Ma van a tegnap holnapja avagy a harmincas évek magyar szórakoztató tömegfilmjeinek társadalomábrázolása és létfilozófiája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ma van a tegnap holnapja avagy a harmincas évek magyar szórakoztató tömegfilmjeinek társadalomábrázolása és létfilozófiája"

Átírás

1 Ma van a tegnap holnapja avagy a harmincas évek magyar szórakoztató tömegfilmjeinek társadalomábrázolása és létfilozófiája Dr. Jászberényi József március 1. csütörtök Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, II. félév, IV. előadás

2 Pl. Dalidó-estek: Lisznyai, Vahot Imre és barátaik lejártak vidékre, s népes közönség előtt népies dalokat énekeltek, és verseltek Petőfi stílusában Lapok a Lovászat és a Vadászat köréből (1857), Pesti Hölgydivatlap (1859) Az elitkultúra és a tömegkultúra fogalma Nálunk az 1850-es években válik ketté: 1. Tömegkultúra: szórakoztatás, profit, nemzeti érzések aprópénzre-váltása 2. Elitkultúra: önreflexió, nemzeti tudat formálása, demokratikus gondolkodás kialakítása A harmincas években a Filmipari alap tudatosan támogatja a tömegkultúrát

3 Honnan meddig tart az előadás/ a vizsgálat? A Hyppolit a lakájtól (bemutató: november 27.) a Kabos Gyula emigrációjával (1939. január 21.) záruló időszak erősen homogén létfilozófiát és társadalomábrázolást mutat.

4 I. Főnök-beosztott viszony a munkahely világa legalább olyan főszereplő ezekben az alkotásokban, mint a kor sztárszínészei, Jávor Pál vagy Kabos Gyula ezekben a főnök-beosztott viszony nemcsak merev és feudális, illetve a hatalmi szerkezet megkérdőjelezhetetlen, hanem a két világot szinte betonfal választja el egymástól

5 Példa 1. Az 1937-es Lovagias ügyben (rendezte: Székely István) a nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező magánvállalatnál dolgozó hivatalnokok remegve tisztelik főnökeiket, és hajbókolva kommunikálnak velük, akik cserébe szinte bármit megtehetnek velük, hiszen a két csoportot egy világ választja el egymástól. A film legfontosabb mozzanata az, hogy a főnök unokaöccse, Milkó Pál pofon üti a vállalat egyik legrégebbi hivatalnokát, Virág Andort előbbit Ráday Imre, utóbbit Kabos Gyula alakítja. Csak a hideg és tartózkodó, de alapvetően emberséges igazgatónak, illetve a véletlen szervezte szerelmi szálnak köszönhetően kerül sor a kibékülésre.

6 Példa 2. Az 1938-as Pillanatnyi pénzzavarban (rendezte Martonffy Emil) az Acélművek adminisztratív dolgozóinak sőt még a legfelsőbb vezetőknek sem jut eszükbe leellenőrizni, hogy az Amerikából hazatérő új milliomos-tulajdonos, Balogh igazgató úr (Básti Lajos) azonos-e azzal az emberrel, aki megjelent, s akit egyébként Balogh maga helyett a vezérigazgatói székbe ültet (az illető valójában a saját sofőrje, Harry (Kabos Gyula). Ugyanúgy hajbókolnak a kissé imbecil embernek, mint később egy másik, hasonló trükkel odaültetett szélhámosnak, hiszen a helyzetük abszolút kiszolgáltatott, bármikor kitehetik őket.

7 II. Az írott törvények szerepe az ügyvédi világ Úgyis olyan biciklista karaktere van ( ) Lefelé tapos, fölfelé görnyed. Ezt már nem is kell tanulni Önnek, nagyságos asszonyom. (Stangl (Kabos Gyula) a postafőnöknőnek A címzett ismeretlenben) Ne haragudjon kedves Pál Éva, én csak a hivatásomat teljesítettem, meg kell értenie. Nagyon jól tudom, hogy amit magáról mondtam, abból egy szó sem igaz. De hát a pereket meg kell nyerni. (Halmi ügyvéd (Jávor Pál) Pál Évának A csúnya lányban)

