PÉLDAKÉPEK FALUSI VENDÉGLÁTÓK ÉS IDEGENVEZETŐK: SIKERES VÁLLALKOZÓK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PÉLDAKÉPEK FALUSI VENDÉGLÁTÓK ÉS IDEGENVEZETŐK: SIKERES VÁLLALKOZÓK"

Átírás

1 UNIUNEA EUROPEANĂ GUVERNUL ROMÂNIEI Fondul Social European POSDRU Instrumente Structurale GUVERNUL ROMÂNIEI M INISTE RUL M UNCII, FAM ILIEI, P ROTE CŢIEI SOCIALEȘ I PERSOANELOR VÂRSTNICE OIRPOSDRU NORD-VEST Consiliul Județean Covasna BEFEKTETÉS AZ EMBEREKBE A projektet az Európai Szociális Alap támogatja a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program keretében. PÉLDAKÉPEK FALUSI VENDÉGLÁTÓK ÉS IDEGENVEZETŐK: SIKERES VÁLLALKOZÓK Támogatási program: Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program A projekt címe: Integrált turisztikai humánerőforrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében Támogatási szerződés száma: POSDRU/135/5.2/S/ Kiadó: Kovászna Megye Kiadás időpontja: december A kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió vagy Románia Kormányának hivatalos álláspontját.

2

3 Egy tavalyelőtti Eurobarométer-felmérés szerint a romániai megkérdezettek 48%-a azt vallotta, hogy az önfoglalkoztatást részesíti előnyben az alkalmazotti léttel szemben. Mi több, a vállalkozói hajlandóság indexe 58% volt az EU-átlagot jelentő 32%-hoz képest. Ezzel szemben a valóság viszont az, hogy a tavalyi év adatai szerint Romániában ezer főre csupán 23 kisés középvállalkozás jutott, míg az európai átlag majdnem ennek duplája, negyvenegy. Az okokat fejtegetve arra a következtetésre juthatunk, hogy a tőkehiány mellett számos más, vélt vagy valós akadály is visszatart bennünket a vállalkozástól. Szeretnék, de nem merek vállalkozni, manapság a gazdasági környezet nem kedvez az új vállalkozásoknak. Én ugyan szeretnék, de nem tudok vállalkozásba kezdeni, sajnos nem vagyok vállalkozó típus. Olyan jó lenne önálló vállalkozást indítani, de nincs üzleti ötletem Régi álmom, hogy saját kávézót nyissak, de olyan sok munkával jár vállalkozásba kezdeni! Mi lenne a gyerekekkel, a házimunkával?! Nem merek belevágni, félek, hogy elbuknék Túl sok adminisztratív munkával jár, túl sokat kell adózni halljuk a különböző kifogásokat. Pedig a vállalkozóvá válás elsősorban döntés kérdése. Ott kezdődik, amikor eldöntjük, hogy változtatni akarunk, hogy megtanuljuk, amit még nem tudunk, hogy megismerjük, amit még nem ismerünk. Ezzel a kiadvánnyal az a célunk, hogy betekintést engedjünk a vállalkozói lét valóságába. Hogy megmutassuk, a vállalkozóvá válás nem elérhetetlen dolog. Az itt megszólaló személyek vállalkozók, akik a turizmus területéhez kapcsolódó üzleti ötletüket, álmukat valósították meg, és teszik újra meg újra. Emberek, akik azért magaslanak ki, mert saját kezükbe merték venni sorsukat, és nem voltak restek ahhoz, hogy megfizessék a siker árát. Önmegvalósítók, akik mernek hinni önmagukban, mernek szembenézni saját félelmeikkel és le merik győzni azokat. Példaképek, akik köztünk járnak, akiket követhetünk.

