PÉLDAKÉPEK FALUSI VENDÉGLÁTÓK ÉS IDEGENVEZETŐK: SIKERES VÁLLALKOZÓK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PÉLDAKÉPEK FALUSI VENDÉGLÁTÓK ÉS IDEGENVEZETŐK: SIKERES VÁLLALKOZÓK"

Átírás

1 UNIUNEA EUROPEANĂ GUVERNUL ROMÂNIEI Fondul Social European POSDRU Instrumente Structurale GUVERNUL ROMÂNIEI M INISTE RUL M UNCII, FAM ILIEI, P ROTE CŢIEI SOCIALEȘ I PERSOANELOR VÂRSTNICE OIRPOSDRU NORD-VEST Consiliul Județean Covasna BEFEKTETÉS AZ EMBEREKBE A projektet az Európai Szociális Alap támogatja a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program keretében. PÉLDAKÉPEK FALUSI VENDÉGLÁTÓK ÉS IDEGENVEZETŐK: SIKERES VÁLLALKOZÓK Támogatási program: Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program A projekt címe: Integrált turisztikai humánerőforrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében Támogatási szerződés száma: POSDRU/135/5.2/S/ Kiadó: Kovászna Megye Kiadás időpontja: december A kiadvány tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió vagy Románia Kormányának hivatalos álláspontját.

2

3 Egy tavalyelőtti Eurobarométer-felmérés szerint a romániai megkérdezettek 48%-a azt vallotta, hogy az önfoglalkoztatást részesíti előnyben az alkalmazotti léttel szemben. Mi több, a vállalkozói hajlandóság indexe 58% volt az EU-átlagot jelentő 32%-hoz képest. Ezzel szemben a valóság viszont az, hogy a tavalyi év adatai szerint Romániában ezer főre csupán 23 kisés középvállalkozás jutott, míg az európai átlag majdnem ennek duplája, negyvenegy. Az okokat fejtegetve arra a következtetésre juthatunk, hogy a tőkehiány mellett számos más, vélt vagy valós akadály is visszatart bennünket a vállalkozástól. Szeretnék, de nem merek vállalkozni, manapság a gazdasági környezet nem kedvez az új vállalkozásoknak. Én ugyan szeretnék, de nem tudok vállalkozásba kezdeni, sajnos nem vagyok vállalkozó típus. Olyan jó lenne önálló vállalkozást indítani, de nincs üzleti ötletem Régi álmom, hogy saját kávézót nyissak, de olyan sok munkával jár vállalkozásba kezdeni! Mi lenne a gyerekekkel, a házimunkával?! Nem merek belevágni, félek, hogy elbuknék Túl sok adminisztratív munkával jár, túl sokat kell adózni halljuk a különböző kifogásokat. Pedig a vállalkozóvá válás elsősorban döntés kérdése. Ott kezdődik, amikor eldöntjük, hogy változtatni akarunk, hogy megtanuljuk, amit még nem tudunk, hogy megismerjük, amit még nem ismerünk. Ezzel a kiadvánnyal az a célunk, hogy betekintést engedjünk a vállalkozói lét valóságába. Hogy megmutassuk, a vállalkozóvá válás nem elérhetetlen dolog. Az itt megszólaló személyek vállalkozók, akik a turizmus területéhez kapcsolódó üzleti ötletüket, álmukat valósították meg, és teszik újra meg újra. Emberek, akik azért magaslanak ki, mert saját kezükbe merték venni sorsukat, és nem voltak restek ahhoz, hogy megfizessék a siker árát. Önmegvalósítók, akik mernek hinni önmagukban, mernek szembenézni saját félelmeikkel és le merik győzni azokat. Példaképek, akik köztünk járnak, akiket követhetünk.

4 Környezetünk védelme érdekében újrahasznosított papírt használunk.

5 FILA ISTVÁN Vállalkozóként legbüszkébb arra vagyok, hogy megmaradhattam a szülőfalumban. Foglalkozás: falusi vendéglátó A vállalkozás neve: Turul Panzió és Kemping Cím: Bihar megye, Magyarremete 300. Web: Facebook: /turulpanzioeskemping A Bihar megyei Magyarremetén született egyszerű paraszti családban, ahol a mindennapok mezőgazdasági munkával, állattenyésztéssel teltek. A fiatalok körében tapasztalható elvándorlási hullámmal ellentétben István az itthonmaradásban hisz, abban, hogy fel kell építeni egy birodalmat, amelyet az utánunk következő generációk örökségként és biztos megélhetésként továbbvihetnek. Szülőfalujában tíz éve működteti családi vállalkozásként a Turul Panziót, amely egy kétszobás parasztházból mára már akár nyolcvan főt is elszállásoló vendégfogadóvá nőtte ki magát. István számára a vendéglátás nem egy tanult szakma, hanem a falusi élet természetes velejárója. Életútja és a falusi vendéglátás lényegéről vallott elképzelése követendő példaként szolgálhat mindazok számára, aki úgy gondolják: a falu a megmaradás, a boldogulás és az értékteremtés helyszíne. Mióta vagy vállalkozó? A vendégfogadónk több mint tíz éve üzemel, de nem ezzel kezdtük. Amikor megszületett a rokonság és a barátok számára kialakított parasztház gondolata, még strucctenyésztéssel foglalkoztunk. Ha a vendéglátás előtti időszakot is beleszámoljuk, azt mondhatom, közel húsz éve vagyok vállalkozó. Hogyan lettél strucctenyésztőből vendéglátó? Egyik napról a másikra Amikor megszületett a döntés a parasztházra épülő vendéglátás továbbfejlesztéséről, reggel hatkor elkezdtem elbontani az első három szoba helyén álló ólakat. Amire reggel nyolckor a család többi tagja felébredt, az udvar közepén ott várt rájuk a sok hulladék. Ekkor közöltem a felfordulásra rácsodálkozó feleségemmel, hogy igazi panziósok leszünk. Ő teljes természetességgel, elegánsan fogadta a bejelentést: bement a házba folytatni a reggeli teendőket. Két hét múlva a parasztház mellé felépült a három saját fürdőszobás vendégszoba, aminek az egész falu a csodájára járt, ugyanis akkoriban a legtöbb falusi házban nem volt fürdőhelyiség, nemhogy turistáknak fenntarott szépszoba 3

