TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS A MAGYAR KÖZIGAZGATÁSBAN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS A MAGYAR KÖZIGAZGATÁSBAN"

Átírás

1 Egyéni szintű teljesítményértékelés a közszférában Kováts Gergely Műhelyszeminárium / december 8. Vezetéstudományi Intézet Vezetés és szervezés tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf Tel.: (1) , (1) ; fax: (1) Internet: TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS A MAGYAR KÖZIGAZGATÁSBAN Kováts Gergely 2. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 1.

2 Köztisztviselői teljesítményértékelés Minősítés Célja: a köztisztviselő szakmai teljesítményének megítélése, a teljesítményt befolyásoló ismeretek, képességek, személyiségjegyek értékelése, továbbá a szakmai fejlődés elősegítése. (Ktv 34/A. (3)) Legalább négyévenként Beleszámít a feljebb sorolásba, gyorsított vagy lassított előmenetelbe A minősítés szempontjai adottak (törvény mellékletében), de bővíthetőek Teljesítményértékelés A szervezeti vezető meghatározza a kiemelt célokat A munkáltató írásban megállapítja a köztisztviselővel szembeni elvárásokat Évente írásbeli értékelés szóbeli megbeszéléssel Alapilletmény változtatható: -30%-tól +20%-ig Kováts Gergely 3. Mi lehet a teljesítményértékelési rendszer célja? Milyen logika húzódik meg e teljesítményértékelési rendszer mögött? Hajnal, Milyen problémák merültek, merülhettek fel a rendszer bevezetése és működtetése során? Kováts Gergely 4. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 2.

3 ÁSZ jelentés (2009) megállapításai Az értékelés tényezői nem voltak pontosan rögzítve. A jutalom mértékéről nem rendelkezett a törvény. A teljesítményértékelésnek jellemzően nem volt következménye, az értékelt személy nem kapott visszajelzést. A fejlesztendő személyi kompetenciák és célok nem kerültek rögzítésre, nem jelentek meg az oktatási-képzési feladatokban. Az egyéni teljesítmény és a teljesítmény- alapú jutalom között nem volt ok-okozati összefüggés. Ezek miatt a teljesítményértékelés a szervezetek részére alapvetően formális, adminisztratív feladat volt. (59.o.) Meh felmérés (2006, nyár): 12 minisztériumból teljesítmény-értékeléssel kapcsolatos módszertannal csak 9 tárca, formális belső szabályozással 6 rendelkezett, ezek is eltérőek (például a skálák többfélék, 3-5 fokozatúak) voltak. Ahol volt értékelési skála, ott 2005-ben általában a köztisztviselők 75%-a kiválóan teljesített, a fennmaradó rész is szinte teljes egészében az átlag feletti kategóriába került. A vezetők nagyobb arányban (82%) és nagyobb mértékben (átlagban 2,16 havi illetmény) kaptak jutalmat, mint a nem-vezető beosztásúk (70% és 1,77 havi illetmény). Kováts Gergely 5. Gajduschek (2008) megállapításai a 2001-es TÉRre vonatkozóan A rendszer bevezetése képzés nélkül történt A köztisztviselők válaszadásában erős konfliktuskerülés (a kevésbé direkt kérdésekre más válaszok érkeznek) A rendszer a korábbi értékelési mechanizmusokat is megőrizte (minősítés) A manifeszt funkció nem teljesül Nincs negatív béreltérítés, alacsony a pozitív béreltérítés aránya is A pozitív eltérítések mértéke alacsony A kommunikatív funkció nem érvényesül, de a magánszférában sem ( lehet-e vezető és beosztott között ténylegesen őszinte párbeszéd? ) A HR vezetők egy jelentős része is megkérdőjelezi a TÉR pozitív hatását Diszfunkciók A béreltérítés belső feszültséghez, rivalizáláshoz vezethet Inflálódó értékelésekre vonatkozóan közvetett adatok vannak (nincs negatív béreltérítés, minősítések értékelése) a diszfunkciók kapcsán éppen a más országokban általában megjelenő kritikus hangok szinte teljes hiánya elgondolkodtató. Látens funkciók A köztisztviselők egy része a béreltérítést a politikai lojalitásnak tudja be A vezetők, minisztériumi dolgozók felülreprezentáltak a béreltérítésben részesülők csoportjában (BÁR: az is lehet, hogy, minél nagyobb egy szervezet, annál inkább használják ezeket a mechanizmusokat) Az alacsony illetmények, a piaci versenynek jobban kitett pozíciók bérfelzárkóztatásának eszköze (Azonos értékelésű embereknél eltérő béreltérítést alkalmazhat a vezető indokolás nélkül) Kováts Gergely 6. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 3.

4 Gajduschek, Kováts Gergely 7. Kováts Gergely Műhelyszeminárium / szeptember Forrás: OECD, , p CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 4.

5 Köztisztviselői teljesítményértékelés 2007-től A szervezeti vezető meghatározza a kiemelt szervezeti célokat, a szervezeti-egység g vezető ezt bontja tovább egyéni szintre Egyéni szinten egyéni célok (min. 3), kötelező és egyéni kompetenciák (min 4), illetve egyéb fejlesztendő területek jelölendők ki. Évente (félévente) önértékelés és írásbeli értékelés szóbeli megbeszéléssel Informatikai i háttér és ellenőrizhetőség ő ihtő Kötelező differenciálás A jutalom kifizetésének döntően a teljesítményértékeléshez kell kötődnie Kováts Gergely 9. Értékelt kompetenciák listája Vezetői kompetenciák stratégiai (analitikus és globális) gondolkodás a munkatársak fejlesztése vezetési technikák Integritás mások megértése (empátia) kommunikáció (befolyásolás) csapatmunka, együttműködés kezdeményezőkészség (kreativitás, innováció) Munkatársi kompetenciák Integritás mások megértése (empátia) Kommunikáció csapatmunka, együttműködés kezdeményezőkészség (kreativitás, innováció) szakmai ismeretek alkalmazása Problémamegoldás Ügyfél-orientáltság (partnerközpontúság) Felelősségtudat Teljesítménymotiváció Kováts Gergely 10. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 5.

6 Az értékelési kategóriák változása között Összteljesítmény Kötelező eloszlás (munkavállalók %-ban) Kivételes teljesítmény Kivételes teljesítmény 0-50 Magas szintű Magas szintű teljesítmény teljesítmény Elvárt, jó teljesítmény Jó teljesítmény Megfelelő teljesítmény Fejlesztés szükséges Fejlesztés szükséges Forrás: Kacskovits (2010) Kováts Gergely 11. A teljesítmény jutalom mértéke vezetők esetén a különböző teljesítmény szinteken a jutalomalap százalékában megállapítva Összteljesítmény minimum-maximum jutalom 2007 (%-ban) 2008 (% (%- ban) ban) Kivételes teljesítmény Kivételes teljesítmény 33-56% 32-48% 0-16% Magas szintű Magas szintű 17-31% 17-31% teljesítmény teljesítmény Elvárt, jó teljesítmény Jó teljesítmény 3-14% 4-16% 0-6% Megfelelő teljesítmény % 0% Fejlesztés szükséges Fejlesztés szükséges 0% 0% 0% Forrás: Kacskovits (2010) Kováts Gergely 12. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 6.

7 A teljesítmény jutalom mértéke felsőfokú végzettségű, nem tanácsadó köztisztviselő esetén, az illetményalap szorzatában megállapítva Összteljesítmény minimum-maximum jutalom 2007* Kivételes teljesítmény Kivételes teljesítmény Magas szintű Magas szintű teljesítmény teljesítmény Elvárt, jó teljesítmény Jó teljesítmény Megfelelő teljesítmény Fejlesztés szükséges Fejlesztés szükséges *2007-ben nem tettek különbséget felsőfokú és középfokú végzettségű köztisztviselők között ebből a szempontból Forrás: Kacskovits (2010) Kováts Gergely 13. ÁSZ (2009) értékelése a 2006-os TÉR-ről 2006-os változások: egyéni teljesítményértékelési rendszert (TÉR) től fokozatosan, technikailag jól előkészítve vezették be. (19.o.) A korábbiaktól eltérően a TÉR nagyobb elvárásokat és adminisztratív terhet támaszt a vezetőkkel szemben. a TÉR csak részben érte el a célját, a tárcák véleménye annak eredményességéről megoszlik. A TÉR fokozatos bevezetése folyamatban van, de az ezzel összefüggő hatékonyságnövekedés, költségvetési megtakarítás 2008-ig nem jelentkezett. (20.o.) Kováts Gergely 14. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 7.

8 CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 8.

9 Forrás: Mayer-Sahling 2009, p , ill. 52 Kováts Gergely 17. Vajon a közigazgatási teljesítményértékelés alapjaiban véve hibás elképzelés vagy csak rosszul valósítottuk meg? Kováts Gergely 18. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 9.

10 EGY ESETTANULMÁNY Kováts Gergely 19. A PRP rendszerek bevezetése a 80-as években kezdődött el: Denmark, the Netherlands, New Zealand, Spain, Sweden, the United Kingdom and the United States 1990-es évek: Australia, Finland, Ireland and Italy 2000-es évek: Germany, Korea, and Switzerland, Czech Republic, Hungary, Poland, the Slovak Republic, France CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 10.

11 Teljesítmény-értékelés és bérezés Dániában 1997-ig senioritáson alapuló bérezési rendszer (karrier-alapú), de már 1987-ben megjelennek a teljesítményarányos bérezés elemei (helyi bérskálák alkalmazásának lehetősége), ennek súlya azonban marginális (2% alatt) 1997-es reform. Az új rendszer fokozatos bevezetése től a legtöbb szakszervezet csatlakozott a rendszerhez. A minisztériumokban az alkalmazottak 40%-a vesz részt a rendszerben, a teljes rendszerben 60% körül van az arány (2006-ban). A rendőri erőknél, igazságszolgáltatásban nincs PRP, hogy a számszerűeredményeknek való megfelelési kényszer ne befolyásolja a teljesítést. Bevezetését a dán PÜM egy osztálya felügyelte. PÜM statisztikai alkalmazás (ISOLA) a közszféra bérszínvonalának monitorozására (belső verseny és bérfelhajtás korlátozása) Kováts Gergely 21. Teljesítmény-értékelés és bérezés Dániában 2. A bérkategóriák számának fokozatos csökkentése, majd a központi bértáblák megszüntetése A bér három összetevőből áll össze: alapbér (központilag megállapítva, érdekegyeztetési folyamatban, 3 évre előre), végzettség és munkakör alapú pótlékok, egyéni és adott időszakra szóló PRP (részben célelérés, részben kompetenciák alapján). A közszolgálati szervezetek az utóbbi kettő alkalmazásáról dönthetnek, ha megvan rá a fedezetük. Az utóbbi kettő aránya 20% a teljes bértömeghez képest. Az értékelési eljárás szabályait a helyi szervezet kollektív szerződéseiben kell rögzíteni. Az értékelési eljárások is különbözhetnek intézményenként. Többnyire éves értékelő interjúk és célmegállapodások vannak, esetenként BSC. A PRP komponens értékelésre és teljesítményelbeszélgetésre épül, amelynek az egyéni bérmegállapodás is része. Lehetséges csoport szintű teljesítményértékelés és jutalmazás is. A célmegállapodást a szakszervezeti képviselő is aláírja. A teljesítményszerződések, az értékelések eredményei és a PRP-bér nyilvános az egyes szervezeteken belül. A vezetők integráns részei a rendszernek (a rendszer bevezetése is velük kezdődött). A szervezeti vezetőkkel teljesítmény-szerződést kötnek (illetve van egy intézményi teljesítményszerződés is) Kováts Gergely 22. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 11.

12 Teljesítmény-értékelés és bérezés Dániában es felmérés eredményei A PRP elősegíti az egyéni célkitűzést és visszacsatolást A kompetenciafejlesztés és készségek fejlődésének fontos összetevője Toborzást elősegítő eszköz Jelentős adminisztrációs teherrel jár Közvetlen motivációs hatása korlátozott Jelentős bizonytalanságot okoz a munkatársak (és részben a vonalbeli vezetők) körében Az egyes érintettek véleménye a rendszerről: Szakszervezet Nincs elég pénz a rendszerben A helyi vezetés nem elég felkészült Nincs elég információ a rendszer működéséről A bérezés individualizációjával szembeni ellenállás nagy Minisztérium A vonalbeli vezetők felhatalmazásának, a delegálásnak a hiányavezetői kompetenciák, felkészültség hiánya A vonalbeli vezetők konfliktuskerülése (nincs elég bátorság a differenciálásra) Intézményi szint: A bérezési policy nem elég világos Az intézményi és egyéni célok között nincs világos kapcsolat Az alkalmazottak nem kapnak elég információ a menedzsmenttől (bizonytalanság) A PRP a kooperáció csökkenéséhez vezet az alkalmazottak között Az egyéni szintű TÉR-ben nem értékelt tevékenységek, kompetenciák elsikkadnak Kováts Gergely 23. Egy feladat Melyek lennének egy jó teljesítményértékelési rendszer legfontosabb jellemzői, működési folyamatai? Szempontok: 1. Mi legyen a teljesítményértékelési rendszer célja? Mire akarjuk használni? 2. Kit/mit értékeljünk? 3. Mit mérünk/értékelünk? 4. Ki és hogyan vegyen részt a rendszer működtetésében? 5. Hogyan értékeljünk/mérjünk? (pl. Mennyire szabályozott legyen a teljesítményértékelés folyamata, formája? Mennyire rugalmas vagy merev a rendszer? Milyen gyakori az értékelés? Nyilvánosság?) 6. Milyen más HR-területhez (pl. bérezéshez, kompenzációhoz, előmentelhez) kapcsolódik a TÉR rendszer, és hogyan? 7. Milyen szervezeti, kulturális, emberi feltételei vannak a tervezett rendszer bevezetésének? Kováts Gergely 24. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 12.

13 TRENDEK A KÖZIGAZGATÁSI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS TERÜLETÉN Kováts Gergely 25. Teljesítményértékelés és ösztönzés Ösztönzés Kompenzáció Képzés Szolgálatban eltöltött időn alapuló rendszerek Rövid távú, monetáris ösztönzők hiánya; Előmenetel jelentős ösztönző erő; A szolgálatban eltöltött időhöz kötött; Központilag szabályozott (bérskálák); Kis individualizáció; Belső egyenlőség hangsúlyozása; PRP rendszerek kis elterjedtsége (ha van, akkor egyéni szinten); Jellemzően a karrierpálya elején; Homogenizáló szerep; Később a gyorsított előmenetel érdekében saját erőből; Szervezeti pozíción alapuló rendszerek Rövid távú, monetáris ösztönzők; A szervezeti pozícióhoz kötött; Jelentős mértékű delegálás; Nagy individualizáció; PRP rendszerek (egyéni és/vagy csoport alapon); Amikor szükséges; A feladathoz szükséges készségek biztosítása; Gyakran decentralizált; OECD, 2004 alapján Kováts Gergely 26. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 13.

14 1. Mi a TÉR célja? Lehetséges célok: Mérés, összehasonlítás, differenciálás, erőforrás-elosztás (múlt-orientált) Fejlesztés, egyéni igények beazonosítása (jövő-orientált) ő Szervezeti EEM rendszerekhez input (pl. munkaerőtervezés, kapacitástervezés, képzések) Mennyire egyeztethetőek össze a célok? Kováts Gergely 27. Forrás: OECD (2005) 36.o. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 14.

15 2 Kit mérünk/értékelünk? Mi az értékelés egysége? Az egyéni teljesítményt kell-e értékelni a közigazgatásban? Jellemzően egyéni értékelő rendszerek. Az egyéni értékelés csak a vezetőknél gyakori (gyakran szerződésekkel, a standard rendszertől eltérő módon). 10 évvel ezelőtt még nem ez volt a helyzet. Az egyéni TÉR azt feltételezi, hogy a teljesítményért az egyén a felelős, miközben jelentősek a szervezeti interdependenciák Mekkora az egyéni hozzájárulás transzparenciája? Ellenhatás: kooperáció gyengülése, növekvő versengés Megjelenő törekvés a csoportos bérezésre (veszély: társas lógás) Kováts Gergely Műhelyszeminárium / szeptember Mit mérünk/ értékelünk? A mérés lehetséges fókusza: Megfelelés (szabályszerűség, szablykövetés) Magatartás (attitűd, viselkedés, értékrend) Eredményesség Potenciál Jellemzően a rendszerek outputot és kompetenciákat is értékelnek, de a rendszerek nagyon változékonyak. Mind a karrier, mind a pozíció alapú rendszerekben értékelik mindegyik jellemzőt. A figyelembe vett kategóriák száma csökken, a rendszer egyszerűsödés irányába változik. Egyéni és szervezeti célok összekapcsolása Sok helyen eleve hiányzik az egyéni célok megfogalmazása és így az összekapcsolás is Ahol van (jellemzően pozíció alapú rendszerek), ott is nehéz direkt kapcsolatot létesíteni. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 15.

16 4. Ki vegyen részt a mérésben/értékelésben? CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 16.

17 5 Hogyan mérünk/értékelünk? Teljesítmény-mérés vagy teljesítményértékelés? Mérés: a munkatársak összehasonlítását helyezi előtérbe előre adott kritériumrendszer alapján. Matematizált, kérdőívek, skálák. Információtartalma alacsony. Kategóriák értelmezése nehéz. Erőforrásigénye alacsony. A nem mért tényezőkre irányuló figyelem lecsökken, különösen ha erős következmények fűződnek az értékelés eredményéhez. merevebb, de (látszólag) objektívebb (jól mérhető elemeket előnyben részesítő) rendszer Értékelés: lehet kérdőíves vagy matematizált, de ez kiegészül egy erős szóbeli/személyes attitűddel (pl. értékelő elbeszélés). Nagyobb hangsúlyt helyez az eredmény kommunikációjára, mint magára az eredményre. Nem vagy nehezen összehasonlítható eredmények, nehezebb kontrollálni a vezető méltányosságát. Puha módszerek. Időigényes. A standardizáltság hiánya a vezetői méltányosságot nehezen teszi ellenőrizhetővé, ezért ennek más eszközei lehetnek, pl. nyilvánosság). Rugalmasabb, de rosszabbul definiált (bizonytalanabb), kevésbé objektív rendszer, amelyben a nem mérhető elemek is szerepet kapnak Kezdetben matematizált, pontosság volt a trend, ma trend a skálák egyszerűsítése, a dialógus erősítése, a standardizáltság csökkenése a jellemző megoldás. A részletes, cizellált tér rendszerek működtetése drága, pontvadászatra ösztönöz, a kiugró teljesítmnyek megítélését nem segíti, ösztönzi az egyéb (nem mért) tevékenységek figyelmen kívül hagyását 5 Hogyan mérünk/értékelünk? A teljesítményértékelési rendszer szabályozottsága: rugalmas vagy merev rendszer? Jellemző probléma a pontozási/értékelési rendszer inflálódása, a differenciálódás hiánya. Ezek lehetséges okai: Személyes konfrontáció elkerülése Felkészületlenség abban, hogy hogyan fejlesszék a beosztottakat A szolidaritás és egyenlőség értékeivel (mint társadalmi elvárással) nem mernek/akarnak szembemenni Előzetes vezetői döntések önigazolása miatt (pl. úgysem rúgjuk ki) A gyengébb képességű emberek így könnyebben lepasszolhatóak Megoldási eszközök: Értékelési kategóriák kvótázása (a kvótákat használó rendszerek tekinthetők elterjedtebbnek az OECD országokban) Kényszerített besorolás (pl. Gauss görbe Svájcban, Németorszgban, Magyarországon). Ez nagyon ellentmondásos megítélésű. Az OECD anyagban inkább problémás. - Pl. a bónuszok rotálása gyakori kikerülése a rendszernek - Szociális alapon történő juttatás Kis összeg sok embernek vagy nagy összeg kevés embernek? CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 17.

18 5 Hogyan mérünk/értékelünk? Differenciálás szerepe és formái Jellemzően inkább pozitív ösztönzőket kapcsolnak a rendszerhez. A TÉR-hez kötődő bér aránya jellemzően ő alacsony, 5-10%, kivéve a vezetői szinteket, t ahol a 20% a jellemző arány. A PRP bevezetése minden országban jelentős feszültségeket vált ki. A PRP lehet egyszeri jutalom vagy állandó bérnövekmény (amely beépül az alapbérbe). A legtöbb országban nincs nevesített következmény vagy csak nagyon általános (elbocsátás, alacsonyabb vagy elmaradó bérelemlés, nagyon ritkán bércsökkentés). Az alacsonyabb béremelés aligha tekinthető a gyenge teljesítmény jelzésének a valóságban, mert ez a pénzügyi helyzetben máskor is elmaradhat. UK senior civil service: elbeszélgetés, intézkedési terv a tér javításra, ha az sem megy, akkor elbocsátás Az értékelés gyakorisága Többnyire éves értékelés. A gyakori értékelés formálissá teszi a rendszert. De: a célok rendszeres felülvizsgálata időnként évesnél gyakoribb értékelést és célmódosítást tesz szükségessé. Kováts Gergely Műhelyszeminárium / szeptember CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 18.

19 Előfeltételek TÉR erőforrásigénye? Megéri-e működtetni a rendszert? Paradoxon: azt várnánk, hogy rendszer professzionalizálódásával az erőforrásigény csökken, most pedig épp azt látjuk, hogy nő. A decentralizálás nagyobb tranzakciós költséget eredményez, de nagyobb rugalmassággal is jár. A TÉR időigényessége bizonyos esetekben csökkenthető: IT megoldások (Magyarország jó példa). Ez egyben a transzparenciát is növeli A jó vezető az előírások nélkül is figyelmet fordít a beosztottakra, ekkor a rendszer erőforrásigénye viszonylag alacsony. Előfeltételek Elvárt vezetői kompetenciák Megváltozott szerep: nem annyira hierarchikus, mint inkább kooperatív. Másféle szerepmodell, de ez egyszerre igényli a vezetők és a beosztottak önképének és másikkal szembeni elvárásainak változását. Újféle vezetői készségek. A középvezetés felkészültségéről kevés információ áll rendelkezésre minden országban Időhiány jelentős probléma Felsővezetés elkötelezettsége elengedhetetlen, ez nem helyettesíthető kritikus tényező egy működő rendszerhez, különösen a bevezetés és intézményesülés időszakában Tréning és felkészítés (Finnország, 3 éves bevezetési és tesztidőszak) Látszólag egyszerű és magától értetődő, de inherens ellentmondás van a szerződéses (egyenrangú feleket feltételező) célmegállapodások és a főnök-beosztott hierarchikus kapcsolata között. A gyakorlatban továbbra is hierarchikus a legtöbb országban. Különösen ö bércsökkentési időszakban a teljesítményelbeszélgetés, lb él té motivációs ió beszélgetés és a célmegfogalmazás könnyen cinikus lehet Minthogy másféle készséget is elvár, ezért a PRP és a TÉR nem csak motivációs, hanem kultúraváltási eszköz is. Kováts Gergely 38. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 19.

20 Következmények a TÉR-rendszerek értékelésére nézve A különböző közigazgatási kultúrákban a TÉR szerepe, feladata eltérő A kontextus és célok megértése lényeges az alkalmazott modellek kiválasztása és értékelése során Nincs egyetlen jó TÉR-modell. A jól kitalált, konzisztens TÉR és PRP rendszer szükséges, de messze nem elégséges feltétele a működésnek. A rendszert működtetők szemlélete kulcsfontosságú. (Megfelelő szemlélettel formalizált rendszerek nélkül is van TÉR) A magyar próbálkozások kudarca egyfelől magyarázható az inkompatibilis kultúrával, másfelől viszont a kultúraváltás eszköze lehetne, ha tartósan sikerülne fenntartani az intézményi keretrendszert (nagyobb közmegegyezés a szükségességéről még akkor is, ha a működése rövid és középtávon sok problémát, diszfunkciót mutat) Kováts Gergely 39. Értékelési gyakorlat Magyarországon 1994-ben (idézi: Bakacsi et al., o.) A vezető magatartása: Részletes utasítások (vs. elérendő cél) Negatív visszacsatolás, büntetés gyakrabban alkalmazott Konfliktusok elodázása, illetve hivatalos eszközökhöz való folyamodás (pl. szabályzatok) Kivételezés, nepotizmus, a jutalmazás a teljesítmény helyett valamilyen más szempont alapján történik Paternalista stílus, nincs feladat-delegálás A beosztottak magatartása A teljesítmény - úgy vélik nem tőlük függ. Nem vállalják a felelősséget, a döntést a vezetőtől várják A kudarc a külső környezet hibája (attribúciós hiba) Bizalmatlanság az értékeléssel és az értékelővel szemben Kováts Gergely 40. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 20.

21 Kováts Gergely 41. Hivatkozások és felhasznált irodalom évi XXIII. Törvény a köztisztviselők jogállásáról évi LVIII. Törvény a kormánytisztviselők jogállásáról 301/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a köztisztviselői teljesítményértékelés és jutalmazás szabályairól Állami Számvevőszék (2008): Jelentés a Magyar Köztársaság évi költségvetése végrehajtásának Ellenőrzéséről. Állami Számvevőszék (2009): Jelentés a magyar központi közigazgatás modernizációjának ellenőrzéséről. Budapest, Állami Számvevőszék. Állami Számvevőszék (2009): Jelentés a Magyar Köztársaság évi költségvetése végrehajtásának Ellenőrzéséről. Bakacsi, G., Bokor, A., Császár, C., Gelei, A., Kováts, K. és Takács, S. (2000). Stratégiai Emberi Erőforrás Menedzsment. Budapest: KJK Kerszöv. DEMMKE, CHRISTOPH (2007): Performance assessment in the public services of the EU member states. Procedure for performance appraisal, for employee interviews and target agreements. Gajduschek, Gy. (2008): Egyéni teljesítményértékelés a magyar közigazgatásban. Egy funkcionális elemzés. Vezetéstudomány XXXIX.(1. szám.). Hajnal, G. (2007). "Az egyéni teljesítményértékelési rendszer működésének tapasztalatai a magyar közigazgatásban." Vezetéstudomány XXXVIII.(7-8 szám.): Katskovits Imréné (2010): Egyéni teljesítményértékelés a központi közigazgatásban. A 2006-ban bevezetett új TÉR tanulságai. Publikálatlan szakdolgozat. BCE. Ketelaar, A., N. Manning and E. Turkisch (2007), Performance-based Arrangements for Senior Civil Servants OECD and other Country Experiences, OECD Working Papers on Public Governance, No. 5, OECD Publishing. Meyer-Sahling, J. (2009), Sustainability of Civil Service Reforms in Central and Eastern Europe Five Years After EU Accession, Sigma Papers, No. 44, OECD Publishing. OECD (2005): Performance-related pay policies for government employees. Paris: OECD. OECD (2008). The State of the Public Service. Paris: OECD. OECD (2009). Government at a Glance Paris: OECD. OECD (2011). Government at a Glance Paris: OECD. World bank. Administrative and civil service reforms. URL: (letöltve: Apr. 2009) Kováts Gergely 42. CORVINUS Vezetéstudományi Intézet 21.

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász

dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász egészségügy közgazdász Rólunk Piacvezetők Romániában Kórházfinanszírozás Kórházkontrolling, gazdálkodásjavítás Egészséggazdaságtani felmérések 2 Az egészségügyről

Részletesebben

Területi kormányzás és regionális fejlődés

Területi kormányzás és regionális fejlődés Területi kormányzás és regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona MTA Székház, 2014. november 20. Regionális kormányzás kiment a divatból? Területi jelző néha elmarad (Oxford Handbook of Governance 2014. 800

Részletesebben

Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI

Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI Adatok és tények a magyar felsőoktatásról II. Forrás: Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról, GVI- 2013. 04. 17. 1: A GDP és a felsőfokú végzettségűek arányának összefüggése Forrásév

Részletesebben

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december

A PISA 2003 vizsgálat eredményei. Értékelési Központ december A PISA 2003 vizsgálat eredményei Értékelési Központ 2004. december PISA Programme for International Students Assessment Monitorozó jellegű felmérés-sorozat Három felmért terület Szövegértés, matematika,

Részletesebben

Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a. kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey

Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a. kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey Az Európai Bizottság mellett működő ESF (European Science Foundation) a kilencvenes évek közepe óta támogatja és szervezi a European Social Survey elnevezésű nagyszabású nemzetközi project előkészítő munkálatait.

Részletesebben

Az idegenekkel szembeni attitűdök változása a menekültkrízis hatására

Az idegenekkel szembeni attitűdök változása a menekültkrízis hatására Az idegenekkel szembeni attitűdök változása a menekültkrízis hatására Örkény Antal ELTE Szociológiai Doktori Iskola vezetője Menedék Egyesület elnöke Elméleti megfontolások 1 Az idegen mint szociológiai

Részletesebben

Helyzetkép. múlt jelen jövő. A képességmérés dilemmái. A magyar tanulók tudásának alakulása történeti és nemzetközi kontextusban

Helyzetkép. múlt jelen jövő. A képességmérés dilemmái. A magyar tanulók tudásának alakulása történeti és nemzetközi kontextusban Molnár Gyöngyvér SZTE Neveléstudományi Intézet http://www.staff.u-szeged.hu/~gymolnar A képességmérés dilemmái Amit nem tudunk megmérni, azon nem tudunk javítani. Kelvin Szeged, 2014. november 29. Helyzetkép

Részletesebben

Híves Tamás. Az iskoláztatási, szakképzési, lemorzsolódási és munkapiaci adatok elemzése

Híves Tamás. Az iskoláztatási, szakképzési, lemorzsolódási és munkapiaci adatok elemzése Híves Tamás Az iskoláztatási, szakképzési, lemorzsolódási és munkapiaci adatok elemzése 1. Adatok a középfokú továbbtanulásról Tanulók száma és aránya a nappali oktatásban év szakiskola szakközépiskola

Részletesebben

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15.

Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Egyenlı bérek és a recesszió hatása a nıi dolgozókra Dr. Jane Pillinger Az EPSU Kollektív Szerzıdéskötési Konferencia számára készült bemutató Pozsony, 2010. szeptember 14-15. Miért állnak fenn a nemek

Részletesebben

Enterprise Vision Day

Enterprise Vision Day Dr. Strublik Sándor Kereskedelmi igazgató sandor.strublik@arrowecs.hu 2014.06.18. Fontos információ Parkolás A várba történő behajtáskor kapott parkoló kártyát tartsa magánál! A rendezvény után ezt a parkoló

Részletesebben

Várj reám, s én megjövök, hogyha vársz nagyon.

Várj reám, s én megjövök, hogyha vársz nagyon. Várj reám, s én megjövök, hogyha vársz nagyon. Ne nézd tétlenül, míg a digitális forradalom kihagy a mindent behálózó digitális gazdaságából TNS 2015 1 Alkalmazkodnunk kell a digitálisan inkább passzív

Részletesebben

Horváth Gábor főtitkár

Horváth Gábor főtitkár . Horváth Gábor főtitkár Előadó szándéka A parlament előtt levő földforgalmi törvény mellett nincs hatástanulmány (jogalkotásról szóló törvény) Objektív hatásfelméréshez: Ismerni kellene mit sikerül megszülni

Részletesebben

Egyszerűsített statisztika

Egyszerűsített statisztika http://www.pvmh.hu http://www.pv www.pvmh.hu [ALAPBEÁLLÍT Egyszerűsített statisztika 2011.04.14. 2012.09.03. % a teljesből: egyedi látogatók: 100,00% Jelentés lap Mutatócsoport Egyedi látogatók 1 200 600

Részletesebben

Ireland. Luxembourg. Austria

Ireland. Luxembourg. Austria Üdvözöljük a Megújuló Energia Információs Nap résztvevőit 1 Köszöntő Néhány gondolat a megújuló energia hasznosítás jelentőségéről Innovatív megújuló energetikai kis- és középvállalkozások együttműködése:

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG BELSŐ SZOLGÁLATAINAK MUNKADOKUMENTUMA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG BELSŐ SZOLGÁLATAINAK MUNKADOKUMENTUMA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, XXX SEC(2007) 707 A BIZOTTSÁG BELSŐ SZOLGÁLATAINAK MUNKADOKUMENTUMA Kísérő dokumentum a következőhöz: A Bizottság fehér könyve az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

Részletesebben

QUICK INSTALLATION GUIDE

QUICK INSTALLATION GUIDE Wireless AC1200 Dual Band ACCess Point QUICK INSTALLATION GUIDE TELEPÍTÉSI SEGÉDLET A CSOMAG TARTALMA Wireless AC1200 Dual Band Access Point Megjegyzés: Kettő leszerelhető antennával. 12 V 1A TÁPADAPTER

Részletesebben

HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L TELEPÍTÉSI SEGÉDLET

HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L TELEPÍTÉSI SEGÉDLET HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L TELEPÍTÉSI SEGÉDLET A CSOMAG TARTALMA HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L TÁPADAPTER ADAPTER ETHERNET KÁBEL (CAT5 UTP) BEÁLLÍTÁS KÖZBEN CSATLAKOZTASSA

Részletesebben

Svájci adószeminárium

Svájci adószeminárium Zürich Zug www.taxexpert.ch Svájci adószeminárium Sebestyén Péter,, Zürich Budapest, 2015. június 24. 2015. All rights reserved. Tartalom 2 I. Fontos tudnivalók a svájci adórendszerröl II. III. IV. Az

Részletesebben

A nő mint főbevásárló

A nő mint főbevásárló A nő mint főbevásárló Csillag-Vella Rita, GfK Médiapiac 2016 1 Glamour napok a budapesti Aréna plázában akkora a tömeg, hogy ma (szombat) délután a 2800 férőhelyes parkolóban elfogytak a helyek. (Pénzcentrum.hu)

Részletesebben

Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke: (Nemzeti Csúcs, MTA Székház, 2008. október 18.)

Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke: (Nemzeti Csúcs, MTA Székház, 2008. október 18.) Csapó Benő www.staff.u-szeged.hu/~csapo A közoktatás új fejlődési pályára állítása Zöld könyv a magyar közoktatás megújításáért Budapest, 2008. november 25. NEVELÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Simor András a Magyar

Részletesebben

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul

A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul A szolgáltatásmenedzsment nemzetközi szabványa magyarul (MSZ ISO/IEC 20000-1:2013) LATERAL Consulting 1 Tartalom ISO/IEC 20000-1 alapú tanúsítások a nagyvilágban és itthon ISO/IEC 20000-1:2011 f jellemz

Részletesebben

Felülvizsgálat napja : - Verzió : 01. BEKEZDÉS 1: Az anyag/készítmény és a vállalat/társaság azonosítása

Felülvizsgálat napja : - Verzió : 01. BEKEZDÉS 1: Az anyag/készítmény és a vállalat/társaság azonosítása Biztonsági adatlap A kiállítás kelte : 31-Aug-2015 SDS # : IRW 0002 N - 01 EU EN Verzió : 01 BEKEZDÉS 1: Az anyag/készítmény és a vállalat/társaság azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév A termék kódja(i)

Részletesebben

Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László

Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László Előadás a KPMG Biztosítási Konferenciáján 2012. Május 11. Urbán László Túlzott eladósodottság külföld felé, vagyis elégtelen belföldi megtakarítás (kb. az utóbbi 30 évben) Közszféra is, magánszféra is

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola 1 Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola Tantárgy neve: A közszféra humánerőforrás gazdálkodásának nemzetközi trendjei Oktató: Linder Viktória, PhD

Részletesebben

Januárban változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal (Fogyasztói árak, 2014. január)

Januárban változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal (Fogyasztói árak, 2014. január) Közzététel: 2014. február 14. Következik: 2014. február 20. Népmozgalom Sorszám: 26. Januárban változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal (Fogyasztói árak, 2014. január) Januárban változatlan maradt a

Részletesebben

Az emulticoop Szociális Szövetkezet bemutat(koz)ása Pro Bono díj átadó Budapest, 2011 március 21.

Az emulticoop Szociális Szövetkezet bemutat(koz)ása Pro Bono díj átadó Budapest, 2011 március 21. Az emulticoop Szociális Szövetkezet bemutat(koz)ása Pro Bono díj átadó Budapest, 2011 március 21. 1 Előzm zmények -GyENP A társadalmi különbségek parttalan növekedése A szegénység kiterjedésének és mélységének

Részletesebben

AZ ELVESZETT MOBILINTERNET

AZ ELVESZETT MOBILINTERNET NAGY PÉTER PÁPAI ZOLTÁN MCLEAN ALIZ PAPP BERTALAN AZ ELVESZETT MOBILINTERNET NYOMÁBAN A MAGYAR MOBIL SZÉLESSÁV PENETRÁCIÓS LEMARADÁS LEHETSÉGES OKAI Verseny és Szabályozás 2016 2017.02.22. A lemaradás

Részletesebben

Esettanulmány egy hard természetföldrajz és soft közgazdaságtan tudományterület folyóiratainak országokra vonatkozó mintázatairól

Esettanulmány egy hard természetföldrajz és soft közgazdaságtan tudományterület folyóiratainak országokra vonatkozó mintázatairól Esettanulmány egy hard természetföldrajz és soft közgazdaságtan tudományterület folyóiratainak országokra vonatkozó mintázatairól Zsófia Viktória Vida MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály

Részletesebben

Fogyasztói árak, 2007. február

Fogyasztói árak, 2007. február Közzététel: 2007. március 13. Sorszám: 47. Következik: 2007. március 14. Ipar Fogyasztói árak, 2007. február 2007. februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 1,2% volt, 2006. februárhoz viszonyítva

Részletesebben

A területi autonómiák múltja és jelene a Kárpát-medencében

A területi autonómiák múltja és jelene a Kárpát-medencében A területi autonómiák múltja és jelene a Kárpát-medencében Kocsis Károly Kolozsvár, 2013. november 22. Elméleti bevezető A 19. századi nemzetállam-építők (EGY NEMZET EGY ÁLLAM) álma egyetlen európai államban

Részletesebben

Változások a felsőoktatásban. DR. PALKOVICS LÁSZLÓ felsőoktatásért felelős államtitkár

Változások a felsőoktatásban. DR. PALKOVICS LÁSZLÓ felsőoktatásért felelős államtitkár Változások a felsőoktatásban DR. PALKOVICS LÁSZLÓ felsőoktatásért felelős államtitkár Motíváció és lehetőségek A magyar gazdaság és társadalom igényei 2 Kutatás és innováció - helyzetelemzés Gazdaságstratégiai

Részletesebben

Application Picture to follow

Application Picture to follow 1.0-1.5 t Elektromos hajtású targonca Application Picture to follow www.toyota-forklifts.hu 2 Toyota Traigo 24 Toyota Traigo 24 Az új Toyota Traigo 24 Biztonság Termelékenység Tartósság Kezelhetőség Az

Részletesebben

Digitális? Oktatás? C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r

Digitális? Oktatás? C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r Digitális? Oktatás? D r. B a l o g h A n i k ó K ö z é p - E u r ó p a i E g y e t e m C o m p u t e r a n d S t a t i s t i c s C e n t e r Digitális? Oktatás? Digitális? Digitális eszközök használati

Részletesebben

Az időskori balesetek terhe

Az időskori balesetek terhe Az időskori balesetek terhe Bényi Mária EUNESE konferencia Budapest, 2007. március 6. EUNESE EUropean NEtwork for Safety among Elderly = Európai Hálózat az Időskorúak Biztonságáért EUNESE, DG SANCO project

Részletesebben

Logisztika és versenyképesség Magyarországon

Logisztika és versenyképesség Magyarországon Közlekedésfejlesztés Magyarországon Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata Logisztika és versenyképesség Magyarországon Chikán Attila Egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem Elnök, Magyar Logisztikai,

Részletesebben

Augusztusban 1,3% volt az infláció (Fogyasztói árak, 2013. augusztus)

Augusztusban 1,3% volt az infláció (Fogyasztói árak, 2013. augusztus) Közzététel: 2013. szeptember 11. Következik: 2013. szeptember 12. Mezőgazdasági árak Sorszám: 137. Augusztusban 1,3% volt az infláció (Fogyasztói árak, 2013. augusztus) Augusztusban a fogyasztói árak 1,3%-kal

Részletesebben

Bérezési tanulmány

Bérezési tanulmány Bérezési tanulmány 2009-2010 Magyar bérköltségek és foglalkoztatás nemzetközi összehasonlításban Dirk Wölfer 2009.12.09 1 Befektetési döntések Beruházási motívumok gazdaságosság költségcsökkentés piacbıvítés

Részletesebben

Penta Unió Oktatási Centrum. A magyar és román adórendszer összehasonlítása

Penta Unió Oktatási Centrum. A magyar és román adórendszer összehasonlítása Penta Unió Oktatási Centrum A magyar és román adórendszer összehasonlítása Név: Polyák Judit Szak: Nemzetközi adószakértő Konzulens: Dr. Kenyeres Sándor Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 1 1 MAGYARORSZÁG ÉS

Részletesebben

Type of activity Field or subject Target group Number of participants

Type of activity Field or subject Target group Number of participants Date/Duration/ Venue 7th of January 10-11th of January 14-18th of January 22th of January 22th of January 4-8th of February 27th of February February Type of activity Field or subject Target group Number

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia. Szakmai felelős: Varga Júlia június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia. Szakmai felelős: Varga Júlia június OKTATÁSGAZDASÁGTAN OKTATÁSGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék,

Részletesebben

Fogyasztói árak, 2009. augusztus

Fogyasztói árak, 2009. augusztus Közzététel: 2009. szeptember 11. Sorszám: 146. Következik: 2009. szeptember 14. Mezőgazdasági árak Fogyasztói árak, 2009. augusztus 2009. augusztusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,3% volt.

Részletesebben

AES Borsodi Energetikai Kft

AES Borsodi Energetikai Kft Biomassza energetikai i célú felhasználásának tapasztalatai Szabó Zoltán AES Borsodi Energetikai Kft 2010. február 24. Tartalom Az AES Corporation és az AES Borsodi Erőmű Megújuló energiatermelésre való

Részletesebben

A CERN beszerzési politikája és eljárása

A CERN beszerzési politikája és eljárása A CERN beszerzési politikája és eljárása Németh Vilmos CERN ILO Üzleti lehetıségek a CERN-ben és más nemzetközi K+F létesítményeknél Nemzeti Külgazdasági Hivatal 2012. április 18. A CERN számokban 2256

Részletesebben

Menetfúrók karbantartási, javítási és felújítási munkálatokhoz. Új termékek

Menetfúrók karbantartási, javítási és felújítási munkálatokhoz. Új termékek Menetfúrók karbantartási, javítási és felújítási munkálatokhoz Új termékek 2016.2 MENETFÚRÓK KARBANTARTÁSI, JAVÍTÁSI ÉS FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOKHOZ TERMÉK BEMUTATÁS Hogy menetmegmunkáláshoz szükséges szerszámkínálatát

Részletesebben

Legyen a természettudomány mindenkié!

Legyen a természettudomány mindenkié! Csapó Benő http://www.staff.u-szeged.hu/~csapo/ Legyen a természettudomány mindenkié! A természettudomány-tanulás fejlesztése TERMÉSZETTUDOMÁNY ÚJRAGONDOLVA MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, 2016. június

Részletesebben

Mit nehezebb találni: munkahelyet vagy munkaerőt? A munkaerőpiaci helyzet alakulása Romániában

Mit nehezebb találni: munkahelyet vagy munkaerőt? A munkaerőpiaci helyzet alakulása Romániában Mit nehezebb találni: munkahelyet vagy munkaerőt? A munkaerőpiaci helyzet alakulása Romániában Dr. Kerekes Kinga egyetemi docens abeș- olyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar

Részletesebben

Irányítópult. 2009.01.01. - 2009.12.31. Összehasonlítva a következővel: Webhely. 5 121 látogatás. 34,19% Visszafordulások aránya

Irányítópult. 2009.01.01. - 2009.12.31. Összehasonlítva a következővel: Webhely. 5 121 látogatás. 34,19% Visszafordulások aránya vasgyarifiusuli.fw.hu Irányítópult 29.1.1. - 29.12.31. Összehasonlítva a következővel: Webhely látogatás 3 3 15 15 jan. 5. febr. 7. márc. 12. ápr. 14. máj. 17. jún. 19. júl. 22. aug. 24. szept. 26. okt.

Részletesebben

Februárban leginkább az energia és élelmiszer árak mozgatták az inflációt

Februárban leginkább az energia és élelmiszer árak mozgatták az inflációt Közzététel: 2012. március 13. Következik: 2012. március 13. Mezőgazdasági árak Sorszám: 45. Februárban leginkább az energia és élelmiszer árak mozgatták az inflációt (Fogyasztói árak, 2012. február) Februárban

Részletesebben

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai OKTATÁSIRÁNYÍTÁS ÉS OKTATÁSPOLITIKA A BALKÁNON Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai Szlovénia kivételével, Bulgária, Románia és Albánia) oktatási rendszerei előtt álló kihívásokat

Részletesebben

A nemek közötti bérrés mérése: nemzetközi szinten, a Visegrádi országokban és Lengyelországban

A nemek közötti bérrés mérése: nemzetközi szinten, a Visegrádi országokban és Lengyelországban A nemek közötti bérrés mérése: nemzetközi szinten, a Visegrádi országokban és Lengyelországban Dorota Szelewa Nemzetközi Kutató- és Elemzőközpont (ICRA), Varsó, Lengyelország és Dél-dániai Egyetem, Dánia

Részletesebben

A nemzetközi és a belső vándorlás kapcsolata. Részletes kutatási beszámoló

A nemzetközi és a belső vándorlás kapcsolata. Részletes kutatási beszámoló A nemzetközi és a belső vándorlás kapcsolata Részletes kutatási beszámoló OTKA-kód 49518 Készítette: Hárs Ágnes Budapest 2005-2007 Bevezető megjegyzések A kutatás az eredeti terv szerint a nemzetközi és

Részletesebben

közszolgálati aktualitások

közszolgálati aktualitások közszolgálati aktualitások MIÉRT BETEG A MAGYAR KÖZIGAZGATÁS? 2. Miért (nem) jó a szamárlétra? Diagnózis Mint mindenben, így a közigazgatásban is kezdenek és készülnek a fejetetejére állni a dolgok. Mindez

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. CCI szám: 2007HU161PO008

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. CCI szám: 2007HU161PO008 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 CCI szám: 2007HU161PO008 Verzió: Oldalszám összesen: TIOP_070702 1566 oldal TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék...2 Vezetői

Részletesebben

NeoPhone ClassIP árlista NeoPhone ClassIP price list

NeoPhone ClassIP árlista NeoPhone ClassIP price list NeoPhone ClassIP árlista NeoPhone ClassIP price list Érvényes 2008.10.01-tıl. Az árak az áfát tartalmazzák Valid from 01.10.2008. Prices include VAT Másodperc alapú számlázás Nincs kapcsolási díj Second

Részletesebben

Teljesítményértékelési kézikönyv

Teljesítményértékelési kézikönyv Teljesítményértékelési kézikönyv Államreform Operatív Program Megyei Jogú Város 2009 Magyar Fejlesztı Intézet TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...1 I. BEVEZETÉS...2 II. A TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS CÉLJA, FORMÁI,

Részletesebben

A Knorr Bremse, mint a magyar közúti és vasúti közlekedés elkötelezett partnere. A jelen és a jövő kihívásai

A Knorr Bremse, mint a magyar közúti és vasúti közlekedés elkötelezett partnere. A jelen és a jövő kihívásai A Knorr Bremse, mint a magyar közúti és vasúti közlekedés elkötelezett partnere. A jelen és a jövő kihívásai Knorr-Bremse Történelem Georg Knorr, a neves német mérnök és feltaláló 1905-ben alapította meg

Részletesebben

JÓLÉTI ÉS SZOCIÁLIS PROGRAMOK

JÓLÉTI ÉS SZOCIÁLIS PROGRAMOK JÓLÉTI ÉS SZOCIÁLIS PROGRAMOK HATÁSELEMZÉSE Hajnal György, Kádár Krisztián, Pásztor Miklós BCE Közszolgálati Tanszék A tananyag a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003 "Képzés- és tartalomfejlesztés a Budapesti

Részletesebben

Magyar adóterhelés nemzetközi összehasonlításban, 2007-2011

Magyar adóterhelés nemzetközi összehasonlításban, 2007-2011 Magyar adóterhelés nemzetközi összehasonlításban, -2011 Kísérlet járja be Európát, az adóreformok kísérlete Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató BCE Az előadás főbb gondolatkörei A globális és átfogó

Részletesebben

A háztartási energiafelhasználás jellemzőinek és alakító tényezőinek vizsgálata egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei felmérés tükrében

A háztartási energiafelhasználás jellemzőinek és alakító tényezőinek vizsgálata egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei felmérés tükrében Miskolci Egyetem Gazdálkodástani Intézet A háztartási energiafelhasználás jellemzőinek és alakító tényezőinek vizsgálata egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei felmérés tükrében Horváth Klaudia 2015 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A Tanács. A pilléres szerkezet. A Közösség fő szervei. Az Európai Unió szerkezete 3. Az Európai Unió szerkezete. 2. pillér. 3. pillér.

