A hálózatsemlegesség szabályozási kérdései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A hálózatsemlegesség szabályozási kérdései"

Átírás

1 A hálózatsemlegesség szabályozási kérdései Róka Tamás Főosztályvezető helyettes Infomédia Szabályozási Főosztály A hálózatsemlegesség aktuális kérdései Budapest, október 5.

2 2 Tematika A hálózatsemlegesség fogalmi rendszere Információbiztonsági kérdések A hálózatsemlegesség kérdése az EU-ban Aktuális hazai szabályozási gyakorlat

3 3 A hálózatsemlegesség fogalmi rendszere, története I. Az Internet ma már alapinfrastruktúra, nem csak egy szolgáltatás A hálózatsemlegesség komplex kérdéskör, sok szempontot kell érvényesíteni a szabályozás során

4 4 A hálózatsemlegesség fogalmi rendszere, története II. a hálózat üzemeltetők nem tehetnek különbséget a hálózaton átvitt tartalmak, alkalmazások között. /Tim WU 2003/ A nemzeti szabályozó hatóságok többek között a következők révén mozdítják elő az Európai Unió polgárainak érdekeit: elősegítik, hogy a felhasználók hozzáférhessenek az információkhoz és terjeszthessék azokat, illetve használhassák az általuk választott alkalmazásokat és szolgáltatásokat; / EU módosított távközlési keretirányelv 2002/21/EK / minden olyan elektronikus kommunikáció amelyet hálózaton keresztül továbbítanak, egyenlő elbánás alá essen /BEREC / A hálózatsemlegességgel kapcsolatos vita már a 2000-es évek elején az USA-ban megkezdődött, de annak jelentős felfutása a Comcast 2007-es akciója után tetőzött. Európában az évtized közepén merültek fel először a hálózatsemlegesség kérdése, az Európai Unió szervei 2010-től foglalkoznak a témával kiemelt ügyként. Chile a világon elsőként jogszabályt fogad el hálózatsemlegesség szabályozására, Hollandia követi.

5 5 Információbiztonsági kérdések Tim WU (2003) 10 év után is ugyanaz a probléma? Akkor, levélszemét > 25-ös SMTP port tiltása. Most? Minden nap banki csalások, milliós felhasználói adatlopások, üzleti és kormányzati szerverek megbénítása, kíber-hidegháború. Összemosódott a tartalomszolgáltatók, a hozzáférés szolgáltatók és a felhasználók szerepe, felelőssége. Leggyengébb láncszem! Csak a reaktív védekezés fogadható el vagy lehet-e hálózat biztonságát proaktívan is védeni?

6 6 Hálózatsemlegesség és a piaci verseny élénkítése A vertikális integráció megakadályozása az infrastruktúra szolgáltatónál Társadalmilag nem hatékony, ha több, párhuzamos infrastruktúra épül ki, magas költségek mellett. A nem közvetlenül az infrastruktúra üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatások leválaszthatók, és a verseny növelheti a hatékonyságot Működő példák más iparági területeken: Gáz, elektromos közmű szolgáltatások esetén a hálózati szolgáltató leválasztása. Működő példák a távközlés területén: Közvetítő választás, szabályozott szélessávú nagykereskedelmi piac Mi a különbség az Internet tartalom esetén?

7 7 Az Internet értéklánc Internet Value Chain and Potential Market Models

8 8 Ki fizeti a révészt? Az interneten elérhető tartalmak mennyiségének és minőségének a robbanásszerű bővülésével az igényelt sávszélesség több nagyságrenddel növekedett. A technológia fejlődésével a hálózatban elérhető átviteli sávszélességek is több nagyságrenddel bővültek, azonos hálózati eszköz árakat feltételezve. Hol van a probléma? A jelátviteli technológiák rohamosan fejlődtek, de az előfizetői hurok sok esetben ma is a telefonhoz kiépített réz érpár, amelynek a fizikai tulajdonságai elméleti korlátot jelentenek az átvihető sávszélességre nézve! A réz érpárakat ki kell váltani HFC vagy optikai hálózatra, ami nagyon magas beruházási költségekkel jár, különösen rurális infrastruktura esetén! A piaci verseny miatt a szolgáltatóknak sokszor nem éri meg fejleszteni egy adott területen, ezért olyan forrásokat keresnek, amelyek lehetővé teszik a beruházásaik megtérülését, vagy legalább a meglévő bevételeket szeretnék megtartani.

9 9 Közgazdasági megközelítés kétoldalú piacok Lehet-e az internetszolgáltató olyan, mint az élelmiszer diszkont áruház, aki mind a vevőktől, mind pedig az eladóktól kap bevételt? A hozzáférés szolgáltatók és az Internet felhasználók pozitív externáliaként jelennek meg egymás számára. Tyúk-tojás probléma Közlegelő játékelméleti modell Az adatkicserélési díjak fedezhetik az infrastruktúra bővítés költségeit, de ez a kínálat szűkülésez, és a tartalmak feletti kontrolhoz vezethet. A prémium tartalmak esetén reális a kétoldali piac megközelítés, de itt a szolgáltató többlet infrastruktúrát biztosít!

10 10 A hálózatsemlegesség EU szintű szabályozása A Keretirányelv explicit módon nem szabályozza a hálózatsemlegességet, de a tartalomhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés kapcsán kimondja: hogy a felhasználók hozzáférhessenek az információkhoz és terjeszthessék azokat, illetve használhassák az általuk választott alkalmazásokat és szolgáltatásokat; A hálózatsemlegességgel kapcsolatos követelményeket közvetett módon az Egyetemes Szolgáltatási Irányelv alábbi előírásai teszik lehetővé: Transzparencia az Egyetemes Szolgáltatási Irányelv tükrében: - Az előfizetői szerződéseknek tartalmazniuk kell - A szabályozó hatóságok kötelezhetik a szolgáltatót Szolgáltatásminőségi követelmények (QoS) az Egyetemes Szolgáltatási Irányelv tükrében: a tagállamok biztosítják, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok a szolgáltatás minőségével kapcsolatban minimumkövetelményeket határozhassanak meg A nemzeti szabályozó hatóságok a QoS követelmények előírása előtt az intézkedés indokainak összefoglalóját, az előírni kívánt követelményeket és a javasolt eljárást notifikálják a Bizottság felé.

11 11 A hálózatsemlegesség kapcsán történt főbb európai történések Európai bizottsági nyilvános konzultáció június Európai bizottsági kommunik áció április Európai parlamenti állásfoglalás november Európai bizottsági nyilvános konzultáció október 15. Európa Tanács nyilatkozata szeptember Európai Tanács következtetései szeptember BEREC elemzések május 29. Várható események: A BEREC befejezi a hálózatsemlegességgel kapcsolatos elemzéseit. Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza a hálózatsemlegességgel kapcsolatos álláspontját. Az uniós intézmények jelenleg olyan óvatos megközelítésmódot alkalmaznak, amely nem nyúl azonnal keményebb eszközökhöz.

12 12 Az EU tagállamok gyakorlatának rövid összefoglalása Az ARCEP szeptemberében - ajánlást adott ki hálózatsemlegesség témakörben. Együttműködésre törekszenek, felülről meghozott szabályozás helyett az ISP-k önkéntes jogkövetését próbálják elérni az alábbi területeken: az Internetes hozzáférés szabadsága és minősége, diszkriminációmentes Internet forgalom, a forgalom menedzsment technikák felügyelete, transzparencia növelése a végfelhasználók irányába. Az OFCOM novemberében - iránymutatást adott ki a forgalommenedzsment átláthatóságának fejlesztése érdekében. Az iránymutatás kiadását nyilvános konzultáció előzte meg. Az iránymutatás főbb pontjai: átláthatóság, a best effort típusú szolgáltatások és a menedzselt szolgáltatások indokolt együttes megléte, innováció szükségessége, folyamatos monitorozás az OFCOM részéről. A hálózatsemlegesség problémáját a keretirányelv keretein belül kívánják megoldani, és a megoldásba aktívan bevonják az érintett feleket. Hollandia a szabályozási keretirányelv nyújtotta lehetőségeken túlmenően szabályozza a hálózatsemlegesség különböző aspektusait. Transzparencia: a szolgáltatóknak informálniuk kell a végfelhasználókat a szerződés megkötése előtt és a szerződéses jogviszony fennállása alatt. QoS: a miniszter és nem a szabályozó hatóság által meghatározandóak. Alkalmazások blokkolása: szolgáltatások és alkalmazások blokkolása tiltott. Szolgáltatások utáni extra díjazás: tiltott.

13 13 EU szabályozási trendek 1. Az uniós intézmények jelenleg olyan óvatos megközelítésmódot alkalmaznak, amely nem nyúl azonnal keményebb eszközökhöz, hanem arra ösztönzi a tagországokat, hogy az új EU keretszabályozás keretein belül kezeljék az esetlegesen felmerülő hálózatsemlegességhez kapcsolódó piaci problémákat. 2. Az álláspontok nem véglegesek, a piaci fejlemények figyelembevételével folyamatosan fejlődnek. Amennyiben a hálózatsemlegességből fakadó problémák jelentősebbé válnának, az Európai Bizottság megfontolhatja új szabályozási eszközök bevezetését. 3. A tagállamok gyakorlatának vizsgálata alapján megállapítható, hogy nagy többségük ugyanazt az óvatos megközelítést alkalmazza, mint amelyet az uniós intézmények részéről tapasztaltunk. A tagállamok első lépésként igyekeznek a hálózatsemlegességgel kapcsolatos piaci problémáikat az új elektronikus hírközlési szabályozás keretein belül megoldani. 4. A tagállamok közül csak egy alkotott jogszabályt a hálózatsemlegesség szabályozására. A rövid távú hatás áremelés/szolgáltatási csomagok átstruktúrálása volt az inkumbens részéről. A közép- és hosszú távú hatások nem becsülhetőek.

14 14 A hálózatsemlegesség hazai szabályozása - jogszabályok Az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény (Eht.) Az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló 6/2011. (X. 6.) NMHH rendelet (Eszr.) Az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének az előfizetők és felhasználók védelmével összefüggő követelményeiről, valamint a díjazás hitelességéről szóló 13/2011. (XII.27.) NMHH rendelet (R.) Az irányelvekben megfogalmazott, a hálózatsemlegességgel kapcsolatos követelmények megjelennek a hazai szabályozásban.

15 15 A hálózatsemlegesség hazai szabályozása átláthatóság I. A szolgáltatás minősége, tartalma, szünetelése, korlátozása: Előfizetői szolgáltatás tartalma, minősége, továbbá a szolgáltatások szünetelése és korlátozása feltételeinek feltüntetése az ÁSZF-ben (különösen a forgalom korlátozásának, minőségi vagy más jellemzők csökkentésének esetei és feltételei). A Hatóság is előírhatja, hogy a szolgáltatók összehasonlításra alkalmas módon az általuk nyújtott szolgáltatások minőségéről, elérhetőségéről, valamint áráról adatokat szolgáltassanak vagy adatokat tegyenek közzé. Minőségi célértékek: Az előfizetői szolgáltatásokra vonatkozó minőségi célértékek meghatározása az ÁSZFben, azok értelmezése, utalás az ÁSZF vonatkozó pontjaira az egyedi előfizetői szerződésekben. Az internet hozzáférési szolgáltatás minőségi paramétereinek külön meghatározása; kommunikációja a szolgáltatásra vonatkozó kereskedelmi közlésekben. A minőségi célértékek ellenőrzésére irányuló mérési módszer, és a teljesítésére vonatkozó információk közzététele. Az elektronikus hírközlésre vonatkozó hatályos jogszabályok széles körben biztosítják a szolgáltatásnyújtás feltételeinek átláthatóságát.

16 16 A hálózatsemlegesség hazai szabályozása átláthatóság II. Forgalommérés, irányítás, menedzselés: Az egyedi előfizetői szerződésben tájékoztatás a forgalommérés, irányítás, menedzselés alkalmazásáról, utalás az ÁSZF azon pontjára, amely ennek részletes feltételeit tartalmazza. Forgalommérés, irányítás, menedzselés szabályainak ismertetése az ÁSZF-ben. Mindkét esetben feltétel: hatással van a szolgáltatás minőségére, vagy a más szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz történő hozzáférésre A Hatóság előírhatja, hogy a szolgáltatók tájékoztassák előfizetőiket a szolgáltató által a hálózati összeköttetésen a forgalommenedzsment-eljárásokról, és hogy ez milyen hatással lehet a szolgáltatás minőségére. Biztonsági intézkedések: Az ÁSZF-nek továbbá tartalmaznia kell a hálózatsemlegesség kérdését áttételesen érintő tájékoztatást a biztonságot befolyásoló eseményekkel és fenyegetésekkel, valamint sebezhető pontokkal kapcsolatos szolgáltatói intézkedésekről.

17 17 A hálózatsemlegesség hazai szabályozása minőség Szolgáltatásminőségi kritériumok az R.-ben tételezett módon, ÁSZF-ben történő rögzítése (a szolgáltatás létesítése, a hibaarány és rendelkezésre állás, a hibaelhárítás, stb., szolgáltatás jellegétől függően egyes különös minőségi célértékek egyéni szolgáltatásminőségi vállalások). Éves szintű ütemezés és vizsgálati tervnek megfelelő vizsgálat, ellenőrzés a vállalt célértékek vonatkozásában, intézkedési kötelezettség a minőség helyreállítása érdekében. A célértékek teljesülésének éves igazolása. Minőségi célértékek be nem tartása, minőségromlás esetén az értesítésre, és hibaelhárításra nyitva álló határidő eredménytelen elteltétől kötbérfizetési kötelezettség.

18 18 A hálózatsemlegesség hazai szabályozása felügyelet Előfizetői szerződések és ÁSZF-ek megfelelőségének ellenőrzése általános felügyeleti eljárás keretében: Panaszok alapján a Hatóság ellenőrzi a szerződések jogszerűségét, továbbá a szerződés tartalmának megfelelő szolgáltatási paramétereket. Terv szerinti piacfelügyeleti tevékenység: ÁSZF módosítások esetén az elektronikus hírközlési szabályoknak való megfelelőség ellenőrzése minden előfizetőjű szolgáltató esetén (összes előfizető 90 %-a így lefedésre kerül) évi piacfelügyeleti terv szerint minden ÁSZF ellenőrzése - előírt határidők betartása, ill. a módosítások megfelelősége a megváltozott szabályozás alapján. Szolgáltatásminőség, továbbá a hálózatsemlegességgel kapcsolatos előírások teljesülésének fokozott vizsgálata. Az előfizetői szerződések és ÁSZF-ek tartalmának ellenőrzésével alapvetően az átláthatóságra vonatkozó szabályok betartását tudja ellenőrizni a Hatóság.

19 19 Köszönöm a figyelmet!

A hálózatsemlegesség aktuális kérdései Előkészítő dokumentum nyilvános konzultációra

A hálózatsemlegesség aktuális kérdései Előkészítő dokumentum nyilvános konzultációra A hálózatsemlegesség aktuális kérdései Előkészítő dokumentum nyilvános konzultációra 2012. május 18. Nyilvános konzultáció meghirdetése A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvános konzultációt

Részletesebben

A jövő szabályozási kihívásai

A jövő szabályozási kihívásai 1 A jövő szabályozási kihívásai Aranyosné dr. Börcs Janka NMHH Főigazgató HTE Médianet 2015 2015.10.09. Egységes Európai Digitális Piac Stratégia 2 Digitális termékek elérhetővé tétele Digitális hálózatok

Részletesebben

Belső Ellenőrzési Terv

Belső Ellenőrzési Terv Belső Ellenőrzési Terv Készült:2008.01.02 Apátfalva Ludányi jános Apatnet Internet szolgáltatás belső méréseken és ellenőrzéseken alapuló minőség és szolgáltatás, megfelelőség nyilatkozat alátámasztására

Részletesebben

Tomka Péter NMHH, Mérésügyi főosztályvezető tomka@nmhh.hu 2015.05.20. 1

Tomka Péter NMHH, Mérésügyi főosztályvezető tomka@nmhh.hu 2015.05.20. 1 Tomka Péter NMHH, Mérésügyi főosztályvezető tomka@nmhh.hu 2015.05.20. 1 64 kbit/s 1 Mbit/s 30 Mbit/s? Mbit/s 2015.05.20. 2 64 kbit/s 1 Mbit/s 30 Mbit/s? Mbit/s 2015.05.20. 3 4 VEVŐ (FELHASZNÁLÓ) KÍNÁLAT,

Részletesebben

KÖZLEMÉNY 13/2011. (XII.27.) NMHH rendelet (R.) szerinti 2017 évre vonatkozó szolgáltatásminőség megfelelőség igazolásáról

KÖZLEMÉNY 13/2011. (XII.27.) NMHH rendelet (R.) szerinti 2017 évre vonatkozó szolgáltatásminőség megfelelőség igazolásáról KÖZLEMÉNY 13/2011. (XII.27.) NMHH rendelet (R.) szerinti 2017 évre vonatkozó szolgáltatásminőség megfelelőség igazolásáról Tisztelt Előfizetőink! Értesítjük, hogy a UPC Magyarország Kft. az elektronikus

Részletesebben

KELETRONIC KFT. MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT

KELETRONIC KFT. MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT a tagja MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT elektronikus hírközlési szolgáltatás 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerinti megfelelőségéről a 2013. évben nyújtott műsorterjesztési szolgáltatásra vonatkozóan MEGFELELŐSÉGI

Részletesebben

Vizsgálati terv VT1/2013. A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint, a szolgáltatás megfelelőség igazolásához

Vizsgálati terv VT1/2013. A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint, a szolgáltatás megfelelőség igazolásához Vizsgálati terv VT1/2013 A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint, a szolgáltatás megfelelőség igazolásához A vizsgálati időszak: 2013. január 01. napjától 2013. december 31. napjáig a. A szolgáltatás

Részletesebben

Szabályozási kihívások

Szabályozási kihívások Szabályozási kihívások Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes Ahogy az NMHH látja 2012. október 11. Globális trendek, európai és nemzeti válaszok 2 Az információs társadalom változásának trendjei A vezeték

Részletesebben

Az OTT szolgáltatások hatása a távközlési piacokra

Az OTT szolgáltatások hatása a távközlési piacokra Az OTT szolgáltatások hatása a távközlési piacokra dr. Bartóki-Gönczy Balázs Szabályozói szemszögből Távközlési Világnap Győr 2015.05.13. Tartalomjegyzék 2 1) Mit értünk OTT szolgáltatás alatt? 2) Mobil

Részletesebben

Megfelelőségi nyilatkozat (elektronikus hírközlési szolgáltatás 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerinti megfelelőségéről a 2015.

Megfelelőségi nyilatkozat (elektronikus hírközlési szolgáltatás 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerinti megfelelőségéről a 2015. Megfelelőségi nyilatkozat (elektronikus hírközlési szolgáltatás 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerinti megfelelőségéről a 2015. évre vonatkozóan) Szolgáltató neve Szélmalom Kábeltévé Zrt. Szolgáltató

Részletesebben

Az új BEREC. Kajzinger Ervin november 26.

Az új BEREC. Kajzinger Ervin november 26. Az új BEREC Kajzinger Ervin 2018. november 26. Témák Jelenlegi intézményrendszer Hogyan működik a BEREC? Mi változik? Új BEREC feladatok 2 A jelenlegi intézményi keret főbb jellemzői A 2009-es felülvizsgálat

Részletesebben

Hálózatsemlegesség és szolgáltatásminőség aktuális kérdései

Hálózatsemlegesség és szolgáltatásminőség aktuális kérdései Hálózatsemlegesség és szolgáltatásminőség aktuális kérdései HTE Médianet Konferencia 2017. október 6. - Egerszalók Dr. Karl Károly főosztályvezető Tartalom helyett This content has been blocked because

Részletesebben

OTT tartalomszolgáltatások

OTT tartalomszolgáltatások OTT tartalomszolgáltatások dr. Bartóki-Gönczy Balázs Az NMHH témában tartott nyilvános konzultációjának tapasztalatai Média Hungary 2015.05.12. Az OTT szolgáltatás fogalma, fajtái 2 Azokat a szolgáltatásokat

Részletesebben

Megfelelőségi nyilatkozat (elektronikus hírközlési szolgáltatás 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerinti megfelelőségéről a 2014.

Megfelelőségi nyilatkozat (elektronikus hírközlési szolgáltatás 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerinti megfelelőségéről a 2014. Megfelelőségi nyilatkozat (elektronikus hírközlési szolgáltatás 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerinti megfelelőségéről a 2014. évre vonatkozóan) Szolgáltató neve: Szélmalom Kábeltévé Zrt. Szolgáltató

Részletesebben

Corvinus - Infrapont Szakmai Műhely Budapest 2009 január 29. Hálózati semlegesség piacszabályozási nézőpontból. Bánhidi Ferenc

Corvinus - Infrapont Szakmai Műhely Budapest 2009 január 29. Hálózati semlegesség piacszabályozási nézőpontból. Bánhidi Ferenc Corvinus - Infrapont Szakmai Műhely Budapest 2009 január 29 Hálózati semlegesség piacszabályozási nézőpontból Bánhidi Ferenc Tartalom 2 A fogalom jogi értelmezése és előélete Kísérlet ex-ante versenyszabályozási

Részletesebben

Szabályozás és ösztönzés a magyar információs társadalom építésében

Szabályozás és ösztönzés a magyar információs társadalom építésében Szabályozás és ösztönzés a magyar információs társadalom építésében Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes Információs társadalom és tartalomfogyasztás 2012. június 14. Globális trendek európai és nemzeti

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Start Kínált letöltési sebesség (Mbit/s) 10,00 Kínált feltöltési sebesség (Mbit/s) 2,00 Csomagban foglalt adatforgalom (le- és feltöltés - GB) 0,195 módokra vonatkozó Egyéb 4G/LTE hálózat nem elérhető

Részletesebben

Ezúton értesítjük, hogy a Tesco Mobile Lakossági Általános Szerződési Feltételek 2015. május 5-ei hatállyal módosul, az alábbi változásokkal.

Ezúton értesítjük, hogy a Tesco Mobile Lakossági Általános Szerződési Feltételek 2015. május 5-ei hatállyal módosul, az alábbi változásokkal. Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton értesítjük, hogy a Tesco Mobile Lakossági Általános Szerződési Feltételek 2015. május 5-ei hatállyal módosul, az alábbi változásokkal. I. Törzsszöveg 1. 4. Az előfizeti szolgáltatás

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat. Díjcsomag neve Smarttarifa Extra 1

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat. Díjcsomag neve Smarttarifa Extra 1 Díjcsomag neve Smarttarifa Extra 1 Kínált letöltési sebesség (Mbit/s) 5,00 Kínált feltöltési sebesség (Mbit/s) 1,00 Csomagban foglalt adatforgalom (le- és feltöltés - GB) 0,488 VoIP nem vehető igénybe

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni vezetékes internetszolgáltatás minőségi mutatók...

Részletesebben

Tisztelt Ügyfeleink!

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az NMHH CM/6839-1/2013 végzése alapján ÁSZF módosítást hajtunk végre, aminek hatályba lépése 2013-05-01. Az ÁSZF-ben lévő módosítások a következő pontokat

Részletesebben

Vizsgálati terv VT1/2014. A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint, a szolgáltatás megfelelőség igazolásához

Vizsgálati terv VT1/2014. A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint, a szolgáltatás megfelelőség igazolásához Vizsgálati terv VT1/2014 A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint, a szolgáltatás megfelelőség igazolásához A vizsgálati időszak: 2014. január 01. napjától 2014. december 31. napjáig a. A szolgáltatás

Részletesebben

Egységes internet-hozzáférés szolgáltatás leíró táblázat

Egységes internet-hozzáférés szolgáltatás leíró táblázat Kínált letöltési sebesség Kínált feltöltési sebesség 0,5 Garantált letöltési sebesség 0,03 Internet4U Mikro 0,03 0,03 Garantált feltöltési sebesség 0,008 Több saját eszköz közötti megosztás lehetősége

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni vezetékes internetszolgáltatás minőségi

Részletesebben

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10.

A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK LEHETŐSÉGEI KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS NORMÁK FÉNYÉBEN BUDAPEST, 2014. NOVEMBER 10. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEKRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS.MOSTANÁIG CSAK BIZOTTSÁGI

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ ELŐADÁS BETEKINTÉST AD A HATÓSÁG SZÉLESSÁV-MÉRŐ PROGRAMJÁBA. 2012.10.16. 2

BEVEZETÉS AZ ELŐADÁS BETEKINTÉST AD A HATÓSÁG SZÉLESSÁV-MÉRŐ PROGRAMJÁBA. 2012.10.16. 2 2 BEVEZETÉS AZ NEMZETI MÉDIA-ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG ELKÖTELEZETT A SZÉLESSÁVÚ SZOLGÁLTATÁSOK ELTERJEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSÉBEN, A FOGYASZTÓI TUDATOSSÁG NÖVELÉSÉBEN. A FOGYASZTÓ ÁLTALÁBAN GYAKRAN AZ ISMERETEK

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internethozzáférési szolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás

Részletesebben

Közlemény szeptember 22. Bejelentés jogszabály változás miatti ÁSZF módosításról. A módosításokat tartalmazó ÁSZF- kivonat:

Közlemény szeptember 22. Bejelentés jogszabály változás miatti ÁSZF módosításról. A módosításokat tartalmazó ÁSZF- kivonat: Közlemény 2017. szeptember 22. Bejelentés jogszabály változás miatti ÁSZF módosításról A Szolgáltató tájékoztatja Tisztelt Előfizetőit, hogy Általános Szerződési Feltételei 2017. október 24- től az ÁSZF

Részletesebben

Az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének átfogó felülvizsgálata 2010

Az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének átfogó felülvizsgálata 2010 Az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének átfogó felülvizsgálata 2010 2. Konzultáció Hatékonyan működő versenypiac és a szolgáltatók közti kapcsolatok Konzultáció A konzultációk szerepe Az érintettek

Részletesebben

Tisztelt Előfizetőink!

Tisztelt Előfizetőink! Tisztelt Előfizetőink! A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. Általános Szerződési Feltételeinek (a továbbiakban: ÁSZF ) 2019. május 27. napjától hatályba lépő módosításait az alábbiakban részletezi: 1.

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT Kínált letöltési sebesség (Mbit/s) Kínált feltöltési sebesség (Mbit/s) Garantált letöltési sebesség (Mbit/s) Garantált feltöltési sebesség (Mbit/s) I. csomag 15 2 3 1 Chat alkalmazások igénybe vehető -

Részletesebben

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

Megoldási lehetőségek fejlesztést tervező KTV szolgáltatók számára. Jurenka Oszkár

Megoldási lehetőségek fejlesztést tervező KTV szolgáltatók számára. Jurenka Oszkár Megoldási lehetőségek fejlesztést tervező KTV szolgáltatók számára Előadók: Huber Jenő Jurenka Oszkár KTV szolgáltatók előtt álló kihívások Elmúlt 20 évben a digitalizáció a szolgáltatásokat integrálta

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni vezetékes internetszolgáltatás minőségi mutatók...

Részletesebben

Brüsszel, SG-Greffe (2006) D/ Nemzeti Hírközlési Hatóság Ostrom u H-1015 Budapest Magyarország

Brüsszel, SG-Greffe (2006) D/ Nemzeti Hírközlési Hatóság Ostrom u H-1015 Budapest Magyarország EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 22.09.2006 SG-Greffe (2006) D/205361 Nemzeti Hírközlési Hatóság Ostrom u. 23-25. H-1015 Budapest Magyarország Horváth Marcell Úr figyelmébe Fax: +36 1 457 7171 Tisztelt Horváth

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Brüsszel, C(2016)3447 final. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Ostrom u., H-1015, Budapest Magyarország

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Brüsszel, C(2016)3447 final. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Ostrom u., H-1015, Budapest Magyarország EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.31 C(2016)3447 final Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Ostrom u., 23 25. H-1015, Budapest Magyarország Címzett Karas Mónika elnök Tisztelt Karas Mónika! Fax:

Részletesebben

Kiindulópont A HÁLÓZATSEMLEGESSÉG elve komplex, nem definit fogalom

Kiindulópont A HÁLÓZATSEMLEGESSÉG elve komplex, nem definit fogalom Kiindulópont A HÁLÓZATSEMLEGESSÉG elve komplex, nem definit fogalom Technológiai vonatkozásban: Szolgáltatások/alkalmazások bármely hálózaton, bármilyen eszközön keresztüli (technológiasemleges) elérhetősége

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/c. Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) internetszolgáltatás minőségi célértékei Tartalomjegyzék 1. Egyéni vezetékes internetszolgáltatás minőségi mutatók...

Részletesebben

Az egységes távközlési piacról szóló rendelet

Az egységes távközlési piacról szóló rendelet Az egységes távközlési piacról szóló rendelet Kajzinger Ervin Nemzetközi és Stratégiai Igazgató NMHH Hálózatsemlegesség és roaming uniós szabályozása 2015. november 12. Az egységes távközlési piacról szóló

Részletesebben

SZABÁLYOZÁSI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA

SZABÁLYOZÁSI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA SZABÁLYOZÁSI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA Stratégiai koncepció kialakításának logikája Budapest, 2005. október 17. A BCG TANÁCSADÓI TÁMOGATÁST NYÚJT AZ NHH-NAK A SZABÁLYOZÁSI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSÁBAN BCG nyilvános

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Díjcsomag neve Smarttarifa 1 Kínált letöltési sebesség (Mbit/s) 5,00 Kínált feltöltési sebesség (Mbit/s) 1,00 Csomagban foglalt adatforgalom (le- és feltöltés - GB) 0,049 módokra vonatkozó - VoIP nem vehető

Részletesebben

BLUE MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT

BLUE MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT BLUE MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT Díjcsomag neve a nemzetközi adatkicserélő központok és a nemzetközi adatkicserélő központok blue net 3 1 0.09766 GB (100 MB) 1 a nemzetközi

Részletesebben

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH Szélessávú piacok hatósági szabályozása Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH 2 Tartalom I. Szélessávú piacok helyzete, fejlődési irányai II. Szélessávú piacok fejlődését

Részletesebben

BLUE MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT

BLUE MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT BLUE MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT Díjcsomag neve a nemzetközi adatkicserélő központok és és a nemzetközi adatkicserélő központok blue net 0.09766 GB (100 MB) VoIP nem

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Hipernet Light Kínált letöltési sebesség (Mbit/s) 5,00 Kínált feltöltési sebesség (Mbit/s) 1,00 Csomagban foglalt adatforgalom (le- és feltöltés - GB) 3 módokra vonatkozó VoIP - Chat alkalmazások - Fájlcserélő

Részletesebben

Az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex (EECC) végfelhasználói jogok

Az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex (EECC) végfelhasználói jogok Az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex (EECC) végfelhasználói jogok MOMKult Kupolaterem, Budapest 2018. november 26. dr. Karl Károly főosztályvezető Elvekben jó de félkész 2 Alapelvek egységes belső

Részletesebben

MOL MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT

MOL MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT MOL MOBILE EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT Díjcsomag neve a nemzetközi adatkicserélő központok és és a nemzetközi adatkicserélő központok MOL mininet 3 1 0.029297 GB (300 MB) Adatforgalmazás

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK Takács Péter hírközlési fogyasztói jogok képviselője FOGYASZTÓVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK Aktualitások az európai hírközlésszabályozásban 2009. június 25. WWW.HFJK.NHH.HU A javaslatcsomag jelentősége A javaslatcsomag

Részletesebben

Cikkely A Kódex célja

Cikkely A Kódex célja 1 Cikkely A Kódex célja (1) A Kódex a Magyarországon internet hozzáférés szolgáltatási tevékenységet folytató elektronikus hírközlési szolgáltatók szakmai-etikai normagyűjteményeként szolgál, melynek önkéntes

Részletesebben

Mit is jelent és miért külön szabályozási kérdés a hálózatsemlegesség?

Mit is jelent és miért külön szabályozási kérdés a hálózatsemlegesség? Mit is jelent és miért külön szabályozási kérdés a hálózatsemlegesség? Gálik Mihály egyetemi tanár SZAMM, 2011. április 21. A hálózat-semlegesség fogalma és szabályozásának igénye A hálózat-semlegesség

Részletesebben

A digitális KábelTV melléktermékeinek minőségi kérdései

A digitális KábelTV melléktermékeinek minőségi kérdései A digitális KábelTV melléktermékeinek minőségi kérdései Előadó: dr. Darabos Zoltán +36 30 9448 255 drdarabos@compu-consult.hu COMPU-CONSULT Kft ügyvezető HTE 2013. Június 18. Program 1. Mik a melléktermékek?

Részletesebben

A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság évi munkaterve

A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság évi munkaterve A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság 2016. évi munkaterve 1 1. Bevezetés A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: a Hatóság) által felügyelt iparágakkal kapcsolatos szabályozói irányok jelentős

Részletesebben

Elektronikus közműegyeztetés

Elektronikus közműegyeztetés Elektronikus közműegyeztetés Az elektronikus hírközlési ágazat és az NMHH szempontjából 2017. szeptember 28. dr. Karl Károly főosztályvezető az elektronikus hírközlési közművek üzemeltetési környezete

Részletesebben

ZETRON KFT EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT. Díjcsomag neve. Symmetric100. Symmetric60. vbusiness75. vbusiness50.

ZETRON KFT EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT. Díjcsomag neve. Symmetric100. Symmetric60. vbusiness75. vbusiness50. ZETRON KFT EGYSÉGES INTERNET-HOZZÁFÉRÉS SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ TÁBLÁZAT Díjcsomag neve Home20 vbusiness25 vbusiness50 vbusiness75 Symmetric30 Symmetric45 Symmetric60 Symmetric100 Vinet75 Vinet100 Vinet125

Részletesebben

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22.

2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása. Április 22. 2008 IV. 22. Internetes alkalmazások forgalmának mérése és osztályozása Az óra rövid vázlata Nemzetközi együttműködések áttekintése A CAIDA céljai A CAIDA főbb kutatási irányai 2007-2010 között Internet

Részletesebben

Az infokommunikáció szakmapolitikia kihívásai

Az infokommunikáció szakmapolitikia kihívásai Az infokommunikáció szakmapolitikia kihívásai Both Zoltán Az NMHH szemszögéből Hírközlési Igazgató 2014.10.08. Tartalomjegyzék 2 1) Szélessávú mobilinternet fejlesztése 2) Egységes hír-közmű nyilvántartás

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Nagykereskedelmi Szélessávú Hozzáférés Szolgáltatás igénybevételére

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek Nagykereskedelmi Szélessávú Hozzáférés Szolgáltatás igénybevételére WS ADSL ÁSZF INVITEL Zrt. 4. sz. melléklet Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek Nagykereskedelmi Szélessávú Hozzáférés Szolgáltatás igénybevételére

Részletesebben

BROADBAND MEDIA HUNGARY Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Kivonat. Általános Szerződési Feltételek

BROADBAND MEDIA HUNGARY Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Kivonat. Általános Szerződési Feltételek BROADBAND MEDIA HUNGARY Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Kivonat Általános Szerződési Feltételek Internet-hozzáférési szolgáltatáshoz Utolsó módosítás kelte: 2012. június 1. Módosítva:

Részletesebben

Televízió műsorelosztás - Analóg KTV

Televízió műsorelosztás - Analóg KTV Kategória: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás Név: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás 2017-es évre Előfizetések száma Adatlap Elektronikus hírközlési szolgáltatások minőség megfelelőségének igazolásához

Részletesebben

SZUPERGYORS INTERNET

SZUPERGYORS INTERNET 2015-2018 SZUPERGYORS INTERNET STRATÉGIAI CÉLOK ÉS KONKRÉT LÉPÉSEK A DIGITÁLIS INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSÉBEN Dr. Solymár Károly Balázs Infokommunikációért felelős helyettes államtitkár A FEJLESZTÉS CÉLJA

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT Díjcsomag neve PR-unó PR-Net 1,5 PR-Net 3 PR-Net 6 PR-Net 10 PR-Net 12 PR-Net 15 PR-Net 20 PR-Net 30 PR-Net 60 PR-Net 80 PR-Net 100 PR-Net 120 PR-Net 140 PR-Net 200 PR-Net 240 PR-Net 250 PR-Net 500 Kínált

Részletesebben

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítását segítő feltételrendszerek, Jogi akadálymentesítés dr. Pócza András főosztályvezető Infokommunikációért Felelős Helyettes Államtitkárság Európai Uniós

Részletesebben

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások

Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások Antenna Hungária Jövőbe mutató WiFi megoldások KIFÜ színpad Infotér Konferencia 2016. november 9. Lázár János Távközlési Üzletágvezető Antenna Hungária vezeték nélküli stratégia és célkitűzések ANTENNA

Részletesebben

Internet szolgáltatás ÁSZF módosulás

Internet szolgáltatás ÁSZF módosulás Internet szolgáltatás ÁSZF módosulás Tisztelt Előfizető! Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a jelen módosításokat nem kívánják elfogadni, úgy az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 132. (5)

Részletesebben

Az adatvédelem új rendje

Az adatvédelem új rendje Az adatvédelem új rendje A GDPR főbb újdonságainak rövid bemutatása dr. Osztopáni Krisztián vizsgáló, NAIH 1. A hozzájárulás új követelményei 1. Az adatkezelőnek képesnek kell lennie annak igazolására,

Részletesebben

rlap Print Nyomtatvány adatai: Kategória: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás Név: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás Előfizetések száma Adatlap Elektronikus hírközlési szolgáltatások minőség megfelelőségének

Részletesebben

CSAK A PÁLMA NŐ A TEHER

CSAK A PÁLMA NŐ A TEHER CSAK A PÁLMA NŐ A TEHER ALATT A szélessáv-fejlesztés jogi környezetének felülvizsgálata: építési engedélyezés egyszerűsítése, közműadó alóli mentesség dr. Pócza András főosztályvezető Infokommunikációért

Részletesebben

4. Az előfizetői szolgáltatás minősége, biztonsága:

4. Az előfizetői szolgáltatás minősége, biztonsága: 4. Az előfizetői szolgáltatás minősége, biztonsága: 4.1. Az előfizetői szolgáltatás az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének az előfizetők és felhasználók védelmével összefüggő követelményeiről

Részletesebben

1 / 6 2014.02.26. 15:44 Nyomtatvány adatai: Kategória: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás Név: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás Előfizetések száma Adatlap Elektronikus hírközlési szolgáltatások

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Díjcsomag neve Gergisuli Net I. Net II. Net III. Net IV. Kínált letöltési sebesség (Mbit/s) 0,5 2 3 5 10 Kínált feltöltési sebesség (Mbit/s)

Részletesebben

I. Pontos utalások az Internet szolgáltatások ÁSZF módosított rendelkezéseire

I. Pontos utalások az Internet szolgáltatások ÁSZF módosított rendelkezéseire ÉRTESÍTÉS az EXTERNET Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Internet szolgáltatások Általános Szerződés Feltételeinek 2014. március 12. napján kezdeményezett, 2014.

Részletesebben

A Szolgáltató által vállalt egyedi szolgáltatásminőségi követelmények

A Szolgáltató által vállalt egyedi szolgáltatásminőségi követelmények 4. Az előfizetői szolgáltatás minősége, biztonsága 4.1. Az előfizetői szolgáltatás az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének az előfizetők és felhasználók védelmével összefüggő követelményeiről

Részletesebben

Egyszerűbb, gyorsabb ADSL-szolgáltatóváltás

Egyszerűbb, gyorsabb ADSL-szolgáltatóváltás Megállapodás a szolgáltatókkal: Pataki Dániel, az NHH elnöke Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője, NHH Egyszerűbb, gyorsabb ADSL-szolgáltatóváltás Sajtótájékoztató, 2008. július 4. Eredményes

Részletesebben

Válasszon az alábbiak közül, hogy az Ön által nyújtott, fent feltüntetett szolgáltatásra melyik állítás igaz!

Válasszon az alábbiak közül, hogy az Ön által nyújtott, fent feltüntetett szolgáltatásra melyik állítás igaz! 1 / 6 Nyomtatvány adatai: Kategória: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás Név: Szolgáltatásminőségi adatszolgáltatás 2014-es évre Előfizetések száma Adatlap Elektronikus hírközlési szolgáltatások minőség

Részletesebben

A szolgáltatás minőségi mutatói

A szolgáltatás minőségi mutatói A szolgáltatás minőségi mutatói 5/1 Az Internet szolgáltatásnak a megfelelő, valamint a nem elfogadható szintjét meghatározó számszerű követelmények a 229/2008. kormányrendelet szerint Kábelmodemes hozzáférés:

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Jelen ÁSZF hatályba lépésének napja:

Részletesebben

Hatályba lépés: május 25.

Hatályba lépés: május 25. Vodafone Magyarország Zrt. VEZETÉKES ADAT ÉS INTERNET SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRA VONATKOZÓ ÜZLETI ÁSZF MÓDOSÍTÁSAINAK LISTÁJA Hatályba lépés: 2018. május 25. Ezúton értesítjük a Tisztelt Előfizetőket az

Részletesebben

10788/2/15 REV 2 ADD 1 lj/hs/ar 1 DPG

10788/2/15 REV 2 ADD 1 lj/hs/ar 1 DPG Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. október 1. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2013/0309 (COD) 10788/2/15 REV 2 ADD 1 A TANÁCS INDOKOLÁSA Tárgy: TELECOM 161 COMPET 361 MI 481 CONSOM 126 CODEC

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Díjcsomag neve Mini Force Alfa Force Silver Béta Force Gold Delta Force HIR Force 60 HIR Force 120 Mini Alfa Béta Delta Kínált letöltési

Részletesebben

Vidékháló Telekommunikációs Kft Kecskemét, Katona József utca 10.

Vidékháló Telekommunikációs Kft Kecskemét, Katona József utca 10. A Vidékháló Kft. adathálózati és internet-hozzáférési szolgáltatásokra vonatkozó Általános Szerződési Feltételeinek 2018. január 1-jétől hatályos változásai 9.2. A határozott időtartamú előfizetői szerződés

Részletesebben

Internet-hozzáférések teljesítményvizsgálata webböngészőben

Internet-hozzáférések teljesítményvizsgálata webböngészőben Internet-hozzáférések teljesítményvizsgálata webböngészőben Orosz Péter BME TMIT SmartCom Lab 4. Magyar Jövő Internet Konferencia 2017. november 8-9. Áttekintés Adatforgalmi trendek és internethozzáférések

Részletesebben

Az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének átfogó felülvizsgálata 2010

Az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének átfogó felülvizsgálata 2010 Az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének átfogó felülvizsgálata 2010 1. Konzultáció Megbízható és korszerű hírközlési szolgáltatások a fogyasztóknak és a fogyasztókért Előzmények A januárban hatályba

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) telefon szolgáltatás minőségi célértékei

A helyhez kötött (vezetékes) telefon szolgáltatás minőségi célértékei Lakossági Általános Szerződési Feltételek 4/B Melléklet A helyhez kötött (vezetékes) telefon szolgáltatás minőségi célértékei 1. Az előfizetői szolgáltatás az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének

Részletesebben

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai

A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai A 450 MHZ-es frekvencia és a kormányzati hálózatok fejlesztésének kapcsolódásai Dr. Kelemen Csaba Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016. március 3. KORMÁNYZATI HÁLÓZATOK FEJLŐDÉSÉNEK FŐBB MÉRFÖLDKÖVEI

Részletesebben

A szolgáltatóra vonatkozó szabvány (R. 3. (3) bekezdése alapján. Ef: személyes ügyfélszolgálaton kéri a cserét. MSZ ETS 300 509

A szolgáltatóra vonatkozó szabvány (R. 3. (3) bekezdése alapján. Ef: személyes ügyfélszolgálaton kéri a cserét. MSZ ETS 300 509 Előfizető által érzékelt hibajelenség Lehetséges okok 1. A hálózat nem elérhető SIM hiba E 3. Szolgáltatás ideiglenesen szünetel Hálózat hiba Részleges hálózat kimaradás Hálózat átalakítása, felújítása,

Részletesebben

Valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltatás esetében használt, azonos célértékű mutatók

Valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltatás esetében használt, azonos célértékű mutatók A Vodafone Magyarország zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének az előfizetők és a felhasználók védelmével összefüggő követelményeiről,

Részletesebben

A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság 2018-as munkaterve

A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság 2018-as munkaterve A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság 2018-as munkaterve 1 1. Bevezetés A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: hatóság) minden év február végéig megjelenteti, hogy az adott évben milyen

Részletesebben

I. Pontos utalások az Internet szolgáltatások ÁSZF módosított rendelkezéseire

I. Pontos utalások az Internet szolgáltatások ÁSZF módosított rendelkezéseire ÉRTESÍTÉS az EXTERNET Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Internet szolgáltatások Általános Szerződés Feltételeinek 2014. május 1. napjával hatályba lépő módosításairól

Részletesebben

A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság évi munkaterve

A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság évi munkaterve A Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság 2017. évi munkaterve 1 1. Bevezetés A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: hatóság) minden év február végéig megjelenteti, hogy az adott évben milyen

Részletesebben

Az átvétel dátuma: április 19. Pierre de BOISSIEU, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az átvétel dátuma: április 19. Pierre de BOISSIEU, az Európai Unió Tanácsának főtitkára AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. április 20. (02.05) (OR. en) 9350/11 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató TELECOM 48 AUDIO 9 MI 224 CONSOM 63 Az

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek internet elérési szolgáltatáshoz

Általános Szerződési Feltételek internet elérési szolgáltatáshoz K I V O N A T SZŰCS IMRE EV. hírközlési szolgáltató 2017.01.01. napjától hatályos, internet elérési szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerződési Feltételeiből A jelen kivonat a fent megjelölt hírközlési

Részletesebben

Hatályba lépés: szeptember 18.

Hatályba lépés: szeptember 18. Vodafone Magyarország Zrt. Lakossági ÁSZF MÓDOSÍTÁSAINAK LISTÁJA Hatályba lépés: 2017. szeptember 18. Ezúton értesítjük a Tisztelt Előfizetőket a Lakossági Általános Szerződési Feltételek változásairól.

Részletesebben

A pénzügyi szervezetek panaszkezelési eljárásáról szóló 11/2012 (XI.8.) ajánlás

A pénzügyi szervezetek panaszkezelési eljárásáról szóló 11/2012 (XI.8.) ajánlás Panaszkezelési Konzultáció 2012. november 9. / 12. A pénzügyi szervezetek panaszkezelési eljárásáról szóló 11/2012 (XI.8.) ajánlás Sziliné dr. Bán Gyöngyvér I. A panaszkezelési ajánlás kialakításának indokai

Részletesebben

Csépa, Nyárlőrinc, Szelevény, Szentkirály, Tiszakécske, Tiszaalpár, Városföld

Csépa, Nyárlőrinc, Szelevény, Szentkirály, Tiszakécske, Tiszaalpár, Városföld A Vidékháló Kft. adathálózati és internet-hozzáférési szolgáltatásokra vonatkozó Általános Szerződési Feltételeinek 2018. április 23-ától hatályos változásai 1.2. A szolgáltató központi ügyfélszolgálatának

Részletesebben

Hatályba lépés: január 20.

Hatályba lépés: január 20. Vodafone Magyarország Zrt. LAKOSSÁGI ÁSZF MÓDOSÍTÁSAINAK LISTÁJA Hatályba lépés: 2017. január 20. Ezúton értesítjük a Tisztelt Előfizetőket a Lakossági Általános Szerződési Feltételek változásairól. I.

Részletesebben

Ha nomád szolgáltatása is van, akkor kérem összevontan adja meg a helyhez kötött szolgáltatással! * 835

Ha nomád szolgáltatása is van, akkor kérem összevontan adja meg a helyhez kötött szolgáltatással! * 835 Adatlap Elektronikus hírközlési szolgáltatások minőség megfelelőségének igazolásához Szolgáltatástípus neve: Internet hozzáférési (elérési) szolgáltatás helyhez kötött Ha nomád szolgáltatása is van, akkor

Részletesebben

Az előfizetői szolgáltatások vállalt minőségi célértékei

Az előfizetői szolgáltatások vállalt minőségi célértékei 3. sz. melléklet: A szolgáltatás minőségi mutatói Az előfizetői szolgáltatások vállalt minőségi célértékei Hálózati szolgáltatásminőségi követelmények célértékei Minőségi mutató megnevezése Célérték 1./A

Részletesebben

Univernet fantázianevű internet és adathálózati szolgáltatása

Univernet fantázianevű internet és adathálózati szolgáltatása Lasarm Bt Univernet fantázianevű internet és adathálózati szolgáltatása Általános Szerződési Feltételek 2.sz. melléklet Díjszabás Választható díjcsomagok egységes szerkezetben Készült: 2009. március 31.

Részletesebben

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat

Hálózatsemlegesség - egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Mobil Online 50 MB Csomagban foglalt adatforgalom (le- és feltöltés - GB) 0,049 forgalmi keret túllépése esetén 33Ft/0,01 Mb módokra vonatkozó VoIP nem vehető igénybe - Mobil Online 100 MB Csomagban foglalt

Részletesebben