4 Környezetünk védelme érdekében újrahasznosított papírt használunk.

5 FILA ISTVÁN Vállalkozóként legbüszkébb arra vagyok, hogy megmaradhattam a szülőfalumban. Foglalkozás: falusi vendéglátó A vállalkozás neve: Turul Panzió és Kemping Cím: Bihar megye, Magyarremete 300. Web: Facebook: /turulpanzioeskemping A Bihar megyei Magyarremetén született egyszerű paraszti családban, ahol a mindennapok mezőgazdasági munkával, állattenyésztéssel teltek. A fiatalok körében tapasztalható elvándorlási hullámmal ellentétben István az itthonmaradásban hisz, abban, hogy fel kell építeni egy birodalmat, amelyet az utánunk következő generációk örökségként és biztos megélhetésként továbbvihetnek. Szülőfalujában tíz éve működteti családi vállalkozásként a Turul Panziót, amely egy kétszobás parasztházból mára már akár nyolcvan főt is elszállásoló vendégfogadóvá nőtte ki magát. István számára a vendéglátás nem egy tanult szakma, hanem a falusi élet természetes velejárója. Életútja és a falusi vendéglátás lényegéről vallott elképzelése követendő példaként szolgálhat mindazok számára, aki úgy gondolják: a falu a megmaradás, a boldogulás és az értékteremtés helyszíne. Mióta vagy vállalkozó? A vendégfogadónk több mint tíz éve üzemel, de nem ezzel kezdtük. Amikor megszületett a rokonság és a barátok számára kialakított parasztház gondolata, még strucctenyésztéssel foglalkoztunk. Ha a vendéglátás előtti időszakot is beleszámoljuk, azt mondhatom, közel húsz éve vagyok vállalkozó. Hogyan lettél strucctenyésztőből vendéglátó? Egyik napról a másikra Amikor megszületett a döntés a parasztházra épülő vendéglátás továbbfejlesztéséről, reggel hatkor elkezdtem elbontani az első három szoba helyén álló ólakat. Amire reggel nyolckor a család többi tagja felébredt, az udvar közepén ott várt rájuk a sok hulladék. Ekkor közöltem a felfordulásra rácsodálkozó feleségemmel, hogy igazi panziósok leszünk. Ő teljes természetességgel, elegánsan fogadta a bejelentést: bement a házba folytatni a reggeli teendőket. Két hét múlva a parasztház mellé felépült a három saját fürdőszobás vendégszoba, aminek az egész falu a csodájára járt, ugyanis akkoriban a legtöbb falusi házban nem volt fürdőhelyiség, nemhogy turistáknak fenntarott szépszoba 3

6 4 Hogyan fogadta a környezeted ezt a döntést? Senki nem hitt egyetlen pillanatig sem abban, hogy nálunk valaha turisták fognak megszállni. A később elkészülő kempingeket még ennél is nagyobb fenntartással fogadták. A rokonok és barátok is csak kinevettek és próbáltak jobb belátásra bírni. De az idő mégis téged igazolt Az első vendégek, akik a vendégházban szálltak meg, véletlenül érkeztek. Rájuk esteledett és érdeklődtek a falubeliektől, hogy hol szállhatnának meg. Így találtak az üresen álló parasztházunkra, és arra kértek, adjunk nekik szállást egy éjszakára. Végül három napot maradtak, és bejárták a környéket, majd távozáskor ragaszkodtak ahhoz, hogy fizethessenek és egyben bejelentkeztek a következő nyárra is, amikor ismerőseikkel tértek vissza. Ma már ott tartunk, hogy évente akár ezer vendég is megfordul nálunk, és szájról szájra terjed a vendégfogadó jóhíre. Jelenleg van öt saját fürdőszobás vendégszobánk, öt saját fürdőszobás hőszigetelt faházunk és tíz darab nyáron üzemelő kemping faházunk. Hogyan éled meg a vállalkozói létet? Miben más ez, mint alkalmazottnak lenni? Alkalmazottként nem sokat, mindössze három hónapot dolgoztam, de ez is elég volt ahhoz, hogy világosan lássam a különbséget. Vállalkozóként megvan a lehetőségünk, hogy többet mutassunk fel, de tízszer annyi gond és felelősség terhel, mint egy alkalmazottat. A vállalkozó számára nem nyolc órás a munkaidő, reggel hatkor kezdődik és napnyugtáig tart, gyakran még éjszaka is azon kell gondolkodni, hogy mi minden vár még megvalósításra. És a vállalkozó nem lehet beteg, nem vehet ki szabadságot, neki nincs hétvége, sokszor az ünnepnap is munkanap. De mindemellett, legalábbis számomra, ez egy sokkal élhetőbb létforma. Mert dolgozni máshol is kellene, akkor miért ne dolgozzak inkább magamnak? Voltak-e vállalkozói ismereteid, amikor belevágtál? Nagyon korán, húszévesen lettem vállalkozó, amit ma tudok, azt mind saját tapasztalatból tudom. A panzió elindítása előtt más vállalkozásom is volt, ennek a tapasztalataira építettem. Én munka közben lettem vállalkozó, nem képeztem magam célirányosan ezen a területen, nem kértem, nem kaptam vállalkozásfejlesztési tanácsadást, eredetileg nem is terveztünk ekkora léptékű vendéglátást. A vállalkozás indításában is elsősorban az itthonmaradás, az itthon boldogulás gondolata ösztönzött. Van olyan terület, ahol elkelt volna a szakmai segítség? Az építkezésnél jól jött volna egy szakértő segítsége, aki iránymutatást adott volna arra vonatkozóan, hogy milyen előírásoknak, szabványoknak kell megfelelni, mekkorára tervezzük a fürdőszobát, mekkora az alapterülete egy kényelmes szobának. A válaszokra menet közben jöttünk rá, ha most kellene építkezni, már pontosan tudnám, mikor melyik a jó megoldás. De a kedzeti időszakban mindez nem volt ennyire természetes.

