Ma van a tegnap holnapja avagy a harmincas évek magyar szórakoztató tömegfilmjeinek társadalomábrázolása és létfilozófiája

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ma van a tegnap holnapja avagy a harmincas évek magyar szórakoztató tömegfilmjeinek társadalomábrázolása és létfilozófiája"

Átírás

1 Ma van a tegnap holnapja avagy a harmincas évek magyar szórakoztató tömegfilmjeinek társadalomábrázolása és létfilozófiája Dr. Jászberényi József március 1. csütörtök Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, II. félév, IV. előadás

2 Pl. Dalidó-estek: Lisznyai, Vahot Imre és barátaik lejártak vidékre, s népes közönség előtt népies dalokat énekeltek, és verseltek Petőfi stílusában Lapok a Lovászat és a Vadászat köréből (1857), Pesti Hölgydivatlap (1859) Az elitkultúra és a tömegkultúra fogalma Nálunk az 1850-es években válik ketté: 1. Tömegkultúra: szórakoztatás, profit, nemzeti érzések aprópénzre-váltása 2. Elitkultúra: önreflexió, nemzeti tudat formálása, demokratikus gondolkodás kialakítása A harmincas években a Filmipari alap tudatosan támogatja a tömegkultúrát

3 Honnan meddig tart az előadás/ a vizsgálat? A Hyppolit a lakájtól (bemutató: november 27.) a Kabos Gyula emigrációjával (1939. január 21.) záruló időszak erősen homogén létfilozófiát és társadalomábrázolást mutat.

4 I. Főnök-beosztott viszony a munkahely világa legalább olyan főszereplő ezekben az alkotásokban, mint a kor sztárszínészei, Jávor Pál vagy Kabos Gyula ezekben a főnök-beosztott viszony nemcsak merev és feudális, illetve a hatalmi szerkezet megkérdőjelezhetetlen, hanem a két világot szinte betonfal választja el egymástól

5 Példa 1. Az 1937-es Lovagias ügyben (rendezte: Székely István) a nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező magánvállalatnál dolgozó hivatalnokok remegve tisztelik főnökeiket, és hajbókolva kommunikálnak velük, akik cserébe szinte bármit megtehetnek velük, hiszen a két csoportot egy világ választja el egymástól. A film legfontosabb mozzanata az, hogy a főnök unokaöccse, Milkó Pál pofon üti a vállalat egyik legrégebbi hivatalnokát, Virág Andort előbbit Ráday Imre, utóbbit Kabos Gyula alakítja. Csak a hideg és tartózkodó, de alapvetően emberséges igazgatónak, illetve a véletlen szervezte szerelmi szálnak köszönhetően kerül sor a kibékülésre.

6 Példa 2. Az 1938-as Pillanatnyi pénzzavarban (rendezte Martonffy Emil) az Acélművek adminisztratív dolgozóinak sőt még a legfelsőbb vezetőknek sem jut eszükbe leellenőrizni, hogy az Amerikából hazatérő új milliomos-tulajdonos, Balogh igazgató úr (Básti Lajos) azonos-e azzal az emberrel, aki megjelent, s akit egyébként Balogh maga helyett a vezérigazgatói székbe ültet (az illető valójában a saját sofőrje, Harry (Kabos Gyula). Ugyanúgy hajbókolnak a kissé imbecil embernek, mint később egy másik, hasonló trükkel odaültetett szélhámosnak, hiszen a helyzetük abszolút kiszolgáltatott, bármikor kitehetik őket.

7 II. Az írott törvények szerepe az ügyvédi világ Úgyis olyan biciklista karaktere van ( ) Lefelé tapos, fölfelé görnyed. Ezt már nem is kell tanulni Önnek, nagyságos asszonyom. (Stangl (Kabos Gyula) a postafőnöknőnek A címzett ismeretlenben) Ne haragudjon kedves Pál Éva, én csak a hivatásomat teljesítettem, meg kell értenie. Nagyon jól tudom, hogy amit magáról mondtam, abból egy szó sem igaz. De hát a pereket meg kell nyerni. (Halmi ügyvéd (Jávor Pál) Pál Évának A csúnya lányban)

8 Példa 1. az ügyvédek pedig valóságos istenek, előttük a leggazdagabbak és legbefolyásosabbak szűk csoportján kívül mindenki megalázkodik: az 1937-es A harapós férjben (rendezte Keleti Márton) a Zsengellér nevű ügyvédet játszó Kabos Gyula ki is fejti, hogy a legtöbb, amit az ügyvéd az ügyfelének ad, az, hogy megváratja, ez bizalmat kelt. Ez azt jelenti, hogy az ügyvédnek sok dolga van, hogy tehetséges, keresett ember, ez kell az ügyfélnek. Majd amikor beosztottja rákérdez, hogy mi a helyzet az ősi céllal, az igazság keresésével, erre a következő választ kapja: hagyjuk kérem ezeket a békebeli dolgokat. Az ügyvéd hivatásának lényege tehát nem más, mint a saját anyagi érdekeinek követése és a törvények közötti ügyes lavírozás.

