S Z E R E L E M T Ő L

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "S Z E R E L E M T Ő L"

Átírás

1 S Z E R E L E M T Ő L a H Á Z A S S Á G I G 0-99 éveseknek

2 2 A könyvet írta, szerkesztette, a fotókat készítette: Mester Ildikó 1959-ben Gyulán születtem, ott érettségiztem. 13-éves koromtól írok verseket, novellákat, meséket ben Budapestre költöztem ben tagja lettem a Krúdy Gyula Irodalmi körnek. Antológiákban jelentek meg verseim, írásaim. Újságokban rendszeresen publikálok ban megjelent első könyvem: Lányoknak, fiúknak egymásról címmel. Később rájöttem, hogy számomra nem fontos nyomtatott formában kiadni a könyveimet, hiszen a XXI. században már elektronikus formában is közzé tehetem. A lényeg: aki nyitott rá, bármikor elolvashatja. Időközben négy gyermekes anya lettem, megszereztem az egészségügyi szakoktató diplomámat, és kedvenc időtöltésemről, az írásról sem feledkeztem meg, csak egyéb elfoglaltság miatt átmenetileg szüneteltettem. Irodalmi pályázatokon I. és II. helyezést értem el. Miért írok? Mert szeretem átadni a gondolataimat. Amíg élek, írni fogok. Senki nem tanított rá, de úgy érzem írnom, szólnom kell Hiszem, hogy a szép gondolatok nem hullanak a porba. Hiszem Isten megbocsátó kegyelmét, és csodatévő erejét, mely ott van tőlünk egy karnyújtásnyira. Hiszem, hogy a megbocsátó szeretet az emberek életét bearanyozza. E-gondolat tükrében nyújtom át a könyvemet.

3 3 Bevezetés Az élet kezdete a fogamzás pillanata, melynek folytatása ezen a földi világon, a megszületés. A megszületés, amikor egy parányi emberke a szülőcsatornán keresztül (általában ezen a módon) a világra jön: először levegőt vesz, fölsír, érzékel, lát, hall, egyszóval Él. Minél több szeretetet kap a gyermek a szüleitől, annál több szeretet lesz a szívében, annál többet tud adni. És minél több szeretetet adunk mások felé, annál több terem bennünk: mert a szeretet forrása soha nem apad ki. Ahány ember, annyi egyéniség, különbözőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást. Fogadjuk el a másikat olyannak amilyen, a rossz és a jó tulajdonságaival együtt. Nekünk is van számtalan hibánk, a földre még nem született olyan ember, aki hibátlan, és tökéletes. Szeressünk úgy, ahogyan Isten megteremtett! Szólok hozzátok kedves fiatalok, és önökhöz tisztelt idősebbek! A szülőkhöz, a gyerekekhez, a nőkhöz, a férfiakhoz, mindenkihez. De nézzük, mit tartogat/hat számunkra az élet? Ön, kedves olvasó hogyan látja, mit gondol erről a témáról? Elmesélek néhány történetet, fűszerezem csipetnyi javaslattal, ízesítem parányi tapasztalattal, s átnyújtom szeretettel.

4 4 Megszülettél... Kislány lettem nem titok, állandóan mosolygok. Sokat alszom, sokat eszem, gyarapodok is szépen. Oly izgalmas-e földi világ, mi ez a sok furcsaság? Fények, árnyak és homály, minden a fejetetejére áll... Zajok, hangok, illatok, érdekes gondolatok. Mondom, mondom, mondanám, formázom is pici szám, Mégsem értik nyelvemet, édesanyám nézeget. Ő megoldja-e rejtélyt, addig ölel, addig becéz, Megérti édes hangomat, s kitalálja óhajomat. ( Boglárka) Megszületett Ádámka, megszületett Évike. Jelenkor Kisfiú, kisleány majdan év múlva férfivé, nővé cseperednek. A szülők boldogok, dédelgetik, gyámolítják, tanítják, szeretgetik egyetlen pici gyermeküket. Olyan drága, olyan aranyos parányi teste, törékeny és kiszolgáltatott. És imádnivaló, a család kedvence. Néhány hónap elteltével gőgicsél, ránk mosolyog, megismer, játszik, kacag, nevet boldog, hiszen mindene megvan az ő kis boldogságához. Megtanítjuk járni, tipegni, topogni, sok-sok tilos és nem melyet eleinte türelmesen mondogatunk, de ahogyan növekszik, a felnőttek türelme egyre fogytán. Elvárjuk mindent tudjon, amit mi, legyen ügyes, okos, értelmes, a többi vele egykorúhoz viszonyítva a leg, leg, leg. Oviban járatjuk külön nyelvekre, tornára, úszásra, táncra, pszichológushoz. Iskolában folytatjuk, sport, nyelvek, tánc, zene, szolfézs, matek, magyar és amit még az iskola gondol, e versenyeken mérettetjük össze egyetlen gyermekünk tudását a többiével. Mellesleg persze nem árt, ha egyetlenünk jeles, vagy netán kitűnő tanuló, hiszen másképp nem boldogulhat az életben. Egyre magasabb mércét állítunk gyermekeink számára, egyre okosabbnak kell lennie, mert elvárják tőle mind az iskolában, mind otthon, mind az életben. Napi nyolc-tizenkét órát aktívan tanulnak, sportolnak, szünet-, az ebéd elfogyasztása. Valóban erre van szüksége a gyerekünknek?

5 5 Élet recept Végy egy újszülöttet: Meleg öledben ringasd, Kezed kelyhével simogasd, Gerle hangoddal nyugtasd, Kristály könnyedben mosdasd, Kebled tejével tápláld S lassan cseperedni kezd. Tégy hozzá: Szívből áradó szeretetet, Lelkedből fakadó hitet, Kedves jóságot, Csipet okosságot, Türelemmel gondozd, Éjjel-nappal óvd, figyeld, Sugározz felé becsületet, Néha kis szabadságot engedj... S ha így teszen, évek múlva gyermeked: E m b e r lészen! Folytatom gondolataimat. Gyerekeink három éves koruktól kezdve szoros napi beosztásban élik életüket, mindenkor mások elvárásainak kell megfelelniük. Mikor játszhatnak? Mikor tehetik azt, amihez kedvük van? Mikor pihenhetnek? Mikor lehetnek igazán gyerekek, mikor élhetik a gyerekkor örömeit? Mert húsz éves korban már nincs gyerekkor! És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a serdülőkor befejeztéig szervezetük rendkívül nagy változásokon megy keresztül, mely mind belsőleg, mind külsőleg fokozottan igénybe veszi őket. Gyakorlatilag a születés kezdetétől a kamaszkor végéig állandóan változnak. Egyik gyerek fáradtabb másik kevésbé, egyénenként változik. Csak egyben nem különböznek: mindig szeretetéhesek!

6 6 Ezt pedig, csak mi szülők tudjuk számukra nyújtani, ezért fontos a szülő-gyermek kötelék, hogy úgy mondjam: a köldökzsinórt ugyan elvágták, de a szeretet szálait elszakítani nem szabad soha! A gyerek, aki megszületett mindig a szülőké, bármi is történik, a szülőnek mindig a gyereke marad. Ha már fölnézünk rájuk, mert a fejünkre nőttek, akkor is a mienk. Szükségük van a szülőre, talán ebben a korban még inkább, mint máskor. Fiam Milyen nagy vagy, milyen más-, pici emberből lett óriás! Nem jössz sírva, ha bántanak, megoldod önmagad. Nem fogod már két kezem, kamasz lettél: szégyelled... Hol van apró lábacskád? Mely futott a parkon át! Pityeregtél keservesen, követtelek szüntelen. Gyermekhangod elveszett, tested férfiasabb lett. Babaarcnak vége már, serken rajta a szakáll. Milyen nagy lett gyermekem, végig pereg életem...(1999.) Elég nehéz a serdülők dolga, már nem kisgyerek, de még nem felnőtt! Ez az átmeneti állapot kifordítja az addigi nyugodt, kiegyensúlyozott, csöndes gyereket is önmagából. De nem is csoda. Senki nem törődik igazán a gyerekek véleményével, senki nem kérdezi meg őket, szerintetek jó ez így nektek? Ti hogyan gondoljátok? Mert ha napi nyolc órát aktívan tanulnak (de ennél többet, hiszen csak az iskolában 6-8 órát tanulással töltenek), akkor felnőttel egyenrangúnak kell velük bánni, hiszen ők is annyit dolgoznak, mint mi! Nekik a tanulás a munka. Naponta osztályozzák őket, feleltetik, dolgozatot, felmérőt írnak, állandóan készenlétben kell lenniük. Ha, minket felnőtteket is naponta osztályoznának, korántsem biztos, hogy mindig jeleskednénk napi nyolc órán keresztül! Mi is sokszor bal lábbak ébredünk, fáradtak vagyunk, nincs jó kedvünk, ugyanez gyerekeinkre is vonatkozik. Nekik nehezebb, mint a felnőtteknek. Mi szülők egyre kevesebbet foglalkozunk velük, dolgozunk, pénzt keresünk, hogy eltartsuk a családot, és finanszírozni tudjuk gyermekünk jövőjét, mely nem kis anyagi teherrel jár.

7 7 Ádámka, Évike felnő, vagy sikerül nekik teljesíteniük szüleik elvárásait, vagy nem. Mindenféle szakember foglalkozik gyermekünkkel, amiért mi fizetünk keményen, csak a szülőnek nincs ideje még beszélgetni sem egyetlenével. Elhidegül, eltávolodik tőlünk. Széthullnak a családok, mint a kőre ejtett porcelán darabjaira törik. Ádámka, Évike másutt keres beszélgetőtársat, barátokat, ahol van idő őt meghallgatni, ahol talán leülnek vele társasjátékozni, kártyázni, emberközelivé tenni kapcsolatukat. Ahol egymásra néznek, szólnak egymáshoz, nemcsak papíron üzennek, ahol az ember: ember az emberhez. Mi szülők azért igyekszünk haladni a korral, TV, video, számítógép és kinek mire futja, megadjuk gyermekünknek. És ezzel be is zárult a kör. Elértük, hogy gyermekünk ne zavarjon, ne szóljon, ne beszélgessen, ne olvasson, ne folytasson aktív játéktevékenységet. Mert sem a video nézése, sem a számítógépen való játszás nem aktív játéktevékenység. Ha pedig egy gyerek, gyerekkorban nem végez aktív játéktevékenységet, idegbeteg, agresszív, indulatos, pozitív érzelmekben szegény felnőtté válik. Olyan: haragszom az elég világra típus lesz. Nem tud örülni semminek, nem látja meg szépet, jót. Csakis unalmas, sivár, egyhangú, örömtelen életet tud élni, márpedig ha így van, nem képes olyan kapcsolatot kialakítani, mely a boldogság alapköve lenne. Amikor megszületik egy emberke, minden esélye megadatott, hogy boldog legyen haláláig! Rajtunk szülőkön, felnőtteken múlik, mennyire tudja ezt az előnyt kamatoztatni az életben, vagy mennyire kallódik el az élet adta nehézségek között. Gyermekem - Gyere, te is játssz velem, szólt kislányom csöndesen. Megfogta a két kezem, s húzott magával sebesen, - Csücsülj mellém! Hozta Csilla babáját, levette a ruháját, Játékból megfürdette, tiszta ruhába öltöztette, Hosszú haját megfésülte. Ott ültem a szőnyegen, néztem kedves gyermekem. Órákon át játszadoztunk, énekeltünk, tapsoltunk, Istenem! Mennyire boldogok voltunk! Dolgomat félre tettem, kislányommal jót nevettem, S akkor, ott, egy kis időre- a játéktól elbűvölve-, Megállt az óra kereke: Két kisleány játszott egyszerre, Édesanya és Gyermeke!

8 8 - A gyerek napokig játszik a számítógépen, el sem lehet onnan vonszolni - hangoztatják boldogan. - Képzeld két éves kislányom egésznap elül a video előtt, hangját sem hallani, csodálatosan jó gyerek! - De jó neked, bezzeg az enyém folyton a nyomomban van, lépni sem lehet tőle! Nem tudom mi lesz vele majd az iskolában, biztosan lemarad a többi gyerektől... - e mondatok ragadták meg figyelmemet két édesanya beszélgetéséből. Altató Álmodj szépet gyermekem, álmod ne zavarja semmi sem. Mesét mondok most neked, nyisd ki füled s szívedet: Volt egyszer egy kisleány, hunyd be szemed s látod ám. Aranyhaja földig ér, égkék szeme reád néz. Puha karját feléd nyújtja, felröpít álomországba. Ott tündérek táncot járnak, fejedre virágkoszorút adnak, Tarka lepkék hozzád szállnak, kézen fognak s körbe állnak. Szivárványból hintát szőnek, téged arra ráültetnek, S tündér hangon énekelnek. Odaröppen két angyalka, liliompalástot terít válladra. Megfognak, fölemelnek, csodavárba el is visznek. Tündérország királynője, kívánságod teljesíti egy-kettőre. Néked adja a csodaalmát, mely reád vigyáz egy életen át. Csodaország csodavára, tündérország tündérlánya, Álomszellő paripáján visszaröpít kiságyadba. Mesét mondtam csöndesen, álmodj szépet gyermekem...

9 9 - Mit szeretsz játszani? - tettem föl a kérdést néhány óvodásnak: - Fogom a pisztolyomat, amit karácsonyra kaptam az anyuéktól, és ratatatam! Rohanok, szaladok, elbújok, majd lelövöm az ellenséget! Tök jó játék! Zolival, meg az Ádámmal, meg a Péterrel szoktuk játszani, lent a játszótéren. Anyuék addig ülnek a padon, és olvasnak, vagy az ő anyuja, meg az én anyum beszélget... - Szoktunk számítógépezni is! - kiált közbe Zolika. - Tudod mit szeretek a legjobban? - néz reám cinkosan. - Azt, amikor bejutok a titkos várba és jönnek az ellenségek, majd kardozunk és én győzök, csak úgy folyik a vér mindenfelé... - És a lányok, velük nem játszatok? - De szoktunk, olyat is játszani, hogy én vagyok a vőlegény, Noémi a menyasszony és kézen fogva sétálunk. De akkor senki nem szólhat bele a játékba, mert mi szerelmesek vagyunk egymásba, de csak játékból. - Igen, de a Noémi nyavalygós...- löki arrébb Péter. - Tudod, - nézz rám kék szemeivel- a lányok nem olyanok, mint mi fiúk, velük nem lehet annyit harcolni... Elgondolkodom... Hol maradnak a szép, tanulságos, kedves, nem ijesztő, nem agresszív mesék, mesekönyvek, melyet elalvás előtt, odakucorogva gyermekünk ágyára, türelmesen elmesélünk? Hová tűntek az édesanya és gyermeke közös játszásai? Együtt leülni a szőnyegre, kirakózni, legózni, babát öltöztetni, nevetni önfeledten, boldogan kacagva, feledve dolgunkat, gondunkat, bajunkat, mert a gyermekkor minden ember életében csak egyszer létezik! A szeretet melyet a szülő adhat gyermekének, nem ismer mértéket, nincsenek határai, gátjai. De a szeretetet nem szabad összetéveszteni az anyagiakkal. Nem biztos, hogy az a gyermek boldog igazán, akiinek a szülei mindent meg tudnak vásárolni. Az együtt töltött boldog pillanatokat semmi más nem pótolhatja.

10 10 A szeretet olyan, melyet nem mondani, nem kérni, nem követelni, csak önzetlenül, minden érdek nélkül adni lehet! Érezze gyermekünk örök szeretetünket, melyet soha, semmilyen körülmények között nem von kétségbe. Minél többet vagyunk együtt, annál szorosabb ez láthatatlan szülő-gyermek kötelék. A szeretetről senki nem írt oly szépen és hitelesen, mint, ahogy az a Bibliában olvasható. Itt a szeretet értéke szépségével együtt emeli ki az önzetlenséget: Pál I. levele a Korintusbeliekhez 13. (1 12) Ha embereknek, vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom. És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot ismerek is, és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én benem, semmi vagyok. É, ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeret pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból. A szeretet hosszútűrő, kegyes, a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek, vagy akár nyelvek, megszűnnek, vagy akár ismeret, eltöröltetik. Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás: de mikor eljő a teljesség a rész szerint való eltöröltetik. Mikor gyermek valék úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre, most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, amint én is megismertettem. Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három: ezek között pedig legnagyobb a szeretet. Képesek vagyunk így szeretni, vagy csak önző módon tulajdonunknak tekintjük a szeretteinket? Visszatérve a csecsemőkorhoz. Csecsemő és kisdedkorban (0-3. év) rendkívüli gondosságot igényel gyermekünk. Még sokat van ölben, sokat szeret az édesanyjával lenni, sok-sok mindenre meg kell tanítani. Nos, nem mindegy ki, hogyan, mikor és mire tanítja.

11 11 Három éves korig a legtöbbet az édesanyának kell a gyermekével foglalkoznia, hozzá is kötődik érzelmileg a leginkább. Ez természetes, hiszen az anya hordta kilenc hónapon keresztül a szíve alatt magzatát, megszülte, szoptatta és ezek olyan belső, láthatatlan szeretet szálak, amelyeket nem lehet és nem szabad eltépni. Már az anyaméhen belül kapcsolatunk van a születendő magzattal. Az anya érzi, ahogyan megmozdul, ahogyan rúg, érzi, ha csuklik, mindent érezhet, ha nagyon odafigyel magzatára. De ugyanez vonatkozik a magzat érzelmeire is. A magzat is érzi az anyával történő változásokat. Ha szomorú, ha örül, ha jó kedvű mindezt megérzi magzata. Egymást meg tudják nyugtatni kölcsönösen. Hogyan? Ha a magzat nyugtalanul izeg-mozog, erősen rúg, akkor az édesanya kényelembe helyezi magát, hasát tenyerével simogatja, és közben magzatához énekel. Nyugtalan magzata megnyugszik, sőt méhen belül elalszik. Pihen. De ez vonatkozik a negatív cselekedetekre is. Magyarul-, ha az anya sok kávét, alkoholt fogyaszt, vagy netán dohányzik, drogozik (betép) a terhesség alatt, ezek a méreganyagok a méhlepényen keresztül bekerülnek magzata vérébe, testébe. Károsítják a magzatot méhen belül, és vagy maradandó károsodás alakul ki, melyet megszületés után látunk meg, vagy nem! Fölépíteném Fölépíteném a szeretet várát, elültetném a jóság fáját, Égig emelném a hit tornyát. Pompás kert virítana, Minden élőt odacsalna, A boldogság ajtaja megnyílna: Ez lenne az emberek otthona! Az anyát hogyan nyugtatja meg magzata? Egyszerű: amikor az anya fáradt, ingerlékeny, vagy csak rosszkedvű, ha magzata megmozdul, mocorog, vagy bármit csinál ott belül az anyaméhben, az anya ösztönösen azonnal rá figyel. Ezért problémái rögtön feledésbe kerülnek, és máris magzata elterelte figyelmét a gondjairól.

12 12 Beszélhetünk magzatunkhoz, hiszen az élet a fogamzás pillanatában megkezdődött. Csak mi nem látjuk azt a hatalmas belső változást, melyen jövendő gyermekünk keresztülmegy, de azért még létezik, van, és minden úgy történik, ahogyan az a nagykönyvben írva vagyon. Amikor megszüljük gyermekünket, neki is ugyanúgy fájdalmas, gyötrelmes, nehéz a megszületés. Gondoljunk csak bele! Az anyaméhből, a viszonylagosan szűkebb hüvelyen keresztül kell átvergődnie a kis jövevénynek magát. Ez csak közös erőfeszítéssel megy, vagyis fáj az anyának, és fáj az újszülöttnek is. Nagyon jól érezte magát a méhen belül a magzatvízben, ahol mindentől védve volt. A születés pillanatában egy lényegesen más világba kerül-, folyadékból levegőbe, fokból fokú hőmérsékletre, számára erős, durva kezek, szintén erős, durva beavatkozást végeznek. Tehát megijed, fél, fázik, reszket. Csak egy valakit ismer meg az illatáról, a hangjáról, az érintéséről-, az pedig a saját szülőanyja! Amikor a síró, reszkető mezítelen újszülöttet születés után odafektetik édesanyja karjába, azonnal megnyugszik, majd kis idő multán keresgetni kezd, és szopni szeretne. Ez a pillanat a legszebb, a legemlékezetesebb gyermekünk születésekor. Ez az a pillanat, amelyet nem szabad elszalasztani /kivétel, ha valamelyiküknél rendellenesség lép föl, mert ez soha vissza nem térő, és soha nem pótolható! Ugyanis gyermekünk csak egyszer kisded az életben, fokozatosan, folyamatosan fejlődik, növekszik. Ugyanígy kell gondolnunk a többi időszakra is, minden elmúlik, csak a szeretet örök. Nem lehet elintézni azzal, hogy már nagy, értelmes, megoldja a problémáit egyedül gyermekünk. Hiszen nekünk felnőtteknek is jólesik néha, ha elmondhatjuk édes, jó szüleinknek gondjainkat. Pedig mi már felnőttünk. Mégis ha csak kibeszéljük magunkból, ami bánt, ami nehéz, ami szívünket nyomja, máris megkönnyebbülünk. Akkor adjuk meg saját gyermekünknek is ezt a lehetőséget, és ne akarjunk belőlük holmi kóros divatőrület miatt időnap előtt koravén felnőttet kreálni. Az anya a család összetartó ereje. Az anya a családi fészek melege. Az anya a családi szeretet forrása, amely forrás soha ki nem apad.

13 13 Azért hangsúlyozom ennyire, mert a rossz erkölcsi morál, az értékrendek negatív irányba történő változása lerombolta a családokat. A divat tönkretette a családi életet, átalakultak az értékrendek. Szétszakadt a családok belső nyugalma, békéje, biztonsága, szeretete. Már kisgyermekkorban arra ösztönzik a szülőket: járjanak a csemetéik karate edzésre, és még ki tudja milyen harcművészetre. Miért? Egy 4-6 éves gyereknek nem az erőszakra, agresszivitásra, verekedésre, durvaságra, kemény küzdő sportra van szüksége. Hiszen némi agresszivitás minden gyerekben szunnyad, és mi felnőttek vagyunk azért a felelősek, hogy ez elfajul a későbbiekben, vagy nem. Csakis és kizárólag a szeretetre, kedvességre, jóságra, finomságra, szép szavakra, okos mesékre, még okosabb játékokra, amely nem az emberi élet kioltását tartja a legérdekesebbnek-, és még egyszer hangsúlyozom szeretetre. Persze egyszerűbb megvásárolni a játékot, vagy CDt, és a kezébe adni, itt van, játsszál, amit akarsz! Addig is nyugodtan végezheti a szülő a dolgát. De nem ez a megoldás. A gyerekkel szeretettel, okosan, szépen kell törődni, mert másképp mit sem ér az egész szülői gondoskodás, avagy nem gondoskodás! Ha nem ragaszkodunk körömszakadtig az igazi családi élethez, akkor mindezt gyerekünk sínyli meg. Ilyenkor lép be az életébe a dohányzás, a rossz társaság, az alkohol, a kábítószer, heccből, buliból vaktában lövöldözni, netán valakit megijeszteni. Jó buli volt, és sorolhatnám. Bajba keveredtem, az öregek majd elintézik! Pénzzel mindent el tudnak intézni nekem! Eddig is ezt tették, ezután is ezt teszik...és ha mégsem, majd megyek a haverokhoz, ott senki nem mondja meg, mit kell csináljak, a magam ura vagyok... Biztosan??? Az emberekhez... Az emberekhez a béke galambját küldeném, szívükbe a jóság magját ültetném: Zöld hajtásából szeretet válna, Terméséből boldogság sugározna. Elmondanám: az élet szép, Nem kell csodákra várni, nézd: apró örömök vidítják föl lelkedet-, Tiszta szeretettel gazdagítják szegénységedet!

14 14 Nem vagyok semmi jónak elrontója, de azt hiszem az a sokat hangoztatott egyenjogúság nagy szerepet játszott a családi harmónia szétszakadásában. Egyszer és mindenkorra tudomásul kell venni minden nőnek, lánynak, hölgynek-, a nők és a férfiak közötti különbségek a nemiségből adódnak. Így lettünk teremtve. Akár tetszik, akár nem. A nők maradjanak meg nőknek, a férfiak férfiaknak és mindkét nem tisztelje a másikat, ne akarjuk összekavarni a tényeket. És itt nem a fakanálra gondolok. De egy férfiban sincs meg az, ami egy nőben, és a nőből hiányzik az, ami megvan a férfiban. Tehát a kettő pontosan kiegészíti egymást, szüksége van a másikra, és ne akarjuk ezt megváltoztatni különböző hangzatos, divatos téveszmékkel. Gondoljunk a jin-jang egyensúlyra (állandóan változik, egymásba átalakul, létrehozva az egyensúlyt) A csodálatos álom (mese) Egyik délután a teraszon Hajnalka szappanbuborékokat fújt. Szép, átlátszó, csillogó gömböket. Egyszer csak a legszikrázóbb buborék hatalmasra növekedett. Olyan nagy lett, már nem fért be az ablakon. Csodák csodája, a buborék megszólalt: - Én vagyok a Buborék király! Szeretnél velem fölrepülni a magasba? - kérdezte öblös hangon. - Igen! - tapsolt a kislány. - Azért jöttem el hozzád, hogy megmutassam neked, mi van az ég kékje mögött. Akarod? - Igen, igen, nagyon szeretném! - Rendben, tedd azt, amit mondok, ne félj senkitől és semmitől! Fölrepülünk olyan magasra, ahol még a madár sem jár. Te ártatlan, tiszta, őszinte gyermek vagy. Odafönt ilyeneké a világ, senki nem fog bántani. Figyelj rám jól, és tedd azt, amit mondok. Ebben a pillanatban a Buborék középen kettényílt. Üregéből egy szivárványhíd növekedett, amely megállt Hajnalka lába előtt. - Lépj rá a hídra!

15 15 Hajnalka elindult a Buborék hasába. Amikor már bent volt, a Buborék összecsukódott, és lassan kezdett fölfelé emelkedni. Hajnalka látta a magasból a fákat, a virágokat, a házakat, állatokat, embereket, melyek egyre kisebbnek tűntek. Találkozott a madarakkal, azok körbe repdesték, csodálkozva kémlelték őt a Buborékon kívülről. Lassan-lassan a felhők fölé kerültek, alattuk úsztak a bárányfelhők, és barátságosan integettek a kislánynak. Találkoztak a Napkirállyal, aki tüzesen izzó, forró, szikrázó sugarait éppen rendre utasította, mert azok hol elbújtak, hol nem. Sötétedéskor feljött a Hold és a Csillagok. Ekkor megszólalt a Buborék. - Most pedig megpihenünk az esthajnal Csillagon. Elértünk a fele úthoz. Korán hajnalban folytatjuk. Addigra ki kell pihenned magad. - Miért, mi lesz holnap? - kíváncsiskodott a kislány. - Holnap, amikor pirkad, elindulunk egy olyan országba, ahol élő ember még nem járt. Az a feladatom, hogy odaröpítselek. De most nekem is pihennem kell, aludj te is. Hajnalka a sok nézelődésben elfáradt. Kényelmesen végignyújtózott a Buborék aljában és pillanat alatt mély álomba zuhant. Nem félt, teljesen biztonságban érezte magát, tudta, hogy a Buborék király vigyáz reá. Álmában bárányfelhőkön ugrándozott föl-le. A puha-pihe felhők között elsüppedt, mintha dunyhában játszadozna. Vidáman kacagott, a bárányfelhők huncutul, pajkosan viszonozták játékát. Reggel arra ébredt, hogy a Buborék király nagyot nyújtózik. - Jó reggelt kisleány! Remélem kipihented az út fáradalmait, mert én nagyon jól szunyókáltam ebben a csöndben. Néha-néha csiklandozott belülről a talpacskád, de nem kacagtam, féltem megijedsz és fölébresztelek. - Jó reggelt kedves Buborék király, olyan szépet álmodtam, vagy nem is álmodtam? - Egészen biztosan álmodtál, csak itt fönn az Esthajnal csillagon minden álom úgy tűnik, mintha valóság lenne. De most már indulnunk kell, várnak ránk. - Jól van kedves Buborék király, vigyél oda, ahova vinned kell. A Buborék még mindig fölfelé emelkedett. Olyan magasra kerültek, már a csillagok és a Hold is eltűnt. Nem láttak semmit, csak a nagy ürességet. Hajnalka hiába kerekítette nagyra szemeit, hiába akart látni valamit, csak a sűrű sötétség minden felé.

16 16 Egyszer csak megszűnt a semmi látványa és hatalmas, erős fényt pillantottak meg. A fény sugárban ívelt szerte-szét. Ahogy közelebb értek, hófehér liliomból virágkapu nyílt. A Buborék király leszállt a kapu előtt, szétnyitotta gömb testét és leeresztette a szivárvány hidat. - Lépj ki Hajnalka! Menj nyugodtan! - És Hajnalka óvatosan, kissé bátortalanul, lassan elindult lefelé a hídon. Amikor odaért a liliomkapuhoz, színes virágszőnyeg feküdt a lába előtt. Rálépett a szőnyegre, hosszú-hosszú, véget nem érő útnak tűnt. Feje fölött kedves angyalkák röpködtek. Ismét egy kapuhoz ért. Ez a kapu gyöngyvirágból növekedett, és ahogy belépett rajta csodálatos virágillat áradt. Mindenfelé amerre a szem ellátott, színes gyönyörűbbnélgyönyörűbb, káprázatosnál-káprázatosabb virágok mosolyogtak. Volt szemük, orruk, szájuk. Ilyet még nem látott emberfia! Az angyalkák piros rózsaszirmot szórtak a kislány lábai elé, ezzel mutatták az utat. Megérkezett a harmadik kapuhoz. Ez a kapu kimondhatatlanul szép volt! Körbe ívelt, napsugárból font, szikrázó, ragyogó, szemet vakító, hatalmas. Belépett rajta a gyermek. Egy nagy teremben találta magát, de ennek a teremnek nem építettek sem tetejét, sem oldalát, mégis olyannak tűnt, mintha zárt épület lenne. Középen hófehér ruhában egy idős, szakállas férfi ült. Körülötte minden és mindenki fehér. Az angyalok most az idős férfi feje fölé repültek. - Jöjj közelebb gyermekem! - nyújtotta Hajnalka felé kezeit. A kislány elindult felé, és ahogy közelebb ért, egyre nagyobbnak látta azt, aki megszólította. Olyan szép, olyan hatalmas volt, hogy Hajnalka letérdelt előtte és csak ennyit mondott gyermeki hangján: - Istenem, milyen szép... - Jöjj hozzám gyermekem, beszédem van veled! Fölállt az Úr, magához emelte a gyermeket és megáldotta. - Ugye, te vagy a Mindenható? - bátorodott föl a kislány. - Sokat hallottam rólad, de azt hittem, hogy csak a mesében létezel. - Gyermekem. Látod, körülötted itt minden tiszta és jó! - Mutatott körbe egyik kezével az Úr.

17 17 - Azért hozattalak ide, mert feladatot adok neked. Megáldalak. Erőt és egészséget bocsátok reád, hogy mindennel és mindenkivel szemben erős és ellenálló legyél. Nem támadhat meg sem a gonosz, sem a betegség. - Amikor betöltöd a tizennyolcadik évedet, elmondod a Földön élő embereknek, hogy térjenek meg Istenhez! Veled leszek minden lépésednél, megnyitom az emberek szívét feléd, hogy befogadják mindazt a jót, amit te elmondasz nekik. - Énekelni fogsz. Híres énekesnő leszel, aki dalba formálja az élet borzalmait. Elénekled a bajokat, a fájdalmakat, a szenvedéseket, a nyomort, a hazugságot, a kapzsiságot, az irigységet, a betegséget és mindazt, amiből megérthetik az emberek, hogy valójában milyenek. Megteremtettem a Földet, vizet, levegőt, növényeket, állatokat, embereket. Minden szépet és jót az embereknek ajándékoztam! Szeretem őket, hiszen gyermekeim mind! De a szeretetet, mit az embernek adtam, elfeledték. Rossz útra tértek, fényévekre eltávolodtak tőlem. Nem hisznek, nem szeretnek, nem segítenek egymáson. A bűnök halmozódnak, látom nap, mint nap kínzó fájdalmukat. Eladják a saját lelküket, becsületüket, nincs igazság a Földön! - Meghalt a szeretet az emberek szívében! Én nem erre tanítottam őket! Az elvakult gyűlölet elpusztítja az embereket, saját maguk pusztítják el magukat. - Hajnalka - néz az Úr komolyan a kislányra, és két tenyerében gyengéden megfogja a gyermek arcát. - Előre küldelek téged, mentsd meg azokat, akik még tudnak szeretni! Mentsd meg a rosszakat, hogy tudjanak szeretni! Aki megtér, megmenekül a világvége elől, s ki semmibe veszi dalodat, elpusztul mindennel együtt! - Most pedig gyermekem, mindez úgy tűnik neked, mintha csak álmodtad volna. De ezt az álmot soha nem fogod elfeledni. Ettől a pillanattól az áldásom alá tartozol. Elbocsátlak téged, járj szerencsével hosszú és nehéz utadon! Az Úr föláll a trónjáról, magasba emeli mindkét kezét és erős, hangon mondja: - Ez a kisleány az én oltalmam alatt áll! Nem érheti semmi baj, két őrangyalom gondoskodik róla, hogy útját-melyet számára kijelöltem-, végig járja! Hajnalka elindult arra, amerről jött. A kapuban már várta a Buborék király. A kislány beszállt a Buborék hasába és csöndesen hazasuhantak.

18 18 Reggel édesanyja költögette. Hajnalka kinyitotta szemeit és hangosan fölkiáltott: - Anyukám! Anyukám! Csoda szépet álmodtam! - ugrott ki szélsebesen az ágyából. - Képzeld, angyalok között jártam és megáldott a Mindenható! - Hát persze, hogy angyalok között jártál-mosolygott édesanyja. - Hiszen te magad is, egy kis angyalka vagy! Valóban, azt hiszem minden olvasó egyet ért velem abban, hogy a kisgyerekek igazi kis angyalok. Angyalok addig, amíg a külső, idegtépő, agresszív környezet ezt a természetes, veleszületett ártatlanságot le nem rombolja. Ki a felelős ezért? Nem az a lényeg, kit hibáztassunk. A lényeg, megóvjuk gyermekünket az állandóan körülvevő rossztól, megtanítsuk őket arra, mitől óvakodjanak, és megértessük velük, hogy bármikor, bármilyen problémával őszintén fordulhatnak a szülőhöz segítségért. Mert a szülő az egyetlen biztos pont az életükben, aki minden érdek nélkül, önzetlenül segít a gyermekének. Ha minden édesanya a gyermekével otthon maradhatna, nem lenne annyi idegbeteg, torz érzelemvilágú serdülő, akiket pszichológushoz hordanak kétségbeesetten a szülei, és mégsem tudják megoldani problémáikat. Nem lélekgyógyászra van szüksége gyermekünknek. A szülei-, az édesanya és az édesapa az, aki minden jót, avagy minden rosszat átadhat gyermekének. Gyerekünk azt viszi tovább az életben, amit otthonról kap. Ahogyan nevelik, úgy fog viselkedni. Mi a jó, és mi a rossz, mi a helyes, mi a helytelen? Igen nehéz ebben a pénzhajszoló, gépiesen embertelen világban pontosan meghatározni Azt gondolom, ha szeretettel, odaadással foglalkozunk gyermekünkkel, és ha az anyai-apai ösztönünkre hallgatunk kevésbé követhetünk el hibákat. Természetesen a szülők mindig, mindenkor a legjobbat akarják gyermeküknek, de nem mindig sikerül tökéletesen ez sem. Recept erre nincs, nem is lehet, hiszen ahány ember annyiféle, ahány gyerek más és más egyéniség. Bármit is teszünk, egyet ne tévesszünk szem elől: szeretet nélkül még a virág sem nő, nem illatozik, nem pompázik Igazán!

19 19 Szeretet, oly sokat hangoztatott szó. Szerelem-szeretet, melyik mit is jelent, van-e közte különbség, és ha igen mi? Ki iránt és mikor érzünk szerelemet, avagy szeretetet? Szeretem a szüleimet, a testvéremet, szeretem a felebarátomat, szeretem az állatokat, a természet ezernyi szépségét! Szeretem az életet, szeretem a süteményt, és sok-sok ezernyi dolgot szeretek az életben. Mi mindenre lehet mondani, hogy szeretem? De másképp szeretem a szüleimet és másképp a barátomat. Minden viszonylagos, fokozható aszerint, hogy kiről, vagy miről esik szó. No, és akkor mi a szerelem, mikor leszek először szerelmes, korhoz van kötve? Mi a szerelem? - Forró csókot adok Kovács Zolinak! kiáltja boldogan az ovis Évike. - Kiss Zoliba szerelmes vagyok, de ő Noémiba szerelmes. Azt mondta nekem Ádám, hogy nagyon szerelmes belém! Én pedig nem vagyok beléd szerelmes! És elszaladtam a mászókától. Ezek a mondatok az ötéves Évike szájából hangzottak. Lehet szerelem ovis korban is? Igen, vagy legalábbis hozzá hasonló, kis érzelmi kezdemények, föllángolások, sőt már korábban is bölcsődés korban tehát három éves korig is. Ezek a szerelmek nem veszélyesek, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítanunk nekünk szülőknek, de nem szabad kinevetni, vagy figyelmen kívül hagyni. Nem szabad gúnyos megjegyzésekkel megbántani kisgyermekünk érzelmi világát. Számukra ez az érzés legalább annyira komoly és fontos, mint nekünk felnőtteknek a szerelem érzése. Ők akkor úgy gondolják, és úgy is érzik ez a szerelem. Ez a vonzalom már kisgyermekkorban kezdődik, a nemiségből adódó természetes különbségek miatt. Eleinte inkább kíváncsiság, később igenis lehet szerelem érzése, de ez még messze áll az igazi szerelemtől. Okosan, türelmesen meg kell beszélnünk négyszemközt gyermekünkkel, hogy mit lehet és mit nem. Elmagyarázzuk, hogy ne szájon csókolják egymást, mert rengeteg bacilus kerül ilyen úton a szervezetbe, amely megbetegítheti. Lehet úgy is szerelmesnek lenni, ha nem csókolják meg egymást. Elmeséljük, hogy majdan a férje, vagy a felesége lesz a nagy ő, akibe igazán szerelmesek lesznek, de addig várni kell egy kicsit.

20 20 - Anya, láttam a metrón egy szerelmest! - csillogó szemmel újságolja Klaudia. - Tudtad, hogy minden szerelmes összebújik és csókolózik? Olyan sokat, és nem akarják abbahagyni. Meg olyan szorosan fogják egymást. Igen láttam a metrón is... Érdekes módon már három-négy éves korban tudják, hogyan kell csókolózni. Tudják a puszi és a csók közötti különbséget. A mostani gyermekek mindenütt csak a fokozott, túlfűtött érzelmeket látják. Akár a televízióban, akár az újságban, akár az utcán. Bármerre néznek, sajnos ott tartunk, hogy a szerelmet lealacsonyították utcai szintre. Vagyis: akinek nem tetszik, ne nézzen oda. Bár korántsem vagyok benne biztos, hogy ez valóban az igazi, nemes szerelmet takarja. Ez csupán a divat, a kíváncsiság, az ismeretlen iránti fölfedezés komoly érzelmi alapok nélkül. Két éves diáklány beszélget: - Te férjhez akarsz menni? - Nem tudom, talán majd harminc éves koromban, és csak akkor, ha megtaláltam az igazit. - Hogy érted, hogy az igazit, és mikor tudod, ki az igazi? - Nem tudom, de azt mondják, azt azonnal meg fogom érezni. - Kik mondják ezt a baromságot? - Hát a szüleim. Ők már sok mindent megtapasztaltak, csak jobban tudják, mint én. - Ugyan, te mindent elhiszel az ősöknek? Ők sem tudnak semmit sem, csak jár a szájuk, nehogy kipróbáld azt, amit ők ebben a korban nem mertek megtenni mert féltek a szüleiktől! Te mindig, mindent elhiszel nekik? - Általában igen, mert nekem még soha nem hazudtak, legyen az bármi. Én szeretem és tisztelem a szüleimet. Engem ilyennek neveltek. És te, te férjhez akarsz menni? - Soha! Majd ha bolond lennék! Anyám hajnaltól késő éjszakáig gürizik, a család cselédje, apám rabszolgája. Mégis állandóan veszekednek. Soha egy perc nyugalma nincsen. Szült öt gyereket, köztük én vagyok a legidősebb, és akármi baj van, mindent neki kell egyedül megoldania. Apám meg igaz, hogy dolgozik, de amikor hazajön, csak olvas, mered a képernyőre, vagy horkol.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István

A TAN. Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István A TAN Az Evangéliumok és a Beszélgetés az Angyallal című könyv azonosságai, ahogy én látom. Összeállította: Petróczi István 1943. szeptember 10. péntek. 12. BESZÉLGETÉS LILIVEL L. Köszönöm, hogy eljöttél.

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

S Z E R E L E M T Ő L

S Z E R E L E M T Ő L S Z E R E L E M T Ő L a H Á Z A S S Á G I G 0-99 éveseknek 2 A könyvet írta, szerkesztette, a fotókat készítette: Mester Ildikó 1959-ben Gyulán születtem, ott érettségiztem. 13-éves koromtól írok verseket,

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely

Az én párom. Az én Párom. Albert-Bernáth Annamária. 1 Copyright Theta Műhely Az én Párom Albert-Bernáth Annamária 1 Copyright Theta Műhely Spirituálisan fejlett, fejlődni képes, és fejlődni akaró Férfi/Nő. Számomra hiteles a spirituális tudása, az Én tudásom is Neki, ezért kölcsönösen

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Egyebek (A világ működése - Ember)

Egyebek (A világ működése - Ember) Tartalom Néhány dolog az emberről, melyek más témákba nem fértek bele. Az emberi szépség: jellemzői, külsőnk és belsőnk kapcsolata és a szépség hatalma. Az emberi faj rugalmassága. Megjegyzés Viszonylag

Részletesebben

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK

Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK 2 HO OPONOPONO ÉS AZ EMLÉKEK AZ EMLÉKEID HATÁROZNAK MEG Mindannyiunknak vannak olyan gondolatai, amelyek korlátozóak, mint például «nem érdemlem meg», «nem vagyok elég művelt» vagy «szegénynek születtem,

Részletesebben

Mindenkit Szeressetek

Mindenkit Szeressetek Gondolatok Mindenkit Szeressetek Életem napjaiban Szivem sarkaiban Egyszerű szeretettel Gondolok mindenkire. A szél fújásával Szabadon száguldok. Szivem dobogásával Ajkam suttogásával Szeretettel kérlek

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK

ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Pasarét, 2013. június 27. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László ISTEN MENNYEI ATYÁNK ÉS URUNK Alapige: Malakiás 1,6a A fiú tiszteli atyját, a szolga is az ő urát. És ha én atya

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Bibliai tanítás a részegségről

Bibliai tanítás a részegségről Bibliai tanítás a részegségről ADUNARE Bibliai tanítás a részegségről A részegségről tanulni nehéz feladat de ugyanakkor nagyon fontos. Mi úgy szeretnénk leélni az életünket hogy az Istennek tetsző legyen

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek

Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek 32 Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek Kisnémet Mónika Nincs kockázat a szerelemben, és ezt te is meg fogod tanulni. Az emberek évezredek óta keresik és megtalálják egymást.

Részletesebben

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont)

Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Nőnapi köszöntő (legfeljebb 10 pont) Írjatok tréfás nőnapi köszöntőverset a földgáziparban dolgozó hölgyeknek úgy, hogy az alábbi szavakból legalább 4 szerepeljen benne! plankton, odorál, hexán, nyomás,

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket.

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. János 15,16 Jézus Péter bárkáját választja, a mélyre küldi, és olyan döntést kíván tőle, amely egyedül személyes hitén

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Ballagási ünnepség

Ballagási ünnepség Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta és szerkesztette: Molnár Máté Fotókat készítette: Lajos Abigél és Róka Zsófia Ballagási ünnepség 2016.04.29. Igen, elballagtak a SZISZKI végzős diákjai is. Könny,

Részletesebben

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez.

Életgyónáshoz. Ha hinni tudok abban, hogy Isten jó, megtalálom hozzáállásomat nehézségeimhez, sebeimhez. Életgyónáshoz Életrendezés Nemes Ödön jezsuita atya gondolatai Alapelvek A kapcsolataimban, élethelyzeteimben, testi-lelki betegségeimben, kudarcaimban tapasztalt nehézségeimet, ne tekintsem problémának,

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap

bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Bibliatanulmányozó Feladatlap Írd ide az adataidat! neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTénET: Az evangélisták Máté Olvasd el:

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Szolnok Városi Óvodák- Székhely (Szapáry utcai Óvoda) GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Készítette: Kindernay Dóra óvodapedagógus Szolnok 2018. 1 Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod

Részletesebben

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ...

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ... 2. munkalap: ÉRTÉKEIM - 1. Dátum:... - 2. oldal - Mindennapi NLP A most következő feladattal megismerheted az alapvető értékeidet. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 3. levelét.

Részletesebben

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella Legyetek nők, ha tudtok (Részlet) A szerelem misztérium a szex-szenvedély is az arról van szó mi férfiak, férfiak maradjunk, és nők a nők szabadok,

Részletesebben

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi

A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi A kegyelem árad 193 A mélyből Hozzád száll szavam 101 A nap bíborban áll 50 A sötétség szűnni kezd már 181 A szívemet átadom én 64 A Te nevedben mi együtt vagyunk 126 A tisztelet csak Istené 48 A végtelenhez

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája

Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között -Egy panellakó perspektívája Boldogság a panel falak között? Ha egy ilyen típusú lakótelepen tölti mindennapjait, kint is és bent is egyaránt panelfalakba ütközik az ember.

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Virágom, virágom Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Szép szál legény gyere át, Szívemben a bánat jár. Hozzál egy kis pálinkát, Hogy legyen egy

Részletesebben

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7 Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTEN IGAZI CSODÁJA Lekció: 2Királyok 4,1-7 Alapige: 2Királyok 4,1-2 Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Gyerek. Gyerek. Tartalom. Megjegyzés

Gyerek. Gyerek. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Milyenek a gyerekek? A gyerekek szabad elméje. A kamaszkor. Megjegyzés Érthető és rövid téma. Azért is rövid, mert valószínűleg van még, amit bele lehetne írni. Ha van ötleted hozzá, szólj. A

Részletesebben

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz 1 Ha bizonytalannak látom gyermekem fejlődését, kihez fordulhatok? Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány H-8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise

40 éves házassági évfordulóra gitáros szentmise D A G A Bevonulás Két ember eléd lép, két ember Téged kér, D A G A Két ember eléd áll, két ember Téged vár, A D H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk! Cis Fis H E Végtelen Istenünk, áldd meg az életünk!

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Számomra mindig jelzés értékű az, ha valamilyen formában megrezdül a lelkem, megérinti valami. Ilyenkor az jut az eszembe, hogy ott még feladatom, tanulni valóm van. Üzenni

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában.

Gyermekimák. mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. PPEK 879 Gyermekimák Gyermekimák mű a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) a magyarnyelvű keresztény irodalom tárháza állományában. Bővebb felvilágosításért és a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Élet - Halál (90x70 cm, vászon, olaj) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉLET és HALÁL Az élet a halál kistestvére. (Dobrosi Andrea) Az életre

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Szomjúság az élő víz mellett

Szomjúság az élő víz mellett Szomjúság az élő víz mellett Egy prédikációban elég nehéz tud lenni, mikor megpróbálod kielégíteni mindenki igényét. A felnőtt korú Krisztusban élőét, aki kemény eledelre vágyik, a tejen élő kiskorút,

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Idézetek a gyermekről. "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!"

Idézetek a gyermekről. Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot! Idézetek a gyermekről "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!" "A gyermek állandóan szembesül a kérdéssel: -Mi leszel, ha nagy leszel? Nagy bátorságot

Részletesebben

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk

12 A NYER ÉNKÉP hírneve és imázsa mi milyennek látjuk önmagunkat. képünk van saját magunkról mit gondolunk, érzünk és hiszünk 12 A NYERŐ ÉNKÉP Egy országnak, egy iparágnak, egy cégnek, egy szervezetnek, egy terméknek, vagy egy személynek, mind van hírneve és imázsa. Nagyon fontos az, hogy mint cég, vagy személy, milyennek látnak

Részletesebben

Én akarom, így akarom, most akarom!

Én akarom, így akarom, most akarom! 2 fotók: Belényesi Tímea (http://timeabelenyesi.blogspot.com) Én akarom, így akarom, most akarom! Kisnémet Mónika Kedves OlvasóIM! Ahogy azt az augusztusi számban ígértem, a szeptemberi megjelenést a dackorszak

Részletesebben

Angyalmágia Előkészület az angyalokkal való találkozásra! Tégy be egy meditációs zenét, hunyd le a szemed és csendesítsd le az elméd. Lélegezz mélyen

Angyalmágia Előkészület az angyalokkal való találkozásra! Tégy be egy meditációs zenét, hunyd le a szemed és csendesítsd le az elméd. Lélegezz mélyen Angyalmágia Előkészület az angyalokkal való találkozásra! Tégy be egy meditációs zenét, hunyd le a szemed és csendesítsd le az elméd. Lélegezz mélyen és minden egyes kifújásnál képzeld azt, hogy elengeded

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Árnyakat vet a fény

Barabás Erzsébet. Árnyakat vet a fény Barabás Erzsébet Árnyakat vet a fény A vonat Életünk állomásai különböző pontokon vannak. Néha felszállunk, néha leszállunk. És olykor eltévedünk. Az ember életét nem egyetlen út határozza meg. Hiába lépsz

Részletesebben