7 5 Vállalkozóként mire vagy a legbüszkébb? Mi a legnagyobb megvalósításod? Vállalkozóként legbüszkébb arra vagyok, hogy megmaradhattam a szülőfalumban. Arra, hogy sikerült megvalósítani ebben a faluban azt, amiről mindenki úgy gondolta, lehetetlen. Mert nem érdemes, mert úgysem lesz belőle semmi, mert úgyse jön ide senki. De én bebizonyítottam magamnak és másnak is, hogy igenis meg lehet élni ebben a faluban. És biztos vagyok benne, hogy meg lehet élni bármelyik másik faluban is anélkül, hogy az ember gyári munkára vagy kivándorlásra kényszerülne. Hogyan látod, milyen egy jó falusi vendéglátó? A jó falusi vendéglátó az, aki önmagát adja. Nem betanult szövegeket ismételget a vendégeinek, hanem minden szó a szívéből szól. A falusi vendéglátó legyen egyedi, készüljön egyedi ételekkel, ne a szomszédját utánozza, hanem találjon ki valamit, ami csak őróla szól. Merjen különb lenni! Te szívvel-lélekkel vagy vendéglátó, ez neked nem csupán munka. Mi adja ezt az óriási lendületet? Először is a gyermekeimre gondolok. Nem szeretném, hogy ők is kivándorlásra kényszerüljenek. Ma már nem az a fontos, hogy ki mennyit keres, hanem az, hogy ki milyen minőségű életet él. Azt szeretném, hogy a gyermekeim felnőttként elégedettek legyenek, hogy az, amit felépítettem, nekik is biztos megélhetést és kiegyensúlyozott életet biztosítson. Milyen jó tanáccsal látnád el azokat, akik hozzád hasonlóan falun, vendéglátóként szeretnék megtalálni a boldogulásukat? Azt tanácsolhatom a kezdő vendéglátóknak, hogy készüljenek fel, mert több munkájuk lesz, mint gondolnák. És itt nem arra gondolok, hogy több vendégük lesz, mint amennyire számítanak, hanem arra, hogy a vendéglátásban akkor is dologidő van, amikor vendéget fogadunk, és azután is, hogy a vendég elment. A legjobb tanács talán az, hogy vonják be a családot, mert a falusi vendéglátás a családról szól, nem egyszemélyes küldetés. Kapjanak feladatot a gyerekek, de elő kell venni a nagymama régi recepteskönyvét is! Fontos az is, hogy legyenek kitartóak! Legalább tíz évet kell arra szánni, hogy kialakuljon egy stabil vendégkör, nem úgy történik, hogy idén megépítjük a szobákat és jövőre tele lesznek vendéggel. A vendéglátói szemlélet is lényeges. Úgy kell belevágni, hogy amit ma építünk, azt a gyerekeinknek építjük. A tőlünk nyugatabbra fekvő országokban ez természetes: ott a vendéglátóhelyek, pékségek, húsboltok több száz évesek, mert amit a nagyapa felépített, azt az unokái viszik tovább. Miért ne követhetnénk ezt a példát mi is?

8 VADÁSZ-SZATMÁRI ZITA Ki kell lépni a megszokott mindennapokból és merni kell... Foglalkozás: szabadúszó idegenvezető Földrajzi lefedettség: Erdély Web: Facebook:www.facebook.com/ IdegenvezetesErdelyben Farkaslakáról indult, egy pici, de híres-neves Hargita megyei községből. Az útja Székelyudvarhelyen át Kolozsvárra vezetett, ahol 2005-től turizmus és földrajz, majd kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgató. Életében a folyamatos változáson kívül a turizmus és a pörgés is állandó tényezők. Idén következett be élete legkülönlegesebb változása, amikor ahogyan ő mondja két külön ember egy családdá vált, de az új állapot szakmai szempontból nem jelent korlátot, nem zár ki semmit, sőt, új szárnyakat ad. Szerinte egy jó idegenvezető, amikor felül a buszra, maga mögött hagyja az otthoni gondjait, csak a csoportra figyel, és egy percig sem érezteti a kirándulókkal, hogy ő éppen a munkáját végzi. Ha valakinek a munkája a hobbija is egyben, könnyebben megugorhatja ezt a mércét. Zita kétségkívül ebbe a csoportba tartozik. Miért lettél idegenvezető? Honnan jött az ötlet? A szüleimnek van egy turisztikai vállalkozása, így akaratlanul is belenőttem az idegenforgalomba. Az otthoni vállalkozást én az idegenvezetéssel tudtam színesíteni ezért már gyerekkoromban gondolkodtam ezen a szakmán. A gyerekkori álom hogyan vált valósággá? Milyen utat jártál be közben? A kolozsvári egyetemi éveket követően egy évig a szülői vállalkozásba segítettem be Székelyföldön, de végül úgy döntöttem, hogy visszamegyek Kolozsvárra, és ott megpróbálom a saját utamat járni. Kezdetben nézegettem a munkaajánlatokat, önéletrajzokat küldtem, állásinterjúkra jártam, de mindenhonnan visszautasítást kaptam. Majd hirtelen feleszméltem, hogy én amúgy is idegenvezető szerettem volna lenni, miért ne próbálhatnám meg? Egyetemista koromban a nyári vakációk ideje alatt már idegenvezettem Székelyföldön, a felsőfokú végzettségem is megvolt, már csak az első megrendelést kellett megszerezni. 6

