FÉMKOMPOZITOK KOPÁSÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF THE WEAR RESISTANCE PROPERTIES OF METAL MATRIX COMPOSITES

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FÉMKOMPOZITOK KOPÁSÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF THE WEAR RESISTANCE PROPERTIES OF METAL MATRIX COMPOSITES"

Átírás

1 Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (1), pp FÉMKOMPOZITOK KOPÁSÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF THE WEAR RESISTANCE PROPERTIES OF METAL MATRIX COMPOSITES SIMON ANDREA 1, GÁCSI ZOLTÁN 1 Miskolci Egyetem, Kerámia és Szilikátmérnöki Tanszék 1 Miskolci Egyetem, Anyagtudományi Intézet 35 Miskolc-Egyetemváros 1 femandi@uni-miskolc.hu femtangz@uni-miskolc.hu A kompozitok a hagyományos anyagok (fémek, kerámiák, polimerek) egyesítésével egyedi tulajdonságok megvalósítására képesek. Azonban az eltérő módszerekkel készített kompozit termékek mechanikai tulajdonságai közti különbségek még nem teljesen ismertek. Kísérleteink célja az alkalmazott alapanyag, az előállítás módja, illetve az Al és a kompozit minták kopásállósága közötti összefüggések keresése. Kulcsszavak: fémkompozit, porkohászat, kopásállóság. Composite materials offer unique properties by combining classic materials (metals, ceramics, polimers). However, each processing method results different mechanical properties which are still not well-known. Our experiments were aimed to investigate the relations between the ingredients, the processing method and the mechanical properties. Keywords: metal matrix composite, powder metallurgy, wear resistance. Bevezetés A kompozitok homogén, összefüggő mátrixból és második fázisból állnak. A fémkompozitok alkalmazása főleg az elektronikai és a járműiparban terjedt el [1, ], ahol az alkatrészek élettartamának, teljesítményének növelése és tömegének csökkentése egyaránt elvárás. Ennek megfelelően a legfontosabb kritériumok közé tartozik a megfelelő mechanikai tulajdonságok, ezen belül a kopásállóság fejlesztése. A kerámia szemcsék hozzáadásával a fémkompozitok kopásállósága javítható. A termék tulajdonságait elsősorban a kerámia részecskék térfogataránya, mérete, alakja és elrendeződése befolyásolja. A kopásban részt vevő testek (1. ábra) egy tribológiai rendszert alkotnak, melynek elemei: alaptest (melynek a kopását vizsgáljuk); ellentest; közbenső anyag, amit harmadik testnek is neveznek (az alaptest és az ellentest között található, funkciója a kopás növelése és csökkentése egyaránt lehet); környezeti közeg [3, 4]. A kopási folyamatot a kopási állapottal és mechanizmussal jellemezhetjük.

2 36 Simon Andrea Gácsi Zoltán 1. ábra. Abrazív koptatási folyamat vázlata [3, 4] A koptatás során a fémek felszínén adszorpciós rétegből, oxidrétegből és felkeményedett, deformált szemcseszerkezetű rétegből álló felület alakul ki, mely fokozatosan megy át az alapanyagba [4]. A fémkompozitok esetében kialakuló rétegre a szakirodalomban a felületi kevert réteg (Surface Mixed Layer, SML [5]), illetve a mechanikusan kevert réteg (Mechanical Mixed Layer, MML [6]) elnevezésekkel találkozhatunk. Az álláspontok a réteg kialakulásával és felépítésével kapcsolatosan sem egységesek. Feng és Tandon [7] szerint a felület erősen deformált mátrixból és nagyon finom SiC szemcsékből áll. Tjong és társai [5] az alkalmazott terheléstől függően, a darabok felszínén egy felkeményedett tartományban réteges leválást okozó repedéseket figyeltek meg. Alatta pedig egy deformált réteget találtak, ahol a koptatás során fellépő nyírófeszültség hatására képlékeny alakváltozás ment végbe, ami a mátrixban a diszlokáció-sűrűség növekedését eredményezte. Ezzel egyezik Venkataraman [6] elmélete is: a koptatás során a növekvő feszültség következtében a felület egyes részein képlékeny folyás indul meg, majd kialakul a mátrix, a második fázis, illetve az ellentest vagy a koptató szemcsék anyagából álló kevert réteg, mely hozzájárul a réteges leváláshoz. Mivel a SiC szemcsék akadályozzák a diszlokációk terjedését, így azok felhalmozódnak a kerámia szemcsék körül. A növekvő feszültség következtében a rideg SiC szemcsék eltörnek, ennek hatására a feszültség csökken, a mátrix így tovább deformálódik. A letört SiC darabok újra beágyazódnak a mátrixba, növelve annak keménységét [5]. Bindumadhavan és társai [8] öntött fémkompozitok vizsgálata során megállapították, hogy a fázisok eltérő hőtágulási együtthatója miatt a fémes alapanyag a hűtés során nagyobb mértékben zsugorodik, mint a kerámia szemcsék, így a két fázis határfelületén húzófeszültség ébred, melynek a hatására az alapanyag a határfelületen, és annak közelében deformálódik. Minél nagyobb a kerámia szemcsék mennyisége a kompozitban, annál számottevőbb ez a deformáció. Amennyiben a mechanikai feszültség meghaladja az alapanyag szilárdságát, a határfelületen a két anyag szétválik, s az alapanyagban repedések, pórusok jelennek meg. A meggyengült határfelületi kötések miatt a kerámia szemcsék távoznak a felületről, majd maguk is részt vesznek a kompozit koptatásában, fokozva ezzel a kopási anyagveszteséget. Ugyanakkor az alapanyag képlékeny alakváltozása részben vagy teljesen

3 Fémkompozitok kopásállóságának vizgálata 363 bezárja a kompozitban található pórusokat (a szemcsecsoportosulások közötti pórusokat is), ezáltal a kompozit kopásállósága javul. Bindumadhavan-ék [8] megállapították továbbá, hogy a térfogat% SiC esetén a részecske-csoportosulások, és a köztük levő pórusok miatt a kompozit kopási vesztesége meghaladja az alapanyagét is. A koptatás megkezdésével a pórusok környezetében levő, kevésbé kötött szemcsék kiperegnek, és ezt követően maguk is koptatják a kompozit felületét [. b) ábra]. A kipergett szemcsék mennyiségének növekedésével az abrazív (koptató) szemcsék mennyisége és a kopási veszteség is egyre nagyobb lesz [. c) ábra]. A növekvő igénybevétel hatására megkezdődik a mátrix képlékeny alakváltozása, ezáltal a fémes alapanyag kitölti a szemcsecsoportosulások közötti hézagokat, javítva ezzel a szemcsék kötődését is [. d) ábra]. a) b) c) d). ábra. Öntött kompozit szövetszerkezete a) eredeti állapotban b) kis, c) közepes és d) nagy koptató igénybevétel esetén [8] (a nyilak az alapanyag képlékeny alakváltozásának irányát mutatják) Az azonos anyagokból (pl. Al-ból és SiC-ból) összeállított kompozitok esetében is számos paramétertől (az előállítási technológia, a mátrix és a kerámia összetétele, aránya, szemcsemérete és szemcseméret-aránya, a kerámia szemcsék eloszlásának egyenletessége, a termék porozitása) függ a kopási mechanizmus. A kompozitok összetettsége következtében máig sem alakult ki egységes álláspont a kopás mechanizmusát, a kopási folyamatok jellegét, a technológia szövetszerkezet kopás kapcsolatrendszer összefüggéseit illetően. 1. Kísérletek A kompozit minták készítéséhez az ECKA Granulate GmbH&Co. Al-ötvözet, illetve a Norton AS SiC alapanyagait használtunk (3. ábra).

4 Simon Andrea Gácsi Zoltán 364 a) b) 1 c) d) 3. ábra. Az alapanyagok SEM felvétele a) Al-Cu b) Al-Si c) Al-Zn d) SiC por AlCu AlCu-1 AlCu- AlCu-3 AlSi AlSi-1 AlSi- AlSi-3 AlZn AlZn-1 AlZn- AlZn DSiC, µm DAl, µm SiC, m/m% Darab jele Az EDS elemzés alapján megállapítottuk, hogy az Al-Cu alapanyag Al és Cu porok keveréke. Az Al-Si ötvözet esetében egyenletesebb a szemcsék összetétele, de előfordul csak alumíniumot tartalmazó szemcse az előötvözött szemcsék mellett. Az Al-Zn porban a szemcsék egy része ötvözetlen alumínium, míg a másik rész az ötvözőket tartalmazza, de az adatlapon megadottaknál nagyobb arányban. A mátrix alapanyagok szemcsemérete széles tartományban változik, a porok lekerekedett, elnyújtott, illetve gömbszerű szemcsékből állnak. A fémporok kis mennyiségű vasat (mint szennyezőt) is tartalmaznak. A SiC szemcsék mérete kisebb tartományban változik, alakjuk poligonális, a felületük síklapokkal határolt. Hidegsajtolás, szinterelés ( H) Szinterelési Hőntartási hőmérséklet, idő, o C perc táblázat. Kísérleti paraméterek Melegsajtolás ( M) Hőmérséklet, o C (1 perc hőntartás)

5 Fémkompozitok kopásállóságának vizgálata 365 A homogenizált porkeverékekből a hidegsajtolt szinterelt minták a krakkói AGH Science and Technology University-n készültek. Az egytengelyű hidegsajtolást a darabok (x4x4 mm 3 ) hőntartása (4 o C, perc) követte, melynek célja a kenőanyag eltávolítása volt. Ezt követően a mintákat tovább hevítették a szinterelési hőmérsékletre, és hőntartották. A szinterelés nitrogén jelenlétében ment végbe, 1 o C/perc felfűtési, o C/perc hűtési sebességgel. A melegsajtolt darabok az ankarai Middle East Technical University kutatóinak közreműködésével készültek, egy 5 mm x 5 mm négyzetes keresztmetszetű, fűthető szerszámban. A sajtolást megelőzően a szerszám belső felületét kenőanyaggal vonták be, hogy a termék eltávolítását megkönnyítsék. Az előállítás a porok golyósmalomban történő keverésével kezdődött (a keverés időtartama 1 óra volt). A melegsajtolási hőmérséklet elérésig a szerszámot MPa nyomás alatt tartották. A hőntartás minden esetben 1 perc volt. A kísérletek összefoglalását az 1. táblázat tartalmazza.. állóság vizsgálata Mivel a különböző módon előállított próbadarabok mérete jelentősen eltér egymástól, ezért a kopásállósági vizsgálatok két különböző berendezéssel végeztük. A melegsajtolt próbatestek vizsgálatát RADOM T 7 (pin-on-disc típusú) abrazív koptató berendezésén hajtottuk végre (4. a) ábra). A mérés közben a mintát egy állandó nagyságú F erővel nyomjuk egy forgó korongnak, miközben az érintkező felületekre folyamatosan adagoljuk az abrazív koptató szemcséket. a) b) 4. ábra. a) RADOM T 7; b) T-5 abrazív koptató berendezés sematikus rajza A hidegsajtolt-szinterelt próbatestek vizsgálatára T-5 block-on-ring típusú berendezéssel [4. b) ábra] került sor. A méréseket Marcin Madej és Tadeusz Pieczonka (AGH University of Science and Technology, Krakkó) hajtották végre. A mérés elve itt is hasonló, a mintatartóba befogatott próbadarabot állandó erővel nyomjuk egy állandó sebességgel forgó korongnak. A mérési paramétereket a. táblázatban foglaltuk össze. Vizsgált minta Terhelőerő, Koptatási Koptatási Fordulatszám, előállítási módja N idő, s úthossz, m 1/perc Hidegsajtolás-szinterelés Melegsajtolás táblázat. A kopásvizsgálatok során alkalmazott mérési paraméterek

6 366 Simon Andrea Gácsi Zoltán A kísérleti minták porozitását a [9] irodalomban bemutatott módon határoztuk meg. A porozitást és a kopási veszteséget az 5. ábrán mutatjuk be. Míg a hidegsajtolt-szinterelt daraboknál a 3 m/m% SiC erősítésű mintákban, addig a melegsajtolásnál az Alötvözetekben figyelhető meg a legnagyobb porozitás., terület%, terület%, terület% ,4,3,,1,, terület% a) b) 1 3,4,3,,1,, terület% c) d) 1 3,8,6,4,,, terület% e) f) 5. ábra. a) H AlCu; b) M AlCu; c) H AlSi; d) M AlSi; e) H AlZn; f) M AlZn mátrixú minták porozitása és kopási vesztesége a SiC tartalom függvényében (a H jelű minták hidegsajtolás-szintereléssel, az M jelűek melegsajtolással készültek) A normalizált kopási veszteséget (a kompozit és az Al alapanyag egymáshoz viszonyított kopását, W n ) a 6. ábra mutatja. Valamennyi melegsajtolt minta esetén W n értéke a SiC tartalom növelésével 1 alá csökken, vagyis (a mátrix anyagától függetlenül) a fémkompozit kopásállósága növekszik. Ez a jelenség a hidegsajtolt-szinterelt daraboknál nem figyelhető meg, tehát a kompozitok kopásállósága nem javul.,5,4,3,,1,,8,6,4,,,6,4,,

7 Fémkompozitok kopásállóságának vizgálata H AlCu M AlSi M AlCu H AlZn 367 H AlSi M AlZn 6 5 Wn, SiC, m/m% 6. ábra. Normalizált kopási veszteség (Wn) a SiC tartalom függvényében (a H jelű minták hidegsajtolás-szintereléssel, az M jelűek melegsajtolással készültek) A koptatott felületek (7. ábra) vizsgálatával megállapíthatóak a domináns kopási mechanizmusok. A melegsajtolt Al-Cu és AlZn ötvözetnél az abrazív kopás és a réteges leválás jelei, míg az Al-Si ötvözetnél már csak az intenzívebb kopást jelző réteges leválásra utaló kráterek láthatóak. A 3% SiC erősítésű darabokra, alapanyagtól függetlenül, az abrazív kopás a jellemző. a) b) c) d) 7. ábra. Koptatott a) M AlCu; b) M AlCu-3 SiC; c) M AlZn; d) M AlZn-3 SiC minták felülete

8 368 Simon Andrea Gácsi Zoltán Összefoglalás Kísérleteinkkel többféle Al-ötvözet mátrixú, SiC szemcseerősítésű kompozitok kopásállóságát vizsgáltuk az alapanyag (Al-Cu, Al-Si, Al-Zn) és az előállítási módszer (hidegsajtolás-szinterelés, melegsajtolás) szemszögéből. Az Al-ötvözetek esetében a hidegsajtolt-szinterelt mintáknál figyelhető meg kisebb kopási veszteség. A 1 és m/m% SiC erősítésű kompozitok kopásának mértékében nincs jelentős különbség; míg a 3 m/m% SiC tartalmú kompozitoknál a hidegsajtolt-szinterelt darabok kopása már meghaladja a melegsajtolt darabokét. A domináns kopási mechanizmus a melegsajtolt Al-Cu és AlZn ötvözeteknél az abrazív kopás és a réteges leválás, míg az Al-Si ötvözetnél az intenzívebb réteges leválás. A második fázis mennyiségének növelésével a kopás egyre kevésbé intenzív, 3 m/m% SiC tartalom esetében alapanyagtól függetlenül az abrazív kopás a jellemző. A hidegsajtolt darabokban a kerámia szemcsék a sajtolónyomás hatására megrepednek, majd összetöredeznek, így az Al, illetve SiC szemcsék között hézagok alakulnak ki, melyek a sajtolást követően pórus formájában megmaradnak. A pórusokat a szinterelés során keletkező olvadék fázis sem tudja megszüntetni, mivel a sajtolás hatására kialakuló lokális öszszehegedések akadályozzák az olvadék áramlását. Ennek következményeként a pórusok leggyakrabban a SiC szemcsék között jelennek meg. Mivel a pórusok környezetében található kerámia részecskék a kopás során könnyebben távoznak, majd maguk is koptatják a kompozitot, így annak kopási vesztesége meghaladja az erősítetlen mátrix kopását. Ezzel szemben a melegsajtolással előállított kompozitok esetében a nyomás és a hőmérséklet együttes alkalmazása tömörebb, kevésbé pórusos szövetszerkezetet eredményez. Az erősebb határfelületi kötések következtében a koptatás során kevésbé jellemző a kerámia szemcsék kipergése, így nem vesznek részt a kompozit további koptatásában sem. Köszönetnyilvánítás A szerzők ezúton fejezik ki köszönetüket Dr. Sytcheva Annának és Kovács Árpádnak (ME Anyagtudományi Intézet) a SEM felvételek elkészítéséért. A publikáció a TÁMOP-4..1.B-1//KONV-1-1 projekt támogatásával készült. Irodalomjegyzék [1] M. Occhionero, R. Adams, K. Fennessy, R. A. Hay: Aluminum Silicon Carbide (AlSiC) for Advanced Microelectronic Packages, IMAPS May 1998 Boston Meeting, Ceramics Process Systems Corp. [] R. R. Irving: Packaged for the road, /membersonly/july1/features/packaged/packaged.html [3] J. E. Spowart, B. Maruyama, D. B. Miracle: Multi-scale characterization of spatially heterogeneous systems: implications for discontinuously reinforced metal matrix composite microstructures. Materials Science and Engineering A37 (1) pp [4] Valasek I.: A tribológia alapjai. Tribotechnik Kft., Budapest,.

9 Fémkompozitok kopásállóságának vizgálata 369 [5] S. C. Tyong, S. Q. Wu, H. C. Liao: Wear behaviour of an Al-1%Si alloy reinforced with a low volume fraction of SiC particle, Composite Science and Technology 57 (1997) [6] B. Venkataraman, G. Sundarajan, Acta Mater. 44 (1996) [7] Z. C. Feng, K. N. Tandon: Behaviour of surface layers during reciprocating wear of SiC-Al/Si metal matrix composites. Scripta Metall. Mater. 3 (1995) [8] P. N. Bindumadhavan, T. K.Chia, M. Chandrasekaran, H. K.Wah, L. N. Lam, O.Prabhakar, (1). Effect of particle-porosity clusters on tribological behavior of cast aluminum alloy A356-SiCp metal matrix composites. Materials Science and Engineering: A Volume 3 Issues 1- pp. 17-/6. [9] Simon A.: Az összetétel és az előállítási technológia hatása az Al-SiCp kompozitok szövetszerkezetére, valamint mechanikai tulajdonságaira. PhD Értekezés, Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola, Miskolc.

10

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2003. március 21-22. RÉSZECSKE ELRENDEZŐDÉS JELLEMZÉSE AL/SIC KOMPOZITBAN Kovács Jenő - Gácsi Zoltán Abstract The mechanical properties of the ceramic particle-reinforced

Részletesebben

Amorf/nanoszerkezetű felületi réteg létrehozása lézersugaras felületkezeléssel

Amorf/nanoszerkezetű felületi réteg létrehozása lézersugaras felületkezeléssel Amorf/nanoszerkezetű felületi réteg létrehozása lézersugaras felületkezeléssel Svéda Mária és Roósz András MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport 3515-Miskolc-Egyetemváros femmaria@uni-miskolc.hu Absztrakt

Részletesebben

ÜVEGSZÁL ERŐSÍTÉSŰ KOMPOZIT FÚRÁSÁNAK VIZSGÁLATA GYORSACÉL ÉS KEMÉNYFÉM SZERSZÁMMAL DRILLING OF GLASS-FIBER-REINFORCED COMPOSITE BY HSS AND CARBIDE

ÜVEGSZÁL ERŐSÍTÉSŰ KOMPOZIT FÚRÁSÁNAK VIZSGÁLATA GYORSACÉL ÉS KEMÉNYFÉM SZERSZÁMMAL DRILLING OF GLASS-FIBER-REINFORCED COMPOSITE BY HSS AND CARBIDE Gradus Vol 2, No 2 (215) 168-173 ISSN 264-814 ÜVEGSZÁL ERŐSÍTÉSŰ KOMPOZIT FÚRÁSÁNAK VIZSGÁLATA GYORSACÉL ÉS KEMÉNYFÉM SZERSZÁMMAL DRILLING OF GLASS-FIBER-REINFORCED COMPOSITE BY HSS AND CARBIDE Líska János

Részletesebben

A SZEMCSEALAK ALAPJÁN TÖRTÉNŐ SZÉTVÁLASZTÁS JELENTŐSÉGE FÉMTARTALMÚ HULLADÉKOK FELDOLGOZÁSA SORÁN

A SZEMCSEALAK ALAPJÁN TÖRTÉNŐ SZÉTVÁLASZTÁS JELENTŐSÉGE FÉMTARTALMÚ HULLADÉKOK FELDOLGOZÁSA SORÁN Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 61 70. A SZEMCSEALAK ALAPJÁN TÖRTÉNŐ SZÉTVÁLASZTÁS JELENTŐSÉGE FÉMTARTALMÚ HULLADÉKOK FELDOLGOZÁSA SORÁN SIGNIFICANCE OF SHAPE SEPARATION

Részletesebben

PLATTÍROZOTT ALUMÍNIUM LEMEZEK KÖTÉSI VISZONYAINAK TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATA TECHNOLOGICAL INVESTIGATION OF PLATED ALUMINIUM SHEETS BONDING PROPERTIES

PLATTÍROZOTT ALUMÍNIUM LEMEZEK KÖTÉSI VISZONYAINAK TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATA TECHNOLOGICAL INVESTIGATION OF PLATED ALUMINIUM SHEETS BONDING PROPERTIES Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 371 379. PLATTÍROZOTT ALUMÍNIUM LEMEZEK KÖTÉSI VISZONYAINAK TECHNOLÓGIAI VIZSGÁLATA TECHNOLOGICAL INVESTIGATION OF PLATED ALUMINIUM SHEETS BONDING

Részletesebben

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Tudományok és Anyagtudományok Doktori Iskola SZÉN NANOCSŐ KOMPOZITOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Készítette: Szentes Adrienn okleveles vegyészmérnök

Részletesebben

SiC védõréteg létrehozása karbonszálon gyors hevítéses módszerrel

SiC védõréteg létrehozása karbonszálon gyors hevítéses módszerrel SiC védõréteg létrehozása karbonszálon gyors hevítéses módszerrel Hegman N. * Szûcs P. ** Lakatos J. *** Miskolci Egyetem Bevezetés Napjainkban intenzíven kutatott terület a jó kopás- és hõsokkálló anyagok

Részletesebben

MELEGZÖMÍTŐ VIZSGÁLATOK ALUMÍNIUMÖTVÖZETEKEN HOT COMPRESSION TESTS IN ALUMINIUM ALLOYS MIKÓ TAMÁS 1

MELEGZÖMÍTŐ VIZSGÁLATOK ALUMÍNIUMÖTVÖZETEKEN HOT COMPRESSION TESTS IN ALUMINIUM ALLOYS MIKÓ TAMÁS 1 Anyagmérnöki Tudományok, 39/1 (2016) pp. 107 112. MELEGZÖMÍTŐ VIZSGÁLATOK ALUMÍNIUMÖTVÖZETEKEN HOT COMPRESSION TESTS IN ALUMINIUM ALLOYS MIKÓ TAMÁS 1 A fémek alakváltozási tulajdonságainak laboratóriumi

Részletesebben

A fröccsöntési zsugorodás és a technológia összefüggése

A fröccsöntési zsugorodás és a technológia összefüggése A MÛANYAGOK ELÕÁLLÍTÁSA ÉS FELDOLGOZÁSA A fröccsöntési zsugorodás és a technológia összefüggése Tárgyszavak: fröccsöntés; fröccsöntési paraméterek; zsugorodás; vetemedés; szálerősített műanyagok; kompozitok.

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez.

PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. FARKAS GABRIELLA PUBLIKÁCIÓS ÉS ALKOTÁSI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE, IDÉZETTSÉG Oktatói, kutatói munkakörök betöltéséhez, magasabb fokozatba történı kinevezéshez. könyv, könyvrészlet oktatási anyag folyóiratcikkek

Részletesebben

A TRIP ACÉL PONTHEGESZTÉSÉNEK HATÁSA RESISTANCE SPOT WELDING EFFECT IN CASE OF TRIP STEEL

A TRIP ACÉL PONTHEGESZTÉSÉNEK HATÁSA RESISTANCE SPOT WELDING EFFECT IN CASE OF TRIP STEEL űszaki tudományos közlemények 2. XV. űszaki Tudományos Ülésszak, 2014. Kolozsvár, 227 234. http://hdl.handle.net/10598/28543 A TRIP ACÉL PONTHGSZTÉSÉNK HATÁSA RSISTANC SPOT WLDING FFCT IN CAS OF TRIP STL

Részletesebben

Szilíciumkarbid szemcsék kémiai nikkelezése és fémkompozitokban történő alkalmazása. Készítette: Pázmán Judit

Szilíciumkarbid szemcsék kémiai nikkelezése és fémkompozitokban történő alkalmazása. Készítette: Pázmán Judit MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KERPELY ANTAL ANYAGTUDOMÁNYOK ÉS TECHNOLÓGIÁK DOKTORI ISKOLA Szilíciumkarbid szemcsék kémiai nikkelezése és fémkompozitokban történő alkalmazása Kémiailag nikkelezett

Részletesebben

Funkcionálisan gradiens anyagszerkezetű kompozit görgő végeselemes vizsgálata

Funkcionálisan gradiens anyagszerkezetű kompozit görgő végeselemes vizsgálata FIATALOK FÓRUMA Funkcionálisan gradiens anyagszerkezetű kompozit görgő végeselemes vizsgálata Felhős Dávid, Dr. Váradi Károly, Dr. Klaus Friedrich Gépszerkezettani Intézet, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

A kerámiaipar struktúrája napjainkban Magyarországon

A kerámiaipar struktúrája napjainkban Magyarországon A 1. század lehetőségei a kerámiák kutatása és fejlesztése területén Gömze A. László, Kerámia- és Szilikátmérnöki Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Tel.: +36 30 746 714 femgomze@uni-miskolc.hu http://keramia.uni-miskolc.hu

Részletesebben

HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP

HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP Anagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 309 319. HIDEGEN HENGERELT ALUMÍNIUM SZALAG LENCSÉSSÉGÉNEK VIZSGÁLATA INVESTIGATION OF CROWN OF COLD ROLLED ALUMINIUM STRIP PÁLINKÁS SÁNDOR Miskolci

Részletesebben

2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák

2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák 2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák A lecke célja, az egyes nem-oxid kerámia fajták szerkezetének, tulajdonságainak, alkalmazásainak a megismerése. Rendkívül érdekes általános és speciális alkalmazási

Részletesebben

ALUMÍNIUM SZÉNSZÁL KOMPOZITHUZAL MIKROSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATA MICROSTRUCTURAL CHARACTERIZATION OF AL C COMPOSITE WIRE

ALUMÍNIUM SZÉNSZÁL KOMPOZITHUZAL MIKROSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATA MICROSTRUCTURAL CHARACTERIZATION OF AL C COMPOSITE WIRE XV. űszaki Tudományos Ülésszak, 2014. Kolozsvár, 213 218. http://hdl.handle.net/10598/28542 űszaki tudományos közlemények 2. ALUÍNIU SZÉNSZÁL KOPOZITHUZAL IKROSZRKZTÉNK VIZSGÁLATA ICROSTRUCTURAL CHARACTRIZATION

Részletesebben

KARBON SZÁLLAL ERŐSÍTETT ALUMÍNIUM MÁTRIXÚ KOMPOZITOK AL/C HATÁRFELÜLETÉNEK JELLEMZÉSE

KARBON SZÁLLAL ERŐSÍTETT ALUMÍNIUM MÁTRIXÚ KOMPOZITOK AL/C HATÁRFELÜLETÉNEK JELLEMZÉSE Ph.D. értekezés tézisei KARBON SZÁLLAL ERŐSÍTETT ALUMÍNIUM MÁTRIXÚ KOMPOZITOK AL/C HATÁRFELÜLETÉNEK JELLEMZÉSE Magyar Anita okl. anyagmérnök Tudományos vezető: Dr. Gácsi Zoltán egyetemi docens Kerpely

Részletesebben

1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek

1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek 1 modul 2. lecke: Nikkel alapú szuperötvözetek A lecke célja: a nikkel alapú szuperötvözetek példáján keresztül megismerjük általában a szuperötvözetek viselkedését és alkalmazásait. A kristályszerkezet

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. 2000 szeptember 1.- MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport Miskolci Egyetem, Anyagtudományi Intézet tudományos segédmunkatárs

Szakmai önéletrajz. 2000 szeptember 1.- MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport Miskolci Egyetem, Anyagtudományi Intézet tudományos segédmunkatárs Szakmai önéletrajz Személyi adatok: Munkahely: Név: Kissné Dr. Svéda Mária Leánykori név: Svéda Mária Születési hely, év: Miskolc, 1975. november 5. Anyja neve: Simkó Mária Julianna Családi állapot: férjezett

Részletesebben

LÉZERESEN KEZELT FELÜLETEK KOPÁSÁLLÓSÁGA

LÉZERESEN KEZELT FELÜLETEK KOPÁSÁLLÓSÁGA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2001. március 23-24. LÉZERESEN KEZELT FELÜLETEK KOPÁSÁLLÓSÁGA Bitay Enikő Abstract The present paper shows the results of wear determination in the superficial

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Nyújtáskor mindkét irányban méretüket növelő polimerek Vannak olyan különleges anyagok, amelyek mérete nyújtáskor mindkét irányban megnő. Ezeket kezdetben antigumi -nak nevezték,

Részletesebben

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 147 156. TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS HUTKAINÉ GÖNDÖR

Részletesebben

Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 165 174.

Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 165 174. Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 165 174. ACÉL SZÖVETSZERKEZET MODELLEK LÉTREHOZÁSA ANYAGTUDOMÁNYI SZIMULÁCIÓKHOZ GENERATION OF MODEL MICROSTRUCTURES OF STEELS FOR MATERIALS SCIENCE

Részletesebben

KLINCS KÖTÉS TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA, VÉGESELEMES MODELLEZÉSE

KLINCS KÖTÉS TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA, VÉGESELEMES MODELLEZÉSE Anyagmérnöki Tudományok, 39/1 (2016) pp. 7 18. KLINCS KÖTÉS TECHNOLÓGIAI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA, VÉGESELEMES MODELLEZÉSE INVESTIGATION AND FINITE ELEMENT MODELLING OF TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF CLINCHED

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Fenntartható anyagok alkalmazása a kertészetben A bioműanyagok egyik kitörési pontja lehet, az ún. többfunkciós anyagok fejlesztése, amikor több alkotórész pozitív jellemzőinek kombinálásával

Részletesebben

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében PhD értekezés tézisei KÉSZÍTETTE: Pálinkás

Részletesebben

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya,

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya, Zárójelentés A kutatás kezdetén felmértük a polimer kompozitok fajtáit és az alkalmazott gyártási eljárásokat. Mindezt annak érdekében tettük, hogy a kapott eredmények alkalmazhatósági határait kijelölhessük.

Részletesebben

SZILIKÁTTECHNIKA O 3. Néhány nagy tisztaságú Al 2. mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata

SZILIKÁTTECHNIKA O 3. Néhány nagy tisztaságú Al 2. mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata SZILIKÁTTECHNIKA Néhány nagy tisztaságú Al 2 mûszaki kerámia hajlítószilárdsági vizsgálata Csányi Judit * Gömze A. László * Kövér Zsuzsanna Ilona ** * Miskolci Egyetem, Kerámia és Szilikátmérnöki Tanszék

Részletesebben

1. táblázat. Szórt bevonatokhoz használható fémek és kerámiaanyagok jellemzői

1. táblázat. Szórt bevonatokhoz használható fémek és kerámiaanyagok jellemzői 5.3.1. Termikus szórási eljárások általános jellemzése Termikus szóráskor a por, granulátum, pálca vagy huzal formájában adagolt hozag (1 és 2. táblázatok) részleges vagy teljes megolvasztásával és így

Részletesebben

FÁRADÁSOS REPEDÉSTERJEDÉS KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ KOMPOZITOKBAN

FÁRADÁSOS REPEDÉSTERJEDÉS KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ KOMPOZITOKBAN FÁRADÁSOS REPEDÉSTERJEDÉS KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ KOMPOZITOKBAN Dr. Lukács János Mechanikai Technológiai Tanszék Csomós Zília Mechanikai Technológiai Tanszék Dr. Gácsi Zoltán Fémtani Tanszék Karcagi Rita Mechanikai

Részletesebben

Hagyományos és új fejlesztésű fűrészszalagok összehasonlító vizsgálata Dr. Gerencsér Kinga, Varga Erzsébet A cikkben a szerzők a különböző szalagfűrészlapok összehasonlítását mutatják be. A vizsgálatok

Részletesebben

Armco-vas speciális szemcsehatárainak vizsgálata EBSD-vel

Armco-vas speciális szemcsehatárainak vizsgálata EBSD-vel Armco-vas speciális szemcsehatárainak vizsgálata EBSD-vel Gaál Zoltán, Dr. Szabó Péter János, Dr. Ginsztler János Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Anyagtudomány és Technológia Tanszék, BME-MTA

Részletesebben

A legforróbb munkahelyek acélkohók és öntödék

A legforróbb munkahelyek acélkohók és öntödék A legforróbb munkahelyek acélkohók és öntödék Prof. dr. Kaptay György ATOMKI, 2014. május 15. Vegyületbevonat és C-nanocső fejlesztés [Kaptay-Kuznetsov: Plasmas & Ions 2 (1999) 45-56 (0/40) / Kaptay-Sytchev-Miklósi-

Részletesebben

EGY MAGYARORSZÁGI SZÉNTÜZELÉSŰ HŐERŐMŰ ÜZEMELÉSÉNEK MELLÉKTERMÉKEIBŐL KÉSZÜLT KOMPOZIT ÉPÍTŐANYAG

EGY MAGYARORSZÁGI SZÉNTÜZELÉSŰ HŐERŐMŰ ÜZEMELÉSÉNEK MELLÉKTERMÉKEIBŐL KÉSZÜLT KOMPOZIT ÉPÍTŐANYAG A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat, Bányászat, 68. kötet, (2006) p. 53-6} EGY MAGYARORSZÁGI SZÉNTÜZELÉSŰ HŐERŐMŰ ÜZEMELÉSÉNEK MELLÉKTERMÉKEIBŐL KÉSZÜLT KOMPOZIT ÉPÍTŐANYAG Prof. Dr. Molnár József

Részletesebben

Tárgyszavak: öntöttvas; vasötvözet; örvényáram; roncsolásmentes anyagvizsgálat, roncsolásmentes vizsgálat.

Tárgyszavak: öntöttvas; vasötvözet; örvényáram; roncsolásmentes anyagvizsgálat, roncsolásmentes vizsgálat. A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.5 2.4 Tempervas jellemzése örvényáramos módszerrel Tárgyszavak: öntöttvas; vasötvözet; örvényáram; roncsolásmentes anyagvizsgálat, roncsolásmentes vizsgálat.

Részletesebben

Csigatisztítók hatékonyságának minősítési módszere

Csigatisztítók hatékonyságának minősítési módszere Csigatisztítók hatékonyságának minősítési módszere Török Dániel, Suplicz András, Kovács József Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszék, Műegyetem

Részletesebben

Magyar Anita okl. anyagmérnök

Magyar Anita okl. anyagmérnök Ph.D. értekezés KARBON SZÁLLAL ERŐSÍTETT ALUMÍNIUM MÁTRIXÚ KOMPOZITOK Al/C HATÁRFELÜLETÉNEK JELLEMZÉSE Magyar Anita okl. anyagmérnök Tudományos vezető: Dr. Gácsi Zoltán egyetemi docens Doktori Iskola vezetője:

Részletesebben

Az összetétel és az előállítási technológia hatása az Al- SiCp kompozitok szövetszerkezetére, valamint mechanikai tulajdonságaira

Az összetétel és az előállítási technológia hatása az Al- SiCp kompozitok szövetszerkezetére, valamint mechanikai tulajdonságaira Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Az összetétel és az előállítási technológia hatása az Al- SiCp kompozitok szövetszerkezetére, valamint mechanikai tulajdonságaira PhD értekezés

Részletesebben

rozsdamentes acélokból készült (PM SS) alkatrészek részaránya az Észak Amerikai porkohászat egész termelését nézve 2000-ben 40%-kal növekedett

rozsdamentes acélokból készült (PM SS) alkatrészek részaránya az Észak Amerikai porkohászat egész termelését nézve 2000-ben 40%-kal növekedett 2010/4 ANYAGSZERKEZET-VIZSGÁLAT INVESTIGATION OF STRUCTURE Diszpergált oxidkerámia szemcsékkel erősített nanoszerkezetű acélok: előállítás és szerkezeti tulajdonságok NANOSTRUCTURED STEELS STRENGTHENED

Részletesebben

A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA

A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA 2.9 2.1 Újdonságok a műanyagok színezésében Tárgyszavak: folyékony színezékek; pigmentkoncentrátumok; diszpergálás; mikronizált viasz; polietilén; polipropilén; polikarbonát. Az

Részletesebben

A FOSZFOR SZEREPE A VAS ARCHEOMETALLURGIÁJÁBAN. Tézisfüzet. Thiele Ádám okleveles gépészmérnök. Témavezető: Dr. Dévényi László c.

A FOSZFOR SZEREPE A VAS ARCHEOMETALLURGIÁJÁBAN. Tézisfüzet. Thiele Ádám okleveles gépészmérnök. Témavezető: Dr. Dévényi László c. A FOSZFOR SZEREPE A VAS ARCHEOMETALLURGIÁJÁBAN Tézisfüzet Thiele Ádám okleveles gépészmérnök Témavezető: Dr. Dévényi László c. egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki

Részletesebben

Termoelektromos polimerek és polimerkompozitok

Termoelektromos polimerek és polimerkompozitok MŰANYAGFAJTÁK Termoelektromos polimerek és polimerkompozitok A villamos energia hőmérséklet-különbséggé vagy fordítva a hőmérséklet-különbség villamos energiává való közvetlen átalakítása bizonyos polimerekkel

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Prototípus-készítés és kisszériás gyártás különböző rétegfelépítő technológiákkal A műanyag-feldolgozás hagyományos technológiái csak tömegtermelés esetén gazdaságosak, mivel a termék

Részletesebben

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002.

4. sz. Füzet. A hibafa számszerű kiértékelése 2002. M Ű S Z A K I B I Z O N S Á G I F Ő F E L Ü G Y E L E 4. sz. Füzet A hibafa számszerű kiértékelése 00. Sem a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet, sem annak nevében, képviseletében vagy részéről eljáró személy

Részletesebben

MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI

MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola A doktori iskola vezetője: Dr. h.c. mult. Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, a MTA rendes tagja MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA,

Részletesebben

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK KEZELÉSI UTASÍTÁS HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK A készülék használatba vétele előtt gondosan olvassa el ezt

Részletesebben

Koronikáné Pécsinger Judit

Koronikáné Pécsinger Judit Koronikáné Pécsinger Judit AZ ÚTKÖRNYEZET HATÁSTERJEDÉST BEFOLYÁSOLÓ SZEREPE TERMÉSZETI TERÜLETEKEN Doktori (PhD) értekezés Témavezető: Dr. Pájer József egyetemi docens Nyugat-magyarországi Egyetem Kitaibel

Részletesebben

Növényi alapanyagú megújuló tüzelőanyagok adagolásának hatása a gázolaj viszkozitására és az égésfolyamatra

Növényi alapanyagú megújuló tüzelőanyagok adagolásának hatása a gázolaj viszkozitására és az égésfolyamatra Zöldy Máté: Effects of vegetable based renewable fuels on the diesel oil s viscosity and burning abilities The application of the renewable fuels is coming forwards with the increasing of oil prices. One

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Fluorelasztomer tömítések hő- és hidegállósága Fluorkopolimer- és fluorterpolimer-minták feszültségrelaxációját és tömítési tulajdonságait vizsgálták. Az eredményeket a megfelelő

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

ROSTIRÁNYÚ TÖMÖRÍTÉS HATÁSA A BÜKK FAANYAG

ROSTIRÁNYÚ TÖMÖRÍTÉS HATÁSA A BÜKK FAANYAG Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Vezetője: Dr. Roósz András egyetemi tanár, MTA rendes tagja ROSTIRÁNYÚ TÖMÖRÍTÉS HATÁSA A BÜKK FAANYAG SZERKEZETÉRE ÉS MECHANIKAI TULAJDONSÁGAIRA

Részletesebben

Gépészet szakmacsoport. Porkohászat

Gépészet szakmacsoport. Porkohászat 1 Porkohászat Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0016 azonosítószámú projekt keretében A porkohászat folyamatai

Részletesebben

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 ͳ ȋͳȍ ACTA CAROLUS ROBERTUS 1 (1) FOGLALKOZTATÁS A ZÖLD ZÖLDSÉGHAJTATÓ MODELLGAZDASÁGOKBAN Összefoglalás

Részletesebben

BETÉTEDZÉSŰ ACÉLOK KÜLÖNBÖZŐ HŐMÉRSÉKLETŰ KARBONITRIDÁLÁSA. Szilágyiné Biró Andrea 1, Dr. Tisza Miklós 2

BETÉTEDZÉSŰ ACÉLOK KÜLÖNBÖZŐ HŐMÉRSÉKLETŰ KARBONITRIDÁLÁSA. Szilágyiné Biró Andrea 1, Dr. Tisza Miklós 2 BEVEZETÉS BETÉTEDZÉSŰ ACÉLOK KÜLÖNBÖZŐ HŐMÉRSÉKLETŰ KARBONITRIDÁLÁSA Szilágyiné Biró Andrea 1, Dr. Tisza Miklós 2 1 PhD hallgató, 2 tanszékvezető, egyetemi tanár Miskolci Egyetem, Mechanikai Technológiai

Részletesebben

Tárgyszavak: kompozit; önerősítés; polipropilén; műanyag-feldolgozás; mechanikai tulajdonságok.

Tárgyszavak: kompozit; önerősítés; polipropilén; műanyag-feldolgozás; mechanikai tulajdonságok. MŰANYAGFAJTÁK Önerősített műanyagkompozitok Az önerősített polimerrendszerek amelyek alapanyaga döntően polipropilén előállítására ma már több technológia ismert. Ütésállóságuk és szilárdságuk nagyobb

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései Pályázati azonosító: FAENERGH (REG-ND-09-2009-0023) A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései VARGA Mihály 1, NÉMETH Gábor 1, KOCSIS Zoltán 1, BAKKI-NAGY Imre

Részletesebben

Tartalom: Bevezetés. 1. Karbidok. 1.1 Szilíciumkarbid

Tartalom: Bevezetés. 1. Karbidok. 1.1 Szilíciumkarbid Tartalom: Bevezetés Az oxidkerámiákhoz hasonlóan a nem-oxid kerámiák is kizárólag szintetikus előállítás útján fordulnak elő. A nem-oxid elnevezés általában karbid, nitrid, vagy oxinitrid tartalomra utal.

Részletesebben

Kutatási beszámoló. Kompozithuzalok mechanikai és villamos tulajdonságainak vizsgálata

Kutatási beszámoló. Kompozithuzalok mechanikai és villamos tulajdonságainak vizsgálata Kutatási beszámoló Kompozithuzalok mechanikai és villamos tulajdonságainak vizsgálata Készült a Pro Progressio Alapítvány és az E-ON Hungária ZRt. támogatásával Készítette: Orbulov Imre Norbert, PhD egyetemi

Részletesebben

FAGYI-TUDOMÁNY FAKULTATÍV INTEGRÁLT PROJEKT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK ICE-CREAM SCIENCE FACULTATIVE SCIENCE PROJECT FOR HIGH SCHOOL STUDENTS

FAGYI-TUDOMÁNY FAKULTATÍV INTEGRÁLT PROJEKT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK ICE-CREAM SCIENCE FACULTATIVE SCIENCE PROJECT FOR HIGH SCHOOL STUDENTS FAGYI-TUDOMÁNY FAKULTATÍV INTEGRÁLT PROJEKT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK ICE-CREAM SCIENCE FACULTATIVE SCIENCE PROJECT FOR HIGH SCHOOL STUDENTS Szente Judit 1, Juhász András 2 1 Eötvös Lóránt Tudományegyetem, Természettudományi

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Egy- és többrétegű PE-LLD fóliák tulajdonságai a feldolgozási paraméterek függvényében A polietilének egyik legfontosabb feldolgozási módja a fóliagyártás. A polietilének sokféle

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR FÉMSZÓRT FELÜLET ÉS MŰANYAG KAPCSOLATOK TRIBOLÓGIÁJA

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR FÉMSZÓRT FELÜLET ÉS MŰANYAG KAPCSOLATOK TRIBOLÓGIÁJA SZENT ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Témavezető: DR. PÁLINKÁS ISTVÁN egyetemi docens FÉMSZÓRT FELÜLET ÉS MŰANYAG KAPCSOLATOK TRIBOLÓGIÁJA Doktori (Ph.D) értekezés tézisei Készítette: SZŰCS SÁNDOR Dr.

Részletesebben

Önéletrajz Herman Ottó Gimnázium, Miskolc. Anyag- és Kohómérnöki Kar. Okleveles anyagmérnök. PhD hallgató, abszolutórium

Önéletrajz Herman Ottó Gimnázium, Miskolc. Anyag- és Kohómérnöki Kar. Okleveles anyagmérnök. PhD hallgató, abszolutórium Önéletrajz Név: E-mail: TOMOLYA Kinga tomolyakinga@freemail.hu Telefon: 46-565-111-15-34 Iskolai végzettség: 1992-1996 Herman Ottó Gimnázium, Miskolc 1996-2001 Miskolci Egyetem Anyag- és Kohómérnöki Kar

Részletesebben

PRÓBAMÉRÉSEK TEREPI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KÖNNYŰ EJTŐSÚLYOS DINAMIKUS TERHELŐTÁRCSÁVAL

PRÓBAMÉRÉSEK TEREPI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KÖNNYŰ EJTŐSÚLYOS DINAMIKUS TERHELŐTÁRCSÁVAL Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (011) 1. szám, pp. 75-8. PRÓBAMÉRÉSEK TEREPI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT KÖNNYŰ EJTŐSÚLYOS DINAMIKUS TERHELŐTÁRCSÁVAL Makó Ágnes PhD hallgató, I. évfolyam

Részletesebben

ERŐMŰI PERNYÉK NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA

ERŐMŰI PERNYÉK NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA ERŐMŰI PERNYÉK NYÍRÓSZILÁRDSÁGI PARAMÉTEREINEK VIZSGÁLATA Gonda Nóra 1, Kántor Tamás 2, Dr. Kovács Balázs 3, Makó Ágnes 4 1 okl. hidrogeológus mérnök, predoktorandusz, 2,4 PhD hallgató 3 intézetigazgató,

Részletesebben

a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról

a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról _)rsma S H vwtala ;rományszá;n9-1 (0 8 /1 < Érkezett : 2012 ÁR 1 7. 2012. évi... törvény a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról 1. A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI.

Részletesebben

glás s Napok 2007. október 26-27. Győr A ME Kerámia és szló tanszékvezet kvezető,, egyetemi docens Miskolci Egyetem

glás s Napok 2007. október 26-27. Győr A ME Kerámia és szló tanszékvezet kvezető,, egyetemi docens Miskolci Egyetem glás s Napok 2007. október 26-27. Győr A ME Kerámia tmérnöki Tanszék k kutatási tevékenys és cserépipar Gömze szló tanszékvezet kvezető,, egyetemi docens Miskolci Egyetem Kerámia tmérnöki Tanszék Tel:(46)565-111/2377

Részletesebben

Sztentbordába integrált markerek előállítása lézersugaras mikromemunkálással. Nagy Péter 1,2

Sztentbordába integrált markerek előállítása lézersugaras mikromemunkálással. Nagy Péter 1,2 Sztentbordába integrált markerek előállítása lézersugaras mikromemunkálással Nagy Péter 1,2 1 BME, Anyagtudomány és Technológia Tanszék. 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 7. Hungary 2 MTA-BME Kompozittechnológiai

Részletesebben

1. Bevezetõ. 2. Az acélok zárványtartalmának csökkentése. Szabó Zoltán*

1. Bevezetõ. 2. Az acélok zárványtartalmának csökkentése. Szabó Zoltán* Szabó Zoltán* Alacsony zárványtartalmú acél gyártásának feltételei Egyre nagyobb az igény a tiszta acélok elõállítására. Egyre több rendelésben írják elõ a még megengedett zárványossági fokozatot. A szerzõ

Részletesebben

Őrlés hatására porokban végbemenő kristályos-amorf szerkezetváltozás tanulmányozása

Őrlés hatására porokban végbemenő kristályos-amorf szerkezetváltozás tanulmányozása Őrlés hatására porokban végbemenő kristályos-amorf szerkezetváltozás tanulmányozása K. Tomolya*, D. Janovszky, A. Sycheva, A. Roósz 1,2,3,4 MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoport, Miskolc-Egyetemváros *femkinga@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Energia- és Minőségügyi Intézet Tüzeléstani és Hőenergia Intézeti Tanszék Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség 1 Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 79979-1-20/2011. Tárgy: Veszélyes és nem veszélyes hulladék be- El adó: dr. Séra Judit (jogi) gy jtés, szállítás,

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 008 546 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 008 546 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU00000846T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 008 46 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 780262 (22) A bejelentés

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS. A rendelet hatálya Onga közigazgatási területére terjed ki. KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG, AZ ADÓ ALANYA

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉS. A rendelet hatálya Onga közigazgatási területére terjed ki. KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG, AZ ADÓ ALANYA Onga Községi Önkormányzat helyi iparűzési adóról szóló - többször módosított - 6/1991. (XII.16.) sz. RENDELETE a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege - (2004. december 15.-én hatályos) Bevezető

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a mindennapi

Részletesebben

Ciklikus butilén-tereftalát mint polimer alapanyag és polimer adalékanyag

Ciklikus butilén-tereftalát mint polimer alapanyag és polimer adalékanyag FIATALOK FÓRUMA Ciklikus butilén-tereftalát mint polimer alapanyag és polimer adalékanyag Halász István PhD-hallgató, BME Polimertechnika Tanszék, Budapest A ciklikus butilén-tereftalát egy a poliészterek

Részletesebben

Logisztika A. 4. témakör

Logisztika A. 4. témakör Logisztika A tantárgy 4. témakör A logisztikai rendszer tervezésének módszere, moduljai II. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 1 5. Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése:

Részletesebben

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata

Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata OTKA nyilvántartási szám: T 049848 Mikroelektromechanikai szerkezetek szilárdsági és megbízhatósági vizsgálata Témavezetı: Dr. Kovács Ádám egyetemi docens, BME Mőszaki Mechanikai Tanszék Kutatási beszámoló:

Részletesebben

2008/3. a közvetlen károkozó nem minden esetben

2008/3. a közvetlen károkozó nem minden esetben BEMUTETJUK A LABORT LABORATORY IS INTRODUCED Káresetek vizsgálati tapasztalatai az AGMI ZRt-ben Experiences in failure analysis at AGMI Pte Co. Ltd. Majoros András, Klausz Gábor Kulcsszavak: hibavizsgálat,

Részletesebben

A controlling integrálódása az oktatási szférában

A controlling integrálódása az oktatási szférában Dr. Tóth Antal - Dr. Zéman Zoltán A controlling integrálódása az oktatási szférában 1. CONTROLLING ALKALMAZÁSA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNÉL A controlling hasznossága mindaddig nem fog érvényre jutni

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék VARJU EVELIN Térfogati hőátadási tényező meghatározása fluidizációs szárításnál TDK

Részletesebben

A BETON ZSUGORODÁSA A szilárduló beton a hidratáció, a száradás és egyéb belső átalakulások hatására zsugorodik. Ha a zsugorodás ébresztette

A BETON ZSUGORODÁSA A szilárduló beton a hidratáció, a száradás és egyéb belső átalakulások hatására zsugorodik. Ha a zsugorodás ébresztette A BETON ZSUGORODÁSA A szilárduló beton a hidratáció, a száradás és egyéb belső átalakulások hatására zsugorodik. Ha a zsugorodás ébresztette húzófeszültség eléri a kötés és szilárdulás folyamatában lévő

Részletesebben

AMORF ÉS NANOSZERKEZETŰ ANYAGOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI, ELŐÁLLÍTÁS ÉS FEJLESZTÉS BEVEZETÉS KÉT TIPIKUS ALKALMAZÁS

AMORF ÉS NANOSZERKEZETŰ ANYAGOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI, ELŐÁLLÍTÁS ÉS FEJLESZTÉS BEVEZETÉS KÉT TIPIKUS ALKALMAZÁS Dr. Szabó Sándor AMORF ÉS NANOSZERKEZETŰ ANYAGOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI, ELŐÁLLÍTÁS ÉS FEJLESZTÉS BEVEZETÉS Az elmúlt 15 évben számos olyan gyakorlati alkalmazás terjedt el, amely speciális amorf és nanoszerkezetű

Részletesebben

A KISSZÖGŰ NEUTRONSZÓRÁS ARCHEOMETRIAI ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI

A KISSZÖGŰ NEUTRONSZÓRÁS ARCHEOMETRIAI ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI 27 A KISSZÖGŰ NEUTRONSZÓRÁS ARCHEOMETRIAI ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI Kivonat LEN ADÉL MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet, H-1525, POB.49, Budapest email: lenadel@sunserv.kfki.hu A kisszögű neutronszórás

Részletesebben

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak:

9. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: 9. tétel Burkolatalapok szerkezeti kialakítása, építése Ismertesse a burkolatalapok feladatát! Mutassa be a kötőanyag nélküli alaprétegeket! Mutassa be a kötőanyaggal készülő alaprétegeket! Kulcsszavak,

Részletesebben

Települési szilárd hulladékok vizsgálata. Mintavétel.

Települési szilárd hulladékok vizsgálata. Mintavétel. Kiadás kelte MAGYAR SZABVÁNY MSZ 21976-1 Települési szilárd hulladékok vizsgálata. Mintavétel. Investigation of municipal wastes, Sampling Hivatkozási szám: MSZ 21976-1:2005 MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

Részletesebben

A hazai munkahelyi étkezés értékrend alapú élelmiszerfogyasztói modellje

A hazai munkahelyi étkezés értékrend alapú élelmiszerfogyasztói modellje A hazai munkahelyi étkezés értékrend alapú élelmiszerfogyasztói modellje Dr. Fodor Mónika Budapesti Gazdasági F iskola Marketing Intézet 1165 Budapest Diósy Lajos u.22-24. fodor.monika@kkfk.bgf.hu Csiszárik-Kocsir

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Hungarian language version

Hungarian language version Urban Reconstruction, Social Exclusion and the Roma in Budapest Workshop at Central European University, Budapest November 19, 2010 The workshop is organized within the RESPECT research project (http://respect.iusspavia.it/),

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS ÖNFINANSZÍROZÓ KÉPESSÉGE KOVÁCS HENRIETTA ÖSSZEFOGLALÁS

MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS ÖNFINANSZÍROZÓ KÉPESSÉGE KOVÁCS HENRIETTA ÖSSZEFOGLALÁS MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS ÖNFINANSZÍROZÓ KÉPESSÉGE KOVÁCS HENRIETTA ÖSSZEFOGLALÁS A társaságnál központi szerepet játszik a likviditás és a pénzgazdálkodás javítása. Megállapítható, hogy a vizsgálatomba

Részletesebben

A doktoranduszok életpályáján adódó problématerületek vizsgálata

A doktoranduszok életpályáján adódó problématerületek vizsgálata 584 kutatás közben W A doktoranduszok életpályáján adódó problématerületek vizsgálata Magyarországon a PhD-hallgatók életútját több kutatás is vizsgálta már. 1 A korábbi kutatásokhoz képest a jelen tanulmányban

Részletesebben

SZTEREO (3D-S) FOTÓLABOR AZ INFORMATIKATEREMBEN

SZTEREO (3D-S) FOTÓLABOR AZ INFORMATIKATEREMBEN SZTEREO (3D-S) FOTÓLABOR AZ INFORMATIKATEREMBEN BESZÁMOLÓ A PROJEKT VÉGREHAJTÁSÁRÓL Az elvégzett tevékenységek, azok dokumentumai és tapasztalatai az alábbiakban foglalhatók össze: 1. A sztereofotózás

Részletesebben

Velem községi Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciója. Horváth Miklós polgármester

Velem községi Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciója. Horváth Miklós polgármester E L Ő T E R J E S Z T É S Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. december 13-ai testületi ülésére Tárgy: Előterjesztő: Összeállította: Melléklet: Velem községi Önkormányzat 2011. évi költségvetési

Részletesebben

VALIT. kétkomponenső vékonyrétegő rusztikus vakolat. MŐSZAKI ADATLAP 11.15-hun DEKORÁCIÓS VAKOLATOK. 1. Leírás, alkalmazás

VALIT. kétkomponenső vékonyrétegő rusztikus vakolat. MŐSZAKI ADATLAP 11.15-hun DEKORÁCIÓS VAKOLATOK. 1. Leírás, alkalmazás MŐSZAKI ADATLAP 11.15-hun DEKORÁCIÓS VAKOLATOK VALIT kétkomponenső vékonyrétegő rusztikus vakolat 1. Leírás, alkalmazás A VALIT cement és polimer kötıanyagok kombinációján alapuló többé-kevésbé rusztikus

Részletesebben

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.II. emelet 209. szoba

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.II. emelet 209. szoba Pályázati Felhívás Zárható PINPAD tároló doboz szállítása és szerelése tárgyú nyílt pályázathoz 1. Ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma (e-mail) MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. 1087 Budapest,

Részletesebben

Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilíciumnitrid. Tapasztó Orsolya

Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilíciumnitrid. Tapasztó Orsolya Szén nanoszerkezetekkel adalékolt szilíciumnitrid nanokompozitok PhD tézisfüzet Tapasztó Orsolya Témavezető: Dr. Balázsi Csaba MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Budapest 2012 A kutatások

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETİ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI. [Az Mvt. 21.

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETİ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI. [Az Mvt. 21. a munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvényben (a továbbiakban: Mvt.) kapott felhatalmazás alapján - az érintett

Részletesebben