9 III. A legfontosabb cél: a biztos anyagi hátteret adó házasság A család az mindig pénzről beszél meg birtokról. A gazdag család gazdag partyt akar, a szegény család még gazdagabbat. (Koltay Kató (Turay Ida) a Kölcsönkért kastélyban) Pardon - Na mi kő lelkem? - Fizetni, Kassay bácsi! Egy indiáner meg egy krémes. - Harminchat - Hát nem negyvennyolc? - Nem. 36 függőleges. Boldog nő, három betű - Ara. Jó napot (Egy hölgyvendég és a boltos (Gózon Gyula) beszélgetése a Budai cukrászdában)

10 Mi a fő cél? a nagyvárosi, a kisvárosi és a vidéki elit családjainak egyaránt legfontosabb célja az úrilány vagy az úrifiú számára a minél jobb party megtalálása. A lányok számára leginkább olyan emberé, aki jól kereső férjként gondoskodik a fényűző (vagy fényűzőnek mutatott) anyagi biztonság megtartásáról.

11 Példa 1. A házasság kapcsán nemcsak a kapcsolatban kiteljesedő személyes boldogság mellékes, hanem az is, hogy a két ember értékrendje hasonló-e, mivel az esküvő alapvetően egy vagyoni szerződés. Erre példa az Azurexpress (1938 rendezte: Balogh Béla), ahol a vidéki birtokos-lány, Erna (Szeleczky Zita) számára anyagilag jó partyt jelent a fővárosi gimnáziumi tanár, Rák Tamás (Páger Antal), bár egyáltalán nem vonzódik a tesze-tosza, ügyetlen, körülményeskedő emberhez. Szinte felszabadul, amikor férje vonaton induló olasz nászútjuk legelején, szerencsétlen véletlenek összejátszása miatt leszáll egy állomáson, s ott ragad. Eszébe sem jut, hogy a következő állomáson ő is leszálljon, inkább egy szimpatikus fiatalembert (Básti Lajos) vesz rá, hogy helyettesítse férjét. A zaklatott férj végül utánuk megy, s Erna akkor szeret igazán belé, amikor az a magyar dzsentrire oly jellemzően részegre issza magát és botrányt csinál a rokonság előtt. Ki is mondja a varázsszavakat: iszik, csókolózik, duhajkodik: tökéletes férfi neki ez a habitus kell, ezt ismeri, erre vágyott, ezt tudja magához alakítani.

12 Példa 2. a hazugságok Minden társadalmi szinten a jó házasság megszerzése érdekében a kisebb vagy nagyobb hazugságok megengedhetők, a környezet szemet huny ezek felett. A Maga lesz a férjem (1937 rendezte Gaál Béla) főhősnője, akit Ágai Irén alakít, például azt hazudja, hogy egy neves földbirtokos neje, s ezzel egy Pesten időző gazdag amerikai férjet akar szerezni magának. (A történet végül úgy alakul, hogy a Jávor Pál által megformált földbirtokos belészeret, s így elnyeri az itthoni szinten magas életnívót hozó házasságot, amely kapcsán viszont a hölgy előzetes trükkjei nem vetnek morális árnyékot a boldogságukra).

13 Példa 3. Az sem baj persze, ha a férj nem gazdag, de a kapcsolati hálójában van egy-két befolyásos ember: egy miniszter, egy államtitkár, egy tanácsos vagy egy arisztokrata rokon főnyeremény, hiszen ő mindenhová oda tud telefonálni. Lásd a Hyppolit a lakájt, a Miniszter barátját, a Papucshőst, A hölgy egy kissé bogarast, vagy a Perczel Zita főszereplésével futó Budai cukrászdát (1935 rendezte Gaál Béla)

14 Példák 4. Már a gyerekek is fertőzöttek A jó házasságok keresése egyértelműen anyagi alapú. Fel sem merül például az a gondolat, hogy a közös gyermek felnevelése és öröme is ok (vagy legalább egy ok) lehet a házasságkötésre. Sőt: a gyerekek világa ezekben a hangosfilmekben gyakorlatilag meg sem jelenik. Gyerekszínészekkel is csak egy filmben lehet találkozni a kor nagy mennyiségű, szórakoztató magyar film-kínálatából. Ebben a filmben a városi proletárgyerekeket játszó kis színészpalánták között Ádám Klári gyerekszínész játssza a vezérszerepet, aki a szegény proletár-kislányt, Mosodás Sutyit alakítja ez a pengő az utcán című 1937-es film (rendezte: Balogh Béla)

15 pengő az utcán az anyagi tekintetben megfelelő házasság-centrikus gondolkodást a gyerekek is látják és elfogadják: Sutyi (kb. 5-6 éves kislány) például mindent megtesz azért, hogy az általa nagyon szeretett varrónő, Klárika (Bárczy Kató) hozományhoz jusson, s így partyképes legyen -> már ő is tudja, hogy mindennek alapja a jó anyagi helyzet ebben a társadalomban. (Klárika kapcsán megjegyzendő, hogy bár a film elején többször is határozottan jelzi, hogy ő nem anyagi alapon kíván férjet találni, amikor találkozik Baráth bankárral, akkor azonnal az a kérdése Baráth régi iskolatársához, hogy: Micsoda a barátja, Fücsök úr? )

16 IV. A társadalmi hierarchia Mindegyik korabeli filmre általánosan jellemző az, hogy a gazdagok-vagyonosok lefelé zárt világát a szegényebbek kénytelenek rajongva tisztelni és ajnározni. Cserébe ők időnként egy-egy morzsát hullatnak a bő asztalról (lásd például a Karosszék c es filmet (rendezte Balogh Béla), ahol az unásig ide-oda hordozott karosszék szállítómunkásai mindig kapnak egy-egy pengőt, miközben csak maga a szék egy árverésen 450 pengőjébe került az unatkozó, gazdag szépasszonynak akit a gyönyörű Szeleczky Zita meggyőzően alakít).

17 Példa 1. Egészen extrém példát mutat a szegények és a gazdagok közötti betonfal létére az Ez a villa eladó (1935 rendezte: Cziffra Géza). Hódy György gazdag földesúr elhagyja pesti villáját három hétre, s addig inasára bízza a házat. Az inas azonban továbbadja a megbízást egy szegény barátjának, Buckó Józsefnek (Kabos Gyula), aki saját barátját (Rizling Gózon Gyula) és testvére szegény lányát (Terit Berky Lili) is maga mellé veszi. A villatulajdonos elutazásáról értesül két bűnöző is, akik megragadják az alkalmat, hogy mindent elvigyenek, sőt még a villát is eladják Hódy nevében.

18 Csak egy nap a világ Természetesen a korszak szórakoztató tömegfilmjeinek szabályai szerint végül minden jóra fordul, s a pénz a valódi tulajdonos, majd a vásárló kezébe kerül, azonban a happy endet látva sem lehet feledni a három ember (Buckó, barátja és Teri) teljes kiszolgáltatottságát, akik pontosan tudják, hogy három hetük van boldogan élni, s ezt a maguk módján igyekeznek is kihasználni. Teri végre kényelmes ágyban alszik, Buckó és barátja isznak-esznek, és egyfolytában kártyáznak. A csak egy nap a világ érzést erősíti a film slágere is, amelynek az első sorai így hangzanak: a pénzemet én máma mind elmulatom, kalapom-pom-pom a fejembe borítom. Nyilvánvaló, hogy ezen film is egy olyan társadalmat mutat, ahol az eliten kívüliek számára a nyomor és a nélkülözés az egyetlen lehetőség, illetve a csodavárás, sorsuk legalább ideiglenes jobbra fordulását illetően.

19 V. A filmek és az aktuálpolitika világa A filmeket alaposan megtekintve és elemezve ugyanis az ember azt is érzékeli, hogy az aktuálpolitika-mentes mondanivalóval a filmek azt is sugallják, hogy a mindenkori hatalommal az embernek nem kell (nem érdemes) foglalkoznia, mert az ember életét meghatározó fő események nem a makrovilágok, hanem a mikrovilágok színterén esnek meg ezekre kell koncentrálni, a császár pedig hadd pomádézzon, ha kedve tartja..

20 VI. Etikett és a klikken kívüliek a gazdagok világát szigorúan szabályozott viselkedési normák és dress-code határozzák meg, aki ezeket nem ismeri, vagy nem akarja tudomásul venni, azonnal kiesik a társaságból, anélkül, hogy akár megszólalt volna.

21 VI. 1. A városi hölgyek Teljesen természetes, hogy a városi gazdag fiatal hölgyek szinte folyamatosan dohányoznak, nagyon gyakran szeszes italt fogyasztanak és jól menő autókkal száguldoznak az utcákon (ld. pl. a 120-as tempót, az Elnökkisasszonyt vagy a Dunaparti randevút) azaz szokásaik egy részében igazodnak a nyugati trendekhez, miközben a cél egészen más: nem a boldog és szabad élet, hanem mindent megelőzően az előnyös házasság. Ezzel együtt szintén a nyugati mintáknak hódolva a legújabb párizsi, londoni és amerikai ruhákat viselik, míg társaik vagy leendő társaik a legelegánsabb frakkokban és szmokingokban feszítenek, s pontosan tudják, hogy a nap mely szakában mit kell, pontosabban mit illik felvenni

22 VI. 2. A táplálkozás Ugyanez a helyzet a táplálkozással is. A városi úri réteg tudja, hogy egy vacsorán mi az ételek sorrendje, mit illik és mit nem illik megenni egy fogadáson, egy bálban, egy étteremben vagy egy bárban s ha néha elcsábulnak egy-egy hagymás rostélyosra, lelkiismeret-furdalást éreznek. Az úri élet vidéki szegmense másképp él: itt az élet fontos része ünnepnapokon a hajnalig tartó lakomázás és mulatozás, s közben a magyar nóták éneklése, és végül a szerenád a cigányokkal. A vidéki Magyarországról szólva elmondható még, hogy az alapvető viselkedési és dress-code szabályok sokkal szigorúbbak, mint a városban.

23 VI. 3. Egymás megszólítása teljesen mást jelent a kegyelmes, a tekintetes, a méltóságos, a nagyságos, avagy a nemzetes úr, s teljesen mást a magázás, a maximum üzleti levelezésben használt önözés és a szolgálók felé irányított tegező formula. Ugyanez a helyzet a házasságon belüli tegezéssel, amely csak a legmodernebb embereknél jelenik meg, többnyire minden házasságban magázódnak az emberek. A családban pedig a gyermekek mindig magázzák szüleiket, akik mindig tegezik őket, csak az após és a vej tegeződnek, amit mindig az após ajánl fel akkor, amikor a leendő vej megkéri a leány kezét.

24 VI. 3. Egymás megszólítása 2. Az úri réteg tagjai természetesen tegezik a szolgáikat, és a náluk sokkal lejjebb élő embereket. Ez fájdalmas szépséggel jelenik meg a Lila akác (1934 rendezte: Székely István) című filmben. A tizenhét éves kis táncoslány, Manci (Ágai Irén) megismerkedik az elit alján található banktisztviselővel, Palival (Nagy György), s első látásra belészeret. Pali nem veszi komolyan a kislányt, megalázóan, lenézően, cinikusan és tegezve beszél vele az ő szíve fölfelé tör, egy méltóságos asszonyért eped, akinek rajta kívül még három férfi csapja a szelet. Manci csak akkor lesz fontos neki Palinak, amikor a méltóságosnál kiderül, hogy esélytelen éppen annak névnapján meg akarná kérni a kezét, de észreveszi, hogy már ketten voltak előtte látogatók, s az ő érkezése után toppan be a harmadik hódoló, mesés ajándékkal. Ezután lesz érdekes számára Manci, aki őszintén, rajongással szereti őt. A film happy endes zárlata ellenére jól látható, hogy ebben a világban ez a boldog egymásra találás csak a szerencse műve, s valójában a film vissza-visszatérő slágerszövege tekinthető dominánsnak: minek a kis kerti pad, minek a nyár alkonyat, amikor egymást szeretni nem szabad azaz a társadalmi korlátok, falak átléphetetlenek: aki lenn van, lenn is marad, aki fenn van, fenn is marad.

25 VI. 4. A szalonképtelenség Általánosságban elmondható, hogy aki nem érti a kommunikáció ezen, kőbe vésett rendjét, az azonnal, az első megszólalás után szalonképtelen lehet. Erre példa a Hyppolit a lakáj (rendezte: Székely István), ahol az uborkafára felkapaszkodott, úrhatnám Schneider-család még nem ismeri eléggé ezeket a szokásokat, s bár illeszkedni akar a felső tízezerhez, arra szegényebb származása, és az azzal járó teljesen más, a személyiség alapjaiba vésődött szokások okán képtelen. A ház asszonya (Haraszti Mici) minden törekvése ellenére nem képes tartani a fogyókúrát, a ház ura (Kabos Gyula) pedig nem kíván a francia reformétkezésnek hódolni, s bár el akarja játszani az urat, s szeretne szeretőt (egy kis táncosnőt, Mimit) tartani, de az egész terv rutintalansága miatt a fejére omlik. Így Schneiderék végül nem jutnak úri kapcsolatokhoz, hiába törekednek id. Makács képviselő családba hozására, aki biztosítaná a gazdasági érvényesülést is a számukra. Külön érdekes, hogy az idős Makács nem unokaöccsét rója meg, hogy a kis táncosnőt ő is ismeri, hanem felháborodottan hagyja ott a Schneider-villát, az erkölcsökre hivatkozva).

26 VII. A legendás dalbetétek a populáris és az ironikus olvasat lehetősége Meseautóban színezüst erdők során repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán, repülünk a mesék kocsiján. Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk, és a sors fogja tán a volánt, Csupa boldogság vár ezután rád és rám: a mesék meseszép kocsiján. Csak álom ez talán. S a boldogság után már holnap mostohán mered rám a valóság. Nem ébredek fel még, könyörgöm, ó nagy ég! Hadd álmodjam tovább ezt a szép nagy csodát. Meseautóban színezüst erdők során repülünk a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán repülünk a mesék kocsiján. Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk, és a sors fogja tán a volánt. Csupa boldogság vár ezután rád és rám a mesék meseszép kocsiján. Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk És a sors fogja tán a volánt. Csupa boldogság vár ezután rád és rám A mesék meseszép kocsiján.

27 VIII. A felszínességről Aki azonban ma sorra végignézi, a monoton ismétlődéseknek, az elképesztően fantáziátlan kommersz-árunak olyan sorát kapja, mint valami egyetlen árufajtával dugi rakott üzletház kirakatában. Csak a színekben különbözik a sok azonos szabású ruha, és talán a méretben: de a szabás, a szövet, a konfekció ugyanaz. Néha még a szóban elmondott viccek is azonosak; a beállítások; a reakciók; a mozdulatok Nem filmeket látunk, hanem másfél órányi időt kitevő jelenetsorokat, kabarétréfák lazán összefüggő sorát, melyeket nem lélektani vagy akár meseszövésbeli igény, hanem csupán két, időnként felbukkanó szerelmes sorsa fűz össze ( ) A zárt testület, mely az iparágat monopolizálja, az első, balkezes próbálkozások után kialakította a maga műfaj-típusát Elnökkisasszony, Budai cukrászda most már többé-kevésbé biztos siker reményében gyártja a típus változatait. A művészethez ennek alig van köze, ez standardizált termelés, nálunk is, mindenütt (Nemeskürty István)

28 VIII. A válasz kétféle olvasat a komolyabb mondanivaló igenis helyet kap ezekben a munkákban, hiszen a munkahelyi kiszolgáltatottság, a feudális társadalmi és családi hierarchia, a házasság-centrikus gondolkodás, a politikához való neutrális hozzáállás, a kéhem-alássan -dzsentroid-világ üressége minden filmben nagyon részletesen megjelenik. Ennek tragikumát kissé árnyalja, vidámítja a filmek happy endes szerkezete, amely nagyon gyakran azonban a teljes irracionalitásba tolja át az eseményeket így valóban csak árnyalásról van szó. Az értő néző ugyanis látja és tudja, hogy ezek a zárlatok köszönő viszonyban sincsenek az egyébként megmutatott társadalmi valósággal, így pontosan érzi, hogy a filmek valójában mennyire tragikus társadalomés létfilozófiai képet nyújtanak nézőiknek, s egy nagyon halvány, selyemszálnyi reményt de nem többet.

