Egy úton. A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata alkotóinak kiállítása MÁJUS 29-JÚNIUS 19.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egy úton. A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata alkotóinak kiállítása 2015. MÁJUS 29-JÚNIUS 19."

Átírás

1 Népművészeti Tagozata alkotóinak kiállítása MÁJUS 29-JÚNIUS 19.

2 INDULJ EL EGY ÚTON ÉN IS EGY MÁSIKON Így kezdődött a hetvenes évek sokak által ismert és szeretett moldvai dala, amely ma is népszerű. Két úton, de a két út mindig találkozik. Találkoztak a mi utaink is, hiszen egyet gondoltunk, egy volt a vágyunk: szabadulni a politika által uralt, és már akkor is egyre jobban elembertelenedő világból. Nem utópiákba, nem álomvilágba menekültünk, hanem visszafelé, az emberiség egyetemes hagyományába. Mivel magyarnak születtünk, a magyarból hörpintettünk valódi világot, habzó éggel a tetején. Meg is kaptuk a magunkét, narodnyikok, nacionalisták, gyanús elemek lettünk. De mit bántuk mi azt! Közösségeket teremtettünk, táncházakat, táborokat, klubokat. Hála Istennek, nem voltunk magunkra hagyva. Támogattak, biztattak olyan tekintélyek, mint Makovecz Imre, Andrásfalvy Bertalan, Martin György, Nagy László, Csoóri Sándor, Vargyas Lajos és sokan mások. S ma már egyre inkább látszik, hogy a Nomád nemzedéknek igaza volt. Ma minden igazi gondolkodó élhető, fenntartható világról álmodik. A kézművesek pedig álmodnak, de alkotnak is. Földből, fából, fűből, vasból Tanúskodnak erről az itteni kiállítás tárgyai is. Lássátok és használjátok őket! KOBZOS KISS TAMÁS Kossuth-díjas előadóművész, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője

3 BERECZKY CSABA a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, fafaragó népi iparművész, a Népművészet Mestere BERECZKY CSABÁNÉ csipkekészítő népi iparművész, művésztárs Az 1960-as évektől kezdtem el foglalkozni a fafaragással. Megyei és országos kiállításokon on rendszeresen szerepeltem. Indultam a Népművészet Ifjú Mestere pályázatokon. Tagja lettem a Fiatalok Népművészeti Stúdiójának. Részt vettem a Velemi Alkotóház, a Zala megyei Kézműves Ház és a keszthelyi Kézműves Alkotóház lét- Bereczky Csabáné csipkekészítő vagyok ben kaptam meg a népi iparművész címet zsűrizett munkáim elismeréseképpen. Az 1970-es években kapcsolódtam férjem révén a népművészeti tevékenységbe. Eleinte a keszthelyi szövő szakkörben a gyapjúszövéssel ismerkedtem meg. Ezekkel a munkáimmal országos pályá- zem alatt. Tevékenységem rehozásában től vezetek ifjúsági és felnőtt felöleli a kéregmunkákon zatokon és kiállításokon 4 5 faragókört Keszthelyen. Igyekszem őrizni és továbbadni a magyar fafaragó hagyományokat az utánam következő nemzedéknek. Eleinte kisméretű tárgyakat csináltam. Később nagyobb léptékű népi bútorokat is készítettem, úgymint ácsolt láda, asztal, szék. Fejfák, óvodai kültéri játékok, kapuk formálódtak ke- SZARU NYAKÉK át a szaru megmunkálást, karcolást, vájt edénykészítést és pásztorfaragásokat. Rendszeresen pályázok és indulok helyi, regionális és országos kiállításokon. Az 1980-as években, Zala megyében faluház építési hullám alakult ki. Belsőépítészeti tervek alapján e faluházak bútorainak egy részét Makovecz Imre építész és Kovács Flórián felkérésére, helyi alkotókkal közösen valósítottam meg ban elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere, ben a népi iparművész címet ben Népművészet Mestere kitüntetésben részesültem. szerepeltem. Az 1990-es évek végén ugyancsak a keszthelyi szakkörben kezdtem el a csipkeverés alapjait elsajátítani. Ettől kezdve rendszeresen foglalkoztam csipkeveréssel. Munkáimat folyamatosan zsűriztettem, mindeközben elvégeztem a Zala Megyei Művelődési Központ által szervezett népi játszóház vezetői tanfolyamot ban. Vizsgadolgozatom témájául a vert csipke történeti áttekintését választottam, fő hangsúlyt fektetve a Balatonendrédi csipkére. Kiállításokon, munkabemutatókon, csipkeverő táborokban vettem részt, bővítve ismereteimet. A Szentendrei Skanzen Régimódi Vasárnapok programján és sok más helyen férjemmel együtt mesterség bemutatókat tartottunk. Rendszeresen részt veszek PÓKMINTÁS KEREK EKRÜSZÍNŰ TERÍTŐ különböző regionális és országos kiállításokon. Az AMKA országos Betlehemi Jászol pályázatán különdíjban részesültem. Napjainkban a keszthelyi Csipke Stúdiót vezetem a Keszthelyi Kézműves Házban.

4 FODORNÉ LÁSZLÓ MÁRIA a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, kézi szövő népi iparművész, a Népművészet Mestere KAMOCSAY JUDIT szövő népi iparművész, mentora Fodorné László Mária Nevem Fodorné László Mária október 6-án Budapesten születtem 1950-ben, matematika-fizika születtem Decsen. Jelenleg Balatonalmádiban élek. szakos tanár vagyok. A szövőmesterség alapjait még 13 éves koromban Mindig vonzódtam a kézműves tevévész sajátítottam el. Később igazi, hiteles népműkenységekhez és a népművészethez. Így mesterek tanítottak, akik nagy szeretettel jutottam el a népi kismesterségeket oktató adták át tapasztalatukat, technikai tudásukat. Hagyományok Házához, ahol Boldog vagyok, hogy még megérhették, hogy ban végeztem a Pintér Piroska vezette tanítványuk mester lett. Ennek az örökségnek Szőnyegszövő tanfolyamon. a szellemében dolgozom és tanítom ezt a gyönyörű Fodorné László Mária, a Népművészet ősi mesterséget. Mestere szeretetteljes tanításával, ben megkaptam a népi iparművész címet. óta foglalkozom a takács-mesterséggel 6 Szakmai pályázatok, kiállítások, konferenciák és vásznak tervezésével. Sok segítséget 7 állandó résztvevője vagyok. Számtalan díjat és helyezést értem el az 53 év alatt. A Népművészet Mestere címet augusztus 20-án vehettem át. Ez az elismerés még jobban megerősít abban a hitemben, hogy a hagyományt nemcsak őrizni, hanem életben kell tartani. Táplálni, formálni, hozzátenni az alkotó saját elképzeléseit, gondolatait, ízlését és saját lelkét. Az ország számos helyén voltam már kiállításon, több alkalommal külföldön is. Jelenleg a látogatható műhelyemnek a Balatonalmádi Pannonia Kulturális Központ ad otthont. ÉTKEZÉSI GARNITÚRA kapok Lőrincz Péter szövőszékkészítő mestertől, akinek a székein szövök óta zsűriztetek ben lettem népi iparművész. Főleg lakástextíliákat készítek: pamutból asztalneműket, gyapjúból festékes szőnyegeket, párnákat. Foglalkozom még hordható textilek szövésével és varrásával. TÖMVETELT CIFRAHÍMES ASZTALTERÍTŐ ÉS TAKARÓ (VARRT CSIPKÉVEL) A 2010-es Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon Arany oklevélben részesültem ben, 2012-ben és 2014-ben a Békéscsabai Textiles Konferenciákon II. díjas; 2013-ban Magyar Kézműves Remek díjas; 2014-ben Hevesen, a XX. Országos Szőttespályázaton, különdíjas voltam.

5 GALÁNFI ANDRÁS a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Pro Renovanda Hungaria és Maróthy Györgydíjas, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett fafaragó népi iparművész, a Népművészet Mestere GALÁNFINÉ SCHMIDT TERÉZ szövő népi iparművész, művésztárs SZŐNYEG 8 9 Hajdúszoboszlón született március 25-én. Élete nagy részét a tanításnak szentelte, előadóművész kategóriában is minősítéssel rendelkezik 1974-ben vett részt az első fajátszótér megvalósításában, s ezt követően szülővárosában majd Ózdon, Nagyhegyesen készített játszótereket. Több faragóstúdió vezetését látta el, 3 évig Debrecenben, 6 évig Nyíregyházán. Két nyáron vezette az Ifjú Népművészek Táborát Tiszavárkonyon Irányításával közel 10 évig természetes anyagból készült játékkészítő szakkör működött Hajdúszoboszlón. (Hírmondó decemberi szám) ASZTAL, LÓCA, SZÉK Galánfi András fafaragó népi iparművész tudatosan keresi azt a hagyományt, amelyet ma leginkább magunknak érezhetünk. Az örökké megújulni képes alkotó emberek közé tartozik A kezéből kikerülő munkákat nem a túldíszített felület, hanem a szerkezet, anyagszerűség, forma és arányrend jellemzi. Galánfi András bútor együttesei, bútorplasztikái, játékai és játszóterei mellett, pedagógusként is arra törekszik, hogy továbbadja a hagyományt az ifjabb nemzedék körében. Tárgyai ősiek és modernek egyszerre. A legsikerültebb munkái példát szolgáltatnak népi tárgykultúránk továbbélésére. (Bánszky Pál) Az útravaló, amit a szülőházban kapunk szüleinktől és a minket körülvevő környezettől, ez erősen meghatároz minket. Szülőföldje Etyek, itt kezdte e munkásságát. Azért kezdett el szőni, mert ha varrni tud, meg kell szőni az anyagot és a fonalat is, ha lehet elkészíteni, ennél nagyobb öröm nincs. Boldogsággal tölti el, hogy átadhatja tudását. Ő maga is csodás textileket készít, hogy ezzel is alkotásra sarkalja tanítványait. Gyönyörű ruhái, sálai és lakástextiljei minden otthonába látogatót elkápráztat.

6 KÉKEDI LÁSZLÓ a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, fafaragó népi iparművész, a Népművészet Mestere KISGYŐRI CSALÁDI KÉZMŰVES SZAKTÁBOROK Excescimus delic te velendi gendebi magnimendi tecepta volorro berum que taquid que il ium, ute pero dolore pera aliatem quuntor epedit inimo omni ommos consequ iandita doluptae niendae quasi debite voloren delent. sequossum ium venditaes dolorro dus Toribus aut eossit odic to quam, que dolor re odias as est laborum quaecte plabo. Rovita con perum harum asperum moluptat. aspernam que et omnihil iaepro occustis Elit esequam ut restibusdae omnimodi cus qui quae sum ut videbite que excea et dus aut odi idipsam, conse num quat harchil et officienda aut ma ventem id et ipicimosa lectoru ptatur sitecta pereceptas non pore poribusciunt eosseque escienimust ab exero ommolor asin remporp orenim isitasp ienihil lisquas remolorem qui consequodit eos corest ationse rnatatat ad iliquam iure, si te natur, officatia consecte ut facerit, que incius. con nobis idus ut moluptur, sapis velibea Harchita quat reniendis sequam sinusda doluptiam volorias venditam con reicatiae. volo minimodi beate sunto optae id qui Ut quati dolor samus commolorios sum consed qui resequi voluptia que nihilla quias eatur sequatest, odis autem nobit cientot aestiamusda am excerfero tem enissit ionseribus. soles unt ut velestioria est, coritibusam quis Num harupta eperum eliquo quosant. quissequas mostium et odis eumet voloren Cia con et, eatem rendem ullandis a 10 tiamet re, sin et quos eumquost eicipsam, quiate res maximus cillaccuptam ipsaper Miskolcon születtem 1966-ban. Születésem óta cor maio oditatur? Omnis samusa ius eperrcatur? Is molo tempos ditiis illesti 11 a Bükk déli lábánál fekvő Kisgyőr községben élek. Két gyermek édesapja vagyok. Három cikluson keresztül voltam önkormányzati képviselő, egy ciklusban alpolgármester, 2010-től polgármester vagyok. A Népi Iparművészeti Tanács zsűri bizottságának tagja, Bükk - Térségi Leader Egyesület döntéshozó testületének tagja, a Kisgyőri Református Egyházközség presbitere vagyok. Állami kitüntetéseim: Népművészet Ifjú Mestere cím, Wlassics Gyula díj, Népművészet Mestere cím. Jelentősebb szakmai elismeréseim: népi iparművész cím, háromszoros Gránátalma díj, Nívódíj, Király Zsiga díj, Év Mestere díj. 25 éve kezdtem Kisgyőr községben a Családi Kézműves Szaktábor szervezését, melynek kezdettől a művészeti vezetője vagyok májusától a Magyar Művészeti Akadémia Néprajz és Népművészeti Tagozatának rendes tagjává választottak.

7 LANDGRÁF KATALIN a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, textiltervező, szövős, tanár SZITTNER ANDREA textilművész, pályatárs 12 A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és a Magyar Iparművészeti Főiskola szövöttanyag-tervező szakának elvégzése óta textiltervezéssel, szövéssel foglalkozom ban alapító tagja voltam a Fiatalok Népművészeti Stúdiójának, s szívemben tagja vagyok mindhalálig. Közös kiállításain mindig részt vettem, és kisebb alkotóközösségekkel is rendeztünk kiállításokat. Textiltervezőként húsz évig dolgoztam, háziipari szövetkezetnek, nagyüzemnek egyaránt terveztem. A szövés minden formája érdekel, amit csak lehet, magam is kipróbálok ben elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet, szőttes kategóriában ben, a 12. Magyar Textilbiennálén RÓZSA ANNA díjat kaptam ipari textil kategóriában, ünnepi abrosszal. Évtizedek óta fontos számomra, hogy azt a tudást, isme- NYAKBAVARROTT SZABÁSÚ ING (BARNA CSÍKOZÁSSAL A KIEMELT HELYEKEN) retet, amit összegyűjtöttem a szövésről, továbbadjam az érdeklődőknek. Ezt egyrészt könyvek, tankönyvek formájában tudom megtenni, illetve tanítással óta folyamatosan tanítottam általános iskolától egyetemig. Jelenleg a Fóti Népművészeti Szakközépiskolában dolgozom és az Óbudai Egyetemen vagyok óraadó tanár. A Képző- és iparművészeti Szakközépiskola textil szakának elvégzése óta a textiltervezéssel, szövéssel foglalkozom ban alapító tagja voltam a Fiatalok Népművészeti Stúdiójának. Az 1970-es évek elejétől a Fiatalok Népművészeti Stúdiójának kiállításain vettem részt, és kisebb alkotóközösséggel rendeztünk közös kiállításokat ban elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet, szőttes kategóriában, majd hamarosan a Népi Iparművész címet is megkaptam ben, a 11. Magyar Textilbiennálén Rózsa Anna-díjat kaptam Föld és Ég című tértextilemért ben önálló kiállításom volt Kőszegen, s több Textilbiennálén is részt vettem. A Magyar Iparművészeti Főiskolán kézműves szövéstechnikákat tanítok 1987 óta. Saját műhelyemben stólákat, kabát- és egyéb ruhaanyagokat, illetve a kártyaszövés változatainak felhasználásával tér- és falitextileket szövök. Az összegyűjtött tudást könyvek által is szeretném átadni. KÓDKÉP-KÉPKÓD KÁRTYASZÖVÉSSEL KÉSZÜLT TÉRTEXTIL 13

8 PETRÁS MÁRIA a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Szervátiusz Jenő-díjas, Magyar Örökség-díjas, Príma Primissima-díjas népdalénekes, keramikusművész PETRÁS ALINA keramikusművész, tanítvány 14 Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolctíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, a csángók mindent meg tudtak teremteni maguknak úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útba igazí- VILÁG KIRÁLYNŐJE tották őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve fonni, szőni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni! Édesanyám az én mesterem. Kisgyermekkorom óta olyan emberekkel voltam körülvéve, akik szeretettel és alázattal teremtették meg a szép élethez valókat, amelyhez különleges érzékük volt. Dédnagyanyámtól tanultam meg fonni, nagymamámtól tanultam főzni és többször segítettem a szövésnél, nagynénéimtől pedig ellestem a kötést és a varrást. TULIPÁNOS ÉLETFA TULIPÁNOS ÉLETFA II. Úgy nőttem fel, hogy édesanyám szin- te minden munkájában részt vettem, segítkeztem. Az ő útmutatása, tanítása mozdította elő a saját formanyelvem kialakítását. Engem a kezdetektől a magyar motívumok, a jelképek világa foglalkoztat. Szeretem az életfa-, a tulipán-, nap motívumot, mint jelképet és érdekel a magyar mondavilág (Turul madár, Csodaszarvas, Emese álma). Hiszem azt, hogy őseink hagyatékát tovább kell vinni, mindennapjainkba beépíteni. 15

9 SZATYOR GYŐZŐ a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Kós Károly-díjas, a Finn Oroszlánrend lovagkeresztjével kitüntetett népi iparművész faműves szobrász, grafikusművész, a Népművészet Mestere ÁMENT ÉVA grafikus, bútorfestő népi iparművész, tanítvány 16 Diósberényben hagyományt tisztelő, sváb családba születtem. Büszke vagyok arra, hogy őseim több száz éves nyelvjárását beszélem, ugyanakkor magyarként szolgálom környezetemet. Tanáraim, Szatyor Győző népművészet tanárom, Bodor Ferenc az Iparművészeti Főiskola könyvtárosa, Andrásfalvy Bertalan és Tarján Gábor néprajzkutatók a Guzsalyas Körben és Magyarlukafán sok hasznos ismeretet nyújtottak, melyekből nap, mint nap merítek. Bútorfestő pályafutásom a kilencvenes évek elején kezdődött. Idős mesterektől, restaurátoroktól tanultam a szakmát. Portékáim egy részét a hagyományos, népi bútorfestés motívumai alkotják. Különösen kedvelem a Gömör-Torna vidéki, a dél-dunántúli formavilágot. Szülőfalum lum csodálatos, geometriai alapokon nyugvó 17 ORMÁNSÁGI VIRÁGZÓ ASZTALOSOK EMLÉKÉRE (TRIPTICHON) Alkotásaimhoz döntő indítást és állandó megújulást a szülőföldem adja. A népművészet és a képzőművészet megismerésének a vágya és szeretete arra kötelez, hogy munkáimban a hagyományok megőrzése és a mai valóság együttesen legyen jelen. Alkotó pedagógiával is ezt vállalom és hirdetem, ugyanis a pedagógiában ott él a művészet és a művészetben mindig ott él a pedagógia lehetősége. - írja ars poeticájában. Szatyor Győző a XX. század hetvenes éveiben indult nomád nemzedék következetes alkotó egyénisége... Alkotói programjának alapelvévé vált természetes anyag, valamint a hagyományos szerkezet alkalmazása Harminc éven keresztül végigvitt egy szellemi programot, kitartóan képvisel egy emberi-alkotói magatartást. (Bánszky Pál) Azért fogtam szerszámot a kezembe mint ahogyan őseink is tették, hogy az évszázados fákból én is faraghassak. Lelkemet zártam tárgyaimba, szobraimba. Tanítottam, amit megtanultam, hogy legyen majd később is kitől tanulni a jövő reménységével. Dolgoztam és dolgozom Isten dicsőségére, magam és társaim épülésére Elültetett fáim már gyümölcsöt teremnek. A hitem egyre nő lelkem templomában. (Szatyor Győző) DÉL-DUNÁNTÚLI IMPRESSZIÓ SZENNAI ÉS KÓRÓSI TEMPLOM- KAZETTÁK FELDOLGOZÁSA mintákat használt, melyeket szívesen festek a restaurált bútorokon. Munkáim másik részét gyógynövényekkel díszítem. A tárgyak formavilágát a népi kultúrából merítem, de ügyelnem kell arra is, hogy a funkció is kövesse a XXI. század igényeit óta vezetem az Iharos Népművészeti Egyesületet óta a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottságát vezetem óta szervezem a Gömörszőlősi Értékmentő Tábort és a Budaörsi Mindszenty Katolikus Iskolában kézművességet tanítok.

10 18 VAJDA LÁSZLÓ a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, kovács népi iparművész, a Népművészet Mestere A kovács szakmát a nyíregyházi szakmunkásképzőben tanultam, és a helyi kovács, Szép Gábor volt a mesterem. A tiszavasvári szakmunkásképzőben 11 évig voltam kovács szakoktató ban a Népi Iparművészeti Tanács népi iparművész címet adományozott. Ez idő tájt több éven át művésztáborban vettem részt Tokajban. Megszerveztük az első Nemzetközi Kovácstalálkozót 1987-ben Nyíregyházán, és szervezni kezdtük az Országos Kovácsmíves Céhet ben Mesterremek díjat, 1996-ban a Király Zsiga-díjat vehettem át, és 2004-ben megkaptam a Népművészet Mestere címet óta saját műtermemben dolgozom, ahol eddig hét tanulót oktattam, köztük a saját fiamat is, akivel azóta is együtt alkotunk. Tanulóimmal együtt több nemzetközi kovácsfesztiválon, versenyen vettem részt, és jártam a svédországi Királyi Kovácsműhelyben is. Munkáim a karikagyűrűtől a harangig a díszmű kovácsolás minden részterületét felölelik. Egyedi, csak kézműves techni- TEMETŐI KERESZT kával készült tárgyakat készítek. A szakmámat nagyon szeretem, nincs annál nagyobb öröm, mint amikor az ember a látszólag rideg fémet a maga örömére megmunkálhatja és készít belőle másoknak tetsző míves tárgyakat. A kovácsolással viszonylag korán megismerkedtem, mivel Édesapám mellett nőttem fel. Már gyermekkoromban elbűvölt a vas izzása, az anyag megmunkálása, a tűz lángja, melege ban gimnáziumi tanulmányaim elvégzése után iratkoztam be a debreceni szakképző intézetbe kovács szakra. Előtte, mellette, minden nyáron aktív inasa voltam Édesapámnak. Szüntelenül ösztönzött, segített, folyamatosan osan szakmai bemutatókon, kiállításokon vettem részt ban kitűnő eredménnyel sikeres szakmai vizsgát tettem, és a Ma- gyarországi Kovácsmíves Céh tagja lettem ben Pölöskei- Németh József Munkácsy-díjas ötvös iparművész magántanuló-nulója voltam Budapesten ban Mitsuo Nishida japán kovácsmester tanulója Japánban ban Walfrid Huber kovácsmester 1 hónapos művészeti kurzusának résztvevője Bécsben ben a Népművészeti Egyesületek Szövetsége az Év Ifjú Mestere címet adományozott. Munkáimat megszakítás nélkül zsűriztetem ben elnyertem a népi iparművész címet ben Svédországban Világ Ifjúsági Népművészeti Találkozó küldöttje voltam a Népművészeti Egyesületek Szövetségének delegáltjaként. Törekszem munkáimban a szakmai alázatra, a pontos kivitelezésre, tudásom önzetlen átadására. IFJÚ VAJDA LÁSZLÓ kovács népi iparművész, művésztárs SZAMURÁJ KARD 19

11 VIDÁK ISTVÁN a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészet Mestere, textilművész, keletkutató, szakíró VIDÁK ANNA nemezkészítő népművész, a Népművészet Ifjú Mestere, tanítvány 20 Vidák István és párja Nagy Mari a hetvenes évek elején fellépő Nomád Nemzedék élcsapatához tartozott. Faluról falura járva gyűjtötték magukba azt a tudást, emberséget, ami ma is legfőbb támaszuk. Több évtized alatt kifejtett munkásságukkal a népművészet ifjú mestereiből a hivatásos területen is jegyzett művészekké váltak. A nyolcvanas évek elejétől Kecskeméten élnek. Közreműködtek a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely hagyományt és játékkultúrát terjesztő programjának kidolgozásában ben majd ben Nemezművészeti Világtalálkozót, között Nemzetközi Alkotótáborokat szerveztek. Ez a négy év lett a nemezkészítés újrafelfedezésének és elterjesztésének kezdete a világon. Eddigi munkásságukról 43 kiadványt jelentettek meg. Tevékenységük azért különleges, mert egyidejűleg tevékenykednek, mint néprajzkutatók, alkotnak, mint művészek és tanítanak, mint szakoktatók. (Bánszky Pál) A NAGY ÖREG ÉLETFÁM Vidák Anna - nemezkészítő nép- művész vagyok. Szüleim (Nagy Mari és Vidák István) révén gyermekkorom óta foglalkozom kézműves mesterségekkel. Tőlük tanultam a mes- terség fogásait, a tanítását és a kutatásra való érzékenységet. Részt vettem nemeztábora- ikon, nemzetközi konferenciá- kon Európa szerte, kutató úton jártunk több alkalommal Belső- Ázsiában, a Kárpát-medencében. Alkotó tevékenységem mellett, hagyományos és modern nemezkészítést tanítok saját műhelyemben ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere címet. Specialitásom a selyemre dol- gozott nemez, az un. NUNO ne- mez - öltözékeket, kiegészítőket és tértextileket készítek. Ötvözöm a nemezkészítés, a szabás technológiáját újító módon, hogy az eredmény egy könnyű anyagú, elegáns vonalú és magyar hagyományokat éltető textília legyen. Vallom, hogy a minőségi népi iparművészeti tárgy használata emeli az emberek életminőségét. 21

12 KIÁLLÍTOTT ALKOTÁSOK JEGYZÉKE BERECZKY CSABA /4 1. Borotválkozó tükör 2. Csont fűszertartó 3. Fűzfa kéregedény 4. Fűszertartó garnitúra 5. Kutyagerenc bogrács alátét 6. Nyírfa kéregedény 7. Pásztortükrös 8. Szaru nyakék BERECZKY CSABÁNÉ /5 1. Kis szögletes szélcsipkés ekrüszínű terítő 2. Pókmintás kerek ekrüszínű terítő 3. Pókmintás szögletes ekrüszínű terítő 4. Rózsaveréses szélcsipkés ekrüszínű terítő 5. Tálcakendő vajszínű 22 FODORNÉ LÁSZLÓ MÁRIA /6 8. Trianoni emlékmű 7. Mécses tartó tálka 8. Mécses tartó tálka VIDÁK ISTVÁN / Ágytakaró 9. Tulipános életfa 1. A Nagy öreg 2. Díszpárnák 10. Tulipános életfa II. 2. Gyergyói hegyek 3. Étkezési garnitúra 11. Világfa 3. Életfa 4. Függöny 4. Ünnep 5. Kétoldalas étkezési garnitúra 5. Női süvegek KAMOCSAY JUDIT /7 1. Apró-mintás abrosz és takaró (varrt csipkével) 2. Asztali futó 3. Fehér csáncsált vállkendő 4. Récefogas abrosz 5. Tömvetelt cifrahímes asztalterítő és takaró (varrt csipkével) 6. Zöld csáncsált vállkendő GALÁNFI ANDRÁS /8 1. Asztal 2. Lóca 3. Szék GALÁNFINÉ SCHMIDT TERÉZ /9 1. Szőnyeg KÉKEDI LÁSZLÓ /10 1. Csomoros juhar doboz 2. Játéktároló 3. Kéreg véka 4. Lisztes doboz 5. Tűzött doboz KISGYŐRI FARAGÓ TÁBOR /11 KÖZTÉRI ALKOTÁSOK KÉPEI 1. Angyalok harsonával 2. Aradi vértanúk emlékmű 3. Falufa és színpad 4. Falukapu 5. Ökomenikus Betlehem 6. Ökomenikus Betlehem II os emlékmű LANDGRÁF KATALIN /12 1. Félszedettes hosszúkendő (sötétkék mintával) 2. Kártya- és madzagszövéssel szőtt szalagok 3. Len abrosz (ekrüszínű szürke csíkozással) 4. Len abrosz (nyers len noppos pamutcsíkozással) 5. Nyakbavarrott szabású ing (barna csíkozással a kiemelt helyeken) 6. Rozmaringos hosszúkendő (rozsdaszín mintával) SZITTNER ANDREA /13 1. KÓDKÉP-KÉPKÓD kártyaszövéssel készült tértextil PETRÁS MÁRIA /14 1. Angyali üdvözlet 2. Angyalok 3. Babba Mária 4. Feszület 5. Katrincás Mária 6. Mária angyalsereggel 7. Mária asszonyokkal 8. Szent család 9. Üvegkelyhek 10. Világ királynője 11. Vizitáció PETRÁS ALINA /15 1. Címer 2. Csodaszarvas 3. Csodaszarvasos doboz 4. Életfa 5. Életfa 6. Nap SZATYOR GYŐZŐ /16 1. Ormánsági virágzó asztalosok emlékére (triptichon) 2. Világnak virága I. 3. Világnak virága II: ÁMENT ÉVA /17 1. Dél-Dunántúli impresszió szennai és kórósi templomkazetták feldolgozása VAJDA LÁSZLÓ /18 1. Falilámpa 2. Fokosok 3. Kandallóhoz tűzkosár 4. Kandalló szett 5. Kapacsok 6. 5 ágú gyertyatartó 7. Temetői kereszt 8. Tékozló fiú kisplasztika IFJÚ VAJDA LÁSZLÓ /19 1. Búra 2. Gyertyák 3. Korpusz 4. Magyar szablya 5. Szamuráj kard 6. Templomi jelzőcsengő 7. Tűzcsiholók 8. Zöld lámpa VIDÁK ANNA /21 1. Életfám 2. Női öltözet 3. Női kalapok 4. Umaj Ős asszony IMPRESSZUM Kiadja: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit Kft Szolnok, Hild J. tér 1. Szerkesztés: Berényi István Fotók: Illyés Csaba Nyomda: Tisza Nyomda Kft Szolnok, Himba út 5. KIÁLLÍTOTT ALKOTÁSOK JEGYZÉKE

13 Népművészeti Tagozata alkotóinak kiállítása A KIÁLLÍTÁS KURÁTORA: Kenyeres Sándorné a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ: május 29-től június 19-ig hétfőtől péntekig , szombaton és vasárnap óráig HELYSZÍN: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ I. emeleti kiállítóterem (5000 Szolnok, Hild János tér 1.)

SIÓAGÁRD. 1. A település területére vonatkozó információk: gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb -----

SIÓAGÁRD. 1. A település területére vonatkozó információk: gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb ----- SIÓAGÁRD 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület Ebből szántó gazdasági erdő védett terület ipari hasznosítású terület egyéb 2440 ha ----- Polgármesteri Hivatal: 7171 Sióagárd,

Részletesebben

Szentes. arculati kézikönyv

Szentes. arculati kézikönyv Szentes arculati kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetô 4 A Szentes arculat feladata és eszközei 6 Az arányrendszer bemutatása 7 Logó és szlogen 8 A logó megjelenése, alternatívái 9 A logó megjelenésének tiltásai

Részletesebben

FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROK. Békéscsaba 2016. július 18-23. 2015 évi nyári tábor Békéscsaba, Széchenyi Liget bejárati kapu

FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROK. Békéscsaba 2016. július 18-23. 2015 évi nyári tábor Békéscsaba, Széchenyi Liget bejárati kapu FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBOROK Békéscsaba 2016. július 18-23. 2015 évi nyári tábor Békéscsaba, Széchenyi Liget bejárati kapu A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Békés Megye Népművészetéért

Részletesebben

Közel 120 fő vett részt a március 19-re meghirdetett Tagszervezeti Fórumon, ahol

Közel 120 fő vett részt a március 19-re meghirdetett Tagszervezeti Fórumon, ahol Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Elnökségi értekezlet A márciusi értekezlet témái: Népi kézműves helyi, megyei, nemzeti értékek, hungarikumok - teendők és lehetőségek; Tájékoztató a pályázatokról

Részletesebben

Falukarácsony. Újévi koncert

Falukarácsony. Újévi koncert Ikladi Hírek XX. évfolyam 12. szám www.iklad.hu Önkormányzati Híradó ingyenes 2013. december Falukarácsony Hagyományos falukarácsonyi ünnepségünket december 20-án, pénteken, 18 órai kezdettel tartjuk az

Részletesebben

F E L J E G Y Z É S. Készült: Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. augusztus 20-i ünnepi üléséről. Ülés helye: Városháza Díszterme

F E L J E G Y Z É S. Készült: Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. augusztus 20-i ünnepi üléséről. Ülés helye: Városháza Díszterme F E L J E G Y Z É S Készült: Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. augusztus 20-i ünnepi üléséről Ülés helye: Városháza Díszterme Jelen vannak: Dr. Filvig Géza Marsovszky Lászlóné Simon

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide.

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide. Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet A januári értekezlet témái voltak: A NESZ anyagi helyzetének elemzése; Döntés

Részletesebben

Javaslat a. Szoborkert. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a. Szoborkert. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Szoborkert települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Langó Csaba 2. A javaslatot benyújtó személy,

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide.

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide. Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet Az októberi 14-i értekezlet témái voltak: 1. Mesterségek Ünnepe értékelése; 2.

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

Kárpát-medencei szőttesek

Kárpát-medencei szőttesek Kárpát-medencei szőttesek A világ számos tájáról megismerkedhettük az előzőekben a szőnyegszövés különböző módjaival. A következőekben a Kárpát-medencében ismeretes díszítéseket, szőnyegkészítéseket mutatom

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés - 2006

Közhasznúsági jelentés - 2006 Közhasznúsági jelentés - 2006 A Békés Megyei Népmqvészeti Egyesület 2006. évi tevékenységérql készített Közhasznúsági jelentés (Beszámoló a 2006. december 16-i közgyqlésen) I. Képzések táborok Az idei

Részletesebben

Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein)

Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein) VIII. Fejezet Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna. (Albert Einstein) A magyar felsőoktatás egyik sikertörténete a Tudományos Diákkör, közismert nevén a TDK. Aligha véletlen,

Részletesebben

Karácsonyi reménnyel

Karácsonyi reménnyel RÉPCESZEMEREI Hírlevél V. évfolyam, 2. szám 2009. december Karácsonyi reménnyel Szépen lassan fogyunk, hiszen idén is többen szenderültek örök nyugalomra a szemerei temetőben, mint ahány gyermekkel gyarapodott

Részletesebben

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és művészetkedvelő barátait 2016. május 28-án, szombaton 18 órára Debrecenbe, a Kölcsey Központ Bényi

Részletesebben

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Készült: 2013. március 1 1 NEVELÉSI PROGRAM... 4 2 A GYERMEKEK, TANULÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉT SZOLGÁLÓ INTÉZKEDÉSEK... 29

Részletesebben

ZALABÉR ÓVODAI ÉS ISKOLAI TÁJÉKOZTATÓ. 2010/2011. 1. szám HIRDETÉSEK ZALABÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY, ÓVODA

ZALABÉR ÓVODAI ÉS ISKOLAI TÁJÉKOZTATÓ. 2010/2011. 1. szám HIRDETÉSEK ZALABÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY, ÓVODA HIRDETÉSEK A Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Szülői Érdekképviselete intézményi bált szervez 2011. február 12- én. Erre az alkalomra már hagyományszerűen- osztálytalálkozókat

Részletesebben

Nagy Ildikó a New Yorki Magyar Ház igazgatójának köszönő levelét tolmácsoljuk a tagság felé:

Nagy Ildikó a New Yorki Magyar Ház igazgatójának köszönő levelét tolmácsoljuk a tagság felé: Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Hírek Nagy Ildikó a New Yorki Magyar Ház igazgatójának köszönő levelét tolmácsoljuk a tagság felé:

Részletesebben

BÁRKA HÍRMONDÓ. Tartalom. Tavaszköszöntı. 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ

BÁRKA HÍRMONDÓ. Tartalom. Tavaszköszöntı. 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ Itt a várva várt tavasz! Újjáéled a természet, virágba borul minden. Húsvét új erejével elkezd lüktetni az élet, amely

Részletesebben

Az Ózdi Mûvelõdési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének évkönyve

Az Ózdi Mûvelõdési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének évkönyve Az Ózdi Mûvelõdési Intézmények Lajos Árpád Honismereti Körének évkönyve Ózd, 2008 AZ ÓZDI MÛVELÕDÉSI INTÉZMÉNYEK (ÓMI) KIADVÁNYA Felelõs kiadó: Pappné Szalka Magdolna igazgató, Ózdi Mûvelõdési Intézmények

Részletesebben

Teljes számadás. Budapest ünnepnapja

Teljes számadás. Budapest ünnepnapja Teljes számadás Szerzõ Administrator 2012. január 13. Utolsó frissítés 2012. február 03. Schlagwortos tartalomjegyzék a honlaptalan korszakból:- Budapestért díj - Kudlik Júlia: A rák ellen az emberért,

Részletesebben

TÖRÖK KÉZMŰVES MESTEREK A BUDAI VÁRBAN A 28. MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN

TÖRÖK KÉZMŰVES MESTEREK A BUDAI VÁRBAN A 28. MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN TÖRÖK KÉZMŰVES MESTEREK A BUDAI VÁRBAN A 28. MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN Az idén 28. alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepén 2014. augusztus 16 20. között Törökország volt a külföldi díszvendég. A Népművészeti

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 Dunaföldvár Város Önkormányzata Száma: 932-7/2011. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Dunaföldvár Város Képviselő-testületének 2011. március 15-én (Kedden) de: 10,00 órakor megtartott ünnepi üléséről. Az

Részletesebben

E - C I T Y M O D E L L

E - C I T Y M O D E L L i k é z i k ö n y v e - c i t y m o d e l l l o g ó é r t e l m e z é s A z e m b l é m a e g y l é t e z ő f o n t e b e t ű j é n e k e g y s z e r ű s í t é s é b ő l j ö t t l é t r e. A z e b e t

Részletesebben

Kecskemét, 6000,Dózsa György út 22. titkarsag@kodaly-iskola.hu 76/507-233 9200, Mosonmagyaróvár, Gorkij utca 1.

Kecskemét, 6000,Dózsa György út 22. titkarsag@kodaly-iskola.hu 76/507-233 9200, Mosonmagyaróvár, Gorkij utca 1. Bács-Kiskun Győr- Moson- Sopron Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is!

1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is! 1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is! Balatonendréd X R E T A D D N A B É N O L X 2. Válaszoljatok a következő kérdésekre! Milyen csipkefajtákat

Részletesebben

Arculati dokumentáció

Arculati dokumentáció Arculati dokumentáció 1 A r c u l a t i d o k u m e n t á c i ó t a r t a l o m Tartalom Logó Verziók... 1 Tíltott használat...2 Elhelezés, aránosítás...3 A logó hátterek előtt...4 A Magarország megújul

Részletesebben

Kedves kuratóriumi tagok!

Kedves kuratóriumi tagok! Kedves kuratóriumi tagok! Szeretettel köszöntünk mindenkit 2016 elsö negyedéves hírlevelünkkel. Ebben a számunkban is beszámolunk az aktuális eseményekről és projektekről, egyuttal szeretnénk felhívni

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésére 2013. május 7.

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésére 2013. május 7. ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésére 2013. május 7. Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságai 2012. évi tevékenységéről Készítette: Látta: Megtárgyalta: Bertók

Részletesebben

SEGÍTŐ VÁSÁRLÁS A CÍVIS VÁROSBAN ...MERT A JÓTÉKONYSÁG AZ ÖRÖMSZERZÉS EGYIK FORRÁSA. A tartalomból KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! 2015.

SEGÍTŐ VÁSÁRLÁS A CÍVIS VÁROSBAN ...MERT A JÓTÉKONYSÁG AZ ÖRÖMSZERZÉS EGYIK FORRÁSA. A tartalomból KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! 2015. 2015. DECEMBER IV. évfolyam 12. szám A tartalomból ÁLLÁSPONT 2 A jövőformáló pályaválasztást támogató rendszer kialakításának lehetőségei ÜNNEPVÁRÓ 3 Juhász Gyula: Karácsony felé R. Gyöngyösi Katalin Edit:

Részletesebben

Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014

Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014 Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014 Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014 Felelős kiadó: Dunai Péter Lektor: Dr. Szilágyi János Szerkesztő: Nagyné Varga Katalin Témavezető: Köpeczi-Bócz Attila

Részletesebben

Képviselőjelöltek bemutatkozása

Képviselőjelöltek bemutatkozása Választási melléklet Tisztelt Választópolgárok! Választási tudnivalók A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását 2014. október 12-ére,

Részletesebben

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink!

1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - Kedves Máltai Barátaink! 1 - Szociális Szakszolgálati Hírlevél - MMSz Kecskemét IV. évfolyam/6. szám Dél-Alföld 2008 szeptember Kedves Máltai Barátaink! Majdnem egy év telt el a legutóbbi hírlevelünk óta. Felsorolni is nehéz az

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

A NICKI SZENT ANNA TEMPLOM

A NICKI SZENT ANNA TEMPLOM A NICKI SZENT ANNA TEMPLOM Egyházasniczk István király rendeletére Nyiec településen kilenc falu templomot épített, az első okleveles említése 1267-ből való, 1328-ban a templom titulusa Szent Miklós Feltehetően

Részletesebben

MAGVETÉS. Legyen minden napunk Karácsony! A Ramocsaházi Református Egyházközség kiadványa. 2014. december

MAGVETÉS. Legyen minden napunk Karácsony! A Ramocsaházi Református Egyházközség kiadványa. 2014. december MAGVETÉS A Ramocsaházi Református Egyházközség kiadványa 2014. december Legyen minden napunk Karácsony! Sokan megmosolyogják a gyermekeket, akik őszinte tekintettel kérik: bárcsak ma is karácsony lenne!

Részletesebben

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM?

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM? GÖRÖGKATOLIKUS HÍRLEVÉL III. évfolyam 12. szám 2015. december AJÁNDÉK TEHER, GOND, ÖRÖM? Kinek mit, mennyiért, hogyan? És főleg: mikor lesz erre időm?rohantunkban nem is olyan könnyű a megoldás. Ráadásul

Részletesebben

Pályázat a Miskolci Szakképzési Centrum. tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztás ellátására

Pályázat a Miskolci Szakképzési Centrum. tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályázat a Miskolci Szakképzési Centrum Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskolája Tagintézmény tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Készítette: Kovács Benedek 2016.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Mátray Magdolna. Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma III. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Mátray Magdolna. Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma III. A követelménymodul megnevezése: Mátray Magdolna Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma III. A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Klement András Szakmai életút bemutatása 2/22

Klement András Szakmai életút bemutatása 2/22 Klement András Klement András Szakmai életút bemutatása 2/22 Klement András vagyok, 1981. augusztus 1-je óta dolgozom a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ill. utódintézményeiben. Nem ezen a vidéken

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalu iskola kultúrája, nevelési értékei című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalu iskola kultúrája, nevelési értékei című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalu iskola kultúrája, nevelési értékei című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Virág Tiborné (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015

Részletesebben

Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI

Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI 1. IDŐSZALAG Tegyétek időrendi sorrendbe a Marosvásárhellyel

Részletesebben

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Penci Hírek 2016. évi 1. szám január Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Sok évre visszanyúló hagyomány immár az is, hogy a karácsony előtti szombaton meghívást kapnak a hetven éven felüli nyugdíjasok a

Részletesebben

A TENKI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Programja

A TENKI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Programja " E r r e a s z i k l á r a é p í t e m h á z a m a t (Szent István II. Intelme Imre herceghez) A TENKI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Programja 2013. 1 Tartalomjegyzék AZ INTÉZMÉNY JOGÁLLÁSA...

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalu folklorja, hagyományápolás című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalu folklorja, hagyományápolás című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalu folklorja, hagyományápolás című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Méreg Lajosné (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015

Részletesebben

2008. Templombúcsú. 6. szám A Miskolc-Diósgyőri Görög Katolikus Egyházközség értesítője

2008. Templombúcsú. 6. szám A Miskolc-Diósgyőri Görög Katolikus Egyházközség értesítője 2008. Templombúcsú 6. szám A Miskolc-Diósgyőri Görög Katolikus Egyházközség értesítője Búcsúnk a Biblia évében Templomunk patrónusának, Lisieux-i Kis Szent Teréznek közismert életprogramja, a kis út szervesen

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

községünk főterén munkálatai. www.kiralyhegyes.hu

községünk főterén munkálatai. www.kiralyhegyes.hu VI. évf. 4. sz. 2009. szeptember www.kiralyhegyes.hu Lassan befejeződéshez közeledik az idei önkormányzati járda-felújítási program, amely községünkben közel húsz kritikus járda szakasz újra betonozását

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

Magyarországi Református Egyház arculati kézikönyv

Magyarországi Református Egyház arculati kézikönyv Magyarországi Református Egyház arculati kézikönyv 1. A logó 1 1.1 A logó Magyarországi Református Egyház 1. A logó 2 1.2 A logó egységei és az ikon jelentése Magyarországi Református Egyház ikon intézmény

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Székhely: 5650 Mezőberény, Petőfi út 13-15. Telephely (Kollégium): 5650 Mezőberény, Petőfi út 14. Telephely (Gimnázium): 5650 Mezőberény,

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275 2016. JANUÁR Címlapsztori főcíme A tartalomból: Önkormányzati hírek 1-2. oldal Óvodai hírek 2. oldal Iskolai hírek 3. oldal Visszatekintő 4-5. oldal Felhívások 6. oldal Közelgő események: Iskolás farsang

Részletesebben

ITT VALAMI KÉSZÜL. I.Korinthus 15,4 feltámadt az Írások szerint

ITT VALAMI KÉSZÜL. I.Korinthus 15,4 feltámadt az Írások szerint 2016. böjt ITT VALAMI KÉSZÜL I.Korinthus 15,4 feltámadt az Írások szerint Mondjuk a fenti mondatot, ha sejtünk valamit, hogy be fog következni. S attól függően, hogy jóra vagy rosszra számítunk megpróbálunk

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

1. ülés: 2011. február 8., helyszín: Budapest Kortárstánc Főiskola.

1. ülés: 2011. február 8., helyszín: Budapest Kortárstánc Főiskola. A TÁNCTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT HÍRLEVELE V. évfolyam 1. szám, 2012. február 28. Szerkesztik: Bolvári-Takács Gábor, Major Rita A MTF Tánctudományi Kutatóközpontjának munkájában részt vevő kutatási főirány-vezetők

Részletesebben

Jegyzői tájékoztató. Tisztelt Tápiószecsőiek! Kedves Tápiószecsőiek!

Jegyzői tájékoztató. Tisztelt Tápiószecsőiek! Kedves Tápiószecsőiek! 1 2 Jegyzői tájékoztató Tisztelt Tápiószecsőiek! Tápiószecső Nagyközségi Önkormányzat képviselőtestülete december havi első ülésére december 10-én került sor. Testületünk az alábbi témákkal kapcsolatosan

Részletesebben

Felvételizők tanácsai, tapasztalatai

Felvételizők tanácsai, tapasztalatai Felvételizők tanácsai, tapasztalatai Én a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola tanulója voltam, és jelenleg a szabadkai Közgazdasági Karon, Agroökonómia és Agrobiznisz szakon vagyok elsőéves

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

SIÓAGÁRDI KRÓNIKA VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

SIÓAGÁRDI KRÓNIKA VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM Sióagárd Község Önkormányzata 2014. JANUÁR VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM LELKI ÚTRAVALÓ 2. oldal AZ ÖNKORMÁNYZAT TÁJÉKOZTATÁSA 3. oldal FELHÍVÁS - SIÓAGÁRDI ÉRTÉKTÁR 4. oldal MEGHÍVÓ RENDEZVÉNYEKRE 5. oldal KILIÁN

Részletesebben

Tanácskozási joggal meghívottak közül megjelent: Szarka Tamás jegyző

Tanácskozási joggal meghívottak közül megjelent: Szarka Tamás jegyző ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Arnót, Petőfi S.u.l20. Tel: 46/ 500-740 fax: 46/500-749 e-mail : arnot@arnot.hu Szám: 16/2015 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Önkormányzati Képviselő-testületének

Részletesebben

Nehéz idők jönnek Válogathat-e egy önkormányzat a gyerekek között? Létrehozhat-e magániskolát a tehetősebbeknek, miközben a sajátját, melyben csak

Nehéz idők jönnek Válogathat-e egy önkormányzat a gyerekek között? Létrehozhat-e magániskolát a tehetősebbeknek, miközben a sajátját, melyben csak Nehéz idők jönnek Válogathat-e egy önkormányzat a gyerekek között? Létrehozhat-e magániskolát a tehetősebbeknek, miközben a sajátját, melyben csak szegény/roma diákok maradtak, hagyja tönkremenni? Június

Részletesebben

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA FALU - KÉP C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA 2008 JÚNIUS Falunap 2008 2 OLDAL FALU - KÉP Az alábbi névsor két helybéli, egykori urán kutatása alapján készült úgy, hogy alapját még az azóta elhunyt

Részletesebben

Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról

Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról Tartalomból: Húsvéti köszöntõ Tájékoztató folyamatban lévõ, illetve hamarosan kezdõdõ beruházásokról Baba-Mama Börze Foltos otthon - a bekecsi Folt-Varázs Kör Házi sütemények versenye Március idusa Bekecsen

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete Jogi és Ellenőrzési Bizottságának 2012. szeptember 27-én a Városháza emeleti kistermében 8 00 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

MUNKAANYAG. Székelyi Éva. Kézműves műhely kialakításának feltételei. Műhelyek, műhelygalériák, mesterség bemutatók. színterei (szálasanyag)

MUNKAANYAG. Székelyi Éva. Kézműves műhely kialakításának feltételei. Műhelyek, műhelygalériák, mesterség bemutatók. színterei (szálasanyag) Székelyi Éva Kézműves műhely kialakításának feltételei. Műhelyek, műhelygalériák, mesterség bemutatók színterei (szálasanyag) A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul

Részletesebben

Mi történt, kedves István?

Mi történt, kedves István? There are no translations available. Az Arany Embertől Attiláig Történelmi Lovasút Kazaksztánból Magyarországra 2009. március szeptember Az íjfeszítő népek testvériségének gondolata ma, a XXI. század elején

Részletesebben

Őseink nyomában területi honismereti pályázat. III. "Közöttünk élő nagyjaink" MARCIPÁNIÁBAN (Forrás: saját fénykép 2016.03.03.)

Őseink nyomában területi honismereti pályázat. III. Közöttünk élő nagyjaink MARCIPÁNIÁBAN (Forrás: saját fénykép 2016.03.03.) Őseink nyomában területi honismereti pályázat III. "Közöttünk élő nagyjaink" 2016 A MARCIPÁNMÁGUS MARCIPÁNIÁBAN (Forrás: saját fénykép 2016.03.03.) Készítették: Kárpáti Panni Pintér Márk Felkészítő tanár:

Részletesebben

Karácsonyi köszöntő. Csitári-Hock Tamás. Szalapa Község Képviselő-testülete nevében minden szalapai lakosnak és családjának kívánok:

Karácsonyi köszöntő. Csitári-Hock Tamás. Szalapa Község Képviselő-testülete nevében minden szalapai lakosnak és családjának kívánok: Karácsonyi köszöntő Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt

Részletesebben

RC SÁTORALJAÚJHELY 2009/2010 éves beszámoló

RC SÁTORALJAÚJHELY 2009/2010 éves beszámoló Rotary Club Sátoraljaújhely RC SÁTORALJAÚJHELY 2009/2010 éves beszámoló 2009. június 29-én megtörtént az előző Rotary év értékelése, és a klubvezetőség funkciójának átadása. Az RC soros elnöke örömmel

Részletesebben

Tolkien: a keresztény író, aki nélkül nincs fantasy

Tolkien: a keresztény író, aki nélkül nincs fantasy 2013 január 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Január 3-án született 121 éve J. R. R. Tolkien angol író, nyelvész,

Részletesebben

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából.

