ZADAR.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ZADAR. http://horvatorszag-virsziget.hu"

Átírás

1 ZADAR A város több mint 3000 éves múltra tekint vissza. Zadarban már a Kr. e. IX. században is laktak, akkor illír törzsek éltek ezen a területen. Később Kr. e. a II. században rómaiak foglalták el és helyőrségként használták. Az V-ik és X-ik század között számos náció megvetette itt a lábát, a barbároktól kezdve a frankokon át a velencei köztársaságig ben keresztes seregek elfoglalták a várost, majd 1357 áprilisáig felváltva állt magyar és velencei fennhatóság alatt, majd a Zadar-i békekötés után Nagy Lajos átveszi fölötte az uralmat. Érdekességként megemlíthető, hogy itt koronázzák magyar királlyá Nápolyi Lászlót, 1403-ban. A XVI-ik XVII-ik századi török fenyegetettség miatt Zara várát és védműveit megerősítik, ekkor épül meg a várárok és a bástya. Az as évek alatt a város fejlődésnek indul részint Habsburg, részint francia uralom alatt, ekkor alapítják újra az egyetemet, gimnázium épül, és megnyílik a Nemzeti Múzeum ben Zadarban először gyúl elektromos lámpafény. Ezután az Osztrák-Magyar Monarchia része volt Zadar, egészen 1820-ig, mikor is olasz fennhatóság alá került. A második világháború alatt a város nagyrészt elpusztult a bombatámadások következtében, majd az olaszok, de a horvátok nagy része is kivándorolt Olaszországba. A második világháborút követően Jugoszlávia része lett. A jugoszláv polgárháború alatt Zadar a szerb csapatok számára szolgált utánpótlási útvonalként, melyet a horvát hadsereg 1995-ben felszámolt. Azóta Zadar Horvátország része.

2 Látnivalók Zadar Óvárosába régen csak a szárazföldi városkapun (Kopnena Vrata, Porta di Terraferma) át lehetett bejutni, a középső bejárat a kaput díszítő velencei szárnyas oroszlánnak köszönhetően a mai napig a város történelméről árulkodik, ebből is látható, hogy valaha velencei fennhatóság alá tartozott. A kapu a 16-ik században épült és a veronai Michele Sanmicheli munkáját dicséri. A kaputól jobbra látható az Öt Kút tere, anno csak ebből az öt kútból lehetett ivóvizet meríteni.

3 Érdemes megcsodálni a város egy másik, szintén a Velencei birodalom által 1573-ban épített műremekét, a Tengeri Kaput (Morska Vrata, Porta Marian), amely eredetileg egy diadalív volt, melyre később boltozatot építettek. A kaput a szárnyas oroszlán díszíti, mely Velence jelképe, valamint egy felirat, amely a Habsburgok 1571-ben Lepantónál a törökök felett aratott győzelmének a jelképe.

4 Zadar számtalan látnivalóval büszkélkedhet, mint például az óváros központi terén (Zeleni trg) látható Szent Dónát körtemplom (Sveti Donat), amely a IX-ik században épült, kora román stílusban. Eme különleges, henger alakú épület a város leghíresebb műemléke, melyet még Szent Dónát Püspök építtetett.

5 Mellette a Szent Anasztázia Székesegyház (Katedrala Sv. Stosija) csodálható meg, amelyet a IX-ik században bizánciak építettek, majd a XII-XIII-ik században román stílusban átépítették. A Szent Dónát templommal szemben láthatóak az Augustus császár idejében (Kr. e I században) épült Fórum maradványai. Itt tekinthető meg a Bencés apácák kolostora is, amelyben fellelhető a Zadari arany, és ezüst gyűjtemény.

6 A másik látványosság a Szent Simon templom. Szent Simon földi maradványait Erzsébet királyné a XIV-ik században egy 250 kg-s arannyal bevont ezüst ereklyetartóba helyeztette el. A város egyik érdekessége az Üvegmúzeum, amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni, mivel nem csak Horvátországban, de Európában is különlegességnek számít, itt több mint 2000 darab ókori üvegtárgyból álló gyűjteményt nézhetnek meg a látogatók. A Régészeti múzeumba is érdemes ellátogatni, itt a római korból fennmaradt, és az őskorszakból, újkorszakból származó régészeti leleteket csodálhatják meg a történelem, és a régészet kedvelői. A város vértanú-védőszentjéről Szent Kersovánról (Sveti Krševan) kapta a nevét az a templom, melyet a bencés szerzetesek építettek i.sz körül. A templom római stíluselemeket visel magán, impozáns bejárata megfogja a tekintetet. Belül freskókkal díszített a templom, melyek a 13-ik századból származnak, oltárát római kereszt díszíti. A templomot először 1175-ben újjáépítették, majd a második világháború után is, mert a háború miatt súlyosan megsérült. Ma képtár működik benne, amely a Šibenik múzeumhoz tartozik.

7 A város sétálóutcája a Široka ulica vagyis a Kalelarga (Calle Larga), jelentése "széles utca". Ez a város legszebb, legnagyobb sétáló- és bevásárlóutcája, itt rengeteg kávézó és étterem várja a fáradt turistákat egy frissítő italra.

8 Az óváros végén egy tengeri orgona látható, mely csodálatos hangot ad ki a tenger hullámzásának hatására. Eme különlegességet Nikola Basic alkotta, és 2005 januárjától élvezhető hangja. Mindenképpen érdemes egy romantikus sétát tenni a naplementében, és meghallgatni a tengeri orgona különleges, hangjait, mely egy felejthetetlen emlék lehet! Az esti séta folyamán érdemes megcsodálni a Nap emlékművét (Pozdrav Suncu) is, amely a Napot ábrázolja, nappal a napkollektorok segítségével feltöltődik energiával, majd este káprázatos fényeffektusokat csodálhatnak meg az ide látogató turisták.

9 Zadarban számtalan szórakozási lehetőség várja a turistákat, ilyen többek közt a júniusban megrendezésre kerülő Telihold éjszakája, ahol zenével, fáklyás felvonulással szórakoztatják az embereket. A Szent Dónát templomban esténként hangversenyeket szoktak adni, így a komolyzene kedvelői is megtalálják a nekik való szórakozást. A nyár másik híres rendezvénye a Maraska napok, ilyenkor a helyi ital különlegességről szól minden, a maraskinó likőrről. A maraschino dalmát cseresznyelikőr. Természetesen zenés programokkal is szórakoztatják az ide látogatókat. A városban megrendezik a nyári színház fesztivált is, így a színművészet kedvelői biztosan nem fognak csalódni. Aki fiatalosabb zenére vágyik, az ellátogathat valamelyik klubba, ahol hajnalig táncolhat. Zadarban nem csak szórakozni, de strandolni is lehet. A strandok általában sziklásak, néhol kavicsosak,

10 homokosak, a két legnépszerűbb strand a Diklo és a Borik, melyeknek vizei tiszták, ezért tökéletesen alkalmasak a gyermekes családok számára is. Aki nem szereti a nagy tömeget, az megmártózhat valamelyik kis öbölnél is, élvezheti a nyugalmat, a gyönyörű sziklákat, és a fenyőerdőket, amelyek errefelé nem ritkák. Ha nem csak szórakozni, de sportolni is szeretnénk, ugyancsak nagy választék tárul elénk. A lehengerlő táji adottságoknak köszönhetően, a majdnem 200 kisebb szigettel szegélyezett partszakaszon, sok szoros és öböl található, ezért tökéletesen megfelel a táj a vízi sportokhoz. Megfelelő a hely a vitorlázáshoz, a környéken három ismert és kedvelt kikötő is van. A kristálytiszta vízben a búvárkodás szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. Aki inkább a szárazföldön szeretne sportolni, annak érdemes ellátogatni a közelben található Velebit hegyláncaihoz, ahol lehetőség nyílik a sziklamászásra, vagy egy kellemes hegyi kirándulásra. A közelben öt nemzeti park is

11 található, Zadarban, és környékén a turisták megtalálják a számukra tökéletes szórakozási, és sportolási lehetőséget. Gasztronómia Zadarban is a halfélék a legnépszerűbb ételek, természetesen itt is számtalan étterem, várja a vendégeket, finomabbnál finomabb tenger gyümölcseiből készült fogásokkal.

12 Az egyik közkedvelt étterem a Trata, amely a Forum mögött található. A vendéglő gyönyörű teraszán mindenképpen fogyasszunk el egy pohár maraskinó likőrt a vacsora előtt, mely lehet egy finom paradicsomos polip saláta, vagy hal steak. A kevésbé vállalkozó szelleműek természetesen választhatnak a hagyományos konyha remekei közül is.

13 Szállás A városban a szállás lehetőségekből is nagy a választék, az itt nyaralók választhatnak a hotelek, az apartmanok, és a kempingek széles kínálatából. A luxus kedvelői számára jó választás lehet a Falkensteiner Family Hotel Diadora****, amely a családos nyaralókra is gondolt, mivel gyermek felügyeleti szolgáltatást is nyújtanak.

14

15 tel: Skype: ser-vir

Az apartmanok külön légtérben található hálóból, vagy hálókból konyhaszekrénnyel felszerelt nappaliból és fürdőszobából állnak.

Az apartmanok külön légtérben található hálóból, vagy hálókból konyhaszekrénnyel felszerelt nappaliból és fürdőszobából állnak. Az Aqua Natural Hotel Apartman Dalmácia gyöngyszemeként is emlegetett Trogír város Seget Donji részében található, mely kb. 1.500 méterre található Trogír központjától. Budapestről végig autópályán kb.:

Részletesebben

GÖRÖGORSZÁG. 14 www.grandtours.hu online-foglalás. www.gnto.gr. Paralia Thesszaloniki Neos Marmaras Parga Korfu Kefalonia. Tolo.

GÖRÖGORSZÁG. 14 www.grandtours.hu online-foglalás. www.gnto.gr. Paralia Thesszaloniki Neos Marmaras Parga Korfu Kefalonia. Tolo. GÖRÖGORSZÁG www.gnto.gr A mediterrán éghajlatú Görögország területe 132 000 km 2. Lakosainak száma 10 millió. Az országra a száraz, meleg nyár a jellemző, nem ritka augusztusban a 40 C hőmérséklet. Az

Részletesebben

DALMÁCIA NEVEZETESSÉGEI

DALMÁCIA NEVEZETESSÉGEI DALMÁCIA NEVEZETESSÉGEI Dalmácia Zadartól egészen a Kotori-öbölig terjed. A rendkívül gazdag és feszített program során e táj történelmi, kulturális emlékeit és természeti szépségeit tekintjük meg. 40

Részletesebben

Lengyelország Városok és kulturális örökség

Lengyelország Városok és kulturális örökség Lengyelország Városok és kulturális örökség Lengyel Idegenforgalmi Szervezet ul. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa tel. +48-22 536 70 70 fax +48-22 536 70 04 e-mail: pot@pot.gov.pl, www.pot.gov.pl Lengyelország

Részletesebben

Nyaralás és wellness mobil házban és sátorban

Nyaralás és wellness mobil házban és sátorban Nyaralás és wellness mobil házban és sátorban 2015 HU Horvátország, Magyarország, Olaszország és Ausztria Üdvözli Önt az Aqua Camp! TARTALOMJEGYZÉK A Happy Camp több évtizedes tapasztalatára építve született

Részletesebben

Mezôtúr köszönti Önt! Legyen Ön is MEZŐTÚRista!

Mezôtúr köszönti Önt! Legyen Ön is MEZŐTÚRista! Mezôtúr köszönti Önt! Mezőtúr az Alföld közepén, a Nagykunságban, Budapesttől 150 km-re, a 46-os főút mentén helyezkedik el. A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna két partján fekvő város a Budapest-Szolnok-Békéscsaba

Részletesebben

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria

2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia. Erdély. Lengyelország. Horvátország. Csehország. Szlovákia. Olaszország. Ausztria 2013. 01. 01. 2013. 12. 31. Szlovénia Erdély Lengyelország Horvátország Csehország Szlovákia Olaszország Ausztria ELŐSZÓ FONTOS A programfüzetben szereplő utazások minimum 35 fő utaslétszám esetén indulnak.

Részletesebben

Kalandozás a királyok városában. Székesfehérvár. Történelem Látnivalók Programok. www.szekesfehervar.hu

Kalandozás a királyok városában. Székesfehérvár. Történelem Látnivalók Programok. www.szekesfehervar.hu Kalandozás a királyok városában Székesfehérvár Történelem Látnivalók Programok KIRÁLYI FOGADTATÁS Álljon meg egy kis időre, foglaljon helyet a történelmi Belváros hangulatos kávézóinak teraszán, és szívja

Részletesebben

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014

AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 AUTÓBUSZOS UTAZÁSOK 2014 W W W. B L A G U S S. H U 2 KEDVES UTAZÓ! Örömmel nyújtjuk át Önnek a 2014- es autóbuszos utazásainkat bemutató megújult katalógusunkat. A közkedvelt és immár hagyományosnak számító

Részletesebben

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület

Köszöntõ. Keszey János polgármester. Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület Köszöntõ Tisztelt Barátaink, Kedves Vendégeink! Balatonalmádi egyedülálló, amfiteátrumszerû fekvése különleges klímát biztosít a városnak. Aki igazán ismeri ezt a vidéket, tudja, hogy nemcsak a nyár szép,

Részletesebben

Newsletter. Tartalomjegyzék. Események. Horvátország a nagyvilágban. Hírek. Befektetések. Bemutatjuk

Newsletter. Tartalomjegyzék. Események. Horvátország a nagyvilágban. Hírek. Befektetések. Bemutatjuk Photo: mario bandić Newsletter 10 2010 Tartalomjegyzék Események Gospić - Likai ősz 2 Zaprešić Jellasics napok 3 Ivanić Grad - Amikor minden a sütőtök jegyében zajlik 4 Punat Olívabogyó napok 5 Lovran

Részletesebben

SOPRONJó hozzánk eljönni! www.sopron.hu

SOPRONJó hozzánk eljönni! www.sopron.hu SOPRONJó hozzánk eljönni! Egy helyen ezer csoda Sopronról az utazóknak legyen az honfitársunk, vagy akár külhoni más és más jut az eszébe. Van, aki a hûség és szabadság városaként ismeri, más a fesztiválok

Részletesebben

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja város története Baja történetének kezdetei a távoli múltban kereshetõk, hiszen már az õskorban lakott hely volt. Õsidõk óta vonzották az embereket a Duna bal partján elterülõ

Részletesebben

Városlátogatások HÉTVÉGE BERLINBEN. városlátogatások

Városlátogatások HÉTVÉGE BERLINBEN. városlátogatások Városlátogatások Róma, London, Párizs ki ne tudná felidézni a jellegzetes nevezetességeket a Colosseumtól a Big Benen keresztül az Eiffel toronyig. Repülős városlátogatásaink során megelevenednek a számtalanszor

Részletesebben

HORVÁTORSZÁG. 104 www.grandtours.hu online-foglalás. www.horvatorszag.hr. Porecs

HORVÁTORSZÁG. 104 www.grandtours.hu online-foglalás. www.horvatorszag.hr. Porecs www.horvatorszag.hr LANTERNA-FÉLSZIGET PORECS ÓVÁROS Hor vát or szág ne künk, ma gya rok nak, tu risz ti ka i lag és gaz da sá gi lag egy aránt fon tos. Hos szú, vál to za tos és cso da szép ten ger part

Részletesebben

Név: Nagy Viktória : Nagy Viktória II. korcsoport Kategória: Szövegszerkesztés FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Sike Bernadett ISKOLA: Megyeri úti Általános Iskola

Név: Nagy Viktória : Nagy Viktória II. korcsoport Kategória: Szövegszerkesztés FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Sike Bernadett ISKOLA: Megyeri úti Általános Iskola Név: Nagy Viktória : Nagy Viktória II. korcsoport Kategória: Szövegszerkesztés FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Sike Bernadett ISKOLA: Megyeri úti Általános Iskola Tartalom Franciaország... 2. 3. oldal Spanyolország...

Részletesebben

Adria Tours Utazási Iroda

Adria Tours Utazási Iroda MONTENEGRO ALBÁNIA HORVÁTORSZÁG Tivat H. Palma *** 1. Tivati apartmanok 2.-4. H. Mimoza** 5. H. Pine**** 5. Kute-Kamenari Dragica apartman 6. Kamenari luxus apartmanok 6. Kute magánapartman 7. Igalo H.

Részletesebben

5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL

5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL 5800 KILOMÉTER UTAZÁS EURÓPÁN KERESZTÜL SPANYOLORSZÁGI TENGERPARTI NYARALÁSSAL 2008. SZEPTEMBER 01-13. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KISKUN MAGDA SZERKESZTETTE: DR. KOCSIS EDIT E L Ő S Z Ó Köszönetet mondunk mindazoknak,

Részletesebben

Adventi ajánlatok. Advent Bécsben. Advent Bécsben Schönbrunni kastélylátogatással

Adventi ajánlatok. Advent Bécsben. Advent Bécsben Schönbrunni kastélylátogatással Adventi ajánlatok Advent Bécsben Utazás: komfortos autóbusszal (vidéki felszállási lehetőségek: Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok, Tatabánya, Tiszaújváros). Ellátás: étkezés nélkül

Részletesebben

A Kárpát-medence kincsei, fürdők és műemlékek - Varázslatos nyaralás Magyarországon

A Kárpát-medence kincsei, fürdők és műemlékek - Varázslatos nyaralás Magyarországon A Kárpát-medence kincsei, fürdők és műemlékek - Varázslatos nyaralás Magyarországon CSOMAG AJÁNLOTT IDŐPONT, IDŐINTERVALLUM: Májustól szeptemberig. CSOMAG IDŐTARTAMA: 14 nap Magyarország természeti adottságainál

Részletesebben

Indulási időpontok: XI.27., XII.4., 11., 18.

Indulási időpontok: XI.27., XII.4., 11., 18. Adventi ajánlatok Advent Bécsben Utazás: komfortos autóbusszal (vidéki felszállási lehetőségek: Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szolnok, Tatabánya, Tiszaújváros). Ellátás: étkezés

Részletesebben

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében

Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz. Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás. a Monori Pincefalu. környezetében Legyen Neked is Pincéd! Térségi kalauz Látnivalók, programok, szállások és vendéglátás a Monori Pincefalu környezetében Legyen Neked is pincéd! Kiadta: Keress minket az interneten: www.monoriborut.hu www.legyennekedispinced.hu

Részletesebben

HORVÁTORSZÁG. 80 www.grandtours.hu online-foglalás. www.horvatorszag.hr. Porecs

HORVÁTORSZÁG. 80 www.grandtours.hu online-foglalás. www.horvatorszag.hr. Porecs www.horvatorszag.hr LANTERNA-FÉLSZIGET PORECS ÓVÁROS Hor vát or szág ne künk, ma gya rok nak, tu risz ti ka i lag és gaz da sá gi lag egy aránt fon tos. Hos szú, vál to za tos és cso da szép ten ger part

Részletesebben

Country Tours U T A Z Á S. Török Riviera - Alanya. Szabadságán, legyen szabad! éves az iroda

Country Tours U T A Z Á S. Török Riviera - Alanya. Szabadságán, legyen szabad! éves az iroda U T A Z Á S Country Tours 25 2015 éves az iroda Török Riviera - Alanya HOTEL WIEN *** REPÜLŐVEL, FÉLPANZIÓS ELLÁTÁSSAL, Háztól-házig transzferrel 1. nap: Elutazás a Liszt Ferenc repülőtérről, várhatóan

Részletesebben

LARNACA Louis Princess Beach Family Hotel

LARNACA Louis Princess Beach Family Hotel 16 LARNACA Louis Princess Beach Family Hotel CIPRUS FEKVÉSE: A 138 szobás szálloda közvetlenül a homokos-kavicsos tengerparton épült, csodálatos kertekkel övezve mindössze pár percnyi sétaútra egy szórakoztató

Részletesebben

SOMOGY MEGYE. Somogy megye Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el, északon a Balaton, délen

SOMOGY MEGYE. Somogy megye Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el, északon a Balaton, délen SOMOGY MEGYE Somogy megye Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el, északon a Balaton, délen pedig a Dráva folyó mentén Horvátország határolja. Az országnyi méretű gyakran Somogyországnak is nevezett

Részletesebben

FIRST MINUTE, TÖRZSUTAS KEDVEZMÉNYEK, VALAMINT A BARÁTSÁG KLUB ELŐNYEI

FIRST MINUTE, TÖRZSUTAS KEDVEZMÉNYEK, VALAMINT A BARÁTSÁG KLUB ELŐNYEI Kulturális KörutazásoK 2014 NÉHÁNY ÉRV A CARTOUR MELLETT, AMIERT ÉRDEMES VELÜNK UTAZNIA ÉS IDEJÉBEN LEFOGLALNIA UTAZÁSÁT Irodánk 23 éve szervez utazásokat mind bel-, mind pedig külföldre. Buszos utazásainkon

Részletesebben

Bevezető. FölDrAjz. A Spanyol Királyság zászlaja a címerrel. Síparadicsom a katalán Pireneusokban. A Pico de Teide, Tenerife (Kanári Szigetek)

Bevezető. FölDrAjz. A Spanyol Királyság zászlaja a címerrel. Síparadicsom a katalán Pireneusokban. A Pico de Teide, Tenerife (Kanári Szigetek) orszagismeret_maquetación 1 01/07/12 19:51 Página 1 Bevezető A Spanyol Királyság független állam Dél-európában, illetve Észak- és Nyugat-Afrikában (a hozzá tartozó Ceuta és Melilla autonóm városokkal,

Részletesebben

Newsletter. Események Punat - Minden az olíva jegyében zajlik 10 Lovran - Fedezze fel a gesztenye világát! 11

Newsletter. Események Punat - Minden az olíva jegyében zajlik 10 Lovran - Fedezze fel a gesztenye világát! 11 Newsletter 10 2011 PREFERRED DESTINATION OF THE YEAR 2011/2012 Tartalomjegyzék Hírek Az idén is számos világsztár és politikus nyaralt az Adrián 2 Nin - Megnyílt a Só Múzeum 3 Vrsar - Az első kereskedelmi

Részletesebben