6 4 Hogyan fogadta a környezeted ezt a döntést? Senki nem hitt egyetlen pillanatig sem abban, hogy nálunk valaha turisták fognak megszállni. A később elkészülő kempingeket még ennél is nagyobb fenntartással fogadták. A rokonok és barátok is csak kinevettek és próbáltak jobb belátásra bírni. De az idő mégis téged igazolt Az első vendégek, akik a vendégházban szálltak meg, véletlenül érkeztek. Rájuk esteledett és érdeklődtek a falubeliektől, hogy hol szállhatnának meg. Így találtak az üresen álló parasztházunkra, és arra kértek, adjunk nekik szállást egy éjszakára. Végül három napot maradtak, és bejárták a környéket, majd távozáskor ragaszkodtak ahhoz, hogy fizethessenek és egyben bejelentkeztek a következő nyárra is, amikor ismerőseikkel tértek vissza. Ma már ott tartunk, hogy évente akár ezer vendég is megfordul nálunk, és szájról szájra terjed a vendégfogadó jóhíre. Jelenleg van öt saját fürdőszobás vendégszobánk, öt saját fürdőszobás hőszigetelt faházunk és tíz darab nyáron üzemelő kemping faházunk. Hogyan éled meg a vállalkozói létet? Miben más ez, mint alkalmazottnak lenni? Alkalmazottként nem sokat, mindössze három hónapot dolgoztam, de ez is elég volt ahhoz, hogy világosan lássam a különbséget. Vállalkozóként megvan a lehetőségünk, hogy többet mutassunk fel, de tízszer annyi gond és felelősség terhel, mint egy alkalmazottat. A vállalkozó számára nem nyolc órás a munkaidő, reggel hatkor kezdődik és napnyugtáig tart, gyakran még éjszaka is azon kell gondolkodni, hogy mi minden vár még megvalósításra. És a vállalkozó nem lehet beteg, nem vehet ki szabadságot, neki nincs hétvége, sokszor az ünnepnap is munkanap. De mindemellett, legalábbis számomra, ez egy sokkal élhetőbb létforma. Mert dolgozni máshol is kellene, akkor miért ne dolgozzak inkább magamnak? Voltak-e vállalkozói ismereteid, amikor belevágtál? Nagyon korán, húszévesen lettem vállalkozó, amit ma tudok, azt mind saját tapasztalatból tudom. A panzió elindítása előtt más vállalkozásom is volt, ennek a tapasztalataira építettem. Én munka közben lettem vállalkozó, nem képeztem magam célirányosan ezen a területen, nem kértem, nem kaptam vállalkozásfejlesztési tanácsadást, eredetileg nem is terveztünk ekkora léptékű vendéglátást. A vállalkozás indításában is elsősorban az itthonmaradás, az itthon boldogulás gondolata ösztönzött. Van olyan terület, ahol elkelt volna a szakmai segítség? Az építkezésnél jól jött volna egy szakértő segítsége, aki iránymutatást adott volna arra vonatkozóan, hogy milyen előírásoknak, szabványoknak kell megfelelni, mekkorára tervezzük a fürdőszobát, mekkora az alapterülete egy kényelmes szobának. A válaszokra menet közben jöttünk rá, ha most kellene építkezni, már pontosan tudnám, mikor melyik a jó megoldás. De a kedzeti időszakban mindez nem volt ennyire természetes.

7 5 Vállalkozóként mire vagy a legbüszkébb? Mi a legnagyobb megvalósításod? Vállalkozóként legbüszkébb arra vagyok, hogy megmaradhattam a szülőfalumban. Arra, hogy sikerült megvalósítani ebben a faluban azt, amiről mindenki úgy gondolta, lehetetlen. Mert nem érdemes, mert úgysem lesz belőle semmi, mert úgyse jön ide senki. De én bebizonyítottam magamnak és másnak is, hogy igenis meg lehet élni ebben a faluban. És biztos vagyok benne, hogy meg lehet élni bármelyik másik faluban is anélkül, hogy az ember gyári munkára vagy kivándorlásra kényszerülne. Hogyan látod, milyen egy jó falusi vendéglátó? A jó falusi vendéglátó az, aki önmagát adja. Nem betanult szövegeket ismételget a vendégeinek, hanem minden szó a szívéből szól. A falusi vendéglátó legyen egyedi, készüljön egyedi ételekkel, ne a szomszédját utánozza, hanem találjon ki valamit, ami csak őróla szól. Merjen különb lenni! Te szívvel-lélekkel vagy vendéglátó, ez neked nem csupán munka. Mi adja ezt az óriási lendületet? Először is a gyermekeimre gondolok. Nem szeretném, hogy ők is kivándorlásra kényszerüljenek. Ma már nem az a fontos, hogy ki mennyit keres, hanem az, hogy ki milyen minőségű életet él. Azt szeretném, hogy a gyermekeim felnőttként elégedettek legyenek, hogy az, amit felépítettem, nekik is biztos megélhetést és kiegyensúlyozott életet biztosítson. Milyen jó tanáccsal látnád el azokat, akik hozzád hasonlóan falun, vendéglátóként szeretnék megtalálni a boldogulásukat? Azt tanácsolhatom a kezdő vendéglátóknak, hogy készüljenek fel, mert több munkájuk lesz, mint gondolnák. És itt nem arra gondolok, hogy több vendégük lesz, mint amennyire számítanak, hanem arra, hogy a vendéglátásban akkor is dologidő van, amikor vendéget fogadunk, és azután is, hogy a vendég elment. A legjobb tanács talán az, hogy vonják be a családot, mert a falusi vendéglátás a családról szól, nem egyszemélyes küldetés. Kapjanak feladatot a gyerekek, de elő kell venni a nagymama régi recepteskönyvét is! Fontos az is, hogy legyenek kitartóak! Legalább tíz évet kell arra szánni, hogy kialakuljon egy stabil vendégkör, nem úgy történik, hogy idén megépítjük a szobákat és jövőre tele lesznek vendéggel. A vendéglátói szemlélet is lényeges. Úgy kell belevágni, hogy amit ma építünk, azt a gyerekeinknek építjük. A tőlünk nyugatabbra fekvő országokban ez természetes: ott a vendéglátóhelyek, pékségek, húsboltok több száz évesek, mert amit a nagyapa felépített, azt az unokái viszik tovább. Miért ne követhetnénk ezt a példát mi is?

8 VADÁSZ-SZATMÁRI ZITA Ki kell lépni a megszokott mindennapokból és merni kell... Foglalkozás: szabadúszó idegenvezető Földrajzi lefedettség: Erdély Web: Facebook: IdegenvezetesErdelyben Farkaslakáról indult, egy pici, de híres-neves Hargita megyei községből. Az útja Székelyudvarhelyen át Kolozsvárra vezetett, ahol 2005-től turizmus és földrajz, majd kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgató. Életében a folyamatos változáson kívül a turizmus és a pörgés is állandó tényezők. Idén következett be élete legkülönlegesebb változása, amikor ahogyan ő mondja két külön ember egy családdá vált, de az új állapot szakmai szempontból nem jelent korlátot, nem zár ki semmit, sőt, új szárnyakat ad. Szerinte egy jó idegenvezető, amikor felül a buszra, maga mögött hagyja az otthoni gondjait, csak a csoportra figyel, és egy percig sem érezteti a kirándulókkal, hogy ő éppen a munkáját végzi. Ha valakinek a munkája a hobbija is egyben, könnyebben megugorhatja ezt a mércét. Zita kétségkívül ebbe a csoportba tartozik. Miért lettél idegenvezető? Honnan jött az ötlet? A szüleimnek van egy turisztikai vállalkozása, így akaratlanul is belenőttem az idegenforgalomba. Az otthoni vállalkozást én az idegenvezetéssel tudtam színesíteni ezért már gyerekkoromban gondolkodtam ezen a szakmán. A gyerekkori álom hogyan vált valósággá? Milyen utat jártál be közben? A kolozsvári egyetemi éveket követően egy évig a szülői vállalkozásba segítettem be Székelyföldön, de végül úgy döntöttem, hogy visszamegyek Kolozsvárra, és ott megpróbálom a saját utamat járni. Kezdetben nézegettem a munkaajánlatokat, önéletrajzokat küldtem, állásinterjúkra jártam, de mindenhonnan visszautasítást kaptam. Majd hirtelen feleszméltem, hogy én amúgy is idegenvezető szerettem volna lenni, miért ne próbálhatnám meg? Egyetemista koromban a nyári vakációk ideje alatt már idegenvezettem Székelyföldön, a felsőfokú végzettségem is megvolt, már csak az első megrendelést kellett megszerezni. 6

9 7 Hogyan szerzi meg egy kezdő idegenvezető az első megrendelést? Első lépésként rengeteg önéletrajzot küldtem el különböző utazási irodáknak. Egy ideig semmi választ nem kaptam, de pár héttel később jött egy megrendelés. Az első csoport után jött a második, majd a harmadik... Az ajánlásoknak köszönhetően más utazási irodák is kezdtek felkeresni, és egyre több felkérésem lett. Egy év együttműködés után egy magyarországi utazási iroda felajánlotta, hogy legyek az erdélyi referense, ami azt jelenti, hogy az Erdélybe utazó csoportjainak én foglalom le a szállást, szervezem meg az étkezéseket, keresek nekik idegenvezetőt, illetve összeállítom a részletes programtervet. Ez a lehetőség újabb kihívást jelentett, illetve a téli időszakra is munkát adott. Mit élvezel leginkább az idegenvezetésben? A pillanatnyi megéléseket! Nagyon sok gyerekcsoportom van, így főleg azokból tudok példákat felhozni: a gyerekek néha nagyon sajátos módon tudják kifejezni, hogy jól telt velem az a pár nap. Például egy gyerek megkérdezte, hogy nem mennék-e el az iskolájukba földrajztanárnak. Volt olyan eset is, amikor a gyerekek a kedvenc focicsapatuk szurkolói himnuszát írták át, hogy azzal köszönjék meg az idegenvezetést, és a busz hátsó sorából teli torokból azt énekelték. Olyan is előfordul, hogy egy-egy ölelésért sündörögnek közelebb, máskor egész osztályölelést kapok. Szeretem a programösszeállítási feladatot is, különösen, amikor a felkérésnek megfelelő programot tudok ajánlani. De legjobban azt szeretem, hogy a saját hazámat mutathatom be a hozzánk érkezőknek, és jól esik, ha pozitív élményekkel mennek el. Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Milyen nagy álmod van, amit idegenvezetőként szeretnél megvalósítani? Tavasszal bejegyeztük az Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesületét (EMIE), de a forgalmas szezonnak köszönhetően nem volt időnk vele foglalkozni. Most ősszel szeretnénk kidolgozni a részletes működési tervet. A legfontosabb célunk az idegenvezetők összegyűjtése Erdélyben, ahol egymás munkáját tudjuk segíteni. A minőségi idegenvezetésre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, ami elégedett ügyfelekkel és megfelelő, fenntartható javadalmazással jár. Nagyon kevesen vagyunk, akik vállaljuk, hogy a fő szakmánk az idegenvezetés, sokan csak kiegészítő keresetnek szánják. Fontos megszerettetni az idegenvezetést mint szakmát, mert szükség van a független és hivatásos szakemberekre, akiknek első az idegenvezetés, és egy hirtelen beugró csoportot azonnal el tudnak vállalni, nem kell a felsővezetéstől engedélyt kérniük vagy a szabadnapjaikat számolgatniuk. A köztudatba nem cégként, hanem szakértőként kerültél be. A marketing tevékenységed is elsősorban rád, mint idegenvezetőre irányul, tehát valójában énmárkát építesz. Miből áll ez össze? Először névjegykártyát készítettem, hogy a csoportoknak ezt tudjam osztani, mert úgy tartják, hogy a legjobb reklám az elégedett turista. A névjegykártyán a szimbólum egy bőrönd, ami a folyamatos utazást

10 8 jelképezi. Majd ez első szezon végén készítettem el a honlapomat. A tartalmat tekintve az volt a fő szempont, hogy a sima tényeket közlő bemutatkozó oldal helyett egy folyamatosan frissülő, inkább blogként működő felület jöjjön létre, havi 5-8 bejegyzéssel, amely legendákból, versekből, híres emberek életútjából, a szakma friss híreiből merítkezik, humorral, érdekességekkel megfűszerezve. Ezzel saját magamat is motiváltam a folyamatos tanulásra. Természetesen Facebook oldalam is van, ahová igyekszem minden nap feltölteni egy fényképet, és nagyon lelkesen várom az újabb kedvelőket. meséli mosolyogva. De ez nem minden, van egy nagyon jellegzetes marketingeszközöd is, amit valószínűleg minden turista megjegyez Igen, ez a saját idegenvezetős pólóm, elöl a lánykori nevemmel többen még ma is Sebestyén Zitaként ismernek, hátul pedig a bőröndömben a honlapom címével. Amikor ezt terveztem, több dolog motivált. Az egyik, hogy számomra nagyon kellemetlen az, hogy bemutatkozásnál nagy izgalmamban mindig elfelejtem a neveket. Ebből a tapasztalatból kiindulva került fel a nevem a pólóra, így legalább az utasoknak nem kell folyton rákérdezniük. Minden pólóm más színű, harmadik-negyedik nap a figyelmesek már várják, hogy aznap milyen színben jelenek meg Mit jelent számodra a vállalkozói lét? Saját vállalkozásom azóta van, amióta idegenvezetéssel foglalkozom. De még nem érzem magam igazi vállalkozónak, mert szerintem az igazi vállalkozás az, amely több alkalmazottnak is munkát ad. Így jelenleg az egyéni vállalkozói lét előnyeit élvezem, azt, hogy nem kell bemennem minden nap a munkahelyemre, hogy ledolgozzam a kijelölt órákat a szigorú munkaleírásnak megfelelően, azt, hogy saját magamnak osztom be az időmet, igaz, senki nem fizeti a túlórát. Én egy személyben vagyok marketinges, titkárnő, holnapfeltöltő, idegenvezető, vagyis a mindenes. Szerencsére a párom nagyon sokat segít a papírmunkában, így az adminisztrációs terhekkel nincs gondom. Mint mindennek, ennek az életformának is megvan az előnye és a hátránya. Számomra több az előnye, mert szeretem ezt az életvitelt, amit szabadúszóként kialakítottam. Mit tanácsolsz azoknak, akik idegenvezetőként szeretnének önálló vállalkozásba kezdeni? Kezdő idegenvezetőknek azt tudom ajánlani, hogy saját magukban döntsék el, mit szeretnének: egy biztonságos munkahelyet, ahol ledolgozzák a napi munkaórát egy meghatározott bér ellenében, vagy inkább egy más, szabadabb világot a maga kihívásaival. Utóbbi azzal jár, hogy ki kell lépni a megszokott mindennapokból, és merni kell, kitartónak lenni, kockázatot vállalni azért, amiről azt hisszük, jó döntés. Nem biztos, hogy ez a könnyebb út, de aki szereti, nem a nehézségeket látja, hanem a kihívásokat.

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro A PROJEKTRŐL Integrált turisztikai humánerőforrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében című projektünk a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program 2007-2013 keretében valósul

Részletesebben

Instrumente Structurale 2007-2013

Instrumente Structurale 2007-2013 UNIUNEA EUROPEANĂ GUVERNUL ROMÂNIEI Fondul Social European POSDRU 2007-2013 Instrumente Structurale 2007-2013 GUVERNUL ROMÂNIEI M INISTE RUL M UNCII, FAM ILIEI, P ROTE CŢIEI SOCIALEȘ I PERSOANELOR VÂRSTNICE

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

Kuruc Attila. Egy magyar srác viszontagságai Külföldiában

Kuruc Attila. Egy magyar srác viszontagságai Külföldiában Kuruc Attila Egy magyar srác viszontagságai Külföldiában Előszó Manapság, mikor Európában már megszűntek a határok, mindennapos jelenséggé vált a külföldre emigrálás. Általában a jobb megélhetés reményében

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Négy napra megy nyaralni a magyar

Négy napra megy nyaralni a magyar Négy napra megy nyaralni a magyar Még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél ez derült ki a Szállásvadász.hu friss turisztikai felméréséből, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek

Részletesebben

,,Képzés turisztikai operátorok számára. Parajd-2015.november.27

,,Képzés turisztikai operátorok számára. Parajd-2015.november.27 ,,Képzés turisztikai operátorok számára Parajd-2015.november.27 Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesülete 2007-2015 Együtt vagy egyedül!? MIÉRT Sóvidék - Hegyalja turisztikai potenciál elősegítése közös

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Tárgy: Beszámoló a Közös Hivatal tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

ördögien egyszerű és nagyszerű 33kezdeményezés bármilyen társalgási helyzetre!

ördögien egyszerű és nagyszerű 33kezdeményezés bármilyen társalgási helyzetre! ördögien egyszerű és nagyszerű 33kezdeményezés bármilyen társalgási helyzetre! Randi Andi - Hódíts! A sikeres randi kommunikáció titkai www.tarskeresokalauz.hu 1ÖRDÖGI KEZDÉSEK A következő kezdő szövegek

Részletesebben

A gyönyörű takarodó dal minden este felhangzik Gyomaendrődön -...

A gyönyörű takarodó dal minden este felhangzik Gyomaendrődön -... 1 / 7 2015.08.12. 13:55 Címlap (/)» Megyejárás (rovat/megyejaras) Békés megye (hirek/megye /bekesmegyei-cimlap) Gyomaendrőd (hirek/telepules/gyomaendrod-cimlap) A gyönyörű takarodó dal minden este felhangzik

Részletesebben

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja : a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja Horváth Anna, SEED Alapítvány 2008. szeptember 11., Budapest Komplex képzés a családi vállalkozások növekedéséért, versenyképességéért

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

Lelkészi jelentés a 2012. évről

Lelkészi jelentés a 2012. évről Lelkészi jelentés a 2012. évről Egy idős néni a gyülekezetből azt mondta- szinte csak magának félhangosan- hogy nem jó már ez a világ ahol mindenkinek olyan sok dolga van hogy nincs már ideje az embereknek.

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd

Jó gyakorlatok. Arnold Vendégház Mecseknádasd Jó gyakorlatok Arnold Vendégház Mecseknádasd Készült a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0007 Vidéki örökség útjai pályázaton belül a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület és a Dél- Dunántúli Falusi Turizmus

Részletesebben

A turisztikai kis- és középvállalkozások helyzete és lehetőségei Mi van az étlapon?

A turisztikai kis- és középvállalkozások helyzete és lehetőségei Mi van az étlapon? Turizmus törvény Széchenyi Pihenőkártya Utazási irodák Idegenvezetők Éttermek Szakember utánpótlás Dohányzási tilalom Szállodák Kiemelt attrakciók Közterület foglalás Turistabuszok parkolása Információ

Részletesebben

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna?

Nem? Mennyivel lett volna könnyebb, jobb az élete, ha segítettek volna? Kedves Szülő! A munkafüzet célja, hogy segítsen Önnek pontosan látni gyermeke jövőjét. Pénzügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy azok a szülők, akik tervet készítenek gyermekeik életkezdésére, sokkal

Részletesebben

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK GÁL FERENC FŐISKOLA MEZŐTÚR SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK Kollégiumi szálláslehetőség Cím: 5400 Mezőtúr, Petőfi tér 1. (volt főiskola kollégiuma) tel: 06-56-551-000 Szobák és árak: Földszint: 2 db 4 fős szoba (külön

Részletesebben

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Így változtass az életeden. Lendvai Norbert. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Így változtass az életeden Lendvai Norbert 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Egy könyv születése 2011 nyarán írni kezdtem egy könyvet, melynek (több munkacím után) az Így változtass az életeden

Részletesebben

Az egyetem, az innováció és a társadalmi tőke kapcsolatáról a Pécsi Tudományegyetem példája és a déldunántúli vállalkozások véleménye alapján

Az egyetem, az innováció és a társadalmi tőke kapcsolatáról a Pécsi Tudományegyetem példája és a déldunántúli vállalkozások véleménye alapján Az egyetem, az innováció és a társadalmi tőke kapcsolatáról a Pécsi Tudományegyetem példája és a déldunántúli vállalkozások véleménye alapján SITÁNYI LÁSZLÓ Vállalkozói Innováció a Dunántúlon szakmai konferencia

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január hó 29. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

EGYÉNI KÉRDŐÍV MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc

EGYÉNI KÉRDŐÍV MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc MTA SZOCIOLÓGIAI KUTATÓ INTÉZAT BUDAPEST I. ÚRI UTCA 5. A kérdőív sorszáma: EGYÉNI KÉRDŐÍV Kérdezés helye: Az interjú időtartama: óra perc Kérdezés időpontja: Év hó nap Kérdező neve: BUDAPEST, 1972 1.

Részletesebben

Hogyan vonjuk be a fiatalokat önálló vállalkozás indításába? Kocsisné dr. Andrásik Ágota Széchenyi István Egyetem

Hogyan vonjuk be a fiatalokat önálló vállalkozás indításába? Kocsisné dr. Andrásik Ágota Széchenyi István Egyetem Hogyan vonjuk be a fiatalokat önálló vállalkozás indításába? Széchenyi István Egyetem Előadás felépítése Generációk, köztük a fiatalok Kutatási program a fiatalok megismerése érdekében A család és az iskola

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor

2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 2010. II. negyedév Választási különszám VI. évfolyam II. szám Országgyűlési képviselőnk: Arnóth Sándor 1.Mióta foglalkozik közügyekkel? Mit jelent az Ön számára a választókerülete? - Tősgyökeres püspökladányi

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN

KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN KÖZÖS INTERJÚ BODÓ VIKTORRAL, CZUKOR BALÁZZSAL, DÖMÖTÖR ANDRÁSSAL ÉS KÁRPÁTI ISTVÁNNAL A TÖRMELÉKEK CÍMŰ ELŐADÁS PRÓBAFOLYAMATA KAPCSÁN Honnan jött az előadás ötlete? VIKTOR: Az alapötletem igazából az

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság. Elnöki Program. Varga Viktória

ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság. Elnöki Program. Varga Viktória ELTE KSZK Vezér úti Kollégium Diákbizottság Elnöki Program Varga Viktória 1 Tartalom Varga Viktória elnökjelölt bemutatkozás és motiváció:... 3 Bemutatkozás:... 3 Motiváció:... 3 Puju Robin alelnök jelölt

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével

Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Projektfeladat Földrajzi ismeretszerzés rajzolás segítségével Készítette: Kedves Júlia - Toró Norbert - Tóth Enikő 2010. február 18. Megbeszéltük az előadás előtt, hogy mi leszünk majd egy csoportban.

Részletesebben

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg?

Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? Tartalomjegyzék Az igen, de... típusú mondatok 9 Miért pont tojás? 13 Önéletrajz: amikor azt csináltam, amit szeretek 15 Hogyan segít a b...a meg? 23 Bevezetés 27 Élet a csendes kétségbeesésben 1. Azt

Részletesebben

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22.

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22. Munkahely, megélhetőségi tervek Szlávity Ágnes MTT, Szabadka, 2006. február 22. Tartalom Vajdaság munkaerő-piacának bemutatása A fiatalok munkaerő-piaci helyzete A magyar fiatalok továbbtanulással kapcsolatos

Részletesebben

Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az «Európa Jövője-turisztikai találkozó testvérvárosoknak» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében 2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés A projekt lehetővé

Részletesebben

Amikor a hátrányos helyzet előny

Amikor a hátrányos helyzet előny Amikor a hátrányos helyzet előny Az akadálymentes turizmus, mint versenyelőny és bevételforrás Több napra látogatók 1 3 éjszakát eltöltők száma (ezer fő) kiadásai, millió Ft egy fő egy napjára jutó költése

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány

Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat. Tanulmány Szakképzés Foglalkoztatás Gyakorlati képzés Pályakezdők Munkaerő-piaci kereslet-kínálat Tanulmány Pályakezdő szakmunkások elhelyezkedésének alakulása Gazdálkodók szakképző iskolát végzettek, felsőfokú

Részletesebben

Csernela Zsófia PTE-ÁOK, általános orvos szak, VI. évfolyam 2016/2017 Belgium, Leuven Catholic University of Leuven

Csernela Zsófia PTE-ÁOK, általános orvos szak, VI. évfolyam 2016/2017 Belgium, Leuven Catholic University of Leuven Az Erasmus programról csoporttársaimtól hallottam, akik régóta tervezték, hogy hatodéves gyakorlataink közül néhányat külföldön fognak végezni. Szerettem volna én is kipróbálni magam, hogyan tudok helyt

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Szakmai beszámoló. 2012/2013-as idény őszi szezon. TÁPIÓSZECSŐ F.C. U-15 korosztályos utánpótlás labdarúgó csapat. Készítette: Szathmári Márton

Szakmai beszámoló. 2012/2013-as idény őszi szezon. TÁPIÓSZECSŐ F.C. U-15 korosztályos utánpótlás labdarúgó csapat. Készítette: Szathmári Márton Szakmai beszámoló TÁPIÓSZECSŐ F.C. U-15 korosztályos utánpótlás labdarúgó csapat 2012/2013-as idény őszi szezon Készítette: Szathmári Márton korosztályos edző Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Előzmény...

