4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive"

Átírás

1 4. óra A számítógép felépítése Memória RAM ROM Beviteli eszközök: Billentyűzet Egér, Scanner Mikrofon, Kamera Digitális fényképezőgép CPU ALU CU Kiviteli eszközök: Monitor Hangfal Nyomtató Plotterek Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive CPU = Central processzor unit = központi feldolgozó egység = processzor. Belső memóriája a regiszterek, méretét bitben mérik. A processzorok frekvenciáját, órajelét MHz-ben (megahertz) mérik. Feladatai: Számítógép működését vezérli Perifériákkal kapcsolattartás Adatforgalom a perifériákkal Matematikai műveletek elvégeztetése Memórián belüli forgalom lebonyolítása ALU = Arithmetic and Logic Unit = Arimetikai és Logikai egység CU = Control Unit = vezérlő egység Memória = tárolási egység. RAM = Random Access Memory = véletlen elérésű memória. Ide kerülnek a futó programok és az általunk használt adatok. Többször írható és olvasható, tartalma kikapcsoláskor kitörlődik. Mérete: 32 MB, 64 MB,128 MB, 256 MB (1 GB 16 GB) ROM = Read Only Memory = csak olvasható memória Egyszer írható és végtelenszer olvasható. Tartalma kikapcsolás után is megmarad. Mérete: KB vagy MB mérhető 5. óra Háttértárolók és működésük Winchester vagy merevlemezes meghajtó = HDD = Hard Disk Drive Több lemez, fémből készült. Kapacitása 260 GB-tól 1,5 TB-ig terjed. A winchester felosztható részekre = partíciókra. Mágneses. RACK=cserélhető Külső winchesterek (USB) CD = Compact Disk 5,25 átmérője 1.

2 Egyszer írható: CD-R, többször írható CD-RW. Kapacitása MB. Lézeres. DVD = Digital Versatile Disk Kapacitása 4,7 GB -tól 17,4 GB-ig. (8,54 GB a kétoldalas) Hasonlít a CD-hez a működése. Streamer mágneses szalagos tároló egység Felépítése hasonlít a magnóéhoz, adatok biztonsági mentésére használják. Pendrive Mérete: GB, USB (Univerzális Soros Busz) csatlakozó 6. óra Kettes számrendszer ASCII kódrendszer 8 bit = 256 féle szám ábrázolása Példa: 1.) Váltsuk át a tízes számrendszerbeli számot a kettes számrendszerbe! Kettővel kell osztani. Alá írjuk a hányadost, mellé a maradékot. A kettes számrendszerbeli szám összeolvasása lentről felfelé történik Kettes számrendszerbeli alakja: ) Váltsuk át a kettes számrendszerből a számot a tízes számrendszerbe! Kettes számrendszerbeli szám: Lentről fölfelé írjuk. Kettővel szorozzuk és hozzáadjuk a maradékot Start menü Programok Kellékek Rendszereszközök 7. óra Lemezkezelő programok (Winchester) 2.

3 ScanDisk (Logikai hiba nyilvántartási hiba FAT fájl elhelyezési táblázat. Fizikai hiba lemez felület, mágneses réteg sérült. ) Töredezettség mentesítő (állomány különböző helyeken levő darabjait egymás mellé másolja) Rendszer lemez: olyan lemez, amelyről indítani lehet a számítógépet, operációs rendszert. 8. óra Tömörítés és kicsomagolás Tömörítés: az eredeti állomány méretét adatvesztés nélkül csökkentjük. Becsomagolás: az a folyamat, melynek során több állományt, egy állománnyá alakítunk. Kicsomagolás: visszaalakítjuk az eredeti állományokat. Önkicsomagoló állomány: egy EXE kiterjesztésű tömörített állomány, amelyet ha elindítunk, akkor megkapjuk az eredeti állományokat és könyvtárakat. Tömörítő programok: ARJ, RAR, WinArj, WinRar, WinZip Tömörítés menete: Kinyitom azt a mappát, ahova szeretném becsomagolni Kijelölöm a becsomagolni kívánt állomány(okat). Fájl menü Becsomagolás parancs Kiválasztom a tömörítő programot (WinZip) Megadom az útvonalat OK Kicsomagolás menete: Kijelölöm az állományt (tömörített) Fájl menü Kicsomagolás parancs Megadom az útvonalat (hova tegye) Ok Önkicsomagoló állomány készítése Kijelölöm a becsomagolni kívánt állományokat. Fájl menü Becsomagolás parancs Kiválasztom a tömörítő programot (WinZip) Önkicsomagoló ZIP fájl készítése Megadom az útvonalat OK 9. óra Vírus fogalma és víruskeresők Vírusok speciális programok. o Képesek önmaguk sokszorosítására o Önmaguk terjesztésére o A felhasználó tudta nélkül tevékenykedik o Működésük célja a károkozás Megelőzése: o Csak gyári lemezeket használjunk a programok telepítésére o Más lemezeket mindig ellenőrizzük 3.

4 o Fontos adatokról készítsünk biztonsági másolatot o Rendszeresen végezzünk vírusirtást (vírusirtó programokkal) Milyen jelek mutatnak vírus tevékenységre? o Állományok mérete megnő o Megváltoznak a könyvtárbejegyzések o Szabad memória indokolatlan növekedése o Hibás lemezterület indokolatlan növekedése o Zene szólal meg, lepotyognak a betűk o A számítógép váratlanul újraindul o Lassabban futnak a programok o Lemez kötetcímkéje megváltozik Vírus fajták o Fájl vírus: az állományba épülnek be. (exe, com, dll) o Makro vírus: Microsoft Office programjaihoz kötődik. (word, excel, outlook, power point) o Boot vírus: a program indításakor aktivizálódik (a boot a lemez első szektorában) Vírusirtó programok: Scan, Tbav, F-Prot, ChkVir, Norton Antivírus, NOD32 antivírus, Panda, Smart Secury, F- Secure 12. óra Könyvtári óra - ismétlés 1. A raktári rendről tanultak felidézése: Szépirodalmi művek raktári száma a Cutter- szám egy betűből, egy számból áll. Mit jelent a betű, mit jelent a szám? Miben különbözik a könyvtári betűrend a magyar betűrendtől? Hogyan soroljuk be a könyveket? Ismeretközlő művek raktári száma két soros (szakjelzetből és Cutter-számból áll) Mi az alapja a témákba sorolásnak? Hány főosztálya van az ETO-nak? Mely főosztályokat illik tudni egy általános iskolásnak? Hogyan bonthatók tovább a főosztályok? Hány számjegyűek a szakjelzetek? Miért van szükség itt is Cutter számra? 2. Feladat: Móra Ferenc: Mondókák és mesék Mark Twain: Koldus és királyfi Földrajzi személyek lexikona Csodaország A-tól Z-ig Árgyélus és Tündérszép Ilona Ki kicsoda a művészetben? A.A. Milne: Micimackó Magyarország madarai Raktári jelzetek: M68, M86, T C 83 A81 M16 K45 F85 3. A könyv részeinek ismétlése: Könyves füzet bemutatása Gerinc, puha fedél, védőborító, fülszöveg nincs, ragasztott Védőlap, előzéklap nincs Címlap homlokoldalán: Főcím, alcím, szerző, kiadásjelzés Impresszum teljes: Kiadó, kiadás helye, kiadás éve 4.

5 Címlap verzójának adatai: Támogató, köszönet, közreműködő Szerzői jogvédelem hiányzik Kolofon adatai (nem hátul találhatók, hanem itt a verzón) felelős kiadó, ISBN szám, nyomdai adatok hiányzik a darabszám Hátul a kolofonként csak a nyomda szerepel 4. A könyv belső felépítése: számozott oldal Kedves olvasó (előszó) old. a könyv anyaga 127.o. útravaló (utószó) felhasznált irodalom Szakrendi jelek Kislexikon Tartalomjegyzék (itt nincs külön mutató, elegendő a tartalomjegyzék az eligazodáshoz) 13. óra Segédkönyvek: szótár, lexikon, enciklopédia 1. Egészítsd ki a hiányos szöveget a Könyves füzet 57. oldala segítségével! Lexikon: címszavai. követik egymást. Fajtái:. pl. :. Enciklopédia: a szó jelentése: A tudományok..vagy.. bemutató mű. Elrendezése. Az ilyen típusú enciklopédiákban,.. segíti az. Fajtái: enciklopédiák, pl. enciklopédiák, pl. Szótár: Ha a segítségért a szótárakhoz folyamodunk. Lehetnek: pl.. pl. A kézikönyvtár fontos részét képezik, mert belőlük a tanuláshoz szükséges fontos információkat szerezhetünk. Közös bennük a tömörség és a gyors tájékozódást segítő mutatók léte. 2. Az itt felsorolt lexikonok melyik fajtájához tartozik! Általános vagy szaklexikon? Írd mellé az Á vagy SZ betűt! Akadémiai kislexikon Irodalmi alakok lexikona Móra lexikon Zenei lexikon Magyar néprajzi lexikon Képes gyermeklexikon Világirodalmi lexikon Magyar nagylexikon Új magyar lexikon Művészeti lexikon 5.

6 3. Mit jelent az irreális kifejezés? Keresd ki az Idegen szavak szótárából! 4. Hol, melyik lexikonban keresnéd az alábbi címszavakat? Párosítsd a lexikon nevét a fogalommal! 1.) Magyar irodalmi lexikon a.) Tízparancsolat 2.) Opera lexikon b.) drágakőművesség 3.) Művészeti lexikon c.) La Fontaine 4.) Világirodalmi lexikon d.) magyaros verselés 5.) Képes bibliai lexikon e.) római operaházak 6.) Természettudományi lexikon f.) Szaturnusz 5. Ismerkedjünk meg a Képes gyermekenciklopédiával! a) A címszavak listája a oldalon található. b) A könyv első címszava c) A könyv utolsó címszava: d) A "könyvek" címszó oldalszáma:. e) Az Iszlám címszónál keresd meg mi a Korán! Írd le egy mondattal! 6. A Magyar szinonimaszótárból keresd meg a következő címszavakat és írd le a szavak szinonimáit! ábrázol :.. beszélget: dac:. készül : suttog:. 7. A Magyar értelmező kéziszótárból keresd ki, olvasd el az alábbi címszavakat, majd egészítsd ki a meghatározásokat! atilla : Zsinórozott bokály : Egyfülű, karcsú, mázas.. gesztikulál: Beszédét... lúgkő: Fehér, kristályos.. lebzsel:.tölti idejét. kobold: Csintalan.szellem. 14. óra Segédkönyvek használata 1.) Mit jelent a következő rövidítés? Keresd meg a szótár rövidítésjegyzékében! gyak.... ált ) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le, hogy hányadik oldal, hányadik hasáb, hányadik címszava! földség... rabonbán... 3.) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le a szó második jelentését! habitus... szaldó... 6.

7 4.) Keresd meg a következő címszót a szótárban! Írd le, hogy milyen másik szóra utalnak! gelencsér... lábos... 5.) Keresd meg a címszót, és állapítsd meg, hogy milyen eredetű! bodnár... taxa... 6.) Keresd meg és írd le a jelentését! Mi a gatyamadzag? Mi a vajvirág? ) Keresd meg a címszavakat a szótárban, olvadd el a szócikket! Állapítsd meg, hogy igaz vagy hamis-e az állítás! Horka: horkoló személy Forróvérű: piros vérű Rubeola: rózsahimlő Tóra: Mózes öt könyve 15. óra Szövegszerkesztés lépései o A szöveg begépelése. o A szöveg mentése (Fájl menü \ Mentés parancs). o A szöveg formázása (Karakter és bekezdésformázás). o A formázott szöveg mentése. o A szöveg nyomtatása (Fájl menü \ Nyomtatás parancsa). Szövegegységek o Karakter: betűk, számok és egyéb jelek. o Bekezdés: két enter közötti szövegrész. o Szakasz: több bekezdést tartalmazó egység. o Dokumentum: legalább egy bekezdésből épül fel. Pl. levél, könyv Egy oldal részei: élőfej felső margó bal margó Szövegtükör jobb margó kötés margó élőláb alsó margó Szöveg begépelése: o Új bekezdés o Új sor o Új oldal Enter Shift + Enter CTRL + Enter 7.

8 Szövegrészek mozgatása: o Másolás: a szöveg az eredeti helyén is megmarad o Áthelyezés: a szöveg az eredeti helyéről törlődik (kivágás) Lap elrendezés menü Oldalbeállítás menü Margók Papírméret Elrendezés (élőfej és élőláb) Beszúrás menü Élőfej, élőláb (dátum és idő beszúrása, szöveg írása), oldalszám. Office gomb Nyomtatás: Nyomtatási kép Minden oldal Aktuális oldal Oldalak Kijelölt szöveg Példányszám 16. óra Felsorolás és számozás Hasábok és iniciálé Kezdőlap menü Felsorolás és számozás o Felsorolás o Számozott o Többszintű Lap elrendezés menü Hasábok o Egy o Kettő o Három Választóvonal Beszúrás menü Iniciálé Elhelyezés: nincs, süllyesztve, margón Beállítások: betűtípus, süllyesztés sorokban, távolság a szövegtől 17. óra Szegély és mintázat Kijelölés Tervezés menü Szegély és mintázat o szegély (cím vagy szöveg) o oldalszegély elhelyezése o mintázat (színek választása) Beszúrás menü Szimbólumok 8.

9 18. óra Táblázat készítése Beszúrás menü Táblázat menü Táblázat celláinak kijelölése (oszlop, sor) Táblázat menü Beszúrás o Oszlopok o Sorok o Cellák Kijelölés Elrendezés menü o Cellák egyesítése o Cellák felosztása o Cella magasság és szélesség o Cella törlése o Beszúrás (alul, felül, jobb, bal) o Cella méret (sor, oszlop, cella) 19. óra Tabulátorok Kezdőlap menü Bekezdés eszköztár Tabulátorok Pozíció (cm) Igazítás: jobbra, balra, középre, decimális, vonal Kitöltés: nincs, pontozott, szaggatott vonal, folytonos vonal Tabulátor ikonjai: o Balra igazítás o Jobbra igazítás o Középre igazítás o Decimális igazítás 22. óra Hálózatok csoportosítása Hálózat: két vagy több számítógép összekapcsolása, együttműködése. (Network) Server központi, kiszolgáló gép rendelkezésre bocsátja az állományokat, a programokat, az erőforrásokat Workstation (Kliens) munkagépek munkát végez, használja Hálózatok célja: o Adatok, programok közös használata pl. word o Hardver erőforrások közös használata pl. nyomtató o Kommunikálás, üzenetküldés, elektronikus levelezés pl. 9.

10 Méret szerinti csoportosítása: o LAN helyi hálózat pl. iskola, iroda (vezeték nélküli csatlakozás egy épületen belül) o MAN városi hálózat pl. OTP, Posta o WAN kiterjedt hálózat, országokat és földrészeket köt össze pl. Internet o PAN személyi hálózat, vezeték nélküli (mobil telefon és laptop összekapcsolása) Számítógépek összekötése: o Vezeték nélküli: fény, rádióhullám o Vezetékes: sodrott érpár (telefonkábel) o koaxikális kábel (TV, videó) üvegszálas kábel Topológia: hálózatok fizikai felépítése, gépek összeköttetése o Sín o Gyűrűs o Csillag HUB ROUTER ISDN ADSL jelerősítő, elosztó (iskolában Switsh) speciális számítógép, Internettel való kapcsolattartása speciális telefon szabvány, Internetre való csatlakozás Szélessávú telefonos hálózat 23. óra Gépek azonosítása az Interneten Az Interneten minden gépet egy cím azonosít. Az IP (Internet Protokoll) cím négy darab egész számból áll, pontokkal elválasztva. Az egyes számok 0 és 255 közöttiek lehetnek. Protokoll = nyelvi formai szabályok az Interneten, gépek közötti kommunikáció, közös nyelv. Pl IP cím a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium egyik kiszolgáló (server) gépét azonosítja az Interneten. Egy másik azonosítási rendszer, amelyben minden gépet egy karaktersorozat azonosít. Egy ilyen úgynevezett domain neves címet szavak alkotnak, ponttal elválasztva. Pl. server.fazekas-debrecen.sulinet.hu vagy

11 A fordítást gépek (úgynevezett DNS szerverek) végzik el helyettünk automatikusan, ezért nekünk elegendő a domain neves címeket ismernünk, amelyet Internet címnek is szoktak nevezni. DNS (Domain Name Server) olyan rendszer, amely a nevek és címek nyilvántartását és egymáshoz rendelését végzi. server: a gép nevét adja meg (a helyi hálózatban) fazekas-debr: az alhálózatot azonosítja sulinet: az országos hálózat (WAN) hu: országot azonosítja ( Magyarország ) Az utolsó szó az intézmény jellegére is utalhat. (USA) edu: com: mil: org: oktatási intézmények kereskedelmi intézmények katonai intézmények független társadalmi szervezet 24. óra Levelezés az Interneten Az Internet elektronikus levelezési szolgáltatása segítségével üzeneteket (szöveget - levelet) küldhetünk, és csatolhatunk hozzá egyéb (kép, hang, dokumentum tartalmú) állományokat is. Az elektronikus levelek továbbítását levelező szerverek végzik, amelyek össze vannak kötve az Interneten keresztül. Ezeken a postahivatalok -on létrehozhatók postafiókok, amelyeknek neve, azonosítója van. Pl. postafiók@gépcím kovacsj@server.fazekas-debr.sulinet.hu kovacsj@fazekas-debr.sulinet.hu Citromail készítése Regisztráció: név azonosító jelszó (kisbetű, ékezet nélkül, min. 5 karakter, egy szó) pl. ruzsonyine@citromail.hu felhasználó név azonosítója levelező program neve ország azonosítója elválasztó pl. pedell.n@elender.hu helyi hálózatban elválasztó szervezet neve ország azonosítója használt név gépazonosító További levelező programok: vipmail.hu, fibermail.hu, t-online.hu, hotmail.hu, fre .hu, gmail.com, chello.hu Csevegő programok, közösségi oldalak IRC (Internet Relay Client), mirc, Chat, MSN, Myvip, Iwiw, Skype, Facebook stb. Barátok, üzletfelek és ismerősök közötti kapcsolatra épülő rendszerben lehetséges keresni, üzenetet váltani vagy egyéb adatokat, információkat cserélni. 11.

12 Illemszabályok o Köszönés Ahogy a való életben is, úgy virtuálisan is illik köszönni érkezéskor és távozáskor. o Kiabálás A chat közösségében kialakult szokás a csupa nagybetűt KIABÁLÁSNAK tekinteni. o Kéretlen üzenetek Senki se szereti, ha fölösleges üzenetekkel zaklatják (Spam). o Kéretlen üzenetek közösségben. Az értelmes vagy értelmetlen, túl hosszú vagy túl rövid, pár betűből vagy egyéb karakterből álló üzenetek 25. óra World Wide Web WWW információs lapokból, oldalakból áll, melyen szöveg mellett rajz, kép, hang, digitális videofilm is lehet. A lapok felépítését úgynevezett HTML nyelven írt állományok adják meg. Kiterjesztése: htm vagy html. Hyperlink: aktív helyek vagy ugrópontok. Kéz alakot vesz fel. Webhely: olyan oldalak, amelyeket egy személy vagy szervezet állít össze. Webserveren v. hoston helyezkedik el. Honlap = kezdőlap. Vállalatoknak, cégeknek, iskoláknak, magánszemélyeknek is lehet. kezdődik. (Hyper Text Transfer Protokoll) Pl. Magyarország honlapja Iskolánk honlapja Kulcsszavas keresők: Webkeresők Tematikus keresők: Legnépszerűbb böngésző programok: o Microsoft Internet Explorer o Netscape Navigator o Opera (magyar) o Mozilla Firefox o Google Chrome URL: egyes lapok, állományok címzésére szolgál. (Uniform Resource Locator = egységes Forrás Azonosító) http állomány átvitele ftp állomány átvitel, letöltés mailto levélküldés Keresés szűkítése Konyha + művészet Konyha berendezés Petőfi Sándor kéz* ( pl. kézimunka, kézfogás ) Keresés bővítése Teréz and hittérítő (és) Kerékpár or bicikli (vagy) Könyvtár not nemzeti (nem) 12.

13 E kereskedelem - webáruház termékek keresése, vásárlása Interneten Elektronikus könyvek könyvek olvasása Interneten 26. óra Mentések Internetről HTML állományt Fájl menü \ Mentés másként (File \ Save As) A lapon szereplő képet Jobb egér gomb \ kép mentése másként (háttértárolóba s:\ Képek) (Save Image As) Háttérképet Jobb egér gomb \ háttér mentése (tapétának menteni) Kijelölt szöveget Szerkesztés menü \ Másolás Word megnyitása Jobb egér gomb \ Beillesztés Office menü \ Mentés Videók letöltése Internetről Digitális zene TV használata 29. óra Algoritmusok Algoritmus: Folyamatok elemi részekre bontása. Utasítások véges számú és pontos leírása Utasítások meghatározott sorrendben legyenek Algoritmus leíró eszközök: o Mondattal (szöveges) o Mondatszerűen (vázlat jellegű) o Grafikus (rajzos, képek) o Folyamatábrával (különböző geometriai idomok használata) o Struktogram Folyamatábra részei Program kezdete Program vége Műveletvégzés Adat bemenet Adat kimenet Eldöntés, elágazás 13.

14 Ciklus vagy ismétlés Folytatás Programírás lépései 1.) Feladat megfogalmazása (pontos, érthető legyen) 2.) Algoritmus készítése (algoritmus leíró eszközök) 3.) Kódolás (algoritmus átírása program nyelvre) 4.) Tesztelés (hibakeresés és javítása) 5.) Dokumentálás o felhasználói (géptípus, konfiguráció, programtelepítés, hibák keresése) o fejlesztői (algoritmus részletes leírása, adatok program teljes listája) 30. óra Eljárás fogalma Új eljárás készítésének menete Intéző megnyitása Elemek menü Eljárás hozzáadása Eljárás neve (pl. négyzet) Utasítássor beírása OK Eljárások vezérlési szerkezete Tanuld négyzet ism 4 [e 100 j 90] Tanuld eljárásnév Utasítások Eljárások egymásba ágyazása Projekt megnyitása: Fájl menü \ Megnyitás \ meghajtó \ mappák \ név.imp Tanuld ház négyzet e 60 j 30 háromszög b 30 h 60 Tanuld torony négyzet e 60 ház h 120 Tanuld templom torony j 90 e 60 b 90 négyzet 14.

15 Képek mentése Lap menü Rajzlapmentés Meghajtó, mappa megnyitása (S:\Logo\Kép) Állomány nevének beírása (ház.png) Vonat rajzolása Eljárások: négyzet (60), téglalap (60, 120), háromszög (60), kicsikör (1/3) fülke, orr, kerekek, vonat Fülke: téglalap e 60 négyzet j 90 e 60 b 90 négyzet j 90 e 60 b 90 h 60 Orr: téglalap e 60 j 90 e 60 háromszög e 60 b 90 h 60 Kerekek: ism 4 [b 90 e 60 j 90 kicsikör] Vonat: tv! 5 fülke orr kerekek Tanuld kör ism 360 [e 1 j 1] Tanuld kiskör ism 360 [e 1/2 j 1] Tanuld kicsikör ism 360 [e 1/3 j 1] Tanuld nagykör ism 360 [e 2 j 1] 31. óra A kör rajzolása Tanuld félkör ism 180 [e 1 j 1] Tanuld kisfélkör ism 180 [e 1/2 j 1] Tanuld negyedkör ism 90 [e 1 j 1] Tanuld virág1 ism 5 [kör j 360/5] 15.

16 Tanuld virág2 ism 7 [kör j 360/7] Tanuld körök1 ism 4 [kiskör b 90 félkör] Tanuld körök2 ism 4 [kiskör negyedkör] 32. óra Eljárások készítése változókkal Tanuld négyzet :oldalhossz ism 4 [e :oldalhossz j 90] Tanuld háromszög :oldalhossz ism 3 [e :oldalhossz j 360/3] Tanuld ház :oldalhossz négyzet :oldalhossz e :oldalhossz j 30 háromszög :oldalhossz b 30 h :oldalhossz Tanuld poligon :oldal :hossz :szög ism :oldal [e :hossz j :szög] Pl. poligon vagy poligon

{simplecaddy code=1005}

{simplecaddy code=1005} {simplecaddy code=1005} Könyvünk célja, hogy az Internetről és annak használatáról olyan általános ismeretanyagot adjon, melynek segítségével bárki tudja majd használni a hálózatot és szolgáltatásait.

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

8. osztály. Felhasznált tankönyv: Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen, 2009; 2009

8. osztály. Felhasznált tankönyv: Pedellus Tankönyvkiadó, Debrecen, 2009; 2009 8. osztály Évi óraszám: 36 óra Órakeret Javasolt óraszámfelosztás témakörök szerint: I.Táblázatkezelés 10 óra II. Szövegszerkesztés 8 óra III.Internet, adatgyűjtés 5 óra IV.Algoritmizálás 4 óra V.Adatbázis

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

INFORMATIKA 5. évfolyam

INFORMATIKA 5. évfolyam INFORMATIKA 5. évfolyam Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 37 Tematikai egység 1. Az informatikai eszközök használata 2. Alkalmazói ismeretek 2.1. Írott és audiovizuális dokumentumok elektronikus létrehozása

Részletesebben

Rövidített felhasználói kézikönyv. H.264 ( 4/8/16 csatornás) Digitális video rögzítő

Rövidített felhasználói kézikönyv. H.264 ( 4/8/16 csatornás) Digitális video rögzítő Rövidített felhasználói kézikönyv H.264 ( 4/8/16 csatornás) Digitális video rögzítő EVD-04/100A1HCE EVD-08/100A1HCE EVD-16/100A1HCE EVD-04/100A1HCB EVD-08/100A1HCB EVD-16/100A1HCB Használja az ajánlott

Részletesebben

INFORMATIKA E42-101 I. előadás Facskó Ferenc egyetemi adjunktus Adat Információ Adat: a világ állapotát leíró jel Információ: adat értelmezési környezetben (dimenzió, viszonyítás) Tudás: felhalmozott,

Részletesebben

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok Tudáspróba Informatika felmérő feladatok 1. Vezesd a mágneslemezt a számítógépbe! 2. Párosítsd a nyilakat a gombokkal! BASCKSPACE T A B SHIFT ENTER 1 3. a) Írd az egyes eszközök alá a nevüket!....... 3.

Részletesebben

Tantárgyi követelmény Szakiskola 9/E évfolyam

Tantárgyi követelmény Szakiskola 9/E évfolyam Tantárgyi követelmény Szakiskola 9/E évfolyam 2015/2016 TARTALOMJEGYZÉK 1. Magyar nyelv és irodalom... 3 2. Állampolgári ism.... 4 3. Erkölcstan... 5 4. Angol... 6 5. Matematika... 7 6. Természetismeret...

Részletesebben

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját.

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját. Informatika helyi tanterv a PEDELLUS NOVITAS Kiadó Informatika 9-10. tankönyvéhez Szerzők: Kiss Albert,Ludányiné Prém Judit tankönyv+munkafüzet - kerettantervre épülő A tananyag Óraszám: 2 éves tantárgy

Részletesebben

4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive

4. óra A számítógép felépítése. Memória RAM ROM CPU ALU CU. Háttértárak: Winchester CD, DVD Pendrive 4. óra A számítógép felépítése Memória RAM ROM Beviteli eszközök: Billentyűzet Egér, Scanner Mikrofon, Kamera Digitális fényképezőgép CPU ALU CU Kiviteli eszközök: Monitor Hangfal Nyomtató Plotterek Háttértárak:

Részletesebben

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.)

Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) Ne lépjen ide be senki, aki nem ismeri a geometriát (Platón, 427-347 i.e.) RAFFAELLO: Athéni iskola, Platón és Arisztotelész 1 Neumann János (1903 1957) Neumann elvek: -teljesen elektronikus számítógép

Részletesebben

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 15 1. Alapvető tudnivalók... 17 1.1. A számítógép... 17 1.2. Az adatok tárolása... 18 1.2.1. Lemezegység azonosítás... 21 1.2.2. Állományok azonosítása...

Részletesebben

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét

1. Mit tárol a memória? 1 pont. 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes válasz betűjelét 1. Mit tárol a memória? 1 pont a. Az éppen futó programokat b. A műveletek eredményeit c. A később futó programok számadatait 2. Miért kell rendszerlemezzel rendelkeznünk? 1 pont Karikázza be a helyes

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2013.

BBS-INFO Kiadó, 2013. BBS-INFO Kiadó, 2013. Bártfai Barnabás, 2013. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

Tananyag, tartalom, tevékenység - minimum és optimum

Tananyag, tartalom, tevékenység - minimum és optimum Informatika /2. osztály NAT Digitális kompetencia A digitális kompetencia felöleli az információs társadalom technológiáinak (Information Society Technology, a továbbiakban: IST) magabiztos és kritikus

Részletesebben

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam Informatika Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve Óratervi táblázat: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 1 2 - - Éves óraszám 74 37 74 - - Belépő tevékenységformák 9. évfolyam Hardver

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV

INFORMATIKA HELYI TANTERV INFORMATIKA HELYI TANTERV a PEDELLUS NOVITAS Kiadó informatikai tankönyvcsaládjához A tankönyvek szerzői: Csontó Béla-Kasza János-Seressné Barta Ibolya- Simon Gyula- Weinémer Sándor,Kiss Albert-Ludányiné

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés Felhasználói kézikönyv a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-befektetéséhez Verziószám: 1.1 Hatályos: 2016.02.16. Magyar Posta Befektetési Zrt. Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

I. Az internet alapjai

I. Az internet alapjai I. Az internet alapjai Az Internet kialakulása, működése Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat Ez a különböző rendszerű számítógép-hálózatok ezrei között teremt kapcsolatot. Ahhoz, hogy ez működjön,

Részletesebben

AHT-0405KA 4 csatornás AHT-0810KA 8 csatornás AHT-1620KA 16 csatornás

AHT-0405KA 4 csatornás AHT-0810KA 8 csatornás AHT-1620KA 16 csatornás AHT-0405KA 4 csatornás AHT-0810KA 8 csatornás AHT-1620KA 16 csatornás HD-TVI Digitális Video Rögzítő Gyors telepítési útmutató v1.00 20150915 Tartalomjegyzék 1. Üzembe helyezés... 4 1.1 HDD beszerelése...

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek erettsegizz.com Érettségi tételek Keresőrendszerek 7. Kommunikáció az interneten WWW, Keresőrendszerek Word Wide Web: A Word Wide Web 1992-ben indult hódító útjára, hogy behálózza a világot. Jellemzői:

Részletesebben

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S.

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK Mi az Internet? a) Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. b) Egy olyan számítógépes hálózat, ami csak Magyarországon érhető el. c) Egy adott cég belső számítógépes hálózata.

Részletesebben

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága.

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségő adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra

Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra Hivatkozás hagyományos és elektronikus forrásokra Fogalmak: Referenciák (hivatkozások): Plagizálás (ollózás, irodalmi lopás) Referencia lista (hivatkozási jegyzék) Bibliográfia (felhasznált irodalom):

Részletesebben

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31 Web programozás 2011 2012 1 / 31 Áttekintés Mi a web? / A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Miről lesz szó... (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Novell Nterprise Branch Office: a távoli iroda felügyeletének leegyszerűsítése

Novell Nterprise Branch Office: a távoli iroda felügyeletének leegyszerűsítése Novell Nterprise Branch Office: a távoli iroda felügyeletének leegyszerűsítése termékleírás www.novell.hu Bevezetés A mai vállalatok gyakran tartanak fenn irodákat az ország és a világ különböző pontjain.

Részletesebben

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK TESZTKÉRDÉSEK Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. d) E-mailek rendszerezésére.

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. (iskolai) forduló 2005. december 15... Iskola fejbélyegzője Versenyző Pontszám Neve Osztálya Elérhető Elért Százalék. 120..

Részletesebben

INFORMATIKA 1-4. évfolyam

INFORMATIKA 1-4. évfolyam INFORMATIKA 1-4. évfolyam Célok - A számítógépes munkaszabályainak és a legfontosabb balesetvédelmi előírások megismerése. - A számítógép és perifériáinak kezelési tudnivalóinak megismerése. - Az életkoruknak

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS EMELT SZINTŰ ISKOLAI PROGRAMJA 11-12. évolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. Az

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETÉS, ELSŐ LÉPÉSEK térinformatikai rendszer kezelőfelülete SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A Chrome rendszer használathoz Microsoft Internet Autodesk Explorer MapGuide 7.0+, Mozilla Enterprise

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV CIB INTERNET BANK SZOLGÁLTATÁS 4 Szolgáltatás igénybevétele 4 A BIZTONSÁGRÓL 6 A CIB INTERNET BANK RENDSZER ELINDÍTÁSA 9 Ajánlott minimális technikai feltételek 9 Internet banki

Részletesebben

ECDL számítógépes alapismeretek modul

ECDL számítógépes alapismeretek modul 1. Mire szolgál az asztal? A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. 2. A tűzfal funkciója A tűzfal funkciója, hogy biztosítsa a számítógép hálózati védelmét illetéktelen külső behatolással

Részletesebben

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Számlázás-házipénztár. (SZAMLA) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Számlázás-házipénztár (SZAMLA) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Számlázás-házipénztár 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 5 1.1. A program típusai... 5 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Szolnok

Szolnoki Főiskola Szolnok Szolnoki Főiskola Szolnok SZF: /../2015 Informatikai Szabályzat 2015 1. A szabályzat célja (1) Az Informatikai Szabályzat (továbbiakban: ISZ) célja a Szolnoki Főiskola (a továbbiakban Főiskola) által kezelt

Részletesebben

IP sorozat NVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

IP sorozat NVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV IP sorozat NVR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV H.264 hagyományos hálózati digitális videorögzítőkhöz FIGYELMEZTETÉSEK Olvassa el figyelmesen ezt a kézikönyvet és rendeltetésének megfelelően, biztonságosan használja

Részletesebben

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK

MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. MŰVELŐDÉSI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Az írásbeli

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb Input és Output 1 Bevitel-Kivitel Eddig a számítógép agyáról volt szó Processzusok, memória, stb Szükség van eszközökre Adat bevitel és kivitel a számitógépből, -be Perifériák 2 Perifériákcsoportosításá,

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (6) Adatvédelem, netikett Adatvédelem Európa többi országában már az 1970-es években felismerték ennek a veszélyeit, és törvénnyel szabályozták az adatok védelmét. Európában elsőként 1973-ban,

Részletesebben

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság

VGN-TT21XN/B. Extrém stílus és hordozhatóság VGN-TT21XN/B Extrém stílus és hordozhatóság Különösen kifinomult notebook, intenzív noir színben, nagy teljesítményű funkciókkal és biztonsági megoldásokkal. Fejezet: Extrém stílus és hordozhatóság 1 FŐ

Részletesebben

Készletnyilvántartó program. (KESZLET) 2015.21 verzió. Kezelési leírás

Készletnyilvántartó program. (KESZLET) 2015.21 verzió. Kezelési leírás Készletnyilvántartó program (KESZLET) 2015.21 verzió Kezelési leírás FORINT-Soft Kft. Készletnyilvántartó program 2 Tartalomjegyzék 1. Általános információk... 6 1.1. A program típusa... 6 1.2. Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2.

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2. Tanári kézi az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz 31 1. Szabályok a számítógépteremben 2. Év eleji ismétlés I. 3. Év eleji ismétlés II. 4. Jel

Részletesebben

X10 mini pro. Kibővített használati útmutató

X10 mini pro. Kibővített használati útmutató X10 mini pro Kibővített használati útmutató Tartalomjegyzék Felhasználótámogatás...6 A telefonon elérhető használati útmutató...6 Felhasználótámogatási alkalmazás...6 Nagyszerű, új élmények. Fedezze fel!...6

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA III. (országos) forduló 2006. március 24. Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakiskola Eger Versenyző Pontszám

Részletesebben

10193/12 KH/md DG E2

10193/12 KH/md DG E2 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. június 4. (OR. en) 10193/12 Intézményközi referenciaszám: 2012/0048 (NLE) ENER 181 COTRA 19 OC 276 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: MEGÁLLAPODÁS az Amerikai

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K TA R TA L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K A KÉSZÜLÉK JELLEMZŐI................................... 3 A készülék felhasználása.............................................. 3 Főbb funkciók......................................................

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2006/2007 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2006/2007 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2006/2007 SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. (iskolai) forduló 2006. december 14. Pontozási útmutató A *-gal jelölt feladatoknál akkor adható meg a maximális pontszám,

Részletesebben

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00

A magyarok vándorlása és a honfoglalás. Készítette: OD SZ 00 A magyarok vándorlása és a honfoglalás Készítette: OD SZ 00 i.sz. V. század előtt i.sz. V. század előtt i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. V. század i.sz. X. század eleje i.sz. X. század eleje i.sz.

Részletesebben

A SZOFTVER TELEPÍTÉSE ELŐTT TELEPÍTÉS WINDOWS KÖRNYEZETBEN TELEPÍTÉS MACINTOSH KÖRNYEZETBEN HIBAKERESÉS

A SZOFTVER TELEPÍTÉSE ELŐTT TELEPÍTÉS WINDOWS KÖRNYEZETBEN TELEPÍTÉS MACINTOSH KÖRNYEZETBEN HIBAKERESÉS Szoftvertelepítési útmutató A SZOFTVER TELEPÍTÉSE ELŐTT TELEPÍTÉS WINDOWS KÖRNYEZETBEN TELEPÍTÉS MACINTOSH KÖRNYEZETBEN HIBAKERESÉS Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Ez a kézikönyv leírja, hogyan

Részletesebben

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila A számítógép részei Készítette: Hajdú Attila Alapgép A számítógép alapvető, nélkülözhetetlen részei. alaplap mikroprocesszor (CPU) operatív memória tápegység számítógépház Alaplap Az alaplap a számítógép

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

HP ProtectTools Felhasználói útmutató

HP ProtectTools Felhasználói útmutató HP ProtectTools Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

A PC vagyis a személyi számítógép. XV. rész. 1. ábra. A billentyűzet és funkcionális csoportjai

A PC vagyis a személyi számítógép. XV. rész. 1. ábra. A billentyűzet és funkcionális csoportjai ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép XV. rész A billentyűzet A billentyűzet (keyboard), vagy más elnevezéssel a klaviatúra a számítógép legfontosabb és egyben legrégebbi információbeviteli eszköze.

Részletesebben

6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Új tanulási formák és rendszerek Digitális Középiskola program

6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Új tanulási formák és rendszerek Digitális Középiskola program 6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Új tanulási formák és rendszerek Digitális Középiskola program című pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-3.2.1.B-09/2

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Hardware alapismeretek

Hardware alapismeretek Alapfogalmak Hardware alapismeretek Hardver (angolul: hardware) A számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154 HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Informatika az általános iskola 4. évfolyama számára (heti 1 órás változat) Az alsó tagozatos

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette:

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok. Készítette: Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Számítógép hálózatok Készítette: Némedi János Kovács

Részletesebben

Bártfai Barnabás. Az internet és lehetőségei

Bártfai Barnabás. Az internet és lehetőségei Bártfai Barnabás Az internet és lehetőségei BBS-INFO, 2008. B{rtfai Barnab{s, 2008. Szerző: B{rtfai Barnab{s Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak m{sol{sa, sokszorosít{sa csak a szerző

Részletesebben

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Word 2010 magyar nyelvű változat

Word 2010 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ Köszönjük, hogy cégük szélsebesség mérő készülékét választotta. A kézikönyv a szélsebesség mérő készülék használatára vonatkozó utasításokat, és biztonsági figyelmeztetéseket

Részletesebben

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását 1 I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását A Biblia egyes nehezebben érthetı helyeihez főzött magyarázatok a szkholia-k. 360 körül Szt. Athanasziosz

Részletesebben

32. szám 125. évfolyam 2010. november 5. TARTALOM. 69/2010. (XI. 05. MÁV Ért. 32.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói

32. szám 125. évfolyam 2010. november 5. TARTALOM. 69/2010. (XI. 05. MÁV Ért. 32.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói 32. szám 125. évfolyam 2010. november 5. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 68/2010. (XI. 05. MÁV Ért. 32.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás: Az

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV

INFORMATIKA HELYI TANTERV INFORMATIKA HELYI TANTERV Az alsó tagozatos informatikai fejlesztés során törekedni kell a témához kapcsolódó korosztálynak megfelelő használatára, az informatikai eszközök működésének bemutatására, megértésére

Részletesebben

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv

Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Elektronikus ügyfélszolgálat Regisztrált ügyfelek felhasználói kézikönyv Verzió 1.0 2013. március 18. 1. Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Regisztráció... 5 3. Elfelejtette jelszavát?... 7 4. Online

Részletesebben

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VPCC sorozat

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VPCC sorozat Felhasználói útmutató Személyi számítógép VPCC sorozat n 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 További információk a VAIO számítógépről... 5 Ergonómiai szempontok... 8 Az első lépések... 10 A kezelőszervek

Részletesebben

Operációs rendszerek feladatgyűjtemény

Operációs rendszerek feladatgyűjtemény Operációs rendszerek feladatgyűjtemény 13. FELADAT 1. Jelölje meg, melyik programra utal a DOC kiterjesztés! a. Microsoft Excel b. Microsoft Word c. Microsoft Access d. Microsoft PowerPoint 2. Hogyan lehet

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

LEVELEZÉS BEÁLLÍTÁSA

LEVELEZÉS BEÁLLÍTÁSA LEVELEZÉS BEÁLLÍTÁSA Levelező rendszerünk lehetővé teszi önnek a biztonságos, un. SSL protokollon keresztüli levelezést, így a beállítások illusztrálása ezt a biztonságos levelezéshez szükséges tennivalókat

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy

Részletesebben

1. Személyi számítógépek felépítése

1. Személyi számítógépek felépítése 1. Személyi számítógépek felépítése Tartalom 1.1 Személyi számítógépek és alkalmazások 1.2 Számítógépek típusai 1.3 Az adatok bináris ábrázolása 1.4 A számítógépek alkotóelemei és perifériái 1.5 A számítógépes

Részletesebben

Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye. Érvényes: 2013. május 24-től

Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye. Érvényes: 2013. május 24-től Elektronikus Szolgáltatások Hirdetménye Érvényes: 2013. május 24-től 1. A Bank a GRÁNIT NetBank, GRÁNIT MobilBank, GRÁNIT Ügyfélterminál, GRÁNIT TeleBank, valamint GRÁNIT SMS szolgáltatások keretében az

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A SZOLGÁLTATÓ NEVE, SZÉKHELYE, POSTACÍME, NYILVÁNTARTÁSI SZÁMA A szolgáltató neve: Farkas Róbert Egyéni Vállalkozó A szolgáltató székhelye: 7561 Nagybajom Sugár utca 59.

Részletesebben

Fájl rendszer. Fájl koncepció Elérési módok Könyvtár szerkezet Védelem Konzisztencia szemantika

Fájl rendszer. Fájl koncepció Elérési módok Könyvtár szerkezet Védelem Konzisztencia szemantika 1 Fájl koncepció Elérési módok Könyvtár szerkezet Védelem Konzisztencia szemantika Fájl rendszer 2 Fájl koncepció A számítógépek az adatokat különböző fizikai háttértárakon tárolhatják (pl. mágnes lemez,

Részletesebben

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják.

fájl-szerver (file server) Az a számítógép a hálózatban, amelyen a távoli felhasználók (kliensek) adatállományait tárolják. I n t e r n e t k i f e j e z é s e k adat (data) Valamilyen különleges célból, gyakran speciális alakban elıkészített információ. Számítógépen tárolható és feldolgozható számok és betők. adatbázis (database)

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Szakmai program 2015

Szakmai program 2015 2015 Célok és feladatok a szakközépiskolai képzésben A szakközépiskolában folyó nevelés-oktatás továbbépíti, kiszélesíti és elmélyíti az általános iskolai tantárgyi követelményeket. A szakközépiskolában

Részletesebben

Asztali PC-k, notebookok beszerzése

Asztali PC-k, notebookok beszerzése Asztali PC-k, notebookok beszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/49 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Adásvétel Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás fajtája:

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer

TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer Felhasználói kézikönyve TERC Kft. Budapest 2015. Kiadó: TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1149 Budapest, Pillangó park 9. Tel.:

Részletesebben

SM-G930F. Felhasználói kézikönyv

SM-G930F. Felhasználói kézikönyv SM-G930F Felhasználói kézikönyv Hungarian. 02/2016. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Alapok 4 Fontos tudnivalók 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 Akkumulátor 15 SIM-kártya (nano-sim-kártya)

Részletesebben

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010.

Mai számítógép perifériák. Számítógépes alapismeretek 1. beadandó. Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Mai számítógép perifériák Számítógépes alapismeretek 1. beadandó Lővei Péter (LOPSAAI.ELTE) 2010. Tartalom Bemeneti eszközök...3 Egér...3 Billentyűzet...3 Scanner...3 Digitális fényképezőgép...4 Ujjlenyomat

Részletesebben

1. Bevezető... 1. 2. A készülék bemutatása... 3. 3. Első lépések... 5

1. Bevezető... 1. 2. A készülék bemutatása... 3. 3. Első lépések... 5 1. Bevezető... 1 1.1 Üdvözöljük... 1 1.2 Biztonsági figyelmeztetések... 1 2. A készülék bemutatása... 3 2.1 Gombok és csatlakozók... 3 2.2 A készülék megjelenése... 4 2.3 Állapotjelző és értesítő ikonok...

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2016.

BBS-INFO Kiadó, 2016. BBS-INFO Kiadó, 2016. Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

Segédlet az EDF DÉMÁSZ Zrt. on-line ügyfélszolgálat regisztrációjához illetve az e-számla szolgáltatás igénybevételéhez

Segédlet az EDF DÉMÁSZ Zrt. on-line ügyfélszolgálat regisztrációjához illetve az e-számla szolgáltatás igénybevételéhez Segédlet az EDF DÉMÁSZ Zrt. on-line ügyfélszolgálat regisztrációjához illetve az e-számla szolgáltatás igénybevételéhez Tartalom 1. On-line ügyfélszolgálatra Regisztráció... 2 1.1. Regisztráció... Hiba!

Részletesebben

Vasco Traveler HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR

Vasco Traveler HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR Vasco Traveler HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR Copyright 2016 Vasco Electronics LLC www.vasco-electronics.com Tartalomjegyzék 1. A készülék üzembe helyezése 4 1.1 Funkcióbillentyűk 5 1.2 Az akkumulátor töltése

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 2013.10.07. Netex-Magyarország Kft. Bevezető Ez a leírás a www.webkiallitas.hu oldal használatát írja le. A webkiallitas.hu egy interaktív web oldal,

Részletesebben

"KATTINTS RÁ, NAGYI!"

KATTINTS RÁ, NAGYI! "KATTINTS RÁ, NAGYI!" Tanfolyami segédanyag 1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2876 Fax: 06/1/371-2761 E-mail: nagyi@bmknet.hu 2002-2006. Szabóné Vékony Andrea - 1. oldal TEMATIKA 1. alkalom

Részletesebben