MÚZEUMPEDAGÓGIA (az óra díja a belépőjegyen felül fizetendő) Információ és bejelentkezés:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÚZEUMPEDAGÓGIA (az óra díja a belépőjegyen felül fizetendő) Információ és bejelentkezés:"

Átírás

1 MÚZEUMPEDAGÓGIA A Mátra Múzeum által kínált múzeumi órák és foglalkozások, a kiállítások anyagát és témáját feldolgozó tanórán kívüli ismeretszerzést szolgáló fórumok. Az órák felépítéséből és témaválasztásából adódóan a földrajz, biológia, történelem, környezetismeret, természetismeret, honismeret tárgyak tanmenetéhez kapcsolhatók, az iskolai órák anyagát kiegészítő, de önmagukban is feldolgozható ismereteket nyújtó foglalkozások. A múzeumi órák, foglalkozások, tárlatvezetések előzetes egyeztetés alapján rendelhetők. A múzeumi órák előadásokat, tárlatvezetéseket, foglalkoztató feladatokat tartalmaznak, időtartam 1 tanóra = 45 perc, díja: 200 HUF/fő/óra, (az óra díja a belépőjegyen felül fizetendő), minimális és maximális csoportlétszám az óratípusok mellett található. Információ és bejelentkezés: Szőke Szilvia marketing munkatársnál Telefon: /105 mellék, 06/ matramuzeum.gyongyos@gmail.com Postacím: 3200 Gyöngyös, Kossuth u. 40.

2 ÓVODÁSOKNAK ÉS KISISKOLÁSOKNAK AJÁNLJUK korcsoport: óvodások, alsó tagozat A foglalkozásokat vezeti: Lajer Márta tárlatvezető, foglalkozásvezető Helyszín: Mátra Múzeum, Természettudományi Pavilon kiállítás Álomszuszék állatok és az ébredő természet csodái Az erdő szintjei, gyökértől a lombkoronáig. Melyik állat hol lakik? Hogy érzik magukat az állatok télen és nyáron az erdőben? És hol lehetnek a többiek? Mi is az a téli álom? Megismerkedünk olyan állatokkal ás szokásaikkal, amelyek átaludják a telet. Óriás kirakón egy különleges fa jelenik meg. Végezetül állatsimogató várja a gyerekeket. Barangolás a mamutok földjén Legyünk mi is mamutcsorda. Ismerkedés a jégkorszak állataival Brúnó, a múzeumban kiállított mamut segítségével. Hogyan éltek, találkozhattak-e emberrel? Mamutsimogató - eredeti mamutcsontok kézbevétele. Dínókaland (Új) - Fodor Rozália múzeumpedagógus-paleontológus együttműködésével Időutazáson veszünk részt, ahol a dínók világával ismerkedhetnek a gyerekek és egy érdekes felfedezésnek is tanúi lehetnek. Rövid rajzfilm megtekintése után beszélgetés, dínó színezés, majd játék várja a gyerekeket. Életre kelt állatmesék Népmesék feldolgozásán keresztül az állatok megismerése a való életben. Mese és valóság összehasonlítása. Bábok, hangkeltő eszközök, énekekmondókák segítségével. Hétmérföldes kirándulás A természettudományi pavilon 3 szintjén zajló átfogó foglalkozás, melynek során 7 próbatétel vár a gyerekekre találós kérdésekkel, mondókákkal, mozgásos játékokkal.

3 Illanó pillangók csodálatos lepke leszek! Meleg nyári napokon a légi forgalom nagyon élénk. Ismerkedés a nappali és éjszakai lepkékkel, testfelépítésükkel, táplálkozásukkal, fejlődésükkel. Eljátsszuk a csodálatos lepke átalakulását jelmezek felhasználásával. A lepke dísze a szárny! Érintsük meg a bársonyos lepkeszárnyat és nézzük meg a mikroszkóp alatt! Moha és Páfrány a lombos erdő növény- és gombavilága Ismerkedés az erdővel, interaktív játék segítségével. Ki ne ismerné Mohát és Páfrányt, a fatönkházikó két apró lakóját, az áfonyára mindig éhes két kis kópét? De most nem róluk szól a mese, hanem igazi növényekről és gombákról. Megnézzük a tárlókban a mohákat, zuzmókat, gombákat. Megismerkedünk az ehető és a mérgező gombákkal. Jelmezbe öltöztetünk közösen a gyerekeket, majd ki kell választani az ehető fajokat. Legyünk gombaszakértők - a tanultak játékos összefoglalása. Öreg néne őzikéje a lombos erdő állatvilága Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje c. verses meséjét felhasználva, meséléssel illetve hagyományos diavetítéssel egybekötött foglalkozás. Hunyd be szemed! Nyisd ki füled! Mesét mondok mostan Neked. Valahol a meseréten, fenyves erdő közelében állt egy hatalmas tölgyfa. Körülötte sok-sok állat, mind arra vár, hogy odasétálj és megcsodáld. Nyissátok csak jól ki a fületeket! Milyen állat hangját halljátok? Ismerkedés az erdő hangjaival. A kis barátok simogatásával zárul a foglalkozás. Tollas barátaink - a madáretető vendégei Képzeletbeli erdei barangolásunkon figyeljük meg az erdő legkedvesebb élőlényeit, a madarakat. Tulajdonságaikról, szokásaikról, érdekes madarakról beszélgetés, Miért állandó vagy költöző egy madár? Madáretetés, madárvédelem. Az erdő madárdal nélkül elképzelhetetlen. Felismerjük-e a hangjukat? Változó természet (ősz, tél, tavasz, nyár) Évszakonként komplett foglalkozás a természet, a növények, állatok és környezetük változásairól. Használjuk érzékszerveinket: füleljünk, szagoljuk, tapintsunk! Ismerjük meg a múzeumi kert adta lehetőségeket! Vegyük elő a nagyítót, távcsövet is!

4 FELSŐSÖKNEK - KÖZÉPISKOLÁSOKNAK AJÁNLJUK ÉLETTUDOMÁNY/BIOLÓGIA korcsoport: felsősök középiskolások (5-12. évfolyam) csoportlétszám: fő Az órákat tartja: Dr. Ballok Zsuzsa múzeumpedagógus helyszín:mátra Múzeum Természettudományi Pavilon, oktatóterem, kiállítótér Színek, formák az állatvilágban. A természetes kiválogatódás, környezethez való alkalmazkodás következményei temérdek módon felismerhetők a körülöttünk élő állatok anatómiai tulajdonságaiban. A teknős, a ló, az ember, a madár és a denevér végtagjai szerkezetileg igen hasonlóak, mindegyik csontnak megvan a maga megfelelője az összes többi fajban. Ugyanakkor számos tulajdonság tűnik első ránézésre azonosnak úgy, hogy eredetük teljesen különböző. Szemléletes, kézzel fogható példákat veszünk sorra, a fenti jelenségekre, valamint megvizsgáljuk, miért és hogyan alakulnak ki olyan extrém színek, formák, melyek első pillantásra haszontalannak, sőt károsnak tűnhetnek, valami azonban biztosítja fennmaradásukat. Mindennapi természet A bennünket mindennapjainkban körülvevő fajok megismerése. Milyen állatokat láthatunk köztereken, utcákon, kertjeinkben, stb. Hallgatunk és azonosítunk madárhangokat, keresünk nyomokat. Egyes fajok miért alkalmazkodnak hozzánk olyan jól, mások miért nem? Hogyan védhetjük, óvhatjuk ezeket az állatokat? Lehetőség nyílik egy pár faj képviselőjét mikroszkóp alatt, valamint nagyobb, élő állatokat testközelből, kézben tartva is megszemlélni. Ez az óra választható 90 perces, hosszabbított formában is, amikor a foglalkozás második felében a múzeum kertjében kialakított Madárbarát kert tanösvényen végighaladva megtudhatjuk, milyen formában alakíthatjuk saját kertünket is sok érdekes, szép állatfaj számára élhetőbbé, vonzóbbá. Hívatlan lakótársaink Azon lakótársaink -ról beszélünk, akik a ház, lakás minden helységében, minden pontján jelen lehetnek valamilyen formában. Megismerjük életmódjukat, felépítésüket és hogy miért is szeretnek velünk élni. Az apróbb termetű lakótársak jobb megismeréséhez mikroszkópokat használunk. A nagyobbak egy két élő képviselőjét kézben tartva tanulmányozzuk. Életközösségek I.: Erdők Hazánkra jellemző lombos erdei életközösség bemutatása. A lombos erdő felépítése, jellegzetességei, élőlényei. Megbeszéljük, miért védendőek erdeink, milyen módon tudunk vigyázni rájuk. Részletesen szót ejtünk a fák életéről, életszakaszairól, felépítéséről is. Az előadás második szakasza már a kiállítási térben zajlik.

5 Életközösségek II.: Vizek, vízpartok Vizeink, vízpartjaink jellemző állatfajainak, azok életmódjának, táplálkozásának bemutatása. Érdekes példákon keresztül megvizsgáljuk, hogyan is állnak egymással és környezetükkel kapcsolatban. Miért is szorulnak kiemelt védelemre vizeink és azok élővilága. Hogyan óvhatjuk ezeket. Az óra a kiállítás ide vonatkozó részében zajlik teljes egészében, ahol is nyomon követjük a víz természetben meglévő körforgását is. Jelek, nyomok a természetben A természetben, így nem a közvetlen környezetünkben élő állatok sokszor nem láthatóak számunkra. De mindig hagynak olyan jeleket, nyomokat, melyek alapján kitalálható, kik is élik az adott területen a mindennapjaikat. Nyitott szemmel járva, egy kis ismerettel rengeteg információ gyűjthető ezekből a jelekből. Lábnyomokat, rágásnyomokat, fekvőhelyeket, fészkeket, szőrcsomókat, járatokat, hullatékokat, csontokat, stb. vizsgálunk. Egy hangya szemszögéből Egy hangya teljesen más léptékben szemléli a világot, mint mi. Az ő szemével, csodálatos részletességgel vizsgáljuk meg az ízeltlábúak és gerinctelen teremtmények (gyűrűs férgek, puhatestűek) testfelépítését, mozgását, mindezekből adódó lehetőségeket és korlátokat. Megvizsgáljuk az őket körülvevő világot, mely bár megegyezik a miénkkel, mégis alapvetően más arcát mutatja feléjük. Sorra veszünk jó pár csodálatos megoldást, melyek ezen állatok túlélését szolgálják. Mindehhez mikroszkópokat és élő, kézbe vehető példaállatokat használunk. Év állatai Az Év állatai fajainak megismerése. A gerinces és gerinctelen fajok (madár, emlős, hüllő, kétéltű, rovar, stb.) testfelépítése, életmódja, jelentőségük a természetvédelemben. Részletes fajismertetés, mely mindig az aktuális év állatairól szól Magyarország madarai Magyarország madárfajaival ismerkedünk, mindazzal, ami közös az egyes fajokban és ami eltérővé, különlegessé teszi őket. A kiállítás egyedülálló madárgyűjteményét használjuk fel szemléltető eszközként, mely remek alkalmat biztosít arra, hogy egy helyen láthassunk szint minden magyarországi madárfajt, életnagyságban, eredeti formájában. Rengeteg érdekességet tanulhatunk így meg a fajokról, életükről, de még az evolúcióról is. Ez az óra választható 90 perces, hosszabbított formában is, amikor a foglalkozás második felében a múzeum kertjében kialakított Madárbarát kert tanösvényen végighaladva megtudhatjuk, milyen formában alakíthatjuk saját kertünket is sok érdekes, szép állatfaj számára élhetőbbé, vonzóbbá. Madárbarát kert A múzeum kertjében kialakított Madárbarát kert tanösvényen végighaladva megtudhatjuk, milyen formában alakíthatjuk saját kertünket is sok érdekes, szép állatfaj számára élhetőbbé, vonzóbbá. Szabad levegőn beszélgetünk téli madáretetéstől, mesterséges fészkelő odúkról, madár itatásról és porfürdőről. De nem hagyjuk figyelmen kívül a hüllők, emlősök, de még az ízeltlábúak igényeit sem.

6 dr. Babocsay Gergely muzeológus foglakozása helyszín:mátra Múzeum Természettudományi Pavilon, oktatóterem Kétéltűek és hüllők a lakhelyünkön A foglalkozás során a tanulók megismerkedhetnek azokkal a kétéltűekkel és hüllőkkel, amelyek a környezetünkben élnek, és amelyeket saját kertjeinkbe, parkjainkba csalhatunk, hogy részei legyenek a mindennapi életünknek. Órai foglalkozásokon megtudhatják, miért fontosak ezek az állatok a szűkebb és tágabb környezetünkben, milyen hatással vannak az emberre. A múzeumkerti foglalkozásokon megismertetjük őket a kétéltűés hüllőbarát kert kialakításának fortélyaival. FÖLDTUDOMÁNY korcsoport: felsősök középiskolások (5-12. osztály) csoportlétszám: fő Az órákat tartja: Fodor Rozália múzeumpedagógus-paleontológus Helyszín: Mátra Múzeum Orczy-kastély, konferencia terem és geokiállítások Amiről a kövek mesélnek A foglalkozás tanóra keretein belül, rövid számítógépes prezentáció segítségével zajlik. Az óra elsősorban a Mátra jellemző kőzeteivel ismerteti meg a gyerekeket. A rendelkezésre álló kőzetminták segítségével rekonstruálják a Mátra kialakulását, és megismerkednek a vulkánok működésével is. Bányavirágok a Mátra kincsei A foglalkozás tanórai kereteken belül zajlik. Az óra első felében a gyerekek megismerkednek az ásványok kialakulásával, tulajdonságaival, jelentségükkel. Ezt követően a Mátra jellegzetes ásványait ismerhetik meg testközelből. A leggyakoribb ásványok kézbe vételével megtapasztalhatják azok felépítését, jellemző fizikai tulajdonságait. Ismerkedés az ősmaradványokkal A gyerekek tanóra keretein belül ismerkednek meg az ősmaradványok kialakulásával, típusaival. Megismerhetik a paleontológusok munkáját, valamint hogy milyen szerepet töltenek be az ősmaradványok a geológiai kutatásokban. Az ismeretek elsajátítását valódi ősmaradványok, valamint játékos feladatok segítik.

7 Jégkorszaki óriások nyomában A gyerekek tanóra keretein belül ismerkedhetnek meg a jégkorszak növényevő és ragadozó óriásaival, azok környezetével, életmódjával. A foglalkozás alatt kézbe vehetnek olyan ősmaradványokat, melyek egyértelműen jelzik ezen óriások egykori jelenlétét a Kárpát-medencében. A bemutató után pedig ügyességi játékokkal mélyíthetik el tudásukat. Klímaváltozások a Föld történetében A klímaváltozás napjaink egyik legismertebb globális problémája. Ez azonban nem egy egyszeri esemény a Föld életében. Az elmúlt 4,6 milliárd év alatt számtalan klímaváltozást élt meg bolygónk. Ezek okaival, hátterével ismerkedhetnek meg a gyerekek, tanórai kereteken belül. A foglalkozás végén pedig kiderül, mennyiben vagyunk felelősek a napjainkban is zajló klímaváltozásért. Ősvilági nyomozás A különböző illemtanok viselkedésünket szabályozzák. Azonban nem csak az emberek viselkednek, hanem az állatok is. Élettevékenységük során viselkedésüknek megfelelő nyomokat hagynak környezetükben: az életnyomokat. Ezek ősi változatainak vizsgálói igazi nyomolvasók! A foglalkozáson a tanulók megismerhetik az életnyomok legfontosabb típusait, illetve azt, hogy ezek milyen viselkedésről árulkodnak. Ezt követően pedig ősvilági nyomozásra indulunk a dinoszauruszok világába. Dínó a kalitkában A dinoszauruszok az élővilág egy különös, és rendkívül változatos csoportját alkották a föltörténeti múltban. A foglalkozás célja, hogy összefoglalja az ezen csoporttal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, közérthető módon. A múzeumi óra alatt a gyerekek élethű modellek, makettek segítségével ismerik meg a dinoszauruszok legfontosabb csoportjait. A modelleket használva közel 80 millió évet utazunk vissza az időben, és felépítjük az akkori környezet valósághű, háromdimenziós makettjét (makettjeit). Az óra végén pedig megbeszéljük, miért igaz a mondás: A veréb is dinoszaurusz. Időutazás Legányihoz, Legányival A 2014-ben megnyílt időszaki kiállítás anyagára épülő múzeumi óra. A foglalkozás során a tanulók egy szerepjátékban vesznek részt. Az óra elején megismerkednek Legányi Ferenc, az autodidakta kövületvadász munkásságával, annak tudományos jelentőségével. Ezt követően maguk is Legányihoz hasonló autodidakta tudósként ismerkednek meg az ősmaradványok gyűjtésével, preparálásával, határozásával. Ehhez a korra jellemző eszközöket, határozó könyveket kapnak. A meghatározott fosszíliákat pedig saját gyűjteményükben helyezhetik el.

8 TÖRTÉNETTUDOMÁNY korcsoport: felsősök középiskolások (5-12. osztály) Az órákat tartja: Báryné dr. Gál Edit történész-muzeológus helyszín: Mátra Múzeum Orczy-kastély, konferenciaterem és helytörténeti kiállítás A céhek világa Az azonos mesterséget űző iparosok érdekvédelmi szervezetei a céhek, már a 15. századtól meghatározó szerepet játszottak Gyöngyös gazdasági életében. A Mátra Múzeum céhtörténeti gyűjteménye számos, különböző mesterségekkel kapcsolatos tárgyakat őriz. A múzeumi óra során beszélgetünk a céhek megalakulásának szükségességéről, az alakulás feltételeiről, a céheken belüli hierarchiáról, s azokról a szigorú hosszú évszázadokon keresztül kialakult szokásokról, amelyek ezeket a szervezeteket összetartották. A tanulók eredetiben nézhetik meg pl. a céhprivilégiumokat, a bizonyságleveleket, a vándorkönyveket, illetve egy-egy céh jegyzőkönyvét. A céhek szervezeti életének kellékeit (céhládák, céhkancsók, kispintesek, behívótáblák) a kiállításban láthatják, ahol megtudhatják azt is hogyan, mikor és miért volt szükség ezekre a tárgyakra. A céhekkel kapcsolatosan természetesen beszélünk a kontárság intézményéről is. Művészettörténeti barangolások Gyöngyösön A foglalkozás során a diákok a város arculatát meghatározó épületek, műalkotások bemutatásával kapnak élő ismereteket néhány művészettörténeti korszak (elsősorban barokk és klasszicizmus) jellemzőiről.

9 A múzeum állandó kiállításaihoz készült, megvásárolható foglalkoztató füzetek: 1. Nyitott szemmel a múzeumban - helytörténeti, vadászattörténeti kiállítás (300 HUF) 2. A Föld mélyébe rejtett világ - ásvány és őslénytani kiállítás (300 HUF) 3. Fűre lépni szabad - kert (500 HUF) 4. Nézz a lábad alá - természetrajzi kiállítás gyökér és talajszint (500 HUF) 5. Haslábon Hatlábon természetrajzi kiállítás lágyszárú és cserjeszint (500 HUF) 6. Erdők mélyén vizek szélén természetrajzi kiállítás- lombkoronaszint (500 HUF)

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

ERDEI ISKOLA programja

ERDEI ISKOLA programja ERDEI ISKOLA programja 2010. május 10-14. Felsőtárkány Hagyd ott a várost. Csend-övembe jöjj, hagyd ott az ingerült és hetyke szókat. Itt fákat, felhőt, forrást üdvözölj, s hallgasd a zengő, mámoros rigókat.

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS

PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS PROGRAMAJÁNLÓ 2015 JÚNIUS Június 5. Környezetvédelmi Világnap A jeles nap alkalmából környezetünk, természetünk védelmével kapcsolatos játékos feladatokkal várjuk a gyerekeket. Időpont: 10.00, 11.00, 12.00,

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Légy két hétre egyetemista Kolozsváron! Felhívás

Légy két hétre egyetemista Kolozsváron! Felhívás Légy két hétre egyetemista Kolozsváron! Felhívás Az Élő Bolygó Nyári Egyetemen való részvételre A Babeș Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar az idén nyártól indítja az Élő Bolygó Nyári Egyetem

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Név Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Telefon E-mail Név Telefon E-mail Fehér Györgyi 33/500-250 irisz@dunamuzeum.hu

Részletesebben

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948

Kincses Természet. Erdő Anyó meséi. Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet Erdő Anyó meséi Szerződésszám: 16/1/KA219/022948 Kincses Természet- Erdő anyó meséi Víz, víz tiszta víz 2018. március CÉL: Óvodánk természeti környezetének felfedezése, megismerése- Természetünk

Részletesebben

Játékos információszerzés a Természettudományi Múzeumban

Játékos információszerzés a Természettudományi Múzeumban Játékos információszerzés a Természettudományi Múzeumban 5-6. osztály Csuvár Bernadett Lilla, tanári MA 2016.05.10. Az MTM küldetésnyilatkozata (honlap) Az MTM küldetése, hogy felébressze és fenntartsa

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola

Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Ál tal án os Isk ola 1047 Budapest, Langlet Valdemár utca 3-5. www.brody-bp.sulinet.hu e-mail: titkar@big.sulinet.hu Telefon: (1) 369 4917 OM: 034866 10. évfolyam Osztályozóvizsga

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT

KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT KÖRNYEZETVÉDELMI TÉMAHÉT 2010. MÁJUS 21 28. A környezetvédelmi témahét lezárása, összegzése A tanmenetbe tervezett programokat, tananyagokat, különböző osztályfokon, tantárgyakhoz, az alábbi témakörökben

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök Tartalom 5. évfolyam... 1 Tájékozódás a térképen, térképismeret... 1 Az időjárás és az éghajlat elemei... 2 A földfelszín változása...2 Környezetünk élővilága... 3 6. évfolyam... 4 Tájékozódás a térképen

Részletesebben

Részletes programterv

Részletes programterv Részletes programterv 1. nap 2015. május 26. (kedd) 2. nap 2015. május 27. (szerda) 7:45 Gyülekező Ászáron az iskola előtt 8:00 Indulás az Erdei iskolába 11:00 Megérkezés Zebegénybe 11:15 Hajózás történeti

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Új szolgáltatás: együttműködés a természettudományi érdeklődés felkeltése céljából

Új szolgáltatás: együttműködés a természettudományi érdeklődés felkeltése céljából Új szolgáltatás: együttműködés a természettudományi érdeklődés felkeltése céljából Tisztelt Pedagógus! Kérjük áldozzon idejéből néhány percet arra, hogy megismerje szolgáltatásainkat és felmérje, hogy

Részletesebben

Választható erdei iskola foglalkozások

Választható erdei iskola foglalkozások Sorsz. Foglalkozás megnevezése Foglalkozás jellege 1 Csillagászat és távcsöves Előadás és terepi égboltvizsgálat 2 Vászoly földrajzi elhelyezkedése, története és építészeti emlékei 3 Pécselyi-medence földtana,

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

SEFAG Zrt októberi Programterv

SEFAG Zrt októberi Programterv SEFAG Zrt. 2018. októberi Programterv 2018. október : Erdők Hete országos rendezvénysorozat Általános iskolások részére erdőgazdálkodással, természetismerettel, megújuló energiaforrásokkal, fenntartható

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2015-2016. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2015-2016. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László,

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Kedvezményes kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban (kizárólag óvodás és iskolai csoportoknak, iskolai tanévben) 2019. május - június, szeptember - október Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája,

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában

Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Történelmi Veszprém Klasszikus városnézés 2-2,5 órában Találkozó: Óváros tér/köd utcai parkoló Időtartam: 2-2,5 óra Ismerkedés Veszprémmel és a várnegyeddel Azoknak ajánljuk, akik előszőr járnak a városban,

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANGEA KULTURÁLIS ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI EGYESÜLET 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok ISMERJ MEG MINKET! A Pangea szó tagjainknak

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter)

Múzeumpedagógiai szolgáltatások. MEGTEKINTHETŐ KIÁLLÍTÁSOK Időszaki kiállítás. címe, rövid összefoglaló (max. 500 karakter) MÚZEUM ADATAI Múzeumpedagógiai szolgáltatások Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Általános információ Megrendelés Név Telefon E-mail Név Telefon E-mail Blaskovich Múzeum Pest Tápiószele 2766

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei Oktató Dávid János főiskolai docens Elérhetőségek: E-mail: davidjanos@gmail.com Tel.: 82/505-844 belső mellék: 5706 Szoba: Új tanügyi épület 126.

Részletesebben

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9.

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9. Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, 2007. március 9. Szövegtípus: magyarázó Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz

Részletesebben

Herman Ottó Vándortanösvény (interaktív polihisztor játszóház)

Herman Ottó Vándortanösvény (interaktív polihisztor játszóház) készítette : a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület a Nemzeti Környezetügyi Intézet támogatásával 2o14, 2o15, 2o16 Miért a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület készítette? -Az egyesület az egyik legrégibb

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

Rajnai Virág Éva A Belső-somogyi erdők élővilágának megismerése

Rajnai Virág Éva A Belső-somogyi erdők élővilágának megismerése Rajnai Virág Éva A Belső-somogyi erdők élővilágának megismerése Cím: A Belső- somogyi erdők élővilága Választható projektek száma: 4 Projekttémák: Az erdő fái közt Erdőismeret Védd az erdőt - Környezetvédelem

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2015-2016 Készítette: Csiki Zsolt Pályáztunk Intézményünk sikerrel pályázott és a 2016. január 1. - 2018. december 31. közötti időszakra elnyerte

Részletesebben

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016)

BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) BIOLÓGIA OSZTÁLYOZÓ VIZSGA ÉS JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK (2016) 1 Biológia tantárgyból mindhárom évfolyamon (10.-11.-12.) írásbeli és szóbeli vizsga van. A vizsga részei írásbeli szóbeli Írásbeli Szóbeli

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV. 2014-2015. tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2014-2015. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 03-09. 15. ökoszakkör szervezése alsó- és felső tagozatos tanulók Szántóné Seller Szilvia, Frák Erika 09. hótól folyamatos

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2016-2017 Készítette: Csiki Zsolt Szeptember Beindítottuk az elemek szelektív hulladékként gyűjtését osztályok szintjén. Környezetünket az őszi

Részletesebben

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola

Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola Pákozd-Sukoró Arborétum és Erdészeti Erdei Iskola A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványának oldalában, a Velencei-tó egyik legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros terültén több mint 250 féle fa-

Részletesebben

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről 2018. áprilisában megtartottuk iskolánkban, az alsó tagozaton a Fenntarthatósági Témahetet Mit mesél a természet? címmel. A szervező pedagógus neve: Bodnárné Léport

Részletesebben

Őslénytan előadás. II. földtudományi BSc. Kázmér Miklós. Őslénytani Tanszék Déli tömb szoba /8627

Őslénytan előadás. II. földtudományi BSc. Kázmér Miklós. Őslénytani Tanszék Déli tömb szoba /8627 Őslénytan előadás II. földtudományi BSc Kázmér Miklós Őslénytani Tanszék Déli tömb 0.211. szoba /8627 mkazmer@gmail.com http://kazmer.web.elte.hu 1 Időbeosztás 1 Hétfő du. 2-5 3 x 45 perc Mikor kezdjünk?

Részletesebben

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR)

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Váczi Olivér, Varga Ildikó, Bata Kinga, Kisné Fodor Lívia, Bakó Botond & Érdiné Szerekes Rozália Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetmegõrzési

Részletesebben

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY Napok Bentlakásos táboroztatás (6 nap / 5 éjszaka) Gyerekek és pedagógusok Egy turnusba 80 fő tanulót, velük 4 fő kísérőtanárt tud fogadni a Manna 6 fős tantestülete. Vigyázók

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév

ÖKOISKOLAI MUNKATERV tanév ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017. tanév Időpont Program Résztvevők Felelős Megjegyzés 09. 05-09. 30. ökoszakkör szervezése alsó- és alsó: Szántóné Seller Szilvia, felső: Bekő László, Frák Erika 09.01 Felhívás

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA AZ ISKOLA Neve: Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2541 Lábatlan Rákóczi út 112. Résztvevő diákok száma: 40 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 6 Kapcsolattartó neve: Kapcsolattartó

Részletesebben

ÖKOSODJUNK! ÖKO SZAKKÖRI PROGRAMJA (HETI 2 ÓRA) FOGLALKOZÁS: CSÜTÖRTÖK A

ÖKOSODJUNK! ÖKO SZAKKÖRI PROGRAMJA (HETI 2 ÓRA) FOGLALKOZÁS: CSÜTÖRTÖK A ÖKOSODJUNK! ÖKO SZAKKÖRI PROGRAMJA (HETI 2 ÓRA) FOGLALKOZÁS: CSÜTÖRTÖK 14.00-15.30 A Serényi László Általános Iskola tanulói számára 2016/17-es tanév Készítette: Novák Ilona ökoiskolai koordinátor CÉLOK

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS Nemzeti Park KÖDVIRÁG ERDEI ISKOLA

KÖRÖS-MAROS Nemzeti Park KÖDVIRÁG ERDEI ISKOLA KÖRÖS-MAROS Nemzeti Park KÖDVIRÁG ERDEI ISKOLA Réhelyi Látogatóközpont, Dévaványa A KÖDVIRÁG ERDEI ISKOLA az elsők közt szerezte meg EI-i minősítését, így jelenleg is 1 alsós ill. 1 felsős minősített programot

Részletesebben

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult

Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult A madárbarát Magyarországért! Madárbarát Kert Halmos Gergő Magyarország legszebb konyhakertje Karcag 2013. november 15. Az MME 1974-ben alakult 1 10000 tag 32 MME csoport Magyarországon 2 BirdLife Partnership

Részletesebben

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001

BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam 1001 BIOLÓGIA 9. évfolyam Heti óraszám:1 Évi óraszám: 37 óra Célok és feladatok Szakközépiskolában a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás, a gyakorlati készségfejlesztés

Részletesebben

KÉPZÉSEK A TÁMOP 3.1.4-12 PÁLYÁZATHOZ

KÉPZÉSEK A TÁMOP 3.1.4-12 PÁLYÁZATHOZ KÉPZÉSEK A TÁMOP.1.4-12 PÁLYÁZATHOZ Stiefel Eurocart Kft 1155 Budapest, Kolozsvár u. 1. Tel: 06(1)415-2010 Fax: 06(1)414-068 E-mail: iskola@stiefel.hu www.stiefel.hu www.okostabla.hu www.interaktiveszkozok.hu

Részletesebben

A Platán tanösvény. (beszámoló) Évmilliók nyomában - időutazás az Eötvösben"- természeti és kulturális tanösvény az Öreg-tó partján - NTP-KKI

A Platán tanösvény. (beszámoló) Évmilliók nyomában - időutazás az Eötvösben- természeti és kulturális tanösvény az Öreg-tó partján - NTP-KKI A Platán tanösvény (beszámoló) 1 Programunk 2016. szeptemberében a résztvevők kiválasztásával indult. A tehetségazonosítás fő célja az érdeklődő, tehetséges tanulók felfedezése volt. A tanulók jelentkezése

Részletesebben

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások

A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A Múzeum és a Duráczky József Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ partnerkapcsolatával megvalósuló foglalkozások A múzeumi foglalkozások keretében intézményünk hallássérült iskolai tagozatának

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

Globális klímaváltozás

Globális klímaváltozás Három hetet meghaladó iskolai projekt Globális klímaváltozás Okok - következmények - megoldások Készítette: H. Fazekas Erika, Kaszt Erika, Lakatos Ferenc, Zalai Edina A három hetet meghaladó iskolai projekt

Részletesebben

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3

SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA. Szeged, Földmíves u. 3 SZEGEDI ÓVI FÖLDMÍVES UTCAI ÓVODÁJA Szeged, Földmíves u. 3 CÉLOK Alakuljon és tudatosodjon a gyermekek környezetükhöz fűződő pozitív viszonya. Ismerjék meg a gyerekek a kulturált életvitel szokásait. Legyenek

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

Nagy Irén: Varázshegy. Új kiállítási és oktatási modell a Budapesti Állatkertben

Nagy Irén: Varázshegy. Új kiállítási és oktatási modell a Budapesti Állatkertben Nagy Irén: Varázshegy Új kiállítási és oktatási modell a Budapesti Állatkertben A kezdetek 1970 2012 Csoportvezetés Zootábor Zöld rendezvény Köszönt a vadon népe Állatsimogatás TapiZoo Egyeskő Megnyílik

Részletesebben

DIADAL ÚTI ISKOLA KÖZELÉBEN FEKVŐ CINKOTAI ERDŐ ÉS AZ ISKOLA FÁI 2012 MÁRCIUS 1. ÉS MÁJUS 10. KÖZÖTT

DIADAL ÚTI ISKOLA KÖZELÉBEN FEKVŐ CINKOTAI ERDŐ ÉS AZ ISKOLA FÁI 2012 MÁRCIUS 1. ÉS MÁJUS 10. KÖZÖTT A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA Kérjük, készítsen projekt-tervet és írja le a tervezett tevékenységeket, legfeljebb 2 oldalon. A projekt-tervet bontsa lépésekre: tervezési, szervezési, megvalósítási,

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

Megrendelő lap a Pécsi Püspökség múzeumpedagógiai foglalkozásainak igényléséhez

Megrendelő lap a Pécsi Püspökség múzeumpedagógiai foglalkozásainak igényléséhez Megrendelő lap a Pécsi Püspökség múzeumpedagógiai foglalkozásainak igényléséhez hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa. Márk 10,14 Kérjük, az alábbi adatok

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló

A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló A kompetencia alapú oktatás tapasztalatai Éves beszámoló INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda Egregyi Tagintézménye, Hévíz, Zrínyi út 151 IDŐPONT 2011-2012 tanév, 2012. 08. 31. Az idei tanévben

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások,

4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, 4. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai 4.1 A műveltségterületek és tantárgyak viszonya: Műveltségi területek / Tantárgyak 1-4. 5. 6.

Részletesebben

APARTMAN SZÁLLÁS SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS ÁRLISTA AZ ÉTKEZÉSEK MENÜ JELLEGGEL ÉRTENDŐK. AZ ÁRAK AZ ÁFA-T TARTALMAZZÁK, IFA 200,- FT/FELNŐTT/ÉJ

APARTMAN SZÁLLÁS SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS ÁRLISTA AZ ÉTKEZÉSEK MENÜ JELLEGGEL ÉRTENDŐK. AZ ÁRAK AZ ÁFA-T TARTALMAZZÁK, IFA 200,- FT/FELNŐTT/ÉJ APARTMAN SZÁLLÁS SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS ÁRLISTA AZ ÉTKEZÉSEK MENÜ JELLEGGEL ÉRTENDŐK. AZ ÁRAK AZ ÁFA-T TARTALMAZZÁK, IFA 200,- FT/FELNŐTT/ÉJ (Ft/fő/éj) Szállás teljes panzióval * félpanzióval* Reggeli* Ebéd*

Részletesebben

A környezetismeret könyvekr l

A környezetismeret könyvekr l A környezetismeret könyvekr l Készítette: Demeter László El szó - Helyzetelemzés A mai közoktatás egyik akut problémája a természettudományos oktatás helyzete. Miközben a technikai civilizáció újabb és

Részletesebben

Bogáncs Tanoda Beszámoló

Bogáncs Tanoda Beszámoló Bogáncs Tanoda Beszámoló "Ha segítik a gyereket abban, hogy harmóniában legyen a természettel és önmagával, ha a gyereket minden lehetséges módon támogatják, táplálják, bátorítják, hogy természetes legyen

Részletesebben

Vizsgálódás mikroszkóppal.

Vizsgálódás mikroszkóppal. Időtartam: 1,5 2,5 óra Melyik korcsoportnak ajánljuk? Kiscsoporttól nagycsoportos korosztályig, és 1. osztályosoknak ( A programcsomagot egészben ajánljuk, de egy-egy része külön is megvalósítható) Vizsgálódás

Részletesebben

Csak azon felhasználókra vonatkozik, akik 2003. szeptember 1-jétõl léptek be az elõfizetõi rendszerbe.

Csak azon felhasználókra vonatkozik, akik 2003. szeptember 1-jétõl léptek be az elõfizetõi rendszerbe. Tartalomjegyzék Az Ön könyve tartalmazza A megjelenés dátuma Szerkezeti felépítés 2003. szeptember Szakmai szerkesztõk, szakmai tanácsadó, szerzõk 2003. szeptember Használati útmutató 2003. szeptember

Részletesebben

5 napos Erdei iskola Program (E)

5 napos Erdei iskola Program (E) 5 napos Erdei iskola Program (E) 1. nap 2. nap 3. nap 4.nap 5. nap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek 7.45 ébresztő ébresztő ébresztő ébresztő 8.00 reggeli reggeli reggeli reggeli 9.00- délelőtti prg 10.00:

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk

Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Gyakorlati madárvédelem a ház körül 1. Természetes élőhelyek és mesterséges odúk Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. Természetes élőhelyek A változatos növényzetű környezet egész

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor

TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821. Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.14.-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Gyermekláncfű egészségmegőrző és környezetvédő tábor TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821

Részletesebben

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP-17-0021 KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA PÁLYÁZATBAN VÁLLALT FŐ TEVÉKENYSÉG: TERMÉSZETI INTERPERSZONÁLIS,

Részletesebben

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára.

Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. évfolyamosok számára. TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba Évfolyam Elsı 1. nap Innováció Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-8. osok számára. Tanulmányi kirándulások ütemterve 1-4.

Részletesebben

6 OSZTÁLYOS KÉPZÉS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat

6 OSZTÁLYOS KÉPZÉS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat 6 OSZTÁLYOS KÉPZÉS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat A hat évfolyamos gimnáziumokban megvalósuló biológiatanítás célja, hogy az általános iskola 1 6. évfolyamán megszerzett ismeretekre, készségekre és képességekre

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

Hittanoktatás a múzeumban

Hittanoktatás a múzeumban Hittanoktatás a múzeumban Problémák Kevés iskolás csoport jut el a múzeumba. Anyagi helyzet. Nincs kidolgozott oktatási program az egyes kiállításokhoz. Kevés a tanári segédanyag. Fő feladat: kultúraközvetítés

Részletesebben

9-12. OSZTÁLY BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat

9-12. OSZTÁLY BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat 9-1 OSZTÁLY BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat A gimnáziumban megvalósuló biológiatanítás célja, hogy az általános iskola 7 8. évfolyamán megszerzett ismeretekre, készségekre és képességekre építve a tanulókkal

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV

ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV ÖKOISKOLAI MUNKATERV THÖKÖLY IMRE KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 2016/2017. TANÉV.] ÖKOISKOLAI MUNKATERV Az ökoiskolai munka célja: Fenntarthatóságra nevelés: példamutatás, tapasztalatszerzés. Szemléletformálás,

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00

Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? január :00 Távcsöves csillagászati bemutató Mit láthatunk a Fertő feletti csillagos égbolton? 2019. január 25. 17:00 Hanság túra I. - Osli-Hany Évkezdő programjainkra szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akik

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a második osztályos környezetismeret munkatankönyvhöz

Tanmenetjavaslat a második osztályos környezetismeret munkatankönyvhöz 1. Ismerkedés a Ismerkedjenek meg a tankönyvvel, A bevezetô szöveg meghallgatása, Mtk. 3. old. tankönyvvel a jelrendszerrel, az eszközökkel! kötetlen beszélgetés. Környezetismeret Kedves második osztályos!

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben

MIÉNK ITT A TÉR!? gyûjtõpont. Interaktív terek a Magyar Természettudományi Múzeumban HOLLER JUDIT

MIÉNK ITT A TÉR!? gyûjtõpont. Interaktív terek a Magyar Természettudományi Múzeumban HOLLER JUDIT HOLLER JUDIT MIÉNK ITT A TÉR!? Interaktív terek a Magyar Természettudományi Múzeumban A nevelõképesség próbaköve a kiállítás. Annyit ér, amennyit a jelennek nyújtani tud. Híd, amelyen nemzedékek jutnak

Részletesebben

ISZKASZENTGYÖRGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015 / 2016 TANÉV

ISZKASZENTGYÖRGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015 / 2016 TANÉV ISZKASZENTGYÖRGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLA MUNKATERVE 2015 / 2016 TANÉV KÉSZÍTETTE: Rakovics Judit földrajz-technika szakos tanár Kukucska Istvánné Tárnai Henrietta tanító JÓVÁHAGYTA: Szonn Ibolya Mária

Részletesebben

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok

2018. július 22. EFOP Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok PANNONIA REFORMATA MÚZEUM 2018. július 22. EFOP-5.2.2-17-2017-00066 Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok BEMUTATKOZÁS A gyönyörű, késő barokk-copf stílusban épült,

Részletesebben

Erdőn-mezőn. Óraszám (45 perces óránként)

Erdőn-mezőn. Óraszám (45 perces óránként) Szempontok Cél és várható eredmény Óraszám (45 perces óránként) Tartalmi elemek Tantárgyi kapcsolatok (koncentrációs lehetőségek) Kompetenciák, készségek, képességek Fontosabb tevékenységtípusok, módszerek

Részletesebben

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez l. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás települési értéktárba történó felvételéhez Készítette: Sarkadi Lászlfr- A JAVASLATTEVÓ

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben