CHOPIN MAGYARORSZÁG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CHOPIN 2010 -MAGYARORSZÁG"

Átírás

1 CHOPIN MAGYARORSZÁG A 2010-es év egyik legjelentősebb kulturális eseménye világszerte kétség kívül Chopin születésének 200. évfordulója volt. A bicentenáriumot ünnepelte számos ország, fesztiválokkal, komolyzenei koncerttel, zongoraversennyel, kiállítással emlékezve a zeneszerző-óriás alakjára. Magyarországon is egymás érték a Fryderyk Chopin alakjához kapcsolódó rendezvények, köztük a kiváló magyar zongoraművész Szilasi Alex és a világklasszisnak számító Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekarának koncertje Tadeusz Wojciechowski vezényletében a nagy zeneszerző születésnapján, március 1-jén, a Művészetek Palotájában, továbbá olyan neves lengyel zongoraművészek hangversenyei, mint Piotr Paleczny, Paweł Kowalski, Wojciech Waleczek és Piotr Banasik. A jeles évforduló méltó megkoronázása volt a Chopin Év zárókoncertje, a világhírű Sinfonia Varsovia Zenekarának előadásában, George Csicsinadze grúz karmester vezényletében, egy fiatal tehetség, Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével. Az ünnepélyes eseményre december 12-én került sor a Művészetek Palotájában. A tavalyi év során, a külföldi vendégművészek koncertjei mellett, számos kiváló magyar előadó játékát is élvezhettük. Ezek közül 2010 legkiemelkedőbb eseménye Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész kétnapos Chopin-maratonja volt, november án, a Művészetek Palotájában, melynek alkalmával mindössze 48 óra leforgása alatt hangzott el Chopin összes szólózonorára írt műve. Ám az év nem csak zenei rendezvényekben bővelkedett, de számtalan egyéb programban is. Chopin-vándorkiállítás, különleges hangfelvételek és könyvkiadványok, Chopin-zene-Liszt címet viselő plakátpályázat, valamint egy, a Lengyel Intézet előtt megvalósuló kivételes köztéri projekt tették még gazdagabbá a nagy lengyel zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját. Szintén a jubileum keretében realizálódhatott egy műemlékvédelmi vállalkozás, a Gödöllőn található Chopin-szobor felújítása által. Az év aktualitásairól, a Chopinhoz kapcsolódó magyarországi, valamint külföldi rendezvényekről, eseményekről, érdekességekről a internetes oldalon tájékozódhattunk.

2 A CHOPIN ÉV ÜNNEPÉLYES MAGYARORSZÁGI NYITÓKONCERTJE A Nemzetközi Fryderyk Chopin Évet hivatalosan Magyarországon a Budapesti Szépművészeti Múzeumban, február 14-én megrendezésre kerülő, Chopin-dalokból álló koncertprogram nyitotta meg, a Boticellitől Tizianóig címet viselő, világhírű műalkotásokat, köztük a Czartoryski Múzeum gyűjteményéből való Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci festményt is felvonultató tárlat zárónapjával egybekötve. A nagyszabású esemény a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége, a budapesti Szépművészeti Múzeum és a budapesti Lengyel Intézet szervezésében került megvalósulásra. A nem mindennapi koncerten, mintegy 400 néző gyönyörködhetett a magyar zongoravirtuóz, Szilasi Alex játékában, valamint az egyik legnépszerűbb lengyel operaénekesnő, Alicja Węgorzewska-Whiskerd hangjában. A koncert, elsősorban műsorának köszönhetően volt különleges, mely koncertprogramokon ritkán hallható Chopin-dalokkal örvendeztette meg a jelen lévő publikumot. Nemcsak a rendhagyó helyszín és kivételes előadók gondoskodtak az est kivételességéről, de az a különleges hangszer melyen felcsendülhettek a chopini dallamok. A nemrég felújított, legendás arany Pleyel zongora, melyből a világon összesen három található. Az egyik, az angol királyi család birtokában, a másik a párizsi Pleyel szalonban, s végül a harmadik melyre a közelmúltban bukkantak rá - Magyarországon. Ez a darab valaha egy lengyel arisztokrata, Jan Stanisław Zamoyski tulajdonát képezte, ma pedig az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének büszkesége. A koncert egyúttal búcsú is volt az itáliai reneszánsz festészet műremekétől, melyet az est folyamán utóljára tekinthetett meg a magyar közönség. A koncerten elhangzott Chopin-dalokról felvétel készült, mely a Hungaroton zenekiadó gondozásában látott napvilágot, Szilasi Alex: Chopinösszes művét bemutató sorozatának részeként.

3 SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTŐ Európa egyik legimpozánsabb koncerttermében, a Művészetek Palotája Bartók Béla hangversenytermében ünnepeltük március 1-én Fryderyk Chopin születésének kétszázadik évfordulóját. A nemzetközi együttműködés eredményeként megvalósuló hangversenyen Lengyelország egyik vezető együttese, a bydgoszczi Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekara lépett fel Tadeusz Wojciechowski vezényletében. Az est szólistájának, Szilasi Alexnek lehetősége nyílt rá, hogy a legújabb típusú, különlegesen lágy hangú Pleyelkoncertzongora segítségével kápráztassa el a publikumot kiváló játékával. A koncert tiszteletbeli fővédnökei: Hiller István, a Magyar Köztársaság oktatási és kulturális minisztere, és Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság nemzeti kulturális örökség minisztere voltak. Mintegy 1500 fős publikum hallgathatta élőben Chopin zenéjének kiváló interpretációit, de a befogadók tényleges száma ennek többszöröse volt, hisz mind a Duna Televízió, mind az MR3- Bartók rádió élőben közvetítették a koncertet. A koncert kezdeményezője és fő szervezője a Budapesti Lengyel Intézet és a Zeneszalon voltak. A KRAKKÓI FILHARMONIKUSOK PÉCSI KONCERTJE A Pécsi Tudományegyetem Romhányi Aulájában november 27-én több mint négyszáz fős publikum előtt léptek színpadra a Krakkói Filharmonikusok Paweł Przytocki, a legendás krakkói együttes művészeti vezetőjének vezényletében. Piotr Paleczny, Chopin műveinek egyik legkiválóbb lengyel interpretátora egy Chopin, Liszt és Schumann műveiből összeállított Fotó: Urbán Ádám

4 programmal kápráztatta el a publikumot. A teltházas koncert egyben a Chopin Év pécsi rendezvényeinek záróakkordja volt Európa tavalyi Kulturális Fővárosában. Az ünnepélyes rendezvény keretében a Lengyel Köztársaság Nagykövete, Roman Kowalski fogadást adott a városvezetés és a legszámottevőbb pécsi partnerek, valamint az est ünnepelt lengyel vendégművészei tiszteletére. A fogadáson jelen voltak többek között Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Nagy Csaba a város főpolgármester-helyettes, valamint Szili Katalin, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének volt elnöke is kitüntette jelenlétével az eseményt. A CHOPIN ÉV ÜNNEPÉLYES ZÁRÓKONCERTJE A Chopin Év Magyarországon a Sinfonia Varsovia koncertjével zárult december 12-én, a Művészetek Palotájában, az ország legimpozánsabb 1800 férőhelyes koncerttermében. A kerek évfordulót megkoronázó ünnepélyes koncerttel egyben a soron következő jeles évfordulót, a kiváló pályatárs, barát, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeltük. A koncert programjában is e két romantikus műveit, Liszt Ferenc Les Préludes, Mazepa, valamint Fryderyk Chopin: II. (f-moll) op. 21 zongoraversenyét hallgathatta meg a közönség a fiatal, tehetséges zongoraművész, Farkas Gábor, valamint Európa egyik vezető zenekara előadásában, a híres grúz karmester, George Tchitchinadze vezényletében. A koncert szervezői a Művészetek Palotája, és a budapesti Lengyel Intézet voltak. Az est fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, tiszteletbeli védnökei pedig Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség minisztere, Réthelyi Miklós, a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás minisztere, valamint Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere voltak. A közéleti élet olyan jelentős képviselői tisztelték meg az eseményt jelenlétükkel, mint Bogdan Borusewicz, a Lengyel Szenátus elnöke, Schmitt Pál köztársasági

5 elnök, valamint Tarlós István, Budapest Főpolgármestere, továbbá a magyarországi diplomáciai színe-java. A koncert főtámogatója a Varsói Főpolgármesteri Hivatal volt. A hangversenyt a Duna TV, és a MR3-Bartók Rádió is közvetítette. 48-ÓRÁS CHOPIN-MARATON Nem mindennapi zenei maraton helyszíne volt Budapest november án. Bogányi Gergely Kossuth-díjas magyar zongoraművész, erőt próbáló feladatra vállalkozott: mindössze két nap leforgása alatt játszotta el Chopin összes, szólózongorára írt művét. A fiatal virtuóz 48 órán keresztül töretlen lelkesedéssel, virtussal és odaadással keltette életre a chopini dallamokat. A lengyel zeneszerző-óriás rajongóinak igazi csemegét kínált a maratoni koncertprogram, mely világviszonylatban is a Nemzetközi Chopin Év egyik legjelentősebb eseményének számított. A hangversenyek teltházas publikum előtt zajlottak, és a közönség lelkes tapsviharát, bravóit és visszatapsolását alázattal, örömmel és melegséggel fogadta a magát komoly fizikai és lelki megpróbáltatásnak alávető művész. A koncerteket az MR3- Bartók Rádió élőben közvetítette, a rádió történetében elsőként vállalkozva ilyen nagyszabású zenei esemény tudósítására. A koncerteken túl, ismert zenei személyiségek, kulturális impresszáriók, művészek osztották meg a rádióhallgatókkal Chopin-nal kapcsolatos élményeiket. A két nap leforgása alatt elhangzó tíz hangversenyt mintegy 15 ezer néző látogatta, de ezen felül többezer hallgató is részese lehetett e különleges zenei eseménynek. Így elmondható, hogy ez volt az eddigi legnépszerűbb, s egyúttal legnagyobb tömegeket megmozgató komolyzenei koncert Magyarországon. A Bogányi-maraton második napján, november 28-án nyílt két Chopin alakjának szentelt kiállítás. A középszert még érinteni sem óhajtanám című tematikus, Chopin életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást, mely a Lengyel Intézet a NIFC, valamint az Országos Idegennyelvű Könyvtár együttműködésében került megrendezésre Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Nagykövete, nyitotta meg. Beszédében méltatta a magyar társadalom érdeklődését a nagy lengyel zeneszerző művészete iránt. A másik, Chopin Párizsban" című tárlat megnyitója alkalmából, melynek társszervezője a Párizsi Lengyel Intézet volt Clara Wagner, a párizsi Cité de la Musique és Salle Pleyel igazgatója mondott köszöntőt. A kiállítások, melyek a vándorkiállításként a világ számos helyén bemutatásra kerültek december 19-ig voltak láthatók a Művészetek Palotája előcsarnokában.

6 PAWEŁ KOWALSKI HANGVERSENYEI A neves lengyel zongoraművész az egyik legjelentősebb magyarországi rendezvény, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, március 29-én, az Uránia Filmszínházban adott teltházas koncertet, mintegy 400 fős publikum előtt. A hangversenyt az MR3-Bartók Rádió júniusban műsorára tűzte, így a rádióhallgatókkal együtt megsokszorozódott a befogadók száma. Március 30-án a művész a Pécsi Kulturális Központban ismételte meg Chopin-műsorát 200 néző jelenlétében, a Pécs, Európa Kulturális Fővárosa 2010 Pécsi Tavaszi Fesztivál keretében. PIOTR PALECZNY HANGVERSENYEI Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából, szeptember 24-én a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, majd két nappal késöbb 400 fős publikum előtt a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adott koncertet a legnagyobb lengyel zongoraművészek egyike, Piotr Paleczny. A program a Ferenczy György Alapítvány, és a budapesti Lengyel Intézet együttműködésében valósult meg.

7 CHOPIN-SCHUMANN KONCERTSOROZAT A MAGYAR RÁDIÓBAN A lengyel és német romantikus zeneirodalom két kiemelkedő zeneszerzőjéről, a bicentenárium alkalmából az egyik legfontosabb közszolgálati médium, az MR3-Bartók Rádió is méltóképp megemlékezett. A grandiózus Chopin-Schumann koncertciklus kiváló zongoraművészek sorát vonultatta fel, köztük két fiatal lengyel tehetség is bemutatkozhatott a magyar közönségnek. Wojciech Waleczek Chopin, Schumann és Liszt műveiből összeállított programját 150 fős nézőközönség előtt mutatta be a Magyar Rádió Márványtermében. Ugyan itt lépett színpadra október 11-én Chopin hangversenyével Piotr Banasik. Az MR3-Bartók Rádió a koncerteket élőben közvetítette. A január 4-től december 23-ig tartó ciklikus rendezvény a lengyel előadókon kívül olyan neveket vonultatott fel, mint Fülei Balázs, Mocsári Károly, Csordás Klára, Krausz Adrienn, Hauser Adriann, Várjon Dénes, Hegedüs Endre, Bogányi Gergely, Farkas Gábor, Simon Izabella, Csalog Gábor és Szilasi Alex.

8 CHOPIN ÚTLEVÉL A lengyel zeneszerzőóriás 200. születésnapja alkalmából a lengyel romantikus zeneirodalom legkiválóbb képviselőjének nagyköveteit egy különleges útlevéllel jutalmazták. A mindössze néhány példányszámban előállított Fryderyk Chopin útlevelet október 23-án Arkadiusz Bernaś, a Lengyel Intézet igazgatója nyújtotta át ünnepélyes keretek között Chopin zenéjének egyik legkiválóbb magyar szakértőjének és interpretátorának, Szilasi Alex zongoraművésznek. Az ünnepségen jelen voltak továbbá dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület Budavári Önkormányzatának polgármestere, valamitn Wojciech Bartelski, Varsó-Belvárosának polgármestere. A különleges Chopin-útlevél másik büszke tulajdonosa Bogányi Gergely, a Chopin-maraton hőse, aki a maraton zárókoncertje alkalmából adott ünnepélyes fogadás keretében vehette át Roman Kowalskitól, a Lengyel Köztársaság nagykövetétől, valamint Arkadiusz Bernastól, a Lengyel Intézet igazgatójától nem mindennapi művészeti teljesítményéért az útlevelet.

9 A KÖZÉPSZERT MÉG ÉRINTENI SEM ÓHAJTANÁM VÁNDORKIÁLLÍTÁS FRYDERYK CHOPIN TISZTELETÉRE A magyarországi Chopin Év nem pusztán zenei programokban bővelkedett októberében indult el hosszú vándorútjára a nagy lengyel zeneszerző életét, munkásságát bemutató, különleges dokumentumokat felvonultató tematikus kiállítás, mely több hónap alatt számos magyarországi városba, településre ellátogatott. A 14 tematikus szigetből álló kiállítást tetszőleges sorrendben tekinthették meg a látogatók, akik a zeneszerzőt érintő általános információkon túl Chopin személyét, alakjának titokzatosságát, és műveinek sajátos színezetét is közelebbről megismerhették. A kiállítást multimédiás tartalmak, zenei illusztráció, valamint a zeneszerző kéziratos kottáinak 14 kötetes fakszimile kiadása tette még teljesebbé. A tárlat anyagát a varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet valamint a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtár készítette elő és bocsátotta rendelkezésre. "A középszert még érinteni sem óhajtanám...". Fryderyk Chopin története című kiállítást hónapokon át tartó körútja során több tízezer látogató tekintette meg, többek között olyan helyszíneken, mint az Országos Idegennyelvű Könyvtár (Budapest), valamint Debrecen, Szolnok, Győr, Eger megyei könyvtáraiban, de ezzel a kiállítással nyitotta meg kapuit egy fiatal, ámde nagyszabású kulturális intézmény, a pécsi Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. Minden kiállításmegnyitót egy művészeti esemény kísért, mely a befogadóintézménnyel közösen került megrendezésre. Ilyen volt Győrben a fiatal zongoraművész, Wojciech Waleczek fellépése a Richter János teremben, a város legimpozánsabb koncerttermében. A vándorkiállítások az Országos Idegennyelvű Könyvtár, illetve a budapesti Lengyel Intézet szervezésében valósultak meg. Fotó: Máté András

10 KÖNYVKIADVÁNYOK Az Európa Könyvkiadó gondozásában, 2009 decemberében látott napvilágot az a Chopinről szóló könyv, melynek szerzője a neves lengyel zenetörténész, Barbara Smoleńska-Zielińska. A rendkívül gazdag ismeretanyagot közlő, romantikus zeneszerző-óriás életének és művészetének szentelt Chopin című könyv egy életrajzi regény, mely magával ragadó lendülettel, érzékletesen ragadja meg a géniusz árnyalt jellemét, szellemiségét, lelkivilágát. A kordokumentumokra támaszkodó kötet, számos leírást közöl Chopin leveleiből, korabeli sajtóvisszhangokból, kritikákból. A könyvhöz tartozik még egy CD-melléklet, mely a 2005-ben megrendezett XV. Nemzetközi Fryderyk Chopin Zongoraversenyen elhangzott műveket tartalmazza. A könyv megjelenését a budapesti Lengyel Intézet támogatta. A 2010-es év a Chopin és Schumann évfordulók miatt volt jelentős, 2011-ben viszont Liszt Ferenc kerek, szintén kétszáz éves évfordulóját ünnepli a világ. A budapesti Lengyel Intézet Magyarország egyik vezető könyvkiadójával, a Gondolat kiadóval közösen vállalkozott Liszt Ferenc Chopin élete című biográfiájának újrakiadására. A zenetörténeti különlegességnek számító kötetetet Chopin és Liszt művészetének kiváló ismerője és interpretátora Szilasi Alex zongoraművész szerkesztette és látta el jegyzetekkel. Az könyv első magyar nyelvű kiadása, amelyet Wass Ottilia fordított franciából, 1873-ban jelent meg. A második, és egyben utolsó magyar kiadás 1926-ban látott napvilágot a Kultúra Könyvkiadó és Nyomda Rt. gondozásában, azóta csak a könyv egyes részletei jelentek meg 1959-ben a Liszt Ferenc válogatott írásai c. könyvben. Emiatt Liszt Chopin Élete című könyvét Magyarországon eddig csak kevesen ismerték, s a művet antikváriumokban is nehéz volt fellelni. A Gondolat kiadó által kiadott műhöz egy CD melléklet is társult Szilasi Alex válogatásában, melyen Liszt és Chopin művek csendülnek fel olyan művészek előadásában mint Jan Ignac Paderewski, Mauryce Rosenthal és Dohányi Ernő. A kötet bemutatójára november 26-án került sor, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, ahol Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Arkadiusz Bernaś, a Lengyel Intézet igazgatója, Bácskai István, a Gondolat Kiadó igazgatója, valamint Szilasi Alex zongoraművész, a könyv szakmai

11 szerkesztője beszélgettek a zenetörténeti különlegességnek számító mű keletkezésének körülményeiről, fogadtatásáról, Liszt és Chopin kapcsolatáról. A Chopin-szakértő kiváló zongoraművész elmondta, hogy e könyv nyelvezete nemcsak a korabeli életbe, a két kiváló művész kapcsolatába enged bepillantást, de a mű szerzője különleges értője és ismerője volt Chopin művészetének, lelki alkatának, s feljegyzései nyomán közelebb kerülhetünk a lengyel romantikus zeneszerző-óriás alakjához. Liszt közvetlenül Chopin halálát követően döntött a könyv megírása mellett, ily módon állítva emléket barátjának. A Liszt által francia nyelven papírra vetett kötetnyi írást először a francia La France Musicale magazin közölte le részletekben 1851-ben. Könyv formájában először 1852-ben adták ki francia nyelven. A könyvbemutató keretében fellépett egy fiatal ígéretes tehetség, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, Gyöngyösi Ivett is, aki Chopin műveket adott elő. A könyv megjelenését a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága, valamint a Lengyel Intézet támogatta. A GÖDÖLLŐI CHOPIN-SZOBOR Kevesen tudják, hogy Gödöllőn található a világ egyik legérdekesebb Chopin-szobora, mely Margó Ede alkotása. A fővárosi pályázatra jelentkező neves magyar szobrász célja Chopin magával ragadó romantikus zenéjének szimbólumokba ültetése volt, ezért helyezett a zongorája mögött alkotó zeneszerző elé egy zenei extázisban lévő táncospárt. A szobor-együttes megbotránkoztatta a korabeli közízlést, ezért a város csak jóval a szobor elkészülte után vásárolta meg az emlékművet. Eredetileg a Horváth-kertben akarták felállítani 1930-ban, de csak 1938-ban avatták fel a kőbányai Szent László téren. A világháborút szerencsésen átvészelte, majd 1948-ban raktárba került. Több helyen tárolták, a hetvenes évek végén Szentendrén állították ki decemberében a gödöllői zeneiskola igazgatójának javaslatára a Grassalkovich-kastéllyal szemközti zeneiskola kertjében helyezték el, az iskola pedig ekkor vette fel Chopin nevét. Fotó: Paweł Karnowski A nyárköszöntő improvizatív szabadtéri chopin-variációk, melyekre a Lengyel Intézet és a gödöllői Chopin Zeneiskola közös szervezésében került sor különféle, táncos, zenei és színház produkciókkal idézték fel a nagy zeneszerző alakját, Budapest határán túl, a gödöllői zeneiskola udvarának festői környezetében. A rendhagyó szabadtéri pikniken Márkos Albert (cselló) és Pozsár Máté (zongora) zenei iprovizációja vezette a népszerű táncos-koreográfus, Gemza Péter mozdulatimpresszióit, majd az Artus Színház szórakoztatta a tőlük megszokott rendhagyó módon az egybegyűlteket.

12 Chopin gödöllői szobra az időjárási viszontagságok hatására, valamint hányattatott sorsa miatt alapos tisztításra és konzerválásra szorult. A lengyel zeneszerzőóriás születésének kétszázadik évfordulója alkalmából tavaly december 8-án végre sor kerülhetett a megragadó szépségű romantikus alkotás helyrehozatalását követően a szobor újraavatására. A nagy lengyel zeneszerző nevét viselő zeneiskola előtt, december 18-án dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere, Ella Attila, a zeneiskola igazgatója, valamint Arkadiusz Bernaś, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója leplezték le a romantikus szoborcsoportot. A renoválás magyar és lengyel intézmények összefogásának köszönhetően jöhetett létre. Fo tó: Fotó: Paweł Karnowski

13 ZONGORAKLAVIATÚRA AZ ANDRÁSSY ÚTON KÖZTÉRI PROJEKT A Nemzetközi Chopin év keretében nemcsak komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal, internetes kvízjátékkal igyekeztünk gazdagabbá tenni a lengyel zeneszerzőóriás, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját, de egy különleges köztéri projekttel is szerettük volna hírül adni 2010, Chopin és a zene évének üzenetét. A gyalogátkelő meghosszabbításaként felfestésre kerülő zongoraklaviatúra az Andrássy út és a Nagymező utca sarkát díszítette a főváros szívében, a Magyar Állami Operaház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szomszédságában szeptember 13-tól egészen az év végéig. Az eredetileg gyalogátjárónak tervezett zongoraklaviatúra Helena Czernek és Klara Jankiewicz munkája, mely a Bęc Zmiana Alapítvány, Varsó Város Promóciós Irodája, valamint a varsói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés szaka által ban meghirdetett pályázat nyertes pályaműve. A nagy lengyel zeneszerző, Fryderyk Chopin alakját a fővárossal összekapcsoló művészeti projektek közül, ez a közúti gyalogátkelőt helyettesítő zongoraklaviatúra kerülhetett megvalósításra ősszel Varsóban, a lengyel fővárosban, ahol Chopin közel húsz éven ált élt és alkotott.

14 CHOPIN.HU A Fryderyk Chopin születésének kétszázadik évfordulójához kapcsolódó tematikus internetes portált a budapesti Lengyel Intézet hívta életre, egyúttal az oldal üzemeltetését is magára vállalva. A folyton mozgásban lévő, dinamikus és naprakész információkat tartalmazó internetes felület egész éven át új tartalmakkal, hírekkel, érdekességekkel, különleges interjúkkal várta az oldal látogatóit. Nem pusztán a Lengyel Intézet szervezésében megrendezésre kerülő programok kaptak helyet a honlapon, de más magyar intézmények kezdeményezéseként létrejövő rendezvények is. A hétről-hétre frissülő bejegyzések, melyek a nemzetközi Chopin-évforduló különböző helyszínein zajló aktualitásaival foglalkoztak a Chopin2010 lengyel portállal való együttműködésnek köszönhetően a világ különböző tájaira kalauzolhatták az oldal látogatóit. CHOPIN-KVÍZ A budapesti Lengyel Intézet, a bicentenárium kapcsán szeretett volna valami igazán különleges, s egyben interaktív eseménynek is helyet adni a gazdag és változatos koncertprogramok kínálatán túl. Így merült fel a húsz fordulóból álló grandiózus tudásvetélkedő gondolata, melynek keretében mintegy kétszáz, a nagy lengyel zeneszerző életére, munkásságára vonatkozó, illetve egyéb történelmi és kulturális vonatkozású feladvánnyal találkozhattak internetes oldalunk látogatói. A játékkal szerettünk volna széles tömegeket megmozgatni, - ezúttal mint aktív résztvevőket. Az összesen húsz héten át tartó vetélkedősorozat több fordulóból állt, s a résztvevő többtucat versenyző közt pedig hétrőlhétre értékes nyeremények, zenei kiadványok, albumok kerültek kisorsolásra. A versenyben legtöbb pontszámot elért résztvevők közül 2011 elején kisorsolásra kerül annak a két főnyertesnek a neve, akik Chopin nyomában egy emlékezetes lengyelországi utazáson vehetnek majd részt, melyet a szervezők biztosítanak.

15 CHOPIN ZENE LISZT PLAKÁTVERSENY A Chopin-zene-Liszt plakátkiállítás egy különleges kezdeményezésnek köszönhetően jött létre a 2010-ben világszerte zajló Nemzetközi Chopin Év keretében. A budapesti Lengyel Intézet, a varsói Magyar Intézet, a Magyar Plakát Társaság, valamint a krakkói Dydo Poster Collection Galéria által év elején közösen kiírt pályázat célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a két zenei géniusz különleges kapcsolatának szabad művészi feldolgozására. Ennek eredményeként több mint harminc magyar, illetve lengyel alkotó köztük profik és amatőrök - öntötte formába a két zeneszerző-óriás, Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc barátságát, kapcsolatát bemutató szabad asszociációit, a Gál Krisztián munkája legkülönfélébb módon és eszközökkel. A zsűribizottság tagjai: Árendás József, Arkadiusz Bernaś, Krzysztof Ducki, Krzysztof Dydo és Gordon István Baráth Ferenc, Gál Krisztián, valamint Ryszard Kajzer munkáit ítélte a legjobbaknak, de a pályázatra beküldött munkákból összeállított kiállításon, melyre július 20-án került sor, nemcsak a három győztes pályamű, de az alábbi művészek plakátjai is bemutatásra kerültek: Varga Gábora Farkas, P. Szatmáry István, Marcin Markowski, Klaudia Kost, Gál Krisztián, Tóth Tamás, Baráth Dávid, Gyárfás Péter, Orosz István, Tegze Judit, Tongori Szilvia, Radosław Łukaszewicz, Gyárfás Gábor, Gárdony Sándor, Keresztes Dóra, Felvidéki András és Ducki Tomek. Baráth Ferenc munkája A kiállítás egy országhatárokon átívelő promócióra teremtett lehetőséget, minthogy annak anyagát a Lengyel Intézeten kívül december 7-én a varsói Magyar Intézet is bemutatta. Rysz Ryszard Kajzer munkája

16 HELYI SZERVEZETEK KULTURÁLIS INTÉZETEK, ÉS MŰVÉSZEK EGYÉB KEZDEMÉNYEZÉSEI A Chopin Év keretében számos figyelemreméltó művészeti projekt látott napvilágot, melyek szervezői magyarországi intézemények, iskolák, alapítványok voltak. Egész éven át tartó töretlen lelkesedésük, mellyel szívükön viselték az évforduló sorsát nemcsak figyelemre méltó, de egyszersmind azt is jelzi, milyen fontos szerepet tölt be mind a mai napig a lengyel romantikus zeneirodalom legjelesebb képviselője az ország kulturális életében. A tavalyi évben születésének kétszázadik évfordulóját ünneplő zeneszerző-óriás életművének aktualitását, értékteremtő, inspiratív erejét mi sem tanúsítja jobban, mint az a tény, hogy számos magyarországi művészt késztetett figyelemreméltó vállalkozásokra, egymást érték a koncertkörutak, ciklikus fellépések, a chopini életművet más-más aspektusból és értelmezésben bemutató rendezvénysorozatok, reinterpretációk. Balázs János fiatal zongoraművész Chopin összes zongora- és kamaradarabja címmel mutatta be országszerte a Nemzetközi Chopin Év keretében hangversenyciklusát. Szilasi Alex a Magyar Tudományos Akadémia falai között idézte fel a szintén teljes chopin-i életművet, többhónapos koncertciklusával. A fiatal Érdi Tamás zongoraművész többtucat hazai és külföldi Chopin-koncertet adott a tavalyi év során, köztük első magyar előadóként lépve fel Chopin szülőhelyén, a nemrégiben felújított Żelazowa Woła-i emlékmúzeumban.

17 A Chopin 2010 magyarországi rendezvényeinek tiszteletbeli védnöki bizottsága: Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora Farkas Zoltán, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója Vásáry Tamás, zongoraművész René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete A Chopin 2010 magyarországi programsorozatának lengyel partnerei A Chopin 2010 magyarországi programsorozatának magyar partnerei A Chopin 2010 magyarországi programsorozatának médiatámogatói Lengyel Intézet 1065 Budapest, Nagymező u. 15., tel: (+361) , , ,

A MAGYAR SOROS EU-ELNÖKSÉG KULTURÁLIS ÉRTÉKEI

A MAGYAR SOROS EU-ELNÖKSÉG KULTURÁLIS ÉRTÉKEI A MAGYAR SOROS EU-ELNÖKSÉG KULTURÁLIS ÉRTÉKEI A Hungarofest különleges féléve 2011. január 1. június 30. Hungarofest, Budapest, 2011 Köszöntő A magyar soros EU-elnökség céljai között kiemelt szerepet kapott

Részletesebben

20 éves az Alkotó Muzsikusok Társasága

20 éves az Alkotó Muzsikusok Társasága 1 Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék 20 éves az Alkotó Muzsikusok Társasága The 20th anniversary of the Society of Creative Musicians - szakdolgozat

Részletesebben

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG HÍREI. XXXVI. évfolyam 2015/1

A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG HÍREI. XXXVI. évfolyam 2015/1 A MAGYAR KODÁLY TÁRSASÁG HÍREI XXXVI. évfolyam 2015/1 MEGHÍVÓ A Magyar Kodály Társaság tisztelettel meghívja az UTAK KODÁLYHOZ című zenés beszélgetés-sorozat első alkalmára, amelyet 2015. február 13-án,

Részletesebben

Nők a Gödöllői Művésztelepen A Híres Hölgyek Gödöllőn 2012 a Nők Éve rendezvénysorozat

Nők a Gödöllői Művésztelepen A Híres Hölgyek Gödöllőn 2012 a Nők Éve rendezvénysorozat XXI. évf. 11. szám 2012. március 28. Terjesztői ára: 75 Ft www.szolgalat.com Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 A felelős állattartásról rendezett tanácskozást a MÖSZ és a MEOE március 20- án Gödöllőn.

Részletesebben

Címlap: Hangverseny a Magyar Kultúra Napján a Néprajzi Múzeumban 2013. január 20. Angi István megemlékező írása a ZeneSzó 2. számában olvasható!

Címlap: Hangverseny a Magyar Kultúra Napján a Néprajzi Múzeumban 2013. január 20. Angi István megemlékező írása a ZeneSzó 2. számában olvasható! 2013 - Az 1. szám tartalomjegyzéke: Címlap: Hangverseny a Magyar Kultúra Napján a Néprajzi Múzeumban 2013. január 20. Címlap: Gál Béla Hangverseny a Magyar Kultúra Napján (Kocsis Klára)...........................................................

Részletesebben

Beszámolónkat szervezeti egységenkénti bontásban nyújtjuk be jóváhagyásra.

Beszámolónkat szervezeti egységenkénti bontásban nyújtjuk be jóváhagyásra. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ A 2011-es év vízválasztó volt a Hagyományok Háza működésében. A már menetrendszerű év eleji zárolás az intézményt ismét nehéz helyzetbe hozta, melyet kitartó kommunikációval amelyben

Részletesebben

A KULTÚRPONT IRODA HÍREI

A KULTÚRPONT IRODA HÍREI A KULTÚRPONT IRODA HÍREI BEMUTATTÁK A PÉCS2010 PROGRAMJAIT 2009. június 12-én Pécsett ünnepélyes keretek között bemutatták a Pécs2010 Európa Kulturális Fôvárosa programsorozat kulturális rendezvényeit.

Részletesebben

KEZDÉSRE HANGOLVA SAJTÓANYAG PÉCS EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010-ES PROGRAMJAIRÓL PÉCS, 2009. JÚNIUS 12. www.pecs2010.hu

KEZDÉSRE HANGOLVA SAJTÓANYAG PÉCS EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010-ES PROGRAMJAIRÓL PÉCS, 2009. JÚNIUS 12. www.pecs2010.hu KEZDÉSRE HANGOLVA SAJTÓANYAG PÉCS EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010-ES PROGRAMJAIRÓL PÉCS, 2009. JÚNIUS 12. www.pecs2010.hu KÖSZÖNTÔK 4 NAGYRENDEZVÉNYEK, FESZTIVÁLOK 8 KÉPZÔMÛVÉSZET, KIÁLLÍTÁSOK 13 KOMOLYZENE

Részletesebben

tartalom kalendárium 3 zenei közéletünk kritika mûhely hangversenynaptár próbajátékok 26, 40, 41, 42, 43

tartalom kalendárium 3 zenei közéletünk kritika mûhely hangversenynaptár próbajátékok 26, 40, 41, 42, 43 tartalom 2 kalendárium 3 zenei közéletünk NYári zenekari körkép Bár minden zenekarnál a nyár a szabadságolások idôszaka, emellett azért az együttesek promenádkoncerteket adnak, külföldi vendégszerepléseken

Részletesebben

10 MADÁRLÁTTA 12 BANDEMONDA 14 MÚLTIDÉZŐ 20 SZENÁTUS 21 PORTRÉ

10 MADÁRLÁTTA 12 BANDEMONDA 14 MÚLTIDÉZŐ 20 SZENÁTUS 21 PORTRÉ TARTALOM 03 IMPRESSZUM Főszerkesztők: Belinszky Anna, Mona Dániel Felelős kiadó: LFZE HÖK Kiadványterv, tördelés: Handler András Olvasószerkesztő: Széman Emese Rózsa Szerkesztők: 04 06 08 FIGYELŐ Hírek,

Részletesebben

BEKÖSZÖNTÔ KEDVES OLVASÓ!

BEKÖSZÖNTÔ KEDVES OLVASÓ! BEKÖSZÖNTÔ KEDVES OLVASÓ! A 2011-2012. tanév elsô Hírmondójával jelentkezünk most, melyet tíz évvel ezelôtt a Fodor évkönyvek mintájára indítottunk útjára. Nem tudhatjuk, hogy az utókor mit tart majd híreinkbôl

Részletesebben

Köszöntõ. A találkozás és a közös együttlét reményében kívánok Önöknek sikerekben és egészségben gazdag, békés esztendõt!

Köszöntõ. A találkozás és a közös együttlét reményében kívánok Önöknek sikerekben és egészségben gazdag, békés esztendõt! Köszöntõ Január hagyományosan a számvetés és a jövõbetekintés ideje. Mindannyian számba vesszük, hogy milyen évet hagyunk magunk mögött és mindenki felteszi magának a kérdést, hogy mi vár ránk az új esztendõben?

Részletesebben

Ve s z p r é m Me gy e i J o g ú Vá r o s m i n ő s í t ő el ő p á lyá z a t a I. FEJEZET

Ve s z p r é m Me gy e i J o g ú Vá r o s m i n ő s í t ő el ő p á lyá z a t a I. FEJEZET 2 Ve s z p r é m Me gy e i J o g ú Vá r o s m i n ő s í t ő el ő p á lyá z a t a I. FEJEZET 1 2. Veszprém szerepe a múltban és a jelenben, kötődései térséghez, régióhoz, nemzethez. Jelentősége Európa kulturális

Részletesebben

Közös kultúra, közös történelem, közös remény. Újdonságok. Adventi Kastélynapok. XVI. évf. 45. szám 2007. december 6. Terjesztői ára: 75 Ft

Közös kultúra, közös történelem, közös remény. Újdonságok. Adventi Kastélynapok. XVI. évf. 45. szám 2007. december 6. Terjesztői ára: 75 Ft XVI. évf. 45. szám 2007. december 6. Terjesztői ára: 75 Ft Közös kultúra, közös történelem, közös remény III. Nemzeti Együvé Tartozás Napja Harmadik alkalommal tartották meg Gödöllőn a Nemzeti Együvé Tartozás

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2013.

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2013. Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2013. I. Önkormányzat, közigazgatás Január 5. A Szent István-házzal szemközti parkos területen felavatták a 2. világháború után városunkban és a megyében letelepült

Részletesebben

isaszeg önkormányzati tájékoztató Dsida Jenő: Hálaadás

isaszeg önkormányzati tájékoztató Dsida Jenő: Hálaadás isaszeg önkormányzati tájékoztató XIV. évfolyam, 5. szám 2015. május Köszönöm Istenem az édesanyámat! Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat. Körülvesz virrasztó áldó szeretettel, Értem éjjel-nappal dolgozni

Részletesebben

Kiemelten támogatott érték

Kiemelten támogatott érték XXIII. évf. 1. szám 2014. január 21. Terjesztői ára: 75 Ft www.szolgalat.com Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 Februárban kezdődnek meg a gödöllői szennyvíztisztító telep fejlesztésének kivitelezési

Részletesebben

A 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSSEL ÖSSZEFÜGGÔ

A 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSSEL ÖSSZEFÜGGÔ KALENDÁRIUM A 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSSEL ÖSSZEFÜGGÔ egyes feladatokról szóló 1132/2010. (VI. 18.) Korm. határozat tárcánként meghatározott összegû zárolást rendelt el a fejezeti kezelésû elôirányzatokból.

Részletesebben

KAPTÁR. Az ünnepi könyvhét megyei megnyitója. XIV. évf. 2-3. (99.) szám A Jász-Nagykun-Szolnok megyei könyvtárak híradója 2005.

KAPTÁR. Az ünnepi könyvhét megyei megnyitója. XIV. évf. 2-3. (99.) szám A Jász-Nagykun-Szolnok megyei könyvtárak híradója 2005. KAPTÁR XIV. évf. 2-3. (99.) szám A Jász-Nagykun-Szolnok megyei könyvtárak híradója 2005. Az ünnepi könyvhét megyei megnyitója 76. Ünnepi Könyvhét megyei megnyitója Kiadós beszélgetések Jászok találkozója

Részletesebben

Rövid iskolatörténet

Rövid iskolatörténet 55. szám Jubileumi ünnepség December 17-én fél tizenkettőkor a zsúfolásig megtelt aulában Révay Lili köszöntötte a Bolyai János Gimnázium alapításának 20. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség vendégeit,

Részletesebben

CSEHI ÁGOTA 20 ÉVES A SZLOVÁKIAI MAGYAR ZENEBARÁTOK TÁRSASÁGA

CSEHI ÁGOTA 20 ÉVES A SZLOVÁKIAI MAGYAR ZENEBARÁTOK TÁRSASÁGA CSEHI ÁGOTA 20 ÉVES A SZLOVÁKIAI MAGYAR ZENEBARÁTOK TÁRSASÁGA 1 A kötet megjelenését a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta. Megjelentette a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága Csemadok

Részletesebben

Haydn a miénk is! Bicentenáriumi év Magyarországon

Haydn a miénk is! Bicentenáriumi év Magyarországon Haydn a miénk is! Erdődy Orsolya Haydn a miénk is! Bicentenáriumi év Magyarországon 2008 márciusában bízta meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Hungarofest Kht. keretein belül megalakult KLASSZ

Részletesebben

Madách Könyvtár Új folyam 86. Csongrády Béla. Remény a csillag (I II III.) Sorozatszerkesztő: Andor Csaba

Madách Könyvtár Új folyam 86. Csongrády Béla. Remény a csillag (I II III.) Sorozatszerkesztő: Andor Csaba Madách Könyvtár Új folyam 86. Csongrády Béla Remény a csillag (I II III.) Sorozatszerkesztő: Andor Csaba Fejezetek a Nógrád megyei Madách-kultusz elmúlt ötvenéves történetéből (1964 2014) A sorozat eddig

Részletesebben

Két világrekord abelvárosi Napokon

Két világrekord abelvárosi Napokon XXIII. évf. 31. szám 2014. szeptember 16. Terjesztői ára: 75 Ft www.szolgalat.com Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 Ajelenlegi konténer helyett amáv forgalmi épületében alakítják ki az új ideiglenes

Részletesebben

K R A K K Ó I M A G Y A R C E N T R U M É v e s b e s z á m o l ó 2 0 1 0

K R A K K Ó I M A G Y A R C E N T R U M É v e s b e s z á m o l ó 2 0 1 0 K R A K K Ó I M A G Y A R C E N T R U M É v e s b e s z á m o l ó 2 0 1 0 www.hungary.art.pl Cracovia Expressz Alapítvány 1077 Budapest, Rejtő u. 6. Tel: +36-1-342-4842 vagy +36 309-612-002 centrum@hungary.art.pl,

Részletesebben

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XXV. évfolyam 3. szám 2014. február 25. Ingyenes Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon Vers mindenkihez Reményik Sándor: Ne ítélj Közel

Részletesebben

Teljék be a kívánságunk, mint vízzel a teknõ, mint negyvennyolc kecske lába százkilencvenkettõ.

Teljék be a kívánságunk, mint vízzel a teknõ, mint negyvennyolc kecske lába százkilencvenkettõ. A Vikár Sándor Zeneiskola AMI és a Zenekultúra Támogatásáért Alapítvány lapja 2012. január 23. szám 2 Kürtszó 2012. január 23. szám Pulyka melle, malac körme liba lába, csõre Mit kívánjak mindnyájunknak

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! BEKÖSZÖNTÔ

KEDVES OLVASÓ! BEKÖSZÖNTÔ BEKÖSZÖNTÔ Visszanézni a megtett útra, akár hegyek közt, akár az életben, nem szerettem soha. Mindig csak arra néztem, ami elôttem volt. (Kodály Zoltán) KEDVES OLVASÓ! Iskolánk történetében az elmúlt esztendô

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ TISZTELT JUBILÁLÓ FESZTIVÁLLÁTOGATÓK!

KÖSZÖNTŐ TISZTELT JUBILÁLÓ FESZTIVÁLLÁTOGATÓK! 1 2 3 KÖSZÖNTŐ TISZTELT JUBILÁLÓ FESZTIVÁLLÁTOGATÓK! Kecskeméten minden évszaknak megvan a hagyományos fesztiválja, és mind egyéni hangulatokkal, színekkel és ízekkel reprezentálja a hírös város értékeit,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1.1 Tevékenység jellege 1. oldal. 1.2. 1.2.Tevékenységünk 2. oldal 1.3. 2.Országos, megyei, kistérségi és városi kiemelt rendezvények

Tartalomjegyzék. 1.1 Tevékenység jellege 1. oldal. 1.2. 1.2.Tevékenységünk 2. oldal 1.3. 2.Országos, megyei, kistérségi és városi kiemelt rendezvények Tartalomjegyzék 1.Helyzetelemzés 1. oldal 1.1 Tevékenység jellege 1. oldal 1.2. 1.2.Tevékenységünk 2. oldal 1.3. 2.Országos, megyei, kistérségi és városi kiemelt rendezvények 3.oldal 2.2. Erkel Ferenc

Részletesebben