegen nyelv tanulása. A hatékonyság szempontjából célszerű azt a nyelvet választani, amellyel való ismerkedést

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Kommunikációs teszt elemzése

Kommunikációs teszt elemzése Kommunikációs teszt elemzése A pontszámaid értelmezése A legmagasabb pontszámod reprezentálja a domináns, avagy a legkedveltebb kommunikációs stílusodat. Ez azt határozza meg, hogy hogyan kommunikálsz

Részletesebben

MESE, MESE, MÁTKA. IBBY Konferencia 2009. Fordulópont 44 21

MESE, MESE, MÁTKA. IBBY Konferencia 2009. Fordulópont 44 21 Mese, mese, mátka címmel szakmai konferenciát rendezett az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) 2009. január 19-én, a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. A téma: az olvasás, olvasóvá

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

Ahhoz, hogy mondatok halmazát érthetô egésszé, szöveggé rakd

Ahhoz, hogy mondatok halmazát érthetô egésszé, szöveggé rakd III. SZÖVEGTAN 2. A SZÖVEG SZINTAKTIKAI KAPCSOLÓELEMEI Ahhoz, hogy mondatok halmazát érthetô egésszé, szöveggé rakd össze, szövegösszetartó elemekre van szükség. Amikor szöveget alkotsz, szinte önkéntelenül

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről Jelen vannak: dr. Farkas László a bizottság elnöke dr. Keresztúri Farkas Csaba a bizottság

Részletesebben

Az iskolai hagyományok, ünnepségek megújítása I.

Az iskolai hagyományok, ünnepségek megújítása I. SZKB_212_07 Felkészülés a felnőtt szerepekre z iskolai hagyományok, ünnepségek megújítása I. modul szerzõje: Simon Gabriella SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 12. ÉVFOLYM 120 Szociális,

Részletesebben

Csoportos, és egyéni foglalkozás keretében: fiatalkorú bűnelkövetők élettervezésének a vizsgálata családpedagógiai szempontból.

Csoportos, és egyéni foglalkozás keretében: fiatalkorú bűnelkövetők élettervezésének a vizsgálata családpedagógiai szempontból. Csoportos, és egyéni foglalkozás keretében: fiatalkorú bűnelkövetők élettervezésének a vizsgálata családpedagógiai szempontból. Őszinte örömmel töltött el, amikor felkérést kaptam a címen megjelölt témában.

Részletesebben

SZKA_103_01. A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM

SZKA_103_01. A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM é n é s a v i l á g Épül a házunk A modul szerzôje: Szabolcs Csilla SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM SZKA_103_01 Szociális, életviteli és környezeti KOMPETENCIÁK TANÁRI MODULVÁZLAT

Részletesebben

Igazoltan távol van: Sütő Mária Márta és Dr. Zsurzsucz Zsolt képviselők.

Igazoltan távol van: Sütő Mária Márta és Dr. Zsurzsucz Zsolt képviselők. Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Medgyesegyháza, Kossuth tér 1. Tel: 68/440-000 9/2010. J E GY Z Ő K Ö NY V Készült: Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. augusztus 31-én 17.00 perckor

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

14. LECKE: ISTEN IGÉJE ÉRTÉK! A MAGVETŐ PÉLDÁZATA Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1.

14. LECKE: ISTEN IGÉJE ÉRTÉK! A MAGVETŐ PÉLDÁZATA Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. 14. LECKE: ISTEN IGÉJE ÉRTÉK! A MAGVETŐ PÉLDÁZATA Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS: (Felhasznált irodalom: Joachim Jeremias: Jézus példázatai, Kálvin Kiadó, Budapest,

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46.

Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46. Polgármesteri Hivatal 9082 Nyúl, Kossuth L. u. 46. Szám: 14-2/2008. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyúl Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2008. január 15-én megtartott rendkívüli üléséről. Jelen

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója VALÓSÁG 279 2005-től az Oktatási Minisztérium ismét igen jelentős változtatást vezet be a közoktatásba, nevezetesen a kétszintű érettségit, amely nemcsak a középfokú oktatást zárja le, hanem a felsőfokú

Részletesebben

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására

Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására Városok és régiók egyezmény a gyermekek elleni szexuális erőszak megállítására A Kongresszus hozzájárulása az Európa Tanács számára ÖTBŐL EGY kampány A Kongresszusi Iroda 2012. szeptember 14-én megadott

Részletesebben

PEDAGÓGIA SZOCIOLÓGIA HISTÓRIA ÖKONÓMIA PSZICHOLÓGIA POLITOLÓGIA

PEDAGÓGIA SZOCIOLÓGIA HISTÓRIA ÖKONÓMIA PSZICHOLÓGIA POLITOLÓGIA EDUCATIO PEDAGÓGIA SZOCIOLÓGIA HISTÓRIA ÖKONÓMIA PSZICHOLÓGIA POLITOLÓGIA MÉRLEGEN, 1990 2002 EDUCATIO 2002/1 MÉRLEGEN, 1990 2002 OKTATÁSPOLITIKAI TÁJOLÓ 3 Kozma Tamás EXPANZIÓ KÖZÉPFOKON 13 Forray R.

