Az egyedi profilok növelik a siker esélyeit

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az egyedi profilok növelik a siker esélyeit"

Átírás

1 Az egyedi profilok növelik a siker esélyeit Sapa Profiles: egyesített erőforrásaink rendelkezésre állnak

2 Az ötletek megvalósítása az emberek és a vállalatok gyarapodásáért. Tartalom: Egyszerű és összetett 4-5 Kicsi és nagy 6-7 Alumíniumprofilok 8-9 Mindennapi használat példák Hozzáadott értékek a Sapa ügyfeleinek Környezetvédelem Az alumínium tulajdonságai 22 A sajtolás technológiája 23

3 Az alumíniumprofilok nem ismernek határokat, így a Sapa sem Mi a különbség egy német és egy francia alumíniumprofil között, az alumíniumprofilokat használó lengyel és svéd tervező között, illetve a például Olaszországban, Hollandiában, Dániában vagy Angliában gyártott profil alapú termékek között? Az alumíniumprofilok nem ismernek határokat, így a Sapa sem. Ez azt jelenti, hogy egyesített gyártási erőforrásaink és szakértelmünk bármely ország bármely megrendelője számára rendelkezésre áll. Európai, észak- és közép-amerikai és ázsiai jelenlétünknek köszönhetően a világ vezető gyártója vagyunk az alumíniumprofilok területén, és az egész világon ki tudjuk szolgálni ügyfeleinket. Gyártással és kereskedelmi árukészlettel rendelkezünk Belgiumban, Kínában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Litvániában, Mexikóban, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában, Spanyolországban, Svédországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, valamint számos más országban működik értékesítési képviseletünk. A Sapa Profiles részét képezi a három kulcsfontosságú üzleti szegmenshez tartozó külön szervezet: a Sapa Automotive, a Sapa Mass Transportation és a Sapa TeleCom. Ezek a szegmensek úgy koordinálják a vállalatcsoport erőforrásait, hogy optimálisan megfeleljenek a gépjárműipar, a vasút- és hajógyártás, valamint a távközlési ipar igényeinek. Feladatunknak érezzük, hogy új alkalmazási területeket keressünk a sajtolt alumínium számára, valamint fejlesszük és finomítsuk napjaink tervezési módszereit. Ez mindig szoros együttműködést jelent a megrendelőkkel, akik ötleteik megvalósulását és piaci részesedésük növekedését szeretnék látni. Az általunk használt módszerek és eszközök alapját a felkészültség és a felhalmozott tapasztalat, a műszaki erőforrások és a motivált szakembergárda jelenti. Hosszú távú üzleti kapcsolatok kiépítésére törekszünk, amelyekben általános cél a kölcsönös jövedelmezőség. Ez az a nyelv, amelyet mindenhol értenek.

4 Ha kell, egyszerűt készítünk Szinte az összes tervezési problémára van egyszerű megoldás: az alumíniumprofil. Időnként a hagyományos profilok is megfelelnek az igényeknek. De mindig joggal feltehetők a következő kérdések: Mire fogják használni a profilt? Egyszerűsíthető a gyártás? Versenyképesebbé tehető a végtermék? Csökkenthetők a termelési költségek? Ilyen típusú kérdéseket teszünk fel a Sapa vállalatnál. A válaszok egyedülálló tapasztalatunkra épülnek. Nálunk az első profil sajtolása még valamikor 1963-ban történt.

5 Vagy összetettet A fenti alumíniumprofil a dániai Guldmann A/S által gyártott, mennyezetre szerelt GH típusú felvonó része. Az emelőszerkezet a betegek biztonságos kezelését könnyíti meg. A profil 284 mm széles, és három rekesze a felvonómotor és az akkumulátorok befogadására szolgál. A profil sajtolása után mindössze két megmunkálási műveletre van szükség: megfelelő hosszra vágás és a furatok elkészítése.

6 A tervek közelebbi vizsgálata gyakran felfedi, hogy milyen létfontosságú lehet egy apró alumíniumprofil. Egyre több konstruktőr és tervező fedezi fel a sajtolás előnyeit azt a szabadságot, amelyet pontosan a problémát megoldó alakzat létrehozásában nyújt, az alacsony szerszámozási költségeket, az egyszerű megmunkálást stb. Mindezt kézben tarthatja. Ha kell, kicsire készítjük

7 Vagy nagyra Méret: 480 x 245 mm. Tömeg: 38 kg/m. Ezt a hatalmas méretű profilt használja a Holland Vasúttársaság (NS) az összes négy- és hatkocsis könnyített szerkezetű vonatában. Ebben a projektben a Siemens és a Bombardier közös vállalkozásának a keretében a Sapa szállítja majdnem az összes sajtolt elemet a kocsiszekrények szerkezetéhez, az oldalfalakhoz, a tetőkhöz, a merevítésekhez, az ütközési dobozokhoz stb. Ez a különleges profil a vonat leginkább terhelt profiljainak egyike, mivel ez viszi át az összes terhelést a kocsiszekrényről a kerékfelfüggesztésekhez.

8 Vagy akár még nagyobbra A Sapa a felhasználók igényeinek megfelelően a sajtolt elemeket akár 3000 mm hosszúságú panellé tudja egyesíteni.

9 Előre gyártott panelek: széles profilokból indulunk ki. Összeillesztésükhöz a hagyományos ömlesztőhegesztés helyett az FSW-eljárást használjuk, amely számos előnnyel jár: ilyen a nagyobb egyenletesség és egyenesség. Emellett a szilárdság is növekszik. Az FSW-varrat homogén, hézagmentes, és nem tartalmaz oxidzárványokat. A Sapa által szállított megmunkált FSW-panelek a költségek csökkenését eredményezik. Ez annak köszönhető, hogy a megrendelőnél kevesebb hegesztési műveletre lesz szükség, csökken az anyagszállítási igény, rövidebb lesz az átfutási idő, és optimális mérettűrés érhető el. (Az FSW további ismertetését lásd a 17. oldalon.) Az alumíniumnál a kis tömeg nagy szakítószilárdsággal párosul. Ezen a tengerjáró hajón, amelyet a Fincantieri-Cantieri Navali Italiani épített, a paneleket a felső fedélzeteken használják, hogy így lejjebb kerüljön a hajó súlypontja.

10 Alumínium acél, réz, műanyag, fa stb. helyett Sajtolás öntés, fröccsöntés stb. helyett Nyílásfedelek a legmostohább körülményekhez és a legigényesebb felhasználóknak. A Lewmar az alumíniumprofilok szilárdságát, alakíthatóságát és korrózióállóságát használja ki. A Banco Comercial Português Lisszabon vonzáskörzetében, a Targus Park nevű tudományos és műszaki parkban található intelligens épületben székel. A naptörő rácsok az intelligens építkezés tipikus példái. A Sapa által kifejlesztett alumínium profilok energiát takarítanak meg a beltéri klíma szabályozásával. A motorral vezérelt alumínium lapok emellett a korródáló esőtől, naptól és széltől is védik a homlokzatot. A Tally Key oszlopaival kempingekben és hajókikötőkben találkozhat. Ezek vizet és elektromos áramot szolgáltatnak, felül pedig világítótestet tartalmaznak. A profilok ötletesen elrejtik és védik az elektromos és a mechanikus alkatrészeket, és számos beépített funkcióval rendelkeznek (menetes csatlakozók, csatornák). A korrózióállóság hosszú élettartamot és alacsony karbantartási költséget jelent. 10

