Interjú Judittal ÚjraFelkelőNap: Hogyan változtattál ezen? Tehát főleg az anyagiak miatt akartál otthonról dolgozni?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Interjú Judittal ÚjraFelkelőNap: Hogyan változtattál ezen? Tehát főleg az anyagiak miatt akartál otthonról dolgozni?"

Átírás

1

2 Interjú Judittal Judit 68 éves. Korábban ápolóként dolgozott, ma nyugdíjas és vállalkozó. Amikor megismertük Juditot, nevetve mesélte el nekünk, hogy alig egy éve, hogy vett egy számítógépet otthonra, előtte sosem jutott eszébe, hogy neki is kellene egy. Beiratkozott számítógépes tanfolyamunkra, és meg kell mondanom, csodálatos tanítvány volt: Szorgalmas, lelkes, érdeklődő. A tanfolyam elvégzése után két hónappal Judit megkeresett minket. Arra kért, tanítsuk meg egyszerűbb weboldalt készíteni. Alapvetően ez nincs a repertoárunkban, de azért megegyeztünk Judittal, és készítettünk Neki egy tananyagot. Judit ma megkeresett minket, hogy megköszönjön mindent, és elmesélte, hogy már régóta készít kézműves termékeket, főleg nagyon mutatós dísz cserepes virágokat harisnyanadrágból. Azért akart megtanulni weboldalt készíteni, mert szerette volna ezeket árulni az interneten. Megcsinálta a weboldalt, kiváltott egy vállalkozóit, és Judit ma, 68 évesen bebizonyította, hogy soha nem késő tanulni, változtatni, és tenni valamit a sikerért. Judit ma 68 évesen egy sikeres vállalkozás tulajdonosa! Erről kérdeztük: ÚjraFelkelőNap: Judit, 68 éves vagy, és elképesztően aktív. Mesélj! Judit: Világ életemben roppant aktív voltam, sosem bírtam nyugodni. Ápolónő voltam nyugdíjazásom előtt. Gyönyörű szakma, igazán szerettem. De miután nyugdíjba mentem, nagyon nehéz volt. Nagyon sok időm felszabadult, nem tudtam mit kezdeni magammal, nem találtam értelmet a napjaimnak. Ú: Hogyan változtattál ezen? J: Vettem egy számítógépet. Először nem volt konkrét célom van vele, de idővel kialakult bennem egy vágy arra, hogy valami hasznosat is csináljak a napi céltalan netezésen kívül. Mint mondtam, nagyon aktív vagyok. No meg aztán, a nyugdíjamra is ráfért egy kis kiegészítés. Ú: Tehát főleg az anyagiak miatt akartál otthonról dolgozni? J: Ez így nem teljesen igaz, el voltam a nyugdíjamból. Nem éltem nagyon jól, de anyagi problémám se volt soha. Inkább a tenni akarás hajtott. Unalmas ám nyugdíjasnak lenni, majd meglátod! (nevet) Ú: És, hogy kezdett el kiforrni a vállalkozás? J: Virágokat már elég rég óta csinálok, de eddig magamnak csináltam, kedvtelésből. Tele van velük a lakásom, meg a gyerekeim lakása is. De az előtt sosem fordult meg a fejemben, hogy pénzt lehetne ezzel keresni. Aztán rátaláltam a neten egy weboldalra, ahol GYES-en lévő anyukáknak segítenek vállalkozást indítani. Én ugyan rég voltam GYES-en, de

3 számomra is nagyon hasznos olvasmány volt, és ekkor jött az ötlet, hogy a kis virágaimmal pénzt is lehetne keresni, noha nem meggazdagodni, de nyugdíj kiegészítésnek tökéletes lenne. Egy gond volt csupán, nem értettem eléggé a számítógéphez. Ú: Ekkor jelentkeztél hozzánk J: Igen. Először az ingyenes leckékért iratkoztam fel, féltem rögtön pénzt kiadni. De a kiküldött tananyagok megnyugtattak, jól összeszedett, érthető leckéket kaptam, így jelentkeztem a tanfolyamra. Nagyon sokat segített, a mindennapi használathoz már egyáltalán nincs szükségem segítségre. Ú: Ekkor már elkezdted árulni a virágokat? J: Igen, ekkor már kicsiben elkezdtem. Weboldalt ekkor még nem tudtam csinálni, így hirdetőoldalakon kezdtem el hirdetni. Szerencsére már a második nap befutott az első vevőm. Aztán a fiam tanácsolta, hogy csináltassak valakivel weboldalt. Meg is kerestünk egy céget, de egy vagyont kértek volna érte. Gondoltam, nem kell nekem a legmodernebb vívmányokkal működő oldal, egy picike egyszerű oldal is elég lesz indulásnak. Ekkor kerestelek meg titeket. Ú: Könnyűnek találtad elsajátítani a weboldalkészítést? J: Mivel ismét egy jól összerakott leckét kaptam, igen. Főleg a videók, amiket felvettetek segítettek sokat, azokat le tudtam másolni. Lépésről lépésre sikerült összerakni az oldalt. Persze nem lettem programozó (nevet) ez tényleg egy egyszerű oldal, de tökéletesen elég volt ez. Ú: Hogy állsz ma? J: Napról napra törünk fel, mint a talajvíz. (nevet.). Fiam, ugyan messze van, de nagyon sokat segít bármiben, én pedig gyártom a virágokat. Nagyon élvezem, nem érzem már azt a céltalanságot, mint előtte. Ú: Nem szoktak az emberek meglepődni, hogy 68 évesen kezdtél el vállalkozni? J: De igen, sosem értem miért. Szerintem semmivel nem késtem el. Sok velemkorú barátnőm mondja, hogy ők is olyan szívesen foglalkoznának ezzel, vagy azzal, de már öregek hozzá. Szerintem ez csak egy kifogás, amit az ember magának talál ki, hogy ne kelljen semmit csinálnia, semmin változtatni. Félelem van e mögött szerintem. Én megvalósítottam az álmom, és hogy ezt 68 évesen? Hát tessék elképzelni, a nyugdíj után is tovább forog a Föld! (nevet.)

4 Internetezz biztonságosan! Avagy mire vigyázz netezés közben, ha nem akarod megjárni? Sokan sajnos nem is sejtik, hogy az internet bizony veszélyes is tud lenni. Rengeteg haszna is van persze csodás találmány ; Bármilyen információt, adatot, tudást megtalálunk. Bárkivel felvehetjük a kapcsolatot. Bármit megtehetünk, elintézhetünk. Számos hétköznapi tevékenységet tehetünk egyszerűbbé, gyorsabbá. Ugyanakkor vigyáznunk kell magunkra. Erről szól ez a cikk. Számos internetes átverésről, csalásról tudnék mesélni. Sok olyan emberrel is találkoztam már, akik internetes átverések áldozatai lettek. Talán most kicsit magam ellen is beszélek, hiszen én arra próbálom rábírni a nyugdíjasokat, hogy internetezzenek, használják a számítógépet. Továbbra is ez a célom, hiszen egy nagyon hasznos, és csodálatos lehetőséget hagy ki, aki nem internetezik. Mindazonáltal nagyon rossz ember lennék, ha nem hívnám fel a figyelmet a veszélyekre is. Mert veszélyei is vannak az internetnek, de ha ismerjük ezeket nem érhet baj. Ugyanolyan dolog ez, mint átmenni egy kereszteződésen. Az is veszélyes, hiszen autók járnak rajta, és sajnos előfordul, hogy elütnek valakit. De ettől még nem hagyjuk abba a kereszteződések használatát sem, csak körültekintően körülnézünk, mielőtt elindulnánk. Ugyanez a kérésem az internethasználattal kapcsolatban is használjuk, mert csodálatos, de legyünk körültekintőek. Néhány dolog, amire mindenképpen figyelni kell Ne adjunk meg idegeneknek olyan adatokat, amivel visszaélhetnek. Jellegzetes példa erre, amikor egy család nyaralás előtt örömködve kiírja Facebookra, hogy Hurrá nyaralunk, egy hétig Görögországban leszünk!. Ez nagy butaság, ugyanis sajnos ezzel meghívót küldenek a betörőknek. Mit látnak a betörők? A család jómódú, hiszen megteheti, hogy Görögországban nyaral, és egy hétig nem lesznek otthon! És sajnos mire a család hazaér, megrövidültek egy tv-vel, illetve néhány arany ékszerrel. Ez sajnos nem mese habbal, elég sokszor előfordult már, híradások is foglalkoztak a témával. Nem kell tehát mindent kiírni Facebookra!

5 Bankkártyánk adatait SENKINEK ne adjuk ki! Ha interneten hirdetünk, nagyon könnyen megtalálhatnak minket úgynevezett scammerek. Ezek egyszerű, pitiáner bűnözők, többnyire külföldön tevékenykednek, de Magyarországon is vannak sajnos internetes csalók. Ők általában nagyon kecsegtető árat ajánlanak az eladni kívánt termékünkért, elérik, hogy kipostázzuk azt, mert nagyon sürgős, ám a pénzt soha nem utalják el. Ez működik fordítva is, velünk utaltatják el a pénzt, de a terméket sosem kapjuk meg. Ez ijesztőnek hangzik, de egyáltalán nem kell megijedni, ugyanis van egy megoldás. A megoldás: mindent csak személyesen! Soha ne adjunk ki úgy pénzt a kezünkből, hogy nem láttuk, nem próbáltuk ki az adott terméket. Mindig legyen vírusírtó a számítógépünkön! Továbbá amúgy sem kell mindent rámenteni a számítógépünkre, teljesen felesleges minden nekünk tetsző képet lementeni, hiszen ezek ismeretlen forrásból származnak, könnyen vírusosak lehetnek. Valamiért az ember hajlamos arra, hogy ha valamit leírva lát, szép megfogalmazásban, hitelesen, akkor azt el is hiszi, és rögtön készpénznek veszi. Az interneten gyakorlatilag bárki írása elénk kerülhet, nem kell tehát mindent szentírásnak venni. Én is írhatok egy irodalmi értekezést, ha elég hiteles vagyok el fogják hinni, hogy nyelvész vagyok, miközben lehet, lövésem sincs az egészről! Ne feledjük, az internet anonim! Lehet barátkozni, ismerkedni (sőt, kell is, hiszen ez a legjobb dolog a világon.) de jegyezzük meg: a számítógép másik oldalán bárki ülhet!