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

hozzáadás, elvétel kapcsolata szöveges feladatok

hozzáadás, elvétel kapcsolata szöveges feladatok Matematika A 1. évfolyam hozzáadás, elvétel kapcsolata szöveges feladatok 18. modul Készítették: C. Neményi Eszter Sz. oravecz Márta matematika A 1. ÉVFOLYAM 18. modul hozzáadás, elvétel kapcsolata szöveges

Részletesebben

Az életnek értéket csak az a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.. (Márai Sándor)

Az életnek értéket csak az a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.. (Márai Sándor) Ez a füzet a gyermekekért született és a szülôknek, gondviselôknek, Neked szól, hogy közösen a lehetô legjobbat és legtöbbet adhassuk azoknak, akik a legnagyobb kincset jelentik és a jövô zálogai: a gyermekeknek.

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv

TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv TÁRSULATI ÜLÉS jegyzőkönyv Időpont: 2007. március 23. Helyszín: Csokonai Színház, Nagy Színházterem CSÁNYI JÁNOS BESZÉDE Tisztelettel köszöntöm a társulatot rendkívüli társulati ülésünkön. Külön köszöntöm

Részletesebben

XVI. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 29-én 17.00 órakor tartott Közmeghallgatáson.

XVI. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 29-én 17.00 órakor tartott Közmeghallgatáson. XVI. JEGYZŐKÖNYV Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 29-én 17.00 órakor tartott Közmeghallgatáson. Testületi ülés helye: Művelődési Ház Szihalom Jelen vannak:

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR ÓRATERV IBOTITI, AVAGY KI AZ ERŐSEBB KÉSZÍTETTE: SZÉKELY ANETT (IFWDXD)

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR ÓRATERV IBOTITI, AVAGY KI AZ ERŐSEBB KÉSZÍTETTE: SZÉKELY ANETT (IFWDXD) DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR ÓRATERV IBOTITI, AVAGY KI AZ ERŐSEBB KÉSZÍTETTE: SZÉKELY ANETT (IFWDXD) IV. éves Biológia-Magyar tanári szakos hallgató 2015. március 14. 1 A tanárjelölt neve:

Részletesebben

NEM VAGYOK MÁR GYEREK!

NEM VAGYOK MÁR GYEREK! SZKB 208_02 FELKÉSZÍTÉS FELNÕTT SZEREPEKRE NEM VGYOK MÁR GYEREK! Készítette: Simon Gabriella SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 8. ÉVFOLYM 18 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCI

Részletesebben

Szövegértés-szövegalkotás A

Szövegértés-szövegalkotás A Szövegértés-szövegalkotás A 1 2. évfolyam olvasás mintamodulok az én, te... mi című könyv feldolgozásához Az elveszett dínó Halnevelde Piacon Cirkuszban Iskola után Függelék Készítette: Rózsa Vincéné Olvasás

Részletesebben

A szabályok ismerete nélkül játszanak.

A szabályok ismerete nélkül játszanak. 03_Jogok Øs k telessøgek_tæblæzat.qxp 2008.06.19. 13:18 Page 63 Ráhangolódás a témára 1. Játék Cél: közvetlen játékélményen keresztül a szabály szükséges voltának megélése, a szabályalkotás jogának felfedezése.

Részletesebben

Csokoládé az idegenekkel szembeni előítéletek

Csokoládé az idegenekkel szembeni előítéletek SZKC_211_05 T o l e r a n c i á r a n e v e l é s Csokoládé az idegenekkel szembeni előítéletek modul szerzői: págyor Henriett enedek Fülöp SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCI 11. ÉVFOLYM tanári

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

MATEMATIKA C 9. évfolyam

MATEMATIKA C 9. évfolyam MATEMATIKA C 9. évfolyam 6. modul GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK Készítette: Kovács Károlyné MATEMATIKA C 9. ÉVFOLYAM 6. MODUL: GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A

SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A SZÖVEGÉRTÉS SZÖVEGALKOTÁS A 3. ÉVFOLYAM ÉN, TE... MI II. GYŰJTEMÉNY 1. APU NÁLUNK A MŰSZAKI ZSENI 3 2. LILLA ÉS A CSODARADÍR 20 3. ANYANYELVI TAPASZTALATSZERZÉS LILLA ÉS A CSODARADÍR 34 4. CSALÁS 49 5.

Részletesebben

jor ge bucay 20 lépés eló re Töténetek, melyekbôl az életet tanultam

jor ge bucay 20 lépés eló re Töténetek, melyekbôl az életet tanultam jor ge bucay 20 lépés eló re Töténetek, melyekbôl az életet tanultam 5. LÉPÉS H ALLGASS MEG MÁSOKAT A személyes tökéletesedés felé vezetô út következô lépése, amelyet egyszerûen így is megfogalmazhatnánk:

Részletesebben

Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni

Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni Műhiba kommunikációt, avagy ha gáncsot vetnek, nem muszáj elesni A Magyar Kórházszövetség XX. Kongresszusának szakmai programjában olvastam, hogy a kommunikáció kérdése igaz sajnálatosan még csak szekció

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6. c (21 fő 8 lány, 13 fiú) Résztvevők száma:

Részletesebben

Módszertani sokféleség

Módszertani sokféleség Módszertani sokféleség Egyéni anyanyelvi fejlesztés a Hallássérültek Tanintézetében A gyermeki személyiség egyénre szabott fejlesztése a korszerű pedagógia egyik legfontosabb követelménye. Fel kell mérni,

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Csuport László www.inspiralocoaching.com 2014. június 28. Mi a stressz? VIZUALIZÁCIÓS GYAKORLAT Stresszhormonok (adrenalin, kortizol, stb.) Fokozott

Részletesebben

Szám:... /2014. Jelen vannak: Kiss László polgármester Varga-Dénes Zsuzsanna alpolgármester

Szám:... /2014. Jelen vannak: Kiss László polgármester Varga-Dénes Zsuzsanna alpolgármester Szám:... /2014. JEGYZŐKÖNYV Készült: Márianosztra Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. június 10. napján megtartott testületi üléséről. Az ülés helye: Az önkormányzat tanácsterme, 2629 Márianosztra,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2006. november 03-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2006. november 03-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bánréve Község Képviselő-testületének 2006. november 03-án 13.00 órai kezdettel megtartott üléséről. Jelen vannak: Hajdu Gábor József polgármester, Révay István alpolgármester,

Részletesebben

A megújuló energiaforrások elfogadottsága a magyar felnőtt lakosság körében

A megújuló energiaforrások elfogadottsága a magyar felnőtt lakosság körében TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

Jegyzőkönyv, 2. napirendi pont: Aktuális ügyeink:

Jegyzőkönyv, 2. napirendi pont: Aktuális ügyeink: Jegyzőkönyv, mely felvétetett a Budapest-Soroksári Református Egyházközség Presbitériumának gyűlésén 2011. október 6-án a Lelkészi Hivatalban, 18 órától. Jelen vannak: Kiss Péter lelkipásztor, Székely

Részletesebben

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 422/2006. (II. 22.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a

Részletesebben

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet!

POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A. Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! POKOL ANETT S Z É L R Ó Z S A Ne engedd, hogy elsodorjon az élet! Előszó Ez a könyv egy kicsit lelkizős, egy kicsit életmód-tanácsadó, személyiségfejlesztő, önmenedzselő. Olyan, mint én, mindenbe belekap

Részletesebben

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon.

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Pár sorban, most betekintést nyújtok, hogy is láttam én,majd az LRT csapat

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 12. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 12. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 12. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Mi a MÉB, és hogyan tudod felhasználni a csajozásban? -Jocky- Milyen egy jó MÉB? A MÉB-ek

Részletesebben

Zöld Óvoda Országos Forrásközpont. 3. Részjelentés

Zöld Óvoda Országos Forrásközpont. 3. Részjelentés 3. Részjelentés ok tevékenységek tárgyban az SH/4/5 kódszámú, -, Ökoiskola programok kiszélesítése című projekthez. Szerződés száma: Jelentéstételi időszak: Vállalkozó: Vállalkozó képviselője: 2014/2.

Részletesebben

AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ

AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ Kis János Sajó András AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ Alulírottak, Kis János egyetemi tanár és dr. Sajó András akadémikus, egyetemi tanár az alábbi amicus curiae levéllel fordulunk a T. Alkotmánybírósághoz.

Részletesebben

GYÜLEKEZETI LAPJA, 3. ÉVFOLYAM, KÜLÖNSZÁM

GYÜLEKEZETI LAPJA, 3. ÉVFOLYAM, KÜLÖNSZÁM 2013 kulonszam tavasz.qxd 2013.02.26. 22:27 Page 1 CSÖMÖR-NAGYTARCSAI REFORMÁTUS MISSZIÓI EGYHÁZKÖZSÉG GYÜLEKEZETI LAPJA, 3. ÉVFOLYAM, KÜLÖNSZÁM 2013. KÜLÖNSZÁM SZERESSÉTEK EGYMÁST! Ahogyan engem szeretett

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

Matematika A 1. évfolyam. páros, páratlan. 22. modul. Készítették: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva Molnár Éva

Matematika A 1. évfolyam. páros, páratlan. 22. modul. Készítették: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva Molnár Éva Matematika A 1. évfolyam páros, páratlan 22. modul Készítették: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva Molnár Éva matematika A 1. ÉVFOLYAM 22. modul Páros, páratlan modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben