Mátyás Anita: A Szerelem KisKönyvecskéje

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mátyás Anita: A Szerelem KisKönyvecskéje"

Átírás

1 Mátyás Anita: A Szerelem KisKönyvecskéje MagyarHon mágikus szokásai és bepillantás más kultúrák szerelmi praktikáiba Ezen a földön mindenkinek megvan a maga kincse, ami rá vár. De ne felejtsd el, hogy csak az talál igazi kincset, aki a szívére hallgat. Ez a könyvecske egy ici-pici gyűjtemény, ami könnyed kikapcsolódásként a teljesség igénye nélkül megpróbálja a szerelmi jövendöléseket, praktikákat, hiedelmeket, babonákat, jóslatokat, varázslatokat, hagyományokat, összefoglalni, előtérbe helyezve a magyarság szokásait. De elkalandozunk a világ más kultúrái felé a régmúltba és a mai kor ezoterikus gyöngyszemeibe is bekukkantunk. Készült a Szerelem évében, a esztendőben.

2 A Mágia eszköztára A szerelmi jóslások és varázslások az eladó sorban lévő lányok kedvenc szokásai közé tartozott. A mágikus cselekedetek előzményei a hasonlóság (az eredeti cselekvés utánzása) és a kapcsolat törvénye hozta létre (a mágia előidézhető egy tárgyon is, amelyet egy személy a testén viselt) A mágia eszköztára, a mágikus tárgyakból és a mágikus gyakorlatokból áll. Az előbbihez tartoznak a növények, állatok, emberek részei (haj, köröm, vér) és például az amulettek, bábuk, kövek, ásványok, stb A gyakorlatoknál, fontos volt a hely (templomban, keresztúton, küszöb alatt), az időpont (újhold, napkelte előtt, karácsonykor), mit kell tenni (köpni, forogni, belesütni, megetetnimegitatni, csendben lenni vagy mit kell mondani) és az is hogy hányszor kell elvégezni, hogy hatásos legyen. A kiemelt napokon elég volt egyszer, de hétköznap előfordulhatott, hogy háromszor vagy kilencszer is el kellett ismételni, hogy működjön egy-egy szerelmi varázslat. Az emberi fantázia szabhat csak határt a régmúlt és a mai kor boszorkányainak, a praktikák, babonák, jóslatok, hiedelmek, néphagyományok, varázslatok tárházának használatában, hogy megszerezzék vagy megőrizzék szerelmüket Mindenki a nagy Ő-t akarja, a színes és érzelem gazdag Boldogságot, hogy a kapcsolatban személyesen is kiteljesedhessen és Eggyé váljon Szerelmével Ezért mindig, mindent megtettek a nők és a férfiak, hogy megnyerjék - bármi áron - a kiválasztottjuk szívét. A szerelmi mágiák között vannak ártalmatlanok, de olyanok is, amelyekbe egy-egy személy az elbeszélések tanúsága szerint belehalt. Fontos, hogy tisztában légy a MÁGIÁVAL, mielőtt bármit is teszel vagy kívánsz! Nézzük először, mi volt régen, milyen szokások, babonaságok, fűződtek egy-egy kalendáriumi naphoz.

3 Jeles napok, babonái, szokásai JANUÁR 1. Azt mondják, amit újév napján teszünk, az vár ránk a következő évben, ezért az emberek, hogy az egész évi jó szerencsét biztosítsák, igyekeztek csupa kellemes dolgot cselekedni Ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi tér be elsőnek azon a napon, az szerencsét idéz elő. Skóciában a szőke vagy vörös hajú férfiakat tartották a legjobb szerencsehozónak. Ha szeretnénk, hogy gyarapodás álljon a házhoz az újévben, együnk lencsét, babot, borsót, hiszen ezek szimbolikus jelentésükkel magukban hordozzák a bőséget. Gyarapodás, aprónépben, vagyonban, érzelmekben, kapcsolatokban várható, ha a megfelelő apró-szeműeket esszük ezen a napon. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben. Az eladósorba kerülő lányok ilyenkor jósoló gombócot főztek, melybe papírokon beletettek neveket, és amelyik gombóc elsőnek feljött, az abban rejlő férfinév viselőjét gondolták jövendőbelijüknek. A babona szerint, aki tükröt és fésűt tesz a párnája alá, az megálmodja, hogy ki lesz a párja. JANUÁR 6. - Vízkereszt A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet, tömjént és a házat is megszentelte a pap. A házszentelés után a lelkésznek le kellett ülnie a szobában, hogy a tyúkok kotyoljanak. Amikor a pap elment, a gazda vagy a gazdasszony a helyére ült, majd kiseperték a pitvart, hogy a lány még abban az esztendőben férjhez menjen, a legény pedig megházasodjék.

