MÚZEUMPEDAGÓGIA (az óra díja a belépőjegyen felül fizetendő) Információ és bejelentkezés:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÚZEUMPEDAGÓGIA (az óra díja a belépőjegyen felül fizetendő) Információ és bejelentkezés:"

Átírás

1 MÚZEUMPEDAGÓGIA A Mátra Múzeum által kínált múzeumi órák és foglalkozások, a kiállítások anyagát és témáját feldolgozó tanórán kívüli ismeretszerzést szolgáló fórumok. Az órák felépítéséből és témaválasztásából adódóan a földrajz, biológia, történelem, környezetismeret, természetismeret, honismeret tárgyak tanmenetéhez kapcsolhatók, az iskolai órák anyagát kiegészítő, de önmagukban is feldolgozható ismereteket nyújtó foglalkozások. A múzeumi órák, foglalkozások, tárlatvezetések előzetes egyeztetés alapján rendelhetők. A múzeumi órák előadásokat, tárlatvezetéseket, foglalkoztató feladatokat tartalmaznak, időtartam 1 tanóra = 45 perc, díja: 200 HUF/fő/óra, (az óra díja a belépőjegyen felül fizetendő), minimális és maximális csoportlétszám az óratípusok mellett található. Információ és bejelentkezés: Szőke Szilvia marketing munkatársnál Telefon: /105 mellék, 06/ Postacím: 3200 Gyöngyös, Kossuth u. 40.

2 ÓVODÁSOKNAK ÉS KISISKOLÁSOKNAK AJÁNLJUK korcsoport: óvodások, alsó tagozat A foglalkozásokat vezeti: Lajer Márta tárlatvezető, foglalkozásvezető Helyszín: Mátra Múzeum, Természettudományi Pavilon kiállítás Álomszuszék állatok és az ébredő természet csodái Az erdő szintjei, gyökértől a lombkoronáig. Melyik állat hol lakik? Hogy érzik magukat az állatok télen és nyáron az erdőben? És hol lehetnek a többiek? Mi is az a téli álom? Megismerkedünk olyan állatokkal ás szokásaikkal, amelyek átaludják a telet. Óriás kirakón egy különleges fa jelenik meg. Végezetül állatsimogató várja a gyerekeket. Barangolás a mamutok földjén Legyünk mi is mamutcsorda. Ismerkedés a jégkorszak állataival Brúnó, a múzeumban kiállított mamut segítségével. Hogyan éltek, találkozhattak-e emberrel? Mamutsimogató - eredeti mamutcsontok kézbevétele. Dínókaland (Új) - Fodor Rozália múzeumpedagógus-paleontológus együttműködésével Időutazáson veszünk részt, ahol a dínók világával ismerkedhetnek a gyerekek és egy érdekes felfedezésnek is tanúi lehetnek. Rövid rajzfilm megtekintése után beszélgetés, dínó színezés, majd játék várja a gyerekeket. Életre kelt állatmesék Népmesék feldolgozásán keresztül az állatok megismerése a való életben. Mese és valóság összehasonlítása. Bábok, hangkeltő eszközök, énekekmondókák segítségével. Hétmérföldes kirándulás A természettudományi pavilon 3 szintjén zajló átfogó foglalkozás, melynek során 7 próbatétel vár a gyerekekre találós kérdésekkel, mondókákkal, mozgásos játékokkal.

3 Illanó pillangók csodálatos lepke leszek! Meleg nyári napokon a légi forgalom nagyon élénk. Ismerkedés a nappali és éjszakai lepkékkel, testfelépítésükkel, táplálkozásukkal, fejlődésükkel. Eljátsszuk a csodálatos lepke átalakulását jelmezek felhasználásával. A lepke dísze a szárny! Érintsük meg a bársonyos lepkeszárnyat és nézzük meg a mikroszkóp alatt! Moha és Páfrány a lombos erdő növény- és gombavilága Ismerkedés az erdővel, interaktív játék segítségével. Ki ne ismerné Mohát és Páfrányt, a fatönkházikó két apró lakóját, az áfonyára mindig éhes két kis kópét? De most nem róluk szól a mese, hanem igazi növényekről és gombákról. Megnézzük a tárlókban a mohákat, zuzmókat, gombákat. Megismerkedünk az ehető és a mérgező gombákkal. Jelmezbe öltöztetünk közösen a gyerekeket, majd ki kell választani az ehető fajokat. Legyünk gombaszakértők - a tanultak játékos összefoglalása. Öreg néne őzikéje a lombos erdő állatvilága Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje c. verses meséjét felhasználva, meséléssel illetve hagyományos diavetítéssel egybekötött foglalkozás. Hunyd be szemed! Nyisd ki füled! Mesét mondok mostan Neked. Valahol a meseréten, fenyves erdő közelében állt egy hatalmas tölgyfa. Körülötte sok-sok állat, mind arra vár, hogy odasétálj és megcsodáld. Nyissátok csak jól ki a fületeket! Milyen állat hangját halljátok? Ismerkedés az erdő hangjaival. A kis barátok simogatásával zárul a foglalkozás. Tollas barátaink - a madáretető vendégei Képzeletbeli erdei barangolásunkon figyeljük meg az erdő legkedvesebb élőlényeit, a madarakat. Tulajdonságaikról, szokásaikról, érdekes madarakról beszélgetés, Miért állandó vagy költöző egy madár? Madáretetés, madárvédelem. Az erdő madárdal nélkül elképzelhetetlen. Felismerjük-e a hangjukat? Változó természet (ősz, tél, tavasz, nyár) Évszakonként komplett foglalkozás a természet, a növények, állatok és környezetük változásairól. Használjuk érzékszerveinket: füleljünk, szagoljuk, tapintsunk! Ismerjük meg a múzeumi kert adta lehetőségeket! Vegyük elő a nagyítót, távcsövet is!

4 FELSŐSÖKNEK - KÖZÉPISKOLÁSOKNAK AJÁNLJUK ÉLETTUDOMÁNY/BIOLÓGIA korcsoport: felsősök középiskolások (5-12. évfolyam) csoportlétszám: fő Az órákat tartja: Dr. Ballok Zsuzsa múzeumpedagógus helyszín:mátra Múzeum Természettudományi Pavilon, oktatóterem, kiállítótér Színek, formák az állatvilágban. A természetes kiválogatódás, környezethez való alkalmazkodás következményei temérdek módon felismerhetők a körülöttünk élő állatok anatómiai tulajdonságaiban. A teknős, a ló, az ember, a madár és a denevér végtagjai szerkezetileg igen hasonlóak, mindegyik csontnak megvan a maga megfelelője az összes többi fajban. Ugyanakkor számos tulajdonság tűnik első ránézésre azonosnak úgy, hogy eredetük teljesen különböző. Szemléletes, kézzel fogható példákat veszünk sorra, a fenti jelenségekre, valamint megvizsgáljuk, miért és hogyan alakulnak ki olyan extrém színek, formák, melyek első pillantásra haszontalannak, sőt károsnak tűnhetnek, valami azonban biztosítja fennmaradásukat. Mindennapi természet A bennünket mindennapjainkban körülvevő fajok megismerése. Milyen állatokat láthatunk köztereken, utcákon, kertjeinkben, stb. Hallgatunk és azonosítunk madárhangokat, keresünk nyomokat. Egyes fajok miért alkalmazkodnak hozzánk olyan jól, mások miért nem? Hogyan védhetjük, óvhatjuk ezeket az állatokat? Lehetőség nyílik egy pár faj képviselőjét mikroszkóp alatt, valamint nagyobb, élő állatokat testközelből, kézben tartva is megszemlélni. Ez az óra választható 90 perces, hosszabbított formában is, amikor a foglalkozás második felében a múzeum kertjében kialakított Madárbarát kert tanösvényen végighaladva megtudhatjuk, milyen formában alakíthatjuk saját kertünket is sok érdekes, szép állatfaj számára élhetőbbé, vonzóbbá. Hívatlan lakótársaink Azon lakótársaink -ról beszélünk, akik a ház, lakás minden helységében, minden pontján jelen lehetnek valamilyen formában. Megismerjük életmódjukat, felépítésüket és hogy miért is szeretnek velünk élni. Az apróbb termetű lakótársak jobb megismeréséhez mikroszkópokat használunk. A nagyobbak egy két élő képviselőjét kézben tartva tanulmányozzuk. Életközösségek I.: Erdők Hazánkra jellemző lombos erdei életközösség bemutatása. A lombos erdő felépítése, jellegzetességei, élőlényei. Megbeszéljük, miért védendőek erdeink, milyen módon tudunk vigyázni rájuk. Részletesen szót ejtünk a fák életéről, életszakaszairól, felépítéséről is. Az előadás második szakasza már a kiállítási térben zajlik.

5 Életközösségek II.: Vizek, vízpartok Vizeink, vízpartjaink jellemző állatfajainak, azok életmódjának, táplálkozásának bemutatása. Érdekes példákon keresztül megvizsgáljuk, hogyan is állnak egymással és környezetükkel kapcsolatban. Miért is szorulnak kiemelt védelemre vizeink és azok élővilága. Hogyan óvhatjuk ezeket. Az óra a kiállítás ide vonatkozó részében zajlik teljes egészében, ahol is nyomon követjük a víz természetben meglévő körforgását is. Jelek, nyomok a természetben A természetben, így nem a közvetlen környezetünkben élő állatok sokszor nem láthatóak számunkra. De mindig hagynak olyan jeleket, nyomokat, melyek alapján kitalálható, kik is élik az adott területen a mindennapjaikat. Nyitott szemmel járva, egy kis ismerettel rengeteg információ gyűjthető ezekből a jelekből. Lábnyomokat, rágásnyomokat, fekvőhelyeket, fészkeket, szőrcsomókat, járatokat, hullatékokat, csontokat, stb. vizsgálunk. Egy hangya szemszögéből Egy hangya teljesen más léptékben szemléli a világot, mint mi. Az ő szemével, csodálatos részletességgel vizsgáljuk meg az ízeltlábúak és gerinctelen teremtmények (gyűrűs férgek, puhatestűek) testfelépítését, mozgását, mindezekből adódó lehetőségeket és korlátokat. Megvizsgáljuk az őket körülvevő világot, mely bár megegyezik a miénkkel, mégis alapvetően más arcát mutatja feléjük. Sorra veszünk jó pár csodálatos megoldást, melyek ezen állatok túlélését szolgálják. Mindehhez mikroszkópokat és élő, kézbe vehető példaállatokat használunk. Év állatai Az Év állatai fajainak megismerése. A gerinces és gerinctelen fajok (madár, emlős, hüllő, kétéltű, rovar, stb.) testfelépítése, életmódja, jelentőségük a természetvédelemben. Részletes fajismertetés, mely mindig az aktuális év állatairól szól Magyarország madarai Magyarország madárfajaival ismerkedünk, mindazzal, ami közös az egyes fajokban és ami eltérővé, különlegessé teszi őket. A kiállítás egyedülálló madárgyűjteményét használjuk fel szemléltető eszközként, mely remek alkalmat biztosít arra, hogy egy helyen láthassunk szint minden magyarországi madárfajt, életnagyságban, eredeti formájában. Rengeteg érdekességet tanulhatunk így meg a fajokról, életükről, de még az evolúcióról is. Ez az óra választható 90 perces, hosszabbított formában is, amikor a foglalkozás második felében a múzeum kertjében kialakított Madárbarát kert tanösvényen végighaladva megtudhatjuk, milyen formában alakíthatjuk saját kertünket is sok érdekes, szép állatfaj számára élhetőbbé, vonzóbbá. Madárbarát kert A múzeum kertjében kialakított Madárbarát kert tanösvényen végighaladva megtudhatjuk, milyen formában alakíthatjuk saját kertünket is sok érdekes, szép állatfaj számára élhetőbbé, vonzóbbá. Szabad levegőn beszélgetünk téli madáretetéstől, mesterséges fészkelő odúkról, madár itatásról és porfürdőről. De nem hagyjuk figyelmen kívül a hüllők, emlősök, de még az ízeltlábúak igényeit sem.

6 dr. Babocsay Gergely muzeológus foglakozása helyszín:mátra Múzeum Természettudományi Pavilon, oktatóterem Kétéltűek és hüllők a lakhelyünkön A foglalkozás során a tanulók megismerkedhetnek azokkal a kétéltűekkel és hüllőkkel, amelyek a környezetünkben élnek, és amelyeket saját kertjeinkbe, parkjainkba csalhatunk, hogy részei legyenek a mindennapi életünknek. Órai foglalkozásokon megtudhatják, miért fontosak ezek az állatok a szűkebb és tágabb környezetünkben, milyen hatással vannak az emberre. A múzeumkerti foglalkozásokon megismertetjük őket a kétéltűés hüllőbarát kert kialakításának fortélyaival. FÖLDTUDOMÁNY korcsoport: felsősök középiskolások (5-12. osztály) csoportlétszám: fő Az órákat tartja: Fodor Rozália múzeumpedagógus-paleontológus Helyszín: Mátra Múzeum Orczy-kastély, konferencia terem és geokiállítások Amiről a kövek mesélnek A foglalkozás tanóra keretein belül, rövid számítógépes prezentáció segítségével zajlik. Az óra elsősorban a Mátra jellemző kőzeteivel ismerteti meg a gyerekeket. A rendelkezésre álló kőzetminták segítségével rekonstruálják a Mátra kialakulását, és megismerkednek a vulkánok működésével is. Bányavirágok a Mátra kincsei A foglalkozás tanórai kereteken belül zajlik. Az óra első felében a gyerekek megismerkednek az ásványok kialakulásával, tulajdonságaival, jelentségükkel. Ezt követően a Mátra jellegzetes ásványait ismerhetik meg testközelből. A leggyakoribb ásványok kézbe vételével megtapasztalhatják azok felépítését, jellemző fizikai tulajdonságait. Ismerkedés az ősmaradványokkal A gyerekek tanóra keretein belül ismerkednek meg az ősmaradványok kialakulásával, típusaival. Megismerhetik a paleontológusok munkáját, valamint hogy milyen szerepet töltenek be az ősmaradványok a geológiai kutatásokban. Az ismeretek elsajátítását valódi ősmaradványok, valamint játékos feladatok segítik.

7 Jégkorszaki óriások nyomában A gyerekek tanóra keretein belül ismerkedhetnek meg a jégkorszak növényevő és ragadozó óriásaival, azok környezetével, életmódjával. A foglalkozás alatt kézbe vehetnek olyan ősmaradványokat, melyek egyértelműen jelzik ezen óriások egykori jelenlétét a Kárpát-medencében. A bemutató után pedig ügyességi játékokkal mélyíthetik el tudásukat. Klímaváltozások a Föld történetében A klímaváltozás napjaink egyik legismertebb globális problémája. Ez azonban nem egy egyszeri esemény a Föld életében. Az elmúlt 4,6 milliárd év alatt számtalan klímaváltozást élt meg bolygónk. Ezek okaival, hátterével ismerkedhetnek meg a gyerekek, tanórai kereteken belül. A foglalkozás végén pedig kiderül, mennyiben vagyunk felelősek a napjainkban is zajló klímaváltozásért. Ősvilági nyomozás A különböző illemtanok viselkedésünket szabályozzák. Azonban nem csak az emberek viselkednek, hanem az állatok is. Élettevékenységük során viselkedésüknek megfelelő nyomokat hagynak környezetükben: az életnyomokat. Ezek ősi változatainak vizsgálói igazi nyomolvasók! A foglalkozáson a tanulók megismerhetik az életnyomok legfontosabb típusait, illetve azt, hogy ezek milyen viselkedésről árulkodnak. Ezt követően pedig ősvilági nyomozásra indulunk a dinoszauruszok világába. Dínó a kalitkában A dinoszauruszok az élővilág egy különös, és rendkívül változatos csoportját alkották a föltörténeti múltban. A foglalkozás célja, hogy összefoglalja az ezen csoporttal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket, közérthető módon. A múzeumi óra alatt a gyerekek élethű modellek, makettek segítségével ismerik meg a dinoszauruszok legfontosabb csoportjait. A modelleket használva közel 80 millió évet utazunk vissza az időben, és felépítjük az akkori környezet valósághű, háromdimenziós makettjét (makettjeit). Az óra végén pedig megbeszéljük, miért igaz a mondás: A veréb is dinoszaurusz. Időutazás Legányihoz, Legányival A 2014-ben megnyílt időszaki kiállítás anyagára épülő múzeumi óra. A foglalkozás során a tanulók egy szerepjátékban vesznek részt. Az óra elején megismerkednek Legányi Ferenc, az autodidakta kövületvadász munkásságával, annak tudományos jelentőségével. Ezt követően maguk is Legányihoz hasonló autodidakta tudósként ismerkednek meg az ősmaradványok gyűjtésével, preparálásával, határozásával. Ehhez a korra jellemző eszközöket, határozó könyveket kapnak. A meghatározott fosszíliákat pedig saját gyűjteményükben helyezhetik el.

8 TÖRTÉNETTUDOMÁNY korcsoport: felsősök középiskolások (5-12. osztály) Az órákat tartja: Báryné dr. Gál Edit történész-muzeológus helyszín: Mátra Múzeum Orczy-kastély, konferenciaterem és helytörténeti kiállítás A céhek világa Az azonos mesterséget űző iparosok érdekvédelmi szervezetei a céhek, már a 15. századtól meghatározó szerepet játszottak Gyöngyös gazdasági életében. A Mátra Múzeum céhtörténeti gyűjteménye számos, különböző mesterségekkel kapcsolatos tárgyakat őriz. A múzeumi óra során beszélgetünk a céhek megalakulásának szükségességéről, az alakulás feltételeiről, a céheken belüli hierarchiáról, s azokról a szigorú hosszú évszázadokon keresztül kialakult szokásokról, amelyek ezeket a szervezeteket összetartották. A tanulók eredetiben nézhetik meg pl. a céhprivilégiumokat, a bizonyságleveleket, a vándorkönyveket, illetve egy-egy céh jegyzőkönyvét. A céhek szervezeti életének kellékeit (céhládák, céhkancsók, kispintesek, behívótáblák) a kiállításban láthatják, ahol megtudhatják azt is hogyan, mikor és miért volt szükség ezekre a tárgyakra. A céhekkel kapcsolatosan természetesen beszélünk a kontárság intézményéről is. Művészettörténeti barangolások Gyöngyösön A foglalkozás során a diákok a város arculatát meghatározó épületek, műalkotások bemutatásával kapnak élő ismereteket néhány művészettörténeti korszak (elsősorban barokk és klasszicizmus) jellemzőiről.

9 A múzeum állandó kiállításaihoz készült, megvásárolható foglalkoztató füzetek: 1. Nyitott szemmel a múzeumban - helytörténeti, vadászattörténeti kiállítás (300 HUF) 2. A Föld mélyébe rejtett világ - ásvány és őslénytani kiállítás (300 HUF) 3. Fűre lépni szabad - kert (500 HUF) 4. Nézz a lábad alá - természetrajzi kiállítás gyökér és talajszint (500 HUF) 5. Haslábon Hatlábon természetrajzi kiállítás lágyszárú és cserjeszint (500 HUF) 6. Erdők mélyén vizek szélén természetrajzi kiállítás- lombkoronaszint (500 HUF)

AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA

AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 Program bemutatása... 6 Az élő természet alapelemei program... 8 - Növényismereti modul... 11 -

Részletesebben

Óvodai környezeti nevelés

Óvodai környezeti nevelés Óvodai környezeti nevelés Óvodapedagógusok felkészülését segítő művek Ajánló bibliográfia Oktatási Minisztérium Budapest, 2002. A bibliográfiát összeállították: Bihariné Krekó Ilona Eperjesy Barnáné Kanczler

Részletesebben

Dominek Dalma Lilla: A természettudományi múzeumok tevékenységei

Dominek Dalma Lilla: A természettudományi múzeumok tevékenységei Dominek Dalma Lilla: A természettudományi múzeumok tevékenységei A tanulmányban bemutatjuk a országon található két város Budapest és Zirc természettudományi múzeumainak tevékenységeit. Ennek során a múzeumi

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária. Tanári kézikönyv. 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz

Tompáné Balogh Mária. Tanári kézikönyv. 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz Tompáné Balogh Mária Tanári kézikönyv 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz Írta és összeállította: Tompáné Balogh Mária Tartalom Felelõs

Részletesebben

Választható erdei iskola foglalkozások részletesebb leírása

Választható erdei iskola foglalkozások részletesebb leírása Választható erdei iskola foglalkozások részletesebb leírása 1. Csillagászat és távcsöves égbolt vizsgálat A vetítéssel egybekötött előadás csillagászat történettel kezdődik, a Nappal, a naprendszerrel,

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. szeptember HÍREK Az Év ökoturisztikai létesítménye A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett kölkedi Fehér Gólya Múzeum 2. helyezést

Részletesebben

Tanári kézikönyv. Biodiverzitás Oktatás és Tudatosság az Élő Környezetért

Tanári kézikönyv. Biodiverzitás Oktatás és Tudatosság az Élő Környezetért Tanári kézikönyv Biodiverzitás Oktatás és Tudatosság az Élő Környezetért Tanári kézikönyv a BEAGLE projekt részére Eredeti cím: Guide for Teachers Fordította: dr. Standovár Tibor Lektorálta és adaptálta:

Részletesebben

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés NATURA 2000 Tananyagfejlesztés MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG Óvodapedagógusok részére Írta és szerkesztette: Sebők Éva Lektorálta: Kanczler Gyuláné dr. 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETŐ... 3

Részletesebben

A 3-4. osztályos környezetismeret tankönyvek összehasonlító vizsgálata

A 3-4. osztályos környezetismeret tankönyvek összehasonlító vizsgálata A 3-4. osztályos környezetismeret tankönyvek összehasonlító vizsgálata Készítette: Kojanitz László 24. 1 Tartalom 1. A vizsgálat célja és szempontrendszere 1.1 A vizsgálat célja 1.2 Az elemzett tankönyvek

Részletesebben

SZENT-GYÖRGYI EST ELŐADÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FELDOLGOZÓ FOGLALKOZÁSOK

SZENT-GYÖRGYI EST ELŐADÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FELDOLGOZÓ FOGLALKOZÁSOK 1 VIII. kerületi látnivalók 1. Bárka Színház SZENT-GYÖRGYI EST Cím: Budapest, 1082 Üllői út 82. Tel: 303 6506 Fax: 210 9218 E-mail: noe@barka.hu Web: www.barka.hu ELŐADÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓ FELDOLGOZÓ FOGLALKOZÁSOK

Részletesebben

Tanári kézikönyv. Élõ környezetem Tájak és életközösségek. 7. évfolyam számára készült tankönyvcsaládhoz

Tanári kézikönyv. Élõ környezetem Tájak és életközösségek. 7. évfolyam számára készült tankönyvcsaládhoz Tanári kézikönyv Élõ környezetem Tájak és életközösségek 7. évfolyam számára készült tankönyvcsaládhoz Írta és összeállította: Tompáné Balogh Mária Tartalom Felelõs szerkesztõ: Török Ágnes Nyomdai elõkészítés:

Részletesebben

Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum

Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum NEGYEDIK FEJEZET Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum Enrico Miotto Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia di Milano Leonardo da Vinci,

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 1 4. évfolyam

ERKÖLCSTAN 1 4. évfolyam Célok és feladatok ERKÖLCSTAN 1 4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam 1 KÖRNYEZETISMERET 1 4. évfolyam Tantárgyi célok, feladatok A környezetismeret tantárgy célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tanulókban a környezetük iránt. Ezért e tantárgy

Részletesebben

SZENT-GYÖRGYI EST. XXII. kerületi látnivalók. 1. Barlanglak és Emlékkiállítás. Cím: 1222 Budapest, Veréb utca 2 Telefon: 226 0664

SZENT-GYÖRGYI EST. XXII. kerületi látnivalók. 1. Barlanglak és Emlékkiállítás. Cím: 1222 Budapest, Veréb utca 2 Telefon: 226 0664 1 XXII. kerületi látnivalók 1. Barlanglak és Emlékkiállítás SZENT-GYÖRGYI EST Cím: 1222 Budapest, Veréb utca 2 Telefon: 226 0664 Nyitva tartás: III.1-XI.30.: Sze, P-Szo 10-16 Csoportoknak előzetes bejelentkezés

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V

H E L Y I T A N T E R V természetismeret 5.-6. évfolyam Sportiskolai Általános Iskola 1 helyi tanterv 2013. 2030 Érd, Fácán köz 1. módosítva: 2014. H E L Y I T A N T E R V TERMÉSZETISMERET 5.-6. ÉVFOLYAM ÁLTALÁNOS TANTERVŰ ÉS

Részletesebben

Környezetismeret 1-4. osztály

Környezetismeret 1-4. osztály Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154 HELYI TANTERV Környezetismeret 1-4. osztály 2013 1 Célok, feladatok A környezetismeret tantárgy célja, hogy felkeltse az érdeklődést

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam

KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam KÖRNYEZETISMERET 1-4. évfolyam 1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam óraszám: heti 1 évi 37 heti 1 évi 37 heti 1 évi 37 heti 2 évi 74 Célok és feladatok A tantárgy célja, hogy felkészítse a tanulókat

Részletesebben

ISSN 2392 8557; ISSN L 2392-8557 1 SZ/2014 REVISTA PEDAGOGILOR MAGHIARI DIN ROMÂNIA FEHÉR MEGYEI PEDAGÓGUSOK LAPJA

ISSN 2392 8557; ISSN L 2392-8557 1 SZ/2014 REVISTA PEDAGOGILOR MAGHIARI DIN ROMÂNIA FEHÉR MEGYEI PEDAGÓGUSOK LAPJA REVISTA PEDAGOGILOR MAGHIARI DIN ROMÂNIA ISSN 2392 8557; ISSN L 2392-8557 1 SZ/2014 FEHÉR MEGYEI PEDAGÓGUSOK LAPJA Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy. (Dalai

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 267 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM

KÖRNYEZETISMERET 267 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET 267 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET 268 CÉLOK ÉS FELADATOK A tantárgy célja, hogy felkészítse a tanulókat a természeti világ elemi megismerésének lehetőségére, azaz fejlessze

Részletesebben

ÖKOTURISZTIKAI PROGRAMOK TEREPI ÉS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK, TÚRÁK LISTÁJA (2013/2014)

ÖKOTURISZTIKAI PROGRAMOK TEREPI ÉS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK, TÚRÁK LISTÁJA (2013/2014) ÖKOTURISZTIKAI PROGRAMOK TEREPI ÉS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK, TÚRÁK LISTÁJA (2013/2014) Sorsz. Foglalkozás előadás címe 1 Csillagászat és távcsöves égbolt vizsgálat 2 Meteorológia tudománya, az időjárási

Részletesebben

Ember és természet. műveltségterület. Biológia. 7-8. évfolyam

Ember és természet. műveltségterület. Biológia. 7-8. évfolyam Ember és természet műveltségterület Biológia 7-8. évfolyam Szandaszőlősi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 2013 Ajánlás A biológia tanterv a Mozaik Kiadó kerettantervének átdolgozott változata. Az

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

Természetismereti játékok. Ismerkedés

Természetismereti játékok. Ismerkedés Bothálózat Időtartam: 5-10 perc Gyakorlat fajtája: ismerkedés Kapcsolódási pontok: - Helyszín: természet (akár zárt helyen is jó) Eszköz: fadarab (agancs, toboz, állatfigura) Természetismereti játékok

Részletesebben

Alsó tagozaton tanító pedagógusok szaklapja. Az Óperenciástengeren. 2011 / 2. szám

Alsó tagozaton tanító pedagógusok szaklapja. Az Óperenciástengeren. 2011 / 2. szám Alsó tagozaton tanító pedagógusok szaklapja Az Óperenciástengeren túl 2011 / 2. szám TARTalom rajzpályázat A rajzpályázat nyertesei... 1 a differenciálás lehetősége matematikaórán... 2 Matekfilm... 3 indítókulcs

Részletesebben

KUKKANTÓ AKCIÓ - Ó - Ó!!!!! Új tanév - új feladatok. Kétbodonyi Cserhát Erdei Iskola és óvoda hírmondója 15 éve az iskolák szolgálatában

KUKKANTÓ AKCIÓ - Ó - Ó!!!!! Új tanév - új feladatok. Kétbodonyi Cserhát Erdei Iskola és óvoda hírmondója 15 éve az iskolák szolgálatában KUKKANTÓ Kétbodonyi Cserhát Erdei Iskola és óvoda hírmondója 15 éve az iskolák szolgálatában Szeretettel köszöntöm Önöket Erdei iskolai hírmondónk első számának megjelenése alkalmából. Az újság célja az,

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium

Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Komplex természettudományos és környezettudatos nevelés módszertani kézikönyv 2010. Gál Ildikó Szerencsy Nóra Dunayné Limbek Andrea Készítették: biológia

Részletesebben

Göcsej Kapuja Bak ÁMK Némethy Miklós Általános Iskola és Óvoda Óvoda feladatellátási hely Sárhida. Szivárvány csoport Vegyes életkorú óvodai csoport

Göcsej Kapuja Bak ÁMK Némethy Miklós Általános Iskola és Óvoda Óvoda feladatellátási hely Sárhida. Szivárvány csoport Vegyes életkorú óvodai csoport A csodálkozás öröm, mivelhogy fölfedezés. Göcsej Kapuja Bak ÁMK Némethy Miklós Általános Iskola és Óvoda Óvoda feladatellátási hely Sárhida Szivárvány csoport Vegyes életkorú óvodai csoport Egészséges

Részletesebben

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés helyett...3. I.) Múzeumpedagógiáról dióhéjban 4. II.) Módszerek a múzeumban.7. 1.) Általános módszertan..7. 2.)

Részletesebben