Részletesebben

A Csapkai-féle minőség fogalom

A Csapkai-féle minőség fogalom A Csapkai-féle minőség fogalom A képen Csapkai Ildikó középen, Takács Viola és Eszter lányai között. A közel negyedévszázada működő, női felsőruházat gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Emporium

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

Az esemény résztvevői

Az esemény résztvevői Az esemény résztvevői 1. Beszállítóvá válás Boross Dávid marketing igazgató Oázis Kertészeti Kft. Virágok között nőtt fel, már kisgyerekként besegített szülei kertészeti üzletében, mégsem kertész lett

Részletesebben

Megnyugtat. tervezett világítás, dekoratív textilek és funkcionálisan jól mûködõ egységek jellemeznek. A megrendelõnek nem volt konkrét elképzelése

Megnyugtat. tervezett világítás, dekoratív textilek és funkcionálisan jól mûködõ egységek jellemeznek. A megrendelõnek nem volt konkrét elképzelése Megnyugtat A nappali nappali fénynél. A kék garnitúrához és a játékasztalhoz a megrendelõ ragaszkodott. A kanapénak ez a szárnya forgatható, s az asztal is kerekeken gurul, így a lakásnak ez a szeglete

Részletesebben

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Kutatási összefoglaló 2012 Készítette: Votisky Petra Pszichológus, coach és expat http://www.nokkulfoldon.hu/ Kutatás háttere: Külföldön élő nőként,

Részletesebben

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB Török Fanni A 2004-ben alapított díj másik díjazottja 2008-ban lett Medgyaszay-díjas. A középiskolai évek után ezek történtek vele: Érettségi után a Budapesti Gazdasági Főiskolára jelentkeztem a külkereskedelmi

Részletesebben

A választók és a körzetek feltérképezése

A választók és a körzetek feltérképezése A választók és a körzetek feltérképezése Lendvay Endre Responsum Kft., ügyvezető igazgató Ha nem tévedek, Oliver Cromwell mondta egyszer, hogy az nyeri a csatát, aki előbb tudja meg, hogy mi van a domb

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely WALDORF HÁZ PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZET 1075 Budapest, Asbóth u. 17. Tel.: 1-4610090; 30-3287448; Fax: 1-4136866; E-mail: waldorfhaz@waldorf.hu A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely 2010. január 29-31.

Részletesebben

DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár

DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár DorCo Üzleti túravezetés Szakértői márkára épülő műhelyek 2015 tavasz-nyár Van egy tervem, tudom, mit kell tennem, de ha egyedül vagyok itthon, könnyen félredobom a tervemet. Ha egy olyan személy egyengeti

Részletesebben

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet!

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001

Részletesebben

Az első lépés a csúcshódításhoz

Az első lépés a csúcshódításhoz Az első lépés a csúcshódításhoz Akinek nincs célja, arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek van. kattints az alábbi lehetőségekre a navigáláshoz: [Szupernő Program honlap] [Tartalomjegyzék]

Részletesebben

Mozgástér. Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program

Mozgástér. Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program Mozgástér Hajléktalan emberek és a foglalkozatási program A hajléktalan emberek számára a munkavégzés növelheti annak a lehetőségét, hogy enni és inni tudjanak, kapcsolatokat teremtsenek, megbecsülést

Részletesebben

Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett

Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett Bemutatkozás Mezőgazdasággal már kiskoromban megismerkedtem, édesapám agronómus volt egy TSZ-ben Középiskola

Részletesebben

Újratervezés. Bemutatkozás:

Újratervezés. Bemutatkozás: Újratervezés Bemutatkozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megye települése Kengyel község. Szolnoktól 30 kmre található. Lakosainak száma 3700 fő, főleg idősek lakta település, sajnos a fiatalok máshol keresik a

Részletesebben

Toró Árpád. Beszámoló

Toró Árpád. Beszámoló Toró Árpád Beszámoló Az elmúlt egy év szakmai szempontból életem eddigi legmozgalmasabb éve volt. Rengeteg élménnyel és tanulsággal, életre szóló leckével megfűszerezve. Eredetileg 10 egyéni koncertet

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v az Országos Kisebbségi Bizottság 2008. december 16-án, kedden, 11 órakor az Oktatási és Kulturális Minisztérium (Budapest V. Szalay utca 10-14.) 610. számú tárgyalójában megtartott

Részletesebben

Heels on Wheels - Szűkítés és pozícionálás Egy sikertörténet és érdekes esettanulmány Weiser István marketingstratégától

Heels on Wheels - Szűkítés és pozícionálás Egy sikertörténet és érdekes esettanulmány Weiser István marketingstratégától MARKETINGSTRATÉGIA - WEISER ISTVÁN CIKKE Heels on Wheels - Szűkítés és pozícionálás Egy sikertörténet és érdekes esettanulmány Weiser István marketingstratégától Weiser István marketingstratéga, Wermer