11 Megoldásaiban alumíniumprofi lokat használ. Miért? A hidroform eljárással a profi l hossza mentén különböző keresztmetszetek alakíthatók ki. Ezt a légtöltő csővezetéket a Volvo Car Corporation R sorozatú motorjainál használják. Előnyei közé sorolható a tetszetős kivitelű összetett alak, az igen jó kialakítási pontosság és a kis súly. (A hidroform eljárás további ismertetését lásd a 17. oldalon.) Mikael Ströberg, műszaki tervező, AudicomPendax: Az alumínium növeli a termék tekintélyét, és a sajtolási technológia lehetővé teszi számomra olyan intelligens megoldások beépítését, mint a bepattintható illesztés és a rögzítőnyílások. Szoros és eredményes kapcsolatot alakítottunk ki a Sapa szakembereivel. Ők értékes szaktudást nyújtottak vállalatunknak így még versenyképesebbé váltunk. A londoni metrószerelvények egyre korszerűbb formát öltenek. A Victoria vonalon közlekedő szerelvények megújítását a Bombardier Transportation végzi. A Sapa teljes oldallemezeket szállít 376 kocsihoz. Ezek hat, egyenként kb. 350 mm szélességű profi lból épülnek fel, amelyek az FSW összeillesztési eljárással varratmentes panellé egyesíthetők. (Az FSW további ismertetését lásd a 17. oldalon.) A méretpontosság és a felületmegmunkálás minősége kiváló. A Sapa a gyártási folyamat valamennyi lépését kézben tartja, beleértve a hegesztett illesztések csiszolását, valamint az ablakok és a szerelvények nyílásainak elkészítését. A korszerű irodákban gyakoriak az üvegfalak, vagy néha egyáltalán nincsenek elválasztó falak. Akkor viszont milyen felületre vetítik a bemutatókat? És mi a helyzet a tárolóhelyekkel? Hol tartják a táblát? Az AudicomPendax megoldása egy padlótól a mennyezetig nyúló üreges oszlopprofi l a hozzátartozó félkör alakú fedő profi lokkal. A Queen Mary 2 luxushajót négy erőgép hajtja, amelyek összteljesítménye lőerő. A Wärtsilä hajókhoz készít teljes hajtásrendszereket. A Sapa mintegy 50 különböző profi lt szállít a hajtómű egyes alkatrészeihez, beleértve egy 160 kg tömegű, egyetlen alumíniumprofi lból álló tartót, amelynek megmunkálása során 200 furatot készítenek.

12 Gazdaságos gyártás: számos funkció integrálható egyetlen profilba. A Seldén Mast megoldásában az orrvitorlát az előmerevítő kötélre csavarják fel. Az előmerevítő profilja (lásd a képen) számos beépített funkcióval rendelkezik. A nagy igényeket támasztó megoldás az alumínium alakíthatósága és szilárdsága, valamint a Sapa sajtolási szakértelme alapján vált lehetségessé. A Blå Station két széke: a Gecco (fent), amely két profilt használ az ülésre és a lábrészre, valamint a Sting (lent), amelynek két profilja az ülés és a háttámla. Mindkét esetben csavarok vagy hegesztés nélkül vannak összeillesztve az elemek. A Sapa méretre vágja, csiszolja, eloxálja vagy festi, és összeszereli az alkatrészeket. A Sting a Svéd Nemzeti Múzeumban van kiállítva, és a legjobb a legjobbak között Red Dot formatervezési díjat is elnyerte. Tervezők: Fredrik Mattson és Stefan Borselius. Az Orosso a Fagerhult terméke. Az egyetlen lámpatestben elhelyezett egyenes és hajlított fénycsövek újszerű, egységes formát eredményeznek. Az egyenes elemek profiljai tartalmazzák az összeszerelést megkönnyítő alkatrészeket, például menetes csatlakozókat és csatornákat. A profilokban kaptak helyet a transzformátorok és az egyéb alkatrészek is. 12

13 Megoldásaiban alumíniumprofilokat használ. Miért? Hűtőbordaprofil távközlési bázisállomáshoz. A profilok a távközlési ipar számos területen alkalmazhatók. Ennek egyik magyarázata, hogy az alumíniumnak kiváló a hővezető képessége, valamint a profilhoz felvett peremek nagymértékben növelik a hűtőfelületet. A Thorsman FrontLine kiszolgálóoszlopai. Új elgondolás a rugalmas iroda kialakításához. Az oszlopok elektromos és kommunikációs csatlakozást biztosítanak az egyes munkahelyekhez. Johan Lindau, Blå Station: Az olyan termékek, mint a Sting vagy a Gecco nem jöhetnének létre a tervezőkkel együtt gondolkodó gyártó nélkül. Fiatal és újító tervezőket támogatunk. Olyanokat, akiket a sajtolás technikájában rejlő egyedülálló lehetőségek és a fém kínálta esztétikai értékek vonzanak. Az alakíthatóság, a könnyű megmunkálhatóság és az illesztési eljárások mindig jelentős gazdasági hasznot jelentenek a termelésnél. Az OCMW Brugge székháza, Brugge, Belgium. Építész: Archinovo. A Sapa alumíniumprofiljait a Sapa Building System alkalmazta. 13

14 Az alumíniumprofiloknál a kis tömeg nagy szilárdsággal párosul. Az alumíniumprofilok kiváló lehetőséget nyújtanak a mérnököknek és a tervezőknek a formával és a kifejezéssel való kísérletezésre. A megmunkálás költségei mérsékeltek, és alig van műszaki korlátozás. A Sapa olyan eloxált alumíniumprofilokat kínál, amelyek megfelelőek a Nexpresso kávégépekhez. Felszállás az MT-03 szélmalomszárnyas repülőgéppel. Az AutoGyro (Hildesheim, Németország) által gyártott girokopter forgószárnyas légijármű. A helikopterhez hasonlít, de rotorját nem motor hajtja, hanem maga a légáramlás. A rotorlapát és a rögzítési pont tervezése számos kihívást jelentett: az 1,1 mm-es ultravékony falnak és hegyesszögű, aszimmetrikus keresztmetszetének a teljes hosszúságban egyenesnek kell maradnia, és a legkisebb mértékű csavarodástól is mentesnek kell lennie. A rotor átmérője 8 méter, míg az egyes profilok hossza 4 méter. A Louvre piramisa modern szerkezet történelmi környezetben. Ieoh Ming Peï építész véleménye szerint: Ennek a térnek mindenképpen tágnak és világosnak kellett lennie. A piramis formát választotta, és az ókori egyiptomi gízai piramis arányait használta. Az alumíniumprofilokkal felszerelt üvegszerkezet biztosítja, hogy a piramis a jövő nemzedékeinek is fennmaradjon. 14

15 Megoldásaiban alumíniumprofilokat használ. Miért? Az új Volvo C70 nyitott sportkocsi ajtómerevítője túl nehéznek bizonyult, és nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. Kevés idő állt csak rendelkezésre, amikor a Volvo felkereste a Sapa vállalatot. Hidroformázott alumínium merevítőt kellett tervezni, tesztelni és gyártani alig hat hónap alatt. Az intenzív együttműködés időszaka következett. A határidőt, valamint a minőségi és a biztonsági követelményeket sikerült betartani. A hidroform eljárás további ismertetését lásd a 17. oldalon. Jacco Zwart, Armada Outdoor: Ennek két fő oka van: az alumíniumprofilok leleményes megoldást jelentenek különösen az illesztésnél. Az alumínium kiválóan alkalmas kültéri létesítményekhez, ahol a szilárdság és a korrózióállóság elengedhetetlen. Valamint a graffitinek ellenálló bevonat hosszú távú esztétikai élményt biztosít. A Salomon az alpesi síelők elitjének egyik fontos szállítója. Legkorszerűbb síléceikben Sapa alumíniumprofilt használnak a léc és a kötés közötti átmenetnél. A profil segít a láb és a síléc közötti erők csillapításában. A hajók fedélzetén gyakori igény a fadíszítés. Ennek hátránya a fa gyúlékonysága, valamint a repedezés és a korhadás. A Merima Oy társaság Carnival Legend luxushajóján íves keretű alumíniumprofilokat használtak, amelyek a természetes fa kinézetét egyesítik az alumínium tulajdonságaival. Eljárás: Decoral, a mintázatos felületet biztosító porfestési módszer. (A Decoral további ismertetését lásd a 17. oldalon.) A holland kerékpározó nemzet. Annak érdekében, hogy minél több utast nyerjenek meg, a holland vasúttársaság pályázatot írt ki a vasútállomások körüli kerékpártároló lehetőségek fejlesztésére. Az Armada Outdoor terve lett a nyertes: egy újfajta kerékpártároló. A Sapa aktívan részt vett a terv kidolgozásában és kivitelezésében, és jelenleg is napi rendszerességgel logisztikai partner az anyagellátásban és a raktárkezelésben. 15

