TÜNDÉRKERT A PILIS LÁBÁNÁL. Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért Piliscsaba, szeptember 5.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TÜNDÉRKERT A PILIS LÁBÁNÁL. Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért Piliscsaba, 2014. szeptember 5."

Átírás

1 TÜNDÉRKERT A PILIS LÁBÁNÁL Előadja: Ko tsek Ta ás ug. á a ér ök, Pilis sév Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért Piliscsaba, szeptember 5.

2 Kertünk bemutatása

3 Kertünk bemutatása

4 Kertünk bemutatása

5 Kertünk bemutatása a vettü k eg 5 alapterületű telket Piliscséven, melynek 1/3-a belterület, 2/3-a zártkert. A telke sor g alog űvelésű direktter ő szőlő volt. Volt még a telken 5 db hatalmas cseresznyefa (melyek azóta saj os kipusztultak és éhá szilvafa, és eg a is élő diófa ben költöztünk be az elkészült házunkba, és ekkor kezdtünk komolyan kertészkedni ben a szomszéd 2000 m² zártkerti részét megvettük és íg alakult ki az 5 ² alapterületű kertü k. A talaj g e ge i őségű ho ok volt, el et az évek sorá tö ázsa szerves trág ával és szeszfőzdei oslékkal sikerült kellőe feljavíta i.

6 Tündérkert? A TÜNDÉRKERT ozgalo élja az ősho os gyümölcsfajták megmentése. Ennek a kertnek a legis erte képviselője KOVÁCS GYULA kertje Pórszombaton. A mi kertünk nem egy il e fajtag űjte é, ár va éhá ősi fajtánk, különlegességünk. Kertünkre a tü dérkert hel ett i ká jelle ző az idei tanácskozás mottója: Ter eljük eg saját bioélel iszerü ket!

7 Családi kert Kertü k tehát e eg fajtag űjte é, e eg gazdaság, hanem egy családi kert, mai szóhasználattal hobbykert. Én se vag ok gazdálkodó, sak eg a atőr kertész. Kertünket úgy alakítottuk ki, hogy a természet körforgásába illeszkedjék, a legtö élőlé találja eg az élőhel ét. A fákon és a kihelyezett odúkban sok madár fészkel, békák, kétéltűek sikló, g ík, és sü ök él ek a kertü k e. A korábbi kudarcok után újra komposztálunk. A komposztban élő sok sere ogárpajor elle egtaláltuk a hatásos védel et. Felhasz álás előtt a ko posztot a t úkok elé adjuk, akik tökéletesen pajortalanítanak. Az erre alkalmas gyomnövényeket és a konyhai hulladékot ugyanúgy a baromfikkal etetjük fel, így a kommunális szemetünk minimális.

8 Mit termesztünk? Pihe őkert Az 5 ² kertü k ől k. ² a pihe ő és a virágoskert. A hóvirágtól a krizantémig egész év e ílik itt vala il e virág. Évelő és eg ári virágok sokasága, sokféle rózsa, valamint különféle díszcserjék találhatók itt. Kertünk egyik dísze a éves és közel agas essziről látható Ma utfe ő. A dísznövények nagy részét a feleségem ültette és go dozza, a saládi u ka eosztás a ez az ő területe.

9 Pihe őkert Ma utfe ő

10 Pihe őkert A ház felől ézve

11 Pihe őkert

12 Pihe őkert

13 Pihe őkert

14 Mit termesztünk? A i ől évek óta g akorlatilag ö ellátóak vag u k: Burgonya Hagyma, fokhagyma Zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller) Savanyúságok alapanyagai (uborka, paprika) Paradi so étkezési és efőzés Fűszerpaprika édes és sípős őrle é, szárítmány) )öld orsó, zöld a friss és él hűtött Spárgatök, cukkini, padlizsán

15 Mit termesztünk? (Burgonya; Balatoni rózsa és Katica)

16 Mit termesztünk? Csemegekukorica Eg es fűszer övé ek ajorá a, orsikafű, szurokfű, kakukkfű, zsál a, kapor, roz ari g,st. Alma, birs Szilva Szőlő Dió A szükséges palánták nagy részét is mi neveljük.

17 Mit termesztünk? Hamarosan önellátóak leszünk: Bog ós g ü öl sök ől Kajszi és őszi ara k ól Mandulából Mindent a maga idejében fogyasztunk. Nem kívánjuk ájus a a szőlőt, kará so kor a sza ó át, az ízetle pri őrárukat. A szezo t pró áljuk hossza íta i házi ko zerválással, él hűtéssel, téli tárolással. Hulladék g akorlatilag e létezik. A g ü öl s ől páli kát főzetü k, az eg é g e gé i őségű termékeket az állatokkal etetjük fel.

18 Mit nem termesztünk? Ni s a gol g epü k. A k. ² zöld felülete az a fűféle ő e sak eg szikű, a el ki írja lo solás élkül. Íg ag o érdekes övé társulások alakultak ki a virágos réttől a g epig az évszak és a csapadék függvényében. A káposztafélékkel felhagytunk a földibolhák és a liszteskék miatt. Néhány fej káposzta és karalábé védelmében nem kívántunk folyamatos kémiai védekezést alkalmazni. Csak sza adföldi ter elést végzü k. Eg ² alapterületű fóliasátorban csak palántát nevelünk, hajtatással nem foglalkozunk. Egzotikus, tájidege fajtái k i se ek. Mi t a legtö a atőr kertész, i is kísérleteztü k sok i de el. Ezek ől ára eg ter ő fügefa és serép e eg itro aradt, ár a klímaváltozással ezek már közönséges növényeknek számítanak. Sok helyen látható házak déli oldalán fügefa vagy bokor.

19 Szőlőskert A d szőlőtőke sor a,,5 sor- és tőtávra, ültetett, 0,8 m magasságban vezetett kordon. Jelenleg 24 fajta található, de a fajtakínálat még nem végleges, kiválasztásuk jelenleg is tart. Bort nem készítünk. Célunk a család augusztustól ove erig friss étkezési szőlővel való ellátása. A rezisztens fajtákat folyamatosan tesztelem, és azokat hag o eg, el eket lehetőleg vegyszermentesen tudom termelni, bár egyes kedvenc fajtákkal kivételt teszek.

20 Szőlőskert Kertü k e található fo tosa szőlőfajták: Teljesen rezisztens: Néró, Bianka, Moldova, Palatina muskotály, Teréz, Pölöskei. Részben rezisztens: Zalagyöngye Nem rezisztens: Irsai Olivér, Izbégi muskotály, Cegléd szépe, Hamburgi muskotály, Chasselas, Direktter ők: Othello, Nova, Co ord. Mivel kertü k talaja ho ok, íg kezdet e tö száz vesszőt gyökereztettem. Ma már az újabb fajtákat mint oltványt egvesze, de tová ra is szaporítok szőlőt g ökereztetéssel, ujtatással. Olta i szőlőt e oltok, ert kertünk talaja immunis homok, az európai fajták saját g ökére is ter eszthetők.

21 Szőlőskert (Néró)

22 Szőlőskert (Cegléd szépe)

23 Szőlőskert (Palatina muskotály)

24 Gyümölcsfák Kertünkben több mint 80 db gyümölcsfa van, melyeket 3 kivételével mind mi ültettünk, és ezek kb. a fele saját szaporítás (oltás, szemzés, magról nevelés). Ha valaki veszi a fáradtságot és megtanulja az oltást és sze zést, hihetetle ül eg ő ek a lehetőségei a fajtaválasztás terén. Nem szorulunk a faiskolai lerakatok ug a őséges, de tö ire a divatot követő kínálatára. Megmenthetjük a közelünkben kallódó, elfelejtett régi fajtákat, de a szomszédban található fajtákat, esetleg érdekesebb magoncokat is meghonosíthatunk a kertünkben.

25 Gyümölcsfák Mi szükséges az oltás-szemzéshez? Egy jó oltó-sze ző kés Egy kis kézügyesség Eg i i faiskola a kert félreeső hel é. A szaporíta i kívá t g ü öl sök ől i dig leg e néhány alany. (vadalma, vadkörte, stb.) Az oltás technikáját el kell sajátítani. Nem ördöngösség! Ajánlom dr. Jeszenszky Árpád Oltás, szemzés dugvá ozás. űvét az érdeklődők szá ára.

26 Gyümölcsfák

27 Gyümölcsfák A kertünkben található gyümölcsfajták nem teljes felsorolása: Alma: Jonatán, Húsvéti rozmaring, Mesanszki, Batul, Nyári fontos, Ananász ranet, Golden, Simonffy piros, Kanada ranet, Éva, Ismeretlen magoncról oltva. Körte: Vil os, Búzával érő. Szilva: Sta le, Čača ska ra a, Altha ri gló, Besztercei. Cseresznye: Szomolyai fekete, Bigarreu Burlat, Germersdorfi óriás, magonc. Meggy: Cse gődi, Maliga e léke.

28 Gyümölcsfák (Idén oltott körtefa koronája)

29 Gyümölcsfák (Ananász ranet gyökérnyakba szemezve)

30 Gyümölcsfák Elő i a a ász ra et ter ése

31 Gyümölcsfák Ter ő Si o ff piros oltvá

32 Gyümölcsfák Elő i Si o ff piros ter ése

33 Gyümölcsfák (3 éves oltott Jonathan)

34 Gyümölcsfák Ter ő Húsvéti roz ari g fák

35 Gyümölcsfák A kertünkben található gyümölcsfajták felsorolása (folytatás): Kajszi: Pannónia, Budapest, Ceglédi arany, Rózsakajszi. Őszi ara k: Vad alanyra szemezve ismeretlen fajta és vad, Mariska, Nektarin. Mandula: Tétényi rekord, Tétényi kedvenc, Budatété i, Tété i őter ő. Dió: Alsószentiváni 117, magonc.

36 Összefoglaló Kertünk kialakítását ben kezdtük el. Mára 35 év munkájával már helyükre kerültek az eg es övé társulások, fu k iók, a jövő e már csak fenntartást és az esetleges hiányok pótlását tervezzük. Kialakítottuk a majdnem önellátó családi gazdaságunkat, ahol minél kevesebb vegyszerhasználattal egészséges élelmiszerrel látjuk el családunkat és barátainkat. Egyben példát is akarunk újta i, hog íg is lehet kertet űvel i.

37 Összefoglaló Székel G ö g vér kertész ér ök eg előadásá a találóa ökosivatag ak evezte a a divatos fű+tuja kerteket. Bár álu k is va fű is, tuja is, de e ezek uralják a kertet. A gyep és a sövény gondozása, locsolása szintén nagy munka és költséges elfoglaltság, de az eredmény egészen más. Intellektuálisan is sokkal ag o kihívás a élszerű zöldségter esztés és eg g ü öl sös go dozása i t a fű írás. Nálunk a tél a tanulás ideje, az olvasásé és a tervezésé. A szakkönyvek, folyóiratok mellett az internet használata szi te korlátla lehetőséget újt a ta uláshoz. Ezenkívül rendszeresen látogatjuk a szakmai bemutatókat, kiállításokat.

38 Összefoglaló A mi nagy kertünk egy adottság, de kis területen is lehet sodát űvel i. Édesa á a ak idejé egy kb. 10x5 m-es területen a szükséges zöldséget, fűszer övé eket, virágot és tö i t kg epret és éhá tő paradi so ot ter elt. A krumplit és a hagymát természetesen a piacon vette eg. A lehetőségek korlátla ok, a fa tázia sza ado űködhet, de azért a realitástól e rugaszkodjunk el. A kezdeti kudarcok ne vegyék el a kedvü ket, i ká ta ulju k előlük.

39 Összefoglaló Néha egkérdezik, i lesz, ha ár e írjuk erővel? A választ Rüdiger Dahlkétől köl sö özzük: -eg szerűe éké hag i: eghag i az élet ek a menetét, illetve a természetnek a jogát; a kialakuló irtokot i t a sze lélődés hel ét hasz ál i. A zöldségeskertet egészen vagy részben virágoskertté változtatni, olyanná,melynek szabad területei vannak, amelyek már semmi munkát nem adnak, és a gyomoknak engedni egy kis teret. A fák nyesését megszüntetni, és meghagyni nekik saját, ter éketle útjukat. A fű írást efejez i, hag i, hog virágos ező keletkezzék.

40 Összefoglaló Köszönöm a türelmüket és sok örömöt és sikert kívánok kertjük űveléséhez.

Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése

Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése K e r t é s z k e d j okosan Kárpát-medencei gyógy- fűszer- és haszonnövények termesztése A projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg. KERTÉSZETI TANÁCSOK

Részletesebben

A falvak élõvilágának megismeréséhez tegyünk látogatást egy falusi

A falvak élõvilágának megismeréséhez tegyünk látogatást egy falusi A FALVAK ÉLÔVILÁGA A falvak élõvilágának megismeréséhez tegyünk látogatást egy falusi portán! Elsõként ismerkedjünk meg a lakóház, a hozzá kapcsolódó gazdasági épületek, a szõlõ, a zöldséges- és gyümölcsöskert

Részletesebben

Ceglédi. Fit Kid VII. Európa-kupa. Ingyenes P A N O R Á M A. Cegléd, 2009. okóber 3-4. III. évfolyam, 19. szám 2009. szeptember 25.

Ceglédi. Fit Kid VII. Európa-kupa. Ingyenes P A N O R Á M A. Cegléd, 2009. okóber 3-4. III. évfolyam, 19. szám 2009. szeptember 25. Ingyenes Ceglédi III. évfolyam, 19. szám 2009. szeptember 25. P A N O R Á M A cegledipanorama.hu ANNO 2007 VII. Fit Kid Európa-kupa Cegléd, 2009. okóber 3-4. Hirdessen lapunkban! KEDVEZMÉNYES AJÁNLAT

Részletesebben

Épít ke zõk. Oláh Ro land szo ci á lis mun kás

Épít ke zõk. Oláh Ro land szo ci á lis mun kás Épít ke zõk Jú li us ele jén Ágon te tõ fel újí tás ba fo gott Or sós Flóra és Fá bi - án. A Hab itat Pont és a Köz-Tér-Há ló Ala pít vány köz re mû kö dé - sé vel meg va ló su ló mun kát már áp ri lis

Részletesebben

Kertészet, borászat, különleges haszonnövények

Kertészet, borászat, különleges haszonnövények 1. füzet 2. füzet 3. füzet 4. füzet 5. füzet 6. füzet T E L L U S Kertészet, borászat, különleges haszonnövények Készítette a Fiatal Gazdák Európai Szövetsége Az Európai Bizottság támogatásával A magyar

Részletesebben

félidőben 2012. november sport, kultúra, egészség

félidőben 2012. november sport, kultúra, egészség 2010 2012 félidőben 2012. november A különkiadása sport, kultúra, egészség 2 köszöntő Tisztelt Bagi Polgárok! Az Önök bi zal má ból im má ron második pol gár mes teri meg bí za tá so mat tölt he tem, és

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTÕ

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTÕ III. év fo lyam 7. szám 28 Ft 2006. jú li us 0. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTÕ A KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÚJ HELYEN A KÖZLÖNYBOLT! 2006. jú li us 3-tól a Köz löny

Részletesebben

T A R T A L O M. Szám Tárgy Oldal

T A R T A L O M. Szám Tárgy Oldal XX. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM 2011. szeptember T A R T A L O M Szám Tárgy Oldal 458/D/2008. AB határozat A bün te tõ el já rás ról szó ló 1998. évi XIX. tör vény 74. (1) be kez dés c) pont - ja szö ve gé ben a

Részletesebben

A külföldre történô adómentes termékértékesítés szabályai

A külföldre történô adómentes termékértékesítés szabályai Általános forgalmi adó a hazai és nemzetközi gyakorlatban IV. évfolyam 9. szám, 2013. szeptember T A R T A L O M Vira Sándor rovata A külföldre történô 1 adómentes termékértékesítés szabályai Adómentes

Részletesebben

Pol gár mes ter mun ka köz ben Ta tár Lász ló pol gár mes tert kér dez tük mun ká já ról. Jól pá lyá zott a Sport egye sü let

Pol gár mes ter mun ka köz ben Ta tár Lász ló pol gár mes tert kér dez tük mun ká já ról. Jól pá lyá zott a Sport egye sü let Pol gár mes ter mun ka köz ben Ta tár Lász ló pol gár mes tert kér dez tük mun ká já ról. - Las san vé get ér az idei tan év. Ho gyan ké szül Fegy ver nek Nagy köz ség Ön kor mány za ta a kö vet ke zõ

Részletesebben

LUK ÁCS TA MÁS. Add, hogy lás sak... SEMJÉN ZSOLT: JUS RESISTENDI

LUK ÁCS TA MÁS. Add, hogy lás sak... SEMJÉN ZSOLT: JUS RESISTENDI LUK ÁCS TA MÁS Add, hogy lás sak... SEMJÉN ZSOLT: JUS RESISTENDI 33 34 KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET LUK ÁCS TA MÁS Add, hogy lás sak... SEMJÉN ZSOLT: JUS RESISTENDI 35 22 KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET Git tá nak

Részletesebben

A kormány területi képviseletének perspektívái az európai országokban

A kormány területi képviseletének perspektívái az európai országokban Dr. Ba lázs Ist ván CsC. tan szék ve ze tõ egye te mi do cens A kormány területi képviseletének perspektívái az európai országokban Mint egy más fél év ti ze de mû kö dik eu ró pai szer - ve ze te a kor

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. jú li us 25., péntek. 109. szám. Ára: 895, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. jú li us 25., péntek. 109. szám. Ára: 895, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. jú li us 25., péntek 109. szám Ára: 895, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. jú li us 25., péntek 109. szám Ára: 895, Ft TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Feltétel. Quattro. Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás személybiztosítási kiegészítővel

Feltétel. Quattro. Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás személybiztosítási kiegészítővel Feltétel Quattro Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás személybiztosítási kiegészítővel Ügyféltájékoztató QUATTRO fo lya ma tos dí jas, be fek te té si egy sé gek hez kö tött élet biz to sí tás

Részletesebben

Nem ze ti ér té ke ink vé del mé ben

Nem ze ti ér té ke ink vé del mé ben SIMICSKÓ ISTVÁN Nem ze ti ér té ke ink vé del mé ben SEMJÉN ZSOLT: JUS RESISTENDI 33 34 KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET SIMICSKÓ ISTVÁN Nem ze ti ér té ke ink vé del mé ben SEMJÉN ZSOLT: JUS RESISTENDI 35 22

Részletesebben

85. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. jú ni us 24., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 345, Ft. Oldal

85. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. jú ni us 24., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 345, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. jú ni us 24., péntek 85. szám TARTALOMJEGYZÉK 22/2005. (VI. 24.) EüM r. A rez gésex po zí ci ó nak ki tett mun ka vál la lók ra vo nat ko zó mi ni má

Részletesebben

Négy évszak a háztájiban

Négy évszak a háztájiban Miklós Dénes Négy évszak a háztájiban NAP KIADÓ Miklós Dénes Négy évszak a háztájiban (Száz ismeretgyarapító jó tanács a háztáji kerthez) NAP KIADÓ Dunaszerdahely 2002 Lektorálta RNDR. POMICHAL RICHÁRD

Részletesebben

43. szám. II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány rendeletei A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. A Kormány 87/2006. (IV. 14.) Korm.

43. szám. II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány rendeletei A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. A Kormány 87/2006. (IV. 14.) Korm. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. áp ri lis 14., péntek 43. szám Ára: 391, Ft TARTALOMJEGYZÉK 87/2006. (IV. 14.) Korm. r. Veszélyhelyzet kihirdetésérõl és a veszélyhelyzet során teendõ

Részletesebben

TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0018 KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért című projekt MAGONC TANODA programja

TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0018 KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért című projekt MAGONC TANODA programja 1 TÁMOP-5.1.3-09/2-2010-0018 KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért című projekt MAGONC TANODA programja Módszertani fejlesztés Iskolai programba illeszthető Komplex szemléletformáló, képzési program 10-14 éves általános

Részletesebben

NYÁREGYHÁZA A FEJLÔDÉS ÚTJÁN

NYÁREGYHÁZA A FEJLÔDÉS ÚTJÁN Állami forrásból valósult meg a 4605-ös számú út nyáregyházi szakaszának felújítása NYÁREGYHÁZA A FEJLÔDÉS ÚTJÁN Idén számos olyan fejlesztés, építkezés, felújítás valósul meg településünkön, melyekre

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. má jus 14., szerda. 74. szám. Ára: 1755, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. má jus 14., szerda. 74. szám. Ára: 1755, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. má jus 14., szerda 74. szám Ára: 1755, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. má jus 14., szerda 74. szám Ára: 1755, Ft TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A KI HALL GA TÁ SI TECH NI KÁK EM LÉ KE ZET RE GYA KO ROLT HA TÁ SA: A SZEM TA NÚ-EM LÉ KE ZET SÉ RÜ LÉ KENY SÉ GÉ NEK BI ZO NYÍ TÉ KAI

A KI HALL GA TÁ SI TECH NI KÁK EM LÉ KE ZET RE GYA KO ROLT HA TÁ SA: A SZEM TA NÚ-EM LÉ KE ZET SÉ RÜ LÉ KENY SÉ GÉ NEK BI ZO NYÍ TÉ KAI ALKALMAZOTT PSZICHOLÓGIA 2011/4, 39 62. 39 A KI HALL GA TÁ SI TECH NI KÁK EM LÉ KE ZET RE GYA KO ROLT HA TÁ SA: A SZEM TA NÚ-EM LÉ KE ZET SÉ RÜ LÉ KENY SÉ GÉ NEK BI ZO NYÍ TÉ KAI RÉPÁSI Éva HA LÁSZ Er

Részletesebben

EM LÉK KÉ PEK AZ ÖT VEN ÉVES SZOM BAT HE LYI GYA KOR LÓ IS KO LÁ RÓL

EM LÉK KÉ PEK AZ ÖT VEN ÉVES SZOM BAT HE LYI GYA KOR LÓ IS KO LÁ RÓL EM LÉK KÉ PEK AZ ÖT VEN ÉVES SZOM BAT HE LYI GYA KOR LÓ IS KO LÁ RÓL 1 EMLÉKKÉPEK AZ ÖTVENÉVES SZOMBATHELYI GYAKORLÓISKOLÁRÓL Írta és szerkesztette: Szauer Ágoston Lektorálta: Dr. Vigh Kálmán PhD, fõiskolai

Részletesebben

Barni har ma dik szü le tés nap já ra ka pott

Barni har ma dik szü le tés nap já ra ka pott Me se ku tyá val és bi cik li vel Barni har ma dik szü le tés nap já ra ka pott egy gyö nyö rû bi cik lit. volt két nagy ke re ke, két kis ke re ke, egy szél vé dõ je, ben zin tar tá lya, szi ré ná ja,

Részletesebben

Van ér tel me! let te sen ki, sem mi más, / És nem se - gít se átok, sem si rás. // Az élet tá vol,

Van ér tel me! let te sen ki, sem mi más, / És nem se - gít se átok, sem si rás. // Az élet tá vol, evangélikus hetilap www.evangelikuselet.hu 79. évfolyam, 16. szám g 2014. április 20. g Húsvét ünnepe Ára: 275 Ft A kon cert ér zel mek re ha tó, és az Omega ed dig nem lá tott ar cát mu tat ja be. Koncert

Részletesebben

Segítô Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány 2001

Segítô Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány 2001 GYÓGYÍTÓ ÉVTIZED 1 Segítô Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány 2001 Kiadja a Segítô Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány Felelôs kiadó: Kalmár László Szerkesztette: Kalmár László, Rózsa András,

Részletesebben

A hónap mûvésze. Képviselõ-testületi ülés. Dunaharaszti Gazdakör. Faragó Tibortól búcsúzunk

A hónap mûvésze. Képviselõ-testületi ülés. Dunaharaszti Gazdakör. Faragó Tibortól búcsúzunk XXI. évfolyam 2012. január * Dunaharaszti Város Önkormányzatának Lapja A hónap mûvésze Képviselõ-testületi ülés Dunaharaszti Gazdakör Faragó Tibortól búcsúzunk 2. oldal 8. oldal 12. oldal 18. oldal 6.

Részletesebben

Fûtési tapasztalatok befecskendezõs levegõs hõszivattyúval

Fûtési tapasztalatok befecskendezõs levegõs hõszivattyúval klímatechnika Konkrétumok írta: Mottl Gábor, Kiss Gábor Fûtési tapasztalatok befecskendezõs levegõs hõszivattyúval A 2009. NO VEM BE RI VGF-BEN A PAD LÓ HÛ TÉS LE VE GÕS HÕ SZI VAT TYÚ - VAL CÍ MÛ CIK

Részletesebben

A mindennapi kenyerünket... Az alkohol ártalmai. I. Évfolyam - 3. szám - Szeptember 2006

A mindennapi kenyerünket... Az alkohol ártalmai. I. Évfolyam - 3. szám - Szeptember 2006 I. Évfolyam - 3. szám - Szeptember 2006 A mindennapi kenyerünket... Augusztus utolsó vasárnapján a község falvaiban hálaadó Istentiszteletre szólítanak a harangok, az új kenyér ünnepére, amikor a hívek

Részletesebben

MÛHELY VÁLTOZÓ CSALÁD VÁLTOZÓ POLITIKÁK* NEMÉNYI Má ria TA KÁCS Ju dit

MÛHELY VÁLTOZÓ CSALÁD VÁLTOZÓ POLITIKÁK* NEMÉNYI Má ria TA KÁCS Ju dit Szociológiai Szemle 2005/4, 3 35. MÛHELY VÁLTOZÓ CSALÁD VÁLTOZÓ POLITIKÁK* NEMÉNYI Má ria TA KÁCS Ju dit MTA Szociológiai Kutatóintézet 1014 Budapest, Országház u. 30.; e-mail: nem13249@socio.mta.hu MTA

Részletesebben