A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Videólistája

A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Videólistája A Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség Videólistája 2 x 2 néha 5 - Zenthe Ferencz 300.000 pengő az utcán A "Latyi" A 111-es (1937) - Jávor Pál A beszélő köntös - Jávor Pál A cigánybáró A csúnya lány (

Részletesebben

Szerző: Horváth-Lukács Judit

Szerző: Horváth-Lukács Judit Örömteli családi ünnepségre készülünk! Bendegúz, legidősebb unokám, 6. születésnapja lesz a vasárnap. A szülinapi torta kapcsán jutottak eszembe a következő gondolatok. Kedves Olvasóm! Hadd meséljek el

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Csokonai Vitéz Mihály II.

Csokonai Vitéz Mihály II. Csokonai Vitéz Mihály II. A ROKOKÓ ÉLETÖRÖMTŐL A MAGÁNYIG Javasolt feldolgozási idő: 3 óra 10 perc 1. feladat Csokonai Tartózkodó kérelem című versének több zenei feldolgozása is született. Hallgasd meg

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-611-5. Mercator Stúdió, 2009 A magyar irodalom és kultúra örökbecsű értékeinek ápolása, terjesztése érdekében az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve kiadja a Mercator Stúdió. Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Műszaki

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár!

Örökség - dalszövegek. Virágom, virágom. Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Virágom, virágom Szép szál legény van egy pár, Ha okos az ráadás. Utánam jár mindahány, Jaj, ne legyen csapodár! Szép szál legény gyere át, Szívemben a bánat jár. Hozzál egy kis pálinkát, Hogy legyen egy

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ

PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ 2007. NOVEMBER Tisztelt Pusztaföldvári Lakostársaim! Az ünnepnap előtt nem sokkal tudtuk meg, hogy az 56-os megemlékezésünkön prof. Dr. Horváth János Képviselő Úr, a Parlament korelnöke

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

A CSALÁD. Következzen tehát a család:

A CSALÁD. Következzen tehát a család: A CSALÁD 2013. február. Eljutottam végre ide is - hogy összeismertessem a rokonokat. A több ezernyi kép közül majdnem mindegyik régi Aputól származik, az újak túlnyomó része pedig tőlem. Igyekeztem őket

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Máglya (50x40 cm, vászon, olaj zsűrizett) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA SZERETET és SZEX Szex nélkül lehet élni, de szeretet nélkül nem. (Dobrosi

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK LÁNYKÉRDÉSEK Tilmann atya válaszol P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK Családakadémia-Óbudavár Egyesület Óbudavár, 2006 Ezt a kis füzetet Tilmann atya készítette Weeber Orsi,

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.04.04. szerda A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén Túllőhet a célon az EU szigorú termékcímkézése Nemzeti Eszközkezelő

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 7

MagyarOK 1.: munkalapok 7 1. Dénes napirendje 6.30 6.35 Fél hétkor Dénes felkel. Hat óra harmincöt perckor már a fürdőszobában van. (Hideg vízzel zuhanyozik.) 7.00 Hét órakor Dénes kimegy a konyhába, és leül reggelizni. / Hét órakor

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Kommunikációelmélet. VII-VIII. előadás. A nem verbális kommunikáció és főbb tudományterületei. A testbeszéd kutatásának története

Kommunikációelmélet. VII-VIII. előadás. A nem verbális kommunikáció és főbb tudományterületei. A testbeszéd kutatásának története Kommunikációelmélet VII-VIII. előadás A nem verbális kommunikáció és főbb tudományterületei A testbeszéd kutatásának története A 20-ik század előtt Charles Darwin Az érzelmek kifejezése az embernél és

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Délnyugat - Magyarország legnagyobb kínálatával várjuk mindazon nõket és már a férfiakat

Délnyugat - Magyarország legnagyobb kínálatával várjuk mindazon nõket és már a férfiakat A z Elizabeth N. Divatházban elkészítettük a 2006-os év újmodelljeit. A jövõ év slágere lesz a gyûrt orgonából és gyûrt szaténból készült ruhák és ugyan ebbõl az anyagból készült férfiöltönyök. A Divatház

Részletesebben

Magyarok és az alkohol kapcsolata. - pár képben-

Magyarok és az alkohol kapcsolata. - pár képben- Magyarok és az alkohol kapcsolata - pár képben- Hyppolit, a lakáj (1931) Rendezte: Székely István Főszerepben: Csortos Gyula, Kabos Gyula, Erdélyi Mici Történet: A kispolgárból szállítási vállalkozóvá

Részletesebben

Könyvek Tusája 4. forduló

Könyvek Tusája 4. forduló Könyvek Tusája 4. forduló Ifjúság kategória Válaszaidat elküldheted az alábbi linkre kattintva. Minden beküldött választ, CSAK EGYSZER fogadunk el! Mielőtt rákattintasz az "Elküld" gombra, kérünk, nézd

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai

Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus - Mit nevezünk kapcsolatnak? - Azt a közös alapot,

Részletesebben

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség - 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség Nagy Attila cikke 1. Mitől rettegnek az üzletkötők a legjobban? Hol hullik el a legtöbb üzletkötő? Mi az a munka, amit fóbiásan igyekeznek elkerülni, és ha lehet

Részletesebben

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó

A tárgyeset. hal könyvek hörcsög hó A tárgyeset 1 ) Kezdjük egy gyakorlattal! Ha ismeri a novellát, válaszoljon a kérdésekre! Mit szeret Bariton János? Mit szeret Gizella? Mit szeretnek az ikrek? kávé macska kutya fagylalt hal könyvek hörcsög

Részletesebben

Munkamegosztás a mai családban

Munkamegosztás a mai családban Munkamegosztás a mai családban Előszó A témaválasztás időszerű, a családalapítás háttérbe szorulóban, Európára jellemző az öregedő társadalom A kormányok fontos társadalomfejlesztési programokat indítanak,

Részletesebben

Olyan szép az életem, mint egy tündérmese A Dirac házaspár budapesti látogatása 1937-ben

Olyan szép az életem, mint egy tündérmese A Dirac házaspár budapesti látogatása 1937-ben Olyan szép az életem, mint egy tündérmese A Dirac házaspár budapesti látogatása 1937-ben A világhírő matematikus Fejér Lipót (1880 1959) tudományos hagyatéka számos korabeli újságkivágást is tartalmaz.

