A kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól szóló OKM tervezetének rövid összefoglalója

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól szóló OKM tervezetének rövid összefoglalója"

Átírás

1 A kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól szóló OKM tervezetének rövid összefoglalója Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében megvalósuló Egyablakos vámügyintézés megvalósítása című kiemelt projekt eredményeként a műtárgykiviteli engedélyezés terén is bevezetésre kerül a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetősége. A kiviteli engedélyezés megváltoztatásának célja: a) az eljárásrendet egyszerűbbé, a fenti nyertes projektet kivitelezve egyablakossá, gyorsabbá, olcsóbbá tenni az érintettek számára, illetve b) kizárni (vagy legkisebbre szűkíteni) a visszaélések lehetőségét. Ennek hatására módosult november 11-től a kulturális örökség védelméről szóló évi LXIV. törvény. A módosítás hatályba lépésével a kulturális javak kiviteli szempontú csoportosítása, a törvény ezzel kapcsolatos fogalomhasználata, valamint kiviteli eljárásra vonatkozó szabályai is megváltoztak. A törvény a kiviteli engedélyezés során három kategória szerint rögzíti a kivitel szabályait oly módon, hogy a törvényben rögzített rendelkezések csak akkor alkalmazhatóak, ha európai uniós jogi aktus jelen esetben a (meghatározott értékhatárt elérő) kulturális javak (Európai Unió területén kívülre történő) kiviteléről szóló december 18-i 116/2009/EK rendelet és annak végrehajtási rendelete másképp nem rendelkezik: - Védett kulturális javak, ahol a kiviteli engedély határozott időre szól. - Nem védett, de a kivitelre irányuló kérelem benyújtásának időpontjában legalább ötvenéves kulturális javak a törvény 47. (2) bekezdésében megjelöltek kivételével, ahol a kiviteli engedély határozatlan időre vagy 1-10 év határozott időre szól. A kiviteli engedély mellé a hatóság a kivitel jogszerűségéről kiállít egy műtárgykísérő igazolást is, amely a műtárgy eladásakor átruházható, és ezen csak a műtárgy adatai és fényképe szerepelnek (a tulajdonosi adatok nem), valamint egy záradék, amely kimondja: ez az irat a tárgy értékét, eredetiségét és tulajdonjogát nem igazolja. - Fenti két kategórián kívül eső kulturális javak, ahol a kivitel nem engedélyköteles, de a hatóság kérelemre a fenti igazolást kiállítja. Jelen rendelettervezet a kiviteli engedélyezési eljárás részletszabályait tartalmazza. A tervezet aszerint tagolódik alcímekre, hogy a kivitel a kulturális javak kiviteléről szóló december 18-i 116/2009/EK rendelet hatálya alá tartozik-e vagy sem. Amennyiben a kivitel az EK rendelet hatálya alá tartozik, a kiviteli engedélyezési eljárásra jelen rendeletnek kizárólag azon 8. -ban hivatkozott rendelkezései alkalmazandóak, amelyek az EK rendeletekkel összhangban állnak. Amennyiben a kivitel nem tartozik az EK rendelet hatálya alá, aszerint különülnek el az eljárási rendelkezések, hogy azok a védett kulturális javakra, a nem védett kulturális javakra, avagy mindkettőre egyaránt vonatkoznak.

2 Az oktatási és kulturális miniszter.../ OKM rendelete a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól A kulturális örökség védelméről szóló évi LXIV. törvény 93. (2) bekezdésének b) és p) pontjában, valamint az illetékekről szóló évi XCIII. törvény 67. -ának (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az 5. vonatkozásában az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el: 1. (1) A kulturális örökség védelméről szóló törvény hatálya alá tartozó kulturális javak Magyar Köztársaság területéről történő kivitelének engedélyezésére e rendelet szabályait kell alkalmazni. Kulturális javaknak a kulturális javak kiviteléről szóló december 18-i 116/2009/EK rendelet hatálya alá nem tartozó kivitelére vonatkozó közös szabályok 2. Az e rendelet alapján kiadott kiviteli engedély és műtárgykísérő igazolás nem mentesít az egyéb jogszabályokban előírt engedélyezési eljárások alól. 3. (1) A kulturális javak kivitelére vonatkozó engedély, illetve műtárgykísérő igazolás iránti kérelmet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (a továbbiakban: hatóság) által rendszeresített, e rendelet 1. mellékletében meghatározott tartalmú formanyomtatványon, illetve elektronikus űrlapon kell benyújtani a hatóságnak. (2) A kérelmet tárgyanként kell kitölteni, de a több tárgy egyidejű, azonos célállomásra irányuló kivitele iránti kérelem a rendelet 1. mellékletében meghatározott tartalmú, a hatóság által rendszeresített kiegészítő lap alkalmazásával egy formanyomtatványba, illetve elektronikus űrlapba foglalható. (3) A kérelem benyújtása, az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése, valamint az engedély és a műtárgykísérő igazolás kiállítása szempontjából a kulturális örökség védelméről szóló évi LXIV. törvény (a továbbiakban: Kötv.) pontjában meghatározott tárgyegyüttes egy tárgynak minősül. 4. Ha az eljárásban szakértő meghallgatása vagy szakértői vélemény beszerzése szükséges, az eljárásban szakértőként a 2. mellékletben felsorolt intézmények működnek közre. 5. (1) A kiviteli engedély, illetve a műtárgykísérő igazolás iránti eljárásért a kérelmezőnek igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie. (2) Az elsőfokú kiviteli engedélyezési eljárásért, illetve a Kötv. 57. szerinti műtárgykísérő igazolás iránti eljárásért fizetendő díj mértéke tárgyanként 7200 forint, a fellebbezési eljárásért fizetendő díj mértéke tárgyanként 8000 forint.

3 (3) A díjat a hatóság Magyar Államkincstár által vezetett számú bankszámlájára készpénzátutalással vagy átutalási megbízással kell megfizetni. (4) A díjfizetési kötelezettség tekintetében az illetékekről szóló évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 5. -ában és 28. -ának (2)-(3) bekezdését, a díj visszatérítésére az Itv át, az elévülés tekintetében az Itv ában foglaltakat kell megfelelően alkalmazni. (5) A díj a hatóság bevétele. Védett kulturális javaknak a kulturális javak kiviteléről szóló december 18-i 116/2009/EK rendelet hatálya alá nem tartozó kivitelére vonatkozó külön szabályok 6. (1) A védett kulturális javak kiviteli engedélye iránti kérelemben meg kell jelölni a kivitel célját, a külföldi őrzés helyét, a szállítás módját, továbbá a kulturális javak állagmegóvását és biztonságát biztosító feltételeket. (2) A kérelemhez mellékelni kell a) a kivitellel érintett tárgyra vonatkozó állami garanciavállalás, biztosítási szerződés vagy ezeknek megfelelő egyéb kötelezettségvállalás fennállását és tartalmát igazoló dokumentumokat, illetve b) a muzeális intézmény nyilvántartásában szereplő, külföldre kölcsön adott kulturális javak esetében a kölcsönadásról szóló, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló évi CXL. törvény 38. -ában meghatározott tartalmú szerződést és mellékletét. (3) A muzeális intézmény nyilvántartásában szereplő kulturális javak esetén a hatóság a külföldre történő kölcsönadáshoz szükséges, külön jogszabályban meghatározott előzetes hozzájárulás beszerzése érdekében megkeresi a kultúráért felelős minisztert. (4) Az engedély jogosultja - a (6) bekezdésben meghatározott kivétellel - a kivitt tárgyat legkésőbb az engedélyben meghatározott időtartam utolsó napján köteles visszaszállítani Magyarországra. (5) Az engedély jogosultja a kivitt tárgy Magyarországra történő visszaszállításának tényét annak megérkezésétől számított nyolc napon belül köteles a hatóság által rendszeresített, e rendelet 3. mellékletében meghatározott tartalmú formanyomtatványon bejelenteni a hatóságnak. (6) A kiviteli engedély meghosszabbítása esetén az e -ban foglaltakat értelemszerűen alkalmazni kell. Nem védett kulturális javaknak a kulturális javak kiviteléről szóló december 18-i 116/2009/EK rendelet hatálya alá nem tartozó kivitelére vonatkozó külön szabályok 7. (1) A nem védett kulturális javak esetében a kérelemhez mellékelni kell: a) a kulturális javak azonosításra alkalmas fényképét, b) könyvek és egyéb könyvtári dokumentumok esetén a címlapról készített másolatot, c) levéltári anyag esetén a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvény szerinti biztonsági másolatkészítésről szóló nyilatkozatot, d) a kulturális javak azonosítását elősegítő egyéb dokumentumokat (különösen szakirodalmi, kiállítási, árverési hivatkozásokat, műkereskedelmi számlát), illetve

4 e) az országba visszaviteli kötelezettséggel behozott kulturális javak esetében a visszaviteli kötelezettséget igazoló iratot. (2) A műtárgykísérő igazolás tartalmát e rendelet 4. melléklete határozza meg. (3) A hatóság a határozott időre szóló műtárgykísérő igazolás időtartamát a kulturális javak védetté nyilvánításának külön jogszabályban meghatározott szempontjai esetleges bekövetkezésének várható időpontjára tekintettel állapítja meg. Kulturális javaknak a kulturális javak kiviteléről szóló december 18-i 116/2009/EK rendelet hatálya alá tartozó kivitelére vonatkozó szabályok 8. A kulturális javaknak a Magyar Köztársaság területéről a kulturális javak kiviteléről szóló december 18-i 116/2009/EK rendelet hatálya alá tartozó kivitelének engedélyezésére e rendelet 3. (2)-(3) bekezdését, az 5. -át, illetve a 6. (2)-(4) bekezdéseit megfelelően alkalmazni kell. Záró rendelkezések 9. (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni. (2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól szóló 17/2001. (X. 18.) NKÖM rendelet, valamint a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól szóló 17/2001. (X. 18.) NKÖM rendelet módosításáról szóló 34/2005. (XII. 28) NKÖM rendelet hatályát veszti. (3) A Tanácsnak a kulturális javak kiviteléről szóló 116/2009/EK rendelete (2008. december 18.) és a Bizottságnak a kulturális javak kiviteléről szóló, 3911/92/EGK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó rendelkezésekről szóló 752/93/EGK rendelete (1993. március 30.) szerinti eljárás a hatóság hatáskörébe tartozik.

5 1. melléklet a.../2010. (...) OKM rendelethez a) A kulturális javak kivitelére vonatkozó engedély, illetve műtárgykísérő igazolás iránti kérelem tartalma 1. Kérelmező neve 2. Címzett (szállítási célország, hely) 3. Kivitel jellege: határozott vagy határozatlan idejű (védett kulturális javak kizárólag határozott időre vihetők ki az országból) 4. A kérelmező képviselője 5. A tárgy(ak) tulajdonosa 6. A kulturális tárgy kategóriája 7. A kulturális tárgy (javak) leírása (műfaji meghatározása) 8. KN-kód 9. Darabszám/mennyiség 10. Érték nemzeti fizetőeszközben 11. A kulturális tárgy (javak) kivitelének célja / Az engedély iránti kérelem indoka 12. A kulturális tárgy (javak) címe, neve [Cím vagy tárgy megjelölése] 13. Méretek (magasság, szélesség, mélység); 14. Készítési, keletkezési kor 15. Egyéb jellemzők (különleges jelzések, ismertető jegyek) 16. A kulturális tárgy (javak) azonosítását elősegítő dokumentumok 17. Alkotó vagy szerző, korszak, műhely és/vagy stílus 18. Anyag és készítési eljárás 19. A kérelmező vagy képviselőjének aláírása 20. A kulturális tárgy (javak) fényképe 21. Kiegészítő lapok: az esetleg használt kiegészítő lapok számának megjelölése. 22. A kivitelre vonatkozó további adatok 23. Védett kulturális javak esetén: a kivitel célja, a külföldi őrzés helye, a szállítás módja, továbbá a kulturális javak állagmegóvását és biztonságát biztosító feltételek leírása b) a több tárgy egyidejű, azonos célállomásra irányuló kivitele iránti kérelem esetén alkalmazandó kiegészítő lap tartalma 1. Alkotó vagy szerző, korszak, műhely és/vagy stílus 2. A kulturális tárgy (javak) címe, neve [Cím vagy tárgy megjelölése] 3. Készítési, keletkezési kor 4. Anyag és készítési eljárás 5. Méretek (magasság, szélesség, mélység); 6. Egyéb jellemzők (különleges jelzések, ismertető jegyek) 7. A kulturális tárgy (javak) leírása (műfaji meghatározása)

