SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK. ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK. ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS"

Átírás

1 SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS Informatika AIB1001 Meghirdetés féléve 1.Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Ionescu Klára főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja MI A hallgató az alapszintről elindulva sajátítsa el a minimális informatikai és számítógép kezelési alapismereteket, szerezzen jártasságot néhány gyakran használt felhasználói program alkalmazásában. Információtechnológiai alapismeretek. Operációs rendszerek, a Windows és a Linux. Számítógép hálózatok. Az Internet. Elektronikus levelezés. Szövegszerkesztési alapismeretek és prezentációkészítés. Táblázatkezelés. Adatbázis-kezelés alapjai. 3. Évközi tanulmányi követelmények A gyakorlati foglalkozásokon feladatlapok feldolgozása történik, illetve egy vázlatosan megfogalmazott feladat (pl. adott témában prezentációkészítés) önálló, kreatív megvalósítása. Az órák látogatása kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Gyakorlati jegy. 5. Az értékelés módszere Három számonkérő feladat várható és ezek átlaga adja a félévi jegyet. Egy-egy feladat a felhasználói programok foglalkozásokon begyakorolt alapismereteit összegzi, vagy önállóan kell elkészíteni egy dokumentumot adott elvárások szerint. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Bártfai Barnabás: Hogyan használjam? (8. kiadás) BBS-Info Kft., Budapest, Iszáj-Kató-Nagy: Számítástechnika: Az alapoktól az Internetig. Bessenyei György Könyvkiadó, Nyíregyháza, Kovácsné-Nagy-Ozsváth: Office XP. Computerbooks Kft., Budapest, Lengyel Veronika: Az Internet világa. Computerbooks Kft., Budapest, 1995.

2 Filozófiatörténet AIB 1002 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Trembeczki István főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja TR A tantárgy célja a hallgatók filozófiai szemléletének kialakítása és filozófiai tartalmú gondolkodásának megalapozása. A hallgatók ismerkedjenek meg a filozófiatörténet legfontosabb irányzataival, képviselőivel és problémafelvetéseivel a klasszikus görögségtől a XIX. század végéig. A kurzus részét képezik továbbá azok az általános filozófiai problémák is, amelyek összefüggésben vannak a mindennapi élet kérdéseivel. A kurzus elvégzése során a hallgatók megismerkednek a filozófiatörténet klasszikus szövegeivel, és elsajátítják azok önálló értelmezését. Ezen kívül legyen lehetőségük arra, hogy esetlegesen a kurzuson szerzett teoretikus ismereteket a saját személyes életükben is alkotó módon használhassák fel. 3. Évközi tanulmányi követelmények 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Kollokvium 5. Az értékelés módszere Szóbeli vizsga 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Fürst, Maria: Bevezetés a filozófiába. Ikon Kiadó, Budapest, Gilson, Etienne: A középkori filozófia szelleme. Paulus Hungarus-Kairosz, Budapest, Hársing László: Filozófia gondolkodás Thalésztól Gadamerig. Bíbor Kiadó, Miskolc, Stead, Christopher: Filozófia a keresztény ókorban. Osiris Kiadó, Budapest, Steiger Kornél (szerk.): Bevezetés a filozófiába. Szöveggyűjtemény. Holnap Kiadó, Budapest, 2002.

3 Kommunikáció AIB1003 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szabó Ferenc Géza főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja TK A hallgatókat megismertesse a kommunikáció elemi módszereivel, a hatékony kommunikáció formáival. A tantárgy célja a kommunikáció alapfogalmainak, fajtáinak, rendszerének megismertetése. A kommunikáció fogalma, kutatásának története; kommunikációs modellek; a kommunikáció mint jelműködés; az emberi és az állati kommunikáció; a metakommunikáció; a nem verbális kommunikáció; a verbális kommunikáció; az akusztikai és a vizuális csatorna; a kommunikációs alaphelyzetek; a kommunikáció zavarai. 3. Évközi tanulmányi követelmények: 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: írásbeli, szóbeli 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: szakirodalom, internet, multimédiás eszközök, segédanyag 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Allan Pease: Testbeszéd. Gondolatolvasás gesztusokból. Park Könyvkiadó. Budapest, Fercsik Erzsébet Raátz Judit: Kommunikáció szóban és írásban. Korona Nova Kiadó. Budapest, H. Varga Gyula: Kommunikációs ismeretek. Hungarosse Kiadó. Budapest, Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó. Budapest, Terestyéni Tamás: Kommunikációelmélet. A testbeszédtől az internetig. Akti- Typotex. Budapest, 2006.

4 Könyvtárismeret AIB1009 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Bordé Katalin könyvtáros Tantárgyfelelős tanszék kódja MI : A bölcsész szakos hallgatók képesítési követelményeinek megfelelően a tárgy keretén belül a hallgatók megismerkednek a könyvtárak használati alapismereteivel, a korszerű információhordozókkal és az információ visszakeresés lehetőségeivel, valamint a diplomakészítés technikájával. : A könyvtári gyűjtőkör. Dokumentumtípusok. A katalógusok fajtái. A könyvtári szolgáltatások. Az egyes tudományok nyomtatott és elektronikus információforrásai. Az információ visszakeresés módszerei. Az Internet által kínált lehetőségek. Számítógépes adatbázisok. Kutatásmódszertani alapismeretek. A hivatkozás módjai. A szakdolgozat elkészítésének lépései, formai és tartalmi követelményei. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Információ visszakeresési feladatok megoldása és beadása írásban. Irodalomjegyzékek készítése egy megadott kutatási témában. Hivatkozási gyakorlatok végzése. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): Az elméleti ismeretek elsajátításának ellenőrzése évközben egy zárthelyi dolgozat írásával történik. A gyakorlati tudnivalók elsajátításának ellenőrzése évközben három írásban beadandó feladat megoldásával történik. Összesen négy félévközi jegy szerezhető. A félév lezárása 5. Az értékelés módszere A félévközi jegyek és a félévet záró kollokvium eredménye alapján. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: A Központi Könyvtár katalógusai, tájékoztató apparátusa és felhasználói termináljain található könyvtári programok. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db.) Horváth Tibor Papp István: Könyvtárosok kézikönyve, 1 5. Bp.: Osiris, Balázs Sándor: Az információk használata, hasznosítása és haszna. Bp.: OMIKK, Majoros Pál: Kutatásmódszertan avagy: Hogyan írjunk könnyen, gyorsan jó diplomamunkát? Bp., Voit Pál. A diploma-készítés módszertana. Tatabánya, 2004.

5 Társadalmi ismeretek AIB 1010 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Óraszám 2+0 Követelmény Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Szoboszlai György Csaba főiskolai adjunktus Tanszék kódja TR : A hallgatók ismerjék meg a társadalom és a hatalom viszonyát. Alapvető célkitűzésünk, hogy a rendszerváltozástól nyomon kövessék a társadalom fontosabb jellemzőit: rétegződését, mobilitását és negatív jelenségeit. E mellett bemutatásra kerül a politikai intézményrendszer szerkezete és működése, illetve a civil társadalom is. A korszerű társadalmi ismeretek nyelvi fogalmi rendszerét és a hallgatók kifejező készségének fejlesztését is fontosnak tartjuk. : A magyar társadalom rétegződése és mobilitása 1945-től napjainkig. A társadalmi szolidaritás rendszere: szociálpolitika napjainkban. A gazdaság jellemzői 1990 után. Az alkotmány megismerése és értelmezése. Az Alkotmánybíróság feladata és működése. A demokratikus intézményrendszer pillérei napjainkban: pártok és parlament illetve kormány és önkormányzatok. A civil társadalom jellemzői. Magyarország az Európai Unióban. 3. Évközi tanulmányi követelmények: - 4. A megszerzett ismeretek értékelése: kollokvium 5. Az értékelés módszere: írásbeli 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: Társadalomismeret (szerk.: Albert József) Möbius Kiadó, Nyíregyháza, Kötelező, ajánlott irodalom Bőhm Antal: A XX. századi magyar társadalom. Korona Kiadó Bp., Bayer József Jávor István Utasi József: Társadalomismeret, Dinasztia Kiadó Bp., Mi a politika? Bevezetés a politika világába. Szerkesztette: Gyurgyák János. Osiris Kiadó. Bp., , Magyar társadalomtörténeti olvasókönyv 1944-től napjainkig. Válogatta és szerkesztette: Valuch Tibor. Osiris Kiadó Bp., ,

6 SZAKMAI TÖRZSANYAG (110 kredit) A) Szakmai alapozó modul (47 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS Általános szláv kultúratörténet OUB 1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (orosz) A szláv kultúratörténet áttekintő ismertetése különös tekintettel az orosz kultúra szerepére. Képes legyen a hallgató a festmények elemzésére, a róluk alkotott véleményének kifejtésére. A hallgató jusson a realista festők életével kapcsolatos legfontosabb információkhoz, tudja a szláv művészetben elhelyezni és értékelni őket. 1. A nő ábrázolása a szláv (orosz) romantika, realizmus és absztrakt festészet eszközeivel. 2. A férfi ábrázolása a romantika, a realizmus és a századvég festészetében. 3. A gyermekek ábrázolása a XIX. századi festészetben. 4. A férfi, a nő és a gyermek munkájának bemutatása a festészet eszközeivel. 3. Évközi tanulmányi követelmények A kollokvium megszerzése érdekében legalább 3 ellenőrző dolgozat eredményes megoldása kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Az ellenőrző dolgozatok alapján félév közben szóbeli értékelést kap a hallgató. A félév végén a dolgozatok és az óraközi aktivitás előfeltétele a kollokviumon való részvételnek. 5. Az értékelés módszere A félév során folyamatos szóbeli értékelés mellett az elemzési készség fejlődését a tanár motivációs rendszerben értékeli. Az írásbeli munkák és a szóbeli teljesítmény egymást kiegészítve alakítja ki a hallgató elemzési készségének értékelő rendszerét. A félév vizsgajeggyel zárul. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Az ismeretek, készségek elsajátításához a kötelező és ajánlott irodalmon belül kiemelt helyet foglal el az alábbi tankönyv: Fedoszov V. A.: Régi orosz városok. Kézikönyv orosz nyelvi országismeretből. Nyíregyháza: Bessenyei György Könyvkiadó Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Алленов, М. И. и др.: Русское искусство Х начала ХХ века. Москва, Dmitrienko A. F.: Az orosz művészet mesterei. Gondolat Kiadó, Budapest, Федосов В. А.: Женщина, мужчина и дети в русской живописи. Учебное пособие. (не опубликовано, для студентов ксерокопируется). Володарский, В. М.: По залам Третьяковской галереи. «Изобр. искусство», Москва, Восоцкая, И. А. и др.: Шедевры русской живописи. Москва, 2003.

7 Általános szláv kultúratörténet OUB1101 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (ukrán) : A tantárgy általános célja, hogy megismertesse a hallgatókat az ukrán történelmi eseményekkel, és ez által elsajátíthatják a témákhoz tartozó alapvető lexikai és terminológiai fogalmakat. : Ukrajna őstörténete; Az ukrán történelem periodizálása; A szlávok ősei; A görög kolóniák; A Kijevi Rusz; A Kijevi Rusz kulturális élete; Ukrajna a XII XIV. században; Az ukrán történelem litván korszaka; Társadalmi élet Ukrajnában a XIV XV. században; A lublini unió (1569); A kozákok; A kozákokról szóló első írott feljegyzések; A Zaporozsjei Szics létrejötte; Társadalmi-politikai változások Ukrajnában a lublini unió után; Ukrajna kulturális élete a XVI XVII. sz. első felében; Művelődés, tudomány; Reformok; A breszti unió; Az egyház helyzete a breszti unió után. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Aktív részvétel az órákon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: Rendszeres szóbeli és írásbeli ellenőrzés. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): 1. Honcsarenko Nagyija Melnik Szvitlana: Ukrajna vázlatos történelme. BGYTF, Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék. Nyíregyháza, Varga Lajos: Ukrajna. Történeti áttekintés. Budapest, Oreszt Szubtelnij: Ukrajna története. Kijev, Font Márta: Oroszország, Ukrajna, Rusz. Balassi Kiadó, Budapest, 1998.

8 Általános szláv országismeret OUB 1102 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (orosz) A tantárgy célja a hallgatók megismertetése a IX XII. századi keleti szlávok történelmével és kultúrájával, valamint Oroszország XIII-XVII. századi kultúratörténetével: alapvető történelmi ismeretek, építészet a régi szláv városokban. Áttekintő ismertetés a szláv kultúrák építészetéről. 1. A szláv (orosz) fa és kő alapú építészet. 2. Kijev mint ősi főváros (délnyugati Rusz). 3. Novgorod Velikij a város történelmi jelentősége. 4. Vlagyimir az északkeleti Rusz fővárosa. 5. Arany Gyűrű városai az északkeleti Ruszban. 6. Moszkva: a Kreml mint építészeti műemlék. 7. Moszkva mint a moszkvai Rusz kulturális centruma. 3. Évközi tanulmányi követelmények A kollokvium megszerzése érdekében legalább 3 ellenőrző dolgozat eredményes megoldása kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Az ellenőrző dolgozatok alapján félév közben szóbeli értékelést kap a hallgató. A félév végén a dolgozatok és az óraközi aktivitás előfeltétele a kollokviumon való részvételnek. 5. Az értékelés módszere A félév során folyamatos szóbeli értékelés mellett az elemzési készség fejlődését a tanár motivációs rendszerben értékeli. Az írásbeli munkák és a szóbeli teljesítmény egymást kiegészítve alakítja ki a hallgató elemzési készségének értékelő rendszerét. A félév vizsgajeggyel zárul. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Az ismeretek, készségek elsajátításához a kötelező és ajánlott irodalmon belül kiemelt helyet foglal el az alábbi tankönyv: Fedoszov V. A.: Régi orosz városok. Kézikönyv orosz nyelvi országismeretből. Nyíregyháza: Bessenyei György Könyvkiadó Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Fedoszov V. A.: Régi orosz városok. Kézikönyv orosz nyelvi országismeretből. Nyíregyháza: Bessenyei György Könyvkiadó Gerő László: Régi orosz építészet. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Полунина, К. С.: Золотое кольцо России. Фотоальбом. Москва, Szalai Attila: Hagymakupolák. Középkori orosz templomok. Dunakönyv Kiadó, Budapest, Вагнер, Г. К.: Старые русские города. Справочник. Москва, 1980.

9 Általános szláv országismeret OUB1102 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (ukrán) : A tantárgy célja, hogy a hallgató alapvető információkat szerezzen a nyelvi országismeretről, a nyelvi viselkedésről. : Áttekintő módon ismerje meg Ukrajna természeti, történelmi és kulturális viszonyait. Nyújtson megalapozott ismereteket Ukrajna történelmének jobb megértéséhez, bővítse a hallgatók látókörét, továbbá így elsajátítják a témákhoz tartozó alapvető lexikai és terminológiai fogalmakat. Képet kapnak Ukrajna természet- és gazdaságföldrajzáról. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Aktív részvétel az órákon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: Rendszeres szóbeli, illetve írásbeli ellenőrzés. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): 1. Історія українського містецтва в шести томах. Т. 6. Містецтво років. Київ, Мозаїки і фрески Софії Києвськой. Київ, Varga Lajos: Ukrajna. Történeti áttekintés. Budapest, Honcsarenko Nagyija Melnik Szvitlana: Ukrajna vázlatos történelme. BGYTF, Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék. Nyíregyháza, 1999.

10 Kultúratörténet és országismeret I. Kultúratörténet XVIII XIX. sz. OUB 1103 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (orosz) Az orosz kultúra és történelem alapvető eseményeinek ismerete a XVIII-XIX. század intervallumában. Nyugat-európai hatások az orosz kultúrában a XX. század során. Pétervár bemutatása mint Oroszország új fővárosa. 1. Pétervár építészete a XVIII-XIX. században. 2. Az orosz művészet a XVIII-XIX. században. 3. Az orosz tudományosság a XVIII-XIX. században. 4. Az orosz irodalom XIX. századi Aranykora. 5. Két kultúra találkozása: nemesi és paraszti kultúrák. 6. A XIX. századi orosz festészet Pétervárott. 7. XIX. századi orosz zene Pétervárott. 8. A XVIII-XIX. századi népzene és festészet. 3. Évközi tanulmányi követelmények A kollokvium megszerzése érdekében legalább 3 ellenőrző dolgozat eredményes megoldása kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Az ellenőrző dolgozatok alapján félév közben szóbeli értékelést kap a hallgató. A félév végén a dolgozatok és az óraközi aktivitás előfeltétele a kollokviumon való részvételnek. 5. Az értékelés módszere A félév során folyamatos szóbeli értékelés mellett az elemzési készség fejlődését a tanár motivációs rendszerben értékeli. Az írásbeli munkák és a szóbeli teljesítmény egymást kiegészítve alakítja ki a hallgató elemzési készségének értékelő rendszerét. A félév vizsgajeggyel zárul. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Az ismeretek, készségek elsajátításához a kötelező és ajánlott irodalmon belül kiemelt helyet foglal el az alábbi tankönyv: Федосов В.А. «Петербургская Россия. История и культура России ХVIII-ХIХ веков, контакты с историей и культурой Венгрии». Учебное пособие для венгерский студентов, изучающих русский язык. Ньиредьхаза, Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Алленов, М. М. и др.: Русское искусство Х начала ХХ века. Москва, Федосов В.А. «Петербургская Россия. История и культура России ХVIII-ХIХ веков, контакты с историей и культурой Венгрии». Учебное пособие для венгерский студентов, изучающих русский язык. Ньиредьхаза, Ленинград. Достопримечательности. Ленинград, Ленинград. Петродворец, Павловск, Ломоносов, Пушкин. Ленинград, Сыров, С. Н.: Страницы истории. Книга для чтения. «Русский язык», Москва

11 Kultúratörténet és országismeret I. Kultúratörténet XVIII XIX. sz. OUB1103 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (ukrán) : Általános célja, hogy megismertesse a hallgatókat az ukrán kultúra kezdeteivel és a mai ukrán kultúrával, ezáltal elsajátíthassák a témához tartozó alapvető lexikai és terminológiai fogalmakat. : A XVIII. sz. kultúrájának, irodalmi életének főbb jellemzői; Az ukrán mentalitás; A nemzeti öntudat erősödése nemzetfogalom; Értelmiség, a nemzeti azonosságtudat építőelemei; Népművészet, nyelv, irodalom; Tarasz Sevcsenko Cirill-Metód Társaság; Ukrainofilok; Az ukrainofil irányzat; Az ukrán kultúra fejlődése a századfordulón; Tudomány, irodalom. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Aktív részvétel az órákon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: Rendszeres szóbeli, illetve írásbeli ellenőrzés. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): 1. Радянська енциклопедія історії України Київ, Varga Lajos: Ukrajna. Történeti áttekintés. Budapest, В. Наулко Л. Ф. Артюх: Культура і побут населення України. Київ, Honcsarenko Nagyija Melnik Szvitlana: Ukrajna vázlatos történelme. BGYTF, Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék. Nyíregyháza, 1999.

12 Kultúratörténet és országismeret II. Kultúratörténet XX. sz. OUB 1104 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) OUB 1103 Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (orosz) A hallgatók megismertetése az orosz XX. századi kultúra legjelentősebb eseményeivel s a szovjet Oroszország korszakával. Összehasonlító kitekintés az egyetemes művészettörténet felé. 1. Orosz kultúra a XX. század elején (realizmus és modernizmus). 2. Az orosz irodalom XX. század as éveiben (líra és próza). 3. Orosz irodalom a XX. század 40-es éveitől a 80-as évekig. 4. A XX. századi orosz szovjet tudomány. 5. A XX. századi orosz művészet. 6. Az ideológia mint a kulturológia tárgya. 3. Évközi tanulmányi követelmények A kollokvium megszerzése érdekében legalább 3 ellenőrző dolgozat eredményes megoldása kötelező. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Az ellenőrző dolgozatok alapján félév közben szóbeli értékelést kap a hallgató. A félév végén a dolgozatok és az óraközi aktivitás előfeltétele a kollokviumon való részvételnek. 5. Az értékelés módszere A félév során folyamatos szóbeli értékelés mellett az elemzési készség fejlődését a tanár motivációs rendszerben értékeli. Az írásbeli munkák és a szóbeli teljesítmény egymást kiegészítve alakítja ki a hallgató elemzési készségének értékelő rendszerét. A félév vizsgajeggyel zárul. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Az ismeretek, készségek elsajátításához a kötelező és ajánlott irodalmon belül kiemelt helyet foglal el az alábbi tankönyv: Федосов В. А.: История и культура России ХХ века. Советская Россия. Учебное пособие для венгерских студентов. (Не опубликовано. Для студентов ксерокопируется) 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Данилов, А. А., Косулина, Л. Г.: История России ХХ век. Учебник для школы. Москва, Федосов В. А.: История и культура России ХХ века. Советская Россия. Учебное пособие для венгерских студентов. (Не опубликовано. Для студентов ксерокопируется) Москва. Иллюстрированная история. Т. 2. Москва, Верхин, И. Б., Федосов. В. А.: История СССР. Учебник для школы. Москва, Волобуев, О. В. и др.: История России ХХ век. Учебник для школы. Москва, 2001.

13 Kultúratörténet és országismeret II. Kultúratörténet XX. sz. OUB1104 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) OUB1103 Tantárgyfelelős neve és beosztása Csekéné dr. Jónás Erzsébet egyetemi tanár (ukrán) : Általános célja, hogy megismertesse a hallgatókat az ukrán kultúra kezdeteivel és a mai ukrán kultúrával, ezáltal elsajátíthassák a témához tartozó alapvető lexikai és terminológiai fogalmakat. : Az ukrán nép történelmi-etnográfiai meghonosodása; Ukrán etnográfiai csoportok; Ukrajna lakosságának etnikai összetétele; Az ukrán etnológia (néptudomány): újjászületés, fejlődés, perspektívák; A lakosság főbb foglalkozási területei; Mezőgazdaság, házi iparágak; Életkörülmények; Nemzeti viselet; Táplálkozási szokások; Az ukrán nép szellemi kulturális értékei, szokásai; Ukrán népköltészet, népművészet, nyelv, irodalom; Erkölcs, népi hiedelmek; A tradicionális és a mai kultúra; Ukrajna más népeinek etnográfiai sajátosságai és a modern kori etnikai folyamatok. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Aktív részvétel az órákon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): vizsgajegy 5. Az értékelés módszere: Rendszeres szóbeli, illetve írásbeli ellenőrzés. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): 1. Радянська енциклопедія історії України Київ, В. Наулко Л. Ф. Артюх: Культура і побут населення України. Київ, Honcsarenko Nagyija Melnik Szvitlana: Ukrajna vázlatos történelme. BGYTF, Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék. Nyíregyháza, 1999.

14 Irodalmi műelemzés I. Műelemzés XVIII-XIX. sz. OUB 1105 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Káprály Mihály főiskolai tanár (orosz) A műnemek és műfajok jellemzői példák alapján. A XVIII XIX. századi orosz irodalom vázlatos megismerése és műveik általános jellemzése. A XVIII-XIX. század jelentős alkotóinak és műveinek megismerése, a művek általános jellemzése és szemelvények olvasása, fordítása, elemzése. Elemzendő művek szemelvényei: Тредиаковский: Стихи похвальные России; Державин: Властителям и судиям; Радищев: Путешествие из Петербурга в Москву; Карамзин: Бедная Лиза; Фонвизин: Недоросль; Прокопович: Слово на погребение Петра Великого; Сумароков: Эпистола о стихотворстве; Ломоносов: Я знак бессмертия...; Пушкин: Онегин; Гоголь: Мёртвые души; Лермонтов: Герой нашего времени; Некрасов: Кому на Рус жить хорошо?; Л. Толстой: Война и мир; Чехов: Вишнёвый сад; Достоевский: Преступление и наказание. 3. Évközi tanulmányi követelmények A szemináriumi foglalkozásokon való aktív részvétel. Egy kiselőadás (30 perc) tartása az év elején választott témából. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Egy írásbeli sikeres házi feladat (műelemzés témakörben) megírása. Gyakorlati jegy az aktív szereplés, a kiselőadás és a házi feladat teljesülése átlagában. 5. Az értékelés módszere A kiselőadás csoportos értékelése. A házi feladat írásos értékelése. Az aktív szereplés folyamatos visszajelző értékelése. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Forrásnyelvi szövegek összeszerkesztett fénymásolt anyaga, az ajánlott irodalom egyéni tanulmányozása könyvtárban. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Курдюмова Т. Ф. (ред.) Литература / Хрестоматия-учебник для общеобразовательных учебных заведений. Москва, Kroó Katalin (szerk.): Bevezetés a XIX. századi orosz irodalom történetébe. Alapozó ismeretek az orosz szláv és az orosz magyar irodalmi kapcsolatok köréből. I-II. Budapest: Bölcsész Konzorcium, Iglói Endre Misley Pál: Régi orosz széppróza. Tankönyvkiadó, Budapest, Kukucska Csilla (szerk.): Világok és ellenvilágok az orosz irodalomban. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Zöldhelyi Zsuzsa: Az orosz irodalom antológiája a kezdetektől 1940-ig. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001.

15 Irodalmi műelemzés I. Műelemzés XVIII XIX. sz. OUB1105 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Káprály Mihály főiskolai tanár (ukrán) : A tantárgy megismertet az ukrán irodalom klasszikusainak szemelvényeivel. A befogadásesztétika oldaláról olvasmányélményként tárgyalja a kiemelt alkotásokat egy-egy korszakhoz kapcsolódóan. A tárgy célja nem irodalomelméleti, irodalomtörténeti kronológikus áttekintés, hanem a befogadói horizont tágítása az olvasásélmény személyes közelhozása alapján. : A félév tartalma: A régi irodalom mint középkori irodalomnak jellemzése; A Kijevi Rusz irodalma (X XII. sz.); A fordításos irodalom; A kijevi legendák; Az évkönyvírás kezdetei; A Kijevi Rusz krónikái: Őskrónika, a Kijevi és Halicsi-Volhiniai évkönyvek; A tanítások és intelmek műfaja a Kijevi Ruszban, Vlagyimir Monomah Intelmei ; A szónoki próza: Ilarion (Hilarion), Kliment Szmoljatics és Kirill Turovszkij; Az életírás (zsitije) műfaja: Borisz és Gleb meggyilkolását elbeszélő művek; A Kijevi Barlangkolostori Paterikon; Az Igor-ének: történelmi alapja és mint műalkotás. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Az órák látogatása kötelező. Rendszeres, aktív részvétel a gyakorlati foglalkozásokon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 5. Az értékelés módszere: Rendszeres írásbeli ellenőrzés. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: Udvari István (szerk.): Ukrán-magyar szótári adatbázis. I VI. A Я. Nyíregyháza, Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): 1. Хрестоматія давньої української літератури (до кінця XУІІІ ст). Упорядкував О. Білецький, Київ, Історія української літератури у восьми томах 1 4. Давня література (XI перша половина XVIII ст.) Наукова Думка, Київ, Давня українська література Хрестоматія. Упорядкування, передмова та коментарі М М. Сулими. Київ, Hegyes Angéla: Az ukrán irodalom története (folklór, a régi és új ukrán irodalom, a XIX. század első évtizedeinek irodalma). BGYTF, Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék. Nyíregyháza, 1995.

16 Irodalmi műelemzés II. Műelemzés XIX. sz. OUB 1106 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) OUB 1105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Káprály Mihály főiskolai tanár (orosz) A tantárgy a műelemzés segítségével vizsgálni kívánja egy adott műben az érzelem és a beszéd, a tett és az etikai érték több jelentésű összefüggéseit. Figyelmet kíván fordítani az emberi érzelmeket és magatartásokat ábrázoló irodalom elemi motívumaira, az esztétikai ábrázolásmódra. A félév során jelentős világirodalmi értékeket képviselő orosz regényírókkal, illetve a XXI. század számára is aktuális értékeket hordozó csehovi drámával és novellával foglalkozunk. Raszkolnyikov konfliktusa a valósággal és önmagával ugyanúgy ma is aktuális, mint Karenina Anna boldogságkeresése, a harmonikus családi élet. Az egyén és a történelmi cselekvés a szerelem és a magánélet a történelem vonzásában, Tolsztoj Háború és béke című regénye a történelmi krónika és az erkölcs rajz ötvözete. Kis emberek nagy bánata, az elmagányosodás mint a csehovi novella rövid, tömör de könyörtelenül élet és ma is időszerű embersors ábrázolása. A hallgatás beszédessége, a monoton cselekmény dinamikája a csehovi dráma aktualitása zárja a XIX. sz. műelemzéseinek sorát. 3. Évközi tanulmányi követelmények Folyamatos aktív részvétel az órai műelemzéseken. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Félévközi jegyek alapján félév végi értékelő osztályzat. 5. Az értékelés módszere Folyamatos óraközi szóbeli értékelés, esetenként jegyszerű 2 db írásbeli zárthelyi dolgozat. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Az ismeretek, készségek elsajátításához a kötelező és ajánlott irodalmon belül kiemelt helyet foglal el az alábbi tankönyv: Zöldhelyi Zsuzsa: Az orosz irodalom antológiája a kezdetektől 1940-ig. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Kroó Katalin (szerk.): Bevezetés a XIX. századi orosz irodalom történetébe. Alapozó ismeretek az orosz szláv és az orosz magyar irodalmi kapcsolatok köréből. I-II. Budapest: Bölcsész Konzorcium, Курдюмова Т. Ф. (ред.) Литература / Хрестоматия-учебник для общеобразовательных учебных заведений. Москва, Kovács Árpád Nagy István (szerk.): A szótól a szövegig és tovább... Tanulmányok az orosz irodalom és költészettan köréből. Argumentum Könyvkiadó, Budapest, Kukucska Csilla (szerk.): Világok és ellenvilágok az orosz irodalomban. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Zöldhelyi Zsuzsa: Az orosz irodalom antológiája a kezdetektől 1940-ig. Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001.

17 Irodalmi műelemzés II. Műelemzés XIX. sz. OUB1106 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) OUB1105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Káprály Mihály főiskolai tanár (ukrán) : A tantárgy megismertet az ukrán irodalom klasszikusainak szemelvényeivel. A befogadásesztétika oldaláról olvasmányélményként tárgyalja a kiemelt alkotásokat egy-egy korszakhoz kapcsolódóan. A tárgy célja nem irodalomelméleti, irodalomtörténeti kronológikus áttekintés, hanem a befogadói horizont tágítása az olvasásélmény személyes közelhozása alapján. : Az ukrán irodalom a XIV XVI. sz. első felében; Az ukrán irodalom a XVI. sz. második felében és a XVII. sz. első felében (polemizáló irodalom); Ivan Visenszkij és alkotásai; A műköltészet kezdetei; Az ukrán irodalom a XVII. sz. második felében; A XVIII. sz. ukrán kultúrájának, irodalmi életének főbb jellemzői; A XIX. század irodalma; A XIX. századi ukrán elbeszélők; Az ukrán irodalom a XIX XX. század fordulóján. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Az órák látogatása kötelező. Rendszeres, aktív részvétel a gyakorlati foglalkozásokon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 5. Az értékelés módszere: Rendszeres írásbeli ellenőrzés. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: Udvari István (szerk.): Ukrán-magyar szótári adatbázis. I VI. A Я. Nyíregyháza, Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): 1. Хрестоматія давньої української літератури (до кінця XУІІІ ст). Упорядкував О. Білецький, Київ, Історія української літератури у восьми томах 1 4. Давня література (XI перша половина XVIII ст.) Наукова Думка, Київ, Давня українська література Хрестоматія. Упорядкування, передмова та коментарі М М. Сулими. Київ, Hegyes Angéla: Az ukrán irodalom története (folklór, a régi és új ukrán irodalom, a XIX. század első évtizedeinek irodalma). BGYTF, Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék. Nyíregyháza, 1995.

18 Irodalmi műelemzés III. Műelemzés XX. sz. OUB 1107 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) OUB 1106 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Káprály Mihály főiskolai tanár (orosz) Az műnemek és műfajok leírása orosz nyelven. A XX. századi orosz irodalom és irodalmi áramlatok vázlatos áttekintése kronológiai rendben. A kultúrák kölcsönhatásának tettenérése. A szövegvilág, elbeszélésvilág és lehetséges világ értelmezése a lét és alkotás alapján. Az elméleti alapvetéssel párhuzamosan tanulmányozzuk a realizmus túlélését, a modernista irányzatok életre kelését (pl. szimbolista, akmeista, futurista, imaginista) konkrét orosz szerzők művei alapján (Бунин, Блок, Мережковский, Гиппиус, Гумилёв, Хлебников, Маяковский, Есенин, Бродский, Набоков, Горький, Солженицын, Шаламов, Евтушенко, Гельман). Értelmezzük az úgynevezett szocialista realizmust és irodalmi következményeit. Folytatjuk kronológiai sorrendben a posztmodernista alkotások tanulmányozását. Felfedezzük, leírjuk és elemezzük az eseményszerkezetet, értékrendet, modellstruktúrákat szövegmagyarázat és szemiotika alapján. 3. Évközi tanulmányi követelmények A szemináriumi foglalkozásokon való aktív részvétel. Egy kiselőadás (30 perc) tartása az év elején választott témából. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Egy írásbeli sikeres házi feladat (műelemzés témakörben) megírása. Gyakorlati jegy az ektív szereplés, a kiselőadás és a házi feladat teljesülése átlagában. 5. Az értékelés módszere A kiselőadás csoportos értékelése. A házi feladat írásos értékelése. Az aktív szereplés folyamatos visszajelző értékelése. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Forrásnyelvi szövegek összeszerkesztett fénymásolt anyaga, az ajánlott irodalom egyéni tanulmányozása könyvtárban. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Csúri Károly: Lehetséges világok. Tankönyvkiadó, Budapest, Kroó Katalin (szerk.): Bevezetés a XIX. századi orosz irodalom történetébe. Alapozó ismeretek az orosz szláv és az orosz magyar irodalmi kapcsolatok köréből. I-II. Budapest: Bölcsész Konzorcium, Kukucska Csilla (szerk.): Világok és ellenvilágok az orosz irodalomban. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Курдюмова Т. Ф. (ред.) Литература / Хрестоматия-учебник для общеобразовательных учебных заведений. Москва, Sztyepanov, Ju. Sz.: Szemiotika. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1976.

19 Irodalmi műelemzés III. Műelemzés XX. sz. OUB1107 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) OUB1106 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Káprály Mihály főiskolai tanár (ukrán) : A tantárgy megismertet az ukrán irodalom klasszikusainak szemelvényeivel. A befogadásesztétika oldaláról olvasmányélményként tárgyalja a kiemelt alkotásokat egy-egy korszakhoz kapcsolódóan. A tárgy célja nem irodalomelméleti, irodalomtörténeti kronológikus áttekintés, hanem a befogadói horizont tágítása az olvasásélmény személyes közelhozása alapján. : A századforduló ukrán irodalma: Ivan Franko, M. Kocjubinszkij, V. Vinnicsenko munkássága; Leszja Ukrajinka költészete (versek, poémák), drámái és prózája; H. Szkovoroda irodalmi és vallásfilozófiai munkássága: versek, állatmesék, traktátusok; Tarasz Sevcsenko: Cirill-Metód Társaság; Tarasz Sevcsenko munkássága: jelentősége az ukrán- és világirodalomban. Az ukrán kultúra fejlődése a századfordulón, tudomány, irodalom; V. Vinnicsenko munkássága: Vinnicsenko prózája, regények, elbeszélések. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Az órák látogatása kötelező. Rendszeres, aktív részvétel a gyakorlati foglalkozásokon. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy): gyakorlati jegy 5. Az értékelés módszere: Rendszeres írásbeli ellenőrzés. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok: Udvari István (szerk.): Ukrán-magyar szótári adatbázis. I VI. A Я. Nyíregyháza, Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db): 1. Історія української літератури у восьми томах 1 4. Давня література (XI перша половина XVIII ст.) Наукова Думка, Київ, Давня українська література Хрестоматія. Упорядкування, передмова та коментарі М М. Сулими. Київ, Hegyes Angéla: Az ukrán irodalom története (folklór, a régi és új ukrán irodalom, a XIX. század első évtizedeinek irodalma). BGYTF, Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék. Nyíregyháza, 1995.

20 Irodalmi műelemzés IV. Műfordítás-elemzés OUB 1108 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) OUB 1107 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Káprály Mihály főiskolai tanár (orosz) A fordításstilisztikai elméleti ismeretek lingvokulturális szövegszemantikai elemzésekkel történő kiegészítése műfordítás-analízis keretében. Tudatos szövegértés kialakítása szövegkorpuszok kontrasztív vizsgálatában. A klasszikus orosz költők és íróktól elindulva, Puskin, Lermontov, Turgenyev, Csehov kisebb műveinek a magyar fordításokkal történő tüzetes nyelvi-stilisztikai egybevetése a gyakorlat tárgya. Az énekes előadói műfajban kiemelkedő Viszockij dalainak magyar fordításai, aktualizált interpretációi kapcsán a kreatív szövegértés is bemutatható, a befogadói magatartás korfüggő és személyiségfüggő változásainak okára is magyarázatot kapunk. A stúdium a nyelvben történő kifejező gondolkodás fejlesztését, a művészi szöveg jelentésességének feltárását és a célnyelven realizálódó rekonstruálás mechanizmusának megismerését tűzi ki célul. 3. Évközi tanulmányi követelmények A szemináriumi foglalkozásokon való aktív részvétel. Egy kiselőadás tartása (30 perc) választott témából. 4. A megszerzett ismeretek értékelése (félévközi jegy, vizsgajegy) Egy írásbeli sikeres házi feladat (fordításelemzési témakörben) megírása. Gyakorlati jegy az aktív részvétel, a kiselőadás és a házi feladat teljesítése alapján. 5. Az értékelés módszere A kiselőadás csoportos értékelése. A házi feladat írásbeli értékelése. A szemináriumi aktív részvétel folyamatos visszajelző értékelése. 6. Az ismeretek, készségek és kompetenciák elsajátításához rendelkezésre álló segédanyagok Forrásnyelvi szövegek és célnyelvi műfordításuk alapján összeszerkesztett fénymásolt anyag, illetve az ajánlott irodalom könyvtári használata egyénileg. 7. Kötelező, ajánlott irodalom (3-5 db) Albert Sándor: Fordítás és filozófia. Tinta Kiadó, Budapest, Bart I. Rákos S. (szerk.): A műfordítás ma. Gondolat, Budapest, D. Zöldhelyi Zsuzsa (szerk.): Orosz írók magyar szemmel II. Tankönyvkiadó, Budapest, Klaudy Kinga: Fordítás I. Scholastica, Budapest, Klaudy Kinga: A fordítás elmélete és gyakorlata. Scholastica, Budapest, 1994.

SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS

SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS Informatika AIB1001 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) A típusú tantárgyak. ALAPKÉPZÉS (180 kredit) ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit)

SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) A típusú tantárgyak. ALAPKÉPZÉS (180 kredit) ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) SZLAVISZTIKA ALAPSZAK TANTÁRGYLEÍRÁSAI (OROSZ, UKRÁN SZAKIRÁNY) A típusú tantárgyak ALAPKÉPZÉS (180 kredit) ALAPOZÓ ISMERETEK (10 kredit) TANTÁRGYLEÍRÁS Informatika Tantárgy kódja AIB1001 Meghirdetés féléve

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2017/ félév. Informatika II. Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0 + 1 Félévi követelmény Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

- - 2006. szeptemberétől

- - 2006. szeptemberétől - - Germanisztika alapszak - német szakirány mintatanterve - - 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantárgy neve Tantárgy kódja Heti Tantárgyfelelős Meghirdetés kontakt Félévi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER. Szemináriumi témák TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Beszédművelés Tantárgy kódja BTA1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 0+2 gyak.) gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

amerikanisztika szeptemberétől Tantárgyfelelős tanszék ANB G 2 AN Dr. Ajtay-Horváth Magda _ X

amerikanisztika szeptemberétől Tantárgyfelelős tanszék ANB G 2 AN Dr. Ajtay-Horváth Magda _ X - Anglisztika alapszak - angol szakirányok mintatanterve - amerikanisztika 2006. szeptemberétől "A" típusú tantárgyak 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tantágy neve Tantárgy kódja Heti kontakt óraszám Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103

KÖVETELMÉNYEK. A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének forrásai) Tantárgy neve: Tantárgy kódja: PDB 1103 Tantárgy kódja: PDB 1103 Kreditpont: 3 Tantárgyfelelős neve és beosztása: Tantárgy oktatója és beosztása: Tantárgy oktatójának elérhetősége: 2230 A nevelés történeti alapjai 3. ( A magyar nevelés történetének

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Szlavisztika alapszak Orosz szakirány a 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 1óra előadás (a teljes évfolyamnak)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2015/2016. I. félév antárgy megnevezése antárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak művészettörténet specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési- és kimeneti

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG

TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG SZLAVISZTIKA ALAPSZAK OROSZ SZAKIRÁNY a 2016-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK TKB1202. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja A nevelés társadalmi alapjai TKB1202 Meghirdetés féléve 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 K Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Márton Sára főiskolai tanár Tantárgyi követelmények Az előadáson

Részletesebben

Heti kontakt óraszám. Félévi Kredit Tantárgyfelelős oktató neve intézet kódja Ea. Gy Informatika AIB G 2 MI Dr.

Heti kontakt óraszám. Félévi Kredit Tantárgyfelelős oktató neve intézet kódja Ea. Gy Informatika AIB G 2 MI Dr. Anglisztika alapszak 2006. szeptemberétől Kötelező tantárgyak Anglisztika angol szakiránnyal* Informatika AIB1001 0 2 G 2 MI Dr. Nagy Mihály X Filozófiatörténet AIB1002 2 0 K 2 FT Dr. Trembeczki István

Részletesebben

ANGLISZTIKA. Oldal 1

ANGLISZTIKA. Oldal 1 KÓD TÍPUS TANTÁRGY NEVE KORÁBBI TANTÁRGY NEVE (EKVIVALENS TÁRGY) KREDIT KÖVETELMÉNY JELLEG (EA/SZEM/GYAK) FELELŐS TANSZÉK félév1 TT160 törzs A társadalomtudomány alapjai (filozófiai, társadalmi ismeretek)

Részletesebben

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév)

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) Neptun kód Tanegység Heti Féléves Beszámolási óraszám óraszám kötelezettség Kredit Megjegyzés Előfeltétel 1. év 1. félév BTSBN001X01 Filozófia

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Magyar nyelv II. (Szótan) Tantárgy kódja TAB 1302 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+1 Az előadások látogatása ajánlott. A szemináriumokon való részvétel kötelező. A

Részletesebben

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Magyar alapképzési szak ügyvitel kiadványszerkesztő specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Tantárgy neve Tantárgy oktató neve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK A KÖZÖS ISMERETEKET

Részletesebben

SZLAVISZTIKA BA HÁLÓ NAPPALI KÉPZÉS

SZLAVISZTIKA BA HÁLÓ NAPPALI KÉPZÉS SZLAVISZTIKA BA HÁLÓ NAPPALI KÉPZÉS Tantárgy neve I. Alapozó ismeretek Bevezetés a filozófiába (Filozófiatörténet) Félév és óraszám 1 2 3 4 5 6 Számonkérés típusa 30 kollokvium 2 Társadalmi ismeretek kollokvium

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Tanulás- és kutatásmódszertan

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Tanulás- és kutatásmódszertan PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COOLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Korunk irodalma II. Tantárgy kódja TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Korunk irodalma II. TAB 2312 Meghirdetés féléve 8. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1308 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

3. Az értékelés módszere: A gyakorlati jegy a részjegyek alapján születik. Beszámításra kerül a félévi szorgalom, aktivitás.

3. Az értékelés módszere: A gyakorlati jegy a részjegyek alapján születik. Beszámításra kerül a félévi szorgalom, aktivitás. KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Az anyanyelvi és irodalmi nevelés módszertana I. BOV1206 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) BOV 1100; BOV 1101

Részletesebben

Tanulás- és kutatásmódszertan

Tanulás- és kutatásmódszertan PSZK Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Tanulás- és kutatásmódszertan 2010/2011. II. félév Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet)

KÖVETELMÉNYEK. Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet) Bevezetés a cigányság irodalmába II. (Műköltészet) TAB2115 Meghirdetés féléve 7. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 A foglalkozásokon való részvétel: Az előadások a képzés szerves részét

Részletesebben

SZLAVISZTIKA BA HÁLÓ NAPPALI KÉPZÉS

SZLAVISZTIKA BA HÁLÓ NAPPALI KÉPZÉS SZLAVISZTIKA BA HÁLÓ NAPPALI KÉPZÉS Tantárgy neve I. Alapozó ismeretek Bevezetés a filozófiába (Filozófiatörténet) Félév és óraszám 1 2 3 4 5 6 Számonkérés típusa 30 kollokvium 2 Társadalmi ismeretek 15

Részletesebben

2018-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2018-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) 2018-tól felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. Multikulturális nevelés etnikai és vallási dimenziói SPF1207 Meghirdetés féléve 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin Ph.D., főiskolai

Részletesebben

SZLAVISZTIKA BA LEVELEZİ KÉPZÉS

SZLAVISZTIKA BA LEVELEZİ KÉPZÉS SZLAVISZTIKA BA LEVELEZİ KÉPZÉS Tantárgy neve I. Alapozó ismeretek Bevezetés a filozófiába (Filozófiatörténet) Félév és óraszám 1 2 3 4 5 6 Számonkérés típusa 14 kollokvium 2 Társadalmi ismeretek 7 kollokvium

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak

2016-tól felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK félév

KÖVETELMÉNYEK félév Vizuális nevelés módszertana CG1041 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Tantárgyfelelős neve és beosztása Orosz Csaba főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja TK 3 alkalom Feladatsor összeállítása

Részletesebben

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: bölcsészettudomány Képzési ciklus: szakirányú

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

TANEGYSÉGLISTA (MA) FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+0 K PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

tolmács szakirány (anyanyelv: ; első választott idegen nyelv: ; második választott

tolmács szakirány (anyanyelv: ; első választott idegen nyelv: ; második választott Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység v = választható

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények.

KÖVETELMÉNYEK 2018/ FÉLÉV. 1. hét Szervezési feladatok. Tematika, követelmények. KÖVETELMÉNYEK 2018/19. 1. FÉLÉV A tantárgy kódja: BOV1114 A tantárgy neve: Matematikai nevelés és módszertana II. Kredit: 3 Kontakt óraszám: 2 óra/hét Féléves tematika: 1. hét Szervezési feladatok. Tematika,

Részletesebben

SZLAVISZTIKA BA LEVELEZİ KÉPZÉS

SZLAVISZTIKA BA LEVELEZİ KÉPZÉS SZLAVISZTIKA BA LEVELEZİ KÉPZÉS Tantárgy neve I. Alapozó ismeretek Bevezetés a filozófiába (Filozófiatörténet) Félév és óraszám 1 2 3 4 5 6 Számonkérés típusa 14 kollokvium 2 Társadalmi ismeretek 7 kollokvium

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. EU intézményrendszere és a jólléti ellátások kapcsolata SPF1206 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 kollokvium SPF1105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak

2016-tól felvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (MA) 2016-tól felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező

Részletesebben

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok:

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok: REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK FRANCIA NYELVI REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat):

Részletesebben

Az orosz nyelv és irodalom szak kredit alapú szakmai tanterve a 2008/2009. tanévtől, felmenő rendszerben

Az orosz nyelv és irodalom szak kredit alapú szakmai tanterve a 2008/2009. tanévtől, felmenő rendszerben Az orosz nyelv és irodalom szak kredit alapú szakmai tanterve a 2008/2009. tanévtől, felmenő rendszerben Szak : nyelv és irodalom Tagozat: nappali Képzési idő: 8 félév Az oktatás nyelve: magyar és orosz

Részletesebben

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

UKRÁN NYELV ÉS IRODALOM. NAPPALI TAGOZAT

UKRÁN NYELV ÉS IRODALOM. NAPPALI TAGOZAT Ukrán nyelv- és beszédgyakorlat Tantárgy kódja UK 1107 Meghirdetés féléve 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve Káprály Mihály Tantárgyfelelős beosztása főiskolai docens Önmagam bemutatása;

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2016-tól felvett hallgatóknak MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG

TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG SZLAVISZTIKA ALAPSZAK CSEH SZAKIRÁNY a 2016-tól felvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k

Részletesebben

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat.

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat. A tanácsadás kommunikációs alapja SPF1306 FKF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dudás Marianna, főiskolai tanársegéd Évközi tanulmányi követelmények: Zárthelyi dolgozat (Ideje: 2016. október 20. és

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Szlavisztika alapszak szlovák szakirány a 2016-tól felvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Történelem képzési ág. Történelem alapszak től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Történelem képzési ág. Történelem alapszak től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Történelem képzési ág Történelem alapszak 219-től fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG

TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG TANEGYSÉGLISTA (BA) MODERN FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG SZLAVISZTIKA ALAPSZAK SZLOVÉN SZAKIRÁNY 2016-tól felvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Szlavisztika alapszak szerb szakirány a 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

A bemutatót készítette: Kegyesné Szekeres Erika és Paksy Tünde

A bemutatót készítette: Kegyesné Szekeres Erika és Paksy Tünde Germanisztika (német) alapszakos képzés A Miskolci Egyetem Német Nyelv-és Irodalomtudományi Tanszékén Tájékoztató Germanisztika, német alapszakos bölcsész képzésről a Miskolci Egyetemen SZERETETTEL KÖSZÖNTÜNK

Részletesebben

2016-tól felvett hallgatóknak LENGYEL NYELV ÉS IRODALOM MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

2016-tól felvett hallgatóknak LENGYEL NYELV ÉS IRODALOM MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2016-tól felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Szlavisztika alapszak szerb szakirány a 2016-tól felvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

2016-tól fölvett hallgatóknak

2016-tól fölvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (BA) SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPSZAK FILMELMÉLET ÉS FILMTÖRTÉNET SPECIALIZÁCIÓ 2016-tól fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése:

MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) A mesterképzési szakon szerezhet végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szerepl megjelölése: TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció 2015-től felvett hallgatóknak k = kötelező

Részletesebben

a 2016-tól fölvett hallgatóknak

a 2016-tól fölvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (BA) ÓKORI ÉS KELETI FILOLÓGIA KÉPZÉSI ÁG KELETI NYELVEK ÉS KULTÚRÁK ALAPSZAK, KOREAI SZAKIRÁNY a 2016-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati

Részletesebben

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK

REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK REFERENS ÉS FORDÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK 1 Indított szakirányok: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: FRANCIA NYELVI REFERENS

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Történelem képzési ág. Történelem alapszak től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Történelem képzési ág. Történelem alapszak től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Történelem képzési ág Történelem alapszak 215-től fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: D = dolgozat G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga

Részletesebben

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter

SYLLABUS. DF DD DS DC megnevezése X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar Szak Német nyelv és irodalom Német nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom Angol nyelv és irodalom Német/román

Részletesebben

2007. szeptemberétől

2007. szeptemberétől Képi ábrázolás alapszak festészet szakirány mintatanterve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK Tantágy neve 2007. szeptemberétől oktató neve Előfeltétel ajánlott féléve ALAPOZÓ ISMERETEK (1) (általános ismeretek) Informatika

Részletesebben

a 2015-től fölvett hallgatóknak

a 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Ókori és keleti filológia képzési ág Keleti nyelvek és kultúrák alapszak, iranisztika szakirány a 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati

Részletesebben

a 2015-től fölvett hallgatóknak

a 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Ókori és keleti filológia képzési ág Keleti nyelvek és kultúrák alapszak, tibeti szakirány a 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

A Selyemút kultúrái diszciplináris minor

A Selyemút kultúrái diszciplináris minor A Selyemút kultúrái diszciplináris minor A minorokat elsődlegesen az ELTE BTK hallgatói részére hirdetjük meg, az előírt bemeneti követelmények figyelembevételével. A fennmaradó oktatói kapacitás függvényében,

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak kommunikáció és médiatudomány specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési-

Részletesebben

2011-től fölvett hallgatóknak

2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Ókori és keleti filológia képzési ág Keleti nyelvek és kultúrák alapszak, kínai szakirány 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz =

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2017-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER

TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS FÉLÉVI KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy neve Természetismeret ttp. Tantárgy kódja BTA1224 Meghirdetés féléve II.évf. 2.félév Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 1+2 Félévi

Részletesebben

a 2011-től fölvett hallgatóknak

a 2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Ókori és keleti filológia képzési ág Keleti nyelvek és kultúrák alapszak, mongol szakirány a 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév

Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erıforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2012/2013. II. félév Tantárgy megnevezése Prezentációs és íráskészségfejlesztés

Részletesebben

a 2015-től fölvett hallgatóknak

a 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Ókori és keleti filológia képzési ág Keleti nyelvek és kultúrák alapszak, koreai szakirány a 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz I. évfolyam GM+PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti kommunikáció Tanszék: Vállalkozás és

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2016-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2016-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak kommunikáció és médiatudomány specializáció* 2016-tól fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési

Részletesebben

a 2011-től fölvett hallgatóknak

a 2011-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Ókori és keleti filológia képzési ág Keleti nyelvek és kultúrák alapszak, koreai szakirány a 2011-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

2016-tól fölvett hallgatóknak

2016-tól fölvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (BA) SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPSZAK KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIATUDOMÁNY SPECIALIZÁCIÓ 2016-tól fölvett hallgatóknak Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Tantárgy neve Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 mértéke

Részletesebben

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév

Üzleti kommunikáció TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. I. évfolyam. 2013/2014 I. félév I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2013/2014 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK OROSZ NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi felsőoktatási szakképzés, levelező 2. A tantárgy

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Kisebbségek szociálpszichológiája SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB 1501 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kollokviummal

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány a 2017-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány a 2017-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány a 2017-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány a 2015-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat

Részletesebben