16 Hozzáadott értékek Hosszra vágás és kidolgozás Az alumíniumnál elérhető vágási sebesség sokkal nagyobb mint az acélnál. A kifejezetten az alumíniumhoz készített vágógépek a munkadarabokat olyan pontosan képesek vágni, hogy a legtöbb alkalmazásnál nincs szükség további megmunkálásra. Kidolgozás: elsősorban a sorjázást jelenti. Az idő és az adott munkadarab függvényében különféle felületek készíthetők. Nagy sebességű megmunkálás A Sapa számos CNC-vezérlésű megmunkálási központtal rendelkezik. A szerszámgépek sebességét jelentős mértékben sikerült növelni, és a hagyományos gépekkel összehasonlítva vezérlőrendszereik is számottevően hatékonyabbak. A percenkénti 3500 méteres vagy ennél nagyobb vágási sebesség az előtolási sebesség növelését teszi lehetővé. Ennek eredményeként csökken a megmunkálási idő. A nagy sebesség emellett csökkenti a sorjaképződést, és növeli a berendezések élettartamát. Hajlítás Az egyszerűtől az összetett hajlításig, a kis sorozattól a nagy sorozatokig. Eljárások: húzó-, gördítő-, nyújtó- és sajtolóhajlítás. Ömlesztőhegesztés Az alumínium kiválóan alkalmas a hegesztésre. Az elsődlegesen használt eljárás az AFI és az AVI. Az összeillesztés további jól bevált módszere az FSW (lásd a következő oldalon), a ragasztás és az összefűzés. Kulcsrakész megoldások A Sapa kész felelősséget vállalni a teljes gyártási láncért. Ehhez a megrendeléshez hasonlóan a Sapa által végrehajtott feladatok magukban foglalhatják a sajtolástól a járulékos anyagok beszerzéséig, az összeszerelésig, a csomagolásig és a kereskedőkhöz való szállításig az összes műveletet. 16

17 Hogyan növelheti a versenyképességet a Sapa vállalattal kialakított szoros együttműködés? A hézagmentes hegesztés. FSW (Friction Stir Welding) Az eljárás: egy forgószerszámot nyomnak a fémhez, és azt az illesztés vonala mentén mozgatják. A művelethez nem használnak töltőfémet és védőgázt. Az eljárás az alumínium maradó alakváltozással szembeni ellenálló képességét használja ki magas, de az olvadáspontnál kisebb hőmérsékleten. A művelet során a profilok összeilleszteni kívánt tiszta fémfelületeit a forgószerszám keltette dörzsölés hője felmelegíti, és ezeket magas hőmérsékleten egymáshoz nyomják. Így új, homogén szerkezet jön létre. Az ömlesztőhegesztéssel összehasonlítva az FSW előnyei a következők: Nagyobb szilárdság. Jobb szivárgásmentesség nagyobb szilárdságú, teljesen hézagmentes, át nem eresztő illesztések. Illesztések, amelyek elvben a felülettel egy síkba esnek. Kisebb alakváltozás a hő hatására csak kis hőfeszültség alakul ki az anyagban, így sík marad a felület. Jobb megismételhetőség az eljárás kevés változót tartalmaz, és ezek könnyen kézben tarthatók, így nagy méretpontosság érhető el. Az FSW jól kidolgozott, bevált technológia. A Sapa óta használja a sorozatgyártásban. Jari Anttila, a Kvaerner Masa- Yards, Turku Shipyard hajótestek tervezéséért és gyártásáért felelős igazgatójának véleménye az FSW eljárásról: A legfontosabb nyereséget számunkra az a tény jelenti, hogy a panelek egyszintűek és sokkal egyenletesebbek az ömlesztőhegesztéssel készült profiloknál, valamint a méretpontosság is jobb. Így hatékonyabb gyártást érhetünk el. Végeselem-módszerrel végrehajtott szimuláció a formázási eljárás kritikus pontjainak vizsgálatához. Hidroform eljárás A kiindulási pont egy sajtolt alumíniumcső. A hidroform eljárás lehetővé teszi háromdimenziós formázását egyetlen művelettel. Az eljárás során a profil keresztmetszete vagy annak adott részei alakíthatók át. Egyetlen munkafolyamattal összetett alkatrészek hozhatók létre igen jó méretpontossággal. Lehetőség van helyi módosítások, például boltozatok vagy furatok kialakítására is. Számos megmunkálási lépés kiküszöbölésével rövidebbek lesznek az átfutási idők. Működési elv: a profilt olyan szerszámba helyezik, amelynek belső geometriája pontosan követi a végtermék alakját. A szerszámot biztonságosan rögzítik, majd hidrosztatikus nyomást gyakorolnak a csőre (profilra). A profil a szerszámhoz nyomás közben felveszi a szerszám alakját. A Sapa 2001 őszén kezdett terméksorozatokat szállítani a Volvo számára. Mára a Sapa egyedülálló szakértelme és tapasztalata alapján világelső a hosszú alumíniumprofilok hidroformázásában. A formázott alkatrész. Megfigyelhetők a hossz mentén változó keresztmetszetek

18 Hozzáadott értékek: felületek Eloxálás Az eljárással (többek között) a következők érhetők el: a termék újszerű megjelenése, jobb korrózióállóság, a legszigorúbb higiénikus követelményeknek megfelelő szennytaszító felület, tartós színű és fényességű díszítő felület, érintésbiztos felület létrehozása, kopásálló felület létrehozása, elektromosan szigetelő bevonat készítése. A eloxálás leggyakrabban alkalmazott típusa a természetes eloxálás. A Sapa színezett oxidrétegű profilokat is kínál. Ezek közé olyan színezőanyagok és eljárások tartoznak, amelyek az igen jó fényállóság alapján kültéri használatra is alkalmasak. Függőleges eloxáló sor. Festés Általánosan kijelenthető, hogy nincs semmiféle korlát a színválasztásban. Az RAL és az NCS S színrendszer mellett a megrendelők saját színdefinícióit is fel tudjuk dolgozni. A sajtolt alumínium festésének alapvető eljárása a porbevonat készítése. Ennek elsőrangú minőségét a következő jellemzők biztosítják: A túlfutás és a hólyagosodás kockázata kizárható. Magas szintű megismételhetőség. Sokkal jobban ellenáll az ütésnek és horzsolásnak, mint a nedvesen felvitt rétegek. Jó alakíthatóság (például felvitele után is formázható). Kültéri használatra alkalmas (megfelelő védelem UV-fénnyel és korrózióval szemben). Nedves festés: a Sapa sokféle festési eljárást alkalmaz, így természetesen a vízbázisú festést is kínálja. A Sapa számos eloxáló és porfestő üzemmel rendelkezik, amelyek mindegyike különböző termékekre szakosodott. A képen függőleges sorok láthatók az akár 7 méter hosszú profilokat függőlegesen függesztik fel, így növelhető a műveleti teljesítmény. Függőleges porfestő sor

19 Hogyan növelheti a versenyképességet a Sapa vállalattal kialakított szoros együttműködés? Decoral A Decoral mintázatos felületet biztosító porfestési módszer. Az eljárás: először egy különleges összetételű porbevonatot visznek fel. Ezután a mintázatot átviszik a profilra. Az eredeti mintázatot, amely általában fa vagy kő fényképe, olyan filmre másolják, amely a díszítő tervet kialakító színezőanyagokat tartalmaz. A behatolási mélység döntő fontosságú a végeredmény szempontjából a sekély mintázat aránylag nagy igénybevételnek lehet kitéve. A Decoral eljárás nagy behatolási mélységet biztosít. Az eredmény olyan felület lesz, amely a hagyományos porfestés összes tulajdonságával rendelkezik. A szokásos porbevonatnál nem vastagabb réteggel a Decoral a természetes fa kinézetét nyújtja a profil tartósságával, márványt képes létrehozni az alumínium sűrűségével... A mintázatok és a színek választéka szinte korlátlan. Művelet előtt Művelet után Lennart Lindeberg, a Proton Caretec vállalattól a vállalat otthoni ápoláshoz kialakított ágyáról, az E-ágyról: A Sapa összeszerelésre kész terméket szállít le a számunkra. Így szervezeti karcsúsítást hajthatunk végre, növelhetjük a rugalmasságunkat és a gyártási erőforrásainkat, és egyedi szaktudáshoz juthatunk hozzá. Példák mintázatokra széles választék, de saját mintázat is készíthető. A felületi minőség javítása Az egyik módszer a csiszolás. Az eredményül kapott felület nagyon finom, közepes vagy durva minőségű lehet. A polírozás a felületet simítja. Tükörfényes felület eléréséhez a polírozást fényes eloxálás követi. Sapa HM-fehér A Sapa HM-fehér előállításához elektroforézist használnak (Honnystone módszer). Egyenáram használatával a festéket felviszik a felületre és az eloxált rétegre. A módszer az UV-fénynek ellenálló fehér színt eredményez számos előnyös tulajdonsággal: Nagyon jó védelem a fény, a vegyszerek és a korrózió ellen, kiváló tapadás. A keménység, az ütésés kopásállóság értéke közel azonos a porbevonatokéval. Nincs rétegképződés a szegélyeknél. Tökéletes választás az egymással összeillesztésre kerülő szerkezeti profilokhoz, valamint bepattintható és a kihúzható megoldásokhoz

20 20 Minden földi élet alkalmazkodott jelenlétéhez az alumínium mindig is a környezet természetes része volt. Egy átlagos téglafal négyzetméterenként kg alumíniumot tartalmaz. Egy négyzetméter átlagos alumínium burkolólemez kb. 2 kg.

21 A környezeti szempontból jobb világért Alumínium a zöld fém A földkéreg kb. 8%-a alumíniumból áll különböző ásványok formájában. Tehát az alumínium azon kevés fémek egyike, amelynél a nyersanyagként való elérhetőség ténylegesen korlátlan. Az alumínium anyagjellemzői (lásd a következő oldalon) hozzájárulnak ahhoz, hogy csak kismértékben terheli a környezetet a feldolgozás és a felhasználás során egyaránt. Újrahasznosítás: az alumínium újra és újra felhasználható ugyanarra a célra. Sok más anyagtól eltérően az alumínium nem veszít egyedi tulajdonságaiból. Ezenkívül az újrahasznosításhoz csak az eredeti energiafelhasználás 5%-a szükséges. Profilok a zöld tervekért A sajtolás eljárása kevés korlátozással jár. Egyetlen profilba számos funkció építhető be így a sajtolt termék megmunkálása és telepítése egyszerűbbé tehető. Fém takarítható meg azzal, hogy csak a szükséges helyen használja, és ezzel csökkenhető a szerkezet súlya. A megmunkálás költsége mérsékelt. Így könnyen és gyorsan elkészíthető a prototípus, amelyen ellenőrizhetők és finomíthatók a tervezési jellemzők. Sapa a zöld együttműködésért A Sapa vállalattal való együttműködés sok lehetőséget kínál a környezetkárosító hatások csökkentésére. Ez az alumínium tulajdonságaiból, a sajtolás kínálta lehetőségekből és a környezet megóvására irányuló munkánkból adódik. Ezenkívül a Sapa vállalja a további feldolgozási munkákat is. Ez jelentős szállítási előnyökkel és kevesebb környezetkárosító hatással jár. Természetesen örömmel nyújtunk részletes tájékoztatást gyártási módszereinkről és környezetvédelmi lépéseinkről. Szívesen állunk rendelkezésre, hogy megmutassuk, hogyan működik együtt az alumínium, a sajtolás és a Sapa a környezet megóvásáért. 21

22 Az alumínium tulajdonságai Tömeg Az alumínium sűrűsége 2,7 g/cm 3, amely mintegy harmada az acél sűrűségének. Szilárdság Az alumíniumötvözetek szakítószilárdsága általában 70 és 700 MPa közötti. A sajtoláshoz a MPa tartományba eső ötvözeteket használják. A legtöbb acélfajtával szemben az alumínium alacsony hőmérsékleten sem válik rideggé. Sőt szilárdsága ekkor még nagyobb lesz. Magas hőmérsékleten az alumínium szilárdsága csökken. A tartósan 100 C feletti hőmérsékleten ez olyan mértékű lehet, hogy a gyengülést is számításba kell venni. Lineáris hőtágulás Más fémekkel összehasonlítva az alumínium lineáris hőtágulási együtthatója viszonylag nagy. Bizonyos megoldásoknál ezt figyelembe kell venni. Alakíthatóság Az alumínium kiváló alakíthatósága alapvető fontosságú a sajtoláshoz. Forró és hideg fémnél egyaránt ezt a tulajdonságot hasznosítják szalagok és fóliák nyújtásánál, a hajlításnál és az egyéb formázási műveleteknél. Megmunkálás Az alumíniumon egyszerűen végrehajtható a megmunkálási eljárások többsége, így a marás, a fúrás, a vágás, a kivágás, a hajlítás stb. Emellett ezek kis befektetett energiát igényelnek. Illesztés Az egyszerű illesztést megkönnyítő jellemzőket gyakran hasznosítják a profiltervezésben. Ömlesztőhegesztés, FSW-illesztés, ragasztás és összefűzés egyaránt használható az összeillesztéshez. Vezetőképesség Az alumínium kiválóan vezeti a hőt és az elektromosságot. Azonos fajlagos vezetésnél az alumíniumvezeték tömege körülbelül fele akkora mint a rézvezetéké. Visszaverő képesség Az alumínium egyaránt jól visszaveri a látható fényt és a sugárzott hőt. Árnyékolás elektromágneses zavarvédelem (EMC) Az alumíniumból készült dobozok hatékonyan kizárják, illetve árnyékolják az elektromágneses sugárzást. Minél jobb az anyag vezetőképessége, annál jobb lesz az árnyékolás minősége. Korrózióállóság A levegő oxigénjével érintkezve az alumíniumon rendkívül vékony oxidréteg képződik. Ez a mindössze néhány század mikrométer (1 µm a milliméter ezredrésze) vastagságú réteg azonban sűrűsége alapján kiváló korrózió elleni védelmet biztosít. Sérülésnél a réteg önjavító tulajdonságú. Eloxálás oxidációval növelhető az oxidréteg vastagsága, így tovább javítható a természetes korrózióvédelem. Szabadtéri használatnál, az időjárástól és a korróziós veszélytől függően, az oxidréteg szokásos vastagsága 15 és 25 µm közötti. Az alumínium rendkívül ellenálló a semleges vagy az enyhén savas környezetekben. Az erősen savas vagy lúgos környezetben viszont a korróziós folyamat felgyorsul. Nemmágneses anyag Az alumínium nem mágnesezhető (gyakorlatilag paramágneses) anyag. A mágneses mezők zavaró kölcsönhatásának elkerülésére gyakran használnak alumíniumot a mágneses röntgenkészülékekben. Mérgező hatás kizárva Az oxigén és a szilícium után az alumínium a földkéregben leggyakrabban előforduló elem. Emellett az alumíniumvegyületek az élelmiszerek természetes összetevői. 22

23 A sajtolás technológiája Lehűtés Előmelegítés a megfelelő sajtolási hőmérsékletre Sajtolás Sajtolás: az előmelegített alumíniumtömböt keresztülvezetik a sajtoló szerszámon, amelynek másik végén a kívánt profil lép ki (hasonlóan ahhoz, ahogy a fogkrém a tubusból). A profil alakját a sajtoló szerszám nyílásának alakja határozza meg. A profil hosszúsága általában 25 és 45 méter közötti. Amint a profil elhagyta a szerszámot, azonnal megkezdődik hűtése levegővel vagy vízzel. A lehűtés után a profilt nyújtják. Ennek célja az esetleges feszültség oldása, és a profil kívánt egyenességének biztosítása. Ezzel egyidejűleg megtörténik az alkalmazás szempontjából fontos összes méret és a felületi minőség ellenőrzése. A profilt ezután alkalmas vagy a megrendelő által kívánt pontos méretre vágják. Az anyag végleges szilárdságát természetes vagy mesterséges öregítéssel állítják be. 23

24 Sapa/ojojoj/lg.linden/text. Előzetes értesítés nélkül változhat. 24

Négyszögrúd. Körrúd. Ötvözet: EN-AW-6060, 6063, 6005A Súly (kg/m) = 0,0027 x a2 mm (ha r=0) Hossz 6 méter. * EN-AW-6082 (AlMgSi1) Sapa profil