A Tanács. A pilléres szerkezet. A Közösség fő szervei. Az Európai Unió szerkezete 3. Az Európai Unió szerkezete. 2. pillér. 3. pillér. A Tanács EU Európa Tanács Brussels Strasbourg Európai Unió 27 tagállam Európa Tanács 47 tagállam A pilléres szerkezet EU ELSŐ PILLÉR (EK) alapvetően közösségi jellegű Az Európai Unió szerkezete 3. MÁSODIK

Részletesebben

A társadalmi kirekesztõdés elleni küzdelem az EU új tagállamaiban 1

A társadalmi kirekesztõdés elleni küzdelem az EU új tagállamaiban 1 JUHÁSZ GÁBOR TALLER ÁGNES A társadalmi kirekesztõdés elleni küzdelem az EU új tagállamaiban 1 A tanulmány nyolc új kelet-közép-európai EU-tagállam társadalmi befogadásról szóló nemzeti cselekvési tervein

Részletesebben

ADÓZÁSI ISMERETEK. Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin és sajnos ebben a sorrendben.

ADÓZÁSI ISMERETEK. Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin és sajnos ebben a sorrendben. Két dolog biztos az életben az adó és a halál. Benjamin Franklin és sajnos ebben a sorrendben. ismeretlen szerző ADÓZÁSI ISMERETEK Dr. FELLEGI MIKLÓS Egyetemi docens Alapfogalmak Az adózás annak tudománya,

Részletesebben

Gyermekgondozás (bölcsőde) és az európai szemeszter

Gyermekgondozás (bölcsőde) és az európai szemeszter Gyermekgondozás (bölcsőde) és az európai szemeszter Az európai szemeszter A gazdaságpolitikai koordináció folyamata Fontos események: Éves növekedés felmérés (November) Ország-jelentések (Február) Nemzeti

Részletesebben

kultúrafüggő / társadalomfüggő / személyiségfüggő

kultúrafüggő / társadalomfüggő / személyiségfüggő IDŐSKORRAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOK Az idősödés, időskori szerepek értelmezése, jelentősége kultúrafüggő / társadalomfüggő / személyiségfüggő Élettartam mennyiségi növekedése minőségi élet megteremtésének

Részletesebben

GYERMEKSZEGÉNYSÉG BUDAPESTEN

GYERMEKSZEGÉNYSÉG BUDAPESTEN A gyermekvédelmi szakellátásba kerülő kamaszok munkaerőpiaci esélyeinek javítása a szakemberek ágazatközi hálózati együttműködésével és munkaerőpiaci képzésével Közép-Magyarországon GYERMEKSZEGÉNYSÉG BUDAPESTEN

Részletesebben

A gazdasági fejlődés felgyorsításának feltétele a közoktatás megújítása

A gazdasági fejlődés felgyorsításának feltétele a közoktatás megújítása Csapó Benő www.staff.u-szeged.hu/~csapo A gazdasági fejlődés felgyorsításának feltétele a közoktatás megújítása Gazdasági és Szociális Tanács Budapest, 2008. december 2. NEVELÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Simor

Részletesebben

A demográfiai folyamatok hatása a közoktatás költségvetésére

A demográfiai folyamatok hatása a közoktatás költségvetésére 12 A demográfiai folyamatok hatása a közoktatás költségvetésére [Lannert Judit] Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal több olyan javaslatot is megfogalmazott, amelynek finanszírozásához forrásokra van

Részletesebben

A HAZAI INTERNET KEZDETE AZ NIIF/HUNGARNET HÁLÓZATA, A HBONE

A HAZAI INTERNET KEZDETE AZ NIIF/HUNGARNET HÁLÓZATA, A HBONE A HAZAI INTERNET KEZDETE AZ NIIF/HUNGARNET HÁLÓZATA, A HBONE Martos Balázs Networkshop 2016 FONTOSABB NEMZETKÖZI ESEMÉNYEK AZ AKADÉMIAI SZFÉRÁBAN 1986 Az Internet megjelenik az USA akadémiai intézményeiben

Részletesebben

Szociális párbeszéd a helyi és regionális önkormányzati ágazatban: áttekintés

Szociális párbeszéd a helyi és regionális önkormányzati ágazatban: áttekintés Szociális párbeszéd a helyi és regionális önkormányzati ágazatban: áttekintés Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával 2009. április TARTALOMJEGYZÉK 1) Bevezetés... 1 2) A szociális párbeszéd definíciója...

Részletesebben

Az információs társadalom és a digitális egyenlőtlenségek főbb irányai és teljesítményei

Az információs társadalom és a digitális egyenlőtlenségek főbb irányai és teljesítményei Projektzáró workshop (TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005) Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Az információs társadalom és a digitális

Részletesebben

ÁROP-1. A5-2013-2013-048. Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése

ÁROP-1. A5-2013-2013-048. Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése ÁROP-1. A5-2013-2013-048 Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése Kistelek Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése

Részletesebben

Kerékpározás Európában. Bodor Ádám EuroVelo Director, a.bodor@ecf.com Budapest 2013.09.18.

Kerékpározás Európában. Bodor Ádám EuroVelo Director, a.bodor@ecf.com Budapest 2013.09.18. Kerékpározás Európában Bodor Ádám EuroVelo Director, a.bodor@ecf.com Budapest 2013.09.18. Európai Kerékpáros Szövetség www.ecf.com 2 Célunk: A kerékpározas aránya duplázódjon meg 2020-ra Európában! 3 Többféle

Részletesebben

Milyen új tanulságokkal szolgál a válság utáni időszak az euro bevezetése szempontjából?

Milyen új tanulságokkal szolgál a válság utáni időszak az euro bevezetése szempontjából? Milyen új tanulságokkal szolgál a válság utáni időszak az euro bevezetése szempontjából? Darvas Zsolt Az euro bejövetele a magyarokhoz Konferencia a GKI 25. születésnapja alkalmából Budapesti Kongresszusi

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET ELEKTRONIKUS MELLÉKLET XXVII. ÉVFOLYAM 2011 VOCATIONAL TRAINING REVIEW RUNDSCHAU DER BERUFSBILDUNG Hordósy Rita Király Gábor Pályakövetési tipológia Ábra és melléklet torgyik judit a nyelvtanulás európai

Részletesebben

A MAGYAR ÉLSPORT VERSENYKÉPESSÉGE

A MAGYAR ÉLSPORT VERSENYKÉPESSÉGE A MAGYAR ÉLSPORT VERSENYKÉPESSÉGE GULYÁS Erika, KOVÁCS Eszter, STERBENZ Tamás Nyerges Mihály Emlékkonferencia Eredményjelző: Magyar Sport 2015 2016.01.26. KUTATÁSRÓL Célja: Azonosítani azokat a tényezőket,

Részletesebben

Hogyan tehetjük versenyképesebbé, s európaibbá közszolgálati rendszerünket?

Hogyan tehetjük versenyképesebbé, s európaibbá közszolgálati rendszerünket? Hogyan tehetjük versenyképesebbé, s európaibbá közszolgálati rendszerünket? A versenyképesség és Európa egymást nem kizáró, hanem sokkal inkább feltételező fogalmak. E determináció hazai viszonyainkra

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés. 350 milliárd Euró, 1000 milliárd Ft leírt követelés

Nemzetközi kitekintés. 350 milliárd Euró, 1000 milliárd Ft leírt követelés Nemzetközi kitekintés 350 milliárd Euró, 1000 milliárd Ft leírt követelés Leírási veszteség 2013. (EU27) EU átlag: 2.8%-tól 3.0%-ig Jelmagyarázat Magyarázat A fizetési idő a különböző szektorokban (EU27)

Részletesebben

Egy új pszichoszociális kockázatértékelő megközelítés bemutatása

Egy új pszichoszociális kockázatértékelő megközelítés bemutatása Egy új pszichoszociális kockázatértékelő megközelítés bemutatása Dr. Takács Ildikó tanszékvezető egyetemi docens BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék takacsi@erg.bme.hu Új trendek A folyamatosan változó

Részletesebben

A évi demográfiai adatok értékelése. Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet

A évi demográfiai adatok értékelése. Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet A 212. évi demográfiai adatok értékelése Dr. Valek Andrea Országos Gyermekegészségügyi Intézet Tartalom Népesség száma, megoszlása Élveszületések Magzati veszteségek Születés körüli halálozás Csecsemőhalálozás

Részletesebben

A FINN OKTATÁSPOLITIKA A SIKERHEZ VEZETŐ ÚT? Jari Vilén Nagykövet Szekszárd, december 13.

A FINN OKTATÁSPOLITIKA A SIKERHEZ VEZETŐ ÚT? Jari Vilén Nagykövet Szekszárd, december 13. A FINN OKTATÁSPOLITIKA A SIKERHEZ VEZETŐ ÚT? Jari Vilén Nagykövet Szekszárd, 2012. december 13. A FINN OKTATÁSPOLITIKA ALAPELVEI A finn oktatás- és tudománypolitika a minőségre, az esélyegyenlőségre és

Részletesebben

Tájékoztató. clxmkg000024.1000 RE'Z CINK Elektrolit arra az esetre, réz. 41057 Spilamberto (Mo) Italia. tel: +39059785210 fax: +390597861612

Tájékoztató. clxmkg000024.1000 RE'Z CINK Elektrolit arra az esetre, réz. 41057 Spilamberto (Mo) Italia. tel: +39059785210 fax: +390597861612 Oldal 1/7 Tájékoztató 1 SZAKASZ. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kód: Elnevezés Kémiai név és szinomímák clxmkg000024.1000 RE'Z CINK Elektrolit arra az esetre,

Részletesebben

Folyékony halmazállapot

Folyékony halmazállapot Folyékony halmazállapot Bio-üzemanyagok Drink the best and drive the rest Etanol = CH3CH2OH vagy C 2 H 6 O A világ folyékony bioüzemanyag termelése A termelés területi megoszlása 2001-2011 között Million

Részletesebben

Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat

Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat Társasági adó Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat II. rész: Egyéb adók és az adóreform A jogi személyiségű vállalkozások nyereségének adóztatására. Jellemzően lineáris, egykulcsos adó. Mértéke: erősen

Részletesebben

ICEG VÉLEMÉNY XIX. Borkó Tamás Számvetés Lisszabon után öt évvel. 2005. december

ICEG VÉLEMÉNY XIX. Borkó Tamás Számvetés Lisszabon után öt évvel. 2005. december ICEG VÉLEMÉNY XIX. Borkó Tamás Számvetés Lisszabon után öt évvel 2005. december TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 Lisszaboni Stratégia 5 Lisszabon szembesítése a tényadatokkal 6 Változások félúton 12 Lisszabon

Részletesebben

Az egyenlőtlenség határai. Szigeti Cecília Széchenyi Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar

Az egyenlőtlenség határai. Szigeti Cecília Széchenyi Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Az egyenlőtlenség határai Szigeti Cecília Széchenyi Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Mi az egyenlőtlenség? Az egyenlőtlenség elkerülhető, erkölcsileg nem igazolható hierarchikus különbség. Göran

Részletesebben

A gazdasági felsőfokú szakképzésről kikerülő hallgatókkal szembeni munkaerő-piaci elvárások

A gazdasági felsőfokú szakképzésről kikerülő hallgatókkal szembeni munkaerő-piaci elvárások A gazdasági felsőfokú szakképzésről kikerülő hallgatókkal szembeni munkaerő-piaci elvárások KÁRPÁTINÉ DARÓCZI Judit Általános Vállalkozási Főiskola, Budapest karpati.d.judit@gmail.hu A felsőfokú szakképzés

Részletesebben

JELENTÉS a Magyar Nemzeti Banknál alkalmazott teljesítményértékelési rendszer működésének ellenőrzéséről

JELENTÉS a Magyar Nemzeti Banknál alkalmazott teljesítményértékelési rendszer működésének ellenőrzéséről JELENTÉS a Magyar Nemzeti Banknál alkalmazott teljesítményértékelési rendszer működésének ellenőrzéséről 0438 2004. július 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság 2.1. Teljesítmény Ellenőrzési

Részletesebben

Dr. Pitlik László. Márta Attila

Dr. Pitlik László. Márta Attila Szerzõ: Dr. Pitlik László Szerkesztette: Márta Attila Grafikai terv: Q-Print Kft. 2100 Gödöllõ, Remsey krt. 25. Tel./fax: (+36 28) 416 169 Mobil: (+36 20) 9575 112 E-mail: studio@q-print.hu www.q-print.hu

Részletesebben

A minőségügyi szakfőorvosi és a szakfelügyelő főorvosi rendszer felépítése

A minőségügyi szakfőorvosi és a szakfelügyelő főorvosi rendszer felépítése Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi A minőségügyi

Részletesebben

AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZABADSÁG- KÉPE -BEN MAGYARORSZÁGON

AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZABADSÁG- KÉPE -BEN MAGYARORSZÁGON MÉRTÉK MÉDIAELEMZŐ MŰHELY AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZABADSÁG- KÉPE -BEN MAGYARORSZÁGON MÉRTÉK FÜZETEK. 1 MÉRTÉK FÜZETEK 7. szám 2016. március Szerző: Timár János AZ ÚJSÁGÍRÓK SAJTÓSZA- BADSÁG-KÉPE 2015-BEN MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

Működőtőke-befektetések Adatok és tények

Működőtőke-befektetések Adatok és tények Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 1. Konjunktúrafórum 13. november. Működőtőke-befektetések Adatok és tények Működőtőke-befektetések állománya Magyarországon 1.1.31., származási ország szerint,

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. CÉLOK ALAPELVEK... 5 3. A JELENLEG MŰKÖDŐ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI RENDSZER...

Részletesebben

Mezőgazdasággal kapcsolatos hidromorfológiai terhelések és hatások a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben

Mezőgazdasággal kapcsolatos hidromorfológiai terhelések és hatások a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben Mezőgazdasággal kapcsolatos hidromorfológiai terhelések és hatások a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben Dr. Fehér János c. egyetemi docens FAMIFE Consulting Kutató, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Gödöllő,

Részletesebben

HIVATÁSETIKA ÉS KULTÚRA, ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS

HIVATÁSETIKA ÉS KULTÚRA, ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS 1 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM HIVATÁSETIKA ÉS KULTÚRA, ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS Tankönyv az integritás tanácsadó szakirányú továbbképzéshez 2 Budapest, 2013... SZERZŐK: DÁVID PÉTER LÓCZY PÉTER LEKTOR: DR. GYÖRGY

Részletesebben

Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei

Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei Miniszterelnöki Hivatal Kormánymegbízott Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei Ingatlan 1. Pillér és szabályozás építési 2. Pillér ösztönzés Építési és befektetési és Mûszaki Államigazgatási

Részletesebben

Az E.ON AG Európai Üzemi Tanácsának munkaügyi kapcsolatrendszere

Az E.ON AG Európai Üzemi Tanácsának munkaügyi kapcsolatrendszere Az E.ON AG Európai Üzemi Tanácsának munkaügyi kapcsolatrendszere Konferencia: Elektromos hálózat Európában Budapest, 2011. június 17-18. dr. Szilágyi József A prezentáció tartalmi elemei I. A tanulmány

Részletesebben

munkaerőpiaci tükör 2005

munkaerőpiaci tükör 2005 munkaerőpiaci tükör 2005 MUNKAERŐPIACI TÜKÖR Az évkönyvsorozat szerkesztőbizottsága Fazekas Károly igazgató, MTA Közgazdaságtudományi Intézet Frey Mária tudományos tanácsadó, Foglalkoztatási Hivatal, Kutatási

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁYNYZAT JEGYZŐJE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁYNYZAT JEGYZŐJE W O b D H BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁYNYZAT JEGYZŐJE Tárgy: Budapest XVI. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Szervezeti Stratégiája 2011-2014 Tisztelt Képviselő-testület! A hazai önkormányzatok

Részletesebben

A női vezetők perspektívái és karrierjük akadályai Németországban

A női vezetők perspektívái és karrierjük akadályai Németországban VÁLLALATI MUNKASZERVEZÉS A női vezetők perspektívái és karrierjük akadályai Németországban A vezetők számára új kihívást jelent, hogy a munkavégzés helye és ideje egyre kevésbé kötött. Az új pszichológiai

Részletesebben

Horizont 2020 keretprogram Magyar pályázati eredmények és lehetőségek

Horizont 2020 keretprogram Magyar pályázati eredmények és lehetőségek Horizont 2020 keretprogram Magyar pályázati eredmények és lehetőségek Csuzdi Szonja főosztályvezető Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya NKFI Hivatal 2015. 12. 14. Health Információs Nap Első eredmények 2014

Részletesebben