9 7 Hogyan szerzi meg egy kezdő idegenvezető az első megrendelést? Első lépésként rengeteg önéletrajzot küldtem el különböző utazási irodáknak. Egy ideig semmi választ nem kaptam, de pár héttel később jött egy megrendelés. Az első csoport után jött a második, majd a harmadik... Az ajánlásoknak köszönhetően más utazási irodák is kezdtek felkeresni, és egyre több felkérésem lett. Egy év együttműködés után egy magyarországi utazási iroda felajánlotta, hogy legyek az erdélyi referense, ami azt jelenti, hogy az Erdélybe utazó csoportjainak én foglalom le a szállást, szervezem meg az étkezéseket, keresek nekik idegenvezetőt, illetve összeállítom a részletes programtervet. Ez a lehetőség újabb kihívást jelentett, illetve a téli időszakra is munkát adott. Mit élvezel leginkább az idegenvezetésben? A pillanatnyi megéléseket! Nagyon sok gyerekcsoportom van, így főleg azokból tudok példákat felhozni: a gyerekek néha nagyon sajátos módon tudják kifejezni, hogy jól telt velem az a pár nap. Például egy gyerek megkérdezte, hogy nem mennék-e el az iskolájukba földrajztanárnak. Volt olyan eset is, amikor a gyerekek a kedvenc focicsapatuk szurkolói himnuszát írták át, hogy azzal köszönjék meg az idegenvezetést, és a busz hátsó sorából teli torokból azt énekelték. Olyan is előfordul, hogy egy-egy ölelésért sündörögnek közelebb, máskor egész osztályölelést kapok. Szeretem a programösszeállítási feladatot is, különösen, amikor a felkérésnek megfelelő programot tudok ajánlani. De legjobban azt szeretem, hogy a saját hazámat mutathatom be a hozzánk érkezőknek, és jól esik, ha pozitív élményekkel mennek el. Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Milyen nagy álmod van, amit idegenvezetőként szeretnél megvalósítani? Tavasszal bejegyeztük az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesületét (EMIE), de a forgalmas szezonnak köszönhetően nem volt időnk vele foglalkozni. Most ősszel szeretnénk kidolgozni a részletes működési tervet. A legfontosabb célunk az idegenvezetők összegyűjtése Erdélyben, ahol egymás munkáját tudjuk segíteni. A minőségi idegenvezetésre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, ami elégedett ügyfelekkel és megfelelő, fenntartható javadalmazással jár. Nagyon kevesen vagyunk, akik vállaljuk, hogy a fő szakmánk az idegenvezetés, sokan csak kiegészítő keresetnek szánják. Fontos megszerettetni az idegenvezetést mint szakmát, mert szükség van a független és hivatásos szakemberekre, akiknek első az idegenvezetés, és egy hirtelen beugró csoportot azonnal el tudnak vállalni, nem kell a felsővezetéstől engedélyt kérniük vagy a szabadnapjaikat számolgatniuk. A köztudatba nem cégként, hanem szakértőként kerültél be. A marketing tevékenységed is elsősorban rád, mint idegenvezetőre irányul, tehát valójában énmárkát építesz. Miből áll ez össze? Először névjegykártyát készítettem, hogy a csoportoknak ezt tudjam osztani, mert úgy tartják, hogy a legjobb reklám az elégedett turista. A névjegykártyán a szimbólum egy bőrönd, ami a folyamatos utazást

10 8 jelképezi. Majd ez első szezon végén készítettem el a honlapomat. A tartalmat tekintve az volt a fő szempont, hogy a sima tényeket közlő bemutatkozó oldal helyett egy folyamatosan frissülő, inkább blogként működő felület jöjjön létre, havi 5-8 bejegyzéssel, amely legendákból, versekből, híres emberek életútjából, a szakma friss híreiből merítkezik, humorral, érdekességekkel megfűszerezve. Ezzel saját magamat is motiváltam a folyamatos tanulásra. Természetesen Facebook oldalam is van, ahová igyekszem minden nap feltölteni egy fényképet, és nagyon lelkesen várom az újabb kedvelőket. meséli mosolyogva. De ez nem minden, van egy nagyon jellegzetes marketingeszközöd is, amit valószínűleg minden turista megjegyez Igen, ez a saját idegenvezetős pólóm, elöl a lánykori nevemmel többen még ma is Sebestyén Zitaként ismernek, hátul pedig a bőröndömben a honlapom címével. Amikor ezt terveztem, több dolog motivált. Az egyik, hogy számomra nagyon kellemetlen az, hogy bemutatkozásnál nagy izgalmamban mindig elfelejtem a neveket. Ebből a tapasztalatból kiindulva került fel a nevem a pólóra, így legalább az utasoknak nem kell folyton rákérdezniük. Minden pólóm más színű, harmadik-negyedik nap a figyelmesek már várják, hogy aznap milyen színben jelenek meg Mit jelent számodra a vállalkozói lét? Saját vállalkozásom azóta van, amióta idegenvezetéssel foglalkozom. De még nem érzem magam igazi vállalkozónak, mert szerintem az igazi vállalkozás az, amely több alkalmazottnak is munkát ad. Így jelenleg az egyéni vállalkozói lét előnyeit élvezem, azt, hogy nem kell bemennem minden nap a munkahelyemre, hogy ledolgozzam a kijelölt órákat a szigorú munkaleírásnak megfelelően, azt, hogy saját magamnak osztom be az időmet, igaz, senki nem fizeti a túlórát. Én egy személyben vagyok marketinges, titkárnő, holnapfeltöltő, idegenvezető, vagyis a mindenes. Szerencsére a párom nagyon sokat segít a papírmunkában, így az adminisztrációs terhekkel nincs gondom. Mint mindennek, ennek az életformának is megvan az előnye és a hátránya. Számomra több az előnye, mert szeretem ezt az életvitelt, amit szabadúszóként kialakítottam. Mit tanácsolsz azoknak, akik idegenvezetőként szeretnének önálló vállalkozásba kezdeni? Kezdő idegenvezetőknek azt tudom ajánlani, hogy saját magukban döntsék el, mit szeretnének: egy biztonságos munkahelyet, ahol ledolgozzák a napi munkaórát egy meghatározott bér ellenében, vagy inkább egy más, szabadabb világot a maga kihívásaival. Utóbbi azzal jár, hogy ki kell lépni a megszokott mindennapokból, és merni kell, kitartónak lenni, kockázatot vállalni azért, amiről azt hisszük, jó döntés. Nem biztos, hogy ez a könnyebb út, de aki szereti, nem a nehézségeket látja, hanem a kihívásokat.

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro A PROJEKTRŐL Integrált turisztikai humánerőforrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében című projektünk a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program 2007-2013 keretében valósul

Részletesebben

Instrumente Structurale 2007-2013

Instrumente Structurale 2007-2013 UNIUNEA EUROPEANĂ GUVERNUL ROMÂNIEI Fondul Social European POSDRU 2007-2013 Instrumente Structurale 2007-2013 GUVERNUL ROMÂNIEI M INISTE RUL M UNCII, FAM ILIEI, P ROTE CŢIEI SOCIALEȘ I PERSOANELOR VÂRSTNICE

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

,,Képzés turisztikai operátorok számára. Parajd-2015.november.27

,,Képzés turisztikai operátorok számára. Parajd-2015.november.27 ,,Képzés turisztikai operátorok számára Parajd-2015.november.27 Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesülete 2007-2015 Együtt vagy egyedül!? MIÉRT Sóvidék - Hegyalja turisztikai potenciál elősegítése közös

Részletesebben

A turisztikai kis- és középvállalkozások helyzete és lehetőségei Mi van az étlapon?

A turisztikai kis- és középvállalkozások helyzete és lehetőségei Mi van az étlapon? Turizmus törvény Széchenyi Pihenőkártya Utazási irodák Idegenvezetők Éttermek Szakember utánpótlás Dohányzási tilalom Szállodák Kiemelt attrakciók Közterület foglalás Turistabuszok parkolása Információ

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd Jó gyakorlatok Arnold Vendégház Mecseknádasd Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Dél- Dunántúli Falusi Turizmus

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK Kollégiumi szálláslehetőség Cím: 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1. (volt főiskola kollégiuma) tel: 06-56-551-000 Szobák és árak: Földszint: 2 db 4 fős szoba (külön

Részletesebben

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Így változtass az életeden Lendvai Norbert 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Egy könyv születése 2011 nyarán írni kezdtem egy könyvet, melynek (több munkacím után) az Így változtass az életeden

Részletesebben

A gyönyörű takarodó dal minden este felhangzik Gyomaendrődön -...

A gyönyörű takarodó dal minden este felhangzik Gyomaendrődön -... 1 / 7 2015.08.12. 13:55 Címlap (/)» Megyejárás (rovat/megyejaras) Békés megye (hirek/megye /bekesmegyei-cimlap) Gyomaendrőd (hirek/telepules/gyomaendrod-cimlap) A gyönyörű takarodó dal minden este felhangzik

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja : a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja Horváth Anna, SEED Alapítvány 2008. szeptember 11., Budapest Komplex képzés a családi vállalkozások növekedéséért, versenyképességéért

Részletesebben

Négy napra megy nyaralni a magyar

Négy napra megy nyaralni a magyar Négy napra megy nyaralni a magyar Még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél ez derült ki a Szállásvadász.hu friss turisztikai felméréséből, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

Amikor a hátrányos helyzet előny

Amikor a hátrányos helyzet előny Amikor a hátrányos helyzet előny Az akadálymentes turizmus, mint versenyelőny és bevételforrás Több napra látogatók 1 3 éjszakát eltöltők száma (ezer fő) kiadásai, millió Ft egy fő egy napjára jutó költése

Részletesebben

Csernela Zsófia PTE-ÁOK, általános orvos szak, VI. évfolyam 2016/2017 Belgium, Leuven Catholic University of Leuven

Csernela Zsófia PTE-ÁOK, általános orvos szak, VI. évfolyam 2016/2017 Belgium, Leuven Catholic University of Leuven Az Erasmus programról csoporttársaimtól hallottam, akik régóta tervezték, hogy hatodéves gyakorlataink közül néhányat külföldön fognak végezni. Szerettem volna én is kipróbálni magam, hogyan tudok helyt

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár

DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár Van egy tervem, tudom, mit kell tennem, de ha egyedül vagyok itthon, könnyen félredobom a tervemet. Ha egy olyan személy egyengeti

Részletesebben

A művészetoktatás arra való, hogy érzelmeket, élményeket közvetítsen

A művészetoktatás arra való, hogy érzelmeket, élményeket közvetítsen 94 Nézőpontok A művészetoktatás arra való, hogy érzelmeket, élményeket közvetítsen Kerekasztal-beszélgetés a zenei nevelésről A Magyar Pedagógiai Társaság Somogyi Tagozatának újjászerveződése kínálta az

Részletesebben

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg?

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? Tartalomjegyzék Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? 23 Bevezetés 27 Élet a csendes kétségbeesésben 1. Azt

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

Lelkészi jelentés a 2012. évről

Lelkészi jelentés a 2012. évről Lelkészi jelentés a 2012. évről Egy idős néni a gyülekezetből azt mondta- szinte csak magának félhangosan- hogy nem jó már ez a világ ahol mindenkinek olyan sok dolga van hogy nincs már ideje az embereknek.

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés A projekt lehetővé

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

Mozgástér. Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program

Mozgástér. Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program Mozgástér Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program A hajléktalan emberek számára a munkavégzés növelheti annak a lehetőségét, hogy enni és inni tudjanak, kapcsolatokat teremtsenek, megbecsülést

Részletesebben

Toró Árpád. Beszámoló

Toró Árpád. Beszámoló Toró Árpád Beszámoló Az elmúlt egy év szakmai szempontból életem eddigi legmozgalmasabb éve volt. Rengeteg élménnyel és tanulsággal, életre szóló leckével megfűszerezve. Eredetileg 10 egyéni koncertet

Részletesebben

ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság. Elnöki Program. Varga Viktória

ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság. Elnöki Program. Varga Viktória ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság Elnöki Program Varga Viktória 1 Tartalom Varga Viktória elnökjelölt bemutatkozás és motiváció:... 3 Bemutatkozás:... 3 Motiváció:... 3 Puju Robin alelnök jelölt

Részletesebben

Továbbtanulás a felsőoktatásban

Továbbtanulás a felsőoktatásban Továbbtanulás a felsőoktatásban Szemerszki Marianna Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) OFI konferencia, 2011. december 7. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Intézményrendszer

Részletesebben

EGYÉNI KÉRDŐÍV MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc

EGYÉNI KÉRDŐÍV MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: EGYÉNI KÉRDŐÍV Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc Kérdezés időpontja: Év hó nap Kérdező neve: BUDAPEST, 1972 1.

Részletesebben

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat!

b.) Ismertesse az idegenforgalom és a szálláshely szolgáltatás területén működő vállalkozási formákat! 1.) Vendégfogadós szakmai ismeretek 1.) a.) Beszéljen a nemzetközi és magyar szállodaipar történetéről! Milyen jelentőségük van a kereskedelmi szálláshelyeknek a turizmus lebonyolításában! b.) Ismertesse

Részletesebben

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Kutatási összefoglaló 2012 Készítette: Votisky Petra Pszichológus, coach és expat http://www.nokkulfoldon.hu/ Kutatás háttere: Külföldön élő nőként,

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai

Hévíz Az élet forrása. A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévíz Az élet forrása A Hévíz TDM Egyesület tevékenysége és céljai Hévízi turizmusa számokban Magánszállás 812 ház 2240 szoba 4692 ágy Kereskedelmi szállás 20 Hotel (3-5 * ) 2078 szoba 5814 ágy Összesen

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója VALÓSÁG 279 2005-től az Oktatási Minisztérium ismét igen jelentős változtatást vezet be a közoktatásba, nevezetesen a kétszintű érettségit, amely nemcsak a középfokú oktatást zárja le, hanem a felsőfokú

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN Honnan jött az előadás ötlete? VIKTOR: Az alapötletem igazából az

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22.