4 Székelyföldön a házszentelés után a papot égő gyertyával kísérték ki, hogy nagyobb legyen a kender. Az is szokásban volt, hogy a lány a házszentelés előtt nyakából levette a gyöngyöt, s a küszöb mellett a szőnyeg alá dugta, ahol a pap átlépte. A szentelés után a szőnyeg alól kivette és a párnája alá tette, mert azt tartották, megálmodja, ki lesz a jövendőbelije. A szentelt víz az embert születésétől haláláig kísérte: ebből a vízből hintettek a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. Januártól januárig a vizet üvegben vagy nagy korsóban tartották, s ami megmarad a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték. A szentelt víz sok különleges bűbájosságra ír, a szerelmi kötéseknél és oldásoknál is használják. Ezen a napon kezdődik a farsang, a vigasságok, falusi disznótorok ideje. Farsang Vízkereszttől Hamvazószerdáig A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. A farsang egész idejét ritkán szokták végigmulatni, majd mindenütt csak a végén a három napot, a farsang farkát ünnepelték meg, ilyenkor táncmulatságot rendeztek, amely fontos esemény volt - alkalom a párválasztásra, ismerkedésre. A lányok bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki ha tetszett neki a lány, kitűzte a kis csokrot a kalapjára. Sok helyen "zabáló" csütörtökön az asszonyok kibérelték a kocsmát és ott tartották az "asszonyfarsangot". Azokat a lányokat, akik pártában maradtak, farsang végén szokás volt kicsúfolni. Ezért, mindenki igyekezett megtudni a jövőt - jóslásokat, praktikákat, vetettek be, hogy a következő farsangkor már elkeljenek. Az év minden jóslása, babonája szerepelt ilyenkor az eszköztárban, az ólomöntéstől kezdve, a szerelmi kötésekig, babonákig. A legfontosabb betartani valók a férjhez menés érdekében: - Ne ülj az asztal sarkára, mert vénlány maradsz. - Ne engedd, hogy körbesöpörjenek. - Ne edd ki az edény aljáról a kaparékot, mert mindig csak a maradék legényekből válogatsz majd. - Ne törd el a tükröt, mert ahány felé törik, annyi évig nem mész férjhez!

5 A farsang jellegzetes étele a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Jelentette a teljességet, a boldogságot és az élet édes ízét is. Aki nem evett fánkot farsangkor, azt bizony elkerülte a boldogság. JANUÁR Piroska napja Némely magyar területen házasságjósló hiedelmek kötődtek e naphoz. Azt tartották például, hogy még abban az esztendőben férjhez megy a leány, ha nyakába e napon piros kendőt köt. JANUÁR Ágnes napja Sok helyen, ezen a napon a legények karácsonyfát díszítettek fel, s ezzel mentek a lányos házhoz, ahol verses Ágnes-köszöntőt mondtak. Ha a lányok tudni akarták, hogy a megfelelő férfinek adták-e a szívüket, akkor böjtöltek egész nap majd este 1 sós tojást ettek. Ha nyugodt volt az álmuk, akkor biztosak lehettek abban, hogy megtalálták az igazit. JANUÁR Szent Dwynwen napja A legenda szerint Szent Dwynwen aki mára az összetört szívű szerelmesek patrónusa lett összeveszett a szerelmével, és bánatában beállt apácának, mivel úgy érezte, soha többé senki másba nem akar szerelmes lenni. Az igazi szerelmesek, akik segítségül hívják ezt a szentet, hamarosan ismét egymásra találnak, és gyorsan maguk mögött hagyják a múltbeli sebeiket. FEBRUÁR 14. Bálint napja Valentin-nap. A Szerelmesek napja. Régen termékenységi ünnep volt, Tavaszhozó madárünnep Ahogyan az ünnep eredete, úgy a Bálint-nap névadója is a homályba vész. Teljes bizonyossággal nehéz lenne azonosítani azt a személyt, aki a Valentin-napi

6 hagyományok kötődnek. A legfőbb gondot az okozza, hogy Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) akár három is lehetett az ókori Római Birodalom hanyatlása idején, a kereszténység megjelenésekor, illetve kicsit később. 496-ban mások szerint 498-ban - I. Gelasius pápa már elrendelte az ünnepét, s Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje lett. Egy legenda szerint régen, ezen a napon a római birodalomban, a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi kiválasztásához. Az egyszerű nép ifjú férfijai ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek- hívták ezt, szerelmi lottónak is, amit később a papság betiltott. Nálunk azt tartják régről, hogy e napon választanak párt a verebek és jönnek vissza a vadgalambok. Az évkör összes babonáját, régi szerelmi praktikáját, mágiáját használják Valentinkor. Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a lányba. Ha valaki kilenc kútról vizet hoz, és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmünk. Érdemes cicát "uszítani" a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölőzik, akkor ő abból a házból fog nősülni. Madárral álmodni férjhezmenetelt jelent. Ha a lány, vagy a fiú eltör egy tükröt, akkor 9 évig nem megy férjhez, illetve nem nősül meg. Akik nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait égessék el, a hamut süssék tésztába, és közösen egyék meg. Akkor soha nem fogják elhagyni egymást.

7 Naplemente után nem szabad sepergetni a lánynak, mert nem megy férjhez. Egyes lányok vakondok véréből cseppentettek valamilyen ételbe, azt megetették a kiszemelt férfival, hogy így megszerezzék maguknak. Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya szentelt vízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemverés, igézés, vagy rontás. Ha félbevágysz egy almát és megszámolod az alma magjait, annyi gyermekáldás vár rád. Azok a lányok, akik a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Ehhez tizenkétszer kell elmenni a templomig. Jóslás a madarak segítségével, Valentin napon Minden madár egy férfitípust jelent: azt a férfit, aki a szerelmed lesz. A veréb például azt jelenti, hogy jövendőbelid szegény ember lesz. Bálint napi rigó nem mást jelent, mint hogy pap, kántor vagy egyéb egyházfi lesz a kedvesed. Ha vörösbegyű kékmadár kerül a eléd, akkor a szerelmed egy boldog ember, ugyanis nem sűrűn bukkan fel halandó ember számára a Sialia Sialis, valószínűleg gyönyörű színei miatt őt nevezik a Boldogság Kék Madarának. Ha február 14-én baglyot látsz, pártában maradsz - tartja a régi Bálint napi babona. Keresztcsőrű pinty (crossbill) - a párod veszekedős, vitatkozós embör leszen. És ha milliomos szeretnél lenni, akkor nincs más dolgod, mint egy tengelicét keresni Bálint napra.(carduelis Carduelis) Ha viszont vörösbegyet látsz, akkor urad, egy igazi rendőr lesz.

8 Az igazi szerencse viszont, egy csapat galambot látni: hosszú és boldog házasság vár. A babona szerint mókust látni annyit jelent, hogy jövendőd zsugori lesz, és csak halmozza a pénzt, de fösvényen szorítja markában, nem ad ki egy garast sem. Japánban, február 14-én feleségek csokoládéval ajándékozzák meg férjeiket, férfi kollégáikat, főnököket stb.. Ezért egy hónappal később (White Day) viszonzásként fehér csokoládét kapnak ők ajándékba. Fiatal leányok is ezen a napon ajándékozzák meg imádottjaikat, legjobb esetben olyan csokoládéval, melyet ők maguk készítettek. A férfi ezt március 14-én viszonozhatja. Itáliában a szerelmespárok többnyire hidakon vagy folyóknál és tavaknál találkoznak. Ezeken a helyeken nem a kerékpárokat lakatolják le az olasz fiatalok, hanem egyszerűen csak magát a lakatot zárják rá a kerékpármegőrzőre és arra a nevük kezdőbetűit írják rá, nagyobb lakatokra ráragasztják a pár fényképét is. Miután a lakatot lezárták, a pár tagjai egy-egy kulcsot a vízbe dobnak és közben valamit kívánnak maguknak. Ezeket a kívánságokat nem szabad elárulniuk. További jeles napok A Szerelem KisKönyvecskéjében: FEBRUÁR 19. Zsuzsanna napja MÁRCIUS : Sándor József Benedek Húsvét ÁPRILIS György napja MÁJUS 1. Pünkösd MÁJUS 8. - Mihály napja JÚNIUS Antal napja JÚNIUS 21. Nyári napforduló JÚNIUS SZENT IVÁN ÉJ Iván napja OKTÓBER 31. Halloween NOVEMBER Erzsébet napja NOVEMBER KATALIN NAPJA NOVEMBER András napja DECEMBER 4. Borbála napja DECEMBER Luca napja DECEMBER Tamás napja DECEMBER Ádám-Éva napja DECEMBER 31. Szilveszter

9 A Mágia eszköztára Jeles napok, babonái, szokásai MÁGIA SZÓMÁGIA Amit máshol nem írnak Intelmek a szerelmi kötések használatához: Fehér Mágia A könyv tartalma Tisztítás Még egyszer, nyomatékosabban a megbocsátásról Függőségek elengedése Fogadalmak megtörése A szerelem bevonzása Indiai varázslat Illatvarázs Egyszerű varázslat Imádság esténként Szerelmi kötés és oldás Összetörték a szíved, elhagytak? Kérdések A szerelem virágai és jelentésük A Szerelem Istenei A Szeretet Angyalai Angyal Mágia Az Atlantiszi mágia kövei A szerelem kövei Amulettek és talizmánok Vásárolhatunk, vagy mi is készíthetünk amuletteket, talizmánokat Egyszerű szerelmet bevonzó tárgyak Afrodiziákumok Szerelmi bájitalok A szerelem illatai A szerelem parfümjei Illatos, vágykeltő, szerelemet hozó kencék A szerelem gyógynövényei A legfontosabb esküvői babonák 17 törvényszerűség a szerelemről Hat szerelem- hat idézet Zárszó Források Megrendelni itt tudod:

Téli népszokások. A karácsonyi ünnepkör. Advent. András-nap (november 30.)

Téli népszokások. A karácsonyi ünnepkör. Advent. András-nap (november 30.) Téli népszokások Téli népszokásaink két nagyobb egységre oszthatók: a karácsonyi ünnepkörre, valamint a farsangi időszakra. Egy-egy szokás a mindennapi életben nem választható el ilyen mereven, a könnyebb

Részletesebben

A KÉT TORONY KÖZÖTT ISMÉT HÓDÍT:

A KÉT TORONY KÖZÖTT ISMÉT HÓDÍT: + Lap a lapban Sztárvendégünk: LAJCSI Valentin-napi sztárparádé Computer-viccek Árnyék vetül a világra. Kezdetét veszi a Gyûrûháború... A KÉT TORONY KÖZÖTT ISMÉT HÓDÍT: A GYÛRÛK URA 2 Képtelenség 100 nap

Részletesebben

2009.DECEMBER 12.évfolyam 4.szám

2009.DECEMBER 12.évfolyam 4.szám -Honnan jöttél, Télapó? -Hóországból, hol a hó hegyvastagnyi takaró, a tenger meg hat akó. Jegesmedve barátom varrta meg a kabátom. Kibélelte bundával, hogy az úton ne fázzam. Szarvasomat befogtam, szíves

Részletesebben

HAGYOMÁNYOK HÁZA NÉPI JÁTSZÓHÁZ-VEZETŐI TANFOLYAM Jeles napok a görög katolikus egyházban HOMOLYÁNÉ CSETE ZSÓFIA ILDIKÓ BUDAPEST, 2008. AUGUSZTUS 14. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 2 A magyarországi görög

Részletesebben

A cigányság tánckultúrája

A cigányság tánckultúrája A cigányság tánckultúrája A cigányság fontos és többrétű - megőrző, színező és összekötő szerepet játszott a befogadó népek kulturális életében. Nemcsak a régibb, feledésbe merült hagyományok hű őrzői,

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Készítette: Lajkó Zoltánné. Debrecen, 2004

SZAKDOLGOZAT. Készítette: Lajkó Zoltánné. Debrecen, 2004 1 SZAKDOLGOZAT Készítette: Lajkó Zoltánné Debrecen, 2004 2 KATOLIKUS ÜNNEPI SZOKÁSOK SZAJOLBAN Témavezető: Dr. Bartha Elek Tanszékvezető Készítette: Lajkó Zoltánné Debreceni Egyetem Néprajz- és honismeret

Részletesebben

Sulisajtó. A karácsonyi népszokásokról. egy híressé vált kisnyusziról. a milka csokiról. a gan s - ról. vicceket. a lakiteleki megmérettetésről

Sulisajtó. A karácsonyi népszokásokról. egy híressé vált kisnyusziról. a milka csokiról. a gan s - ról. vicceket. a lakiteleki megmérettetésről Sulisajtó A decemberi számunkban olvashattok: A karácsonyi népszokásokról Orange country a depresszió együttesről karácsonyi asztal a milka csokiról egy híressé vált kisnyusziról vicceket Nemes nagy ágnes

Részletesebben

Sánta Alíz. Szokások, babonák beás közösségekben gyerekszemmel

Sánta Alíz. Szokások, babonák beás közösségekben gyerekszemmel Sánta Alíz Szokások, babonák beás közösségekben gyerekszemmel Szerkesztői előszó Amit az olvasó kézben tart, a Roma-Gypsy Studies Student következő köteteként, ismét egy hallgatói dolgozat kissé átdolgozott

Részletesebben

Marczell Béla: Naptár és néphagyomány, Csallóközi népszokások

Marczell Béla: Naptár és néphagyomány, Csallóközi népszokások Marczell Béla: Naptár és néphagyomány, Csallóközi népszokások 1 Illusztrációk: Gálffy Irén, Dunaszerdahely Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 9. 2 Marczell Béla Naptár és néphagyomány Csallóközi népszokások

Részletesebben

SZIPORKA. December z. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk mindenkinek! Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony.

SZIPORKA. December z. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk mindenkinek! Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony. 2 0 1 0 / 2 0 1 1 2. S Z Á M SZIPORKA A SZENTBALÁZSI ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA z December z Vers mindenkinek - Jeles napok - Mikulás - Lucázás - Advent - Körkérdés - Karácsonyi hangulat Dsida Jenő: Itt

Részletesebben

A csont és ízület évtizede

A csont és ízület évtizede A csont és ízület évtizede A 2001-2010 közötti időszakot a WHO a csont és ízület évtizedének nevezte ki. A rádióban és tévében egyre többet hallunk a csontritkulásról, a derék- és hátfájásról, az izomfájdalmakról,

Részletesebben

Behomálylott ünnepeink

Behomálylott ünnepeink Behomálylott ünnepeink A kiüresedett ember számára az ünnep: ellenség. Nincs árulkodóbb vallomás e tárgyban, mint amit Andy Warhol, sokak divatos művész-bálványa kottyantott ki: Nem szeretem a vasárnapot,

Részletesebben

w w w. p l e b i. h u 2012. Karácsony, XIII. évf. 5. szám (49) A dunaharaszti és taksonyi katolikus egyházközségek lapja

w w w. p l e b i. h u 2012. Karácsony, XIII. évf. 5. szám (49) A dunaharaszti és taksonyi katolikus egyházközségek lapja w w w. p l e b i. h u 2012. Karácsony, XIII. évf. 5. szám (49) A dunaharaszti és taksonyi katolikus egyházközségek lapja Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Mt 5,9 Krisztus

Részletesebben

DávodiKaÉlet. Örömökben gazdag Karácsonyi Ünnepeket és Boldog, Békés Új Évet kíván Dávod Község Önkormányzatának valamennyi dolgozója!

DávodiKaÉlet. Örömökben gazdag Karácsonyi Ünnepeket és Boldog, Békés Új Évet kíván Dávod Község Önkormányzatának valamennyi dolgozója! DávodiKaÉlet i y n o s c á r m á z s n ö l ü k DÁVOD község ÖNKORMÁNYZATÁNAK lapja Örömökben gazdag Karácsonyi Ünnepeket és Boldog, Békés Új Évet kíván Dávod Község Önkormányzatának valamennyi dolgozója!

Részletesebben

TÉL, TÉL, TÉL. hanem a tavaszias, enyhe évkezdet után január 24-én érkezett meg. P. É. 2014. január 24. Fotó: Kántor Éva

TÉL, TÉL, TÉL. hanem a tavaszias, enyhe évkezdet után január 24-én érkezett meg. P. É. 2014. január 24. Fotó: Kántor Éva TÉL, TÉL, TÉL Megtréfál bennünket már évek óta az időjárás. Ahogy a mostanában ismételgetett, kifordított mondás alapján hallhatjuk, a várva várt tavasz után itt a tél. Mi okozhatja ezt a keveredést? Sokan

Részletesebben

KÍ- NÁ- LÓ. Karácsony. Ami az újságból kimaradt! Kihagyhatatlan! Nézd meg Te is! :)

KÍ- NÁ- LÓ. Karácsony. Ami az újságból kimaradt! Kihagyhatatlan! Nézd meg Te is! :) XVI. évfolyam 8. szám 2008. december A Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos intézményegységének a lapja Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog, sikerekben gazdag új esztendõt kívánunk! Karácsony Jól

Részletesebben

A SZENT KORONA TITKAI

A SZENT KORONA TITKAI A SZENT KORONA TITKAI A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és épségben megmaradt koronája. A magyar államiság egyik jelképe. A Szent Korona-tan szerint a magyar alkotmányosság alapja

Részletesebben

I. sz. Idősek Klubja

I. sz. Idősek Klubja Mindenki tudja, hogy az egészség kincs, addig védjük, amíg van stb. Mi azt gondoltuk, egy picit megint teszünk érte. Péntek Ferenc klubtagunk igazán ízletes és kevésbé ismert zöldségből, a csicsókából

Részletesebben

63. évf., 2009. XII. 17., ára 100 dinár. Jó Pajtás, 38 39. szám, 2009. december 17.

63. évf., 2009. XII. 17., ára 100 dinár. Jó Pajtás, 38 39. szám, 2009. december 17. 63. évf., 2009. XII. 17., ára 100 dinár 38 39 E gyszer igen régen, több mint 2000 évvel ezelőtt, az Úristen nagyon megelégelte azt, hogy a földön annyi bánat, betegség, boldogtalanság, szegénység van.

Részletesebben

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat (XLVII.) Új folyam III. 2012. 2-4. szám www.folyoirat.tortenelemtanitas.hu Forrás: http://www.folyoirat.tortenelemtanitas.hu/2013/01/milkovits-istvan-karacsonyi-beszelgeto-tizennyolckerdes-es-felelet-a-karacsonyi-unnepkorrel-kapcsolatban-03-02-20/

Részletesebben

SZENT IVÁN-ÉJ HAZÁNKBAN ÉS KÜLFÖLDÖN AZ ÜNNEP HAGYOMÁNYAI AZ ÉRDI KISTÉRSÉGBEN

SZENT IVÁN-ÉJ HAZÁNKBAN ÉS KÜLFÖLDÖN AZ ÜNNEP HAGYOMÁNYAI AZ ÉRDI KISTÉRSÉGBEN SZENT IVÁN-ÉJ HAZÁNKBAN ÉS KÜLFÖLDÖN AZ ÜNNEP HAGYOMÁNYAI AZ ÉRDI KISTÉRSÉGBEN Írta: Vasné Tóth Kornélia Kiadja a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Érd, 2007 Felelős kiadó: Bazsóné Megyes Klára könyvtárigazgató

Részletesebben

Rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör 2006. évi beszámolója I. negyedév 2006. január 20. Évnyitó

Rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör 2006. évi beszámolója I. negyedév 2006. január 20. Évnyitó Rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör 2006. évi beszámolója I. negyedév 2006. január 20. Évnyitó A Magyar-Lengyel Baráti Kör évnyitó összejövetelére került sor a Csekovszky Árpád Művelődési Házban. Csekovszky

Részletesebben

IX. évfolyam 2. szám 2012-2013 tél A z a l s ó s z e n t i v á n i á l t a l á n o s i s k o l a d i á k l a p j a Régebbi számainkat

IX. évfolyam 2. szám 2012-2013 tél A z a l s ó s z e n t i v á n i á l t a l á n o s i s k o l a d i á k l a p j a Régebbi számainkat 1 A z a l s ó s z e n t i v á n i á l t a l á n o s i s k o l a d i á k l a p j a Főszerkesztő: Kiss Attila, szerkesztőbizottság a mindenkori 8. osztály a médiaismeret tanórák keretében és természetesen

Részletesebben

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT GONDVISELÉS HÁZA SIÓFOK. 2013. évi BESZÁMOLÓ. Készítette: Hanyeczné Fülöp Szilvia. intézményvezető

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT GONDVISELÉS HÁZA SIÓFOK. 2013. évi BESZÁMOLÓ. Készítette: Hanyeczné Fülöp Szilvia. intézményvezető MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT GONDVISELÉS HÁZA SIÓFOK 2013. évi BESZÁMOLÓ Készítette: Hanyeczné Fülöp Szilvia intézményvezető Siófok, 2014. április 25. 1 A hit védelme és a szegények szolgálata A MAGYAR

Részletesebben

Hírek SZÓ-BESZÉD, A KISHEGYESIEK LAPJA

Hírek SZÓ-BESZÉD, A KISHEGYESIEK LAPJA SZÓ-BESZÉD, A KISHEGYESIEK LAPJA Hírek Közmocskaink A hegyesi közvéleményt mostanság leginkább a közbiztonság kérdése izgatja, így kevesebb szó esik a köztisztaságról, noha a kettőt hasonló dolgok befolyásolják.

Részletesebben

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET 15 PERC SZERETET házaspárok számára P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Schönstatt-szentélyt Magyarországnak Alapítvány Óbudavár,

Részletesebben

Bábaasszonyok Kishegyesen

Bábaasszonyok Kishegyesen Szõke Anna Bábaasszonyok Kishegyesen Kishegyesen csak bábasszony. A bábaasszony szó jelentése: bábáskodik valaki fölött. A Kislexikonban a bába vagy baba első pont alatti jelentése: vénasszony (latinul

Részletesebben

TAVASZI ÜNNEPKÖR. A tavaszi ünnepkör: március BÖJTMÁS HAVA április SZENT GYÖRGY HAVA május PÜNKÖSD HAVA

TAVASZI ÜNNEPKÖR. A tavaszi ünnepkör: március BÖJTMÁS HAVA április SZENT GYÖRGY HAVA május PÜNKÖSD HAVA TAVASZI ÜNNEPKÖR A projekt indoklása: - A tavaszi népszokások, ünnepek megismerése. - Tavaszi jeles napok összegyűjtése, az ezekhez kapcsolódó időjárási hiedelmek megbeszélése. - Hogyan készülhetünk az

Részletesebben

BOLDOGASSZONY. Bogdánffy Szilárd a boldogok között. ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old.

BOLDOGASSZONY. Bogdánffy Szilárd a boldogok között. ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old. BOLDOGASSZONY Ádvent 2. évfolyam, 10. szám ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old. ÚJ VÉRTA Ú Bogdánffy Szilárd püspök élete - 6. old. KARÁCSO YRA KÉSZÜLÜ K Az adventi idő jellemzői

Részletesebben

Jó Pajtás, 38 39. szám, 2011. december 22.

Jó Pajtás, 38 39. szám, 2011. december 22. Tüzes Vízkereszt M egráztuk, azaz leszedtük a karácsonyfát, díszeit édesanyám gondosan elrakta, az almát, fügét, a diót és ha akadt ilyen is rajta a likőrrel töltött csokoládébonbont szétosztotta közöttünk,

Részletesebben