6 Három trükk, amitől eldobod az agyad! Nagyon komolyan mondom, ezek nagyon jó trükkök, imádni fogod őket! Egyrészt azért, mert ingyenesek, ami ugye fontos. Másrészt pedig azért, biztos vagyok benne, hogy a háromból legalább egy kérdés már foglalkoztatott, okozott problémát. Hát, oldjuk meg! 1, Bárhonnan tudsz nyomtatni Én gyakran ki szoktam nyomtatni számomra érdekes oldalakat, hogy később is meglegyenek. És te? Nagyon könnyen megteheted! Tegyük fel, hogy éppen egy recepttárat nézegetsz, és szeretnéd kinyomtatni az oldalt. Nos, mi sem egyszerűbb: vidd egy üres részre az egeret, és nyomd meg az egér jobb gombját! Meg fog jelenni egy függőleges menü, itt keresd meg a nyomtatás, vagy Print feliratot. Kattints rá, és meg fog jelenni a saját nyomtatód menüje. Ugye, milyen egyszerű? 2, Reklámok eltüntetése Sokakat zavarnak az internetezés közben előbukkanó reklámok. Teljesen ingyenesen, és nagyon egyszerűen el lehet őket tüntetni, hogy ne zavarjanak többet! Felugró ablakok, videó előtt megjelenő reklámok és mindenhol ott villogó tartalmak, amikre nem vagy kíváncsi Lassítja a netet, rontja a böngészési élményt. Szabadulj meg tőlük! Először is Firefox vagy Google Chrome böngésző használata javasolt. Most ezek a leggyorsabb és legjobb böngészők, mindenkinek ajánlott ezeket használni. A következő weboldalt kell megkeresnünk:

7 Kattintsunk az Install gombra (a for Opera azért van ott, mert én Opera böngészőt használtam, de ha te mondjuk Mozillát használsz, akkor Install for Mozilla lesz ott.) A következő oldal így fog kinézni, jelzem, hova kattins:

8 Ez után Installingra fog átváltani a szöveg, ez telepítést jelent, tehát telepíti a böngészőbe a programot. És készen is vagyunk. Hello reklámok! 3, Sok idegesítő, lájkot kérő kamu weboldal Facebookon. Sajnos ezek iszonyatosan sokan vannak. Mondom, mire gondolok: Egy kecsegtető, érdekes hírt osztanak meg az oldalon. Pl. meghalt Győzike. Vagy tudd meg mit mondott Damu Roland mikor a börtön után találkozott Vajna Timivel. Ez a kettő létező kamucikk volt. Ha rákattintottál a weboldalra, arra kért az oldal, hogy tetszikeld, mielőtt elolvasod a cikket. Itt meg is állnék egy pillanatra, mert két dolgot kell tudni : a, ezek az oldalak így reklámoznak, ilyen etikátlan módon. b, ezek az oldalak pénzt kapnak a lájkok után, ugyanis ezzel együtt más oldalakat is betekszikelsz. Pl így kezdett el a fél Facebookos ismerőslistám betetszikelni egy szlovák énekest. Csodálkoztam is, ki ez az énekes, én miért nem ismerem. Majd nagyon kíváncsi lettem, több ismerősömet megkérdeztem, és ők sem tudták ki ez, és soha nem tetszikelték be. Betetszikelték viszont ezeket a kamu cikkeket, így jutottak el a szlovák énekesig. Ki van ez találva! Nagyon sokszor ezek vírust is tartalmaznak, ezért kezdtek el sokan pornót kirakni a Facebookra. Nem akartak ők pornót kitenni, csak rákattintottak egy vírusos linkre. Hogyan lehet ezt elkerülni? Egyrészt, híreket híroldalak tesznek közzé. Pl index, origó, blikk, hír24, sorolhatnám. Másra ne kattintsunk, mert átverés. Ezek a kamu oldalak egyébként is nagyon fura nevekkel szoktak működni, pl namostfigyelj.hu, és hasonlók. Angol szövegekre se kell kattintani, általában ezek vírusosak. Válogassuk meg, mire kattintunk, mit tetszikelünk!

9 Tíz gyakran előforduló hiba és megoldásaik (Első rész.) Vannak nagyon idegesítő problémák gépezés közben. Bezáródott egy ablak? Lefagyott a program? Elment a hang? Nem tölt be egy weboldal? Nem tudod, hova mentett egy képet a gép? Mindre van megoldás! Az első részben 5 ilyet veszünk végig. 1, Bezáródott véletlenül egy ablak Velem rengetegszer előfordult már, és persze Murphy törvénye, az ember ilyenkor mindig valami fontos dolgot olvasott/nézett éppen, és tudom, milyen bosszantó véletlenül bezárni, hiszen elveszhet az információ. Persze, mérgelődhetsz miatta, vagy visszakeresheted az előzményekből, ami elég sokáig tart, de én most mondok egy olyan megoldást, ami nem csak sokkal gyorsabb, de ha engem kérdezel piszkosul elegáns is : Nyomd meg a CTRL + SHIFT + T betűkombinációt, és azonnal meg fog jelenni az ablak, amit bezártál. (A CTRL, azaz control billentyűt a billentyűzet bal alsó sarkában találod, Ctrl felirat van ráírva. A shift szintén bal oldalt, pontosan a Ctrl felett van, egy felfelé mutató nyilat láthatsz rajta. A T betű a T betű. Ezeket egymás után nyomd meg. ) 2, Lefagyott a program Ez is iszonyat idegesítő, és sokszor annyira le tud fagyni, hogy kilépni se tudunk belőle legalábbis nem a megszokott módon. Itt két megoldási javaslatom is van: a, Ctrl + Alt + Delete gombok egymás után való lenyomása. Ekkor elő fog jönni a feladatkezelő, és itt már be fogjuk tudni zárni a programot. b, Alt + Tab (bal oldalt, két ellentétes irányba mutató nyíl van rajta) egymás utáni megnyitása átvált egy másik megnyitott programra, ilyenkor a tálcán (alul a függőleges sáv) be tudjuk zárni a programot. Persze, ha ezek egyike se működik, csak a resete gomb maradt, de ezt kerüljük. Ez a számítógép erőszakkal való újraindítása, ismételt használata tönkreteheti a gépet.

10 3, Elment a hang Ennek iszonyat sok oka lehet, vannak egyszerűek, amelyeket mi is megoldhatunk, és vannak olyanok, amikhez szerelőre van szükség. Ha bekövetkezik ez a gond, ne rohanjunk rögtön szerelőhöz, hanem csináljuk végig a következő lépéseket: a, A képernyő jobb alsó sarkában keressük meg ezt: Nem teljesen ugyanígy fog kinézni, valószínűleg a háttere sem lesz barna, de a hangszóró ikon ugyanilyen lesz. Kattintsunk rá. Ilyen ha működik: (itt egyébként ha föl le mozgatjuk a csuszkát, a hangerőt is tudjuk állítani.)

11 És ilyen, ha le van némítva: Ha ezt látjuk, akkor meg van, miért nincs hang. Kattintsunk a hangszóróra. Érdemes még továbbá asztali gép esetében a hangfalat megnézni, előfordulhat, hogy kicsúszott a csatlakozó, a kábel. Végül érdemes egy vírusírtást lefuttatnunk, ugyanis vírus is okozhat ilyet. Ha ezek mind nem mennek, érdemes megnézetnünk egy szerelővel, mert a hangkártya problémája is lehet,az pedig sajnos nem házipatikás gond, itt már szakemberre lesz szükség. 4, Nem tölt be egy weboldal Mint mindennek, ennek is számos oka lehet, nézzük végig azokat, amiket egyszerűen te is megtehetsz ilyen esetben. a, Biztos, hogy nem szakadt meg az internet? Nem viccelek, velem sokszor előfordult! Ilyenkor szépen kapcsold ki a modemet, és pár perc múlva kapcsold vissza, valószínűleg, működni fog! b, A böngészők szeszélyesek néhány éve már, hogy számítógépen dolgozom, de mindig váltogatnom kell a böngészőket hiszen a gyártók is folyamatosan frissítik ezeket, és ezek a frissítések nem mindig sikerülnek jól. Régen pl Google Chrome párti voltam, ma már nem, ma már operát vagy Mozillát használok. Javaslom neked is, ha valami nem működik az egyik böngészőről, érdemes megpróbálni a többiről! (És igen, érdemes több böngészőt tartani a gépen, egyáltalán nem felesleges helyfoglalás, hasznos!)

12 c, Túl nagy falat Vannak olyan weboldalak (bár én eltiltanám a programozástól azt a programozót, aki ilyet készít) amelyek nagyon meg tudják terhelni a rendszert. Mire gondolok? Amikor a weboldal tele van csillogó villogó ugráló kiabáló önmagát felgyujtó figurákkal, úgynevezett flash animációkkal. Ha egy ilyen oldal nem tölt be, ne is bánjuk egy pillanatra sem! d, Türelem rózsát terem Vagyis néha csak várni kell néhány percet, ugyanis a weboldalnál is lehet technikai probléma. Érdemes később újra próbálkozni. 5, Lementettél egy képet, de hova mentette? Többen jeleztétek, hogy ez bosszúságot okoz, de van rá egy nagyon nagyon egyszerű megoldás, megmutatom! Amikor egy képet letöltesz, minden böngészőben vissza tudod keresni. Nézzük meg a két legtöbbet használt böngészőt (Mozilla, Google Chrome.) (Ha más böngészőt használsz se ess kétségbe, mindig a jobb felső sarokban tudsz elindulni ahogy majd látni is fogod.) a, Mozilla A mozilla böngészőt használva a jobb felső sarokban láthatsz egy ilyen kicsi lefele mutató nyilat. Kattints rá, ott lesznek a letöltéseid. (Nekem nincs ott semmi, de neked nyilván ott lesz, amit letöltöttél.) Időrendi sorrendben mutatja, a legfrissebb van fölül. Ha megtaláltad, amit keresel, kattints rá az egér jobb gombjával, és kattints arra, hogy mutassa mappában. Ettől meg fog nyílni abban a mappában, ahova mentette. (Ebből azt is meg tudod, hova szokott menteni.)

13 b, Google Chrome Google Chrome-t használva az oldal jobb felső sarkában van az a 3 vonal, amit a képen is nyíllal jelölök felül. Oda kattint, és meg fog jelenni ez a függőleges menü amit látsz a képen. Itt a Letöltésre kell kattintanod, ahogy jelölöm is. A többi már ugyanaz, amit leírtam a mozillánál.

14 Szövegszerkesztés Talán most kezdő vagy, de mire végzünk, profi leszel! Miért kellene megtanulnod a szövegszerkesztést? Azért, mert a mindennapi életben, ügyek intézéseihez, bármilyen feladathoz munkához nagy segítséget nyújt, szerintem manapság elkerülhetetlen, hogy tudd használni. Kezdjük hát! 1.RÉSZ A WORD2007 rendkívül sokoldalú szolgáltatást nyújtó szövegszerkesztő, melyet elsősorban irodai munkákban használnak. Ha gépünkre telepítettük az OFFICE programcsomagot, azt elindíthatjuk a START / MINDEN PROGRAM / MICROSOFT OFFICE / MIROSOFT OFFICE WORD 2007 útvonalon, vagy keressük meg az Asztalon az ikonját és kattintsunk rá kettőt. Ezután várjunk néhány másodpercet és a program bejelentkezik. A képernyőn egy új, tiszta lapot láthatunk, amelyre írhatunk. A szövegszerkesztő felépítését a következőképpen lehetne bemutatni:

15 Kezdjünk el írni valamit, és meg fog jelenni a képernyőn. A hibásan írt szavakat a program helyesírás ellenőrző szolgáltatása hullámos piros vonallal aláhúzza, megkönnyítve a helyesírási hibák megtalálását. Formázás A karakterek formázása a betűk külalakjának, megjelenési módjának beállítását jelenti. Előtte a formázandó szöveget ki kell jelölni. Formázás ikonok segítségével A Formázás eszköztárt a Kezdőlap menüből nyithatjuk meg. Ikonjai a következők: 1,aktuális-betűtípus 2.betűtípus.kiválasztása.a.legördülő.listából 3.aktuális.betűméret 4.betűméret.kiválasztása a legördülő listából 5. a kijelölt szöveg vastag (félkövér) lesz 6. a kijelölt szöveg dőlt betűs lesz 7. a kijelölt szöveg aláhúzott lesz 8. a betűméret növelése 9. a betűméret csökkentése 10. a formázások törlése 11. a betűk héttérszíne (kiemelő szín) 12. aktuális betűszín Az és 7. nyomógombok külön és egymással együtt is alkalmazhatók. Visszavonáshoz újra kattintsunk a megfelelő gombokra. Ha a betűméret listában nem találunk olyat, amilyet szeretnénk (pl. 13-as méret), kattintsunk a méretet tartalmazó ablakba, ez eredeti méretet töröljük ki, és írjuk be a megfelelőt. Ha egy kijelölt szövegben többfajta betűméret és típus szerepel, akkor az 1. és 3. mező üresen marad.

16 A betűszín beállításához a formázó eszköztár végén található Betűszínikon melletti legördülő menüre kell kattintatunk, ahol kiválasztjuk a megfelelő színt. Formázás menüből Használjuk a Kezdőlap menü Betűtípus menüpontját! Kattintsunk a jobb oldalon levő legördülő menüre! A Betűtípus lapon a betű típusát, stílusát és méretét állíthatjuk be, alatta menüből választhatjuk az Aláhúzás fajtáját és a színt. A különleges effektusok kiválasztásához a kis négyzetbe pipát kell tennünk (egérkattintással). A Minta mezőben megnézhetjük, hogyan látszik majd a lapon a betű. Ha a beállítást megfelelőnek találjuk, nyomjuk meg az OK gombot, és a változtatások a kijelölt szövegrészen máris érvénybe lépnek.