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából. Fülöpi Hírek V. évfolyam 4. szám 2010. december Karácsonyfa alatt Eljött a nap, mit várva-vártunk, Az égen csillagfény ragyog, Jézuska fáját, ím' elhozták A halkan szálló angyalok. Köszönjük neked, édes

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. május 27-én a Kaszinó Tükörtermében megtartott ünnepi testületi üléséről

Jegyzőkönyv. Készült Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. május 27-én a Kaszinó Tükörtermében megtartott ünnepi testületi üléséről 1 Jegyzőkönyv Készült Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. május 27-én a Kaszinó Tükörtermében megtartott ünnepi testületi üléséről Jelen vannak: Riz Gábor országgyűlési képviselő, Benedek

Részletesebben

A Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár beszámolója a 2011. év szakmai munkájáról. Helyzetelemzés

A Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár beszámolója a 2011. év szakmai munkájáról. Helyzetelemzés Mottó: Hagyomány és megújulás A közösségekre épített kulturális stratégia A Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár beszámolója a 2011. év szakmai munkájáról Tárgyi feltételek: Helyzetelemzés Az elmúlt évben

Részletesebben

XV. Országos Textiles Konferencia

XV. Országos Textiles Konferencia XV. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA, 2016. MÁRCIUS 4-6. M E G H Í V Ó XV. Országos Textiles Konferencia Békéscsaba, 2016. március 4-6. A KONFERENCIA ÉS A PÁLYÁZAT MEGHIRDETÕI: Békés Megyei Népmûvészeti

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 15. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 15. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 15. évfordulója alkalmából Kiállítás megnyitó és könyvbemutató 2013. November 16. Visszapillantó 2013. novemberére

Részletesebben

Tisztelt leendő Partnerünk!

Tisztelt leendő Partnerünk! Tisztelt leendő Partnerünk! Hamarosan beköszönt az év egyik legszebb hónapja, december és magával hozza a karácsony és az ajándékozás örömét. Ha ilyenkor körbe nézünk, mindenhol ünnepi hangulatot találunk.

Részletesebben

Ű Ő É Ö Á Ö. programajánló 2015. december

Ű Ő É Ö Á Ö. programajánló 2015. december Ű Ő É Ö Á Ö programajánló 2015. december mf_debrecen_december.indd 1 2 XXV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó 2015. december 11 13. Debrecen XXV. NEMZETKÖZI BETLEHEMES TALÁLKOZÓ A Nemzetközi Betlehemes Találkozó

Részletesebben

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége Az MTA Néprajztudományi Bizottsága 2014-ben két alkalommal ülésezett (január 15- én és november 11-én). Az ülésre első alkalommal a Néprajzi Múzeum Tanácstermében

Részletesebben

AKTUÁLIS. Adventi várakozásban

AKTUÁLIS. Adventi várakozásban AKTUÁLIS A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2003 óta hagyománnyá vált keresztállítási missziójához egyre több településen mûködõ szervezetük kapcsolódik. Az idén ötven helyen állítottak keresztet Advent

Részletesebben

TURISZTIKAI BESZÁMOLÓ HELIKON KASTÉLYMÚZEUM KESZTHELY

TURISZTIKAI BESZÁMOLÓ HELIKON KASTÉLYMÚZEUM KESZTHELY 10. sz. melléklet TURISZTIKAI BESZÁMOLÓ HELIKON KASTÉLYMÚZEUM KESZTHELY A Helikon Nonprofit Kft. a 2007-2013-as fejlesztési ciklusban 14 pályázat keretében összesen 2.774.461.942 Ft értékű fejlesztést

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ. 1 0. é v f o l y a m. Az Ipolysági Református Egyházközség értesítő lapja 10. évf. 2013/2

IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ. 1 0. é v f o l y a m. Az Ipolysági Református Egyházközség értesítő lapja 10. évf. 2013/2 IPOLYSÁGI KOPOGTATÓ Az Ipolysági Református Egyházközség értesítő lapja 10. évf. 2013/2 1 0. é v f o l y a m Gyülekezeti nap és testvér-gyülekezeti találkozó 2013. június 9-én gyülekezeti nappal egybekötött

Részletesebben

Tisztelt Jászkisériek!

Tisztelt Jászkisériek! A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT IDÕSZAKOS KIADVÁNYA XV. évfolyam 2. szám Tisztelt Jászkisériek! Az év vége felé közeledve, az adventi idõszakban járva engedjék meg, hogy polgármesterükként én is számot adjak néhány

Részletesebben

Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit!

Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit! 1 Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit! Tisztelt Falugyűlés! Tájékoztatóm elején egy tragikus aktualitásról kell szólnom: március

Részletesebben

Napló. Egy nagykorúvá lett szervezet 18. országos tanácskozása Gödöllõn Gödöllõ, 2011. július 6 8.

Napló. Egy nagykorúvá lett szervezet 18. országos tanácskozása Gödöllõn Gödöllõ, 2011. július 6 8. Egy nagykorúvá lett szervezet 18. országos tanácskozása Gödöllõn Gödöllõ, 2011. július 6 8. Napló Mennyeiné Várszegi Judit Mándli Gyula, aki tizennyolc éve lendületben tartja a szervezet munkáját, elnöki

Részletesebben

A politikai és a szakmai vezetés találkozása volt a motor

A politikai és a szakmai vezetés találkozása volt a motor Bánszky Pál A politikai és a szakmai vezetés találkozása volt a motor Ön nem kecskeméti, mégis nagyon sokat tett az utóbbi évtizedekben Kecskemét város kulturális életéért. Honnan származik, hogyan került

Részletesebben

ISKOLAI KÖNYVTÁRI STRATÉGIA

ISKOLAI KÖNYVTÁRI STRATÉGIA Készítette: Balogh Mihály Bondor Erika Dán Krisztina Dömsödy Andrea dr. Celler Zsuzsanna dr. Csík Tibor Hock Zsuzsanna Melykóné Tőzsér Judit Rakonczás Szilvia Szakmári Klára AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR KÜLDETÉSNYILATKOZATA

Részletesebben

A Magyar Kommunikációtudományi Társaság Egyesület ALAPSZABÁLYA. I. Az egyesület adatai

A Magyar Kommunikációtudományi Társaság Egyesület ALAPSZABÁLYA. I. Az egyesület adatai 1 A Magyar Kommunikációtudományi Társaság Egyesület ALAPSZABÁLYA Az Egyesület tagjai a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) valamint az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról,

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Az apostolok szinte mindig böjtöltek

Az apostolok szinte mindig böjtöltek XI.évfolyam 6. Szám 2013. június Pünkösd után, Apostolok böjtjének üzenete Május 27-től Az apostolok szinte mindig böjtöltek (Aranyszájú Szent János 57. homíliája a Máté evangéliumához.) Az apostolfejedelmekről

Részletesebben

Völgyvidék Közösség Arculati Kézikönyv

Völgyvidék Közösség Arculati Kézikönyv TARTALOM A Völgyvidék Közösség bemutatása 2 I. Arculati ALAPELEMEK Logo Betűtípus Alnyomat II. irodai nyomtatványok, eszközök Szerkesztési alapok Irodai nyomtatványok Egyéb arculathordozók Völgyvidék co-branding

Részletesebben

Márkói Tükör. Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta HÍREK

Márkói Tükör. Márkói Nyugdíjasok Egyesülete. Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta HÍREK Márkói Tükör Márkó Község Lapja Márkóért együtt! Megjelenik: havonta XXII. évfolyam 11. szám HÍREK A KEOP 5.7.0 energetikai pályázat munkálatai a műszaki terület átadását követően még ezen a héten megkezdődnek.

Részletesebben

Meghívó. Társadalomtudományi tábor Szeltersz, 2012. augusztus 23 26.

Meghívó. Társadalomtudományi tábor Szeltersz, 2012. augusztus 23 26. Meghívó Társadalomtudományi tábor Szeltersz, 2012. augusztus 23 26. A kilencedik alkalommal megszervezésre kerülő tábor szociológus, néprajzos, történész, politológus, irodalomtörténész kutatók, hallgatók,

Részletesebben

Kedves Egyesületi Tag! 2007. March 7.

Kedves Egyesületi Tag! 2007. March 7. Kedves Egyesületi Tag! 2007. March 7. A 2007. évi második információs levelet tartod a kezedben, amely nagyon sok új információt és feladatot tartalmaz. A kérésünk is változatlan, amely így szól: légy

Részletesebben