8 Példa 1. az ügyvédek pedig valóságos istenek, előttük a leggazdagabbak és legbefolyásosabbak szűk csoportján kívül mindenki megalázkodik: az 1937-es A harapós férjben (rendezte Keleti Márton) a Zsengellér nevű ügyvédet játszó Kabos Gyula ki is fejti, hogy a legtöbb, amit az ügyvéd az ügyfelének ad, az, hogy megváratja, ez bizalmat kelt. Ez azt jelenti, hogy az ügyvédnek sok dolga van, hogy tehetséges, keresett ember, ez kell az ügyfélnek. Majd amikor beosztottja rákérdez, hogy mi a helyzet az ősi céllal, az igazság keresésével, erre a következő választ kapja: hagyjuk kérem ezeket a békebeli dolgokat. Az ügyvéd hivatásának lényege tehát nem más, mint a saját anyagi érdekeinek követése és a törvények közötti ügyes lavírozás.

9 III. A legfontosabb cél: a biztos anyagi hátteret adó házasság A család az mindig pénzről beszél meg birtokról. A gazdag család gazdag partyt akar, a szegény család még gazdagabbat. (Koltay Kató (Turay Ida) a Kölcsönkért kastélyban) Pardon - Na mi kő lelkem? - Fizetni, Kassay bácsi! Egy indiáner meg egy krémes. - Harminchat - Hát nem negyvennyolc? - Nem. 36 függőleges. Boldog nő, három betű - Ara. Jó napot (Egy hölgyvendég és a boltos (Gózon Gyula) beszélgetése a Budai cukrászdában)

10 Mi a fő cél? a nagyvárosi, a kisvárosi és a vidéki elit családjainak egyaránt legfontosabb célja az úrilány vagy az úrifiú számára a minél jobb party megtalálása. A lányok számára leginkább olyan emberé, aki jól kereső férjként gondoskodik a fényűző (vagy fényűzőnek mutatott) anyagi biztonság megtartásáról.

11 Példa 1. A házasság kapcsán nemcsak a kapcsolatban kiteljesedő személyes boldogság mellékes, hanem az is, hogy a két ember értékrendje hasonló-e, mivel az esküvő alapvetően egy vagyoni szerződés. Erre példa az Azurexpress (1938 rendezte: Balogh Béla), ahol a vidéki birtokos-lány, Erna (Szeleczky Zita) számára anyagilag jó partyt jelent a fővárosi gimnáziumi tanár, Rák Tamás (Páger Antal), bár egyáltalán nem vonzódik a tesze-tosza, ügyetlen, körülményeskedő emberhez. Szinte felszabadul, amikor férje vonaton induló olasz nászútjuk legelején, szerencsétlen véletlenek összejátszása miatt leszáll egy állomáson, s ott ragad. Eszébe sem jut, hogy a következő állomáson ő is leszálljon, inkább egy szimpatikus fiatalembert (Básti Lajos) vesz rá, hogy helyettesítse férjét. A zaklatott férj végül utánuk megy, s Erna akkor szeret igazán belé, amikor az a magyar dzsentrire oly jellemzően részegre issza magát és botrányt csinál a rokonság előtt. Ki is mondja a varázsszavakat: iszik, csókolózik, duhajkodik: tökéletes férfi neki ez a habitus kell, ezt ismeri, erre vágyott, ezt tudja magához alakítani.

12 Példa 2. a hazugságok Minden társadalmi szinten a jó házasság megszerzése érdekében a kisebb vagy nagyobb hazugságok megengedhetők, a környezet szemet huny ezek felett. A Maga lesz a férjem (1937 rendezte Gaál Béla) főhősnője, akit Ágai Irén alakít, például azt hazudja, hogy egy neves földbirtokos neje, s ezzel egy Pesten időző gazdag amerikai férjet akar szerezni magának. (A történet végül úgy alakul, hogy a Jávor Pál által megformált földbirtokos belészeret, s így elnyeri az itthoni szinten magas életnívót hozó házasságot, amely kapcsán viszont a hölgy előzetes trükkjei nem vetnek morális árnyékot a boldogságukra).

13 Példa 3. Az sem baj persze, ha a férj nem gazdag, de a kapcsolati hálójában van egy-két befolyásos ember: egy miniszter, egy államtitkár, egy tanácsos vagy egy arisztokrata rokon főnyeremény, hiszen ő mindenhová oda tud telefonálni. Lásd a Hyppolit a lakájt, a Miniszter barátját, a Papucshőst, A hölgy egy kissé bogarast, vagy a Perczel Zita főszereplésével futó Budai cukrászdát (1935 rendezte Gaál Béla)

14 Példák 4. Már a gyerekek is fertőzöttek A jó házasságok keresése egyértelműen anyagi alapú. Fel sem merül például az a gondolat, hogy a közös gyermek felnevelése és öröme is ok (vagy legalább egy ok) lehet a házasságkötésre. Sőt: a gyerekek világa ezekben a hangosfilmekben gyakorlatilag meg sem jelenik. Gyerekszínészekkel is csak egy filmben lehet találkozni a kor nagy mennyiségű, szórakoztató magyar film-kínálatából. Ebben a filmben a városi proletárgyerekeket játszó kis színészpalánták között Ádám Klári gyerekszínész játssza a vezérszerepet, aki a szegény proletár-kislányt, Mosodás Sutyit alakítja ez a pengő az utcán című 1937-es film (rendezte: Balogh Béla)

15 pengő az utcán az anyagi tekintetben megfelelő házasság-centrikus gondolkodást a gyerekek is látják és elfogadják: Sutyi (kb. 5-6 éves kislány) például mindent megtesz azért, hogy az általa nagyon szeretett varrónő, Klárika (Bárczy Kató) hozományhoz jusson, s így partyképes legyen -> már ő is tudja, hogy mindennek alapja a jó anyagi helyzet ebben a társadalomban. (Klárika kapcsán megjegyzendő, hogy bár a film elején többször is határozottan jelzi, hogy ő nem anyagi alapon kíván férjet találni, amikor találkozik Baráth bankárral, akkor azonnal az a kérdése Baráth régi iskolatársához, hogy: Micsoda a barátja, Fücsök úr? )

16 IV. A társadalmi hierarchia Mindegyik korabeli filmre általánosan jellemző az, hogy a gazdagok-vagyonosok lefelé zárt világát a szegényebbek kénytelenek rajongva tisztelni és ajnározni. Cserébe ők időnként egy-egy morzsát hullatnak a bő asztalról (lásd például a Karosszék c es filmet (rendezte Balogh Béla), ahol az unásig ide-oda hordozott karosszék szállítómunkásai mindig kapnak egy-egy pengőt, miközben csak maga a szék egy árverésen 450 pengőjébe került az unatkozó, gazdag szépasszonynak akit a gyönyörű Szeleczky Zita meggyőzően alakít).

17 Példa 1. Egészen extrém példát mutat a szegények és a gazdagok közötti betonfal létére az Ez a villa eladó (1935 rendezte: Cziffra Géza). Hódy György gazdag földesúr elhagyja pesti villáját három hétre, s addig inasára bízza a házat. Az inas azonban továbbadja a megbízást egy szegény barátjának, Buckó Józsefnek (Kabos Gyula), aki saját barátját (Rizling Gózon Gyula) és testvére szegény lányát (Terit Berky Lili) is maga mellé veszi. A villatulajdonos elutazásáról értesül két bűnöző is, akik megragadják az alkalmat, hogy mindent elvigyenek, sőt még a villát is eladják Hódy nevében.

18 Csak egy nap a világ Természetesen a korszak szórakoztató tömegfilmjeinek szabályai szerint végül minden jóra fordul, s a pénz a valódi tulajdonos, majd a vásárló kezébe kerül, azonban a happy endet látva sem lehet feledni a három ember (Buckó, barátja és Teri) teljes kiszolgáltatottságát, akik pontosan tudják, hogy három hetük van boldogan élni, s ezt a maguk módján igyekeznek is kihasználni. Teri végre kényelmes ágyban alszik, Buckó és barátja isznak-esznek, és egyfolytában kártyáznak. A csak egy nap a világ érzést erősíti a film slágere is, amelynek az első sorai így hangzanak: a pénzemet én máma mind elmulatom, kalapom-pom-pom a fejembe borítom. Nyilvánvaló, hogy ezen film is egy olyan társadalmat mutat, ahol az eliten kívüliek számára a nyomor és a nélkülözés az egyetlen lehetőség, illetve a csodavárás, sorsuk legalább ideiglenes jobbra fordulását illetően.

19 V. A filmek és az aktuálpolitika világa A filmeket alaposan megtekintve és elemezve ugyanis az ember azt is érzékeli, hogy az aktuálpolitika-mentes mondanivalóval a filmek azt is sugallják, hogy a mindenkori hatalommal az embernek nem kell (nem érdemes) foglalkoznia, mert az ember életét meghatározó fő események nem a makrovilágok, hanem a mikrovilágok színterén esnek meg ezekre kell koncentrálni, a császár pedig hadd pomádézzon, ha kedve tartja..

20 VI. Etikett és a klikken kívüliek a gazdagok világát szigorúan szabályozott viselkedési normák és dress-code határozzák meg, aki ezeket nem ismeri, vagy nem akarja tudomásul venni, azonnal kiesik a társaságból, anélkül, hogy akár megszólalt volna.

21 VI. 1. A városi hölgyek Teljesen természetes, hogy a városi gazdag fiatal hölgyek szinte folyamatosan dohányoznak, nagyon gyakran szeszes italt fogyasztanak és jól menő autókkal száguldoznak az utcákon (ld. pl. a 120-as tempót, az Elnökkisasszonyt vagy a Dunaparti randevút) azaz szokásaik egy részében igazodnak a nyugati trendekhez, miközben a cél egészen más: nem a boldog és szabad élet, hanem mindent megelőzően az előnyös házasság. Ezzel együtt szintén a nyugati mintáknak hódolva a legújabb párizsi, londoni és amerikai ruhákat viselik, míg társaik vagy leendő társaik a legelegánsabb frakkokban és szmokingokban feszítenek, s pontosan tudják, hogy a nap mely szakában mit kell, pontosabban mit illik felvenni

22 VI. 2. A táplálkozás Ugyanez a helyzet a táplálkozással is. A városi úri réteg tudja, hogy egy vacsorán mi az ételek sorrendje, mit illik és mit nem illik megenni egy fogadáson, egy bálban, egy étteremben vagy egy bárban s ha néha elcsábulnak egy-egy hagymás rostélyosra, lelkiismeret-furdalást éreznek. Az úri élet vidéki szegmense másképp él: itt az élet fontos része ünnepnapokon a hajnalig tartó lakomázás és mulatozás, s közben a magyar nóták éneklése, és végül a szerenád a cigányokkal. A vidéki Magyarországról szólva elmondható még, hogy az alapvető viselkedési és dress-code szabályok sokkal szigorúbbak, mint a városban.

23 VI. 3. Egymás megszólítása teljesen mást jelent a kegyelmes, a tekintetes, a méltóságos, a nagyságos, avagy a nemzetes úr, s teljesen mást a magázás, a maximum üzleti levelezésben használt önözés és a szolgálók felé irányított tegező formula. Ugyanez a helyzet a házasságon belüli tegezéssel, amely csak a legmodernebb embereknél jelenik meg, többnyire minden házasságban magázódnak az emberek. A családban pedig a gyermekek mindig magázzák szüleiket, akik mindig tegezik őket, csak az após és a vej tegeződnek, amit mindig az após ajánl fel akkor, amikor a leendő vej megkéri a leány kezét.

24 VI. 3. Egymás megszólítása 2. Az úri réteg tagjai természetesen tegezik a szolgáikat, és a náluk sokkal lejjebb élő embereket. Ez fájdalmas szépséggel jelenik meg a Lila akác (1934 rendezte: Székely István) című filmben. A tizenhét éves kis táncoslány, Manci (Ágai Irén) megismerkedik az elit alján található banktisztviselővel, Palival (Nagy György), s első látásra belészeret. Pali nem veszi komolyan a kislányt, megalázóan, lenézően, cinikusan és tegezve beszél vele az ő szíve fölfelé tör, egy méltóságos asszonyért eped, akinek rajta kívül még három férfi csapja a szelet. Manci csak akkor lesz fontos neki Palinak, amikor a méltóságosnál kiderül, hogy esélytelen éppen annak névnapján meg akarná kérni a kezét, de észreveszi, hogy már ketten voltak előtte látogatók, s az ő érkezése után toppan be a harmadik hódoló, mesés ajándékkal. Ezután lesz érdekes számára Manci, aki őszintén, rajongással szereti őt. A film happy endes zárlata ellenére jól látható, hogy ebben a világban ez a boldog egymásra találás csak a szerencse műve, s valójában a film vissza-visszatérő slágerszövege tekinthető dominánsnak: minek a kis kerti pad, minek a nyár alkonyat, amikor egymást szeretni nem szabad azaz a társadalmi korlátok, falak átléphetetlenek: aki lenn van, lenn is marad, aki fenn van, fenn is marad.

25 VI. 4. A szalonképtelenség Általánosságban elmondható, hogy aki nem érti a kommunikáció ezen, kőbe vésett rendjét, az azonnal, az első megszólalás után szalonképtelen lehet. Erre példa a Hyppolit a lakáj (rendezte: Székely István), ahol az uborkafára felkapaszkodott, úrhatnám Schneider-család még nem ismeri eléggé ezeket a szokásokat, s bár illeszkedni akar a felső tízezerhez, arra szegényebb származása, és az azzal járó teljesen más, a személyiség alapjaiba vésődött szokások okán képtelen. A ház asszonya (Haraszti Mici) minden törekvése ellenére nem képes tartani a fogyókúrát, a ház ura (Kabos Gyula) pedig nem kíván a francia reformétkezésnek hódolni, s bár el akarja játszani az urat, s szeretne szeretőt (egy kis táncosnőt, Mimit) tartani, de az egész terv rutintalansága miatt a fejére omlik. Így Schneiderék végül nem jutnak úri kapcsolatokhoz, hiába törekednek id. Makács képviselő családba hozására, aki biztosítaná a gazdasági érvényesülést is a számukra. Külön érdekes, hogy az idős Makács nem unokaöccsét rója meg, hogy a kis táncosnőt ő is ismeri, hanem felháborodottan hagyja ott a Schneider-villát, az erkölcsökre hivatkozva).

26 VII. A legendás dalbetétek a populáris és az ironikus olvasat lehetősége Meseautóban színezüst erdők során repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán, repülünk a mesék kocsiján. Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk, és a sors fogja tán a volánt, Csupa boldogság vár ezután rád és rám: a mesék meseszép kocsiján. Csak álom ez talán. S a boldogság után már holnap mostohán mered rám a valóság. Nem ébredek fel még, könyörgöm, ó nagy ég! Hadd álmodjam tovább ezt a szép nagy csodát. Meseautóban színezüst erdők során repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán repülünk a mesék kocsiján. Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk, és a sors fogja tán a volánt. Csupa boldogság vár ezután rád és rám a mesék meseszép kocsiján. Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk És a sors fogja tán a volánt. Csupa boldogság vár ezután rád és rám A mesék meseszép kocsiján.

27 VIII. A felszínességről Aki azonban ma sorra végignézi, a monoton ismétlődéseknek, az elképesztően fantáziátlan kommersz-árunak olyan sorát kapja, mint valami egyetlen árufajtával dugi rakott üzletház kirakatában. Csak a színekben különbözik a sok azonos szabású ruha, és talán a méretben: de a szabás, a szövet, a konfekció ugyanaz. Néha még a szóban elmondott viccek is azonosak; a beállítások; a reakciók; a mozdulatok Nem filmeket látunk, hanem másfél órányi időt kitevő jelenetsorokat, kabarétréfák lazán összefüggő sorát, melyeket nem lélektani vagy akár meseszövésbeli igény, hanem csupán két, időnként felbukkanó szerelmes sorsa fűz össze ( ) A zárt testület, mely az iparágat monopolizálja, az első, balkezes próbálkozások után kialakította a maga műfaj-típusát Elnökkisasszony, Budai cukrászda most már többé-kevésbé biztos siker reményében gyártja a típus változatait. A művészethez ennek alig van köze, ez standardizált termelés, nálunk is, mindenütt (Nemeskürty István)

28 VIII. A válasz kétféle olvasat a komolyabb mondanivaló igenis helyet kap ezekben a munkákban, hiszen a munkahelyi kiszolgáltatottság, a feudális társadalmi és családi hierarchia, a házasság-centrikus gondolkodás, a politikához való neutrális hozzáállás, a kéhem-alássan -dzsentroid-világ üressége minden filmben nagyon részletesen megjelenik. Ennek tragikumát kissé árnyalja, vidámítja a filmek happy endes szerkezete, amely nagyon gyakran azonban a teljes irracionalitásba tolja át az eseményeket így valóban csak árnyalásról van szó. Az értő néző ugyanis látja és tudja, hogy ezek a zárlatok köszönő viszonyban sincsenek az egyébként megmutatott társadalmi valósággal, így pontosan érzi, hogy a filmek valójában mennyire tragikus társadalomés létfilozófiai képet nyújtanak nézőiknek, s egy nagyon halvány, selyemszálnyi reményt de nem többet.

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei AUTÓVAL A CSÚCSRA Névjegy Név: K. Botond Életkor: 45 év Üzletág: személygépkocsi-kereskedelem Munkakör: értékesítő Eredményei: cégénél kiérdemelte az Év értékesítője címet a legtöbb új autó eladásával

Részletesebben

JÖVOJEERT PROGRAM UJ NEMZEDEK. Ifjúságpolitikai stratégia vitairat

JÖVOJEERT PROGRAM UJ NEMZEDEK. Ifjúságpolitikai stratégia vitairat UJ NEMZEDEK JÖVOJEERT PROGRAM Ifjúságpolitikai stratégia vitairat UJ NEMZEDEK JÖVOJEERT PROGRAM Ifjúságpolitikai stratégia vitairat www.ujnemzedek.hu www.facebook.com/ujnemzedek KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI

Részletesebben

Irodalom. 11. osztály

Irodalom. 11. osztály Irodalom 11. osztály Az olvasás életforma, nem az teszi az olvasó embert olvasó emberré, hogy sok könyvet olvas hanem az a tény, hogy mindennap olvas. /Hegedűs Géza/ Eötvös Loránd Műszaki Középiskola és

Részletesebben

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes!

Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 1 Kulcsár Tibor A világon élni csak hősként érdemes! 2014 Borítóterv: Pawlik Tamás 2 Tartalom Bevezető... 6 A siker titka... 7 Álom... 7 Vágy... 10 Hit... 12 Célok... 14 A küldetésről... 16 Gyorsítók...

Részletesebben

Hogyan működtessünk egy kapcsolatot? Mítoszok és a tapasztalati valóság

Hogyan működtessünk egy kapcsolatot? Mítoszok és a tapasztalati valóság Hogyan működtessünk egy kapcsolatot? Mítoszok és a tapasztalati valóság Előadás handout PROGRMAJÁNLÓ AZ ANYAG VÉGÉN! Hadd kezdjem azzal a táblázattal, amelyet az előadáson is kitölttettem a résztvevőkkel,

Részletesebben

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés

Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág Bevezetés Kovács Eszter Réka: Még ép a roncs ág (In: Grezsa Ferenc Takács Péter (szerk.): Még ép a roncs ág Válogatás erdélyi mentálhigiénés szakemberek dolgozataiból. Országos Addiktológiai Intézet. Budapest, 2005.

Részletesebben

a Ciszterci Diákszövetség Egri Osztályának hírei és a Gárdonyi Gimnázium és Szakközépiskola színes lapja TAVASZ

a Ciszterci Diákszövetség Egri Osztályának hírei és a Gárdonyi Gimnázium és Szakközépiskola színes lapja TAVASZ VIII. évf. 1. sz. 2001. HÚSVÉT EGRI FEHÉR/FEKETE a Ciszterci Diákszövetség Egri Osztályának hírei és a Gárdonyi Gimnázium és Szakközépiskola színes lapja TAVASZ tavasz te csupa zöld a föld magot ölelve

Részletesebben

Mi vagyunk a kalapos gábor cigányok, akik nem isznak

Mi vagyunk a kalapos gábor cigányok, akik nem isznak TESFAY SÁBA Mi vagyunk a kalapos gábor cigányok, akik nem isznak A gábor cigány közösség belsõ és külsõ kapcsolatait szabályozó kognitív sémák Ha Párizs, Bécs, Budapest vagy akár Marosvásárhely utcáin

Részletesebben

Kérdések és válaszok a hajléktalanságról

Kérdések és válaszok a hajléktalanságról Breitner Péter Gurály Zoltán Győri Péter Tartalomjegyzék 1 Kik a hajléktalanok? 2 Hajléktalanság és otthontalanság 3 A hajléktalanság személyes, családi okai 4 A hajléktalanság társadalmi okai 5 Hány hajléktalan

Részletesebben

2. Lesum, 1951. Aug. 18. 3. The Knolls, 1951. Szept. 3.

2. Lesum, 1951. Aug. 18. 3. The Knolls, 1951. Szept. 3. 2. Lesum, 1951. Aug. 18. Kedves Nyuszim! - remélem első lapomat, amit még csütörtökön délután írtam innen és a Stiftungba címeztem, idejében megkaptad és már tudod, hogy hol vagyunk. Elhelyezésünk nagyon

Részletesebben

Bevezetőként. Szentmisét közvetít a Magyar Rádió és a Magyar Katolikus Rádió templomunkból

Bevezetőként. Szentmisét közvetít a Magyar Rádió és a Magyar Katolikus Rádió templomunkból 2013. március 15. A zagyvapálfalvai Jézus Szíve Plébániatemplom lapja V. évfolyam, 5-6. szám (61-62.) Bevezetőként Kedves Olvasóink, kedves Hívek! Ahogyan azt korábban is írtuk: XVI. Benedek pápa lemondása

Részletesebben

Csíkszentmihályi Mihály: FLOW. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest

Csíkszentmihályi Mihály: FLOW. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest Csíkszentmihályi Mihály: FLOW Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája Akadémiai Kiadó, Budapest 1 A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Mihaly Csikszentmihalyi: Flow The Psychology of Optimal

Részletesebben

Nem értelek, de szeretlek

Nem értelek, de szeretlek 2006. március, XVI. évf. 1. (44.) szám A Magyar Schönstatt Családmozgalom lapja fotó: Kuslits Levente Kopogtató A kamaszkorban új születésrõl van szó. Örömteli látvány a szülési fájásokkal együtt. A kamasz

Részletesebben

IV. (XX.) ÉVFOLYAM, 47. SZÁM 2009. DECEMBER 17. 260 FORINT

IV. (XX.) ÉVFOLYAM, 47. SZÁM 2009. DECEMBER 17. 260 FORINT 260 FORINT VOLTUNK! VAGYUNK! LESZÜNK! 2 BALSZEMMEL BALSZEMMEL Thürmer Gyula MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK

Részletesebben

Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1

Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1 Oázis A Magyar Schönstatt Család és Ifjúság lapja 1 Hová tűnik az idő? Hajtás Mindenki lassú Időgazdálkodás Fullextrás édesanya A család szívdobogása Elidőzünk egymásnál 2014/1 2 Örömvadászat Számoljuk

Részletesebben

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája?

Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? A Nemzetközi Liebenzelli Misszió Molnár Mária Külmissziói Alapítvány Lapja XV. ÉVFOLYAM 5. SZÁM Hol van a misszionárius-gyerekek hazája? 2005 Október A misszionáriusok gyerekeivel hasonló a helyzet, mint

Részletesebben

2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja. Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ

2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja. Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ 2002. szeptember, XII. évf. 3. (31.) szám A Magyar Schönstatti Családmozgalom lapja Erõforrásunk a család Fotó: Varga Kata KOPOGTATÓ A házasság nem magánügy, hanem országépítõ közügy. Isten azt az építõkövet

Részletesebben

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században

Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században Az én történetem avagy hogyan találjam meg nőként önmagam a 21. században 1 A Junior Achievement Magyarország Alapítvány által készített kiadvány megjelenését, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

Részletesebben

új Tulajdonosa lesz a vértes presszónak

új Tulajdonosa lesz a vértes presszónak idôszaki havilap ingyenes iv. évfolyam 4. szám 2015. április Kellemes húsvéti ünnepeket kívá nunk valamennyi olvasónknak! Pusztavám Község Önkormányzata 2015. március 25-én rendkívüli testületi ülést tartott,

Részletesebben

Abba, Atya! AZ ATYA GYERMEKEI. 2 AZ ATYA GYERMEKEI Kármel 2009/6. Kármel 2009/6

Abba, Atya! AZ ATYA GYERMEKEI. 2 AZ ATYA GYERMEKEI Kármel 2009/6. Kármel 2009/6 Újra ránk köszönt a Karácsony, Urunk születését ünnepeljük. Figyelmünk a Megváltóra és áldott Szüleire irányul. Egy Családra, ahol befogadják Istent; minden új és meglepetésszerû megnyilatkozásával. Ünneplésünk

Részletesebben

Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben

Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben Bálint Ágnes Télemakhosz-narratívumok a Németh László-életműben (Az Irgalom születése) Öt (plusz egy) kísérlet Télemakhoszt 1 talán nem szükséges bemutatni: Odüsszeusz és Pénelopé fia ő, aki nem szűnő

Részletesebben

Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem, Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem, Radnóti Miklós Gyakorlóiskola MAGYAR PEDAGÓGIA 98. évf. 4. szám 273 317. (1998) MITŐL HATÉKONY MÉG A JAPÁN OKTATÁS? A hivatalos oktatási rendszer tanítási óráin kívüli képzés és oktatás japánban Gordon Győri János Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

NAGY DÁNIEL NAGYNÉ RÁSKI ORSOLYA

NAGY DÁNIEL NAGYNÉ RÁSKI ORSOLYA NAGY DÁNIEL NAGYNÉ RÁSKI ORSOLYA Megismerkedésünk első percében éreztem, hogy a házaspár akikkel most beszélgetni fogok hivatástudata és alázata a mesterségéhez példaértékű. A riport végére már tudtam,

Részletesebben

Úgy érezte, szabadon él

Úgy érezte, szabadon él Csallóközi Réka Úgy érezte, szabadon él Bevezetés Jelen dolgozatomban a hetvenes évek végének, nyolcvanas évek elejének meghatározó szubkultúrájának, a csöves szubkultúrának bemutatására vállalkoztam.

Részletesebben

ROXFORT VAGY SUMMERHILL

ROXFORT VAGY SUMMERHILL _FP-33_belivek.qxd 2006.10.05. 13:05 Page 15 is egyre jobban behatoltunk ebbe az érdekes világba. A Roxfort-i iskola valami olyasmi, ami minden iskola titokban szeretne lenni: ahol kalandok történhetnek,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK: (két kérdéscsoport alapján)

TARTALOMJEGYZÉK: (két kérdéscsoport alapján) v. 1408 Markovics Milán Mór Bajtársaim! Markovics Milán Mór, római katolikus tábori lelkész vagyok. Az alábbi dokumentum egy folyamatosan bővül ő(!) kérdések-válasz segédanyag ( nemcsak) katonák számára.

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám Még a fának is van reménysége: ha kivágják, újból kihajt, és nem fogynak el hajtásai. Még ha elvénül is a földben gyökere, ha elhal is a porban

Részletesebben

A SuliHálo.hu első digitális kiadványát tartod a kezedben!

A SuliHálo.hu első digitális kiadványát tartod a kezedben! A SuliHálo.hu első digitális kiadványát tartod a kezedben! Sok szeretettel ajándékozzuk Neked, portálunk első születésnapja alkalmából! Használd egészséggel! Ha kimaradt belőle egy általad keresett olvasónapló,

Részletesebben

Most vasárnap Április 11. Választás A jövõnk a kezünkben van KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA

Most vasárnap Április 11. Választás A jövõnk a kezünkben van KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA A VIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XVIII. évfolyam 6. szám I 2010. április 6. I Megjelenik: kéthetente Most vasárnap Április 11. Választás A jövõnk a kezünkben van ÖNKORMÁNYZAT Minden napra egy

Részletesebben