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22. Munkahely, megélhetőségi tervek Szlávity Ágnes MTT, Szabadka, 2006. február 22. Tartalom Vajdaság munkaerő-piacának bemutatása A fiatalok munkaerő-piaci helyzete A magyar fiatalok továbbtanulással kapcsolatos

Részletesebben

A választók és a körzetek feltérképezése

A választók és a körzetek feltérképezése A választók és a körzetek feltérképezése Lendvay Endre Responsum Kft., ügyvezető igazgató Ha nem tévedek, Oliver Cromwell mondta egyszer, hogy az nyeri a csatát, aki előbb tudja meg, hogy mi van a domb

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: postmaster@pjngszi.t-online.hu Kedves Érdeklődő! Ön a Pécsi

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről Jelen vannak: dr. Farkas László a bizottság elnöke dr. Keresztúri Farkas Csaba a bizottság

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban

News Flash. Július, Magyarországi bérpótlékok 2016-ban News Flash Július, 2016 Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Magyarországi bérpótlékok 2016-ban Szinte minden munkavállalót érinthet a bérpótlékok kérdése, hiszen egy teljesen általános és nagyon sok feltételre

Részletesebben

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely WALDORF HÁZ PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZET 1075 Budapest, Asbóth u. 17. Tel.: 1-4610090; 30-3287448; Fax: 1-4136866; E-mail: waldorfhaz@waldorf.hu A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely 2010. január 29-31.

Részletesebben

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/I. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. február 14.

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/I. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. február 14. Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák vezetésére Kedves Hallgató! Az alábbi kérdéssornak az

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt

ESETTANULMÁNY. 10-es csoport. Módszertani nap 2006 február 14. Készítette: Kovács Zsolt ESETTANULMÁNY 10-es csoport Módszertani nap 2006 február 14 Készítette: Kovács Zsolt Személyi adatok: Név: B Tamás Szül: Sz., 1987. október 31 Iskolai végzettség 8 osztály Ítélete: B Tamás növendék 10-es

Részletesebben

Újratervezés. Bemutatkozás:

Újratervezés. Bemutatkozás: Újratervezés Bemutatkozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megye települése Kengyel község. Szolnoktól 30 kmre található. Lakosainak száma 3700 fő, főleg idősek lakta település, sajnos a fiatalok máshol keresik a

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

TÉKA ALAPÍTVÁNY. Szamosújvár

TÉKA ALAPÍTVÁNY. Szamosújvár TÉKA ALAPÍTVÁNY Szamosújvár KÜLDETÉS Alapítványunk küldetése az, hogy civil intézményes kereteket biztosítson és korszerűen megszervezze városunk és régiónk közművelődési és oktatási életét, hozzájáruljon

Részletesebben

2015. HR Protokoll. Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22.

2015. HR Protokoll. Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22. 2015. HR Protokoll Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22. Tartalomjegyzék ÖSSZEFOGLALÁS... 4 I. TEENDŐK MUNKAVISZONY LÉTREJÖTTE ESETÉN... 5 1. Toborzás... 5 2. Első találkozás...

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

vállalkozói lét, mint jövőkép

vállalkozói lét, mint jövőkép Gyere vissza Számít a munkád A gyermekgondozási ellátások rendszeréből visszatérők munkaerő-piaci reintegrációját segítő modellprogram megvalósítása a Közép-Magyarországi Régióban (TÁMOP-1.4.3.-10/1-2F-2011-0012)

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző

54 812 02 0001 54 02 Utazásszervező menedzser Protokoll és utazásügyintéző turisztikai vállalkozásokkal kapcsolatos jogszabályi, minőségbiztosítási, vezetési, szervezési, ellenőrzési, gazdálkodási ismeretek /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. TANÉV 1 Bevezető Iskolánk minőségirányítási politikájának megfelelően ebben a tanévben is elvégeztük partnereink elégedettségének mérését. A felmérésre

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonásának lehetőségei a turisztikai kínálatba DR SZALÓK CSILLA TDM Konferencia I 2015. december 3-4. I Gyula A falusi turizmus helyzete Falusi szálláshelyek

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Mi is a közösségfejlesztés? az adott településen élő emberek aktív közreműködésével, a rendelkezésre álló humán, természeti- és gazdasági erőforrásokból

Részletesebben

Az esemény résztvevői

Az esemény résztvevői Az esemény résztvevői 1. Beszállítóvá válás Boross Dávid marketing igazgató Oázis Kertészeti Kft. Virágok között nőtt fel, már kisgyerekként besegített szülei kertészeti üzletében, mégsem kertész lett

Részletesebben

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata

Nyílt Lapok 2007/3 Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az Echo Innovációs Műhely munkatanulmány sorozata Az ifjúsági szolgáltatások hálózati rendszerének és projekttervezési eszközeinek regionális sajátosságai valamint a forrás-allokáció stratégiai kérdései

Részletesebben

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA Ikt. szám: 606 /2012 JEGYZŐKÖNYV Jelen jegyzőkönyv a 2012. március 29-én, 18 órai kezdettel tartott munkaterv szerinti Helyi Tanácsülés alkalmával

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Tárgy: Beszámoló a Közös Hivatal tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

SZERVEZETFEJLESZTÉS. 2. sz. melléklet

SZERVEZETFEJLESZTÉS. 2. sz. melléklet SZABADSZÁLLÁS VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 6080 Szabadszállás, Kálvin tér 1. Tel.: (06) 76-558-006; Fax: (06) 76-558-146 E-mail: szabadszallas@szabadszallas.hu www.szabadszallas.hu SZERVEZETFEJLESZTÉS

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER TURISZTIKA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Témakör: A turizmus elmélete, a turizmus alapjai, alapfogalmai, tendenciái A turizmus fogalma,

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

Palóc Ízek Háza Kozárdon

Palóc Ízek Háza Kozárdon Palóc Ízek Háza Kozárdon HUSK/1101/1.3.1/0072 Négy Kapu Turisztikai fejlesztések és együttműködések a magyar-szlovák határrégióban / Štyri brány Rozvoj v oblasti turizmu a spolupráca v maďarsko-slovenskom

Részletesebben

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI MSZMP KB TÁRSADALOMTUDOMÁNYI INTÉZET MSZMP POLITIKAI FŐISKOLA SZOCIOLÓGIAI TANSZÉK A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI KÉRDŐÍV A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! A kérdezés

Részletesebben

Nyári gyakorlat beszámoló

Nyári gyakorlat beszámoló Nyári gyakorlat beszámoló Készítette: Vándor Lilla Mikor megtudtam az iskolában, hogy van lehetőségünk külföldön gyakorlatozni, nem is hezitáltam, ahogy lehetett jelentkeztem a programra. El sem hittem,

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó

Panziós, falusi vendéglátó Panziós, falusi vendéglátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A szociális szövetkezet, mint helyi közösségi innováció nemzetközi konferencia, JPTE Illyés Gyula kar, Szekszárd, 2012. Október 18..

A szociális szövetkezet, mint helyi közösségi innováció nemzetközi konferencia, JPTE Illyés Gyula kar, Szekszárd, 2012. Október 18.. A szociális szövetkezetek fenntarthatósága SOLTÉSZ ANIKÓ A szociális szövetkezet, mint helyi közösségi innováció nemzetközi konferencia, JPTE Illyés Gyula kar, Szekszárd, 2012. Október 18.. MIRŐL FOGOK

Részletesebben

13. 2011. december 15. napján tartandó. Tourinform Iroda további működése. Előadó: Feikusné Horváth Erzsébet jegyző. Mészáros Miklós polgármester

13. 2011. december 15. napján tartandó. Tourinform Iroda további működése. Előadó: Feikusné Horváth Erzsébet jegyző. Mészáros Miklós polgármester Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Ügyiratszám: 1-12/2011. Sorszám: 13. E LŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 15.

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium pannonhalmi órahálók

Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium pannonhalmi órahálók .. melléklet Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium pannonhalmi órahálók Felnőttek gimnáziuma (4 évfolyamos) levelező munkarend szerint Tantárgyak 9. évf. 0. évf.. évf. 2. évf. Anyanyelv/kommunikáció

Részletesebben

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni:

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év

Részletesebben

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Kovács Bálint2015.04.05. 18:098 Ki kellene mondanunk végre, mit gondolunk, mert különben csak az elhallgatás, az elfojtás, a gyomorfekély, a benyalás és a túlélés

Részletesebben

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Készítette: Kedves Júlia - Toró Norbert - Tóth Enikő 2010. február 18. Megbeszéltük az előadás előtt, hogy mi leszünk majd egy csoportban.

Részletesebben

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása Magyarország-Szlovákia Phare CBC 2003 Program Üzleti infrastruktúra, innováció és humáner forrás-fejlesztés a határ mentén Regionális Vállalkozói Együttm ködés HU2003/004-628-01-21 A határmenti vállalkozások

Részletesebben

Eredmények 2009 2014 között

Eredmények 2009 2014 között Eredmények 2009 2014 között Kik vagyunk? Mi vagyunk a legnagyobb politikai család Európában. Jobbközép politikai nézeteket vallunk. Mi vagyunk az Európai Néppárt képviselőcsoportja az Európai Parlamentben.

Részletesebben

ünnepélyes avatása és megnyitására

ünnepélyes avatása és megnyitására Sajtóanyag sajtóanyag a Kistermelők Háza ünnepélyes avatása és megnyitására SZENTLŐRINC KIÁLLÍTÁSI CENTRUM 2015. április 16. 11 00 2 KISTERMELŐK HÁZA Az ötlet Egy speciális piac és közösségi tér létrehozása

Részletesebben

A népesség nyolcvan százaléka nyugdíjas

A népesség nyolcvan százaléka nyugdíjas A kosárfonásról híres település központjából vezet az út a világ elől elrejtett faluba. Nagymedeséren nem könnyű a megélhetés, a helyi kis üzlet sem tart egész nap nyitva, kevés a vásárló. A helyiek a

Részletesebben

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Erasmus tudósítás Kölnből Mészáros Brigitta Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Békés Márta 2015. június 13. Köln 1 Mészáros Brigitta vagyok, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanulok,

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni:

A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - 5 év - 5 év -

Részletesebben

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet!

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001

Részletesebben