Részletesebben

ember együtt felépíti. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a házasság olyan, mint egy műalkotás, amit két embernek együtt kell létrehoznia.

ember együtt felépíti. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a házasság olyan, mint egy műalkotás, amit két embernek együtt kell létrehoznia. Éljen az ifjú pár! Ő és senki más. Ő az én társam. Felem. Feleségem. Férjem és uram. Ő lesz a jobbik felem. Nélküle már nem érezném egész embernek magam. (Gyökössy Endre) A boldogító IGEN-t korunkban sajnos

Részletesebben

1. Magyarországi reneszánsz Janusz Pannoniusz költészete. 2. Mikszáth Kálmán és a dzsentri

1. Magyarországi reneszánsz Janusz Pannoniusz költészete. 2. Mikszáth Kálmán és a dzsentri 1 1. 2. 3. 4. 5., 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15., (,»;, ;,...) 16. 17. 18.,, 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. (, ) 26.. 27.,, 28. (, ) 29. 30., 31. 32. 33. 34. '' '' 35. 36. 37., 38., 39., Santa Maria

Részletesebben

Műveltségi vetélkedő 2011. február 15. Halhatatlan idézetek FELADATLAP

Műveltségi vetélkedő 2011. február 15. Halhatatlan idézetek FELADATLAP Műveltségi vetélkedő 2011. február 15. Halhatatlan idézetek FELADATLAP 1. Folytasd az alábbi művet két versszakkal! Az nem lehet, hogy annyi szív Hiába onta vért, S keservben annyi hű kebel Szakadt meg

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

Tandori Dezső. Réváldozat. Forrás-mű. Ha ismertetek volna, most nem ismernétek rám!

Tandori Dezső. Réváldozat. Forrás-mű. Ha ismertetek volna, most nem ismernétek rám! Tandori Dezső Réváldozat Forrás-mű Ha ismertetek volna, most nem ismernétek rám! Eldönthetetlen címváltozatok Utazás Karinthy koponyája körül (75 éve halt meg) 2 félteke Aspergernek Féltekék Hamletnek

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST 2012. május 8., 18 óra, Bécs Tisztelt (az eseményen jelenlévők függvénye). Különleges és talán minden másnál alkalmasabb két egymáshoz ezernyi szállal kötődő nemzet kapcsolatainak

Részletesebben

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015

Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 Multimédiás-hangjátékos lézer show esküvőre 2015 2 Információk: és esküvője év hó -n Helyszín: Telepítés: -tól -ig (kb 2 óra időtartam) Násznép érkezik: Műsor kezdés várhatóan: órakor Időtartam: kb 8 perc

Részletesebben

1.4. A tanári felvételi eljárásban alkalmazható módszerek a pályaalkalmasság megítélésére. Készítették:

1.4. A tanári felvételi eljárásban alkalmazható módszerek a pályaalkalmasság megítélésére. Készítették: TÁMOP 4.1.2-08/1/B-2009-0002 PÁLYÁZAT 13. SZ. ALPROJEKT 1.4. A tanári felvételi eljárásban alkalmazható módszerek a pályaalkalmasság megítélésére vitaanyag Készítették: Dr. Estefánné Dr. Varga Magdolna

Részletesebben

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar

Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban. Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Futó viszonyok, tartós kapcsolatok - a fiatalok párkapcsolatai napjainkban Tóth Olga MTA Szociológiai Intézet PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Megváltozott házasságkötési szokások Magyarországon (Ezer hajadonra

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Vállalatok kultúrája: a szervezetek szociológiája, Társadalmi mozgalmak és politikai szociológia. 2013. április 16.

Vállalatok kultúrája: a szervezetek szociológiája, Társadalmi mozgalmak és politikai szociológia. 2013. április 16. Vállalatok kultúrája: a szervezetek szociológiája, Társadalmi mozgalmak és politikai szociológia 2013. április 16. Szervezetek szociológiája A szervezetek és a tagjai Weber és a bürokrácia Taylor és a

Részletesebben

2010. október XX. évfolyam 10. szám

2010. október XX. évfolyam 10. szám 1 Bajóti Kisbíró A BAJÓ TI Ö N KO RM ÁN YZAT LAPJA 2010. október XX. évfolyam 10. szám Az óvodában is beköszöntött az ősz. Az óvónők és a gyerekek nagyon szép őszi képekkel, termésekkel díszítették, tették

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 3

MagyarOK 1.: munkalapok 3 1. Mi a tárgy neve? kártyák telefon lámpa számítógép / laptop kulcs pénz igazolvány toll nyomtató asztal szék szemüveg könyv kávéfőző bögre buszjegy papír zsebkendő mobiltelefon ceruza Szita Szilvia és

Részletesebben

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-615-3. Mercator Stúdió, 2009

Műszaki szerkesztés, tipográfia: Dr. Pétery Kristóf ISBN 978-963-607-615-3. Mercator Stúdió, 2009 A magyar irodalom és kultúra örökbecsű értékeinek ápolása, terjesztése érdekében az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve kiadja a Mercator Stúdió. Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Műszaki

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

Dr `a vni i zpitni c ent e r MAD@AR[^INA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO ME[ANEM OBMO^JU V PREKMURJU NAVODILA ZA OCENJEVANJE. Petek, 8.

