Egyfázisú és háromfázisú nemlineáris áramkör vizsgálata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egyfázisú és háromfázisú nemlineáris áramkör vizsgálata"

Átírás

1 Egyfázisú és háromfázisú nemlineáris áramkör vizsgálata A mérés célja Egyfázisú és háromfázisú nemlineáris áramkör tulajdonságainak, vizsgálati módszereinek megismerése. Többsugaras oszcilloszkóp, szelektív voltmérő használatának gyakorlása. Biztonságtechnikai útmutató A mérésben használt elektronikus műszerek - oszcilloszkóp, szelektív voltmérő - nem földfüggetlenek, a jelföldjüket a mért áramkör nullavezetővel összekötött csomópontjához kell csatlakoztatni. A mérési feladatok tápfeszültségét a gyakorlatvezető útmutatása alapján válasszuk! MÉRÉSI FELADATOK A. FÉNYCSŐ ÁRAMKÖRÉNEK VIZSGÁLATA Kapcsolás Elektronikus előtéttel ellátott fénycsöves lámpatest hálózatból felvett áramának időfüggvényét megjelenítjük, szelektív voltmérővel meghatározzuk ennek harmonikus összetevőit. A lámpatestet 230 V váltakozófeszültségről tápláljuk, a fázisvezetőbe iktatott lágyvasas (effektív értéket mérő) ampermérővel mérjük a lámpatest áramfelvételét. A nullavezetőbe iktatott R s söntre csatlakoztatjuk az oszcilloszkópot és a szelektív voltmérőt. A söntön létrejövő, az áramerősséggel arányos feszültségesést a szelektív voltmérővel mérve az áram harmonikus összetevőinek meghatározása válik lehetővé. Feladat (a) A mérőkör összeállítása után csak az oszcilloszkópot és a szelektív voltmérőt kapcsoljuk be, majd végezzük el a szelektív voltmérő kalibrálását a következő lépésekben: A méréshatár váltó kapcsolót és a sávszélesség váltó kapcsolót CAL (kalibrálás) állásba kapcsoljuk, a frekvenciasáv választó kapcsolót a 0,03-0,3 khz helyzetbe állítjuk. A finomhangolóval a szelektív voltmérőt a hálózati 50 Hz frekvenciára hangoljuk. (A kalibráláskor a műszerbe épített, hálózati frekvenciájú referencia-feszültség forrás jele hat a műszerre.) A finomhangolást a szelektív voltmérő mutatós kijelző műszerét figyelve végezzük el, a maximális kitérést adó helyzet jelenti a pontos hangolást. (A műszer skálahibája miatt nem a skála 50 Hz-es jelénél kapjuk a legnagyobb kitérést.) A CAL jelű fehér nyomógombot benyomjuk, megjegyezzük a műszer kitérését. A CAL nyomógomb elengedése után az erősítés szabályozó potenciométerrel az előző esetben létrejött kitéréssel megegyező nagyságút állítsunk be. A kalibrálást finomítva ismételjük meg az előző két műveletet, amíg a kitérés a CAL benyomott és elengedett helyzetében azonos nem lesz. A kalibrálás befejeztével a legnagyobb (1000 mv-os) méréshatárra és 10 Hz sávszélességre kapcsoljunk.

2 Feladat (b) A mérőkört bekapcsolva jegyezzük fel az ampermérő méréshatárát és a mért értéket, figyeljük meg az oszcilloszkópon az áram hullámformáját, jellegre helyesen ábrázoljuk ezt. Az R S söntön kialakuló, az árammal arányos feszültségesés mérésére visszavezetve, a szelektív voltmérővel mérjük meg az áram alapharmonikus és felharmonikus összetevőit. A kalibrálást követően a szelektív voltmérő a hálózati (alapharmonikus) frekvenciára van hangolva, ebben az állapotban - megfelelő méréshatárt választva - az alapharmonikus összetevő mérhető. Csak a páratlan rendszámú felharmonikusok mérését végezzük el, a jel szimmetriaviszonyai miatt elvben páros rendszámú felharmonikusok nem alakulnak ki (a valóságban ezek igen kicsik). A felharmonikusok méréséhez a finomhangolóval és a frekvenciasáv-választó kapcsolóval hangolhatjuk a szelektív voltmérőt a 150, 250, 350 és 450 Hz frekvenciára. A frekvencia növekedésével a felharmonikusok amplitudója általában csökken, a finomhangolást és a mérést a megfelelő méréshatáron kell elvégezni. A mért értékek megállapításakor vegyük figyelembe, hogy a 0,03-0,3 khz frekvenciasávban a kitérés és a skálaállandó alapján adódó értéket még 10-zel szoroznunk kell. (Ebben a frekvenciasávban a gyártó szándékosan csökkentette az érzékenységet, hogy a hálózati frekvenciájú zavaró jelek hatását mérsékelje.) A mérés befejeztével a gyakorlatvezető közreműködésével megfigyeljük a többsugaras oszcilloszkóp különböző üzemmódjait. Értékelés A nemszínuszos és csak páratlan rendszámú felharmonikusokat tartalmazó feszültségjel U eff effektív értékét - az U 1 alapharmonikus és az U 3, U 5, U 7 és U 9 felharmonikus feszültségek ismeretében a következő módon számíthatjuk: A jel torzitási tényezőjét az U eff effektív érték és a felharmonikus feszültségek alapján határozhatjuk meg: A szelektív voltmérővel az R S söntön mért harmonikus összetevőkből - az előző összefüggések értelemszerű alkalmazásával - határozzuk meg az I áram effektív értékét és torzítási tényezőjét. Hasonlítsuk össze ezt a lágyvasas ampermérővel közvetlenül mért effektív értékkel.

3 B. HÁROMFÁZISÚ NEMLINEÁRIS ÁRAMKÖR VIZSGÁLATA Kapcsolási vázlat A háromfázisú nemlineáris terhelést három azonos típusú fénycsőfojtóból építettük fel. A terhelés közel szimmetrikus (a gyártási szórásból adódhatnak eltérések az egyes fojtók között). A terhelést változtatható háromfázisú feszültségről tápláljuk. (Megjegyzés: két kétcsatornás oszcilloszkópot használunk egy háromcsatornás helyett.) Az oszcilloszkóp CH1 csatornáján az U T fázisfeszültséget jelenítjük meg, a feszültség-méréshatár növelését szolgálja a mérőzsinórba beiktatott R e előtétellenállás. A CH2 csatornán az I T fázisáram, a CH3 csatornán a nullavezető I 0 áramának időfüggvényét figyelhetjük meg. A szelektív voltmérővel - az a) ill. a b) szerinti kapcsolási módot átdugaszolással váltva - az I T ill. az I 0 harmonikus összetevőit mérhetjük. A mérőkör földfüggetlen táplálású, az elektronikus műszerek jelföldje a terhelés csillagpontjába csatlakozik. A mérés során megvizsgáljuk azt is, hogy háromvezetős (nullavezető nélküli) tápláláskor milyen áramköri viszonyok alakulnak ki, ehhez a nullavezető ágát fogjuk megbontani a nyíllal jelölt ponton (a nullavezető áramát mérő ampermérőn). Feladat (a) Az A. feladat a. pontja szerint ismételjük meg a szelektív voltmérő kalibrálását (ezzel egyben az alapharmonikus mérésére készítjük elő a műszert).

4 Feladat (b) Kapcsoljuk be a tápfeszültséget és a háromfázisú toroid transzformátorral állítsunk be közel 0,5 A fázisáramot a fojtókból álló terhelésen, majd figyeljük meg az oszcilloszkópon megjelenő időfüggvényeket. A fázisáram nemszínuszos, a jel szimmetriaviszonyai miatt elvben csak páratlan rendszámú felharmonikusokat tartalmaz. A hárommal osztható rendszámú felharmonikusok (pl. a 150 Hz frekvenciájú 3. harmonikus és a 450 Hz-es 9. harmonikus) mindhárom fázisban azonos fázishelyzetűek (un. zérussorrendű rendszert képeznek), emiatt a nullavezető áramában összegződnek. A 3. harmonikus amplitudója a legnagyobb, a nullavezető áramában ezért a 150 Hz frekvenciájú komponens a domináló (a terhelés kisebb aszimmetriája miatt más komponensek, pl. az alapharmonikus is jelen van a nullavezető áramában). Bontsuk meg a nullavezető ágát (a nyíllal jelölt ponton) és figyeljük meg a változásokat. Nullavezető hiányában a zérussorrendű áramkomponensek nem tudnak kialakulni, a fázisáram felharmonikustartalma csökken, viszont a fázisfeszültség fog torzulni. (Ez az egyik oka annak, amiért nem alkalmazunk a primer és szekunder oldalon egyaránt földeletlen csillagpontú, csillag/csillag kapcsolású transzformátorokat.) c. Végezzük el az I T fázisáram és az I 0 áram harmonikus összetevőinek mérését mind a négyvezetős, mind a háromvezetős (nullavezető nélküli) esetben. A mérés lépéseinek célszerű sorrendje: 1. A négyvezetős kapcsolásban a szelektív voltmérőt az a) szerint a fázisáramot érzékelő R S söntre csatlakoztatjuk, mérjük a fázisáram harmonikus összetevőjét a négyvezetős esetre. 2. A szelektív voltmérő kapcsolási módján nem változtatva bontjuk a nullavezető ágát, mérjuk a fázisáram harmonikus összetevőjét a háromvezetős esetre. 3. Helyreállítjuk a nullavezető kapcsolatát, a szelektív voltmérőt a b) szerint a nullavezető áramát érzékelő R S0 söntre csatlakoztatjuk, mérjük a nullavezető áramának harmonikus összetevőjét a négyvezetős esetre. Az előző műveleteket megismételjük a páratlan rendszámú felharmonikusokra a 9. harmonikusig bezárólag. A szelektív voltmérő áthangolását mindíg az 1. mérési lépés kezdő műveleteként végezzük el. Megfigyelhetjük, hogy a fázisáram 3. ill. a 9. felharmonikus összetevőjének közel háromszorosa mérhető a nullavezetőben a négyvezetős esetben. Háromvezetős kapcsolásra áttérve a fázisvezető 3. ill. 9. harmonikus összetevöje jelentősen lecsökken. (Nem szűnik meg teljesen, mivel szórt kapacitásokon keresztül ilyenkor is kialakul a zérussorendű áramok részére egy nagy impedanciájú zárt árampálya.) A mérési eredményeket ajánlatos a következő formájú táblázatban rögzíteni.

5 Értékelés Az A. feladatban ismertetett összefüggések értelemszerű alkalmazásával, az R S és R S0 ellenállásának figyelembevételével, a mérési eredmények alapján határozzuk meg a négyvezetős táplálás esetére az I T és az I 0, a háromvezetős esetre az I T effektív értékét és a torzítási tényezőjét. Hasonlítsuk össze a szelektív voltmérővel mért értékekből számított és az ampermérőkkel közvetlenül mért áramerősség értékeket. ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. Nemszínuszos feszültség, áram effektív értékének és torzítási tényezőjének meghatározása az harmonikus összetevők ismeretében. 2. A nullavezetőben folyó áram sajátosságai háromfázisú nemlineáris áramkörben. 3. Milyen változást okoz a fázisáram harmonikus összetevőiben az, ha egy négyvezetős táplálású nemmlineáris terhelés nullavezetőjét bontjuk? 4. Milyen alakú a fázisáram, milyen rendszámú felharmonikusokat tartalmaz? 5. A nullavezető árama milyen rendszámú felharmonikusokat tartalmaz? Melyik ezek közül a legnagyobb amplitúdójú? 6. Mire használjuk a szelektív voltmérőt? 7. Mi alkotja a háromfázisú nemlineáris terhelést?

Generátor harmadik harmonikus testzárlatvédelem funkcióblokk leírása

Generátor harmadik harmonikus testzárlatvédelem funkcióblokk leírása Generátor harmadik harmonikus testzárlatvédelem funkcióblokk leírása Dokumentum ID: PP-13-20542 Budapest, 2014. július Verzió Dátum Változás Szerkesztette V1.0 2014.04.24. Első kiadás Kiss Kálmán és Erdős

Részletesebben

K Ü L Ö N L E G E S T R A N S Z F O R M Á T O R O K

K Ü L Ö N L E G E S T R A N S Z F O R M Á T O R O K VILLANYSZERELŐ KÉPZÉS 0 5 K Ü L Ö N L E G E S T R A N S Z F O R M Á T O R O K ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR - - Tartalomjegyzék Különleges transzformátorok fogalma...3 Biztonsági és elválasztó

Részletesebben

15- 15-ös sorozat - Elektronikus dimmerek 15.91 15.51 15.81. Épu letinstallációs készu lékek

15- 15-ös sorozat - Elektronikus dimmerek 15.91 15.51 15.81. Épu letinstallációs készu lékek - Elektronikus dimmerek 15- Fényáramszabályozás memóriafunkcióval rendelkező elektronikus dimmerekkel Használható izzólámpákkal, halogénlámpákkal (közvetlenül vagy transzformátorral) A 15.81-es típus dimmelhető

Részletesebben

Harmonikus zavarok, mint a villamosítás ellensége

Harmonikus zavarok, mint a villamosítás ellensége Túróczi József (1954) Okl. Erősáramú Villamos Mérnök Túróczi és Társa Erősáramú Mérnöki Iroda KFT Tulajdonos Túróczi Péter (1979) GAMF Üzemmérnök Túróczi és Társa Erősáramú Mérnöki Iroda KFT Ügyvezető

Részletesebben

GRUNDFOS INSTRUCTIONS CH, JP. Installation and operating instructions

GRUNDFOS INSTRUCTIONS CH, JP. Installation and operating instructions GRUNDFOS INSTRUCTIONS CH, JP Installation and operating instructions TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1. Alkalmazási terület 51 2. Funkciók 51 3. Telepítés 51 3.1 Összeszerelés 51 3.2 Beépítés 51 3.3 Csőszerelés

Részletesebben

Konjunktív ellenállás és fémszálas izzó feszültség-áram karakterisztikájának felvétele

Konjunktív ellenállás és fémszálas izzó feszültség-áram karakterisztikájának felvétele Konduktív ellenállás és fémszálas izzó feszültség-áram karakterisztikájának felvétele (E1) A konduktív ellenállás: lineáris kétpólus Az izzólámpa: nemlineáris, de szimmetrikus karakterisztikájú kétpólus.

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

AZ INFORMATIKAI RENDSZEREK BIZTONSÁGÁNAK EGY SAJÁTOS RÉSZTERÜLETE

AZ INFORMATIKAI RENDSZEREK BIZTONSÁGÁNAK EGY SAJÁTOS RÉSZTERÜLETE IV. Évfolyam 1. szám - 2009. március Munk Sándor Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem munk.sandor@zmne.hu Zsigmond Gyula Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem zsigmond.gyula@zmne.hu AZ INFORMAIKAI RENDSZEREK

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA ELŐVIZSGA DOLGOZAT - A csoport

VILLAMOS ENERGETIKA ELŐVIZSGA DOLGOZAT - A csoport VILLAMOS ENERGETIKA ELŐVIZSGA DOLGOZAT - A csoport 2013. május 22. NÉV:... NEPTUN-KÓD:... Terem és ülőhely:... 1. 2. 3. 4. 5. Értékelés: Ha az 1. feladat eredménye

Részletesebben

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére

Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére Colin Hargis Elektromágneses összeférhetõség - útmutató erõsáramú mérnökök részére A Control Techniques Plc, mint a hajtástechnika vezetõ világcége fontosnak tartja, hogy a legkorszerûbb technológia felhasználásával

Részletesebben

Mérési útmutató Félvezetős egyenirányítók vizsgálata Az Elektrotechnika tárgy laboratóriumi gyakorlatok 2. sz. méréséhez

Mérési útmutató Félvezetős egyenirányítók vizsgálata Az Elektrotechnika tárgy laboratóriumi gyakorlatok 2. sz. méréséhez BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉNÖKI ÉS INFOMATIKAI KA VILLAMOS ENEGETIKA TANSZÉK Mérési útmutató Félvezetős egyenirányítók vizsgálata Az Elektrotechnika tárgy laboratóriumi gyakorlatok

Részletesebben

Hangfrekvenciás központi vezérlés (HFKV) - röviden

Hangfrekvenciás központi vezérlés (HFKV) - röviden Hangfrekvenciás központi vezérlés (HFKV) - röviden A villamos energiatermelők (erőművek) és elosztók (áramszolgáltatók) jelentős mértékben ki vannak szolgáltatva a fogyasztás véletlenszerű változásainak.

Részletesebben

Szakmai ajánlás. az egységes villamos energia feszültség minőség monitoring rendszer kialakítására

Szakmai ajánlás. az egységes villamos energia feszültség minőség monitoring rendszer kialakítására ES-891/9/2008. Szakmai ajánlás az egységes villamos energia feszültség minőség monitoring rendszer kialakítására Budapest, Tartalomjegyzék 1. Célkitűzés... 3 2. Bevezetés... 3 3. Nemzetközi kitekintés...

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AC-610 digitális lakatfogó

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. AC-610 digitális lakatfogó HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

Kondenzátorvédelmi funkció feszültségváltós kettős csillagkapcsolású telepre

Kondenzátorvédelmi funkció feszültségváltós kettős csillagkapcsolású telepre Kondenzátorvédelmi funkció feszültségváltós kettős csillagkapcsolású telepre Dokumentum ID: PP-13-20543 Budapest, 2014. július Verzió Dátum Módosítás Szerkesztette V1.0 2014.03.10. Első kiadás Póka Gyula

Részletesebben

Balázs Gergely György. Négynegyedes hálózatbarát áramirányítók szabályozása, különös tekintettel járműves alkalmazásokra

Balázs Gergely György. Négynegyedes hálózatbarát áramirányítók szabályozása, különös tekintettel járműves alkalmazásokra Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és nformatikai Kar Villamos Energetika Tanszék Balázs Gergely György Négynegyedes hálózatbarát áramirányítók szabályozása, különös tekintettel

Részletesebben

Háromfázisú komparatorok, Pontossági osztály 0.01% Ellenrz számlálók egy- vagy háromfázisú, Pontosság 0.02 % vagy 0.05% Méretalonok egy- vagy

Háromfázisú komparatorok, Pontossági osztály 0.01% Ellenrz számlálók egy- vagy háromfázisú, Pontosság 0.02 % vagy 0.05% Méretalonok egy- vagy Háromfázisú komparatorok, Pontossági osztály 0.01% Ellenrz számlálók egy- vagy háromfázisú, Pontosság 0.02 % vagy 0.05% Méretalonok egy- vagy háromfázisú, Pontosság 0.1%, 0.2% vagy 0.5 % Teljesítményátalakítók

Részletesebben

Korszerű Diagnosztikai Módszerek

Korszerű Diagnosztikai Módszerek Korszerű Diagnosztikai Módszerek Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29. 3. Előadás Rezgésmérés műszerek és módszerek A gépek rezgései A gépek nem merev

Részletesebben

15-ös sorozat - Elektronikus dimmerek 15.10 15.11

15-ös sorozat - Elektronikus dimmerek 15.10 15.11 15- - Elektronikus dimmerek 15- Fényáramszabályozás memóriafunkcióval rendelkező elektronikus dimmerekkel Master-Slave -dimmer ku lönböző típusú fényforrások egyidejű dimmeléséhez Használható halogénlámpákkal

Részletesebben

Szójegyzék/műszaki lexikon

Szójegyzék/műszaki lexikon Tartalom Szójegyzék/műszaki lexikon Szójegyzék/műszaki lexikon Tápegységek Áttekintés.2 Szabványok és tanúsítványok.4 Szójegyzék.6.1 Tápegységek áttekintés Tápegységek - áttekintés A hálózati tápegységek

Részletesebben

Az oszcillátor olyan áramkör, amely periodikus (az analóg elektronikában általában szinuszos) jelet állít elő.

Az oszcillátor olyan áramkör, amely periodikus (az analóg elektronikában általában szinuszos) jelet állít elő. 3.8. Szinuszos jelek előállítása 3.8.1. Oszcillátorok Az oszcillátor olyan áramkör, amely periodikus (az analóg elektronikában általában szinuszos) jelet állít elő. Az oszcillátor elvi elépítését (tömbvázlatát)

Részletesebben

Tartalomjegyzék 4. Előszó. 1 Figyelmeztetés 2

Tartalomjegyzék 4. Előszó. 1 Figyelmeztetés 2 Előszó Először is engedje meg hogy megköszönjük, hogy cégünk MP3 lejátszó készülékét vásárolta meg! A kényelmes és biztonságos használat érdekében kérjük, hogy körültekintően olvassa el ezt az Útmutatót,

Részletesebben

A különbözõ módszerek hatásossága és jellemzõ tulajdonságai

A különbözõ módszerek hatásossága és jellemzõ tulajdonságai Frekvenciaváltók tápláló hálózatára ható felharmonikus terhelés csökkentése Megoldások a Control Techniques feszültséginvertereiben Az erõsáramú elektronikus berendezések nemlineáris és kapcsolóüzemû részegységei

Részletesebben

Kezelési útmutató. VarSteel+ VarSteel+ Harmony VarBank+ VarBank+ Harmony. Komplett fázisjavító berendezésekhez MSZ EN 61921

Kezelési útmutató. VarSteel+ VarSteel+ Harmony VarBank+ VarBank+ Harmony. Komplett fázisjavító berendezésekhez MSZ EN 61921 Kezelési útmutató VarSteel+ VarSteel+ Harmony VarBank+ VarBank+ Harmony Komplett fázisjaító berendezésekhez Tipizált berendezés: MSZ EN 61439-1&2 MSZ EN 61921 Magyar mérnökökkel fejleszte a piaci igényeknek

Részletesebben

Elektromos áramellátás. Elektród hegesztés (MMA mód)

Elektromos áramellátás. Elektród hegesztés (MMA mód) Használati útmutató Köszönjük, hogy termékünket választotta. A készülék megfelelő használatának érdekében olvassa át az útmutatót. Ezek az inverteres készülékek hordozhatók, léghűtésesek, egyenárammal

Részletesebben

Légsebesség profil és légmennyiség mérése légcsatornában Hővisszanyerő áramlástechnikai ellenállásának mérése

Légsebesség profil és légmennyiség mérése légcsatornában Hővisszanyerő áramlástechnikai ellenállásának mérése BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÜLETGÉPÉSZETI ÉS GÉPÉSZETI ELJÁRÁSTECHNIKA TANSZÉK Légsebesség profil és légmennyiség mérése légcsatornában Hővisszanyerő áramlástechnikai

Részletesebben

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium Mérési útmutató Az Elektronikai alkalmazások tárgy méréséhez Nagyfeszültség előállítása 1 1.

Részletesebben

PARAMÉTERES GÖRBÉK ALKALMAZÁSA VALÓSIDE- JŰ DIGITÁLIS HANGFELDOLGOZÁS SORÁN

PARAMÉTERES GÖRBÉK ALKALMAZÁSA VALÓSIDE- JŰ DIGITÁLIS HANGFELDOLGOZÁS SORÁN Multidiszciplináris tudományok, 3. kötet. (2013) sz. pp. 251-258. PARAMÉTERES GÖRBÉK ALKALMAZÁSA VALÓSIDE- JŰ DIGITÁLIS HANGFELDOLGOZÁS SORÁN Lajos Sándor Mérnöktanár, Miskolci Egyetem,Ábrázoló geometriai

Részletesebben

Oszcilloszkópos mérések II. laboratóriumi gyakorlat

Oszcilloszkópos mérések II. laboratóriumi gyakorlat Oszcilloszkópos mérések II. laboratóriumi gyakorlat Készítette: Bodnár Péter bopnaat.sze mősz.info. III. évf. 2007. szeptember 19. Mérıtársak: Laczó Péter Szögi Balázs Szekeres Gábor 1.Feladatok 1.1. Kapcsoljon

Részletesebben

SI-7E20A-002-02 SI-7E20A-002 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SM-EC79. Ellenőrző műszer

SI-7E20A-002-02 SI-7E20A-002 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SM-EC79. Ellenőrző műszer SI-7E20A-002-02 SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SI-7E20A-002 SM-EC79 Ellenőrző műszer SM-EC79 MUTATÓ n Az ellenőrző műszer használata Problémák helyének azonosítása az ellenőrző műszer használatával 4 Probléma az

Részletesebben

QINEO TIGTronic GLW. QINEO TIGTronic GLW 270

QINEO TIGTronic GLW. QINEO TIGTronic GLW 270 A gépcsalád tagjai egyen- és váltóáramú volfrámelektródás védőgázas (TIG AC/DC) ívhegesztésre alkalmas hegesztő berendezések, de kialakításuknak köszönhetően alkalmasak bevontelektródás kézi (MMA) ívhegesztésre

Részletesebben

FÖLDELÉS HATÁSOSSÁG ÉS TRANSZFER POTENCIÁL KAPCSOLATA

FÖLDELÉS HATÁSOSSÁG ÉS TRANSZFER POTENCIÁL KAPCSOLATA MEE 57. Vándorgyűlés és Kiállítás Siófok 2010. szeptember 15-17. A4 Szekció Alállomások műszaki kérdései FÖLDELÉS HATÁSOSSÁG ÉS TRANSZFER POTENCIÁL KAPCSOLATA Ladányi József egy. tanársegéd BME Villamos

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 90BS Digitális Multiméter TARTALOMJGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Biztonsági információ... 3 4. Speciális használati figyelmeztetések... 3 5. Általános

Részletesebben

Elektrotechnika alapjai

Elektrotechnika alapjai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék Elektrotechnika alapjai Mérési útmutató 1. mérés Ismerkedés az oszcilloszkóppal Dr. Nagy István előadásai

Részletesebben

SPRINTERcar sorozatú akkumulátortöltő használati útmutató

SPRINTERcar sorozatú akkumulátortöltő használati útmutató SPRINTERcar sorozatú akkumulátortöltő használati útmutató A jelen használati útmutató a következő akkumulátortöltő sorozatokra vonatkozik: SPRINTERcar 1225, SPRINTERcar 1230, SPRINTERcar 1225 plus, SPRINTERcar

Részletesebben

Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok

Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok Vastagréteg hangfrekvenciás oszcillátorok HORVÁTH LAJOS REMDC Összefoglalás A cikk egy konkrét vastagréteg áramköri típus kifejlesztése kapcsán bemutatja annak fontosságát, hogy már a kapcsolási elrendezés

Részletesebben

Használati útmutató. 1.0 verzió 2002. október

Használati útmutató. 1.0 verzió 2002. október Használati útmutató 1.0 verzió 2002. október TARTALOMJEGYZÉK 1. KEZELŐSZERVEK... 2 2. ALKALMAZÁSI PÉLDÁK... 4 2.1. BASSZUSGITÁR CSATLAKOZTATÁSA... 4 2.2. BILLENTYŰS HANGSZER, DJ-KEVERŐPULT STB. KIMENETI

Részletesebben

Kapcsolóüzemű tápegységek és visszahatásaik a hálózatra

Kapcsolóüzemű tápegységek és visszahatásaik a hálózatra Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai - Elektronikai Tanszék Villamosmérnöki BSc alapszak Kapcsolóüzemű tápegységek és visszahatásaik a hálózatra Név: Szaka Gábor Tankör:

Részletesebben

üzemeltetési útmutató Sztreccsfólia átcsévélő

üzemeltetési útmutató Sztreccsfólia átcsévélő IMB üzemeltetési útmutató 1/13 Tartalomjegyzék 1.Fontos tudnivalók...3 2. Általános jellemzők...4 3. Beüzemelés...5 4. Karbantartás és tisztítás...12 5. Biztonságtechnikai előírások...12 2/13 1. Fontos

Részletesebben

Harmonikusok Források és hatások

Harmonikusok Források és hatások Villamosenergia-minôség Alkalmazási segédlet Harmonikusok Források és hatások 3.1 Harmonikusok Harmonikusok Források és Hatások David Chapman Copper Development Association 2001. március Magyar Rézpiaci

Részletesebben

RC és RLC áramkörök vizsgálata

RC és RLC áramkörök vizsgálata dátum:... a mérést végezte:... RC és RLC áramkörök vizsgálata legalapvetőbb RLC áramkörök ellenállásból, induktivitásból (tekercs) és kapacitásból (kondenzátor) állnak. Ezek bemenetén és kimenetén mérhető

Részletesebben

8. A KATÓDSUGÁR-OSZCILLOSZKÓP, MÉRÉSEK OSZCILLOSZKÓPPAL

8. A KATÓDSUGÁR-OSZCILLOSZKÓP, MÉRÉSEK OSZCILLOSZKÓPPAL 8. A KATÓDSUGÁR-OSZCILLOSZKÓP, MÉRÉSEK OSZCILLOSZKÓPPAL Célkiűzés: Az oszcilloszkóp min mérőeszköz felépíésének és kezelésének megismerése. Az oszcilloszkópos mérésechnika alapveő ismereeinek alkalmazása.

Részletesebben

3. M. 1. L. 1. Bevezetés

3. M. 1. L. 1. Bevezetés 3. M. 1. L. 1. Bevezetés 3. M. 1. L. 1.1, A lecke célja, a villamos szakrajz szerepe a szakember tevékenységében Gondoltunk-e már arra, hogy milyen nagy és szép munkát végeztek a villanyszerelők, amikor

Részletesebben

Távközlő kábelekben indukált zavaró feszültség és az aszimmetria közötti kapcsolat vizsgálata

Távközlő kábelekben indukált zavaró feszültség és az aszimmetria közötti kapcsolat vizsgálata Távközlő kábelekben indukált zavaró feszültség és az aszimmetria közötti kapcsolat vizsgálata ARJÜ GYÖRGY BME illamosművek Tanszék ÖSSZEFOGLALÁS A cikk az erősáramú hálózat által a vezetékes áramkörökben

Részletesebben

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal 12. fejezet Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal Fűrészjel és impulzusjel megjelenítése oszcilloszkóppal Az oszcilloszkópok feszültség vagy bármilyen feszültséggé átalakítható mennyiség időbeli változásának

Részletesebben

72-es sorozat - Folyadékszintfigyelõ relék 16 A

72-es sorozat - Folyadékszintfigyelõ relék 16 A 72-es sorozat - Folyadékszintfigyelõ relék 16 A Vezetõképes folyadékok szintfelügyelete Pozitív biztonsági logika töltés és ürítés vezérléséhez Beállított szint vagy tartomány figyelhetõ Érzékenység állítható

Részletesebben

DDC vezérlő Használati útmutató

DDC vezérlő Használati útmutató Telepítési útmutató: DDC vezérlő Használati útmutató Távolítsa el a burkolólapot a vezérlő aljáról. Helyezze a vezérlőt a falra, a hátoldal tetején lévő akasztó nyílás segítségével. Rögzítse a vezérlőt

Részletesebben

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő.

= szinkronozó nyomatékkal egyenlő. A 4.45. ábra jelöléseit használva, tételezzük fel, hogy gépünk túllendült és éppen a B pontban üzemel. Mivel a motor által szolgáltatott M 2 nyomaték nagyobb mint az M 1 terhelőnyomaték, a gép forgórészére

Részletesebben

SZERKEZETI ELEMEK ÉS FUNKCIÓJUK. Vezeték nélküli FM sztereo fejhallgató HA-W500 RF (EG) FONTOS

SZERKEZETI ELEMEK ÉS FUNKCIÓJUK. Vezeték nélküli FM sztereo fejhallgató HA-W500 RF (EG) FONTOS SZERKEZETI ELEMEK ÉS FUNKCIÓJUK ADÓ Vezeték nélküli FM sztereo fejhallgató HA-W500 RF (EG) Megrend. szám: 35 04 38 Figyelem Elektromos áramütés, tűzveszély elkerülésére az alábbiakra ügyeljünk: 1. Burkolatát

Részletesebben

Használati útmutató az MT-1210 digitális műszerhez

Használati útmutató az MT-1210 digitális műszerhez Használati útmutató az MT-1210 digitális műszerhez BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK A biztonságos használat érdekében és hogy a műszer minden funkcióját használja, kövesse figyelmesen az ebben a részben leírtakat.

Részletesebben

CD-lejátszó, rádió, kazettás-felvevő

CD-lejátszó, rádió, kazettás-felvevő 4-127-406-42(1) CD-lejátszó, rádió, kazettás-felvevő Kezelési útmutató CFD-RG880CP 1 FIGYELEM! A tűzveszély és az áramütés elkerülése érdekében ne tegye ki a készüléket csapadék, nedvesség hatásának. Az

Részletesebben

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK FIZIKA. 11. évfolyam. Gálik András. A Tatai Eötvös József Gimnázium Öveges Programja

EÖTVÖS LABOR EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM TATA FELADATLAPOK FIZIKA. 11. évfolyam. Gálik András. A Tatai Eötvös József Gimnázium Öveges Programja FELADATLAPOK FIZIKA 11. évfolyam Gálik András ajánlott korosztály: 11. évfolyam 1. REZGÉSIDŐ MÉRÉSE fizika-11-01 1/3! BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A mérés során használt eszközökkel

Részletesebben

MUNKAANYAG. Lukács Gábor. Háztartási villamos gépek és készülékek javítás utáni vizsgálatsorozata. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Lukács Gábor. Háztartási villamos gépek és készülékek javítás utáni vizsgálatsorozata. A követelménymodul megnevezése: Lukács Gábor Háztartási villamos gépek és készülékek javítás utáni vizsgálatsorozata A követelménymodul megnevezése: Villamos készülékeket szerel, javít, üzemeltet A követelménymodul száma: 1398-06 A tartalomelem

Részletesebben

Mérési útmutató. Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék. QPSK moduláció jellemzőinek vizsgálata

Mérési útmutató. Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék. QPSK moduláció jellemzőinek vizsgálata Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék Mérési útmutató Rádiórendszerek (NGB_TA049_1) laboratóriumi gyakorlathoz QPSK moduláció jellemzőinek vizsgálata Készítette: Garab László, Gombos Ákos Konzulens:

Részletesebben

Mérôváltó bemenetek és általános beállítások

Mérôváltó bemenetek és általános beállítások Mérôváltó bemenetek és általános beállítások DE50583 Mérôváltó bemenetek A analóg bemenetekkel rendelkezik, amelyekre az alkalmazás által megkívánt mérôváltókat lehet csatlakoztatni. S80, S81, S82 T81,

Részletesebben

1. Ismertesse az átviteltechnikai mérőadók szolgáltatásait!

1. Ismertesse az átviteltechnikai mérőadók szolgáltatásait! Ellenőrző kérdések A mérés elején öt kérdésre kell választ adni. Egy hibás válasz a mérésre adott osztályzatot egy jeggyel rontja. Kettő vagy annál több hibás válasz pótmérést eredményez! A kapcsolási

Részletesebben

GÉPJÁRMŰ SEBESSÉGMÉRŐ BERENDEZÉSEK

GÉPJÁRMŰ SEBESSÉGMÉRŐ BERENDEZÉSEK HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS GÉPJÁRMŰ SEBESSÉGMÉRŐ BERENDEZÉSEK RAMER 7 M HE 62/5-2002 FIGYELEM! Az előírás kinyomtatott formája tájékoztató jellegű. Érvényes változata Az OMH minőségirányítási rendszerének elektronikus

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA SPF UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása. Szalicilsav meghatározása egy vizes

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 90EPC Digitális Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Biztonsági információ... 3 4. Speciális használati figyelmeztetések... 3 5. Általános

Részletesebben

3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata 3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Tóth Bence fizikus,. évfolyam 005.03.04. péntek délelőtt beadva: 005.03.. . A mérés első részében a megvastagított végű rúd (a D jelű) felharmonikusait

Részletesebben

45. sz. laboratótiumi gyakorlat Elektronikus motorvédelem vizsgálata

45. sz. laboratótiumi gyakorlat Elektronikus motorvédelem vizsgálata 45. sz. laboratótiumi gyakorlat Elektronikus motorvédelem vizsgálata 1. Elméleti alapok Az erőművekben üzemelő nagyfeszültségű, nagyteljesítményű háromfázisú motorok, valamint a különböző ipari és egyéb

Részletesebben

A villamos áram élettani hatásaival tisztában kell lenni az érintésvédelem kialakítása, a balesetek megelőzése céljából.

A villamos áram élettani hatásaival tisztában kell lenni az érintésvédelem kialakítása, a balesetek megelőzése céljából. 3.M. 3. L. 1, Bevezetés 3.M. 3. L. 1.1, Az alapszerelések értelmezése Részben a fentiekben leírtakból következően már behatárolt a téma, illetve az alapszerelések értelmezése. Tehát a leggyakrabban előforduló

Részletesebben

Elektrotechnika Feladattár

Elektrotechnika Feladattár Impresszum Szerző: Rauscher István Szakmai lektor: Érdi Péter Módszertani szerkesztő: Gáspár Katalin Technikai szerkesztő: Bánszki András Készült a TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0004 azonosítószámú projekt

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6207 Digitális Lakatfogó Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Előlap és kezelőszervek... 2 3. Biztonsági információk... 3 4. Speciális használati figyelmeztetések... 3

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 394 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 394 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000008394T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 394 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 741313 (22) A bejelentés

Részletesebben

DRL konfigurációs leírás

DRL konfigurációs leírás DRL konfigurációs leírás Dokumentum azonosító: PP-13-20513 Budapest, 2014. november DRL_konfig_V2.3 2/28 Verzió Dátum Változtatás Szerkesztő 1.0 2014.06.18. Első verzió Seida, Tóth 1.1 2014.06.25. Apró

Részletesebben

RUPES ER03TE ER05TE Körpályás csiszológép porelszívóval

RUPES ER03TE ER05TE Körpályás csiszológép porelszívóval RUPES ER03TE ER05TE Körpályás csiszológép porelszívóval (A GARANCIÁRA VONATKOZÓ RÉSZ) Szerszámgép Forgalmazó Név Cím Kelt CSAK PONTOSAN KITÖLTÖTT GARANCIALEVÉL JOGOSÍT FEL AZ ESETLEGES GARANCIÁRA! KEZELÉSI

Részletesebben

4.2. Villamos gyújtóberendezések (Második rész)

4.2. Villamos gyújtóberendezések (Második rész) .2. Villamos gyújtóberendezések (Második rész) Bár hagyományos megszakítós gyújtású járművet már kb. másfél évtizede nem gyártanak, még is ahhoz, hogy a korszerű rendszerek működését megérthessük, az alap

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A HARMONIKUS ZAVAROKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A HARMONIKUS ZAVAROKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A HARMONIKUS ZAVAROKRÓL - ÜZEMELTETŐKNEK - Önök a munkájuk során vélhetően korszerű gyártó- és kiszolgáló berendezéseket üzemeltetnek, melyben az egyenáramú-, vagy frekvenciaváltós hajtás,

Részletesebben

Fizika 2. Feladatsor

Fizika 2. Feladatsor Fizika 2. Felaatsor 1. Egy Q1 és egy Q2 =4Q1 töltésű részecske egymástól 1m-re van rögzítve. Hol vannak azok a pontok amelyekben a két töltéstől származó ereő térerősség nulla? ( Q 1 töltéstől 1/3 méterre

Részletesebben

630-2 típusú 30 MHz-es, kétcsatornás oszcilloszkóp

630-2 típusú 30 MHz-es, kétcsatornás oszcilloszkóp Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588 630-2 típusú 30 MHz-es, kétcsatornás oszcilloszkóp Rendelési szám: 120822 Rendeltetésszerű használat - Különféle, maximum 250 V egyenfeszültségű,

Részletesebben

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK.

AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. AKUSZTIKAI ALAPOK. HANG. ELEKTROAKUSZ- TIKAI ÁTALAKITÓK. 1. A hang fizikai leírása Fizikai jellegét tekintve a hang valamilyen rugalmas közeg mechanikai rezgéséből áll. Az emberi fül döntően a levegőben

Részletesebben

Beszéd és hallásdiagnosztika (BMEVITMM203) Mérési jegyzőkönyv. Hallásküszöb mérés. Készítette: Jánosa Dávid Péter. FDSA7Y 2013. október 25.

Beszéd és hallásdiagnosztika (BMEVITMM203) Mérési jegyzőkönyv. Hallásküszöb mérés. Készítette: Jánosa Dávid Péter. FDSA7Y 2013. október 25. Beszéd és hallásdiagnosztika (BMEVITMM203) Mérési jegyzőkönyv Hallásküszöb mérés Készítette: Jánosa Dávid Péter FDSA7Y 2013. október 25. Tartalom A mérés célja... 2 A mérés helyszíne... 2 A méréshez felhasznált

Részletesebben

SED2 frekvenciaváltók Alkalmazási példák. Siemens Building Technologies HVAC Products

SED2 frekvenciaváltók Alkalmazási példák. Siemens Building Technologies HVAC Products SED2 frekvenciaváltók Alkalmazási példák Siemens Building Technologies Siemens Building Technologies 31.10.2008 Tartalom 2/20 Tartalom 1. Alkalmazási példa. 4 A motor fordulatszámát egy külső analóg jelre

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.10. Fejezet. Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.10. Fejezet. Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) B.1.10. Fejezet Kapacitív mezőváltozás érzékelők követelmények kiadás A dokumentum megnevezése kiadva visszavonva

Részletesebben

RT típusú elektromos hőlégfúvók

RT típusú elektromos hőlégfúvók RT típusú elektromos hőlégfúvók SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 2013.09.02. SOLARONICS Central Europe Kft. 1116 Budapest, Építész u. 8-12. Tel.: 203-112, Fax: 206-2719, Szerviz Tel.: (20) 49-700, E-mail:

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERTETŐ. Motorvédő relék

MŰSZAKI ISMERTETŐ. Motorvédő relék TRACO Budapest Kft. MŰSZA ISMERTETŐ Motorvédő relék A motorvédő reléket egyfázisú és háromfázisú motorok védelmére fejlesztették ki. Segítségükkel elősegíthető a motorok hatékony és hibátlan működése.

Részletesebben

Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv

Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv EKBUHAA6V3 EKBUHAA6W1 2 230 1 1x 1 2 2x 3 1x 535 1 2 3 85 170 350 4 266 575 220 500 415 3 4 EKBUHAA6V3 EKBUHAA6W1 Üzembehelyezési és üzemeltetési kézikönyv Tartalom

Részletesebben

VERTESZ Fázisazonosító Felhasználói Leírás

VERTESZ Fázisazonosító Felhasználói Leírás VERTESZ Felhasználói Leírás felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1.ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1.A készüléken található jelölések jelentése...3 1.2.Biztonsági figyelmeztetés... 3 1.3.A készülékek rendeltetése...

Részletesebben

51 525 01 1000 00 00 Autószerelő Autószerelő 31 525 04 0000 00 00 Targonca- és munkagépszerelő Targonca- és munka gépszerelő

51 525 01 1000 00 00 Autószerelő Autószerelő 31 525 04 0000 00 00 Targonca- és munkagépszerelő Targonca- és munka gépszerelő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BWT AQA TOTAL ENERGY 1500, 2500, 4500 Háztartási fizikai vízkőmentesítő berendezés

BWT AQA TOTAL ENERGY 1500, 2500, 4500 Háztartási fizikai vízkőmentesítő berendezés BWT Hungária Kft. 2040 Budaörs, Keleti utca 7. BWT AQA TOTAL ENERGY 1500, 2500, 4500 Háztartási fizikai vízkőmentesítő berendezés 1. ábra ATE 1500, 2500 berendezések 2. ábra Az ATE kijelző tipikus képe

Részletesebben

2. ábra Funkcionál generátor

2. ábra Funkcionál generátor A mérés célkitűzései: Kondenzátorok tulajdonságainak vizsgálata egyen- és váltakozó áramú körökben, kapacitív ellenállás mérése, az ezt befolyásoló tényezők vizsgálata. Eszközszükséglet: tanulói tápegység

Részletesebben

Tanulmányozza az 5. pontnál ismertetett MATLAB-modell felépítést és működését a leírás alapján.

Tanulmányozza az 5. pontnál ismertetett MATLAB-modell felépítést és működését a leírás alapján. Tevékenység: Rajzolja le a koordinaátarendszerek közti transzformációk blokkvázlatait, az önvezérelt szinkronmotor sebességszabályozási körének néhány megjelölt részletét, a rezolver felépítését és kimenőjeleit,

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Környezetvédelemmel, biztonságtechnikával, tűzvédelemmel, egészségvédelemmel, kel kapcsolatos legfontosabb jogszabályok, utasítások alapfogalmak, dokumentációk és eljárások

Részletesebben

A középszintű fizika érettségi témakörei:

A középszintű fizika érettségi témakörei: A középszintű fizika érettségi témakörei: 1. Mozgások. Vonatkoztatási rendszerek. Sebesség. Az egyenletes és az egyenletesen változó mozgás. Az s(t), v(t), a(t) függvények grafikus ábrázolása, elemzése.

Részletesebben

3318286-3318287. MGz I Fűtőmodul egy magas fűtőkör részére. MGz II Fűtőmodul két magas fűtőkör részére TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

3318286-3318287. MGz I Fűtőmodul egy magas fűtőkör részére. MGz II Fűtőmodul két magas fűtőkör részére TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 3318286-3318287 MGz I Fűtőmodul egy magas fűtőkör részére MGz II Fűtőmodul két magas fűtőkör részére TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK E kézikönyv a termék fontos tartozéka. olvassa

Részletesebben

A stabil üzemű berendezések tápfeszültségét a hálózati feszültségből a hálózati tápegység állítja elő (1.ábra).

A stabil üzemű berendezések tápfeszültségét a hálózati feszültségből a hálózati tápegység állítja elő (1.ábra). 3.10. Tápegységek Az elektronikus berendezések (így a rádiók) működtetéséhez egy vagy több stabil tápfeszültség szükséges. A stabil tápfeszültség időben nem változó egyenfeszültség, melynek értéke független

Részletesebben

Egyedülálló, kombinált készülék kábelvizsgálatra és diagnosztikára

Egyedülálló, kombinált készülék kábelvizsgálatra és diagnosztikára Egyedülálló, kombinált készülék kábelvizsgálatra és diagnosztikára DAC 0,1 Hz Sinus 0,1 Hz CR TDS NT Két ismert feszültségforma egy készülékben Lehetővé teszi az előírásoknak megfelelő VLF-kábelvizsgálatokkal

Részletesebben

TRIMx-EP DIGITÁLIS SZINKRON KAPCSOLÁS TRANSZFORMÁTOROK. Alkalmazási terület

TRIMx-EP DIGITÁLIS SZINKRON KAPCSOLÁS TRANSZFORMÁTOROK. Alkalmazási terület TRIMx-EP DIGITÁLIS SZINKRON KAPCSOLÁS VEZÉRLŐ KÉSZÜLÉK TRANSZFORMÁTOROK BEKAPCSOLÁSI ÁRAMLÖKÉSÉNEK CSÖKKENTÉSÉRE Alkalmazási terület A TRIMx-EP készülék feladata a transzformátorok bekapcsolási áramlökésének

Részletesebben

FESZÜLTSÉG MINŐSÉG ÉRTÉKELÉSE. a 2013. évi elosztói engedélyesi beszámolók alapján

FESZÜLTSÉG MINŐSÉG ÉRTÉKELÉSE. a 2013. évi elosztói engedélyesi beszámolók alapján FESZÜLTSÉG MINŐSÉG ÉRTÉKELÉSE a 2013. évi elosztói engedélyesi beszámolók alapján 2014. november 1 Előzmények Az Európai Energia Szabályozók Tanácsa (angol rövidítése: CEER) által kiadott, a szolgáltatásminőség

Részletesebben

A rendszerbe foglalt reléprogram 1954 óta. Újdonságok - 2012 nyara

A rendszerbe foglalt reléprogram 1954 óta. Újdonságok - 2012 nyara A rendszerbe foglalt reléprogram 1954 óta Újdonságok - 2012 nyara Tartalomjegyzék 72-es sorozat - Feszültségfelügyeleti relék 72.31-es típus - 3-fázisú hálózat felügyelete oldal 1-3 7S sorozat - Relék

Részletesebben

I M P U L Z U S T E C H N I K A

I M P U L Z U S T E C H N I K A ELEKTRONIKAI TECHNIKUS KÉPZÉS 2 0 1 3 I M P U L Z U S T E C H N I K A ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR - 2 - Tartalomjegyzék Impulzus fogalma...3 Impulzus megadása, impulzus jellemzők...3 Az impulzusok

Részletesebben

Új távgépíró üzemmód, a PSK31

Új távgépíró üzemmód, a PSK31 Új távgépíró üzemmód, a PSK31 Halmi Béla, vill. üzemmérnök HA4YF Az 1998. év karácsonyán megjelent a világhálón és a csomagrádió hálózaton egy program, majd nyomában a sávokban furcsa, eddig ismeretlen

Részletesebben

REZGÉSVIZSGÁLAT GYAKORLATI ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A MAGYAR HONVÉDSÉG REPÜLŐCSAPATAINÁL

REZGÉSVIZSGÁLAT GYAKORLATI ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A MAGYAR HONVÉDSÉG REPÜLŐCSAPATAINÁL REZGÉSVIZSGÁLAT GYAKORLATI ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A MAGYAR HONVÉDSÉG REPÜLŐCSAPATAINÁL Szaniszló Zsolt hallgató Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Vezetés- és Szervezéstudományi Kar Repülő sárkány-hajtómű

Részletesebben

Használati útmutató. 1.1 verzió 2001. április

Használati útmutató. 1.1 verzió 2001. április Használati útmutató 1.1 verzió 2001. április BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK FIGYELEM: Az elektromos áramütés kockázatának csökkentése érdekében soha nem vegyük le a berendezés fedőlapját vagy hátlapját. A berendezés

Részletesebben

Mutatós műszerek. Lágyvasas műszer. Lapos tekercsű műszerek. Kerek tekercsű műszerek

Mutatós műszerek. Lágyvasas műszer. Lapos tekercsű műszerek. Kerek tekercsű műszerek Mutatós műszerek Lágyvasas műszer Lapos tekercsű műszerek Kerek tekercsű műszerek Lágyvasas műszer Működési elv:mágneses vonzáson és taszításon alapszik 1. Lapos tekercsű műszerek Mágneses vonzáson alapszik

Részletesebben

PRECISION PIPE AND CABLE LOCATION. Használati útmutató MXL Kábelkereső MXT Jelgenerátor Tartozékok

PRECISION PIPE AND CABLE LOCATION. Használati útmutató MXL Kábelkereső MXT Jelgenerátor Tartozékok PRECISION PIPE AND CABLE LOCATION Használati útmutató MXL Kábelkereső MXT Jelgenerátor Tartozékok PRECISION PIPE AND CABLE LOCATION FIGYELMEZTETÉSEK Legyen körültekintő az ásáskor A C.Scope kábelkereső

Részletesebben

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A környezetvédelem analitikája KON KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A GYAKORLAT CÉLJA: A konduktometria alapjainak megismerése. Elektrolitoldatok vezetőképességének vizsgálata. Oxálsav titrálása N-metil-glükamin

Részletesebben

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V TELEPÍTÉSI, HASZNÁLATI, ÁPOLÁSI ÉS KARBANTARTÁSI INFORMÁCIÓK KÓD: 728201 K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V HŰTŐSZEKRÉNYEK (TELE- ÉS ÜVEGAJTÓS MODELLEK) ELECTROLUX LEHEL Kft. - 2 - HŰTŐSZEKRÉNYEK T A R

Részletesebben

6 720 616 001-01.1TD IGM. hr Upute za instalaciju 2 hu Szerelési útmutató 31 uk Посібник з експлуатації 61 6 720 641 138 (2009/07)

6 720 616 001-01.1TD IGM. hr Upute za instalaciju 2 hu Szerelési útmutató 31 uk Посібник з експлуатації 61 6 720 641 138 (2009/07) 6 720 616 001-01.1TD IGM hr Upute za instalaciju 2 hu Szerelési útmutató 31 uk Посібник з експлуатації 61 hu Tartalomjegyzék 31 Tartalomjegyzék 1 iztonsági tudnivalók és a szimbólumok magyarázata...........

Részletesebben