Részletesebben

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV

ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA JEGYZŐKÖNYV ROMÁNIA HARGITA MEGYE GYERGYÓÚJFALU KÖZSÉG HELYI TANÁCSA Ikt. szám: 606 /2012 JEGYZŐKÖNYV Jelen jegyzőkönyv a 2012. március 29-én, 18 órai kezdettel tartott munkaterv szerinti Helyi Tanácsülés alkalmával

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

Továbbtanulás a felsőoktatásban

Továbbtanulás a felsőoktatásban Továbbtanulás a felsőoktatásban Szemerszki Marianna Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) OFI konferencia, 2011. december 7. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Intézményrendszer

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról

Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról Körkérdés az Anyanyelvi Konferenciáról FAZEKAS TIBORC hungarológus (Hamburg) 1. Az elmúlt másfél évtizedben Magyarországon és az ország közvetlen környezetében valóban nagyon sok alapvető körülmény változott

Részletesebben

Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális

Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális Egy kiállítás, amelyen kiderülhet, hogy nem vagy normális 2014. 03. 31. A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó mezőtúri helyszíne, Debrecen, Nagyvárad és Szeged után Kolozsvárra érkezett a Vagyok,

Részletesebben

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN Édesapám nagyon figyelt arra annakidején, hogy átvegyek tõle bizonyos stílusjegyeket, amelyek csak rá voltak jellemzõek, mert úgy érezte, így viszem tovább igazán a hagyományt DOLGOZNI CSK PONTOSN SZÉPEN

Részletesebben

Pályázat. a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye. Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola

Pályázat. a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye. Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola Pályázat a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola tagintézmény- vezetői megbízására Készítette Magyari Gábor Tatabánya,

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák SIKER CLUB SIKER CLUB 2009, No. 23 Siker tippek és stratégiák James Vágyi vagyok a Siker Club huszonharmadik számával, ahol sikeres gondolatokat, ötleteket és információkat ajánlunk arról, hogy hogyan

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca 49.-53.

Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca 49.-53. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/1-2008-0011 Berzsenyi Dániel Gimnázium 1133 Budapest Kárpát utca 49.-53. Tartalomjegyzék 1 Az érintett tevékenység

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi Bizottsága 2012. október 24-én tartott üléséről Jelen vannak: dr. Farkas László a bizottság elnöke dr. Keresztúri Farkas Csaba a bizottság

Részletesebben

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció

Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Telenor Tedd Oda Nap szervezési dokumentáció Közösségért szervezett nap tippek a hatékony szervezéshez Előszó A Telenor felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy a legkorszerűbb mobiltechnológiai szolgáltatások

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

2015. HR Protokoll. Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22.

2015. HR Protokoll. Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22. 2015. HR Protokoll Dr. Kovács-Szilágyi Eszter Szentiné Bosnyák Zsuzsanna 2015.09.22. Tartalomjegyzék ÖSSZEFOGLALÁS... 4 I. TEENDŐK MUNKAVISZONY LÉTREJÖTTE ESETÉN... 5 1. Toborzás... 5 2. Első találkozás...

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed?

Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Gondolkodtál már azon, hogy honnan származik a pénzed? Horváth Zoltán Cashflow Mérnök 2008 Kimberley Group Kft. Minden jog fenntartva. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Library-t, amiért engedélyezte,

Részletesebben

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló

Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Nyári szakmai gyakorlat beszámoló Széll Dávid Csanád OE-KGK MM 2017 Málta Cég: S.trek Logistics and Distribution Szakmai gyakorlat ideje: 2017.07.04-2017.09.08. Készülődés Miután jelentkeztem, és leadtam

Részletesebben

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései 7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései II. A hitoktatás mai helyzetelemzése a. A hittanórák időpontjával kapcsolatos kérdések A közoktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) törvény által

Részletesebben

Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai

Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai Egy iskolának nagyon sokféle feladata van, nagyon sokféle elvárásnak kell megfelelnie. Minden korban így volt, de talán napjainkban a legnehezebb.

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

Érdemes vállalkozni a Balatonnál?- Értékelés tegnap és ma

Érdemes vállalkozni a Balatonnál?- Értékelés tegnap és ma Érdemes vállalkozni a Balatonnál?- Értékelés tegnap és ma Dr. Péter Erzsébet Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz Pannon Tudományos Napok 2010. Október 13. Módszertan Helyszín: Balaton Kiemelt Üdülőkörzet

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Pedagógusok a munkaerőpiacon

Pedagógusok a munkaerőpiacon 1 Györgyi Zoltán Pedagógusok a munkaerőpiacon Szabó László Tamás, vagy ahogy mindenki ismeri SZLT vagy SZLT professzor úr, régi kollégám. A sors úgy hozta, hogy bár két munkahelyünk is közös volt, közös

Részletesebben

2010. n o v e m b e r 1 7 - én. m e g t a r t o t t n y i l v á n o s ü l é s é r ő l

2010. n o v e m b e r 1 7 - én. m e g t a r t o t t n y i l v á n o s ü l é s é r ő l Nagydorog Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 7044 Nagydorog Kossuth L. u. 81. Tel.: 75/ 532-019, Fax: 332-047 e-mail: nagydorogonk@axelero.net J E G Y Z Ő K Ö N Y V N A G Y D O R O G N A G

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben