CHOPIN MAGYARORSZÁG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CHOPIN 2010 -MAGYARORSZÁG"

Átírás

1 CHOPIN MAGYARORSZÁG A 2010-es év egyik legjelentősebb kulturális eseménye világszerte kétség kívül Chopin születésének 200. évfordulója volt. A bicentenáriumot ünnepelte számos ország, fesztiválokkal, komolyzenei koncerttel, zongoraversennyel, kiállítással emlékezve a zeneszerző-óriás alakjára. Magyarországon is egymás érték a Fryderyk Chopin alakjához kapcsolódó rendezvények, köztük a kiváló magyar zongoraművész Szilasi Alex és a világklasszisnak számító Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekarának koncertje Tadeusz Wojciechowski vezényletében a nagy zeneszerző születésnapján, március 1-jén, a Művészetek Palotájában, továbbá olyan neves lengyel zongoraművészek hangversenyei, mint Piotr Paleczny, Paweł Kowalski, Wojciech Waleczek és Piotr Banasik. A jeles évforduló méltó megkoronázása volt a Chopin Év zárókoncertje, a világhírű Sinfonia Varsovia Zenekarának előadásában, George Csicsinadze grúz karmester vezényletében, egy fiatal tehetség, Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével. Az ünnepélyes eseményre december 12-én került sor a Művészetek Palotájában. A tavalyi év során, a külföldi vendégművészek koncertjei mellett, számos kiváló magyar előadó játékát is élvezhettük. Ezek közül 2010 legkiemelkedőbb eseménye Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész kétnapos Chopin-maratonja volt, november án, a Művészetek Palotájában, melynek alkalmával mindössze 48 óra leforgása alatt hangzott el Chopin összes szólózonorára írt műve. Ám az év nem csak zenei rendezvényekben bővelkedett, de számtalan egyéb programban is. Chopin-vándorkiállítás, különleges hangfelvételek és könyvkiadványok, Chopin-zene-Liszt címet viselő plakátpályázat, valamint egy, a Lengyel Intézet előtt megvalósuló kivételes köztéri projekt tették még gazdagabbá a nagy lengyel zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját. Szintén a jubileum keretében realizálódhatott egy műemlékvédelmi vállalkozás, a Gödöllőn található Chopin-szobor felújítása által. Az év aktualitásairól, a Chopinhoz kapcsolódó magyarországi, valamint külföldi rendezvényekről, eseményekről, érdekességekről a internetes oldalon tájékozódhattunk.

2 A CHOPIN ÉV ÜNNEPÉLYES MAGYARORSZÁGI NYITÓKONCERTJE A Nemzetközi Fryderyk Chopin Évet hivatalosan Magyarországon a Budapesti Szépművészeti Múzeumban, február 14-én megrendezésre kerülő, Chopin-dalokból álló koncertprogram nyitotta meg, a Boticellitől Tizianóig címet viselő, világhírű műalkotásokat, köztük a Czartoryski Múzeum gyűjteményéből való Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci festményt is felvonultató tárlat zárónapjával egybekötve. A nagyszabású esemény a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, a budapesti Szépművészeti Múzeum és a budapesti Lengyel Intézet szervezésében került megvalósulásra. A nem mindennapi koncerten, mintegy 400 néző gyönyörködhetett a magyar zongoravirtuóz, Szilasi Alex játékában, valamint az egyik legnépszerűbb lengyel operaénekesnő, Alicja Węgorzewska-Whiskerd hangjában. A koncert, elsősorban műsorának köszönhetően volt különleges, mely koncertprogramokon ritkán hallható Chopin-dalokkal örvendeztette meg a jelen lévő publikumot. Nemcsak a rendhagyó helyszín és kivételes előadók gondoskodtak az est kivételességéről, de az a különleges hangszer melyen felcsendülhettek a chopini dallamok. A nemrég felújított, legendás arany Pleyel zongora, melyből a világon összesen három található. Az egyik, az angol királyi család birtokában, a másik a párizsi Pleyel szalonban, s végül a harmadik melyre a közelmúltban bukkantak rá - Magyarországon. Ez a darab valaha egy lengyel arisztokrata, Jan Stanisław Zamoyski tulajdonát képezte, ma pedig az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének büszkesége. A koncert egyúttal búcsú is volt az itáliai reneszánsz festészet műremekétől, melyet az est folyamán utóljára tekinthetett meg a magyar közönség. A koncerten elhangzott Chopin-dalokról felvétel készült, mely a Hungaroton zenekiadó gondozásában látott napvilágot, Szilasi Alex: Chopinösszes művét bemutató sorozatának részeként.

3 SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTŐ Európa egyik legimpozánsabb koncerttermében, a Művészetek Palotája Bartók Béla hangversenytermében ünnepeltük március 1-én Fryderyk Chopin születésének kétszázadik évfordulóját. A nemzetközi együttműködés eredményeként megvalósuló hangversenyen Lengyelország egyik vezető együttese, a bydgoszczi Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekara lépett fel Tadeusz Wojciechowski vezényletében. Az est szólistájának, Szilasi Alexnek lehetősége nyílt rá, hogy a legújabb típusú, különlegesen lágy hangú Pleyelkoncertzongora segítségével kápráztassa el a publikumot kiváló játékával. A koncert tiszteletbeli fővédnökei: Hiller István, a Magyar Köztársaság oktatási és kulturális minisztere, és Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság nemzeti kulturális örökség minisztere voltak. Mintegy 1500 fős publikum hallgathatta élőben Chopin zenéjének kiváló interpretációit, de a befogadók tényleges száma ennek többszöröse volt, hisz mind a Duna Televízió, mind az MR3- Bartók rádió élőben közvetítették a koncertet. A koncert kezdeményezője és fő szervezője a Budapesti Lengyel Intézet és a Zeneszalon voltak. A KRAKKÓI FILHARMONIKUSOK PÉCSI KONCERTJE A Pécsi Tudományegyetem Romhányi Aulájában november 27-én több mint négyszáz fős publikum előtt léptek színpadra a Krakkói Filharmonikusok Paweł Przytocki, a legendás krakkói együttes művészeti vezetőjének vezényletében. Piotr Paleczny, Chopin műveinek egyik legkiválóbb lengyel interpretátora egy Chopin, Liszt és Schumann műveiből összeállított Fotó: Urbán Ádám

4 programmal kápráztatta el a publikumot. A teltházas koncert egyben a Chopin Év pécsi rendezvényeinek záróakkordja volt Európa tavalyi Kulturális Fővárosában. Az ünnepélyes rendezvény keretében a Lengyel Köztársaság Nagykövete, Roman Kowalski fogadást adott a városvezetés és a legszámottevőbb pécsi partnerek, valamint az est ünnepelt lengyel vendégművészei tiszteletére. A fogadáson jelen voltak többek között Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Nagy Csaba a város főpolgármester-helyettes, valamint Szili Katalin, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének volt elnöke is kitüntette jelenlétével az eseményt. A CHOPIN ÉV ÜNNEPÉLYES ZÁRÓKONCERTJE A Chopin Év Magyarországon a Sinfonia Varsovia koncertjével zárult december 12-én, a Művészetek Palotájában, az ország legimpozánsabb 1800 férőhelyes koncerttermében. A kerek évfordulót megkoronázó ünnepélyes koncerttel egyben a soron következő jeles évfordulót, a kiváló pályatárs, barát, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeltük. A koncert programjában is e két romantikus műveit, Liszt Ferenc Les Préludes, Mazepa, valamint Fryderyk Chopin: II. (f-moll) op. 21 zongoraversenyét hallgathatta meg a közönség a fiatal, tehetséges zongoraművész, Farkas Gábor, valamint Európa egyik vezető zenekara előadásában, a híres grúz karmester, George Tchitchinadze vezényletében. A koncert szervezői a Művészetek Palotája, és a budapesti Lengyel Intézet voltak. Az est fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, tiszteletbeli védnökei pedig Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség minisztere, Réthelyi Miklós, a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás minisztere, valamint Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere voltak. A közéleti élet olyan jelentős képviselői tisztelték meg az eseményt jelenlétükkel, mint Bogdan Borusewicz, a Lengyel Szenátus elnöke, Schmitt Pál köztársasági

5 elnök, valamint Tarlós István, Budapest Főpolgármestere, továbbá a magyarországi diplomáciai színe-java. A koncert főtámogatója a Varsói Főpolgármesteri Hivatal volt. A hangversenyt a Duna TV, és a MR3-Bartók Rádió is közvetítette. 48-ÓRÁS CHOPIN-MARATON Nem mindennapi zenei maraton helyszíne volt Budapest november án. Bogányi Gergely Kossuth-díjas magyar zongoraművész, erőt próbáló feladatra vállalkozott: mindössze két nap leforgása alatt játszotta el Chopin összes, szólózongorára írt művét. A fiatal virtuóz 48 órán keresztül töretlen lelkesedéssel, virtussal és odaadással keltette életre a chopini dallamokat. A lengyel zeneszerző-óriás rajongóinak igazi csemegét kínált a maratoni koncertprogram, mely világviszonylatban is a Nemzetközi Chopin Év egyik legjelentősebb eseményének számított. A hangversenyek teltházas publikum előtt zajlottak, és a közönség lelkes tapsviharát, bravóit és visszatapsolását alázattal, örömmel és melegséggel fogadta a magát komoly fizikai és lelki megpróbáltatásnak alávető művész. A koncerteket az MR3- Bartók Rádió élőben közvetítette, a rádió történetében elsőként vállalkozva ilyen nagyszabású zenei esemény tudósítására. A koncerteken túl, ismert zenei személyiségek, kulturális impresszáriók, művészek osztották meg a rádióhallgatókkal Chopin-nal kapcsolatos élményeiket. A két nap leforgása alatt elhangzó tíz hangversenyt mintegy 15 ezer néző látogatta, de ezen felül többezer hallgató is részese lehetett e különleges zenei eseménynek. Így elmondható, hogy ez volt az eddigi legnépszerűbb, s egyúttal legnagyobb tömegeket megmozgató komolyzenei koncert Magyarországon. A Bogányi-maraton második napján, november 28-án nyílt két Chopin alakjának szentelt kiállítás. A középszert még érinteni sem óhajtanám című tematikus, Chopin életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást, mely a Lengyel Intézet a NIFC, valamint az Országos Idegennyelvű Könyvtár együttműködésében került megrendezésre Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Nagykövete, nyitotta meg. Beszédében méltatta a magyar társadalom érdeklődését a nagy lengyel zeneszerző művészete iránt. A másik, Chopin Párizsban" című tárlat megnyitója alkalmából, melynek társszervezője a Párizsi Lengyel Intézet volt Clara Wagner, a párizsi Cité de la Musique és Salle Pleyel igazgatója mondott köszöntőt. A kiállítások, melyek a vándorkiállításként a világ számos helyén bemutatásra kerültek december 19-ig voltak láthatók a Művészetek Palotája előcsarnokában.

6 PAWEŁ KOWALSKI HANGVERSENYEI A neves lengyel zongoraművész az egyik legjelentősebb magyarországi rendezvény, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, március 29-én, az Uránia Filmszínházban adott teltházas koncertet, mintegy 400 fős publikum előtt. A hangversenyt az MR3-Bartók Rádió júniusban műsorára tűzte, így a rádióhallgatókkal együtt megsokszorozódott a befogadók száma. Március 30-án a művész a Pécsi Kulturális Központban ismételte meg Chopin-műsorát 200 néző jelenlétében, a Pécs, Európa Kulturális Fővárosa 2010 Pécsi Tavaszi Fesztivál keretében. PIOTR PALECZNY HANGVERSENYEI Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából, szeptember 24-én a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, majd két nappal késöbb 400 fős publikum előtt a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adott koncertet a legnagyobb lengyel zongoraművészek egyike, Piotr Paleczny. A program a Ferenczy György Alapítvány, és a budapesti Lengyel Intézet együttműködésében valósult meg.

7 CHOPIN-SCHUMANN KONCERTSOROZAT A MAGYAR RÁDIÓBAN A lengyel és német romantikus zeneirodalom két kiemelkedő zeneszerzőjéről, a bicentenárium alkalmából az egyik legfontosabb közszolgálati médium, az MR3-Bartók Rádió is méltóképp megemlékezett. A grandiózus Chopin-Schumann koncertciklus kiváló zongoraművészek sorát vonultatta fel, köztük két fiatal lengyel tehetség is bemutatkozhatott a magyar közönségnek. Wojciech Waleczek Chopin, Schumann és Liszt műveiből összeállított programját 150 fős nézőközönség előtt mutatta be a Magyar Rádió Márványtermében. Ugyan itt lépett színpadra október 11-én Chopin hangversenyével Piotr Banasik. Az MR3-Bartók Rádió a koncerteket élőben közvetítette. A január 4-től december 23-ig tartó ciklikus rendezvény a lengyel előadókon kívül olyan neveket vonultatott fel, mint Fülei Balázs, Mocsári Károly, Csordás Klára, Krausz Adrienn, Hauser Adriann, Várjon Dénes, Hegedüs Endre, Bogányi Gergely, Farkas Gábor, Simon Izabella, Csalog Gábor és Szilasi Alex.

8 CHOPIN ÚTLEVÉL A lengyel zeneszerzőóriás 200. születésnapja alkalmából a lengyel romantikus zeneirodalom legkiválóbb képviselőjének nagyköveteit egy különleges útlevéllel jutalmazták. A mindössze néhány példányszámban előállított Fryderyk Chopin útlevelet október 23-án Arkadiusz Bernaś, a Lengyel Intézet igazgatója nyújtotta át ünnepélyes keretek között Chopin zenéjének egyik legkiválóbb magyar szakértőjének és interpretátorának, Szilasi Alex zongoraművésznek. Az ünnepségen jelen voltak továbbá dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület Budavári Önkormányzatának polgármestere, valamitn Wojciech Bartelski, Varsó-Belvárosának polgármestere. A különleges Chopin-útlevél másik büszke tulajdonosa Bogányi Gergely, a Chopin-maraton hőse, aki a maraton zárókoncertje alkalmából adott ünnepélyes fogadás keretében vehette át Roman Kowalskitól, a Lengyel Köztársaság nagykövetétől, valamint Arkadiusz Bernastól, a Lengyel Intézet igazgatójától nem mindennapi művészeti teljesítményéért az útlevelet.

9 A KÖZÉPSZERT MÉG ÉRINTENI SEM ÓHAJTANÁM VÁNDORKIÁLLÍTÁS FRYDERYK CHOPIN TISZTELETÉRE A magyarországi Chopin Év nem pusztán zenei programokban bővelkedett októberében indult el hosszú vándorútjára a nagy lengyel zeneszerző életét, munkásságát bemutató, különleges dokumentumokat felvonultató tematikus kiállítás, mely több hónap alatt számos magyarországi városba, településre ellátogatott. A 14 tematikus szigetből álló kiállítást tetszőleges sorrendben tekinthették meg a látogatók, akik a zeneszerzőt érintő általános információkon túl Chopin személyét, alakjának titokzatosságát, és műveinek sajátos színezetét is közelebbről megismerhették. A kiállítást multimédiás tartalmak, zenei illusztráció, valamint a zeneszerző kéziratos kottáinak 14 kötetes fakszimile kiadása tette még teljesebbé. A tárlat anyagát a varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet valamint a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár készítette elő és bocsátotta rendelkezésre. "A középszert még érinteni sem óhajtanám...". Fryderyk Chopin története című kiállítást hónapokon át tartó körútja során több tízezer látogató tekintette meg, többek között olyan helyszíneken, mint az Országos Idegennyelvű Könyvtár (Budapest), valamint Debrecen, Szolnok, Győr, Eger megyei könyvtáraiban, de ezzel a kiállítással nyitotta meg kapuit egy fiatal, ámde nagyszabású kulturális intézmény, a pécsi Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. Minden kiállításmegnyitót egy művészeti esemény kísért, mely a befogadóintézménnyel közösen került megrendezésre. Ilyen volt Győrben a fiatal zongoraművész, Wojciech Waleczek fellépése a Richter János teremben, a város legimpozánsabb koncerttermében. A vándorkiállítások az Országos Idegennyelvű Könyvtár, illetve a budapesti Lengyel Intézet szervezésében valósultak meg. Fotó: Máté András

10 KÖNYVKIADVÁNYOK Az Európa Könyvkiadó gondozásában, 2009 decemberében látott napvilágot az a Chopinről szóló könyv, melynek szerzője a neves lengyel zenetörténész, Barbara Smoleńska-Zielińska. A rendkívül gazdag ismeretanyagot közlő, romantikus zeneszerző-óriás életének és művészetének szentelt Chopin című könyv egy életrajzi regény, mely magával ragadó lendülettel, érzékletesen ragadja meg a géniusz árnyalt jellemét, szellemiségét, lelkivilágát. A kordokumentumokra támaszkodó kötet, számos leírást közöl Chopin leveleiből, korabeli sajtóvisszhangokból, kritikákból. A könyvhöz tartozik még egy CD-melléklet, mely a 2005-ben megrendezett XV. Nemzetközi Fryderyk Chopin Zongoraversenyen elhangzott műveket tartalmazza. A könyv megjelenését a budapesti Lengyel Intézet támogatta. A 2010-es év a Chopin és Schumann évfordulók miatt volt jelentős, 2011-ben viszont Liszt Ferenc kerek, szintén kétszáz éves évfordulóját ünnepli a világ. A budapesti Lengyel Intézet Magyarország egyik vezető könyvkiadójával, a Gondolat kiadóval közösen vállalkozott Liszt Ferenc Chopin élete című biográfiájának újrakiadására. A zenetörténeti különlegességnek számító kötetetet Chopin és Liszt művészetének kiváló ismerője és interpretátora Szilasi Alex zongoraművész szerkesztette és látta el jegyzetekkel. Az könyv első magyar nyelvű kiadása, amelyet Wass Ottilia fordított franciából, 1873-ban jelent meg. A második, és egyben utolsó magyar kiadás 1926-ban látott napvilágot a Kultúra Könyvkiadó és Nyomda Rt. gondozásában, azóta csak a könyv egyes részletei jelentek meg 1959-ben a Liszt Ferenc válogatott írásai c. könyvben. Emiatt Liszt Chopin Élete című könyvét Magyarországon eddig csak kevesen ismerték, s a művet antikváriumokban is nehéz volt fellelni. A Gondolat kiadó által kiadott műhöz egy CD melléklet is társult Szilasi Alex válogatásában, melyen Liszt és Chopin művek csendülnek fel olyan művészek előadásában mint Jan Ignac Paderewski, Mauryce Rosenthal és Dohányi Ernő. A kötet bemutatójára november 26-án került sor, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, ahol Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Arkadiusz Bernaś, a Lengyel Intézet igazgatója, Bácskai István, a Gondolat Kiadó igazgatója, valamint Szilasi Alex zongoraművész, a könyv szakmai

11 szerkesztője beszélgettek a zenetörténeti különlegességnek számító mű keletkezésének körülményeiről, fogadtatásáról, Liszt és Chopin kapcsolatáról. A Chopin-szakértő kiváló zongoraművész elmondta, hogy e könyv nyelvezete nemcsak a korabeli életbe, a két kiváló művész kapcsolatába enged bepillantást, de a mű szerzője különleges értője és ismerője volt Chopin művészetének, lelki alkatának, s feljegyzései nyomán közelebb kerülhetünk a lengyel romantikus zeneszerző-óriás alakjához. Liszt közvetlenül Chopin halálát követően döntött a könyv megírása mellett, ily módon állítva emléket barátjának. A Liszt által francia nyelven papírra vetett kötetnyi írást először a francia La France Musicale magazin közölte le részletekben 1851-ben. Könyv formájában először 1852-ben adták ki francia nyelven. A könyvbemutató keretében fellépett egy fiatal ígéretes tehetség, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, Gyöngyösi Ivett is, aki Chopin műveket adott elő. A könyv megjelenését a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága, valamint a Lengyel Intézet támogatta. A GÖDÖLLŐI CHOPIN-SZOBOR Kevesen tudják, hogy Gödöllőn található a világ egyik legérdekesebb Chopin-szobora, mely Margó Ede alkotása. A fővárosi pályázatra jelentkező neves magyar szobrász célja Chopin magával ragadó romantikus zenéjének szimbólumokba ültetése volt, ezért helyezett a zongorája mögött alkotó zeneszerző elé egy zenei extázisban lévő táncospárt. A szobor-együttes megbotránkoztatta a korabeli közízlést, ezért a város csak jóval a szobor elkészülte után vásárolta meg az emlékművet. Eredetileg a Horváth-kertben akarták felállítani 1930-ban, de csak 1938-ban avatták fel a kőbányai Szent László téren. A világháborút szerencsésen átvészelte, majd 1948-ban raktárba került. Több helyen tárolták, a hetvenes évek végén Szentendrén állították ki decemberében a gödöllői zeneiskola igazgatójának javaslatára a Grassalkovich-kastéllyal szemközti zeneiskola kertjében helyezték el, az iskola pedig ekkor vette fel Chopin nevét. Fotó: Paweł Karnowski A nyárköszöntő improvizatív szabadtéri chopin-variációk, melyekre a Lengyel Intézet és a gödöllői Chopin Zeneiskola közös szervezésében került sor különféle, táncos, zenei és színház produkciókkal idézték fel a nagy zeneszerző alakját, Budapest határán túl, a gödöllői zeneiskola udvarának festői környezetében. A rendhagyó szabadtéri pikniken Márkos Albert (cselló) és Pozsár Máté (zongora) zenei iprovizációja vezette a népszerű táncos-koreográfus, Gemza Péter mozdulatimpresszióit, majd az Artus Színház szórakoztatta a tőlük megszokott rendhagyó módon az egybegyűlteket.

12 Chopin gödöllői szobra az időjárási viszontagságok hatására, valamint hányattatott sorsa miatt alapos tisztításra és konzerválásra szorult. A lengyel zeneszerzőóriás születésének kétszázadik évfordulója alkalmából tavaly december 8-án végre sor kerülhetett a megragadó szépségű romantikus alkotás helyrehozatalását követően a szobor újraavatására. A nagy lengyel zeneszerző nevét viselő zeneiskola előtt, december 18-án dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere, Ella Attila, a zeneiskola igazgatója, valamint Arkadiusz Bernaś, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója leplezték le a romantikus szoborcsoportot. A renoválás magyar és lengyel intézmények összefogásának köszönhetően jöhetett létre. Fo tó: Fotó: Paweł Karnowski

13 ZONGORAKLAVIATÚRA AZ ANDRÁSSY ÚTON KÖZTÉRI PROJEKT A Nemzetközi Chopin év keretében nemcsak komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal, internetes kvízjátékkal igyekeztünk gazdagabbá tenni a lengyel zeneszerzőóriás, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját, de egy különleges köztéri projekttel is szerettük volna hírül adni 2010, Chopin és a zene évének üzenetét. A gyalogátkelő meghosszabbításaként felfestésre kerülő zongoraklaviatúra az Andrássy út és a Nagymező utca sarkát díszítette a főváros szívében, a Magyar Állami Operaház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szomszédságában szeptember 13-tól egészen az év végéig. Az eredetileg gyalogátjárónak tervezett zongoraklaviatúra Helena Czernek és Klara Jankiewicz munkája, mely a Bęc Zmiana Alapítvány, Varsó Város Promóciós Irodája, valamint a varsói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés szaka által ban meghirdetett pályázat nyertes pályaműve. A nagy lengyel zeneszerző, Fryderyk Chopin alakját a fővárossal összekapcsoló művészeti projektek közül, ez a közúti gyalogátkelőt helyettesítő zongoraklaviatúra kerülhetett megvalósításra ősszel Varsóban, a lengyel fővárosban, ahol Chopin közel húsz éven ált élt és alkotott.

14 CHOPIN.HU A Fryderyk Chopin születésének kétszázadik évfordulójához kapcsolódó tematikus internetes portált a budapesti Lengyel Intézet hívta életre, egyúttal az oldal üzemeltetését is magára vállalva. A folyton mozgásban lévő, dinamikus és naprakész információkat tartalmazó internetes felület egész éven át új tartalmakkal, hírekkel, érdekességekkel, különleges interjúkkal várta az oldal látogatóit. Nem pusztán a Lengyel Intézet szervezésében megrendezésre kerülő programok kaptak helyet a honlapon, de más magyar intézmények kezdeményezéseként létrejövő rendezvények is. A hétről-hétre frissülő bejegyzések, melyek a nemzetközi Chopin-évforduló különböző helyszínein zajló aktualitásaival foglalkoztak a Chopin2010 lengyel portállal való együttműködésnek köszönhetően a világ különböző tájaira kalauzolhatták az oldal látogatóit. CHOPIN-KVÍZ A budapesti Lengyel Intézet, a bicentenárium kapcsán szeretett volna valami igazán különleges, s egyben interaktív eseménynek is helyet adni a gazdag és változatos koncertprogramok kínálatán túl. Így merült fel a húsz fordulóból álló grandiózus tudásvetélkedő gondolata, melynek keretében mintegy kétszáz, a nagy lengyel zeneszerző életére, munkásságára vonatkozó, illetve egyéb történelmi és kulturális vonatkozású feladvánnyal találkozhattak internetes oldalunk látogatói. A játékkal szerettünk volna széles tömegeket megmozgatni, - ezúttal mint aktív résztvevőket. Az összesen húsz héten át tartó vetélkedősorozat több fordulóból állt, s a résztvevő többtucat versenyző közt pedig hétrőlhétre értékes nyeremények, zenei kiadványok, albumok kerültek kisorsolásra. A versenyben legtöbb pontszámot elért résztvevők közül 2011 elején kisorsolásra kerül annak a két főnyertesnek a neve, akik Chopin nyomában egy emlékezetes lengyelországi utazáson vehetnek majd részt, melyet a szervezők biztosítanak.

15 CHOPIN ZENE LISZT PLAKÁTVERSENY A Chopin-zene-Liszt plakátkiállítás egy különleges kezdeményezésnek köszönhetően jött létre a 2010-ben világszerte zajló Nemzetközi Chopin Év keretében. A budapesti Lengyel Intézet, a varsói Magyar Intézet, a Magyar Plakát Társaság, valamint a krakkói Dydo Poster Collection Galéria által év elején közösen kiírt pályázat célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a két zenei géniusz különleges kapcsolatának szabad művészi feldolgozására. Ennek eredményeként több mint harminc magyar, illetve lengyel alkotó köztük profik és amatőrök - öntötte formába a két zeneszerző-óriás, Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc barátságát, kapcsolatát bemutató szabad asszociációit, a Gál Krisztián munkája legkülönfélébb módon és eszközökkel. A zsűribizottság tagjai: Árendás József, Arkadiusz Bernaś, Krzysztof Ducki, Krzysztof Dydo és Gordon István Baráth Ferenc, Gál Krisztián, valamint Ryszard Kajzer munkáit ítélte a legjobbaknak, de a pályázatra beküldött munkákból összeállított kiállításon, melyre július 20-án került sor, nemcsak a három győztes pályamű, de az alábbi művészek plakátjai is bemutatásra kerültek: Varga Gábora Farkas, P. Szatmáry István, Marcin Markowski, Klaudia Kost, Gál Krisztián, Tóth Tamás, Baráth Dávid, Gyárfás Péter, Orosz István, Tegze Judit, Tongori Szilvia, Radosław Łukaszewicz, Gyárfás Gábor, Gárdony Sándor, Keresztes Dóra, Felvidéki András és Ducki Tomek. Baráth Ferenc munkája A kiállítás egy országhatárokon átívelő promócióra teremtett lehetőséget, minthogy annak anyagát a Lengyel Intézeten kívül december 7-én a varsói Magyar Intézet is bemutatta. Rysz Ryszard Kajzer munkája

16 HELYI SZERVEZETEK KULTURÁLIS INTÉZETEK, ÉS MŰVÉSZEK EGYÉB KEZDEMÉNYEZÉSEI A Chopin Év keretében számos figyelemreméltó művészeti projekt látott napvilágot, melyek szervezői magyarországi intézemények, iskolák, alapítványok voltak. Egész éven át tartó töretlen lelkesedésük, mellyel szívükön viselték az évforduló sorsát nemcsak figyelemre méltó, de egyszersmind azt is jelzi, milyen fontos szerepet tölt be mind a mai napig a lengyel romantikus zeneirodalom legjelesebb képviselője az ország kulturális életében. A tavalyi évben születésének kétszázadik évfordulóját ünneplő zeneszerző-óriás életművének aktualitását, értékteremtő, inspiratív erejét mi sem tanúsítja jobban, mint az a tény, hogy számos magyarországi művészt késztetett figyelemreméltó vállalkozásokra, egymást érték a koncertkörutak, ciklikus fellépések, a chopini életművet más-más aspektusból és értelmezésben bemutató rendezvénysorozatok, reinterpretációk. Balázs János fiatal zongoraművész Chopin összes zongora- és kamaradarabja címmel mutatta be országszerte a Nemzetközi Chopin Év keretében hangversenyciklusát. Szilasi Alex a Magyar Tudományos Akadémia falai között idézte fel a szintén teljes chopin-i életművet, többhónapos koncertciklusával. A fiatal Érdi Tamás zongoraművész többtucat hazai és külföldi Chopin-koncertet adott a tavalyi év során, köztük első magyar előadóként lépve fel Chopin szülőhelyén, a nemrégiben felújított Żelazowa Woła-i emlékmúzeumban.

17 A Chopin 2010 magyarországi rendezvényeinek tiszteletbeli védnöki bizottsága: Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora Farkas Zoltán, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója Vásáry Tamás, zongoraművész René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete A Chopin 2010 magyarországi programsorozatának lengyel partnerei A Chopin 2010 magyarországi programsorozatának magyar partnerei A Chopin 2010 magyarországi programsorozatának médiatámogatói Lengyel Intézet 1065 Budapest, Nagymező u. 15., tel: (+361) , , ,

Beadott pályázatok 2008. évben: NCA-Orsz-O8-0072 Működési költségre pályáztunk és nyertünk 300. 000 Ft- t.

Beadott pályázatok 2008. évben: NCA-Orsz-O8-0072 Működési költségre pályáztunk és nyertünk 300. 000 Ft- t. Zeneszalon Alapítvány 2008. évi szakmai beszámolója 2008-ban folytatódott a Chopin koncertsorozat az MTA-ban. A Zeneszalon Alapítvány közönségszervezésben segített biztosítani a koncertek látogatottságát.

Részletesebben

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21.

2014. évi 4. szám. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA június 21. 2014. évi 4. szám MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2014. június 21. Múzeumok éjszakája a Bartók Zeneházban 2014. június 21-én este tartották a Rákosmentén is a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot. Rájöttünk, hogy

Részletesebben

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink:

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház magyar költők költészetének és életének színházi, zenei és képzőművészeti formában való bemutatásával foglalkozik. Turek Miklós színművész

Részletesebben

I2010InovemberIdecemberI

I2010InovemberIdecemberI 2010novemberdecember 11.07 11.12-ig 11.13 11.16. 11.18. 11.19. 11.20. 14.00 20.00 19.45 19.45 15.30 Egy utca anatómiája Nemzetközi Szimpózium Olaf Brzeski: Monumentális kiállítás Modeling Museums. Nemzetközi

Részletesebben

VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN

VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN DITTRICHNÉ VAJTAI ZSUZSÁNNA VENDÉGSÉGBEN A FUGA-BAN Puskás Levente szaxofon és Váradi Judit zongora hangversenye magyar zeneszerzők műveiből A két művész több mint egy évtizede játszik együtt. 2015-ben

Részletesebben

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában

Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman. A történelem vonzásában Jerzy Hoffman rendező születésének 80. évfordulója alkalmából Életmű-kiállítás nyílt a Lengyel Intézetben (Budapest 1065, Nagymező u. 15.). A kiállítás 2012. november

Részletesebben

I2010IjúliusIaugusztusI

I2010IjúliusIaugusztusI I2010IjúliusIaugusztusI 06.28. 07.21. Nyári, intenzív nyelvtanfolyam kezdőknek engyel Intézet Bp., VI. Nagymező u. 15. 07.16-ig engyelországból jöttünk! Fiatal lengyelek Budapesten fotókiállítás engyel

Részletesebben

2010 [március]-[április]

2010 [március]-[április] 2010 [március]-[április] [03.01] 19.30 Fryderyk Chopin bicentenáriumi hangverseny 1810-2010 MÛPA, BARTÓK BÉLA HANGVERSENY- TEREM Bp., IX. Komor Marcell u. 1. [03.07] 17.00 Fryderyk Chopin története dokumentum-

Részletesebben

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ

TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ TÁMOGATÁS ELSZÁMOLÁSA FELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Támogató: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Támogatási rendelet száma: 2/2008. (II.20.) Azonosító: S/08-01187, 01188 Támogatott: Székesfehérvári

Részletesebben

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata, Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Rákoshegyi Bartók Zeneház (1174

Részletesebben

Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06

Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06 Tavaszi kulturális kirándulás Budapestre 2019/04/06 Idén, a diáknapok előtt a 11A osztály tanulmányi kirándulást szervezett a kultúra két nagy budapesti bástyájába, a Szépművészeti Múzeumba és a Zeneakadémiára.

Részletesebben

30 ÉVE HUNYT EL PÁSZTI MIKLÓS KARNAGY, ZENESZERZŐ, TANÁR (Budapest, március 4. - Budapest, február 12. )

30 ÉVE HUNYT EL PÁSZTI MIKLÓS KARNAGY, ZENESZERZŐ, TANÁR (Budapest, március 4. - Budapest, február 12. ) 30 ÉVE HUNYT EL PÁSZTI MIKLÓS KARNAGY, ZENESZERZŐ, TANÁR (Budapest, 1928. március 4. - Budapest, 1989. február 12. ) Pászti Miklós I. Az évforduló alkalmából emlékezik a Pászti Miklós Vegyes Kórus alapító

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról

Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Szakmai beszámoló a 32. Régi Zenei Napokról Magyarország legrégebben alapított historikus zenei fesztiválja 32. alkalommal került megrendezésre Fertőd-Eszterházán, 2016. június 25. és július 2. között,

Részletesebben

Bodrogközy Eszter. Dr. Sebestyén István fuvolaművész-tanárra emlékeztünk

Bodrogközy Eszter. Dr. Sebestyén István fuvolaművész-tanárra emlékeztünk Bodrogközy Eszter Dr. Sebestyén István fuvolaművész-tanárra emlékeztünk Dratsay Ákos fuvolaművész kereste fel a Tanár Úr családját, volt növendékeit, kollégáit, tisztelőit e különleges ünnepi alkalomra

Részletesebben

WIKIMÉDIA MAGYARORSZÁG EGYESÜLET. 2014. április - november

WIKIMÉDIA MAGYARORSZÁG EGYESÜLET. 2014. április - november WIKIMÉDIA MAGYARORSZÁG EGYESÜLET 2014. április - november Wikimedia Chapter Conference Berlin Vince, Andi részvételével A Wikimédia közösség idén is megtartotta nagyszabású konferenciáját. Ezúttal Berlinben,

Részletesebben

Nemzetközi Nyári Akadémiája

Nemzetközi Nyári Akadémiája Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecen, 2014. július 18-27. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Fővédnök: Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora A Debreceni Egyetem

Részletesebben

05.06 09. XVI. Lengyel Filmtavasz Fiatal farkasok II. 05.10 14. XVI. Lengyel Filmtavasz Fiatal farkasok II. 05.06 20. 20.00 05.06. 17.30 05. 07. 20.

05.06 09. XVI. Lengyel Filmtavasz Fiatal farkasok II. 05.10 14. XVI. Lengyel Filmtavasz Fiatal farkasok II. 05.06 20. 20.00 05.06. 17.30 05. 07. 20. I2010ImájusIjúniusI 05.06 09. XVI. engyel Filmtavasz Fiatal farkasok II. 05.10 14. XVI. engyel Filmtavasz Fiatal farkasok II. Művész mozi Bp., VI. eréz krt. 30. Apolló artmozi Pécs, Perczel M. u. 22. 05.06

Részletesebben

Herpay Ágnes. Liszt F. Zenemûvészeti Fõiskola Gyõri tagozata - szolfézs szak, zeneiskolai fagott tanár szak (208/81)

Herpay Ágnes. Liszt F. Zenemûvészeti Fõiskola Gyõri tagozata - szolfézs szak, zeneiskolai fagott tanár szak (208/81) Herpay Ágnes Dr. Herpay ÁgnesSzületett: 1959 Végzettség: Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola, Budapest, egyetemi tagozat - fagott kamaramûvészés szakközépiskolai fagott tanár szak -1984 (25/1984) Liszt

Részletesebben

BESZÁMOLÓ GÖDÖLLŐI MÚZEUMI ÉJ

BESZÁMOLÓ GÖDÖLLŐI MÚZEUMI ÉJ BESZÁMOLÓ GÖDÖLLŐI MÚZEUMI ÉJ Évek óta hagyomány, hogy Gödöllő városa a Múzeumok Éjszakája programot városi összefogásban valósítja meg.tehát nemcsak a múzeumok (Gödöllői Városi Múzeum, Gödöllői Királyi

Részletesebben

PRÓFÉTAPARÁDÉ A Łódź Kaliska csoport művészeti projektje

PRÓFÉTAPARÁDÉ A Łódź Kaliska csoport művészeti projektje 2017 január február január 8-ig február 9-ig január 11. február 9. 19.00 január 11 15. 18.00 január 14. 20.00 január 16. 18.00 január 30. 18.00 február 9. március 17. 18.00 február 13. 18.00 február 13.

Részletesebben

január :00 Lengyel táncosok a SzólóDuó 2018 Nemzetközi Tánc Fesztiválon.

január :00 Lengyel táncosok a SzólóDuó 2018 Nemzetközi Tánc Fesztiválon. 2018 JANUÁR FEBRUÁR január 11 14. 20:00 Lengyel táncosok a SzólóDuó 2018 Nemzetközi Tánc Fesztiválon. január 16. 17:00 január 17 február 28. 19:00 január 22 február 3. január 24 28. február 12 március

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Baranya megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Baranya megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Baranya megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal

Részletesebben

Zeneszalon Alapítvány 2009. évi szakmai beszámolója

Zeneszalon Alapítvány 2009. évi szakmai beszámolója Zeneszalon Alapítvány 2009. évi szakmai beszámolója Magyarországon a hazai Chopin megemlékezéseket a Zeneszalon rendezvényei képviselik. 2010-ben zárul az ötéves Chopin ciklusunk. A Zeneszalon 2005-ben

Részletesebben

VIII. DUDIK Fesztivál

VIII. DUDIK Fesztivál VIII. DUDIK Fesztivál Szakmai beszámoló 2016.09.12. Dunaújvárosi Egyetem Dunaújvárosi Főiskola DUDIK fesztivál 2016. június 9-10-11-12. Dunaújváros, Alsó-Duna part Szakmai beszámoló Tartalom 1. DUDIK a

Részletesebben

NOVA VILLA 2010 Nonprofit Kft. 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy Zs. u. 27. Tel./Fax.: 54/500-022, Tel.:54/500-023 E-mail:novavilla2010@gmail.

NOVA VILLA 2010 Nonprofit Kft. 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy Zs. u. 27. Tel./Fax.: 54/500-022, Tel.:54/500-023 E-mail:novavilla2010@gmail. NOVA VILLA 2010 Nonprofit Kft. 4100 Berettyóújfalu, Bajcsy Zs. u. 27. Tel./Fax.: 54/500-022, Tel.:54/500-023 E-mail:novavilla2010@gmail.com Szakmai beszámoló Hang-Játék-Zene Ismeretterjesztő élménykoncertek

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Marek Stefański ünnepi orgonahangversenye a Május 3-i Lengyel Alkotmány Ünnepe alkalmából. május Lengyel Filmtavasz BUDAPEST SZEGED DEBRECEN

Marek Stefański ünnepi orgonahangversenye a Május 3-i Lengyel Alkotmány Ünnepe alkalmából. május Lengyel Filmtavasz BUDAPEST SZEGED DEBRECEN 2019 május május 5. 19.30 Marek Stefański ünnepi orgonahangversenye a Május 3-i Lengyel Alkotmány Ünnepe alkalmából Mátyás-templom Bp. I. Szentháromság tér május 9-15. 25. Lengyel Filmtavasz BUDAPEST SZEGED

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. A Múzeumok Éjszakája rendezvényről a Gödöllői Városi Múzeumban

B E S Z Á M O L Ó. A Múzeumok Éjszakája rendezvényről a Gödöllői Városi Múzeumban B E S Z Á M O L Ó A Múzeumok Éjszakája rendezvényről a Gödöllői Városi Múzeumban Gödöllőn évek óta hagyomány, hogy a Múzeumok Éjszakájának programsorozatát városi összefogásban valósítjuk meg. Tehát nemcsak

Részletesebben

Régi logónk 1993-2009. tervezte: Krzysztof Ducki Új logónk 2010 - tervezte: Lech Majewski. 2010 [január]-[február]

Régi logónk 1993-2009. tervezte: Krzysztof Ducki Új logónk 2010 - tervezte: Lech Majewski. 2010 [január]-[február] Régi logónk 1993-2009. tervezte: Krzysztof Ducki Új logónk 2010 - tervezte: Lech Majewski 2010 [január]-[február] [01.07] [01.08] [01.08-10] [01.12] [01.14] [01.18] 20.00 17.00 20.00 18.00 18.00 SzólóDuó

Részletesebben

2019 március április

2019 március április 2019 március április március 2. 11:00 15:00 Magyar Emlékek Lengyelországban kiállítás Szolnoki csata. Hadijáték a Tisza parton Verseghy Ferenc Könyvtár Szolnok, Kossuth tér 2. március 7. 17:00 március

Részletesebben

2017. Tavaszi összefoglaló

2017. Tavaszi összefoglaló 2017. Tavaszi összefoglaló ÚTIKALAUZ A LENGYEL-MAGYAR KAPCSOLATOKHOZ BARTÓK ZONGORAVERSENY GÁLÁJA A BARTÓK ZENEHÁZBAN ÚTIKALAUZ A LENGYEL-MAGYAR KAPCSOLATOKHOZ Útikalauz a lengyel-magyar kapcsolatokhoz

Részletesebben

ÜNNEPI EMLÉKEZÉS AZ ÉVFORDULÓN Egy éve hunyt el Varasdy Ernő ( ) Titi-bácsi, ütőhangszeres-művésztanár, karmester

ÜNNEPI EMLÉKEZÉS AZ ÉVFORDULÓN Egy éve hunyt el Varasdy Ernő ( ) Titi-bácsi, ütőhangszeres-művésztanár, karmester ÜNNEPI EMLÉKEZÉS AZ ÉVFORDULÓN Egy éve hunyt el Varasdy Ernő (1927-2015) Titi-bácsi, ütőhangszeres-művésztanár, karmester 2016.04.17. vasárnap 14 óra HELYSZÍN: Munkácsy Mihály Művelődési Ház (házasságkötő

Részletesebben

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82.

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82. Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82. Tisztelt Kuratórium! Tárgy: A 7. Con Spirito Egyházzenei Fesztivál megrendezésére szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3707/12072 A Filharmónia

Részletesebben

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA 2014.05.03. 05:22 szerző: Bertalan Melinda Veszprém gazdag zenei kultúráját a kiváló ének-zenei oktatás alapozta meg hangzott el a Veszprémi Történelmi Szalon 11. rendezvényén

Részletesebben

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Veszprém megye

#zeneóra. Ifjúsági bérlet Veszprém megye #zeneóra Ifjúsági bérlet 2019-2020 Veszprém megye Elérhetővé tesszük az élményt! A Filharmónia Magyarország ifjúsági koncertsorozata 6 éves kortól egészen 18 éves korig szólítja meg az iskolásokat azzal

Részletesebben

I2012IjanuárIfebruárI

I2012IjanuárIfebruárI I2012IjanuárIfebruárI [01.05]-[01.07] 20.00 SzólóDuo Nemzetközi Táncfesztivál engyel közreműködők: Adrian Bartczak, Magdalena Bartczak, Aleksandra Bożek Muszyńska, Aleksandra Holesz, Paweł Malicki, Anna

Részletesebben

2015. április 8. A fény J. Haydn műveiben - Kóczán Péter brácsaművész és Albert Sassmann zongoraművész hangversenye a Muzsikaházban

2015. április 8. A fény J. Haydn műveiben - Kóczán Péter brácsaművész és Albert Sassmann zongoraművész hangversenye a Muzsikaházban Pályázatunk kedvező elbírálásának köszönhetően, iskolánk A fény megérkezik tehetséggondozás a művészetoktatás sajátos eszközeivel (zene-irodalom-képzőművészet) programsorozattal csatlakozott a 2015 a Fény

Részletesebben

A Ciróka a sokszínűség bábszínháza. Írta: Major Zoltán szeptember 16. szombat, 12:26

A Ciróka a sokszínűség bábszínháza. Írta: Major Zoltán szeptember 16. szombat, 12:26 Több mint harminc éve működik hivatásos bábszínházként a kecskeméti Ciróka. A Bóbita szintén több évtizede áll szakmai és baráti kapcsolatban vele. Szeptember 9-én Rigócsőr király című darabjukat adták

Részletesebben

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás 2016/09/27-2017/01/28 A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója, Benyovszky

Részletesebben

BESZÁMOLÓ az MZMSZ Bartók 135 című projektjében való közreműködésről. A Járdányi Pál Zeneiskola Bartók-rendezvényei

BESZÁMOLÓ az MZMSZ Bartók 135 című projektjében való közreműködésről. A Járdányi Pál Zeneiskola Bartók-rendezvényei BESZÁMOLÓ az MZMSZ Bartók 135 című projektjében való közreműködésről A Járdányi Pál Zeneiskola Bartók-rendezvényei A Járdányi Pál Zeneiskola az MZMSZ Bartók 135 című projektjéhez kilenc programmal csatlakozott,

Részletesebben

Kosza Ágnes és Lászlóffy Réka

Kosza Ágnes és Lászlóffy Réka Kosza Ágnes és Lászlóffy Réka Communitas Alkotói Ösztöndíj 2010-2011 Leckehangverseny-körút Időutazás a zene világában 2011 Bartók-év Ismerjük meg értékeinket Beszámoló A 2010-es év a nyertes pályázatunk

Részletesebben

MAGYAR NAP a Varsói Egyetemen

MAGYAR NAP a Varsói Egyetemen Barátka Agnieszka PhD hallgató, Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék MAGYAR NAP a Varsói Egyetemen 2017. május 26-án megrendezésre került a Varsói Tudományegyetem Magyar Tanszékének és a Varsói Magyar

Részletesebben

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 202104/00295 Adatlap azonosító: A2014/N8906 1 A program előzményei A Happy Dixieland Baráti Kör Egyesületet többek között a magyar zenei kulturális örökség megőrzése

Részletesebben

országjáró KulTúR kamion Színház VR kiállítás 3D mozi Házhoz megy a kultúra Kiajánló

országjáró KulTúR kamion Színház VR kiállítás 3D mozi Házhoz megy a kultúra Kiajánló Színház VR kiállítás 3D mozi Kiajánló 1 Magyarországon először idén NYÁRON indul útjára és járja be az országot a Közép- Kelet Európában egyedülálló film-színház Szervezetünk az Esztrád Színház, Magyarországon

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Jószay Zsolt szobrászművész kiállításának megvalósításáról

Szakmai beszámoló. Jószay Zsolt szobrászművész kiállításának megvalósításáról NKA Képzőművészeti Szakmai Kollégium 2011. évi pályázata 1. témakör Kiállítás megvalósítására Pályázati azonosító: 1606/5592 Szakmai beszámoló Jószay Zsolt szobrászművész kiállításának megvalósításáról

Részletesebben

Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben

Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben 2015/11/09-2015/11/10 2015/10/30 Több kulturális intézmény közös szervezésében, Husz János halálának 600. évfordulója alkalmából, tudományos

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás

Vállalkozás, kultúra, polgárosodás 2011/11/04 Page 1 of 5 [1]Az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport 19. századi műhelye címmel közös kiállítást rendez Heckenast Gusztáv (1811 1878) születésének

Részletesebben

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója

Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az Andaxínház 2011. évi szakmai beszámolója Az egyesület 1991 októbere óta működik, a Fővárosi Bíróság közhasznú szervezeteként a Pk.66925/1991/1 számú végzése alapján jegyezte be. Az Andaxínház a különböző

Részletesebben

Gyõr-Moson-Sopron Megye

Gyõr-Moson-Sopron Megye Közmûvelõdési Programok Tájoltatásának Programfüzete Gyõr-Moson-Sopron Megye Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központ Közhasznú Társaság 9022 Gyõr, Czuczor Gergely utca 17. Tisztelt Polgármester! Kedves Közönség!

Részletesebben

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével.

Cantemus. IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével. Cantemus IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 2012. augusztus 16-21. Nyíregyháza Karvezetoi mesterkurzus Szabó Dénes vezetésével 2012. augusztus 15-22. Nyíregyháza A Fesztivál A Nyíregyházi Cantemus

Részletesebben

Dávid János és Dávid Ferenc tisztelettel meghívja Önt, családját, barátait és üzletfeleit

Dávid János és Dávid Ferenc tisztelettel meghívja Önt, családját, barátait és üzletfeleit Dávid János és Dávid Ferenc tisztelettel meghívja Önt, családját, barátait és üzletfeleit a Dávid Gyula születésének századik évfordulója alkalmából rendezendő koncertekre, 2013. május 2. és május 9. között

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

I2010IszeptemberIoktóberI

I2010IszeptemberIoktóberI I2010IszeptemberIoktóberI 09.05. 20.00 Mikołaj Trzaska/Wacław Zimpel/Rafał Mazur Trio Újbuda Nemzetközi Jazz Fesztivál MU Színház Bp., XI. Kőrösy József. u. 17. 09.06 12.12. Chopin kvíz www.chopin.hu 09.09.

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

90 évnyi varázslot Időutazás a Lengyel Légitársaság történetében. Lengyel táncosok a 20. Szóló-Duó 2019 Nemzetközi Tánc Fesztiválon

90 évnyi varázslot Időutazás a Lengyel Légitársaság történetében. Lengyel táncosok a 20. Szóló-Duó 2019 Nemzetközi Tánc Fesztiválon 2019 január február január 9. 18:00 január 9 12. 20:00 90 évnyi varázslot Időutazás a Lengyel Légitársaság történetében Lengyel táncosok a 20. Szóló-Duó 2019 Nemzetközi Tánc Fesztiválon Lengyel Intézet

Részletesebben

2015. január február

2015. január február 2015. január február január 8. 19:00 január 14 18. január 14. 19:00 január 15. 20:00 január 20. 18:00 január 23. 17:00 január 24. 20:00 Az Apró dolgok Istene Kiállítás Lengyel táncosok a SzólóDuó 2015

Részletesebben

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról A verseny megrendezésének időpontja: 2019. 03. 05. rendező intézményének neve: szervezőjének neve, beosztása: Kerekes Gábor Imre, Művész

Részletesebben

2010. évi Közhasznúsági jelentés

2010. évi Közhasznúsági jelentés 2010. évi Közhasznúsági jelentés Pécs, 2011. február 14. Dr. Szalai Anikó elnök 1 Tartalom Tartalom...2 1. Számviteli beszámoló...3 2. Kimutatás költségvetési támogatások felhasználásáról...3 3. A vagyon

Részletesebben

Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete

Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Művészeti Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Címe: 2400 Dunaújváros,

Részletesebben

Csata István szakmai önéletrajz

Csata István szakmai önéletrajz Csata István szakmai önéletrajz Név: Csata István Életkor: 32 Foglalkozás: zenész Hangszer: viola da gamba Email cím: csata.istvan@gmail.com 1984 június 19- én születtem Csíkszeredában. A csíkszeredai

Részletesebben

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló

Újvárosi városrészi nap. LEADER rendezvény. Beszámoló Újvárosi városrészi nap LEADER rendezvény Beszámoló A rendezvény helyszíne: 6800 Hódmezővásárhely, Széchenyi tér A rendezvény időpontja: 2012. július 21. A Visszhang utcai Olvasókör 12 éve rendezi meg

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK BÉRLET

Új Szöveges dokumentum NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK BÉRLET NÉPSZERŰ ZENEI ESTÉK BÉRLET 2007. október 15. 19.00 Mozart: Varázsfuvola-nyitány Mozart: A-dúr zongoraverseny K.488 Schumann: III. (Esz-dúr) Rajnai szimfónia Szegedi Szimfonikus Zenekar Zongora: Kassai

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista Jogszabályi háttér: 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. sz. melléklete Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Művészeti Iskola, ú Művészetoktatási Intézmény Címe: 2400 Dunaújváros,

Részletesebben

A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA

A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA A PLAKÁTOK MEGÁLMODÓJA Azokról, akik elmentek, akiket a kilencvenes évek kilátástalansága arra kényszerített, hogy máshol próbáljanak szerencsét, azokról általában gyorsan megfeledkezünk. Valahogy ezt

Részletesebben

KIMUTATÁS a Kultúrális és Sport Alapra benyújtott pályázatok támogatásáról (Kultúra) 2007. év

KIMUTATÁS a Kultúrális és Sport Alapra benyújtott pályázatok támogatásáról (Kultúra) 2007. év KIMUTATÁS a Kultúrális és Sport Alapra benyújtott pályázatok támogatásáról (Kultúra) 2007. év A tevékenység meghatározása 2007 évben a Kulturális és Sport sorsz. A pályázó neve és az összeg rendeltetése

Részletesebben

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016

Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2016 Ebben az évben harmadszor rendeztük meg ezt a fesztivált 2016. június 30. július 3. között, aminek programja kiválóan illeszkedik Egerhez, a szép barokk városhoz

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 5. szám 2013. február 11. Hallgatók számára Retextil termékfejlesztői pályázat Kreatív termékötlet-pályázat textil újrahasznosítás témában Pályázni olyan termékötletekkel

Részletesebben

ZENEISKOLAI HÍRMONDÓ

ZENEISKOLAI HÍRMONDÓ ZENEISKOLAI HÍRMONDÓ MEGJELENIK 2 HAVONTA I.ÉVFOLYAM 1. SZÁM. 2015.MÁJUS-JÚNIUS Tóthné Siklós Ágnes tanárnő tanszaki koncertje 2015.MÁJUS Május 5-én megrendezésre került Tóthné Siklósi Ágnes zongora tanárnő

Részletesebben

Jelen kiállításunk esztétikai megvalósításában és muzeológiai elveiben is e két előzmény kiállítás hagyományait vitte tovább.

Jelen kiállításunk esztétikai megvalósításában és muzeológiai elveiben is e két előzmény kiállítás hagyományait vitte tovább. A 2306/1671 azonosítójú DOStalgia 30 éves a PC című időszaki kiállításra, a hozzá kapcsolódó kiadványra és múzeumpedagógiai program megvalósítására vonatkozó NKA-pályázat szakmai beszámolója A DOStalgia

Részletesebben

Völgyi Skonda Gyűjtemény

Völgyi Skonda Gyűjtemény 5S Í K Völgyi Skonda Gyűjtemény Fogadják szeretettel a kiállításunkat! Skonda Mária és Völgyi Miklós MŰGYŰJTÉS, MECENATÚRA a Völgyi - Skonda Kortárs Gyűjteményben Vácott születtem és egész életemben gyűjtöttem.

Részletesebben

PET?FI M?VÉSZETI LIGET Dunaújváros MJV webhelyen lett közzétéve (

PET?FI M?VÉSZETI LIGET Dunaújváros MJV webhelyen lett közzétéve ( Az idén nyáron is benépesül a Pet?fi liget városunkban. A Bartók Kamaraszínház M?vészeti Liget névvel b? egy hónapos összm?vészeti fesztivállal gondoskodik a város polgárainak igényes nyári szórakoztatásáról.

Részletesebben

Lengyelország szubjektíven Polska subiektywnie Kiállítás Egerben

Lengyelország szubjektíven Polska subiektywnie Kiállítás Egerben Lengyelország szubjektíven Polska subiektywnie Kiállítás Egerben Újabb kiállítás nyílt 2012. június 22-én, pénteken, Egerben Lengyelország szubjektíven Múlt és jelen címmel. A Magyarországi Lengyelség

Részletesebben

VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára Békéscsaba, Andrássy út Tel.: 66/

VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára Békéscsaba, Andrássy út Tel.: 66/ A programjai 2017. 2017. január 16. Tücsök Peti zenés interaktív gyermekműsora 2017. január 23 február 14. Vasutas Galéria FISAIC fotókiállítás, megnyitó: január 23. 2017. január 27. Tabán Táncegyüttes

Részletesebben

A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «Toleranciával Európa szívében» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés Részvétel: a projekt

Részletesebben

Nemzetközi Tánc Fesztivál Versenyprogram. Nemzetközi Tánc Fesztivál Gálaest. ISO 800. Pawe³ Karnowski fotókiállítása. Cselek

Nemzetközi Tánc Fesztivál Versenyprogram. Nemzetközi Tánc Fesztivál Gálaest. ISO 800. Pawe³ Karnowski fotókiállítása. Cselek [01.09] [01.11] TÁNC SzólóDuó 2009 Nemzetközi Tánc Fesztivál Versenyprogram MU Színház Bp., XI., Kõrösy J. u. 17. [01.13] 20.00h TÁNC SzólóDuó 2009 Nemzetközi Tánc Fesztivál Gálaest Millenáris - Teátrum

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság június 28.-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS A Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság június 28.-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-308/2017. ELŐTERJESZTÉS A Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság 2017. június 28.-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. április 30-i ülésére Tárgy: A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pályázata a 2008. évi rendezvények támogatására Az előterjesztést

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

a Chopin Év tiszteletére.

a Chopin Év tiszteletére. Chopin koncert 2016 2016. július 8-án részt vettünk a Ferenczy György Alapítvány szervezésében Havasiné Darska Izabella zongoraművésznő vezetésével a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett GÖDÖLLŐI CHOPIN

Részletesebben

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás

Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány beszámolója a 2010-2011-es évekről Dunakeszi Késő-római Kikötőerőd Kiállítás A Dunakeszi, Horányi-révnél lévő, feltárt kikötőerőd az egyetlen magántulajdonban lévő bemutatott

Részletesebben

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007.

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. VARSÁNYI LÁSZLÓNÉ SZOLFÉZS TANSZAKI NAP A VÁCI ZENEISKOLÁBAN Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. március 22-én. A személyes meghíváson kívül egy szép meghívó

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Minden kedves barátomnak, munkatársamnak, kedves közönségünknek nagyon boldog, sikerekben és maradandó zenei élményekben is gazdag új évet kívánok.

Minden kedves barátomnak, munkatársamnak, kedves közönségünknek nagyon boldog, sikerekben és maradandó zenei élményekben is gazdag új évet kívánok. MVM KONCERTEK Minden kedves barátomnak, munkatársamnak, kedves közönségünknek nagyon boldog, sikerekben és maradandó zenei élményekben is gazdag új évet kívánok. Szívélyes üdvözlettel: Jakobi László Következő

Részletesebben

HUDEC KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY BUDAPEST

HUDEC KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY BUDAPEST viragcsejdy@ SAJTÓKÖZLEMÉNY 2019-01-21 kiadja: Hudec Kulturális Alapítvány A budapesti Hudec-hagyaték Sanghajban Stereoscopic Notes Urban Landscape László Hudec and Modern Shanghai (Sztereoszkópos jegyzetek,

Részletesebben

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637

Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: /00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 202104/00364 Adatlap azonosító: A2016/N0637 1 A program előzményei A Happy Dixieland Baráti Kör Egyesületet többek között a magyar zenei kulturális örökség megőrzése

Részletesebben

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének

Részletesebben

A Jövő Fúvószenéje Fesztivál The Future of Wind Music Festival

A Jövő Fúvószenéje Fesztivál The Future of Wind Music Festival A Jövő Fúvószenéje Fesztivál The Future of Wind Music Festival 2010. október 20 22. A Takács Jenő hangversenyteremben (Pécs, Radnics u. 9.) Az évtizedek óta sikeres magyar zeneoktatás fontos alkotóközösségei

Részletesebben

Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében

Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében A Konrad-Adenauer-Stiftung, az Antall József Tudásközpont és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem nemzetközi konferenciája Budapest,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ NTP-AMI-13-0100 - ZENEISKOLAI WEINER KAMARAZENEI FESZTIVÁL 2014.

BESZÁMOLÓ NTP-AMI-13-0100 - ZENEISKOLAI WEINER KAMARAZENEI FESZTIVÁL 2014. BESZÁMOLÓ NTP-AMI-13-0100 - ZENEISKOLAI WEINER KAMARAZENEI FESZTIVÁL 2014. Iskolánkban növendékeink és tanáraik számára már ismeretes, hogy minden tanévben megrendezzük a tanulmányi versenyt, egyik évben

Részletesebben

VIII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI CHOPIN ZONGORAVERSENY

VIII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI CHOPIN ZONGORAVERSENY VIII. BUDAPESTI NEMZETKÖZI CHOPIN ZONGORAVERSENY in memoriam Ferenczy György (1902 1983) elismerten a legjobb Chopin tolmácsolójának Magyarországon, abban az időben SOKAN JÁTSZANAK JÓL, KEVESEN JÁTSZANAK

Részletesebben

Decemberi programajánló

Decemberi programajánló Decemberi programajánló 2013. december 4., szerda, 16.30 - Rendezvényterem Giuseppe Verdi: Don Carlos Operatörténeti előadás Előadó: dr. Eisler Péter 2013-ban három nagy zeneszerzőt is ünnepeltünk: Giuseppe

Részletesebben

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA CSUPOR KERT Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET V I S 1 Z Á K KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET TÖRTÉNETÜNK Két évvel később egy újabb vállalkozásba

Részletesebben

A WEINER LEÓ ZENEISKOLA ÉS ZENEMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN MŰKÖDŐ

A WEINER LEÓ ZENEISKOLA ÉS ZENEMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN MŰKÖDŐ A WEINER LEÓ ZENEISKOLA ÉS ZENEMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN MŰKÖDŐ FÚVÓS EGYÜTTESEK BEMUTATÁSA A zenekari munka célja: a szabadidő hasznos eltöltése, a fúvószene megismerése, megszerettetése, a hangversenyt

Részletesebben

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma:

A GÖRÖG KULTÚRÁÉRT ALAPÍTVÁNY 1142 Budapest, Dorozsmai u. 45. Adószám: 18172564 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV. Tartalma: KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. ÉV Tartalma: Számviteli beszámoló (mérleg, eredmény kimutatás) A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás Célszerinti kifizetések kimutatása Támogatások kimutatása A közhasznúsági

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI

SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI SZÉKESFEHÉRVÁR KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI, FEJLESZTÉSI IRÁNYAI, KULTURÁLIS ARCULATA ÉS PROGRAMJAI 17 Székesfehérvár kulturális intézményrendszere és hálózata sokszínû, tarka, gazdag és változatos képet mutat.

Részletesebben

Napcsoda Hatvanban 2015

Napcsoda Hatvanban 2015 Beszámoló a Civil Alap öntevékeny, önszerveződő közösségeket támogató keret pályázatához Napcsoda Hatvanban 2015 A Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány által szervezett Ezerszínű Világ című 10. Jubileumi

Részletesebben

Szuppán Irén Művészeti Alapítvány közhasznú tevékenység beszámolója 2017 év

Szuppán Irén Művészeti Alapítvány közhasznú tevékenység beszámolója 2017 év Szuppán Irén Művészeti Alapítvány közhasznú tevékenység beszámolója 2017 év A Szuppán Irén Művészeti Alapítvány célja a tehetséges, illetve hátrányos helyzetű tanulók támogatása és segítése. Lehetőséget

Részletesebben

2011/2012. Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése. Aug Fővárosi zeneiskola igazgatói értekezlet

2011/2012. Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése. Aug Fővárosi zeneiskola igazgatói értekezlet I n t é z m é n y i m u n k a t e r v 2011/2012 Aug. 22-tól Munkaszerződések előkészítése, meghosszabbítása Tanügyi nyomtatványok előkészítése Aug. 25. 9.00 Kerületi igazgatói értekezlet Aug. 29. 14.00

Részletesebben

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK

TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK TISZTELET NAGYBÁNYÁNAK A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és művészetkedvelő barátait 2016. május 28-án, szombaton 18 órára Debrecenbe, a Kölcsey Központ Bényi

Részletesebben