Dr `a vni i zpitni c ent e r MAD@AR[^INA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO ME[ANEM OBMO^JU V PREKMURJU NAVODILA ZA OCENJEVANJE. Petek, 8. *M06223114* Dr `a vni i zpitni c ent e r JESENSKI ROK MAD@AR[^INA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO ME[ANEM OBMO^JU V PREKMURJU NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 8. september 2006 SPLO[NA MATURA C RIC 2006 2 M062-231-1-4

Részletesebben

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban

Szarka Károly Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Szarka Károly 2013. 11. 20. Csontig, velőig Távolsági szerelem a Rózsavölgyi Szalonban Lehetne ez akár egyszerű romantikus történet is. Egy férfi és egy nő telefonon ismerkednek meg, aztán a kettejük közötti

Részletesebben

AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM

AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM AZ ELME RÉTEGEI DIAGRAM "Vágyad éppúgy helyreállítja az igazságot, ahogy az igazság elvesztése is egy vágyadnak volt köszönhető. A csodák tanítása, Törzsszöveg, 20. VIII. 1.2. A. Amikor arra gondolok:

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI

MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI MEGJÁRT UTAK EMLÉKEI Minden láng fölfelé lobog. Az emberi lélek is láng. Tánczos István igazgató tanító visszaemlékezései a kerekharaszti iskoláról A visszaemlékező 42 évi hivatásszeretettől vezérelt pedagógus

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Kiutazás Utazásra nagyjából négy lehetőség adódik. Autóval kimenni kényelmes, sok csomagot ki lehet vinni, egyedül

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

Javaslat az. Apátfalvi archaikus népi imák. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Apátfalvi archaikus népi imák. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalvi archaikus népi imák települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Csapó Jánosné 2. A

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Dezső Ilona Anna: Szégyen (60x40 cm, vászon, vegyes technika) A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA ÉRZELEM és ÉRTELEM Nem értem, mit jelent ez az érzés! (Golán Angéla

Részletesebben

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS

VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS VITT-VETÉLKEDŐ MÁGOCS Tisztelet Önfegyelem Biztonság BEcsület Kedvesség leszünk! De hogyan??????? A vetélkedő ötlete, célja A diákok a helyes magatartást pont úgy sajátítják el, mint ahogyan minden mást

Részletesebben

Kelecsényi László: Lovagiatlan ügyek

Kelecsényi László: Lovagiatlan ügyek Kelecsényi László: Lovagiatlan ügyek Kelecsényi László Lovagiatlan ügyek (Részlet) (Részlet) 2 0 1 0 Kelecsényi László A kézirat szerkesztésében Székely Sz. Magdolna működött közre. Borító: Kelecsényi

Részletesebben

Tanítás a házasságról

Tanítás a házasságról Tanítás a házasságról ADUNARE Tanítás a házasságról A házasságról való tanítás nagyon fontos mivel kihatással van minden ember életére. A házasság jó dolog. A házasság Istentől való dolog. Amikor összeházasodunk

Részletesebben

Jövő Műhely 2014-2020

Jövő Műhely 2014-2020 Jövő Műhely 2014-2020 CSMKIK Kommunikációs- és Reklámklub 10 + 2 kockában Volford László CSMKIK kommunikációs és reklámklub vezető Prológ A Jövő műhely 2014-2020 indulása Jelentősen megnövekedett a szakember

Részletesebben

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által kiírt

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által kiírt Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által kiírt ISMERED NYÍREGYHÁZÁT? című pályázat BLAHA LUJZA Pályázat beküldője:

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik.

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Mi az? Kit keres? kérdi Csiba. Az asztal mellől feláll, és kezét fölemeli. Jusztin mereven

Részletesebben

A legördögibb válási csapda

A legördögibb válási csapda A legördögibb válási csapda Írta: Dr. Mészáros Ádám www.valasinfo.hu Dr. Mészáros Ádám A legördögibb válási csapda Ha Ön most azt gondolja, hogy egy nagyszerű válási jogi tanáccsal látom el Önt, akkor

Részletesebben

Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján

Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján Foucauld atyáért adtak hálát halála 100. évfordulóján 2016. november 13. vasárnap 13:00 Boldog Charles de Foucauld halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg a budapesti Páli Szent Vinceplébániatemplomban

Részletesebben

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől!

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől! A levél Olvasd el! A kapcsolattartás gyakori eszköze a levél, amely zárt üzenet, így a bizalmas adatok közlésére is alkalmas. A levéltitok megsértése bűntett. A levél tartalmaz a téma kifejtésén kívül

Részletesebben

13 megdönthetetlen tény a magyarokról

13 megdönthetetlen tény a magyarokról 13 megdönthetetlen tény a magyarokról Egy olyan írásra akadtunk, ami nagyon megdobogtatta szívünket, és ráadásul pont olyan szándék vezérli íróját, mint minket. Ugyanezért dolgozunk mi is, hogy végre elhiggyük:

Részletesebben

Szót értünk-e egymással?

