Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete május 27.-én tartott közmeghallgatásáról készült. J e g y z ő k ö n y v e

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- 245 - Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. május 27.-én tartott közmeghallgatásáról készült. J e g y z ő k ö n y v e"

Átírás

1 Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete május 27.-én tartott közmeghallgatásáról készült J e g y z ő k ö n y v e Készült: 3 példányban Kapják: 2. példányt Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal, Nyíregyháza 3. példányt Községi Könyvtár, Jármi Rendelet: --- Határozat: --- Tárgysorozat Nyilvános ülés: 1./ tsp: Beszámoló az Önkormányzat évi gazdálkodásáról 2./ tsp: Intézményeinkben folyó munka, a község életében történő események 3./ tsp: Megvalósult pályázataink évben 4./ tsp: Folyamatban lévő beruházásaink és terveink évre 5./ tsp: Tájékoztató a szennyvízberuházás önerejének biztosítására létrehozott Jármi Csatornamű Társulat eddigi munkájáról 6./ tsp: A lakosság javaslatainak meghallgatása Jármi, május 27. Jegyzőkönyv Győrfiné Papp Judit polgármester Készült: Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestületének május 27.-én tartott közmeghallgatásáról.

2 Az ülés helye: Művelődési Központ (színházterem) Jármi, Kölcsey u. 14. szám. Jelen vannak: Győrfiné Papp Judit polgármester Koós Csaba Levente alpolgármester Maklári Zsolt képviselő Sarka Béla képviselő Varga Lajos képviselő Összesen: 5 fő Tanácskozási joggal jelen van: Mindák Katalin jegyző Meghívottak: Lakosság részéről: 45 fő Győrfiné Papp Judit polgármester köszönti a képviselőtestület tagjait, a meghívottakat és a megjelent Jármi polgárokat. Megállapítja, hogy az ülés határozatképes, mert a 7 fő képviselőtestületi tagból 5 fő jelen van. Ezt követően Győrfiné Papp Judit polgármester ismerteti a meghívó napirendi tervezetét. A képviselőtestület a napirendi pontokat vita nélkül 5 igen szavazattal elfogadta. Napirend 1./ tsp: Beszámoló az Önkormányzat évi gazdálkodásáról 2./ tsp: Intézményeinkben folyó munka, a község életében történő események 3./ tsp: Megvalósult pályázataink évben 4./ tsp: Folyamatban lévő beruházásaink és terveink évre 5./ tsp: Tájékoztató a szennyvízberuházás önerejének biztosítására létrehozott Jármi Csatornamű Társulat eddigi munkájáról 6./ tsp: A lakosság javaslatainak meghallgatása 1./ tsp: Beszámoló az Önkormányzat évi gazdálkodásáról Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

3 Köszöntök minden jelenlévőt, köszönöm, hogy eljöttek és megtiszteltek jelenlétükkel. A településünkön élők már megszokhatták, hogy minden évben a postaládákba kerül az Önkormányzatunk Beszámolója, amely összefoglalja a mögöttünk hagyott év legfontosabb eseményeit, az elért eredményeinket. Így lesz ez az idei évben is. A év eleje számos változást hozott az életünkben. A Kormány által meghirdetett közoktatási és közigazgatási reform eredményeként az év végén megtörtént az alapfokú iskolánk átadás-átvétele, a járási hivatalok felállításhoz szükséges létszám átadása. Az említett átszervezések nem egyik napról a másikra hozzák meg a remélt eredményeket. A kínai mondás szerint, ha egy évre tervezel, ültess rizst; ha húsz évre tervezel, ültess fákat. Számunkra a fa megmaradás, ugyanakkor az állandó változás jelképe is, erős lombozatával évtizedekig ad árnyékot, ám levelei minden évben újra és újra megújulnak. Ez a szemlélet és felelősség vezeti az Önkormányzatunkat is a most zajló változások során: értékeinkre, hagyományainkra építkezve, gyökereinkből táplálkozva újulunk meg. Ezzel a látásmóddal tudunk maradandó értékeket teremteni, amelyek az utánunk jövő generációk számára is mérföldkövek lesznek majd. A sok változás között egy valami változatlan nálunk évről évre: elkötelezettségünk és eltökéltségünk abban, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan tovább szolgáljuk lakosainkat. Lezártuk a 2012-es évet, így lehetőségem nyílik beszámolni az elmúlt év gazdálkodásáról. Szem előtt tartva a fiatalok igényét, akik az elmúlt évi közmeghallgatás ideje alatt a facebook-on azt kommunikálták, hogy hosszú és számukra unalmas a beszámoló, így arra törekszem, hogy a lényeget összefoglalva minél kisebb terjedelemmel széleskörű tájékoztatást adjak. Ennek megfelelően a bevételi forrásainkat, kifizetéseinket, a szokásos adatok ismertetését a kiosztott táblázat szemlélteti a 2012-es évre vonatkozóan. Úgy gondoltam nem olvasom fel soronként, hanem kiosztottuk a jelenlévők számára, így mindenki könnyen áttekintheti majd. Tehát az elmúlt évi gazdálkodásunkat a kiosztott lap első oldalának táblázata szemlélteti. A másik oldalon a évi elképzeléseink körvonalazódik. Önkormányzatunk 2012-ben nem vezetett be új adónemet és továbbra sem emelt adót. 2./ tsp: Intézményeinkben folyó munka, a község életében történő események 1.) Jármi és Papos Körjegyzőség évi tevékenysége Jármi és Papos Község Önkormányzat Képviselő-testületeinek Körjegyzősége január 1. napjával jött létre, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv. Alapító okiratát Jármi Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 464/2007. (XII.22.) határozatával, Papos Község Képviselő-testülete a 340/2007.(XII.22.) határozatával hagyta jóvá. A Körjegyzőség székhelye Jármi, Kölcsey Ferenc utca 14. szám alatt van, a Körjegyzőség telephelye Papos, István király u. 4. szám alatt található. A két településen lévő hivatali szervezet külön-külön látja el a településeken jelentkező hatósági és közszolgáltatási feladatokat.

4 A Körjegyzőség évben 8 fő teljes munkaidőben kinevezett köztisztviselővel működött a következő összetételben: körjegyző, 2 fő igazgatási ügyintéző, 2 fő költségvetési gazdálkodási ügyintéző, 2 fő szociális ügyintéző, 1 fő adóügyi ügyintéző. A köztisztviselők a fő munkakörük mellett csatolt munkakörben számtalan más munkaterületet elláttak (pl. személyi adat- és lakcímnyilvántartás, anyakönyvi ügyek, kereskedelmi igazgatás, földművelésügyi igazgatás, házipénztár kezelés, iktatás, stb.). A Körjegyzőség köztisztviselői körében évben személyi változás nem történt. A Körjegyzőség ügyfélfogadási rendje évben és jelenleg is: Jármi hétfő-kedd 8-12 óra szerda 8-16 óra csütörtök 8-12 óra péntek nincs ügyfélfogadás A Körjegyzőség feladata az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak végrehajtása, az önállóan működő költségvetési szervek gazdálkodási feladatainak ellátása, a képviselő-testületek, a polgármesterek, a körjegyző feladat- és hatáskörébe tartozó hatósági feladatok előkészítése és végrehajtása. Képviselő-testületek működésével kapcsolatos feladatok A Körjegyzőség szakmailag előkészíti az önkormányzati rendelet-tervezeteket, a testületi előterjesztéseket, a határozati javaslatokat, vizsgálja a törvényességet; nyilvántartja a Képviselő-testület döntéseit; szervezi a Képviselő-testület rendelkezéseinek végrehajtását, a végrehajtás ellenőrzését, ellátja a Képviselő-testület munkájával kapcsolatos egyéb nyilvántartási, ügyviteli, adminisztrációs feladatokat. Képviselő-testületi ülések száma évben: Település Nyilvános Zárt Összesen Jármi Együttes Közmeghallgatás Jármi 1 db Jármi Község Önkormányzata Képviselő-testülete évben helyi jogalkotói jogkörében eljárva 13 önkormányzati rendeletet alkotott és hatáskörében 176 határozatot hozott. Képviselő-testület bizottságai működésével kapcsolatos feladatok: A Körjegyzőség biztosítja a feladat jellegének megfelelően a bizottság működéséhez szükséges ügyviteli feltételeket; a bizottsági előterjesztések, jelentések, beszámolók, egyéb anyagok szakmai előkészítését végzi; a bizottság kezdeményezéseinek megvalósítási lehetőségeiről tájékoztatást nyújt, a bizottságokhoz érkező kérelmeket, javaslatokat azok igénye alapján szakmailag véleményezi; végzi a bizottsági döntések végrehajtását. Bizottsági ülések száma évben:

5 Település Jármi Ülések száma 5 db Településünkön egy bizottság működik, a pénzügyi bizottság, tagjai: Varga Lajos bizottsági elnök, Maklári Zsolt, Sarka Attila, Horváth László, külsős tagok: Bérczi András és Borbás Krisztián. ÁLLAMIGAZGATÁSI FELADAT ÉS HATÁSKÖRÖK A Körjegyzőség iktatott ügyiratainak száma évben 5264 volt, ebből 3052 ügyirat Jármi községbe, 2212 ügyirat Papos községbe érkezett. Az ügyek legnagyobb része a szociális igazgatás ügykörbe tartozott, összességében 1839 ügy, ezt követték az önkormányzati és általános igazgatási ügyek 1282 ügy, és az adóügyek 977 iktatott ügyirat. Az ügyek számát a köztisztviselők létszámára vetítve minden köztisztviselőre átlagban 752 ügy jutott évben, úgy, hogy nem kerülnek iktatásra a beérkező és kimenő számlák, a bankszámla kivonatok, általában a könyveléssel, gazdasági műveletekkel kapcsolatos iratok, a meghívók, a különböző munkaanyagok, stb. A köztisztviselőkre vetített ügyszám az előző évihez képest kis mértékben csökkent. Általános igazgatási és hatósági feladatok ellátása Adóigazgatási ügyek Az adóztatási feladatokat évben a Körjegyzőség az Önkormányzatok által alkotott rendeletek, a gépjárműadóról és a helyi adókról szóló törvény, valamint az adózás rendjéről szóló törvény alapján végezte. Jármi községben magánszemély kommunális adója és építményadó került bevezetésre ezek helyi adók, valamint a megépült csatornahálózat miatt talajterhelési díj fizetési kötelezettsége keletkezik annak, aki a csatornahálózatra nem köt rá. Nem volt önkormányzatunknak bevétele a magánszemély termőföld bérbeadásból származó bevétele után. A magánszemély a termőföld-bérbeadásból származó bevétele után személyi jövedelemadót köteles fizetni, az adó mértéke a bevétel 25 százaléka. Mentes az adó alól a termőföld-bérbeadásból származó bevétel, ha a határozott időre kötött megállapodás, szerződés alapján a haszonbérlet időtartama az 5 évet eléri. A termőföld bérbeadásából származó jövedelem adóztatása a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság feladata. Az ebből származó valamennyi bevétel az önkormányzat költségvetését illeti meg, és az az önkormányzattól nem vonható el évben nem változott a gépjármű adó mértéke és a gépjármű adóból származó bevétel teljes egészében az önkormányzatok bevételét képezte. Az adóhatóság az Okmányiroda által havonta adott adatszolgáltatások alapján hoz határozatot a változásokról évben adóigazgatási ügyben 548 érdemi döntés született. Szociális igazgatás A legtöbb érdemi döntést igénylő ügy a szociális feladatkörben keletkezik évben az átmeneti segély, a temetési segély, a tartós beteg ápolását végző hozzátartozó részére

6 megállapítható ápolási díj iránti kérelmek elbírálása a képviselő-testületek hatáskörébe tartozott. A képviselő-testületek ezen ügyekben 243 határozatot hoztak. A többi szociális ellátás iránti kérelem (időskorúak járadéka, alanyi jogú ápolási díj, aktív korúak ellátása, lakásfenntartási támogatás, közgyógyellátás) elbírálása a körjegyző hatáskörébe tartozik. A szociális igazgatási ügyben hozott határozatok ellen az ügyfelek jogorvoslattal nem éltek évben a szociális ellátások jogosultsági feltételeiben jelentős változás nem volt. Magas számban foglalkoztatott mindkét önkormányzat munkanélkülieket a közfoglalkoztatásban. Ez nemcsak az önkormányzatok szociális kiadásait csökkenti jelentősen (az FHT-hoz 20 % saját erő szükséges), hanem javítja a családok jövedelmi helyzetét (a közfoglalkoztatási bér magasabb összegű a támogatásnál), növeli az emberek önbecsülését, értéket teremt a településeken. Anyakönyvi és állampolgársági ügyek A körjegyzőség köztisztviselői közül két fő rendelkezik anyakönyvi szakvizsgával, így az anyakönyvi feladatok ellátása biztosított. A településeken külön-külön történik a születések, házasságkötések és halálesetek anyakönyvezése. Az anyakönyvi események rögzítése papír alapon és az Anyakönyvi Szolgáltató Rendszeren, az un. ASZA gépeken is megtörténik. Az anyakönyvi okiratok kiállítása csak az ASZA rendszerből, elektronikusan történhet. Az állampolgársági ügyek hivatalunkban ig csekély számban fordultak elő, azonban január 1-jétől lehetőség van a határon túli magyarok egyszerűsített, kedvezményes honosítására. Az egyszerűsített honosítás iránti kérelem a kormányablakoknál és bármely település anyakönyvvezetőjénél benyújtható, valamint az állampolgársági eskü letételének helyéül is bármely település megjelölhető. Az egyszerűsített honosítással kapcsolatos ügyintézési adatokat az alábbi táblázat tartalmazza. Jármi Honosítási kérelmek száma 22 Honosítási kérelemmel érintett személyek száma 34 Állampolgársági esküt/fogadalmat tett 42 Egyéb igazgatási ügyek Egyéb igazgatási ügyekben 138 döntés történt, ami 96 esetben hatósági bizonyítvány kiállítását jelentette. A hatósági bizonyítványban az ügyfél kérelmére a hatóság olyan tényt, állapotot, vagy egyéb adatot igazol, melyet az ügyfél más módon bizonyítni nem tud. A legtöbb esetben annak igazolását kérik az ügyfelek, hogy a gyermek halmozottan hátrányos helyzetű, illetve hogy valamely ellátásra való jogosultságuk az igazolás kiadásakor is fennáll. Hatósági bizonyítványt állít ki a Hivatal annak igazolására is, hogy az ügyfélnek az önkormányzati adóhatóság felé tartozása nem áll fenn. Gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatás A gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatásról a Képviselő-testület önálló napirend keretében, a jogszabályban meghatározott tartalommal kap tájékoztatást.

7 Közoktatási és művelődésügyi igazgatás A közoktatási és művelődésügyi feladatkörben érdemi döntés nem született. Ezen ügycsoport jelentősége a hatósági munkában tovább csökkent. A Körjegyzőség köztisztviselői a hatósági ügyeket lelkiismeretesen, pártatlanul, szakszerűen, határidőben intézik. A lakosságot, az ügyfeleket a jogszabályi változásokról, a közérdekű információkról az Önkormányzatok hirdetőtábláján elhelyezett hirdetménnyel tájékoztatják. 2.) Jármi-Papos-Őr Általános Iskola és Óvoda Az általános iskolai oktatást évben Papos Község Önkormányzatával és Őr Község Önkormányzatával közösen, az óvodai nevelést Papos Község Önkormányzatával közösen intézményfenntartó társulás keretében működtettük. A társulások létrehozásának legfőbb indoka a kiegészítő normatívák megszerzése, amelyekkel az intézmények működési hiányait tudjuk csökkenteni június 27-én, az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó BM. rendelet alapján a társult formában működtetett, kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása alcímre benyújtott pályázat Ft támogatásban részesült. A projekt keretében a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola épületére magas tető került. A pályázat hazai forrású. Megvalósítása az elszámolás végső határideje július 30., előfinanszírozott. Az összes költség: Ft. Építési költség: Ft. Építési engedélyes és kiviteli terv: Ft. Plusz költségek: közbeszerzés, műszaki ellenőr. A Ft támogatás (80%) mellé Ft., önrészt (20%) kellett biztosítani a két önkormányzatnak. Az önrészek nagysága: Papos: Ft. Jármi esetében: Ft. A kivitelezői feladatok elvégzésére meghívásos pályáztatás formájában került sor melyre hárman adták be pályázatukat. Sajnos mindhárman lényegesen nagyobb összegre tettek ajánlatot, ezt a két testület nem tudta elfogadni. Baustat Kft (Nyíregyháza) Ft., IMBREX 95 Kft., (Nyíregyháza) Ft., Szilvai és Társa Kft., (Papos) Ft. A tervet áttekintve konzultálva a tervezővel arra a következtetésre jutott a két képviselő testület, hogy a műszaki tartalom minimális csökkentését követően (a minőséget továbbra is garantálja) újabb eljárás kiírását indítja el. Eredménye: Szilvai és Társa által tett ajánlat: (Nettó) Ft, Br.: Ft. Az önerő mérséklődött az előző kiírásban leadottakhoz képest, de még így is meghaladta a 20%-ot. A jelentős anyagi teher ellenére a tetőráépítés tovább már nem volt halasztható. A felújítás határidőre megtörtént. Az épület műszaki átadásának időpontja volt. Végéhez ért egy sorozat, amely több

8 lépcsőben több éven keresztül állt a képviselő-testületek figyelmének középpontjában. Megújult egy olyan épületünk, amely több évtizedes elhanyagoltságot szenvedett el a mellőzésének köszönhetően óta folyamatosan napirenden volt a képviselő testületi üléseken az épület felújításának szükségessége, a lehetséges pályázatok kihasználása. Kitartásunkat siker koronázta. Az épület kívül-belül megújult, esztétikussá vált, működését sikerült gazdaságosabbá tenni. A központi épület kazánházába beállított vegyes tüzelésű kazánról történik a tornaterem fűtése. Ily módon végre sikerült felszámolni azt a légbefúvásos fűtési rendszert, amely évtizedeken keresztül megkeserítette a tornaterem használatát. A főbejárat előtti bejáratot, a kerítést átalakítottuk az épület használóinak igénye szerint. Az udvarra történő kijárás a belső fedett folyosókon keresztül megoldódott. A tornatermi folyosót is összekötöttük a tornaterem bejáratával egy előtetővel, térköveztünk. Az iskola udvarát befüvesítettük, a kerítést átépítettük, hogy nagyobb terület álljon a gyerekek rendelkezésére. Nagy figyelmet fordítunk a szorgalmasan tanuló, közösségi programokban aktívan szereplő gyermekekre. Képviselő-testületünk ezért elhatározta, hogy a tantestület véleményét kikérve kitüntetésben részesíti azokat a nyolcadikos diákokat, akik kiemelkedően teljesítettek több éven keresztül. A kitüntetések átadása a tanévzárón történik. Emlékplakett és szerény pénzösszeg került átadásra. A költségeket a két önkormányzat fele-fele arányban osztja meg. Óvodánk: Két csoporttal működött ebben az évben is az intézmény 4 óvodapedagógussal, akiknek a munkáját 3 dajka segítette. A pályázatok adta lehetőségeket kihasználva közfoglalkoztatottakkal igyekeztünk segítséget adni az udvar, az épület takarításához. Az épületen önerőből kicseréltük a nyílászárókat. Mivel minden évben pályázati kiírásra lehet számítani az épületek felújításra ezért 2012-évben további munkát nem terveztünk erre az épületre ben azért nem adta be Jármi a pályázatot, mert a Papossal történő társuláskor a két képviselő-testület olyan megállapodást kötött, hogy amennyiben lesz pályázat, arra elsőnek Papos fog pályázni, mert a paposi óvoda épülete sokkal rosszabb állapotban van, mint a jármi óvoda épülete. Papos elnyerte a támogatást, az épületen napjainkban is folyik a munka. Óvodánkra az idén viszont beadtuk a pályázatot. A pályázatot Jegyző Asszony készítette el, köszönjük munkáját. Reméljük siker koronázza törekvésünket. 3.) Jármi község közbiztonságának helyzete: Törvényi rendelkezés értelmében a helyi közbiztonság megfelelő színvonalának elérése a rendőrség és a települési önkormányzatok közös feladata. Ennek érdekében folyamatos az együttműködésünk. Községünk a Vaja körzeti megbízott csoport illetékességi területén van, ahol 3 fő körzeti megbízott teljesít közterületi szolgálatot, Osán János rendőr törzszászlós a csoport vezetője. Jármiban 2012-ben 30 db bűncselekmény jutott a csoport tudomására. Ezek túlnyomó többsége 14 db vagyon elleni bűncselekmény volt, amely általában alkalmi lopások valamint a lopás különböző minősített esetei voltak. A fennmaradó bűncselekmények közül 6 db közrend elleni bűncselekmény volt, 8 db személy elleni bűncselekmény, 2 db zaklatás bűncselekmény. A 30 db bűncselekményből a körzeti megbízott csoport 17 esetben, a fennmaradó 13 esetben a Bűnügyi Osztály folytatta le a nyomozást. A nyomozási eredményesség: 56,25 %. A községünkben a közlekedési szabálysértések elkövetése miatt 2012 évben 12 esetben történt feljelentés. 3 esetben engedély nélküli vezetés miatt. A közterületünkön 8 fővel szemben Ft bírság került kiszabásra, az elkövetők jelentős részben átutazók voltak.

9 db személyi sérüléses és anyagi káros közlekedési baleset történt, melyben 1/3 arányban személy is sérült. 4.) Családsegítő Szolgálat évi beszámolója Jármiban április. 1-től működik Családsegítő Szolgálat, melynek fenntartója a Szatmári Kistérségi Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények Mátészalka, valamint a Jármi Önkormányzat. A családgondozói feladatok ellátása január 1. naptól heti 4 órában történik. A családsegítés feladatait a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, többszörösen módosított törvény fogalmazza meg. A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás. Községünkben veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő és jelzőrendszer működik a családok segítése érdekében. Aktív résztvevői: Körjegyző Asszony, a Háziorvos, a Védőnő, a Református lelkész, az Általános Iskola Igazgatója, az Osztályfőnökök, a helyi Körzeti megbízott, valamint Jármi-, Papos Vezető Óvónői, és a két település Családgondozói ben 6 alkalommal volt jelzőrendszeri megbeszélés. Az együttműködés a jelzőrendszer tagjaival eredményes, az óvoda vezetőjével, iskola igazgatójával, az osztályfőnökökkel, és a védőnővel is napi kapcsolatban állunk. Közös összefogással történik a felmerülő problémák megoldása. Több alkalommal közös családlátogatásokra került sor a konfliktusok, problémák megoldása érdekében. A 2012-es év során a Családsegítő szolgálat éves forgalma 1186 eset volt. A tárgyévben megfordult kliensek száma 615 fő, közülük 31 új kliensnek számít es évben 34 gyermek alapellátás keretein belül volt gondozva. A probléma okai a szülői elhanyagolás, életvezetési-megélhetési problémák, magatartászavar, igazolatlan iskolai mulasztás, családi konfliktus szenvedélybetegség volt. A Gyermekjóléti Szolgálat esetében: információnyújtás:192 esetben, tanácsadás: 119 esetben illetve hivatalos ügyekben való közreműködés: 66 esetben történt. Segítőbeszélgetés: 101 esetben illetve családlátogatásra 116 esetben került sor. A Gyermekétkeztetési Alapítvány jóvoltából élelmiszer adomány osztására az elmúlt évben 1 alkalommal nyílt lehetőség, napon összesen 425 segélycsomag került kiosztásra. Nyári gyermekétkeztetés keretében 44 napon keresztül meleg ebédben részesültek a gondozott gyermekek, naptól napig. Szabadidős programok A szabadidős programokon a gondozott gyermekek nagy százalékban vettek részt. A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány által meghirdetett 2012-es pályázatban Jármi község első alkalommal vehetett részt. Az előző évben 130 gyermek részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, amely átlagosan 70 családot érintett. A községben magas a munkanélküliség és a családok alacsony jövedelme miatt sokszor anyagi segítségre is szorulnak. A vetőmag kiosztására napján került sor. A pályázók közül mindenki, 70 család x 1 vetőmagcsomagot maradéktalanul átvette. A

10 programon belül a táp és az előnevelt csirke április 26.-án érkezett meg július 1.-jén 70 család-családonként 8 db tyúkot összesen 560 db-ot vehetett át 5.) Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok: Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény január 1. napjától a települési önkormányzat jegyzője a szociális helyzet (jövedelmi és vagyoni viszonyok) alapján a jogosult részére rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot állapít meg. Ez nem pénzbeli ellátás, hanem jogosultságot jelent a gyermekétkeztetés normatív kedvezményére, a tankönyvtámogatásra és minden olyan kedvezményre, amelynek feltétele, hogy a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre legyen jogosult. Évente két alkalommal (augusztus hónapban és november hónapban) pénzbeli támogatást kaptak a jogosultak, ha a hónap 1.-jén a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennállt. A támogatás összege 2012-ben mindkét alkalommal Ft volt. Első alkalommal november hónapjára az 5800 Ft összegű támogatást nem pénzben, hanem természetben, fogyasztásra készétel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában kapták a jogosultak évben augusztus hónapban 110 kiskorú és 13 nagykorú jogosult részesült pénzbeli ellátásban Ft összegben, november hónapban pedig 116 kiskorú és 10 nagykorú jogosult Ft értékben Erzsébet-utalvány juttatásban részesült december 31-én 128 fő gyermekvédelmi kedvezményre jogosult volt településünkön. Az önkormányzat június és december hónapokban 13, ill. 7 fő részére óvodáztatási támogatást nyújtott Ft, ill Ft értékben. Az általános iskolai tanulók természetbeni ellátás keretében részesültek ingyenes tankönyv- és füzetellátásban, összesen Ft értékben. December 6.-án 220 fő kapott Mikulás-csomagot, ezeknek összértéke Ft volt évben az önkormányzat Ft kiadást fordított a gyermekekre. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapítása iránti kérelem 12 esetben került elutasításra, 7 esetben azért, mert a családokban az egy főre jutó jövedelem meghaladta a jogszabályban meghatározott értékhatárt, 4 esetben a jogosult tanulói jogviszonya megszűnt, 1 esetben a kérelmező más önkormányzatnál is benyújtotta a kérelmét és az eljárási szabályok alapján a jogosultságot a másik önkormányzatnak kellett megállapítania. Gyermekétkeztetés A gyermekétkeztetést az önkormányzat vásárolt élelmezés formájában oldja meg, az óvodában és az általános iskolai napköziben is, a Nagy Endre által üzemeltett konyhában. Az önkormányzat a. az óvodás és a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek után az intézményi térítési díj 100%-át,

11 b. három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj 50%- át, c. tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után az intézményi térítési díj 50%-át, normatív kedvezményként biztosította a Gyvt. rendelkezése szerint. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díja évben 277 Ft/fő/nap volt az óvodában, illetve 241 Ft/fő/nap az iskolában. A gyermekek napközbeni ellátását a helyi óvodában, valamint a település iskolai napközijében biztosítja az önkormányzat, a 0-3 éves gyermekek napközbeni ellátása pedig a társulás keretében fenntartott, Mátészalkán működtetett bölcsődében biztosított. A gyermekek átmeneti gondozását az önkormányzat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal kötött ellátási szerződéssel biztosítja, a megyei önkormányzat fenntartásában működő gyermekvédelmi intézményekben. Az átmeneti gondozás igénybevételére még nem került sor. Településen élő gyermekkorú és fiatalkorú 2012-ben sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követett el. Kiskorú sérelmére bűncselekményt vagy szabálysértést nem követtek el. Gyermekbántalmazás a településünkön nem történt. Bűnmegelőzési tevékenységet a Mátészalkai Rendőrkapitányság Vajai KMB Iroda munkatársai végeznek. 6.) Éves beszámoló háziorvosi szolgálat működéséről Jármi, Papos háziorvosi teendői től működik a már megszokott formában. A finanszírozás továbbra is az OEP-től érkezik. Érdemileg évek óta változatlanul. A dolgozói létszám: 1 orvos, 1 körzeti ápolónő és egy orvos írnok. A dolgozók alkalmazottként végzik a munkájukat. Az ügyeleti szolgálat délután tól másnap reggel 8 óráig tart. A praxis működésének engedélyezését az ANTSZ végzi.az engedély megadásának szakmai és tárgyi feltételei vannak, a szakmai feltétel a megfelelő szakvizsga megléte, és 5 évenként 250 pontot adó továbbképzés elvégzése. A praxis forgalmi adatai: a két faluból a bejelentkezettek száma: 1905 fő 0-18-éves korú: 413 fő Egész éves megjelenés a rendelőben Házhoz hívások száma: 50 Havi átlagos megjelenés: 1212 fő Napi megjelenés: 60 fő Az anya és csecsemővédelem tanácsadás keretében történik hetente két napon, kedden, szerdán. A terhesek orvosi ellenőrzésének helye: Mátészalka, területi kórház. Az óvodások és iskolások ellátása folyamatosan történik, ennek dokumentációját a védőnő végzi. Ajánlott oltások közül népszerű a kullancs és a tüdőgyulladás elleni védőoltás a felnőttek és gyerekek között is es évben a gondozottak száma: - Magas vérnyomás: Koszorúér megbetegedés: Diabetes: 132 (28 fő inzulinos) - Agyér katasztrófán átesett: 39 - Infarktuson átesett: 21 - Májcirrózis: 25 - Asztma bronchiale: 96 felnőtt és 9 gyermek - Daganatos: 56

12 es évben 11 haláleset oka volt daganat. Összes halálozás Jármiban 13, Paposon: 8 A DOTE népegészségügyi intézetének felmérésében is részt veszünk. Az utólag megkapott kiértékelés alapján, a cirrozisos betegek számának csökkenése mutatkozik. A daganatok közül a tüdő, vastagbél, prosztata és mellrákos esetek száma növekszik. Megfigyelhető még az allergiások számának növekedése, ennek következtében az asztma és az idült hörghurut szaporodása. A szakmai munka fontos része a gyógyítás mellett, a megelőzés és a felvilágosítás. Egyre több beteg rendelkezik vérnyomás és vércukorszintmérővel, ami segíti az otthoni ellenőrzést és a mért eredményeket rögzíteni tudják a kiskönyvükben, ami megkönnyíti a gondozást. A felnőtteknél a gyógyítás mellett eredményes lehet a felnőttkori betegségek megelőzésében, az életmódváltozásra és az egészséges táplálkozásra való figyelem felhívás. 7.) Védőnői tevékenység A két településen 2005 óta látja el védőnőnk a körzeti és iskolavédőnői munkát. Az elmúlt évi születésszám követte az országos átlagban is megmutatkozó lassú népességcsökkenést. Titkolt terhesség, csecsemő halott nem volt az elmúlt években. Óvodások Jármiban 49 fő. A gondozott családok száma: 187. Az elmúlt évben 822 alkalommal történt családlátogatás. Tanácsadás rendje: Egy héten 2 alkalommal van Tanácsadás és egy alkalommal fogadóóra H-K-SZ reggel ig Jogszabály szerint, 6 éves korig minden gyermeket kötelező évente szűrni (látás, hallás, vérnyomás, súly, magasság) és megadott szempontok szerint felmérésre kerül az értelmi és beszédfejlettségük szintje is. Eltérés vagy problémák esetén szakorvoshoz kerülnek. Baba-mama klub 2 év után áprilisban ért véget. Ez a lakosság komplex egészségfejlesztését célozta meg. Minden hónapban szakemberek látogattak el hozzánk Pl.: dietetikus, pszichológus, mentálhigiénés szakember, akik segítettek a szülőknek a felmerülő kérdések és problémák megoldásában!. Az iskolában, óvodában rendszeresen zajlik a fej tetvességi szűrővizsgálat. Eddig mindig sikerült időben megelőzni egy nagyobb fertőzés kialakulását. 8.) Könyvtárunkról A könyvtár a társadalom egyik alapintézménye, s ezért olyan színvonalat kell képviselnie, amely minden korban kielégíti a felhasználói igényeket. A kis közösségek számára fontos, hogy a település határain belül elérhető szolgáltatásokhoz jusson ben is igyekeztünk tiszta és rendezett környezetben kielégíteni a felmerülő igényeket. Könyvtárhasználat: ben 223 olvasó iratkozott be, ebből 20 újonnan regisztrált fő 14 év alatti fő 14 év feletti. Kölcsönzött dokumentumok: db dokumentum Helyben használt dokumentumok: db.

13 A Képes Géza Városi Könyvtárhoz való csatlakozás nyomán a tavalyi évben beszerzésre került: db dokumentum. Jelenlegi állomány: db. dokumentum. Könyvtári rendezvények: A tanév során rendszeresen érkeztek az osztályok a különböző könyvtári foglalkozásokra, az elsősök nyilván a könyvtárral, s annak használatával ismerkedtek, a nagyobbak már egyegy iskolai témakör összegzéseként, lezárásaként igényelték a könyvtár által kínált lehetőségeket. Februárban a farsangi népszokásokkal ismerkedtek az érdeklődők és természetesen busó bábok készítésével zárult a program. Március utolsó hetében zajlott a Húsvét a könyvtárban hagyományőrző program, melynek keretében több mint 120 fő látogatott a könyvtárba, s készítette el a saját húsvéti díszeit. Szeptember és október folyamán zajlott Barangolás Meseországban című programsorozat, melyen az óvodásoktól kezdődően, mindenki a saját korosztályának megfelelő vetélkedőkön vett részt. A kisebbek a varázsmesékkel ismerkedtek, a gimnazisták önismereti mesék által próbáltak közelebb kerülni önmagukhoz, s megismerni lelkük rezdüléseit. Decemberben a már hagyományos Karácsonyi könyvtári napok megrendezésére került sor, mely egyre népszerűbb, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, hiszen mindenki érzi, hogy a felfokozott ünnepi hangulat közepette is nagyon fontos az elcsendesedés, az egymásra való figyelés, a beszélgetés. Reméljük minden olvasó számára sikerült tartalmas időtöltést biztosítani a 2012-es esztendő során, s úgy tudásban, mint ismeretekben meggazdagodva térhetett haza, aki a könyvtárban járt. 9.) Közfoglalkoztatás Jármi település kistérségi startmunka mintaprogram céljából a támogató BM/ /2012. számú döntése alapján a következő programokra nyert támogatást évben: - Mezőgazdasági utak rendbetétele: 25-fő, ig. - Téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatás: 16-fő, fő, Közúthálózat javítása: 20-fő, Illegális hulladéklerakó helyek felszámolása: 16-fő, ig. A projekt megvalósításához 93 fő közfoglalkoztatott munkabér és járulékának költsége: Ft.

14 A mintaprojektek elindításához megítélt bér és járuléktámogatás 1 havi összege: Ft, továbbá a beruházási és dologi költségek és kiadások 70%-a Ft, azaz összesen Ft előleg került átutalásra február 15.-én. A beruházási és dologi költségek pénzügyi elszámolása június 13.-án benyújtásra került és a fennmaradó 30%-os támogatási összeg Ft átutalásra került én. A évi startmunka mintaprojekthez átutalt támogatási összeg: Ft. I.) Mezőgazdasági utak rendbetétele: 25-fő, ig. Településünkön a lakosság jelentős része foglalkozik mezőgazdasággal. Az érintettek a földjeikre többnyire traktorral, személygépkocsival valamint kerékpárral járnak ki. A területek megközelítéséhez szükség van a járható utakra. Az évek során az utak mentén lévő fasorok egyes helyeken olyan benövéseket hoztak létre, amely akadályozza a gépekkel sok esetben még a kisebb szállító eszközökkel történő közlekedést is. A nagy gondot a vakdücskők és az évről évre megújuló akácfa jövések okozzák, mivel ezek folyamatosan megújulnak a levágott részekről, ezért ezt a munkát folyamatos munkaként évről-évre célszerű tervezni. Ezeknek a problémáknak a felszámolására nyílt lehetőségünk ebben a programban. A Dózsa György utca és a Gróftag dűlőútját sikerült teljes hosszában mentesíteni az akácfa dücskőtől is, mert segítségül erőgépet is kaptunk a munkálatok elvégzésére. Így ezeken a szakaszokon a dücskőzést az út teljes terjedelmében elvégeztük, a problémát több évre megoldottuk. A fák kivágásával, a dücskők kiszedésével egyrészt megoldottuk a fent leírt problémákat, másrészt lehetőségünk nyílt a biomassza kazánjainkba a téli tüzelő biztosítására. A fa behordásához a pályázat keretében beszerzésre került egy MTZ 32-es traktor amelyet jól tudunk hasznosítani a hulladék-programunkban, a vásárolt egytengelyű pótkocsinkhoz is. A határban lévő dűlő utak és makadám utak folyamatos karbantartására szükség van. Az utakról a vízelvezetési gondok folyamatosan jelentkeznek a csapadékos időszakokban. A makadám utak esetében is sajnos jelen van ez a probléma, valamint a kátyúk tömítése is szükségszerű. Ezeket a feladatokat is végeztük a program keretében. II.) Téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatás: 32-fő, 16-fő, , fő, Ezt a programot a pályázat készítésekor két szakaszra bontottuk. Kiemelt célunk volt az intézményeink takarékos energia felhasználásának megvalósítása. Pályázat keretében közintézményeink fűtését biomassza égetésére alkalmas kazánokkal szereltük fel. Figyelembe vettük a településünkön lévő adottságokat és ennek köszönhetően a beállított kazánokkal jelentős megtakarítást értünk el. A program megvalósulásának köszönhetően a Jármi Papos intézmény fenntartói társulás keretében működtetett 8 évfolyamos Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola épületének fűtési kiadásai jelentősen csökkentek. Az előző években az épület gázzal történő fűtése több millió Ft., - volt. Az új lehetőségnek köszönhetően ettől a tetemes kiadástól önkormányzatunk mentesült. Teljesen kiváltottuk az óvoda és az egészségház gázfűtését. A gázkazánok egyáltalán nem kerültek bekapcsolásra a fűtési szezonban. A Körjegyzőség épületének fűtését részlegesen tudtuk megoldani, viszont januárjától már ezt az épületet is a többihez hasonlóan biomassza égetésére alkalmas kazán fűti.

15 A dűlő utak rendbetétele során kitermelt és beszállított fa a telephelyünkön került aprításra és a tüzelő tárolókba való raktározásra. Mindezeken felül a helyi gazdákkal kiépített kapcsolatoknak köszönhetően az ősszel elkezdtük a felajánlott napraforgó kóró, kukorica szár begyűjtését és aprítását. Ezek is mind alkalmasak a kazánokban történő felhasználásra. A program tervezésekor még nem volt ismeretes számunkra, hogy a helyi erdőbirtokosság gyérítést fog végezni egyes területeken. Az érintett gazdák közül megkeresést kaptunk, hogy a levágott fa egy részét felajánlják az önkormányzatnak. Így nagy mennyiségű tüzelőhöz sikerült a tervezetten felül hozzájutnunk. A munkatervünk szerint végeztük a feladatokat. A fűtők folyamatosan fűtötték közintézményeinket a begyűjtött fával, napraforgó és kukorica kóróval, felhasogatott dücskővel. A motorfűrész kezelők a fakitermelésben az aprításban dolgoztak. A többi résztvevő a rakodásban, szállításban, a tárolók feltöltésében működtek közre. A 100%-os támogatás lehetőséget biztosított számunkra, hogy még a tél beállta előtt megvalósulhasson elképzelésünk és a hasznosságát már a fűtési szezonban megtapasztalhassuk. Nem utolsó sorban meg kell jegyezni, hogy értékteremtő munkát tudtunk biztosítani a programban résztvevőknek. III.) Közúthálózat javítása: 20-fő, A program keretében a településen található utak mentén lévő fedett, burkolt, szikkasztó árkok medreit kitakarítottuk. Az árokpartokon lévő felrakódott földet legyalultuk, elhordtuk. Az útszélek gyommentesítését folyamatosan végeztük. 3 km-nyi árkot takarítottunk végig. A Kossuth és Kölcsey utat összekötő nyílt medrű árkot burkolattal kellett ellátni, mert a partoldal feltakarítását, gyommentesítését követően a partoldal szakaszosan beszakadt. Ennek a bekövetkeztére nem számítottunk, viszont a probléma elhárítása nem volt elhalasztható, így a legyártott betonelemek felhasználása erre a szakaszra is kiterjedt. A főutak mentén (Széchenyi utca) új szikkasztó árkok kiásása vált szükségessé, valamint a Kossuth utca mentén található szikkasztó árkok közül ahol lehetőség nyílt rá, a kapubejárók alatt csővezetéket helyeztünk be az átfolyás megoldására. 20 fő foglalkoztatására kaptunk lehetőséget a programban, 10 fő végezte a medertakarításokat, földhordást, átereszek építését, gyommentesítést, 1-fő kőműves, 1-fő kisgépkezelő végezte a betonelemek gyártását és 7-fő segítette a mederburkolást, a lerakás előtt még szükséges előkészítő munkákat. Betonkeverő és térkő-készítő gép került beszerzésre 230-eFt értékben. Megépült az un. Kis-út támfalrendszere és igyekeztünk a vízelvezetési problémát is megoldani. IV.) Illegális hulladéklerakó helyek felszámolása: 16-fő, ig. Kiemelt cél volt a dűlőutak, erdősávok, fásított területek folyamatos ellenőrzése, a hulladékok begyűjtése, elszállítása. A program keretében településünk valamennyi dűlőútját megtisztítottuk. 2 db - 30m 3 és 1 db - 8m 3 -es konténert szállíttattunk el a Nyír-Flop Kft-vel. A településünkön áthaladó forgalom miatt az árokparton, az út mentén folyamatosan végezzük a szemétszedést. Az M3-as autópálya átadását követően az átmenő forgalom tovább fog növekedni sajnos vele arányosan az autókból az árkokba, a megálló helyekre kidobott szemét is, ezért, ezt a munkát folyamatosan végeznünk kell, ha azt szeretnénk, hogy a településünkön áthalódók emlékezetében egy tiszta igényes lakókörnyezet képe maradjon meg. Ennek a célnak a megvalósítását az elmúlt évben kiemelten szolgálta a fent vázolt program megvalósítása. Nagy segítség volt számunkra az egytengelyes pótkocsi megvásárlása, amely segítette a hulladék begyűjtését.

16 Tervezett képzések: A Kistérségi évi startmunka mintaprojektek keretében képzésekben szerettünk volna részt venni. Szükség lett volna: - kisgépkezelői végzettségre, motorfűrész kezelőre kisteljesítményű kazánfűtők képzésére. A programban tervezett képzések a programon belül sajnos nem valósultak meg. Önkormányzatunknak saját költségvetéséből sikerült megszerveznie a kisgépkezelői (fűkasza, rönkhasító, körfűrész, betonkeverő, vályús körfűrész stb) és a kazánfűtői képzést (100 KW-ig). Ezekre nagy szükségünk volt, hiszen a pályázatokban elnyert gépek kezelése nem történhet képzettség nélkül. A fűtők esetében szintén szükséges a kazánok biztonságos üzemeltetéséhez a megfelelő képzettség. Összegzés: Örültünk, hogy részesei lehettünk a minta projekteknek. Véleményünk szerint a program nagy segítséget jelentett a takarékos működés megvalósításában, kimondhatatlanul nagy segítséget jelentett a település üzemeltetésében, működtetésében és nem utolsó sorban a szociálisan rászorultak legkedvezőbb formában történő foglalkoztatásában. 100%-os támogatással valósultak meg elképzeléseink, amelyek közül nem egynek a hasznossága már az adott évben jelentkezett. A támogatott munka és védőruházat az egyéni védőeszközök biztosítása hozzájárult a foglakoztatással kapcsolatos jogszabályok, előírások teljesítéséhez. A pályázott és elnyert kis és nagy értékű eszközök beszerzése lehetőséget adott számunkra a minél eredményesebb munkavégzésre. Az elvégzett munkák látványos eredményeit a lakosság megtapasztalhatta, amely hozzájárult egyrészt a foglalkoztatottak munkájának elismeréséhez, megbecsüléséhez, másrészt a foglalkoztatottak is érezhették, hogy munkájukat elismerik, munkájukra szükség van, értékteremtő amit nap mint nap végeznek és nem utolsó sorban önbecsülést adhat számukra, hiszen jelen pillanatban más munkalehetőségük nincs. 10.) Szociális étkeztetés: Az önkormányzat normatívát igényel a szociálisan rászorulók étkeztetéséhez. A feladatellátást a közmunka létszám keretéből oldjuk meg. Az étkezők száma között mozog. 11.) Ünnepségeink - rendezvényeink: A hagyományainkat tisztelve ebben az évben is megrendeztük ünnepségeinket, hagyományos rendezvényeinket. - Március Gyermeknap Papos községgel közösen - Október Idősek napja, - Karácsonyi koncert 12.) A Net-kuckó: A Net kuckó az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is igyekezett támogatni minden olyan jellegű szolgáltatás elérését, ami manapság szükséges. Gépparkunk frissítésre szorul.

17 Ebben az évben is segítettük a gazdákat-gazdálkodókat a földalapú támogatás igénylésében. 13.) Konditerem: A szolgáltatás fenntartásával igyekszünk lehetőséget adni az egészségesebb életmód kialakítására, megtartására. A sportolni vágyók között megtalálhatóak az általános iskolás gyerekek, a fiatal felnőttek, sőt a es éveikben járók is. A látogatók között a környező településekről is érkeznek hozzánk: Papos, Mátészalka, Rohod, Őr, Kántorjánosi. A helyiségben a fűtés fával történik. A rendelkezésre álló további helyiségek kialakításával igyekeztünk a megnövekedett igényeket kielégíteni. Pályázati lehetőség nem állt rendelkezésre, amely lehetővé tette volna az épület felújítását vagy az eszközök bővítését. 14.) A Magyar Johannita Lovagrend adományai Az elmúlt évben több kamionnyi értékes szállítmány érkezett Jármi községbe. A Magyar Johannita Lovagrend adományait Dr. Kovács Sándor a Segítő Szolgálat mátészalkai vezetője szervezte és juttatta el hozzánk. A kamionokban ruhaneműk, ágyneműk, bútorok, édesség, játékok babakocsik, betegápolási eszközök és sok egyéb ajándék is volt. A szállítmányokból iskolák, óvodák, intézmények és helyi lakosok részesültek. A szomszédos településekre is jutott az adományból. Az ajándékok kezelésében, szétosztásában a Segítő Szolgálat tagjai, a civil szervezetek képviselői, az intézményekben dolgozók és a közfoglalkoztatásban részt vevők működtek közre. Jármi és Papos községek óvodásai a kiemelten támogatottak körébe tartoznak. Az általános iskola farsangi rendezvényén a gyermekek ajándékcsomagot, édességet és jutalmakat kaptak. 15.) Szeméttelep rekultiválása: Jármi Község külterületén található vegyes összetételű, nem veszélyes hulladéklerakójának rekultiválása pályázat útján támogatást nyert. A pályázaton csak azok a lerakók vehettek részt, amelyek önkormányzati tulajdonba kerültek a megadott határidőre. A Környezetvédelmi Felügyelőség a Jármi lerakóra kétütemű rekultivációt és utógondozást engedélyezett. Az első ütemben átmeneti felső záró-réteg kerül kialakításra. Rétegrendje: rendezett, tömörített hulladéktest, kiegyenlítő réteg, fedőréteg. A második ütem a végleges felső záró-réteg. Rétegrendje: rendezett tömörített hulladéktest, kiegyenlítő réteg, szigetelőréteg, szivárgó és szűrő réteg, fedőréteg, vegetációs réteg. A végleges felső záróréteg rendszer kialakításának határideje: az átmeneti záró réteg rendszerrel ellátott hulladéktest tömörödésének, stabilizálódásának befejeződését követő év. A vegetációs réteg anyaga: nem mély gyökérzetű, kis tápanyagigényű, szárazságtűrő és forróságtűrő növények lesznek, melyek megfelelnek az ökológiai környezetnek. A területen lévő 3 db figyelőkutat, mivel a rekultivációt követően nem lesz hatásviselő, el kell tömedékeltetni június 30-ig. A hulladéklerakó környezeti hatásainak gyorsabb és pontosabb ellenőrzése céljából két darab talajvízfigyelő kút létesül. 16.) Közkutak Szólnom kell a közkutakon keresztül kivett vízmennyiségről. Az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy egyre nő a közterületeken lévő közkutakon a vízfogyasztás.

18 Ezt a fogyasztást a szolgáltató a Szalka-Víz Kft. az Önkormányzat felé számlázza, az Önkormányzat fizeti meg. A közkutak üzemeltetésének szabályait a 38/1995. (IV.5.) számú, a közműves ivóvízellátásról szóló rendelet tartalmazza. Ennek értelmében az önkormányzat ivóvízzel nem ellátott bel-ill. külterületeken közkutakat köteles fenntartani 9. (3) és 14. (1), azonban a közkutakon vételezett ivóvízért az üzemeltető a 9/2011. (02.15.) VM rendeletben (1. melléklet 4.2 pontja) meghatározott díjat szedhet vagy a közkifolyó áteresztő képességét korlátozhatja. 14. (1) A közkifolyók vizét háztartási szükségletük kielégítése céljára a közműves vízellátásba be nem kötött ingatlanok lakói vehetik rendszeresen igénybe. 14. (2) A szolgáltató és a polgármester hozzájárulása szükséges a közkifolyóknak nem háztartási vízszükséglet kielégítése (így például építkezés, gépkocsi mosás, vödörrel, locsolóval a közkútról az ingatlanra locsolás céljából történő vízhordás, stb.,), illetőleg a víznek a közterületen lévő tűzcsapról nem tűzoltási célra történő rendszeres igénybevételéhez. Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy tartsa be a vonatkozó szabályokat. A jogtalan használókkal szemben önkormányzatunk fel fog lépni, mivel törekszik az ilyen jellegű vízfelhasználások visszaszorítására. 17.) Közterület használata Többször tapasztaltuk az évek folyamán, hogy a lakosság egy része az ingatlana előtt található csapadékvíz-elvezető árokba hulladékot helyez ki lenyírt füvet, salakot, gazt, ott égeti el a gallyat. Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, illetőleg nem a kijelölt lerakóhelyen rak le, vagy helyez el, pénzbírsággal sújtható. Szeretném felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a település közútjai mentén található csapadékvíz elvezető árkok közterületnek minősülnek, ezért az abba történő szemétkihelyezés köztisztasági szabálysértés, amelyet kénytelenek leszünk büntetni, mert néhány ingatlantulajdonos a tájékoztatásunk ellenére is oda hordja a salakot, füvet, konzerves dobozokat, gallyat. A gallyak közterületre történő elhelyezése és elégetése szintén szabálysértés, amely büntethető. A komposztálásra alkalmas hulladékot komposztáljuk be, a gallyat saját ingatlanán gyűjtse és égesse a tulajdonos, az egyéb hulladék eltávolítására vegye igénybe a községben működő közszolgáltatást. A temetőre vezető út mentén ebben az évben is van konténer, amiben el lehet helyezni a hulladékot, ami feleslegessé vált. Ebbe a konténerbe építési törmeléket és veszélyes hulladékot elhelyezni tilos. A művelődési ház parkolójában lehetőség van a szelektív hulladék elhelyezésre, többek között az üveg elhelyezésére is. Kérjük a lakosságot, hogy aki üveget dob a művelődési háznál lévő konténerbe a zsákot vagy táskát ne dobja bele csak az üveget. A fűtési szezonban keletkezett salakot önkormányzatunk a következő év (2014) tavaszától begyűjti további felhasználásra, amennyiben az hulladékot, szemetet nem tartalmaz.

19 / tsp: Megvalósult pályázataink évben A szennyvízberuházásunk pénzügyileg is lezárult 2012-ben ban az utak burkolatának javítási munkái még zajlanak. Átadtuk a Jármi Mátészalka kerékpárutat. Önálló, kétsávos, kétirányú kerékpárút épült meg Jármi és Mátészalka között, a 49. számú főút mentén, külön koronán. A burkolatszélesség 2,5 m, a megvalósítandó út hossza 1896 m, mely az előírásoknak megfelelően épült meg a kapcsolódó műtárgyakkal együtt. Megépült 215 m szalagkorlát, több mint 560 m 2 -en festettek fel útburkolati jeleket és kihelyezésre került 84 közúti jelzőtábla is. A kerékpárút forgalomba helyezésének engedélyét a közút azzal a feltétellel adta ki, hogy a gondozási munkákat önkormányzatunknak kell vállalnia. Takarítás, síkosság mentesítése, rézsű nyírása. 4./ tsp: Folyamatban lévő beruházásaink és terveink évre Kiemelt figyelmet fordítunk a következő pályázati lehetőségekre: - Az óvoda épületének felújítása. - Csapadékvíz elvezető rendszer átépítésére. - Az ebédlő épületének felújítása. - Az iskola udvarán játszótér építése. Valamint bármely lehetőség, amely hozzájárul az itt élők életkörülményeinek, komfortérzetének javításához, településünk fejlődéséhez az anyagi lehetőségeink figyelembe vételével. A 2014-évre vonatkozó elképzeléseinket a kiosztott táblázat második oldala tartalmazza. Zárszó: Befejezésül: Köszönöm a lakosságnak azt a segítőkészséget, amelyet a képviselőtestület és személy szerint én magam is megtapasztalhattam eddigi munkánk során. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Átadom a szót Varga Lajosnak a társulat elnökének. 5./ tsp: Tájékoztató a szennyvízberuházás önerejének biztosítására létrehozott Jármi Csatornamű Társulat eddigi munkájáról Előadó: Varga Lajos a Jármi Csatornamű Társulat elnöke

5. NAPIREND Ügyiratszám: 4/458/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2016. május 25-i rendkívüli nyilvános ülésére

5. NAPIREND Ügyiratszám: 4/458/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2016. május 25-i rendkívüli nyilvános ülésére 5. NAPIREND Ügyiratszám: 4/458/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2016. május 25-i rendkívüli nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívandók: A gyermekjóléti

Részletesebben

Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e

Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e Jármi Község Önkormányzata Képviselőtestülete 2011. 02. 09.-én tartott nyilvános ülésének J e g y z ő k ö n y v e Készült: 3 példányban Kapják: 2. példányt Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal, Nyíregyháza 3.

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2014. május 21-én 14 órakor. kezdődő ülésére az Új Városháza Üléstermébe.

M E G H Í V Ó. 2014. május 21-én 14 órakor. kezdődő ülésére az Új Városháza Üléstermébe. Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságának Elnöke 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. Tel./Fax: (66) 386-122 (66) 283-288 Web site:

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL TÉGLÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 4243 TÉGLÁS, KOSSUTH U. 61. sz. T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL A hivatal látja el az önkormányzatnak, illetve a jegyzőnek jogszabályokban

Részletesebben

- 358 - Jármi Község Onkormányzata Képviselő-testülete 2013. június 26.-án tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e

- 358 - Jármi Község Onkormányzata Képviselő-testülete 2013. június 26.-án tartott nyilvános ülésének. J e g y z ő k ö n y v e - 358 - Jármi Község Onkormányzata Képviselő-testülete 2013. június 26.-án tartott nyilvános ülésének J e g y z ő k ö n y v e Készült: 3 példányban Kapják: 2. példányt Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal, Nyíregyháza

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL

T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL TÉGLÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉTŐL 4243 TÉGLÁS, KOSSUTH U. 61. sz. T Á J É K O Z T A T Ó A POLGÁRMESTERI HIVATAL 2012. ÉVI MUNKÁJÁRÓL A hivatal látja el az önkormányzatnak, illetve a jegyzőnek jogszabályokban

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A bölcsőde működésével összefüggő kérdésekről

ELŐTERJESZTÉS A bölcsőde működésével összefüggő kérdésekről Város Jegyzője 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: jegyző@ biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A bölcsőde működésével összefüggő

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 30-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Gondozási Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának

Részletesebben

Készítette: Waffenschmidt Ibolya igazgató. 1. Bevezetés. Gyönk, 2012. március 30.

Készítette: Waffenschmidt Ibolya igazgató. 1. Bevezetés. Gyönk, 2012. március 30. BESZÁMOLÓ A HEGYHÁT INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY 2011. ÉVI MUNKÁJÁRÓL Készítette: Waffenschmidt Ibolya igazgató Gyönk, 2012. március 30. 1. Bevezetés A fenntartó továbbra is a Tamási és Simontornya Városkörnyéki

Részletesebben

SZOCIÁLIS ELLÁTÓ ÉS GYERMEKJÓLÉTI INTÉZMÉNY GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATÁNAK SZAKMAI PROGRAMJA

SZOCIÁLIS ELLÁTÓ ÉS GYERMEKJÓLÉTI INTÉZMÉNY GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATÁNAK SZAKMAI PROGRAMJA SZOCIÁLIS ELLÁTÓ ÉS GYERMEKJÓLÉTI INTÉZMÉNY GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATÁNAK SZAKMAI PROGRAMJA I. Az intézmény célja és szakmai feladatai A szakmai program célja bemutatni, hogy a gyermekjóléti szolgálat a

Részletesebben

HÉHALOM KÖZSÉG POLGÁRMESTERE

HÉHALOM KÖZSÉG POLGÁRMESTERE HÉHALOM KÖZSÉG POLGÁRMESTERE 3041 Héhalom, Petőfi út 1. Telefon/fax: 32-482-045 e-mail: hivatal@hehalom.hu M E G H Í V Ó Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 45. -a alapján

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONÁBAN 2010. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL

BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONÁBAN 2010. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONA 5052 Újszász, Akácfa út 90. Tel.: 56/366-533, 56/ 368-033 E-mail: szocigazgato@pr.hu, idosek@pr.hu BESZÁMOLÓ A ZAGYVAPARTI IDŐSEK OTTHONÁBAN 2010. ÉVI MŰKÖDÉSÉRŐL Beszámolási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére

ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2016. május 19-én tartandó ülésére Tárgy: Beszámoló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi átfogó értékeléséről Előterjesztő: dr. Váliné Antal Mária címzetes

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben*

Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben* B é k é s c s a b a i L a k á s s z ö v e t k e z e t 5600 Békéscsaba, Hunyadi tér 6. sz. Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben* 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája HÁZIREND

Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája HÁZIREND Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 HÁZIREND Intézmény OM - azonosítója: 034394 Készítette: Plézerné Tósoki Anikó m.b.vezető Legitimációs eljárás - Az érvényességet

Részletesebben

TEL.: 47/513-240, FAX: 47/311-404

TEL.: 47/513-240, FAX: 47/311-404 SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORM ÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK JEGYZİJÉTİL 3950 SÁROSPATAK, KOSSUTH U. 44. TEL.: 47/513-240, FAX: 47/311-404 T Á J É K O Z T A T Ó - a Képviselı-testületnek - a gyermekjóléti

Részletesebben

328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet

328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról A Kormány

Részletesebben

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l 6783 Ásotthalom, Felszabadulás u. 2-6. Telefonközpont: 62/291-556; Telefon/Fax: 62/291-085 13/2008 Témafelelős: Dr. Csúcs Áron Ikt.

Részletesebben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. március 7-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A H A T Á R O Z A T

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. március 7-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A H A T Á R O Z A T Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2002. március 7-én tartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvi K I V O N A T A Tárgy: Egy orvos egy rendelő kialakítására jóváhagyott keretösszeg maradvány felosztása

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Ikt. szám: 23469/2012. Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Tájékoztató Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2011. évi ellátásáról Tisztelt Közgyűlés!

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016.

M E G H Í V Ó. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016. Gyál Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2360 Gyál, Kőrösi u. 112-114. Szám: 6955/2016. Gyál Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága tagjai részére M E

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS A L P O L G Á R M E S T E R E ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A GYERMEKVÉDELEMI FELADATOK 2015. ÉVI ELLÁTÁSÁRÓL Összeállította: Érd MJV Polgármesteri Hivatala Humán Iroda Érd, 2016. május 4. - 1

Részletesebben

Átfogó értékelés Nyírmada Önkormányzat 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról

Átfogó értékelés Nyírmada Önkormányzat 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról 1 Átfogó értékelés Nyírmada Önkormányzat 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról Nyírmada Önkormányzat 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról készített

Részletesebben

2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám

2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám 2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám 7/2008. (XII. 19.) VIG sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Cargo Zrt. üzembiztonsági ellenőrzéséről... 2 8/2008. (XII. 19.) VIG sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Cargo Zrt.

Részletesebben

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásának átfogó értékelése. Tisztelt Képviselő-testület!

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásának átfogó értékelése. Tisztelt Képviselő-testület! SÁRRÉTUDVARI NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL 4171 Sárrétudvari, Kossuth u. 72. Tel.: 54/474-024 Fax.: 54/474-024/2 E-mail: onko4171@t-online.hu -------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Kálmán Tibor sportreferens Egészségügyi és Szociális Bizottság, Kulturális és Sport Bizottság

Kálmán Tibor sportreferens Egészségügyi és Szociális Bizottság, Kulturális és Sport Bizottság Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2008. évi ellátásának átfogó értékelése Elıkészítette: Dr. Heinerné Dr. Kecskés Aranka jegyzı Tárnok Lászlóné aljegyzı Bimbó Mária gyámhivatali ügyintézı

Részletesebben

Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal 2015. évi beszámolója

Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal 2015. évi beszámolója Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal 2015. évi beszámolója Irányadó jogszabályok: Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 81. (3) bekezdés f) pontja szerint a jegyző évente

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v. 2011. január 25-én a Sárospataki Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében az Egészségügyi és Szociális Bizottság ülésén.

J e g y z ı k ö n y v. 2011. január 25-én a Sárospataki Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében az Egészségügyi és Szociális Bizottság ülésén. J e g y z ı k ö n y v Készült: 2011. január 25-én a Sárospataki Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében az Egészségügyi és Szociális Bizottság ülésén. Jelen vannak: Oláh József Csaba a bizottság elnöke

Részletesebben

Ú j s z á s z V á r o s Ö n k o r m á n y z a t P o l g á r m e s t e r i H i v a t a l a

Ú j s z á s z V á r o s Ö n k o r m á n y z a t P o l g á r m e s t e r i H i v a t a l a Ú J S Z Á S Z V Á R O S P O L G Á R M E S T E R I H I V A T A L 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL: 56/552-022; FAX: 56/552-102 E-mail: ujszasz@pr.hu; Web: http://www.ujszasz.hu Ú j s z á s z V á r o s

Részletesebben

E L T E R J E S Z T É S. HARKÁNY VÁROS KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 2015. január 15-i ÜLÉSÉRE

E L T E R J E S Z T É S. HARKÁNY VÁROS KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 2015. január 15-i ÜLÉSÉRE Tárgy: Beszámoló a lejárt határidej határozatokról Melléklet: E L T E R J E S Z T É S HARKÁNY VÁROS KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 2015. január 15-i ÜLÉSÉRE EL TERJESZT : AZ EL TERJESZTÉST KÉSZÍTETTE: VÉLEMÉNYEZÉSRE

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. KÉSZÜLT: Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 26-án 15,00 órai kezdettel tartott soros, nyilvános ülésén.

JEGYZŐKÖNYV. KÉSZÜLT: Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 26-án 15,00 órai kezdettel tartott soros, nyilvános ülésén. JEGYZŐKÖNYV KÉSZÜLT: Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 26-án 15,00 órai kezdettel tartott soros, nyilvános ülésén. A TESTÜLETI ÜLÉS HELYE: A Polgármesteri Hivatal díszterme.

Részletesebben

Vajdácska Óvoda 3961 Vajdácska Fő út 100.. Telefon: 47/393-231 E-mail: vajdacskaovoda@gmail.com HÁZIREND. Készítette:

Vajdácska Óvoda 3961 Vajdácska Fő út 100.. Telefon: 47/393-231 E-mail: vajdacskaovoda@gmail.com HÁZIREND. Készítette: Vajdácska Óvoda 3961 Vajdácska Fő út 100.. Telefon: 47/393-231 E-mail: vajdacskaovoda@gmail.com HÁZIREND Intézmény OM - azonosítója: 202385 Készítette:.. intézményvezető aláírás Legitimációs eljárás -

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. május 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. május 25-i ülésére 4200-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. május 25-i ülésére Tárgy: Beszámoló a helyi gyermekvédelmi rendszer 2010. évi működéséről Az előterjesztést készítették:

Részletesebben

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység Szakmai program

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység Szakmai program Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység Szakmai program I. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék általános Szakmai programja II. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék tagintézményeinek

Részletesebben

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/2012. sz. jegyzőkönyve. a 2012. december 03-án megtartott üléséről

NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 13/2012. sz. jegyzőkönyve. a 2012. december 03-án megtartott üléséről NEMTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 13/2012. sz. jegyzőkönyve a 2012. december 03-án megtartott üléséről 2 3 Jegyzőkönyv Készült: Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. december

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Jobb Gyula, Posch János alpolgármesterek Árva Helga jegyző Fekete Ágota, Oberrecht Tamás, Veress Sándor képviselők

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Jobb Gyula, Posch János alpolgármesterek Árva Helga jegyző Fekete Ágota, Oberrecht Tamás, Veress Sándor képviselők J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Kulcs Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2012. március 28-án 16.30 órakor tartott nyílt testületi ülésén. Jelen vannak: Igazoltan távol: Jobb Gyula, Posch János alpolgármesterek

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika Város Önkormányzata élve a jogszabályok

Részletesebben

GONDOZÁSI KÖZPONT IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJÁNAK ÉS HÁZIRENDJÉNEK MÓDOSÍTÁSA

GONDOZÁSI KÖZPONT IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJÁNAK ÉS HÁZIRENDJÉNEK MÓDOSÍTÁSA ELŐTERJESZTÉS MEDGYESEGYHÁZA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. MÁJUS 27-ÜLÉSÉNEK BEJELENTÉSEK NAPIRENDI PONTJÁHOZ GONDOZÁSI KÖZPONT IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJÁNAK ÉS HÁZIRENDJÉNEK MÓDOSÍTÁSA Tisztelt

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS A L E L N Ö K É T İ L E L İ T E R J E S Z T É S. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. szeptember 27-i ülésére

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS A L E L N Ö K É T İ L E L İ T E R J E S Z T É S. a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. szeptember 27-i ülésére KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS A L E L N Ö K É T İ L E L İ T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. szeptember 27-i ülésére Tárgy: Beszámoló a gyermekvédelmi szakellátás helyzetérıl

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testülete. k ö z m e g h a l l g a t á s t

M E G H Í V Ó. Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testülete. k ö z m e g h a l l g a t á s t M E G H Í V Ó Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testülete k ö z m e g h a l l g a t á s t tart Balmazújváros Sportélete, lehetıségek a sportolásra Balmazújvároson

Részletesebben

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról Előterjesztő: Dr. Faragó Péter Társulási Tanács Elnöke Készítette: Aleva Mihályné Intézményvezető Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról A szociális

Részletesebben

2016. Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető

2016. Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető Ügyirat szám:ii/11/63/2016 Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat 2016. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RÉSZ

Részletesebben

Beszámoló az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról

Beszámoló az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal Humán-közszolgáltatási Osztály 1239 Budapest, Hősök tere 12. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Beszámoló az Önkormányzat gyermekjóléti és

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Jelen vannak: Szőllős Sándor polgármester. Szaniszló Tamás

Jegyzőkönyv. Jelen vannak: Szőllős Sándor polgármester. Szaniszló Tamás Jegyzőkönyv Készült: 2012. február 6-án Bocskaikert Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának hivatalos helyiségében tartott rendkívüli testületi ülésről. Jelen vannak: Szőllős Sándor polgármester

Részletesebben

A KÖZÖS FENNTARTÁSÚ NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA BORZAVÁR-PORVA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KÖZÖS FENNTARTÁSÚ NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA BORZAVÁR-PORVA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KÖZÖS FENNTARTÁSÚ NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA BORZAVÁR-PORVA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.2.Az SZMSZ hatálya... 4 1.3.Az SZMSZ felülvizsgálatának módja...

Részletesebben

Magonc Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata

Magonc Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata 1071 Budapest, Városligeti fasor 39-41. Szervezeti és Működési Szabályzata Az intézmény OM azonosítója: Készítette: 200535 Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma:../2015. ( ) az intézményvezető aláírása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 15-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 15-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 15-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Beszámoló Komló Város Önkormányzat 2013. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

Tárgy: A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatellátás átfogó értékelése

Tárgy: A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatellátás átfogó értékelése Ikt.sz.: 943/2016. Ügyintéző: Szűcsné Sáringer Ibolya Szatymaz Község Képviselő-testületének S z a t y m a z Tárgy: A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatellátás átfogó értékelése Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Tárgyalja a képviselő-testület 2013. március 31-i ülésén

Tárgyalja a képviselő-testület 2013. március 31-i ülésén 1./Napirend: Beszámoló a Pilisi Klastrom Közhasznú Kft. 2012. évi tevékenységéről (mérlegbeszámoló, könyvvizsgálói jelentés, közhasznúsági jelentés) tulajdonosi hatáskörben Tárgyalja a képviselő-testület

Részletesebben

3170/2014. Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt. József Attila. B u d a p e s t 2014.

3170/2014. Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt. József Attila. B u d a p e s t 2014. 3170/2014. A T á n c s i c s M i h á l y T e h e t s é g g o n d o z ó K o l l é g i u m S z e r v e z e t i é s M ű k ö d é s i S z a b á l y z a t a Mottó: mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes

Részletesebben

A Budatétényi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Házirendje

A Budatétényi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Házirendje A Budatétényi Kozmutza Flóra Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Házirendje 2014 Az intézmény nevelőtestülete elfogadta: 2014. december 10-én Ikt: Budapest,

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. január 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. január 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. január 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Az ÉMOP-4.2.1/A,B-11 kódszámú,

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület u. 2. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága 2014. június

Részletesebben

Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület Alapszabály

Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület Alapszabály Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület Alapszabály VI. számú módosítás és egységes szerkezetbe foglalás 1. Általános rendelkezések: Az egyesület neve: PÉCSI SZÉKESEGYHÁZ NAGYCSALÁDOS EGYESÜLET Rövidítése:

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Tájékoztató

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Tájékoztató Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Ikt. szám: 15166/2016. Tájékoztató Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2015. i ellátásáról Tisztelt Közgyűlés!

Részletesebben

Előterjesztés Átfogó értékelés Bicske Város Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2015. évi ellátásáról

Előterjesztés Átfogó értékelés Bicske Város Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2015. évi ellátásáról Előterjesztés Átfogó értékelés Bicske Város Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2015. évi ellátásáról 1. előterjesztés száma: 173/2016. 2. előterjesztést készítő személy neve: Zimmermann

Részletesebben

A L A P S Z A B Á L Y. I. fejezet Az egyesület neve, székhelye, jogállása

A L A P S Z A B Á L Y. I. fejezet Az egyesület neve, székhelye, jogállása A SMaragd Kecskemét és Vonzáskörzete Sclerosis Multiplexes Betegeinek Egyesülete, 6000 Kecskemét, Vörösmarty utca 12. (Pk. 60.120/2004.) alapszabályának (a továbbiakban: alapszabály) az idıközi, valamint

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 106/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Értékelés Budapest Főváros IX.

Részletesebben

10/2015. sz. jegyzőkönyv

10/2015. sz. jegyzőkönyv 10/2015. sz. jegyzőkönyv Készült: az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárban megtartott munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésről, mely 2015. május 28-án 17 óra 00 perckor kezdődött. Jelen vannak:

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. február 25-ei ülésére

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. február 25-ei ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés Elnöke VI. 242/2010. E LİT E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2010. február 25-ei ülésére Tárgy: A Komárom Esztergom Megyei Önkormányzat által fenntartott

Részletesebben

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata 2005 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések....1 2. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja...1 2.1. Az SZMSZ...1 2.2.

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2009. április 30-i rendkívüli ülésére beterjesztett anyagok. I./A kötet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2009. április 30-i rendkívüli ülésére beterjesztett anyagok. I./A kötet Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2009. április 30-i rendkívüli ülésére beterjesztett anyagok I./A kötet M E G H Í V Ó... 2 Bizottsági ülések időpontjáról tájékoztatás... 3 A személyes gondoskodást

Részletesebben

Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online.

Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online. Sárospatak Város Önkormányzata Képviselı-testülete 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: spatak.ph@t-online.hu 2800-2/2008. J e g y z ı k ö n y v Készült: Sárospatak

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Távol maradt bejelentéssel: Horváth Ferencné képviselı

Jegyzıkönyv. Távol maradt bejelentéssel: Horváth Ferencné képviselı Jegyzıkönyv Készült Kadarkút Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 28. napján 14 00 órakor a Polgármesteri Hivatal tanácstermében kezdıdı nyilvános képviselı-testületi ülésérıl. Jelen

Részletesebben

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. február 11-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. február 11-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből 0 K I V O N A T Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. február 11-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Ercsi Szociális Szolgálat Szakmai

Részletesebben

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről.

9. s z á m ú. Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. 9. s z á m ú J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült a 2011. április 28-án megtartott képviselő-testületi ülésről. Képviselő-testületi ülés helye: Művelődési Ház /Jobbágyi Lakótelep 7. Ép./ Jelen voltak: Farkas

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Kaskantyú Község képviselő - testületének 2011. február 15. napján (kedd) 16 30 órai kezdettel megtartott üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Kaskantyú Község képviselő - testületének 2011. február 15. napján (kedd) 16 30 órai kezdettel megtartott üléséről. Kaskantyú Községi Önkormányzat Képviselő - Testülete 1/2011. Test. ül. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Kaskantyú Község képviselő - testületének 2011. február 15. napján (kedd) 16 30 órai kezdettel megtartott

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata. Táborfalva Nagyközség Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Felülvizsgálata Táborfalva Nagyközség Önkormányzata 2016. március 29. Türr István

Részletesebben

Dr. Solymos László Várospolitikai Alpolgármester. Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2009.

Dr. Solymos László Várospolitikai Alpolgármester. Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2009. Előterjesztő: Dr. Solymos László Várospolitikai Alpolgármester Iktatószám: 01/37601-7/2010. Tárgy: Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2009. évi ellátásáról Melléklet:

Részletesebben

Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal. Szervezeti és Működési Szabályzata

Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal. Szervezeti és Működési Szabályzata Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzatot Bajót Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 19/2013. (III.12.) számú határozatával, Nagysáp

Részletesebben

BUDAPEST XVI. KERÜLET SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ FELÜLVIZSGÁLATA BUDAPEST FŐVÁJROS. l, XVI. KERÜLETI BUDAPEST 2006.

BUDAPEST XVI. KERÜLET SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ FELÜLVIZSGÁLATA BUDAPEST FŐVÁJROS. l, XVI. KERÜLETI BUDAPEST 2006. Elfogadta 655/2006. (XII. 13.) Kt. hat. BUDAPEST XVI. KERÜLET SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ FELÜLVIZSGÁLATA BUDAPEST FŐVÁJROS l, XVI. KERÜLETI BUDAPEST 2006. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Petőfi Sándor Általános Iskola. Komárom. Szervezeti és Működési Szabályzat

Petőfi Sándor Általános Iskola. Komárom. Szervezeti és Működési Szabályzat Komárom Jóváhagyta: Komárom, 2013. Szabó Tamásné igazgató 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. TARTALOMJEGYZÉK... 1 2. Általános rendelkezések... 5 2.1. A szervezeti működési szabályzat célja, tartalma, jogszabályi alapja...

Részletesebben

Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált. Központja. Szakmai beszámoló. 2011. évről

Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált. Központja. Szakmai beszámoló. 2011. évről Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált Központja Szakmai beszámoló 2011. évről 2012. április 1 Szociális munka emberi mű, ezért mindig és mindenkor kudarccal fenyeget. Semmiféle módszertani

Részletesebben

Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás Együttműködési megállapodás 50/2012. (II. 23.) Kt. határozat melléklete Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala, valamint az önállóan működő költségvetési szerv

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. Szavazáskor jelen volt 6 képviselő.

J E G Y ZŐKÖNYV. Szavazáskor jelen volt 6 képviselő. 1260 1269 J E G Y ZŐKÖNYV Készült: Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. november 26-án (csütörtökön) 15 00 órakor megtartott Képviselő-testület nyílt ülésén. Helye: Községháza emeleti

Részletesebben

DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2011-2016.

DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2011-2016. DÉVAVÁNYA VÁROS BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2011-2016. I. Bevezető Az 1989. évi politikai rendszerváltást követően jelentős társadalmi, gazdasági és politikai változások következtek be társadalmunkban. Ezen

Részletesebben

MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 1 Ikt. szám: 508-14/2013. MARTONVÁSÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 14. számú j e g y z ő k ö n y v Készült: 2013. június 4-én megtartott soron kívüli üléséről 2 J e g y z ő k ö n y v Készült:

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Pomáz Város Önkormányzata 18/2012. ÖTÜ. J E G Y Z İ K Ö N Y V Felvéve: Pomáz város Önkormányzat Képviselı-testülete által 2012. 12.11-én tartott Képviselı-testületi ülésen a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Részletesebben

K i v o n a t. a Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testület 2014. július 9-i ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. a Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testület 2014. július 9-i ülésének jegyzőkönyvéből Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2014. K i v o n a t a Kiskunmajsa Városi Önkormányzat Képviselő-testület 2014. július 9-i ülésének jegyzőkönyvéből /Kihagyva a kihagyandókat!/ Kiskunmajsa

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Tolna Megyei Önkormányzat Móra Ferenc Általános Iskolája 7200 Dombóvár, Szabadság u. 18. Tel./Fax.: 74/466-326 E-mail: moradomb@freemail.hu Szervezeti és Működési Szabályzat Készítette: Krauss Péter igazgató

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT . SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Dunaharaszti Mese Óvoda OM: 032976 2330 Dunaharaszti, Temető u. 26. 06-24/531-760 mese@dunaharaszti.hu Intézmény OM - azonosítója: Készítette: Tóthné Szatmári Ágnes..

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 10-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 10-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 10-én megtartott soros nyílt üléséről készült jegyzőkönyv T a r t a l o m: Jegyzőkönyv Jelenléti ív Mellékletek Határozat száma 1/2012.(II.10.)

Részletesebben

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007.

BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA 2007. BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2007. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A szociális és gyermekjóléti szolgáltatástervezés.... 2 1.1.

Részletesebben

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JOGI HÁTTERE 1.1 Hatályba lépése 1.2 Az SZMSZ kiterjedése 2. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan volt távol: Maximovits László alpolgármester.

JEGYZŐKÖNYV. Igazoltan volt távol: Maximovits László alpolgármester. JEGYZŐKÖNYV Készült: Járdánháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 13-án, 16.00 órától a Polgármesteri Hivatalban megtartott ülésén. Jelen vannak: Kovács Gábor polgármester, Berecz

Részletesebben

Iratkezelési Szabályzat

Iratkezelési Szabályzat Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája 1.Általános rendelkezések A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma,

Részletesebben

43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történ ő finanszírozásának részletes szabályairól

43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet. az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történ ő finanszírozásának részletes szabályairól A jogszabály mai napon hatályos állapota 2009.04.02 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történ ő finanszírozásának részletes szabályairól A kötelez

Részletesebben

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése 2011. május 25-i ülésére a kamara 2010. évben végzett munkájáról Előterjesztő: Dr. Sziráki András elnök 2 Tisztelt Küldöttgyűlés!

Részletesebben

Balatonlelle Város Önkormányzata 6/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Balatonlelle Város Önkormányzata 6/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról 1 Balatonlelle Város Önkormányzata 6/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról Balatonlelle Város Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. április 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2007. évi értékelése Elıkészítette: Tárnok Lászlóné osztályvezetı Igazgatási osztály, Bimbó Mária Gyámhivatali csoportvezetı, Károlyi Szilvia gyámügyi ügyintézı,

Részletesebben

Egységes óvoda és bölcsőde szervezeti és működési szabályzata

Egységes óvoda és bölcsőde szervezeti és működési szabályzata Egységes óvoda és bölcsőde szervezeti és működési szabályzata Tarnaörsi Óvoda és Közművelődési Intézmény OM azonosító:201922 2013. Készítette: Antal Ágnes óvodavezető Tartalomjegyzék 1. Bevezető 2. Az

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 2410/2011. 16. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a szociális

Részletesebben

Hatályba lépés ideje: 2013. december 21.

Hatályba lépés ideje: 2013. december 21. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Szervezeti és Működési Szabályzata Hatályba lépés ideje: 2013. december 21. T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Serényfalva, Kossuth L. út 63.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Polgármesteri Hivatal tanácsterme Serényfalva, Kossuth L. út 63. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Serényfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 30-án 16:00 órai kezdettel megtartott munkaterv szerinti nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak:

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2013. április 25-én (csütörtök) 10.00 órára

M E G H Í V Ó. 2013. április 25-én (csütörtök) 10.00 órára BALATONFENYVES KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL Balatonfenyves, Kölcsey u. 27. Tel: 85/560-158, Fax: 85/361-802 E-mail: polgarmester@balatonfenyves.hu M E G H Í V Ó a Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Szivárvány Óvodában!

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Szivárvány Óvodában! 1 Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Szivárvány Óvodában! Az elkövetkező években azt a felelősséget vállaltuk, hogy az Önök segítői leszünk a gyerekek nevelésében. Ebben a munkában akkor leszünk

Részletesebben

35/2015. (IV.30.) KT.

35/2015. (IV.30.) KT. JEGYZŐKÖNYV 10 015-13/2015./F FÜLÖP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. április 30-án de. 9,00 órakor TARTOTT SOROS NYÍLT ÜLÉSÉRŐL Hozott rendeletek: 6/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

ERZSÉBETVÁROSI NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

ERZSÉBETVÁROSI NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ERZSÉBETVÁROSI NEVELÉSI TNÁCSDÓ 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10. Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZBÁLYZT 2009. 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZBÁLYZT CÉLJ, TRTLM,

Részletesebben

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete. A szociális ellátások helyi rendszeréről

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete. A szociális ellátások helyi rendszeréről Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelete A szociális ellátások helyi rendszeréről (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) (A szöveg

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült:

JEGYZŐKÖNYV. Készült: JEGYZŐKÖNYV Készült: Gyula Város Polgármesteri Hivatal Ovális tárgyaló termében (5700.Gyula, Petőfi tér.3.) 2012. február 15-én 09.30 órakor kezdődő a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Társulási

Részletesebben