17 A Betűtípus ablak Térköz és pozíciófülecskéjére kattintva beállíthatjuk a betűk közötti térközöket (ritkíthatjuk, sűríthetjük is őket), megadhatjuk a vízszintes irányú pozíciójukat is (egyes betűket a sor alá vagy fölé helyezhetünk. kiigazíthatjuk az egyes betűtípusok közötti méretbeli különbségeket is. Különleges karakterek beszúrása Ezzel olyan karaktereket is meg tudunk jeleníteni, amelyek nincsenek a billentyűzeten. Először állítsuk a kurzort a szövegnek arra a pontjára, ahová szeretnénk beszúrni a különleges karaktert! Aztán válasszuk a Beszúrás menü jobb oldalán levő Szimbólumok gyorsgombot. Ha rákattintunk, a legutoljára beszúrt 20 különleges karaktert láthatjuk.

18 Ha ezek között nincs a beszúrandó karakter, válasszuk a További szimbólumok gombot! A betűtípusnál válasszuk ki azt a karakterkészletet, amelyben a kívánt jel megtalálható! A kiválasztás után kattintsunk a Beszúrás gombra. Ezután kattintsunk a Bezárás gombra. A beszúrt speciális karakterek éppúgy formázhatók, mint a közönséges betűk. MENTÉS Írásunkat úgy tudjuk megőrizni, hogy lemezre mentjük. Ehhez egyszerűen kattinthatunk a Mentés ikonra. vagy használhatjuk az Office gomb / Mentés pontját. Ennek hatására a következő ablak jelenik meg:

19 Ha a dokumentumunk még nem volt mentve, a Mentés másként ablak jelenik meg. A mentés helyet alapértelmezés szerint a Dokumentumok könyvtár lesz, de ezt az Intéző ablakában tallózva megváltoztathatjuk. A program fájlnévként az első néhány szó karaktereit ajánlja fel, de ezt is megváltoztathatjuk. Egyszerűen írjuk át! A fájl típusa alapértelmezés szerint Word 2007-es dokumentum, amelynek kiterjesztése.docx. A legördülő menüből választhatunk más típust is. (Ha Word típusú dokumentumot választunk, akkor az Office régebbi típusú szövegszerkesztőiben is megjeleníthetjük írásművünket.) Ha dokumentumunkat már egyszer elmentettük és módosításra nyitottuk meg, egyszerűen kattintsunk a Mentés ikonra! A program most nem kérdez semmit, hanem egyszerűen felülírja a régi fájlt az újabbal, a módosított dokumentummal. NYOMTATÁS A nyomtatás az elkészített dokumentum papíron történő megjelenítését szolgálja. Ehhez szükséges, hogy gépünkhöz valamilyen nyomtatót telepítsünk. Mielőtt dokumentumunkat kinyomtatnánk, feltétlenül nézzük meg, hogyan helyezkedik majd el a szöveg a papíron. Erre a célra szolgál az Office menü Nyomtatás / Nyomtatási kép parancsa, amelyet a megfelelő ikonnal is aktivizálhatunk. (Ugyanis a nyomtatás lassú és költséges művelet, sok időt és energiát megtakarítunk, ha a hibák a nyomtatás előtt kiderülnek.)

20 Ezzel be is fejeztük a szövegszerkesztés első leckéjét, a folytatás a magazin következő számában lesz megtalálható!

21 Témázzunk! Minden számban szeretnénk hozni egy mindenki számára érdekes, aktuális témát, ami nem a számítógépkezelésről szól. A mai, első témánk a termékbemutatók lesznek. Szerintem mindenki hallott már ezekről, általában telefonon keresik meg az embert, és ajánlanak neki valami kihagyhatatlan előadást, vagy valami ajándékot, csak el kell jönni ide, meg ide, és végighallgatni egy kis előadást, sokszor azt se, és meg is kapja. És amikor elmegy oda ez ember, erőszakosan, zsarolva, megpróbálnak rásózni valami irreálisan drága hülyeséget, amit egyébként ők maguk negyedáron, vagy még olcsóbban szereznek be. Ismerős? Csodás elven működő lámpák, amik a halottat is feltámasztják, konyhai edények, amikben lehetetlen odaégetni az ételt, víztisztítók, párologtatók, masszázs készülékek, és még sorolhatnám. Szeretném mindenki figyelmét felhívni ezekre, vigyázzunk ezekkel a cégekkel! A termékeiket nem ismerem annyira, hogy a minőségéről tudjak nyilatkozni, de erősen kétlem, hogy egy ilyen csoda lámpával mindenféle betegséget meg lehet gyógyítani! Továbbá, ha már használjuk az internetet, használjuk jóra, ne dőljünk be elsőre az ilyen cégeknek, ahol azt mondják, ez az akció csak ma él! Ha ma nem vásárol, sokkal drágább lesz! Mindenkinek azt mondják, és ők maguk szabják meg az árat (orbitálisan magas árréssel), tehát mitől emelkedne az az ár? Ugyan már! Tehát, megint csak visszakanyarodunk az internethez, de pont ez a jó benne: Keressünk az interneten, mielőtt vásárolunk! És végül a titok, amit nem szabadna elárulnom: Bármelyikünk megteheti, amit Judit tett! Elég bátor vagy hozzá?

Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek

Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek Alapfokú számítógépkezelési tanfolyam felnőtteknek Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár Cím: 6786 Ruzsa, Tömörkény tér 1. Tel.: (+36) 285 193 Honlap: www.ruzsamuvhaz.hu 1 1 A számítógép első bekapcsolása,

Részletesebben

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv

Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Hivatalos Felhasználói Kézikönyv Linux Mint Cinnamon Edition 1 / 50 Tartalomjegyzék A LINUX MINT BEMUTATÁSA... 4 TÖRTÉNETE...4 CÉLJA...4 VERZIÓSZÁMOK ÉS KÓDNEVEK...5 KIADÁSOK...6 HOL TALÁLHATÓ SEGÍTSÉG...6

Részletesebben

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. WORD 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Word 2000 modul 1. fejezet Általános szövegszerkesztési ismeretek Szövegfeldolgozás számítógéppel A személyi számítógépek megjelenésével a szöveg adatként

Részletesebben

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok?

Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Mi is pontosan a látogatottság? Mik a jó számok? Hello Csaba! Miért fontos a honlapod látogatottsága és hogyan mérd? Elérkeztünk az ingyenes honlap látogatottság növelő tanfolyam első leckéjéhez. Ezt rögtön egy talán érdekesnek tűnő kérdéssel kezdeném:

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

Számítógépes ismeretek időseknek. e-learning tananyag

Számítógépes ismeretek időseknek. e-learning tananyag Számítógépes ismeretek időseknek e-learning tananyag 1 Szakértő: Kiliti Szabolcs Készítette a Ribotrading Kft. az IT Carei Egyesület megbízásából. A tananyag a Közösség-alapú határmenti hírügynökség és

Részletesebben

Biztonságosan és magabiztosan II.

Biztonságosan és magabiztosan II. Biztonságosan és magabiztosan II. Az opensuse operációs rendszer (GNOME kezelőfelülettel) Sylabus 5.0 Tartalomjegyzék Nyilatkozat... 4 Az opensuse biztonságos és magabiztos használata...5 A számítógép

Részletesebben

Biztonságosan és magabiztosan I. kezdő ismeretek (GNOME kezelőfelülettel)

Biztonságosan és magabiztosan I. kezdő ismeretek (GNOME kezelőfelülettel) Biztonságosan és magabiztosan I. kezdő ismeretek (GNOME kezelőfelülettel) Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 KEZDŐ ISMERETEK... 6 K1. lecke. Az operációs rendszer...6 K2. lecke. Az integrált irodai szoftver...8

Részletesebben

Biztonságosan és magabiztosan I.

Biztonságosan és magabiztosan I. Biztonságosan és magabiztosan I. Kezdő ismeretek (KDE kezelőfelület) Sylabus 5.0 Tartalomjegyzék Nyilatkozat... 4 Bevezetés... 5 Kezdő ismeretek... 7 K1. lecke. Az operációs rendszer...8 K2. lecke. Az

Részletesebben

Szintézis Informatikai Rt.

Szintézis Informatikai Rt. Számítástechnikai alaptanfolyam Jegyzet a NEFELEJCS Nyugdíjas Klub részére Számítástechnikai alapismeretek (8 óra) Microsoft Windows felhasználói ismeretek (12 óra) Szövegszerkesztési ismeretek (15 óra)

Részletesebben

Excel 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

Excel 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. Excel 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Excel 2000 modul 1. fejezet Bevezetés, indítás, mentés, kijelölés, adatkezelés, adattartományok szerkesztése, munkafüzet kialakítása Bevezetés Egy alkimista

Részletesebben

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 Microsoft Office Excel 2007 2 3 Az Excel 2007 megnyitása A program megnyitásának menete a következő: 1. Start menü -> Microsoft Office -> Microsoft Office Excel 2007 2. Az asztalon található Excel 2007

Részletesebben

Legyen Hatékonyabb Honlapod!

Legyen Hatékonyabb Honlapod! 1. Kiadás Legyen Hatékonyabb Honlapod! 2 Hónap alatt TARTALOM: [ÍGY KERESTEM 450.000 FT OT ] [Gyakorlati útmutató a SEO Sales honlaphoz] Legyen Jobb honlapod módszer 1. kiadás Hatékonyabb honlap gyakorlatban!

Részletesebben

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

Hogyan gazdagodj online aukciózással?

Hogyan gazdagodj online aukciózással? Hogyan gazdagodj online aukciózással? Lépésről lépésre megvalósítási útmutatóval Légy divatosan gazdag! Ez egy ONLINE LAPOZHATÓ KIADVÁNY minta. Ha Ön is szeretne online lapozható kiadványt vagy katalógust,

Részletesebben

1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még?

1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még? 1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még? Ülésrend kialakítása! Bemutatkozás Felmérés: Kinek van otthon számítógépe, mire használja? Terem rendje,

Részletesebben

KUN ÁKOS SZÖVEGSZERKESZTÉSI ISMERETEK. Office 97 2003 PageMaker 6.0 7.0 Windows 98 Windows XP-SP3 (II. II. kötet)

KUN ÁKOS SZÖVEGSZERKESZTÉSI ISMERETEK. Office 97 2003 PageMaker 6.0 7.0 Windows 98 Windows XP-SP3 (II. II. kötet) KUN ÁKOS SZÖVEGSZERKESZTÉSI ISMERETEK Office 97 2003 PageMaker 6.0 7.0 Windows 98 Windows XP-SP3 (II II. kötet) Nincs tökéletes szoftver, csak olyan, amelynek még nem találták meg a hibáit. Murphy 2/353

Részletesebben

AZ EXCEL XP... 5 AZ EXCEL XP INDÍTÁSÁNAK LEHETSÉGES MÓDJAI... 6

AZ EXCEL XP... 5 AZ EXCEL XP INDÍTÁSÁNAK LEHETSÉGES MÓDJAI... 6 Az Excel XP Tartalomjegyzék AZ EXCEL XP... 5 AZ EXCEL XP INDÍTÁSÁNAK LEHETSÉGES MÓDJAI... 6 AZ EXCEL XP KÉPERNYŐJÉNEK FELÉPÍTÉSE... 7 MENÜSOR... 7 ESZKÖZTÁR... 7 SZERKESZTŐLÉC... 9 OSZLOPAZONOSÍTÓ... 9

Részletesebben

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Jegyzet az INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ tanfolyam anyagához Készítette: Szilassi Andrea Városi Könyvtár, Tatabánya 2009. 2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...3 Miért érdemes akár idős korban is élni az internet lehetőségeivel?...4

Részletesebben

IRODAI ALKALMAZÁSOK 1

IRODAI ALKALMAZÁSOK 1 1 SZÖVEGSZERKESZTÉS MICROSOFT WORD 2007 ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET 1. A munkahelyén egy vezetői pozíció megüresedett. A vezetőség egy önéletrajzot és egy motivációs levelet kér benyújtásra. Wordben készítse

Részletesebben

ISBN 963 218 124 7. Felelős kiadó: Nógrádi PC Suli Kft. Írta és szerkesztette: Nógrádi László

ISBN 963 218 124 7. Felelős kiadó: Nógrádi PC Suli Kft. Írta és szerkesztette: Nógrádi László Nógrádi László Excel XP alapokon (ECDL táblázat- kezelés modul) 2005 ISBN 963 218 124 7 Felelős kiadó: Nógrádi PC Suli Kft. Írta és szerkesztette: Nógrádi László A könyvborító tervét készítette, és a könyvet

Részletesebben

1. A program bemutatása

1. A program bemutatása XXIV. A Total Commander XXIIV.. A Totall Commander G yakorlatilag szinte minden gépen megtalálható valamilyen Commander program, igaz nagyon gyakran nem legálisan. Az ebbe a kategóriába tartozó programok

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még?

1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még? 1. szept. 1. hét Informatikai eszközök használata I. Gépkezelés felsőfokon Mire emlékszünk még? Ülésrend kialakítása! Bemutatkozás Felmérés: Kinek van otthon számítógépe, mire használja? Terem rendje,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÉS SÚGÓ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÉS SÚGÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÉS SÚGÓ Tartalomjegyzék Bevezető. A szoftver felépítése és működési elve...2 Beállítások...4 Csoportok beállításai...6 Új csoport létrehozása...7 Feliratkozási mezők...10 HTML kód generálás...11

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben

1. Az Office programcsomag

1. Az Office programcsomag 1. Az Office programcsomag Az Office programcsomag elemei Az Office 2000-nek több kiadása létezik: Standard, Small Business, Professional és Premium. A Standard kiadás általános irodai alkalmazásokat (Word,

Részletesebben

Tippek és trükkök Windows XP-hez

Tippek és trükkök Windows XP-hez Tippek és trükkök Windows XP-hez A közzétevő megjegyzése: az itt olvasható anyagok nem a saját szerzeményeim. Az információk a sajnos megszűnt www.root.hu oldalról származnak, mindennemű szerzői jog az

Részletesebben

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben