Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola KÖRNYEZETVÉDELMI POLITIKÁNK TOVÁBB

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola KÖRNYEZETVÉDELMI POLITIKÁNK 2008. TOVÁBB"

Átírás

1 Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola KÖRNYEZETVÉDELMI POLITIKÁNK 2008.

2 Köszöntő Házlinger György igazgató Egy Ökoiskola igazgatójaként köszöntöm tisztelettel a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola Környezetvédelmi politikájának olvasóját. Iskolámban, melyben több mint 900 fiatal- és közel 300 felnőtt hallgató tanul, és amely 130 ember munkahelye, prioritást élvez a fenntartható fejlődés gondolata, a környezet- és egészségtudatos életmóddal kapcsolatos attitűd. Kollégáimmal sokat dolgozunk annak érdekében, hogy a nálunk tanuló gyerekek, szüleik, az iskola minden dolgozója, és az intézmény szűkebb és tágabb környezete is elfogadja azt, hogy fővárosunk belterületén is lehet egy kis odafigyeléssel a környezetünkkel harmóniában, emberibb körülmények között élni. Biztosak vagyunk abban, hogy részben az Ökoiskolák, környezettudatos szakképző iskolák tevékenysége révén is - a jövőben egyre több ember ismeri fel a környezettudatos életmód jelentőségét. Kérem, fogadják érdeklődéssel prezentációnkat!

3 Bemutatkozunk A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola épülete Budapest II. kerülete Felhévíz nevû része és Óbuda-Újlak határán, a Duna partján helyezkedik el. Az épület ablakaiból a világörökség részét képező Várhegyre, több tanteremből pedig a Margitszigetre nyílik nagyszerű kilátás. Az iskolától néhány száz méterre kezdődik a Budaihegység tájvédelmi körzet. Néhány percnyi sétával elérhető a Pálvölgyi-cseppkőbarlang, a Szemlőhegyi-barlang, továbbá számos gyógyforrás is: a Lukács-, a Császár-, a Király-fürdő forrásai. Az intézmény közlekedés-földrajzi helyzete is szerencsés: kedvező közösségi közlekedési kapcsolatai révén néhány perc alatt el lehet jutni az óriási zöldterülettel rendelkező Óbudai-szigetre, félórán belül az Omszki-tóhoz, illetve akár Szentendrére is. A környék népességének többsége a polgárosult társadalmi rétegből kerül ki. Ezt jelzi a nagyszámú épületrekonstrukció, a nemrégiben emelt új bevásárlóközpont. Az iskola 1950-ben jött létre Vegyészeti Technikum elnevezéssel és 1955-ben vette fel a Than Károly nevet. Kezdetben az iparban alkalmazható vegyésztechnikusokat képeztek től került bevezetésre a gimnáziumi képzési forma. Az ország gazdasági helyzetének megváltozása beindította azt a tendenciát, hogy az ipari szakmák tanulása iránt az érdeklődés csökkent, viszont a környezetvédelmi problémák előtérbe kerültek. Az 1995/96-os tanévtől kezdtük el az érettségire épülő környezetvédelmi méréstechnikus képzést től foglalkozunk iskolarendszerű felnőttoktatással. Az iskola a 2006/07-es tanévtől a főváros budai oldalán egyedüliként - kötelező felvételt biztosító iskola. A fúziók és az új feladatok következtében az intézmény a főváros egyik legsokoldalúbb képzési rendszerével rendelkező oktatási centrumává vált.

4 Célunk: Környezettudatos gondolkodás környezettudatos magatartás környezettudatos életmód kialakítása

5 Mit tehetünk mi a környezet védelme érdekében? Felismertük, és komolyan hisszük, hogy mindenki a saját személyében felelős a világ sorsáért és minden ember önmaga is tehet megóvásáért. Nem elég beszélni környezetünk megóvásának fontosságáról, hanem magunknak is tenni kell érte. Az ember szükségleteinek kielégítését előtérbe helyezi, megváltoztatva ezzel a környezetet. A természet adta források azonban korlátozottak. Ennek felismerése, a környezettudatos gondolkodás az első lépcső a cselekvés felé vezető úton, mely lehetőséget ad a tudatos környezetvédelemhez. A második lépés a szemléletváltás lehet mely a környezetünkhöz való felelősségteljesebb viszonyulást hozhatja maga után környezettudatos magatartás képében. Mi ebben a szemléletváltásban szeretnénk szerepet vállalni úgy, hogy a fiatalok, akik részesei törekvéseinknek úgy tudják magukévá tenni ennek fontosságát, hogy aktív részesei. Ötleteket mutatunk melyek továbbvihetők, alkalmazhatók bárhova kerüljenek is. Bízunk benne, hogy a fiatalok ezt követendő értéknek tartják, és felismerik hogy a környezettudatos életmód az ők és gyermekeik jövőjéért annyira fontos nekünk.

6 A megvalósítás Az iskolamenedzsment környezettudatos nevelés iránti elkötelezettségét mutatja, hogy közel négy éve működik a környezeti-nevelés munkaközösség az iskolában. Az iskola Pedagógiai Programja kiemelten foglalkozik a környezeti neveléssel. Az ÖKOISKOLA címnek való megfelelés, a környezetvédelmi emléknapokról történő megemlékezés, a tanítás utáni szabadidős programok szervezése a természetben, valamint a tanulók és az iskolai dolgozók motiválása az újrahasznált papírból készült füzetek és irodaszerek használatára ösztönzés a mindennapi feladatok közé tartoznak. Helyi tanterveinkben meghatározó szerep jut a környezeti nevelésnek, a fenntarthatóság kérdéskörének, oly módon, hogy a tananyag feldolgozása során a téma érinti annak természeti-, környezeti vonatkozásait is. Fontos szerep jut az osztályfőnöki órákon történő környezettudatos szemléletmód formálásának, kémia és biológia órákon az egészséges életmódra való nevelésnek, a környezeti ártalmak hangsúlyozására, a természetes anyagok használatának jelentőségére. Történelem órákon a témák zöld környezetben történő értelmezésének, matematika órákon a hétköznapi életből eredő problémák feldolgozására készült számítási feladatok megoldásának, szakmacsoportos alapozó oktatás keretében terepi gyakorlatok szervezésének. Az érettségi tételekben a zöld szemlélet megjelenítése komplexen tükrözi szemléletformáló törekvéseinket. A fenntarthatóság jegyében minden tanteremajtóra figyelemfelhívó táblákat helyeztünk el, hogy a nap végén a tantermet utolsókként elhagyók ne felejtsék eloltani a lámpát, becsukni az ablakot. A vezetők rendszeresen végzik az ellenőrzést.

7 A megvalósítás Támogatjuk osztályaink, iskolai csoportjaink részvételét a különböző hasznos kezdeményezésekben: parktisztításban, parkgondozásban, a savas eső programban. Intézményünk a szülőkkel ill. a helyi közösséggel együttműködve részt vesz a helyi környezeti problémák vizsgálatában, megoldásában. Az iskola dolgozói tudatában vannak a fenntarthatóság kérdéskörének fontosságának és ezt a szempontot mindennapi munkájuk során érvényesítik. Regisztráltattuk magunkat az Ökoiskolák Szövetségében óta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Magyar Szakképzési Társaság, az Agrárszakoktatás Intézet és a GREEN Pannónia Alapítvány Bioindikáció a középiskolai oktatásban címmel indított akciójában aktív résztvevők lehetünk, sőt a fővárosi koordinációs teendőket is elláthatjuk. Tanulóink részt vesznek a GLOBE és BISEL programokban. Rendszeresen végeznek méréseket a légkör jellemzőiről, a mért adatokat a világhálón keresztül juttatják el az USA központba. Regionális központja vagyunk a biológiai vízminőség-vizsgáló nemzetközi hálózatnak. Diákjaink a Paprikás patak vízminősítését rendszeresen végzik a mért értékek biotikus indexeinek meghatározásával, azok elemzésével.

8 Szelektív hulladékgyűjtés már évek óta működik laboratóriumainkban, de a 2003-as esztendőtől kezdve ezt a tevékenységet kiterjesztettük szélesebb körben. Az intézmény dolgozói, tanulói bármikor behozhatják a otthon vagy környezetükben keletkező hulladékfajtákat. A hulladék begyűjtésére külön tárolót rendszeresítettünk. A szárazelemeket az épületben két helyen elhelyezett tárolóba gyűjtjük. Elszállíttatásukról rendszeresen gondoskodunk. Külön hulladékgyűjtő edényekbe helyezhetők el a vissza nem váltható fém italos dobozok, valamint a műanyagpalackok. Ez utóbbiakat egy a folyosón elhelyezett présgéppel a diákok maguk tömöríthetik. Az összegyűjtött fémhulladékot az iskolától megvásárolják és a befolyt összegből zöld civilszervezeteket támogatunk. A papír begyűjtése iskolánkban folyamatos, de minden tavasszal akciót is szervezünk. Az akcióból származó pénzösszegeket szintén jótékonysági célra fordítjuk.

9 A komposztálás népszerűsítésére és hasznosítására lombkomposztálót vettünk. Az összegyűjtött lomb jelenleg az érlelés szakaszában tart és reméljük kiválóan alkalmas lesz az Iskola-zöldítési programban külső személyek által felajánlott és általunk beszállított szobanövények tápanyag utánpótlására. A természetes és mesterséges környezet összhangjának megteremtésére madáretetőket szereltünk fel az udvaron lévő fákra. A madarak etetését a diákjaink és kollégáink végzik. Tavasszal felvirágoztatjuk az iskolát, muskátlik kerülnek az ablakokba. Az iskola előtt területen kővázákat helyeztünk el a tavaszi időszakban, beültetve azt egynyári növényekkel.

10 Intézményünk az előző években szép eredményeket ért el az épület belső hangulatának otthonosabbá, igényesebbé tételében. A lakásokat kinőtt zöld növények befogadására évente szervezünk akciót, kettős céllal: egyrészt a nagyméretű növények a természetet hozzák be a falak közé, ezzel otthonosabbá, barátságosabbá téve az épületben eltöltött órákat, másrészt oltalmat adunk azoknak a növnyeknek, melyeket nagyságuk miatt halálra ítéltetnek. Tanulóink aktív részesei saját osztálytermük, dolgozóink pedig irodájuk alakításának. Egyéni ötleteikkel, kreativitásukkal, fiatalos életszemléletükkel teszik otthonosabbá, formálják saját arculatukra.

11 Rendszeresen felhívjuk munkatársaink és diákságunk figyelmét a különböző környezetvédelemmel kapcsolatos világnapokra: Madarak ésfák napja, A víz világnapja, Meteorológiai világnap, stb. Ezekről az iskolarádióban is megemlékezünk, és az azokkal kapcsolatos pályázatokban is részt vesznek tanulóink A Föld Napján, április 22-én hagyományosan nagyszabású környezetvédelmi napot tartunk dolgozóink és tanulóink részére a Margitszigeten, versenyekkel, vetélkedőkkel. Minden évben rendezünk Egészségnapot, amelynek keretében véradást, illetve az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat szervezünk. A nap végén a diákok által készített egészséges ételek (saláták, gyümölcsök, magvas péksütemények., kenyerek stb.) kerülnek a megterített asztalokra. Fontosnak tartjuk a környezetvédelem népszerűsítését. A környezetünkben fellelhető általános iskolások körében a környezetvédelemhez kapcsolódó versenyeket szervezünk.

12 Azoknak a tanulóinknak és dolgozóinknak, akik a közlekedéshez szívesen használnak kerékpárt az udvaron elhelyeztünk egy fedett kerékpártárolót. Iskolánkban Zöld híradó működik, melyet minden hónapban más-más osztály tanulói szerkesztenek. Az iskola munkatársai a nevelőtestületi értekezleteken, a helyi elektronikus hálón tájékozódhatnak a környezetvédelemhez kapcsolódó kezdeményezésekről, az elért eredményekről.

13 Az iroda zöldítése szintén kiemelkedő fontosságú intézményünkben. Az iskola dolgozói tudatában vannak a fenntarthatóság kérdéskörének fontosságával és ezt a szempontot mindennapi munkájuk során érvényesítik. Bevezettük az újrahasznosított papír használatát, levelezésünket csak ezen keresztül bonyolítjuk. Amennyiben nincs lehetőségünk elektronikusan lebonyolítani a levelezés, a levélküldéshez újrapapírból készült borítékokat használunk. Irodánkban kialakításra került egy belső számítógépes hálózat, amely segítségével sikerült csökkentenünk papírfelhasználásunkat. Az irodában a dolgozók a papírt szelektíven gyűjtik. A irodában használt számítógépek, monitorok, fénymásolók megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak. Az új munkatársak kiválasztásánál az egyik prioritást kapó szempont a pályázók környezeti neveléssel kapcsolatos attitűdje.

14 A szemléletformálás egyéb módjai A Teaházba rendszeresen hívunk olyan előadókat, akik szintén erősítik diákjaink és munkatársaink zöld szemléletét, ökológiai jellegű gondolkodásmódját. Iskolánkban a takarító munkatársaink környezetbarát tisztítószereket használnak, példát mutatva ezzel növendékeink számára. Késztetjük az iskolai büfé működtetőjét arra, hogy a megszokott áruféleségeken kívül egészséges élelmiszereket is kínáljon közösségünknek. Az egészségesebb élelmiszer kínálatot jelzi a gyümölcs és zöldségfélék megjelenése. Iskolánkban a tanórák kezdetét és végét a hagyományos csengőszó helyett védett madarak füttye jelzi. Az elmúlt évek sikeres eredményeit továbbfolytatva, iskolánk diákjai és munkatársai aktívan részt vesznek a állatvédelem területén. Lehetőségeikhez mérten eljárnak olyan állatmenhelyekre, ahol szívesen fogadják a segítségnyújtást, a karitatív tevékenységet, amely esősorban az állatok etetésében, gondozásában, sétáltatásában a velük való foglalkozásban nyilvánul meg.

15 Terveink Tovább folytatjuk a szelektív hulladékgyűjtést, de további célként a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését tűzzük ki. A bútorok az iroda állandó berendezési tárgyai, melyek meghatározzák az iroda hangulatát. Új bútor beszerzésénél szempont lesz az ergonómiai megfelelés is. Az egészséges életmód keretein belül gyümölcs-automata, valamint természetes anyagokból készült bioautomata beállítását, működtetését tervezzük. Továbbra is szempont a természet közelségének megteremtése, az állatok iránti felelősségérzet fejlesztése. Ennek érdekében a meglévő halas akvárium mellett, teknős terrárium beállítását tervezzük. Tervezzük a dohányzó helyiség megszüntetését és az iskola teljes területéről száműzzük a dohányzást. Tervezzük egy olyan fénymásoló gép beszerzését, amely alkalmas kétoldalas másolásra is. Megpróbáljuk elérni, hogy az iskolai büfében vegetáriánus ételeket is lehessen kapni.

16 Az összegyűjtött hulladék mennyisége Év Papír-vegyes (kg) Papír-hullám (kg) PET palack (kg) Alumínium italos (kg) márciusig

17 Kapcsolat: .: Telefon: 06-1/ Fax: 06-1/ /107 Köszönjük figyelmét!

Kalocsai Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Kalocsai Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Kalocsai Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Környezeti nevelési program 5. számú melléklet TARTALOMJEGYZÉK 1. Az iskolai környezeti nevelés törvényi háttere... 4 2. Helyzetelemzés, helyzetkép...

Részletesebben

PLATÁNSOR KONFERENCIA

PLATÁNSOR KONFERENCIA PLATÁNSOR KONFERENCIA KISKUNHALAS 2009. MÁRCIUS 20. KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS TUDATOS FOGYASZTÓI MAGATARTÁS Beköszöntő Mindig öröm és megtiszteltetés egy kollektívának, ha egy megyei konferencia házigazdája

Részletesebben

A FELSŐPAKONYI HERMAN OTTÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA

A FELSŐPAKONYI HERMAN OTTÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA Ikt.: A FELSŐPAKONYI HERMAN OTTÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA Környezeti Nevelési Programja 2014. Felülvizsgálta és módosította a Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola Nevelőtestülete Felsőpakony, 2014. március

Részletesebben

Kiskanizsai Általános Iskola 2013.

Kiskanizsai Általános Iskola 2013. 1 Kiskanizsai Általános Iskola Környezeti Nevelési Program 2013. 2 KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM 1. Bevezetés A program írásának indokai, céljai; munkamódszerek 2. Célok, alapelvek 2.1. Stratégiailag kiemelt

Részletesebben

Segédlet. az iskolák környezeti nevelési programjának elkészítéséhez

Segédlet. az iskolák környezeti nevelési programjának elkészítéséhez Segédlet az iskolák környezeti nevelési programjának elkészítéséhez Kiadó: Szerkesztette: Oktatási Minisztérium Czippán Katalin, Mathias Anna, KFPT Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programigazgatóság;

Részletesebben

segedlet.qxd 2004.03.08. 16:17 Page 1 SEGÉDLET az iskolák környezeti nevelési programjának elkészítéséhez

segedlet.qxd 2004.03.08. 16:17 Page 1 SEGÉDLET az iskolák környezeti nevelési programjának elkészítéséhez segedlet.qxd 2004.03.08. 16:17 Page 1 SEGÉDLET az iskolák környezeti nevelési programjának elkészítéséhez segedlet.qxd 2004.03.08. 16:17 Page 2 Kiadó: Oktatási Minisztérium Szerkesztette: Czippán Katalin,

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM

KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát. 1. JÖVŐKÉP Mahatma Gandhi Napjainkban

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nevelőtestület elfogadta: Igazgató jóváhagyta: 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ ISKOLA ÉS KÖRNYEZETE... 2. 1. Iskolánk helye Vác város és a Dunakanyar

Részletesebben

Környezeti nevelés Ökoiskola Pedagógiai Program

Környezeti nevelés Ökoiskola Pedagógiai Program Környezeti nevelés Ökoiskola Pedagógiai Program Szemléletet csak úgy lehet formálni, ha minden tantárgyban és minden iskolán kívüli programon törekszünk arra, hogy diákjaink ne elszigetelt ismereteket

Részletesebben

Az Ócsai Bolyai János Gimnázium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Ócsa, 2014. március 31.

Az Ócsai Bolyai János Gimnázium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Ócsa, 2014. március 31. Az Ócsai Bolyai János Gimnázium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Ócsa, 2014. március 31. - 2 - B e v e z e t ő Iskolánk Pedagógiai programja A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, A nevelési-oktatási

Részletesebben

Környezeti nevelési program

Környezeti nevelési program Környezeti nevelési program Már a 2003-os NAT szerint is A környezeti nevelés átfogó célja, hogy elősegítse a tanulók környezettudatos magatartásának életvitelének kialakítását annak érdekében, hogy a

Részletesebben

Az iskola környezetnevelési programja

Az iskola környezetnevelési programja Az iskola környezetnevelési programja Az iskola környezeti nevelési programjának a meghatározása a szociális, életviteli és környezeti kompetenciák fejlesztésével és azok összehangolásával történik. A

Részletesebben

Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény Környezeti- és egészségnevelési programja

Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény Környezeti- és egészségnevelési programja 1. BEVEZETÉS 1.1 A környezeti nevelés fogalma Az iskolai környezeti nevelés az a pedagógiai folyamat, melynek során a gyerekeket felkészítjük környezetük megismerésére, tapasztalataik feldolgozására, valamint

Részletesebben

TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012.

TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012. TOMORI PÁL MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŐ KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1223 BUDAPEST, MŐVELİDÉS UTCA 21-27. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2012. Bevezetés 1.1. 1. Az iskola: 1.1. Az intézmény szervezete Neve: Tomori

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp. Pedagógiai Program

Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp. Pedagógiai Program Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp Pedagógiai Program 2013 2 "A siker azokhoz pártol, akik energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodóak hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá,

Részletesebben

Darus Utcai Általános és Magyar -Német Két Tannyelvű Iskola. Pedagógiai Program 2013.

Darus Utcai Általános és Magyar -Német Két Tannyelvű Iskola. Pedagógiai Program 2013. Darus Utcai Általános és Magyar -Német Két Tannyelvű Iskola 2013. 2 Darus Utcai Általános és Magyar -Német Két Tannyelvű Iskola P e d agógia i P ro g ra m 2013. március 3 TARTALOMJEGYZÉK AZ ISKOLA SZERVEZETI

Részletesebben

VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD A PEDAGÓGIAI PROGRAM

VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD A PEDAGÓGIAI PROGRAM OM azonosító: 032551 VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD A PEDAGÓGIAI PROGRAM KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM FEJEZETE A jelenleg hatályos program (fekete betűvel szedve) szövegszerű módosítási javaslatait (pirossal

Részletesebben

A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása

A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása A Krúdy Gyula Általános Iskola ökoiskolai tevékenységének bemutatása 1. Az intézmény bemutatása Iskolánk nyolc évfolyamos általános iskola, amelyben általános műveltséget megalapozó alapfokú nevelés és

Részletesebben

Környezeti nevelési program

Környezeti nevelési program 10 b.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Környezeti nevelési program OM azonosító: 031202 1. A KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM ALAPJAI A bölcs ember törvénye az: a természet

Részletesebben

Az Almási Utcai Általános Iskola környezeti nevelési programja

Az Almási Utcai Általános Iskola környezeti nevelési programja Az Almási Utcai Általános Iskola környezeti nevelési programja 2004. március MAKÓ Tartalomjegyzék I. Jövőkép-alapelvek és célok 2 Az iskola jövőképe 2 Alapelvek 2 Célok 2 II. Törvényi háttér, szabályzók

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1 AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI... 5 2 AZ OKTATÓ-NEVELŐ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZRENDSZERE...

Tartalomjegyzék 1 AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI... 5 2 AZ OKTATÓ-NEVELŐ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZRENDSZERE... Tartalomjegyzék 1 AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI... 5 2 AZ OKTATÓ-NEVELŐ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZRENDSZERE... 6 3 NEVELÉSI-OKTATÁSI ESZKÖZRENDSZER... 9 4 SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉSSEL

Részletesebben

AZ ALGYŐI FEHÉR IGNÁC ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Készítette: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola Nevelőtestülete 2011.

AZ ALGYŐI FEHÉR IGNÁC ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Készítette: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola Nevelőtestülete 2011. AZ ALGYŐI FEHÉR IGNÁC ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola Nevelőtestülete 2011. 2 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 4. 2. Az iskolai munka feltételei 16. NEVELÉSI

Részletesebben

Hevesy György Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Hevesy György Általános Iskola. Pedagógiai Programja A Pedagógiai Programja Pedagógiai Program 2013. 2 Tartalomjegyzék 2 A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások 3 A köznevelési törvény alapján elkészített új

Részletesebben

Budapest, 2012. június 30. - 1 -

Budapest, 2012. június 30. - 1 - Budapest, 2012. június 30. - 1 - Pedagógiai program Általános adatok 1. Az iskola neve: Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2. Az iskola fenntartója: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Részletesebben

A KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KARÁCSONY SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A nevelőtestület munkája nyomán összeállította: Zádorvölgyiné Szabó Ildikó Igazgató 2 TARTALOMJEGYZÉK I. PEDAGÓGIAI HITVALLÁSUNK 4 II. AZ ISKOLA

Részletesebben

VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD PEDAGÓGIAI PROGRAM

VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD PEDAGÓGIAI PROGRAM OM azonosító: 032551 VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM ÉRD PEDAGÓGIAI PROGRAM KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM LOCAL AGENDA 21 2013 1 Bevezető 1972-ben ült össze az ENSZ kezdeményezésére az első környezetvédelmi

Részletesebben

INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA

INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA 2010. május 3. BESZÁMOLÓ A BOCSKAIKERTI NÉMETH LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS INTÉZMÉNY ÉS ÓVODA TÉMANAPJÁRÓL Készítette: Pásti József Csaba Bocskaikert,

Részletesebben

A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2009. A BKF Kommunikációs Alapítvány által fenntartott BKF KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA BUDAPEST PEDAGÓGIAI PROGRAM Jóváhagyási záradékok

Részletesebben

SALY ERIKA: NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KÖRNYEZETI NEVELÉSI TAPASZTALATOK ÖSSZEFOGLALÓJA

SALY ERIKA: NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KÖRNYEZETI NEVELÉSI TAPASZTALATOK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 SALY ERIKA: NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KÖRNYEZETI NEVELÉSI TAPASZTALATOK ÖSSZEFOGLALÓJA A KÖRNYEZETI NEVELÉS HELYZETE KÜLFÖLDÖN Az OECD 1 országok 2003-as dublini munkaértekezletén megállapították, hogy az

Részletesebben

Környezeti nevelés program

Környezeti nevelés program LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM Lovassy-László-Gymnasium Pedagógiai Program Környezeti nevelés program 2013. 1. Az iskolai környezeti nevelés törvényi háttere 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 2. g) pontja alapján

Részletesebben