Szót értünk-e egymással? Szót értünk-e egymással? Írta: Mátyus Barbara Virág (10/3), német orientáció Iskola: Herman Ottó Gimnázium, Miskolc Tizeshonvéd utca 21. 3525 E-mail: matyusvirag@freemail.hu Felkészítő tanár: Subicz Róbert

Részletesebben

JOBB A BIZTONSÁG SZITAKÖTŐ 33 KÉPES SEGÍTSÉG A TÖRTÉNETHEZ

JOBB A BIZTONSÁG SZITAKÖTŐ 33 KÉPES SEGÍTSÉG A TÖRTÉNETHEZ JOBB A BIZTONSÁG SZITAKÖTŐ 33 KÉPES SEGÍTSÉG A TÖRTÉNETHEZ PIROSKA ÉS A FARKAS Ebben a mesében piros sapkás (néhol köpenyes) kislánynak (Piroska) kell átmennie az erdőn, hogy ételt vigyen a nagymamájának.

Részletesebben

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU Elektronikus változat Fedélterv és grafika: Kovács Gábor KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers Kovács Gábor, 2012 ELŐSZÓ A Piros

Részletesebben

Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben.

Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben. Üdvözöljük a Your Dance online tánciskola világában. Élmények iskolája az otthonodban, élmények az életedben. Élmények Minden ember számára fontosak az élmények, ahogy Önnek is, hiszen egy jó élmény örök

Részletesebben

NYUGALOMBA LÉPÉSKOR MONDOTT PAPI BÚCSÚBESZÉD. *)

NYUGALOMBA LÉPÉSKOR MONDOTT PAPI BÚCSÚBESZÉD. *) NYUGALOMBA LÉPÉSKOR MONDOTT PAPI BÚCSÚBESZÉD. *) 2. Kor. 18, 11. Végezetre Atyámfiai, legyetek jó egészségben, épüljetek, vigasztaltassatok meg, egy értelemben legyetek, békeségben lakjatok, és a szeretetnek

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON

Legyen, BELÉPŐ ??? !!! JULIE FISON Legyen, BELÉPŐ???!!! ahogy akarod! ÁLOM vagy VALÓSÁG JULIE FISON Elsô fejezet Ahogy leszálltam a buszról, már tudtam, hogy nagy hír vár rám. Nagyon nagy. Elindultam a folyosón a barátnôim felé, remegve

Részletesebben

Gárdonyi Géza. Az ablak

Gárdonyi Géza. Az ablak Gárdonyi Géza Az ablak Egy tizenöt éves fiú is járt az iskolába. Daninak hívták. Leány is volt három olyan nagyocska. De azok mind vidámak voltak és kedvesek. Csak ez a Dani! Ült fakó arccal az első helyen,

Részletesebben

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény

Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata Magyarországon is látható! Ünnepélyes Megnyitó és Nemzetközi Sajtóesemény A Totus Tuus Egészen a Tiéd II. János Pál Pápa emlékvonata először érkezik

Részletesebben

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok

Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella: Legyetek nők, ha tudtok Majoros Mirella Legyetek nők, ha tudtok (Részlet) A szerelem misztérium a szex-szenvedély is az arról van szó mi férfiak, férfiak maradjunk, és nők a nők szabadok,

Részletesebben

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 215/2012. (II. 1.) sz. HATÁROZATA

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. 215/2012. (II. 1.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/32050-8/2011. Ügyintéző: személyes adat Tárgy: burkolt kereskedelmi közlemény tiltott közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezés megsértése Melléklet: hatósági ellenőrzés megállapításai

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT

NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT NEGYEDÓRA AZ OLTÁRISZENTSÉG ELÔTT Szent Claret Mária Antal (1807 1870) gondolatai alapján Szeretett gyermekem! Látogass meg engem gyakran az Oltáriszentségben! Nem szükséges hosszasan maradnod és sokat

Részletesebben

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala?

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? VŐLEGÉNY KVÍZ Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? Mi a kedvenc sportja? Mi a legfőbb hobbija? Mi a kedvenc évszaka?

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

TRIANONI MOZAIK. Dr.Váry Albert könyve

TRIANONI MOZAIK. Dr.Váry Albert könyve 1 TRIANONI MOZAIK Dr.Váry Albert könyve 2 3 Szűcs László /1934-2008/: T A V A S Z Édesanyám: született Szatmári Teréz még a XIX. Század utolsó éveiben nyitotta sírós szemét a szép, de borzasztóan terhes

Részletesebben

2003.05.06. A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény módosításáról A felszólalás szövege:

2003.05.06. A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény módosításáról A felszólalás szövege: . A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvény módosításáról ARNÓTH SÁNDOR (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselıtársaim! Az életem elmúlt húsz évét valahol ennek a szakmának a gyakorlásával töltöttem

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

A KRITIKA, ÉS AKIKNEK NEM KELL

A KRITIKA, ÉS AKIKNEK NEM KELL A KRITIKA, ÉS AKIKNEK NEM KELL Vita a kritikáról a Revizoron, 4. 2012.09.26. Ha tizenöt éves koromban megkérdezte valaki s naná, hogy meg is kérdezték, mi akarsz lenni, kisfiam, ha nagy leszel, habozás

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben Azonosító: ART18 2011 10 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2011. 10. 05. szerda Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására

Részletesebben