6 8. Darabszám/mennyiség 9. A kulturális tárgy kategóriája 10. KN-kód 11. Érték nemzeti fizetőeszközben

7 2. melléklet a.../2010. (...) OKM rendelethez A kulturális javak kivitelére irányuló eljárásban szakértőként közreműködő intézmények a kiviendő kulturális javak műfaja, besorolása 1. Magyarországi eredetű képzőművészeti alkotás (festmény, szobor, grafika, plakett, dombormű stb.) 2. Külföldi eredetű képzőművészeti alkotás, kivéve a 3. és 5. pontnál lévők 3. Iparművészeti alkotás, kelet-ázsiai eredetű műtárgy 4. Népművészeti és néprajzi alkotás, tárgy 5. A magyar nemzet és Magyarország népei történelmének emlékei, régészeti leletei, régészeti emléknek nem minősülő pénzérme és egyéb numizmatikai tárgy 6. Könyvek, antikváriák, zeneművek, térképek és egyéb nyomtatványok, kéziratok, hangfelvételek, elektronikus információ hordozók 7. Ásványtani, őslénytani és természettudományi leletek szakértő (köz)intézmény MAGYAR NEMZETI GALÉRIA SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM az intézmény címe 1014 Budapest, Budavári Palota A-B-C-D épület 1146 Budapest, Dózsa György út 41. IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM 1091 Budapest, Üllői út NÉPRAJZI MÚZEUM MAGYAR NEMZETI MÚZEUM ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér Budapest, Múzeum krt Budapest, Budavári Palota F épület 1088 Budapest, Baross u Irodalmi emlékek PETŐFI IRODALMI MÚZEUM 1053 Budapest, Károlyi Mihály u Színháztörténeti emlékek ORSZÁGOS SZÍNHÁZTÖRTÉNETI 1013 Budapest, Krisztina krt. 57. MÚZEUM ÉS INTÉZET 10. Műszaki, technika- és MAGYAR MŰSZAKI ÉS 1146 Budapest, Városligeti közlekedéstörténeti emlékek KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM krt Zenetörténeti emlékek MAGYAR TUDOMÁNYOS 1014 Budapest, Táncsics M. u.

8 AKADÉMIA ZENETÖRTÉNETI MÚZEUMA 12. Hadtörténeti emlékek HADTÖRTÉNETI MÚZEUM 1014 Budapest, Tóth Árpád sétány Sporttörténeti emlékek TESTNEVELÉSI ÉS SPORTMÚZEUM 1143 Budapest, Dózsa György út Mezőgazdaság-történeti emlékek MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM 1146 Budapest Városliget, Széchenyi sziget 15. Budapest várostörténetére vonatkozó emlékek és BUDAPESTI TÖRTÉNETI MÚZEUM 1014 Budapest, Budavári Palota E épület leletek 16. Kereskedelmi és vendéglátó-ipari emlékek MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUM 1051 Budapest, Szent István tér Orvos- és SEMMELWEIS 1013 Budapest, Apród u gyógyszerészettörténeti emlékek ORVOSTÖRTÉNETI MÚZEUM, KÖNYVTÁR ÉS LEVÉLTÁR 18. Rendőrség- és BŰNÜGYI ÉS RENDŐRSÉG Budapest, Mosonyi u. 7. bűnözéstörténeti tárgyi emlékek TÖRTÉNETI MÚZEUM 19. Neveléstudományi (pedagógiai) emlékek ORSZÁGOS PEDAGÓGIAI KÖNYVTÁR ÉS MÚZEUM 1089 Budapest, Györffy I. u A tűzkárok elleni küzdelem, a tűzvédelem tárgyi emlékei TŰZOLTÓ MÚZEUM LEVÉLTÁR (VAGY BÁRMELY KÖZLEVÉLTÁR) Budapest, Martinovics tér Bélyegek, filatélia BÉLYEGMÚZEUM 1074 Budapest, Hársfa u Iratok, irategyüttesek MAGYAR ORSZÁGOS 1014 Budapest, Bécsi kapu tér Építészettörténeti emlékek MAGYAR ÉPÍTÉSZETI 24. Vízügytörténeti és környezetvédelmi emlékek MÚZEUM MAGYAR KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MÚZEUM 25. Mozgófilmek MAGYAR NEMZETI 26. Egyház- és vallástörténeti emlékek, kegytárgyak, műalkotások FILMARCHÍVUM A tárgy jellegének megfelelő fenti közgyűjtemények, az alábbi illetékes felekezeti intézmények bevonásával: ORSZÁGOS KATOLIKUS GYŰJTEMÉNYI KÖZPONT EVANGÉLIKUS ORSZÁGOS MÚZEUM 1036 Budapest, Mókus u Esztergom, Kölcsey u Budapest, Budakeszi út 51/B 1071 Budapest, Városligeti fasor Budapest, Deák tér 4.

9 ORSZÁGOS REFORMÁTUS GYŰJTEMÉNYI KÖZPONT ORSZÁGOS ZSIDÓ VALLÁSI ÉS TÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 1146 Budapest, Abonyi u Budapest, Dohány u. 2.

10 3. melléklet a.../2010. (...) OKM rendelethez A visszaszállítás tényéről szóló bejelentés formanyomtatványának tartalma 1. Az engedélyes neve 2. Az engedély száma 3. A visszaszállítás időpontja

11 4. melléklet a.../2010. (...) OKM rendelethez A műtárgykísérő igazolás tartalma 1. Az igazolás száma: [Reference number of this certificate] A kulturális tárgy azonosításának szempontjai: [Criteria to be used for identification of the cultural object] 2. Műfajának (besorolásának) meghatározása: [Description] A kategória megnevezése: [Name of the category] A kategória sorszáma: [Number of the category] 3. Címe vagy neve: [Title or subject] 4. Alkotó vagy szerző, korszak, műhely és/vagy stílus: [Artist, period, workshop and/or style] 5. Készítési kor: [Dating] 6. Méretek: [Measurements] 7. Anyag és készítési eljárás [Medium or technique] 8. Egyéb jellemzők: [Other characteristics] 9. Csatolt tárgyjegyzék oldalainak száma (gyűjtemény esetén kötelező) [Number of pages of attached list of objetcs in case of collections obligatory] 10. A kulturális tárgy fényképe [Photograph of cultural object] 11. A kiállítás helye és időpontja: [Place and date of issuing] Budapest, év [year] / hó [month] / nap [day] 12. Érvényesség lejárta: [Valid until] év [year] / hó [month] / nap [day] 13. A kiállító hatóság aláírása és bélyegzője: [Signature and stamp of the issuing authority] 14. Záradék: [Clause] Jelen igazolás nem tanúsítja a kulturális tárgy (javak) szerzőségét, korát, értékét és eredetiségét! [Present certificate does not certify the authority, age, value and originality of cultural goods!]

A nemzeti erőforrás miniszter 14/2010. (XI. 25.) NEFMI rendelete a kulturális javak kiviteli engedélyezéséről

A nemzeti erőforrás miniszter 14/2010. (XI. 25.) NEFMI rendelete a kulturális javak kiviteli engedélyezéséről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 179. szám (2010. november 25.) 25991-25995.oldal A nemzeti erőforrás miniszter 14/2010. (XI. 25.) NEFMI rendelete a kulturális javak kiviteli engedélyezéséről A kulturális

Részletesebben

17/2001. (X. 18.) NKÖM rendelet. a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól

17/2001. (X. 18.) NKÖM rendelet. a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól 17/2001. (X. 18.) NKÖM rendelet a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 9 -a (2) bekezdésének b) pontjában (a továbbiakban:

Részletesebben

A 35/2011. (VI.27.) NEFMI

A 35/2011. (VI.27.) NEFMI A nemzeti erőforrás miniszter 35/2011. (VI.27.) NEFMI rendelete a népi iparművészettel kapcsolatos állami feladatok végrehajtásáról szóló 12/2004. (V.21.) NKÖM rendelet módosításáról A muzeális intézményekről,

Részletesebben

Az oktatási és kulturális miniszter. /2007. (...) OKM rendelete

Az oktatási és kulturális miniszter. /2007. (...) OKM rendelete A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 94. (4) bekezdése szerint A törvény hatálya alá tartozó intézményekben,

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. (...) GKM rendelete. a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. (...) GKM rendelete a kereskedelmi szakértői tevékenység engedélyezéséről A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. -a (2) bekezdésének c) pontjában

Részletesebben

Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete

Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete 1 Az igazságügyi miniszter /2016. ( ) IM rendelete 1. melléklet a számú előterjesztéshez a közös jogkezelő szervezetek és a független jogkezelő szervezetek jogkezelési tevékenységének bejelentésével, valamint

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 54. szám 12857

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 54. szám 12857 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 54. szám 12857 A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 40/2010. (IV. 15.) FVM rendelete az erdészeti hatósági eljárásban fizetendõ igazgatási szolgáltatási díjakról

Részletesebben

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tervezet előterjesztője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A Szépművészeti Múzeum ALAPÍTÓ OKIRATA. Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum ALAPÍTÓ OKIRATA. Szépművészeti Múzeum A Szépművészeti Múzeum ALAPÍTÓ OKIRATA A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény (a továbbiakban: Kt.) 2. -ának (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján,

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2010. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2010. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. ( ) FVM rendelete az erdészeti hatósági eljárásban fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértékéről és megfizetésének részletes szabályairól Az erdőről,

Részletesebben

Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: :40. Parlex azonosító: R3CHSK6U0001

Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: :40. Parlex azonosító: R3CHSK6U0001 Iromány száma: T/3372. Benyújtás dátuma: 2018-11-06 18:40 Miniszterelnökség Parlex azonosító: R3CHSK6U0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl

Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 2. oldal d) 26 vagy annál több földrészlet esetén az első 25 föl Magyar joganyagok - 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet - a földvédelmi hatósági eljárás ig 1. oldal 30/2015. (VI. 5.) FM rendelet a földvédelmi hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának mértékéről és

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM TERVEZET ELŐTERJESZTÉS A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény végrehajtásáról szóló 9/2006. (V. 9.) NKÖM rendelet módosításáról Budapest, 2007.

Részletesebben

1.Általános rendelkezések. 3. (1) Az anyakönyvi esemény lefolytatására elsősorban a hivatali helység szolgál.

1.Általános rendelkezések. 3. (1) Az anyakönyvi esemény lefolytatására elsősorban a hivatali helység szolgál. Kőröshegy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (III.22.) önkormányzati rendelete az anyakönyvi esemény engedélyezéséről, és az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó szolgáltatások díjáról Kőröshegy

Részletesebben

Magyar joganyagok - 16/2017. (XII. 7.) IM rendelet - az ügyvédi kamarai hatósági eljá 2. oldal 6. (1) Az ügyvédi iroda és az európai közösségi jogászi

Magyar joganyagok - 16/2017. (XII. 7.) IM rendelet - az ügyvédi kamarai hatósági eljá 2. oldal 6. (1) Az ügyvédi iroda és az európai közösségi jogászi Magyar joganyagok - 16/2017. (XII. 7.) IM rendelet - az ügyvédi kamarai hatósági eljá 1. oldal 16/2017. (XII. 7.) IM rendelet az ügyvédi kamarai hatósági eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea

SZENT-GYÖRGYI EST  Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea Kedves Érdeklődő! A Szent-Györgyi Est főként budapesti múzeumok programlehetőségeit tartalmazza, kerületenként, betűrendbe

Részletesebben

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003

Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: :23. Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Iromány száma: T/384/7. Benyújtás dátuma: 2018-07-05 12:23 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1M3V9K140003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai István,

Részletesebben

Hogyan tudhatom meg, hogy egy tárgy mûtárgy, a kulturális javak körébe tartozik, vagy esetleg védett is?

Hogyan tudhatom meg, hogy egy tárgy mûtárgy, a kulturális javak körébe tartozik, vagy esetleg védett is? Mûkincsek, mûtárgyak Hogyan tudhatom meg, hogy egy tárgy mûtárgy, a kulturális javak körébe tartozik, vagy esetleg védett is? Mûtárgy, mûkincs, régiség, (régészeti) leletek, muzeális tárgy, nemzeti kincsek,

Részletesebben

A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Levéltári Kutatási Szabályzata

A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Levéltári Kutatási Szabályzata A BCE Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár Levéltári Kutatási Szabályzata A BCKT 2014.05.14-ei ülésén a 16/2014.(V.14.) számú határozatával támogatta a Szabályzat elfogadását. Ezzel egyidejűleg a tárgyban

Részletesebben

A Kiadmányozási jogkör átruházásáról

A Kiadmányozási jogkör átruházásáról 4. számú függelék az 1/2008. (MK. 24.) OKM utasításhoz [Szervezeti és Működési Szabályzat 5. számú melléklete] A Kiadmányozási jogkör átruházásáról A) A kiadmányozási jogkör átruházása hatósági ügyekben:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. február 24-i -i testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. február 24-i -i testületi ülésére Tisztelt Képviselő-testület! ELŐTERJESZTÉS Mágocs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. február 24-i -i testületi ülésére Tárgy: Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény alapító

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 135. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 135. szám MAGYAR KÖZLÖNY 135. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. szeptember 5., hétfő Tartalomjegyzék 272/2016. (IX. 5.) Korm. rendelet A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére

Részletesebben

Hatáskörrel rendelkező szerv. Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Budapest, Mészáros u.

Hatáskörrel rendelkező szerv. Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Budapest, Mészáros u. Fokozottan védett állatfajok esetén a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. (2) bekezdése alapján engedélyköteles tevékenység engedélyezése. Hatáskörrel rendelkező szerv Pest Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(IX.14.) önkormányzati rendelete A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a közútkezelői hozzájárulás kiadásának

Részletesebben

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter... /2006. (..) ÖTM rendelete ingatlan-értékbecslés területén az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege

Részletesebben

JOGSZABÁLY. L. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Ára: 782 Ft 2006. FEBRUÁR 13. TARTALOM

JOGSZABÁLY. L. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Ára: 782 Ft 2006. FEBRUÁR 13. TARTALOM L. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM Ára: 782 Ft 2006. FEBRUÁR 13. oldal JOGSZABÁLY 34/2005. (XII. 28.) NKÖM rendelet a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól szóló 17/2001. (X. 18.) NKÖM rendelet

Részletesebben

A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére. Matskási István címzetes főigazgató

A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére. Matskási István címzetes főigazgató A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére Matskási István címzetes főigazgató Természettudományos szakmuzeológusok továbbképzése 2017 Magyar Természettudományi Múzeum 1 Az 1997.

Részletesebben

16/1999. (XI.18.) NKÖM

16/1999. (XI.18.) NKÖM Összefoglaló a szomszédos jogok közös kezelését végző egyesületek nyilvántartásának szabályairól szóló 16/1999. (XI.18.) NKÖM rendelet módosításáról szóló rendelettervezetről A tervezett szabályozás célja

Részletesebben

A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA

A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA Iktatószám: 31487-7/2007 A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 88. -ának és az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998.

Részletesebben

28/2007. (V. 31.) IRM rendelet

28/2007. (V. 31.) IRM rendelet 28/2007. (V. 31.) IRM rendelet a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásával és tartózkodásával kapcsolatos eljárások díjáról A

Részletesebben

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 1. oldal 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet a külföldi felhasználásra szánt közokiratok felülhitelesítésének szabályairól

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület március 23-án tartandó ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület március 23-án tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés a Képviselő-testület 2017. március 23-án tartandó ülésére Javaslat a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat

Részletesebben

A talajterhelési díjról

A talajterhelési díjról A talajterhelési díjról szóló 14/2018. (XII.01.) önk. rendelet I. Fejezet...2 Általános rendelkezés...2 A rendelet célja és hatálya...2 II. Fejezet...2 A talajterhelési díj megállapítása, bevallása és

Részletesebben

Vonatkozó jogszabályok:

Vonatkozó jogszabályok: Vonatkozó jogszabályok: - A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény. - Az illetékekről

Részletesebben

MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK

MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2018. (VI. 01.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú utakon súlykorlátozás bevezetéséről Mindszentkálla község Önkormányzatának

Részletesebben

A rendelet hatálya. Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról

A rendelet hatálya. Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról Esztergom Város Önkormányzatának 29/2007. (IV.27.) ör. rendelete az idősek támogatásáról (Egységes szerkezetben a 26/2008.(III.20.)* esztergomi ör. rendelettel) Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

25/2008. SZÁMÚ MEGYEI MÚZEUMIGAZGATÓI UTASÍTÁS Közlési szabályzat a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága intézményeiben

25/2008. SZÁMÚ MEGYEI MÚZEUMIGAZGATÓI UTASÍTÁS Közlési szabályzat a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága intézményeiben PEST MEGYEI MÚZEUMOK IGAZGATÓSÁGA - FERENCZY MÚZEUM 2001 Szentendre, Pf. 49 Ügyiratszám: A/192/1/2008 /Fax +36 06-26 310-790, 310-244 Ügyintéző: Bertók Judit SZJ 193. Adósz: 15440196-2-13 Hivatk.sz.: Szlasz.:

Részletesebben

A kulturális szakértők egyik működési területe: az akkreditációra benyújtott szakmai továbbképzési programok véleményezése

A kulturális szakértők egyik működési területe: az akkreditációra benyújtott szakmai továbbképzési programok véleményezése Közművelődési szakértők országos konferenciája 2009. október 8.-10. Szilvásvárad A kulturális szakértők egyik működési területe: az akkreditációra benyújtott szakmai továbbképzési programok véleményezése

Részletesebben

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések

A rendelet hatálya. Értelmező rendelkezések Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (III.3.) számú rendelete az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről*

Részletesebben

Iromány száma: T/4075. Benyújtás dátuma: :58. Parlex azonosító: PQ45VQ1Y0002

Iromány száma: T/4075. Benyújtás dátuma: :58. Parlex azonosító: PQ45VQ1Y0002 Iromány száma: T/4075. Benyújtás dátuma: 2018-12-21 13:58 Miniszterelnökség Parlex azonosító: PQ45VQ1Y0002 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

A belügyminiszter. BM rendelete

A belügyminiszter. BM rendelete A belügyminiszter / ( ) BM rendelete az egyes tűzmegelőzési hatósági, szakhatósági eljárásokért és szolgáltatásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

A szerzői jogi törvény változásainak. Tószegi Zsuzsanna PhD főtanácsadó, egyetemi docens. Networkshop 2009 Szeged, 2009. április 15-17.

A szerzői jogi törvény változásainak. Tószegi Zsuzsanna PhD főtanácsadó, egyetemi docens. Networkshop 2009 Szeged, 2009. április 15-17. A szerzői jogi törvény változásainak hatása a közgyűjteményekre ekre Tószegi Zsuzsanna PhD főtanácsadó, egyetemi docens Networkshop 2009 Szeged, 2009. április 15-17. A szerzői jogi törvény 2008. évi módosításai

Részletesebben

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA

AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA Iktatószám: 9435/2008. AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 88. -ának és az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998.

Részletesebben

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet

144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet 144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről A

Részletesebben

T/1489. számú. törvényjavaslat

T/1489. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1489. számú törvényjavaslat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996.

Részletesebben

1. A bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. törvény a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. A bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. törvény a helyébe a következő rendelkezés lép: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 2. (T/10525) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019. (II.22.) önkormányzati rendelete a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról Gödöllő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 165. szám 21367 V. A Kormány tagjainak rendeletei A Miniszterelnökséget vezető miniszter 47/2015. (XI. 2.) MvM rendelete a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit

Részletesebben

Magyar joganyagok - 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - az első sikeres nyelvvizsga 2. oldal (2) Az pont c) alpontja szerinti esetben az emelt

Magyar joganyagok - 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - az első sikeres nyelvvizsga 2. oldal (2) Az pont c) alpontja szerinti esetben az emelt Magyar joganyagok - 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet - az első sikeres nyelvvizsga 1. oldal 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett

Részletesebben

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról Zsámbék Város Képviselő-testületének 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E a telekadóról A Helyi adókról szóló (továbbiakban: Htv.) többször módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1) bekezdése,

Részletesebben

Lopott, eltűnt műtárgyak visszaszerzése:

Lopott, eltűnt műtárgyak visszaszerzése: ME-ÖHF / 2018.03.27. A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 2018. április 1-jén hatályba lépő módosításai (A módosításokat megállapította: 2017. évi CLXXXI. törvény) Az örökségvédelmi

Részletesebben

1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítása

1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítása 2015. évi törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény módosításával összefüggő egyes törvények

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 A Gazdasági Kabinet 2017. április 25-ei ülésén megtárgyalta és elfogadta az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi támogatásáról és ingyenessé tételéről szóló

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a nemzetgazdasági érdekre történő hivatkozással benyújtott tartózkodási engedély kérelmezésének rendjéről

TÁJÉKOZTATÓ. a nemzetgazdasági érdekre történő hivatkozással benyújtott tartózkodási engedély kérelmezésének rendjéről TÁJÉKOZTATÓ a nemzetgazdasági érdekre történő hivatkozással benyújtott tartózkodási engedély kérelmezésének rendjéről A tartózkodási engedély első alkalommal történő kérelmezése 1.) A tartózkodási engedély

Részletesebben

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról. 1. A rendelet hatálya

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról. 1. A rendelet hatálya Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015.(XII.1.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról Kápolnásnyék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról

Részletesebben

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM A Miniszterelnökséget vezető miniszter 48/2015. (XI. 2.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló egyes agrár-vidékfejlesztési

Részletesebben

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének../2019.(..) rendelete a zaj elleni védelem helyi szabályairól

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének../2019.(..) rendelete a zaj elleni védelem helyi szabályairól Előterjesztés 1. sz. melléklete Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének../2019.(..) rendelete a zaj elleni védelem helyi szabályairól Budapest Főváros IX. Kerület

Részletesebben

7. 3 Hatályon kívül helyezve.

7. 3 Hatályon kívül helyezve. Kesztölc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelete a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és

Részletesebben

T/17968/10. szám. Az Országgyűlés. a j á n l á s a

T/17968/10. szám. Az Országgyűlés. a j á n l á s a T/17968/10. szám Az Országgyűlés Kulturális és sajtó bizottságának Alkotmány- és igazságügyi bizottságának Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának Önkormányzati bizottságának a j á n l á s

Részletesebben

XV. Nukleáris Technikai Szimpózium december Hullán Szabolcs

XV. Nukleáris Technikai Szimpózium december Hullán Szabolcs A 184/2016 (VII.13.) Korm. rendelet (Az Atv. hatálya alá tartozó építményekkel, létesítményekkel kapcsolatos műszaki szakértői, tervezői, műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői szakmagyakorlásra alkalmasság

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 12-i rendes nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 12-i rendes nyílt ülésére Iktatószám: 02/88-10/2018. Tárgy: szociális tűzifa rendelet Melléklet: rendelet-tervezet ELŐTERJESZTÉS Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. november 12-i rendes nyílt ülésére Előterjesztő:

Részletesebben

1. Ügy megnevezése, tárgya. 2. Eljáró hatóság megnevezése, postai és elektronikus címe, telefon- és telefax száma, ügyfélfogadás rendje, ügyintéző

1. Ügy megnevezése, tárgya. 2. Eljáró hatóság megnevezése, postai és elektronikus címe, telefon- és telefax száma, ügyfélfogadás rendje, ügyintéző 1. Ügy megnevezése, tárgya A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. tv. 56. -60/C. alapján

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :47. Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Iromány száma: T/15373. Benyújtás dátuma: 2017-04-26 17:47 Miniszterelnökség Parlex azonosító: 18Q17QZ90004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ALAPÍTÓ OKIRATA. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ALAPÍTÓ OKIRATA. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ALAPÍTÓ OKIRATA A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény (a továbbiakban: Kt.) 2. -ának (2) bekezdésében foglalt

Részletesebben

Az anyakönyvi eljárással kapcsolatos évi változások január 18.

Az anyakönyvi eljárással kapcsolatos évi változások január 18. Az anyakönyvi eljárással kapcsolatos 2016. évi változások 2016. január 18. Dr. Csongrádi Helga törvényességi referens Csongrád Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti

Részletesebben

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár ALAPÍTÓ OKIRATA. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár ALAPÍTÓ OKIRATA. Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár ALAPÍTÓ OKIRATA A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény (a továbbiakban: Kt.) 2. -ának (2) bekezdésében

Részletesebben

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testülete. 8/2017 (III. 31.) önkormányzati rendelete

Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testülete. 8/2017 (III. 31.) önkormányzati rendelete Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő- testülete 8/2017 (III. 31.) önkormányzati rendelete a védett és korlátozott övezetekbe történő behajtás rendjéről Biatorbágy Város Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

A Kormány 199/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelete. a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központról

A Kormány 199/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelete. a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központról MAGYAR KÖZLÖNY (MAGYARORSZÁG H I VATALOS LAPJA) * 108. szám * 2014. augusztus 1., péntek * 11976-11980. oldal A Kormány 199/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelete a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási

Részletesebben

14/2001. (VI.27.) Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat

14/2001. (VI.27.) Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat 14/2001. (VI.27.) Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat rendelete a XII. kerületi korlátozott várakozási övezetekről, a lakossági és intézményi közterületi várakozási engedélyekről A Budapest Hegyvidék

Részletesebben

Tájékoztató az azonosítóengedélyezési eljárásokról

Tájékoztató az azonosítóengedélyezési eljárásokról Tájékoztató az azonosítóengedélyezési eljárásokról Az azonosítók használatát a hatóság az elektronikus hírközlési szolgáltatók kérelmére engedélyezi és az engedélyt kérelemre vagy hivatalból indított eljárással

Részletesebben

Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(II.12.) önkormányzati rendelete (N0)

Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(II.12.) önkormányzati rendelete (N0) Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(II.12.) önkormányzati rendelete (N0) az anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályairól és a házasságkötéshez többletszolgáltatásért fizetendő

Részletesebben

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 1. pontja mely a módosított okirat pontjában szerepel helyébe a következő rendelkezés lép:

Módosító okirat. 1. Az alapító okirat 1. pontja mely a módosított okirat pontjában szerepel helyébe a következő rendelkezés lép: Okirat száma: 3394-2/2015. Módosító okirat A Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény a Téglás Városi Önkormányzat Képviselőtestülete által 2013. október 8. napján kiadott, 99/2013. (X.08.) számú határozattal

Részletesebben

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez

16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez 16. számú melléklet a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelethez I. A járművek származás-ellenőrzési nyilvántartásba vételéhez szükséges okmányok 1. A nyilvántartásba vételi eljárás megindítására irányuló kérelem

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015.(V.26.) sz. rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi

Részletesebben

2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról 1

2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról 1 OptiJUS Opten Kft. I 2012. évi XXX. törvény 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról 1 óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 1. Értelmező

Részletesebben

Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X. 11.) önkormányzati rendelete a járművek közlekedésének helyi közutakon történő

Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X. 11.) önkormányzati rendelete a járművek közlekedésének helyi közutakon történő Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (X. 11.) önkormányzati rendelete a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és

Részletesebben

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 20/2016.(IX.26.) önkormányzati rendelete 1

Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 20/2016.(IX.26.) önkormányzati rendelete 1 Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2016.(IX.26.) önkormányzati rendelete 1 a település korlátozással terhelt helyi közútjaira történő behajtás rendjéről és a fizetendő díjakról Kihirdetési

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

28/2007. (V. 31.) IRM rendelet

28/2007. (V. 31.) IRM rendelet Hatály: 2016.XI.24. - 28/2007. (V. 31.) IRM rendelet a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásával és tartózkodásával kapcsolatos

Részletesebben

Engedélyezési eljárásra vonatkozó eljárási szabályok. Az engedélyek kiadásához a kérelmezőnek előzetesen kell az engedélykérelmet benyújtani.

Engedélyezési eljárásra vonatkozó eljárási szabályok. Az engedélyek kiadásához a kérelmezőnek előzetesen kell az engedélykérelmet benyújtani. Engedélyezési eljárásra vonatkozó eljárási szabályok I. Általános szabályok A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény (Mnbtv.) 46. -ában foglalt rendelkezések alapján az MNB hatósági eljárásaira

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

I. Szakmai indokolás. II. Rendelettervezet. ... /2009. (...) OKM rendelet

I. Szakmai indokolás. II. Rendelettervezet. ... /2009. (...) OKM rendelet A kulturális szakértői tevékenység folytatásának feltételeiről és a kulturális szakértői nyilvántartás vezetéséről szóló rendelettervezetet tartalmazó előterjesztés I. Szakmai indokolás A Magyar Köztársaság

Részletesebben

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati rendelete A kihirdetés módja: kifüggesztés A kihirdetés napja: 2010. június 18. dr. Xantus Judit jegyző Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) sz. önkormányzati

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestületének 63/2008. (XII. 19.) rendelete a kerület közterületein a járművel várakozás rendjének szabályozásáról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a

Frissítve: szeptember :51 Netjogtár Hatály: 2018.I.1. - Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a Magyar joganyagok - 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet - a fegyverismereti vizsga, a fe 1. oldal 50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet a fegyverismereti vizsga, a fegyverforgalmazási vizsga, a lőfegyver, lőszer

Részletesebben

Segédlet. Általános tudnivalók

Segédlet. Általános tudnivalók Segédlet az árutermő, törzs- és kísérleti borszőlőültetvény telepítési-, pótlási-, illetve fajtaváltásiengedély kérelemhez kapcsolódó a 37/2012. (III. 8.) MVH Közleményben rendszeresített, a 178/2012.

Részletesebben

(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok üzembentartójára.

(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok üzembentartójára. Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelete Erzsébetváros közterületein a járművel várakozás rendjéről, a várakozási hozzájárulásokról

Részletesebben

A Nyíregyházi Egyetem Elismerési Bizottságának ügyrendje

A Nyíregyházi Egyetem Elismerési Bizottságának ügyrendje A Nyíregyházi Egyetem Elismerési Bizottságának ügyrendje 1. A Nyíregyházi Egyetem Elismerési Bizottsága a Szenátus által létrehozott, jogi személyiséggel nem rendelkező, döntéshozó testület. 2. Az ügyviteli-ügyintézési

Részletesebben

Múzeumi gyűjtemény- és raktárkezelő

Múzeumi gyűjtemény- és raktárkezelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár évre szóló továbbképzési tervéről és évi beiskolázási tervéről

ELŐTERJESZTÉS Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár évre szóló továbbképzési tervéről és évi beiskolázási tervéről ELŐTERJESZTÉS Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár 2014-2020 évre szóló továbbképzési tervéről és 2017. évi beiskolázási tervéről 1. előterjesztés száma: 27/2017 2. előterjesztést készítő személy

Részletesebben

KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT. (projekt megnevezése) Neve: Levelezési címe: címe: Telefonszáma:

KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT. (projekt megnevezése) Neve: Levelezési címe:  címe: Telefonszáma: Kormányhivatal (település) (utca/tér)..(ir.sz.) KÉRELEM KISAJÁTÍTÁSI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNT (projekt megnevezése) I. KÉRELMEZŐ Neve: Címe / Székhelye: Bankszámlaszáma Képviselőjének Neve: Levelezési

Részletesebben

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG

MUNKAANYAG, A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI MUNKAANYAG IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM IRM/CGKFO/481/2009 MUNKAANYAG a közbeszerzési és tervpályázati hirdetmények, a bírálati összegezések és az éves statisztikai összegezések mintáiról Budapest, 2009.

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I.

Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. Ingatlan-nyilvántartási kérelem I. IKTATÓ BÉLYEGZŐ HELYE A vékony vonallal bekeretezett rovatokat a kérelmező vagy a nevében eljáró képviselő tölti ki. A kérelem kitöltésével kapcsolatban a kérelmező/

Részletesebben

Frissítve: szeptember :30 Netjogtár Hatály: 2019.I.1. - Magyar joganyagok évi CXXVI. törvény - a fővárosi és megyei kormányhivatal

Frissítve: szeptember :30 Netjogtár Hatály: 2019.I.1. - Magyar joganyagok évi CXXVI. törvény - a fővárosi és megyei kormányhivatal Magyar joganyagok - 2010. évi CXXVI. törvény - a fővárosi és megyei kormányhivatalo 1. oldal 2010. évi CXXVI. törvény a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete a meghatározott össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásához szükséges behajtási engedély

Részletesebben

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA TÁRSASHÁZKEZELŐI TEVÉKENYSÉG BEJELENTÉSE 1. Az ügy rövid leírása A társasházkezelői tevékenység olyan, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és

Részletesebben

Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (II.15.) önkormányzati rendelete (L0)

Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (II.15.) önkormányzati rendelete (L0) Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (II.15.) önkormányzati rendelete (L0) a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Módosító okirat. 1 Gárdonyi Géza Emlékház 3300 Eger, Gárdonyi u. 28. (5491 hrsz.)

Módosító okirat. 1 Gárdonyi Géza Emlékház 3300 Eger, Gárdonyi u. 28. (5491 hrsz.) 372/2016. (VIII. 25.) közgyűlési határozat Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése elrendeli a Dobó István Vármúzeum alapító okiratának módosítását, egyben felhatalmazza Eger Megyei Jogú Város

Részletesebben