Négyszögrúd. Körrúd. Ötvözet: EN-AW-6060, 6063, 6005A Súly (kg/m) = 0,0027 x a2 mm (ha r=0) Hossz 6 méter. * EN-AW-6082 (AlMgSi1) Sapa profil Négyszögrúd (kg/m) = 0,0027 x a2 mm (ha r=0) a r kg/m a r kg/m 40098 * 8 1 0,172 40071 * 22 1 1,306 40001 * 10 1 0,270 40026 * 25 1 1,687 40004 * 12 1 0,389 40031 * 30 1,5 2,430 40007 * 14 1 0,529 40083

Részletesebben

A Sapa rövid bemutatása

A Sapa rövid bemutatása A Sapa rövid bemutatása A Sapa vállalatnak kb. 13 000 alkalmazottja van, 30 országban. Mindannyiunk legfőbb törekvése az ügyfélorientáltság. Tevékenységek röviden Profilsajtolás Belgium Dánia Egyesült

Részletesebben

Négyszögrúd. Körrúd. Ötvözet: EN-AW-6060, 6063, 6005A Súly (kg/m) = 0,0027 x a2 mm (ha r=0) Hossz 6 méter. * EN-AW-6082 (AlMgSi1) Sapa profil

Négyszögrúd. Körrúd. Ötvözet: EN-AW-6060, 6063, 6005A Súly (kg/m) = 0,0027 x a2 mm (ha r=0) Hossz 6 méter. * EN-AW-6082 (AlMgSi1) Sapa profil Négyszögrúd (kg/m) = 0,0027 x a2 mm (ha r=0) a r kg/m a r kg/m 40098 * 8 1 0,172 40071 * 22 1 1,306 40001 * 10 1 0,270 40026 * 25 1 1,687 40004 * 12 1 0,389 40031 * 30 1,5 2,430 40007 * 14 1 0,529 40083

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK

MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK TEXTILIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MAGAS ÉLETTARTAM, NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG: LUTZ SZÕNYEG- ÉS TEXTILIPARI PENGÉK EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft.

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Cégünk, a 2001. évben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatként. Központi telephelyünk, üzemünk, raktárunk Balatonfűzfőn, az Ipari Park területén található.

Részletesebben

KoskiDekor Elegáns és stabil

KoskiDekor Elegáns és stabil Csak a fantázia szab határt... 2016/2. szám Belsőépítészeti tervezőknek, kivitelezőknek és bútorgyártóknak KoskiDekor Elegáns és stabil Dekoratív, mutatós nyír rétegelt lemez, színes, áttetsző, a fa erezetességét

Részletesebben

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország Epoxi gyanta epoxi ragasztó pultrud profilok szendvics panelek TERMÉK KATALÓGUS PULTRUDÁLT PROFILOK kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca

Részletesebben

Lengyelország Litvánia. Franciaország Hollandia Kína

Lengyelország Litvánia. Franciaország Hollandia Kína Sapa röviden A Sapa a világ több mint 30 országában 13.000 alkalmazottat foglalkoztat. A vevőorientáltság a legfontosabb mindannyiuknak A Sapa piacvezető cég saját területén mind a működésben mind a fejlesztésekben.

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA

MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA AUTÓIPAR Válogatott terméklista kérjen ajánlatot más típusokra MINŐSÉG A SOROZATGYÁRTÁSHOZ LUTZ IPARI PENGÉK ÉS KÉSEK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR

Részletesebben

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund

tem S H e g e s z t õ 3 8 6 siegmund 386 Lap Lap Basic 1200x800x50 388 Basic 1000x1000x50 390 Basic 1200x1200x50 392 Basic 1500x1000x50 394 Professional 1000x500x100 396 Professional 1000x1000x100 398 Professional 1200x800x100 400 Professional

Részletesebben

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA

LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA LUTZ PENGÉK SZAKIPARI MESTEREMBEREK ÉS SZERSZÁMKERESKEDŐK ÉVTIZEDEK ÓTA BIZTOS VÁLASZTÁSA EGYEDI PENGÉK FÓLIA VEGYI- ÉS ÜVEGSZÁL ORVOSTECHNIKA ÉLELMISZERIPAR SZAKIPAR / BARKÁCS AUTÓIPAR TEXTILIPAR PONTOSSÁG,

Részletesebben

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel

Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel Zehnder Charleston Fedezze fel az eredetit valami különlegessel 1 Mindig jó klíma A Charleston csőradiátorok biztosítják a kiegyensúlyozott és tökéletes beltéri klímát a kényelmes fűtőteljesítményt a

Részletesebben

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending Bevezetés Qbiss One 1, a költséghatékony homlokzati megoldás, amely az átszellőztetett homlokzatok ideális alternatívája. A teljes funkcionalitás és az esztétika kombinációja, természetes választás az

Részletesebben

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG

ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG ABLOY AJTÓCSUKÓK- KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNY ÉS MEGBÍZHATÓSÁG Az ABLOY magas biztonsági termékeit az egész világon ismerik és elismerik. Széles termékskálánk minden tagja csúcsminôséget képvisel és kiváló teljesítményt

Részletesebben

198 500 FT-ért SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG

198 500 FT-ért SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL 198 500 FT-ért AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG Az ár az áfá-t tartalmazza. Az akció más kedvezményekkel

Részletesebben

ABA ORIGINAL EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK. Eredeti, egy az egyben. Anyagok. Előnyök összefoglalása. Jellemző alkalmazási területek ABA TERMÉKKATALÓGUS

ABA ORIGINAL EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK. Eredeti, egy az egyben. Anyagok. Előnyök összefoglalása. Jellemző alkalmazási területek ABA TERMÉKKATALÓGUS EGYENES PÁNTÚ BILINCSEK ABA ORIGINAL 1 Extra erős, egyrészes, sajtolt ház 1 2 Felhajtott pántszélek 2 3 Sima alsó pántfelület 3 Eredeti, egy az egyben Az ABA Original bilincsek extra erős, egyrészes, sajtolt

Részletesebben

Táblásított lombos lapok

Táblásított lombos lapok Táblásított lombos lapok A táblásított és 3-rétegû lapok hossztoldott vagy a termék teljes hosszában toldásmentes lamellákból ragasztott tömör fa panelek, melyek visszaadják a fafaj jellegzetes sajátosságait

Részletesebben

LEMEZMEGMUNKÁLÓ GÉPEINK

LEMEZMEGMUNKÁLÓ GÉPEINK LEMEZMEGMUNKÁLÓ GÉPEINK FRISSÍTVE: 2015.04.13. LÉZERVÁGÓ BERENDEZÉSEK TRUMPF TruLaser 5030 Classic TLF5000t Gyártás éve: 2008 Lézertípus: Optikás CO2 lézer ( TRUMPF TruFlow 5000 ) Lézerteljesítmény: 5000

Részletesebben

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató

Pattex CF 850. Műszaki tájékoztató BETON / TÖMÖR KŐ HASZNÁLAT FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ 1. ALKALMAZÁSI TERÜLETEK ALAP ANYAGA: beton, tömör kő Nehéz terhet hordozó elemek rögzítése tömör kőben, betonban, porózus betonban és könnyű betonban.

Részletesebben

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs.

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs. Homlokzati állvány rendszerelemek Normál bilincs Forgó bilincs Fix 90, SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és alumínium csőhöz egyaránt használható (DIN EN 74) SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és

Részletesebben

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés.

BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. BALINIT bevonatok alkalmazása fémek nyomásos öntésekor. Nagyobb tartósság, jobb termelékenység, megbízhatóbb termelés. Nyomásos öntés A sikeres öntéshez az Oerlikon Balzers az Ön megbízható partnere! A

Részletesebben

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802 Metal-Fach T-710/1 Két tengelyes 6 to pótkocsi T710/1-6T Kéttengelyes három oldalra billenős pótkocsi. 6 tonna teherbírású, kéttengelyes T710/1 pótkocsi könnyű és robusztus konstrukcióval rendelkezik,

Részletesebben

FÉLKÉSZ TERMÉK KATALÓGUS - ÚTMUTATÓ CT_TECH_exterior_notxt.indd 1 1-10-2007 11:50:51 Kültéri időtálló, többfunkciós táblák. Az Exterior termékcsoport a kültéri használat követelményeknek megfelelően lett

Részletesebben

WAVIN RENDSZERÛ MÛANYAG TISZTÍTÓAKNÁK KG CSATORNACSÖVEKHEZ

WAVIN RENDSZERÛ MÛANYAG TISZTÍTÓAKNÁK KG CSATORNACSÖVEKHEZ WAVIN RENSERÛ MÛANYAG TISTÍTÓAKNÁK KG CSATORNACSÖVEKHE A Wavin Kft. a Wavin PVC KG csatornacsô rendszeréhez kapcsolódó mûanyag tisztítóaknarendszert kínál. A Wavin tisztítóaknák mindenhol alkalmazhatók,

Részletesebben

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő)

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) 7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) Gépek működésekor igénybevétel elületi elületi réteg belső keresztmetszet Felületi mikrogeometria (érdesség) hatással van a: kopásállóságra áradási

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország Epoxi gyanta epoxi ragasztó pultrud profilok szendvics panelek TERMÉK KATALÓGUS PULTRUDÁLT PROFILOK kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca

Részletesebben

watec Pneumatikus zsaluzás www.watec.at Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák

watec Pneumatikus zsaluzás www.watec.at Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák watec Polimerbeton és helyszíni betonozás alkalmazásával készített monolit rendszerkivitelű tojásszelvényű csatornák 2012 Watec Vertriebs GmbH Helyszíni betonozást alkalmazó korszerű kivitel www.watec.at

Részletesebben

Hegesztett rácsok Weldmesh INDUSTRY

Hegesztett rácsok Weldmesh INDUSTRY Hegesztett rácsok Weldmesh INDUSTRY Betafence Sp. z o.o. ul. Dębowa 4 47-246 Kotlarnia Poland tel.: +48 77 40 62 200 fax: +48 77 48 25 000 info.poland@betafence.com www.betafence.com Regionális képviselet:

Részletesebben

G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500

G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500 KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ G-OLD-f-i 80, 150, 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-AL 200, 300, 400, 500, 650, 1000 G-OLD-s-sa 150, 200, 300, 400, 500 G-OLD-sdk 300, 400, 500 G-OLD Infrapanel 2890 Tata,

Részletesebben

Elszívóasztalok és vágóasztalok

Elszívóasztalok és vágóasztalok Tartalomjegyzék Elszívóasztalok és vágóasztalok Csiszolóasztal elszíváshoz 76 Hegesztőasztal elszíváshoz 77 Tavolex-asztal 78 Oktató-hegesztőasztal 79 Kézi vágóasztal 80 Filter-Table 81 Elszívóasztalok

Részletesebben

2011 KATALÓGUS KÜLTÉRI ÉS BELTÉRI BERUDALÓK ÉS KIEGÉSZÍTOIK www.estiare.hu

2011 KATALÓGUS KÜLTÉRI ÉS BELTÉRI BERUDALÓK ÉS KIEGÉSZÍTOIK www.estiare.hu ESTIARE S.A. Pol. Ind. Cova Solera - C/ Praga, 5 089 Rubí - Barcelona - España Tel. + (34) 935 86 282 - Fax. + (34) 936 979 768 info@estiare.es - www.estiare.es 20 KATALÓGUS KÜLTÉRI ÉS BELTÉRI BERUDALÓK

Részletesebben

Az elegáns választás épület burkolásra.

Az elegáns választás épület burkolásra. Az elegáns választás épület burkolásra. Bevezetés A Qbiss by trimo 1 meghatározza a korszerű épülethéj standardját; komplett moduláris homlokzati rendszer, amely a legmagasabb fokú esztétikumot a ma építészei

Részletesebben

Az igényeknek megfelelő választás...

Az igényeknek megfelelő választás... Clear 1500 Felhasználóbarát, a lehető legjobb ár-érték arányt biztosító lakk Az igényeknek megfelelő választás... Érjen el megfelelő eredményt gyorsan és megfizethetően a Clear 1500 termékkel. Az univerzális

Részletesebben

Stabilitás és gyors telepíthetőség

Stabilitás és gyors telepíthetőség BiP dobozok Stabilitás és gyors telepíthetőség Süllyesztődobozok tégla és gipszkartonos telepítéshez 393 BiP Stabil kivitelezés A BiP fali süllyesztődobozok polipropilénből készülnek, így könnyedén ellenállnak

Részletesebben

Lindab Topline Cserepeslemezek. Lindab Topline. Lindab Cserepeslemezek. Maradandót alkotunk!

Lindab Topline Cserepeslemezek. Lindab Topline. Lindab Cserepeslemezek. Maradandót alkotunk! Lindab Topline Lindab Cserepeslemezek Maradandót alkotunk! Válasszon ízlése szerint! A Lindab Topline cserepeslemez szilárd és elegáns acéllemez fedés, amely nagyszerűen fest új házakon, és gyönyörűen

Részletesebben

VÁKUUMOS FELFOGATÓ RENDSZEREK

VÁKUUMOS FELFOGATÓ RENDSZEREK OS FELFOGATÓ RENDSZEREK A vákuumos munkadarab rögzítõ rendszerek ideális megoldást jelentenek olyan megmunkáló cégeknek, melyek nem mágnesezhetõ anyagokat munkálnak meg, úgy mint alumíniumot, sárgarezet,

Részletesebben

SP2B PU szendvicspanel

SP2B PU szendvicspanel A kis hővezetési tényezőt légátnemeresztő párosító, energiahatékony poliuretán (PUR) töltetű panel jelentős megtakarítást tesz lehetővé a fűtési költségek terén. E vékony panel használata esetén a szállítási

Részletesebben

rajz szerinti alkatrészek és műszaki szortimentek

rajz szerinti alkatrészek és műszaki szortimentek rajz szerinti alkatrészek és műszaki szortimentek tapasztalt partner az ön oldalán SZOLGÁLTATÁSAINK A kötőelemek és a rögzítéstechnika területén szerzett több mint 140 év tapasztalat biztos alapot kölcsönöz

Részletesebben

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése

Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Rozsdamentes anyagok fertőződésének megelőzése Nemesacél anyagok feldolgozása során rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a felületkezelés szakszerűségére, megfelelő hegesztőanyagok és kötőelemek kiválasztására.

Részletesebben

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu Árnyékolás gördülékenyen biztonsági redőnyrács Katalógus www.umbroll.hu Umbroll - Árnyékolás gördülékenyen Az Umbroll mára Magyarország egyik legismertebb árnyékolástechnikai márkaneve. A fejlesztési kihívások

Részletesebben

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN Tartalom Hegesztésről általában Lézeres hegesztés Lézeres ötvözés, felrakó- és javítóhegesztés Lézeres hegesztés gáz- és szilárdtest lézerrel Scanner és 3D lézerhegesztés TRUMPF

Részletesebben

RR fa tartók előnyei

RR fa tartók előnyei Rétegelt ragasztott fa tartók k vizsgálata Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék RR fa tartók előnyei Acélhoz és betonhoz képest kis térfogatsúly Kedvező szilárdsági és merevségi

Részletesebben

Felületjavítás görgızéssel

Felületjavítás görgızéssel Felületjavítás görgızéssel A görgızés mőködési elve A görgızés egy felületjavító eljárás, ahol a polírozott acélgörgık nyomást gyakorolnak a kisebb szilárdságú munkadarab felületére. Ha a görgık által

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Preferred Packaging Food

Preferred Packaging Food Preferred Packaging Food Petruzalek Kft. Sörház utca 3/b 1222 Budapest Tel.: +36 1 424-0540 Preferred Packaging Food A csomagológépek legújabb generációja, a fóliahegesztő és vákuumcsomagoló gépek alkalmasak

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. ambar 2 3

THE GREEN LIGHT. ambar 2 3 63 THE GREEN LIGHT 2 3 ISMERTETŐ A VILÁGÍTÓTEST JELLEMZŐI Tervező: Alain Baré Védettség Optikai tér IP 66 Sealsafe (*) Szerelvénytér IP 66 (*) Törési szilárdság Üveg IK 08 (**) Aerodinamikai felület (CxS)

Részletesebben

El. főzőüstök - indirekt fűtés

El. főzőüstök - indirekt fűtés A 900XP sorozat minden készüléke nagy teljesítményű, megbízható, energiatakarékos, biztonságos és ergonómikus. A modul rendszer megszámlálhatatlan konfigurációban telepíthető: asztali modellként (állványra

Részletesebben

PLEXIGLAS Optical HC lemezek karcálló bevonattal (hard coated)

PLEXIGLAS Optical HC lemezek karcálló bevonattal (hard coated) PLEXIGLAS Optical HC lemezek karcálló bevonattal (hard coated) 2015.07.07. - v1.0 1 A TERMÉK A PLEXIGLAS Optical HC (hard coated) lemezek, karcálló bevonatú plexilemezek. A kiváló optikai tulajdonságokkal

Részletesebben

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval Sphero-XP Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbbel

Részletesebben

Csikós Gábor Alumínium ötvözetek fogyóelektródás ívhegesztése, autóipari alkalmazás

Csikós Gábor Alumínium ötvözetek fogyóelektródás ívhegesztése, autóipari alkalmazás N aluminium building our world, respecting our planet W E S Csikós Gábor Alumínium ötvözetek fogyóelektródás ívhegesztése, autóipari alkalmazás 2011 november 30. Az alumínium ötvözése Legfontosabb cél:

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

3M Csiszolóanyag Csiszológépek katalógusa. Érvényes: 2012. augusztus 1-től. www.kucsaker.eu

3M Csiszolóanyag Csiszológépek katalógusa. Érvényes: 2012. augusztus 1-től. www.kucsaker.eu 3M Csiszolóanyag Csiszológépek katalógusa Érvényes: 2012. augusztus 1-től 3M Excenter csiszológépek - ÚJ ELITE SZÉRIA A már megszokott, megbízható minőségű 3M csiszolókorongok és csiszolótalpak használatához

Részletesebben

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ Szakértelem Termékminõség Szoros kapcsolat a vevõkkel Termékismertetõ Tengine IMAGE Tengine IMAGE család Robosztusak és nagy teljesítményûek: ezek a LED-modulok egyenletes megvilágítást adnak bármilyen

Részletesebben

Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük. Komócsin Mihály

Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük. Komócsin Mihály Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük Magyar Hegesztők Baráti Köre Budapest 2011. 11. 30. Komócsin Mihály 1 Alumínium termelés és felhasználás A földkéreg átlagos fémtartalma Annak ellenére,

Részletesebben

SINECOR KŐZETGYAPOT AZ IPARI ÉPÜLETEK MINŐSÉGI BESZÁLLÍTÓJA

SINECOR KŐZETGYAPOT AZ IPARI ÉPÜLETEK MINŐSÉGI BESZÁLLÍTÓJA SINECOR KŐZETGYAPOT AZ IPARI ÉPÜLETEK MINŐSÉGI BESZÁLLÍTÓJA Cégismertető A TechnoNICOL termékek a tetőfedő, vízszigetelő és hőszigetelő anyagok egyik legnagyobb európai gyártója és szállítója. Világszerte

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

TETŐVÉDŐK. LANZONI s.r.l. A védők teljes katalógusa DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90. Acél

TETŐVÉDŐK. LANZONI s.r.l. A védők teljes katalógusa DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90. Acél TETŐVÉDŐK A védők teljes katalógusa Acél DS.MT1INOX S DS.MT1INOX66S DS.MT1INOX1/3DIV DS.MT1INOX R DS.MT1INOX90 Acél Stiff DS.STIFF40SPS DS.STIFF40SPR DS.STIFF60SP DS.STIFF60SPV DS.STIFF80SP Réz DS.MT1T.RA.S

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extrudálás, mint kiinduló technológia Flakonfúvás Fóliafúvás Lemez extrudálás Profil extrudálás Csőszerszám* - Széles résű szerszám* - Egyedi szerszámok** * -

Részletesebben

Jade 8046D 90x90x2200 alacsonytálcás zuhanykabin összeszerelés útmutató

Jade 8046D 90x90x2200 alacsonytálcás zuhanykabin összeszerelés útmutató Jade 8046D 90x90x2200 alacsonytálcás zuhanykabin összeszerelés útmutató Kedves Vásárlónk, köszönjük, hogy az AQULIFE zuhanykabinját választotta. Önnek a kabin összeszerelésére és működtetésére vonatkozó

Részletesebben

Linergy Evolution. A legújabb technológiai innovációt nyújtjuk Önnek B-4

Linergy Evolution. A legújabb technológiai innovációt nyújtjuk Önnek B-4 Linergy Evolution A legújabb technológiai innovációt nyújtjuk Önnek B-4 Linergy Evolution az új gyűjtősínrendszer Biztonságos, megbízható és rugalmas a legmagasabb teljesítményszint mellett A Schneider

Részletesebben

Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól

Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól A fenntarthatóság iránt elkötelezett építészetért Műanyag nyílászárók a SCHÜCO-tól A SCHÜCO rendszer műanyag nyílászárói a hazai piacon is egyre nagyobb teret és elismerést nyernek, hiszen előnyös tulajdonságaikkal,

Részletesebben

Reklámprofil rendszerek. ThyssenKrupp Ferroglobus

Reklámprofil rendszerek. ThyssenKrupp Ferroglobus Reklámprofil rendszerek ThyssenKrupp Ferroglobus Totem profilrendszerek A Rondo félköríves totemprofilok kiváló, esztétikus és rendkívül költséghatékony megoldást kínálnak, akár 6 méteres magasságig, elliptikus,

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

A rozsdamentes megmunkálás előszobája. FEIN rozsdamentes előkészítő készlet.

A rozsdamentes megmunkálás előszobája. FEIN rozsdamentes előkészítő készlet. FEIN Sarokcsiszoló WSG 13-70 E A rozsdamentes megmunkálás előszobája. FEIN rozsdamentes előkészítő készlet. Durva csiszolás a FEIN profi-készlettel. Ha a rozsdamentes felületeket igazán csillogóvá szeretné

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804,

MEZŐGAZDASÁGI GÉP ALKATRÉSZ KENŐANYAG - SZERVIZ Telephely: 7522 Kaposújlak, 610-es Fő út, 095/3 hrsz. Telefon: 82/713-274, 82/714-030, 30/336-9804, METAL-FACH bálázók Z562 A Z562 bálázógép gyártásánál a Metal-Fach elsőként az országban alkalmazott olyan innovatív gyártási módszert, ahol a megbízhatóságot és a magas fokú préselést (szorítást) a teljesen

Részletesebben

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK

FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK FÚRÓKALAPÁCS, FÚRÓ-VÉSŐKALAPÁCSOK D25112/ D25112K/ D25112C* D25113K/ D25113C* D25114K 24 mm-es, 2-üzemmódú fúrókalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács 26 mm-es, 3-üzemmódú fúró-vésőkalapács betonban

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. onyx 2 3

THE GREEN LIGHT. onyx 2 3 109 THE GREEN LIGHT 2 3 Ismertető A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Védettség Optikai tér IP 66 Sealsafe (*) Szerelvénytér - Onyx2 IP 44 (*) - Onyx3 IP 44 (*) - Onyx2 ST IP 65 (*) Aerodinamikai felület (CxS) - Onyx2

Részletesebben

Konténeres adatközpont megoldások

Konténeres adatközpont megoldások Konténeres adatközpont megoldások A konténerekbe telepített adatközpontok több előnnyel rendelkeznek a hagyományos adatközponti megoldásokkal szemben: az adatközponti IT eszközök biztonságos üzemeltetéséhez

Részletesebben

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I.

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. Szerkezeti kialakítás Alvázas szerkezet, ahol az alváz és a felépítmény, ill. elkülönített utastér külön egységet képez. Önhordó kocsiszekrény,

Részletesebben

Hõmérséklet-kapcsolók Áttekintés

Hõmérséklet-kapcsolók Áttekintés Áttekintés Termék Jellemzõ Beállítási Max. Szenzor Védettség Oldal neve alkalmazás tartomány hõmérséklet típusa RT Általános célra -25-300 350ºC Táv, terem, IP66 64-65 differencál KP Könnyû ipari alkalm.

Részletesebben

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK

PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK KÁBELVÉDŐ CSÖVEK PEHD BORDÁZOTT KÁBELVÉDŐ CSÖVEK A csöveket a Szerb Nyersanyagellenőrző Intézet, valamint a Nikola Tesla elektrotechnikai intézet vizsgálta be, valamint rendelkeznek a PTT unió nemzetközi

Részletesebben

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig.

Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Polymerbeton aknarendszer Korrózióálló tetőtől talpig. Könnyű, egyszerű és költséghatékony beépítés Korrózióálló Hosszú élettartam Egyedi kialakítás is lehetséges Erős és szivárgásmentes. Polymerbeton

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

Golyós hüvely Raktári program

Golyós hüvely Raktári program Golyós hüvely Raktári program A Tech-Con Hungária Kft. lineáris technika kategóriájában megtalálhatóak az NTN-SNR kiváló minőségű termékei. Mint tervező, fejlesztő és gyártó, az NTN-SNR a világ harmadik

Részletesebben

HUSKY hűtőbetétes csőbilincs

HUSKY hűtőbetétes csőbilincs Husky-hűtőbetétes csőbilincs nyitva Husky-hűtőbetétes csőbilincs HUSKY hűtőbetétes csőbilincs SZIGETELŐVASTAGSÁG 13 cső-ø Cu PU-betét- bilincsrész csatlakozó méretek cikkszám acél hossz anyaga menet A

Részletesebben

31028 THYL-BR-2004-01-HU12. Website: www.schreder.com

31028 THYL-BR-2004-01-HU12. Website: www.schreder.com 31028 THYL-BR-2004-01-HU12 VÁROSOK FÉNYEI Website: www.schreder.com µr FUNKCIÓ ÉS FORMA thylia µr thylia MŰSZAKI ADATOK Optikai tér védettsége: 1659-es tükör: IP 66 - Sealsafe (*) 1754-es tükör: IP 66

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. evolo 2 3

THE GREEN LIGHT. evolo 2 3 71 THE GREEN LIGHT evolo 2 3 evolo A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Védettség Optikai tér IP 66 Sealsafe (*) Szerelvénytér IP 66 (*) Törési szilárdság Üveg IK 08 (**) PC IK 10 (**) Aerodinamikai felület (CxS) -

Részletesebben

AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK

AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK AKCIÓ ÚJ FÉM SZEKRÉNYEK ÉRVÉNYES A KÉSZLET EREJÉIG TATABÁNYAI TELEPHELYI ÁTADÁSSAL 2015.06.05-től!! AZ ÁRAK NETTÓ/DB ÉRVÉNYESEK! EGYÉB KEDVEZMÉNNYEL NEM ÖSSZEVONHATÓ! ÖLTÖZŐ SZEKRÉNYEK Típus: 4908, 5 db

Részletesebben

MENNYEZETI FŰTŐ-HŰTŐ PANEL

MENNYEZETI FŰTŐ-HŰTŐ PANEL NGBS MENNYEZETI FŰTŐ-HŰTŐ PANEL Sugárzó fűtés-hűtés Ipari és sport létesítmények optimális beltéri klímatizálásának kihívásaira nyújt kimagaslóan gazdaságos, magas komfortú mogáldást az NGBS mennyezeti

Részletesebben

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET

ALUMINI. Rejtett profil nem perforált Háromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből ALUMINI - 01 CSOMAGOLÁS ACÉL - ALLUMINIUM VÉKONY SZERKEZET ALUMINI Rejtett profil nem perforált áromdimenziós perforált lemez alumínium ötvözetből CSOMAGOLÁS BS+ evo csavar a csomagolásban ALKALMAZÁSI TERÜLETEK Fa-fa nyírókötések, mind függőlegesen, mind döntötten

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. zafír 1 2 3

THE GREEN LIGHT. zafír 1 2 3 117 THE GREEN LIGHT zafír 1 2 3 ISMERTETŐ zafír A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Sealsafe IP 66 védettségű közvilágítási lámpatest maximum 100 W-os (Zafír1), 250 W-os (Zafír2) vagy 600 W-os (Zafír3) fényforrásokhoz.

Részletesebben

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok

Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák. Tények és számok Alcoa préskovácsolt alumínium keréktárcsák Tények és számok TUDTA? Az Alcoa keréktárcsák a legerősebb keréktárcsák Valamennyi keréktárcsát egyetlen, nagy szilárdságú, korrózióálló alumíniumötvözet tömbből

Részletesebben

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val?

Áttörés a szolár-technológiában a Konarka-val? A Konarka Power Plastic egy olyan fotovoltaikus anyag, amely képes akár a beltéri, akár a kültéri fényből elektromos egyenáramot előállítani. Az így termelt energia azonnal hasznosítható, tárolható későbbi

Részletesebben

Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet

Casoprano Quick-Lock. A megbízható álmennyezet Casoprano Quick-Lock A megbízható álmennyezet asoprano Quick-Lock Álmennyezet rendszer A kazettás álmennyezetekkel szemben támasztott esztétikai és műszaki elvárások megkövetelik a rendszerben alkalmazott

Részletesebben

WALLGO DESIGN moss&wood

WALLGO DESIGN moss&wood WALLGO DESIGN moss&wood Wallgo Design A Wallgo Design egy fával és izlandi zuzmó alapanyaggal dolgozó tervező, gyártó és kivitelező designstúdió. Célunk, hogy természetes anyagokból készült termékeinkkel

Részletesebben

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók

Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók Filled with quality! HU Termékismertetõ Acryl tömítõk Poliuretán habok Szilikon ragasztók www.phobextools.com Premium Neutrális Szilikon ÁTLÁTSZÓ Egykomponensû, semleges, szagtalan, penészálló szilikon.

Részletesebben

Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák. Győr, 2008. április 16.

Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák. Győr, 2008. április 16. Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák Győr, 2008. április 16. Cég történet STA RT 2002 Prototípus építés Mk I 2004 Cég alapítás Corvus Aircraft Kft 2005 Prototípus építés Corvus Corone Mk

Részletesebben

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl

Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl DEKO FG Fast Egyrétegû üvegfalak kötött mûszaki tartalommal készletrõl A FAST rendszer ugyanazon az ötleten és filozófián alapszik, melyet a DEKO

Részletesebben

aurotherm exclusiv VTK 570/1140

aurotherm exclusiv VTK 570/1140 vákuumcsöves napkollektorok, újra a Vaillant palettán A korábbi vákuumcsöves napkollektorunk beszállítójának problémái miatt került sor az új Vaillant vákuumcsöves kollektorok bevezetésére Az új Vaillant

Részletesebben

OPCIÓ. *Multivalvola rendszer speciális alumínium bordákkal készül és nincs az oldalán drapéria/vászonszél. Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák!

OPCIÓ. *Multivalvola rendszer speciális alumínium bordákkal készül és nincs az oldalán drapéria/vászonszél. Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák! BALLUN KFT. 2092 Budakeszi, Budaörsi út 11. ballun@t-online.hu www.ballun.hu Tel: 06-23/535-830 Fax: 06-23/535-849 1 Általános szállítási feltételek Ezek az olasz gyártmányú napernyők, páratlan kivitelű,

Részletesebben

A HOSSZÚ ÉLET TITKA. Önálló tervezés

A HOSSZÚ ÉLET TITKA. Önálló tervezés A HOSSZÚ ÉLET TITKA Önálló tervezés MÜNCHEN, NÉMETORSZÁG A Green Good Design díjat a chicagói Athenaeum építészeti és formatervezési múzeum valamint az építészet, forma- és várostervezés európai központja

Részletesebben

AKCIÓ 214 000 FT-TÓL SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU CSÚCSMINŐSÉGŰ GARÁZSAJTÓK MOTORRAL MÁR BRUTTÓ VÁLASSZON FELÁR NÉLKÜL AKÁR 8 FÉLE SZÍNBŐL

AKCIÓ 214 000 FT-TÓL SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU CSÚCSMINŐSÉGŰ GARÁZSAJTÓK MOTORRAL MÁR BRUTTÓ VÁLASSZON FELÁR NÉLKÜL AKÁR 8 FÉLE SZÍNBŐL SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU AKCIÓ CSÚCSMINŐSÉGŰ GARÁZSAJTÓK MOTORRAL MÁR BRUTTÓ 214 000 FT-TÓL AJÁNDÉK 20 000 FT-OS KUPON, AMIT TOLÓ- VAGY KÉTSZÁRNYAS KAPUNYITÓ SZETTEKNÉL HASZNÁLHAT FEL VÁLASSZON FELÁR NÉLKÜL

Részletesebben

tesa -megoldások az építőiparban

tesa -megoldások az építőiparban tesa -megoldások az építőiparban tesa szalagok az építőipar igényei szerint ÁTTEKINTŐ Brosúra tesa öntapadó szalagok kifinomult megoldások a tartós kötés érdekében A különféle felületek megbízható rögzítése

Részletesebben